Gilla Stallarholmen - Maj 2018

Page 1

ARTIKEL

• STÖTTANDE SENIORER

NOTISER PORTRÄTTET

• GULAN FYLLER 100

• JORDNÄRA TEVEKÄNDIS MAJ 2018

Högtryck på handelsträdgården

PREMIÄR FÖR FILMEN OM GULDMASKINEN

NYTÄNDNING FÖR VIKINGAVALLEN

”Att arbeta i en handelsträdgård är inte precis något 9 till 5-jobb”


INGÅNG • • •

Det är något i luften Blommor som letar sig upp ur marken och öppnar sina vackra blad. Träd som får knoppar och fåglar som sjunger. Samtidigt lider pollenallergikern av det som sprids med vinden. Jag känner att vi människor är som blommorna, träden eller till och med som de retliga pollenfröna. Hur menar jag då? Jo, att vi som växterna kan vara antingen en syn för gudarna, som en vacker blomma som skänker glädje, eller som pollen som letar sig in hos andra och leder till besvär.

VÅR I LUFTEN!

FOTO: PIXABAY

påverkar varandra i samhället mer än vad vi vill medge. Vi tänker kanske att ”jag sköter mig själv och skiter i andra” eller att ”det spelar väl ingen roll vad jag gör!” Men jag har blivit av den fasta övertygelsen att vi som bor i Stallarholmen bidrar till varandras välmående och glädje mer än vi tror. Var och en av oss kan medverka till en anda, en känsla, något i luften som känns för både den som bor här och för den på besök. JAG TROR ATT VI

gör spelar roll. Det påverkar andra. I detta nummer skriver till exempel Mia Karlsson om hur hon blivit påverkad tidigare när personer vänt henne ryggen av rädsla för hennes sjukdom istället för att prata med henne. Små och stora saker spelar roll. Ett vänligt ”hej” och ”tack”, att inse att var och en av oss är en del av en helhet känns viktigt. Det finns möjligheter i att ingå i ett större sammanhang. Vill jag vara en blomma eller ett retligt pollen i den helheten, det är frågan.

DET VI SÄGER OCH

GÅRDSFEST & GOLFLEKIS Premiär för en ny satsning i

Gilla Stallarholmen – Inte vilket månads-

Gula Industrihuset: Gårdsfest!

magasin som helst!

Fina erbjudanden, mat och

REDAKTÖR

underhållning står på agendan

Stefan Seidel

fredag 11/5 kl 10–18. En annan

070-285 10 25

nyhet, anordnad av Stallarhol-

stefan@gillastallarholmen.se

mens golfklubb: Golflekis! Start söndag 13/5, totalt 10 tillfällen

LAYOUT

under säsongen. Stallarholmen

Annsofi Ericsson Petrini

– ständigt på språng!

070-788 40 19 annsofi@gillastallarholmen.se SKRIBENTER

Tacksam för varje dag!

Eva Hultén Kukkamariia Valtola Sjöberg

Jag kände en knöl i bröstet och åkte på mammografi – det visade sig vara cancer. Jag opererades på Mälarsjukhuset i Eskilstuna och fick cellgifter. Min första reaktion var ”kommer jag tappa håret nu”? På grund av den oron fick jag använda en så kallad ismössa första gången jag blev sjuk. Den ser till att behålla hårrötterna och det var en tröst. Men den andra gången rakade jag av mig håret och skaffade en ursnygg peruk! När jag blev sjuk kom tankarna på hur det skulle gå: skulle mina barn hinna gå ut skolan, hinna få jobb? Kommer jag få barnbarn, vad skulle jag få för upplevelser i livet? Hur mycket skulle jag hinna med?

JAG BLEV SJUK FÖRSTA GÅNGEN 2007.

MIN MAN OCH MINA BARN tog min diagnos väldigt hårt, eftersom med cancer kan du inte veta hur länge du lever. Jag har också tänkt på hur jag vill ha det den dagen jag dör. Jag har planerat allt det ekonomiska och begravningen. Det känns väldigt viktigt. Jag blev friskförklarad augusti 2012. Men sen fick jag tillbaka cancer i andra bröstet och spridning i kroppen i november 2012. När du blir sjuk är det lätt att det går rykten om dig på orten. Dina barn får frågor och du blir bemött på ett konstigt sätt. Jag har gått ut på Facebook och berättat om sjukdomen och har även bett folk där att sluta sprida rykten. Det är viktigt hur vi bemöter varandra, att prata med den som är sjuk istället för att vända ryggen på grund av osäkerhet och rädsla. Var inte rädd för att prata med den som har cancer! Ibland blir det för många frågor till den som är anhörig. Det kan vara väldigt svårt för till exempel barn att behöva svara på frågor om sin mammas sjukdom.

KUKKAMARIIA VALTOLA SJÖBERG,

var tredje månad går jag på röntgen och gör undersökningar och får höra hur det ligger till med min sjukdom. Det är tungt för familjen varje gång men jag skulle aldrig klara av den här sjukdomen utan min man och mina barn. De lyfter mig och jag känner att jag har en sådan tur som har dem i mitt liv! Jag får också fantastisk hjälp från SSIH (specialsjukvård i hemmet) som kommer från Strängnäs vårdcentral. De finns tillgängliga dygnet runt och det är skönt att veta att det finns hjälp där. Förut tog jag allt för givet i livet men nu känns det annorlunda och jag ser fram emot allt med stor glädje. När du har en sådan sjukdom som jag har blir du tacksam för varje dag du har. Jag orkar med en sak per dag och gläds åt det jag gör! Känslan av att ”jag kommer orka det här” är så fin.

SKRIBENT GILLA STALLARHOLMEN

MARIE ”MIA” KARLSSON

2 GILLA STALLARHOLMEN

GILLA STALLARHOLMEN

JAG LEVER 3 MÅNADER I TAGET. För

FOTO Rich Tella Sven G Nilsson

ÖVRIGA MEDVERKANDE Anette Elvelind, Annika Tidehorn, Mia Karlsson, Peter Anand Ullberg, Niclas Noreén, Lillan Gustavsson. UPPLAGA 3 400 ex DISTRIBUTION Delas ut till alla hushåll i Stallarholmens kommundel av Prolog: Ann-Marie Svedberg, Christer Svedberg, Janne Kummu. Finns att hämta i tidningsställ och caféer i Stallarholmen, Strängnäs, Mariefred, Åker och Läggesta stationskiosk. NÄSTA NUMMER Kommer fredag 25 maj. Materialstopp onsdag 9 maj. FACEBOOK Gilla Stallarholmen. HEMSIDA www.gillastallarholmen.se TRYCK Österbergs, Nyköping. FOTO FRAMSIDAN Peter Anand Ullberg.

ARTIKEL

• STÖTTANDE SENIORER

NOTISER PORTRÄTTET

• GULAN FYLLER 100

• JORDNÄRA TEVEKÄNDIS MAJ 2018

Högtryck på handelsträdgården

PREMIÄR FÖR FILMEN OM GULDMASKINEN

NYTÄNDNING FÖR VIKINGAVALLEN

”Att arbeta i en handelsträdgård är inte precis något 9 till 5-jobb”


SOMMARKURSER, SÅNGTÄVLING OCH TEATER! Teater, sångtävling och härliga sommarkurser som cirkusläger, djurskötardag & e-sportläger. Det är galet mycket på gång i Drömfabriken!

1

Djurskötare för en dag

3

Vilken dröm för spelintresserade: ett e-sport-läger första veckan i juli och avslutning med ett lan! Deltagarna kommer lära sig hur man tränar och utvecklas inom e-sport, hur man bygger upp ett lag, om kost & hälsa m m. Lägret leds av erfarna ledare från Area Academy som ordnar e-sport-utbildningar i hela landet.

Gratis! I år ger vi plats för 60 barn att testa på livet som djurskötare på Odensicke gård! Här får barnen träffa alla djuren, mata och rykta, ta en tur med traktor och rida en sväng!

Tid Mån 25 juni, 10.00–14.00, födda 2009–2011 Tor 28 juni, 10.00–14.00, födda 2006–2008 Mån 9 juli, 10.00– 14.00, födda 2009–2011 Tor 12 juli, 10.00–14.00, födda 2006–2008 Mån 13 augusti, 10.00–14.00, födda 2006–2011 Ledare Louise Forsbäck

2

Cirkusläger

E-sport-läger

Tid Start mån 2 juli. För mer info om dagar och tider, se hemsidan. Plats Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset. Övrigt För mer info om kursen, se hemsidan.

4

Lasses grillskola

Gratis! För första gången

erbjuder vi cirkusläger i Stallarholmen! Under en hel vecka får eleverna prova akrobatik, jonglering, dans balans, scenframställning, göra gipsmask, m m. Veckan avslutas med uppvisning på Kreativ Sommarmarknad 30 juni. Tid Mån–fre 25–29 juni, 9.00 –16.00. Uppvisningar lör 30 juni. Plats Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset Ålder Tre parallella grupper: födda 2008– 2010, 2005–2007, 2002–2004. Ledare Kristoffer Sylwan, Emily Föyen, Geira Föyen – Cirkus Le Fou Anmälan stefan@dromfabriken.net

ANMÄLAN OCH MER INFO: info@dromfabriken.net 070-285 10 25

Lasse Dahlén från Köttbutiken lär dig att bli en snitsare på att grilla kött. Han lotsar dig in i världen av olika typer av grillar, val av kött, direkt och indirekt grillning, varmrökning, rubs, marinader, glace och kryddor. Kursen avslutas med härlig fest med grillat och en buffé med tillbehör! Tid Onsdag 27 juni, kl 17–21. Plats Gula Industrihuset, Stallarholmen. Kostnad 525 kr. I priset ingår grillar, kött, lättare buffé med sallader, bröd, dessert, kaffe m m. Ledare Lasse Dahlén, Köttbutiken. Anmälan stefan@dromfabriken.net

Sommarens sångröst Audition i Stallarholmen 24 maj Vill du delta i tävlingen ”Sommarens sångröst”? Torsdag 24 maj ordnas en audition i Stallarholmen. Sen blir det deltävlingar och final i augusti i Ugglans Park i Strängnäs! Tid Torsdag 24 maj, 18.00 Plats Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset Ålder Födda 2002–2008 Övrigt Ta med inspelad bakgrundsmusik! Ingen föranmälan.

Jag kommer härifrån En kärleksfull skildring av de som bröt upp och de som stannade kvar Av Anders Duus Regi Dennis Sandin

Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset

Lördag 28 april, klockan 18.00 Biljett: 150 kr vuxen, 50 kr tom 17 år. Förköp: Printz Bageri, Stallarholmen. Kontant el. Swish. I samarbete med:

I samarbete med:

www.dromfabriken.net

Snabb surf till låga priser i Stallarholmen!

Är du ansluten till stadsnätet?

Besök fibra.se/ansluten för mer information.

GILLA STALLARHOLMEN 3


NOTISER • • •

Händelser i hembygden

Varje månad tar fotografen Sven G Nilsson oss med på en upptäcksfärd i vår hembygd.

