__MAIN_TEXT__

Page 1

Home


Home

Over the last decade a shift has occurred to embrace contemporary design within the residential market. We have been fortunate to work on a great deal of one-off commissions for private clients and have documented some of these projects within this book. Without fail the aim at the outset of each of these projects is to improve the environment in which we all live. Whether the project is a totally new build house in the countryside or the sensitive refurbishment of a historic building, our approach is consistent and based upon years of experience within the industry. Each project is different and we have tried to document the diversity of our work and what goes into delivering projects of quality.


Redhill, Shelsley Beauchamp The unique setting of Redhill provided an opportunity to explore the juxtaposition of rolling hills and a strong linear structure. The building’s natural environment and it’s location, perched high on a hilltop guided the design and the plan form. The master bedroom is set within the large cantilever above the main entrance. As the sun tracks around the building during the day the kitchen and dining room benefit from shading from mature oak trees on the southern aspect, allowing dappled light to illuminate the spaces until the evening.


House on a Hill


House on a Hill


The Grange, Bevere The Grange is a late Victorian Farmhouse overlooking Bevere Green within a Conservation Area in North Worcester. Glazzard Architects were commissioned to design substantial extensions to the existing house; which include further bedrooms, a selfcontained annex, basement gym and swimming pool. The new elements take the form of two two-storey volumes that are sympathetic to the original house and setting but also provide contemporary and varied internal environments. A single storey glazed link connects the house to the new Barn.


Regenerated Farmhouse


Battenhall Road, Worcester The brief was for an extension to a fine Edwardian terraced house to form a garden room adjacent to the existing kitchen. The client was keen to create an interesting contrast to the original house, which resulted in a zinc clad building with a sedum roof and large sliding doors which open into the garden.


Garden Room


The Old Quarry, Bromyard The brief was to convert a steel portal framed barn into a home for a young couple. The concept was to create a sleek, sharply detailed dwelling that embraces the agricultural vernacular of the barn and provides open plan living suitable for modern life.


Black Barn


Water Mill House

Payford Mill, Redmarley Glazzard Architects were commissioned to design an extension befitting the character of the existing Listed Water Mill and surrounding landscape, alongside concerns with localised flooding. A ‘glass box’ provides a means of physical separation between solid elements, whilst linking the Mill and extension with a delicate approach, framing uninhibited views of the existing mill, the river and trees.


Hillside House

Quilter, Colwall Originally built as part of the Ballard Estate, the Victorian House has been extended and altered to capture the unique countryside setting and beautiful views below the Malvern Hills. A simple double storey extension, follows the design detailing of the original house, with contrasting, glazed sunroom and terrace adding a more modern feel to the house.


De Walden Road, Malvern The idea was to provide a modern, simple home that could be constructed by the homeowner, within an Area of Outstanding Natural Beauty. The concept was for a simple cedar clad ‘box’ that rests over a masonry plinth. The house emphasises its sloping site by positioning the 5 bedrooms at ground and first floor levels. The open plan living areas on the top floor which benefits from far reaching views and walks to the west and a private garden to the east.


Self Build Home


Town House


Town House

Cherry Court, Cheltenham The design of the new house was governed by a number of Design Codes laid down by the Battledown Estate. The interior aims to create a series of unified and flowing spaces linked from the double height entrance hall, complete with cantilevered timber staircase. The principal living rooms face South toward the extensive landscaped gardens. Consequently, the faรงade is deeply recessed from the envelope to provide solar shading with the first floor articulated over the top, clad in zinc, over a coursed stone plinth to ground floor.


Byways, Abberley This project involved extensive refurbishment of a 1960’s house that has been completely transformed from a myriad of plastic windows and a large conservatory. The building was stripped back to its basics to enable a substantial yet simple, cost effective refurbishment which included new frameless window systems and finished externally with dark render.


Retrofit House


Field Cottage, Cheltenham A new 3-storey family house set on a large sloping site. The floor plan is arranged to maximise the existing topography by staggering the terraces back in to the hillside creating exciting views and private external spaces. The hierarchy of functions within the house are separated across the floors with leisure on the ground floor, living on the first floor and sleeping on the second floor.


Layered House


Woodshears Road, Malvern Typical of many Victorian houses, the internal layout was constrained to cellular individual rooms that provide limited connection and interaction for family life. The proposal addresses this issue by infilling the courtyard with a zinc clad extension that links kitchen and dining room with a living space. A new porch area creates the secondary, smaller element to the proposal, also clad in zinc and stepping down to address the street.


