Geonews - januari 2014

Page 1

geonews@hotmail.nl

Geonews

Hebt u nieuws voor onze Geocaching-

J A A R G A N G

2 ,

N R .

1

J A N U A R I

2 0 1 4

community? Mail het ons!

www.geonewsbene.com IN DIT NUMMER: De beste wensen voor 2014! Recensie ‘Vijf’

2

Meet the Geocacher

4

Puzzel-plezier

6

Shoot! Geonews zoekt...

Een nieuw jaar betekent vernieuwing, ook bij Geonews!

We hebben niet stil gezeten tijdens de feesten, integendeel! Geonews heeft een volledig 8 nieuwe website en ons blad is vanaf nu niet enkel op Vlaanderen gericht, neen, 10 Geonews is vanaf nu gericht op alle Nederlandstalige Geocachers! We willen al onze Nederlandse lezers vanaf nu ook een kwalitatief blad geven waarin ze vele nieuwtjes over Geocaching te weten komen. En ons nieuwe logo zal u waarschijnlijk ook al opgevallen zijn. Toch niet? Neem maar eens een kijkje bovenaan deze pagina, op onze Facebookpagina of op onze vernieuwde website. U kan uw mening, suggesties, ideeën … nog steeds achterlaten op ons forum, we staan er altijd voor open!


PAGINA

2

Boekrecensie: Vijf (Ursula Poznanski) door Miriam Verhaaf bron: denachtvlinders.nl

In de vroege ochtendmist wordt in een weiland het lichaam van een vrouw gevonden. Ze is vermoord, en op haar voetzolen zijn coördinaten getatoeëerd. Bij die aangegeven plek wordt een andere macabere vondst gedaan: een in plastic verpakte hand en een raadsel met nieuwe coördinaten. Rechercheur Beatrice Kaspary en haar collega Florin Wenninger krijgen de opdracht op zoek te gaan naar de moordenaar, maar kunnen slechts het door de dader uitgezette spoor volgen. Dan worden ook de door hen verhoorde getuigen vermoord, en lijkt de cirkel zich te sluiten. Wie volgt wie, en waarom? Na twee boeken voor jongeren te hebben geschreven, wordt er via Uitgeverij Cargo het eerste boek voor volwassenen uitgegeven van Ursula Poznanski, getiteld ‘Vijf’. Zoals we van Poznanski gewend zijn, speelt ook hier een spelvorm een belangrijke rol. Deze keer is de hoofdrol weggelegd voor het zogenoemde ‘Geocaching’. Geocaching speelt in ‘Vijf’ een heel belangrijke rol. Beatrice en haar collega’s krijgen te maken met een moordenaar, die een spoor van coördinaten achterlaat, die de politieagenten leiden naar ‘caches’. Alleen bevatten deze ‘caches’ niet de onschuldige voorwerpen, die het horen te bevatten, maar iets veel lugubers. Het wordt een race tegen de klok om de ‘caches’ te vinden en proberen de moordenaar een stap voor te zijn. In haar eerdere boeken ‘Erebos’ en ‘Saeculum’ liet Poznanski al de ultieme combinatie zien van het verwerken van spelelementen in een thriller/ horrorboek. In ‘Vijf’ wordt dit verder uitgewerkt. Aan de ene kant heb je een misdaadthriller met twee politiemensen in de hoofdrol. Aan de andere kant krijgt het boek een extra dimensie door het ‘geocaching’ en krijgt het verhaal (Vervolg op pagina 3)

