Page 1

portfolio

Μιχαλοπούλου Γιάννα Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ


π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α

Βιογραφικό σημείωμα_4 Οινοποιείο στον αμπελώνα Μέγα Σπήλαιο_6 Renovation of the bath house_16 Ανάπλαση στο παραλιακό μέτωπο της Χαλκίδας_22 Europan 11_Ecorings in the park_26 Archmedium_Tokyo Replay Center_32 Κέντρο νέων δημιουργών στο Γκάζι_34


ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑΝΝΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ www.behance.net/gianna_michalopoulou

Ευρυνόμης 63, Ζωγράφος Αθήνα giannamichalopoulou@gmail.com 6949420475


05


Διπλωματική Οινοποιείο στον αμπελώνα Μέγα Σπήλαιο Έτος_2013

Η διπλωματική έχει ως θέμα τη δημιουργία ενός οινοποιείου στον αμπελώνα του Μεγάλου Σπηλαίου, στην ορεινή Αιγιάλεια. Ο αμπελώνας βρίσκεται σε υψόμετρο 800μ, ενταγμένος σε ένα ιδιαίτερο φυσικό τοπίο, δίπλα στο φαράγγι του Βουραικού. Στο χώρο επέμβασης βρίσκεται ένα συγκρότημα 2 κτισμτων παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, που αποτελείται από την κατοικία των μοναχών και του επιστάτη, τους ληνούς και ένα παρεκκλήσι. Βασική ιδέα είναι η απομάκρυνση του νέου κτίσματος από τα υπάρχοντα και η δημιουργία μιας πλατείας κεντρικά όλων των λειτουργιών. Στον χώρο αυτόν δεσπόζει ένας μεταλλικός πύργος που παρέχει στον επισκέπτη πανοραμική θέα σε όλο τον αμπελώνα. Το νέο κτήριο περιλαμβάνει τη γραμμή παραγωγής και την καφετέρια, ενώ στα υπάρχοντα κτήρια λειτουργεί ένα πωλητήριο οίνου και τοπικών προϊόντων και ένα μικρός εκθεσιακός χώρος για την παραγωγή του κρασιού. Κύριος στόχος ήταν η ένταξη στο τοπίο και η εναρμόνιση με το περιβάλλον, γι’ αυτό και το νέο κτίσμα είναι βυθισμένο στο έδαφος και καλύπτεται από φυτά που ευδοκιμούν στην περιοχή. Η σταδιακή βύθιση στο έδαφος, με την χρήση της ράμπας εισόδου και 3 διαφορετικών επιπέδων επιτυγχάνει αρχικά την ισοβαρική γραμμή παραγωγής αλλά δίνει και στον επισκέπτη την αίσθηση της συνεχούς κατάβασης, μέχρι να ανακαλύψει ξανά τον αμπελώνα, στον χώρο της γευσιγνωσίας, όπου ξεκινάει και η διαδρομή μέσα στο τοπίο. Το τοπίο, σημαντικό στοιχείο στην όλη σύνθεση, δέχεται ήπιες παρεμβάσεις με πορείες και σημεία στάσης, με υλικά όπως πατημένο χώμα, corten, ξύλο, καταλήγοντας στο παρατηρητήριο με πανοραμική θέα στο φαράγγι.


διπλωματική

07


παύση_εξαίρεση

τοπίο_ανάγλυφο

διαδρομή προς τον αμπελώνα

θέαση_οπτικές φυγές


οινοποιείο παραλαβή-πιεστήριο: 85τμ δεξαμενές: 225τμ εμφιάλωση: 135τμ αποθήκη πρώτης ύλης: 50τμ χημείο: 20τμ ωρίμανση: 150τμ παλαίωση: 45τμ αποθήκη έτοιμου προϊόντος: 200τμ εξαγωγή: 90τμ μηχανολογικά: 70 τμ γευσιγνωσία: 80τμ καφετέρια: 90τμ γραφεία: 85τμ αποδυτήρια: 75 τμ wc: 40 τμ συνολική επιφάνεια: 1700τμ

υπάρχοντα κτήρια εκκλησάκι:26τμ πωλητήριο τοπικών προιόντων:78τμ έκθεση ιστορίας οίνου:78τμ αποθηκευτικός χώρος:40 τμ

Κτιριολογικό Πρόγραμμα

09


Επίπεδο +4.50

Επίπεδο ±0.00


11

Ωρίμανση

Γευσιγνωσία

Δεξαμενές


Οινοποιείο Επίπεδο -3.00

Επίπεδ

Μέγα Σπ


13

δο -6.00

ήλαιο

Επίπεδο -9.50


Τομή 1

Ανατολική Όψη


Τομή 2

Τομή 3

Κατασκευαστική Τομή


Διαγωνισμός Rebirth of the Bath House Έτος_2014 CreateNewIdeas Architects

The project starts from a critical review of the building, deciding to maintain structural and characteristic parts and introduce higher flexibility and a stronger relation between inner and outer space. The interior of the building is redefined and organized in 3 zonesDry therapy, Wet therapy, Restaurant- along the basic structural axes. Openings are created in critical parts of the facade and new volumes are added where extra space is needed. The building “opens” to the south part of the yard where a public square is created, connecting the central bath house with the guest houses.