Space for Family


Leckhampton Road, Cheltenham This new-build contemporary home is situated within the Central Conservation Area. The house is a direct response to the site and the form has been carefully considered to respect the historic setting, whilst embracing modern technology and materials. The house is designed with the ‘private’ accommodation located on the first floor, and the ‘public’ living spaces contained within the L-shaped ground floor. This is reflected in the external cladding, with zinc-clad first floor perched on top of the rendered masonry ground floor, which contains substantial areas of glazed screens that open onto the garden.


Infill Home


Infill Home


Mousehole, Cornwall This elevated and steeply sloping site sits at the edge of the town and provides dramatic views towards the harbour and sea. The proposal involves the construction of a part earthsheltered, single storey dwelling. The internal arrangements are simple and ordered to maximise views. A traditional Cornish stone retaining wall will be cut in to the bank creating a strong route through the building and providing a grounding for a simple structural system to extend from.


Earth Sheltered Home


Replacement Dwelling

Wenbans, Cheltenham The new house on the Battledown Estate in Cheltenham is arranged over 4 floors, accommodating 7 bedrooms, cinema room and diverse living spaces. The house also benefits from terrific views over the town as well as elevated views towards the Malvern Hills.


Chestnut Walk, Worcester The client had aspirations to create a space that complemented the existing Grade II Georgian Villa without inappropriate mimicking of traditional details. The approach was to design an extension that lightly touches the existing dwelling, incorporating an extended kitchen space and shower room. The perimeter of the extension is constructed with brickwork sympathetic to the existing property as a ‘garden wall’. The large, opening frontage enables a much more positive connection with the garden and improved access to concealed amenity space.


Kitchen Garden


Garden Wall Home

Painswick Road, Cheltenham The dwelling will replace a 1970’s single storey house in the Cheltenham’s Central Conservation Area. The proposal closely follows the existing form and uses a subtle palette of brick and glass voids in a simple series of volumes defining the space within an existing 19th Century walled garden.


Process

We meticulously deliver each stage of the development process.


Brief

Concept

Detail Design

By starting each project with time taken to understand your aspirations, we can share our expertise and advise you on the next steps forward, considering any challenges the works could present. We will listen to you and with shared passion for the project’s opportunities we can determine a clear brief to guide the design to success.

Following this we take the brief and spend time creating a series of concept designs. During our briefing sessions you may have highlighted the significance of some key features, environmental performance and aesthetic preferences, all of which we will be working into the concept. We will also consider the impact on budget and structural or mechanical strategies. Once a concept is developed, we will present a selection of design options in the form of thoughtfully produced sketches, illustrations and models for an open discussion with you.

At this stage we move from concept into a fully developed proposal. We will create detailed drawings that fully illustrate what the finished project will look like, and ideas on how it will be built. This information allows you to cost the construction and obtain necessary legal consents that are required.


Process

Construction

On Site

Completion

Prior to construction we will guide you through the process of finding a contractor who can similarly share the same ambitions for the project as us and produce the high quality finish that our design demands. During this stage, we will prepare additional drawings and a specification, which will allow contractors to provide a detailed cost for the build.

Once a contractor is appointed and construction develops we still stay closely involved to ensure that your design vision is being delivered. We do this by visiting site and acting as your liaison with the contractor, whether that is to communicate any changes requested or to explain the next phases. We work closely with the contractor and yourselves providing certificates, keeping an eye on the budget, performing final inspections and advising on rectifications of work.

Our job is done. From that initial meeting to understanding your vision to illustrating the ideas and bringing the project to realisation. Now you can sit back and enjoy the building you created.


Address Glazzard Architects, Graingers Porcelain Works, Unit 9 St Martins Quarter, Silver Street, Worcester, WR1 2DA

Contact 01905 757 511 design@glazzards.com

Directions From M5 Junction 7, head in to the City Centre along London Road A44, just past The Commandery turn right at the lights on to City Walls Road A38, at the roundabout turn right on to St Martins Gate, the studio is located on the left hand side half way along the road. There is a car park opposite.


glazzards.com

Profile for Glazzards Architects

Glazzards Brochure 2019  

Glazzards Brochure 2019  

Advertisement