Infogem mei - juni 2013

Page 1

Berlare I Overmere I Uitbergen I mei - juni 2013

Huiswerkbegeleiding thuis: vrijwilligers nodig Nieuwe huurtarieven socio-culturele zalen

foto: Š Bert Van der Linden

Stand van zaken Sigmawerken

Ondersteboven

van het nieuwe cultuurseizoen 1


Impact van De Gelder Een volksjury heeft Kim De Gelder toerekeningsvatbaar verklaard. Hij gaat naar de gevangenis. Levenslang. Met de uitspraak valt het doek over dit uitzonderlijke proces. Althans voor de media. Want wat De Gelder heeft aangericht, heeft een blijvende impact op mens en maatschappij.

LEVEN

In de eerste plaats op de nabestaanden van de slachtoffers. Hun advocaten hebben gepleit met vuur. Maar die cocktails van feiten, theorieën en emoties brengen finaal de twee kindjes en de kinderverzorgster niet terug. De families moeten geamputeerd verder. Met pijn en fantoompijn. Vreselijk.

8

Ook zij die het van dichtbij hebben meegemaakt en het nog kunnen navertellen, blijven dit drama ongetwijfeld de rest van hun leven meedragen. Emotioneel en/of fysiek. Personeelsleden, hulpverleners, familieleden en de baby’tjes van toen. De raid van De Gelder heeft gevolgen voor de werkwijze in kinderdagverblijven. Opvallend snel zelfs naar Belgische normen: minder dan een half jaar na de feiten zwaaide Binnenlandse Zaken met een actieplan dat een herhaling van dergelijke horror zou uitsluiten. Concreet gaat het om tips en richtlijnen om de toegang tot kinderdagverblijven beter te beveiligen. Zo is het videofoniesysteem in onze kinderopvang in Berlare en Overmere eigenlijk een rechtstreeks gevolg van de gebeurtenissen in Fabeltjesland. Het verscherpt de controle op wie in en uit loopt. In de huidige opvang van Uitbergen hebben we zo’n intercom niet geplaatst, omdat elke bezoeker daar sowieso moet aanbellen. Met de verhuis naar de nieuwe locatie in de loop van volgend jaar voorzien we deze domotica uiteraard wel. Verder waren geen ingrijpende aanpassingen in functie van dat actieplan nodig: de collega’s hielden voordien al concrete aanwezigheidslijsten bij van de kinderen. Ze hebben ook een overzicht op papier van wie de kinderen mag afhalen. Verder volgen zij de richtlijnen van Kind & Gezin die in deze sector als waakhond fungeert. Is dat actieplan waterdicht? Neen, weet ons verstand. Maar de gebeurtenissen van 23 januari 2009 hebben iedereen diep geraakt. Dus doen we al het mogelijke om de veiligheid op onze kinderopvanglocaties te garanderen en onze kinderen maximaal te beschermen. Dat zijn we aan de slachtoffers verplicht. n

René Kets schepen bevoegd voor onderwijs, kinderopvang, vorming,

2

huisvesting & patrimonium en Eendenkooi

berlare


RUIMTE

UiT

16

BERLARE & DE WERELD

21

IN’T GROEN

33

LEVEN

WIE WAT WAAR

38

43

BERLARE & DE WERELD

Wil je me helpen met mijn huiswerk?

08

Berlaarse schrijfgroep schrijft voor mensenrechten

33

25 mei: inschrijfdag gemeentelijke vakantiewerking

10

Christel Foncke plaatst waterpunten in Nepal

36

Rijbewijs voortaan in bankkaartmodel

13

Hedy Bracke op Damiaanbouwkamp

37

Tips: veilig internetten met kinderen

15

IN ‘T GROEN RUIMTE

26 mei: Dag van het Park

38

Gemeente en OCMW laten dienstverlening doorlichten

16

Verrekijker op aalscholver en blauwe reiger

39

Infosessie werkgevers: aanwervingspremies

17

Het Sigmaplan: stand van zaken

40

Nieuwe huurtarieven socio-culturele zalen

18

Zeker van je maandelijks huurgeld

20

RUBRIEKEN Beeldverhaal 04 Wedstrijd 07

UiT

Nieuws uit de gemeenteraad

12

21

Mens & tijd

14

200 kunstbootjes Tekenacademie in Museum Donkmeer

22

’t Nachtkastje

29

10 toppers uit het nieuwe cultuurabonnement

24

UiTagenda 30

(Trio-)triatlon: tips van Veerle, Wouter en Geert

26

De ambassadeur: Piet Taelman

34

4 mei: Such a Night Festival

28

Oud nieuws

42

Op zoek naar lokaal muziektalent voor ‘Het Woord’

Berlare in beeld

46

Kers op de taart!

48

3


BEELDVERHAAL

Kleine verhalen, straffe verhalen Met dit motto gaan de fotografen van Fotocollectief Stroming met coach Marc Van Gysegem op pad voor Infogem, op zoek naar pure taferelen uit het leven van gewone mensen uit Berlare. Geen BV’s of grootse gebeurtenissen. Liever tonen ze plaatselijke verhalen over groot en klein verdriet, uitbundige vreugde, onrechtvaardige verschillen en eenvoudige samenhorigheid. Steeds herkenbaar, maar altijd uniek. BEELDverhaal gaat op zoek naar passie, liefde en warmte in Berlare.

4


Goeie benen Koers op paasmaandag. Een thuiswedstrijd voor Thomas Ongena, die we mochten volgen vóór de wedstrijd. In het gewriemel van campers en bestelwagens van renners die aankomen. In de drukte ook van de inschrijvingen, terwijl de omroeper zijn microfoon uitgebreid test. En dan de focus op de wedstrijd, in de vertrouwdheid van de mobiele cocon. Terwijl de makkers van elke week al op hem wachten om los te rijden, masseert Thomas nog de benen. Want zonder goeie benen, win je geen koers. Later die dag rijdt hij als eerste over de eindstreep, de armen hoog in de lucht… Foto: Eddy Copers. Met dank aan Lydia Bracke en Marc Van Gysegem.

5


Mee op het podium van Berlare zingt?

Wespenseizoen

Zaterdag 6 juli is er een nieuwe editie van Berlare zingt.

Wespen, hommels, honingbijen, solitaire bijen, zweefvliegen, …

Twee uur lang uit volle borst meezingen met de grootste hits van

Er vliegt wel wat rond vanaf de maand mei. Maar lang niet al deze

vroeger en nu. Een presentator leidt het geheel in goede banen en

insecten prikken. En vooral: ze zijn super nuttig. Wespen van één nest

krijgt op het podium steun van veertig voorzangers.

bijvoorbeeld kunnen op enkele uren tijd duizenden muggen doen

Zin om zelf mee op dat grote podium te staan? Dat kan, zelfs zonder

verdwijnen.

muzikale bagage. Het gaat immers vooral om de ambiance.

De brandweer van Berlare is daarom terughoudend om nesten te

Enige voorwaarde is dat je minstens 18 jaar bent.

verdelgen en komt in principe alleen in actie bij wespennesten in de

Schrijf je in bij de dienst toerisme.

buurt van woningen.

u meer info:

u

meer info:

dienst toerisme,

brandweer Berlare,

09 342 92 40 en toerisme@berlare.be

052 42 35 25

www.berlare.be/insecten

voor een overzicht

Groepsaankoop 100% groene stroom Tot 21 mei kan je vrijblijvend inschrijven op een nieuwe groepsaankoop van provincie Oost-Vlaanderen voor 100% groene stroom en aardgas. Je doet dat via www.samengaanwegroener.be. Net als vorig jaar mogen ook zelfstandigen en KMO’s met een beperkt verbruik deelnemen. In 2012 stapten meer dan 30.000 particulieren en bijna 500 bedrijven en zelfstandigen over van energieleverancier.

u meer info:

www.oost-vlaanderen.be/groenestroom

Korpschef Christian De Rocker van onze politiezone gaat met pensioen. Mariska Van Hoylandt komt nu aan het hoofd van de politie. | Doe jij iets samen met je buren op 31 mei ter gelegenheid van Europese Dag van de Buren? Achtergronden en inspiratie op www.dagvandeburen.be. | Medewerkers van de belastingsdienst komen niet meer naar Berlare om te helpen bij het invullen van de aangifte personenbelasting. Je kan naar Wetteren (Gentsesteenweg 93) tijdens werkdagen in mei van 9 tot 12 uur en in juni van 9 tot 15 uur. Bijkomend op zaterdag 8, 15 en 22 juni van 9 tot 12 uur. | Vind de beste leverancier voor elektriciteit en aardgas via www.vreg.be. Of vergelijk samen met een maatschappelijk werker van het Sociaal Huis. Breng wel je laatste afrekening mee. Info: 09 326 97 10. | Provincie Oost-Vlaanderen heeft een nieuwe website rond gehoorschade gelanceerd: www. eenenaloor.be. | Infoavond voor kandidaat-pleeggezinnen op 7 mei om 20 uur in Zottegem en op 4 juni om 20 uur in Halle. Info: Kaos, 053 77 30 30. | Tele-Onthaal zoekt vrijwilligers voor haar telefoonlijn (106). Infoavond op 20 augustus om 20 uur in Gent. Info: 09 220 82 92. | De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) heeft een nieuwe naam: De Watergroep. Info: www.dewatergroep.be. | Grote uitdagingen voor het Vlaams waterbeleid: de toestand van het grondwater verbeteren, beter beschermen tegen overstromingen en de gevolgen van de klimaatverandering opvangen. De waterbeleidsnota voor Vlaanderen is voorbereid. Je kan die inkijken en becommentariëren tot en met 18 juni op www.volvanwater.be. | Dagvlinder gezien? Laat het weten op www.

6


Gratis Eerste hulp leren verlenen Rode Kruis Berlare richt een gratis snelcursus Eerste hulp in. Deelnemers krijgen in acht avonden een overzicht van handelingen en reflexen bij de meest gangbare kleine en grotere ongelukken. De cursus vindt plaats op 7, 14, 16, 21, 23, 28 en 30 mei en 4 juni, telkens van 19 tot 22.15 uur in het Rode Kruislokaal, Dorp 96A. Op 6 juni is een eindproef gepland. De snelcursus is geschikt voor iedereen vanaf 16 jaar. meer info: Rode Kruis Berlare, u

0491 35 92 57 en vorming@berlare.rodekruis.be

FOTOWEDSTRIJD

Waar in Berlare hebben we dit zicht gefotografeerd? Vul snel de antwoordkaart in het midden van deze Infogem in of mail je antwoord door naar infogem@berlare.be. Uit alle correcte inzendingen loot een onschuldige hand een winnaar. Die krijgt een waardebon van 25,00 euro voor een etentje in een van onze plaatselijke eetgelegenheden. We maken de winnaar bekend in het volgende nummer.

Winnaar Infogem maart-april (oplossing: picknicktafel achteraan Lindestraat): Rita Decloedt (Kerkstraat 59) mag haar waardebon komen ophalen in het gemeentehuis van Berlare.

Draai de kraan dicht bij het inzepen onder de douche. Per minuut bespaar je zo minstens 5 liter water.

waarnemingen.be. Bedoeling is een overzicht te krijgen van dagvlinders in de Durme- en Scheldestreek. | Bij v.z.w. Vlaams Paardenloket kan je terecht met al je vragen over paardenhouderij. Info: www.vlaamspaardenloket. be. | Verkeershinder in onze gemeente? Blijf op de hoogte via www.berlare.be en kies daar de knop ‘verkeershinder’. | Onthaalouders en kinderdagverblijven krijgen 20 gratis huisvuilzakken van gemeente Berlare. Nog niet lang aan de slag? Meld je aan op de financiële dienst (052 43 23 43 en rekendienst@berlare.be). | Eandis.be lijst de premies op voor rationeel energiegebruik. De moeite waard voor (ver)bouwers. | Een klacht melden over een slecht herstelde oprit of slordige berm na werken van Eandis, kan op http://klachten.eandis.be. | Laat je fiets labelen. Bij diefstal verhoog je zo sterk de kans dat je tweewieler wordt teruggevonden. Maak een afspraak met de gemeenschapswacht op 0473 75 78 04. | Wie dat wil, kan een bijkomende GFT-container van 40 liter kopen voor 22,40 euro bij intercommunale Verko. Of je kan voor hetzelfde bedrag per jaar een GFT-container van 120 liter huren. | Meld gevallen van ouderenmis(be)handeling op het gratis nummer 1712. | Vermijd geurhinder en koop in het gemeentehuis kleinere restafvalzakken (helft van de inhoud van de standaardzakken). Info: 052 43 23 46. | Fiets kwijt? Kijk eens op www.gevondenfietsen.be. | Blijf per e-mail op de hoogte van omleidingen op jouw bus-of tramlijn. Schrijf je gratis in op www.delijn.be/omleidingen. | De Vlaamse Milieumaatschappij heeft de belangrijkste rechten en plichten rond kraantjeswater in klare taal gebundeld op www.vmm.be/waterloket.

7


LEVEN

“Wil je me helpen met mijn huiswerk?” OCMW zoekt vrijwilligers voor huiswerkbegeleiding thuis OCMW Berlare start op 1 september met huiswerkbegeleiding aan huis. “Want ieder kind heeft recht op succesvol onderwijs, ook als het thuis weinig of geen ondersteuning krijgt”, klinkt het bij de medewerkers van het Sociaal Huis. Het Pieterneelfonds gelooft sterk in het initiatief en schonk de opbrengst van het driekoningen zingen aan dit project om het te helpen uitbouwen. OCMW Berlare gaat nu op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers voor een bijzonder engagement.

Teveel of te weinig huiswerk? In de schaduw

duwtje nodig om schooltaken tot een goed

Willemans: Precies. We willen minimum 1

van deze specialisten- en mediadiscussie

einde te brengen. Dat is normaal. Als dat

uur per schoolweek bij een gezin langsgaan

worstelen tientallen kinderen uit onze

duwtje ontbreekt, zijn goede resultaten op

aan huis. Om kinderen te begeleiden bij hun

gemeente elke dag met het concept

school niet vanzelfsprekend en hypothe-

huiswerk en om hen eventueel te helpen

‘huiswerk’ op zich, zelfs al neemt het maar

keert dat de toekomstkansen van het kind.

met de Nederlandse taal. We betrekken

vijf minuten tijd in beslag. Ondersteuning

Nochtans vormt een goede opleiding nog

er ook de ouders nauw bij. We reiken hen

van ouders en omgeving blijven belangrijke

altijd de beste garantie op een kansrijk leven.

onder meer tips aan om zelf hun kinderen

slaagfactoren. Daar loopt het wel eens mis,

Dat geldt wellicht nog meer voor kinderen

beter te helpen. We dromen er ook van om

met vaak verregaande gevolgen voor de

uit gezinnen die het moeilijk hebben.

op termijn vanuit deze werking ouders en

toekomst. Dat weet ook Liesbeth Willemans,

kinderen kennis te laten maken met de

maatschappelijk werker bij OCMW Berlare.

bibliotheek, een jeugdbeweging of sport-

Piloot in Overmere Willemans: Huiswerk is een gedeelde

8

club. In september start ons pilootproject in samenwerking met Vrije basisschool

verantwoordelijkheid van school, leerling

En dus gaan jullie in die gezinnen

Sint-Jozef van Overmere. Als dat draait,

en ouders. Alle kinderen hebben thuis een

kinderen thuis helpen met huiswerk?

willen we uitbreiden naar de andere scholen.


De meerwaarde volgens de professional

Ik doe mee! “Ik ben Martine, zelfstandig onthaalmoeder en zelf

Het pilootproject loopt in samenwerking met de

mama. Ook van een dochter die hier niet meer is,

Vrije basisschool Sint-Jozef van Overmere.

maar die de neiging had om mensen te benaderen die

Zorgcoördinator Miet Van Britsom gelooft sterk

het wat moeilijker hadden, ook in haar Chiro.

in het concept:

Het Pieterneelfonds, dat de herinnering aan haar levendig wil houden, heeft met driekoningen zingen

“Heel wat kinderen op onze school hebben het om

geld ingezameld. Met de opbrengst

een of andere reden wat moeilijker. Eén op vijf krijgt

wil het dit huiswerkproject een

zelfs thuis nauwelijks hulp bij taken. Die ongelijkheid

duwtje in de rug geven.

in kansen aan de start moeten stap voor stap weg om

Twee heel goeie redenen

de toekomst van het kind beter te maken. Dat is de

voor mij om er ook mijn

taak van elk zorgteam.

schouders onder te zetten.” n

Wij maken er een punt van om elk kind op zijn niveau en op zijn tempo te laten ontwikkelen en het daar zo

Martine Abbeel

goed mogelijk in te begeleiden. Daarom organiseren we al enkele jaren wekelijks huiswerkbegeleiding. We proberen de kinderen daar vooral specifieke leervaardigheden bij te brengen. Maar die ondersteuning blijkt niet altijd te volstaan. Ik denk dat een aanvullende huiswerkbegeleiding aan huis voor sommige leerlingen echt het verschil kan maken. Het zou fijn zijn als jij ons hierbij als vrijwilliger wil helpen.” n

Een goede opleiding vormt nog altijd de beste garantie op een kansrijk leven. Dat geldt wellicht nog meer voor kinderen uit gezinnen die het moeilijk hebben.

Omkadering voor vrijwilligers

Een lichtvoetig hobby’tje wordt het dus niet.

OCMW Berlare gaat vrijwilligers inzetten?