GULA INDUSTRIHUSET FYLLER 100! IDAG BUBBLAR GULA INDUSTRIHUSET av aktiviteter. Här samlas ett 40-tal olika företag och när de olika marknaderna hålls ser man människor komma från alla håll till oss i Stallarholmen. En del minns kanske när vi i många år undrade över vad som skulle Industrihuset som det såg ut innan hända med det stora tomma hu- branden 1935. set mitt i byn. ”Gulan” har haft en brokig och dramatisk historia genom åren. Huset började byggas våren 1917 och i maj 2018 flyttade AB Remmar in med garveri och tillverkning av olika läderprodukter. Första världskriget pågick och det fanns god efterfrågan på företagets produkter. Åren efter första världskrigets slut präglades nationellt och internationellt av ekonomiska kriser. Mot slutet av 1922 fick AB Remmar ekonomiska svårigheter och företaget lades ner. Lokalerna i den stora byggnaden stod tysta och tomma i flera år tills allt såldes 1928 till ingenjör Georg Wrange från Stockholm. Han ägde Stockholms Garveri AB och flyttade sin tillverkning till Stallarholmen. Han införde något helt nytt inom läderbehandling: vakuummetoden, som innebar en stor tidsbesparing och lägre kostnader. VAD SOM HÄNDE DÄREFTER kan man undra för i maj 1933 såldes huset till Adlers Kartong AB/Gunnar Wahlgren som flyttade sin tillverkning av kartonger från Stockholm. Här finns nu också Stallarholmens Industri AB som tillverkar stålbottnar och sängottomaner. Chef är samma Gunnar Wahlgren. År 1934 lagrades också spannmål i en av längorna. 22 januari 1935 inträffar den stora katastrofen – hela stora huset brinner ner. Under åren som följer återuppbyggs fastigheten och 1938 köper AB Fjäder och Dun från Stockholm huset och flyttar hit sin tillverkning av sängutrustning, tält och sovsäckar. Chef är Heinz Seidel. Verksamheten pågår under många år men 1966 upphör företaget och fastigheten säljs till Fredriksson och Ribring (FRAB). De tillverkar plasthallar, luftburna eller med stålkonstruktion. FRAB hyr ut en del lokaler till företaget Heger Plastics AB som tillverkar grammofonskivor och sterila artiklar för mediciniskt bruk. Deras verksamhet pågår till år 1978. Några år senare, 1982, startar Cromtryck Electronic AB i Industrihuset. De tillverkar mönsterkort till elektroniska produkter och verksamheten pågår till 2001 då företaget går i konkurs.

stora tystnaden ut sig runt industrihuset. 1 december 2008 köper stallarholmssönerna Magnus Eriksson, Carl-Magnus Svensson och Erik Wallin Gula Industrihuset av FRAB och nu kan vi alla glädja oss åt den aktivitet och framåtanda som präglar huset. I maj 2018 fyller alltså det numera sjudande industrihuset 100 år! DÄREFTER BREDER DEN

Sammanställt ur dokumentation gjord av Margaretha Grevesmühl och Jan-Åke Eriksson under åren 2010–2013. TEXT & FOTO: SVEN G NILSSON

NY SATSNING I GULAN – GÅRDSFEST! Klämfredagen mellan Kristi Himmelfärd och helgen: där har ni dagen för det nya evenemanget Gårdsfest som är tänkt att bli en årlig tradition i Gula Industrihuer och plevels i huset! usik, up set. Mat, m från butikerna den .00 erbjudan – Vi ville skapa ett nytt event 0.00–18 11 maj, 1 aindustrihuset som ligger mellan Korv & brödk: @Gul Faceboo festivalen i mars och Kreativ sommarmarknad i slutet av juni, beILLUSTR ATION : NICLAS NORÉN rättar idékläckaren Ulrika Beckman. Fredag 11 maj kl 10.00 till 18.00 flyttar husets butiker och andra utåtriktade verksamheter ut på innergården med erbjudanden särskilt designade för dagen. När det gäller mat och dryck vilar den i trygga händer via Printz Bageri och Köttbutiken. – Tanken är att vi ska dekorera och skapa en härlig känsla på innergården och ordna en festlig dag som vi i huset delar tillsammans med våra besökare, säger Ulrika.

st e f s d r å G

STEFAN SEIDEL

STRANDVIKS SJÖCAFÉ BLIR SJÖPAVILJONGEN Monika Nyqvist har under fyra år byggt upp en fin verksamhet med Strandviks sjöcafé intill brofästet. Men nu är det nya personer som tar över driften samtidigt som platsen byter namn till Sjöpaviljongen. Maria Eresund flyttade till Stallarholmen från Nynäshamn i slutet av förra året och fastnade för utmaningen att driva det fint belägna sommarcaféet. – Vi kommer fortsätta att erbjuda det som Monika har haft på menyn, som smörgåsar, glass, fika, öl och vin, och lägga till någFOTO: LILLAN GUSTAVSSON ra varma rätter, säger hon. Startdatum är i mitten av maj och Sjöpaviljongen kommer till en början ha öppet under helgerna och även onsdagkvällar. – Många bilklubbar och motorcyklar är ute just på onsdagar. Sen utökar vi öppettiderna så vi kommer ha öppet alla dagar från skolslutet till september. Det här är ju första året så vi får pröva oss fram, säger Maria. Tanken är också att satsa mer på kringverksamheter. Trampbåtarna som funnits på plats sen tidigare ska nu få sällskap av kajaker, de populära standup paddleboards, en roddbåt och elcyklar. – Vi kommer ha sex elcyklar i olika modeller och man kommer även kunna köpa cyklar via oss, berättar Maria som hoppas på bra skjuts för Sjöpaviljongen. – Det är en trivsam ort som lever upp på sommaren och som ligger nära Stockholm, ja – nära till det mesta! STEFAN SEIDEL

Sjöpaviljongen finns både på facebook och instagram. 4 GILLA STALLARHOLMEN


• • • NOTISER

GULDMEDALJ TILL OPEROSE OCH JOHANNA

Se hit!

Anettes boktips UTAN DINA ANDETAG AV KARIN ASPENSTRÖM

Den senaste tiden har flera stallarholmsföretagare, till exempel Printz Bageri och Köttbutiken, kammat hem prestigefulla priser. I april var det dags igen. Företaget Operose med VD Johanna Söderström i spetsen vann Nordbyggs guldmedalj 2018 för årets bästa produktnyhet. Operose är ett företag som gör arbetskläder anpassade för kvinnor. Kläderna riktar sig främst till kvinnor inom byggbranschen men även andra yrkesgrupper knutna till exempelvis trädgård och förskola. Johanna Söderström berättar om den arbetsbyxa för gravida Johanna Söderström och den prisvinsom hon vann Nordbyggs tävling nande arbetsbyxan. med. – Jag gjorde för drygt ett år sedan en arbetsbyxa för gravida som ett sorts statement. Jag gör ju redan idag nischade produkter och det här blev ännu mer nischat. Johanna berättar vidare om byggbranschen och behovet av att bryta den barriär som verkar finnas för kvinnor att komma in där. Hon beskriver den manligt präglade byggbranschen med en machoattityd där hennes kläder kan vara ett litet steg på vägen för att bryta det. – Jag stöter dagligen på fördomar om vad kvinnor kan jobba med och inte, säger Johanna. Företaget startade hon efter att först ha arbetat många år i klädbranschen och därefter med att köpa, renovera och sälja hus. Under tiden hon renoverade husen märkte hon hur stort behovet av arbetskläder utformade för kvinnor var. – Någon var tvungen att ta tag i det och jag kände att jag kunde det, säger Johanna. En guldmedalj är starkt bevis på uppskattning för Operose och Johanna Söderströms normbrytande kläder. Det har också lett till att allt fler kunder nu letar sig till företagets produkter, samtidigt som Stallarholmen sätts ännu tydligare på företagarkartan.

HOLMEN. Kvällen kommer att bestå av två delar. För den första delen står ANNA ROSENGREN som är präst och initiativtagare till GNH Sverige. Hon kommer bland annat berätta om GNH som står för Gross National Happiness och har sitt ursprung i Bhutan. Det är en modell att mäta ett samhälles framgång med variabler som hälsa, kultur och miljö istället för ekonomiskt via BNP. Sen kommer ÅSE CLAESSON och KRISTIN VETTORATO från Leader Södermanland att berätta om hur man förverkligar sina utvecklingsidéer lokalt. Kvällen påbörjas med soppa och mingel kl 17.00 och sen startar programmet 18.00 och pågår till 21.00. Platsen är Mötesplats Stallarholmen i Gula Industrihuset. Fri entré.

TEXT & FOTO: KUKKAMARIIA VALTOLA SJÖBERG

STEFAN SEIDEL

TISDAG 22 MAJ är det dags för den andra delen i samtalsserien om framtidens lokalsamhällen, anordnad av TANKESMEDJAN STALLAR-

Evelyn och Erik är båda i 30-årsåldern och har varit ett par i tio år. Ett perfekt par, tycker Evelyn. De är jämställda och medvetna. De har renoverat lägenheten och planerar att snart gifta sig och skaffa barn. Först ska de bara göra det de drömt om i många år – en långresa runt om i Indien. Evelyn är övertygad om att resan kommer att bli en nystart på deras förhållande. Men allt blir naturligtvis inte så harmoniskt som de tänkt sig. Det blir lite maktobalans, lite sjaskigt och obehagligt. En tungsint berättelse om det som skulle ha varit en drömresa. ANETTE ELVELIND, STALLARHOLMENS BIBLIOTEK

STALLARHOLMEN VÄXER De senaste siffrorna från Statistiska Centralbyrån visar att Stallarholmen fortsätter att växa. Vid årsskiftet hade kommundelen 3613 invånare jämfört med 3570 året innan. Kommunen som helhet har nu passerat 35 000-gränsen och har nu 35 018 invånare.

