Page 1

2014 t r a a m

info@hulshout.be

I

www.hulshout.be

Jeugdactiviteiten paasvakantie

Win een reuze-ontbijtpicknick

Bromfietsen op het fietspad of de rijbaan?

Vacatures OCMW/Ter Nethe coverfoto: Buitenspeeldag 2012


Inhoud

Voorwoord

3 WETENSWAARD

Beste Hulshoutenaren,

raad en daad, bevolking, actueel nieuws... kortom van alles uit uw gemeente(bestuur)

6

VRIJE TIJD

gebundeld vrijetijdsnieuws over jeugd, sport, bibliotheek, toerisme en cultuur in Hulshout

10 VERENIGINGEN EN ACTIVITEITEN uitneembare katern met verenigingsnieuws, de volledige kalender van de komende maanden en de openingsuren

13 LEVEN EN WELZIJN

nieuws over OCMW, onderwijs, kinderopvang, gezondheid en andere welzijnszaken

15 Wonen en milieu

handige tips en informatie over (ver)bouwen, wonen, milieu en duurzaamheid in ons dorp

17 Veiligheid en verkeer

veiligheid primeert in onze gemeente, de nieuwste ontwikkelingen kan u hier volgen

18 OVERIGE

we hebben een aantal vacatures openstaan, misschien zit er iets bij voor u of iemand die u kent

COLOFON Verantwoordelijke uitgever College van burgemeester en schepenen Redactie Elke De Soomer, Evi Discart, Sanne Jansen, An van der Borght, Rob Goris, Kelly Van der Auwera, Wouter Veraghtert

De eerste zonnestralen zijn weer van de partij. De eerste bloembollen komen piepen. De vogels zijn weer terug in het land. Het lentegevoel wordt heel zachtjes aangewakkerd en dat betekent ook weer een hoop leuke activiteiten. Onze vrijetijdsdiensten zorgen weer voor tal van leuke bezigheden voor jong ĂŠn oud! De G-sportdag, een bezoek aan de dierenhoeve, een kookworkshop, een uitstapje naar een subtropisch zwembad, ... En laten we ook de buitenspeeldag niet vergeten! Elk jaar kent dit initiatief een groot succes en zorgt deze dag voor talrijke blije gezichtjes! Breng trouwens tussen 21 maart en 29 maart 2014 uw oude elektro naar het containerpark en maak kans op een reuze-ontbijtpicknick! Vergeet u soms wanneer het huisvuil wordt opgehaald? Download dan de Recycleapp op uw smartphone of tablet en blijf op de hoogte! Doe deze maand ook mee aan de 'korte ritten campagne'. Ik fiets zelf regelmatig naar de bakker of naar het gemeentehuis en probeer op deze manier de hoeveelheid uitstoot te verminderen. U kan tijdens deze campagne trouwens ook een fiets winnen! Redenen genoeg om onze auto eens aan de kant te zetten. Daarnaast lanceren we graag een oproep naar typisch Hulshoutse hoeve- of streekproducten. Bent u of kent u iemand die bijvoorbeeld zelf een Hulshouts gebakje, hoeve-ijs of streekbier maakt? Laat het ons dan weten! Tot slot staan er weer enkele vacatures van het OCMW en woonzorgcentrum Ter Nethe klaar om ingevuld te worden. Kortom, weer een goed gevuld boekje. Ik wens u veel leesplezier. Geert Daems Uw burgemeester

Verspreiding Verschijnt 10x per jaar, oplage 4750 Druk Drukkerij Bulckens, Herenthout

www.facebook.com/GemeenteHulshout twitter.com/Gem_Hulshout

INSTUREN ARTIKELEN of activiteiten volgende editie Teksten voor het gemeenteboekje van april moeten uiterlijk op 5 maart 2014 binnen zijn. U kan ze digitaal aanleveren via communicatie@hulshout.be of in het gemeentehuis, Prof. Dr. Vital Celenplein 2 te Hulshout. Alleen activiteiten die ook voor niet-leden zijn, worden geplaatst. De volgende gegevens moeten bekend zijn: datum, naam, organisatie, plaats, tijd en kosten. De redactie behoudt zich het recht voor om artikelen in te korten.

2 I maart 2014 I Gemeente Hulshout


WETENSWAARD Raad en daad Nieuws uit het college en de gemeenteraad

Welkom nieuwe inwoners!

Het onthaalmoment voor nieuwe inwoners zal dit jaar doorgaan op zaterdag 13 september 2014. Iedereen die sinds het vorige onthaalmoment in Hulshout is komen wonen, krijgt in de loop van het jaar een uitnodiging thuisgestuurd.

Groenonderhoud door sociale werkplaatsen

We zijn een gezonde gemeente

Hulshout is de 5de gemeente in de regio Kempen die het charter ‘Gezonde Gemeente’ ondertekende. In het project komen verschillende gezondheidsthema’s aan bod, zoals gezondere voeding, meer bewegen, stoppen met roken, minder valincidenten bij senioren, meer griepvaccinaties, minder depressies, enz. Kortom, een gezonde leefomgeving en gezond gedrag, werk maken van een Gezonde Kempen, structureel en op lange termijn.

Ons hartveilig Hulshout

Het gemeentebestuur heeft een nieuwe gunning gedaan voor het groenonderhoud in de gemeente. De opdracht is toegewezen aan De Sprong vzw uit Geel, voor een bedrag van € 78 406,91 incl. btw. Het gaat om een contract van een jaar, dat enkele jaren verlengd kan worden.

U zal het weldra tegenkomen: het nieuwe bord dat laat zien dat Hulshout een hartveilige gemeente is. Het gelijknamige project is een actie van het Rode Kruis met het doel om personen met een hartstilstand een grotere overlevingskans te bieden. Zoals u in het vorige gemeenteboekje kon lezen, organiseren we samen met het Rode Kruis twee gratis vormingen rondom reanimatie, op 13 en 17 maart 2014. Voor meer informatie of inschrijven kan u terecht op de sportdienst.

Heraanleg rijbaan/fietspad Vennekensstraat

De gemeente plant de wegeniswerken te starten met een aannemer tussen 15 april en 5 mei 2014. Tijdens deze werken zal het bestaande fietspad in grijs beton worden vernieuwd en heraangelegd in rood beton. Ook zal de rijbaan volledig worden vernieuwd in grijs beton en opritten/bermen worden uniform aangelegd. Het beoogde resultaat is een veiligere rijbaan voor zowel automobilisten, fietsers als omwonenden.

Hulshout benoemd tot Sportelgemeente

Sinds kort prijkt de nieuwe titel ‘Sportelgemeente’ op de gevel van de sporthal op het Sportpark Joris Verhaegen. De gemeente moest aan verschillende criteria voldoen, waaronder een sportelaanbod. De sportelnamiddag, de grootouder-kleinkindsportdag, de senior games, de seniorenfietstocht en de wandeluitstappen zijn enkele voorbeelden van activiteiten voor onze Sportel-doelgroep (50-plussers) van Hulshout.

Data gemeenteraad 2014

De gemeenteraad vergadert in 2014 op de volgende data: 27 januari 2014 24 februari 2014 31 maart 2014 5 mei 2014 26 mei 2014

23 juni 2014 1 september 2014 13 oktober 2014 17 november 2014 16 december 2014

Onder voorbehoud van wijzigingen.