Willemans: We beseffen dat het om een

meer info: u

OCMW Berlare, Liesbeth Willemans,

09 326 97 25

en liesbeth.willemans@ocmwberlare.be

zwaar engagement gaat. Mijn collega’s en Willemans: Ja. Die zoeken we nu volop.

ik organiseren ons momenteel om de vrij-

Kandidaat-vrijwilligers hebben in elk geval

willigers goed te omkaderen met periodieke

geen onderwijsdiploma nodig. Veel belang-

overlegmomenten en vorming. Ze worden

rijker is hun motivatie en geloof in de meer-

uiteraard verzekerd en krijgen daarnaast

waarde van hun wekelijks engagement. Dat

een kilometervergoeding. Maar we hopen

kunnen dus evengoed studenten als actieve

dat de mooiste return de band wordt die

60-plussers zijn. Tijdens een gesprek polsen

ze opbouwen met de familie waarbij ze

we of we op dezelfde golflengte zitten en

terechtkomen. n

gaan we op zoek naar een contactmoment in de week dat zowel de vrijwilliger als het gezin past.

9


LEVEN

Help! ’t Is vakantie! zaterdag 25 mei: gezamenlijke inschrijfdag gemeentelijke vakantiewerking Niet elke ouder is samen met de kinderen, twee maanden thuis. Gemeente Berlare biedt daarom activiteiten aan voor kinderen van 2,5 tot en met 15 jaar. Net als de vorige jaren bundelen de gemeentediensten de krachten met een gezamenlijke inschrijfdag.

MONITOREN SPORTKAMPEN BLIJVEN WELKOM Voor de sportkampen is gemeente Berlare nog op zoek naar monitoren. We zoeken enthousiaste studenten vanaf 16 jaar uit de sporthumaniora. Of sportievelingen die een pedagogische richting volgen of hebben afgerond (lichamelijke opvoeding, kleuteronderwijs, ‌).

Interesse? Neem contact op met de sportdienst. u

10


SPORTKAMPEN LAGERE SCHOOL

SPORTKAMPEN VOOR KLEUTERS

Geboortejaren 2001 t.e.m. 2006.

Geboortejaren 2007, 2008 en 2009.

1 t.e.m. 5 juli:

Sport & fun in sporthal Berlare

1 t.e.m. 5 juli:

Op safari in sporthal Overmere

26 t.e.m. 30 augustus:

Binnen-buitenkamp in sporthal

26 t.e.m. 30 augustus:

Onder zee in sporthal Berlare

Overmere Telkens van 9 tot 12 uur. Telkens van 9.30 tot 16 uur. meer info: www.berlare.be/sport u

meer info: www.berlare.be/sport u

sportdienst, 09 356 89 56

sportdienst, 09 356 89 56

en sportdienst@berlare.be

en sportdienst@berlare.be

UITSTAPPEN TIENERSPEELPLEIN KAB

M

KINDEROPVANG

Voor iedereen van 10 t.e.m. 15 jaar.

Voor iedereen van 2,5 t.e.m. 9 jaar.

1 t.e.m. 12 juli:

in basisschool Ten Berge

locatie Berlare:

5 t.e.m. 22 augustus:

in basisschool Ten Berge

locatie Overmere: NIET open van 29 juli t.e.m. 9 augustus

NIET open van 15 t.e.m. 26 juli

locatie Uitbergen: NIET open van 22 juli t.e.m. 9 augustus Telkens van 8 tot 17 uur, met activiteiten van 9.30 tot 12 uur Telkens van 7 tot 18.30 uur, met activiteiten per leeftijdsgroep.

en van 13.30 tot 16 uur.

Het verplichte inschrijfformulier is vanaf 13 mei beschikbaar op de Inschrijven voor gewone activiteiten niet nodig.

locaties en op www.berlare.be/kinderopvang.

Wel voor de uitstappen: zwemmen (4 juli), KID-Rock (12 juli), Nieuwdonk (8 augustus) en de Efteling (22 augustus).

Voor een optimale kwaliteit van de werking, schrijf in of annuleer voor de maand juli van 25 mei tot en met 14 juni, en voor de maand augustus van 25 mei tot en met 19 juli.

u meer info: www.berlare.be/kaboom

u meer info: www.berlare.be/kinderopvang

dienst jeugd & vorming, 052 42 77 56

dienst jeugd & vorming, 052 42 77 04

en jeugdwerk@berlare.be

en jeugd.kinderopvang@berlare.be

GEZAMENLIJKE INSCHRIJFDAG: PRAKTISCH Inschrijven voor kinderopvang, sportkampen en uitstappen tienerspeelplein kan vanaf zaterdag 25 mei van 10 tot 12 uur in de sporthal van Berlare. De uitgewerkte activiteitenprogramma’s van de kinderopvang en tienerspeelplein Kab

m kan je ter plaatse

meenemen.

11


LEVEN NIEUWS UIT DE GEMEENTERAAD

Eén beheersorgaan voor CC Stroming en de bibliotheek De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel om de beheersorganen van CC Stroming en de bibliotheek te laten samengaan in één overkoepelend orgaan. “Daarmee willen we de kruisbestuiving tussen beide instellingen die eigenlijk grotendeels onder hetzelfde

Kunstmatige beregening voor voetbalveld SKV Overmere

dak zitten, verder stimuleren”, zegt An Van Driessche (Open Vld), schepen bevoegd voor de bibliotheek. De raad keurde meteen ook het organiek reglement van deze nieuwe beheerraad goed. De raad krijgt inspraak- en adviesrecht over het beheer en heeft recht op

De gemeenteraad geeft groen licht om een beregeningstoestel aan

informatie van de gemeentelijke overheid. Daarnaast is het orgaan

te kopen en bijhorende werken uit te voeren voor het voetbalplein

bevoegd voor de programmering en zaalverhuur van CC Stroming

van SKV Overmere. Dit moet de aanhoudende problemen met

en voor de collectievorming van de bibliotheek.

de kwaliteit van de grasmat voorgoed van de baan helpen. Julien

Het nieuwe beheersorgaan bestaat uit zeven politieke vertegen-

Wettinck (Open Vld), schepen bevoegd voor openbare werken: “De

woordigers, zeven gebruikers en tot vier optionele gecoöpteerde

heraanleg van het veld was een onderdeel van fase 2 van Sportpark

deskundigen. De bevoegde schepenen, de bibliothecaris en de

Overmere en is uitgevoerd in september 2011. In het voorjaar van

cultuurbeleidscoördinator wonen de vergaderingen bij zonder

2012 bleek dat het gewenste resultaat niet werd bereikt. Een weten-

stemrecht. n

schappelijke grondanalyse leert dat het veld moet worden beregend voor een goede doorgroei en behoud van het gras.” De werken worden geraamd op 9.000,00 euro, exclusief btw. n

12

Samenvattingen van gemeenteraadsverslagen vind je op u www.berlare.be onder ‘bestuur en beleid’.


Rijbewijs voortaan in bankkaartmodel Huidige rijbewijzen geldig tot 2033 Berlare reikt sinds half maart rijbewijzen in bankkaartmodel uit. Het is niet nodig om je huidige papieren rijbewijs te komen inruilen. Het blijft immers geldig tot 2033. Wie voortaan een rijbewijs aanvraagt, krijgt

net als een kopie van je elektronische identi-

Inwoners met een geldig rijbewijs, kiezen

het nieuwe bankkaartmodel. Behalve het

teitskaart.” De doorlooptijd van aanvraag tot

er zelf voor om hun huidige papieren versie

kleinere formaat zijn er nog enkele nieu-

levering bedraagt drie à vier werkdagen. Het

in te ruilen voor het nieuwe model. “Het is

wigheden. Karine Lammens van de dienst

nieuwe, compacte rijbewijs kost 25,00 euro

in elk geval niet verplicht en niet dringend.

bevolking: “Een nieuwe pasfoto is niet langer

en is tien jaar geldig.

Want de papieren versie blijft geldig tot

nodig, tenzij je een andere foto dan die van

2033”, besluit Lammens. n

jouw elektronische identiteitskaart wil. Voor

Het bankkaartmodel is er voor elke nieuwe

de aanvraag van je rijbewijs moet je nog

aanvraag. Ook voor duplicaten. Voorlopige

altijd zelf langskomen aan het loket, maar

rijbewijzen (9,00 euro) schakelen pas later

de kaart afhalen mag door iemand anders

over naar het nieuwe model. Internationale

www.berlare.be/rijbewijzen

gebeuren. Deze persoon moet wel een

rijbewijzen (16,00 euro) blijven definitief in

schriftelijke volmacht van jou meebrengen,

papieren versie.

meer info: u

dienst bevolking, 052 43 23 44 en bevolking@berlare.be

Met de kinderen op reis? Denk aan een Kids-ID De Kids-ID is een verplicht identiteitsdocument voor alle kinderen onder 12 jaar die naar het buitenland reizen (Europa en enkele niet-Europese landen waarvoor geen reispas nodig is). Kind en ouder/voogd komen samen naar het gemeentehuis, met een recente pasfoto met witte achtergrond. Een Kids-ID kost 6,00 euro en is na ongeveer vier weken beschikbaar. Kan ook klaar zijn in twee dagen, maar dan betaal je er wel 173,00 euro voor. n

meer info: www.berlare.be/kids-id u

dienst bevolking, 052 43 23 44 en bevolking@berlare.be

13


LEVEN MENS & TIJD

u

Geregistreerde geboorten

27/01/2013

08/03/2013

Miriam De Waele (°28/05/1954)

28/01/2013

Mari Muys

09/03/2013

Alphonse Sipli (°12/07/1927)

07/02/2013

Louise Reese

09/03/2013

Jean Seghers (°23/05/1966)

08/02/2013

Leonie De Rouck

10/03/2013

Emilius Van Linter (°27/10/1925)

10/02/2013

Iliana Herssens

13/03/2013

Janine De Jonge (°06/02/1932)

11/02/2013

Lewis Sipli

14/03/2013

Mariette Van Dorpe (°26/03/1929)

12/02/2013

Amelie De taey

15/03/2013

Roger Van Assche (°27/07/1934)

15/02/2013

Liss Tackaert

21/03/2013

Prosper Hertecant (°06/09/1919)

17/02/2013

Mattanja Dierickx

21/03/2013

Nelly Lemeire (°30/09/1950)

18/02/2013

Marya-Llaura Vanputte

25/03/2013

Emilienne Van Nieuland (°31/07/1931)

19/02/2013

Imme Van Laere

26/03/2013

Victor Sigin (°14/04/1932)

22/02/2013

Diewke Van Peteghem

26/03/2013

Celina De Schutter (°18/02/1928)

24/02/2013

Nafissa Boulaâtour

26/03/2013

Simonne Beeckman (°14/01/1942)

06/03/2013

Sepp De Waele

26/03/2013

Sylvia Van Wesemael (°26/09/1915)

06/03/2013

Fenne Raman

30/03/2013

Frans De Decker (°18/05/1930)

07/03/2013

Remi Vandenbergh

01/04/2013

Theresia De Greef (°22/10/1910)

13/03/2013

Louis Bulteel

06/04/2013

Emiel Van Hee (°08/06/1929)

u

Voltrokken huwelijken

14/02/2013

Dominique Heekhout

16/03/2013

Febe De Bruyne

20/03/2013

Julia Timmermans

22/03/2013

Victor Huysentruyt

24/03/2013

Wout Cornelis

24/03/2013

Darrin Declerck

en Dominique Vandevelde

25/03/2013

Charlotte De Gucht

02/03/2013

Joris Van Landeghem en Leen De Vreese

28/03/2013

Coralie Martin

16/03/2013

Tom Van Hese en Cindy Van den Bogaerd

29/03/2013

Noémie Heuvinck

29/03/2013

Peter Bauwens en Sandra Moerman

04/04/2013

Lotte Van Uytvanck

05/04/2013

Ravi Vereecken en Jole De Corte

04/04/2013

Runar Ydens

u

14

Levi Baeyens

Geregistreerde overlijdens

05/04/2013

Christophe De Geest en Anneleen Arbyn

05/04/2013

Patrick Knuts en Sara De Backer

u

Gouden jubilea

06/02/2013

Josephus Lauwaert (°15/04/1933)

07/02/2013

Willy Valck (°18/07/1934)

27/04/2013

Camillus Nelis en Mathilda Van Gijseghem

07/02/2013

Zulma Roelandt (°19/10/1922)

27/04/2013

Marcel Simons en Cecile De Backer

29/04/2013

Josephus De Varé en Gilberte Van Boven

u

Diamanten jubilea (60 jaar)

07/02/2013

Marie Louise Maes (°19/04/1933)

09/02/2013

Anne Marie Crommelynck (°22/09/1945)

13/02/2013

Frida Stuyver (°06/04/1940)

16/02/2013

Herman Saegerman (°01/08/1945)

17/02/2013

Neophytos Nicolaïdes (°07/11/1972)

01/04/2013

Julien Van Driessche en Elza Verbraeken

18/02/2013

Ivonna De Beule (°04/02/1915)

18/04/2013

Mauritius Maesschalck

en Denisia Van Renterghem

18/02/2013

Hilda Heekhout (°06/05/1926)

25/02/2013

Suzanna Carlier (°04/06/1929)

26/02/2013

Petrus Croon (°24/06/1914)

02/03/2013

Maria Buyl (°02/06/1934)

03/03/2013

Eddy Alençon (°06/03/1955)

u

Briljanten jubilea (65 jaar)

27/03/2013

Frederick Hobbs en Ivy Hobbs

03/03/2013

Greta Van Malderen (°26/02/1955)

30/03/2013

Gustaaf Hanselaer en Stephania Lammens

06/03/2013

Christiaan Christiaan (°27/05/1939)

23/04/2013

Clément Vermeir en Clementine De Paepe

07/03/2013

Solange Verbeken (°11/02/1926)

07/03/2013

Michel De Vos (°17/12/1923)


Veilig internetten met kinderen © Bert Van der Linden

Kinderen gaan op steeds jongere leeftijd online. Als ouder wil je hen de kansen die internet biedt, uiteraard niet ontnemen. Maar er zijn ook risico’s en minder aangename kanten aan verbonden. We geven alvast vijf basistips om er samen met je lagere schoolkind verstandig mee om te gaan.

Vijf basistips om hen online te beschermen

1

2

3

4

5

Ga het gesprek aan

Zichtbare plaats

Zeg dat je controleert

De waarheid?

Toets af

Praat met je kinderen over

Laat je kinderen zoveel

Vertel je kinderen dat even-

Kinderen gaan er vaak van-

het gebruik van de com-

mogelijk zelfstandig in-

tuele controle of het ge-

uit dat alles wat op internet

Maak bij discussies over

puter. Praat samen over

ternetten, maar zet de pc

bruik van filters nodig is om

staat, waar is. Maak ze ervan

computergebruik steeds

wat ze doen en meemaken

wel in een gemeenschap-

hen te beschermen tegen

bewust dat niet alle infor-

de vergelijking met de

op internet, en hoe ze dat

pelijke ruimte of op een

ongepaste en ongewenste

matie even betrouwbaar is

echte wereld. Wat ze in de

vinden. Vertel ook over je

goed zichtbare plaats. Zo

beelden en/of informatie.

en dat je altijd kritisch moet

werkelijke wereld als ‘not

eigen ervaringen. Op die

heb je meer zicht op hun

Voor jonge kinderen kan

blijven. Moedig je kinderen

done’ beschouwen,

manier laat je weten dat

internetgedrag. Je bent ook

men het gebruik van filters

aan internet kritisch te be-

moeten ze dan ook

jij ontvankelijk bent voor

in de buurt om te helpen als

overwegen om dan gelei-

naderen en te checken of

niet op internet doen.

hun ervaringen en bouw

er iets vervelends gebeurt.

delijk over te gaan tot meer

de informatie betrouwbaar

Leer kinderen respect

je wederzijds vertrouwen

Leer kinderen voorzichtig

vrijheid. Bij oudere kinderen

is. Leer je kinderen ook dat

hebben voor elkaar.

op. Ze zullen dan eerder

omspringen met hun iden-

ligt dit iets moeilijker en zijn

het geen schande is om bij

Internet geeft een vals

naar je toekomen als er een

titeit, vooral met persoonlij-

vooral communicatie en

twijfel een gesprek aan te

gevoel van anonimiteit en

probleem is. Probeer dit

ke informatie en met foto’s

discussie belangrijk.

gaan met jou of met de juf

jongeren durven dan meer,

gesprek zo open, positief

van zichzelf en anderen.

of meester.

omdat ze geen reacties

met de echte wereld

en constructief mogelijk te

zien.

houden.

meer info: www.clicksafe.be u

15


© Bert Van der Linden

RUIMTE

Alles kan beter Gemeente en OCMW laten dienstverlening doorlichten

“De belastingen verhogen doen we niet”, zegt burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld). “We kunnen wellicht wel efficiënter werken en ons bezinnen over onze kerntaken.” En dus schakelden gemeente en OCMW samen A&S Solutions in, een adviesbureau voor de openbare sector. Terwijl personeelsleden en mandatarissen nog even moeten wachten op het eindrapport, ging Infogem praten met zaakvoerder Steven De Vos. “Berlare verwacht van mij concrete aanbevelingen om de kwaliteit en efficiëntie van de dienstverlening te verhogen, binnen de realiteit van de crisis.”

