Infogem maart - april 2013

Page 1

Berlare I Overmere I Uitbergen I maart - april 2013

Oldtimersstoet opent Donkseizoen Alle mandatarissen op de foto! De nieuwe geluidsnormen

foto: Š Bert Van der Linden

Berlaars salon met 45 kunstenaars

1


Fiere arbeiders. En terecht.

LEVEN

8

Er wordt al eens fijn gemonkeld, in Berlare maar evengoed in elke andere gemeente, als het in een gesprek gaat over gemeentearbeiders. Ik hoef niet in detail te treden. Iedereen weet hoe er vaak over hen wordt gepraat. Onze mannen weten dat natuurlijk ook. De ene reageert zus, de ander zo. Een derde laat niet in zijn kaarten kijken. Maar al zes jaar ondervind ik wat de meeste van onze arbeiders verbindt en wat je misschien van hen niet zou verwachten: fierheid over wat ze doen. Er zijn onvoorstelbaar veel karweien voor gemeentearbeiders. Zij zijn het die barsten in het wegdek herstellen. Zij zijn het die groene pleintjes en terreinen piekfijn verzorgen. Zij zijn het die de gemeentewegen voor onze veiligheid strooien. Terwijl wij vieren, plaatsen zij verkeerssignalisatie en nadarhekkens. Ze leveren uitleenmateriaal op locatie. Ze openen, sluiten en onderhouden elke dag de begraafplaatsen van onze dierbaren. Een panne in een gemeentelijk gebouw? Zij worden het eerst opgeroepen. Het voltallige team staat paraat. Dag en nacht. Weekdag, weekend. In weer en wind. Het gebeurt dat we van inwoners en verenigingen dankbriefjes krijgen. En ik heb me laten vertellen dat er onder meer op Facebook en Twitter ook af en toe waardering opduikt voor het werk van onze mannen. Je kunt niet geloven hoeveel deugd zo’n berichten doen. Iedereen krijgt graag een compliment voor zijn werk. Ook onze arbeiders. Wil dat zeggen dat alles feilloos loopt? Nee. Dat weten wij. Dat weten zij. Dat geldt trouwens voor elk bedrijf en elke organisatie. Maar het team werkt er aan. Stap voor stap. En met de gedrevenheid om te slagen.

Julien Wettinck schepen bevoegd voor openbare werken, erediensten en feestelijkheden

2

berlare


RUIMTE

UiT

16

BERLARE & DE WERELD

21

IN’T GROEN

33

LEVEN

WIE WAT WAAR

38

43

BERLARE & DE WERELD

Maak kennis met gemeente- en OCMW-mandatarissen

08

Waterschap: geslaagd sanitair experiment

33

De wijkagenten: professionele stratenlopers

10

Fonds voor kinderen van bij ons

36

Vraag een speelstraat aan voor deze zomer

11

Noodnummer 112: alleen in nood

13

21 april: Berlare fietst

15

Scheldehappening: ode aan de Schelde op 1 april

38

Gratis bloemenzaad met bij-effect afhalen

39

Geen kik tot de ‘klik’: natuurfotograaf Eddy Copers

40

RUIMTE Amai mijn oren: de nieuwe geluidsnormen

16

Vrijwilliger worden bij gemeentediensten

18

IN ‘T GROEN

Sociale dakisolatiepremie voor kwetsbare huurders

19

RUBRIEKEN

Gratis opleiding schoonmaken bij particulieren

20

Beeldverhaal 04 Wedstrijd 07 Nieuws uit de gemeenteraad

UiT

12

Mens & tijd

14

21

’t Nachtkastje

27

Opening toeristisch seizoen in paasweekend

22

UiTagenda 30

Lokale kunstenaars bezetten kasteel en park

24

De ambassadeur: Didier De Geest

BYJO: jong bigbandtalent in CC Stroming

26

Oud nieuws

42

10 leuke UiTtips voor kinderen

28

Berlare in beeld

46

Kers op de taart!

48

30 maart: Puitenschlagerfestival

34

3


BEELDVERHAAL

Kleine verhalen, straffe verhalen Met dit motto gaat fotograaf Marc Van Gysegem op pad voor Infogem, op zoek naar pure taferelen uit het leven van gewone mensen uit Berlare. Geen BV’s of grootse gebeurtenissen. Liever toont Marc plaatselijke verhalen over groot en klein verdriet, uitbundige vreugde, onrechtvaardige verschillen en eenvoudige samenhorigheid. Steeds herkenbaar, maar altijd uniek. In BEELDverhaal gaat Marc op zoek naar passie, liefde en warmte in Berlare.

4


Tournée générale! Aan de toog ontstaan vriendschappen voor het leven. Zoals hier, in café Groenendijk. Bij een pint becommentariëren de stamgasten mens en wereld, borrelen de meest fantastische ideeën op en worden de besognes van elke dag weggespoeld. ’t Is hier fijn toeven voor Maurice, André, Guido, Edgard en André. En Vivianne, die schenkt de glazen met plezier nog eens vol. Schol! Met dank aan Raf Pensaert.

5


Kinderopvang paasvakantie

Nieuwe huisstijl Berlare

Het gemeentebestuur voorziet gemeentelijke kinderopvang voor

Gemeente Berlare voert een nieuwe huisstijl in. Basis is een logo,

kinderen tussen 2,5 en 12 jaar tijdens de paasvakantie van dinsdag

ontworpen door Jan De Paepe en Gert Van Kerckhove. Het is een

2 tot en met vrijdag 12 april. Zowel in Berlare, Overmere als

zwierige, dynamische letter B geworden. Tegelijkertijd lees je ook het

Uitbergen, van 7 tot 18.30 uur.

cijfer drie, als verwijzing naar onze drie deelgemeenten, en voel je in de hartvorm de hartelijkheid en samenhorigheid van de inwoners.

Inschrijven kan van maandag 11 tot en met vrijdag 22 maart per post,

De nieuwe huisstijl manifesteert zich al in deze Infogem. Hij wordt

e-mail of bij afgifte op de locaties.

verder deze maand geleidelijk aan geïntegreerd in de briefwisseling en andere communicatiedragers.

Het verplichte inschrijfformulier is vanaf 4 maart beschikbaar op de

meer info:

drie locaties, op de dienst jeugd & vorming en op www.berlare.be/kinderopvang. Op deze website kan je tevens het

communicatiedienst,

huishoudelijk reglement en de tarieven nalezen.

052 43 23 30

en communicatie@berlare.be

meer info:

dienst jeugd & vorming, 052 42 77 04

en jeugd.kinderopvang@berlare.be

berlare 16 maart: zwerfvuilactie Gemeente Berlare houdt een zwerfvuilactie op zaterdag 16 maart. Vorig jaar nog werd 2,9 ton zwerfvuil ingezameld. Iedereen die een handje wil helpen, individueel of met de vereniging, is welkom om 9 uur aan een van de drie parochiekerken. Het gemeentebestuur zorgt voor materiaal. Afsluiten en bedanken doen we ’s middags aan het gemeentemagazijn in de Bollewerkstraat, met een broodje en een drankje.

u meer info: dienst duurzaamheid, 052 43 23 46

en duurzaamheid@berlare.be

Heem- en Oudheidkundige Kring Berlare maakt kermistentoonstelling rond Berlarenaars die zijn uitgeweken naar Wallonië of het buitenland. Oproep: je helpt de vereniging door contactgegevens van uitgeweken familie/ kennissen te bezorgen. Privacy wordt strikt gerespecteerd. Info: 052 42 41 94 en cyrdebruyne@telenet.be. | De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) heeft een nieuwe naam: De Watergroep. Info: www.dewatergroep.be. | Nieuw drinkwatertarief voor 2013: jaarlijkse vaste vergoeding per wooneenheid van 48,17 euro, gratis 15 m³ per gedomicilieerd persoon en verder 2,10 euro/m³ basisverbruik. Tarieven exclusief heffingen en btw. | De ticketverkoop van het oldiesfestival ‘Such a night’ (3 en 4 mei) start op 1 maart. Info: www.suchanight. be. | Word jij de muzikale act tussen de comedians die op 7 september op Het Woord komen spelen? Stuur naam, adres en demo op vóór 10 mei naar bosquimano_crew@hotmail.com of v.z.w. Bosquimano, Warande 46. Info: www.bosquimano.be. | Grote uitdagingen voor het Vlaams waterbeleid: de toestand van het grondwater verbeteren, beter beschermen tegen overstromingen en de gevolgen van de klimaatverandering opvangen. De waterbeleidsnota voor Vlaanderen is voorbereid. Je kan die inkijken en becommentariëren tot en met 18 juni op www.volvanwater.be. | Dagvlinder gezien? Laat het weten op www.waarnemingen.be. Bedoeling is een overzicht te krijgen van dagvlinders in de Durme- en Scheldestreek. | Bij v.z.w. Vlaams Paardenloket kan je terecht met al

6

je vragen over paardenhouderij. Info: www.vlaamspaardenloket.be. | Op 25, 26 en 27 april is er REVA in Flan-


Breiclub van start In de schoot van Woonzorgcentrum Ter Meere is een breiclub opgericht. Het initiatief komt van Amanda Wolff. “Samen breien is veel leuker dan alleen”, motiveert ze. Iedereen die graag breit in gezelschap of iets wil bijleren, is welkom. De sessies vinden elke tweede en vierde dinsdag van de maand plaats, van 14 tot 16 uur in het woonzorgcentrum in de Baron Tibbautstraat. Het is geen cursus en je betaalt ook geen deelnamegeld. Het enige wat je nodig hebt, is een paar breinaalden en wol.

en an.jacobs@ocmwberlare.be

Amanda Wolff,

0473 29 79 25 en wolffamanda@hotmail.com

FOTOWEDSTRIJD

meer info: WZC Ter Meere, 09 326 97 30 Waar in Berlare hebben we dit zicht gefotografeerd? Vul snel de antwoordkaart in het midden van deze Infogem in of mail je antwoord door naar infogem@berlare.be. Uit alle correcte inzendingen loot een onschuldige hand een winnaar. Die krijgt een waardebon van 25,00 euro voor een etentje in een van onze plaatselijke eetgelegenheden. We maken de winnaar bekend in het volgende nummer.

Winnaar Infogem januari-februari (oplossing: detail E. Hertecantlaan 63): Diane De Munter (Kruisstraat 44) mag haar waardebon komen ophalen in het gemeentehuis van Berlare.

Neem boterhammetjes voor op het werk of op school mee in een bewaardoos. En niet in aluminiumof huishoudfolie.

ders Expo, een informatiebeurs voor mensen met een beperking. Info: www.reva.be. | Verkeershinder in onze gemeente? Blijf op de hoogte via www.berlare.be en kies daar de knop ‘verkeershinder’. | Onthaalouders en kinderdagverblijven krijgen 20 gratis huisvuilzakken van gemeente Berlare. Nog niet lang aan de slag? Meld je aan op de financiële dienst (052 43 23 43 en rekendienst@berlare.be). | Eandis.be lijst de premies op voor rationeel energiegebruik. De moeite waard voor (ver)bouwers. | Een klacht melden over een slecht herstelde oprit of slordige berm na werken van Eandis, kan op http://klachten.eandis.be. | Laat je fiets labelen. Bij diefstal verhoog je zo sterk de kans dat je tweewieler wordt teruggevonden. Maak een afspraak met de gemeenschapswacht op 0473 75 78 04. | Wie dat wil, kan een bijkomende GFT-container van 40 liter kopen voor 22,40 euro bij intercommunale Verko. Of je kan voor hetzelfde bedrag per jaar een GFT-container van 120 liter huren. | Meld gevallen van ouderenmis(be)handeling op het gratis nummer 1712. | Vermijd geurhinder en koop in het gemeentehuis kleinere restafvalzakken (helft van de inhoud van de standaardzakken). Info: 052 43 23 46. | Fiets kwijt? Kijk eens op www.gevondenfietsen.be. | Blijf per e-mail op de hoogte van omleidingen op jouw bus-of tramlijn. Schrijf je gratis in op www.delijn.be/omleidingen. | De Vlaamse Milieumaatschappij heeft de belangrijkste rechten en plichten rond kraantjeswater in klare taal gebundeld op www.vmm.be/waterloket.

7


LEVEN

Klaar voor zes jaar inzet! De gezichten van gemeenteraad en OCMW-raad

1

1.

Katja Gabriëls (Open Vld), burgemeester

politie, brandweer, personeel, burgerlijke stand,

financiën & begroting en communicatie

2.

Julien Wettinck (Open Vld), schepen

openbare werken, erediensten en feestelijkheden

3.

René Kets (Open Vld), schepen

onderwijs, kinderopvang, vorming, huisvesting & patrimonium en Eendenkooi

4.

Steven Vandersnickt (Open Vld), schepen

sport, ruimtelijke ordening & stedenbouw, milieu & landbouw en informatica

5.

An Van Driessche (Open Vld), schepen

jeugd, mobiliteit, bibliotheek, gelijke kansen en ontwikkelingssamenwerking

6.

Kris Malfliet (Open Vld), schepen

cultuur, toerisme, middenstand en lokale economie

7.

Gunther Cooreman (Open Vld), schepen

voorzitter OCMW, sociale zaken, volksgezondheid,senioren en tewerkstelling

2

3

4

5

6

7

8


© Alain Meirte

De gemeenteraad: bovenaan, van links naar rechts: Jan De Palmenaer (CD&V), Steven Baeyens (CD&V), Francky Verhofstadt (CD&V), Marleen Zaman (CD&V), Luc Vercruyssen (CD&V), Marie-Christine Vleminckx (N-VA), Brecht Arbyn (N-VA), Freddy Schatteman (Open Vld), Marc Van Driessche (N-VA), Gunther Cooreman (Open Vld), Ingrid Rogiers (Open Vld), Anne-Marie De Lausnay (Open Vld), Kim Haentjens (Open Vld), Lynn Vanhenden (Open Vld), Frank Van Laere (Open Vld), Rita Sichien (Open Vld), Kris Malfliet (Open Vld) en Carine Meyers (Open Vld) onderaan, van links naar rechts: An Van Driessche (Open Vld), Julien Wettinck (Open Vld), Katja Gabriëls (Open Vld), voorzitter gemeenteraad

© Visucom

Wim Arbijn (sp.a), gemeentesecretaris Frank Lippens, René Kets (Open Vld) en Steven Vandersnickt (Open Vld)

De OCMW-raad: bovenaan, van links naar rechts: Carin Bollaert (Open Vld), Anneleen Roels (Open Vld), Marleen Lateir (Open Vld), Luc Vande Meirssche (Open Vld), Tom Van Hauwermeiren (Open Vld), Marc Duquet (CD&V), Marleen Abbeel (CD&V), Marnic De Wilde (N-VA) onderaan, van links naar rechts: Katja Gabriëls (Open Vld), OCMW-voorzitter Gunther Cooreman (Open Vld), Karel De Gucht* (Open Vld) en OCMW-secretaris Hilde Van der Jeugt * Karel De Gucht is geen lid van de OCMW-raad, maar de raadsleden hebben de eed bij hem, als gemeenteraadsvoorzitter, afgelegd. Later heeft De Gucht zich als gemeenteraadsvoorzitter laten verhinderen. Wim Arbijn neemt nu deze functie op.

CONTACTGEGEVENS VAN ALLE MANDATARISSEN OP P. 43 EN VOLGENDE

9


Stratenlopers. Maar zuiver professioneel. Wijkagenten herverdelen de buurten

© Bert Van der Linden

LEVEN

Ellen Borgers Alfons De Grauwelaan, Bergstraat, Bieststraat, Bosstraat, Brugstraat, Bunderdreef, Bunderstraat, Daal, Daalbos, Daelvenne, Emiel Hertecantlaan, Frankrijkstraat, Heide, Heidekasteeldreef, Heidestraat, Heidewegel,

De kans is groot dat je hem of haar al eens door jouw buurt

Hoekskensweg, Hofland, JB Courtmansstraat, JB Vander Cruyssenstraat,

hebt zien rijden: de wijkagent. Het gezicht, de oren en de ogen

Kastanjelaan, Kleine Bergstraat, Kleine Daelvenne, Konkelstraat,

van de politie. In de loop van vorig jaar kwamen nieuwe wijk-

Konijnenbergstraat, Leopolddreef (vanaf kruispunt Heidekasteeldreef tot

agenten in dienst en sommige vertrouwde gezichten kregen

Sarosstraat), Mandemakersstraat, Marten D’Hoogestraat, Melkerijstraat,

een nieuwe buurt toegewezen of gingen met pensioen.

Neringenstraat, Pastoor Christiaensstraat, Pater Heirmanshoek, Quôte,

De verschuivingen zijn afgerond. Tijd voor een (ver)nieuw(d)e

Rijtewegel, Sarosstraat, Sijpestraat, Sint Annaplein, Tamboerkensstraat,

kennismaking met Ellen, Karina, Anja, Stefan en Herwig,

Van Tieghemstraat en Wipakkerstraat

en hun kerntaken. Wijkagenten nemen een bijzondere plaats in binnen de werking van het politiekorps. Commissaris Roland Van de Voorde coördineert de taken van deze buurtinspecteurs. “Omdat ze sterk aanwezig zijn in het straatbeeld, zijn ze voor inwoners meestal het eerste aanspreekpunt bij de politie. Als geen ander voelen ze ook de polsslag van wat reilt en zeilt in een buurt. In die zin zijn ze de schakel tussen burgers en politie.”