EN RIKTIGT BRA BILVERKSTAD NÄRA DIG! Vi servar och reparerar ALLA bilmärken! Vi är ackrediterade och får ”släcka” 2:or som du fått på Bilprovningen! BROVÄGEN 32, STALLARHOLMEN • TELEFON 0152-405 56 • www.biltjänst.nu

GILLA STALLARHOLMEN 5


FÖRETAGARE PÅ HEMMAPLAN • • •

är Espring s bäst världen r märke fö säljande gi ehandlin vattenb vklart och själ hemmet öjd n % 0 är det 10 anti. kundgar

RENT VATTEN! Kom och kika (och prova)på vår fina och unika vattenrenare som ger dricksvattnet fin smak och lukt och gör vattnet klart och hälsosamt. Mejla eller ring mej: Annika Tidehorn Lundby skola, Selaön 0707 94 54 55 • annika@tidehorn.one

Rid in våren på Edeby Gård! r L ä s m e vå r och om oss het på m verk sa est .se isla ndsh

Turridning • Ridskola • Ridläger Edeby Gård • Johanna Elgholm Islandshästutbildning www.islandshest.se | 0152-454 46 | stallet@islandshest.se

MälarSund Massage

Guidad Runstenstur på Överselö. Vi träffas lördag den 26 maj kl 14.00 vid Överselö kyrka. Anmälan till Ylva 0704 95 25 45, ylvatiger@gmail.com

www.hembygd.se/stallarholmen

30% RABATT

Massageterapeut Carina Svensson DIPLOMERAD INOM

Svensk klassisk massage. Djup gående tekniker såsom SCS, bind vävsförtätning, muskulering, triggerpunkter, kopp ning. Kostrådgivning och andningspedagogik. DALKARLSVÄGEN 2, GAVELN STALLARHOLMEN Tel: 070- 67 162 49

BADKAR – HANDDUKSTORKAR OCH ANNAT FÖR BADRUMMET Langenfeld Gamla Tegelbruket 08-702 07 75

Sonjas Hårateljé FRISÖR DAM & HERR Semesterstängt 5/4–25/4

Välkomna

till Selaötorget! Vi hyr ut lokaler och lägenheter i Stallarholmen, Strängnäs och Mariefred

STALLARHOLMENS TOBAK GODIS • LÄSK • G LASS TI DN I NGAR • LE KSAKE R ÖPPETTIDER: MÅN–FRE 9–19 LÖR 10–19 SÖN STÄNGT

FÖRVALTNING

6 GILLA STALLARHOLMEN

073-677 05 46

ÖSTAVÄGEN 9, 645 62 STALLARHOLMEN

OHLSSONS HEMBAGERI TACOTALLRIK 89 kr inkl kaffe Erbjudande t o m 31/5

ÖPPET: MÅN–TOR 8–17, FRE–LÖR 9–21, SÖN 10 –15.

HAMMARSTEDT FASTIGHETS FÖRVALTNING

Kontoret öppet mån–tors 10–16. Tel: 0152-252 94

Öppet fre mån–

Välkommen till Din butik!

Tel: 0152-71 08 19

Jord Potatis Rosor Vårblommor Bärbuskar Binderier Gräsklippning ÖPPET: Vardagar 10 –18 Helger 10 –15 Husby ringväg 32 645 97 Stallarholmen Tel: 0152-400 81 Följ oss på

www.solakers.se


• • • FÖRETAGARE PÅ HEMMAPLAN

B

A OK

NU

MÄLSÅKERS SLOTT BLI MEDLEM IDAG!

PARTYTÄLT • LAGERHALLAR • MONTERING • REPARATION • SERVICE

Tel: 0152-190 71 Mobil: 070-666 27 31 Epost: info@mondemo www.mondemo.se

Bed & Breakfast

Som medlem får du fri entré till slottet under hela 2018! Föreningen Mälsåkers Framtid är en ideell förening som arrangerar utställningar, konserter, visningar och evenemang på slottet – allt för att göra Mälsåker till ett levande och ett omtyckt utflyktsmål. För att utveckla verksamheten behöver vi bli fler medlemmar! Medlemsavgiften är 150 kr (enskilt), 200 kr (familj), 500 kr (föreningar/företag). Inbetalning via bankgiro 5408–8042, swisha till 123 224 28 65. Ange för- och efternamn samt e-mail. Eller använd formuläret på www.malsaker.nu INFORMATION

www.malsaker.nu

Östa Gård Tel: 0152-430 11, 645 62 Stallarholmen 070-201 51 05

HIL

ostagard@telia.com www.ostagard.se

EKO

TRÄDVÅRD

Svensktillverkat färskfoder till hund Av svenska veterinärbesiktigade råvaror som nöt, vilt, kyckling.

I STALLARHOLMEN

Olika sorter som passar alla från lilla sällskapshunden till den hårt arbetande brukshunden. Försäljningen startar 11 maj.

Nu erbjuder vi i Stallarholmen med omnejd • Fruktträdsbeskärning • Trädvård • Sektionsfällning • Trädfällning P.S. Nu kan ni använda RUT-avdrag för trädfällning och beskärning.

För mer info, kontakta Tobias och Mariann Meyer. Tel: 073-322 36 29

öppet 15–19 granmarvägen 13, tel 0709793616

E-post: tobias@hilmeko.se

www.hilmeko.se GILLA STALLARHOLMEN 7


SENIORER STÖTTAR SKOLELEVER

Månatlig avstämning i skolgruppen. Margareta Grevesmühl, Jan Isaksson, Mona Herre Jozik, Ylva Tigerhielm, Lena Scharp Sandegren, Peter Drakenberg och Torsten Sköld. Saknas på bilden gör Leif Sundsvik.

TEXT: KUKKAMARIIA VALTOLA SJÖBERG FOTO : STEFAN SEIDEL

”Hej mattegubbe”, ljuder det hjärtligt över skolgården när Torsten Sköld är på Stallarholmsskolan. Vad är det som hänt, varför kallar barn kärvänligt en person för mattegubbe? Följ med på möte med skolgruppen inom Stallarholmens frivilligbyrå! I Stallarholmen finns en verksamhet som på olika sätt stöttar samhället genom frivilliga insatser. Den kallas för Frivilligbyrån och är ett samarbete mellan Drömfabriken och Stallarholmens Församling. Frivilligbyråns verksamheter består av flera olika grenar. En grupp kallas för väntjänst, och gör bland annat hembesök hos äldre personer och håller i väntjänstcaféer där det bjuds fika och underhållning. – Till hösten kommer vi också starta en grupp för att stötta strokedrabbade. Gruppen kommer drivas av frivilligkrafter tillsammans med Särvux i Strängnäs kommun, berättar Stefan Seidel på Drömfabriken. En annan del av Frivilligbyrån är gruppen ”Seniorer på skolan” som stöttar Stallarholmsskolan på olika sätt. Gruppen träffas en gång i månaden för att diskutera insatser som gjorts och planera vad de ska göra på skolan för att hjälpa till att stötta elever i deras lärande. Det är ett sånt avstämningsmöte jag sitter med på, och jag slås snabbt av hur mycket engagemang det finns. – Vi startade verksamheten 2013 med något som kallas lästanter. Den verksamheten är till för att lyfta läsningen som ligger till grund för mycket annat lärande. Läsa med barnen har vi gjort både på låg- och mellanstadiet, högstadiet och fritidshemmet, berättar Margaretha Grevesmühl som leder arbetet med ”Seniorer på skolan”. Läxhjälp och ämnesstöd Gruppens verksamhet har utvecklats genom åren och nu ordnar de även läxhjälp i årskurs 6–9 och finns med som stöd i lektioner i svenska, matte, engelska, SO, NO m m. Seniorerna

har en uttalad programförklaring som lyder: ”Vi vill främja barnens lärande och utveckling genom att i Stallarholmsskolan bidra med vår kunskap, erfarenhet och tid”. Insatsernas görs i samverkan med skolan och gruppen får instruktioner och önskemål från skolledning och lärare om vad de behöver hjälp med. – Det som är mest aktuellt i skolan just nu är att vi hjälper till vid nationella proven i årskurs 9 med att stötta elever med att skriva och läsa. Att vi sitter med blir en trygghetsfaktor för eleverna säger Margaretha Grevesmühl. Enbart under de nationella proven i år har gruppen hjälpt till vid 25 tillfällen. Gruppen försöker hjälpa till med allt de kan och deras insatser utgår från vad de aktiva i gruppen kan bidra med. Det har funnits många olika kompetenser i gruppen: till exempel civilingenjörer, före detta rektor, lärare och förskolechef, sjukgymnaster och till och med en hovdansös. Jag får intrycket av att deras insatser är ovärderliga för de elever som får stöd och hjälp av de frivilliga. Det känns också intressant att fundera på vilka resurser gruppen bidrar med till samhället genom den tid och kraft de lägger på skolan. – Seniorer i skolan bidrar med ca 1 500 frivilligtimmar per år. Totalt bidrar Frivilligbyråns 80 deltagare med ca 3 900 timmar det här året och siffran växer hela tiden. Enligt en EU-standard är varje frivilligtimme värd 220 kr vilket ger ett värde på ca 860 000 kr, berättar Stefan. Uppskattade Vi frågar gruppen vad de själva får ut av att hjälpa till på skolan och flera i gruppen berättar om möten med barn och unga som gett

dem mycket tillbaka. De berättar att de får kunskap och inblick i barnens värld och att de själva lär sig mycket av att hjälpa till. Mona Herre Jozic berättar att hon älskar barn och saknar den kontakt med barn som hon tidigare hade i sitt yrkesliv som förskolechef. – Alla människor behöver ju känna att de är behövda och den här verksamheten gör att jag känner det. Peter Drakenberg berättar om en lapp han fått från en elev som berättat om hur det gått på provet de övat inför. – Han tackade för hjälpen och skrev att han fått betyget C på provet och att han hoppades att vi skulle träffas nästa termin. Sådana små lappar känns fint! Idén sprids Leif Sundsvik tar upp att konceptet Frivilligbyrån finns på flera orter och gruppen är enig om att det är en bra idé som sprids. Dock verkar Stallarholmen vara närmast unikt med de omfattande och planerade insatserna som ”Seniorer i skolan” gör. Det känns fantastiskt att tänka på att ”Seniorer i skolan” enbart är en gren av den stora verksamhet som Frivilligbyrån i Stallarholmen består av. Tänk vad mycket bra insatser som görs av frivilliga på orten och vilken glädje, kunskap och samhörighet det ger!

FRIVILLIGBYRÅN I STALLARHOLMEN… … startade 2013. … är ett samarbete mellan Drömfabriken och Stallarholmens församling. … består av ca 80 personer. … består av väntjänst, seniorer på skolan, språkstöd, råddargrupp, kulturevenemang m m


ILL: ANNSOFI PETRINI

CAMPING, DJURMARKNAD, KONSERTER

Vikingavallen lever upp! Efter en tid på sparlåga ser det nu ut som om engagemanget håller på att flamma upp rejält på Vikingavallen. Det röjs, det målas, det spånas revy och konserter. Först ut i raden av nya satsningar är en camping som öppnar fredag 27 april på den anrika föreningsgården. Vikingavallen har sen invigningen 1944 varit en plats som genererat varma minnen hos många människor. Här har Alice Babs, Snoddas och The Boppers stått på scenen, här har ordnats rader av revyföreställningar och här har hundratals fotbollsmatcher spelats. När den nya sportanläggningen i Toresund invigdes 2012 lades Vikingavallens fotbollsplan i träda. Men nu kommer det bli aktivitet på den gamla gräsplanen igen. Fredag 27 april öppnar nämligen en camping intill föreningsgården. – Vi har inte behövt göra så mycket. Vi har redan bra omklädningsrum med duschar och fräscha toaletter och vi har ordnat med brandskydd. Det enda vi behöver göra är att klippa gräs och att lösa försörjningen med el, säger Bosse Lindholm. Radarpar Bosse är ordförande i Föreningsgården Vikingavallen sen halvannat år och samtidigt en entreprenör med diger erfarenhet: han har bland annat jobbat med stora evenemang som Vattenfestivalen och Pride i Stockholm. Vid hans sida finns vice ordförande Peter Ceder