Het personeel van gemeente en OCMW

om de huidige dienstverlening te analyse-

wachtingen precies zijn. Vervolgens nemen

was er niet gerust in. Een doorlichting

ren en de beschikbare mensen zo efficiënt

we de belangrijkste beleidsdocumenten,

van alle diensten, terwijl in de kranten

mogelijk in te zetten. Niet om individuen te

het personeelsorganigram en de functie-

doemscenario’s opdoken over ingrijpende

controleren, laat staan om de personeels-

omschrijvingen door, en slaan we een heli-

herstructureringen bij verschillende lokale

formatie in te krimpen. Deze boodschap werd

kopterbeeld op van de laatste jaarrekening.

overheden in Vlaanderen zoals Kortrijk,

dan ook heel duidelijk aan de personeelsleden

Op die manier krijgen we een zicht op de

Mechelen, Beringen en Zelzate. De Vos

gecommuniceerd.

beleidsdoelstellingen van beide instellingen

kreeg er dus nog een taak bovenop.

en de middelen (mensen, financiën en in-

Hoe begin je aan zo’n opdracht? De Vos: Stap 1 was iedereen geruststellen.

16

strumenten) die daar tegenover staan. Onze bevindingen en indrukken koppelen we

Dat kon ik, want het bestuur had zeer

De Vos: We toetsen eerst en vooral in een

terug met de burgemeester, OCMW-

duidelijk laten weten dat de audit er kwam

gesprek met de opdrachtgevers af wat de ver-

voorzitter en de twee secretarissen.


Want de start moet goed zitten natuurlijk.

Studierapport is geen eindpunt

Infosessie werkgevers: aanwervingspremies

Waarnaar pols je in zo’n gesprek?

Twintig dagen op de werkvloer

Gemeente Berlare, gemeente Zele, De Vos: Ik probeer in eerste instantie een

VDAB en RVA houden een gezamen-

Op welke manier onderzoek je de

beeld te krijgen van het takenpakket van de

lijke infosessie voor lokale werk-

kwaliteit van de dienstverlening?

medewerker. Ik peil naar werklast en hoe

gevers op dinsdag 18 juni van 11 tot

ze de werkdruk ervaren. Hoe pakken ze

13 uur uur in het Dienstencentrum

De Vos: Dat doen we vanuit drie invalshoe-

hun taken aan? Hoe zijn ze georganiseerd?

van Zele. Ze krijgen een overzicht

ken. Wij gedragen ons in eerste instantie als

Hebben ze specifieke softwarepakketten

van maatregelen en stimulansen om

een nieuwe inwoner van de gemeente en

onder de knie? Hoe ervaren ze de samen-

(extra) personeel aan te werven.

gaan op die manier persoonlijk op bezoek

werking met collega’s en leidinggevenden?

bij de diverse diensten met vragen en

Ik neem ook de tijd om medewerkers hun

Om de tewerkstelling te behouden en

wensen. Verschillende diensten kregen ook

eigen werkbesognes te laten ventileren en

te bevorderen, heeft de overheid een

vooraf al eens een telefoontje of een e-mail

om hen te vragen hoe zij nog beter zouden

batterij maatregelen uitgewerkt. Als

van een van onze medewerkers. Maar dat

kunnen functioneren. Deze gesprekken

werkgever is het niet vanzelfsprekend

wist het personeel natuurlijk niet. De derde

brengen zeer veel relevante informatie naar

om het overzicht te bewaren. Waar let ik

insteek tot slot zijn individuele gesprekken

boven. Daarnaast geven we het personeel

op bij een eerste aanwerving? Hoe werf

met bijna alle personeelsleden. Deze aanpak

ook praktische tips. Zo krijgen ze

ik een extra medewerker aan? Kan ik een

geeft ons een realistische kijk op efficiëntie,

onmiddellijk iets terug van ons en kijken ze

werkzoekende opleiden in mijn bedrijf?

effectiviteit, kwaliteit van de service, klantge-

uit naar verdere verbeteringen.

Welke premies en andere voordelen

richtheid en wettelijkheid.

staan daar tegenover? Deskundigen van VDAB en RVA komen de verschillende formules toelichten en overlopen de premiemogelijkheden. Dat doen ze op dinsdag 18 juni van 11

De studie is een werkinstrument om met onze analyse en aanbevelingen aan de slag te gaan.

tot 13 uur in het Dienstencentrum van Zele, Lokerenbaan 43. Elke werkgever is welkom. In het najaar volgt nog een jobbeurs. Werkgevers uit de regio kunnen dan hun vacatures op een persoonlijke manier kenbaar maken aan werkzoekenden. n

Dat moet bijzonder intensief zijn?

Zoals?

De Vos: Dat is ook zo. Zeker omdat we

De Vos: (lacht) Dat is voorbarig. Het is fair

ervoor kiezen om één consultant per instel-

om het studierapport eerst te presenteren

Jobfinder Berlare-Zele,

ling in te zetten die al deze gesprekken voert.

aan het beleid en het personeel. Dat moet

0476 94 71 79

Het voordeel is dat je dan sterker vat krijgt

lukken net voor de zomervakantie. Maar

en jolien.vanrysselberghe@

op intermenselijke relaties. Mijn collega Eva

laat wel duidelijk zijn dat dit rapport, dat

heeft de gesprekken geleid in het OCMW;

over processen gaat en niet over individuele

ikzelf heb gepraat met het gemeenteperso-

medewerkers, geen eindpunt mag zijn. Het

neel. Om je een idee te geven: alleen al met

is een werkinstrument voor gemeente en

de gesprekken bij het gemeentepersoneel

OCMW om met onze analyse en aanbe-

ben ik ongeveer twintig volle werkdagen

velingen aan de slag te gaan, mét zorg ook

zoet.

voor hun menselijk kapitaal: de medewer-

u meer info:

werkwinkel.be

kers. n

17


RUIMTE

Te huur Nieuwe huurtarieven socio-culturele zalen Sinds 1 april zijn vernieuwde tarief- en gebruiksreglementen

met de tarieven van gelijkaardige infrastructuur in omliggende

van kracht voor de huur van gemeentelijke socio-culturele

gemeenten en vanuit de wil om al die reglementen beter op elkaar af

infrastructuur, inclusief CC Stroming en Festivalhal Donkmeer.

te stemmen en te vereenvoudigen, heeft de gemeenteraad – na een

Een overzicht.

positief advies van de cultuurraad en de raad van bestuur van CC Stroming – nieuwe reglementen goedgekeurd. Alle aanvragen

In de loop van de jaren zijn een aantal reglementen ontstaan om

lopen via de cultuurdienst. Ook die voor JC De Kroon, die tot nu

gemeentelijke socio-culturele infrastructuur te huren en te gebrui-

onder de vleugels van de dienst jeugd & vorming zaten. n

ken. Vanuit de vaststelling dat veel van die tarieven niet meer stroken

categorie B

categorie C

categorie D

categorie E

verenigingen aangesloten bij gemeentelijke adviesraden van Berlare, Berlaarse scholen en Berlaarse afdelingen van politieke partijen en hun groeperingen of bewegingen

alle andere Berlaarse verenigingen

studiedagen en congressen

alle andere

CC STROMING inclusief 4 uur

125,00 euro/

250,00 euro/

375,00 euro/

625,00 euro/

dagdeel 1

dagdeel

dagdeel

dagdeel

15,00 euro

15,00 euro

15,00 euro

15,00 euro

Vergaderzaal 1

10,00 euro/dagdeel

20,00 euro/dagdeel

30,00 euro/dagdeel

50,00 euro/dagdeel

Vergaderzaal 2

10,00 euro/dagdeel

20,00 euro/dagdeel

30,00 euro/dagdeel

50,00 euro/dagdeel

Vertelzolder

10,00 euro/dagdeel

20,00 euro/dagdeel

30,00 euro/dagdeel

50,00 euro/dagdeel

Zaal Ignace De Wilde

30,00 euro/dagdeel

60,00 euro/dagdeel

90,00 euro/dagdeel

150,00 euro/dagdeel

10,00 euro/dagdeel

20,00 euro/dagdeel

30,00 euro/dagdeel

50,00 euro/dagdeel

Foyer apart

30,00 euro/dagdeel

60,00 euro/dagdeel

90,00 euro/dagdeel

150,00 euro/dagdeel

Binnentuin

20,00 euro/dagdeel

40,00 euro/dagdeel

60,00 euro/dagdeel

100,00 euro/dagdeel

Grote zaal, inclusief foyer en loges

techniek door 1 technicus elk bijkomend uur techniek per technicus

voor repetities

FEESTZAAL OVERMERE Polyvalente zaal, inclusief podium en cafetaria Cafetaria apart

1

18

enkel op weekdagen

30,00 euro/dagdeel

60,00 euro/dagdeel

90,00 euro/dagdeel

150,00 euro/dagdeel

per dag

75,00 euro/dag

150,00 euro/dag

225,00 euro/dag

375,00 euro/dag

25,00 euro/dag

50,00 euro/dag

75,00 euro/dag

125,00 euro/dag

Een dag bestaat uit vier dagdelen: 8 - 13 uur, 13 - 18 uur, 18 - 24 uur en na middernacht.


FESTIVALHAL DONKMEER exclusief verbruiksFestivalhal

kost water, gas en

175,00 euro/dag

500,00 euro/dag

1.000,00 euro/dag

1.250,00 euro/dag

(inclusief nieuw

elektriciteit

sanitair blok)

vast forfait voor

200,00 euro

200,00 euro

200,00 euro

200,00 euro

Tribune

375,00 euro/dag

500,00 euro/dag

-

750,00 euro/dag

Openluchtpodium

125,00 euro/dag

250,00 euro/dag

-

500,00 euro/dag

125,00 euro/dag

250,00 euro/dag

-

500,00 euro/dag

50,00 euro

50,00 euro

-

50,00 euro

50,00 euro/dag

100,00 euro/dag

-

250,00 euro/dag

50,00 euro/dag

100,00 euro/dag

-

250,00 euro/dag

kuisen

zonder huur van de Festivalhal en Douches en sanitair blok

exclusief verbruikskost water, gas en elektriciteit vast forfait voor kuisen

Grasterreinen Afgesloten ruimte onder de tribune

GEMEENTEHUIS OVERMERE Raadzaal

10,00 euro/dag

20,00 euro/dag

30,00 euro/dag

50,00 euro/dag

Vergaderlokaal

10,00 euro/dag

20,00 euro/dag

30,00 euro/dag

50,00 euro/dag

30,00 euro/dag

50,00 euro/dag

75,00 euro/dag

125,00 euro/dag

GEMEENTEHUIS UITBERGEN Raadzaal

10,00 euro/dag

20,00 euro/dag

JC DE KROON Centrale

25,00 euro/dag

benedenruimte

50,00 euro/dag

SCC DE VENNE Polyvalente zaal,

enkel op weekdagen

30,00 euro/dagdeel

60,00 euro/dagdeel

90,00 euro/dagdeel

150,00 euro/dagdeel

per dag

75,00 euro/dag

150,00 euro/dag

225,00 euro/dag

375,00 euro/dag

15,00 euro/dag

30,00 euro/dag

45,00 euro/dag

75,00 euro/dag

inclusief podium, bar, doorgangskeuken en kleedkamer Keuken (bijgebouw) De belangrijkste uitzonderingen •

Huuraanvragen van vóór 1 april 2013 worden gefactureerd aan de oude tarieven en voorwaarden;

Er zijn aparte tarieven voor op- en afbouw van een activiteit in bepaalde lokalen;

Bestuursvergaderingen van erkende Berlaarse verenigingen zijn gratis in bepaalde lokalen;

Erkende Berlaarse muziekverenigingen betalen een jaarforfait van 150,00 euro voor repetities in bepaalde lokalen;

Erkende Berlaarse toneelverenigingen betalen 150,00 euro voor de repetities van één productie in bepaalde lokalen;

Berlaarse scholen en Berlaarse verenigingen die lid zijn van een gemeentelijke adviesorgaan, mogen één keer per kalenderjaar en voor één dag de grote zaal van CC Stroming huren aan de helft van de prijs;

u

CC Stroming, Festivalhal Donkmeer en JC De Kroon staan ter beschikking van particulieren. De andere ruimtes niet.

meer info: www.berlare.be/zaalverhuur (overzicht van de volledige, officiële reglementen) cultuurdienst, 052 42 35 31 en cultuur.reserveren@berlare.be

19


RUIMTE

die manier moeten we de eigenaars enkel lastigvallen als het om een groot probleem gaat dat wettelijk onder hun verantwoordelijkheid valt. Maar ook dat volgen we op, als de eigenaar dat wil.

Extra paar ogen kijkt mee Zijn er voorwaarden verbonden aan de samenwerking? Hillaert: Wij sluiten contracten met eigenaars af voor negen jaar. Daarnaast moet de woning over een conformiteitsattest be-

Zeker van je maandelijks huurgeld

schikken. Een pand dat niet voldoet aan de normen van de Vlaamse wooncode, komt niet in aanmerking. Maar dat mag evenmin verhuurd worden op de private markt. Het moet nu eenmaal in elk geval voldoen aan de kwaliteitsnormen van de Vlaamse over-

Woonaksent: betaalbaar huren en zorgeloos verhuren

heid. Wie nog niet over zo’n attest beschikt, mag toch met ons contact opnemen. We adviseren graag welke werken nodig zijn en

Een huurder die geen huur betaalt.

genoeg niet. We zijn echt op zoek naar extra

Steeds striktere kwaliteitsnormen van

huurwoningen.

bekijken of er premiemogelijkheden zijn.

Tot slot: jullie werken nauw samen

de overheid. Herstellingen. Allemaal

met het OCMW. Waarom is dat?

situaties die eigenaars van huurwonin-

Waarom zou een eigenaar met Woon-

gen meer en meer kopzorgen baren.

aksent vzw werken? Op de private

Woonaksent vzw is als een pijnstiller

markt innen ze wellicht een hogere

Hillaert: Wij zijn verplicht huurbegeleiding

die vele van deze besognes wegneemt

huurprijs.

aan te bieden, omdat we met kwetsbare

of begeleidt. En wat doorslaggevend is:

mensen werken. Daar hebben OCMW’s

een eigenaar van een huurwoning die

Hillaert: Het klopt dat de huurprijs wat lager

veel ervaring mee. Vandaar. OCMW Berlare

met Woonaksent vzw in zee gaat, is op

ligt. Maar wie ervaring heeft in deze sector,

verzorgt voor ons die huurbegeleiding. Dat

het einde van de maand zeker van zijn

weet dat je op de private huurmarkt jaarlijks

betekent dat maatschappelijk werkers de

centen.

gemiddeld één maand huur verliest omwille

huurder ondersteunen bij het onderhoud

van bijvoorbeeld wanbetalers of leegstand.

van de woning en dat ze hen de rechten en

Een poos terug heeft de Vlaamse overheid

Bij ons daarentegen is een eigenaar 100

de plichten van de huurder bijbrengen. Voor

sociale verhuurkantoren in het leven ge-

procent zeker van zijn centen. Woonaksent

de eigenaars van woningen is onze samen-

roepen. Zij huren huizen en appartementen

vzw betaalt maandelijks de huur, zonder

werking met OCMW Berlare als een extra

op de private huurmarkt om ze vervolgens

mankeren. Ook wanneer de huurder zelf

paar ogen dat meekijkt over de schouder

voor een redelijke prijs onder te verhuren, bij

niet betaalt of het pand leeg staat.

om de kwaliteit van de woning blijvend te garanderen. Nog een argument misschien

voorrang aan de meest kwetsbare personen. In Berlare is Woonaksent vzw als zo’n sociaal

Betekent dit dan ook dat jullie alle

om een samenwerking met ons te overwe-

verhuurkantoor aan de slag. Maar het wer-

administratie overnemen?

gen. (lacht)

n

kingsgebied reikt verder dan onze gemeente, vertelt coördinator Ruth Hillaert.

Hillaert: Ja. Eigenaars sluiten een contract met ons; wij met de huurders. Dus is het

20

meer info: Woonaksent vzw, u

Hillaert: Wij zijn ook actief in Buggenhout,

logisch dat wij ook al het papierwerk opvol-

Dendermonde en Hamme. Dit jaar nog

gen. Zelfs het minder prettige zoals uithuis-

052 37 85 73

breiden we uit naar Waasmunster. Mo-

zettingen. Bovendien werken we samen met

en www.woonaksent.be

menteel beheren we 116 woningen. Dat is

het technisch personeel van het OCMW om

OCMW Berlare, 09 326 97 21

een mooi aantal, maar het volstaat jammer

kleine onderhoudswerken uit te voeren. Op

en 09 326 97 24


UiT IN BERLARE

Schitter zelf op ‘Het Woord’ Op zoek naar lokaal muziektalent voor comedyavond Bosquimano v.z.w. gaat op zoek naar

Op ‘Het Woord’ is steevast ook plaats

lokaal muziektalent en geeft het een

voor live muziek.

podium tijdens ‘Het Woord’ op zaterdag

Wat verwachten jullie van de act? Joris: De muziekact heeft kwalitatief materi-

7 september in CC Stroming. Demo’s

Joris: (knikt) We dachten van bij aanvang

aal om twee keer vijftien minuten te spelen.

kan je insturen tot 10 mei. Voor je het

dat een zanger of band interessant was om

En de stijl moet een zittend, zeer gemengd

weet, sta je tussen comedians als Jeroen

even te verpozen bij al dat woordgeweld.

publiek kunnen aanspreken. Tot daar. Verder

Leenders, Jelle Denturck en Frederik

Maar we vonden ook dat de muzikale gast

staan we open voor alle talen, leeftijden en

Camargue.

meer dan een bruggetje moest zijn tussen

genres.

verschillende comedians. De lat lag dus ‘Het Woord’ is toe aan editie twaalf. Het staat

onmiddellijk hoog. Daarom nodigden we

Hoe kunnen geïnteresseerden

nog steeds voor een goede cocktail van

onder meer al Rick De Leeuw, Kathleen

kandideren?

stand-up comedy, cabaret en muziek in een

Vandenhoudt, Axl Peleman, Lankmoed, Lee

echte salonsfeer, met hapjes en drankjes.

