Geonews - maart 2018

Page 1

info@geonews.be

Geonews

Hebt u nieuws voor onze Geocaching-

J A A R G A N G

community?

6 ,

N R .

3

M A A R T

Op naar de sterren, en daar voorbij‌

Mail het ons!

2 0 1 8

Artikel op pagina 4

IN DIT NUMMER: Meet the Geocacher

2

Een trip langs de planeten

4

Noorderkempen: Lille

8

Between The Planets

9

Puzzelplezier

10

Shoot!

11

Ontdek de planeten van ons zonnestelsel op pagina 4

Puzzelplezier Uw maandelijkse portie puzzels is terug te vinden op pagina 10

Shoot! Foto’s op pagina 11

Team Vollmuller

Meet the Geocacher


PAGINA

2

Meet the Geocacher* Dit jaar gaat Geonews op zoek naar de speciale momenten, fijnste herinneringen … van Geocachers in Nederland en Vlaanderen. Deze maand nemen we eens een kijkje bij ‘Team Vollmuller’. Kom meer over deze Geocacher(s) te weten door ons interview.

Hoe komt het dat je begonnen bent met Geocaching? We wilden niet meer doelloos gaan wandelen met de hond en wilde nieuwe gebieden ontdekken, toen we een nicht van mijn vrouw op Facebook zagen met een aanhanger gevuld met allerlei Geocache materiaal zoals een trap, waadpak, opblaasboot, hengel....etc. Etc. Ze maakte ons nieuwschierig en gaf ons een website met een korte uitleg, binnen een maand waren ook wij om en hadden we onze eerste 100 al gevonden. Hoe vaak ga je Geocachen? Wat is je drijfveer om er op uit te trekken?

“Soms vind ik het ook wel eens jammer dat men niet de moeite neemt om een echte log te schrijven”

Dat ligt aan het weer, maar bijna elke week zijn wij wel op pad. In plaats van op de bank te hangen en nutteloze programma's te kijken zit ik liever achter GSAK op zoek naar nieuwe gebieden.

Welke Geocache blijft jou het beste bij? Er zijn er verschillende, maar onze 1000ste was er eentje bij de boot op weg naar huis van uit Engeland, in die cache lag toevallig een Delfts Blauw pillendoosje... Laten we nu toevallig ook uit die stad komen..... En dan onze 2000ste heb ik met een boomcache verzilverd met een Boomklimcursus......15 meter zelfstandig omhoog geklommen. Maar elke cache heeft eigenlijk wel zijn eigen verhaal Welk soort Geocaches doe je het liefst? Dat ligt aan het gezelschap en het weer, ik ben echt een buiten mens aan het worden. Dus of het nou in een polderlandschap is of in een drukke stad. Alle gebieden of caches heeft zijn charmes. Maar de veldpuzzels caches blijven toch wel het leukst. Heb je zelf al caches verstopt en/of trackables de wereld in gestuurd? Ja we hebben onze eigen achtertuin TBhotel, en nog een paar oppikkertjes in de buurt liggen. En uiteraard hebben wij ook TB's rondreizen. Wat stoort je soms tijdens het Geocachen? Hoe sommige mensen de caches achterlaten, en dat er zoveel gesloopt wordt de laatste tijd. Echt zo Hjalmar als je weet wat voor vrije tijd er in is gestoken. Soms vind ik het ook wel eens jammer dat men niet de moeite neemt om een echte log te schrijven, wij deden dit ook in het begin. Maar sinds we een eigen cache hebben schrijven we echte logs. Zijn er ook kinderen in het gezin die mee gaan cachen? Helaas is onze Lindens nooit uitgekomen, maar daar door hebben wij wel de vrijheid om elke dag te kunnen gaan cachen als wij willen. Zo zie ik dat, hopelijk maak ik hierdoor niemand kwaad.


