Geonews - juli 2017

Page 1

geonews@hotmail.nl

Geonews

Hebt u nieuws voor onze Geocaching-

J A A R G A N G

5 ,

N R .

7

J U L I

2 0 1 7

community? Mail het ons!

Geonews @ events Fotoreportages op pagina 4, 5 en 8

IN DIT NUMMER: Meet the Geocacher

2

Fotoreportage Canada Day

4

Geocaching zorgt voor ĂŠchte waarde

6

Puzzelplezier

Fotoreportage Mary Hyde

8

Uw maandelijkse portie puzzels is terug te vinden op pagina 10

Vriendenliga

9

Puzzelplezier

10

Shoot!

11

Shoot! Foto’s op pagina 11

Meet the Geocacher


PAGINA

2

Meet the Geocacher* Dit jaar gaat Geonews op zoek naar de speciale momenten, fijnste herinneringen … van Geocachers in Nederland en Vlaanderen. Deze maand nemen we eens een kijkje bij ‘PD3R’. Kom meer over deze Geocacher(s) te weten door ons interview.

Wanneer ben je begonnen met Geocaching? Hoe kwam dat? In Juni 2012, ik had er nog nooit van gehoord, maar hoorde er mensen over vertellen. Daarna ben ik een op google gaan zoeken en nog geen week later vonden wij onze eerste cache. “Ik ben ervan overtuigd dat we nog steeds dingen niet weten over deze hobby.”

Hoe vaak ga je Geocachen? Wat is je drijfveer om er op uit te trekken? We geocachen een paar keer per maand. Zodra we samen vrij hebben en het een beetje weer is, trekken we erop uit. Heel af en toe ga ik ook wel alleen een rondje doen per fiets. Bijna dagelijks speuren we social media af, op zoek naar leuke caches of wandelroutes. Welke Geocache blijft jou het beste bij en waarom? Dat waren er een aantal in de buurt van Wupertal (Dld.) Daar lag een stukje privé bos waar het geweldig vertoeven was. Er was onder andere een kabelbaan, een hele lange touw waaraan geslingerd moest worden etc. etc. Als klap op de vuurpijl stond er zelfs een gevulde ijskast met gekoelde dranken klaar voor als je dorst kreeg onder het cachen. Uiteraard wel tegen een vrijwillige bijdrage. Welk soort Geocaches doe je het liefst?

Het liefst doen we een reeks van traditionals door een wandelgebied Woon je wel eens events bij? Regelmatig, alleen cito hebben wij nog nooit gedaan Heb je zelf al caches verstopt en/of trackables de wereld in gestuurd? We hebben zelf 1 traditionele cache verstopt hier in de buurt, en ook de nodige TB rondreizen. En in tegenstelling van wat ik links en rechts allemaal hoor, reizen deze nog allemaal. Dus gelukkig nog geen vermissingen. Zijn er ook kinderen in het gezin die mee gaan cachen? In het begin wel. Onze dochter wordt binnenkort 16 jaar en die vind het steeds minder leuk.


PAGINA

Ben je ooit al verschillende dagen na elkaar van huis weggeweest om te gaan Geocachen of heb je jouw vakantie er al eens mee gecombineerd? Ja, meestal als we vakantie hebben geocachen we ook. Zijn al enkele keren richting Duitsland geweest een weekje te cachen. Zijn er al zaken die je door het Geocachen hebt bijgeleerd?

Op geocache-gebied hebben we eigenlijk alles moeten leren, en ben ik ervan overtuigd dat we nog steeds dingen niet weten over deze hobby. Wat stoort je soms tijdens het Geocachen? Het stoort me het meeste dat sommige cachers caches verstoppen op plaatsen waarvan ik al van te voren kan zeggen dat deze niet lang zullen blijven liggen. Bijvoorbeeld op druk bezochte plekken of iets dergelijks. Bij deze willen we Flet ook nog bedanken voor het beantBij deze willen we PD3R ook nog bedanken voor het woorden van al onze vragen. beantwoorden van al onze vragen. *Geonews is niet verantwoordelijk voor eventuele spel- of typefouten van de geĂŻnterviewde. ADVERTENTIE

3


Fotoreportage PAGINA

4

Geonews was er bij! Meer foto’s van deze events op www.geonewsbene.com/canada2017


PAGINA

5

The Frog celebrates in Canada (GC76VH2)


PAGINA

6

Vergeet geld, Geocaching zorgt voor échte waarde door Bernardo Figueiredo, Daiane Scaraboto en Nancy Mills