Griffiths en Stash uit.

46. Mailen met een link naar een online

Stroming adopteerde het in 2007 als vaste seizoensopener. Die samenwerking werpt

Joris: Zij sturen demo, biografie en contactgegevens naar Bosquimano v.z.w., Warande

Het concept is van Bosquimano v.z.w.; CC

Twee keer vijftien minuten

demo kan ook via bosquimano_crew@ hotmail.com. In elk geval moeten de demo’s

vruchten af, weet ook Joris Van Peteghem, voorzitter van Bosquimano v.z.w.

En nu dus lokaal muzikaal talent?

Joris: ‘Het Woord’ mag al verschillende jaren

Joris: Ja. We zijn er zeker van dat dat er

Bosquimano bekend wie het podium mag

rekenen op een uitverkochte, uitzinnige zaal.

is. We deden dat trouwens eerder al met

delen met Jeroen Leenders (winnaar Leids

Dat doet deugd. Want we steken veel ener-

comedytalent. Niki De Sitter bijvoorbeeld. Of

Cabaret festival n.v.d.r.), Jelle Denturck

gie in de voorbereiding. We schuimen tel-

de Florrekes. Ze grepen hun kans met beide

(winnaar Vlaams Cabaret concours n.v.d.r.)

kens weer het land af, op zoek naar nieuw,

handen en bewezen dat ze deze speelkans

en Frederik Camargue (winnaar Waregem

sterk comedytalent. Raf Coppens, Lieven

hadden verdiend.

Koerse n.v.d.r.). n

ons bereiken vóór 10 mei 2013. Op 1 juni maken we op de Facebookpagina van

Scheire, David Galle, Bert Gabriëls, Nigel Williams, Han Solo en Veerle Malsschaert bijvoorbeeld. Het zijn maar enkele van de ronkende namen ondertussen, die we de voorbije jaren op ons podium hadden.

meer info: Joris Van Peteghem, voorzitter Bosquimano v.z.w., u

0496 36 69 22 en bosquimano_crew@hotmail.com

21


UiT IN BERLARE

200 kunstbootjes Tekenacademie in Museum Donkmeer

Waterdoop op zondag 23 juni Alle leerlingen tussen 6 en 11 jaar van de Tekenacademie hebben bootjes gemaakt. Deze bonte verzameling staat tentoongesteld van 2 tot en met 22 juni in Museum Donkmeer. Op zondag 23 juni om 11 uur mag elke kunstenaar in wording zijn vaartuig te water laten.

De eerste drie weken van juni wordt

krachten lieten zich inspireren door

ruimtelijk werk, gemaakt van onder meer

Museum Donkmeer een veilige haven

allerlei vaartuigen: vlotten, kano’s,

plastic flessen, piepschuim, riet en

voor ongeveer 200 artistieke bootjes.

roeiboten, zeilboten, luxejachten,

wegwerpmateriaal.

Ze zijn gemaakt door de leerlingen van

woonboten, piratenschepen,

De artiesten laten hun kunstbootjes zelf

de lagere graad van de Tekenacademie.

galjoenen, ‌ Alles kan, maar ze moeten

te water op zondag 23 juni om 11 uur

Persoonlijke creaties, maar ook

blijven drijven. Het resultaat is een

aan Museum Donkmeer. Dat belooft een

groepsopdrachten. Kinderen en leer-

kleurrijke en inventieve staalkaart van

kleurrijk schouwspel te worden. n

meer info: De bootjes zijn elke dag te bezichtigen in Museum Donkmeer van 2 tot en met 22 juni, u

22

van 9 tot 12.30 en van 13 tot 18.30 uur. Ze worden te water gelaten op 23 juni om 11 uur.


Inschrijvingen Tekenacademie volgend schooljaar De Tekenacademie opent de poorten voor iedereen vanaf het eerste leerjaar. Voor de lagere graad (6 tot 11 jaar) zijn er lessen (één keer per week, twee opeenvolgende uren) op woensdag van 13.30 tot 15.20 uur (Berlare en Overmere), op zaterdag van 9 tot 10.40 uur of van 10.50 tot 12.30 uur (Berlare), op zondag van 10 tot 11.50 uur (Berlare) of op zaterdag van 10 tot 11.50 uur (Overmere). Inschrijven kan van 1 tot 30 juni en van 1 tot 30 september. Je doet dat in de hoofdschool in Wetteren of tijdens de lesmomenten in het gewenste filiaal. Het inschrijvingsgeld bedraagt 68,00 euro of 47,00 euro met vermindering. Breng bij een eerste inschrijving de SIS-kaart van de leerling mee. meer info: Tekenacademie, 09 366 00 54 u

UiT

MET PIET

en academie@wetteren.be

www.academiewetteren.be

Meer interesse in muziek en woord?

Bezoek bouwwerf windturbines zaterdag 4 mei, 10.30 uur

Kinderen vanaf 8 jaar (op 31/12/2013) of uit het derde leerjaar zijn welkom op de Academie voor Muziek & Woord. Het eerste jaar notenleer bestaat uit

Uiteenzetting over de coöperatieve ven-

twee sessies per week, op woensdag van 13.30 tot 15 uur en op zaterdag van

nootschap Wase Wind en bezoek aan de

9.30 tot 10.30 uur. Het eerste jaar dictie is van 8.30 tot 9.30 uur op zaterdag.

werf in de Heikantstraat waar ze samen met Bredekop een windpark bouwt.

Inschrijven doe je bij voorkeur in CC Stroming op woensdag 26 juni (13.30 tot

Afspraak aan Oude Dreef 13A. Organisatie:

18.30 uur), zaterdag 31 augustus (9 tot 12.30 uur) of woensdag 4 september

Vormingplus Waas-en-Dender.

(13.30 tot 18.30 uur). Of in het gemeentehuis van Uitbergen op maandag 2 03 775 44 84

september (16 tot 18 uur). Het inschrijvingsgeld bedraagt 61,00 euro of 40,00 euro met vermindering. Voor elke bijkomende inschrijving (tweede studierichting, broer of zus) betaal

Rond de Donk

je 40,00 euro extra. Breng bij een eerste inschrijving de SIS-kaart van de

zondag 26 mei vanaf 14.30 uur

leerling mee.

u

Recreatieve jogging voor jong en oud. Voor meer info: Academie voor Muziek & Woord, 09 369 24 90 en gamwwetteren@skynet.be

kinderen tot 8 jaar is er een parcours van 650 m. Kinderen van 9 tot 12 jaar leggen een

www.gamwwetteren.be

traject van 1.300 m af. Verder kan je kiezen uit één, twee of drie ronden van 3,9 km. Inschrijven ter plaatse vanaf 13.30 uur op het Kapelleplein. Organisatie: sportdienst en

Opendeurd

voor beide

ag

academies

op zaterdag 22 juni van 9.30 to t 12.30 uur in de hoofd school in Wettere n

sportraad. 09 356 89 56

Meer UiTtips op www.UiTinBerlare.be

23


UiT IN BERLARE

10 toppers uit het nieuwe cultuurabonnement Vier vriendinnen screenen nieuw seizoen CC Stroming Ze noemen zich ‘de copinnekes’. Katrien, Geertrui, Sabine en Carla delen naast een tennisabonnement ook al jaren een abonnement in CC Stroming. Zij mochten dit jaar als eerste seizoen ’13-’14 inkijken en tippen hun tien toppers aan de lezers van Infogem. Wie kiest voor een abonnement, kan het vanaf 5 juni kopen.

Het Woord 7 september Katrien: “Traditie. Deze comedyavond luidt steevast mijn cultuurseizoen in. Niet te

Not the Beatles

missen, vind ik. Ook al was ik vorig jaar het

30 november

zaalslachtoffer van Lankmoed.”

Carla: “Geweldig dat de fantastische muziek komt. Inclusief instrumentarium, kledij en

Ivan & Emile Kasteelconcert

die beatlekopkes. Dat wordt recht springen

1 juni

van The Beatles opnieuw live tot leven

en dansen op de tribune.”

Fawlty Towers

Katrien: “Wij zijn niet vies van klassiek en

22 februari

gaan geregeld naar de kasteelconcerten. Heel andere sfeer, heel andere mensen ook

Carla: “I know nothing.

dan doorgaans in het CC, maar zeker even

I am from Barcelona. Ik ben superfan van

sympathiek. We zetten deze Ivan en Emile

deze legendarische BBC-reeks over het

in onze top tien, omdat ze wereldmuziek

beste slechtste hotel ter wereld.

spelen. En wij willen graag eens dansen in

Veel ronkende namen bij de acteurs voor

een echt kasteel.”

deze Vlaamse toneelbewerking. Dit moet een hilarische avond worden.”

Rick De Leeuw & band 22 maart Sabine: “Ik vind ‘m veel te theatraal.” De andere drie: “Maar zijn liedjes in het Nederlands zijn toch beresterk?” Sabine: “Da’s waar.”

24


Karl Vannieuwkerke & Les Supappes Belgische helden in de sport 7 december Sabine: “Destijds gingen we zonder veel verwachtingen met onze mannen mee naar de eerste editie. We waren achteraf laaiend enthousiast. Die voorstelling dreef op herkenning, nostalgie, humor en ontroering. Sport met een heel menselijk trekje. Benieuwd of Karl even origineel uit de hoek komt.”

De Beenhouwerij Bioritme 1 februari

Bart Cannaerts Wanneer gaan we nog eens bowlen? 24 mei

Sabine: “Gerrit De Cock en Reinert D’haene trommelen anderhalf uur lang op alles op en

Geertrui: “Straf hoe Cannaerts verfijnd vertelt

rondom zich. Steeds weer weten ze me te

over gewone dingen waar we onszelf in

verbazen, ook met hun geweldige decors.

herkennen. Ik lach tranen met tuiten bij die

Ik kom gegarandeerd blij gemutst en vol

man. En hij is leuk over de generatiegrenzen

energie de zaal uit.”

heen. Want onze kinderen zijn ook dol op zijn humor.”

Zjef Vanuytsel & Micheline Van Hautem

Kommil Foo | Breken 26 april

1 maart Geertrui: “Is dit nog comedy? Katrien: “Ik vind dat wel iets hebben, kleinkunst en chanson.” Sabine: “Bwa.”

Dat ook, ja. Maar hun voorstellingen behelzen het leven zelf. Minder schreeuwerig dan vroeger,

Geertrui: “’k Weet het zo niet.”

steeds intenser. Raf Walschaerts heeft

Carla: “We gaan dat doen!

me bij een vorige show na afloop aan

Als cadeau voor onze mannen.”

de bar zijn leven verteld.

(hilariteit)

Tijd voor een update, Raf.”

meer info: de abonnementenverkoop (vanaf vijf voorstellingen) u

loopt van 5 juni tot en met 5 juli. Losse tickets pas vanaf 7 augustus.

De gratis seizoensbrochure is vanaf 1 juni beschikbaar in CC Stroming,

de bibliotheek en het gemeentehuis, en op www.berlare.be/ccstroming.

25


UiT IN BERLARE

Met voorsprong naar de (trio-)triatlon Dankzij de tips van Veerle, Wouter en Geert

De zwemtips van Wouter Zaterdag 3 augustus vinden de trio-triatlon en de kwarttriatlon van het Donkmeer plaats. Professionals, semi-professionals en getrainde amateurs beschikken over

Krijg je vlot je wetsuit aan? Vermijd

medische schema’s en/of bakken ervaring om zo’n wedstrijd tot een goed einde te

stress voor de wedstrijd als volgt:

brengen. Alle andere dappere enthousiastelingen krijgen hier gratis en voor niets

stop de hand of voet die je in je pak wil

praktische tips van drie Berlaarse triatlongoeroes: Veerle D’haese, Wouter Monchy

schuiven in een diepvrieszakje.

en Geert Van Der Bruggen. •

Ga geregeld in open water zwemmen en oefen op oriënteren: kies een punt en probeer er naar toe te zwemmen.

De kwarttriatlon aan het Donkmeer is dit jaar

jaar op rij gaan de sportdienst en sportraad

aan de 30ste editie toe en is daarmee een

op zoek naar de snelste club, vereniging,

van het deelnemersveld heerst er bij

vaste waarde in de agenda van triatleten.

ploeg, familie of vriendengroep van onze

de start chaos. Niet ideaal als je een

De wedstrijd is ook steevast volzet: 250

gemeente.

beginner bent.

Start aan de zijkant. In het midden

deelnemers zwemmen 1.500 meter, gaan vervolgens voor 45 km op de fiets en lopen

In de loop der jaren doken steeds meer

tot slot nog 10 km.

Berlaarse namen op in de deelnemerslijst van de kwarttriatlon. Sommige onder hen

Naar aanleiding van de 25ste editie kwam er

dwingen zelfs met hun prestaties (inter)-

een nevencompetitie: de trio-triatlon. Het is

nationaal respect af. Het gaat onder meer

een recreatieve aflossingstriatlon voor ploe-

om Veerle D’haese, Wouter Monchy en

gen van drie personen. De eerste moet 250

Geert Van Der Bruggen. Op vraag van

meter zwemmen, de tweede 15 km fietsen

Infogem geven ze enkele concrete tips

en de laatste 3,5 km lopen. Voor het zesde

aan beginners. n

starten op 1 mei via www.berlare.be/triatlon.

sportdienst, 09 356 89 56 en sportdienst@berlare.be

meer advies en info op www.tritraining.be, www.athletefitting.com en www.flemishtriatlonteam.be

26

(teamblog van Veerle en Wouter)

© Bert Van der Linden

meer info: Inschrijvingen voor de kwarttriatlon en trio-triatlon u


De looptips van Veerle •

Vervang de veters in je loopschoenen door elastieken veters. Bij de wissel verlies je zo geen domme seconden. Als je gevoelig bent voor blaren, loop dan zeker met sokken.

Verzorg je opbouw op training. Verhoog de afstand op weekbasis met maximaal

UiT

MET WIM

10 procent. En dat drie weken op rij. Gun je gestel en spieren wat rust in de vierde

© Bert Van der Linden

week en ga andere dingen doen, zoals fietsen of zwemmen. •

Ontbijtmanden moederdag zondag 12 mei vanaf 7.30 uur

Specifiek voor de trio-triatlonloper: overhaast je niet in de eerste kilometer. Neem onmiddellijk een tempo aan dat je

Verras mama met een ontbijt aan huis.

de rest van de wedstrijd kan volhouden.

Met croissant, peperkoek, koffie, chocomelk, yoghurt, … Leveringen tussen 7.30 en 10.30 uur.

De fietstips van Geert •

Organisatie: chiro Overmere.

Weet waar je fiets staat. Zorg dat je

www.chirojongensovermere.be

een referentiepunt hebt als je uit het

en www.chiromeisjesovermere.be

water komt.

Train met regelmaat en bouw de kilometers langzaam aan op. Ga liever

Donkmeertocht

drie à vier keer per week kortere tripjes

zaterdag 18 mei vanaf 7 uur

fietsen dan één keer lang.

vanuit Festivalhal Donkmeer

Leer in groep (peloton) rijden. Dat

Bewegwijzerde routes van 6, 12, 18, 24 of 30

vraagt toch wel wat behendigheid.

km. Doorheen Eendenkooi, Gratiebossen,

Zeker hier, want het is een bochtig

Berlare Broek, Scheldemeersen en/of

parcours. Je verkent het best op

Heidemeersen. Organisatie: Boerenkrijgstap-

voorhand.

© Bert Van der Linden

pers Overmere. www.boerenkrijgstappers.be

Meer UiTtips op www.UiTinBerlare.be

27


UiT IN BERLARE

Katrina en de Neefs Katrina (zonder Waves) en Günther Neefs op Such a Night

Katrina en Günther Neefs spelen zaterdag 4 mei op het Such a Night Festival in Festivalhal Donkmeer. Samen met Brotherhood of man en Ignace moeten ze honderden liefhebbers van oldies een onvergetelijke avond bezorgen.