Hulshout in cijfers • 108 verschillende voornamen voor 112 baby's in 2013 • 62,587 kg restafval opgehaald per inwoner in 2013 • 109 bouwvergunningen verleend in 2013

Gemeente Hulshout I maart 2014 I 3


WetensWAARd Actueel Time2stop van Hulshoutse hand

De Hulshoutse boeken- en liedjesschrijver Patrick Retour heeft het eens over een andere boeg gegooid. Samen met Bart Verschueren besloot hij een kinderboek te maken. Niet alleen een boek om te lezen, want het is een (voor)lees- en luisterboek. Wie het boek echt wil beleven, kan ook de liedjes zingen en meespelen aan de hand van de partituren, waarbij ook de gitaarakkoorden vermeld zijn. Patrick Retour is vooral bekend geworden met zijn bestsellers ‘Stijlvol wonen’ en ‘Stijlvol wonen II’. Een heel ander genre dan het kinderboek Time2stop. Op woensdag 12 februari 2014 woonde onze bib de presentatie van het boek bij. Droomermaaroplosland In dit boek neemt de schrijver je mee naar de wereld van Timi: Droomermaaroplosland. Timi is een verlegen jongen met veel mogelijkheden. Hij is kunstzinnig en literair getalenteerd, maar hij voelt zich wel een beetje verloren in de maatschappij. Hij heeft geen vrienden en wordt gepest ... Zo wordt hij bang en in zichzelf gekeerd. Uiteindelijk vlucht hij in een droomwereld. Daar is hij niet vatbaar voor enig gevaar en leert hij zich weerbaarder op te stellen. Uiteindelijk kan Timi terugkeren naar de aarde en er een normaal leven leiden, waarbij hij zich inzet voor kinderen die zich ook wat buitengesloten voelen. Kortom: een boek dat iedereen inspireert om te zingen tegen pesten en cyberstalken. Meer info: www.averbode.be/time2stophulshout.be Lees ook de filmpjesoproep tegen pesten op pagina 8! Het boek is te leen in de bibliotheek van Hulshout. Bekijk ook de kortfilm van de gemeentelijke basisschool over pesten (3de leerjaar): www.schoolhulshout.be

4 I maart 2014 I Gemeente Hulshout

De Merode overgedragen aan provincies

Het beheer van het natuurgebied de Merode wordt in de periode 2014-2017 overgedragen aan de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Vanaf 2018 zal het provinciebestuur van Antwerpen de coördinatie volledig overnemen. Als symbool voor deze duurzame samenwerking heeft Vlaams minister-president Kris Peeters met de andere projectpartners een eik geplant op het drieprovinciënpunt.

Nieuwe fietskaart Antwerpse Kempen

De nieuwe fietskaart Antwerpse Kempen is scheurvrij en waterbestendig, geeft een up-to-date overzicht van alle knooppunten en trajecten over ruim 2000 kilometer fietsroute, bevat één maand gratis VAB-fietsbijstand voor het hele gezin en is te koop voor € 9,95 in het gemeentehuis en de bibliotheek.


Wetenswaard Burgerzaken Veranderingen voorlopig rijbewijs

Met ingang van 1 februari 2014 is er een belangrijke verandering doorgevoerd voor het voorlopig rijbewijs. Op het aanvraagformulier moet nu namelijk worden ingevuld wie de begeleider(s) is/zijn van de bestuurder. Indien de begeleider niet woonachtig is in de gemeente Hulshout, dient hij/zij zich eerst met het aanvraagformulier naar de eigen gemeente te begeven om het formulier te laten valideren. Let op: tussentijds veranderen van begeleider kan, maar dan moet er een nieuw rijbewijs worden aangevraagd.

Identiteitskaarten langer geldig

Bevolking GEBOORTES

29.11.2013 12.12.2013 13.12.2013 18.12.2013 18.12.2013 27.12.2013 29.12.2013 02.01.2014 03.01.2014 07.01.2014

Overlijdens

01.02.2014 04.02.2014 05.02.2014 10.02.2014 11.02.2014

Lenz Verschueren Zyan Goossens Gus Heylen Amber Cooreman Nore Tielemans Lien Verhaegen Laurens Verwimp Sam Van Looke Femke Luyten Fenne Löfgren Gabriel Van Bel (°15.11.1920) Maria Verbeeck (°12.06.1920) Frans Mariën (°20.02.1934) Maria Heylen (°07.07.1921) Franciscus Vanlommel (°27.04.1920)

JUBILEA

Gouden bruiloft (50 jaar) Sinds 1 maart 2014 zijn gewone identiteitskaarten tien jaar geldig in plaats van vijf jaar. Identiteitskaarten van 75-plussers zijn nu 30 jaar geldig. Zorg dus zeker voor een recente pasfoto!

Fam. Vounckx-Van den Broeck 08.02.1964

Paasvakantie in het buitenland?

Vergeet niet om uw reisdocumenten tijdig aan te vragen! Kom voor een identiteitskaart of kids-ID minstens drie weken op voorhand naar de dienst Burgerzaken. Weet u niet zeker welke documenten u nodig heeft voor uw bestemming? Kijk voor een overzicht van nuttige informatie op http://diplomatie.belgium.be/nl/ > Diensten > Op reis in het buitenland. Voor een reispas moet u ongeveer vijf werkdagen levertijd rekenen, te tellen vanaf maandag, woensdag of donderdag. Laat uw fotograaf weten dat eventuele nieuwe pasfoto’s voor een reispas bedoeld zijn en bekijk vooraf eventueel de nieuwe richtlijnen op www.hulshout.be > Leven en Welzijn > Burgerzaken > Reispaspoorten.

Diamanten bruiloft (60 jaar)

Fam. Vekemans-Ver Elst 09.01.1954

Fam. Verhaert-Roothooft 06.02.1954

Proficiat! Gemeente Hulshout I maart 2014 I 5


vrije tijd Jeugdactiviteiten paasvakantie Workshop: Ruik met je tong! (in samenwerking met Mooss vzw) Heb je al eens geschilderd met peper en olie of een beeld gemaakt met rietjes en kauwgom? Nog niet? Dan mag je nu aan de slag gaan. Zet alvast je neus open en hou je vingers klaar! We zullen snuffelen en proeven en dan met de voedingsmiddelen zelf experimenteren. Praktische informatie: • Datum: dinsdag 8 april 2014 van 13.00 tot 16.00 uur • Locatie: Zaal De Vloeikens, Vloeikensstraat 12A • Leeftijd: kinderen van 6 tot 9 jaar • Prijs: € 5 Inschrijven is verplicht en kan van maandag 17 maart 2014 tot en met woensdag 2 april 2014 op http://hulshout.ticketgang.eu of aan het loket van het gemeentehuis, de bibliotheek of de sportdienst (maximum 16 kinderen). ddienst, .be Meer info: jeug jeugd@hulshout of 82 015 22 94

Kleuteruitstap: bezoek aan de dierenhoeve!