Hoewel het bedrijfsleven focust op de financiële gezondheid van online netwerken, zijn er andere manieren om waarde te creëren op het web. Neem nu controversiële bedrijven als Uber, Airbnb en Airtasker, die als posterkinderen van de zogenaamde deeleconomie worden genoemd. Door te focussen op de overdracht van geld van een persoon naar een andere, missen ze allemaal de kans om hun gebruikers samen andere zaken te delen die voor waarde kunnen zorgen, maar waar onmogelijk een prijskaartje gehangen kan worden. Bij Airbnb ondernemen gebruikers bijvoorbeeld ook acties die geen direct economisch voordeel opleveren: gasten ontmoeten, geschenken geven of zelfs het geven van reisadvies. Maar deze acties worden niet bijgehouden door het platform dat achter de website zit. Om beter te begrijpen hoe het creëren van niet-economische waarde werkt, onderzochten de auteurs van dit artikel het wereldwijde zoekspel Geocaching. Bij Geocaching kunnen gebruikers - Geocachers dus - niet-financiële waarde genereren door sociaal met elkaar in contact te staan. Ze kunnen ook waarde verkrijgen van een gevoel van avontuur of door het opdoen van kennis. Ondanks dat ze op verschillende plekken wonen, een andere cultuur hebben of een ander maatschappelijk kapitaal kunnen leden van dergelijke samenwerkingsnetwerken samenkomen voor gemeenschappelijke doelen. Wat kan Geocaching ons leren over waarde? Wereldwijd zijn er miljoenen Geocachers die zoeken naar de drie miljoen Geocaches die er verstopt liggen over heel de planeet. Ook het verplaatsen van Travel Bugs en andere trackables hoort erbij en wordt door velen gedaan. Iedere individuele Geocacher blijkt deel uit te maken van systematisch proces van het creëren van waarde.

Hoe gaat dat precies in zijn werk? Individuele acties, zoals een Geocacher die een cache verstopt of vindt, worden bewaard op geocaching.com. Wanneer andere cachers dit zien (soms zelfs jaren later), blijven deze acties voor waarde zorgen omdat andere Geocachers de waarde en ook voordelen ervan inzien voor de community. De sleutel van dit samenwerkend netwerk is dat de waarde van één actie wordt doorgegeven langs de waarde van andere acties, en zo een hele keten ontstaat. Hoewel iedere actie op zich zeer weinig betekenis heeft, kan het geheel aan acties dat een praktisch waardeloos stukje speelgoed de hele wereld laten rondreizen, of zelfs naar de ruimte. Wat waardevol is, zijn de samenwerking en randacties die er voor zorgen dat dit allemaal mogelijk wordt. Andere platformen, zoals Couchsurfing, kunnen ook verschillende soorten waarde bijhouden. Alledaagse acties worden er bijgehouden waaronder ook de acties die aan niet-economische waarde gelinkt kunnen worden, zoals gasten die een maaltijd bereiden of een host die uitleg geeft over de omgeving.


PAGINA PAGINA

Wat kunnen andere netwerken daarvan leren? In vergelijking met Geocaching vervullen bedrijven zoals Uber, Airbnb en Airtasker niet hun potentieel om systematische waarde te creëren. Hun platformen vangen andere manieren van waardecreatie niet (volledig) op. Om die extra waarde toch vast te kunnen leggen, zouden deze bedrijven extra manieren moeten uitdenken om hun gebruikers ook andere zaken te laten delen, die rechtstreeks of onrechtstreeks tot extra waarde kunnen leiden. Welke geweldige verhalen heb je ontdekt door te praten met je Uberchauffeur? Heb je een cadeautje meegenomen voor je Airbnb host? Wat heb je geleerd van je Airtasker helper? Vragen zoals deze zouden de systematische accumulatie van andere soorten waarde mogelijk maken, die niet alleen het netwerk verrijken, maar ook andere deelnemers aanmoedigen om soortgelijke acties aan te gaan. Net als geocachers zullen platformen in de deeleconomie profiteren van het omgaan met delen in zijn diepste betekenissen. Alleen dan zullen gebruikers deelnemen aan een echte collaboratieve cultuur. Naar: “Forget cash: geocaching shows there are other ways to create value online” - theconversation.com

Like ons op Facebook! @GeonewsBelgieNederland

7 7


Fotoreportage PAGINA

Geonews was er bij!

8

Meer foto’s van dit event op www.geonewsbene.com/pancake

The lost pancake treasure of Mary Hyde (GC779N5)


PAGINA

9

Mary Hyde: de quest van deze zomer door Brent Pulmans

De zoektocht naar de schat van Mary Hyde is volop bezig, en je zal het geweten hebben! Voor het uitdelen van souvenirs is Groundspeak dit jaar duidelijk toch een stap verder gegaan dan de voorbije jaren met de ontwikkeling van de ‘Friend League’, in het Nederlands ook wel ‘Vriendenliga’ genaamd. Het is duidelijk dat men er alles aan wilt doen om het spel interessant te houden, ook voor wie het al lang speelt, door er nieuwigheden aan toe te voegen. Met reeds drie van de vijf opdrachten achter de rug weten we ondertussen al dat er iedere keer wordt verder gebouwd op de vriendenliga, en deze week is het verschil dat je meer gouden munten, ook wel coins, kan verdienen bij het vinden van een multi. Wij zijn alvast benieuwd naar de opgave (of uitbreiding…) van volgende week. ADVERTENTIE