Anja De Campenaere

Berlare telt vijf wijkagenten. Ze zijn elk verantwoordelijk voor een

Aalscholverspad, Bareldonkdreef, Boswegel, Brielstraat, Colmanstraat,

afgebakende regio. Om zo vaak mogelijk aanwezig te kunnen zijn,

Dendermondse Steenweg (vanaf rotonde richting Zele), Dennendreef,

hebben ze een zeer flexibel uurrooster met wisselende dagen en

Donkgoeddreef, Donklaan (vanaf Kapelleplein tot rotonde) Eendenpad,

uren. Vaak kom je hen tegen met de fiets. “Aarzel niet om je buurt-

Fonteinstraat, Frere Pachtersstraat, Ganzenpad, Groenstraat, Grote

inspecteur op straat aan te spreken of te bellen als je een onderwerp

Kouterstraat, Heikantstraat, Heisbroekstraat, Jachtstraat, Kapellebergstraat,

wil aankaarten dat de buurt aanbelangt. Want we ondervinden dage-

Kapelleplein, Kapellestraat, Kerkwegel, Kievitenpad, Kleine Kouterstraat,

lijks dat een goede buur goud waard is”, besluit Van de Voorde.

Koffiestraat, Maaidonk, Maeneschijnstraat, Meeuwenpad, Moleneindestraat, Muizestraatje, Nieuwdonk, Olmendreef, Oude dreef, Pachthofdreef,

meer info:

10

Raapveld, Reigerspad, Scheldestraat, Schoolstraat, Schriekenstraat, Sint-Pietersstraat, Slot, Sparrendreef, Strijpwegel, Strijdamstraat, Veerstraat,

Politieantenne Donkmeer, Donklaan 93 en 09 367 50 15

Veulaerstraat, Waterhoenenpad, Waterleliestraat, Weidelandstraat,

Voor dringende hulp: 112 (zie ook p. 13)

Willebochtenlaan en Zandstraat


Vraag vóór 1 mei je speelstraat aan Tover je straat om tot speelstraat! Dat kan twee opeenvolgende weken

Stefan Timmerman

in juli en augustus. Dien je aanvraag in vóór 1 mei. Wie weet, speel je binnenkort terug op straat. Net als

Bauwensstraat, Blancquaertsveld, Blauwhofdreef, Cleylandt, Damweg,

vroeger.

Dijkweg, Donklaan (vanaf Kapelleplein tot Berlare) Dorp (vanaf Nieuwstraat tot Waterhoek), Fred De Bruynestraat, Gaver, Gratiebossen, Heirweg, Hogeweg,

Een speelstraat is een deel van de open-

Kamershoek, Kerkveld, Koolstraat, Nieuwstraat, Paul Cammermansstraat,

bare weg dat tijdelijk en op bepaalde

Ridderstraat, Schuitje, Schuurputstraat, Turfputstraat (vanaf Nieuwstraat tot

uren wordt afgesloten. De hele breedte

Schuitje), Waterhoek en Wegelken

van de openbare weg is dan voorbehouden voor spelende kinderen. Fijn voor de kinderen, maar ook de volwassenen maken makkelijker tijd voor een praatje met de buren.

Voorwaarden

Karina Lahor

Een speelstraat kan niet overal. Er zijn een aantal voorwaarden: ze ligt in een

Bakkerstraatje, Bauteneirswegel, Beukenlaan, Biezenstraat, Bollewerkstraat,

buurt met overheersend woonkarakter

Boonvennestraat, Bremstraat, Dorp (vanaf Nieuwstraat tot Hoogstraat),

en weinig winkels, auto’s mogen er

Eikenlaan, Eremijtenwegel, Fabriekstraat, Galgenbergstraat, Haagstraat,

maximum 50 km/uur rijden en de straat

Hoogstraat, Kerkhofdreef, Kruyenberg, Langewegel, Leopolddreef

is geen prioritaire weg voor doorgaand

(vanaf kruispunt Heidekasteeldreef tot Hoogstraat), Molendreef, Molenhoek,

verkeer of openbaar vervoer.

Molenvenne, Rozenlaan, Salvialaan, Schuttersweg, Sint Jobstraat, Sluis, Spinnerijstraat, Tulpenlaan, Turfputstraat (vanaf Nieuwstraat tot Sluis), Vennepark, Vennewegel, Vlietwegel, Wakkebroekstraat, Warande en

Straatverantwoordelijken

Zandbergstraat

Interesse? Bespreek het met je buren en duid een straatverantwoordelijke aan. Hij of zij dient de aanvraag in, is het aanspreekpunt voor het gemeentebestuur en de buurt, en zorgt voor het plaatsen en verwijderen van de nadarhekken.

Herwig Van de Velde Baron Tibbautstraat, Bayaerdstraat, Begoniastraat, Boerenkrijglaan, Bontinckstraat, Broekstraat, Burgs. De Lausnaystraat, Dendermondse

meer info:

Steenweg (vanaf rotonde richting Kalken), Fortstraat, Frans Broeckaertlaan, Kattebroeckstraat, Kerkstraat, Kleine Molenstraat, Kloosterlandstraat,

dienst jeugd & vorming,

Kruisstraat, Langewulgstraat, Lindestraat, Loereveldstraat, Meerstraat,

052 42 77 56

Molenstraat, Molenveld, Mgr. Coppieterslaan, Mosseveldstraat,

en jeugd.vorming@berlare.be

Pastoor Pennestraat, ’s Heeremeerschstraatje, 12 Oktoberlaan en Wilgenpark

www.berlare.be/speelstraten

11


LEVEN NIEUWS UIT DE GEMEENTERAAD

Zetel jij straks in de jury? Juryselectie voor assisenzaken in 2014, 2015, 2016 en 2017 De topadvocaten van ons land zijn er

of 60 uren werkstraf hebben opgelopen. Die

een fiche thuis ontvangen, die ze naar waar-

kind aan huis. Maar zelf mijd je beter het

lijst, met gemiddeld 60 namen, moet vóór 1

heid moeten invullen en ondertekend terug

hof van assisen, het straforgaan dat de

mei aan het provinciebestuur overgemaakt

bezorgen. Voldoe je aan de vier voorwaar-

zwaarste misdrijven in ons land behan-

worden. Daar komen ze op een provinciale

den, dan weet je dat je van 2014 tot en met

delt. Tenzij je wordt opgeroepen om

lijst, met de gezworenen van alle andere

2017 kunt worden opgeroepen.

plaats te nemen in de jury.

gemeenten.

Kan je weigeren?

De vierjaarlijkse loting voor juryleden loopt momenteel, ook in Berlare.

Wat is de volgende stap?

Een assisenproces spreekt tot de verbeel-

Lammens: Als je op die lijst staat, wil het nog

ge reden. Zitting hebben in een assisenjury

ding, zoveel is zeker. “Eens om de vier jaar

niet zeggen dat je automatisch opgeroe-

is een burgerplicht. Wie die wil ontlopen,

worden de gezworenen bij lottrekking

pen wordt om in een jury te zetelen. Dat

riskeert geldboetes van 50,00 tot 1.000,00

uitverkozen”, vertelt Karine Lammens van de

zal pas blijken wanneer er effectief een

euro. Anderzijds zijn gezworenen wettig

dienst bevolking en burgerlijke stand.

proces plaatsvindt in Gent. Dan volgt er een

afwezig op het werk en krijgen ze bovenop

nieuwe, dubbele schifting. Twintig dagen

hun loon nog een vergoeding en een kilo-

voor de start van het proces worden uit de

metervergoeding. Het is dus slimmer om je

provinciale lijst minstens 60 gezworenen

lot te ondergaan. En uiteindelijk blijft het ook

Lammens: Begin 2013 bepaalde de burge-

geloot. Twee dagen voor de start van het

een unieke ervaring.

meester door middel van een blinde trek-

proces, wanneer dat select clubje zich moet

king twee cijfers. Die vormden het uitgangs-

aanmelden, duidt het lot de uiteindelijke

punt van een eerste schifting. Alle inwoners

twaalf niet-vrijgestelde juryleden en enkele

van wie het kiesnummer in het officiële

plaatsvervangers aan.

Lammens: Neen, dat kan niet zonder geldi-

Hoe gebeurt zo’n loting precies?

kiesregister eindigt op die cijfers, belandden op een lijst. Die lijst werd nadien getoetst aan een aantal voorwaarden: de potentiële

Burgerplicht

meer info:

juryleden moeten over hun burgerlijke en politieke rechten beschikken, kunnen lezen

Hoe weet je of je op de lijst staat?

en schrijven, tussen 28 en 65 jaar oud zijn en

dienst bevolking en

burgerlijke stand, 052 43 23 45 en

mogen nooit strafrechtelijke veroordelingen

Lammens: De inwoners die uit de gemeen-

van meer dan vier maanden gevangenisstraf

telijke loting kwamen, hebben eind februari

bevolking@berlare.be

Samenvattingen van gemeenteraadsverslagen vind je op www.berlare.be onder ‘bestuur en beleid’.

12


100.000 keer voor niets 112 voor noodoproepen. Zonder gezever. Je frietketel vat vuur, je moeder valt van de trap of je ziet een inbreker bij de buren: op het noodnummer 112 kan je terecht voor dringende hulp. En niet voor gezever. Als je in Berlare 112 belt, kom je terecht in het Hulpcentrum van Gent.

heel Europa. Als je 112 oproept, wordt jouw melding meteen door-

Daar staat de telefoon 7 op 7 roodgloeiend. “Er lopen tot 1.000 op-

geschakeld naar de vereiste hulpdienst.”

roepen per dag binnen”, vertelt operator Hendrik Van Hout. “Die zijn heel verscheiden. Pas belde iemand om een oliespoor te melden, er volgde een oproep van een mevrouw die onwel was geworden en

Dringend is niet om te lachen

net schakelde ik een getuige van een diefstal door met de politie.” In 2011 werd het nummer 112 niet minder dan 316.842 keer gebeld. Om snel en gepast te kunnen reageren moeten de operatoren

Maar een derde daarvan was helemaal niet dringend. Het gaat om

drie dingen van je weten: wie ben je, wat is er aan de hand en waar

inschattingsfouten (te goeder trouw denken dat je met je vraag op

bevind je je precies? “Dat laatste is geregeld een probleem. Vraag, als

112 terecht kan), niet-bedoelde oproepen (kinderen spelen met gsm,

het kan, de exacte locatie even na voor je ons belt. We tikken al die

toetsenbord niet geblokkeerd, …) en flauwe grappen. “Vele van deze

gegevens in op een computerfiche, zo kunnen mijn collega’s hier in

oproepen laten we passeren, maar met grappenmakers lachen we

de zaal volgen en bijspringen als dat nodig is. In een kritieke situatie

niet meer”, zegt Sofie Vanhoutte, coördinator van het Hulpcentrum.

stuurt een collega de hulpdiensten alvast uit, terwijl ik aan de lijn een

“Ze blokkeren oproepen van mensen die echt in nood zijn. En soms

reanimatie begeleid”, aldus Van Hout.

hangt er letterlijk een leven van af. Daarom melden we oproepen ‘voor de grap’ aan de politie die dan een bekeuring geeft. Als we inmiddels een brandweer- of ziekenwagen hebben uitgestuurd, krijgt

Was het nu 100, 101 of 112?

de flauwe plezante ook daarvan nog eens de rekening gepresenteerd.”

In ons land bestaan drie noodnummers: 100 voor medische hulp en commandant Luc De Block adviseert om steeds 112 in te tikken. “De

niet-dringende oproep politie: 09 367 50 15

nummers 100 en 101 zijn uitsluitend te gebruiken in ons land en ze

niet-dringende oproep brandweer: 052 42 35 25

verdwijnen op termijn. 112 daarentegen is de nieuwe standaard in

www.sos112.be

© Stadsmagazine Gent december 2012

meer info: dringende oproep: 112

brandweer, 101 voor politie en 112 combineert beide. Brandweer-

13


LEVEN MENS & TIJD

24/12/2012

Willy De Thaey (°11/02/1947)

25/12/2012

Maria Pieters (°06/01/1922)

28/11/2012

Ziva Ediers

26/12/2012

Willy Krick (°29/07/1937)

05/12/2012

Renée Eelsing

28/12/2012

Paula Everaert (°10/11/1928)

06/12/2012

Tristan De Nul

29/12/2012

Marcel Van der Stricht (°08/03/1935)

06/12/2012

Warre Helaert

01/01/2013

Emilia Clincke (°08/08/1939)

10/12/2012

Yelena Goethals

04/01/2013

Raymonda Bicqué (°17/04/1934)

11/12/2012

Iven Dierinck

04/01/2013

Alfons Verhoeven (°18/06/1928)

11/12/2012

Maily Waelkens

05/01/2013

Julia Bracke (°29/01/1929)

12/12/2012

Robbe De Nil

06/01/2013

Alma Clement (°14/06/1924)

14/12/2012

Seppe De Baets

07/01/2013

Martha De Coninck (°13/09/1928)

18/12/2012

Ferre Van Bouchaute

07/01/2013

Jeannine Sichien (°27/01/1955)

20/12/2012

Lise D’Hondt

12/01/2013

Marc Gyselinck (°05/04/1940)

21/12/2012

Arno Gellinck

14/01/2013

Emiliana Op de Beeck (°22/01/1922)

22/12/2012

Marie Buys

15/01/2013

Jan Thibau (°30/03/1924)

23/12/2012

Fleur van Dienderen

16/01/2013

Yvonne Mertens (°07/06/1918)

24/12/2012

Floris Vermeiren

20/01/2013

Yvonna De Wulf (°11/10/1923)

02/01/2013

Lars De Mol

26/01/2013

Paula Poppe (°12/03/1924)

03/01/2013

Doha Aït Abderrahmane

26/01/2013

Achilles Augustyn (°07/08/1932)

04/01/2013

Alessio Christiaens

01/02/2013

Emilius Baeyens (°22/09/1920)

04/01/2013

Elena De Rouck

01/02/2013

Jacqueline Verbeke (°06/08/1937)

04/01/2013

Gust Possé

01/02/2013

Marcel Maes (°11/09/1935)

03/02/2013

Claudine De Mulder (°28/05/1955)

05/01/2013

Margaux Vrydag

06/01/2013

Seppe Michiels

07/01/2013

Ariana Dierickx

07/01/2013

Luwis Vermeire

12/01/2013

Julia Laroui

13/01/2013

Noor Christiaens

15/01/2013

Milan Neyt

17/01/2013

Gorick Van Gucht

Voltrokken huwelijken 07/12/2012

Danny Van Hecke en Ann Bracke

12/12/2012

Dirk Van Den Bossche

en Isabel Van de Velde

12/12/2012

Kevin Van der Cammen en Wesly De Vriendt

20/01/2013

Aster Meesens

27/01/2013

Sam Cobbaut

12/12/2012

Guy Veldeman en Anna Duginova

22/12/2012

Timothy Chalmet en Joke Latomme

28/12/2012

Stijn Pieters en Silke Demol

14

Geregistreerde geboorten

Geregistreerde overlijdens 23/10/2012

Rino Dierickx (°06/09/1958)

06/12/2012

Aviel Van de Velde (°29/04/1933)

07/12/2012

Clementine De Paepe (°13/07/1926)

Gouden jubilea 31/12/2012

Oddmund Nilson en Jacoba Buyle Roger De Saedelaere en Linda Tas

07/12/2012

Paulus Van Driessche (°29/06/1929)

19/01/2013

09/12/2012

Gustaaf Van Wesemael (°05/08/1928)

26/01/2013

Cyriel De Gucht en Francine De Schryver

13/12/2012

Alfons Van der Poorten (°25/01/1925)

13/02/2013

Antonius Blancquaert

en Dionysia Verhofstadt

16/02/2013

Hippolyte Smets en Victorine Hogie

15/12/2012

Marcel Moens (°09/06/1932)

17/12/2012

Leopold Lievens (°12/01/1922)


Berlare fietst op 21 april! De fiets: een evidentie voor korte ritten Haal je fiets van stal, pomp de banden op en controleer

Oefen alvast van 21 maart tot 21 april

remmen en bel. Gebeurd? Mobiliseer dan heel je gezin en kennissenkring en neem deel aan het Berlaars fietsfeest op zondag 21 april. Meteen ook de apotheose van ‘Zet er je

Wacht niet tot het Berlaars fietsfeest om wat vaker de fiets te

tandeMmm in’, een verkeersactie waar negen jeugdsportclubs

nemen! We dagen alle inwoners uit om zoveel mogelijk korte

en jeugdbewegingen tien weken lang de schouders hebben

verplaatsingen met de fiets te doen en deze te registreren op

ondergezet.

www.mijnkorteritten.be. Als je meedoet, krijg je een logboekje. Hierin noteer je de

Gemeente Berlare houdt een groot fietsfeest: een tocht in groep

afstanden die je tussen 21 maart en 21 april met de fiets aflegt.

van ongeveer 17 km, zoveel mogelijk langs veilige en trage wegen.

Het gaat om ritten waarvoor je bewust de auto laat staan.