FOTO: ST EFAN SEID

EL

SSON

NIL FOTO: SVEN G

som är egenföretagare och sen att spåna kring en idé om en länge engagerad i föreningsöppen scen där okända band livet. Tillsammans bildar de ett kan visa upp sig och spela. team som står för en stor del av den – Jag har också många kontaknya kraften på Vikingavallen. Peter Ceder (vä) och ter till hårdrocksband och har en del Nu är grunden lagd för den nya Bosse Lindholm. FOTO: krokar ute. Jag har ett band på gång campingen. Marknadsföringen är STEFAN SEIDEL som är till 99 procent klart, men jag igång, husvagnsklubbar har kontakväntar med att gå ut med det tills allt tats. En vaktmästare, Peter Karlsson, kommer är på plats, säger Bosse Lindholm. ha en lokal i en av kringbyggnaderna vilket gör att det finns tillsyn på plats. Sen finns för- Idell basis stås planer för hur området ska utvecklas. Allt arbete sker än så länge på ideell basis. Det – Vi kommer att anlägga en grillplats där viktigaste, menar Bosse, är att få till en ekonoboulebanan låg tidigare. Sen håller vi på att mi i balans och att få folk att återigen hitta till titta på detta med cykeluthyrning. Vi har ju en Vikingavallen. Peter är inne på samma spår. hel del fina cykelleder i bygden som det finns –Vi hade ett visst plus förra året men det kartor till, berättar Bosse. finns inga investeringsmedel. Det är en bra grej för oss om vi med hjälp av campingen och Djurmarknad andra satsningar kan skapa inkomster med Campingen är inte den enda idén som blivit relativt små investeringar. Samtidigt är det ju verkstad. Lördag 2 juni kommer ordnas en bra för hela samhället om vi får hit folk. Det djurmarknad på Vikingavallen. är bra för affärer, restauranger och andra, sä– Vi har fått in företag som Sveland djur- ger han. försäkringar och Djurhuset i Mariefred. Vi Pirjo Hjelm, som funnits med några år i kommer ha försäljning av höns, ordna ponny- Föreningsgården Vikingavallen, är glad över ridning och ha både hästar, lamm, kaniner nytänket. och andra djur här. Det kommer vara fri entré, – Det känns som om det här är den bästa säger Bosse. satsningen vi gjort på de åren jag varit med. En annan sak som befinner sig mer på Vi i styrelsen är överens om att vi vill göra det skissbordsstadiet är att väcka liv i revytraditio- här. Vi är också jätteintresserade av att få in nen. En snabb googling ger vid handen att den extra händer och få fler att intressera sig för senaste revyn, Uppskjutet, gavs 2009, men sen Vikingavallen, inte minst ungdomar. Vi vill få dess har det varit stiltje. Nu har en trevare alla att inse att det här är hela Stallarholmens skickats till både regissör och manusförfattare. lokal, säger hon. STEFAN SEIDEL Kontakt har tagits med Studiefrämjandet för GILLA STALLARHOLMEN 9


Gula Industrihuset

www.gulaindustrihuset.se

VI FINNS I GULA INDUSTRIHUSET

0707 54 66 94 viktoria@loppberga.se Brogatan 21 Stallarholmen

INDUSTRIKÄNSLA

BECKMANS Vi möter våren i det gula industrihuset. Långsamt väcks vi till liv ihop med sprirande grönska i jord som torkar under solens strålar. I butiken finner du det som stimulerar dina sinnen och som väcker lusten till det vackra och sköna i livet.

ATELJÉ, BUTIK, KONTOR ELLER LAGER? Unika lokaler finnes i Gula Industrihuset. Från 2 kvm upp till 102 kvm.

Gula Industrihuset Stallarholmen Tel -   instagram.beckmansbutik facebook.beckmans

För mer information ring 070-867 30 03

KL ÄDER 4 INREDNING 4 VINTAGE 4 K ALKFÄRG 4 VÄ XTER

Loppberga

©

nyckelgym

HANDVÄVDA TRASMATTOR Ring för besök i ateljén i Gula Industrihuset. 0707-54 66 94 www.loppberga.se

i Stallarholmen

Det blir jättebra! Andreas 070-344 05 35 Tel/Fax 0152-408 11 andreas@johnemark.se

Årskort 2 800 kr Halvårskort 1 650 kr

www.johnemark.se

Grymma grillkorvar, grillkött på nöt och gris samt bl a färsk- och lufttorkat chark! Jörgen Tenggren

ÖPPETTIDER: Fre 12–18, Lör 11–15

Tel: 070-735 43 91

076-763 04 04 Brogatan 21 645 61 Stallarholmen

Autogiro 245 kr/mån Beställ träningskort på E-post: nyckelgym@hotmail.com Telefon: 0705-18 96 75 Teltid mån/ons/fre kl 9–12

GULA INDUSTRIHUSET STALLARHOLMEN

Berg & Stenspräckning

Öppettider Maj

Lunch mån - fre kl. 11 – 13 79 kr inkl. dryck. Välkomna!

Mer info på www.nyckelgym.se

mån-fre Lunch kl. 11 – 13 mån-fre Kväll kl. 16 – 19 lör – sön kl. 14 – 19

vi finns i gula industrihuset brogatan 21, stallarholmen

0152-17000

VI STÄDAR DITT HEM

= SANT

Nöjd kund är vår kvalitet! För en renare känsla!

Lena, Jolanta, Sofie, Lisette, Tezz, Ewa Gula Industrihuset, Brogatan 21 • 070-652 81 64 • www.vips-lena.se • lena@ivehult.se

10 GILLA STALLARHOLMEN

Drop-in öppet

Vaccinationer inför resa

Fr o m 1 maj

Helgfria onsdagar

Mån, tis, ons & fre

Drop-in

08.30 - 10.30

17.00 - 19.00

www.marionkonsult.se • www.strangnasvaccin.se


Gula Industrihuset 0707 54 66 94 viktoria@loppberga.se Brogatan 21 Stallarholmen

Vi finns till för Dig!

Hjälpredan – Det lokala hemtjänstföretaget i Stallarholmen. Hos oss får du: • God omvårdnad och service. • Ett personligt bemötande. • Små arbetslag där du känner igen medarbetarna. Vionord startade sin verksamhet i Nyköping 2009 och vi har idag verksamhet i Nyköping, Katrineholm, Strängnäs, Stallarholmen och Skövde. Telefon: 0152-71 20 00 (Växel) Hemsida: www.hjalpredan.com E-post: info@hjalpredan.com Vårt kontor i Stallarholmen finns vid Gula Industrihuset.

SELAÖ HEMSERVICE

Brogatan 21, Stallarholmen selaohemservice.se

Solenergi i Stallarholmen De senaste åren har vi installerat närmare 40 solcellsanläggningar i Stallarholmen och på Selaön. Vi har satt solpaneler på små tak, stora tak, villor, lantbruk, industrier, hyreshus, garage, säterier och silos. Vi har t.o.m. byggt ett par solcellsparker. Stallarholmen tillhör redan idag en av Sveriges solcellstätaste regioner. Är du intresserad av att hänga med i utvecklingen? Kontakta oss så berättar vi om hur du kan bli en del av den svenska solrevolutionen. Läs mer på vår hemsida EnergiEngagemang.se eller besök oss i Gula Industrihuset Vid varje gul markering finns en solcellsanläggning som ger sin ägare billig och miljövänlig el

#solenergiistallis GILLA STALLARHOLMEN 11


SPIRANDE VÅR I VÄXTHUSEN ! TEXT: EVA HULTÉN FOTO: PETER & SEBASTIAN ULLBERG

Cecilia är den tredje generationen Burge på Solåkers handelsträdgård.

12 GILLA STALLARHOLMEN

Vi är många som ivrigt väntar på resultatet av vinterns förberedelser på Solåkers handelsträdgård. I växthusen spirar sommarplantor, tomater, amerikanska blåbär och örter. Nu väntar besök av 15 bussar lastade med resenärer som vill titta närmare på handelsträdgårdens specialitet: de runt 100 olika pelargonsorterna. Solåkers handelsträdgård hade några år på nacken när Carl-Johan Burge köpte den 1954. Sedan dess har den växt vidare som ett familjeföretag och nu är det barnbarnet Cecilia Burge som driver verksamheten med hjälp av mamma Christina och personal. – Från början odlade farfar mycket grönsaker som han sålde på torg, men snart tog blommorna över. Han jobbade en hel sommar med att såga rör och bygga det första växthuset som vi fortfarande har kvar även om det är lite omodernt, berättar Cecilia. Sedan dess har det blivit ytterligare fyra växthus och Carl-Johan startade även butiken Burges Blommor i Strängnäs som numera drivs av sonen Tord.

Föredrog stallet Cecilias föräldrar Kjell och Christina kom tidigt in i verksamheten på handelsträdgården och speciellt hennes pappa försökte få även Cecilia intresserad. – För mig var det bara hästar som gällde när jag växte upp. Jag tillbringade mycket tid hos Roger Walmann på Mälsåker och var helt inriktad på att bli travtränare, säger Cecilia. När det blev dags för gymnasiet valde hon häst- och travsport i Kalmar men kom därefter på andra tankar. Hon bodde och arbetade en tid i Skara där hon bildade familj med sin sambo Stefan och fick dottern Wilda som nu är åtta år. – För några år sedan bestämde vi oss för


Cecilia, floristen Matilda Ceder, och Cecilias mamma Christina.

En hel del av plantorna i växthusen har drivits upp från frön.

att flytta till Stallarholmen. Jag jobbade först på Astra i Södertälje men kände att jobbet på fabrik inte var kreativt nog för mig, säger Cecilia. Direktsälj Pappa Kjell hade under senare år övergått alltmer åt arbete i andras trädgårdar och Cecilia kände att det var dags att ta över arbetet i växthusen. Försäljningen, som från början var riktad till grossister, hade nu ändrats till direktförsäljning med pelargoner som specialitet. Cecilia påbörjade en trädgårdsutbildning vid Skillebyholms biodynamiska utbildningscenter i Järna. Efter ett halvår gick dock hennes pappa hastigt bort och hon fick avbryta utbildningen. – Jag bestämde mig för att lära mig den praktiska vägen i stället. Som tur är har jag både mamma och farfar som stöd och det finns många i branschen att fråga. Jag hade förstås önskat att ha med mig pappa något år till men jag har märkt att jag klarar mer än jag först trodde. Udda sorter Pelargoner växer framför allt i Sydafrika men

Handelsträdgårdens specialitet: Pelargoner!