Op donderdag 10 april 2014 gaan de kleuters op bezoek bij de 'Dierenhoeve' in Wiekevorst. Cavia's, konijntjes, alpaca's, geiten en zoveel meer! Ze staan allemaal klaar om ons welkom te heten! ’s Middags smullen we van een lekkere pannenkoek en een ijsje en daarna spelen we in de speelschuur en op het springkasteel! Praktische informatie: • Datum: donderdag 10 april 2014 • Vertrek: 09.40 uur - terug: 15.20 uur (Sportpark Joris Verhaegen, Industriepark 3) • Leeftijd: kleuters van 3 tot 6 jaar • Prijs: € 10 (inclusief pannenkoeken, ijsje + twee sapjes) Inschrijven is verplicht en kan van maandag 17 maart 2014 tot en met woensdag 2 april 2014 op http://hulshout. ticketgang.eu of aan het loket van het gemeentehuis, de bibliotheek of de sportdienst (maximum 20 kleuters).

BEZOEK AAN SUBTROPISCH ZWEMBAD EN BOWLING

Op dinsdag 15 april 2014 trekken we er weer op uit. Dan gaan we met z’n allen genieten van het subtropische klimaat van Center Parcs Erperheide. We gaan plonzen in het golfslagbad, de wilde glijbanen trotseren, drijven in de stroomversnelling, … In de namiddag brengen we een bezoek aan een bowlingbaan, waar we onze bowlkunsten gaan tonen alsof we echte professionals zijn. Praktische informatie: • Datum: dinsdag 15 april 2014 • Vertrek: 09.00 uur - terug: 18.00 uur (aan Sportpark Joris Verhaegen, Industriepark 3) • Leeftijd: jeugd van 10 tot 18 jaar • Prijs: € 16 Inschrijven is verplicht en kan van maandag 17 maart 2014 tot en met maandag 7 april 2014 op http://hulshout. ticketgang.eu of aan het loket van het gemeentehuis, de bibliotheek of de sportdienst (maximum 42 deelnemers). tdienst, .be Meer info: spor sport@hulshout of 77 015 24 26

6 I maart 2014 I Gemeente Hulshout


Vrije TIJD Kookworkshop KEUKENPRINSEN EN -PRINSESSEN!

Spelen in de keuken met smaken en kleuren, vormen en geuren, … heerlijk! Experimenteren in de keuken is het begin van gezonde en evenwichtige eetgewoontes. Daar kan je dus maar beter zo vroeg mogelijk mee beginnen. Daarom trekken wij tijdens de paasvakantie onze schortjes aan en toveren we iedereen om tot echte keukenprinsen en -prinsessen! Praktische informatie: • Wie: • Wanneer: • Leeftijd: • Meebrengen: • Prijs: • Locatie:

GROEP 1 (3-6 jaar) GROEP 2 (7-12 jaar) donderdag 17 april 2014 donderdag 17 april 2014 10.00 tot 12.00 uur 13.00 tot 16.00 uur kinderen van 3 tot 6 jaar kinderen van 7 tot 12 jaar geboortejaren 2008 - 2011 geboortejaren 2002 - 2007 schort en opbergdoosjes schort, snijplank, mesje en doosjes €2 Zaal de Vloeikens, Vloeikensstraat 12A, 2235 Hulshout tdienst, .be Meer info: spor sport@hulshout Inschrijven is verplicht en kan van 17 maart tot 11 april 2014 via 015 24 26 77 ofbliotheek@hulshout.be, Bibliotheek, bi http://hulshout.ticketgang.eu of aan de balie van het gemeentehuis, de bibliotheek 015 22 40 17 of de sportdienst (maximum 15 personen per groep).

Buitenspeeldag

I

BUITEN

SPELEN! LDAG BUITENSPEE

2 APRIL WOENSDAG 17.00 UUR T VAN 13.00 TO

E ETEN? LDAG.B MEER W ENSPEE AR BUIT SURF NA

Woensdag 2 april 2014 van 13.00 tot 17.00 uur Sportpark Joris Verhaegen Kinderen, jongeren en ouders: opgelet! De buitenspeeldag is opnieuw in aantocht! Springkastelen - kinderdisco - ropeskipping - kindergrime - tattoos pleinspelen - knutselen - … Voor alle leeftijden valt er wel iets te beleven! • • •

Afhankelijk van het weer kan het programma wijzigen. Voorzie speelkledij! Vanaf 15.00 uur kan elk kind een gadget komen afhalen bij vertrek!

Praktische informatie: Inkom = gratis, verzekering inbegrepen. Gelieve uzelf aan te melden. U ontvangt hier een polsbandje voor elk kind. Gelieve zelf volgende gegevens op dit bandje te noteren: naam kind + GSM-nummer van de ouder. Opgelet: de buitenspeeldag is geen opvanginitiatief. Alle kinderen spelen vrij! Als uw kind begeleiding nodig heeft, blijft u best zelf bij uw kind. Logorichtlijn

OPROEP VOOR VRIJWILLIGERS! Om van de buitenspeeldag een groot succes te maken, hebben we uiteraard vele vrijwilligers nodig. Mensen die zich kunnen vrijmaken op 2 april 2014 in de voor- en/of namiddag, mogen steeds een seintje geven aan de jeugddienst via jeugd@hulshout.be. Gelieve uw naam, adres en telefoonnummer door te geven, wij nemen dan te gepasten tijde contact met u op! U mag uzelf ook aanmelden indien u zich kan vrijmaken tijdens de vakantieperiodes en wil helpen bij verschillende activiteiten voor kleuters, kinderen en jongeren zoals bv. knutselactiviteiten, uitstappen, workshops, … Gemeente Hulshout I maart 2014 I 7


Vrije tijd Jeugd OPROEP: ‘Move tegen Pesten’

De Move tegen pesten is terug! Zangeres Slongs Dievanongs en Niels zingen de ‘Move tegen pesten 2014’ en doen dat graag samen met jou. Het liedje zit in een nieuw jasje en het dansje heb je ongetwijfeld ook nu weer gauw onder de knie.

Help! Speelpleinanimatoren gezocht!

Denk an jij ons a n? te kunne

Wij, een bende kinderen en jongeren van 6-15 jaar, zijn op zoek naar enthousiaste animatoren voor de zomer! Ben je grappig, creatief, origineel, een beetje zot en een spring-in’t-veld, en wil je een centje bijverdienen? Stel je dan zeker kandidaat!

Deadline: 4 april 2014 Meer info: www.hulshout.be/jeugd > speelpleinwerking jeugddienst Hulshout - 015 22 94 82 of jeugd@hulshout.be

Schrijf je dus snel in voor de Move tegen pesten op www.ketnet.be. Dat mag met je vrienden, je klas of je school. MAAR… laad je foto’s en filmpjes niet alleen in op de website van Ketnet. Stuur ze ook naar hulshout@bibliotheek.be. Voor filmpjes volstaat het de YouTube link door te geven. Wij verzamelen dan al jullie beeldmateriaal om af te spelen tijdens de Buitenspeeldag op woensdag 2 april 2014! "Pesten is stom. Pesten is klein. Je hoeft niet te pesten om cool te zijn." www.awel.be

Sport G-sportdag

Op zondag 16 maart 2014 is elke G-sporter welkom om samen met ons te komen sporten. In de voormiddag worden we getrakteerd op een leuk uurtje G-dans en daarna krijgen we een heerlijk middagmaal voorgeschoteld. In de namiddag zullen we ons wagen aan een spannend spelletje bowling, waar we zullen nagaan wie het meeste strikes kan gooien en een echte bowlkampioen is.