“We rijden natuurlijk door mooie stukjes groen. Maar we willen zeker

Initiatiefnemer Mobiel 21 wil met de campagne bereiken dat

ook laten zien dat de fiets voor korte, functionele verplaatsingen

alle deelnemers 20% van hun korte autoritten vervangen door

een veilig alternatief is voor de auto. Je maakt daarbij gebruik van

wandelen of fietsen.

gerenoveerde weggetjes waar je met de auto niet komt en die toch

Durf jij deze uitdaging aan? Je kan er nog mooie prijzen mee

weinig of geen verschil in tijd maken”, vertelt mobiliteitsambtenaar

winnen ook! Meer info vind je op www.mijnkorteritten.be!

Phyllis Bauwens.

Voeg op deze website jouw groep toe of sluit aan bij gemeente Berlare.

De fietstocht vertrekt stipt om 14 uur aan het kasteelpark, onder politiebegeleiding. Er zijn haltes voorzien in SCC De Venne en in de kantine van SKV Overmere. Rond 17 uur verwachten we de karavaan terug in het kasteelpark voor een afsluitende babbel bij een drankje.

meer info:

Het fietsfeest is meteen ook de slotdag van ‘Zet er je tandeMmm in’, een verkeersactie van gemeente Berlare en negen jeugdsportclubs

Fietsfeest op zondag 21 april.

en jeugdbewegingen. “Deze negen verenigingen hebben tien weken

Afspraak om 13.30 uur in het kasteelpark om stipt om 14 uur te vertrekken.

lang hun leden tussen 12 en 18 jaar proberen motiveren om zo vaak mogelijk de fiets te nemen. Tijdens het fietsfeest willen ze alle

inwoners laten zien dat fietsen gezond is, goed is voor het klimaat en

www.berlare.be/tandem

dienst mobiliteit, 052 43 23 46 en mobiliteit@berlare.be

bovenal ook bijzonder leuk”, aldus nog Bauwens. n

en www.facebook.com/tandemberlare

15


RUIMTE

Amai mijn oren! Nieuwe geluidsnormen sinds dit jaar SOMS = Occasioneel, minder dan 12 keer

Sinds begin dit jaar gelden in Vlaanderen nieuwe geluidsnormen voor elektronisch versterkte muziek bij openbare activiteiten. Daar ging heel wat discussie aan vooraf. En de regelgeving is vrij complex. Toch geven we een schematisch overzicht, want vroeg of laat krijg je er toch mee te maken. Of je nu een fuif,

Luider dan 85dB(A)LAeq,15min

Stiller dan 85dB(A)LAeq,15min

concert, dans- of theatervoorstelling organiseert of een horecazaak of fitnesszaal uitbaat.

Wat als je niet in orde bent? Controle op de naleving van de normen kan op elk moment, al dan niet na een klacht. Zowel de eigenaar van de zaal of locatie, de huurder, de organisator, de DJ als de geluidstechnicus kunnen worden aansprakelijk gesteld en dus beboet. De sanctie is afhankelijk van het soort overtreding.

Je hoeft niets aan te vragen of te doen.

• Je vraagt per activiteit een toestemming aan het college van burgemeester en schepenen, met daarbij de gewenste maximumnorm. • Al naargelang de maximumnorm die de gemeente je toestaat, neem je de nodige bijkomende maatregelen*.

De geldboetes kunnen hoog oplopen; in sommige gevallen moeten bepaalde locaties tijdelijk de deuren sluiten. We raden organisatoren van evenementen aan om in het contract met de DJ en/of de geluidstechnicus ieders verantwoordelijkheid rond de geluidsnormering op te nemen. Hiermee kan je een eventuele boete die aan jou is opgelegd, terugvorderen. Maar let op: een dergelijk contract ontslaat je echter nooit van je verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid als organisator. Je blijft immers te allen tijde mee verantwoordelijk voor de veiligheid van je publiek, voor het voorkomen van overlast en dus ook voor het naleven van de geluidsnormen. Activiteiten luider dan 85dB(A)LAeq,15min maar stiller dan 95dB(A)LAeq,15min • Je meet gedurende de hele activiteit het geluidsvolume. • Het gemeten volume is zichtbaar voor de persoon die het volume bedient.

meer info:

milieudienst, 052 43 23 47 en milieu@berlare.be

www.berlare.be

Decibel concreet tot 85dB(A):

85-95dB(A): 95-100dB(A):

16


HOE DIKWIJLS ORGANISEER JE ACTIVITEITEN MET MUZIEK OP DEZELFDE PLAATS? DIKWIJLS = Meer dan 12 keer per jaar

Luider dan 85dB(A)LAeq,15min

Stiller dan 85dB(A)LAeq,15min

• Je hoeft niets aan te vragen of te doen. • Wil je toch een aantal keer per jaar luider gaan? Volg dan de procedure onder ‘soms’.

maar stiller dan 95dB(A)LAeq,15min

• Je doet bij het college van burgemeester en schepenen een melding om een ‘ingedeelde inrichting klasse 3’ te worden. • Je neemt de nodige bijkomende maatregelen*. • Wil je toch een aantal keer per jaar luider gaan? - Voor activiteiten die langer dan 3 uren duren en/of na middernacht plaatsvinden: volg de procedure onder ‘soms’. - Voor activiteiten die meer dan 12 keer per jaar plaatsvinden, maar steeds korter dan 3 uren en tussen 12 uur en middernacht, volg de procedure hieronder: • Het college van burgemeester en schepenen kan nog bijzondere voorwaarden opleggen.

Luider dan 95dB(A)LAeq,15min maar stiller dan 100dB(A)LAeq,60min

• Je doet bij het college van burgemeester en schepenen een aanvraag om een ‘ingedeelde inrichting klasse 2’ te worden. • Je neemt de nodige bijkomende maatregelen* en je laat indien nodig een geluidsplan opmaken van de vaste installatie. • Het college van burgemeester en schepenen kan nog bijzondere voorwaarden opleggen.

• Je vraagt voor deze activiteiten een toestemming aan het college van burgemeester en schepenen, met daarbij de gewenste maximumnorm. • Je kunt in één aanvraag verschillende activiteiten groeperen. • Je neemt de nodige bijkomende maatregelen*.

*BIJKOMENDE MAATREGELEN

• • • •

Activiteiten luider dan 95dB(A)LAeq,15min en stiller dan 100dB(A)LAeq,60min Je meet gedurende de hele activiteit het geluidsvolume. Je registreert en bewaart het gemeten volume gedurende de hele activiteit. Het gemeten volume is zichtbaar voor de persoon die het volume bedient. Je stelt gratis oordopjes ter beschikking van het publiek.

restaurant of praatcafé (echte achtergrondmuziek) kleine fuiven, dansoptredens, live concerten van stillere genres of concerten in akoestisch zeer gedempte ruimtes zoals theaterzalen rockconcerten, grote fuiven en discotheken. Ook pop- of rockconcerten in kleine zalen vallen hier meestal onder.

17


Toerisme, sport en bib zoeken vrijwilligers

Š Bert Van der Linden

RUIMTE

Gemeente Berlare werkt aan geĂŻntegreerd vrijwilligersbeleid Als middelgrote gemeente beschikt

Er komen nogal wat helpende handen kijken

Berlare over een uitgebreid eigen

bij grote gemeentelijke activiteiten. Neem nu

vrijetijdsaanbod. Om dat aanbod te

de triatlon. In de week vooraf worden deel-

behouden en kwalitatief verder uit te

nemerspakketten samengesteld. Op de dag

bouwen, gaat het gemeentebestuur op

zelf heb je medewerkers nodig om de atle-

zoek naar bijkomende vrijwilligers.

ten te ontvangen, om het wedstrijdparcours

In de eerste plaats voor de dienst

uit te zetten, om seingevers een boterham

toerisme, de sportdienst en de

te bezorgen, om een fotoreportage van

bibliotheek.

het evenement te maken, om het materiaal na afloop proper te maken en keurig op te bergen voor het jaar nadien, ...

18


Je moet minstens 15 jaar zijn. Verder maakt het in de meeste gevallen niet uit of je nu werkt of niet.

Sociale dakisolatiepremie voor kwetsbare huurders Wie een woning verhuurt aan een maatschappelijk kwetsbaar gezin, kan een dakisolatiepremie aanvragen. Mooi meegenomen, nu de Vlaamse overheid heeft beslist dat elke huurwoning tegen 2020 aan een dakisolatienorm moet voldoen. De Vlaamse overheid heeft een budget

Leden van de sportraad draaien vrijwillig

Wie interesse heeft, laat zich horen. “Wat

voorzien om bij kwetsbare huurders

uitstekend mee. Maar het is elk jaar krabben

volgt is een uitnodiging voor een kennis-

daken van slecht geïsoleerde woningen

om voldoende helpers te verzamelen. Dat

makingsgesprek”, zegt Pieters. “Als je laat

te helpen isoleren. Het gaat om een

geldt evenzeer voor activiteiten als Berlare

weten voor welke dienst je vrijwilligerswerk

premie van 23,00 euro per m² geplaatste

zingt!, de stratenlopen en de opening van

wil doen, is dat gesprek meteen met het

dak- of zoldervloerisolatie.

het toeristisch seizoen.

diensthoofd. Je geeft aan wat je ziet zitten en wat niet, of we op jou het jaar door een

Eigenaars van dergelijke huurwoningen

beroep kunnen doen of enkel voor speci-

kunnen een beroep doen op de premie

fieke activiteiten, enzovoort. Vinden beide

onder voorwaarden: ze engageren zich

partijen elkaar, dan maken we de adminis-

om de huurprijs niet te verhogen als ge-

tratie in orde. Want het gaat wel niet om een

volg van de gesubsidieerde werken, om

Ook in de bib en het infokantoor kunnen

arbeidsovereenkomst, maar beide partijen

het huurcontract niet op te zeggen voor

vrijwilligers mee het verschil maken. Zo is de

moeten toch weten wat ze van elkaar mo-

het einde van de contractueel bepaal-

bib al lang veel meer dan een boekerij. Ze is

gen verwachten.”

de huurperiode, en om het eventuele

Bijna iedereen komt in aanmerking

een plaats voor ontmoeten, ontdekken en

restbedrag voor de uitvoering van de

delen. Het infokantoor van zijn kant voelt aan dat een vrijwilligerspool het georgani-

werken te financieren.

Spontaan kandidaat stellen

seerd aanbod voor groepen merkelijk kan

Een sociale projectpromotor voert de

verruimen. En dus zijn voor deze diensten

Heb je weinig voeling met sport, toerisme

werken uit. Berlare werkt samen met

mensen zeer welkom om workshops te

en bibliotheekwerk, maar wil jij je wel graag

v.z.w. Goed Wonen. De v.z.w. legt de

begeleiden, groepen te ontvangen, verhalen

vrijwillig inzetten voor gemeente Berlare?

nodige contacten, maakt een offerte,

voor te lezen en zelfs baliewerk te verrich-

Omdat je een buitenmens bent met een hart

voert uit en vraagt de premie aan.

ten.

voor ons kasteelpark bijvoorbeeld. Of omdat je als student journalistiek praktijkervaring

Voldoet jouw huurder aan de voorwaarden?

Formele voorwaarden om vrijwilligers-

wil opdoen? Dat kan misschien ook. “Geef

werk te verrichten bij gemeente Berlare

dan zeker door welk soort vrijwilligerswerk

zijn er bijna niet. Bob Pieters, clusterhoofd

je graag zou verrichten. Van zodra we zinvol

Wellicht weten eigenaars niet of hun

algemene zaken: “Je moet minstens 15 jaar

een beroep kunnen doen op jouw tijd,

huurder behoort tot de beoogde kwets-

zijn. Verder maakt het in de meeste gevallen

nemen we contact op”, besluit Pieters.

bare doelgroepen. Zij mogen daarvoor

niet uit of je nu werkt of niet. Ook niet voor

contact opnemen met de sociale dienst

de RVA, het ziekenfonds, OCMW of welke

van OCMW Berlare die dat in alle discre-

instantie ook. Dat komt onder meer omdat

meer info:

je voor vrijwilligerswerk geen loon ontvangt.”

tie en met respect voor de bescherming van de privacy uitzoekt.

Vrijwilligerswerk is dus per definitie onbezol-

digd. Gemeente Berlare zorgt wel voor een

www.berlare.be/vrijwilligers,

Kandidaturen via

verzekering burgerlijke aansprakelijkheid,

vrijwilligers@berlare.be of Dorp 22.

lichamelijke ongevallen en rechtsbijstand.

052 43 23 30

v.z.w. Goed Wonen,

0475 84 13 43

meer info:

OCMW Berlare, 09 326 97 21

www.energiesparen.be

19


RUIMTE

Gratis opleiding in Berlare: schoonmaken bij particulieren Na afloop bijna zeker job in regio Het stoffige beeld van de poetsvrouw moet er aan. De klant verwacht nog

Het is een volwaardige opleiding dichtbij huis en met je getuigschrift op zak, kan je zo goed als zeker onmiddellijk aan de slag.

steeds discrete en betrouwbare mensen zoals vroeger, maar met te weinig vakkennis kom je niet aan de bak. De vraag naar goed opgeleide poetshulpen is zo groot dat de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) en

freelancer. Cursisten doen praktische

poetsen. Of ze kunnen kiezen voor een

OCMW Berlare samen een opleiding

kennis op rond technieken, materiaal en

vervolgopleiding, zodat ze later aan de slag

organiseren in Berlare. Deze vindt plaats

producten. Daarnaast oefenen ze concreet

kunnen in klinieken, rust- en verzorgings-

in mei en juni. Er is een infosessie op

verschillende vaardigheden. Het gaat over

tehuizen, kantoren, magazijnen, werkplaat-

22 april.

onderhoud van verschillende leefruimtes

sen en openbare ruimtes.

in een huis, ramen lappen, strijken, maar Uit cijfers blijkt dat er in deze regio meer

even goed over aspecten van veiligheid

De opleiding loopt in het Sociaal Huis van 14

vraag is naar poetshulp bij gezinnen dan dat

en hygiëne, over hoe je de rug ontziet en

mei tot 16 juni, vijf dagen per week. Ieder-

er goed opgeleide, werkzoekende kandi-

hoe je het werk organiseert. Tot slot krijgen

een die werkzoekend is, mag deze cursus

daten zijn. OCMW Berlare neemt daarom

de cursisten ook een sollicitatietraining en

gratis volgen. “’t Is echt een buitenkans”,

initiatief om een mobiele opleiding van de

komen potentiële werkgevers uit de regio

vertelt Liesbeth Willemans, maatschappe-

VDAB aan te bieden in onze gemeente.

kennis met je maken.”

lijk werker bij OCMW Berlare. “Het is een volwaardige opleiding dichtbij huis en met je

Volwaardige, erkende opleiding

Wie de opleiding tot een goed einde brengt,

getuigschrift op zak, kan je zo goed als zeker

krijgt een erkend getuigschrift en is perfect

onmiddellijk aan de slag. In de eigen buurt

geschoold om bij particulieren thuis te gaan

nog wel.”

Johan Van Hecke, projectverantwoordelijke voor mobiele opleidingen bij de VDAB, licht toe: “’t Is een volwaardige, voltijdse

20

Meer info: Sociaal Huis, 09 326 97 25 en liesbeth.willemans@ocmwberlare.be Er is een informatievergadering op maandag 22 april om 9.30 uur in het

opleiding, begeleid door een instructeur

Sociaal Huis, Baron Tibbautstraat 29A. Aanwezigen krijgen een volledige

van de VDAB of een gekwalificeerde

toelichting en kunnen zich meteen inschrijven.


UiT IN BERLARE

Redt de polonaise de beroepsrennerskoers? Puitenschlagerfestival op zaterdag 30 maart Berlare sportief v.z.w. steekt de nek uit en richt voor het eerst het Puitenschlagerfestival in. Op zaterdag 30 maart passeren in Festivalhal Donkmeer een rits bekende en minder bekende artiesten uit het populaire genre. De opbrengst investeert Berlare sportief in haar kernopdracht: de beroepsrennerskoers met Berlare kermis organiseren. Berlare sportief v.z.w. coördineert in onze

verzekering, ziekenwagen, politiebegelei-

je van een glaasje cava als aperitief en een

gemeente ongeveer tien wielerwedstrij-

ding, 52 seingevers, … En dan is er nog het

heerlijk viergangendiner.

den per jaar. De vereniging beschikt over

prijzengeld ook natuurlijk. Als we op een

capabele en gemotiveerde medewerkers

goeie manier willen behouden wat we heb-

Wanneer is voor jou de avond

die weten hoe je zo’n wedstrijden aanpakt.

ben, moeten we een extra inspanning doen.

geslaagd?

Ze doen dat al jaren. Maar nu wagen ze

Het eerste weekend van februari hielden we

zich met een showavond toch een beetje

een kippenfestijn; op paaszaterdag is er dus

Alain: (denkt even na) Als veel mensen zich

op glad ijs. “Dat is inderdaad iets helemaal

het Puitenschlagerfestival.

hebben geamuseerd en als we tussen het publiek ook veel koersliefhebbers vinden.

anders”, weet ook secretaris Alain Cannuyer.

Welke artiesten komen langs? Alain: Met Berlare kermis proberen we altijd

Want eigenlijk gaan we de polonaise dansen om een koers met profrenners te

een aantal bekende renners naar onze

Alain: Het wordt een parade van artiesten

gemeente te krijgen. Nu doen we dat met

die allemaal ongeveer 40 minuten optreden.

zangers. Tot daar ongeveer de gelijkenissen.