17 secondary entrance

service entrance

main entrance NEW VOLUMES

INTERIOR

WET THERAPY

RESTAURANT

ZONES_CIRCULATION

DRY THERAPY


σχεδιασμός


19


GUEST HOUSES INTERIOR POOL

MASSAGE ROOM


restaurant

21


Σπουδαστική Εργασία Ανάπλαση στο παραλιακό μέτωπο της Χαλκίδας Έτος 2011

Συνεργασία με Μπαλφούσια Φραντζέσκα, Στανίτσα Αυγούστα

H περιοχή ανάπλασης βρίσκεται στο κέντρο της Χαλκίδας δίπλα στο λιμάνι και σε μια μαρίνα, αποκομμένη από το περιβάλλον, αφού στο χώρο της λειτουργεί το στρατόπεδο της σχολής Πεζικού. Η πρόταση περιλαμβάνει την κατάργηση του στρατοπέδου και τη δημιουργία ενός πόλου για την πόλη της Χαλκίδας. Ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής αναπτύσσεται σαν χώρος πρασίνου με ποικίλες δραστηριότητες και στην υπόλοιπη περιοχή έχουμε την δημιουργία δύο οικιστικών μονάδων και ενός εμπορικού και επιχειρησιακού κέντρου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μαρίνα και τον σχεδιασμό της, με προσπάθεια υποβάθμισης της κίνησης του περιφερικού δρόμου που διασχίζει την περιοχή. Η όλη πρόταση επιχειρεί τον διάλογο με την γύρω περιοχή, με μικρές κλίμακες στα κτίρια, ελεύθερους χώρους διασκορπισμένους και την αίσθηση της επαρχιακής πόλης της Ελλάδας.


23 αστικός σχεδιασμός


ΟΨΗ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ

ΚΑΤΟΨΗ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ Το οικιστικό συγκρότημα συντίθεται από 4 περιοχές κατοικίας, με έναν βασικό πεζόδρομο στο κέντρο με εμπορικά και εκθεσιακά περίπτερα. Οι κατοικίες τοποθετούνται σε μεμονωμένα οικόπεδα που περιλαμβάνουν μια ή δύο ιδιοκτησίες, διώροφες και τριώροφες, οι οποίες συνθέτουν ένα μεγαλύτερο οικιστικό σύνολο. Κεντρική επιδίωξη είναι η ύπαρξη ενός πεζόδρομου ανάμεσα στις «λωρίδες» των κατοικιών που αποτελεί έναν χώρο δημόσιο στον οποίο εκτονώνονται οι κατοικίες με σκοπό την οικειοποίηση από τους κατοίκους της περιοχής


25


Διαγωνισμός Ecorings in the park_Europan 11 Έτος_2011 Alias Architects


27


E u r o p a n

1 1

αστικός σχεδιασμός


29


Ecological Footprint

31


Διαγωνισμός Tokyo Replay Center Έτος_2014

Συνεργασία με Παπαλυμπέρη Νικολέτα

The Tokyo Replay Center is a new concept of entertainment, a place where technology, anime and video games meet, coexist and interact. Our building aspires to be a meeting point for “otaku” people, where all their various entertainment needs will be satisfied. TRC should represent this philosophy and its particular culture, which extends in areas such as leisure, commerce and education. The main entrance of the proposed building is from the street but there is also access from the pedestrian way. The building façade is a lighted led screen projecting images of anime and manga, which will attract the attention of the people walking on the street and will set it apart from its neighboring buildings. Our main goal was to connect the new shops with the passage “My way 2”, located at ground level, and to create a link between the new center and the public space of the street, while the karaoke rooms and auditorium are on the upper floors, to ensure less noise and a more private environment. Both the ground level and the roof are designed as green “squares”, while the cafeteria, situated at the top floor, offers to the visitors a great view of the city of Tokyo.


33


Σπουδαστική Εργασία Κέντρο Νέων Δημιουργών στο Γκάζι Έτος_2010

Συνεργασία με Τσακίρη Δανάη, Καπέρδα Έλενα

Χαρακτηριστικά περιοχής - Σε συνεχή μεταβολή - Σε εγγύτητα με το κέντρο της πόλης - Κεντρικές αρτηρίες: Πειραιώς,Ιερά οδός, Κωνσταντινουπόλεως - Πρόσβαση με το μετρό - Χώροι αναψυχής και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος (Τεχνόπολις) - Κοινωνική αναδιαμόρφωση - Χρήση παλιών βιομηχανικών κελύφων Βασικές Ιδέες - 2 κύριες προσβάσεις (Πειραιώς, Πλατεία Κεραμεικού) - υπαίθριος χώρος εισάγει στο κτίριο - 2 κύριοι όγκοι τοποθετημένοι ο ένας πάνω στον άλλο που ακολουθούν 2 διαφορετικούςάξονες - εσωτερική πλατεία ως επικοινωνιακόςκόμβος του κτιρίου (αγορά, συνάθροιση,ανταλλαγή ιδεών) και ένωση των υπαιθρίων - περιορισμός των ιδιωτικών χώρων των σχεδιαστών στον υπερυψωμένο όγκο


37


Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


39 ΤΟΜΗ ΤΑ

ΤΟΜΗ ΤΒ


thank you! Μιχαλοπούλου Γιάννα Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ


Gianna Michalopoulou Portfolio  

architecture portfolio

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you