INMOTION 74

Page 1

ΤΕΥΧΟΣ 74

¹! · ° » Á¹° 7 ÌÄÃ

InMOTION TO ONLINE ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ AYTOKINHTOY KAI ΜΟΤΟΣYΚΛΕΤΑΣ ΤΟΥ GΑΖΖΕΤΤΑ.GR

®

By G°··¶ÆÆ°.GR

ΔΟΚΙΜΕΣ

CITROEN C4 C-CROSS 1.2 BMW 440 iX FORD PUMA ST FIAT 500 ELECTRIC PEUGEOT e-2008

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣH

HYUNDAI BAYOΝ www.gazetta.gr/inmotion

ΜΟΤΟ

9

BMW M1000 RR

BMW

772357

iX3

124005

FANTIC CABALLERO 500 RALLY DAYTONA U1 155


! ¹ · ° » ° ¹ Á 7 ÌÄÃ US Army OH-58 Kiowa Warriors Army Airfield, North Carolina, 2016

InMOTION Το inMotion συνδυάζει τη φιλική εικόνα ενός περιοδικού µε τις απεριόριστες online δυνατότητες και κάθε µήνα µονοπωλεί το ενδιαφέρον 30.000 αναγνωστών κατά µέσο όρο.

By G°··¶ÆÆ°.GR

Αναρτηµένο στο µεγαλύτερο αθλητικό site της χώρας gazzetta.gr, αποτελεί την µηνιαία επιλογή όσων αποζητούν ενηµέρωση µε άποψη για το αυτοκίνητο και τη µοτοσικλέτα, εξασφαλίζοντας το ιδανικό περιβάλλον προβολής, µε rich media δυνατότητες και µετρήσιµο αποτέλεσµα.

Το ιδανικό µέσο για την προβολή όλων των εταιρειών αυτοκινήτου/µοτοσυκλέτας είναι διαδραστικό, σε διάσταση 21x28.


Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΝΕΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Εφτά χρόνια, 74 τεύχη, 8.100 σελίδες ύλης: το inMotion προσφέρει δωρεάν και ταυτόχρονα πολύ υψηλού επιπέδου περιεχόµενο για το αυτοκίνητο και τη µοτοσικλέτα. Διαβάζεται εύκολα από κάθε συσκευή -υπολογιστή, tablet και φορητό τηλέφωνο- παραµένοντας παντού και πάντα διαθέσιµο. Χάρη στα µοναδικά του χαρακτηριστικά, αγαπήθηκε τόσο από τους παραδοσιακούς αναγνώστες των περιοδικών, όσο και από τους λάτρεις της online ευκολίας και αµεσότητας.ΙΝΜΟΤΙΟΝEDITORIAL Το µέλλον που ήδη βιώνουµε Έχοντας πλέον κλείσει 13 µήνες παίζοντας κρυφτούλι µε την Covid-19, το αυτοκίνητο και η µοτοσικλέτα έχουν περιοριστεί µόνο στους ρόλους των µέσων µετακίνησης. Κυρίως από το σπίτι στην εργασία και τανάπαλιν. Αυτός προφανώς δεν είναι ο ρόλος που αγαπήσαµε στα οχήµατα κάθε είδους. Το αντίθετο. Η ελευθερία, η διασκέδαση, η παρέα και η απόδραση ήταν αυτά που µας έδεσαν µε τις µηχανές και σφυρηλάτησαν το πάθος µας για αυτές. Από τον Νίκο Γιαννούλα Είναι βέβαιο ότι η ανθρωπότητα θα βρει και πάλι το δρόµο προς το φως. Σε αυτόν µάλιστα το δρόµο θα πορευτούµε οδηγώντας για να αναζητήσουµε την απόλαυση. Ίσως, όµως, όχι τα ίδια αυτοκίνητα και τις µοτοσικλέτες του παρελθόντος. Θεωρώ ότι είµαστε ιδιαίτερα τυχεροί που βιώνουµε µια µεγάλη επανάσταση και έναν µετασχηµατισµό στην αυτοκίνηση. Αυτή του περάσµατος από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης στους ηλεκτρικούς. Παρότι µεγαλώσαµε µε τον τραχύ ήχο της καύσης, τους συµπλέκτες και τις πολλές σχέσεις ταχυτήτων για να κρατάµε τους θερµικούς κινητήρες στην καλή περιοχή απόδοσης της ροπής τους και έχουµε ταυτιστεί συναισθηµατικά µε αυτά, δεν είναι δυνατόν να αποφύγουµε τη σύγκριση µε µια νέα πραγµατικότητα που έχει µόνο οφέλη. Για εµάς, τους ειδικούς δηµοσιογράφους, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και πολύ λιγότερο οι ηλεκτρικές µοτοσικλέτες αποτελούν µέρος της οδηγικής µας καθηµερινότητας, καθώς οι αυτοκινητοβιοµηχανίες παράγουν πλέον πλειάδα τέτοιων µοντέλων που καλούµαστε να δοκιµάσουµε. Η ευκολία τους στην καθηµερινή χρήση είναι πασιφανής και αυταπόδεικτη, ενώ και η απόδοσή τους σε επίπεδο άµεσης επιτάχυνσης, τόσο από στάση όσο και εν κινήσει, εντυπωσιακή. Έως πρόσφατα τα ηλεκτρικά οχήµατα εν γένει ήταν τα «σπάνια παγόνια» της αυτοκίνησης, δηλαδή µοντέλα µε συνήθως φουτουριστική αισθητική και πανάκριβα. Πλέον ανταποκρίνονται σε κάθε πρόκληση, ενώ έχουν γίνει τόσο γήινα, που σχεδόν περνούν απαρατήρητα. Ταυτόχρονα έχουν καταστεί και πολύ ενδιαφέροντα στην οδήγηση, όχι µε δικαιολογίες και να µεν αλλά, αλλά σε άµεση σύγκριση µε τα συµβατικά αδέλφια τους. Τρανό παράδειγµα, η BMW iX3 του εξωφύλλου, αλλά και τα Fiat 500 electric και Peugeot e-2008. Στον κόσµο των αγώνων η ηλεκτροκίνηση δεν έχει ακόµα

καταφέρει να καταστεί εξίσου συναρπαστική, µε τα µονοθέσια της F1 ή τις µοτοσικλέτες του MotoGP να κρατούν τα σκήπτρα της ταχύτητας και του ανταγωνισµού. Ωστόσο τη δεκαετία που διανύουµε οι ισορροπίες είναι βέβαιο ότι θα αλλάξουν και εκεί. Ήδη τα µονοθέσια της F1 είναι υβριδικά, στη Formula E συµµετέχουν όλοι οι µεγάλοι κατασκευαστές, ενώ τα αυτοκίνητα του WRC θα περάσουν στην υβριδική εποχή από το 2022. Φτάνοντας στο WRC δεν µπορούµε να µην καλωσορίσουµε την εκ νέου είσοδο του ράλι Ακρόπολις στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα. Αυτός ο αγώνας έχει τεράστια οφέλη για τη χώρα µας και πραγµατικά η επάνοδός του στο WRC αποτελεί µια µεγάλη επιτυχία. Ελπίζουµε η ΟΜΑΕ να σταθεί στο ύψος της ανάγκης µιας τόσο απαιτητικής διοργάνωσης και όλα να εξελιχθούν ιδανικά µέχρι το πρώτο go του αγώνα. Τη στιγµή που γράφονταν αυτές οι γραµµές δεν είχε γνωστοποιηθεί ακόµα αν το κέντρο του ράλι Ακρόπολις θα είναι στο Λουτράκι ή στη Λαµία. Αυτό όµως που έχει µεγαλύτερη σηµασία είναι να στηρίξουµε όλοι, µε την παρουσία µας οι θεατές και µε τη προβολή οι δηµοσιογράφοι, τον εθνικό µας αγώνα. Σε ότι µας αφορά, θα το κάνουµε µε µεγάλη ένταση και θα το διαπιστώσετε στους µήνες που έρχονται. Το επόµενο ζωντανό ραντεβού µας, κορονοϊού επιτρέποντος, ας είναι στα βουνά της Αττικής και της Κορινθίας ή της Φθιώτιδας και της Φωκίδας, από 9-12 Σεπτεµβρίου 2021. www.gazzetta.gr/inmotion


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 14

66

38

58

80 74 www.gazzetta.gr/in-motion


InMOTION

74 By G°··¶ÆÆ°.GR

ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ........................6

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ HYUNDAI BAYON..............................................14

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

90

TA 6 TAXYTERA SUV.......................................24

ΔΟΚΙΜΕΣ FORD PUMA ST................................................38 BMW 440 IX........................................................48 PEUGEOT E-2008...............................................58 BMW iX3...........................................................66 CITROEN C4 C-CROSS 1.2................................74 FIAT 500e........................................................80

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΤΣΙΡΟΣ - BLINK........................90

FORMULA 1 ΜΠΑΧΡΕΙΝ........................................................98

InMOTION By G°··¶ÆÆ°.GR

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΙΝΟΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΣΗΦΑΛΑΚΗΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΣΗΦΑΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΤΣΙΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΙΝΟΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ AMAZING STUDIO, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑΚΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΖΑΓΚΑΣ CONCEPT, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ, ΕΚΤΕΛΕΣΗ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ KANSEVELLI ENTERPRISES LTD ΓΙΑ ΤΟ GΑZZETTA.GR 51, Digeni Akrita Street, 1070 Nicosia, Cyprus, www.kansevelli.com PO Box 27115 E-mail: info@kansevelli.com

InMOTION 9

772357

124005

ΤΟ ΙΝΜΟΤΙΟΝ ΒΥ GAZZETTA.GR ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ Ε-MAGAZINE ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ SITE GAZZETTA.GR. ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΗ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΟΠΩΣ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ AUTO-MOTO TOY GAZZETTA.GR. ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΤΙΣ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΟΧΗΜΑΤΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ. ΤΟ ΙΝΜΟΤΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ. ΕΔΩ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΔΕΚΑΔΕΣ VIDEO, PROSPECTUS, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ.

www.gazzetta.gr/in-motion


Ford Lease: Η έξυπνη και πλέον συμφέρουσα επιλογή

Η µίσθωση αυτοκινήτου αποτελεί στις µέρες µας την «έξυπνη επιλογή» απέναντι στο παραδοσιακό µοντέλο ιδιοκτησίας, εξασφαλίζοντας σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελµατίες ξεγνοιασιά, σε συνδυασµό πάντα µε µοναδικά πλεονεκτήµατα, οφέλη και παροχές. Διαβάστε περισσότερα.

ΙΝΜΟΤΙΟΝNEWS

ht ps:/ w w.gaz et a.gr/in-motion/ ews/article/157 759/ford-lease-i exypni-kai-pleon-symferoysa-epilogi

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS N

Πάνω από 50.000 άτομα στην αναμονή για δίπλωμα οδήγησης

Τα µέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για τον περιορισµό της διασποράς του κορονοϊού έχουν προκαλέσει µεγάλο πρόβληµα στην έκδοση διπλωµάτων οδήγησης, όπως αναφέρει το Επαγγελµατικό Επιµελητήριο Αθηνών. Την άµεση επαναλειτουργία των σχολών οδήγησης και την επανέναρξη των µαθηµάτων ζητεί το Επαγγελµατικό Επιµελητήριο Αθηνών, µε επιστολή του προς τον υφυπουργό Υποδοµών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη. Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος του επιµελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο...

htps:/w w.gaz eta.gr/in-moti n/ ews/article/158032 /pano-apo-50 0-atoma-stin-an moni-ga-diploma-odigsi Διαβάστε περισσότερα.

www.gazzetta.gr/auto-moto

Kia EV6: Ακραίες επιδόσεις και φόρτιση-αστραπή Το νέο ηλεκτρικό δηµιούργηµα της Kia θα παίρνει 100 χλµ αυτονοµίας µε περίπου 5 λεπτά στην πρίζα και επιταχύνει στα 100 χλµ./ώρα µέσα σε µόλις 3,5 δευτερόλεπτα.


Το νέο Toyota Aygo έρχεται με συναρπαστική αισθητική

Η πρωτότυπη σχεδιαστική σπουδή µε την ονοµασία Aygo X prologue µας συστήνει το επόµενο µοντέλο πόλης της Toyota.

ht ps:/ w w.gaz et a.gr/in-motion/parousiaseis/article/157512 /neo-toyota- ygo-erhetai-me-synarpastik-aisthitki-pics-vid Διαβάστε περισσότερα.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Το νέο Kia EV6 προσφέρει αυτονοµία, µηδενικές εκποµπές, εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση 800V και ελκυστικό στυλ που το τοποθετεί στην αγορά των crossover SUV. Το EV6 είναι το πρώτο µοντέλο της Kia που βασίζεται στην ειδική νέα πλατφόρµα της εταιρείας αποκλειστικά για τα ηλεκτρικά οχήµατα µε µπαταρία (BEV). Αυτό το πρωτοποριακό crossover - το πρώτο αποκλειστικά BEV που κυκλοφόρησε µε τη νέα φιλοσοφία σχεδίασης Kia "Opposites United" χαρακτηρίζεται από τη µελλοντική σχεδίαση EV που ενσωµατώνει λεπτοµέρειες υψηλής τεχνολογίας. Κινείται αποκλειστικά µε ηλεκτρική ενέργεια, µε δυνατότητα επιλογής ανάµεσα σε διάφορες εκδόσεις κινητήρων και µπαταριών µεγάλης αυτονοµίας. Η ικανότητα φόρτισης 800V σηµαίνει ότι το EV6 µπορεί να φτάσει από το 10% έως το 80% φόρτισης της µπαταρίας σε µόλις 18 λεπτά, ενώ η έκδοση GT, σχεδιασµένη για τους οδηγούς που επιθυµούν µία συναρπαστική εµπειρία οδήγησης, µπορεί να καλύψει το 0-100 χλµ./ώρα σε 3,5 δευτερόλεπτα µε τελική ταχύτητα στα 260 χλµ./ώρα.

ht ps:/ w w.gaz et a.gr/in-motion/ ews/article/1579120/kia-ev6-akraies-epidoseis-kai-fortis-astrapi-pics Διαβάστε περισσότερα.

Επίσηµο: Το Ράλι Ακρόπολις επιστρέφει στο WRC!

Το ελληνικό Ράλι Ακρόπολις θα βρίσκεται στο καλεντάρι του WRC για το 2021 και θα είναι ο δέκατος αγώνας της χρονιάς! Υπήρχαν οι φήµες, πλέον όµως είναι πέρα για πέρα επίσηµο. Το Ράλι Ακρόπολις επιστρέφει στο WRC! Η απόφαση της FIA ανακοινώθηκε νωρίτερα και ύστερα από οκτώ χρόνια απουσίας, ο εθνικός µας αγώνας γυρίζει στο κορυφαίο επίπεδο που του αρµόζει. Η ηµεροµηνία που θα διεξαχθεί το Ράλι Ακρόπολις θα είναι από τις 9 έως και τις 12 Σεπτεµβρίου και στην ουσία, θα αντικαταστήσει το Ράλι Χιλής που ακυρώθηκε λόγω κορονοϊού.

htps:/w .gazeta.gr/in-moti n/wrc/aticle/157 916/epismo-rali krop lis-epistref i-stowrc-vid Διαβάστε περισσότερα.

ΙΝΜΟΤΙΟΝNEWS www.gazzetta.gr/auto-moto


To Fiat Tipo S/W τώρα με 14.850 ευρώ Με νέα τιµή πρόκληση, χωρίς τέλη κυκλοφορίας και γηπεδικούς χώρους, το station Fiat Tipo φαντάζει ιδανική οικογενειακή πρόταση. Διαβάστε περισσότερα.

ΙΝΜΟΤΙΟΝNEWS

ht ps:/ w w.gaz et a.gr/in-motion/parousiaseis/article/157 106/fiat- ipo-sw-tora-me-14850-eyro-pics

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS N

Ρυπογόνα στην κατασκευή αλλά οικολογικά στη χρήση τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Νέα δεδοµένα για την κατηγορία των Pick-Up φέρνει η Jeep στη χώρα µας µε την έλευση του νέου -και εντυπωσιακού- Gladiator. Επιστηµονική έρευνα της Volkswagen αποδεικνύει ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο συνολικά, είναι πολύ πιο οικολογικό από ένα συµβατικό, παρά τη ρυπογόνα διαδικασία κατασκευής. Εδώ και χρόνια υπάρχει µια µεγάλη διχογνωµία, τόσο στο κοινό όσο και ανάµεσα σε µηχανολόγους, για το πόσο οικολογικά είναι τελικά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους. Την απάντηση σε αυτό το ερώτηµα µε πιστοποιηµένες διαδικασίες αλλά και τη συµµετοχή κορυφαίων µηχανολόγων και ηλεκτρολόγων, ήρθε να δώσει η Volkswagen. Τα αποτελέσµατα της µεγάλης έρευνας που πραγµατοποίησε η γερµανική αυτοκινητοβιοµηχανία είναι εντυπωσιακά... Διαβάστε περισσότερα.

htps:/w .gazeta.gr/in-moti n/ ews/article/158 274/rypog na-stin-katskeyi-al -oik logika-stihrsi-ta lektria-ytokinta?fbclid=IwAR0ceP1OpdMp G-AS7V_zlwU6tmK0pdJOrtqffsVC6UZon0CriURSrjZqY

www.gazzetta.gr/auto-moto

Το νέο Jeep Gladiator ήρθε στην Ελλάδα!


Hyundai Staria, ένα MPV που έρχεται από το μέλλον Με έµφαση στον φουτουριστικό σχεδιασµό αλλά και τις τεχνολογικές καινοτοµίες που παρέχουν κορυφαία εµπειρία στο εσωτερικό του, το νέο Hyundai Staria δείχνει ότι τα MPV δεν έχουν πεθάνει. Διαβάστε περισσότερα

ht ps:/ w w.gaz et a.gr/in-motion/ ews/article/1579315/hyundai-staria-ena-mpv-poy-erhetai-apo-melon-pics

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Η επιστροφή της Jeep® στην κατηγορία των pick-up δεν θα µπορούσε παρά να γίνει µε ένα µοντέλο που θα αλλάξει τα δεδοµένα στη δηµοφιλή κατηγορία. Στα 80α της γενέθλια, η θρυλική Αµερικανική µάρκα διαθέτει στην Ευρωπαϊκή αγορά το Gladiator, ένα πανίσχυρο pick-up µε DNA από το σύµβολο των εκτός δρόµου οχηµάτων, το Jeep Wrangler. Ξεκινώντας από την εµφάνιση που παραπέµπει αµέσως στο Wrangler, το Gladiator εντυπωσιάζει µε τις αναλογίες του, ξεχωρίζοντας αµέσως από οποιοδήποτε άλλο µοντέλο της κατηγορίας. Τα έντονα φτερά, οι πολύ µικροί πρόβολοι και βέβαια η επιβλητική µάσκα µε τα φωτιστικά σώµατα τεχνολογίας full-LED δίνουν το στίγµα αυτού του διαφορετικού pick-up. Την εικόνα συµπληρώνει ο στιβαρός χώρος φόρτωσης µήκους 1,53 µέτρων, ο οποίος διαθέτει ειδική προστατευτική επίστρωση, καθώς και πτυσσόµενο κάλυµµα για την προστασία του φορτίου.

htps:/w w.gazeta.gr/in-moti n/ ews/article/15794 6/neo-je p-gladi tor-ithe-stin-elad -pics Διαβάστε περισσότερα.