Such a Night heeft in ruim een decennium

interpretaties van swing-, pop- en soulklas-

tijd een mooi parcours afgelegd. Het festival

siekers.

heeft steeds oog gehad voor professionaliteit en gezelligheid. Die aanpak rendeert: het festival heeft niet alleen een trouw

Drankjes aan tafel en dansvloer

publiek opgebouwd, de programmatoren overtuigen ook steeds makkelijker interna-

De artiesten worden aan het Donkmeer

tionale muziekkanonnen uit de jaren zestig,

begeleid door The Golden Bis Band, een

zeventig en tachtig om af te zakken naar het

achtkoppig Belgisch toporkest. Such a Night

Donkmeer.

festival gaat er prat op dat elke artiest alles live speelt en zingt. Organisator Chris Rom-

Katrina Leskanich bijvoorbeeld. Frontvrouw

baut: “We willen ons publiek niet bedotten

van de legendarische The Waves dat in 1985

met grote kleppers die vandaag slechts een

de Grammy Award won voor beste band.

schim zijn van hun gloriejaren. De mensen

Iedereen brult gegarandeerd hun ‘Walking

op ons podium zijn in topvorm en treden

on sunshine’ mee. Maar ook solo scheerde

nog overal ter wereld met veel bijval op.”

ze hoge toppen. Met ‘Love shine a light’ bijvoorbeeld, waarmee ze de concurren-

Een straf programma is de basis, maar is niet

tie op het Eurovisiesongfestival van 1997

zaligmakend. Dat weet Rombaut ook. “Zon-

verpletterde.

der een tevreden publiek mag je de boeken sluiten. Daarom investeren wij ook in aan-

Brotherhood of man is de tweede overzeese

gename randvoorwaarden. Onze verzorg-

act en – toevallig – ook songfestivalwinnaar

de geluidstechniek en lichtshow bekoren

met ‘Save your kisses for me’. Uit eigen land

vele muziekliefhebbers. Maar misschien is

verwelkomt Such a Night Ignace en Günther

onze grootste troef nog wel dat het publiek

Neefs. Deze laatste verbaasde een paar jaar

met een drankje in een echt glas aan tafel

terug vriend en vijand met zijn overtuigende

kan zitten en dat we een aparte dansvloer voorzien.” n

meer info: u

Such a Night op zaterdag 4 mei om 21 uur in Festivalhal Donkmeer.

Tickets kosten 15,00 euro (voorverkoop) of 17,00 euro (aan de kassa).

Reserveren via 0477 35 98 79 of tickets@suchanight.be

www.suchanight.be

28

Deuren open vanaf 20.15 uur.


’t Nachtkastje van Martine Uyttendaele Welke boeken en/of DVD’s liggen op de nachtkastjes van onze inwoners? We snuisterden deze keer in de slaapkamer van Martine Uyttendaele, leerkracht lager onderwijs. Al deze materialen en nog veel meer vind je in onze bib!

UiT •

Haar naam was Sarah (Tatiana De Rosnay)

MET ANN

16 juli 1942. Sarah (10) en haar ouders worden opgepakt in Parijs. Ze heeft ongezien haar kleine broertje nog in een kast verstopt en belooft hem even later te bevrijden. Maar Sarah journaliste in Parijs een artikel schrijven over die gebeurtenis. Een geheim van haar schoon-

Brandpreventie voor senioren

familie komt bovendrijven. Ondanks het advies zich daar niet mee te bemoeien, probeert de

donderdag 16 mei om 14 uur in

journaliste het spoor van Sarah te volgen.

CC Stroming

wordt gedeporteerd en ze ziet hem nooit meer terug. Zestig jaar later moet een Amerikaanse

De twee verhaallijnen worden beurtelings beschreven. Vooral de ervaringen van Sarah geven de lezer een onthutsend beeld van de wreedheden rondom de deportatie. Prachtig verteld,

Lezing over brandpreventie thuis en kleine

aangrijpend en met een dramatische ontknoping.

blusmiddelen. Daarna is er koffie, gebak en

De recente verfilming mist de details die het boek zo straf maken.

animatie. Schriftelijk inschrijven verplicht tot 10 mei op het gemeentesecretariaat.

Chocolat (Joanne Harris)

Organisatie: seniorenraad.

Ook verfilmd. ‘Chocolat’ vertelt het verhaal van de jonge moeder Vianne Rocher die met haar dochter Anouk aankomt in het fictieve Franse dorpje Lansquenet-sous-Tannes. Daar opent

052 43 23 40

zij de kleine chocolaterie ‘La Céleste Praline’. De manier waarop Vianne in het leven staat en vooral haar chocolade veranderen het leven van de dorpelingen. n

Breng de Eerste Wereldoorlog mee in beeld

Dansshow zaterdag 8 en zondag 9 juni, telkens om 14 uur in CC Stroming

Inwoners met foto’s, brieven, ansichtkaarten, … uit de Eerste Wereldoorlog (1914-1918), worden gevraagd om deze te laten inscannen. Het verzamelde

200 leerlingen nemen je mee naar de

materiaal moet helpen om de impact van de Grote Oorlog op onze streek beter

schoolbanken voor een niet zo alledaagse

in beeld te brengen en zal worden gebruikt voor educatieve doeleinden.

schooldag. Organisatie: dansschool Locomotion.

Deze scansessies zijn een initiatief van Erfgoedcel Land van Dendermonde. Medewerkers komen langs en digitaliseren jouw stukken onmiddellijk, zodat je de

09 367 97 00

kostbare herinneringen meteen weer mee naar huis kan nemen. De scankaravaan komt in Berlare langs op donderdag 30 mei in de bibliotheek tussen 15 en 20 uur. Past de datum je niet? Je kan op dezelfde uren ook terecht in de bibliotheek van Zele (23 mei) en Wetteren (28 mei) of in het stadhuis van Dendermonde (18 mei) en

Meer UiTtips op www.UiTinBerlare.be

het Sociaal Huis van Wichelen (4 juni). meer info: 052 25 03 40 en www.egclandvandendermonde.be u

29


dinsdag, woensdag en donderdag

woensdag 1 mei, 6 uur

zaterdag 4 mei, 21 uur

Wandeluurtje

Dauwwandeling

Such a Night

Boerenkrijgstappers Overmere

Gezinsbond Uitbergen

Zie artikel p. 28.

Op dinsdag om 19 uur aan sporthal Overmere,

Wandeling langs de mooiste paden en

op woensdag om 19 uur aan sporthal Berlare,

plaatsen in Uitbergen, met aansluitend een

op donderdag om 14 uur aan Museum Donk-

ontbijtbuffet.

zondag 5 mei, 10 uur

meer en ook op donderdag om 19 uur aan

afspraak: SCC De Venne

Garageverkoop

Delhaize Overmere.

meer info: 09 367 72 17

Femma en kwb Overmere

meer info: 09 367 75 97

In de straten van Overmere. meer info: meganck.johan@gmail.com 3 en 4 mei, 20 uur

maandag, woensdag en vrijdag

Meiskes en jongens

Joggen onder begeleiding

Panta Rhei

zondag 5 mei, 14 uur

Atletiekkern Overmere

Stuk van Arne Sierens over een steenrijk gezin.

Gezinswandeling

Op maandag om 19.30 uur aan Bareldonkka-

Alles blinkt, maar de realiteit stinkt.

Natuurpunt Dendermonding

pel. Op woensdag en vrijdag om 18.30 uur aan

plaats: Feestzaal Overmere

Met aandacht voor de voorjaarsfauna

achterkant sporthal Overmere.

meer info: 0474 68 32 55

en –flora op ’t Stampkot en op de Hoge Berg.

afspraak: basisschool Ten Berge

meer info: 09 367 85 10

meer info: 052 42 69 72 vanaf 4 mei

doorlopend Showcase Van stadsstront naar zandgrond

ShaMoDo It

maandag 6 mei, 19.30 uur

Heem- en Oudheidkundige Kring

Dansvoorstelling voor jong en oud. 4, 10 en 11

Infoavond

Berlare

mei om 19.30 uur; 5, 9 en 12 mei

ACV Berlare

‘Riekend’ rustpunt: tentoonstelling en info over

om 14.30 uur.

Over het stelsel Werkloosheid met

vroegere mesttransport en de hedendaagse

plaats: CC Stroming

bedrijfstoeslag (vroeger Brugpensioen).

problematiek.

meer info: 052 21 69 51

plaats: sporthal Berlare meer info: 03 765 21 63

plaats: riekend rustpunt / loskaai Sluis zaterdag 4 mei, 10.30 uur 1 t.e.m. 26 mei

Bezoek windturbines

woensdag 8 mei, 15 uur

Berlaars Salon

Vormingplus Waas-en-Dender

Voorleesmoment voor kleuters

Werk van meer dan 50 lokale kunstenaars. Elke

Zie UiTtip p. 23.

Bibliotheek Berlare

dag te bekijken van 8 tot 20 uur.

Ook op 22 mei, 5 en 19 juni.

plaats: kasteel en park

plaats: bib Berlare

meer info: 052 42 42 47

meer info: 052 42 61 88

Meer UiTtips op www.UiTinBerlare.be en www.UiTinVlaanderen.be

30

Showcase ShaMoDo It

Garageverkoop

Barbecue KSJ Berlare

vanaf 4 mei

zondag 5 & 26 mei

zaterdag 11 mei


vanaf woensdag 8 mei, 19.30 uur

zondag 12 mei, 7.30 uur

zondag 26 mei, 10 uur

Fietstocht

Ontbijtwandeling

Garageverkoop

Femma Berlare

vzw Durme

Gezinsbond Berlare

Ook op 15, 22 en 29 mei, en 5, 12, 19 en 26

Wandeling langs de boorden van de Schelde-

In de straten van Berlare.

juni.

broeken met aansluitend een ontbijt.

Deelnemende adressen vanaf 19 mei op

afspraak: parochiekerk Berlare

afspraak: taverne ‘t Veerhuis

www.gezinsbondberlare.be.

meer info: 052 42 22 24

meer info: www.vzwdurme.be

meer info: 0475 69 38 29

vrijdag 10 mei, 19 uur

woensdag 15 mei, 19.30 uur

zondag 26 mei, 14 uur

Streekbieravond

Avondwandeling

Dag van het Park

KSJ Berlare

Kolena v.z.w.

Zie artikel p. 38.

plaats: De Kastaar

De lente waarnemen in de Kalkense Meersen.

meer info: www.ksjberlare.be

afspraak: parochiekerk Uitbergen meer info: 0486 46 08 71

zondag 26 mei, 14.30 uur

ROND DE DONK zaterdag 11 mei, 18 uur

sportdienst en sportraad

Barbecue

donderdag 16 mei, 14 uur

KSJ Berlare

Brandpreventie voor senioren

plaats: Parochiezaal

Seniorenraad

meer info: www.ksjberlare.be

Zie UiTtip p. 29.

Zie UiTtip p. 23.

zondag 26 mei, 19.30 uur Studio Zondag Ambassadors of nowhere

zaterdag 11 mei, 19 uur

zaterdag 18 mei, vanaf 7 uur

Krachtige vocalen, scheurende gitaren en een

Utrechts Kathedraalkoor

Donkmeertocht

pompende ritmesectie.

Orgelcomité Overmere

Boerenkrijgstappers Overmere

plaats: CC Stroming

plaats: parochiekerk Overmere

Zie UiTtip p. 27.

meer info: 052 42 35 31

zaterdag 18 mei, 20 uur

vrijdag 31 mei, 19 uur

zondag 12 mei, 7.30 uur

Ladies first

Dag van de buren

Ontbijtmanden moederdag

Voice Male

Heikantstraat

Chiro Overmere

A capella-arrangementen van tijdloze num-

Gezellig samenzijn met de inwoners van de

Zie UiTtip p. 27.

mers die vertolkt werden door vrouwen.

Heikantstraat.

meer info: 052 42 35 31

plaats: Heikantstraat

meer info: 0473 34 53 74

meer info: www.heikantstraat.be

© Kirsten Van der Haegen

Je eigen activiteit in deze UiTagenda? Voer ze in vòòr 6 juni via UiTdatabank.be

Voice Male

Hek

Dansschool Locomotion

zaterdag 18 mei

1 en 2 juni

8 en 9 juni

31


2 t.e.m. 30 juni

zondag 9 juni, 7.30 tot 12 uur

Te water

Mountainbiketour

Puitenkloppersrit

Leerlingen Academie

VBS De Duizendpoot

De Retrovrienden

Zie artikel p. 22.

Verschillende afstanden (30, 45, 60 km) en

Oldtimerrit voor voertuigen van minstens 25

aparte kidstour (15 km) om 10 uur.

jaar oud.

afspraak: SK Berlare

afspraak: café Den Turfput

meer info: www.duizendpootberlare.be

meer info: www.deretrovrienden.be

en diep in het bos

woensdag 12 juni, 19.30 uur

28 juni t.e.m. 4 juli

Familievoorstelling op locatie. Vertrek met de

Jonge dieren

Week van de Trappist

bus op de parking van CC Stroming.

Kolena v.z.w.

Cultuurcafé

Op zaterdag om 14 en 19 uur;

Avondwandeling in het oostelijk deel van de

Alle trappisten verkrijgbaar,

op zondag om 14 uur.

Kalkense Meersen, op zoek naar jong leven.

waaronder drie op ‘t vat.

meer info: 052 42 35 31

afspraak: parochiekerk Uitbergen

plaats: cultuurcafé

meer info: 0486 46 08 71

meer info: 0474 66 51 67

1 en 2 juni

zondag 16 juni, 9 uur

Hek Kinderenvandevilla

8 en 9 juni

Dansshow

zaterdag 15 juni

Dansschool Locomotion

Trappistenrit

Zie UiTtip p. 29.

Cultuurcafé Voor wielerliefhebbers. Afstand ongeveer 150 km.

zaterdag 8 juni, 22 uur

afspraak: cultuurcafé

30 plus fuif

meer info: 0474 66 51 67

Bosquimano v.z.w. plaats: Festivalhal Donkmeer meer info: www.30plus.be Meer UiTtips op www.UiTinBerlare.be en www.UiTinVlaanderen.be Je eigen activiteiten in deze UiTagenda? Voer ze in vóór 6 juni via www.UiTdatabank.be.

Meer UiTtips op www.UiTinBerlare.be en www.UiTinVlaanderen.be

32

30 Plus Fuif

Mountainbiketocht VBS De Duizendpoot

Puitenkloppersrit

zaterdag 8 juni

zondag 9 juni

zondag 16 juni


Brieven dwingen mensenrechten af

© Herman De Backer

BERLARE & DE WERELD

Ook Berlaarse groep schrijft voor Amnesty International Elke dag krijgt Amnesty International informatie over mensen(groepen) in gevaar. Elk dag reageren ontelbare vrijwilligers wereldwijd met protestbrieven en -mails. Deze schrijfacties bestaan al jaren. Ook in Berlare. Bovendien zijn ze in één op vier gevallen succesvol. Infogem haalde zijn beste pen boven en ging praten met Erik Krick, coördinator van de schrijfgroep in onze gemeente. Amnesty International ijvert voor het naleven

19.30 uur in het Cultuurcafé. Ik overloop

daar projecten tussen staan waarvoor ook

van de rechten van de mens in heel de we-

de acties die ik krijg via mail en een groe-

wij hebben geschreven.

reld. De organisatie verzamelt info via media,

penzending vanuit Amnesty Vlaanderen in

getuigen, een netwerk van informanten en

Antwerpen. Vaak zijn dit confronterende

De groep van Berlare bestaat al vele

eigen medewerkers. Amnesty waakt er over

verhalen over individuele of collectieve

jaren, maar lijkt me weinig gekend.

dat deze informatie minstens door twee

foltering, doodstraf, ontvoering, bedreiging,

onafhankelijke bronnen is bevestigd alvorens

discriminatie, intimidatie, …

Erik: Het is inderdaad een kleine, maar wel

tot actie over te gaan.

Elke schrijver pikt er twee tot drie acties uit

heel trouwe groep schrijvers. Zelf ben ik al

Dat er werk aan de winkel blijft, bewijzen de

en schrijft vervolgens de voorbeeldbrieven

lid sinds 1991. We hebben die eerste jaren

beelden die we dagelijks in het journaal te

over. Ondertussen maken we het ook gezel-

bij iemand thuis geschreven. Daarna vonden

zien krijgen.

lig. We drinken een glas, babbelen bij, vieren

we onze stek in Joko. Toen dat dicht ging,

Maar hoe maakt een brief uit Berlare mee

al eens een verjaardag. Aan het einde van de

kregen we onderdak in het Cultuurcafé.

het verschil? We vroegen het aan coördina-

avond verzamel ik de brieven. Thuis zorg ik

Omdat daar altijd volk zit, verhoogt onze

tor Erik Krick.

dan voor de verzending ervan. Die brieven

zichtbaarheid. Dat is goed, want extra vrijwil-

komen onder meer terecht bij ambassa-

ligers zijn zeker welkom. n

Erik: De kracht van het brieven schrijven,

deurs, regeringsleiders, rechters en allerlei

en de kans op resultaten, zit hem uiteraard

mensenrechtenorganisaties.

in het aantal. De macht van het getal, zeg maar. Elke brief kan het verschil maken.

Zichtbaarheid verhogen Ongeveer één op vier schrijfacties

Gezellig

meer info: De Berlaarse schrijfu

groep van Amnesty International

boekt resultaat. Verneem je of jullie

schrijft elke derde donderdag

schrijfacties goed aflopen?