GEONEWS


PAGINA

een psychologisch tintje, doordat er diep in het verleden van Beatrice wordt gegraven. Het horrorelement is in dit boek duidelijk aanwezig door de gruwelijkheid van de moorden en de draai die Poznanski in het boek geeft aan het ‘geocaching’. Details worden niet geschuwd en dat maakt het boek erg visueel. De spanning in het verhaal is constant aanwezig doordat Beatrice en haar team met behulp van de coördinaten constant op zoek zijn naar een nieuwe ‘cache’ die hen mogelijk dichter brengt bij het oplossen van de moord. Maar brengt dit hen juist niet verder van de oplossing vandaan? Juist die constante twijfel en de zoektocht maakt dat het boek eigenlijk niet weg te leggen is. De personages worden overtuigend neergezet; Beatrice, die worstelt met haar verleden en nog steeds lastig gevallen wordt door haar ex. Daarbij hebben we haar koffiezettende collega, wiens vriendin toch een aparte rol in zijn leven speelt. En hoe zit het precies met de relatie tussen Beatrice en Florin? Ook de personages, die maar een bijrol spelen in het verhaal hebben ieder hun eigen karakter en worden goed genoeg uitgewerkt om het verhaal overtuigend neer te zetten. Bijvoorbeeld de ex-man van Beatrice of haar baas die iets tegen vrouwen lijkt te hebben. Dit alles leidt tot een overtuigende ontknoping van het verhaal, die naast huiveringwekkend ook indruk maakt. Naast een duidelijk eind met betrekking tot de moorden, heeft het boek daarnaast ook een wat open einde. Dit maakt dat de lezer zelf kan bedenken hoe bepaalde gebeurtenissen zich verder zullen gaan ontwikkelen. Concluderend is ‘Vijf’ HET boek onder de kerstboom voor lezers die van spannende horrorthrillers met een psychologische twist houden. Met dit boek heeft Poznanski maar weer bewezen dat de combinatie van horror, thriller en spelelementen nog steeds heel goed werkt!

Vijf’ krijgt zeer toepasselijk Vijf sterren. ‘Vijf’ is het derde boek van Ursula Poznanski, dat in Nederlandse vertaling verschijnt. In tegenstelling tot haar eerdere boeken, is ‘Vijf’ uitgegeven door Uitgeverij Cargo. Het boek is te verkrijgen in de betere Nederlandse boekhandel.

GEONEWS

Ursula Poznanski

3


PAGINA

4

Meet the Geocacher* door Ruben Heynderycx Dit jaar gaat Geonews op zoek naar de speciale momenten, fijnste herinneringen … van Geocachers in Nederland en Vlaanderen. Deze maand nemen we eens een kijkje bij ‘alleepolleke’. Kom meer over deze Geocacher te weten door ons interview.

Wanneer ben je begonnen met geocaching? Op 03-02-2012. Wat was je allereerste geocache en waar was deze gelokaliseerd? De allereerste gevonden geocache was in Neerpelt nabij de passante haven. We hebben niet zolang hoeven zoeken. Wat wel vervelend was is nadat wij deze hadden gelogd op internet er een mailtje bij ons binnen kwam dat de cache weg Ben je ooit al verschillende dagen na elkaar van huis weggeweest om te gaan geocachen? Of heb je jouw vakantie al eens gecombineerd met geocaching? Tja het virus is dusdanig toegeslagen dat er tijdens de vakantie altijd gecached moet worden. Telkens wanneer we door een land rijden waar we nog geen hebben gevonden moeten we in elk geval als souvenir 1 kokertje rapen.

“Het virus is dusdanig toegeslagen dat er tijdens de vakantie altijd gecached moet worden. “

Zijn er al zaken die je door het geocachen hebt bijgeleerd? Tja zeker hier in de buurt van Neerpelt heb ik een hoop geleerd over de tweede wereld oorlog met wat hier gebeurt is. Wat is het gekste wat je reeds bent tegengekomen tijdens het geocachen? Ach ik ben inmiddels al een aantal keer aangehouden door de flikken en heb een verklaring moeten af legen wat ik aan het doen was Heb je zelf al geocaches verborgen? Heb je zelf al trackable items de wijde wereld ingestuurd? Ja inmiddels hebben we een aantal caches geplaatst. Er zitten er nog meer in de planning maar we doen rustig aan. Af en toe eentje is leuker dan in eens heel veel. TB 's hebben we ook de wereld in geholpen. Hier zit uiteraard een persoonlijk verhaaltje aan vast. Verder kan je ook onze auto loggen dus zoek maar eens op. Ik zie je log tegemoet ;-) Bij deze willen we alleepolleke ook nog bedanken voor het beantwoorden van al onze vragen. *Geonews is niet verantwoordelijk voor spelfouten of grammaticale fouten van de geïnterviewde. Het interview is weergegeven zoals de geïnterviewde het online beantwoord heeft.