8 I maart 2014 I Gemeente Hulshout

Praktische informatie: Datum: zondag 16 maart 2014 Vertrek: We verzamelen om 10.15 uur aan Sportpark Joris Verhaegen (Industriepark 3, 2235 Hulshout) Aankomst: + /- 17.00 uur Hoe: Indien mogelijk eigen vervoer Wie: Elke G-sporter + 1 begeleider Prijs: Gratis (inclusief middageten: croque-monsieur, croque-hawaï of spaghetti). Gelieve uw keuze door te geven bij de inschrijving. De deelname aan de sportdag is volledig gratis. We vragen wel om op voorhand in te schrijven. Inschrijven kan tot en met vrijdag 7 maart 2014 bij de sportdienst, op het telefoonnummer 015 24 26 77 of via mail naar sport@hulshout.be.

WIST JE DAT... er nog steeds plaats is voor de skistage? Van 5 tot 12 april 2014 in Oostenrijk Voor alle kinderen geboren tussen 2004 en 1996 Skiën: € 670 - snowboarden: € 690 er in maart vormingen worden georganiseerd over het AED-toestel en reanimatietechnieken? Op donderdag 13 maart 2014 & maandag 17 maart 2014 (19.00 tot 22.00 uur)n het Rode Kruislokaal. Schrijf u in bij de sportdienst! Bij de sportdienst, via sport@hulshout.be of 015 24 26 77


vrije tijd Jeugdboekenweek: Gevaar in de bib! Maart staat dit jaar weer helemaal in het teken van de jeugdboekenweek. Maar opgepast, want tijdens de jeugdboekenweek is de bibliotheek één van de gevaarlijkste plekken van het land. Of dat is tenminste wat het Ministerie van OndefiniEerbaar Punctueel Nutteloze Zaken de mensen wil laten geloven.

V.U. : Christine Claus, Arenbergstraat 9, 1000 Brussel

Bibliotheek Da's toch handig, dat internet!

Da’s toch handig, dat internet! “Chatten met vrienden, mijn boodschappen doen en thuis laten bezorgen, weer in contact komen met oude bekenden via sociale media ... Ik zou niet meer zonder internet kunnen.” Luc Appermont, presentator

Wij zijn hier natuurlijk niet mee akkoord en roepen alle klassen van onze lagere scholen op om, aan de hand van een opdrachtenspel in de bib, te komen bewijzen dat onze bib helemaal veilig is! Hopelijk durven zij de uitdaging aan… Vraag aan vrienden of familie om je op weg te helpen, ga naar de bibliotheek voor meer info of bel de Vlaamse Infolijn op 1700.

gopress krantenarchief

www.handiginternet.be

Vlaamse overheid

Toerisme Gezocht: Hulshoutse hoeve- en streekproducten! Met de instap in De Merode wil Hulshout ook volop de kaart van de eigen producten gaan trekken. Streekproducten zijn immers een belangrijke troef voor onze gemeente, en bij uitbreiding voor het ganse Merodegebied. Daarom lanceren wij graag een oproep naar typisch Hulshoutse hoeve- of streekproducten. Bent u - of kent u - iemand die bijvoorbeeld zelf een Hulshouts gebakje, hoeve-ijs of streekbier maakt? Neem dan even contact op met de dienst toerisme toerisme@hulshout.be - 015 22 40 17.

Meer info via de bib, Booischotseweg 1, 2235 Hulshout - 015 22 40 17 of hulshout@bibliotheek.be.

Kapitein Winokio proeft : een lekker verhaal voor fijnproevers - Winok Seresia (2009) Gemeente Hulshout I maart 2014 I 9


VERENIGINGen EN ACTIVITEITEN Blub space.pdf 1 17/12/2013 21:26:59

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Terugkerende activiteiten:

• Dorpsrestaurant: elke woensdag om 12.00 uur in Woonzorgcentrum Ter Nethe. Meer info: Frans Draulans 015 75 01 00. • Tai chi chuan: tot juni doorlopend op woensdagavond van 20.15-21.30 uur (behalve schoolvakanties), sporthal Sportpark Joris Verhaegen. Meer info: 0498 46 13 36. • Joggersclub CM-fit: CM-kern Hulshout organiseert i.s.m. KWB Westmeerbeek elke woensdag een jogmoment om 20.00 uur aan de Mixx in Herselt. Deelname gratis en vrije inloop voor iedereen. Info: Jan Monsecour, 016 69 83 25. • Tafeltennisclub TTC Hulshout, Sportpark Joris Verhaegen zaal 1 en 2. Info: www.ttc-hulshout.be. • Line-dance KVLV voor beginners, elke maandag van 09.00-10.30 uur, € 3, sporthal Sportpark Joris Verhaegen. Meer info: 0496 26 29 61. • Line-dance KVLV: iedere dinsdag om 19.30 uur // € 2 per les. Sportpark Joris Verhaegen. Meer info: 0496 26 29 61. • Zumba volwassenen: maandagavond van 20.30 tot 21.30 uur, Sportpark Joris Verhaegen, Altis. • Zumba-fitness: elke woensdag van 19.10-20.10 uur, € 7 (10-beurtenkaart = € 60), Sportpark Joris Verhaegen (danszaal 1e verdieping), Dansstudio Shake. • MOVE your body: iedereen welkom, elke donderdag van 09.00-10.00 uur, € 4, sporthal Sportpark Joris Verhaegen. Meer info: 0479 41 83 94. • Okra Hulshout: fietsen (dinsdag om 13.30 uur - pastorie Hulshout), wandelen (dinsdag van oktober tot maart om 13.00 uur - gemeenteplein), petanque (woensdag om 13.30 uur achter woonzorgcentrum Ter Nethe), kaartspelen (donderdag om 13.30 uur - Ter Nethe). Info: Georges Korthoudt, 015 22 37 22. • Rugscholing: iedereen welkom, elke maandag van 17.45-18.45 uur, € 4, sporthal Sportpark Joris Verhaegen. Meer info: 0479 41 83 94. • Country-dancers The Diligence: elke dinsdag van 19.00-22.00 uur, € 2 per les, Zaal ’t Centrum Houtvenne. Info: 0477 67 07 56. • Mattheuskoor: elke woensdag om 10.00 uur, benedenzaal van de pastorie Hulshout. Info: Maria Boogaerts, 0496 12 29 37. • Peuterspeelpunt Fijn: elke dinsdag om 09.15 uur, Grote Baan 119.

Adressen locaties: Parochiezaal Houtvenne/Zaal Centrum, Langestraat 14, 2235 Houtvenne Parochiezaal Hulshout/Mattheuscentrum, Grote Baan 118, 2235 Hulshout Parochiezaal Westmeerbeek/St.-Michielscentrum, Mgr. Raeymaekersstraat 10, 2235 Westmeerbeek (momenteel dicht!) Zaal De Vloeikens, Vloeikensstraat 12A, 2235 Hulshout (vroegere turnzaal) Rode Kruislokaal, Industriepark 3, 2235 Hulshout (achter de sporthal) Sportpark Joris Verhaegen, Industriepark 3, 2235 Hulshout