(behalve in juli) vanaf 19.30 uur in

Hoe verloopt zo’n schrijfavond?

het Cultuurcafé. Erik: Op de website van Amnesty en in de

Erik: Elke derde donderdag van de maand

maandelijkse nieuwsbrief vind je een over-

verzamelen ongeveer tien vrijwilligers om

zicht met ‘goed nieuws’. Het doet deugd als

Erik Krick, 0473 97 37 13 en erik.krick@hotmail.com

www.aivl.be

33


BERLARE & DE WERELD DE AMBASSADEUR

“Studeren is voor jonge mensen moeilijker geworde Dorpsgenoot Piet Taelman, decaan Rechtsfaculteit Universiteit Gent Stijn Meuris bezong in ‘Druk in Leuven’ het lyrische studentenleven uit de jaren ‘90. Of hij nu nog met dezelfde tekst op de proppen zou komen, valt te betwijfelen. “Het is veranderd”, zegt Piet Taelman, decaan van de Rechtsfaculteit van de Universiteit Gent. “Studeren is voor jonge mensen moeilijker geworden.” Piet Taelman kwam in 1984 in onze ge-

Gent was. “Hij was mijn mentor. In 1986

alle weekends en vakanties door.” Hij werd

meente wonen. “Ik ben mijn vrouw (notaris

vroeg hij me of ik deeltijds assistent aan de

beloond. Voor zijn scriptie ontving hij de

Lutgart Hertecant n.v.d.r.) gevolgd. Ik had

universiteit wou worden. Ik heb toegezegd

Fernand Collin-prijs. “Ik was daar om twee

haar jaren voordien voor het eerst ontmoet

en begeleidde die eerste jaren de studen-

redenen heel trots op: het is een inter-

in café De Dulle Griet in Gent, waar ik op dat

ten vooral met praktijkoefeningen voor

universitaire erkenning en het was van 1982

moment met klasgenoten aan het bespre-

het vak burgerlijk procesrecht.” Om aan de

geleden dat Universiteit Gent deze prijs in de

ken was wat we met de opbrengst van onze

universiteit benoemd te kunnen worden, is

wacht had gesleept.

100 dagen-TD zouden doen. We gingen

een succesvolle doctoraatstudie noodza-

toevallig beiden rechten studeren en zijn

kelijk. Piet heeft zich hierop toch enige tijd

elkaar dus veel blijven zien”, lacht Piet.

moeten voorbereiden. Ook mentaal, want

Decaan

doctoreren gaat gepaard met veel studie en afzondering. “Maar in de zomer van 1991

Nadien kwam Piets carrière aan de univer-

was er een doorbraak met een stelling die

siteit in een stroomversnelling. Hij doorliep

inging tegen de gevestigde cassatierecht-

diverse stadia (van deeltijds docent over

Na zijn studies (1982) startte Piet zijn

spraak en die ik ook kon onderbouwen.

hoofddocent en hoogleraar naar gewoon

professionele carrière in het advocaten-

Ik heb er mijn tanden ingezet. Drie en een

hoogleraar) en werd tussendoor door de

kantoor van Marcel Storme die ook prof in

half jaar heb ik gestudeerd en geschreven,

huidige rector Van Cauwenberge gevraagd

Van balie naar lesbank

34


Is het nieuwe onderwijssysteem een zegen?

schuiven aan de universiteitsbibliotheek om daar te studeren, omdat ze er hun smartphones verplicht moeten afzetten”, lacht

Het onderwijslandschap is sterk veranderd.

Piet.

De decaan beaamt. “De Bolognaverklaring uit 1999 over het hoger onderwijs heeft het

Blijft er nog wel tijd over voor het studen-

studiesysteem grondig hervormd en veel

tenleven? Ook dat ziet Piet inkrimpen. “Ik

flexibeler gemaakt. De regel is nu een se-

vertel graag een anekdote die exemplarisch

mestersysteem met modules en kredietpun-

is. De studentenclub van de Rechtsfacul-

ten, en veel aandacht voor een persoonlijk

teit heeft jaren een eigen café uitgebaat.

parcours. Ik ben er niet onverdeeld gelukkig

De vereniging heeft dat moeten opgeven,

mee, omdat ik ervaar dat vele studenten

omdat de studenten gewoon geen tijd meer

ermee worstelen. Het vraagt van hen ook

hebben. Die paar maanden per jaar dat ze

veel meer discipline. Er zijn vandaag twee

activiteiten houden, zijn niet rendabel

examenperiodes per jaar en bij elk examen

genoeg om het café een jaar te huren…”

kunnen studenten zich ’s morgens de vraag stellen: kan ik het wel? En dan beslissen om eventueel niet deel te nemen en het vak

Actualiteit zorgt voor instroom

en.”

© Bert Van der Linden

mee te nemen naar het volgende jaar. Op dat vlak was het vroeger veel rechtlijniger

Hoewel het studentenleven minder ro-

en eenvoudiger. Je had een klein jaar de tijd

mantisch is dan een decennium terug, is de

om je aan te passen. Er bleef nog voldoende

democratisering van het hoger onderwijs

tijd over om je ook als mens te ontwikkelen.

een feit. “Het is massaonderwijs geworden.

Je examens legde je allemaal af in juni en je

Dit academiejaar zijn bijna 700 eerstejaars

had twee mogelijkheden: je slaagde, al dan

begonnen aan onze faculteit. Ik denk dat

niet in tweede zit, of je biste.”

rechten en criminologie opnieuw populair

Het is massaonderwijs geworden. Dit academiejaar zijn bijna 700 eerstejaars begonnen aan onze faculteit. Universiteitsbib als rustpunt

zijn door allerlei televisieformats en enkele opmerkelijke assisenzaken. Onze aula zat

om als directeur Onderwijs van de

Student zijn anno 2013 is dus geen lachertje.

bomvol voor de infodag onlangs, terwijl

Universiteit Gent aan de slag te gaan.

Het nieuwe onderwijssysteem is daar één

op hetzelfde moment het proces Kim De

Vijf jaar geleden werd hij verkozen als

aspect van. Maar de decaan geeft ook toe

Gelder volop aan de gang was.”

decaan van de faculteit Rechten. “Als decaan

dat het volume leerstof stijgt. “Ja, onze stu-

leid ik de faculteit en ben ik verantwoordelijk

denten moeten meer kennen en verwerken

De hoge instroom baart de decaan organi-

voor het bestuur en het beheer.

dan vroeger. De informatiestroom vandaag

satorische zorgen. Maar in het auditorium

Personeelszaken, onderwijsprogramma’s

is dan ook bijzonder groot. De maatschappij

laat hij dat niet aan zijn hart komen. “Ik wil

maar evengoed een lamp die niet brandt bij

en het recht zijn een stuk complexer ge-

graag nog lang les geven. Enige nadeel is

wijze van spreken, passeren op mijn bureau.

worden. Internetcriminaliteit, om maar een

dat de studenten altijd even jong blijven en

Maar niet alle beslissingsrecht ligt bij de

voorbeeld te geven. Daartegenover staat wel

ik ouder word. Ik merk dat vooral met voor-

decaan. Universiteit Gent wil immers een

dat digitale hulpmiddelen en juridische da-

beelden. Als ik vertel over de Benedetti en

inspraakgerichte organisatie zijn.

tabanken overal vlot beschikbaar zijn. Maar

de raid op de Generale Maatschappij (1988)

Dat betekent dat ik de beleidslijnen wel

die internettoegang overal heeft tegelijkertijd

dan zie ik al die ogen in de aula ronddraaien.

uitteken en kandidaten voor een functie

een keerzijde: studenten worden voortdu-

En dan besef ik ineens dat die nieuwe lich-

voordraag, maar dat de eindbeslissing bij de

rend afgeleid en belaagd door het internet

ting toen nog niet geboren was”, lacht Piet. n

faculteitsraad ligt.

in het algemeen en sociale media in het

Op zich een boeiend gegeven, omdat ik de

bijzonder. Je moet echt wel over karakter

leden soms moet overtuigen. Ja, er komt

beschikken hoor. Het creëert trouwens een

dus wel wat lobbywerk bij”, lacht Piet.

nieuw fenomeen: studenten staan nu aan te

Opgetekend door Tom Van Acker.

35


BERLARE & DE WERELD

Ontroerd door droom berggids Christel Foncke plaatst waterpunten in Nepalees bergdorp Christel Foncke uit Overmere trok in

Christel: Rudra is heel belangrijk geweest

watertank. Die lekt, is moeilijk bereikbaar

april 2011 op trektocht naar Nepal. Wist

voor mij. Op de momenten dat ik het fysiek

en staat bij grote droogte leeg waardoor de

zij veel dat ze een paar weken later terug

heel zwaar had, was hij er om mij aan te

bewoners nog een heel eind verder bergop

zou keren met een persoonlijk engage-

moedigen. Met zijn Nepalese liederen

moeten stappen. Al bij al heeft Rudra geluk

ment voor de inwoners van een berg-

bracht hij ook veel sfeer in de groep. Maar

gehad met een job in de hoofdstad Kath-

dorp. Ze zamelde 1.000,00 euro in en

het was vooral de manier waarop hij in het

mandu. Van zijn loon onderhoudt hij zijn

bracht zo, onder de vleugels van de Holi

leven staat die me heeft ontroerd en me tot

eigen gezin, zijn ouders, broer en zus. Zeven

Maya Foundation, stromend water veel

actie heeft aangezet.

personen in totaal. Maar hij wil meer doen.

dichter bij de mensen. Nu broedt ze op

Hij wil beetje bij beetje het basiscomfort van

een nieuwe project rond basishygiëne. Maar in haar Vlaamse nuchterheid wil ze niets overhaasten.

de 500 dorpelingen verbeteren. Daarom

Samenwerking met officiële stichting

pitst hij consequent wat broodkruimels van zijn loon af om het dorp op termijn vooruit te helpen. Dat trof mij en ik heb ‘m toen be-

Wat was daar zo bijzonder aan?

loofd om waterpunten te helpen aanleggen.

Samen met een Nederlandse reisorganisator

Christel: De inwoners van Jhyagajhiti, zijn

Op je eentje?

en elf andere avonturiers vloog ze in het

geboortedorp in de bergen, zijn straatarm.

voorjaar van 2011 naar Nepal voor een rond-

Elektriciteit, sanitaire voorzieningen, medi-

Christel: (lacht) Ja en neen. Ik becijferde

reis. Ze maakte kennis met Rudra, de lokale

sche begeleiding en waterleiding zijn er niet.

dat ik voor het hele project 1.000,00 euro

berggids die de groep was toevertrouwd.

Om je een idee te geven: in het dorp is één

nodig had. Niet onoverkomelijk met steun

Christel Foncke had al jaren een droom: oog in oog staan met de mythische Himalaya.

36


1.000,00 euro inzamelen is niet onoverkomelijk. Maar ik wilde er zeker van zijn dat dit geld ter plaatse correct werd besteed.

Hedy Bracke op Damiaanbouwkamp Dorpsgenoot Hedy Bracke vertrekt begin juni naar Congo en gaat zich daar vrijwillig inzetten op een

van vrienden en kennissen, maar ik wilde

denk ik, omdat dankzij de stichting hun bij-

bouwkamp van Damiaanactie.

er wel zeker van zijn dat dit geld ter plaatse

drage tot de laatste cent traceerbaar is. Toch

Elke vrijwilliger moet minstens

correct werd besteed. Zo kwam ik terecht

moet ik de komende plannen voor het dorp

700,00 euro inzamelen.

bij de Holi Maya Foundation. Deze officiële

even bevriezen.

stichting uit Nederland was net opgericht door mensen die een jaar voor mij dezelfde

Hedy Bracke las begin dit jaar in Infogem

Waarom?

reis hadden gemaakt, reisorganisator Tho-

over de Damiaanbouwkampen. Hij informeerde zich verder, schreef

mas en zijn Nepalese vrouw Holi Maya. Ook

Christel: Mensen van de stichting, Rudra en

zich even later in en bereidt zich

Rudra is betrokken bij de werking. Holi Maya

ik willen nu investeren in toiletten. Er zijn er

momenteel voor op zijn avontuur.

en Thomas vliegen geregeld op en af. Zij

momenteel maar een paar in het dorp. Ge-

Hedy: “Ik vertrek op 4 juni voor drie

volgen meteen ook mijn project ter plaatse

lukkig ook in het schooltje. Maar we merken

weken naar Congo. Samen met nog

op en waken over een correct gebruik van

dat lang nog niet iedereen daar overtuigd is

zeven andere vrijwilligers en onder

de middelen.

van het nut. Dat is nochtans noodzakelijk,

begeleiding van plaatselijke

zeker ook omdat we op hen rekenen om

arbeiders ga ik er een chirurgisch

de toiletten te plaatsen en te onderhouden.

gebouw voor leprapatiënten helpen

Nu de financieringsmiddelen ter beschikking

renoveren.”

Hoever sta je? Christel: De werken zijn al een jaar afgerond.

stellen zou dan ook dom zijn. Ook Rudra wil

Rudra heeft die gecoördineerd en samen

dat trouwens niet. Het laatste wat hij wil is

met de inwoners van het dorp gerealiseerd.

het etiket van sjoemelaar opgeplakt krijgen

Ik hoor van Rudra hoe tevreden de mensen

in zijn dorp, als de resultaten niet onmiddel-

zijn met de zeven waterpunten, verspreid

lijk zichtbaar worden. Daarom is het zinvoller

Elke deelnemer aan zo’n bouwkamp

over het dorp. Ze zijn nu veel minder lang

eerst in te zetten op sensibilisering. Mensen

betaalt volledig zelf zijn reis en verblijf.

onderweg voor water. Dat maakt het leven

bewust maken van de noodzaak van per-

Om het project te financieren vraagt

voor hen iets minder zwaar.

soonlijke basishygiëne.

Damiaanactie aan elke vrijwilliger om

1337

minstens 700,00 euro in te zamelen.

Er zijn nog inwoners uit Berlare die

Eerst sensibiliseren, dan verder investeren

vertrouwd zijn met water en toiletten

“Wie de renovatie van zo’n lepracentrum

in derdewereldlanden.

genegen is, kan een bijdrage storten op het rekeningnummer BE71 0013 2751

Loopt je engagement verder?

Christel: Ik weet het. Daarom ben ik recent

9869 (BIC: GEBABEBB) van Damiaan-

lid geworden van de gemeentelijke raad

actie. Vergeet niet mijn sponsorcode te

Christel: Ik wil graag verder doen. Ook de

voor ontwikkelingssamenwerking. Ik wil

vermelden: 1337.

sponsors van de waterpunten blijven geïnte-

graag mijn steentje kunnen bijdragen. Maar

Giften vanaf 40,00 euro zijn fiscaal

resseerd. Omdat ze geloven in de noodzaak

ik zoek ook steun voor mijn Nepalproject.

aftrekbaar”, aldus nog Hedy.

en tastbaarheid van concrete, kleinschalige

Ervaringen uitwisselen, kennis en methodes

projecten, neem ik aan. Maar bovendien,

delen: daar kijk ik bijzonder naar uit. n

meer info: Christel Foncke, 0472 88 20 38 en c_foncke@hotmail.com u

http://banyanboom.wordpress.com (Christels blog)

www.holimaya.nl

meer info: Hedy Bracke, u

052 42 24 76

en caro71be@hotmail.com

37


© Eddy Copers

Kasteelpark met sprongen vooruit Dag van het Park toont werk van voorbije maanden Met het kasteelpark als troef mag Berla-

Nieuw uitkijkpunt

re Dag van het Park niet laten passeren.

hadden ook de handen vol om de vervallen brugconstructie richting Beukenplein

Op zondag 26 mei vergasten natuur-

Meest in het oog springende ingreep is na-

te vervangen door een stevige tijdelijke

verenigingen en gemeentediensten

tuurlijk de omheining. Maar ook op het ter-

brug. Die is nodig om uitzonderlijk zwaar

bezoekers van het park met activiteiten

rein is de voorbije maanden hard gewerkt,

vervoer (met slib uit de vijvers bijvoorbeeld)

voor jong en oud. Het nationale thema

weet Tim Speleers van de dienst ruimtelijke

te torsen. “Op de agenda later dit jaar staan

dit jaar luidt ‘Investeer in groen, winst

ordening: “Afgelopen winter hebben we

nog de restauratie van bruggen en poorten

verzekerd!’. Deze knipoog naar de ban-

grote schoonmaak gehouden in het park.

en de aanplant van jonge bomen”, aldus

kencrisis is koren op de molen van onze

We deden dat samen met Jomi dat maat-

Speleers. Ook de komende jaren blijft het

aanpak. Want wie langskomt, zal het

schappelijk kwetsbare mensen tewerkstelt.

gemeentebestuur zich engageren om het

merken: midden in de groene grandeur

Ze hebben exoten als vogelkers, laurierkers

parkbeheersplan verder uit te voeren.

van weleer is de tijd niet blijven stilstaan.

en bamboe zo goed als mogelijk verwijderd. De lindendreef is in ere hersteld. De oevers van de vijvers en de muren van de oranje-

ook. Sinds het park in mei vorig jaar de

rie zijn vrijgemaakt. Zelf ben ik het meest

poorten dagelijks opende, merken we dat

benieuwd naar de reacties van bezoekers als

Gemeente Berlare krijgt ook geregeld hulp

het een plekje is geworden waar inwoners

ze op het hoogste punt van het park komen:

van vrijwilligers, al dan niet verbonden aan

elkaar graag ontmoeten. Aan onze groene

daar hebben we een zichtas opengemaakt

een natuurvereniging. Zij hebben al tiental-

long in de dorpskern wordt elke dag ge-

en een uitkijkpunt aangelegd.”

len meters takkenwallen gebouwd. Met de takken van de verwijderde vogelkers bijvoor-

werkt om ze nog aantrekkelijker te maken,

38

Leerlingen bouwen nestkastjes

Groen maakt gezond en gelukkig. Sociaal

maar met respect voor de overweldigende

Verder kregen de paden hier en daar een

beeld hebben ze een wal aangelegd van de

en unieke natuurwaarden.

opknapbeurt. De gemeentearbeiders

beukendreef naar het nieuwe uitkijkpunt.