PAGINA

3

Woon je wel eens events bij? Onze volgende vakantie is een weekje in Hoorn om het HCE bij te wonen, met de caravan op een camping in de buurt. Ben je ooit al verschillende dagen na elkaar van huis weggeweest om te gaan Geocachen of heb je jouw vakantie er al eens mee gecombineerd? Sinds wij Geocachen worden de vakanties er op uitgezocht, en mochten we met vrienden een weekend weggaan worden de GPSsen mee ingepakt. Zijn er al zaken die je door het Geocachen hebt bijgeleerd? Ja absoluut, als je echt de internetpagina’s naleest valt er altijd wat telefoon over een gebied waar je heen trekt, of historische feiten over je eigen geboortestad. Wat is het gekste wat je reeds bent tegengekomen tijdens het Geocachen? Wij hebben nog niet echt gekke dingen meegemaakt, maar een Geocache vriendin vond een pistool in de bosjes. Heb je leuke anekdotes of een grappig verhaal? Wij kwamen eens op willen een zaterdag op het een rondjevoor Nederland te rijden in 1 Bij deze we Flet ookidee nogom bedanken het beantdag. En danwoorden in elke hoofdstad van elke provincie een cache mee te pakken. Dus de van al onze vragen. week er op om 6.00 vertrokken en dezelfde avond om 22.30 logde we onze laatste cache. Het scheen later een challenge te zijn, maar daar hadden we toen nog nooit van gehoord. Is er iets wat je graag nog kwijt wil? Dat mensen eerst ervaring op doen met het plaatsen van een cache en niet na 10 gevonden caches te denken dat ze er ook eentje willen. Eigenlijk moet je een limiet er op zetten dat CO's eerst 100'caches moeten hebben gevonden voordat ze er eentje mogen plaatsen. Bij deze willen we Team Vollmuller ook nog bedanken voor het beantwoorden van al onze vragen. *Geonews is niet verantwoordelijk voor eventuele spel- of typefouten van de geïnterviewde.

ADVERTENTIE

Uw advertentie in Geonews? Door te adverteren in Geonews bereikt u een bepaalde doelgroep: Geocachers. Adverteren in Geonews is dus zeer doelgericht voor outdoors-winkels, sportzaken, handelaars gespecialiseerd in wandeluitrusting ... Maar ook restaurants, cafés, winkels… in de buurt van Geocaches hebben hier baat bij!

Wilt u dus adverteren? Mail dan als de bliksem naar

info@geonews.be


PAGINA

4

Mercurius

Planetary Pursuit Een trip langs de planeten

Mercurius is de kleinste planeet van ons zonnestelsel, maar ook degene die het dichtst bij de zon staat. Daarom kan het er verschrikkelijk heet worden als de zon er op schijnt: 430°C op z’n warmst. Maar de zijde van Mercurius die geen zonlicht krijgt is dan weer een echte diepvries. Daar wordt het tot wel 180°C onder nul! Het oppervlak van Mercurius bevat heel veel kraters van inslagen van meteorieten. Mercurius lijkt daarmee wel een beetje op onze maan. Zelf heeft Mercurius echter geen maan.

Venus Omdat Venus best dicht bij onze planeet staat, kun je Venus vanaf de Aarde vaak goed zien. Je moet er wel in de avond of ochtend naar kijken. 's Nachts is Venus uit beeld. Dat leverde deze planeet de namen ochtendster en avondster op.

Aarde

Je ziet vanuit de ruimte nooit het oppervlak van Venus, omdat er een heel dichte atmosfeer omheen zit met een heel dicht wolkendek van zwavelzuurdruppels. Door dit wolkendek heeft Venus een enorm broeikaseffect. De gemiddelde temperatuur is ongeveer 480°C. Venus heeft geen maan.

Volgens wetenschappers is Aarde ongeveer 4,57 mljard jaar geleden ontstaan, gelijk met andere planeten en de zon in ons zonnestelsel. Aarde is tot op heden de enige planeet waarvan bekend is, dat er leven op voorkomt. Onze atmosfeer en de aanwezigheid van water op onze planeet zijn erg belangrijk voor het vormen van een 'leefbare' planeet. Net als de ozonlaag om de aarde heen, die de schadelijke straling van de zon filtert.