även i flera andra länder. Det finns hundratals sorter och Solåkers handelsträdgård har gjort sig känt för att ha många udda sorter. I höstas togs sticklingar från moderplantorna. – Sticklingarna har fått stå i vår ”barnkammare” under vintern och är nu klara för försäljning, säger Cecilia. De som är ”pelargonnördar” kommer tidigt för att hitta sina favoriter, till exempel Bill’s Dream, den brokbladiga Mrs Parker från 1800-talet, kaktuspelargonen Mini Czech eller den klassiska Dr Westerlund. Mårbacka, herrgårdspelargoner och doftpelargoner är alltid populära. White Feather, som är en stjärnpelargon, är en av Cecilias egna favoriter. Odlingstips Hon berättar att pelargonerna vill ha luftig jord. Den får inte vara kompakt. – För att behålla sina pelargoner fina ska man alltid ha gödning när man vattnar så att de orkar blomma. Det vanligaste felet är att man övervattnar. Man kan gärna sticka ner fingret i krukan. Om jorden är fuktig ska man vänta med att vattna, tipsar hon. Om du vill behålla dina pelargoner till nästa år ställer du dem i ett frostfritt förråd som inte

är helt mörkt och vattnar dem en gång per månad. I februari-mars är det dags att ta in dem i stugvärmen, klippa ner, plantera om (gärna i pelargonjord), vattna lagom och ge mycket gödning. Stort sortiment Det finns dock mycket mer än pelargoner hos Solåkers. Det äldsta växthuset är fyllt av plantor med sådant som är ätbart – tomater, smultron, amerikanska blåbär, örter m m. I ett annat växthus finns mängder med sommarplantor som man själva drivit upp från frön. Dessutom gör man binderier med snittblommor till bröllop, begravningar och andra högtider. Till jul har man kurser i kransbindning. Det går också att få hjälp med gräsklippning och plantering. – Det här är första året ”på allvar” för mig och jag kommer nu att känna mig för hur verksamheten kan utvecklas. Jag tar dock ett steg i taget. Att arbeta i en handelsträdgård är inte precis något 9–5-jobb men som tur är har jag en förstående familj och jag hinner faktiskt rida lite ibland, säger Cecilia med ett nöjt leende. GILLA STALLARHOLMEN 13


2018

Valborg ÖSTABADET KL 18.00

PILGRIMSKOLLO Med en stav i sin hand och ett par sköna skor ger sig pilgrimen ut på äventyr Vi som är ansvariga ledare heter Anna Särnå och Eva Sköld

Kollo 1

Barnvänligt och traditionellt Valborgsfirande med brasa och roliga aktiviteter.

• VÅRTAL • PONNYRIDNING • ANSIKTSMÅLNING • FISKDAMM • KORV & BURGARE • FIKA

Brasan tänds ca 20.30.

Ålder födda 2007, 2008, 2009 vecka 25 mån–ons 18–20 juni. Dagkollo kl. 9–16. En övernattning mellan tis till ons för de som vill. Samling för övernattning i Ytterselö kyrka kl 19. Kostnad 200 kr. Anmäl senast 30 maj.

Kollo 2

Ålder födda 2010, 2011, 2012 vecka 26 mån–ons 25–27 juni. Dagkollo kl. 9-16. Kostnad 200 kr. Anmäl senast 30 maj.

Kollo 3

Ålder födda 2004, 2005, 2006 vecka 33 mån–ons 13–15 augusti. Mån. kl. 9–18. Tis samling kl 9, övernattning mellan tis–ons. Avslutar kl. 16 efter kanottur i Åker. Kostnad 400 kr. Anmäl senast 25 juni. Anmälan görs på: goo.gl/ExdLxA Har ni inte tillgång till internet går det bra att ringa till Eva Sköld 072-727 58 42.

MEZE | GRILL | LUNCHBUFFÉ HEMKÖRNING | FESTVÅNING Hemkörning i Stallarholmen & Mariefred Öppnar 1 maj Varmt välkomna! Mer info se: Facebook.com/MosesiVassen1

14 GILLA STALLARHOLMEN


PREMIÄRDAGS FÖR

Historien om guldmaskinen

Hans Wahlbeck, uppfinnaren bakom guldmaskinen.

TEXT: ANNIKA TIDEHORN FOTO : RICH TELLA, ANNIKA TIDEHORN OCH ARKIVBILDER

För fyra år sen hittade filmaren Rich Tella en maskin i en övergiven lokal i Gula Industrihuset. Den visade sig bära på en fascinerande historia om uppfinnaren Hans Wahlbeck och hans storslagna drömmar. Fredag 11 maj är det premiär för hans dokumentärfilm om guldmaskinen.

Guldmaskinen, före och efter hopmonteringen.

Det som idag är Mötesplats Stallarholmen i Gula Industrihuset var för fyra år sen en dammig och övergiven lokal som var full av bråte. Det var här som filmaren och Selaöbon Rich Tella hittade den så kallade guldmaskinen. Han blev nyfiken och startade ett omfattande arbete med att intervjua guldsmeder, ingenjörer och journalister för att skaffa mer kunskap om den märkliga maskinen. En viktig medspelare i början av projektet var ingenjören Goran Bucković. En mängd maskindelar var undanstuvade i lådor och med sina tekniska kunskaper kunde Goran montera ihop den till sitt ursprungliga utseende. Med dokumentärfilmen vill Rich Tella berätta om Hans Wahlbecks storslagna drömmar som tog sin början på 1980-talet. Uppfinnaren ville skapa en maskin som kunde framställa guldsmycken utan allergiframkallande ämnen. Hans Wahlbeck var väldigt framgångsrik med att sälja in den här idén. Bortåt 100 mil-

till Överselö kyrka och bedrev sin verksamhet i Nybble på Överselö.

Premiär 11 maj När Gilla möter Rich Tomas Widmark. Tella är han inne i slutfasen av filmprojektet som engagerat honom i fyra joner kronor lyckades han samla in år. Rich tycker att det har under 1980- och 1990-talet, mes- varit otroligt spännande tadels från privatpersoner. Wahl- att arbeta med projektet becks drömmar var stora och pla- och ser det som en orga- Jonas Bergvall. nen var att tillverka ytterligare tio nisk process där man från början inte vet vad maskiner, men det stannade vid en. man ska hitta. Fortfarande finns det flera pusOm den någonsin har fungerat är selbitar kvar. det ingen som säkert vet. – Vi har allt grundmaterial på plats som behövs för filmen som beräknas bli 30–40 minuTankeställare ter lång. Det finns en huvudberättelse och en Men Rich Tella och teamet som ar- sidohistoria. betar med dokumentären om Hans – Nu handlar det om att få till presentatioWahlbeck och guldmaskinen vill nen och välja ut det som för historien framåt också få publiken att fundera kring och gör filmen intressant. Det svåraste är att det kapitalistiska kulturen i vårt behöva klippa bort många spännande intersamhälle. vjudelar. Men med mina erfarenheter av stu– Här finns många obesvaradier inom ”fine art” vid univerde frågor om vår allmänna vilja sitetet i Exeter, och produktion att investera i projekt vi tror på, av tidigare filmer vet jag hur trots att vi inte har någon gaviktig dramaturgin är. ranti för slutresultatet. Jag tror – Tempot har stor betydelse att vår film kan bli en katalysaliksom val av musik. Lyckligtvis tor för en vidare historia utanär Jonas Bergvall musiker så för Stallarholmen. Då menar jag han står också för musiken och inte bara geografiskt utan även ljudfilerna, säger han. etnologiskt, säger han. Rich Tella hoppas förstås på Rich Tella, dokumentärfilmare. Etnologen Jonas Bergvall är mycket gensvar på filmen och en viktig medarbetare när det gäller klipp- att han ska kunna ta den vidare runt i Söderningen av intervjuerna. De kanske viktigaste manland. Fredag 11 maj kl 18.00 är det premiintervjuerna gjordes med journalisten Tomas ärvisning, på samma plats som där maskinen Widmark, som skrev mycket om projektet hittades, nämligen på Mötesplats Stallarholunder 1980-talet för Strengnäs men i Gula Industrihuset. Tidning. Tomas träffade uppDOKUMENTÄRFILMEN OM finnaren vid flera tillfällen och GULDMASKINEN har premiär har mycket att berätta om perfredag 11 maj kl 18.00 sonen Hans Wahlbeck som Plats: Mötesplats Stallarholmen, flyttade till Stallarholmen på Gula Industrihuset. Fri entré. 50-talet. Uppfinnaren bodde i många år i prästgården inGILLA STALLARHOLMEN 15


I höstkantarellernas

Hej PRO och SPF – jag kommer snart!!

V

id ett besök i hemstaden Katrineholm i höstas läste jag en artikel i Katrineholms-Kuriren. Rubriken löd ”Sista dagen på jobbet – så blir hennes pensionärsliv”. Artikeln handlade om någon som skulle fylla 65 – kvinnan på bilden verkade bekant på något sätt. Oj då, det visade sig vara en av mina gamla skolkamrater – hon hade åldrats med behag! När jag läste vidare drabbats jag av en svindlade insikt – om hon, min gamla skolkamrat, ska gå i pension så måste jag ju snart också göra det!!! Tanken kändes helt bisarr. Någon månad senare just hemkommen från semestern så låg i posthögen en inplastad tidning – PRO. ”Här är något som kommit fel”, säger jag till hustrun! Men hon vände demonstrativt på tidningen och pekade på adresslappen som talade om en annan sanning. Det gällde mig! Samma overkliga känsla. Den 1 februari i år så kom då dagen PRO/SPF – jag Ola fyllde 65! Bland mina arbetskamrater har detta faktum gett upphov till diverse roliga kommentarer ska ni veta! Det går att göra många reflektioner om livet. Som allt levande så föds vi – växer, utvecklas, blommar, och mognar. När vår son Johan gick på högstadiet skulle eleverna skriva om Andra världskriget – de skulle använda olika slags information. Johan satt en eftermiddag hemma hos Åke och Alice Larsson. Dessa timmar gav Johan en insikt han aldrig kunnat få på annat sätt. Här fick han tala med några som ”varit med” och som kunde dela med sig av erfarenheter och starka känslor. Alice som var född i Norge berättade gripande bland annat

om hur hon på sin konfirmationsdag såg nazismens flagga hissas i staden. Åke och Alice då nästan 80 år var fantastiska på just detta – att berätta om ett liv och en livsresa som inte någon som är yngre kunde ha berättat. Så min uppmaning till alla oss ”äldre” – om någon yngre, kanske ett barnbarn, vill att vi ska berätta – SÅ GÖR DET. Ingen kan göra det i vårt ställe. Om äldre har en livserfarenhet som yngre inte kan ha så är ett barn eller ungdom världsbäst på sitt NU. Även om vi äldre också varit unga en gång, har vi glömt mycket om hur det var. Så när barnbarnet vill berätta för oss SÅ LYSSNA.