10 I maart 2014 I Gemeente Hulshout


VERENIGINGen EN ACTIVITEITEN Activiteitenkalender dinsdag 4 mrt

Workshop "Keramiek schilderen" Jeugddienst

woensdag 5 mrt

Wintersportdag Sportdienst

maandag 17 mrt

Vorming AED

Sportdienst i.s.m. Rode Kruis Meer info op p. 8

maandag 24 MRt

Winterledentornooi

vrijdag 7 MRt

TC Sportiva Sportpark Joris Verhaegen//09.00 uur

Chiro Hulshout Meer info op p. 10

Bloedgeven Hulshout

Chirobal

zaterdag 8 mrt

Retrodag

De Kringwinkel Zuiderkempen

The Blub into space Chiro Houtvenne Meer info op p. 10

maandag 10 MRt

Infosessie volkstuinen

Volkstuin vzw & milieudienst Meer info op p. 15

dinsdag 25 mRt

Rode Kruis Rode Kruislokaal//18.00 uur

woensdag 26 MRt+2 APR

Bloemschikken "Tafelsierkunst"

KVLV Hulshout Rode Zaal//19.30 uur Meer info: Viviane 0474 94 46 02 of Ria 015 22 46 95

vrijdag 28 MRt

Stamboomopzoekingen

10-31 MRt

Heemkring 'Wadja' Hulshout Pastorie Houtvenne//19.30-21.30 uur Meer info: www.heemkringwadja.be

Bibliotheek Meer info op p. 9

Earth hour

Jeugdboekenweek

zaterdag 29 MRt

woensdag 12 MRt

Milieudienst Meer info op p. 15

KVLV Hulshout Rode Zaal//19.30 uur Meer info: Viviane 0474 94 46 02 of Ria 015 22 46 95

Basketwedstrijd

Koken "Burgers en balletjes"

donderdag 13 mrt

Vorming AED

Sportdienst i.s.m. Rode Kruis Meer info op p. 8

Infoavond samenaankoop glas Milieudienst Zaal De Vloeikens

zaterdag 15 MRt

Basketwedstrijd

Basket Zuiderkempen HulshoutNoorderwijk Sportpark Joris Verhaegen//09.00 uur

zondag 30 MRt

Basket Zuiderkempen HulshoutNoorderwijk Sportpark Joris Verhaegen//09.00 uur

TC Sportiva Sportpark Joris Verhaegen//09.00 uur Meer info: www.tennisclub-sportiva.be

dinsdag 8 apr

Workshop: ruik met je tong Jeugddienst Meer info op p. 6

woensdag 9 apr

Uitstap Mechelse veiling

KVLV Hulshout Meer info: Viviane 0474 94 46 02 of Ria 015 22 46 95

donderdag 10 apr

Kleuteruitstap dierenhoeve Jeugddienst Meer info op p. 6

zaterdag 12 apr

Basketwedstrijd

Basket Zuiderkempen HulshoutNoorderwijk Sportpark Joris Verhaegen//09.00 uur

dinsdag 15 apr

Uitstap subtropisch zwembad Sportdienst Rode Zaal//19.30 uur Meer info op p. 6

woensdag 16 apr

Koken met 5 ingrediënten

maandag 31 mrt

KVLV Hulshout Rode Zaal//19.30 uur Meer info: Viviane 0474 94 46 02 of Ria 015 22 46 95

Gemeentebestuur Hulshout Raadzaal gemeentehuis//20.30 uur

Kookworkshop keukenprins(ess)en

Gemeenteraad

Crea brei- en haakcafé

KVLV Hulshout Rode Zaal//19.30 uur Meer info: Viviane 0474 94 46 02 of Ria 015 22 46 95

dinsdag 1 apr

Bloedgeven Houtvenne

zondag 16 MRt

Rode Kruis Zaal Centrum//18.00 uur

Sportdienst Meer info op p. 8

woensdag 2 apr

G-sportdag

zaterdag 5 apr

Jeugdtornooi

Buitenspeeldag

donderdag 17 apr

Sportdienst & bibliotheek Meer info op p. 7

maandag 21 apr

Paasfeest

KVLV Hulshout ide Vlaschaard //12.00 uur Meer info: Viviane 0474 94 46 02 of Ria 015 22 46 95

Bloedgeven Hulshout

Rode Kruis Rode Kruislokaal//18.00 uur

Jeugd- en sportdienst & bibliotheek Meer info op p. 7

Gemeente Hulshout I maart 2014 I 11


VERENIGINGen En ACtiviteiten Openingsuren Gemeentehuis Prof. Dr. Vital Celenplein 2 2235 Hulshout Tel.: 015 22 40 11

Sportpark joris verhaegen Industriepark 3, 2235 Hulshout Tel.: 015 24 26 77 sport@hulshout.be

Openingsuren Ma-vrij: 09.00 - 12.00 uur Ma: 18.00 - 20.00 uur Woe: 13.00 - 16.00 uur

Zwembad Industriepark 1, 2235 Hulshout Tel.: 015 24 80 13 zwembad@hulshout.be

Spreekuren college Algemeen e-mailadres college@hulshout.be

Openingsuren Tijdens schooljaar Woe: 13.00 - 16.00 uur Do: 18.00 - 21.00 uur Vrij: 18.00 - 20.00 uur Za: 09.00 - 13.00 uur

Burgemeester Geert Daems Ma: 19.00 - 20.00 uur

1e schepen (na afspraak) Elien Bergmans GSM: 0498 22 43 22 elien.bergmans@hulshout.be

Tijdens schoolvakantie Di: 09.00 - 11.00 uur 18.00 - 21.00 uur Woe: 13.00 - 16.00 uur Do: 13.00 - 16.00 uur 18.00 - 21.00 uur Vr: 09.00 - 11.00 uur 18.00 - 20.00 uur Za: 09.00 - 13.00 uur

2e schepen (na afspraak) Rist Heylen GSM: 0473 53 65 94 rist.heylen@hulshout.be

Containerpark Industriepark 76, 2235 Hulshout Tel.: 015 25 36 44 milieu@hulshout.be

3e schepen (na afspraak) Hilde Van Looy GSM: 0495 37 33 42 hilde.vanlooy@hulshout.be

Openingsuren Ma-zo: gesloten Di/do: 11.00 - 18.45 uur Wo/vr: 08.00 - 15.45 uur Za: 08.00 - 13.45 uur

(behoudens tijdens schoolvakantie)

Verder na afspraak GSM: 0499 41 41 95 geert.daems@hulshout.be

4e schepen (na afspraak) Joost Verhaegen GSM: 0475 69 03 04 joost.verhaegen@hulshout.be

BIBLIOTHEEK Booischotseweg 1, 2235 Hulshout Tel.: 015 22 40 17 hulshout@bibliotheek.be

5e schepen (na afspraak) Anja Leflot GSM: 0496 68 25 14 anja.leflot@hulshout.be

Sluitingsdagen

Openingsuren Ma: 16.00 - 20.00 uur Di: 18.00 - 20.00 uur Wo: 11.30 - 20.00 uur Vr: 14.30 - 17.00 uur Za: 10.00 - 12.00 uur 21.04.2014 - paasmaandag

12 I maart 2014 I Gemeente Hulshout

OCMW Hulshout Grote Baan 256, 2235 Hulshout Tel.: 015 75 01 00 Telefonische bereikbaarheid Ma-vrij: 09.00 - 12.00 uur Ma-do: 13.30 - 16.00 uur Ma: 18.00 - 20.00 uur Sociale dienst Ma: 18.00 - 20.00 uur Di: 09.00 - 12.00 uur Woe: 09.00 - 12.00 uur Do: op afspraak Vr: 09.00 - 12.00 uur Schuldbemiddeling Ma: 18.00 - 20.00 uur Do: 09.00 - 12.00 uur Dienst asielzoekers Na afspraak Thuisdiensten Na afspraak Dienst Gezinszorg Vr: (na afspraak) 09.00 - 12.00 uur Verwarmingstoelagen Ma-woe: 09.00 - 12.00 uur Do: gesloten Ma: 18.00 - 20.00 uur Vr: 09.00 - 12.00 uur Juridische dienst Ma: 18.00 - 20.00 uur* Vrij: 09.00 - 12.00 uur *Elke 2e en 4e ma van de maand Woonzorgcentrum Ter Nethe na afspraak 015 22 93 90 015 22 93 92


Leven en welzijn OCMW-Ter Nethe WELKOM IN HET DORPSRESTAURANT!