PAGINA

5

Saturnus Deze gasreus is een kleinere variant van Jupiter. Vooral te herkennen aan enorme ringen om de planeet zelf heen. Saturnus heeft 61 manen. Saturnus draait snel om zijn as. In 10 en een half uur is er een Saturnusdag gedraaid. Maar voor zijn volledige ronde om de zon heen, heeft hij bijna 30 jaar nodig.

Jupiter De grootste van de acht planeten is deze gasreus. De gassen in de atmosfeer zorgen voor rode, bruine en witte wolken. De atmosfeer van Jupiter lijkt meer op vloeistof dan op gas door hoe het kolkend beweegt. Heel bekend aan het uiterlijk van Jupiter is de grote rode vlek op het Zuidelijk halfrond. Dit is een enorme cycloon die al minstens 300 jaar (!) rondraast. Jupiter heeft minstens 67 manen. Bovendien heeft ook Jupiter ringen, maar die zijn véél dunner dan die rond Saturnus. Inmiddels denken wetenschappers dat zonder Jupiter Aarde veel vaker gebombardeerd zou zijn door kometen en ander ruimtelijk materiaal. Omdat Jupiter zo enorm groot en zwaar is, heeft de planeet een enorm grote aantrekkingskracht.

Mars

Deze 'rode' planeet is de laatste aardse planeet van ons zonnestelsel. Hierna volgen reuzen van gas en ijs. Mars is kleiner dan Aarde en heeft twee manen. Sinds 2003 staat vast dat er water aanwezig is op Mars, maar levensvormen zijn er (nog) niet ontdekt. Een dag op Mars is ongeveer even lang als een dag op aarde. Mars draait in 24 en een half uur om zijn as. Mars heeft net als Aarde een schuinstaande as. Daarom heeft Mars ook seizoenen. Temperaturen op Mars verschillen tussen -140°C en 20°C.


PAGINA

6

Uranus Deze blauwige planeet is een grote bol ijs. Met het blote oog is deze planeet niet te zien vanaf de aarde. De planeten op pagina 4 en 5 waren allemaal al bekend voor de uitvinding van de telescoop, maar Uranus niet. In 1690 zagen geleerden Uranus voor het eerst, maar dachten dat het een ster was in een ander sterrenstelsel. Pas in 1781 werd deze ijsbol als planeet erkend en het duurde nog tot 1850 voor hij zijn naam Uranus kreeg. Uranus heeft 27 manen.

Neptunus

Deze ijsreus lijkt heel erg op Uranus en werd ontdekt in 1846. Neptunus doet er 165 jaar over om eenmaal om de zon te draaien.

Pluto

Deze planeet draait in ongeveer 16 uur om zijn as. De temperatuur op Neptunus is -220°C! Er zijn dertien manen bij Neptunus bekend. Ook Neptunus heeft een aantal ringen, maar deze zijn heel smal en dun, nauwelijks te zien. Ze zijn waarschijnlijk ontstaan door botsingen van kometen met de manen. De ringen zijn niet erg stabiel en lijken langzaamaan weer te verdwijnen, waarschijnlijk tot er weer nieuwe inslagen optreden.

In 1930 dachten wetenschappers een negende planeet, Pluto, gevonden te hebben. Maar sinds 24 augustus 2006 rekenen we Pluto niet meer tot de planeten in ons zonnestelsel. Er zijn binnen ons zonnestelsel inmiddels namelijk nog meer op Pluto lijkende bollen gevonden, zelfs groter dan Pluto. Er zijn toen nieuwe afspraken gemaakt over de voorwaarden waaraan een bol moet voldoen, willen we het een planeet mogen noemen. Volgens die nieuwe afspraken is Pluto geen planeet meer, maar een dwergplaneet. Naar: www.schooltv.nl/link/het-zonnestelsel/


ADVERTENTIE

Heb je altijd al eens in een magazine willen verschijnen? PAGINA 7 Dit is je kans! Voor onze rubriek 'Meet the Geocacher' zoeken we Geocachers die ons iets meer willen vertellen over hun avonturen en hun dagelijkse leven als Geocacher. Wat denk je? Je kan onze vragen beantwoorden via deze link: bit.ly/2rZFRkE We zijn je alvast heel dankbaar om ons interview in te vullen!