PAGINA

Hiep, hiep, hoera! Wie verjaart er? De earthcache natuurlijk! Sinds de eerste earthcache gepubliceerd werd op 10 januari 2004 leerde hij ons veel bij over onze Aarde. De earthcache liet ons spectaculaire plekken zien, waaronder rotsformaties, bergtoppen, grotten ‌ maar ook zeer zeldzame natuurverschijnselen (bijvoorbeeld bij GC1FG1A). Earthcaches worden wereldwijd over het algemeen vaker gevonden dan andere cachetypes. Geef jouw mening over de earthcache op het forum van onze vernieuwde website. ADVERTENTIE

5


PAGINA

Puzzelplezier

6

Moeilijkheidsgraad:

9 3 1

4 6 5 4 2

3 7

4 9 7

1

Omdat een Geocacher goed moet zijn in logisch denken, zal de redactie zijn best doen in iedere uitgave een hersenbrekertje te plaatsen. Deze maand kan u genieten van een extra lange editie om het nieuwe jaar nog beter in te zetten! De oplossing van alle puzzels zijn te vinden op pagina 9. Veel plezier!

2 1 7 6

1 8 6 4 5 7 2 4

2

8

9

6

5 1 6 2

REBUS

Moeilijkheidsgraad:

1 3 7 4 5 8 6

4 9 3

Vul het diagram zodanig in dat op elke rij, in elke kolom en in elk deelblok van 3x3 de cijfers 1 t.e.m. 9 slechts één keer voorkomen. Elke sudoku heeft een unieke oplossing.

Los de rebus op door bij iedere afbeelding een gepast woord te zoeken en aan te passen volgens de gegeven instructies.

8

6 7 4

SUDOKU

8 1

7 GEONEWS

Ter informatie: copyright: Puzzel 1: ©Elite n.v., Gepubliceerd in ‘SuDoku Duo’, gedistribueerd door INVENTUM bvba; Puzzel 2: ©Geonews; Puzzel 3: ©Elite n.v., Gepubliceerd in ‘SuDoku Duo’, gedistribueerd door INVENTUM bvba


JAARGANG

2,

NR.

PAGINA

1

ANDERLUES

HERVE

BERNISSART

HOUFFALIZE

BRAINE-L’ALLEUD

ITTRE

BRAINE-LE CHATEAU

JEMEPPE-SUR-SAMBRE

BURG-REULAND

LA CALAMINE

CHAUDFONTAINE

LA ROCHE-EN-ARDENNE

CHAUMONT-GISTOUX

LENS

CHIEVRES

LEUZE-EN-HAINAUT

CHINY

LINCENT

COMBLAIN-AU-PONT

MARCHE-EN-FAMENNE

DISON

MEIX-DEVANT-VIRTON

FERRIERES

MERBES-LE CHATEAU

RAEREN

FLEMALLE

MONT-DE-L’ENCLUS

SAINT-GHISLAIN

FLOREFFE

MONT-SAINT-GUIBERT

SAINT-HUBERT

FLORENVILLE

NASSOGNE

SAINT-NICOLAS

FONTAINE-L’EVEQUE

OUPEYE

SPRIMONT

FOSSES-LA-VILLE

PHILIPPEVILLE

VILLERS-LA-VILLE

GRACE-HOLLOGNE

PROFONDEVILLE

YVOIR

B N O T R I V T N A V E D X I E M O

D E X W N M S A I N T N I C O L A S

P L R U F O S S E S L A V I L L E O

R T E N O N P S A I N T H U B E R T

O E N B I T B U R G R E U L A N D C

F B N O R S S L A C A L A M I N E H

O R E F M A S I A N D E R L U E S A

N A D E O I I A G L I N C E N T E U

D I R E R N R N R T A A L H M T A D

E N A L N T T P E T N L L A I E R F

V E N L A G T A S L I O R B T N T O

7

WOORDZOEKER

I L E I S U O I I V E C M A M U Y N

L A E V S I N L A N H C H U A O F T

L L H N O B H L L E E C H N A L C A

Alle woorden uit de lijst zijn kriskras verborgen in het diagram. Sommige letters kunnen meermaals gebruikt worden. Als u alle woorden uit de lijst in het diagram hebt doorstreept, vormen de overgebleven letters van linksboven naar rechtsonder (in de leesrichting) de oplossing. De oplossing die u zoekt is hier: een bezienswaardigheid.