Reserveren is verplicht! U kan een maaltijdbon (€ 8) aankopen bij het OCMW ten laatste de week voordien op vrijdagvoormiddag. Woensdag 5 maart 2014 reserveren uiterlijk 28 februari • groentesoep • kipsaté • gestoofde wortelen • gebakken aardappelen • speculaasmousse

Woensdag 12 maart 2014 reserveren uiterlijk 7 maart • aardappelsoep • hamburger • bloemkool met bearnaisesaus • puree • mokkamousse

Woensdag 19 maart 2014 reserveren uiterlijk 14 maart • waterkerssoep • crepinette • brocolli in room • gekookte aardappelen • griesmeelpudding

Sportkampen en vakanties voor een klein budget

Voor veel kinderen is op vakantie gaan vanzelfsprekend, voor anderen is dit een ongekende luxe. Het Steunpunt Vakantieparticipatie maakt vakanties bereikbaar voor iedereen, ook voor mensen met een laag inkomen. Kiest u nu voor een daguitstap of een betaalbare gezinsvakantie, alleen of in groep, aan de kust, in het groen of in de stad, in het ruime aanbod vindt iedereen wel iets naar z’n zin. Voor het volledige aanbod kan u bij het OCMW een vakantiegids raadplegen of u kan al een kijkje nemen op de website: http://www.vakantieparticipatie.be/. Het personeel van de sociale dienst zal samen met u bekijken of u kan gebruik maken van de sociale tarieven en kan u ook helpen met een reservatie. Reeds jarenlang organiseert Bloso voor de jeugd sportkampen tijdens de schoolvakantieperiodes (krokusvakantie, paasvakantie, zomervakantie en herfstvakantie). Ook Bloso schenkt speciale aandacht aan die groepen die in de samenleving om tal van redenen moeilijk tot sporten komen, waaronder mensen met een laag inkomen (onder de Europese norm voor armoede). Kinderen uit deze doelgroep kunnen een korting krijgen van 80%. De toekenning van deze korting verloopt vanaf 2014 eveneens via het Steunpunt Vakantieparticipatie. Voor meer informatie kan u terecht bij het OCMW, tel. 015 75 01 00 of bij het Steunpunt Vakantieparticipatie, tel. 02 504 03 91 of vakantieparticipatie@ toerismevlaanderen.be. Mensen met een laag inkomen of anderen uit de doelgroep kunnen eveneens via de gemeente een tussenkomst in de vorm van een sportcheque van € 50 krijgen voor de deelname aan sportkampen en andere sportieve activiteiten (mits gunstig advies van de gemeentelijke sportdienst).

Welzijn 30 gastgezinnen gezocht …

Euro-Children biedt kansarme kinderen uit Oost-Europa vakanties aan bij gastgezinnen. In de zomer van 2014 verwachten we 100 kinderen, waarvan 30 voor de eerste maal. Hiervan zijn er 15 uit Slovakije, Kroatië en Bosnië & Herzegovina, en 15 uit Belarus uit regio’s in de buurt van Tsjernobyl. Vele kinderen komen jaarlijks terug naar hetzelfde gastgezin. Voor 30 kinderen tussen 9 en 11 jaar, die voor de eerste maal komen, zoekt Euro-Children nieuwe gastgezinnen. Kandidaat gastgezinnen kunnen vrijblijvend contact opnemen op tel. 03 247 88 50, of mailen naar info@eurochildren.be Bijkomende informatie vindt u op onze website www.eurochildren.be. Gemeente Hulshout I maart 2014 I 13


leven en welzijn Welzijn

Onderwijs

Toelagen voor opvoeding van kinderen met een handicap

Europamarkt (Gemeentelijke Basisschool Hulshout)

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerden de leerlingen van het vijfde leerjaar een Europamarkt. De leerlingen werkten in groep telkens rond één bepaald land van de Europese unie. Ze zochten informatie op over de taal, gewoonten, bezienswaardigheden, specialiteiten, … Nadien werd er van elk land een powerpointpresentatie gemaakt die gebruikt werd tijdens een spreekbeurt. Op deze manier leerden de leerlingen iets over alle landen van Europa. Heel wat ouders en grootouders ondersteunden dit project door mee te zorgen dat er ook iets kon geproefd worden van de gastronomie van dat land. Op deze manier leerden we onze kinderen open te staan en respect te hebben voor andere culturen. Bent u al op de hoogte van het feit dat het gemeentebestuur een toelage geeft aan gezinnen die instaan voor de opvoeding van een kind met een handicap? De gemeente voorziet in twee mogelijke toelagen, namelijk een toelage voor een inwonend kind of een toelage voor een kind dat op internaat zit. De ouder of persoon die thuis de verzorging en opvoeding van een kind met een zware handicap op zich neemt, kan een aanvraag richten aan de financiële dienst van de gemeente indien het kind aan volgende voorwaarden voldoet:

Op vrijdag 24 januari 2014 was er een echte Europamarkt waar iedereen welkom was. Je kon er op verschillende standen de landen van Europa bekijken en zelfs ook proeven. Tijdens dit project hebben de leerlingen heel wat kennis en vaardigheden opgedaan. Als afsluiting maakten de kinderen een mooi fotoboek over heel dit gebeuren. Even meegenieten?

• Het kind heeft een handicap van meer dan 66%

(hiervoor dient het bewijs van verhoogd kindergeld voorgelegd worden). • De leeftijd van het kind is begrepen tussen 0 en 21 jaar. • Het kind geniet geen tegemoetkoming van het Vlaams Agentschap voor personen met een handicap. • De aanvrager en het kind dienen minstens zes maanden in de gemeente te wonen van het betreffende aanslagjaar. Voor bijkomende informatie kan u terecht op de financiële dienst, 015 22 94 87 of financien@hulshout.be. Wonderkind: een moeder over het leven met haar gehandicapte dochter - Sanne Kloosterboer (2012)

14 I maart 2014 I Gemeente Hulshout

Bekijk meer foto's op: www.schoolhulshout.be


WONEN EN MILIEU Milieu Win een reuze-ontbijtpicknick

Kom tussen 21 en 29 maart 2014 naar het containerpark met uw oude elektro!

Mis geen ophaling met de Recycle! app

Wordt PMD deze week ingezameld of volgende week? Wat zijn de openingsuren van het containerpark? En waar kan u terecht met gebruikte batterijen? Sinds 1 januari 2014 weet uw smartphone of tablet dit dankzij de app Recycle! Afval sorteren en op tijd buiten zetten, was nog nooit zo eenvoudig! Stel zelf uw herinneringen in voor de inzamelingen, check snel de sorteerregels en kijk wanneer het containerpark open is. Recycle! biedt snel toegang tot correcte informatie en een aantal handige tools zoals de ophaalkalender, de sorteerhulp en de inzamelpunten. Download de app via www.iok.be of via de Apple App Store (iOS) en de Google Play Store (Android).