H Ford παραµένει πιστή και στην υβριδική εποχή του WRC

Η Ford δεσµεύεται για τη µελλοντική της παρουσία στους αγώνες ράλι, από το 2022 έως το 2024 µε ένα εντελώς ανανεωµένο τεχνολογικά αυτοκίνητο. H Ford συνεχίζει αλλά και ενισχύει τη σχέση της µε την M-Sport, στο πλαίσιο της αγωνιστικής συνεργασίας που έχει αποδώσει σηµαντικές επιτυχίες για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Ενώνοντας τις δυνάµεις τους το 1997, η M-Sport και η Ford έχουν κατακτήσει 7 πρωταθλήµατα στο WRC, 61 νίκες, 262 βάθρα, αλλά και περισσότερους από 1.500 πρώτους χρόνους σε ειδικές διαδροµές – γεγονός που... Διαβάστε περισσότερα.

htps:/w w.gaz eta.gr/in-moti n/wrc/article/1579 6/h-ford-par men i-psti-kai-stin-yvridki-epohi-toy-wrc-vid ΙΝΜΟΤΙΟΝNEWS www.gazzetta.gr/auto-moto


Πιο αναβαθμισμένο από ποτέ το νέο Renault Kangoo Το γνωρίζουµε ως ένα µικρό επαγγελµατικό µοντέλο, όµως το renault Kangoo αλλάζει σελίδα και µας συστήνεται ξανά σαν ένα µικρό βανάκι που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα επιβατικά της φίρµας.

ht ps:/ w w.gaz et a.gr/in-motion/ ews/article/1579129/pio-an vathmismeno-apo-pote-neo-renault-kango -pics

ΙΝΜΟΤΙΟΝNEWS

Διαβάστε περισσότερα.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS N

H Ford χτίζει έναν καλύτερο κόσµο µε λιγότερους ρύπους

Υπέρκοµψο «θηρίο» 659 ίππων

Στο δρόµο προς την κλιµατική ουδετερότητα µέχρι το 2050, η Ford ανακοινώνει δύο νέους ενδιάµεσους στόχους εκποµπών CO2 που υπολογίζονται σε επιστηµονική βάση, συµβάλλοντας έτσι στη δηµιουργία ενός καλύτερου κόσµου. Θέλοντας να συµβάλλει στη δηµιουργία ενός καλύτερου κόσµου για τις µελλοντικές γενιές, η Ford ανακοίνωσε σηµαντικούς στόχους στην περίληψη της ενιαίας έκθεσης βιωσιµότητας / οικονοµικής αναφοράς 2021 ...

htps:/w .gazeta.gr/in-moti n/ ews/article/15794 2/h-ford-htize- na -kalytero-k smo-meligoteroys-rpoys Διαβάστε περισσότερα.

www.gazzetta.gr/auto-moto

Επιδόσεις supercar, σιλουέτα GT και ανέσεις λιμουζίνας συνδυάζει η νέα Bentley Continental GT Speed.


Volkswagen: Κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή αγορά και το 2021 Ο όµιλος Volkswagen αν και σηµειώνει απώλειες σε σχέση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2020, καταφέρνει να επικρατεί στις πωλήσεις αυτοκινήτων της Ευρώπης και µάλιστα, µε µεγάλη διαφορά. Διαβάστε περισσότερα.

ht ps:/ w w.gaz et a.gr/in-motion/news/article/1579 01/volkswagen-kyriarhei-stin-eyropaik -agora-kai-2021

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Η πιο ισχυρή και γρήγορη Bentley στην µακρά ιστορία των 101 ετών της βρετανικής µάρκας είναι πλέον η νέα Continental GT Speed. Σχεδιασµένη, εξελιγµένη και κατασκευασµένη στο χέρι το νέο µοντέλο τρίτης γενιάς βασίζεται σε µια µακρά παράδοση εκδόσεων της Speed, που ξεκίνησε µε την Continental GT Speed πρώτης γενιάς το 2007. Η κορυφαία σε απόδοση Continental GT διαθέτει προηγµένη τεχνολογία πλαισίου εξελιγµένη ειδικά για το νέο µοντέλο. Ένα νέο ηλεκτρονικό σύστηµα τετραδιεύθυνσης αναδεικνύει τη δυναµική φύση της Speed στα οδηγικά προφίλ BENTLEY και COMFORT.

Μικρές αλλαγές στο XC60 έκανε η Volvo

ht ps:/ w w.gaz et a.gr/in-motion/parousiaseis/article/1578505/yperkompso-thiro-659-ip on-pics-vid Διαβάστε περισσότερα.

Το μεσαίο SUV στην γκάμα της Volvo με το όνομα XC60 δέχεται ένα διακριτικό update που έχει σαν στόχο να το αναβαθμίσει, κυρίως στο τεχνολογικό κομμάτι. Στα πολυτελή SUV, µια από τις πιο ανταγωνιστικές κατηγορίες είναι η µεσαία, εκεί που παίζουν µοντέλα όπως το XC60 της Volvo. Η σουηδική φίρµα έχει καταφέρει να εδραιώσει τα αυτοκίνητά της στις κατηγορίες που βρίσκονται, οπότε το XC60 πρέπει πάντα να είναι έτοιµο να παλέψει µε τον ανταγωνισµό. Οπότε, η µάρκα αναλαµβάνει δράση και το ανανεώνει. Με την πρώτη µατιά δεν ξεχωρίζεις ότι αυτό το XC60 είναι διαφορετικό από το προηγούµενο. Μόνο οι εισαγωγές αέρα αλλάζουν, οι γρίλιες εµπρός και η χρωµιωµένη επιφάνεια...

htps:/w .gazeta.gr/in-moti n/ ews/article/1573651/mikres-al ges-toxc60-ekane-ivol -pics-vid Διαβάστε περισσότερα.

ΙΝΜΟΤΙΟΝNEWS

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Μ

ε µήκος 4,18 , πλάτος 1,775 και µεταξόνιο στα 2,58 µέτρα, το νέο Hyundai Bayon που έκανε σήµερα το online ντεµπούτο του δηµιουργεί, κατ' αρχάς, µερικά ερωτηµατικά. Τα οποία έχουν να κάνουν µε την τύχη του Kona, του οποίου οι αντίστοιχες διαστάσεις είναι 4,205, 1,80 και 2,60 µέτρα. Σχεδόν ταυτόσηµα στοιχεία για τα δύο µοντέλα λοιπόν και η προφανής απάντηση είναι ότι η επόµενη νέα γενιά του Kona θα είναι ένα σαφώς µεγαλύτερο SUV, αφήνοντας το χώρο της αµιγούς B κατηγορίας στο Bayon και καλύπτοντας το κενό ανάµεσα σε αυτό και το νέο Tucson. Επιστρέφουµε όµως στο νέο µοντέλο της ηµέρας το οποίο δανείζεται αισθητικά στοιχεία από τα πιο σύγχρονα µοντέλα της γκάµας, διατηρώντας στο σήµα κατατεθέν των φωτιστικών σωµάτων δύο επιπέδων της µάρκας. Μικρό Tucson Η φόρµα του είναι σαφώς πιο γωνιώδης από αυτή του Kona και πολύ πιο κοντά σε αυτή του νέου Tucson, µε έντονες ακµές ειδικά στο πλευρικό του τµήµα. Τα πίσω φωτιστικά σώµατα σχήµατος µπούµερανγκ θυµίζουν κατασκευές σκανδιναβικής προέλευσης, συνολικά ωστόσο το σχήµα είναι χαρακτηριστικό και έντονο.

www.gazzetta.gr/auto-moto

Το έβδοµο νέο µοντέλο της κορεατικής µάρκας µέσα σε ένα χρόνο, έρχεται να πάρει τη θέση του στην κατηγορία B των SUV.


HYUNDAI BAYON

Από τον Νίκο Γιαννούλα

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ SUV ΤΗΣ ΜΑΡΚΑΣ

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

www.gazzetta.gr/auto-moto


HYUNDAI BAYON Με απόσταση από το έδαφος που ποικίλλει από 16 έως και 18 εκατοστά, το νέο Hyundai Bayon, που έχει πάρει το όνοµά του από γαλλικό θέρετρο Bayonne, δεν προσβλέπει σε εκτός δρόµου δάφνες αλλά σε άνετη µετακίνηση εντός και εκτός δρόµου, καθώς τετρακίνητες εκδοχές δεν προβλέπονται. Το σχετικά µεγάλο σε σχέση µε το συνολικό µήκος µεταξόνιο επιτρέπει στο µοντέλο να έχει άνετο χώρο για τους επιβάτες, σύµφωνα µε τα στοιχεία που δίνει η Hyundai και όγκο για τις αποσκευές 411 λίτρα σε πενταθέσια διάταξη και 1.205 λίτρα σε διθέσια. Από τις πιο µεγάλες τιµές δηλαδή στην κατηγορία. Το εσωτερικό είναι πλήρως ψηφιακό, µε µια µεγάλη οθόνη 10,25 ιντσών για πίνακα οργάνων και µια ακόµα στο κέντρο του ταµπλό αντίστοιχης διαγωνίου, ή 8,0 ιντσών στη βασική έκδοση εξοπλισµού. Το εσωτερικό ως συνολική αίσθηση είναι αφαιρετικό, πολύ κοντά σχεδιαστικά σε αυτό του νέου Tucson. Το κορυφαίο σύστηµα πολυµέσων µε την οθόνη των 10,25 ιντσών υποστηρίζει τις πρόσφατες online δυνατότητες της εφαρµογής Bluelink της Hyundai, που εµπλουτίζονται συνεχώς και δίνουν τη δυνατότητα αποµακρυσµένης επικοινωνίας τόσο του οδηγού µε το αυτοκίνητο, όσο και του αυτοκινήτου µε άλλα οχήµατα. Αναφορικά µε τα συστήµατα υποβοήθησης της οδήγησης, κάτω από την οµπρέλα του SmartSense που θα ανήκει στο βασικό εξοπλισµό, 14 διαφορετικές λειτουργίες αναλαµβάνουν να προσδώσουν χαρακτηριστικά ηµι αυτόνοµης www.gazzetta.gr/auto-moto


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

www.gazzetta.gr/auto-moto


HYUNDAI BAYON

κίνησης στο νέο Bayon και φυσικά να εξασφαλίσουν κορυφαία ασφάλεια. Σε επίπεδο µηχανικών µερών, το µοντέλο θα διαθέτει τρεις κινητήρες βενζίνης, 1,2 και 1.0 λίτρου µε ισχύ 84, 100 και 120 ίππους. Με τον λιγότερο ισχυρό κινητήρα θα είναι διαθέσιµο ένα χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων, ενώ µε τα ισχυρότερα T-GDi σύνολα θα µπορεί ο οδηγός να επιλέξει µεταξύ και

πρωτοποριακού χειροκίνητου κιβωτίου iMT των 6 σχέσεων, ή του αυτόµατου διπλού συµπλέκτη DCT 7 σχέσεων. Να σηµειωθεί ότι οι δύο ισχυρότεροι turbo κινητήρες θα συνδυάζονται µε ήπια υβριδική υποβοήθηση 48V, που έχει ως αποτέλεσµα πολύ χαµηλές εκποµπές CO2, από 101 γρ./χλµ. kατά WLTP, γεγονός που θα επιτρέπει και τη µη πληρωµή τελών κυκλοφορίας στη χώρα µας. Χάρη και στο χαµηλό βάρος του αµαξώµατος που ξεκινά από τα 1.045 και φτάνει έως στα 1.255 κιλά, οι επιδόσεις του νέου Bayon είναι ικανοποιητικές παρά τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης. Πιο συγκεκριµένα, η έκδοση των 120 ίππων επιταχύνει από 0-100 χλµ./ώρα σε 10,4 δλ. και έχει µέγιστη ταχύτητα 185 χλµ./ώρα. Το νέο µοντέλο θα ξεκινήσει άµεσα την εµπορική του πορεία στην ευρωπαϊκή αγορά και εντός της άνοιξης θα είναι διαθέσιµο και στη χώρα µας. Οι τιµές του θα είναι σαφώς χαµηλότερες από αυτές του Kona και, παρότι δεν έχουν ακόµα γίνει γνωστές, εικάζουµε ότι θα ξεκινούν κάπου µεταξύ των 15 και 16.000 ευρώ.

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

RENAULT CLIO: Τώρα είναι η καλύτερη στιγµή να το αποκτήσεις ΜΕ ΟΦΕΛΟΣ ΕΩΣ 2.500€, ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 3,9% ΚΑΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ, ΤΟ ΝΕΟ RENAULT CLIO ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ

www.gazzetta.gr/auto-moto

Τ

Το νέο Renault CLIO, στην 5η γενιά του, είναι ένα αυτοκίνητο µε ιδιαίτερα πλεονεκτήµατα. Οι συµπαγείς διαστάσεις συνδυάζονται µε µεγάλους χώρους, ενώ τα προηγµένα σύνολα κίνησης εξασφαλίζουν δυναµική απόδοση και οικονοµία.

Τα πιο εξελιγµένα συστήµατα υποβοήθησης της οδήγησης, αλλά και η στιβαρή δοµή του τού εξασφάλισαν τη διάκριση του Best in Class µοντέλου στην κατηγορία του και τα 5 αστέρια στις δοκιµές ασφαλείας του EuroNCAP. H απαράµιλλη ποιότητα κατασκευή και οι πιο up to date τεχνολογίες συνδεσιµότητας και άνεσης, συµπληρώνουν το προφίλ του γαλλικού best seller, χαρίζοντάς του γνωρίσµατα αυτοκινήτου µεγαλύτερης κατηγορίας. Η νέα γενιά του Renault CLIO προσφέρεται µε µία πλήρη γκάµα κινητήρων βενζίνης (1.0 TCe 90hp, µε µηχανικό ή αυτόµατο κιβώτιο CVT), διπλού καυσίµου βενζίνης / υγραερίου (1.0 TCe 100 LPG), αλλά και στη νέα έκδοση


ΝΕΟ RENAULT CLIO

HYBRID (1.6 Ε-ΤECH 140hp, µε αυτόµατο κιβώτιο multi-mode). Σε όλες τις εκδόσεις κινητήρων υπάρχει µια τουλάχιστον επιλογή που δεν επιβαρύνεται µε τέλη κυκλοφορίας, µε ακόµη µεγαλύτερο κέρδος σε κόστος χρήσης. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκδοση 1.0 TCe 100 LPG µε εργοστασιακό σύστηµα υγραεριοκίνησης και ελάχιστη επιβάρυνση στο κόστος αγοράς. Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του 100 ίππους αλλά, κυρίως, µέγιστη ροπή της τάξεως των 170 Nm, που είναι διαθέσιµη µόλις από τις 2.000 σ.α.λ. ώστε να κινείται www.gazzetta.gr/auto-moto


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Στο νέο Ford Puma προσφέρεται δωρεάν επιπλέον εξοπλισµός, αξίας έως και 930€.

µε άνεση στις χαµηλές ταχύτητες, µέσα στην πόλη. Λαµβάνοντας υπόψη τη σηµαντική οικονοµία στο κόστος καυσίµου, αλλά και την περιορισµένη κατανάλωση που συνεπάγεται αυτονοµία έως 1.185 χλµ. µε τις δύο δεξαµενές καυσίµου γεµάτες, το νέο Renault CLIO έχει ακόµα περισσότερους λόγους να θεωρείται µια από τις πιο συµφέρουσες επιλογές της αγοράς. www.gazzetta.gr/auto-moto


ΝΕΟ RENAULT CLIO

Στο Δίκτυο Εξουσιοδοτηµένων Διανοµέων Renault, το Renault CLIO διατίθεται µε ένα ξεχωριστό πακέτο προνοµίων, που εξασφαλίζει συνολικό όφελος έως 2.500€. Πιο συγκεκριµένα, όποιος επιλέξει ένα καινούριο Renault CLIO µπορεί να επωφεληθεί από τα ακόλουθα προνόµια:

Έκπτωση Δωρεάν µεταλλικό χρώµα Επιδότηση ανταλλαγής Δωρεάν 5 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση Renault Δωρεάν 3 χρόνια οδική βοήθεια Δωρεάν ασφάλιση για 6 µήνες

Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα χρηµατοδότησης µε επιδοτούµενο, προνοµιακό επιτόκιο 3,9%, γεγονός που καθιστά την απόκτηση του νέου Renault CLIO πιο εύκολη από ποτέ. Ανακαλύψτε το νέο Renault CLIO και αποκτήστε το µε συνολικό όφελος έως 2.500€ και προνοµιακό επιτόκιο 3,9% και από την άνεση του σπιτιού σας, βρίσκοντας την έκδοση που σας ταιριάζει µε ένα κλικ στο:

www.renaultonline.gr/product/clio/ www.gazzetta.gr/auto-moto


ΑΦΙΕΡΩΜΑ Από τον Πέτρο Σηφαλάκη

SUPERCARS MEN ΑΛΛΑ... SUVS ΔΕ! Με επιδόσεις αντάξιες των supercars αλλά και τεράστιους χώρους, άνεση και πολυτέλεια, αυτά τα SUV απευθύνονται σε λίγους αλλά πάντα µας αρέσει να τα θαυµάζουµε.

Τ

α SUV σήµερα έχουν κατακτήσει ένα πολύ µεγάλο µερίδιο αγοράς και για αυτό οι κατασκευαστές φροντίζουν συνεχώς να µας προσφέρουν υπερυψωµένα µοντέλα αυτού του χαρακτήρα σε διάφορες... εκτελέσεις. Μια από τις πιο εντυπωσιακές κατηγορίες των SUV είναι τα λεγόµενα Super SUVs που συνδυάζουν την άνεση, τους χώρους και την πολυτέλεια µε τις επιδόσεις, αλλά και τις... τιµές των supercars. Ένα όχηµα των 2 και περισσότερων τόνων µπορεί να επιταχύνει από στάση στα 100 χλµ./ώρα σε λιγότερα από 4 δευτερόλεπτα και αυτό είναι το αποτέλεσµα της εξελιγµένης τεχνολογίας. Εννοείται ότι το βάρος, όπως και το κέντρο βάρους δύσκολα κρύβονται και δεν θα συγκριθούν µε καθαρόαιµες σπορ κατασκευές, όµως ο συνδυασµός όλων αυτών των διαφορετικών κόσµων είναι µοναδικός και όλες τις αποστολές τις εκτελούν µε βαθµολογία άνω του µέσου όρου. Παρακάτω συγκεντρώσαµε έξι από τα πιο γρήγορα SUV σε εργοστασιακή µορφή. Έχουν ταξινοµηθεί µε βάση το χρόνο που πετυχαίνουν στο 0-100 χλµ./ώρα και σε περίπτωση ισοπαλίας, µετράµε τη µέγιστη ταχύτητά τους για να τους δώσουµε σειρά. Δείτε ποια είναι!