Het gaat om Bobby Prins, Danny Fabry, Yves

(lacht) Verder is het allemaal vrij nieuw voor

Seghers, David Vandyck, Frank Valentino,

ons en best wel spannend. Het bestuur

Kevin Kenzo, Marjan Berger en Yves, de zo-

gelooft in elk geval sterk in de formule: er is

genaamde Vlaamse Frans Bauer. We hebben

zeker een publiek voor schlagermuziek en

Jacky Lafon gevraagd als gastvrouw. Tijdens

vindt plaats op zaterdag 30 maart

we hopen dan ook dat we de avond kunnen

de optredens kunnen de aanwezigen rustig

vanaf 19 uur in Festivalhal Donk-

afronden met een mooie opbrengst voor

een glas drinken aan tafel of uit de bol gaan

meer. (Deuren open vanaf 18 uur).

onze werking.

op de dansvloer.

En die is wellicht welkom.

behouden.

meer info:

Het Puitenschlagerfestival

Tickets: 20,00 euro voorverkoop |

22,00 euro kassa | 70,00 euro VIP

Er is ook een VIP-formule.

Tickets via 0470 03 14 14,

Wat houdt die precies in?

puitenschlagerfestival@gmail.com

Alain: Zeer zeker. Elk jaar zijn er voor de beroepsrennerskoers meer eisen en randvoor-

Alain: Wie kiest voor het VIP-arrangement,

waarden die we moeten vervullen.

krijgt een parkeerkaart en genummerde

Die kosten allemaal geld: vergunning,

tickets toegestuurd. De avond zelf geniet

of in ‘t Kapoentje, sporthal Berlare,

Parochiehuis, ‘t Klaverblad of Cheers.

www.puitenschlagerfestival.be

21


Een indrukwekkende stoet oldtimers

© Bert Van der Linden

UiT IN BERLARE

Klokken luiden toeristisch seizoen aan Donkmeer in Er zijn op zijn minst twee onderwerpen

Wat staat er precies te gebeuren?

waar dorpsgenoten Wim Campe en

De basis van deze zeldzame wagen kocht ik van een boer die hem gebruikte als eetbak

Gilbert De Greef nooit over uitgepraat

Wim: We ontvangen al die eigenaars van

raken: oldtimers en het Donkmeer.

oude motoren, auto’s, tractoren en vracht-

Ze zijn er zelfs zo weg van dat ze op

wagens aan Festivalhal Donkmeer. Wie wil,

Kunnen inwoners ook deelnemen aan

paaszondag 31 maart een oldtimertref-

kan eerst rustig ontbijten. De rit start om

de rit?

fen houden aan het Donkmeer. “Omdat

10 uur. Rond de middag keert de karavaan

we de liefhebbers die daar van heinde

terug voor een gezamenlijk middagmaal.

Wim: Ja hoor. Dorpsgenoten met een

en verre op af komen, willen laten zien

Voor en na de rit kunnen kijklustigen de

oldtimer of een voertuig van vóór 1988 in de

hoe mooi het hier is”, klinkt het in koor.

oldtimers bewonderen.

garage, zijn zeker welkom om mee te rijden.

initiatief en integreert het in de opening

Is rijden met een oldtimer net als in de

En doen jullie dit nu echt uit liefde

van het toeristisch seizoen.

film? Lekker relaxed en met de haren

voor de Donk?

voor zijn koeien. (lacht)

Gemeente Berlare is opgezet met het

in de wind? Gilbert: Eigenlijk wel. Ik woon op de Donk.

Wim en Gilbert maken zich sterk dat ze bij mooi weer 100 oldtimers naar het

Gilbert: Absoluut. Er kruipen ongelooflijk

Ik sta er zelf niet meer bij stil, maar telkens

Donkmeer kunnen halen. Dat getal komt

veel uren werk in deze hobby. De momen-

ik spreek met bezoekers of dagtoeristen,

niet uit de lucht vallen.

ten dat ik kan rondrijden met de wagen,

hebben die het over een droomplek. Wim

koester ik. Ik geniet er ook erg van als men-

en ik hopen dat we met onze oldtimertour

sen langs de weg opkijken.

mensen kunnen overtuigen om nog eens

Gilbert: Ik ben onder meer lid van de

terug te keren naar hier.

Gentsche Retro Wielen. Dat is een van de grootste clubs in Vlaanderen en telt om en

Wim: Gilbert heeft in de loop van de jaren

bij de 700 leden. Onze happening is alvast

vele oldtimers verzameld en met kennis van

Wim: En eigenlijk doen we het ook een

opgenomen in hun kalender. Ik verwacht

zaken opgeknapt. Mieke en ik zijn in een van

beetje voor onszelf hé Gilbert.

dus wel enkele tientallen voertuigen uit het

zijn wagens getrouwd.

Eindelijk kunnen we eens in de eigen achtertuin genieten van zoveel oldtimers en uren

Gentse. Maar we nodigen nog meer clubs uit.

22

Gilbert: Een Citroen C6 Torpedo 7 uit 1931.

doorpraten met mensen die onze passie

Ik vind het de mooiste auto uit mijn collectie.

delen. (lacht) n


Programma onder voorbehoud Zaterdag 30 maart •

11 uur: palingzetten aan ’t Brugsken;

doorlopend: gratis minigolf.

Zondag 31 maart •

Oldtimers bezichtigen (zie artikel);

14-18 uur: ambachtelijke paasmarkt in Donkoeverpark of Festivalhal Donkmeer. Schrijf je in bij de dienst toerisme om zelf zelfgemaakte spullen te verkopen;

14-18 uur: Vlaamse volksspelen in Donkoeverpark of Festivalhal Donkmeer;

14-17 uur: optreden Dixielandband;

15 uur: paasduik aan de bootjes;

16 uur: sportdemonstratie aan de Turfsteker;

doorlopend: gratis minigolf en gratis overzet met de kooiker.

Maandag 1 april •

11-18 uur: Scheldehappening (zie p. 38);

14, 14.45 en 15.30 uur: de lachboot. Gratis boottochtjes op de Kooiker met comedy act van een half uur. Vertrek aan de bootjes, aanlegsteiger Kooiker.

UiT

MET PIET

De uren zijn indicatief, afhankelijk van de belangstelling;

HUDI’s beachparty

13-17 uur: Donks kampioenschap Waterfietsen aan de bootjes;

zaterdag 30 maart, 21.30 uur

Twee personen per ploeg. Inschrijven bij de dienst toerisme. In samenwerking

in kantine SKV Overmere

met de jeugdraad; •

13-18 uur: bezoekerscentrum vzw Durme is open;

Cocktails en zwoele muziek met

14-17 uur: gocartrace in het Donkoeverpark, i.s.m. de fietspoetsdienst van De

DJ Jan Van Gaver en DJ Greg. S.

Sperwer;

Organisatie: Sundayboyz SKV Overmere.

demonstratie met eenwielers door de circusschool;

15 uur: paaseierenzoektocht in de Eendenkooi. Voor alle kleuters en kinderen

www.facebook.com/hudisbeachparty

van 18 maand t.e.m. 10 jaar. Inschrijven is verplicht en kan via de dienst toerisme of www.berlare.be/paaseierenzoektocht t.e.m. 25 maart of tot alle plaatsen volzet zijn; De Eendenkooi wordt afgesloten vanaf 12 uur en is nadien enkel toegankelijk

Biking dinner

voor de Paaseierenzoektocht, via ’t Brugsken;

zondag 21 april van 10 tot 16 uur

18 uur: gouden paaseierenworp op het Kapelleplein;

doorlopend: gratis ritje met de huifkar, gratis minigolf, gratis springkasteel en

Culinair fietsen (bijna 30 km) met onderweg

gratis overzet met de kooiker. n

aperitief, soepje, voorgerecht, twee hoofdge-

meer info: dienst toerisme, 09 342 92 40 en toerisme@berlare.be

rechten en een dessert. Vertrek tussen 10 en 11.30 uur aan sporthal Overmere. 22,00 euro voor volwassenen; 15,00 euro voor kinderen tot 12 jaar. Organisatie: Unizo Groot-Berlare.

meer info:

www.unizo.be/berlare

Oldtimers bezichtigen aan het Donkoeverpark op zondag 31 maart

van 9 tot 10 uur en van 12 tot ca. 14 uur.

Zelf deelnemen aan de rondrit, inclusief ontbijt en middagmaal:

Wim Campe (09 367 60 33) en Gilbert De Greef (0475 55 40 09).

Reserveren op voorhand is noodzakelijk.

Meer UiTtips op www.UiTinBerlare.be

23


UiT IN BERLARE

Kom uit je zetel en ga naar Berlaars salon 45 kunstenaars van hier bezetten maand lang kasteel en park Maar liefst 45 kunstenaars, creatievelingen en artistieke duizendpoten uit onze gemeente gingen in op het aanbod van de cultuurdienst om een maand lang tentoon te stellen in het kasteel en park. Deze volwassen deelnemers hebben zich op beeldhouwkunst, hedendaagse installaties, schilderkunst, grafiek, video en fotografie gestort: Bauwens Carine, Bracke Lydia, Claeys Patrick, Copers Eddy, Coppieters Monique, Coppieters Rik, Coquyt Gaby, Cornelis Karel, De Backer Herman, De Backer Noëlla, De Bie Jan, De Block Marcel, De Bruyne Cyriel, De Kegel Jeff, De Saedelaere Katrien, De Vos Marleen, Isaïe Chris, Jacobs Etienne, Jacobs Inge, Laquière Myriam, Katleen Moerman, Praet Geert, Schelfhout Gerda, Schelfhout Walter, Simons Peter, Temmerman Vic, Van de Velde Isabelle, Van Den Abbeel Brenda, Vande Wiele Samina, Van Dorpe Jean-Claude, Van Dorpe Roswitta, Van Gysegem Mark, Van Hee Herman, Van Malderen Johan, Van Malderen Luc, Van Molle Agnes, Van Steendam Nies, Van Steenkiste Marc, Van Vlierberghe Katrien, Van der Haegen Kirsten, Sylvia Van der Hauwaert, Verbeeren Peter, Verdonck Cecile, Verstraeten Raf en Verstuyft Rita. n

24

meer info: De tentoonstelling opent op woensdag 1 mei om 11 uur

en is tot en met 26 mei dagelijks

gratis te bezoeken van 13 tot 18 uur.

cultuurdienst, 052 42 42 47

en ccstroming@berlare.be


UiT

MET CARLA Algemene kennisquiz vrijdag 12 april om 20 uur in CC Stroming Telt mee voor de Vlaamse quizranking (VQR). Een ploeg bestaat uit vier of vijf leden. Het inschrijfgeld bedraagt 15,00 euro per ploeg. Organisatie: Bosquimano v.z.w. 0476 84 64 76

Jongens en meiskes 26, 27 april en 3, 4 mei om 20 uur 28 april om 15 uur in Feestzaal Overmere Stuk van Arne Sierens over een steenrijk gezin. Maar hoe hard alles ook blinkt, de realiteit stinkt. Tickets: 8,00 euro. Organisatie: Panta Rhei Overmere 0474 68 32 55

Meer UiTtips op www.UiTinBerlare.be

25


© Jeugd & Muziek Brussel

UiT IN BERLARE

Zo piepen de jongen! BYJO: aanstormend jazztalent in één bigband CC Stroming neemt al eens een risico. Berekend, weliswaar. Want wie op

Lead trompettisten zijn de topsporters van de bigband.

zaterdag 27 april het concert van het Brussels Youth Jazz Orchestra meepikt, zal versteld staan van zoveel muzikaliteit en podiumplezier bij een nieuwe generatie beloftevolle Belgische jazzmuzikanten. Jazz saai of irritant?

Muziek van het moment

Jazz heeft nog vaak de naam moeilijk te zijn.

Let it swing, maestro!

Ik lees dat jullie de bezetting van een Denk je aan jazz in België, dan denk je aan

traditionele bigband volgen. Wat

Geerts: Ik begrijp dat wel. In jazz heerst een

Toots Thielemans. En geloof het of niet: ook

betekent dat?

grote interpretatievrijheid. Bepaalde thema’s en structuren liggen vast, maar er blijft veel

die is ooit jong geweest. Maar terwijl een piepjonge Toots zelf zijn weg moest zoeken,

Geerts: Zo’n bigband bestaat uit achttien

marge voor improvisatie en plezier bij diri-

wordt aanstormend talent vandaag profes-

muzikanten, opgesplitst in een blazers- en

gent en muzikanten. Jazz is echt muziek van

sioneel omkaderd. En dat loont, weet Jan

een ritmesectie. De blazers, dat zijn vijf

het moment: als het niet wordt opgenomen,

Geerts, coördinator van het Brussels Youth

trompettisten, vier trombonisten en vijf

hoor je het nooit meer op dezelfde manier

Jazz Orchestra (BYJO).

saxofoons. Een drummer, pianist, contra-

terug. Een luisteraar die dat beseft en zich

bassist en gitarist brengen ritme in de zaak.

muzikaal durft laten verrassen, beleeft een

Geerts: Het BYJO is een ruwe bolster in de

De pupiter die het moeilijkst is in te vullen, is

topavond. Het is ook bijzonder aanstekelijk

schoot van Jeugd & Muziek Brussel en het

die van de lead trompettist. Je hebt er naast

om al dat toptalent tussen 17 en 27 jaar uit

gerenommeerde Brussels Jazz Orchestra.

talent en doorzettingsvermogen ook een

hun dak te zien gaan op het podium. Het

Om de drie jaar houden we audities. In

bijzonder goede conditie voor nodig. Lead

klikt in de bigband. Hun swingritme en

de lichting van 2011 kandideerden meer

trompettisten zijn de topsporters van de

dynamiek voel je dan ook sterk in de zaal.

dan honderd muzikanten voor de achttien

bigband.

felbegeerde pupiters. In de paasvakantie is er steeds een intensieve projectweek met een toonaangevende internationale jazzcompo-

meer info: Het Brussels Youth Jazz Orchestra speelt op zaterdag 27 april

nist als coach. Die samenwerking resulteert

om 20 uur in CC Stroming.

in een fantastische concertreeks, goed voor

26

ongeveer anderhalf uur speel- en

Tickets kosten 11,00 | 10,00 (55+) | 8,00 (abo en -26) euro.

luisterplezier. Ook in Berlare deze keer.

cultuurdienst: 052 42 35 31 en cultuur.reserveren@berlare.be


’t Nachtkastje van Kato Casier Welke boeken en/of DVD’s liggen op de nachtkastjes van onze inwoners? We snuisterden deze keer in de slaapkamer van Kato Casier. Al deze materialen en nog veel meer vind je in onze bib!

UiT •

De stille soldaat (Herman van Campenhout)

De kaft van dit boek maakte me heel nieuwsgierig: een jongetje zit ingegraven in de grond en

MET WIM

we zien alleen zijn hoofd nog. Een rij mieren komt dreigend op hem af. Het jongetje heet Zamito, een kindsoldaat. Hij is in opstand gekomen tegen de N’anga, de leider van het kindleger. Zamito wil geen mensen meer doden en daarom heeft hij geprobeerd te vluchten. De

Celtic Event

N’anga heeft hem echter gevonden en wil hem op een gruwelijke manier terechtstellen door

zaterdag 16 maart om 19 uur in Feestzaal

hem levend te laten opeten door de mieren. Een spannend boek waarin heel erge dingen ge-

Overmere

beuren. Zo moet Zamito de neus en de oren van zijn leraar afsnijden en hem dan vermoorden. Toch is er ook plaats voor liefde en vriendschap, want Zamito leert in het kinderleger het

Iers-Schotse avond vol doedelzakken,

meisje Bertina kennen.

dans- en muziekoptredens, hapjes en drankjes en indoor Highlandgames. 12,00

Ook dichter bij huis hebben kinderen een oorlog meegemaakt. Anne Frank is de bekendste

euro of 10,00 euro in voorverkoop en leden.

en heeft over haar belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog een dagboek bijgehouden.

Organisatie: kwb Overmere.

Ik heb maar enkele stukjes uit het dagboek zelf gelezen, omdat het nog wat te moeilijk is. Maar er bestaan ook dagboeken die speciaal voor kinderen zijn geschreven: ‘Anne Frank’ van

09 367 90 47

Josephine Poole bijvoorbeeld en ‘De boom van Anne’ van Irene Cohen-Janca. Als je nog een beetje meer uitleg wilt over Anne, zijn er ook informatieve boeken zoals ‘Anne Frank in een notendop’ van Bart Funnekotter en ‘De wereld van Anne Frank’ van Carol Ann Lee.

Hip Gekip 16 en 17 maart

Win een USB-stick van De Leesdijk

Karaoke en party op zaterdag vanaf 20 uur in JC De Kroon; eetfestijn met kip op zondag vanaf 11.30 uur in VBS Sint-Jozef.

De Leesdijk heeft een Facebookpagina. Je kan een USB-stick winnen als je: •

de pagina leuk vindt;

een ‘ik-vind-dit-leuk’-foto post (foto waar jij opstaat met je duim omhoog);

vermeldt in welke bib je de stick wil ophalen.

Organisatie: chiromeisjes Overmere www.chiromeisjesovermere.be

De Leesdijk is het samenwerkingsverband van negen openbare bibliotheken uit de regio Dendermonde. Het gaat om de bibliotheken van Berlare, Buggenhout, Dendermonde,

Meer UiTtips op www.UiTinBerlare.be

Hamme, Laarne, Lebbeke, Wetteren, Wichelen en Zele. meer info: bibliotheek Berlare, 052 42 61 88 en bibliotheek@berlare.be

www.facebook.com/leesdijk

27


UiT IN BERLARE

Tien keer op stap met Vlieg Leuke lenteactiviteiten voor kinderen

PIRATENSPORTKAMP

SKWAT-DAG

2 t.e.m. 5 april, van 9 tot 12 uur | sporthal Berlare

zaterdag 27 april

Voor kleuters geboren in 2007, 2008 en 2009.