Programma Dag van het Park zondag 26 mei van 14 tot 16 uur

Verrekijker op aalscholver en blauwe reiger

Rondleiding om 14.30 en 16 uur met specifieke aandacht

voor speciale bomen en broedende vogels;

Elfje Amber trekt het bos in: vertelwandeling om 14.30 uur

hebben een verrekijker geplaatst

voor kinderen tussen 3 en 6 jaar;

op het pad tussen de Brielstraat en

Gemeente Berlare en vzw Durme

de Eendenkooi. Zo geniet iedereen •

Leer meer over de magie van het bos: vertelwandeling om 16 uur

onder meer van het leven in onze

voor kinderen tussen 7 en 10 jaar;

kolonies aalscholvers en blauwe reigers.

Bouw zelf je nestkastje. Medewerkers van natuurverenigingen

vertellen je hoe je dat best doet;

Je mag uiteraard ook vrij rondlopen op de paden in het park.

hebbers vinden de weg naar Reservaat-

Speciaal voor Dag van het Park voorzien we de bijzonderste bomen

zone Donkmeer. Helemaal verwonderlijk

van een naambordje met extra duiding;

is dat niet, want je kan er altijd wel iets

Laatste kans om het Berlaars Salon te bezoeken

de beheer verrijkt de biodiversiteit jaar

(tentoonstelling met werk van lokale kunstenaars);

na jaar.

Doorlopend zijn drankjes te verkrijgen. Dat babbelt makkelijker.

Meer en meer ornithologen en vogellief-

bijzonders zien of horen. Het uitsteken-

Passanten en nieuwsgierigen hoeven Inschrijven voor onderdelen van Dag van het Park is niet nodig.

niet te investeren in verrekijkers of tele-

Gewoon ter plaatse aansluiten.

scopen om te genieten van de rijkdom van Put 12, de waterplas aan de linkerzijde van het pad tussen Brielstraat en

Dit voorjaar steken zelfs de leerlingen van

En het kasteel?

het vijfde leerjaar uit alle Berlaarse scholen

Eendenkooi. Sinds kort pronkt daar een vaste verrekijker. Je kan er ongegeneerd

een handje toe. Zij bouwen nestkastjes ter

We krijgen geregeld vragen over de plan-

mee binnenkijken in het familieleven van

vervanging van de oude.

nen met het kasteel en de bijgebouwen.

onze bijzondere kolonies aalscholvers

De vele holle bomen in het park zijn een

Burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld):

en blauwe reigers.

aantrekkelijke broedplaats voor vogels. Een

“We wachten samen met vele inwoners vol

ideale plek dus om nog wat extra nestruimte

ongeduld het bestemmingsplan af, met een

te voorzien.

financiële raming per onderdeel. Vervolgens

Op de meeste plaatsen moet je geld

gaan we een stappenplan ontwikkelen en

inwerpen in zo’n toestel. Hier niet. Zo

Dag van het Park is een uitgelezen moment

dat geleidelijk aan uitvoeren. Voor alle dui-

nemen we alle drempels weg. Want

om oog te hebben voor al deze grote en

delijkheid: we spreken over een project van

inzoomen op Put 12 is echt de moeite. n

kleine groene investeringsstappen. Het

jaren. Intussen voeren we wel noodzakelijke

programma zelf besteedt er uiteraard ook

onderhoudswerken uit om de staat van het

aandacht aan (zie kaderstuk).

gebouw niet in gevaar te brengen.” n

meer info: dienst ruimtelijke ordening, u

052 43 23 46 en ruimtelijke.ordening@berlare.be

www.berlare.be

39


IN ‘T GROEN

Slot

Uitbergen

Aard

veer Schellebelle brug Uitbergen

Schellebelle

Wijmeers

Sigmawerken schuiven op naar Berlare Grootste hinder voor Uitbergen voorbij De werven langs de Schelde zijn imposant, de druk op om-

overlast van ongeveer 7.000 vrachtwagens vermeden.” De bouw

wonenden, landbouwers, horeca, fietsers en wandelaars is

van de uitwateringssluizen in Dijk B is al een heel eind gevorderd.

niet te onderschatten, en het eindresultaat transformeert het

Die dijk wordt na het voltooien van Dijk C nog afgegraven tot een

landschap ingrijpend. Maar de werken in functie van het grote

zogenaamde overloopdijk. De sluizen erin moeten het water laten

Vlaamse Sigmaplan zijn absoluut noodzakelijk: het moet de

terugvloeien naar de Schelde.

laaggelegen gebieden in de valleien van de Zeeschelde en haar zijrivieren optimaal beschermen tegen overstromingen. Tijd voor een stand van zaken in Wijmeers (Uitbergen) en Paarde-

Paardeweide

weide (Berlare). Intussen is de Sigmakaravaan ook in Paardeweide geland. Dat is on-

40

Begin maart zijn in Wijmeers de werken begonnen voor een defini-

geveer het gebied tussen ’t Oud Brughuys en het Riekend Rustpunt

tieve ringdijk (Dijk C), een heel stuk landinwaarts. Later dan gepland.

op ’t Sluis. De ringdijk van het bestaande overstromingsgebied daar

Projectingenieur Michaël De Beukelaer-Dossche van Waterwegen

wordt verhoogd en verbreed. Dat brengt heel wat vrachtverkeer met

en Zeekanaal NV verklaart: “De aannemer is later gestart door de

zich mee. “Toch proberen we de hinder te beperken. Omdat we ook

onverwachte hoeveelheid archeologische vondsten. Die extra tijd

het binnengebied omvormen tot een grote moeraszone tegen de

hebben we wel gebruikt om ons zo goed mogelijk voor te be-

zomer van 2014, moet veel grond worden afgegraven. Die grond

reiden. Zo is 40.000 m³ grond uit de Schelde gebaggerd en nog

gebruiken we integraal voor de werken aan de ringdijk”, zegt De

eens 60.000 m³ aangevoerd over water. Hiermee hebben we de

Beukelaer-Dossche.


Riekend Rustpunt

Paardeweide

Schoonaarde brug

Legende toegankelijk jaagpad werfwegen, verboden toegang fietsomleiding tussen Uitbergen

Infokeet in Uitbergen

en het veer van Schellebelle

Waterwegen en Zeekanaal NV richt tegen deze zomer een info-

fietsomleiding tussen

keet in naast de brug in Uitbergen. “We werken een pakket uit voor

het veer van Schellebelle en Wichelen

klasgroepen vanaf volgend schooljaar. Maar de keet staat open voor iedereen die meer wil vernemen over het Sigmaplan. We tonen

verharde fietsomleiding tussen

meteen ook enkele van de opvallendste artefacten die het archeolo-

Uitbergen en Schoonaarde

gisch onderzoek heeft blootgelegd�, aldus nog de projectleider. onverharde fietsomleiding tussen Fietsers moeten deze zomer een omleiding volgen, maar op termijn

Uitbergen en Schoonaarde

rijden ze door een mooi natuurgebied. n uitwateringssluis

meer info: Waterwegen en Zeekanalen NV, 03 224 67 11 u

www.sigmaplan.be

Er komt een infokeet aan de tijdelijke toegang. Inwoners uit de buurt en betrokken landbouwers krijgen nog specifieke informatie.

41


OUD NIEUWS

Schuitje-Kamershoek neemt afscheid van haar koers Een traditie van meer dan 100 jaar houdt op Schuitje-Kamershoek is niet langer het

de wedstrijd een grote bekendheid waar

Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag

decor voor een wielerwedstrijd op paas-

de streekrenners graag naartoe kwamen.

van de koers, in 1996, richtte Berlare sportief

maandag. Hiermee verdwijnt de oudste

Op café wordt beweerd dat de winnaars

v.z.w. maar liefst drie wedstrijden in: boven-

koers van Berlare. Hij vond voor het

op ’t Schuitje meermaals later succesvolle

op de traditionele wedstrijd voor internatio-

eerst plaats in 1896.

profrenners zijn geworden.

nale liefhebbers, was er een kampioenschap voor niet-aangesloten vrijetijdsrijders en

In Berlare stond deze wielerwedstrijd bekend als de koers van tweede paasdag. Hij vindt zijn oorsprong in het kermisprogramma van

wielertoeristen, en een dameswedstrijd.

Eerste koers van Fred De Bruyne

de wijk Schuitje-Kamershoek en was een

Koninklijke Fanfare De Vriendenbond concerteerde nog ter gelegenheid van het jubileum.

initiatief van de talrijke herbergiers. In de

Winnen deed Fred De Bruyne hier niet,

beginjaren ging het om het Kampioenschap

maar in zijn memoires lezen we wel dat hij

De koers was uiteindelijk de enige restant

van Berlare. Iedereen met een hart voor de

in 1947 op Schuitje-Kamershoek zijn eerste

van de wijkkermis. Naarmate het aantal

wielersport en alle curieuze neuzen waren

wedstrijd reed. De eerste Berlaarse deel-

cafés slonk, taande ook de uitstraling van de

van de partij, wellicht ook omdat de wed-

nemer die over de streep kwam, zou een

wedstrijd. De laatste wedstrijd werd ingericht

strijd op een vrije dag werd gereden.

paar fietsschoenen winnen. Fred kwam ten

op 9 april 2012.

val, kreeg een andere fiets en reed verder Van zodra de Belgische Wielerbond officieel

in barre weersomstandigheden. Omdat alle

Toch moeten wielerfanaten onze gemeen-

op de rails stond, volgde de koers zijn statu-

andere dorpsgenoten hadden opgegeven,

te op paasmaandag niet verlaten. Berlare

ten en werd het een zogenaamde wedstrijd

won hij toch nog de felbegeerde fietsschoe-

sportief v.z.w. heeft de liefhebberswedstrijd

voor liefhebbers. Het buurtcomité kon

nen. Met die schoenen kreeg zijn carrière

verlegd naar het Dorp. n

rekenen op de medewerking van Berlare

een bliksemstart: in datzelfde seizoen won

sportief v.z.w. In de loop der jaren verwierf

hij nog negentwintig wedstrijden.

Met dank aan Heem- en Oudheidkundige Kring Berlare.

Oproep Heem- en Oudheidkundige Kring Berlare maakt een kermistentoonstelling rond Berlarenaars die zijn uitgeweken naar Wallonië of het buitenland. Je helpt de vereniging door contactgegevens van uitgeweken familie/kennissen te bezorgen. Privacy wordt strikt gerespecteerd. meer info: 052 42 41 94 en cyrdebruyne@telenet.be u

42


W I E , WAT, WA A R

MANDATARISSEN B URG E M E E S T E R

• Katja Gabriëls (Open Vld) 0477 53 86 09 Beukenlaan 2 burgemeestergabriels@berlare.be politie, brandweer, personeel, burgerlijke stand, financiën & begroting en communicatie spreekuur: dinsdag van 18 tot 19 uur in het gemeentehuis, Dorp 22 SC H E PE N E N

• Julien Wettinck (Open Vld) 09 367 58 18 Kruisstraat 61 schepenwettinck@berlare.be openbare werken, erediensten en feestelijkheden spreekuur: op afspraak • René Kets (Open Vld) 052 42 21 64 Turfputstraat 54 schepenkets@berlare.be onderwijs, kinderopvang, vorming, huisvesting & patrimonium en Eendenkooi | spreekuur: op afspraak • Steven Vandersnickt (Open Vld) 0474 87 45 18 Turfputstraat 66 schepenvandersnickt@berlare.be sport, ruimtelijke ordening & stedenbouw, milieu & landbouw en informatica | spreekuur: dinsdag van 18 tot 19 uur in het gemeentehuis, Dorp 22 • An Van Driessche (Open Vld) 09 367 94 26 Koffiestraat 25 schepenvandriessche@berlare.be jeugd, mobiliteit, bibliotheek, gelijke kansen en ontwikkelingssamenwerking | spreekuur: 1ste en 3de dinsdag van 18 tot 19 uur in gemeentehuis Uitbergen • Kris Malfliet (Open Vld) 0475 46 41 77 Heide 12A schepenmalfliet@berlare.be cultuur, toerisme, middenstand en lokale economie spreekuur: op afspraak • Gunther Cooreman (Open Vld) 0472 47 99 81 Salvialaan 20 schepencooreman@berlare.be voorzitter OCMW, sociale zaken, volksgezondheid, senioren en tewerkstelling | spreekuur: op afspraak GE M E E N T E R A A D S L E D E N

• Luc Vercruyssen (CD&V) 052 42 23 25 Turfputstraat 88A vercruyssen.luc@telenet.be • Anne-Marie De Lausnay (Open Vld) 09 367 83 46 Burgs. De Lausnaystraat 33 annemarie.delausnay@skynet.be • Francky Verhofstadt (CD&V) 09 367 89 06 Heikantstraat 48D francky.verhofstadt@skynet.be • Wim Arbijn (sp.a) 0486 42 13 24 Kruisstraat 45 wim.arbijn@gmail.com • Carine Meyers (Open Vld) 0479 30 39 19 Donklaan 249/6 carine.meyers@openvld.be • Jan De Palmenaer (CD&V) 09 367 82 72 Veerstraat 81B jandepalmenaer@hotmail.com • Marleen Zaman (CD&V) 09 342 09 17 Donklaan 22A marleen.zaman@telenet.be • Steven Baeyens (CD&V) 0479 27 82 92 Leopolddreef 57 baeyens_steven@hotmail.com • Freddy Schatteman (Open Vld) 052 42 25 41 Mandemakersstraat 4 schatteman.freddy@skynet.be • Rita Sichien (Open Vld) 0476 31 47 81 Donklaan 50 sichienrita@skynet.be

• Marie-Christine Vleminckx (N-VA) 0472 69 33 00 Sluis 31 vanwesemaelvleminckx@gmail.com • Frank Van Laere (Open Vld) 0474 25 78 18 Mosseveldstraat 14 frank.vanlaere@telenet.be • Ingrid Rogiers (Open Vld) 0478 29 31 03 Gaver 112 ingrid@d-dream.be Marc Van Driessche (N-VA) 0474 59 54 59 Loereveldstraat 31 marc.vd2@telenet.be • Brecht Arbyn (N-VA) 0473 98 19 82 Van Tieghemstraat 54 albrechtarbyn@live.be • Lynn Vanhenden (Open Vld) 0473 52 86 38 Daelvenne 10 lynn.vanhenden@live.be • Kim Haentjens (Open Vld) 0485 94 49 12 Lindestraat 17A kimhaentjens@hotmail.com • Frank Lippens | gemeentesecretaris 052 43 23 41 Dendermondsesteenweg 74A secretaris@berlare.be

DIENSTVERLENING IN GEMEENTEHU IS BERL ARE

Dorp 22 052 43 23 40 - fax 052 42 26 77 - onthaal@berlare.be Openingsuren woensdag: 8-12 uur/13-17 uur maandag: 8-12 uur donderdag: 8-12 uur dinsdag: 8-12 uur/13-19 uur vrijdag: 8-12 uur • secretariaat 052 43 23 40 secretariaat@berlare.be 052 43 23 44 bevolking@berlare.be • bevolking1 bevolking@berlare.be • burgerlijke stand1 052 43 23 45 • openbare werken 052 43 23 46 technische.dienst@berlare.be • stedenbouw 052 43 23 46 ruimtelijke.ordening@berlare.be • mobiliteit 052 43 23 46 mobiliteit@berlare.be • duurzaamheid 052 43 23 46 duurzaamheid@berlare.be 052 43 23 47 milieu@berlare.be • milieu2 0474 08 06 65 huisvesting@berlare.be • huisvesting3 • financiën 052 43 23 43 rekendienst@berlare.be • ontvangerij 052 43 23 42 ontvanger@berlare.be • communicatie 052 43 23 30 communicatie@berlare.be 1 ook elke 1ste en 3de zaterdag van 9.30 tot 12.30 uur (loket dicht om 12.15 uur) 2 De milieuambtenaar is niet aanwezig op maandag. 3 enkel aanwezig in Berlare op dinsdag (13-19 uur) en woensdag (8-12 en 13-17 uur). sluitingsdagen gemeentehuis: 1, 9 en 20 mei. IN GEMEENTEHU IS OVERMERE

(elke woensdag en vrijdag van 18.30 tot 20.30 uur)

09 367 87 55

IN GEMEENTEHU IS U ITBERGEN

(elke dinsdag en woensdag van 10 tot 12 uur)

09 367 50 66

De gemeentehuizen van Overmere en Uitbergen zijn enkel info- en doorgeefpunten. Je kan er allerhande uittreksels uit het bevolkingsregister of uit de burgerlijke stand aanvragen. Maar de verwerking kan niet onmiddellijk en niet ter plaatse. Dat geldt ook voor identiteitsbewijzen, rijbewijzen, kinderpasjes, … Spreek af met onze medewerker op welke manier je de gevraagde documenten wil krijgen: in het deelgemeentehuis, in het gemeentehuis van Berlare of (als dat kan) thuis met de post. In de deelgemeentehuizen kan je wel onmiddellijk vuilzakken, GFT-stickers en rattenvergif meenemen.