Heb je altijd al eens in een magazine willen verschijnen? Dit is je kans! Voor onze rubriek 'Meet the Geocacher' zoeken we Geocachers die ons iets meer willen vertellen over hun avonturen en hun dagelijkse leven als Geocacher. Wat denk je? Je kan onze vragen beantwoorden via deze link: bit.ly/2rZFRkE We zijn je alvast heel dankbaar om ons interview in te vullen!

ADVERTENTIE

Uw advertentie in Geonews? Door te adverteren in Geonews bereikt u een bepaalde doelgroep: Geocachers. Adverteren in Geonews is dus zeer doelgericht voor outdoors-winkels, sportzaken, handelaars gespecialiseerd in wandeluitrusting ... Maar ook restaurants, cafés, winkels… in de buurt van Geocaches hebben hier baat bij!

Wilt u dus adverteren? Mail dan als de bliksem naar

geonews-ads@outlook.com


PAGINA

7 3

10

4

SUDOKU Vul het diagram zodanig in dat op elke rij, in elke kolom en in elk deelblok van 3x3 de cijfers 1 t.e.m. 9 slechts ĂŠĂŠn keer voorkomen. Elke sudoku heeft een unieke oplossing.

5 9 2 5

2

8 7 6 8 3

3 3 1

5 4 3

9 2 6

Puzzelplezier Omdat een Geocacher goed moet zijn in logisch denken, doet de redactie zijn best om in iedere uitgave hersenbrekertjes te plaatsen. De oplossing van de puzzels zijn te vinden op pagina 12.

5

9 6

9 1

Deze sterren geven aan wat de moeilijkheid is van de opgave.

7

4 1

8 1

1

7 9 1

3 7

5 9

5 9 6

3

8

5 2

8 9 5 2

4

7 2

4

6

9

6 4 9

1 7

4 8 8

3 4

7 1

9 6 4 3

7 3

7

5

6 5

9

3

Geonews heeft uw hulp nodig! Iedere maand proberen we Geonews zo goed mogelijk te vullen. Om aan uw wensen te kunnen voldoen, zouden we graag weten wat voor puzzels u graag zou zien verschijnen in Geonews. Laat het ons weten via onze Facebookpagina of via ons e-mailadres geonews@hotmail.nl


Foto’s uit onze vorige edities zijn te vinden op geonewsbene.com JAARGANG

5,

NR.

7

PAGINA

11

In de rubriek Shoot! zullen in iedere uitgave de ingestuurde foto’s komen te staan die de redactie heeft uitgekozen. Van harte bedankt aan iedereen die ons foto’s heeft toegestuurd.

Shoot! Stuur ons uw foto! geonews@hotmail.nl facebook.com/geonewsbelgienederland © Rafael Sales © Nick Van Bael


PAGINA

12

Oplossingen 7 6 9 4 1 8 5 3 2

5 1 8 3 2 9 6 4 7

3 4 2 7 5 6 8 1 9

4 2 3 5 8 1 7 9 6

9 7 6 2 4 3 1 5 8

8 5 1 6 9 7 4 2 3

1 3 4 8 7 2 9 6 5

2 8 5 9 6 4 3 7 1

6 9 7 1 3 5 2 8 4

1 9 4 7 2 6 8 5 3

2 5 6 9 8 3 1 4 7

7 3 8 4 5 1 9 6 2

6 1 2 5 4 8 3 7 9

5 8 7 6 3 9 4 2 1

9 4 3 1 7 2 6 8 5

3 2 5 8 1 4 7 9 6

4 7 9 3 6 5 2 1 8

8 6 1 2 9 7 5 3 4

4 6 9 5 3 1 7 2 8

7 3 1 2 8 6 4 9 5

2 8 5 4 9 7 3 6 1

1 9 6 8 7 4 5 3 2

8 2 4 9 5 3 1 7 6

5 7 3 6 1 2 8 4 9

6 1 2 3 4 8 9 5 7

3 5 8 7 6 9 2 1 4

9 4 7 1 2 5 6 8 3

ADVERTENTIE

Uw advertentie in Geonews? Door te adverteren in Geonews bereikt u een bepaalde doelgroep: Geocachers. Adverteren in Geonews is dus zeer doelgericht voor outdoors-winkels, sportzaken, handelaars gespecialiseerd in wandeluitrusting ... Maar ook restaurants, cafÊs, winkels‌ in de buurt van Geocaches hebben hier baat bij!

Wilt u dus adverteren? Mail dan als de bliksem naar

geonews-ads@outlook.com


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.