Tal van interessante, leuke workshops en initiaties

Kostprijs: 16,00 euro.

overdag en een gezamenlijk slotmoment. Voor iedereen tussen 6 en 12 jaar.

Meer info bij de sportdienst:

Kostprijs: 5,00 euro.

09 356 89 56 en sportdienst@berlare.be Meer info: www.berlare.be/skwat-dag en 0473 11 95 75

INDIANENSPORTKAMP 8 t.e.m. 12 april, van 9 tot 12 uur

BREIEN MET LYDIA EN GRETA

MOERASTOCHT

woensdagen 27 maart, 3, 10, 17 en 24

Bezoekerscentrum Donkmeer

april van 14.30 tot 15.30 uur

(Donklaan 119A)

woensdag 10 april om 13.30 uur

bibliotheek Berlare

sporthal Overmere

We maken een wandeling langs de Iedereen tussen 8 en 12 jaar is welkom

Eendenkooi maar komen dan aan het

Voor kleuters geboren in 2007, 2008

in de bib om te leren breien.

moeras‌ Wie is niet bang van de mod-

en 2009.

Beenwarmers, een hip tasje, noem

der en gaat mee op deze avontuurlijke

Kostprijs: 20,00 euro.

maar op. De bib zorgt voor alle

tocht onder de reiger- en aalscholver-

materiaal.

kolonie? Voor kinderen van 6 tot 12

Meer info bij de sportdienst: 09 356 89 56 en sportdienst@berlare.be

jaar. Meer info en inschrijven bij de bib:

Organisator vzw Durme laat weten

052 42 61 88 en

dat laarzen en kleren die vuil mogen

bibliotheek@berlare.be

worden, noodzakelijk zijn. Meer info: 09 348 30 20 en marieke.devos@vzwdurme.be

BUITENSPEELDAG woensdag 27 maart, van 14 tot 17 uur | sportpark Overmere Gratis sport en spel in openlucht voor iedereen van de 3de kleuterklas tot en met het 6de leerjaar. Inschrijven niet noodzakelijk. Meer info bij de jeugddienst: 052 42 77 56 en jeugdwerk@berlare.be

28


PIETJE PUK EN DE PAKJESDIEF

SPORTMIXKAMP

woensdag 10 april om 15 uur

uur | sporthal Berlare

8 t.e.m. 12 april, van 9.30 tot 16

CC Stroming Voor kinderen uit de geboortePietje Puk is postbode in

jaren 2001 tot en met 2006.

Keteldorp, een dorp vol grappige

Kostprijs: 40,00 euro.

dorpsfiguren. Op een dag verdwijnt een gouden pakje uit

Meer info bij de sportdienst:

het postkantoor.

09 356 89 56 en

Een muzikale voorstelling van

sportdienst@berlare.be

UiT

MET ANN

Geert Beullens en Johan de Kort voor iedereen vanaf 3 jaar.

‘Mijn huis – intiem’ zaterdag 9 maart om 20 uur in CC Stroming

Meer info en tickets: 052 42 35 31 en cultuur.reserveren@berlare.be

Eva De Roovere grasduint met twee andere muzikanten in de nummers van haar nieuwe album en in die van haar succesplaat ‘De Jager’.

KLOKSLAG 12

052 42 35 31

zondag 24 maart om 15 uur | CC Stroming Booswicht Alfriek wil koning Isowald uitschakelen om zo met prinses Lisandra te kunnen trouwen. Kunnen Sloeber en Tinneke hem tegenhouden?

Lentefeest

Nieuwe voorstelling van Poppentheater Sloeber voor iedereen vanaf 3 jaar.

zaterdag 20 april om 18.30 uur in SCC De Venne

Meer info en tickets: 0477 29 88 18 en www.sloeber.org

Iedereen welkom bij KVLV Uitbergen voor een gezellige avond met een aperitief, waterzooi met kip en een dessertbord.

SPORTCLUBKAMP 2 t.e.m. 5 april, van 9.30 tot 16 uur

‘Amiezjumoo’ zorgt voor de animatie. 09 367 95 59

sporthal Overmere Voor kinderen uit de geboortejaren 2001 tot en met 2006.

Meer UiTtips op www.UiTinBerlare.be

Kostprijs: 32,00 euro. Meer info bij de sportdienst: 09 356 89 56 en sportdienst@berlare.be

29


dinsdag 5 maart, 8.30 tot 16.30 uur

zaterdag 9 maart, 20 uur

16 en 17 maart

CREATIEF MET WILGENVLECHTWERK

Mijn huis ‘intiem’

Hip Gekip

VZW DURME

Eva De Roovere trio

Chiromeisjes Overmere

plaats: bezoekerscentrum Donkmeer

Zie UiTtip p. 29.

Zie UiTtip p. 27.

meer info: 09 348 30 20 zondag 10 maart, 17 uur

zondag 17 maart, 14 tot 16 uur

dinsdag 5 maart, 19.30 uur

Carina Diepens

Tweedehandsbeurs

Intro biologisch tuinieren

Tot 28 april.

baby- en kinderartikelen

vzw Durme en Velt Wichelen

plaats: CC Stroming

Gezinsbond Berlare

plaats: bezoekerscentrum Donkmeer

meer info: 052 42 42 47

plaats: Festivalhal Donkmeer

meer info: 09 348 30 20

meer info: 0475 69 38 29 vanaf maandag 11 maart, 19.30 uur

woensdag 6 maart, 15 uur

Start to run

maandag 18 maart, 20 uur

Voorleesmoment voor kleuters

Sportdienst

Veilig zonnen

Bibliotheek Berlare

Loopprogramma in groep,

CM Waas en Dender

Ook op 20 maart, 3 en 17 april.

gedurende tien weken.

plaats: Parochiezaal

plaats: bib Berlare

afspraak: sporthal Berlare

meer info: 03 760 38 11

meer info: 052 42 61 88

meer info: 09 356 89 56

6, 13 en 20 maart, 19.30 uur

woensdag 13 maart, 13.30 en 16 uur

Party Vibes

Bakken met Roger

VCOK

Femma Berlare

Bibliotheek Berlare

plaats: Parochiale Kring

Fun, aerobics en dans in een partysfeer.

Koekjesrecepten uitproberen voor iedereen

meer info: mvanherreweghe@

plaats: Parochiezaal

tussen 8 en 12 jaar.

landelijkekinderopvang.be

meer info: 0479 46 54 60

plaats: bib Berlare

dinsdag 19 maart

Slaapproblemen baby’s en peuters

meer info: 052 42 61 88 vrijdag 22 maart, 19.30 uur zaterdag 9 maart, 19.30 uur

Lentefeest

Voetbal

zaterdag 16 maart, 19 uur

Femma Overmere

SK Berlare – Jong Lede

Celtic Event

plaats: Parochiale Kring

plaats: SK Berlare

KWB Overmere

meer info: godvdp@scarlet.be

meer info: www.skberlare.be

Zie UiTtip p. 27.

Meer UiTtips op www.UiTinBerlare.be en www.UiTinVlaanderen.be

30

Start to run

Veilig zonnen

Jummoo

vanaf maandag 11 maart

maandag 18 maart

zaterdag 23 maart


zaterdag 23 maart, 19.30 uur

zondag 24 maart, 19.30 uur

zaterdag 30 maart, 19 uur

Voetbal

Studio Zondag

Puitenschlagerfestival

SK Berlare – Eendracht Zele

Ernst Löw

Zie artikel p. 21.

plaats: SK Berlare

plaats: CC Stroming

meer info: www.skberlare.be

meer info: 052 42 35 31 zaterdag 30 maart, 21.30 uur HUDI’s Beachparty

zaterdag 23 maart, 20 uur

vanaf woensdag 27 maart, 14.30 uur

Sundayboyz SKV Overmere

Aeiouy

Breien met Lydia en Greta

Zie UiTtip p. 23.

Jummoo

Bibliotheek Berlare

plaats: CC Stroming

Zie UiTtip p. 28. 30 maart t.e.m. 1 april

meer info: 052 42 35 31

Opening toeristisch seizoen woensdag 27 maart, 14 tot 17 uur zaterdag 23 maart, 20 uur

Buitenspeeldag

Volleybal

Sport- en jeugddienst

JTV Brigand Heren B – Marke-Wevelgem B

Zie UiTtip p. 28.

Zie artikel p. 22.

maandag 1 april

JTV Brigand Dames – Gevok Gent

Scheldehappening

plaats: sporthal Berlare

Zie artikel p. 38.

meer info: www.jtvbrigand.be

donderdag 28 maart, 15 uur Ladies of the fifties Nostalgische, swingende show.

1 t.e.m. 5 april

zondag 24 maart, 13.30 tot 16.30 uur

Inclusief koffie en gebak.

Survival- en avonturenkamp

Tweedehandsbeurs baby-

plaats: CC Stroming

Arnout Pieters & Ben De Block

en kinderartikelen

meer info: 052 42 35 31

Voor iedereen van 10 tot 14 jaar.

Gezinsbond Overmere

plaats: Nieuwdonk

plaats: VBS Sint-Jozef meer info: 09 367 83 99

meer info: www.outoflimits.be 30 maart en 6 april, 9 tot 12 uur Beheerswerken in Heidemeersen Natuurpunt Dendermonding

2 t.e.m. 5 april, 9 tot 16 uur

zondag 24 maart, 15 uur

Amerikaanse vogelkers bestrijden op

Paasstage

Klokslag 12

’t Stampkot. Graag vooraf bellen om

SK Berlare

Poppentheater Sloeber

deelname te bevestigen.

Voor al wie graag voetbalt!

Zie UiTtip p. 29.

afspraak: basisschool Ten Berge

plaats: SK Berlare

meer info: 052 42 69 72

meer info: paasstage@skberlare.be

Je eigen activiteit in deze UiTagenda? Voer ze in vòòr 6 april via UiTdatabank.be

Survival- en avonturenkamp

Puitenklopperstocht

Achter de wolken

1 t.e.m. 5 april

woensdag 3 april

zaterdag 20 april

31


2 t.e.m. 5 april

zaterdag 13 april, 20 uur

26, 27, 28 april en 3 en 4 mei

Piratensportkamp

LENTECONCERT

Meiskes en jongens

Sportclubkamp

’T MEZIEK BERLARE

Panta Rhei

Zie UiTtip p. 28 en 29.

plaats: CC Stroming

Zie UiTtip p. 25.

meer info: www.tmeziek.be woensdag 3 april, 8 uur

zaterdag 27 april

Puitenklopperstocht

zaterdag 20 april, 9 uur

Skwat-dag

Boerenkrijgstappers

Gastronomische Elvira-wandeling

Zie UiTtip p. 28.

Drie lussen van ca. 6 km.

vzw Durme

afspraak: Parochiezaal

Ontbijtbuffet, wandeling met culinaire

meer info: 09 367 75 97

tussenstop en afsluitende driegangenlunch.

zaterdag 27 april, 20 uur

afspraak: restaurant Elvira

Brussels Youth Jazz Orchestra

meer info: 09 367 06 82

Zie artikel p. 26.

Sportmixkamp

zaterdag 20 april, 18.30 uur

zaterdag 27 en zondag 28 april

Zie UiTtip p. 28 en 29.

Lentefeest

Burgemeestersbal

KVLV Uitbergen

Op zaterdag dinner om 19 uur en bal vanaf 22

Zie UiTtip p. 29.

uur. Op zondag seniorennamiddag vanaf 14.30

8 t.e.m. 12 april Indianensportkamp

woensdag 10 april, 13.30 uur

uur.

Moerastocht

plaats: Festivalhal Donkmeer

vzw Durme

zaterdag 20 april, 19.30 uur

Zie UiTtip p. 28.

Voetbal

meer info: burgemeestersbal@hotmail.com

SK Berlare – Appelterre-Eichem woensdag 10 april, 15 uur

plaats: SK Berlare

zondag 28 april, 14 uur

meer info: www.skberlare.be

Prov. kampioenschap

Pietje Puk en de pakjesdief

Elite zonder contract

Beullens en de Kort

Wielerwedstrijd. Eetkaarten te koop.

Zie UiTtip p. 29.

zaterdag 20 april, 20 uur

afspraak: praatcafé De Lantaarn

Volleybal

meer info: www.fanvansagan.be

JTV Brigand Heren B – VC Packo Zedelgem

donderdag 11 april, 10 tot 16 uur

JTV Brigand Dames – Mezo Zottegem B

Kriebelmania

plaats: sporthal Berlare

zondag 28 april, 15 uur

Sportdienst

meer info: www.jtvbrigand.be

Voetbal SK Berlare – SK Maldegem

Sportdag voor iedereen van 8 tot 16 jaar.

plaats: SK Berlare

3,00 euro, inclusief bus. plaats: Wachtebeke

zaterdag 20 april, 20 uur

meer info: 09 356 89 56

Achter de wolken

meer info: www.skberlare.be

Jo De Meyere en Chris Lomme vrijdag 12 april, 20 uur

plaats: CC Stroming

zondag 28 april, 19.30 uur

meer info: 052 42 35 31

Studio Zondag

Algemene kennisquiz

SantokuSystem

Bosquimano

plaats: CC Stroming

Zie UiTtip p. 25.

zondag 21 april, 10 tot 16 uur

meer info: 052 42 35 31

Biking Dinner Unizo zaterdag 13 april, 21 uur

Zie UiTtip p. 23.

‘70-’80-’90-fuif SK Berlare plaats: SK Berlare meer info: www.skberlare.be

Meer UiTtips op www.UiTinBerlare.be en www.UiTinVlaanderen.be Je eigen activiteiten in deze UiTagenda? Voer ze in vóór 6 april via www.UiTdatabank.be.

32


BERLARE & DE WERELD

Geslaagd sanitair experiment inspireert regio Berlare steunt drinkwaterproject in Ecuador Gemeente Berlare is via PROTOS een waterschap aangegaan met de Ecuadoraanse gemeente Rio Verde. Begin dit jaar werden tien sanitaire blokken bij families in de gehuchten Zapallo en Zapallito officieel ingehuldigd. Dat lijkt banaal, maar kan een doorbraak betekenen voor de hygiënische omstandigheden én de voedselzekerheid van meerdere gemeenschappen in de regio.

In de vorige bijdrage in Infogem over het

Meer groenten

waterschap kon je lezen dat tijdens de

nu op de lokale markt”, aldus nog Ortiz. De tien sanitaire blokken zijn op 10 januari

technische en sociale studie voor een drink-

Een consulent heeft de families drie maand

ingehuldigd, in aanwezigheid van de lokale

waterinstallatie in Zapallo en Zapallito, de

begeleid om deze installatie op een correcte

en regionale autoriteiten. Het voorbeeld zal

erbarmelijke sanitaire voorzieningen aan het

manier te leren gebruiken. “Een goeie basis-

ongetwijfeld andere gemeenschappen uit

licht kwamen. PROTOS schoot in actie met

hygiëne is onontbeerlijk. Maar dit systeem

de omgeving inspireren.

een proefproject: tien gezinnen, goed voor

reikt veel verder. We hebben de families ook

ongeveer 50 personen, waren bereid mee te

getoond hoe ze hun groentenproductie in

Het waterschap past in het algemeen

investeren in een ecologisch droog toilet.

de moestuin aanzienlijk kunnen verhogen

regionaal samenwerkingsakkoord tussen

met de eigen meststoffen en het gefilterde

de Provincie Oost-Vlaanderen, PROTOS en

“Naast elk huis hebben we een sanitair blok

grijs water. Dit draagt niet alleen bij tot de

CEFODI in de provincie Esmeraldas. Eerder

met duurzame materialen gebouwd”, vertelt

voedselzekerheid van de families, het brengt

al kregen de dorpen Chumunde en San

Piedad Ortiz van PROTOS. “Zo’n blok bestaat

ook op. Want hun overschotten aan toma-

Vicente mede dankzij Berlare drinkbaar

uit een droog toilet, een urinoir, een douche

ten, paprika’s, sla en snijbieten verkopen ze

water.

en een wasbak. Het grijs water (term voor licht verontreinigd huiselijk afvalwater n.v.d.r.) van de douche en lavabo wordt gefilterd; de droge en natte toiletfracties worden een poos natuurlijk ontsmet.”

meer info: GROS Berlare, Greta Van Boven, 0474 51 29 08 en gretavanboven@skynet.be

33


BERLARE & DE WERELD DE AMBASSADEUR

Travestie, acteur, presentator Kameleon Didier De Geest jaagt zijn dromen na Didier De Geest: de naam zegt je misschien niet onmiddellijk iets. Maar als we vertellen dat hij de drijvende kracht is achter de travestiegroep ‘Les Femmes Uniques’, gaat bij menig inwoner wellicht een belletje rinkelen. Wie weet, staat hij binnenkort ook in de ‘boekskes’, want Didier timmert lustig verder aan zijn carrière in de musical- en televisiewereld. Didier (36) woont al heel zijn leven in Berlare. Hij ziet geen reden om dat te veranderen.

Les Femmes naar Studio 100-model

Maar hij moet geregeld de vleugels spreiden.