F

örsamlingen är människor – av just olika åldrar. I Bibeln finns bilden av församlingen som en kropp – en kropp med många kroppsdelar som alla är lika viktiga. Handen kan inte säga till foten ” jag behöver dig inte” Nej alla behövs för att kroppen – kyrkan – ska fungera som Gud vill. Varje ålder i denna fantastiska skapelse som är församlingen behövs. Sexåringen som just börjat förskolan och 65-åringen Ola får i nyfikenhet och glädje ta varandra i handen. Vi får lyssna riktigt noga till varandra och våga anta utmaningen att bära liv och kärlek till vår värld precis som Gud vill!! Så min pensionärsbön är – Måtte vi här i Stallarholmen bli riktigt duktiga på att lyssna på varandra och se varandras gåvor. Gud och världen behöver det! gilla får dock vänta med ”pensionärsreportaget” ett litet tag till. Den här 65-åringen ska jobba till hösten 2019! Ola

Frivilligbyråns väntjänst Kanske du vill ta en promenad eller bara tala en stund i telefonen. Väntjänstens uppgift är att erbjuda medmänskligt stöd som komplement till samhällets ordinarie stödinsatser. Alla volontärer har tystnadslöfte. Vi är verksamma i Stallarholmen. Våra insatser är kostnadsfria för dig och inget biståndsbeslut behövs. En gång i månaden bjuder Väntjänsten på kaffe med underhållning och hembakta kakor i församlingshemmet. För mer information eller för hjälp med skjuts, ring vår församlingsvärdinna Birgitta, telefon 0152-346 46. 16 GILLA STALLARHOLMEN

Äventyrskonfirmation Välkomna på Grillfest!

A

lla -04:or och årskurs 7:or är välkomna på grillfest tillsammans med tidigare års konfirmander. Vi bjuder på mat och dryck. Konfirmandledarna kommer att berätta om Äventyrskonfirmationen och det blir lite galna lekar som cocosnötsbowling m.m. Ingen föranmälan: Det är bara att droppa in! Plats: Församlingshemmet, Ytterselövägen 8 (bredvid ICA Skeppet). När: 8 maj kl. 18–20

31 maj – sista anmälningsdatumet till Äventyrskonfirmationen

F

ör mer information svenskakyrkan. se/stallarholmen/aventyrskonfirmation eller kontakta präst Mats Wendt tel. 0152-346 42, e-mail: mats.wendt@ svenskakyrkan.se, församlingspedagog Anna Särnå 0152-346 45, mail: anna.sarna@svenskakyrkan.se Anmälan görs på: https://goo.gl/nTzXqs Vi ses! /Konfirmandledarna Anna Särnå, Mats Wendt och Eva Sköld


Här fortsätter vi presentationen av vårt nya kyrkoråd

Församlingsresa 30 maj reser vi till Floda kyrka. Avresa 8.30 från församlingshemmet. Förmiddagskaffe, lunch, bussresa kostar 150 kr. Det finns 24 platser. Anmälan till Birgitta 0152-346 46

Christer Svedberg Ålder: Jag är 62 år på de 63:e. Arbete: Jag arbetar hos en Teleoperatör som IT-Arkitekt. Bor: På Brogatan med min hustru AnnMarie och två snart utflugna vuxna barn. Fritidsintressen: Jag är en släkt- och fritidsforskare som gärna sitter och letar i många timmar i olika dammiga arkiv, (via Internet eller på plats) efter uppgifter och personer, som passar in i min egen eller i någon annans släktforskning. Älskar även att läsa och lära nya saker om vår historia. Har hjälpt till med att ta fram uppgifter till den av Hembygdsföreningens utgivna boken, Soldatarvet, vilken dokumenterar soldattorpen i våra socknar. Pågående projekt är att gå igenom de tidigare hemliga svenska underättelserapporterna om Baltikum under andra världskriget. Favoritbibelberättelse i Bibeln: Skapelseberättelsen har sedan jag var liten fascinerat mig. Som upplyst människa i

Äldreläger 18–20 juni reser vi tillsammans med Strängnäs domkyrkoförsamling ner mot Östergötland/Småland. Inkvartering i enkelrum, lunch, middag, dagsutflykter till ett pris av 1 800 kr. Det finns 7 platser. För mer information och anmälan ring Birgitta 0152-346 46.

2000-talet och med den medvetenhet som vetenskapen har gett oss, förstår jag att detta inte kan ha gått till på det sätt som beskrivs i Bibeln, eller har det gjort det? Men skapelseberättelsen finns inte bara i Bibeln, den finns hos oss varje dag. Ett barn föds, ett frö sätts i marken och blir en blomma. En tanke skapar en process med tankar som ger världen en produkt vi inte kan vara utan. Därför har vi Internet, den smarta mobiltelefonen med mera.

Pingst

P

ingsten är den heliga andens högtid. En högtid där vi blir påminda om att Gud finns både mitt bland oss och inom oss. Den heliga anden är Guds osynliga närvaro. Innan Jesus lämnde jorden på Kristi himmelsfärdsdag berättade han för

Vi välkomnar vårt dopbarn in i den kristna gemenskapen Svea Maria Elisabeth Zetterström döptes den 7 april i Ytterselö kyrka. Föräldrar heter Camilla och Mikael Zetterström. Familjen bor i Stallarholmen.

lärjungarna att de inte skulle att bli övergivna. Jesus förklarade att vi människor skulle få en hjälpare, en sanningens ande som ska vara hos oss för alltid. Tio dagar efter Kristi Himmelsfärd firar vi därför pingst. Då firar vi att Gud låter sin ande, hjälparen, vara hos oss. Källa: svenskakyrkan.se

svenskakyrkan.se/stallarholmen

är adressen till vår webbplats! Här hittar du mer information om vårt församlingsarbete! Församlingsexpedition Ytterselövägen 8, öppet tisd 10-12; 0152–346 40. Kyrkoherde Ola Orwinger 346 41; hem 430 10. Komminister Mats Wendt 346 42; Församlingspedagog Anna Särnå 346 45. Församlingspedagog Eva Sköld 346 43. Kyrkomusiker Ulla Wester 346 44. Körledare Kersti Olin 346 47. Vaktmästare Toresund Hans Wester 346 51. Vaktmästare Ytterselö Astrid Lännström 346 52. Vaktmästare Överselö 346 53. Barntimmelokalen 346 46. Husmor och lokalvårdare Birgitta Karlsson 346 46. Grafisk form församlingssidor och webbplats: Irene Johansson, 070-521 25 69, info@mediatorpet.com; Fotograf Sven G. Nilsson 070–645 80 15. Hemsida:www.svenskakyrkan.se/stallarholmen; e-post stallarholmen.forsamling@svenskakyrkan.se Vill du tala med en präst? Kontakta Ola Orwinger 346 41 eller Mats Wendt 346 42. Kyrktaxi Ring 0152-186 00 för kyrktaxi. Det kostar 20 kr i vardera riktningen. Webbplatsen Gå in på vår webbplats. Där finner du fler bilder och ibland utförligare reportage. Kollekt i mobilen! Nu kan du ge kollekt via Swish med din mobil. Stallarholmens församlings Swish-nummer för ”Dagens kollekt” är 123 056 68 44. Folder med månadskalender finns som separat folder. Du kan hämta den i församlingshemmet, i kyrkorna och på webben. GILLA STALLARHOLMEN 17


PORTRÄTTET • • •

Helena Hedqvist

”FARMEN LÄRDE MIG MYCKET OM MIG SJÄLV” TEXT & FOTO: KUKKAMARIIA VALTOLA SJÖBERG

Hon var en krökt spik från att vinna det populära teveprogrammet Farmen. Vi stämde träff med Helena Hedqvist för att höra mer om hennes medverkan i teve och livet på gården i Stallarholmen. Helena har bott i Stallarholmen i tre år och hon flyttade hit på grund av kärleken. Hennes sambo Erik har en spannmålsgård på Selaön. – Vi odlar vete, korn, raps och lin. Det enda djuret vi har är katten Siv. Vi hade höns förut men dem tog räven. Hon berättar också hur hon är uppvuxen med en pappa som var bonde och hur hon varit omgiven av djurbönder under sin barndom. Det visade sig vara värdefull kunskap att ha med in i tävlingen. – Jag jagar ju också så det var inte konstigt för mig på Farmen när vi skulle slakta en gris. Men låt oss backa tillbaka till hur det kom sig att Helena hamnade i teveprogrammet. Helena fick chansen under förra året att söka en tjänst på Farmen, ett program som närmast kan beskrivas som ett sorts överlevnadstävling på en gård. Deltagarna lever utan moderna bekvämligheter som rinnande vatten och toalett inomhus och har ingen kontakt med omvärlden. De odlar, har djur och ska sköta gården på samma sätt som i svunna tider. Kul erbjudande När Helena sökte jobbet till programmet tyckte produktionsbolaget att hon hade lite för lite djurerfarenhet men hon fick erbjudande att vara med i programmet som deltagare. – De frågade mig om jag ville vara med i programmet istället. Det tyckte jag skulle vara skitkul. Du får ju inte så många chanser i livet! Tack vare sina kunskaper om växter och 18 GILLA STALLARHOLMEN

djur lyckades Helena bra i tävlingen som spelades in under nio veckor sommaren 2017. Men det var inte det som gjorde att hon till slut kom så högt upp som på andra plats i tävlingen. – Det som jag hade mest nytta av var att jag hade sett Farmen tidigare. Jag vet hur det går till och hur jag skulle bete mig. Jag var väldigt lugn men hade ett jävlar anamma när det väl gällde. Helena trodde också innan hon åkte till teveprogrammet att det skulle vara hårdare rent överlevnadsmässigt och att de skulle ha ont om mat, men säger att det inte var så svårt som hon trodde. Hon berättar också att hon vänjer sig lätt vid olika situationer och att det var en styrka i programmet. – Jag vande mig ganska fort. Det är bara att gilla läget. Jag gillar ju att jobba med människor och det här är lite samma sak. Sjuksköterskestudier Till vardags studerar hon till sjuksköterska och arbetar extra på Solåkrabyn i Stallarholmen. – Jag har jobbat inom äldreomsorg och på boenden tidigare. Jag tycker om att hjälpa människor som är i utsatta situationer. Jag vill ta steget till att bli sjuksköterska. Hon arbetar också på gården som hon har tillsammans med sambon och kör bland annat traktor där. Dessutom är hon teaterintresserad och spelade med i uppsättningen av ”Vem är rädd

för Virginia Woolf ” som sattes upp i Gula Industrihuset i Stallarholmen. – Det är jättekul med teater och jag har varit med i uppsättningar på Säffleoperan tidigare. Jag tycker det är ganska skönt att ta på sig andra kläder och spela en roll, säger hon. Hon berättar också att hon gillar vintagekläder och att sy egna kläder. När jag frågar Helena om vad som var det bästa och sämsta med att vara med i programmet skrattar hon till och säger: människorna! Jag hade otroligt kul med vissa personer i gruppen men vissa dagar ville jag bara gå därifrån och vara själv. Jag orkade inte med allt tjafs och bråk. Snubblande nära Vi pratar också om att hon kom tvåa i tävlingen och hur det kändes att snubbla på målsnöret. – När det hände var jag väldigt ledsen och arg på mig själv! Det kändes som jag hade svikit en halv nation. Det var svårt också för att jag inte fick berätta att jag inte vunnit eftersom programmet inte sänts ännu. Men nu i efterhand är jag stolt att jag kom så långt som jag gjorde. Helena berättar att hon lärde sig mycket i programmet, till exempel att mjölka kor, men allra mest har hon lärt sig om sig själv. – Det är mer kunskapen om mig själv jag fått. Jag är ganska envis när det väl gäller. Det var roligt att vara där, jag ångrar mig inte!


på Stallarholmens GK

Sommarens barn- och ungdomsläger! Anmäl ditt barn till sommarens roligaste golfläger!