43


W I E , WAT, WA A R

B UITE ND I E N S T E N

• CULTUUR Dorp 101 tickets CC Stroming

052 42 73 72 cultuur@berlare.be 052 42 35 31 cultuur.reserveren@berlare.be

Openingsuren maandag: 9-11 uur dinsdag: gesloten woensdag: 9-11 uur/13-17 uur

donderdag: 9-11 uur/13-19 uur vrijdag: 9-12 uur

• JEUGD & VORMING Gaver 72 Openingsuren maandag 9-12 uur dinsdag 9-12 uur/13-19 uur woensdag 9-12 uur/13-17 uur donderdag 9-12 uur vrijdag 9-12 uur

052 42 77 56 jeugd.vorming@berlare.be Openingsuren schoolvakanties maandag 9-12 uur dinsdag 9-12 uur/16-19 uur woensdag 9-12 uur/14-17 uur donderdag 9-12 uur vrijdag gesloten

• TOERISME EN MUSEUM DONKMEER 09 342 92 40 Donklaan 123 toerisme@berlare.be Openingsuren van 1 oktober tot 1 april elke dag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 16.30 uur Openingsuren van 1 april tot 1 oktober elke dag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 18.30 uur

• EENDENKOOI 0473 18 00 66 Openingsuren van 1 april tot 1 oktober - elke weekdag van 10 tot 18 uur - op weekend- en feestdagen van 10 tot 19 uur - in juli en augustus alle dagen van 10 tot 19 uur Openingsuren van 1 oktober tot 1 april - elke weekdag van 10 tot 16 uur - op weekend- en feestdagen van 10 tot 17 uur De Eendenkooi is gesloten - zeven dagen vanaf de eerste maandag van maart - zeven dagen vanaf de eerste maandag van oktober - van 24 december tot en met 2 januari

• buitenschoolse kinderopvang 052 42 77 04 jeugd.kinderopvang@berlare.be locatie Berlare 052 42 49 41 locatie Overmere 09 367 62 44 locatie Uitbergen 09 367 94 29

• KASTEELPARK - elke dag van 8 tot 20 uur van april tot en met september - elke dag van 8 tot 17.30 uur van oktober tot en met maart

• GEMEENTESCHOOL Kleine Kouterstraat 1

OCMW www.ocmwberlare.be

09 367 50 88 gemeenteschool.uitbergen@berlare.be www.gemeenteschooluitbergen.be

VOORZIT TER

• MAGAZIJN TECHNISCHE DIENST Bollewerkstraat 34 • OPENBARE BIBLIOTHEEK Dorp 101A Openingsuren maandag: 14.30-20.30 uur woensdag: 13-18.30 uur • filiaal Overmere Baron Tibbautstraat 2 Openingsuren woensdag: 18.30-20.30 uur vrijdag: 18.30-20.30 uur

052 42 29 75

052 42 61 88 bibliotheek@berlare.be donderdag: 15.30-20.30 uur zaterdag: 9-12.30 uur 09 367 87 55

• SPORT 09 356 89 56 Molenstraat 1B sportdienst@berlare.be Openingsuren Openingsuren bureau sporthal Overmere bureau sporthal Berlare maandag: 8.30-12 uur maandag: 8.30-12 uur dinsdag: 8.30-12 uur/13-19 uur dinsdag: 8.30-12 uur/13-19 uur woensdag: 8.30-12 uur/15-17 uur woensdag: 13-14.45 uur donderdag: 8.30-12 uur donderdag:8.30-12 uur vrijdag: 8.30-12 uur vrijdag: 8.30-12 uur

44

• Gunther Cooreman | Salvialaan 20 spreekuur: op afspraak

0472 47 99 81 voorzitter@ocmwberlare.be

OCMW-RAAD SL ED EN

• Marleen Abbeel (CD&V) 0498 93 04 06 Koolstraat 39 abbeel.marleen@telenet.be • Carin Bollaert (Open Vld) 09 367 86 20 Lindestraat 92C carinebollaert@telenet.be • Marnic De Wilde (N-VA) 0486 52 82 66 Veerstraat 60/2 marnic.dewilde@n-va.be • Marc Duquet (CD&V) 0477 85 33 56 Weidelandstraat 5 marcduquet@hotmail.com • Marleen Lateir (Open Vld) 0477 41 16 54 Broekstraat 5 marleen.lateir@telenet.be • Anneleen Roels (Open Vld) 0496 24 39 25 Lindestraat 25B anneleen.roels@hotmail.com • Luc Vande Meirssche (Open Vld) 0475 73 79 48 Warande 12A luc.van.de.meirssche@telenet.be • Tom Van Hauwermeiren (Open Vld) 0495 21 83 76 Koffiestraat 21 tom.vanhauwermeiren@telenet.be


Voorzitter Anne-Marie De Lausnay

D IE N STE N

09 367 83 46 annemarie.delausnay@skynet.be

• SECRETARIS OCMW: Hilde Van der Jeugt

09 326 97 10 secretaris@ocmwberlare.be

• SOCIAAL HUIS 09 326 97 10 Baron Tibbautstraat 29A sociaalhuis@ocmwberlare.be financiële tegemoetkoming, budgetbegeleiding, sociale begeleiding, woonbemiddeling, maaltijden aan huis, dienstenchequeonderneming Elke werkdag van 8.30 tot 12 uur. Elke namiddag (behalve op woensdag) van 13.30 tot 16.30 uur. Dinsdag ook van 17 tot 19 uur.

• POLITIEZONE BERLARE-ZELE 09 367 50 15 Donklaan 93 fax: 09 367 96 51 Openingsuren maandag: 8-12/13-17 uur donderdag: 8-12/13-19 uur dinsdag: 8-12/13-19 uur vrijdag: 8-12/13-17 uur woensdag: 8-12/13-17 uur zaterdag: 8-12 uur gesloten op zon- en feestdagen • INTERVENTIE 101 • WIJKINSPECTEURS

• WOONZORGCENTRUM TER MEERE Baron Tibbautstraat 29

09 367 50 15

09 326 97 30 termeere@ocmwberlare.be NUTTIGE TELEFOONNUMMERS

• OPNAMEDIENST WOONZORGCENTRUM EN SERVICEFLATS EN VRAGEN ROND 09 326 97 34 ZORGVERZEKERING opnamedienst@ocmwberlare.be

PARTNERS • CONTAINERPARK Bollewerkstraat Aanmelden uiterlijk 15 minuten voor sluitingsuur • Inlichtingen Verko Openingsuren dinsdag: 14-18 uur woensdag: 13-18 uur donderdag: 13-18 uur

052 42 69 65

052 21 39 91 vrijdag: 14-18 uur zaterdag: 09-15 uur

• GEMEENTELIJKE KUNSTACADEMIE 09 369 24 90 AFDELING MUZIEK & WOORD www.gamwwetteren.be • GEMEENTELIJKE KUNSTACADEMIE 09 366 00 54 www.tekenacademiewetteren.be AFDELING BEELDENDE KUNST • CONSULTATIEBUREAU KIND & GEZIN Molendreef 19

078 15 01 00 enkel op afspraak

• PLAATSELIJK WERKGELEGENHEIDSAGENTSCHAP (PWA) Baron Tibbautstraat 29A 09 337 50 40 pwa.berlare@ocmwberlare.be Openingsuren Elke werkdag van 9 tot 12 uur en op dinsdag van 16 tot 19 uur. Het agentschap is gesloten op 9 en 10 mei. • DRUGPUNT BERLARE, LOKEREN & ZELE

0485 91 00 11

Informatie, advies, begeleiding en preventie

nele.vanbogaert@drugpunt.be

• SOCIALE HUISVESTINGSMAATSCHAPPIJ CV HULP IN WONINGNOOD Gaver 70 052 42 57 60 Openingsuren Elke werkdag van 9 tot 12 uur. Dinsdag ook van 16 tot 18 uur. Op woensdag gesloten.

• Vlaamse infolijn 1700 • Op zoek naar een telefoonnummer? 1207 • Europees noodnummer 112 • Brandweer en ziekenwagen 100 • Brandweerkazerne Berlare 052 42 35 25 • Politie 101 • Rode Kruis Berlare, hulpdienst 0474 47 17 88 • Rode Kruis Berlare, uitleen 0486 49 08 90 • Rode Kruis, niet-dringend ziekenvervoer 105 • Gemeentelijk meldpunt milieuklachten 052 43 23 47 • Antigifcentrum 070 245 245 • Brandwondencentrum Gent 09 240 34 90 • Storingen en defecten elektriciteit/aardgas 078 35 35 00 • Gasreuk 0800 65 0 65 • Fluxys (hogedrukleiding Distrigas) 0800 9 01 02 • Klachten na straatwerken nutsmaatschappijen 0475 65 65 57 • Defecte straatlampen 0800 6 35 35 en www.straatlampen.be • Defect waterleiding 09 221 50 70 • Storingen Belgacom 0800 22 7 00 • Storingen Telenet 015 666 666 • Tele-onthaal 106 • Kinder- en jeugdtelefoon 09 223 22 11 • Pastoor Marc Van Steen 052 42 33 97 en 0475 32 07 73 marcpetrus@belgacom.net • Centrum voor morele dienstverlening Aalst 053 77 54 44 • Sint-Martinusfonds, hulp aan minderbedeelden 0475 96 89 82 • Fonds voor kinderen van bij ons 052 42 48 45 • AA Groep Nieuw Leven (Philemon) 052 42 26 34 • AA Groep Nieuw Leven (William) 052 42 51 91 • AA Groep Samen één (Johan) 0475 43 30 35 • AA groep Den Boerenkrijg (Michel) 052 42 42 17 • Huisartsenwachtdienst Berlare-Uitbergen 052 22 65 65 • Huisartsenwachtdienst Overmere 09 365 09 01 • Wachtdienst tandarts 0903 39969 • Wachtdienst apotheker 0900 10 500 • Landelijke kinderopvang 070 24 60 41 www.landelijkekinderopvang.be • Oko & Zo v.z.w. (kinderopvang)

052 45 13 32 www.oko-en-zo.be

Volg gemeente Berlare op Twitter www.twitter.com/gemeenteberlare

45


BERLARE IN BEELD

01

03

02

07

05

04 01

06

Zondag 10 maart speelden leerlingen van basisschool Ten Berge enkele voorstellingen van de mini-musical ’t Is jungle alom. Tussendoor konden bezoekers terecht op een openmarktendag. Alle meewerkende leerlingen, het leerkrachtenteam en vele vrijwilligers gaven het beste van zichzelf.

02

Ivan Van Aelst heeft een ransuil in onze gemeente kunnen fotograferen. Het dier wordt tot 40 cm groot en heeft een spanwijdte van 95 cm. Naar schatting zijn er een tiental broedkoppels in onze gemeente.

03

Dorpsgenoten Marie Vijverman, Laure De Both en Marthe Vehent namen samen met hun teamgenoot van Siluskip Zele deel aan het Belgisch Kampioenschap Rope Skipping voor Teams Beloften Meisjes. Ze behaalden een negende plaats.

04

Jano van de Cauter (1ste van rechts op de foto) van judoclub Kumiuchi behaalde een bronzen medaille op het Belgisch kampioenschap voor jeugd U18 -73 kg.

05

WTC De Dorpsvrienden Uitbergen heeft op 3 maart het nieuwe seizoen ingefietst met een tochtje van 52 km. Behalve zweetdruppels laat dit vriendenteam niets achter op de openbare weg. Drinkflesjes, zilverpapiertjes of snackverpakkingen gaan in de vuilbak of in de koerstrui. Daarvan maken zij een erezaak.

06

kwb Overmere bracht verschillende leden keukengeheimen bij. De kookcursus is al jaren een schot in de roos en spreekt ook jonge leden aan.

07

Wie graag in gezelschap breit of iets wil bijleren, is elke tweede en vierde dinsdag van de maand welkom in WZC Ter Meere tussen 14 en 16 uur. Gratis, maar je moet wel breinaalden en wol meebrengen.

46


08

10

09

11

12 08

13

Zondag 24 februari. Het was barkoud en toch hartverwarmend. Meer dan honderd vrijwilligers van Boerenkrijgstappers Overmere hebben maar liefst 5.536 wandelliefhebbers uit heel Vlaanderen kennis laten maken met onze prachtige wandelgemeente. Dank je wel.

09

Het Pieterneelfonds ging driekoningen zingen en schonk de opbrengst (826,00 euro) aan OCMW Berlare om er een huiswerkbegeleiding thuis mee op te starten (zie ook p. 8).

10

Ondanks het slechte weer mocht Wase Wind 525 schoolkinderen en meer dan 1.500 geïnteresseerden verwelkomen tijden hun open windturbinewerf op 22 en 23 maart in de Heikantstraat.

11

Op het ledenfeest van kwb Berlare op 10 maart genoten 76 aanwezigen van een heerlijk menu, met liefde gemaakt door de eigen kookploeg.

12

Meer dan 200 kinderen kwamen ravotten in het Boerenkrijgpark tijdens Buitenspeeldag op 27 maart.

13

Op paasmaandag scheen een flauw lentezonnetje. Maar het was genoeg om vele kinderen naar de Eendenkooi te lokken om er paaseitjes te zoeken.

Heb je zelf een leuke en goede foto van een recente activiteit? Stuur ‘m door naar infogem@berlare.be. Misschien verschijnt hij in de volgende Infogem op deze pagina’s!

47


Kers op de taart! Op reis of thuis?

Op reis. Bij voorkeur Kroatië.

Voetbal of wielrennen?

Wielrennen.

Facebook of een babbel?

Een babbel. Absoluut.

Bad of douche? Douche. Strenge hand of zachte aanpak?

Zachte aanpak.

Gert Moeyersoen (wordt op 28 mei 36 jaar) Gert zou in een volgend leven graag

Je bent in je vrije tijd volwassen-

Gert: Ik lees graag. De krant, thrillers,

terugkeren als huiskat. “Het perfecte

begeleider van chirojongens Berlare.

fantasy, … maken mijn hoofd leeg. Of ik luis-

leven”, zo zegt hij. “Eten en drinken

ter naar muziek. Mijn bonte muziekcollectie

staan klaar, dekentje bij de haard, op tijd

Gert: Samen met Ina. We zijn vroeger allebei

zou ik meenemen naar een onbewoond

en stond een knuffel.” In afwachting van

groepsleider geweest. Onze passie voor de

eiland. Willem Vermandere evenzeer als Iron

deze reïncarnatie vond hij alvast zichzelf

jeugdbeweging ebt niet weg. Onze kinderen

Maiden.

opnieuw uit: ‘de Moeyer’ verloor heel

Jana, Ian en Lia zijn intussen ook ferven-

wat kilo’s door intensief te sporten. Aan

te chiroleden. Allemaal redenen om ons

Hoe ziet jouw verjaardag er door-

de basis ligt een weddenschap met zijn

engagement verder te zetten. Als volwas-

gaans uit?

vrouw Ina.

senbegeleiders vormen we de link tussen de ouders en de leiding. In de zomer gaan we

Gert: Als een doorsnee werkdag. Wij bunde-

Gert: Ik moest dringend iets aan mijn ge-

mee op kamp met de keukenploeg. De rest

len meestal een paar verjaardagen om dan

wicht en conditie doen. En toen kwam de

van mijn vrije tijd gaat naar poppentheater

samen te feesten met de kinderen, onze

deal: samen op dansles of streven naar een

Sloeber waar ik technicus ben en naar dans-

ouders, familie en grootouders die er nog bij

lichaamsgewicht onder de 90 kg. Met het

school Locomotion. Niet als danser voor

kunnen zijn. Ik krijg graag cadeautjes, maar

doembeeld van dansen voor ogen, ben ik

alle duidelijkheid, maar voor het papierwerk.

de mooiste blijven de tekeningen of knutselwerkjes waarmee de kinderen me verrassen.

de strijd aangegaan. En ik heb het gelukkig

Sociale kerel blijkbaar. Komt dat je

gehaald.

ook van pas in je job?

Aan wie geef jij de kers op de taart voor de volgende Infogem door?

Maar met één veldslag win je de oorlog nog niet.

Gert: Ik werk bij het Vlaams Woningfonds en begeleid er mensen die een sociale lening

Gert: Aan Martine Uyttendaele. Een toffe,

Gert: Da’s waar. Maar ik hou nog steeds vol.

aanvragen. Ik heb dus heel veel contact met

enthousiaste madam. We maakten onlangs

Meer zelfs: ’t is geen opgave meer, ik doe het

mensen. Het weegt wel hoor, die verhalen

opnieuw kennis via een oproep van Ina op

echt graag. Spinnen, zwemmen, fietsen, lo-

over schrijnende situaties. De kloof tussen

Facebook. Wij hadden immers wat grond

pen. Twee jaar geleden heb ik de marathon

rijk en arm is bijzonder groot.

teveel, omdat we een trampoline hadden

van Antwerpen uitgelopen in een behoorlijke

ingegraven in onze tuin. Martine wou haar

tijd. Ook die uitdaging was trouwens een

Je pendelt bijna dagelijks tussen

weddenschap.

Berlare en Antwerpen. Hoe dood je de reistijd?

tuin wat ophogen. Et voilà. n Opgetekend door Chris Isaïe.

COLOF ON : Infogem is een uitgave van gemeente Berlare | jaargang 18, nr. 3 | v.u.: Katja Gabriëls, Dorp 22, Berlare redactieraad: Phyllis Bauwens, Emmy Bonnarens, Katja Gabriëls, Bob Pieters, Isabel Six en Tom Van Acker eindredactie: Bob Pieters | vormgeving: Gert Van Kerckhove, www.ttpcom.be | druk: drukkerij De Canck, Wetteren oplage: 6.700 ex. | coördinatie fotografie: Bert Van der Linden | cover: met dank aan Meubelen De Sutter redactieadres: communicatiedienst - Dorp 22, Berlare - infogem@berlare.be - 052 43 23 30

48

berlare

UiTagenda: vrijetijdsactiviteiten ten laatste ingeven op 6 juni op www.UiTdatabank.be Inschrijven op de maandelijkse e-nieuwsbrief via de startpagina van www.berlare.be Gemeente Berlare op Twitter: www.twitter.com/gemeenteberlare


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.