34

maar ik stond toch maar mooi op de Gentse Feesten. Op een gegeven moment danste ik elk weekend wel ergens in een productie.

“Ik heb altijd al op een podium willen staan.”

“Ik wou dolgraag drama studeren aan

Tot ik de kans kreeg om bij Studio 100 te

Het is de rode draad doorheen het gesprek.

het conservatorium. Maar de angst om

dansen. Een groot verschil met de kleinere

Een tekenfilm inspreken en de hoofdrol spe-

werkzekerheid deed me twijfelen. Ik ging

gezelschappen in Gent waar er altijd wel

len in een musical in de Stadsschouwburg

daarom voor mijn tweede keuze en werd

iets misloopt: muziek die blijft hangen,

van Antwerpen staan nog op zijn verlang-

orthopedagoog. Opvoeder zeg maar.” Dat

kostuums die niet passen, belichting die

lijstje. Hoe langer we praten, hoe duidelijker

weerhield Didier echter niet om tijdens zijn

verkeerd staat, ... Het heeft zijn charme,

het wordt dat Didier stap voor stap zijn

studies volop met zijn passie bezig te zijn. “Ik

maar bij Studio 100 gingen mijn ogen open.

dromen realiseert.

kon theater en film niet loslaten. Ik figureer-

Alles werd heel professioneel aangepakt en

de, speelde toneel, begon zangles te volgen

was tot in de puntjes verzorgd. Daar kreeg

en ging overal naar audities. Zo kwamen er

ik het idee om een eigen travestiegroep op

stilaan kleine opdrachtjes binnen. Als danser

te richten volgens het kwaliteitsconcept van

kon ik aan de slag bij een travestiegroep uit

Studio 100.” Les Femmes Uniques waren

Gent. Ik wist begot niet wat travestie inhield,

geboren. We zijn dan in het jaar 2000.


huidige Miss Travestie World maakt deel uit

een screentest en sinds oktober 2011 werk ik

van de groep. Dat is echt internationale top.

als presentator en reporter voor de lifes-

Ik durf zeggen dat de crème de la crème

tylezender OUTTV (kanaal 551 op Telenet

van de Belgische travestiewereld Berlare als

n.v.d.r.).

thuisbasis heeft.”

Beroemd worden is geen doel op zich. Ik wil gewoon kunnen leven van wat ik graag doe.

Productiekost tot 45.000,00 euro

Ik vergelijk het met een mix van Vitaya en VIJF bij ons in Vlaanderen, maar met extra

© Bert Van der Linden

aandacht voor wat leeft onder holebi’s. In Bij Les Femmes Uniques is Didier een bezige

de week presenteer ik het nieuws. Dat lijkt

bij: hij regisseert, treedt op als zijn alter ego

op de ter ziele gegane ‘Rode Loper’ en ‘Voor

Miss Moonlight, presenteert en is het ma-

de Show’. Verder sturen ze mij op pad voor

nusje-van-alles. Opvallend: hij ontwerpt ook

‘Lifestyle Reports’ en maak ik reportages

de kostuums en maakt ze deels zelf. “De rest

over grote evenementen in binnen- en

wordt in Thailand geproduceerd.

buitenland. Op dit moment word ik twintig

Een kostuum kost al vlug tussen de 500,00

keer sneller herkend in Amsterdam dan hier

en 1.000,00 euro. En dat is maar voor één

in Berlare. Maar beroemd worden is geen

act. Als je weet dat er zo’n 30 acts in de

doel op zich. Ik wil gewoon kunnen leven

show zitten, kan je rekenen. Een volledige

van wat ik graag doe.”

productie kost ons, alles meegerekend, tussen de 30 en 45.000,00 euro! Die investering recupereren we niet met drie voorstellingen in Berlare. Inwoners weten dat

Soldaat in de Eerste Wereldoorlog?

wellicht niet, maar onze shows toeren een

Kwaliteitslabel Naar de eerste travestieshow, in de pa-

jaar. Zo komen we in Nederland, Frankrijk,

En dat lukt Didier steeds beter. Ook in

Zwitserland en Monaco, en op Gran Canaria

Vlaanderen krijgt hij meer en meer aan-

en Mikonos”, vertelt Didier trots.

vragen voor presentaties, voice-overs en

rochiezaal toen, zijn 300 mensen komen

televisiewerk. Zo was hij te zien als journalist

kijken. Jaar na jaar groeide de show. “Ik

in de VTM-soap ‘Familie’, verschijnt hij in de

weet nog dat ik ervan droomde om eens

BV in Nederland

één keer in het cultureel centrum te kunnen

nieuwe tussenshots voor de reclameblokken op VIER en speelt hij binnenkort een reporter

spelen. Dat lukte vrij snel en we strikten zelfs

Didier heeft zich tien jaar lang op zijn groep

in ‘The Fifth Estate’, een Amerikaanse film die

Belle Perez als special guest. Het jaar nadien

gestort. Maar sinds een jaar of twee maakt

deels in Vlaanderen wordt gedraaid. In de

speelden we twee dagen voor een volle zaal

hij opnieuw ruimte voor theater, televisie,

musicalwereld steekt zijn hoofd ook vaker

en de laatste vijf jaar vullen we CC Stroming

presentaties en musical . “Ik ben er terug

boven het maaiveld uit. “Ik was bij de laatste

telkens drie dagen.” Andere sterren die met

ingerold met de zoektocht naar een hoofd-

twee om in ‘Evita’ de rol van Ché Guevara

Les Femmes Uniques optraden in Berlare,

rolspeler voor ‘Domino’, de musical rond

te spelen, in een regie van Lieven Debrau-

waren De Romeo’s, Nicole & Hugo en een

Clouseau. Ik raakte tot bij de laatste 70 kan-

wer. Maar op het laatste moment heeft de

duo illusionisten uit Las Vegas. Didier heeft

didaten en haalde nog net de televisieshows.

productieleiding beslist het concept om te

een verklaring voor het succes van de groep:

Daarop kreeg ik telefoon uit Nederland met

gooien. Nu hoop ik op een selectie voor

“Mensen houden van revue met kwaliteit. En

de vraag of ik, samen met Robin Vissenae-

‘14-18’, een musical over de Eerste Wereld-

dat is wat wij brengen. Dat betekent dat de

kens en Timo Descamps, in de jury van een

oorlog.” Die andere dorpsgenoot, Frank Van

lat hoog ligt. Elke artiest bij Les Femmes Uni-

talentenjacht wilde zetelen.

Laecke, regisseert.

ques moet een titel hebben behaald. Ik werd

Mijn protégé heeft die talentenjacht toen

Miss Travestie België in 2007, maar ook de

gewonnen. Twee maand later deed ik zelf

Opgetekend door Tom Van Acker.

35


BERLARE & DE WERELD

Ook hulp nodig voor kinderen uit Berlare Fonds voor kinderen van bij ons steunt waar officiële instanties stoppen In alle stilte en eenvoud doet het Fonds voor kinderen van bij ons wat het belooft te doen: gezinnen met hulpbehoevende kinderen financieel en logistiek ondersteunen, zodat ze niet uitgesloten raken. Niet in derdewereldlanden, zoals de meest gekende hulporganisaties en inzamelacties. Wel onder de

18 jaar geleden richtte Vivianne De Vriendt,

kerktorens van onze gemeente. “Uitgangspunt is dat eerst de officiële instanties

samen met nog enkele vrijwilligers, het

hun werk moeten doen. Het Fonds springt bij voor gezinnen die door de mazen

Fonds voor kinderen van bij ons (hierna het

van het net vallen of die voor extra hoge kosten staan.”

Fonds) op. Aanleiding was een heel concrete

Een gesprek met bezielster Vivianne De Vriendt.

situatie. Vivianne: Als vrijwilliger bij het Rode Kruis leerde ik een jongetje van tien kennen met een ernstige spierziekte. Een heel dapper kind, dat graag zo zelfstandig en ‘gewoon’ mogelijk wou blijven leven. Een specifieke rolstoel zou helpen, maar het budget van de ouders was ontoereikend. We hebben toen met een ploeg vrijwilligers een heel weekend lang pannenkoeken gebakken en verkocht. De opbrengst leverde het ontbrekende bedrag voor de rolstoel op! Uit die dynamiek en dat enthousiasme is het Fonds ontstaan. Zeker toen we van dokters, kinesisten, ziekenfondsen en personeel bij het gemeentebestuur en OCMW te horen kregen dat er behoefte was aan een aanspreekpunt voor gezinnen die de financiële zorg voor hun hulpbehoevend kindje niet konden dragen of die uit de boot vielen bij bestaande diensten.

Alles begint met een gesprek De naam van het Fonds is niet alledaags. Vivianne: Dat is waar, maar de naam dekt wel volledig de lading: we bieden financiële steun aan kinderen met een beperking of

36


We houden het heel bewust kleinschalig. Anders is het onmogelijk om met vijf bestuursleden en enkele vrijwilligers goed werk te verrichten.

ernstige ziekte tot de leeftijd van 18 jaar.

elk jaar in bij de Rechtbank van Eerste Aanleg

En ze moeten minstens één jaar in Berlare

in Dendermonde. We doen daarvoor een

wonen. We houden het heel bewust klein-

beroep op een boekhouder.

Op zoek naar opvolging Wat geeft je de kracht om door te gaan?

schalig. Anders is het onmogelijk om met vijf bestuursleden en enkele vrijwilligers goed

Op welke manier zamelen jullie

werk te verrichten.

geld in?

Hoe gaan jullie concreet te werk?

Vivianne: De inwoners kennen ons wellicht

beeld jaren geleden een klein meisje met

Vivianne: De voldoening, telkens we iemand hebben kunnen helpen. We hebben bijvoor-

nog als de vereniging die van deur tot deur

een hartkwaal gesteund. Dat is nu een le-

Vivianne: Mensen spreken ons zelf aan of

ging met pannenkoeken en die ontbijtman-

venslustige jonge vrouw die verder studeert.

we krijgen namen door van dokters, scholen

den vulde. Maar dat doen we niet meer.

Maar af en toe loopt het ook slecht af. Ik

of het OCMW. Want de drempel voor vele

Nu komen we rond met paaseitjes. Verder

denk aan twee jongetjes die de strijd tegen

mensen die het moeilijk hebben, blijft vaak

poetsen we tijdens de openluchtmusicals de

kanker hebben verloren. Toch blijven de ou-

erg hoog hoor. We beginnen altijd met een

zitjes van de tribune en begeleiden we toe-

ders ons zeer dankbaar voor onze bijdrage.

gesprek. Daaruit blijkt al snel of de aanvraag

schouwers in een rolstoel. We zijn dankbaar

(Vivianne haalt een foto uit de woonkamer

gegrond is. We gaan na bij sociale instanties

om de giften van verenigingen en organisa-

van een klein ventje waarop woorden van

welke weg al werd afgelegd. Het gebeurt

ties. En je vindt ons geregeld met zelfge-

dank zijn geschreven n.v.d.r.). Die mensen

wel eens dat ik mensen begeleid in het klu-

maakte producten op allerlei feestmarkten

komen nog steeds een handje toesteken bij

wen van allerlei administraties. Als het voor-

en braderieën in de regio. Op paaszondag

onze activiteiten. Dat doet heel veel deugd.

bereidend dossier volledig is, komt het op de

bijvoorbeeld staan we op de ambachten-

agenda van onze bestuursvergadering. Daar

markt aan Museum Donkmeer.

Je wordt, net als de andere oprichters, stilaan een jaartje ouder. Denk je aan

wordt de aanvraag al dan niet goedgekeurd.

’t Zijn economisch moeilijke tijden.

de toekomst van het Fonds?

Merk je dat aan het aantal aanvragen?

De mensen van de pannenkoeken

Vivianne: We hebben het er al over gehad. Vivianne: Eigenlijk niet. Er zijn meer en

Het wordt inderdaad tijd om het Fonds over

betere opvangnetten vandaag dan in de tijd

te dragen aan een volgende generatie. We

Storten jullie dan een som op het

toen we begonnen. En voor lagere scholen

kijken uit naar jongere mensen die de fakkel

rekeningnummer van de gezinnen?

bestaat sinds een paar jaar de maximum-

willen overnemen. Medewerkers om een

factuur. Maar er blijven echt schrijnende

handje te komen toesteken bij onze acti-

Vivianne: Nooit. We betalen vanuit de v.z.w.

toestanden, zeker bij kansarme gezinnen.

viteiten blijven ook welkom. Wie interesse

rechtstreeks de rekeningen en facturen

We zetten ons 100 procent in om ervoor

heeft, mag me zeker bellen. Zelf blijf ik zo

van ziekenhuizen, scholen en firma’s. Zo

te zorgen dat ze kunnen blijven meedoen

lang ik kan, meehelpen. Voor de kinderen en

weten we zeker dat het geld correct wordt

met andere kinderen. Dat is en blijft ons

voor de vrienden die ik heb gevonden in de

besteed. De boekhouding van onze v.z.w.

uitgangspunt. Al sinds de oprichting van het

schoot van het Fonds.

wordt jaarlijks gecontroleerd. We dienen ze

Fonds. Opgetekend door Chris Isaïe.

meer info: Vivianne De Vriendt, 052 42 48 45

Wie wil, kan het Fonds voor kinderen van bij ons vrijblijvend een gift schenken: IBAN BE07 4456 6325 7166 (BIC: KREDBEBB)

37


IN ‘T GROEN

Ode aan de Schelde! Scheldehappening zet Schelderegio op toerismekaart Op paasmaandag 1 april vindt de vierde Scheldehappening plaats. Dit regionaal evenement is een hoogdag voor al wie houdt van de Schelde en de natuurpracht en het erfgoed eromheen. Vele publieke en private partners werken een goedgevuld programma uit in maar liefst twaalf steden en gemeenten, waaronder Berlare. Twaalf steden en gemeenten houden een

Scaldisnet v.z.w., Boottochten Scheldeland,

De Scheldehappening is daarvoor een

lofzang op de Schelde. Vele organisatoren

Scheldegids v.z.w. en het Regionaal Land-

geknipte actie.” Dat deze vier trekkers niet

nodigen ons uit om stil te staan bij de gewel-

schap Schelde-Durme coördineren deze

alleen staan in hun overtuiging, bewijst

dige grandeur die van deze stroom uitgaat.

Scheldehappening. Initiatiefnemer Pieter De

de steun die ze krijgen van verschillende

En vooral om ervan te genieten, of je dat nu

Wilde legt uit waarom deze organisaties zich

overheidsniveaus, natuur- en toeristische

doet per boot, per fiets of te voet.

achter het concept scharen: “Wij vinden dat

verenigingen en mediapartners.

het natuurrecreatief potentieel van het land

De Scheldehappening doorkruist Berlare,

van de Schelde te weinig gekend is.

Boom, Bornem, Dendermonde, Hamme,

De Schelderegio verdient extra aandacht.

Hemiksem, Kruibeke, Schelle, Sint-Amands,

De rivier als rode draad

Temse, Wetteren en Wichelen. Aan het aanbod zal het niet liggen. Dat is ronduit overweldigend. Tussen Wetteren en Hemiksem kies je uit tientallen al dan niet

38

meer info:

begeleide boot-, fiets- of wandeltochten,

bezoek je gratis opvallende of interessan-

De Scheldehappening vindt plaats op maandag 1 april. Het volledige programma ontdek je op www.scheldehappening.be

te plekjes en musea, en neem je deel aan

en in de Landschapskrant van Regionaal Landschap Schelde-Durme

activiteiten. Wat je ook doet, het verhaal

die je op verschillende verdeelpunten vindt.

van de rivier is de rode draad doorheen het

Alle activiteiten zijn gratis, behalve de boottochten (2,00 euro voor

programma.

volwassenen; 1,00 euro tot 12 jaar.)


Gratis bloemenzaad met bij-effect Bijen zijn zeer nuttig, maar ze hebben het moeilijk. Je helpt hen door bijvriendelijke bloemen te zaaien. Haal daarom je gratis zaadmengsel tussen 8 en 12 april op het gemeentehuis van Berlare. Bijen zijn heel belangrijk voor onze landbouw en biodiversiteit. Maar de laatste tijd hebben zowel honingbijen als wilde bijen het om verschillende redenen moeilijker om te overleven. De provincie Oost-Vlaanderen wil nu

Programma Berlare

© Rivertours

bloemen en planten laten inzaaien die bijen en andere nectarminnende insecten verwennen met veel stuifmeel en nectar als voedsel.

Infopunten:

Toeristisch infokantoor,

Daarom stelt de provincie gratis zaad-

Donklaan 123 (09 342 92 40)

mengsel ter beschikking. Elke inwoner kan zo’n zakje afhalen tussen 8 en 12

Fietstochten:

Alle tochten vertrekken aan ’t Veer in Berlare

april aan het loket van de technische

(Waterhoek)

dienst op het gemeentehuis van Berlare.

- TV Oost familiefietstocht (20 km)

Je zaait het best vóór eind mei in op

- Schellebelle 1919, tocht langs locaties

braakliggende, losgemaakte en fijn ge-

uit de film (20, 30 of 42 km)

harkte grond. Nadien hark je de zaden

- Donkmeer-Dendermonde (30 km)

lichtjes in de bodem in.