E L C E G E S G E O E L I A E H F I

E E O R N R V N T L H A E M T L C N

C U R O E T F R S N H E A V O E O E

H D A L V A A E E N I L C R E S A O

I E L F M E B W E H L A E A I Q L U

E I F E R R I E R E S F S D R O U P

V U N E E E Z I L A F F U O H G V E

Ter informatie: copyright: Puzzel 4: ©Keesing Nederland BV Amsterdam, Gepubliceerd in ‘Varia puzzel vakantieboek nummer 3’, gedistribueerd door AMP, Anderlecht

R N N M S U L C N E L E D T N O M Y

E J E M E P P E S U R S A M B R E E

S N E L A E L L I V E P P I L I H P


Foto’s uit onze vorige edities zijn te vinden op geonewsbene.com JAARGANG

2,

NR.

PAGINA

1

In de rubriek Shoot! zullen in iedere uitgave de ingestuurde foto’s komen te staan die de redactie heeft uitgekozen. Van harte bedankt aan iedereen die ons foto’s heeft toegestuurd.

©Brent Pulmans

Shoot! Stuur ons uw foto! geonews@hotmail.nl facebook.com/geonewsbelgienederland

©RHCV

8


PAGINA

2 8 6 5 4 9 7 1 3

7 1 5 3 2 6 9 4 8

Oplossingen

9

9 4 3 7 8 1 6 5 2

3 9 7 1 6 5 8 2 4

8 6 4 9 3 2 1 7 5

1 5 2 8 7 4 3 6 9

4 3 9 6 5 7 2 8 1

6 2 1 4 9 8 5 3 7

5 7 8 2 1 3 4 9 6

1 7 8 4 3 2 6 9 5

6 4 2 9 5 7 3 8 1

De wereld is onze speeltuin.

De leeuw van Waterloo

3 5 9 1 8 6 2 7 4

2 8 3 5 7 4 1 6 9

5 6 7 8 9 1 4 2 3

9 1 4 2 6 3 8 5 7

8 9 1 6 4 5 7 3 2

4 3 6 7 2 9 5 1 8

7 2 5 3 1 8 9 4 6


JAARGANG

2,

NR.

1

PAGINA

10

ADVERTENTIE

Uw advertentie in Geonews? Door te adverteren in Geonews bereikt u een bepaalde doelgroep: Geocachers. Adverteren in Geonews is dus zeer doelgericht voor outdoors-winkels, sportzaken, handelaars gespecialiseerd in wandeluitrusting ... Maar ook restaurants, cafés, winkels… in de buurt van Geocaches hebben hier baat bij!

Wilt u dus adverteren? Mail dan als de bliksem naar

geonews-ads@outlook.com

Geonews zoekt... Eventhopper Bezoekt u regelmatig events en schrijft u graag samenvattingen of maakt u graag foto’s? Dan bent u de persoon die Geonews zoekt!

Fotograaf Speciale aanbieding met fotografie en doet u dat ook

Bent u graag bezig graag tijdens het Geocachen? Dan bent u de persoon die Geonews zoekt! Gedurende het jaar 2013 ontvangen nieuwe leden de digitale versie van Geonews volledig gratis in hun mailbox.

Bent u geïnteresseerd in de functie van eventhopper of fotograaf voor Geonews? Neem snel contact met ons op! Mail naar geonews@hotmail.nl om u op te geven of om meer informatie te bekomen. (Let wel: deze functies zijn op vrijwillige basis)

ADVERTENTIE


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.