VÅRKAMPANJ!

Golfhjälpen har i flera år anordnat barn- och ungdomsläger på Stallarholmens golfklubb. Inga förkunskaper eller klubbor krävs, barnen placeras i en grupp med passande ålder och erfarenhet. Datum: 18–20 juni samt 25–27 juni, kl 10-15 alla dagar. Pris: 650 kr inklusive lunch.

Gratis grönt kort-kurs vid köp av fullvärdigt medlemskap i Stallarholmens golfklubb! Datum: 12–13 maj eller på förfrågan. Mer info: www.golfhjalpen.se Anmälan/frågor till Gustav på golfhjalpen@outlook.com

folktandvardensormland.se

Läggesta Kiosk & Café

STATIONSH USET LÄGG ESTA

VÄLKOMMEN TILL OSS! Vi ses!

FIKA, smörgåsar, färskt kaffebröd, lättare maträtter (Minigatukök). LIVSMEDEL, speceri-, mejerioch kylvaror. OMBUD för SJ, länstrafiken, Svenska spel Lotter.

ÖPPET: MÅN–FRE 6.30–18. LÖR 9–16. SÖN Stängt. TEL. 0159-106 66, 070-515 52 59

HÄR ÅKERS STYCKEBRUK 00 80 FINNS 0159-35 MARIEFRED VI! 0159-35 00 80

RödaKorset i Stallarholmen Ge lite av din tid till Röda Korset! Stöd vår lokala verksamhet!

Kontaktperson: Staffan Andrén 070-268 03 01 Läs mer om om Röda Korsets hjälpverksamhet på: www.redcross.se

STALLARHOLMEN


BYGGA BO • • •

VI LÖSER DET! Hos oss kan du hyra alla maskiner du behöver för ditt bygg- eller renoveringsprojekt.

LARMVÄGEN 2 STRÄNGNÄS Tel 0152-158 80 Daniel Bäckström 070-361 88 36

Boka ett kostnadsfritt hembesök idag!

SERVICE OCH REPARATION AV MASKINER. FÖRSÄLJNING AV KUBOTA-TRAKTORER • Lantbruk • Entreprenad • Skogsbruk • Grönytor • Även AC-service på alla slags fordon Brovägen 32, 645 62 Stallarholmen Anders Kjäll 070-344 40 35 maskintjanst@sverige.nu

VI UTFÖR SKOGSGALLRING!

Säljer och reparerar värmepumpar.

RING 070-586 02 16, 0159-200 01 FREDRIK KLINGSPOR Hista säteri fredrik@hista.se

Micke Lagerman | 070-954 91 51

www.lagermanskyl.se

Ombyggnationer Tillbyggnationer Nybyggnationer Funderar ni på att köpa elbil eller laddhybrid? Saknar ni laddstolpe? Vi hjälper er att installera en säker laddstolpe som passar just er bil! Vi är elektrikerna som kan hjälpa dig med dina elinstallationer och reparationer.

Byggnadsplåtslageri Ventilation Takmålning Konstsmide Kristian Åmark 070-661 66 86 amarkbyggare@live.se

Odensicke Gård, 645 97 Stallarholmen Tel: 0152-420070-811 00 Mobil: 070-811 42 03 42 03 info@christerforsback.com www.christerforsback.com

Allt inom måleri Nyproduktion Renovering Fönster

Rotavdrag

Sedan 1957 har vi levererat med kvalitet & god service. Registrerade hos Elsäkerhetsverket.

Kontakta oss så hjälper vi er! Tel: 0159-105 26 eller info@metab.nu

Nybyggnation Tillbyggnation Sedan 1995 070-338 30 89 www.wretstrombygg.se

20 GILLA STALLARHOLMEN

Tommy & Jonny Stallarholmen

Ring: 070-361 88 45


• • • BYGGA BO

DAGS ATT BYTA UT DITT GAMLA VENTILATIONSAGGREGAT!

DAGS ATT SE ÖVER DITT TAK!

¢

Auktion ¢ på Garfare gränd

Söndag 29/4 kl 10 Visning: Fredag 27/4 kl 12–16 Lördag 28/4 kl 10–15

Lasses Antikt & Auktion 073-875 88 45 lasse@lasseboantik.se

Följ oss på Facebook

Snickeriarbeten Inomhussnickerier Golv Lister Foder Innerväggar

Kök

Montering Renovering

Fasader

Panel Tilläggsisolering

070-570 11 47 | www.alltjanster.se

Ventilationsaggregat som installerats på 80-talet och tidigare klarar oftast inte längre av att garantera bra inomhusluft för dig och din familj. Kontakta oss redan idag så kan du andas ut. Och in. Kontakta oss så hjälper vi dig med den bästa ventilationslösningen för just ditt boende. Vi tillhandahåller även service och reservdelar till äldre BAHCO och Fläkt bostadsprodukter. Tel: 0152-343 88 • E-post: info@strangnasplat.se • www.strangnasplat.se Tel: 0152-301 01 • E-post: info@taklaggarna.nu • www.taklaggarna.nu

HYR GÖDSELSUG AV OSS! GREYSTONE MAXI VAC Prislista • 800 kr/dag (ink moms) • Hel helg (lör–sön): 1 450 kr (ink moms) • Hel vecka, exempelvis måndag–måndag: 4 500 kr (ink moms) Otroligt enkel att använda, motorn skapar en vaccumtryck som suger upp allt du vill i den 800 liter stora behållaren. Tömningen går superenkelt och du slipper gå och mocka för hand i hagarna.

KONTAKT:

Patrik Berg 070-2548187 eller patrik@gestaab.se Alex Berg 070-5923570 eller alex@gestaab.se

För mer info, besök gärna

www.gesta.se GILLA STALLARHOLMEN 21


DET HÄNDER I MAJ • • •

FREDAG 27/4 Visning inför auktion (Lasses Antik & Auktion). Garfaregränd 12.00–16.00. Även lördag 10.00–15.00. FREDAG 27/4 Visning inför auktion (Stallarholmens Auktioner). Gula Industrihuset, 12.00– 16.00. Även lördag 11.00–14.00. LÖRDAG 28/4 Fotboll, division 4. SSK – Runtuna IK. Toresunds IP, 13.00 LÖRDAG 28/4 Teaterföreställning: Jag kommer härifrån. En samtidskomedi som med humor och värme tar upp frågor om att flytta eller bo kvar och hur platsen vi växer upp på formar oss. Biljetter: Printz Bageri, 150 kr vuxna, 50 kr barn tom 17 år. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 18.00 SÖNDAG 29/4 Auktion (Lasses Antik & Auktion). Garfaregränd, 10.00 SÖNDAG 29/4 Auktion (Stallarholmens Auktioner). Gula Industrihuset, 10.00 SÖNDAG 29/4 Golfklubbens första tävling, Premiären Intersport Open. Stallarholmens golfklubb MÅNDAG 30/4 Valborgsfirande på Östabadet. Vårtal, ponnyridning, ansiktsmålning, fiskdamm, fika, korv och burgare, musik. Östabadet, start 18.00. Brasan tänds ca 20.30 ONSDAG 2/5 Veterantouren i golf. Samling 8.45, start 9.00. Därefter varje onsdag. Stallarholmens Golfklubb ONSDAG 2/5 PRO ordnar bingo. Församlingshemmet, 13.00 FREDAG 4/5 Damgolf. Samling 10.45, första start 11.00. Därefter varje fredag. Alla välkomna oavsett handicap. Stallarholmens Golfklubb SÖNDAG 6/5 Golftävling, Kuriren Cup. Mer info www.sthgk.se Stallarholmens Golfklubb 22 GILLA STALLARHOLMEN

TISDAG 8/5 SPF ordnar promenad. Floras kulle i Gorsingeholm. Samling på Coop-parkeringen kl. 9.00 för samåkning. Kostnad 20 kr. Välkomna! TISDAG 8/5 Damgolf. Samling 16.45, första start 17.00. Därefter varje tisdag. Alla välkomna oavsett handicap. Stallarholmens Golfklubb

SÖNDAG 13/5 Golflekis startar 15.00–16.30, sammanlagt 10 tillfällen under säsongen, under ledning av Frida Andersson. Stallarholmens Golfklubb MÅNDAG 14/5 PRO ordnar sillunch med underhållning av Rogge Roll Duo. Pris 80 kr. Anm senast 7/5 till Viola 0152-402 85 eller mail stallarholmen@pro.se Församlingshemmet, 13.00. MÅNDAG 14/5 BOOkworms. Bokklubb åk 4. Biblioteket, 14.00

ONSDAG 9/5 Golfträning startar för barn och juniorer, 17.30-18.30, under ledning av Wictor Holmer. Ingen föranmälan. Parallellt med träningen erbjuds fadderrundor för personer som tagit grönt kort men inte riktigt kommit igång med sitt spel. Stallarholmens Golfklubb TORSDAG 10/5 Friluftsgudstjänst på Kristi Himmelfärdsdag med Ola Orwinger. Mälsåkers slott, 10.00 FREDAG 11/5 Vernissage. SPF’s akvarellgrupp ställer ut sina alster. Välkomna! Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 10.00-14.00 FREDAG 11/5 Gula Industrihuset bjuder in till gårdsfest kl 10.00–18.00. Erbjudanden, mat, underhållning. FREDAG 11/5 Premiärvisning av dokumentären om guldmaskinen av Rich Tella (se artikel i Gilla). Fri entré. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 18.00 FREDAG 11/5 Fotboll, div 4, herrar. SSK – AC Primavera. Toresunds IP, 19.00 LÖR–SÖN 12–13/5 Avrostningskurs i golf 9.00–12.00. Instruktör Gustav Seidel. www.sthgk.se Stallarholmens Golfklubb LÖR–SÖN 12–13/5 Intensivkurs i golf för grönt kort, 10 tim, 12.00-17.00. Instruktör Gustav Seidel. Se hemsidan www.sthgk.se Stallarholmens Golfklubb

MÅNDAG 14/5 Seniorpub. Enkel förtäring, dryck och underhållning av Rogge Roll Duo. Alla seniorer är välkomna! Värdshuset Gripen, 18.00–20.00 TISDAG 15/5 SPF ordnar promenad. Vi besöker Hässelby och får information av Erik Almrin om hans kor, Överselö kyrkogård och Tynnelsö brygga. Samling på Coop-parkeringen kl. 9.00 för samåkning. Kostnad 20 kr. Välkomna! ONSDAG 16/5 PRO ordnar bingo. Församlingshemmet, 13.00 ONSDAG 16/5 Hantverkscafé. Ta med dig din stickning, virkning eller broderi, så handarbetar vi tillsammans! Kaffe och te med dopp, 20 kr. Mer info: Viktoria Bäck Eriksson, 070-754 66 94. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 18.30

TORSDAG 17/5 SPF Seniorerna inbjuder till torsdagsträff. ”The winner takes it all” med ABBA-experten Carl-Magnus Palm som håller föredrag och spelar musik. Kaffe och lotterier. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 14.00 FREDAG 18/5 Visning inför auktion (Stallarholmens Auktioner). Gula Industrihuset, 12.00– 16.00. Även lördag 11.00–14.00. LÖRDAG 19/5 Golftävling sponsrad av Andreas Jöhnemark Byggnads AB. Tvåmanna-

scramble: elit, A, B och C-klasser. Stallarholmens Golfklubb SÖNDAG 20/5 Auktion (Stallarholmens Auktioner). Gula Industrihuset, 10.00 MÅNDAG 21/5 Pippi-sagostund. Vi läser sagor om Pippi Långstrump. Eken, Församlingshemmet, 10.00

Pippi sagostund

Roliga upptåg med Pippi, Lilla Gubben, de Herr Nilsson och andra.