Ook oude batterijen welkom!

Gratis infosessies volkstuinen

Verzamel met z’n allen oude elektro, maak van uw gemeente de beste recycleergemeente van het land en win een reuze-ontbijtpicknick.

De volkstuin vzw geeft dit voorjaar twee gratis infosessies in onze gemeente. Ze willen de mensen informeren over onderhouds- en milieuvriendelijk tuinieren. De infoavonden zijn gratis. Inschrijven is niet nodig.

Actie van 21 tot 29 maart: kijk op www.samenrecycleren.be Leaflet_A5_zonder.indd 1

22/01/14 08:57

Meer info: containerpark Hulshout, Industriepark 76, 2235 Hulshout of 015 25 36 44 of milieu@hulshout.be.

Uw straat bezaaid met oud papier en karton?

Een stukje touw lost dit probleem meteen op!

Een stukje touw. Meer heeft u niet nodig om te vermijden dat uw straat bezaaid wordt met oud papier en karton. Bind bij de ophaling uw papier en karton steeds goed vast met een stukje natuurkoord of stop het in een gesloten kartonnen doos. Dat is voor iedereen beter: uw straat blijft proper, het werk van de ophalers wordt gemakkelijker én u werkt mee aan een betere recyclage van papier-karton. Aan de slag!

• Leren composteren: maandag 10 maart 2014 om

19.30 uur in zaal De Vloeikens

• Snoeien steenfruit: maandag 12 mei 2014 om

19.30 uur in zaal De Vloeikens

Mijn moestuin - Wim Lybaert (2013)

Earth Hour 2014: Feest voor het klimaat! Zaterdag 29 maart 2014 om 20.30 uur kan iedereen deelnemen aan Earth Hour. WWF nodigt jullie daarom uit om mee te doen en een feest te organiseren op de avond van Earth Hour. Klein of groot, dat kiest u zelf! Als het maar niet te veel energie (letterlijk dan) vraagt. Dat kan gaan van een etentje met vrienden, een intiem tapijtconcert in uw huiskamer, tot een uitbundige feestfanfare op de markt of het dorpsplein. De gemeente zorgt er alvast voor dat een deel van de straatverlichting wordt gedooft. Doet u ook mee? Schrijf u dan zeker in! U ontvangt een gratis feestpakket en maakt bovendien kans om één van de 40 gastoptredens te winnen. Meer info: www.earthhour.be Gemeente Hulshout I maart 2014 I 15


Wonen en milieu Wonen Vlaams huurgarantiefonds gestart

Op 1 januari 2014 is het Vlaams huurgarantiefonds in werking getreden. Dit huurgarantiefonds is een verbintenis die kan worden afgesloten door verhuurders die zichzelf willen beschermen tegen inkomensverlies indien een huurder de huur niet kan betalen. Als u als verhuurder bent aangesloten bij het huurgarantiefonds, is uw huuropbrengst voor een bepaalde periode gegarandeerd. Er zijn niet veel voorwaarden verbonden aan dit fonds. Elke private woningverhuurder die een nieuw huurcontract afsluit vanaf 1 januari 2014, kan zich vrijwillig aansluiten bij het huurgarantiefonds. Aansluiten kan tot uiterlijk twee maanden na het ondertekenen van het huurcontract en kost € 75. Zodra u geconfronteerd wordt met drie maanden huurachterstand kan u naar de vrederechter stappen en laten weten dat u bent aangesloten bij het huurgarantiefonds. De vrederechter zal dan meestal een afbetalingsplan opleggen aan de huurder. Het huurgarantiefonds stelt een deurwaarder aan om te controleren of de huurder deze afbetalingsvoorwaarden nakomt. Als de huurder het afbetalingsplan niet volgt, past het huurgarantiefonds éénmalig maximaal drie maanden huur bij met een plafond van € 2700. Het huurcontract wordt dan niet ontbonden en er wordt ook niet overgegaan tot uithuiszetting. Uzelf aansluiten bij het huurgarantiefonds kan via de website www.wonenvlaanderen.be. Daar print u het aanvraagformulier, dat per post dient te worden teruggestuurd. Een ander alternatief om uw huurinkomsten te garanderen is verhuren via een sociaal verhuurkantoor.

Meer info: huurgarantiefonds@rwo.vlaanderen.be of 02 553 64 86

16 I maart 2014 I Gemeente Hulshout

energiebesparende maatregelen in uw woning blijven lonen.

Sinds de opstart (april 2011) werden 441 leningen afgesloten voor energiebesparende maatregelen. Deze 441 leningen vertegenwoordigen een bedrag van € 3 199 911. Gemiddeld komt dit neer op zo’n € 7 256 per lening. Een energieK-lening is een lening op afbetaling aan 2% rente, met een maximumbedrag van € 10 000 euro en een terugbetalingstermijn van maximum vijf jaar. Elke burger (eigenaar/verhuurder/huurder) komt hiervoor in aanmerking voor zijn privé-woning. Er zijn geen bijkomende kosten aan verbonden. Welke energiebesparende investeringen komen in aanmerking? • vervanging van oude stookketel door condensatie-

ketel, warmtepomp, stookketel op hout met automatische voeding, micro-warmtekrachtkoppeling; • ramen met hoogrendementsbeglazing; • dak-, muur- en vloerisolatie; • thermostatische kranen of kamerthermostaat met tijdinschakeling; • energie-audit; • zonneboiler. Zelfs renteloos lenen is mogelijk EnergieK kan aan financieel zwakkeren een renteloze lening toekennen. Het is dan ook voor deze mensen dat de lening cruciaal is. Het is voor hen vaak de enige manier om energiebesparende maatregelen te kunnen uitvoeren. Het gaat om mensen met een verhoogde tegemoetkoming uit de ziekteverzekering, met een laag inkomen of mensen die in schuldbemiddeling of budgetbeheer zijn bij het OCMW.


Veiligheid en verkeer Politie

Verkeer

bromfietsen altijd op het fietspad of ook op de rijbaan?

'Mijn korte ritten'

Bromfietsen worden onderverdeeld in categorieën: klasse A en klasse B. Een bromfiets klasse A mag maximaal 25 km per uur rijden op de openbare weg, een bromfiets klasse B mag maximaal 45 km per uur rijden op de openbare weg. Alle ‘bromfietsen’ die sneller dan 45 km per uur kunnen rijden zijn geen bromfietsen, maar motorfietsen. De plaats op de openbare weg wordt bepaald door het artikel 9 van het verkeersreglement. Indien er een berijdbaar fietspad aanwezig is, moeten bestuurders van bromfietsen klasse A dit fietspad volgen. Wanneer de snelheid beperkt is tot 50 km/u of minder, mogen bestuurders van bromfietsen klasse B op het fietspad of op de rijbaan rijden. Zij mogen het fietspad gebruiken op voorwaarde dat zij andere weggebruikers die zich hierop bevinden niet in gevaar brengen. Wanneer een hogere snelheidsbeperking geldt, moeten bestuurders van bromfietsen klasse B het fietspad gebruiken, wanneer dit aanwezig en bruikbaar is. Indien het fietspad aangegeven is door het verkeersbord D7 met onderbord M6 is de bestuurder van de bromfiets klasse B verplicht het fietspad te gebruiken. Het onderbord M7 verbiedt de bestuurder het fietspad te gebruiken.