- Donkmeer-Schellebelle (20 km) Gemeente Berlare gaat zelf ook het gra-

Begeleide wandelingen:

tis mengsel inzaaien op openbare plaat-

sen. Bovendien bouwt ze in april twee

- de Kalkense Meersen (8 km),

vertrek om 13 uur aan veer Schellebelle

bijenhotels met een infobord: eentje in

(organisatie: Agentschap voor Natuur

het kasteelpark en eentje aan ‘De val van

en Bos)

Icaros’, het monumentale beeldhouw-

werk langs de Blauwhofdreef.

- het Aubroek (2 km) met bijzondere

aandacht voor het visbestand in de sloten, vertrek om 10.30 en 14.30 uur

Zijn bijen agressief? De meeste soorten

aan ’t Veerhuis (Waterhoek).

niet, zolang je ze niet plaagt. Een over-

Toegankelijk voor buggy’s en rolstoelen

zicht van mogelijke bezoekers van je

(organisatie: Regionaal Landschap

bloemenperk en hun gedrag ontdek je

Schelde-Durme en vzw Durme).

op www.oost-vlaanderen.be/bijen.

Vrije bezoeken: bezoekerscentrum en natuurtuin

vzw Durme (Donklaan 119A)

meer info:

dienst duurzaamheid, 052 43 23 46 en

duurzaamheid@berlare.be www.oost-vlaanderen.be/bijen

39


IN ‘T GROEN

Geen kik tot de ‘klik’ Natuurfotograaf Eddy Copers over wachten, stilte en verwondering De natuurfoto’s van Eddy Copers duiken overal op. In de raadzaal van het gemeentehuis, in CC Stroming, Infogem en verschillende (natuur)tijdschriften. Voor vele van die prachtige en ogenschijnlijk eenvoudige foto’s heeft Eddy u-ren zitten wachten. Verscholen en muisstil, hopend op dat tikkeltje geluk om de dieren in hun natuurlijk habitat vast te leggen. Op vraag van Infogem trok Michaël Crapoen van vzw Durme een halve dag mee in zijn kielzog. Daar sta ik dan, in de vroege, barkoude och-

het eerste licht. Na hun nachtrust hebben

melsche Rij, waar we nu staan, kom ik sinds

tend, begin februari. Middenin de Hemel-

ze honger en gaan ze actief op zoek naar

2007. “Ik werkte toen mee aan ‘De Donk ge-

sche Rij, een deelgebied van Reservaatzone

voedsel. Daarom zit ik hier al vaak wanneer

fotografeerd’, een project van fotocollectief

Donkmeer, vlakbij de Scheve Villa. Ik ken

het nog donker is. Anders vluchten de dieren

Stroming. Zo kwam ik in contact met vzw

het gebied als mijn broekzak, en toch vind

toch gewoon weg.”

Durme. Ik werd vrijwilliger bij de organisatie

ik Eddy niet. Ik sta op het punt hem op te

en sindsdien fotografeer ik hier in mijn vrije

bellen, als ik plots van tussen bramentakken en struiken een gesis hoor. “Pssst… Michaël,

tijd alles wat vliegt, zwemt en loopt.”

Geen minibar

ik zit hier”. De toon is gezet: dieren fotogra-

40

We komen aan bij zijn schuilhut: een paar

feren blijkt verstoppertje voor gevorderden

Ik volg Eddy naar een specifiek plekje dat hij

houten panelen met een piepklein venster-

te zijn.

me wil tonen. Onderweg kom ik te weten

tje. Meer is het niet. Eddy leest mijn gelaats-

“Ik had je vroeger verwacht”, glimlacht Eddy

dat hij al van kindsbeen af gefascineerd was

uitdrukking af. “Het stelt inderdaad niet veel

en hij verlaat zijn schuiloord. “Want de beste

door de natuur in de streek. “Mijn nonkel

voor”, beaamt hij. “Ik hou de hut bewust heel

periode om dieren te observeren en voor

Gilbert woont aan de Donk en met hem trok

klein en licht, omdat ik een paar keer per jaar

de lens te krijgen is ’s ochtends vroeg, bij

ik vroeger dikwijls de velden in. In de He-

de constructie verplaats. En geloof me, het


Betrapt!

mensen weten dat, maar ook hier zitten

© Eddy Copers

eekhoorns. Ik heb ze helaas nog niet aan Eddy wijst naar een bakje in een boom. “Het

mijn schuilhok gekregen. Boomklevers laten

is een infraroodcamera”, vertelt hij. “Het

zich wel gemakkelijk spotten. Soms zit dit

toestel werkt met een bewegingssensor en

kleine vogeltje met grote bek, kleine staart

maakt ook ’s nachts opnames. Zo krijgen we

en duidelijke zwarte oogstreep op mijn

een beter zicht op welke dieren hier voorko-

schuilhok, te dicht om scherp te stellen.”

men, zonder dat we er vele uren op moeten

In de loop van de jaren heeft Eddy een

zitten wachten.” Steenmarters, eekhoorns,

enorm fotoarchief aangelegd met waar-

reeën, vossen en buizerds lieten zich op

nemingen uit onze streek. Alles is netjes

deze manier al verschalken. “Maar we heb-

geklasseerd op zijn computer. Zijn aandacht

ben ook al mensen betrapt. Dat is uiteraard

gaat vooral uit naar vogels. Als ik vraag naar

niet de bedoeling. Want de Hemelsche Rij is

zijn favoriete soort, aarzelt hij geen seconde.

verboden terrein zonder toestemming van

“De ijsvogel! Zowat de mooiste gekleur-

vzw Durme, die dit uitzonderlijke natuur-

de vogel die je bij ons kan zien. Maar hij is

gebied beheert.”

helaas ook heel erg schuw en dus moeilijk te fotograferen. Ik heb ‘m al een paar keer kunnen verschalken, door in de sloot voor mijn schuilhok een stok te zetten, maar ik ben nog niet tevreden over het resultaat. Ook enkele geheimzinnige rietbewoners zoals de roerdomp en het woudaapje staan nog op mijn verlanglijstje.”

Verwondering om een roodborstje De foto’s van Eddy zijn geliefd. Bij organisatoren van tentoonstellingen, bij natuurliefhebbers. “Dat is aangenaam”, geeft Eddy toe. “Maar die aandacht is niet mijn drive. Ik hou van de rust middenin het groen, weg van

Boomklever

gesleur met deze panelen in een gebied als dit, waar je geregeld door kniehoge modder ploetert, is al zwaar genoeg.” Binnenin staat niets. “Sorry, geen kacheltje of minibar”, lacht Eddy. “Hier vind je alleen een afgedankte bureaustoel. Dat is ook voldoende, want langer dan drie uur blijf ik hier toch niet zitten. Als

de alledaagse hectiek en besognes. Ik laat

De beste periode om dieren te observeren en voor de lens te krijgen is ’s ochtends vroeg, bij het eerste licht.

ik naar hier kom, moet ik aan drie zaken denken: mijn fototoestel, kledij in laagjes en

waarnemingen. Een zomertaling bijvoorbeeld of een dartele ree. Of die keer dat ik echt duizenden kleine visjes in de sloten van de Hemelsche Rij zag zwemmen. Maar het meest bijzondere moment voor mij was een ontmoeting met een roodborstje. Het vloog voortdurend rondom mij en het scheelde geen haar of het was op mijn schouder komen zitten. Al moet ik toegeven dat het roodborstje wellicht niet in mij was

Ijsvogel op één

muggenmelk. Hoe goed ik ook verstopt zit, muggen weten me altijd te vinden.”

me ook graag verrassen door uitzonderlijke

geïnteresseerd, maar wel in de insectjes en regenwormen die door mijn stappen naar

Al honderden uren heeft Eddy gespendeerd

boven kwamen”, lacht Eddy.

in zijn schuilhutten. Meervoud. Hij heeft er meerdere, verstopt in het groen op verschillende plaatsen in de gemeente. Zijn nieuwste actieterrein is het kasteelpark. “Weinig

Opgetekend door Michaël Crapoen.

41


OUD NIEUWS

Twee bruggen opgeblazen! Gouden jubileum voor derde brug Uitbergen De huidige brug van Uitbergen is

van de Duitsers af te remmen. Onder Duits

dat onze brug voorrang kreeg op die van

ingehuldigd in 1963. Het is de derde

beheer bouwde men een nieuwe brug.

Schoonaarde. Het resultaat van die versnel-

constructie over de Schelde daar.

Een ophaalbrug deze keer. Er waren twee

ling was wel dat de brug klaar was voor de

En die kreeg al eens een groot onder-

bruggendraaiers nodig, één aan elke oever,

oprit. De eerste maanden kon je de brug dan

houd. Drie bruggen, vier verhalen.

om de brug gelijkmatig op te trekken. Dit

ook alleen bereiken met de fiets of te voet,

type brug eiste minder spierkracht, omdat er

vaak in de modder.

De eerste brug dateert van rond 1880.

tegengewichten waren aangebracht.

Opdrachtgever was ‘Het besturend Comiteit

In 1944 heeft het Duitse leger, toen het zich

der brug over de Schelde te Uytbergen’.

terugtrok, de brug opnieuw opgeblazen.

Dat handelde in naam van de gemeenten

De schade viel mee en de brug werd nog

Wichelen, Overmere en Uitbergen. Het was

hersteld.

Doorstart medio jaren ‘90 18 maart 1992: de brug van Melle stort

een draaibrug: het wegdek kon gedeeltelijk

in. Een vrachtwagenchauffeur overleefde

dwars worden gedraaid, zodat de schepen

het ongeval niet. Onderzoek leert dat de

ertussendoor konden varen. Slechts één

Herinrichten dorp

oorzaak te wijten is aan doorgeroeste kabels van het voorgespannen beton. Alle bruggen

bruggendraaier bediende de brug, volledig op mankracht. Een zware karwei dus,

Begin jaren ’50 van de vorige eeuw doken

van het zogenaamde Mangeltype werden

zeker als er wat wind stond. Wie de brug

plannen op om het dorpsplein te herin-

onmiddellijk nagekeken. Ook deze van

wou gebruiken, moest tol betalen. Zo kon

richten. In het concept was ook plaats voor

Uitbergen die gelijkaardige slijtagekenmer-

men de bruggendraaier en de investeerders

een nieuwe brug. De oprit ervan kwam

ken vertoonde. Ze werd daarom preventief

vergoeden. De inwoners keken daar niet raar

op een andere plaats en vertoonde een

hersteld. Van de gelegenheid werd gebruik

van op: voor het veerpont betaalde men tot

scherpe bocht. Bedoeling was immers om

gemaakt om ook de oprit te vernieuwen

dan ook tol, en de brug was makkelijker en

een ring rond Uitbergen aan te leggen voor

en een stuk veiliger te maken. De werken

bood meer mogelijkheden.

doorgaand verkeer. Maar die is er finaal niet

sleepten bijna een jaar aan. Heel vervelend

gekomen.

voor de inwoners, die steeds moesten rondrijden langs Berlare of Wetteren. De vreugde

Dynamiet

42

Toen de plannen voor deze brug op tafel

was dan ook groot toen de brug eindelijk

lagen, werd de huidige aangevaren. De

opnieuw in gebruik werd genomen.

Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog

beschadiging was zo zwaar dat de overheid

hebben Belgische genietroepen de brug

besliste de brug niet meer te herstellen.

Met dank aan Werkgroep Erfgoed

strategisch opgeblazen om de opmars

Burgemeester De Ceukelaire bekwam

Uitbergen.


W I E , WAT, WA A R

MANDATARISSEN B URG E M E E S T E R

• Katja Gabriëls (Open Vld) 0477 53 86 09 Beukenlaan 2 burgemeestergabriels@berlare.be politie, brandweer, personeel, burgerlijke stand, financiën & begroting en communicatie spreekuur: dinsdag van 18 tot 19 uur in het gemeentehuis, Dorp 22 SC H E PE N E N

• Julien Wettinck (Open Vld) 09 367 58 18 Kruisstraat 61 schepenwettinck@berlare.be openbare werken, erediensten en feestelijkheden spreekuur: op afspraak • René Kets (Open Vld) 052 42 21 64 Turfputstraat 54 schepenkets@berlare.be onderwijs, kinderopvang, vorming, huisvesting & patrimonium en Eendenkooi | spreekuur: op afspraak • Steven Vandersnickt (Open Vld) 0474 87 45 18 Turfputstraat 66 schepenvandersnickt@berlare.be sport, ruimtelijke ordening & stedenbouw, milieu & landbouw en informatica | spreekuur: op afspraak • An Van Driessche (Open Vld) 09 367 94 26 Koffiestraat 25 schepenvandriessche@berlare.be jeugd, mobiliteit, bibliotheek, gelijke kansen en ontwikkelingssamenwerking | spreekuur: 1ste en 3de dinsdag van 18 tot 19 uur in gemeentehuis Uitbergen • Kris Malfliet (Open Vld) 0475 46 41 77 Heide 12A schepenmalfliet@berlare.be cultuur, toerisme, middenstand en lokale economie spreekuur: op afspraak • Gunther Cooreman (Open Vld) 0472 47 99 81 Salvialaan 20 schepencooreman@berlare.be voorzitter OCMW, sociale zaken, volksgezondheid, senioren en tewerkstelling | spreekuur: op afspraak GE M E E N T E R A A D S L E D E N

• Luc Vercruyssen (CD&V) 052 42 23 25 Turfputstraat 88A vercruyssen.luc@telenet.be • Anne-Marie De Lausnay (Open Vld) 09 367 83 46 Burgs. De Lausnaystraat 33 annemarie.delausnay@skynet.be • Francky Verhofstadt (CD&V) 09 367 89 06 Heikantstraat 48D francky.verhofstadt@skynet.be • Wim Arbijn (sp.a) 0486 42 13 24 Kruisstraat 45 wim.arbijn@gmail.com • Carine Meyers (Open Vld) 0479 30 39 19 Donklaan 249/6 carine.meyers@openvld.be • Jan De Palmenaer (CD&V) 09 367 82 72 Veerstraat 81B jandepalmenaer@hotmail.com • Marleen Zaman (CD&V) 09 342 09 17 Donklaan 22A marleen.zaman@telenet.be • Steven Baeyens (CD&V) 0479 27 82 92 Leopolddreef 57 baeyens_steven@hotmail.com • Freddy Schatteman (Open Vld) 052 42 25 41 Mandemakersstraat 4 schatteman.freddy@skynet.be • Rita Sichien (Open Vld) 0476 31 47 81 Donklaan 50 sichienrita@skynet.be

• Marie-Christine Vleminckx (N-VA) 0472 69 33 00 Sluis 31 vanwesemaelvleminckx@gmail.com • Frank Van Laere (Open Vld) 0474 25 78 18 Mosseveldstraat 14 frank.vanlaere@telenet.be • Ingrid Rogiers (Open Vld) 0478 29 31 03 Gaver 112 ingrid@daydream.be • Marc Van Driessche (N-VA) 0474 59 54 59 Loereveldstraat 31 marc.vd2@telenet.be • Brecht Arbyn (N-VA) 0473 98 19 82 Van Tieghemstraat 54 albrechtarbyn@live.be • Lynn Vanhenden (Open Vld) 0473 52 86 38 Daelvenne 10 lynn.vanhenden@live.be • Kim Haentjens (Open Vld) 0485 94 49 12 Lindestraat 17A kimhaentjens@hotmail.com • Frank Lippens | gemeentesecretaris 052 43 23 41 Dendermondsesteenweg 74A secretaris@berlare.be

DIENSTVERLENING IN GEMEENTEHU IS BERL ARE

Dorp 22 052 43 23 40 - fax 052 42 26 77 - onthaal@berlare.be Openingsuren woensdag: 8-12 uur/13-17 uur maandag: 8-12 uur donderdag: 8-12 uur dinsdag: 8-12 uur/13-19 uur vrijdag: 8-12 uur • secretariaat 052 43 23 40 secretariaat@berlare.be 052 43 23 44 bevolking@berlare.be • bevolking1 bevolking@berlare.be • burgerlijke stand1 052 43 23 45 • openbare werken 052 43 23 46 technische.dienst@berlare.be • stedenbouw 052 43 23 46 ruimtelijke.ordening@berlare.be • mobiliteit 052 43 23 46 mobiliteit@berlare.be • duurzaamheid 052 43 23 46 duurzaamheid@berlare.be 052 43 23 47 milieu@berlare.be • milieu2 0474 08 06 65 huisvesting@berlare.be • huisvesting3 • financiën 052 43 23 43 rekendienst@berlare.be • ontvangerij 052 43 23 42 ontvanger@berlare.be • communicatie 052 43 23 30 communicatie@berlare.be 1 ook elke 1ste en 3de zaterdag van 9.30 tot 12.30 uur (loket dicht om 12.15 uur) 2 De milieuambtenaar is niet aanwezig op maandag. 3 enkel aanwezig in Berlare op dinsdag (13-19 uur) en woensdag (8-12 en 13-17 uur). sluitingsdagen gemeentehuis: 1 april en 1 mei.

IN GEMEENTEHU IS OVERMERE

(elke woensdag en vrijdag van 18.30 tot 20.30 uur)

09 367 87 55

IN GEMEENTEHU IS U ITBERGEN

(elke dinsdag en woensdag van 10 tot 12 uur)

09 367 50 66

De gemeentehuizen van Overmere en Uitbergen zijn enkel info- en doorgeefpunten. Je kan er allerhande uittreksels uit het bevolkingsregister of uit de burgerlijke stand aanvragen. Maar de verwerking kan niet onmiddellijk en niet ter plaatse. Dat geldt ook voor identiteitsbewijzen, rijbewijzen, kinderpasjes, … Spreek af met onze medewerker op welke manier je de gevraagde documenten wil krijgen: in het deelgemeentehuis, in het gemeentehuis van Berlare of (als dat kan) thuis met de post. In de deelgemeentehuizen kan je wel onmiddellijk vuilzakken, GFT-stickers en rattenvergif meenemen.