ADVERTENTIE


PAGINA

8

Geonews was er bij! GC7JD4E


PAGINA

9

GC7K247

Meer foto’s op geonewsbene.com/mars


PAGINA

2 7

10

9

6

3

SUDOKU Vul het diagram zodanig in dat op elke rij, in elke kolom en in elk deelblok van 3x3 de cijfers 1 t.e.m. 9 slechts één keer voorkomen. Elke sudoku heeft een unieke oplossing.

9 5

Puzzelplezier

4 2 6 5

1

Omdat een Geocacher goed moet zijn in logisch denken, doet de redactie zijn best om in iedere uitgave hersenbrekertjes te plaatsen. De oplossing van de puzzels zijn te vinden op pagina 12.

7

4 2 5 9 8 6 4 1 7 9

3

WOORDZOEKER Deze sterren geven aan wat de moeilijkheid is van de opgave. 

Traditional

Geocaching  Earthcache

Mysterie

Logboek

Prikstok

L A B C A C H E A N T O T

E G U B L E V A R T N E F

E M I N S P I R E R E N T

Zoek de opgegeven woorden. Ze kunnen in alle mogelijke richtingen staan, behalve diagonaal. De woorden die je moet zoeken staan hieronder aangeduid. 

Coin

Virtual

Micro

Mega

Boom

Letterbox

Travelbug

Ammobox

Giga

Paaltje

Souvenir

Hobby

USA

Nano

Leerrijk

Fiets

GPS

FTF

Labcache

Fun

Auto

Online

Groundspeak

TFTC

Event

Inspireren

L B B T I F N F T F V S T

T O O U L U A G I G U P O

CITO

R X O B R E T T E L V A C

R F I E T S R H E V E T T

I Y G E O C A C H I N G E

J V P U X O D A R R E R P

K E S C Z I I C A T R O R

O R C I M N T H G U I U I

M Y S T E R I E E A N N K

U B O O N B O X M L E D S

I H O A N N L O G B O E K

M A M M O B O X R U S A W

E J T L A A P N A N O K O


Foto’s uit onze vorige edities zijn te vinden op geonewsbene.com JAARGANG

6,

NR.

3

PAGINA

11

In de rubriek Shoot! zullen in iedere uitgave de ingestuurde foto’s komen te staan die de redactie heeft uitgekozen. Van harte bedankt aan iedereen die ons foto’s heeft toegestuurd.

Shoot! Stuur ons uw foto! info@geonews.be geonewsbelgienederland © Evy Sohier © Danny Jonker


PAGINA

2 7 1 6 4 9 8 5 3

12

Oplossingen

5 4 3 2 7 8 6 1 9

9 8 6 5 3 1 4 2 7

8 1 4 9 2 3 5 7 6

6 5 2 1 8 7 3 9 4

7 3 9 4 5 6 1 8 2

3 9 8 7 6 5 2 4 1

1 2 5 3 9 4 7 6 8

In onderstaande oplossing werden horizontale woorden met rood omcirkeld en verticale woorden met blauw. Groen gekleurde vakken komen in geen enkel gevraagd woord voor en zijn bijgevolg niet omcirkeld.

L A B C A C H E A N T O T

E G U B L E V A R T N E F

E M I N S P I R E R E N T

R X O B R E T T E L V A C

R F I E T S R H E V E T T

I Y G E O C A C H I N G E

J V P U X O D A R R E R P

K E S C Z I I C A T R O R

O R C I M N T H G U I U I

M Y S T E R I E E A N N K

U B O O N B O X M L E D S

L B B T I F N F T F V S T

T O O U L U A G I G U P O

I H O A N N L O G B O E K

M A M M O B O X R U S A W

E J T L A A P N A N O K O

4 6 7 8 1 2 9 3 5


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.