Måndag 12 maj Åker 9.15 Öppna förskolan 10.00 Multeum 10.00 Eken, Stallarholmen

bibliotek.strangnas.se teken facebook.se/barnbiblio

MÅNDAG 21/5 PRO ordnar avslutningstårta för alla aktivitetsgrupper. Församlingshemmet, 13.00 MÅNDAG 21/5 BOOKworms. Bokklubb åk 5. Biblioteket, 14.00 TISDAG 22/5 SPF ordnar promenad. Ingjaldshögen och Husbytorpen på Fogdölandet, guide Bernt Jonsson. Samling på Coop-parkeringen kl. 9.00 för samåkning. Kostnad 20 kr. Välkomna! TISDAG 22/5 Samtalsserie om framtidens lokalsamhälle, del 2. Hur lever vi väl tillsammans? Hur kan man förverkliga utvecklingsidéer lokalt? Med Anna Rosengren, präst och initiativtagare till GNH Sverige, samt Åse Claesson och Kristin Vettorato, Leader Södermanland. Arr: Tankesmedjan Stallarholmen. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 18.00

ONSDAG 23/5 Väntjänstens caféträff. Kaffe, hembakta kakor och underhållning med programmet ”Musikaliska minnen”. Trumpetaren Jan Allan lotsar genom decennierna med start i 1950-talet. Även Lisa Långbacka, dragspel, och Martin Sjöstedt, kontrabas & piano. Mer info: Birgitta Karlsson, 0152-346 46. Församlingshemmet, 13.30 TORSDAG 24/5 Sommarens sångröst. Uttagning till sångtävling med delfinal och final i Ugglans Park, Strängnäs. Alla sångsugna välkomna! Mer info på Drömfabrikens hemsida www.dromfabriken.net Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset LÖRDAG 26/5 PRO ordnar gökotta, om vädret tillåter. Samling vid ICA 8.00

2018


För fler evenemang följ oss på Facebook:

• • • ÅTERKOMMANDE

www.facebook.com/gillastallarholmen Följ även Stallarholmens Nätverks facebooksida: Vad händer i Stallarholmen?

LÖRDAG 26/5 Golfens dag (nationell dag) 10.00– 14.00. En dag för både barn och vuxna som ger dig möjlighet att gratis prova på golf både på övningsfält och ute på banan. Klubbor och bollar finns att låna. Stallarholmens Golfklubb LÖRDAG 26/5 Hembygdsföreningen ordnar runstenstur. Per Gustafsson, runstensansvarig på Länsstyrelsen, guidar. Anmälan via mail (ylvatiger@gmail. com) eller tel (070-495 25 45). Samling, Överselö kyrka, 14.00 LÖRDAG 26/5 Fotboll, div 4, herrar. Derbydags! SSK – IK Viljan. Toresunds IP, 15.00 MÅNDAG 28/5 PRO ordnar träff för årets jubilarer. Församlingshemmet, 13.00 MÅNDAG 28/5 Seniorpub. Enkel förtäring, dryck och underhållning av Fyra Knektar med Moa. Alla seniorer är välkomna! Värdshuset Gripen, 18.00-20.00 TISDAG 29/5 SPF ordnar promenad. Fornborgen Stenby skans på Tosterön. Samling på Coop-parkeringen kl. 9.00 för samåkning. Kostnad 20 kr. Välkomna!

FRIIDROTT Friidrott för alla barn och ungdomar. Tisdagar 18.00–19.00, Toresunds IP. Tränare Bernt Gustavsson, IFK Strängnäs. Sporthallen. FOTBOLL (SSK) Träning för barn, ungdomar och vuxna. Toresunds IP. Pojkar/flickor 2010–2011: ons 18.00–19.00, sön 10.00–11.00. Pojkar/flickor 2008–2009: ons 18.00–19.00, sön 10.00–11.00. Pojkar/flickor 2006–2007: ons 17.30–19.00, sön 11.00–12.30. Seniorer, olika tider, se hemsidan www.laget.se/stallis Tel kansliet: 072-714 30 15. STALLHÄNG PÅ NORRBY Vi rider och pysslar med våra små ponnyer. Ring eller maila för info om tider. Kontakta Heléne Jonsson: 070-294 28 85, helene@upplevnorrby.se

STALLARHOLMENS GOLFKLUBB Utmanande skogs- och parkbana. Verksamhet för barn, ungdomar, damer, veteraner m.m. Tävlingar. www.sthgk.se

BÅGSKYTTE Ons 18.30–20.30. Lör 14.00–16.30. Mer info: 073-866 62 40. Sporthallen. YOGA Vuxenyoga, senioryoga, ungdomsyoga. Björkudden, Fabriksvägen 4. www.yogaistallarholmen.se TRÄNING – SATSAFRISKT Ordnar sju motionspass i veckan för barn och vuxna. Gula Industrihuset, Mötesplatsen: Danzy, mån 19.00–20.00. Core, tor 19.00–20.00. Sporthallen: Tabata, tor 18.30–19.30. StyrkePuls, lör 9.00–10.00. Barngympa, barn 3–5 år, sön 16.00–17.00. Barngympa, barn 6–8 år, sön 17.00–18.00. www.satsafriskt.com STALLARHOLMENS FRITIDSGÅRD För barn och ungdomar från åk 6 till 18 år. Öppet: Mån 17.00–21.00. Ons 17.00–21.00. Fre 17.00–22.30. Aktiviteter: Onsdag 2/5: Frisbeegolf. Fredag 4/5: Fotbollsturnering i sporthallen. Onsdag 16/5: Deltävling i dart. Vinnaren får åka till finalen som hålls på Mariefreds fritidsgård. Onsdag 23/5: Final darttävling i Mariefred. Mån–ons 28–30/5: Vi bjuder in er som går i årskurs 5, stängt för de andra. Facebook/Stallarholmens Fritidsgård Brogården.

BIBLIOTEKET Öppettider: Mån 16.00–19.00 Tis 10.00–12.00, 13.00–16.00 Ons 10.00–12.00, 16.00–19.00 Tor 10.00–12.00, 13.00–16.00 Utställning i maj: Kamomilla stad. Åk 7 visar skisser, kostymer, kulisser och rekvisita som de tillverkat till sin musikal Kamomilla stad.

STALLARHOLMENS FÖRSAMLING Sopplunch, öppen förskola, barnkörer, gudstjänster, ungdomsledarutbildning. www.svenskakyrkan.se/stallarholmen

 

SPF SENIORERNA STALLARHOLMEN Pensionärsförening. Anordnar bridge, canasta, akvarellmåleri, bokcirkel, linedance, boule, luftgevärsskytte, gillesdanser och engelska. Även öppna träffar. PRO STALLARHOLMEN Pensionärsförening. Anordnar aktiviteterna sittgymnastik, läsecirkel, bingo, friskvård och kortspel. Vi spelar boule vid Östabadet tisdagar och torsdagar 13.00. www.pro.se/stallarholmen RÖDA KORSET I STALLARHOLMEN Genomför insamlingar, håller café öppet på vårdcentralen i Mariefred på måndagar och genomför väntjänst bland annat på Thomasgården i Strängnäs. Sygruppen träffas tisdagar 10.00 på Dalkarlsvägen 2B. Mer info via ordf Staffan Andrén, 070-268 03 01

STALLARHOLMENS HEMBYGDSFÖRENING Anordnar välbesökta aktiviteter med anknytning till Stallarholmen. Hembygdsgård med museum. Dokumenterar gamla tiders seder och bruk. www.hembygd.se/stallarholmen

STALLARHOLMENS NÄTVERK Förening som arbetar för Stallarholmens bästa. Besök oss även på Facebook: Vad händer i Stallarholmen? www.stallarholmen.info

FÖRENINGEN MÄLSÅKERS FRAMTID Sprider kunskap om Mälsåkers slott. Håller slottet öppet sommartid. Utställningar, konserter, nationaldags- och midsommarfirande. Mer info: 070-823 45 17. www.malsaker.nu

Församlingskalendarium Detaljerad information finns på svenskakyrkan.se/stallarholmen

Församlingshemmet Eken (f.d. Öppna förskolan) Måndag och fredag kl. 9–11.30 (ej 11/5) Mariakören Tisdagar kl. 19 (ej 1/5) Sopplunch Torsdagar kl. 12 (ej 10/5)

Klostergården Mässa Torsdagar kl. 18.30

Franciskuskapellet Förbön för jordens barn Första torsdagen i månaden kl. 13

Gudstjänster 6 maj, Bönsöndagen Högmässa kl. 11 i Ytterselö kyrka, Mats Wendt 9 maj Gångedagsmässa kl. 8.30 i Klostergårdens kapell, Mats Wendt 10 maj, Kristi himmelsfärds dag Friluftsgudstjänst kl. 10 vid Mälsåkers slott, Ola Orwinger 13 maj, Söndagen före pingst Högmässa kl. 11 i Toresunds kyrka 20 maj, Pingstdagen Vallfartsmässa kl. 11 i Vårfruberga klosterruin

S TA L L A R H O L M E N

TORSDAGSTRÄFF Torsdagen den 17 maj kl. 14.00 på Mötesplatsen i Gula Industrihuset The winner takes it all. ABBA-experten Carl-Magnus Palm håller föredrag och spelar musik. Kaffe och lotterier. Välkomna!

21 maj, Annandag pingst Mässa kl. 18.30 i Franciskuskapellet, Mats Wendt 27 maj, Heliga trefaldighets dag Högmässa kl. 11 i Ytterselö kyrka, Ola Orwinger

Kom med du också. Bli medlem i SPF • Kontakt: 0152-405 16 spfstallarholmen@outlook.com

GILLA STALLARHOLMEN 23


60kr/mån från april–nov

Låt oss ta hand om ditt trädgårdsavfall. Med ett trädgårdskärl blir du enkelt av med buskar, ogräs, löv och fallfrukt från din trädgård. Vi tömmer kärlet varannan vecka från april till november och du betalar endast under säsongen. Enklare än så kan det inte bli. Vill du veta mer eller beställa ett kärl? Kika in på sevab.com/ tradgardskarl och fyll i formuläret eller ring oss på 0152 - 460 50.

sevab.com


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.