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΤΑ 6 ΤΑΧΥΤΕΡΑ SUV ΓΙΑ ΤΟ 2021!

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΤΑ 6 ΤΑΧΥΤΕΡΑ SUV ΓΙΑ ΤΟ 2021!

Mercedes-AMG GLE 63 S Το θηριώδες SUV της Mercedes διατίθεται σε AMG εκδόσεις, µε την κορυφαία αυτών να είναι η 63 S. Σε αυτή την περίπτωση το µοντέλο εφοδιάζεται µε έναν V8 κινητήρα 4.0 λίτρων µε δύο τούρµπο, µε την απόδοση να φτάνει τους 612 ίππους και τα 850 Nm ροπής. Φυσικά µε τέτοιες προδιαγραφές, καταλαβαίνουµε ότι θα είναι και εξωφρενικά γρήγορο. Τα 0-100 χλµ./ώρα είναι υπόθεση µόλις 3,8 δευτερολέπτων και η τελική του ταχύτητα ορίζεται στα 280 χλµ./ώρα, αν ο αγοραστής επιλέξει το πακέτο που µετακινεί εκεί τον ηλεκτρονικό κόφτη, από τα 250 χλµ./ώρα που είναι κανονικά.

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΤΑ 6 ΤΑΧΥΤΕΡΑ SUV ΓΙΑ ΤΟ 2021!

Alfa Romeo Stelvio QV

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΑΦΙΕΡΩΜΑ Η Alfa Romeo πριν µερικά χρόνια έκανε την προσπάθεια να φτιάξει το πρώτο της SUV και το αποτέλεσµα είναι φανταστικό. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που πραγµατικά αξίζει να φέρει τα σήµατα της ιστορικής µάρκας και οι επιδόσεις στην έκδοση QV κόβουν την ανάσα, όπως και η εξαιρετική οδική συµπεριφορά, τόσο για τα δεδοµένα των SUV, όσο και γενικότερα. Φοράει έναν V6 κινητήρα των 2.9 λίτρων µε δύο τούρµπο που είναι ο µικρότερος στη λίστα και αποδίδει 510 ίππους µε 600 Nm ροπής. Ολοκληρώνει τα 0-100 χλµ./ώρα σε 3,8 δευτερόλεπτα και φτάνει έως τα 283 χλµ./ώρα.

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΤΑ 6 ΤΑΧΥΤΕΡΑ SUV ΓΙΑ ΤΟ 2021!

BMW X5 M

Από τη δεύτερη γενιά της X5, η BMW προσφέρει M εκδόσεις για όσους θέλουν να συνδυάζουν την πολυτέλεια, το κύρος και την άνεση της X5 µε εξωφρενικά γρήγορες επιδόσεις. Στη νέα γενιά της εφοδιάζεται µε ένα V8 σύνολο των 4.4 λίτρων το οποίο µε τη βοήθεια από δύο τούρµπο, αποδίδει 625 ίππους και 750 Nm ροπής στην έκδοση Competition. Οι αριθµοί που συνοδεύουν το αυτοκίνητο είναι εντυπωσιακοί µε 0-100 χλµ./ώρα µέσα σε µόλις 3,8 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα διαµορφωµένη στα 285 χλµ./ώρα. Ωστόσο και εδώ ισχύει ο,τι και για την AMG. Αν δεν επιλέξει ο ιδιοκτήτης το ανάλογο πακέτο, ο κόφτης µένει στα 250 χλµ./ώρα.

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

RENAULT 5

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΤΑ 6 ΤΑΧΥΤΕΡΑ SUV ΓΙΑ ΤΟ 2021!

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid H Porsche Cayenne είναι ένα από τα µοντέλα που εδραίωσε τη σπορ πολυτελή κατηγορία των SUV και συνεχίζει µέχρι και σήµερα, στην τρίτη της γενιά, να αποτελεί σηµείο αναφοράς. Η κορυφαία της έκδοση χρησιµοποιεί ένα Plug-In Hybrid κινητήριο σύνολο. Το µοτέρ εσωτερικής καύσης είναι ένα V8 των 4.0 λίτρων µε δύο τούρµπο και η συνολική απόδοση του συστήµατος φτάνει τους 680 ίππους. Τα 0-100 χλµ./ώρα ολοκληρώνονται σε 3,8 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα φτάνει µια ανάσα πριν τα 300, στα 295 χλµ./ώρα.

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΤΑ 6 ΤΑΧΥΤΕΡΑ SUV ΓΙΑ ΤΟ 2021!

Jeep Grand Cherokee Trackhawk Στην Ευρώπη µπορεί να µην είναι πολύ γνωστό, όµως το Jeep Grand Cherokee Trackhawk είναι ένα από τα πιο γρήγορα SUV στον πλανήτη. Χρησιµοποιεί έναν κτηνώδη V8 κινητήρα των 6.2 λίτρων για την κίνησή του, µε µηχανικό υπερσυµπιεστή (κοµπρέσσορα) και η απόδοση αγγίζει τους 707 ίππους µε 875 Nm ροπής. Οι αριθµοί αυτοί του δίνουν επιτάχυνση 0-100 χλµ./ώρα σε µόλις 3,6 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα στα 290 χλµ./ώρα. Πρόκειται για την κορυφαία έκδοση του Grand Cherokee και φυσικά, τοποθετείται πάνω από την SRT που ξέρουµε και από προηγούµενες γενιές του µοντέλου.

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΤΑ 6 ΤΑΧΥΤΕΡΑ SUV ΓΙΑ ΤΟ 2021!

Lamborghini Urus Όταν η Lamborghini ανακοίνωσε ότι ετοιµάζει ένα SUV, αµέσως ξεκαθάρισε ότι θα µιλάµε για το ταχύτερο, πιο σπορ και ιδιαίτερο µοντέλο της κατηγορίας. Μια µάρκα µε τόσο βαριά «φανέλα» δεν γίνεται να αφήσει στην τύχη του το µοντέλο που θα πιάσει το µεγαλύτερο µερίδιο των πωλήσεών της, οπότε είχαν πολλή δουλειά να κάνουν. Το γεγονός ότι η ιταλική φίρµα ανήκει στο Volkswagen Group της έδωσε το πλεονέκτηµα να εκµεταλλευτεί την πλατφόρµα MLB Evo των Cayenne, Bentayga, Q8 κλπ, όµως από εκεί και πέρα οι µηχανικοί της Lambo ξεκίνησαν τις αλλαγές. Ο κινητήρας είναι ένας V8 των 4.0 λίτρων µε δύο τούρµπο, που προέρχεται και πάλι από το VW Group, ωστόσο αποδίδει 650 ίππους µε 850 Nm ροπής. Εξασφαλίζει 0-100 χλµ./ώρα σε 3,6 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα στα 305 χλµ./ώρα.

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ Από τον Πέτρο Σηφαλάκη

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΑΙΛΟΥΡΟΕΙΔΕΣ Η Ford Performance έβαλε το χεράκι της στο συµπαθέστατο Puma και το µετέτρεψε σε ένα επιθετικό αιλουροειδές µε 200 ίππους, έτοιµους να συναρπάσουν όλους τους πορωµένους οδηγούς.

Ό

ποτε έχουµε στα χέρια µας ένα αυτοκίνητο που έχει περάσει µέσα από τη Ford Performance θέλουµε συνεχώς να βρίσκουµε µια αφορµή για να κάτσουµε πίσω από το τιµόνι του. Το τελευταίο Fiesta ST είναι ένας µικρός πύραυλος που πραγµατικά ποτέ δεν θες να αποχωριστείς, εκτός και αν χρειαστείς περισσότερους χώρους και πρακτικότητα. Τι κάνεις τότε λοιπόν; Η Ford θέλοντας να δώσει µια απάντηση στο τελευταίο ερώτηµα, δηµιούργησε το Puma ST. Το συµπαθέστατο µικρό SUV της µας έχει ήδη κερδίσει µε τον χαρακτήρα του στις απλές εκδόσεις του. Οι κοινές του βάσεις µε το Fiesta έκαναν πιο απλή τη δηµιουργία του γρήγορου ST αφού πάρα πολλά µέρη του προέρχονται κατευθείαν από το επιτυχηµένο supermini.

Το Puma µπήκε σε... κύκλο αναβολικών!

H Ford Performance όµως φρόντισε ώστε να παρέχει ειδική περιποίηση στο Puma και όχι να φτιάξει πρόχειρα µια κορυφαία έκδοση. Όσο «ίδιο» κι αν είναι, το SUV αµάξωµα ανεβάζει αρκετά το κέντρο βάρους και πρέπει να γίνουν κάποιες συγκεκριµένες αλλαγές ώστε το αποτέλεσµα να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που δηµιουργεί το σηµατάκι ST. Ο πίσω ηµιάκαµπτος άξονας έχει 40% µεγαλύτερη στρεπτική ακαµψία σε σχέση µε το Fiesta ST. Τοποθετήθηκε αντιστρεπτική των 28 χιλιοστών και

www.gazzetta.gr/auto-moto


FORD PUMA ST

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ µπροστά, έχουµε ακόµη µια αντιστρεπτική των 24 χιλιοστών. Η απόσταση από το έδαφος µειώθηκε σηµαντικά, φτάνοντας τα 152 χιλιοστά (ένα Puma ST-Line έχει απόσταση 164 χιλιοστά από το έδαφος) και συναντάµε και αµορτισέρ διπλού θαλάµου τα οποία έχουν κάνει πιο σφιχτό το αυτοκίνητο σε σχέση µε τις υπόλοιπες εκδόσεις του, χωρίς όµως να καταντά και κουραστικό. Φυσικά ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να έχει καλά στο µυαλό του ότι µε το Puma ST ξεχνάει οποιαδήποτε SUV χρήση καθώς προορίζεται αποκλειστικά για την άσφαλτο. Η διαδροµή της ανάρτησης είναι σχεδόν... ανύπαρκτη και το Puma ST σηκώνεται στους τρεις τροχούς του ακόµη και σε ήπιες ράµπες εισόδου σε γκαράζ, οπότε ο προσανατολισµός του είναι σαφής. Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν θα αναζητήσει περιπέτειες στο χώµα µε το συγκεκριµένο αυτοκίνητο. Οι συγκινήσεις που µπορεί να προσφέρει στην άσφαλτο είναι τόσες, που δεν αφήνουν περιθώρια για κανένα παράπονο. Το Puma ST είναι ένα άξιο τέκνο της Ford Performance σε όλα τα επίπεδα. Το συγκεκριµένο που οδηγούσαµε εµείς ήταν εφοδιασµένο και µε το Performance Pack το οποίο µεταξύ άλλων, περιλαµβάνει και µπλοκέ διαφορικό της Quaife. 200 και να καίνε Ο κινητήρας που βρίσκεται κάτω από το καπό προέρχεται σχεδόν αυτούσιος από το Fiesta ST. Πρόκειται για τον τρικύλινδρο τούρµπο βενζινοκινητήρα των 1.5 λίτρων µε τους 200 ίππους, εδώ όµως αποδίδει 320 Nm ροπής και για ένα πιο ευρύ φάσµα στροφών. Το µοτέρ διακρίνεται για τη ζωντάνια και την απόδοσή του, επιβεβαιώνοντας στην πράξη τους αριθµούς. Τα 0-100 χλµ./ώρα έρχονται σε 6,7 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 220 χλµ./ώρα, σύµφωνα µε τους ισχυρισµούς του εργοστασίου, ενώ η www.gazzetta.gr/auto-moto

Στο εσωτερικό οι διαφορές σε σχέση µε ένα απλό Puma εντοπίζονται στο τιµόνι, στα όµορφα µπάκετ καθίσµατα της Recaro και τον πίνακα οργάνων µε τα νέα γραφικά, προσαρµοσµένα στην έκδοση ST.


FORD PUMA ST

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

κατανάλωση καυσίµου ξεκινά από τα 6,9 λίτρα ανά 100 χιλιόµετρα. Στα δικά µας χέρια βλέπαµε σταθερά πάνω από 11 λίτρα βενζίνης για την ίδια απόσταση, αλλά σε συνθήκες συνεχούς πίεσης του τρικύλινδρου. Όταν δεν συνέβαινε αυτό (σπάνια), καταφέραµε να γράψουµε 9 λίτρα ανά 100 χλµ, ωστόσο το Puma ST ανήκει στην κατηγορία αυτοκινήτων που πληρώνεις µε χαρά το λογαριασµό στο βενζινάδικο καθώς γνωρίζεις ότι κάθε ένα λίτρο που µπήκε στο ντεπόζιτο θα µεταφραστεί σε πολλά χαµόγελα. Πράσινη «ντόπα» αδρεναλίνης! Όπως γράφουµε και παραπάνω, η Ford Performance ποτέ δεν µας αφήνει ανικανοποίητους. Το Puma ST παρά το SUV παρουσιαστικό είναι ένα καθαρόαιµο σπορ αυτοκίνητο. Μόλις φτάσεις σε µια γνώριµη διαδροµή µε στροφές, το ανακαλύπτεις από πρώτο χέρι. Αρχικά, βάζεις το πρόγραµµα οδήγησης που ταιριάζει µε την περίσταση. Εκτός του Eco και του Normal (τα οποία δεν χρησιµοποιήσαµε σχεδόν καθόλου) υπάρχει και το Sport, αλλά και το ακραίο Track.

www.gazzetta.gr/auto-moto

Το διακριτικό lip µπροστά µε την επιγραφή Ford Performance, η διπλή απόληξη της εξάτµισης, οι µαύρες λεπτοµέρειες, οι ζάντες των 19 ιντσών και οι µικροί ανασχεδιασµοί στους προφυλακτήρες είναι οι διακριτικές αλλαγές που έγιναν ώστε να γίνει λίγο πιο επιθετικό σχεδιαστικά. Τα δύο τελευταία αναδεικνύουν τον ST χαρακτήρα αυτού του Puma µε τον καλύτερο τρόπο. Τιµόνι, απόκριση στο γκάζι, λειτουργία του ESP και πολλά ακόµη σετάρονται στην κατάλληλη ρύθµιση για να απολαύσεις το εξαιρετικό αυτό σύνολο και παράλληλα, το κλαπέτο της εξάτµισης ανοίγει, αποκαλύπτοντας τον πιο τσαµπουκαλεµένο τρικύλινδρο που µπορείς να βρεις εκεί έξω σε εργοστασιακή µορφή. Ο ήχος που παράγει ικανοποιεί και τον απαιτητικό petrolhead ενώ τα σκασίµατα που κάνει στο «άσε» του γκαζιού σε φτιάχνουν ακόµη περισσότερο. Ύστερα από λίγη ώρα γνωριµίας στο γρήγορο ρυθµό, αισθάνεσαι σαν να το οδηγείς χρόνια. Εκτιµάς αµέσως το πολύ γρήγορο τιµόνι µε την πλούσια πληροφόρηση,


FORD PUMA ST

τον εξαιρετικό λεβιέ του χειροκίνητου σασµάν µε τις έξι σχέσεις, αλλά και την αίσθηση από το πεντάλ του φρένου, µαζί µε την απόδοση του συστήµατος. Τα φρένα οπτικά µπορεί να σε προβληµατίσουν, στην πράξη πάντως δεν κουράζονται εύκολα και δεν θα σε προδώσουν. Ο τρικύλινδρος κινητήρας αποδίδει πολύ καλά από τις χαµηλές στροφές και το γκάζι δεν θα σου λείψει πουθενά. Το µπλοκέ διαφορικό της Quaife εξασφαλίζει ότι η υποστροφή δεν θα έρθει ποτέ, αν ο δρόµος είναι καλός και δεν κάνεις λάθη, ενώ µετά από κάθε στροφή, αρχίζεις να το εµπιστεύεσαι όλο και περισσότερο για να «σανιδώσεις» το δεξί πεντάλ λίγο νωρίτερα. Το Puma ST δεν θα σου χαλάσει το χατίρι και θα επιταχύνει ξανά χωρίς δράµατα, αξιοποιώντας το έπακρο και τους 200 ίππους του.

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

Το εµπρός µέρος του ακολουθεί πιστά την πορεία που χαράζει ο οδηγός µε το τιµόνι και είναι άµεσο στις αντιδράσεις του σχεδόν όσο και του Fiesta. Παράλληλα το Puma ST διατηρεί ακόµη ένα χαρακτηριστικό του «κοντύτερου» αδελφού: την ακριβή ρύθµιση της ουράς πριν στρίψεις. Στο Fiesta το ξεκόλληµα έρχεται λίγο πιο απότοµα και το Puma µοιάζει πιο ώριµο στο συγκεκριµένο κοµµάτι. Ελαφρώνεις λίγο την πίεση στο γκάζι και το πίσω µέρος γίνεται ανάλαφρο µέχρι το σηµείο που εσύ χρειάζεσαι για να στρίψεις ιδανικά. Η επικοινωνία του οδηγού µε το αυτοκίνητο είναι φανταστική, χάρη σε όλα τα χειριστήρια µε την ωραία αίσθηση, αλλά και την προθυµία του πλαισίου να ακολουθήσει τις ορέξεις σου. Όµορφη λεπτοµέρεια ότι σηκώνει τον πίσω εσωτερικό τροχό στις πιο κλειστές στροφές, όπως το Fiesta. Για τους... ευθειάκηδες, να πούµε ότι το Performance Pack του Puma ST περιλαµβάνει και Launch Control. Το επιλέγεις µέσα από το µενού του πίνακα οργάνων, απενεργοποιείς το ESP και απλώς πατάς τέρµα το γκάζι. Όταν σηκώσεις το πόδι από τον συµπλέκτη, το αυτοκίνητο κάνει όλα τα υπόλοιπα (εκτός των αλλαγών βεβαίως). Ακόµη ένα σηµάδι αγωνιστικής κληρονοµιάς είναι το www.gazzetta.gr/auto-moto


FORD PUMA ST Aπευθύνεται σε απαιτητικούς οδηγούς και γενικότερα, σε ένα πιο «ψαγµένο» κοινό. Η τιµή του στη χώρα µας ξεκινά από τις 34.870€.

ht ps:/ www.youtube.com/watch?v=NMLkr38busM ΔΕΙΤΕ ΤO VIDEO

flat shift που επιτρέπει τις αλλαγές ταχυτήτων µε το γκάζι πατηµένο. Ο οδηγός απλώς κλωτσάει τον συµπλέκτη και βάζει την επόµενη, για τις περιπτώσεις όπου και το παραµικρό δέκατο του δευτερολέπτου είναι σηµαντικό.

ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΟΣ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ

Το νέο Puma ST καταλάβαµε ότι οδηγικά, είναι ένα ποίηµα που θα σε κάνει χαρούµενο σε κάθε διαδροµή. Το απολαύσαµε όσο λίγα αυτοκίνητα και ένας λόγος ακόµη είναι και το αισθητικό κοµµάτι. Το τελευταίο δεν αποτελεί αντικειµενικό

κριτήριο και σίγουρα όλοι έχουν τη γνώµη τους, όµως δύσκολα κάποιος θα πει ότι οι επιτυχηµένες παρεµβάσεις της Ford Performance για την έκδοση ST δεν ήταν επιτυχηµένες. Διαφοροποιείται ελαφρώς από τα Puma ST-Line, χωρίς να φωνάζει την ταυτότητά του αλλά χωρίς να είναι και υποτονικό. Το διακριτικό lip µπροστά µε την επιγραφή Ford Performance, η διπλή απόληξη της εξάτµισης, οι µαύρες λεπτοµέρειες, οι ζάντες των 19 ιντσών και οι µικροί ανασχεδιασµοί στους προφυλακτήρες είναι οι διακριτικές αλλαγές που έγιναν ώστε να γίνει λίγο πιο επιθετικό σχεδιαστικά. Το αυτοκίνητο της δοκιµής µας πάντως ήταν... καταπράσινο και έτσι, µόνο απαρατήρητο δεν περνούσε. Αυτό όµως οφείλεται καθαρά στο έντονο χρώµα του. Κατά τη δική µας άποψη το Mean Green χρώµα (όπως το λέει η Ford) προσδίδει ακόµη περισσότερο χαρακτήρα στο Puma. www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

Το τεράστιο «χαµόγελο» µπροστά στη µάσκα µε τα µεγάλα LED φανάρια φτιάχνουν µια φάτσα που µοιάζει σαν να ξεπήδησε από ταινία κινουµένων σχεδίων. Χαρακτηριστικά αναφέρουµε ότι µετά από µια σύντοµη στάθµευση γυρίσαµε και είδαµε δύο παιδάκια να φωνάζουν ενθουσιασµένα δείχνοντας το Puma στη µητέρα τους, µια εικόνα που µόνο χαρά µπορεί να προσφέρει.

ΤΑ RECARO ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Στο εσωτερικό οι διαφορές σε σχέση µε ένα απλό Puma εντοπίζονται στο τιµόνι, στα όµορφα µπάκετ καθίσµατα της Recaro και τον πίνακα οργάνων µε τα νέα γραφικά, προσαρµοσµένα στην έκδοση ST. Ευτυχώς οι άνθρωποι της Ford µετακίνησαν το µπουτόν επιλογής του προγράµµατος οδήγησης στο τιµόνι και ο οδηγός µπορεί να αλλάξει µε τον αντίχειρα, όχι να ψάχνει χαµηλά στην κεντρική κονσόλα όπως στο Fiesta. Επίσης υπάρχει και ένα κουµπί γρήγορης πρόσβασης στο Sport πρόγραµµα ακριβώς δίπλα, όπως και στο µεγαλύτερο Focus ST. www.gazzetta.gr/auto-moto


FORD PUMA ST Εκτιµάς αµέσως το πολύ γρήγορο τιµόνι µε την πλούσια πληροφόρηση, τον εξαιρετικό λεβιέ του χειροκίνητου σασµάν µε τις έξι σχέσεις, αλλά και την αίσθηση από το πεντάλ του φρένου, µαζί µε την απόδοση του συστήµατος. Ο χώρος αποσκευών µένει αµετάβλητος από τις υπόλοιπες εκδόσεις στα 456 λίτρα και το πρακτικό MegaBox συνεχίζει να υπάρχει, ακριβώς όπως και στα πιο αργά αδερφάκια του. Η έξυπνη ελαστική εταζέρα δίνει το «παρών», µαζί µε το πάτωµα του πορτµπαγκάζ που ρυθµίζεται σε δύο επίπεδα ή αποθηκεύεται στο πίσω µέρος της πλάτης των καθισµάτων. Οι χώροι επαρκούν για τέσσερις ενήλικες και το εσωτερικό είναι στα γνώριµα επίπεδα Puma, δηλαδή κατασκευασµένο από καλά αλλά σκληρά πλαστικά µε πολύ γερή συναρµογή. Η ιδιαίτερη πρόταση της Ford στην κατηγορία των SUV πόλης δεν έχει άµεσο ανταγωνισµό αυτή τη στιγµή. Ο σπορ χαρακτήρας του και οι εκρηκτικές επιδόσεις το διαφοροποιούν από όλα τα µοντέλα της αγοράς, οπότε θα λέγαµε ότι δύσκολα θα βάζαµε κάποιο απέναντί του. Πάντως, µιλάµε για ένα αυτοκίνητο που πραγµατικά απευθύνεται σε απαιτητικούς οδηγούς και γενικότερα, σε ένα πιο «ψαγµένο» κοινό. Η τιµή του στη χώρα µας ξεκινά από τις 34.870€.

Αναλυτικές πληροφορίες για τιµές, εξοπλισµούς και τεχνικά χαρακτηριστικά µπορείτε να βρείτε στο επίσηµο site της ελληνικής αντιπροσωπείας.

www.ford.gr www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

www.gazzetta.gr/auto-moto


BMW 440 iX

ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ Από τον Πέτρο Σηφαλάκη

Η νέα BMW Σειρά 4 έχει κριθεί όσο λίγα αυτοκίνητα για την εµφάνισή της. Στην έκδοση M440i των 374 ίππων, σου κόβει τη µιλιά και ούτε που σκέφτεσαι να ξαναµιλήσεις για... µάσκες.

Α

νέκαθεν η BMW δηµιουργούσε όµορφα κουπέ που ξεχώριζαν για το πρεστίζ τους και τη διακριτική σπορ πολυτέλεια που απέπνεαν, χωρίς να χαρακτηρίζονται από σχεδιαστικές εξάρσεις. Όλα αυτά µέχρι πριν κάποια χρόνια, αφού τώρα αποφάσισαν να αλλάξουν γραµµή πλεύσης. Και τελικά, έκαναν καλά. Η νέα Σειρά 4 όταν αποκαλύφθηκε ήρθε αντιµέτωπη µε ένα «τσουνάµι» αντιδράσεων, κυρίως αρνητικών, για την αισθητική του εµπρός µέρους της.

ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΝΤΟΡΟΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΣΚΑ

Τα troll στα social media έδιναν και έπαιρναν λόγω του ανασχεδιασµού της παραδοσιακής kidney grille σε µια µεγάλη µάσκα που ξεκινούσε από το τέλος του καπό και έφτανε µέχρι... την άσφαλτο. Οµολογούµε πως όταν είδαµε το εµπρός µέρος της Σειράς 4, παραξενευτήκαµε. Σίγουρα δεν... ξενερώσαµε, όπως συνέβη µε αρκετούς, λάτρεις ή µη της µάρκας, όµως υποστηρίζαµε ότι η προηγούµενη Σειρά 4 ήταν πιο κοµψή. Η ανατροπή όµως ήρθε από τα αποδυτήρια. Δεν χρειάστηκαν περισσότερα από 5 λεπτά µε τη νέα «τεσσάρα» µπροστά στα µάτια µας για να βγάλουµε τελικά το καπέλο στη BMW και να τη δικαιώσουµε για την επιλογή της. www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

Ο οδηγός πίσω από το τιµόνι που κρατά στα χέρια του απολαµβάνει έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων των 12,3 ιντσών που αλλάζει γραφικά ανάλογα µε το πρόγραµµα οδήγησης (Eco Pro, Comfort, Sport, Sport Plus) και ψηλότερα, δεσπόζει το (προαιρετικό) Head-Up Display που προβάλλει ενδείξεις στο... δρόµο, ώστε ο οδηγός να µη χρειάζεται να πάρει τα µάτια του από εκεί ούτε για µια στιγµή. www.gazzetta.gr/auto-moto


BMW 440 iX Πολλές φορές, βλέπετε, οι φωτογραφίες δεν αρκούν για να βγάλεις συµπέρασµα. Στο σκούρο µπλε αυτοκίνητο της δοκιµής, η µάσκα µε το µαύρο περίγραµµα µόνο υπερβολική δεν έδειχνε. Κάθε άλλο! Τονίζει ιδιαίτερα το χαρακτήρα της νέας Σειράς 4 µε τον καλύτερο τρόπο και όσο την κοιτάς σου φαίνεται όλο και πιο όµορφη. Όχι, δεν φταίει ότι τη... συνηθίζεις, απλά παρατηρείς καλύτερα τις γραµµές της. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι όποιος γνωστός ή φίλος την είδε έκανε τα καλύτερα σχόλια για την εµφάνισή της. Ακόµη και εκείνοι που όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες φωτογραφίες της, έσπευσαν να την κατακρίνουν. Φεύγοντας από το εµπρός µέρος, όλες οι υπόλοιπες πλευρές της «τεσσάρας» δύσκολα θα δεχτούν αρνητικά σχόλια. Δείχνει δυναµική από όλες τις γωνίες και οι µεγάλες διαστάσεις της (4.770 χιλιοστά µήκος, 1.852 χιλιοστά πλάτος) την κάνουν ακόµη πιο επιβλητική.

ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ (ΚΑΘΕ) ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ

Όταν ανοίξεις την τεράστια πόρτα χωρίς πλαίσιο και κάτσεις στο κάθισµα του οδηγού, ένας βραχίονας στην αριστερή σου πλευρά θα σου φέρει τη ζώνη ασφαλείας ώστε να τη φορέσεις και να ξεκινήσεις. Το περιβάλλον που έχεις γύρω σου σίγουρα είναι αντάξιο των προσδοκιών βλέποντας το αυτοκίνητο απ' έξω. Τα υλικά είναι εξαιρετικά ακόµη και στα «κρυµµένα» σηµεία της καµπίνας και η συναρµογή σε επίπεδο BMW. Η φαρδιά κεντρική κονσόλα που χωρίζει τον οδηγό µε το συνοδηγό εκτός των... κλασικών (επιλογέα αυτόµατου σασµάν, υποβραχιόνιο) φιλοξενεί το πιεζοπεριστροφικό χειριστήριο του iDrive και γύρω του, υπάρχουν κουµπιά που ρυθµίζουν από το πρόγραµµα οδήγησης, µέχρι την επέµβαση του ESP (DSC στη γλώσσα της BMW) και το ηλεκτρικό χειρόφρενο. Στην ουσία το εσωτερικό προέρχεται αυτούσιο από τη Σειρά 3. Στην κεντρική κονσόλα έχουµε µια µεγάλη οθόνη www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

10,25 ιντσών (ελέγχεται µε την αφή ή το χειριστήριο του iDrive) και το σύστηµα κλιµατισµού χαµηλότερα. Ο οδηγός πίσω από το τιµόνι που κρατά στα χέρια του απολαµβάνει έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων των 12,3 ιντσών που αλλάζει γραφικά ανάλογα µε το πρόγραµµα οδήγησης (Eco Pro, Comfort, Sport, Sport Plus) και ψηλότερα, δεσπόζει το (προαιρετικό) Head-Up Display που προβάλλει ενδείξεις στο... δρόµο, ώστε ο οδηγός να µη χρειάζεται να πάρει τα µάτια του από εκεί ούτε για µια στιγµή. Αυτό που δεν εννοείται για ένα κουπέ, ακόµη και αυτής της κατηγορίας, είναι η καθηµερινή ευχρηστία. Υπάρχουν παντού πρακτικές θήκες αποθήκευσης και οι χώροι για τέσσερα άτοµα είναι υπεράνω των προσδοκιών. Πίσω είναι κανονικές θέσεις για ενήλικες και όχι... τιµωρίας, ενώ το πορτµπαγκάζ των 440 λίτρων καλύπτει µέχρι και εκδροµικές ανάγκες. Ο µόνος αστερίσκος που βάζουµε αφορά την πρόσβαση στα δύο πίσω καθίσµατα. Τα εµπρός σύρονται ηλεκτρικά ώστε να επιβιβαστούν οι πίσω, αλλά η χαµηλή γραµµή της οροφής τους αναγκάζει να σκύψουν λίγο

www.gazzetta.gr/auto-moto

περισσότερο ώστε να φτάσουν στη θέση. Αναµενόµενο βέβαια.

ΜΕΛΩΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΣ

Στην περίπτωση αυτής της δοκιµής πάντως, έχουµε να κάνουµε µε την M440i οπότε πρέπει να σταθούµε αρκετά και στον κινητήρα. Το αυτοκίνητο της δοκιµής είχε ένα τούρµπο εξακύλινδρο σε σειρά µοτέρ των 3.0 λίτρων κάτω από το καπό του, «ενισχυµένο» µε ήπια υβριδική τεχνολογία. Αποδίδει 374 ίππους και 500 Nm ροπής που έρχονται µόλις από τις 1.900 στροφές ανά λεπτό και προσφέρουν εντυπωσιακές επιδόσεις στο κουπέ των σχεδόν 1.800 κιλών. Μόλις 4,5 δευτερόλεπτα αρκούν


BMW 440 iX

για τη διαδικασία του 0-100 χλµ./ώρα και η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλµ./ώρα. Στην πράξη ο εξακύλινδρος γεµίζει ταχύτατα τις µακριές σχέσεις του οκτατάχυτου αυτόµατου σασµάν Steptronic και ανεβάζει µέχρι και τη δεύτερη εκατοντάδα χιλιοµέτρων χωρίς να χάνει το ρυθµό του. Η κίνηση καταλήγει σε όλους τους τροχούς µέσω του συστήµατος xDrive, οπότε είναι σίγουρο ότι κάθε χιλιοστό πίεσης στο δεξί πεντάλ µεταφράζεται σε ωµή επιτάχυνση, ανεξαρτήτως ποιότητας ασφάλτου και συνθήκης. Όπως είπαµε, ο τρίλιτρος βενζινοκινητήρας έχει ήπια υβριδική τεχνολογία. Αυτό σηµαίνει ότι µίζα-εναλλάκτης έχουν πάρει θέση κάτω από το καπό και συνδέονται µε ιµάντα στο στρόφαλο, παίζοντας το ρόλο του ηλεκτροκινητήρα στις

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ χαµηλές στροφές. Ο µικρός ηλεκτροκινητήρας δίνει 11 ίππους στο στρόφαλο όταν ο εξακύλινδρος γυρνά στα χαµηλά για να µην υπάρχουν κενά απόδοσης. Βέβαια µε την twin scroll τουρµπίνα και τα 50 κιλά ροπής που έρχονται στις 1.900 στροφές, δεν θα λέγαµε πως υπάρχει lag από το µοτέρ. Για την ακρίβεια ποτέ δεν θα νιώσεις τον κινητήρα να µένει από δύναµη, ακόµη και κοντά στο ρελαντί και ανεβάζει στροφές αµέσως, ακόµη και µε επιλεγµένες τις µεγάλες σχέσεις στο κιβώτιο. Η BMW προσπάθησε να κάνει τον κινητήρα όσο πιο αποδοτικό γίνεται για αυτό τον εξοπλίζει µε πολλά καλούδια, όπως ο ηλεκτρονικός έλεγχος χρονισµού και βυθίσµατος των βαλβίδων. Σε συνδυασµό µε το mild hybrid σύστηµα τα καταφέρνει πολύ καλά και µπορεί να πετύχει ακόµη και καταναλώσεις της τάξεως των 9 λίτρων ανά 100 χιλιόµετρα σε ρεαλιστικές συνθήκες, αν ο οδηγός αποδειχθεί εγκρατής µε το γκάζι. Η BMW ανακοινώνει επίσηµη µέση κατανάλωση (µη γελάσετε) στα 6,8 λίτρα αµόλυβδης ανά 100 χιλιόµετρα, όµως καταλαβαίνετε ότι αυτή η τιµή έρχεται µόνο αν η M440i είναι... σβηστή. Στα δικά µας χέρια ο υπολογιστής ταξιδίου «σταµάτησε» στα 14,9 λίτρα ανά 100 χλµ. Μάλλον παρασυρθήκαµε αρκετές φορές από τα 374 άλογα!

Η ΤΕΤΡΑΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΓΕΙΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΗ

Η BMW M440i µπορεί να σε παρασύρει µε πολλούς ακόµη τρόπους, όχι µόνο µε την ισχύ της. Αρχικά, µόλις βάλεις µπροστά τον www.gazzetta.gr/auto-moto


BMW 440 iX

ht ps:/ w w.youtube.com/watch?v=Nt_Fb4Hzkus ΔΕΙΤΕ ΤO VIDEO

κινητήρα, ακούς µια νευρική γκαζιά ύστερα από το µιζάρισµα για το καλωσόρισµα. Το ξεπερνάς, βάζεις τον επιλογέα του Steptronic στο "D" και ξεκινάς. Στο Comfort απολαµβάνεις την ποιότητα κύλισης που περιµένεις από µια BMW αυτών των χρηµάτων. Η ανάρτηση δεν σε κουράζει, το σασµάν αλλάζει ταχύτητες σε χαµηλές στροφές, ο εξακύλινδρος ακούγεται µόνο όταν στροφάρει. Η υποβοήθηση στο τιµόνι το κάνει αρκετά ελαφρύ και ιδανικό για χαλαρές µετακινήσεις. Στην εθνική ταξιδεύει σαν κυρία, ακλόνητη στη θέση της και διατηρώντας εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες µε λίγες στροφές στον κινητήρα, χάρη στη µακριά 8η σχέση του κιβωτίου.