43


W I E , WAT, WA A R

B UITE ND I E N S T E N

• CULTUUR Dorp 101 tickets CC Stroming

052 42 73 72 cultuur@berlare.be 052 42 35 31 cultuur.reserveren@berlare.be

Openingsuren maandag: 9-11 uur dinsdag: gesloten woensdag: 9-11 uur/13-17 uur

donderdag: 9-11 uur/13-19 uur vrijdag: 9-12 uur

• JEUGD & VORMING Gaver 72 Openingsuren maandag 9-12 uur dinsdag 9-12 uur/13-19 uur woensdag 9-12 uur/13-17 uur donderdag 9-12 uur vrijdag 9-12 uur

052 42 77 56 jeugd.vorming@berlare.be Openingsuren schoolvakanties maandag 9-12 uur dinsdag 9-12 uur/16-19 uur woensdag 9-12 uur/14-17 uur donderdag 9-12 uur vrijdag gesloten

• buitenschoolse kinderopvang 052 42 77 04 jeugd.kinderopvang@berlare.be locatie Berlare 052 42 49 41 locatie Overmere 09 367 62 44 locatie Uitbergen 09 367 94 29

• GEMEENTESCHOOL Kleine Kouterstraat 1

09 367 50 88 gemeenteschool.uitbergen@berlare.be www.gemeenteschooluitbergen.be

• TOERISME EN MUSEUM DONKMEER 09 342 92 40 Donklaan 123 toerisme@berlare.be Openingsuren van 1 oktober tot 1 april elke dag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 16.30 uur Openingsuren van 1 april tot 1 oktober elke dag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 18.30 uur

• EENDENKOOI 0473 18 00 66 Openingsuren van 1 april tot 1 oktober - elke weekdag van 10 tot 18 uur - op weekend- en feestdagen van 10 tot 19 uur - in juli en augustus alle dagen van 10 tot 19 uur Openingsuren van 1 oktober tot 1 april - elke weekdag van 10 tot 16 uur - op weekend- en feestdagen van 10 tot 17 uur De Eendenkooi is gesloten - zeven dagen vanaf de eerste maandag van maart - zeven dagen vanaf de eerste maandag van oktober - van 24 december tot en met 2 januari

• KASTEELPARK - elke dag van 8 tot 20 uur van april tot en met september - elke dag van 8 tot 17.30 uur van oktober tot en met maart

OCMW www.ocmwberlare.be

VOORZIT TER

• MAGAZIJN TECHNISCHE DIENST Bollewerkstraat 34 • OPENBARE BIBLIOTHEEK Dorp 101A Openingsuren maandag: 14.30-20.30 uur woensdag: 13-18.30 uur • filiaal Overmere Baron Tibbautstraat 2 Openingsuren woensdag: 18.30-20.30 uur vrijdag: 18.30-20.30 uur

052 42 29 75

052 42 61 88 bibliotheek@berlare.be donderdag: 15.30-20.30 uur zaterdag: 9-12.30 uur 09 367 87 55

• SPORT 09 356 89 56 Molenstraat 1B sportdienst@berlare.be Openingsuren Openingsuren bureau sporthal Overmere bureau sporthal Berlare maandag: 8.30-12 uur maandag: 8.30-12 uur dinsdag: 8.30-12 uur/13-19 uur dinsdag: 8.30-12 uur/13-19 uur woensdag: 8.30-12 uur/15-17 uur woensdag: 13-14.45 uur donderdag: 8.30-12 uur donderdag:8.30-12 uur vrijdag: 8.30-12 uur vrijdag: 8.30-12 uur

44

• Gunther Cooreman | Salvialaan 20 spreekuur: op afspraak

0472 47 99 81 voorzitter@ocmwberlare.be

OCMW-RAAD SL ED EN

• Marleen Abbeel (CD&V) 0498 93 04 06 Koolstraat 39 abbeel.marleen@telenet.be • Carin Bollaert (Open Vld) 09 367 86 20 Lindestraat 92C carinebollaert@telenet.be • Marnic De Wilde (N-VA) 0486 52 82 66 Veerstraat 60/2 marnic.dewilde@n-va.be • Marc Duquet (CD&V) 0477 85 33 56 Weidelandstraat 5 marcduquet@hotmail.com • Marleen Lateir (Open Vld) 0477 41 16 54 Broekstraat 5 marleen.lateir@telenet.be • Anneleen Roels (Open Vld) 0496 24 39 25 Lindestraat 25B anneleen.roels@hotmail.com • Luc Vande Meirssche (Open Vld) 0475 73 79 48 Warande 12A luc.van.de.meirssche@telenet.be • Tom Van Hauwermeiren (Open Vld) 0495 21 83 76 Koffiestraat 21 tom.vanhauwermeiren@telenet.be


D IE N STE N

• SECRETARIS OCMW: Hilde Van der Jeugt

09 326 97 10 secretaris@ocmwberlare.be

• SOCIAAL HUIS 09 326 97 10 Baron Tibbautstraat 29A sociaalhuis@ocmwberlare.be financiële tegemoetkoming, budgetbegeleiding, sociale begeleiding, woonbemiddeling, maaltijden aan huis, dienstenchequeonderneming Elke werkdag van 8.30 tot 12 uur. Elke namiddag (behalve op woensdag) van 13.30 tot 16.30 uur. Dinsdag ook van 17 tot 19 uur.

• POLITIEZONE BERLARE-ZELE 09 367 50 15 Donklaan 93 fax: 09 367 96 51 Openingsuren maandag: 8-12/13-17 uur donderdag: 8-12/13-19 uur dinsdag: 8-12/13-19 uur vrijdag: 8-12/13-17 uur woensdag: 8-12/13-17 uur zaterdag: 8-12 uur gesloten op zon- en feestdagen • INTERVENTIE 101 • WIJKINSPECTEURS

09 367 50 15

NUTTIGE TELEFOONNUMMERS • WOONZORGCENTRUM TER MEERE Baron Tibbautstraat 29

09 326 97 30 termeere@ocmwberlare.be

• OPNAMEDIENST WOONZORGCENTRUM EN SERVICEFLATS EN VRAGEN ROND 09 326 97 34 ZORGVERZEKERING opnamedienst@ocmwberlare.be

PARTNERS • CONTAINERPARK Bollewerkstraat Aanmelden uiterlijk 15 minuten voor sluitingsuur • Inlichtingen Verko Openingsuren dinsdag: 14-18 uur woensdag: 13-18 uur donderdag: 13-18 uur

052 42 69 65

052 21 39 91 vrijdag: 14-18 uur zaterdag: 09-15 uur

• GEMEENTELIJKE KUNSTACADEMIE 09 369 24 90 AFDELING MUZIEK & WOORD www.gamwwetteren.be • GEMEENTELIJKE KUNSTACADEMIE 09 366 00 54 www.tekenacademiewetteren.be AFDELING BEELDENDE KUNST

• CONSULTATIEBUREAU KIND & GEZIN Molendreef 19

078 15 01 00 enkel op afspraak

• PLAATSELIJK WERKGELEGENHEIDSAGENTSCHAP (PWA) Baron Tibbautstraat 29A 09 337 50 40 pwa.berlare@ocmwberlare.be Openingsuren Elke werkdag van 9 tot 12 uur en op dinsdag van 16 tot 19 uur. Het agentschap is gesloten van 1 t.e.m. 12 april • SOCIALE HUISVESTINGSMAATSCHAPPIJ CV HULP IN WONINGNOOD Gaver 70 052 42 57 60 Openingsuren Elke werkdag van 9 tot 12 uur. Dinsdag ook van 16 tot 18 uur. Op woensdag gesloten. Spreekuur voorzitter Carine Meyers 0479 30 39 19 carine.meyers@openvld.be Elke dinsdag van 18.30 tot 19.30 uur en elke eerste zaterdag van de maand van 9 tot 10 uur.

• Vlaamse infolijn 1700 • Op zoek naar een telefoonnummer? 1207 • Europees noodnummer 112 • Brandweer en ziekenwagen 100 • Brandweerkazerne Berlare 052 42 35 25 • Politie 101 • Rode Kruis Berlare, hulpdienst 0474 47 17 88 • Rode Kruis Berlare, uitleen 0486 49 08 90 • Rode Kruis, niet-dringend ziekenvervoer 105 • Gemeentelijk meldpunt milieuklachten 052 43 23 47 • Antigifcentrum 070 245 245 • Brandwondencentrum Gent 09 240 34 90 • Storingen en defecten elektriciteit/aardgas 078 35 35 00 • Gasreuk 0800 65 0 65 • Fluxys (hogedrukleiding Distrigas) 0800 9 01 02 • Klachten na straatwerken nutsmaatschappijen 0475 65 65 57 • Defecte straatlampen 0800 6 35 35 en www.straatlampen.be • Defect waterleiding 09 221 50 70 • Storingen Belgacom 0800 22 7 00 • Storingen Telenet 015 666 666 • Tele-onthaal 106 • Kinder- en jeugdtelefoon 09 223 22 11 • Pastoor Marc Van Steen 052 42 33 97 en 0475 32 07 73 marcpetrus@belgacom.net • Centrum voor morele dienstverlening Aalst 053 77 54 44 • Sint-Martinusfonds, hulp aan minderbedeelden 0475 96 89 82 • Fonds voor kinderen van bij ons 052 42 48 45 • AA Groep Nieuw Leven (Philemon) 052 42 26 34 • AA Groep Nieuw Leven (William) 052 42 51 91 • AA Groep Samen één (Johan) 0475 43 30 35 • AA groep Den Boerenkrijg (Michel) 052 42 42 17 • Huisartsenwachtdienst Berlare-Uitbergen 052 22 65 65 • Huisartsenwachtdienst Overmere 09 365 09 01 • Wachtdienst tandarts 0903 39969 • Wachtdienst apotheker 0900 10 500 • Landelijke kinderopvang 070 24 60 41 www.landelijkekinderopvang.be • Oko & Zo v.z.w. (kinderopvang)

052 45 13 32 www.oko-en-zo.be

Volg gemeente Berlare op Twitter www.twitter.com/gemeenteberlare

45


BERLARE IN BEELD

02

01

04

03

46

01

WZC Ter Meere hield op 7 december een kerstsmultocht voor sympathisanten.

Enkele tientallen dapperen trotseerden de regen die avond…

02

De cultuurraad zette op 20 januari Cecile Verdonck en Oona Abbeel in de bloemetjes voor hun verdienste in 2012.

Marc Van Gijsegem mocht die avond ook de cultuurprijs in ontvangst nemen voor zijn pionierswerk en jarenlange bijdrage aan het

culturele leven in onze gemeente.

03

K.F. De Verenigde Vrienden Overmere bracht op 12 januari een mooi nieuwjaarsconcert voor de bewoners van WZC Ter Meere.

04

Tijdens het nieuwjaarsetentje hebben de leden van Kaartersclub ‘De Sporthal’ meteen ook hun kampioenen van 2012 gehuldigd.

Bij de mannen ging de titel naar Marc Herssens; bij de vrouwen verzamelde Rachel D’Haese de meeste punten.

05

KWB Overmere hield tijdens de winterkermis een open Overmeers cafésportkampioenschap.

Een partijtje kaart mocht daar niet ontbreken.

06

Spannende combinaties van woord en muziek op gedichtendag in basisschool Ten Berge. Muzikale gedichten in de kleuterafdeling

en keuze uit maar liefst negen creatieve workshops in de lagere school. En de optredens in de namiddag, die mochten er zijn.

05


06

09

10

© CDW

07

08

11

07

De vrijwilligers van Vredeseilanden Overmere hebben met het actieweekend van 12 en 13 januari 1.000,00 euro opgehaald.

Dank je wel vrijwilligers en sympathisanten!

08

KWB Overmere trok naar de Reyerslaan om de opnames van de eerste Zevende Dag van 2013 bij te wonen.

09

Vrijwilligers van vzw Durme hebben op 9 februari het rietveld in de veengraslanden van reservaatzone Donkmeer

gemaaid en opgekuist.

10

Heel wat inwoners zakten op 6 januari af naar Festivalhal Donkmeer om samen met het gemeentebestuur te klinken

op het nieuwe jaar.

11

Meer dan 400 gasten hebben op een fantastische wijze dichtbij huis nieuwjaar gevierd. V.z.w. Skorpio uit Overmere zorgde daar

voor de tiende en laatste keer voor.

Heb je zelf een leuke en goede foto van een recente activiteit? Stuur ‘m door naar infogem@berlare.be. Misschien verschijnt hij in de volgende Infogem op deze pagina’s!

47


Kers op de taart! Ochtend- of avondmens? Avondmens. Koning of president?

President.

Liever moe of liever lui?

Liever moe.

Met de auto of te voet?

Met de auto.

Blond of bruin?

Bruin. Maar voor een biertje liever blond.

Pieter Verhulst (wordt op 21 maart 30 jaar) Pieter is van Opdorp. Dankzij familie

Je ziet ook veel miserie. Kan je daar

meegemaakt dat ik met de vrachtwagen

ging hij op zijn veertiende bij de chiro

makkelijk mee om?

neus aan neus stond met een verstrooide

van Berlare. En sindsdien is hij verknocht aan dit dorp. Dank je wel, chirojongens!

chauffeur. Pieter: Tijdens een interventie heb ik mijn gedachten en emoties goed onder controle.

Heeft een brandweerman zelf ook

Pieter: Chiro Sint-Jan Berchmans is inder-

Wellicht komt dat door de adrenaline en

helden?

daad sterk bepalend geweest voor wie ik

de vele trainingen. Maar achteraf komt

ben geworden. Daar zijn vriendschappen

geregeld de weerbots. Zeker als er mensen

Pieter: Mijn ouders en schoonouders. Die

ontstaan voor het leven en ik heb er mijn

betrokken zijn die ik ken. Gelukkig is er de

staan altijd voor ons klaar om onze kindjes

vrouw Katrijn ontmoet. We kochten zes jaar

steun van het team. Omdat we allemaal

Dries (4) en Fien (2) op te vangen. Katrijn

terug vrij impulsief een huis in de Wakke-

hetzelfde meemaken, kunnen we al veel

werkt voltijds en ik draai mee in een ploe-

broekstraat, vlakbij mijn neef Joachim. We

verwerken door er samen over te praten.

gensysteem van 12 uur. Echt, zonder hun

gaan het nu verbouwen. Samen met een

Als het echt te moeilijk wordt, doen we een

hulp zouden we het niet bolwerken.

aantal oud-leiders werd ik brandweerman

beroep op het FIST-team (Fire Stress Team

in ons vrijwilligerskorps. Dat bevalt me in die

n.v.d.r.) dat voor psychologische steun en

mate dat ik sinds een jaar ook professioneel

begeleiding zorgt. Er is in elk geval één

brandweerman-chauffeur ben in Gent.

situatie die ik nooit meer vergeet: het eerste

Pieter: Nog niet. Overdag moet ik werken en

dodelijke slachtoffer bij een interventie. Net

’s avonds heb ik een benoemingsdrink van

zoals bij zovele collega’s laat dat mij nooit

een collega in Gent. Mijn verjaardag vier ik

meer los.

wellicht later in het weekend, met de familie.

veel voldoening geeft. Ik vind het fijn om

Ben je tevreden met de nieuwe

Bij welke jarige mogen we de

mensen te kunnen helpen. Kelders leeg-

kazerne in Berlare?

volgende keer aankloppen?

demonstraties geven aan kinderen, een

Pieter: Zeer zeker. We hebben nu de ruimte

Pieter: Ga maar met mijn groeten eens langs

gezin uit een brand redden, …

om snel en efficiënt te werken. Alleen de

bij Gert Moeyersoen. Gert is oud-groeps-

signalisatie rond het op- en afrijden van de

leider van de chirojongens van Berlare en is

parking moet nog duidelijker. Ik heb het al

er nu volwassenbegeleider.

Een jongensdroom?

Heb je al verjaardagsplannen?

Pieter: Niet echt, maar ik merk dat het me

pompen, de kat uit een boom bevrijden,

Opgetekend door Chris Isaïe.

COLOF ON : Infogem is een uitgave van gemeente Berlare | jaargang 18, nr. 2 | v.u.: Katja Gabriëls, Dorp 22, Berlare redactieraad: Phyllis Bauwens, Emmy Bonnarens, Katja Gabriëls, Bob Pieters, Isabel Six en Tom Van Acker eindredactie: Bob Pieters | vormgeving: Gert Van Kerckhove, www.ttpcom.be druk: drukkerij De Canck, Wetteren | oplage: 6.700 ex. | coördinatie fotografie: Bert Van der Linden redactieadres: communicatiedienst - Dorp 22, Berlare - infogem@berlare.be - 052 43 23 30

48

berlare

UiTagenda: vrijetijdsactiviteiten ten laatste ingeven op 6 april op www.UiTdatabank.be Inschrijven op de maandelijkse e-nieuwsbrief via de startpagina van www.berlare.be Gemeente Berlare op Twitter: www.twitter.com/gemeenteberlare


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.