Verkeersbord D7

Onderbord M6

Onderbord M7

Gaat u ook wel eens met de auto naar de bakker, voor slechts één brood en vier pistolets? Of rijdt u ook wel eens met uw wagen naar vrienden of familie, slechts enkele kilometers verderop? U bent niet alleen: een Vlaming legt per jaar gemiddeld 450 kilometer af aan korte autoritten (dat zijn ritten tot vijf kilometer). Niet echt goed voor uw gezondheid, het milieu of de portemonnee. En daar wil Mobiel 21 met de campagne 'Mijn korte ritten' iets aan doen. Met de campagne 'Mijn korte ritten' willen ze het stappen en fietsen voor korte afstanden tot vijf kilometer stimuleren. De campagne loopt elk jaar van 21 maart tot 21 april 2014. Door uw ritten met de fiets of te voet te registreren op de campagnewebsite van 'Mijn korte ritten', ziet u onmiddellijk hoeveel uitstoot u vermeden hebt, hoeveel kosten u bespaard hebt en hoeveel extra calorieën u verbrand hebt. U kan ook een groep oprichten met uw familie, buren, collega’s of hobbyclub om zo samen fietsen stapkilometers bijeen te sparen. Werkt u liever niet met de website, dan kan u zich bij een deelnemende groep uit uw buurt inschrijven en uw ritten bijhouden op een logboekje. De groepsleider verzamelt aan het einde van de campagnemaand de logboekjes van degenen die niet met de website werken en voegt alle kilometers toe aan het eindresultaat van zijn of haar groep. Schrijf u nu in via www.mijnkorteritten.be of bij een deelnemende groep uit uw buurt. Doe mee en maak kans op een fiets van Minerva ter waarde van € 499.

Westmeerbeek, Stationsstraat - fietspad verboden voor bromfietsen klasse B.

Ik fiets - Stefan Boonen (2008)

Meer info: wijkpost Westmeerbeek, Hoogzand 16 of 016 47 92 50 Gemeente Hulshout I maart 2014 I 17


vacatures Vacatures STAFMEDEWERKER OCMW Personeel en Administratie OCMW (m/v) voltijds (38/38) - contractueel onbepaalde duur

Deze functie bevindt zich op bachelor niveau en in weddeschaal B1-B3 (vb. bruto geïndexeerde jaarwedde: € 29 065 met 5 dienstjaren B1). Meer inlichtingen, aanwervings- en toelatingsvoorwaarden, functiebeschrijving en inschrijvingsformulier zijn te bekomen bij het secretariaat van OCMW Hulshout (015 75 01 00) of zijn te downloaden via www.hulshout.be. De kandidaturen dienen, samen met de vereiste documenten, uiterlijk op vrijdag 4 april 2014 per post of tegen ontvangstbewijs te worden ingediend ter attentie van de voorzitter van OCMW Hulshout, A. Leflot, Grote Baan 256, 2235 Hulshout.

Jobstudenten dienst warme maaltijdbedeling OCMW De thuiszorgdienst van OCMW Hulshout zoekt jobstudenten voor de zomerperiode van 2014. Aanbod: • Na een opleiding word je ingeschakeld bij de bedeling van warme maaltijden aan huis. • Verantwoordelijke job in een deeltijds regime (20/38). • Een wettelijke verloning. Voorwaarden: • Je bent minstens 18 jaar oud. • Je bent in het bezit van een rijbewijs B. • Je bent sociaal voelend. • Je hebt een zelfstandige attitude. • Je bent nauwkeurig en toont zin voor verantwoordelijkheid. • Je bent bereid tot zaterdagwerk. Sollicitatiebrieven met cv zijn te bezorgen aan: OCMW Hulshout, t.a.v. Frans Draulans Grote Baan 256, 2235 Hulshout || Tel. 015 75 01 00 Uiterste inschrijvingdatum: 31 maart 2014

Jobstudenten woonzorgcentrum ter nethe Woonzorgcentrum Ter Nethe van het OCMW van Hulshout werft in 2014 jobstudenten aan voor de maanden juli, augustus en september. Wij bieden een gevarieerde job en een wettelijke verloning. In de verzorging moet de student ten minste 17 jaar zijn of worden in 2014 (5de jaar voltooid) en studeren in de richting verzorging, verpleging … Voor de dienst onderhoud moet de student ten minste 16 jaar zijn of worden in 2014. Inschrijvingsformulieren zijn te bekomen in het woonzorgcentrum Ter Nethe, Grote Baan 256, 2235 Hulshout (015 22 93 90 - ap.ternethe@ocmwhulshout.be). Het ingevulde inschrijvingsformulier moet uiterlijk op 31 maart 2014 aan het woonzorgcentrum worden terugbezorgd.

18 I maart 2014 I Gemeente Hulshout


meldingskaart Iets te melden? Ga naar het meldpunt op www.hulshout.be of gebruik dit formulier.

Wilt u melding maken van een situatie in uw omgeving of bent u niet tevreden over de afhandeling van uw dossier? Dan kan u dit formulier gebruiken. U kan meldingen en klachten ook sturen via de website: www.hulshout.be > burgerloket > klacht/melding. Een klacht kan u ook doorgeven via klachten@hulshout.be of telefonisch aan de klachtenambtenaar via telefoonnummer 015 22 40 11.

Uw gegevens

Let op: Een anonieme melding of klacht kunnen wij niet behandelen! Naam + voornaam: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Datum: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . E-mail:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Telefoon/GSM: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Straat en huisnr.: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Woonplaats: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Melding of klacht?

Een klacht is een ontevredenheid over een handeling of prestatie van de lokale overheid. Een melding is een situatie waarbij een tussenkomst van een gemeentedienst gewenst is. Het gaat om een: O klacht O eerste melding, vraag of suggestie Melding in de categorie: O groen O signalisatie

O vervoer

O wegen

O herhaling van een melding, vraag of suggestie O gebouwen

O andere

Locatie: ............................................................................................ Korte beschrijving: ............................................................................................ ............................................................................................ ............................................................................................

Sommige meldingen doet u niet via ons, maar rechtstreeks:

• Openbare verlichting: www.straatlampen.be • Riolering en afvalwater: www.hidrorio.be • Strafrechtelijke misdrijven: info@politiezuiderkempen.be

Zijn er nutsbedrijven in uw straat aan het werk geweest en hebben zij de plaats na voltooiing van de werkzaamheden niet naar tevredenheid achtergelaten? Neem dan rechtsreeks contact op: Belgacom (klantendienst): 0800 22 200 - www.belgacom.be Telenet: klachtenmailbox: netaanleg.antwerpen-mechelen@staff.telenet.be Klanten: 015 66 66 66 - Niet-klanten: 015 66 67 77 www.telenet.be Pidpa Algemeen nummer: 0800 90 300 - www.hidrorio.be Eandis: 078 35 35 34 - www.eandis.be

U kan dit formulier sturen naar, of afgeven op het volgende adres:

Gemeentebestuur Hulshout - Prof. Dr. Vital Celenplein 2, 2235 Hulshout

Gemeente Hulshout I maart 2014 I 19


Terugblik Letterfretter Matthias De Leeuw in de bibliotheek van Hulshout - 12 en 19 februari 2014

Gemeenteboekje 2014 maart  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you