Με όλη αυτή την ισχύ κρατά άνετα πάνω από 200 χλµ./ώρα πορείας και κάνει τον οδηγό να αισθάνεται απίστευτα άνετα σε αυτή την ταχύτητα. Εµπνέει τη σιγουριά και την ασφάλεια που έχεις µε άλλα αυτοκίνητα στα... 120 χλµ./ώρα. Όσο ψάχνεσαι όµως µε τα οδηγικά προφίλ, θα θες να δεις τι γίνεται και στα Sport, Sport Plus. Επιλέγοντας το τελευταίο η χροιά του κινητήρα γίνεται πιο έντονη. Το χέρι αυτόµατα σπρώχνει τον επιλογέα στη θέση S ή M (Manual), ανάλογα µε τις ορέξεις και το πάρτι ξεκινά. Ο εξακύλινδρος παράγει µια πραγµατική µελωδία που φτάνει µέσα στην καµπίνα για να συναρπάσει τον οδηγό. Δεν έχει την αγριάδα µιας καθαρόαιµης M κατασκευής, όµως ταιριάζει απόλυτα στον GT χαρακτήρα της M440i. Το τιµόνι αποκτά βάρος, το κιβώτιο ρίχνει «κλωτσιά» µε κάθε αλλαγή σχέσης και η διάθεση αµέσως αλλάζει. Οι µηχανικοί της BMW έκαναν το πλαίσιο της Σειράς 4 αρκετά πιο άκαµπτο από το αντίστοιχο της Σειράς 3, ενώ παράλληλα το κέντρο βάρους έφτασε 2,1 εκατοστά πιο κοντά στο έδαφος, συµβάλλοντας τα µέγιστα στα δυναµικά της χαρακτηριστικά. Μόλις ξεκινήσεις να την πιέζεις, οι διαστάσεις και το βάρος της www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

χάνονται, γίνεσαι ένα µαζί της και επικοινωνείτε. Το µεταξόνιο ορίζεται στα 2,85 µέτρα και το µετατρόχιο στα 1,58 µέτρα εµπρός και 1,61 µέτρα πίσω. Η τετρακίνηση δουλεύει µε έναν µαγικό τρόπο που ή σου παρέχει υψηλά επίπεδα πρόσφυσης ή σου επιτρέπει το παιχνίδι µε την ουρά, ανάλογα το τι θα ζητήσεις. Όπως διαπιστώσαµε και στην πράξη, δεν υπάρχει άλλο σύστηµα στην αγορά που να δίνει τόσο βάση στην πίσω κίνηση. H BMW ξέρει πως να µην απογοητεύει το κοινό της µε τις αποφάσεις της και το τελευταίο πράγµα που θα ήθελε, θα ήταν να «αποστειρώσει» την οδηγική ευχαρίστηση που προσφέρει η «τεσσάρα» εφοδιάζοντάς τη µε µια ουδέτερη τετρακίνηση. Η µάρκα που έχει χτίσει τη φήµη της γύρω από το "Sheer Driving Pleasure" λοιπόν, για ακόµη µια φορά µας εντυπωσιάζει. Με την M440i απολαύσαµε αρκετές ορεινές διαδροµές. Στρίβει χωρίς να παίρνει κλίσεις, το µπροστινό ακούει πιστά την πορεία που ορίζεις και µε το γκάζι ρυθµίζεις την ουρά. Στο βαθύ πάτηµα η M440i θα γυρίσει και θα βγεις από τη στροφή µε ανάποδο τιµόνι, όχι απλά µε το τιµόνι σε ευθεία θέση, όπως στα περισσότερα τετρακίνητα. Το ενεργό M µπλοκέ διαφορικό στον πίσω άξονα κάνει φανταστική δουλειά και στέλνει τη ροπή σε όποιον από τους δύο τροχούς χρειάζεται, ανάλογα µε την περίσταση. Παρά το βάρος που αγγίζει τα 1.800 κιλά, η «τεσσάρα» δεν γνωρίζει τι σηµαίνει υποστροφή, ακόµη και αν υπερβάλλεις. Όταν θα στρίψεις µε το γκάζι πατηµένο το σύστηµα xDrive θα σου βρει την πρόσφυση που χρειάζεσαι, ενώ αν www.gazzetta.gr/auto-moto

γλιστρήσει το πίσω µέρος και επιµείνεις στο δεξί πεντάλ, καταλαβαίνεις ότι το σύστηµα στέλνει ροπή µπροστά και σταδιακά ισιώνεις το τιµόνι. Όσο διασκεδάζαµε µε την M440i είχαµε το σασµάν στη χειροκίνητη λειτουργία και αλλάζαµε τις σχέσεις από τα paddles. Το 8άρι κιβώτιο αντιδρά τέλεια στις εντολές, υπακούει στα οριακά κατεβάσµατα και δεν ανεβάζει από µόνο του όταν πιάσεις τον κόφτη. Απολύτως θετικά σχόλια έχουµε να κάνουµε και για τα φρένα. Το σύστηµα µε τις τετραπίστονες δαγκάνες εµπρός όχι µόνο ρίχνει ακαριαία τα χιλιόµετρα στο κοντέρ αλλά σου δίνει τόση σιγουριά που καθυστερείς όλο και περισσότερο το φρενάρισµα πριν τη στροφή, χωρίς να κουράζονται ακόµη και µετά από αρκετή ώρα σκληρής χρήσης.


BMW 440 iX

ΚΑΙ ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ

Τα αυτοκίνητα όπως η BMW M440i πάντα φεύγουν από τα χέρια µας µε λύπη. Ύστερα από αρκετές ηµέρες στο κάθισµα του οδηγού, καταλήγουµε πως το πιο αξιοθαύµαστο στοιχείο της είναι ο διττός της χαρακτήρας. Αν και µιλάµε για ένα GT που ταξιδεύεις για ώρες, ατσαλάκωτος, µε επιβάτες και αποσκευές, καταφέρνει να σε συγκινήσει ακριβώς όπως ένα καθαρόαιµο σπορ αυτοκίνητο και συµπεριφέρεται ακριβώς όπως ένα τέτοιο, µε το πάτηµα ενός κουµπιού. Η τιµή εκκίνησης βρίσκεται στις 77.400€ µε δυνατότητα να «ξεφύγει» αρκετά όσο φορτώνεις τα έξτρα. Πάντως η M440i δεν θα είναι η επιλογή εκείνου που ήθελε µια M4 και δεν µπόρεσε να κάνει την οικονοµική υπέρβαση. Θα την αγοράσει κάποιος που θέλει ακριβώς αυτό. Το πιθανότερο είναι να µπορούσε να αγοράσει και την M4, απλώς δεν την ήθελε και προτίµησε την M440i για τον απίστευτο συνδυασµό των δύο διαφορετικών κόσµων που προσφέρει.

Αναλυτικές πληροφορίες για τιµές, εξοπλισµούς και τεχνικά χαρακτηριστικά µπορείτε να βρείτε στο επίσηµο site της ελληνικής αντιπροσωπείας.

www.bmw.gr www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ Από τον Νίκο Γιαννούλα

Το µικρό SUV της Peugeot έχει φτιαχτεί για να κάνει ευκολότερη τη µετάβαση στην ηλεκτρική εποχή.

Η

ηλεκτροκίνηση δεν είναι πλέον µόδα, όπως ήταν µέχρι πολύ πρόσφατα. Όλοι οι κατασκευαστές έχουν στην γκάµα τους ηλεκτρικά µοντέλα, όχι ως βιτρίνα µελλοντικών τεχνολογιών αλλά ως βιώσιµες και πρακτικές λύσεις στις καθηµερινές µας µετακινήσεις. Η Peugeot το έχει καταλάβει αυτό πολύ καλά και έχει κάνει κάτι πολύ απλό: έχει σχεδιάσει δύο από τα πιο πρόσφατα και επιτυχηµένα µοντέλα της -το µικρό SUV2008 και το σουπερµίνι 208- µε αυτό το δεδοµένο υπόψη. Το ηλεκτρικό e-2008, που είναι το αντικείµενο αυτής της δοκιµής, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγµα αυτών που διαβάσατε παραπάνω. Η Peugeot είχε αποφασίσει εξαρχής ότι το ίδιο αµάξωµα θα χρησιµοποιηθεί σε όλες τις εκδόσεις, ανεξάρτητα από τον κινητήρα που θα τις κινεί και το καύσιµο που θα χρησιµοποιούν. Έτσι, αν πάρετε ένα ηλεκτρικό 2008 και το βάλετε δίπλα σε ένα βενζινοκίνητο ή πετρελαιοκίνητο και αρχίσετε να σηµειώνετε τις διαφορές τους, η λίστα που θα φτιάξετε θα είναι πολύ µικρή και θα περιορίζεται στη µάσκα, στο σήµα “e” στα φτερά και στην απουσία εξάτµισης. Αν κάποιος έχει µπει µέσα σε ένα «συµβατικό» 2008 και ύστερα µπει στο ηλεκτρικό δεν θα αντιληφθεί καµία απολύτως διαφορά. Θα βρεθεί στο ίδιο φρέσκο, ευρύχωρο και ποιοτικό εσωτερικό, όπου η τεχνολογία και η προσοχή στη λεπτοµέρεια πρωταγωνιστούν. Στο e-2008 φυσικά υπάρχει το εντυπωσιακό τρισδιάστατο i-cockpit και η µεγάλη οθόνη αφής στο κέντρο της κονσόλας και σε αυτά τα δύο σηµεία εντοπίζονται οι µοναδικές διαφοροποιήσεις, καθώς οι ενδείξεις τους είναι εµπλουτισµένες για να περιλαµβάνουν τις απαιτούµενες πληροφορίες για την ηλεκτροκίνηση. Οι χώροι για επιβάτες και αποσκευές είναι ακριβώς οι ίδιοι σε όλες τις εκδόσεις.

www.gazzetta.gr/auto-moto


PEUGEOT e-2008

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

www.gazzetta.gr/auto-moto


PEUGEOT e-2008 Η φιλοσοφία, λοιπόν, της Peugeot είναι να δηµιουργήσει ένα µοντέλο στο οποίο η ηλεκτρική έκδοση δεν θα διαφέρει σε εµφάνιση και αίσθηση, µε προφανή στόχο να κάνει ευκολότερη τη µετάβαση στους ανθρώπους που µπορεί να αισθάνονταν δισταγµό για να κάνουν το βήµα. Έτσι, κάτω από το καπό εκεί που θα βρισκόταν ο θερµικός κινητήρας τώρα βρίσκεται ο ηλεκτρικός. Οι µπαταρίες βρίσκονται κάτω από τις θέσεις των επιβατών -και δεν επηρεάζουν τίποτα άλλο πέρα από το βάρος του αυτοκινήτου- και η κίνηση µεταδίδεται στους εµπρός τροχούς. Ακόµα και τα νούµερα της απόδοσης δείχνουν να είναι συγκρίσιµα. Η µπαταρία των 50 KWh δίνει ρεύµα στο ηλεκτρικό µοτέρ που αποδίδει 136 ίππους και 260 Nm ροπή. (το βενζινοκίνητο 2008 µε τον 1,2 PureTech αποδίδει 130 ίππους και 230 Νm ροπή). Το e-2008 επιταχύνει από στάση µέχρι τα 100 km/h σε 8,5 δευτερόλεπτα και φτάνει µέχρι τη µέγιστη ταχύτητα των 150 km/h. Ξεκινώντας να οδηγείς το e-2008 απολαµβάνεις αµέσως τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης. Καταρχάς απουσιάζει ο θόρυβος του κινητήρα και όλα γίνονται ήσυχα και ήρεµα. Ο οδηγός κάτω από το δεξί του πόδι έχει άµεσα διαθέσιµη όλη τη ροπή του ηλεκτροκινητήρα, κάτι που κάνει τις επιταχύνσεις ιδιαίτερα ευχάριστη διαδικασία και προσθέτει στην ενεργητική ασφάλεια. Υπάρχουν τρία προγράµµατα οδήγησης, τα Eco, Normalκαι Sport, που διαφοροποιούν την απόδοση του κινητήρα (82 ίπποi στο Eco, 109 στο Normal και 136 στο Sport), την απόκριση του γκαζιού και του τιµονιού και τη λειτουργία του κλιµατισµού. Στην πράξη, το Eco είναι λίγο πιο «τεµπέλικο», αλλά απολύτως επαρκές, το Normal ισορροπεί ανάµεσα στην απόδοση και στην οικονοµία και το Sport είναι αρκετά πιο «ζωντανό». www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

Η απόδοση είναι απόλυτα γραµµική και δεν υπάρχουν κενά ή ξεσπάσµατα. Η αίσθηση της επιτάχυνσης δεν είναι ακραία όπως σε άλλα ηλεκτρικά µοντέλα αλλά σίγουρα είναι δυνατή. Με τον επιλογέα στο D (Drive) το e-2008 απλώς κυλά όταν αφήνουµε το γκάζι ενώ στην επιλογή Β (Brake Regeneration) κάνει πιο έντονη ανάκτηση ενέργειας και φρενάρει αρκετά. Και πάλι, όχι τόσο πολύ όσο άλλα ηλεκτρικά και δύσκολα µπορεί να οδηγηθεί µόνο µε ένα πετάλι. Ίσως αυτά να είναι επιλογή της Peugeot στο πλαίσιο της εξοικείωσης των οδηγών µε την ηλεκτροκίνηση και σίγουρα αυτό πετυχαίνει, καθώς κάποιος χωρίς εµπειρία οδήγησης ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα προσαρµοστεί πάρα πολύ εύκολα και γρήγορα. Η συµπεριφορά του e-2008 στο δρόµο δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τις άλλες εκδόσεις. Πρόκειται για ένα καλοστηµένο µικρό SUV που προσφέρει υψηλή ποιότητα κύλισης, µε την αίσθηση αυτήν να ενισχύεται από την ησυχία στο εσωτερικό. Η απουσία θορύβου από το µοτέρ αφήνει να ακούγονται

www.gazzetta.gr/auto-moto

άλλοι ήχοι, όπως από τον αέρα και τα ελαστικά, αλλά σε πολύ χαµηλή ένταση. Η ανάρτηση έχει ρυθµιστεί λίγο πιο σκληρά για να διαχειριστεί το αυξηµένο βάρος των µπαταριών και αυτό γίνεται αισθητό, αλλά όχι ενοχλητικό. Το κέρδος βρίσκεται στο γεγονός ότι όλο αυτό το πρόσθετο βάρος είναι τοποθετηµένο στο πάτωµα, κάτι που χαµηλώνει το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου µε όφελος την καλύτερη οδική συµπεριφορά. Το πραγµατικό ερώτηµα όµως για όλα τα ηλεκτρικά οχήµατα δεν αφορά µόνο τις επιδόσεις αλλά και την αυτονοµία. Η Peugeot ανακοινώνει αυτονοµία 320 χιλιοµέτρων µε µία φόρτιση και παρότι ξέρουµε ότι οι


PEUGEOT e-2008 Η ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ E-2008, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΟΛΥ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ, ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΑ 36.900 ΕΥΡΩ, ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΒΕΒΑΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΥΨΟΥΣ 5.950 ΕΥΡΩ. ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ, ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΑ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ.

ανακοινώσεις των κατασκευαστών απέχουν από την πραγµατικότητα, εδώ η απόσταση δεν είναι µεγάλη. Όλα εξαρτώνται φυσικά από το πρόγραµµα λειτουργίας, τον τρόπο οδήγησης και τις συνθήκες που επικρατούν. Σε αστικό περιβάλλον, µε προσεκτική οδήγηση στο Eco και αρκετή ανάκτηση τα 320 χιλιόµετρα δεν είναι άπιαστο νούµερο. Αν το παρακάνετε µε το γκάζι ή βγείτε στον αυτοκινητόδροµο η αυτονοµία λογικά δεν θα είναι η ίδια. Σε κάθε περίπτωση όµως µιλάµε για ωφέλιµη αυτονοµία που ξεπερνά τα 250 χιλιόµετρα και αυτό αρκεί να καλύψει µε άνεση όλες τις καθηµερινές µετακινήσεις. Τα σύγχρονα ηλεκτρικά αυτοκίνητα µε τις µεγάλες σε χωρητικότητα µπαταρίες χρειάζονται αρκετό χρόνο για να φορτιστούν από οικιακές παροχές.

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

www.gazzetta.gr/auto-moto


PEUGEOT e-2008

ht ps:/ w w.yout be.com/watch?v=D_1trRFYFec ΔΕΙΤΕ ΤO VIDEO

Για να φορτιστεί πλήρως η µπαταρία του e-2008 από απλή πρίζα θέλει λίγο πάνω από 30 ώρες ενώ µε wallbox ισχύος 7,4 ή 11 KWθέλει 7,5 ή 5 ώρες και αντίστοιχα. Το πολύ θετικό όµως είναι ότι υποστηρίζει ταχεία φόρτιση έως 100 KW. Αυτό σηµαίνει ότι σε αυτήν την περίπτωση η άδεια µπαταρία µόλις σε 30 λεπτά της ώρας φτάνει στο 80% της χωρητικότητάς της και αυτό λύνει όλα τα προβλήµατα. Το Peugeot e-2008 δεν είναι ένα µοντέλο που φτιάχτηκε για να επιδείξει µια µελλοντική τεχνολογία. Είναι ένα ευχάριστο, πρακτικό και οικονοµικό όχηµα που υπάρχει για να αντιµετωπίσει τις κυκλοφοριακές προκλήσεις του σήµερα. Αυτός ήταν ο στόχος των σχεδιαστών του και τον έχουν πετύχει. Η τιµή του το τοποθετεί σε υψηλότερη κατηγορία από τις συγγενικές εκδόσεις βενζίνης ή πετρελαίου. Η βασική έκδοση του e-2008, που είναι φυσικά πολύ πλούσια σε εξοπλισµό, ξεκινά από τα 36.900 ευρώ, από τα οποία βέβαια πρέπει να αφαιρεθεί το ποσό της κρατικής επιδότησης ύψους 5.950 ευρώ. Με αυτό το δεδοµένο, προκύπτει µια απόλυτα λογική και συµφέρουσα πρόταση.

Αναλυτικές πληροφορίες για τιµές, εξοπλισµούς και τεχνικά χαρακτηριστικά µπορείτε να βρείτε στο επίσηµο site της ελληνικής αντιπροσωπείας.

www.peugeot.gr www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ Από τον Νίκο Γιαννούλα

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ Αντίθετα µε την πρώτη ηλεκτρική BMW, την i3, στην πρώτη ηλεκτρική SΑV BMW η τεχνολογική καινοτοµία δεν αποτυπώνεται στην αισθητική πρωτοτυπία αλλά στην οδήγηση.

Γ

νωρίζοντας όλα τα χαρακτηριστικά της νέας, αµιγώς ηλεκτρικής BMW iX3 µας ξένισε το γεγονός ότι στην πρώτη οδηγική επαφή µας επί ελληνικού εδάφους, ελάχιστοι ήταν αυτοί που έστρεφαν το βλέµµα να διερευνήσουν το νεότατο και σπάνιο αυτό τετράτροχο. Ο λόγος προφανής: Η οπτική οµοιότητα µε όλα τα συµβατικά µοντέλα της τρίτης γενιάς των X3 δεν δηµιουργεί τις προσήκουσες εντυπώσεις. Εξαιρουµένων φυσικά των σε µπλε απόχρωση διακριτικών επισήµανσης της οικολογικής φύσης του µοντέλου. Η αντίστιξη από την αδιαφορία του εξωτερικού περιβάλλοντος µε την ενθουσιώδη αποδοχή του ψηφιακού εσωτερικού εκ µέρους του οδηγού, είναι έντονη. Εδώ, δηλαδή στην θέση οδήγησης, έχεις όλα τα οπτικά και απτικά ερεθίσµατα για να νοιώσεις ότι αυτή η νέα X3 δεν είναι απλώς µια ακόµα έκδοση στη γκάµα του µοντέλου, αλλά ένας πιονιέρος της ηλεκτροκίνησης. Όντως, η iX3 λανσάρει την πέµπτη γενιά του συστήµατος eDrive της BMW, µε σηµαντικές τεχνολογικές καινοτοµίες σε επίπεδο µπαταρίας, συστηµάτων ελέγχου, φόρτισης και µετάδοσης. Η βελτιωµένη ενεργειακή πυκνότητα των µπαταριών, που σηµαίνει µειωµένο όγκο και βάρος για ίδιο αποτέλεσµα αποθήκευσης και παροχής ενέργειας, το κοινό γκρουπ

www.gazzetta.gr/auto-moto


BMW iX3

WWW.GIORGOSKARAGIORGAKIS.GR

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

Το εσωτερικό, παρά το gadget αρχική του εικόνα ειδικά στο ταµπλό, αποδεικνύεται φιλικό στο χρήστη, εργονοµικό και µε καίριες θέσεις εξυπηρέτησης των αναγκών αποθήκευσης σε επίπεδο µικροαντικειµένων και συσκευών.

www.gazzetta.gr/auto-moto


BMW iX3 κινητήρα-µετάδοσης στο πίσω µέρος, που σηµαίνει µειωµένο όγκο και βάρος, καθώς και τα προηγµένα ηλεκτρονικά συνθέτουν ένα σύνολο στην αιχµή της προσφερόµενης σήµερα τεχνολογίας ηλεκτροκίνησης. Καθώς όµως όλα τα παραπάνω µας ενδιαφέρουν ως πρακτικό αποτέλεσµα, ας δούµε τα στοιχεία που αποδεικνύουν την

αποτελεσµατικότητα των νέων δεδοµένων. Η προηγµένη τεχνολογία των µπαταριών εξασφαλίζει 20% µεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα. Έτσι, η συστοιχία ωφέλιµης χωρητικότητας 74 kWh, της iX3 µε την υποβοήθηση υγρόψυξης για τη διατήρηση της ιδανικής θερµοκρασίας λειτουργίας, εγγυάται αυτονοµία έως 459 χλµ. µε βάση το πρότυπο WLTP. Ο ηλεκτρικός κινητήρας µόνιµου µαγνήτη -χωρίς όµως τη χρήση σπάνιων γαιών- έχει πολύ υψηλό βαθµό απόδοσης, περίπου 95% και ταυτόχρονα είναι 30% πιο αποδοτικός από αυτούς των µέχρι σήµερα ηλεκτρικών BMW. Τα νέα ηλεκτρονικά φόρτισης επιτρέπουν την ταχύτατη πλήρωση µε ενέργεια. Σε ταχυφορτιστές συνεχούς ρεύµατος (DC 150 kW), για φόρτιση στο 80% της χωρητικότητας των µπαταριών απαιτούνται µόλις 34 λεπτά, η 100 χλµ. επιπρόσθετης εµβέλειας κίνησης, µε φόρτιση µόλις 10 λεπτών. Όλα τα παραπάνω, σηµαίνουν πρακτικά ότι η νέα BMW iX3 δεν είναι ένα αυτοκίνητο µόνο για να σουλατσάρει ο ιδιοκτήτης της αθόρυβα και οικολογικά στα στενά της πόλης, αλλά ικανό να πραγµατοποιεί σβέλτα ταξίδια ακόµα και µε τη σηµερινή -πενιχρήανάπτυξη σταθµών δηµόσιας φόρτισης στον ελλαδικό χώρο. Τους οποίους σταθµούς φόρτισης µπορεί κανείς να βρει πλέον εύκολα µέσα από τα apps που συνοδεύουν το αυτοκίνητο και το σύστηµα πολυµέσων που διαθέτει. Για το τελευταίο θα αναφερθούµε πολύ περιληπτικά, καθώς προσφέρει τα πάντα όλα, www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

όπως ενηµέρωση OtA, πλοήγηση σε πραγµατικό χρόνο, χειρισµό φωνητικά όσο και µε χειρονοµίες, όλες τις πιθανές δυνατότητες σύνδεσης µε smartphones και φυσικά app για το κινητό µε δυνατότητα αποµακρυσµένου ελέγχου. Παρά το µικρό διάστηµα της επαφής µας µε την BMW iX3, η έκπληξή µας ήταν µεγάλη. Η γερµανική εταιρεία κατάφερε να κάνει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πραγµατικά απολαυστικά σε κάθε επίπεδο. Στο πρακτικό, τέσσερις ή ακόµα και πέντε επιβάτες θα µετακινηθούν άνετα, ενώ ο χώρος αποσκευών των 510 λίτρων αρκεί για να µεταφέρει ότι απαιτείται. Ευκολίες όπως το αυτόµατο κλείδωµα και ξεκλείδωµα των θυρών ή το ηλεκτρικό άνοιγµα της πόρτας του χώρου αποσκευών θεωρούνται προφανώς εκ των ων ουκ άνευ σε αυτή την κατηγορία αυτοκινήτων και βελτιώνουν πάρα πολύ την καθηµερινή χρηστικότητα. Το εσωτερικό, παρά το gadget αρχική του εικόνα ειδικά στο ταµπλό, αποδεικνύεται φιλικό στο χρήστη, εργονοµικό και µε καίριες

www.gazzetta.gr/auto-moto

θέσεις εξυπηρέτησης των αναγκών αποθήκευσης σε επίπεδο µικροαντικειµένων και συσκευών. Για να είµαστε ειλικρινείς, µη έχοντας το χρόνο να διυλίσουµε τον κώνωπα µένουµε σε µια γενική εικόνα σε αυτό το σηµείο, καθώς επιλέγουµε να εστιάσουµε στην οδήγηση -πολύ σωστά όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια. Με µήκος 4,73 µέτρα και πλάτος 1.9, η BMW iX3 είναι ένα µεσαίο SAV χορταστικών διαστάσεων µε ακόµα πιο εντυπωσιακό βάρος, που φτάνει στα 2.185 κιλά χωρίς τον οδηγό -75 κιλών, όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκές νόρµες. Αυτό δεν προδιαθέτει για δυναµική οδική συµπεριφορά, ωστόσο τα φαινόµενα απατούν.


WWW.GIORGOSKARAGIORGAKIS.GR

BMW iX3

Κατ' αρχάς, ο ηλεκτρικός κινητήρας µε ισχύ 286 ίππων και ροπή 400 Nm δίνει µια αρχική «κλωτσιά» στο αυτοκίνητο που ταιριάζει σε σπορ κατασκευή και φτάνει τα 100 χλµ./ώρα από στάση σε µόλις 6,8 δλ. Εντυπωσιακό νούµερο για ένα τόσο µεγάλο και βαρύ αµάξωµα, που συνεπικουρείται από αντίστοιχα καταιγιστικές επιταχύνσεις εν κινήσει -80 έως 120 χλµ./ώρα σε 4,1 δλ. Όπως σε κάθε ηλεκτρικό και σε αντίθεση µε κάθε συµβατικό αυτοκίνητο, τα παραπάνω συµβαίνουν χωρίς αλλαγές σχέσεων -αυτόµατα ή χειροκίνητα- µε µια πρωτόγνωρα γραµµική και συνεχή επιτάχυνση. Η αµεσότητα δε στο πάτηµα του γκαζιού δεν έχει σχέση µε αυτή κανενός άλλου αυτοκινήτου -παρά µόνο ίσως µε αυτή του πατήµατος στο κουµπί του µίξερ.

ht ps:/ www.youtube.com/watch?v=s3nUD0UF8PI&feature=youtu.be ΔΕΙΤΕ ΤO VIDEO

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

Καλά όλα τα παραπάνω, καλή και η απουσία θορύβου, για την οποία η BMW προσφέρει µια virtual ηχητική υπόκρουση κινητήρα εσωτερικής καύσης µε το σύστηµα IconicSounds στο πάτηµα και την απελευθέρωση του γκαζιού. Αυτά όµως τα έχουµε βιώσει και σε άλλα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οι επιδόσεις είναι ένα εντυπωσιακό στοιχείο της νέας ηλεκτρικής BMW iX3, αλλά όχι το πιο εντυπωσιακό. Αυτό είναι η οδική συµπεριφορά. Η µετάδοση της κίνησης στους πίσω τροχούς είναι ένα αναµφίβολα σηµαντικό χαρακτηριστικό, καθώς πίσω συγκεντρώνεται το βάρος -µε σχεδόν ιδανική κατανοµή 47:53κατά την επιτάχυνση. Έτσι η πρόσφυση των µεγάλων τροχών µε πλάτος 245 χιλ. είναι εξαιρετική. Όπως εξαιρετικές είναι η κατευθυντικότητα και η ευελιξία, ακόµα και σε κλειστές ορεινές στροφές. Τα ηλεκτρονικά ελεγχόµενα αµορτισέρ της σοφιστικέ ανάρτησης πολλαπλών συνδέσµων προσφέρουν ιδανικό έλεγχο των κινήσεων του αµαξώµατος, χωρίς να ταλαιπωρούν του επιβάτες µε χτυπήµατα ή απότοµες αντιδράσεις, ακόµα και εκτός δρόµου. Για τους λάτρεις µάλιστα της υπερστροφής αξίζει να αναφερθεί ότι το σύστηµα www.gazzetta.gr/auto-moto


BMW iX3 WWW.GIORGOSKARAGIORGAKIS.GR

ελέγχου της δυναµικής συµπεριφοράς µπορεί να απενεργοποιηθεί. Τα πολλά και µάλιστα µε δυνατότητα διαµόρφωσης προγράµµατα οδήγησης δίνουν πειστικές λύσεις σε κάθε οδόστρωµα στο οποίο θα κινηθεί το αυτοκίνητο ή διάθεση που θα βρεθεί ο οδηγός, όπως επίσης και τα σενάρια ανάκτησης ενέργειας -µε το B να φτάνει σε επίπεδο one pedal drive, δηλαδή επιτάχυνση και επιβράδυνση έως στάση µόνο µε το γκάζι. Διασκεδάζοντας µε τα δυναµικά χαρακτηριστικά της iX3, η κατανάλωση ενέργειας σκαρφαλώνει κοντά στις 30 kW/h ανά 100 χλµ., ενώ προσέχοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωµα µπορεί να πέσει µεταξύ 15 και 20. Ακόµα όµως και υπό µεγάλη

πίεση, το αυτοκίνητο έχει µια αυτονοµία που ξεπερνά τα 250 χλµ. µε αποτέλεσµα να µην αγχώνει τον οδηγό. Σε πολλές περιπτώσεις, όταν σταµατήσεις να απολαµβάνεις τα δυναµικά πλεονεκτήµατα ενός ηλεκτρικού µοντέλου υπό το πρίσµα του προνοµιακού οδηγού, που δεν έχει πληρώσει ούτε καν το ρεύµα στις µπαταρίες, τότε πολλές φορές η αίσθηση ευφορίας αλλάζει απότοµα. Οι συγκρίσεις µε συµβατικά αυτοκίνητα είναι αµείλικτες και το τελικό συµπέρασµα πολύ διαφορετικό. Αυτή όµως δεν είναι η περίπτωση της BMW iX3. Διότι παρότι η τιµή της δεν είναι χαµηλή στα 55.940€ (µε κρατική επιδότηση µέσω του προγράµµατος «Κινούµαι Ηλεκτρικά») είναι χαµηλότερη από κάθε άλλη έκδοση συµβατικής X3 µε συγκρίσιµη ισχύ και εξοπλισµό. Αυτό προφανώς αντιβαίνει στην µέχρι σήµερα δικαιολογηµένη µας αντίληψη για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε σχέση µε τα συµβατικά, ωστόσο είναι µια πραγµατικότητα που δίνει ακόµα περισσότερους πόντους στη νέα εποχή που ορίζει τεχνολογικά και λειτουργικά η BMW iX3.

Αναλυτικές πληροφορίες για τιµές, εξοπλισµούς και τεχνικά χαρακτηριστικά µπορείτε να βρείτε στο επίσηµο site της ελληνικής αντιπροσωπείας.

www.bmw.gr www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

www.gazzetta.gr/auto-moto


CITROEN C4 C-CROSS 1.2 Από τον Νίκο Γιαννούλα

ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟ Η ολοκαίνουρια γενιά του γαλλικού µικροµεσαίου προσφέρει τα καλύτερα από δύο κόσµους και το κάνει µε χαρακτηριστική άνεση

Η

Citroen είναι µια µάρκα που πάντα ήθελε να παρουσιάζει µοντέλα που έχουν κάτι διαφορετικό. Άλλες φορές το κατάφερνε εντυπωσιακά και άλλες λιγότερο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει «αγκαλιάσει» αυτήν τη διαφορετικότητα και το νέο C4 C-Cross είναι εδώ για να µας το αποδείξει. Σε µια εποχή που το δίπολο SUV ή hatchback κυριαρχεί, οι Γάλλοι προτίµησαν τη σύνθεση από το απλώς να επιλέξουν «στρατόπεδο».

Φρέσκο και ποιοτικό µέσα-έξω

Το C-Cross στην ονοµασία του µοντέλου λέει πολλά. Θα έλεγε κανείς µάλιστα ότι το νέο C4 είναι ο ορισµός της έννοιας του Crossover, του µοντέλου δηλαδή που διαθέτει χαρακτηριστικά και από τις δύο κατηγορίες. Το ψηλωµένο αµάξωµα, µε απόσταση από το δρόµο 15,6 εκ., «κοιτάζει» προς τα SUV. Είναι όµως αρκετά µαζεµένο σε διαστάσεις (4,360 µ. µήκος, 1,834 µ. πλάτος και1,525 µ. ύψος) για να µην ξεφεύγει από την κατηγορία των µικροµεσαίων. Η κλίση στο πίσω µέρος της οροφής δίνει και µια κουπέ πινελιά. Το σύνολο σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο και τονίζεται από αρκετές πολύ χαρακτηριστικές λεπτοµέρειες, όπως τα εµπρός φωτιστικά σώµατα και το διπλό πίσω τζάµι. Και αφού έδωσαν τόση προσοχή στην εξωτερική σχεδίαση του αυτοκινήτου, δεν θα µπορούσαν να το αφήσουν απλώς ως ένα κέλυφος. Το εσωτερικό του C4 C-Crossείναι ιδιαίτερα φιλόξενο. Οι χώροι είναι µεγάλοι (βοηθάει πολύ το µεταξόνιο των 2,67 µ.), ο σχεδιασµός φρέσκος και η ποιότητα των υλικών πολύ καλή, καθώς έχουν επιλεγεί µαλακά πλαστικά στις περισσότερες επιφάνειες. Η άνεση των επιβατών βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, µε τη Citroenνα αναφέρει ότι στην καµπίνα

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

www.gazzetta.gr/auto-moto


CITROEN C4 C-CROSS 1.2 υπάρχουν 16 αποθηκευτικοί χώροι µε συνολική χωρητικότητα 39 λίτρα. Ο οδηγός έχει µπροστά του ένα ν ψηφιακό πίνακα οργάνων, που δεν εντυπωσιάζει µε το µέγεθός του και µια αρκετά µεγάλη οθόνη στην κεντρική κονσόλα για το σύστηµα πολυµέσων. Ο χώρος των αποσκευών προσφέρει 380 λίτρα χωρητικότητας και έχει βολικό και εκµεταλλεύσιµο σχήµα.

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΙΒΩΤΙΟ

Το εσωτερικό του C4 C-Cross είναι ιδιαίτερα φιλόξενο. Οι χώροι είναι µεγάλοι (βοηθάει πολύ το µεταξόνιο των 2,67 µ.), ο σχεδιασµός φρέσκος και η ποιότητα των υλικών πολύ καλή, καθώς έχουν επιλεγεί µαλακά πλαστικά στις περισσότερες επιφάνειες.

Η γκάµα του νέου Cotroen C4 C-Cross διαθέτει πληθώρα εκδόσεων, µε κινητήρες βενζίνης και ντίζελ αλλά και ηλεκτρικές εκδόσεις. Το αυτοκίνητο της δοκιµής µας διαθέτει τον γνωστό τρικύλινδρο τούρµπο κινητήρα PureTech του γκρουπ PSA, που έχει χωρητικότητα 1,2 λίτρα και αποδίδει 130 ίππους και 230 Nmροπής. Το γαλλικό µοτέρ έχει τράβηγµα από χαµηλά και «γεµάτες» µεσαίες στροφές και δεν δυσκολεύεται να κινήσει τα 1230 κιλά του αµαξώµατος, όπως δείχνουν οι αξιοπρεπείς επιδόσεις (9,4 δευτ. για την επιτάχυνση 0-100 km/h και 200 Km/h µέγιστη ταχύτητα). Το επίσης γνωστό µας αυτόµατο κιβώτιο 8 σχέσεων EAT8 ταιριάζει γάντι µε το C4. Συνδυάζει µε ιδανικό τρόπο επιδόσεις και άνεση και οι αλλαγές δεν γίνονται καν αισθητές, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις σε κάποια γρήγορα κατεβάσµατα. Το µόνο που έχετε να κάνετε είναι να συνηθίσετε τον επιλογέα, που είναι απλώς ένας διακόπτης στην κονσόλα, ή αν έχετε κέφι να αλλάζετε τις ταχύτητες από τα paddles στο τιµόνι. Υπάρχουν τρία προγράµµατα οδήγησης, τα Eco, Normal και Sport. Στις περισσότερες περιπτώσεις το Eco δείχνει κάπως νωθρό ενώ η πιο ισορροπηµένη επιλογή είναι το Normal. Στο Sport η απόκριση του κινητήρα και η ζωντάνια του κιβωτίου δίνουν όντως έναν πιο σπορτίφ τόνο. Σε αυτήν την περίπτωση αν κάποιος www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

εστιάσει την προσοχή του θα ακούσει κάπου στο βάθος και τον ήχο από τον κινητήρα, που παραµένει διακριτικά σε δεύτερο πλάνο και δεν ενοχλεί. Όταν ο ρυθµός ανεβαίνει το ίδιο κάνει και η κατανάλωση καυσίµου. Χρειάστηκε να προσπαθήσουµε αρκετά για να κρατήσουµε τη µέση τιµή οριακά κάτω από τα 7 lt/100 km καθώς στις σβέλτες βόλτες φτάναµε και στα 8. Στην καθηµερινή χρήση ωστόσο µε λίγο προσοχή το 6,5 είναι εφικτό.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ «ΜΑΓΙΚΟ ΧΑΛΙ»

Το µεγαλύτερο ατού του νέου C4 C-Crossείναι αναµφίβολα οι αναρτήσεις του και ο τρόπος που κινείται στο δρόµο. Η Citroen ονοµάζει το σύστηµα Progressive Hydraulic Cushion και το έχουµε συναντήσει και σε άλλα µοντέλα της µάρκας. Αυτό που κάνει είναι να παίρνει τη συµβατική -στα χαρτιά- ανάρτηση, που αποτελείται από γόνατα MacPherson εµπρός και ηµιάκαµπτο άξονα πίσω, και να τη µετατρέπει σε «µαγικό χαλί».Η άνεση που προσφέρει είναι www.gazzetta.gr/auto-moto

κορυφαία και σε συνδυασµό µε την καλή ποιότητα του εσωτερικού και την ηχοµόνωση οποιαδήποτε διαδροµή γίνεται απλά απολαυστική. Η θεαµατική αυτή άνεση ωστόσο δεν έχει σοβαρό τίµηµα στην οδική συµπεριφορά. Ναι, η ρύθµιση είναι µαλακή αλλά η ανάρτηση ελέγχει µε αποτελεσµατικότητα τις κινήσεις του αµαξώµατος, τόσο τις κλίσεις στις στροφές όσο και κατά την επιτάχυνση ή επιβράδυνση. Αυτό κάνει τον οδηγό να αισθάνεται σιγουριά, η οποία ενισχύεται από την παρουσία µιας πλήρους σουίτας βοηθηµάτων, που φροντίζουν πολύ διακριτικά να αποφεύγονται οι υπερβολές. Επίσης, οι µεγάλες διαδροµές της ανάρτησης και η απόσταση από το έδαφος αφήνουν το


CITROEN C4 C-CROSS 1.2

περιθώριο για κίνηση και µακριά από την άσφαλτο.

ht ps:/ w w.yout be.com/watch?v=tB 1u8lzmB8 ΔΕΙΤΕ ΤO VIDEO

Το νέο Citroen C4 C-Cross διαθέτει όλα τα στοιχεία που έχουν κάνει τη γαλλική εταιρεία τόσο ξεχωριστή. Με βασικό όπλο την απαράµιλλη άνεση είναι ένα σύγχρονο αυτοκίνητο που µπορεί να δώσει απάντηση σε πολλά διλήµµατα, και αυτό είναι που το κάνει τόσο επίκαιρο. Η βασική έκδοση βενζίνης µε τους 100 ίππους ξεκινά από τις 17’950 ευρώ ενώ το αυτοκίνητο της δοκιµής µε το υπερπλήρες πακέτο Feel Pack και το αυτόµατο κιβώτιο κοστίζει 23.650 ευρώ.

Αναλυτικές πληροφορίες για τιµές, εξοπλισµούς και τεχνικά χαρακτηριστικά µπορείτε να βρείτε στο επίσηµο site της ελληνικής αντιπροσωπείας.

www.citroen.gr www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ H Fiat µπήκε στο παιχνίδι της ηλεκτροκίνησης µε το νέο 500e, ένα αυτοκίνητο πόλης που µοιάζει πολύ µε το γνωστό µας 500αράκι όµως σχεδιάστηκε από λευκή κόλλα χαρτί.

Τ

ο µέλλον της αυτοκίνησης είναι ηλεκτρικό και όποιος παρακολουθεί στοιχειωδώς τις εξελίξεις στο χώρο, βλέπει ότι σύντοµα τα τετράτροχα µε τις µεγάλες µπαταρίες και τους ηλεκτροκινητήρες θα κατακτήσουν την αγορά. Και µάλιστα πολύ σύντοµα. Η Fiat έχει στις πλάτες της µια τεράστια ιστορία σε ο,τι αφορά τα µοντέλα που προορίζονται για αστική χρήση, που ξεκινάει πολλές δεκαετίες πριν. Με δεδοµένο ότι η ηλεκτροκίνηση κάνει τα πρώτα της µεγάλα βήµατα µέσα από τις πόλεις, θα ήταν αφέλεια αν οι Ιταλοί άφηναν την ευκαιρία εισόδου στη νέα εποχή αναξιοποίητη. Ωστόσο όχι µόνο αντέδρασαν γρήγορα, αλλά και πολύ προσεκτικά.

ΟΝΟΜΑ ΒΑΡΥ ΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το 500αράκι είναι ένα αυτοκίνητο που δεν χρειάζεται συστάσεις. Η ιστορία του χάνεται στα βάθη της δεκαετίας του '50, ενώ περίπου 15 χρόνια πριν, εµφανίστηκε η σύγχρονη εκδοχή του που γρήγορα έγινε µόδα και «ξελάσπωσε» τη Fiat από αρκετές δύσκολες καταστάσεις τα τελευταία χρόνια µε τις σταθερά υψηλές πωλήσεις του. Ο συνδυασµός του 500 µε την ηλεκτρική τεχνολογία ήταν µια κίνηση που έπρεπε να γίνει, ειδικά τώρα που η ηλεκτροκίνηση άρχισε να ωριµάζει. Κάποιοι θα θυµούνται ότι το 500αράκι έχει παρουσιαστεί ξανά ως full electric, ωστόσο ήταν διαθέσιµο σε συγκεκριµένες αγορές και ο αείµνηστος Σέρτζιο Μαρκιόνε, αποκάλυψε λίγα χρόνια µετά ότι το ηλεκτρικό 500 όχι µόνο δεν τους έφερνε κέρδη, αλλά τους έβαζε και µέσα, µε κάθε ένα αυτοκίνητο που πουλούσαν. Αυτά όµως ανήκουν στο παρελθόν. Στο παρόν, το νέο 500e άρχισε µόλις να πωλείται, ενώ το µέλλον προµηνύεται λαµπρό. Η εξέλιξη του ηλεκτροκίνητου 500 ξεκίνησε από το µηδέν. Η Fiat χρησιµοποίησε νέα πλατφόρµα για να το χτίσει, οπότε µε τις απλές εκδόσεις του µοντέλου συνδέονται µόνον εµφανισιακά. Σήµερα πωλούνται ταυτόχρονα από τις αντιπροσωπείες της Fiat. Όποιος θέλει 500αράκι µπορεί να διαλέξει ανάµεσα σε «καθαρόαιµη» βενζίνη, Hybrid τεχνολογία ή το ηλεκτροκίνητο 500.

www.gazzetta.gr/auto-moto


FIAT 500e

GAME ON! Από τον Πέτρο Σηφαλάκη

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

www.gazzetta.gr/auto-moto


FIAT 500e ΑΜΕΣΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΟ Αυτό που ήθελε η Fiat ήταν να φτιάξει ένα αυτοκίνητο το οποίο θα µοιάζει µεν στο σχήµα, τις αναλογίες και τα βασικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά µε το 500, αλλά παράλληλα θα διαφοροποιείται και θα δείχνει πιο φρέσκο, φουτουριστικό και τεχνολογικά προηγµένο. Το αποτέλεσµα ταυτίζεται απόλυτα µε όλα όσα περιγράφουµε. Αµέσως καταλαβαίνεις ότι είναι ένα 500αράκι, αλλά ένα... άλλο 500αράκι. Στο κοµµάτι της εµφάνισης το 500e το αγαπήσαµε κατευθείαν. Είναι από τα αυτοκίνητα που χαµογελάς όταν τα κοιτάς, που αποπνέουν µια όµορφη αύρα και δεν τα αντιµετωπίζεις απλώς σαν ενωµένα κοµµάτια µετάλλου µε τροχούς, αλλά αντιλαµβάνεσαι ότι έχουν ισχυρό χαρακτήρα. Η Fiat πιστεύει τόσο στη δύναµη του σήµατος 500 που το τοποθέτησε στη µάσκα και στο τιµόνι, γράφοντας το όνοµα της µάρκας µόνο στην πόρτα του πορτµπαγκάζ. Μπροστά υπάρχουν τέσσερα στρογγυλά φωτιστικά σώµατα, µε τα επάνω να «χωρίζονται» από το καπό. Όλα είναι τεχνολογίας LED, όπως και τα πίσω, ταιριάζοντας απόλυτα µε τη high tech προσωπικότητά του.

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Ωστόσο, όσο µοιάζει το 500e µε τα υπόλοιπα 500 στην εξωτερική εµφάνιση, άλλο τόσο διαφοροποιείται στο εσωτερικό. Η καµπίνα σε βάζει αµέσως σε µια άλλη λογική και πουθενά δεν θυµίζει τα αδερφάκια του που τρέφονται µε βενζίνη. Ο οδηγός κρατά στα χέρια του ένα τιµόνι δύο ακτίνων και πίσω του υπάρχει ένας ψηφιακός πίνακας οργάνων µε οθόνη των 7 ιντσών, η οποία έχει αρκετές δυνατότητες παραµετροποίησης σε ο,τι αφορά τις πληροφορίες που µπορούµε να διαλέξουµε για να βλέπουµε. Στην κεντρική κονσόλα υπάρχει µια µεγάλη οθόνη 10,25 ιντσών που φιλοξενεί το σύστηµα πολυµέσων UConnect. www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

Το τελευταίο έχει υποστεί ένα µεγάλο... facelift που το κάνει αρκετά διαφορετικό στην όψη, όµως αν έχεις λειτουργήσει τα UConnect που τρέχουν στα υπόλοιπα µοντέλα της FCA (για παράδειγµα Fiat, Jeep) το µαθαίνεις αµέσως αφού η λογική είναι η ίδια. Αυτό που µας έλυσε τα χέρια είναι η ασύρµατη σύνδεση µε το Apple CarPlay που επιτρέπει τη χρήση του χωρίς να απαιτείται σύνδεση µε καλώδιο. Γενικότερα, το UConnect τρέχει πολύ καλά και έγινε πιο φιλικό προς το χρήστη. Αφήνοντας στην άκρη τις οθόνες, συνεχίζουµε µε τον επιλογέα του αυτόµατου κιβωτίου ο οποίος... δεν υπάρχει. Ο οδηγός χειρίζεται το σασµάν µε τέσσερα κουµπιά που υπάρχουν κάτω από την πρακτική θήκη για smartphone (που υποστηρίζει και ασύρµατη φόρτιση του τελευταίου). Ως εκ τούτου απελευθερώνεται χώρος αφού δεν απαιτείται χρήση κονσόλας και δηµιουργείται ένα... κενό ανάµεσα σε οδηγό και συνοδηγό. Πιο πίσω βέβαια υπάρχει ένας χώρος αποθήκευσης µε µεγάλη χωρητικότητα, αλλά και ποτηροθήκη. Στα ακροδάκτυλα του οδηγού βρίσκουµε τον διακόπτη για το ηλεκτρικό χειρόφρενο, το χειριστήριο ρύθµισης έντασης του ηχοσυστήµατος (υπάρχει ένα ακόµη πίσω από το τιµόνι) και ο επιλογέας για τα προγράµµατα οδήγησης, τα οποία θα τα αναλύσουµε παρακάτω. Αντί να µιλήσουµε για τους χώρους θα σας πούµε ότι για να ανοίξετε τις δύο µπροστά πόρτες δεν υπάρχει χειρολαβή αλλά ένα όµορφο κουµπάκι. Το πατάτε και βγαίνετε! Χαµηλότερα βέβαια υπάρχει και www.gazzetta.gr/auto-moto

λεβιές που τον τραβάς και απελευθερώνει την ασφάλεια της πόρτας µε µηχανικό τρόπο για να µην εγκλωβιστείτε µέσα σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Θέλετε ακόµη να µάθετε για τους χώρους; Εντάξει. Στην άδεια δηλώνεται ως τετραθέσιο, όµως εσείς καλύτερα να το αντιµετωπίζετε ως διθέσιο. Άντε, ως τριθέσιο. Άλλωστε δεν νοµίζουµε ότι αφορά και κανέναν. Το ίδιο ισχύει και για τον χώρο αποσκευών των 185 λίτρων, αλλά εσείς επειδή έχετε ξεχάσει ότι υπάρχουν πίσω θέσεις, µπορείτε να φορτώσετε εκεί ο,τι περισσέψει. Δύο άτοµα είστε, πόσα θα πάρετε πια;


FIAT 500e

ELECTRIC POWER!

Το ηλεκτρικό Fiat 500e διατίθεται σε δύο εκδόσεις. Στη µια παίρνετε µπαταρία 23,8 kWh και στην άλλη, 42 kWh. Οι δύο εκδόσεις διαφέρουν και στον κινητήρα όµως. Η πρώτη συνδυάζεται µε µοτέρ 95 ίππων και η δεύτερη µε µοτέρ 118 ίππων. Εµείς είχαµε στη διάθεσή µας ένα 500αράκι µε τη µεγάλη µπαταρία και τους περισσότερους ίππους. Η ροπή στρέψης αγγίζει τα 220 Nm και έρχονται αµέσως µόλις πατήσεις το πεντάλ δίνοντας αρκετή ώθηση στις χαµηλές ταχύτητες! Η µάρκα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι φτάνει στα 50 χλµ./ώρα από στάση µέσα σε κάτι περισσότερο από 3 δευτερόλεπτα, ενώ µέσα σε 9 δευτερόλεπτα αγγίζει τα 100 χλµ./ώρα. Η τελική του ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 150 χλµ./ώρα, τα οποία τα φτάνει πάρα πολύ εύκολα. Μια πλήρης φόρτιση της µεγάλης µπαταρίας από κοντά στο 0% έως το 100% κρατάει περίπου 15 ώρες σε οικιακή πρίζα. Ακούγεται πολύ όµως η (επίσηµη βάσει WLTP) αυτονοµία των 320 χιλιοµέτρων απλοποιεί τα πράγµατα. Στην πράξη, οι περισσότεροι καθηµερινά δεν κάνουµε πάνω από 50 χλµ για τις µετακινήσεις ρουτίνας. Οπότε, αν φορτίζουµε ανά δύο βράδια, η διαδικασία γίνεται µέσα σε περίπου έξι ώρες, ένα ικανοποιητικό χρονικό www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ διάστηµα. Θα το συνδέσετε το βράδυ και το πρωί το 500αράκι θα είναι ετοιµοπόλεµο. Όσο το είχαµε στα χέρια µας διαπιστώσαµε ότι µε µια φόρτιση το 500e µπορεί να «βγάλει» κάπου στα 300 χλµ. Δεν τολµήσαµε να αφήσουµε τη µπαταρία να αδειάσει εντελώς, όµως µετά από 260 χιλιόµετρα είχε αρκετή ενέργεια ακόµη για να καλύψει περίπου άλλη µια ηµέρα. Να αναφέρουµε επίσης ότι µε την ανάλογη προσοχή και µε την έξυπνη κίνηση αξιοποιώντας τα προγράµµατα οδήγησης, η αυτονοµία µπορεί να ξεπεράσει αρκετά τα 300 χλµ. Εµείς δεν προσπαθούσαµε να κινηθούµε οικονοµικά και µάλιστα, το χρησιµοποιήσαµε πολύ σε ανοικτές διαδροµές µε ταχύτητες στα 130 χλµ./ώρα. Σύµφωνα µε τη Fiat µπορεί να κάνει έως 460 χλµ σε αυστηρά αστικές συνθήκες. Όποιος κάνει πολλά χιλιόµετρα και θέλει ταχύτερη φόρτιση µπορεί να συνδέσει ένα Wallbox που µε ισχύ 11 kWh το φορτίζει σε 4 ώρες. Σε ταχυφορτιστή 85 kW η µπαταρία φτάνει στο 80% από εντελώς άδεια µέσα σε 35 µόλις λεπτά.

ΣΕ ΞΑΝΑΜΑΘΑΙΝΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΕΙΣ

Πειράζοντας τον διακόπτη αλλαγής προγράµµατος οδήγησης είδαµε ότι εκτός του προγράµµατος Normal, υπάρχουν άλλα δύο, το Range και το Sherpa. Στο Normal το αυτοκίνητο συµπεριφέρεται όπως ένα... αυτοκίνητο, χωρίς περιορισµούς και ιδιαιτερότητες. Στο Range ενεργοποιείται η δυνατότητα οδήγησης µε ένα πεντάλ. Όσο πατάς το «γκάζι» το www.gazzetta.gr/auto-moto


FIAT 500e

οικονοµίας και περιορίζει την κατανάλωση ενέργειας στην απολύτως απαραίτητη για την κίνησή του έως τον προορισµό σου ή τον πλησιέστερο σταθµό φόρτισης.

ΙΚΑΝΟΤΑΤΟ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΗΣ

ht ps:/ w w.youtube.com/watch?v=j9_upuvzDIY ΔΕΙΤΕ ΤO VIDEO

500e επιταχύνει και όσο το αφήνεις, επιβραδύνει µέσω του συστήµατος ανάκτησης και αντιδρά σαν να φρενάρει. Μετά από 5 λεπτά το έχεις µάθει και πλέον δεν χρειάζεται να χρησιµοποιείς το φρένο, παρά µόνο σε κάποια έκτακτη κατάσταση που θα είναι απαραίτητη η άµεση επιβράδυνση. Στην κίνηση είναι ιδανικό γιατί προβλέπεις πλέον τη ροή και δεν επιταχύνεις αναίτια. Προβλέπεις και το πότε θες να σταµατήσεις, οπότε σταδιακά αρχίζεις να αφαιρείς πίεση από το δεξί πεντάλ και το σύστηµα ανάκτησης κόβει όσο του ορίζεις. Τέλος, στο Sherpa το αυτοκίνητο µπαίνει σε... mood

Με το ηλεκτρικό Fiat 500e απολαύσαµε αθόρυβες και άνετες µετακινήσεις στην πόλη. Η ανάρτηση διαχειρίζεται ικανοποιητικά την... απαιτητική ελληνική άσφαλτο και µε τις µικρές του διαστάσεις, αλλά και µε σύµµαχο το πολύ κοφτερό τιµόνι, έχεις κορυφαία ευελιξία στα στενά. Η πολύ καλή δουλειά της Fiat επιβεβαιώνεται και εκτός πόλης όµως, στον αυτοκινητόδροµο, όπου το 500e ταξιδεύει ανενόχλητο. Πατάει πολύ καλά στο δρόµο και παρέχει σιγουριά στον οδηγό µε την ποιότητα κύλισης και τη στιβαρότητά του. Ακόµη και αν αποφασίσεις να ανεβάσεις ρυθµό σε βουνίσια διαδροµή, δεν θα απογοητευτείς. Το βάρος του ηλεκτρικού 500 µπορεί να αγγίζει τα 1.330 κιλά που είναι πολλά για ένα αυτοκίνητο των 3.632 χιλιοστών µήκους, όµως η τοποθέτηση των µπαταριών (που ζυγίζουν 294 κιλά) στο πάτωµα έχουν χαµηλώσει www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

κατά πολύ το κέντρο βάρους του. Ως αποτέλεσµα, στρίβει προβλέψιµα και δεν νιώθεις τα επιπλέον κιλά. Δεν έχει µεν την υπερστροφική τάση των βενζινοκίνητων 500, αλλά δεν υποστρέφει κιόλας, διατηρώντας ουδέτερη συµπεριφορά. Για το τελευταίο συµβάλλουν πολύ οι τροχοί που βρίσκονται σχεδόν στα τέσσερα άκρα του αµαξώµατος.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΞΩ

Φυσικά τα περισσότερα 500e δεν θα φτάσουν ποτέ στο όριο. Περισσότερη σηµασία για την πλειοψηφία των αγοραστών του έχει το... µουσικό του ταλέντο! Για να εξηγηθούµε, να πούµε πρώτα ότι βάσει νοµοθεσίας όλα τα ηλεκτρικά µοντέλα θα πρέπει να παράγουν έναν τεχνητό ήχο για να γίνονται αντιληπτά πιο εύκολα από τους πεζούς. Η εντελώς αθόρυβη λειτουργία τους θα µπορούσε να είναι παγίδα για ατυχήµατα µέσα στην πόλη, για αυτό και όλοι οι κατασκευαστές εξοπλίζουν τα ηλεκτρικά τους µε έναν απροσδιόριστο ήχο σαν βουητό ώστε να τα ακούν οι πεζοί. Η Fiat όµως επέλεξε να χρησιµοποιήσει το µουσικό θέµα της ταινίας Amarcord του Φελίνι, το οποίο συνέθεσε ο Νίνο Ρότα! Οι Ιταλοί ξέρουν πως να δώσουν χαρακτήρα στα αυτοκίνητά τους και αυτό είναι µια τρανή απόδειξη. Η high tech προσωπικότητα πάντως φαίνεται και στα συστήµατα ασφαλείας που έχει το νέο 500e. Τονίζουµε πως είναι το πρώτο µοντέλο της κατηγορίας του µε δυνατότητα αυτόνοµης οδήγησης

www.gazzetta.gr/auto-moto

επιπέδου 2 από το σύστηµα Fiat Co-Driver. Αποτελείται από το έξυπνο ενεργό Cruise Control, το Lane Centering το οποίο µπορεί να κρατήσει το αυτοκίνητο στο κέντρο της λωρίδας αυτόµατα και το Intelligent Speed Assist που προσαρµόζει την ταχύτητα ανάλογα µε τις συνθήκες. Επίσης υπάρχει σύστηµα προειδοποίησης «νεκρής» γωνίας, αναγνώριση οδικών σηµάτων, αυτόµατο φρενάρισµα, προειδοποίηση παρέκκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας µε υποβοήθηση διατήρησης της πορείας στο κέντρο της (µέσω του συστήµατος Lane Centering) και πολλά ακόµη.


FIAT 500e

ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Fiat δεν πέταξε απλώς µια µπαταρία στο 500 για να φτιάξει το 500e, αλλά έκατσε και σχεδίασε ένα εντελώς νέο αυτοκίνητο που µοιάζει στο γνωστό µας 500. Η νέα προσθήκη στην γκάµα κατά τη δική µας άποψη «απογειώνει» το µοντέλο και θα λέγαµε πως είναι το καλύτερο 500 που οδηγήσαµε ποτέ (εξαιρούνται τα Abarth αλλά για άλλους λόγους). Το καλύτερο είναι ότι το γλυκό δεν χαλάει ούτε στην τιµή. Με το όφελος της κρατικής επιδότησης, η γκάµα του 500e ξεκινάει από τις 18.970€. Το αυτοκίνητο της δοκιµής µας ενηµερωθήκαµε ότι κοστίζει 24.153€ (µε κρατική επιδότηση και απόσυρση). Θυµίζουµε ότι πρόκειται για την έκδοση µε τη µεγάλη µπαταρία και ένα επίπεδο εξοπλισµού από το οποίο δεν λείπει τίποτα (ενεργό Cruise Control, αυτόµατος διζωνικός κλιµατισµός, φώτα LED, οθόνη 10,25΄΄, γυάλινη πανοραµική οροφή, κάµερα οπισθοπορείας, 17άρες ζάντες αλουµινίου, και όλα τα συστήµατα ασφαλείας που αναφέρουµε παραπάνω). Η Fiat προσφέρει εγγύηση 8 ετών ή 160.000 χιλιοµέτρων για τις µπαταρίες του ηλεκτρικού 500e.

Αναλυτικές πληροφορίες για τιµές, εξοπλισµούς και τεχνικά χαρακτηριστικά µπορείτε να βρείτε στο επίσηµο site της ελληνικής αντιπροσωπείας.

www.fiat.gr www.gazzetta.gr/auto-moto


WWW.AMAZINGSTUDIO.GR

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΤΣΙΡΟΣ - BLINK

Συνέντευξη στον Νίκο Γιαννούλα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η Blink αναπτύσσεται στη χώρα µας µε στόχο την είσοδό της στην ευρωπαϊκή αγορά της ηλεκτροκίνησης, δηµιουργώντας ένα µεγάλο δίκτυο δηµόσιων φορτιστών σε σύντοµο χρονικό διάστηµα.

Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί το πολλά υποσχόµενο µέλλον της αυτοκίνησης αλλά και ένα πολύ δυναµικό παρόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επιδιώκει να ηγηθεί στη νέα εποχή. Μαζί της και η Ελλάδα, ξεκίνησε τα πρώτα βήµατα για τη δηµιουργία υποδοµών υποστήριξης των ηλεκτρικών οχηµάτων, µε παράλληλη επιδότηση της αγοράς τους, τουλάχιστον έως το τέλος του τρέχοντος έτους, µέσω του προγράµµατος «Κινούµαι Ηλεκτρικά».

οποίας βλέπουµε όλο και πιο συχνά κυρίως στα αστικά κέντρα αλλά και σε σηµεία των αυτοκινητοδρόµων, απευθυνθήκαµε στον κ. Ιωάννη Παπατσίρο, Υπεύθυνο Ανάπτυξης της εταιρείας Blink Charging Europe. Ο οποίος άµεσα και αναλυτικά απάντησε σε όλες µας τις απορίες.

Μοιραία οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχηµάτων αυξάνονται και επενδύσεις σε δηµόσιες δοµές φόρτισης αρχίζουν να δηµιουργούνται. Με βάση τους αριθµούς, µια από τις µεγαλύτερες είναι αυτή της Blink. Για να γνωρίσουµε την εταιρεία, τους φορτιστές της

Η πρώτη µας ερώτηση δεν θα µπορούσε παρά να αφορά την ταυτότητα της νέας εταιρείας αλλά και το στόχο της: «Η εταιρεία, Blink Charging Europe, είναι µια κοινοπραξία που ξεκίνησε το 2019, µεταξύ της αµερικανικής Blink Charging Co. και

www.gazzetta.gr/auto-moto


WWW.AMAZINGSTUDIO.GR

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΤΣΙΡΟΣ - BLINK

Θα ήθελα να επισηµάνω πως στην εταιρεία µας δίνουµε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξασφάλιση υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και για το λόγο αυτό κύριος στόχος µας παραµένει η διατήρηση ενός ενεργού δικτύου, ώστε οι υποδοµές να είναι έτοιµες να εξυπηρετούν τους ανθρώπους για πολλά χρόνια ακόµη

www.gazzetta.gr/auto-moto

του ελληνικού ενεργειακού Οµίλου EUNICE ENERGY GROUP (EEG) µε στόχο την είσοδό της εταιρείας στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτροκίνησης ξεκινώντας από την Ελλάδα (Blink Charging Hellas). Η κοινοπραξία αποτελεί το επιστέγασµα της αµοιβαίας συνεργασίας και των κοινών αναπτυξιακών στόχων των δύο εταιρειών για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη».

βγουν από τον συνηθισµένο ρυθµό της ζωής τους». Ποιος είναι όµως ο αριθµός των σηµείων φόρτισης της Blink; «Το δίκτυο της εταιρείας, αποτελεί το µεγαλύτερο δίκτυο δηµόσιων φορτιστών στη χώρα αριθµώντας περισσότερα από 180 σηµεία φόρτισης. Πιο συγκεκριµένα, σήµερα οι φορτιστές της Blink εκτείνονται από την Κρήτη και τη Μονεµβασιά µέχρι και την Ορεστιάδα, προσφέροντας απροβληµάτιστη µετακίνηση σε όλα τα µέλη του δικτύου µας».

Φυσικά αυτή είναι µόνο η αρχή. Τι επιφυλάσσει το µέλλον; «Η ανάπτυξη του δικτύου της Blink στην ελληνική επικράτεια την επόµενη διετία θα συνεχίσει να έχει ως στόχο τη γενικότερη πύκνωση των υποδοµών στα αστικά κέντρα καθώς και την επέκταση σε όλες τις πόλεις, τα λιµάνια και τα νησιά της χώρας. Σκοπός µας παραµένει η εξυπηρέτηση των οδηγών ηλεκτρικών αυτοκινήτων πρακτικά σε όλη την επικράτεια, υποστηρίζοντας έµπρακτα την Είναι προφανές ότι ευρεία διάδοση της ηλεκτροκίνησης στη τα σηµεία φόρτισης χώρα. Ενδεικτικά να αναφέρω πως κατά τη διάρκεια του περασµένου έτους και δεν επιλέγονται ειδικότερα τους µήνες Οκτώβριο και τυχαία, όπως µας Νοέµβριο η εταιρεία µας έσπασε ρεκόρ εξηγεί ο κ. τοποθετήσεων, ολοκληρώνοντας και Παπατσίρος: «Τα ενεργοποιώντας 28 σταθµούς φόρτισης, ενώ σηµεία φόρτισης της Blink ακολουθούν µια ήδη από τις αρχές του 2021, έχουν προστεθεί στο δίκτυό µας περισσότεροι από 25 ανθρωποκεντρική σταθµοί». κατανοµή και τοποθετούνται σε σηµεία όπου οι οδηγοί Η Ελλάδα είναι το πρώτο βήµα για τη Blink σύµφωνα µε τον κ. Παπατσίρο: «Σε των ηλεκτρικών αυτοκινήτων µπορούν ευρωπαϊκό επίπεδο, ένα δίκτυο φόρτισης µε σταθµούς που βρίσκονται τοποθετηµένοι σε να φορτίσουν το αποστάσεις που δεν ξεπερνούν τα 150 χλµ., όχηµά τους χωρίς να


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΤΣΙΡΟΣ - BLINK

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο στόχος ανάπτυξης της Blink προβλέπει χιλιάδες φορτιστές που θα παρέχουν τεράστια ποσά ενέργειας. Από ποιες πηγές θα προέρχεται αυτή; «Στην ανάπτυξη των υποδοµών φόρτισης, ιδιαίτερη αξία έχει η εξασφάλιση πραγµατικά πράσινης ενέργειας για την φόρτιση των ηλεκτρικών οχηµάτων. Έτσι λοιπόν, η εταιρεία µας στοχεύει στην εξασφάλιση 100% πράσινης ενέργειας σε όλο το δίκτυο φορτιστών µας, µέσω της στρατηγικής συνεργασίας µε τη WE ENERGY, θυγατρικής του Οµίλου EUNICE ENERGY GROUP και πάροχο αποκλειστικά καθαρής ενέργειας». Τόσο σήµερα όσο και στο άµεσο µέλλον λοιπόν είναι πολύ πιθανό να βρεθούµε εµπρός σε ένα φορτιστή της Blink. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του; «Αναφορικά µε τους διαθέσιµους φορτιστές, για τη δηµιουργία του πανελλαδικού δικτύου, η Blink χρησιµοποιεί ως βασικό τύπο τον AC Φορτιστή Pillar διπλής φόρτισης και τον AC Φορτιστή Wall Mounted µονής φόρτισης που κατασκευάζονται στην Ελλάδα από τον Όµιλο EUNICE ENERGY GROUP (EEG). Οι συγκεκριµένοι φορτιστές είναι συµβατοί µε όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα φόρτισης (Type 2 υποδοχές) και κάθε όχηµα που κινείται ανά την Ευρώπη, µπορεί να φορτίσει στους σταθµούς του δικτύου µας».

Με ένα καλώδιο Type 2 λοιπόν -που πρέπει να διαθέτουµε εµείςσυνδεόµαστε µε τους φορτιστές της Blink. Πως όµως φορτίζουµε; «Στοχεύουµε στο να κάνουµε τη διαδικασία φόρτισης όσο πιο απλή και εύκολη. Κάθε οδηγός ηλεκτρικού οχήµατος µπορεί να κατεβάσει εντελώς δωρεάν την εφαρµογή Blink International και µέσω οποιασδήποτε συσκευής (Android, iOS) να εντοπίσει τους φορτιστές, να προσθέσει χρήµατα και να κάνει φορτίσεις γρήγορα και εύκολα». Η επικοινωνία µας µε τον κ. Παπατσίρο ήταν τελικά ιδιαίτερα διαφωτιστική, κυρίως για το γεγονός ότι η Blink στην Ελλάδα δεν είναι απλώς µια θυγατρική της αµερικανικής

Τα σηµεία φόρτισης της Blink ακολουθούν µια ανθρωποκεντρική κατανοµή και τοποθετούνται σε σηµεία όπου οι οδηγοί των ηλεκτρικών αυτοκινήτων µπορούν να φορτίσουν το όχηµά τους χωρίς να βγουν από τον συνηθισµένο ρυθµό της ζωής τους.

ανοίγει τον δρόµο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Με βάση αυτό θεωρούµε πως όσο το δυνατόν περισσότεροι σταθµοί τοποθετηθούν µε γνώµονα την ευρεία κάλυψη όλης της επικράτειας, θα είναι όφελος τόσο για τους οδηγούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που συνεχώς αυξάνονται, όσο και για το µέλλον της ηλεκτροκίνησης εν γένει».

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΤΣΙΡΟΣ - BLINK

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

εταιρείας. Με έδρα τη χώρα µας, µε ελληνική προστιθέµενη αξία (π.χ. κατασκευή φορτιστών), ελληνική συµµετοχή και ανθρώπινο δυναµικό, η Blink Charging Europe αξιοποιεί τη διεθνή της τεχνογνωσία µε στόχο την ευρωπαϊκή αγορά, βάζοντας την Ελλάδα στο χάρτη των επιχειρηµατικών ευκαιριών που δηµιουργεί η ηλεκτροκίνηση. Στο τέλος της ηµέρας όµως, αυτό που κάθε κάτοχος ηλεκτρικού αυτοκινήτου επιθυµεί από ένα δίκτυο δηµόσιας φόρτισης είναι η εύκολη, γρήγορη και προσιτή εξυπηρέτηση. Κλείνουµε λοιπόν µε τα λόγια του κ. Παπατσίρου, σχετικά µε τη φιλοσοφία της Blink: «Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να επισηµάνω πως στην εταιρεία µας δίνουµε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξασφάλιση υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και για το λόγο αυτό κύριος στόχος µας παραµένει η διατήρηση ενός ενεργού δικτύου, ώστε οι υποδοµές να είναι έτοιµες να εξυπηρετούν τους ανθρώπους για πολλά χρόνια ακόµη». www.gazzetta.gr/auto-moto


Από τον Γιώργο Βαρίνο

Εκπληκτική νίκη του Χάµιλτον στο Μπαχρέιν

Ούτε η Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team δεν πίστευε τη νίκη του Χάµιλτον, µετά το συνεχές σερί πρώτων χρόνων της Red Bull σε δοκιµές και κατατακτήριες.

www.gazzetta.gr/auto-moto


FORMULA 1 - ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2021 FORMULA 1 HEINEKEN GRANDE PRÉMIO DE PORTUGAL 2020

ΜΠΑΧΡΕΙΝ

Με τη λήξη του πρώτου αγώνα της χρονιάς, το πρώτο tweet της οµάδας της Mercedes είχε τον τίτλο «Απίστευτο». Κι όµως, ο Χάµιλτον έκανε τα µαγικά του και κατάφερε να µείνει εµπρός από έναν καταιγιστικό και διψασµένο για νίκη Φερστάπεν µε Red Bull. Ακόµα όµως και η έναρξη του αγώνα στο GP του Μπαχρέιν ήταν επεισοδιακή, καθώς στον πρώτο γύρο, µε έξοδο του Μαζέπιν που οδηγεί Haas, έχουµε αυτοκίνητο ασφαλείας. Λίγο νωρίτερα, ο Πέρεζ µε τη Red Bull έχει εκκινήσει από τα pits, ο Φέτελ έχει ποινή και εκκινεί τελευταίος, ενώ ο Αλόνσο µε την Alpine έχει κερδίσει δύο θέσεις –από 9ος βρίσκεται 7ος πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας.

ht ps:/ w w.gaz et a.gr/in-motion/formula1/article/1578572/ekpliktik-nik-toy-hamilton-sto-mpahrein-vid Διαβάστε περισσότερα

www.gazzetta.gr/auto-moto


htps:/w .bmw-otrad.g/elmods/aventur/f90xr.html


TO ΕΝΘΕΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ DAREDEVILS ΣΤΟ INMOTION ΓΙΑ ΤΟ GAZZETTA.GR

inMotion

74

Motorcycle &More ΤΕΥΧΟΣ 74

ΔΟΚΙΜΕΣ

FANTIC CABALLERO 500 RALLY

BMW M 1000RR DAYTONA U1 155

www.gazetta.gr/inmotion

9 772357 124005


WWW.AMAZINGSTUDIO.GR / NIKOS ZAGAS

ΔΟΚΙΜΗ

www.gazzetta.gr/auto-moto


FANTIC CABALLERO 500 RALLY Από τον Γιώργο Βαρίνο

ΑΡΩΜΑ ‘70s

Ξέρουµε τις µεταµοντέρνες nαked και τις µεταµοντέρνες scrambler. Με την Caballero 500 Rally έχουµε και µεταµοντέρνες enduro! Mε άρωµα από την δεκαετία του ‘70 το 500 Rally υπόσχεται πολλά χαµόγελα.

Τ

ο 2018 η Fantic, η φίρµα από το Τρεβίζο γιόρτασε τα 50 της χρόνια και έβγαλε στην παραγωγή το Caballero 500. Το παρουσίασε αρχικά σε δύο εκδόσεις, Scrambler και Flat Track, δηµιουργώντας ανατριχίλες σε αυτούς που ήξεραν τα Caballero 50 από τα τέλη της δεκαετίας του 60. Η κίνησή της να παρουσιάσει µοντέλα 125, 250 και 500 κ.εκ. που θυµίζουν τις κατηγορίες των αγώνων Motocross των δεκαετιών 70 και 80 είχαν άλλη λογική, µε βάση τις κατηγορίες των διπλωµάτων της Ευρωπαικής Ένωσης. Αναµφισβήτητα το νέο Caballero που θυµίζει πολύ οπτικά, το Caballero 50 των δεκαετιών 60-70-80, έχει βασιστεί στην τροµερή επιτυχία της Ducati Scrambler. Ενός παρόµοιου project που µε µια συγκεκριµένη βάση, µπόρεσε να προσφέρει στο κοινό πολλά διαφορετικά µοντέλα. Μετά τις εκδόσεις Scrambler και Flat Track, στη γκάµα των Cabαllero 500 προστίθεται η έκδοση Rally που θυµίζει αγωνιστική µοτοσυκλέτα Enduro της δεκαετίας του `70. Η Rally έχει ψηλά τοποθετηµένο το εµπρός φτερό, στιβαρά ανεστραµµένα καλάµια 43 χιλιοστών µε διαδροµή 200 χιλιοστών. Το ψαλίδι πλέον είναι αλουµινένιο και το ύψος της σέλας ανέβηκε στα 860 χιλιοστά. Η χωµάτινη εµφάνιση της Rally συµπληρώνεται από την γρίλια στον εµπρός προβολέα, τα προστατευτικά των καλαµιών στις πλύµνες και τα αγωνιάρικα number plates στο πλάι και στη µάσκα.

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

Οι τροχοί του Caballero 500 Rally είναι ακτινωτοί και φορούν old fashion ελαστικά, µε µεγάλα τακούνια σε διάσταση 110/80-19 εµπρός και 140/80-17 πίσω. Την επιβράδυνση έχουν αναλάβει δύο δίσκοι, 320 χιλιοστών εµπρός και 230 πίσω, µε στάνταρ ABS δύο καναλιών της Continental. Ο µονοκύλινδρος κινητήρας της, µε χωρητικότητα 499 κ.εκ. έχει απόδοση 40 ίππων στις 7.500 στροφές µε ροπή 4,3 χλγµ. στις 6.000 σ.α.λ. Η εξάτµιση που βγαίνει από τα δεξιά, έχει δύο τελικά και χαρακτηριστικό ήχο που θα αναφερθούµε σε αυτόν στη συνέχεια. Η µοτοσυκλέτα είναι διαθέσιµη σε δυο αποχρώσεις, κόκκινο και χακί µε την χακί να ήταν η µοτοσυκλέτα της δοκιµής µας.

WWW.AMAZINGSTUDIO.GR / NIKOS ZAGAS

www.gazzetta.gr/auto-moto


FANTIC CABALLERO 500 RALLY Για την οδήγηση µια µεταµοντέρνας Enduro της δεκαετίας του ‘60, βρήκαµε έναν ανάλογο οδηγό, µοντέλο 1964, (εµένα) και µια πίστα Motocross της ίδιας εποχής στη Βάρη. Το αποτέλεσµα ήταν πάρα πολλά χαµόγελα και όρεξη για παιχνίδι στο χώµα! Και όπως βλέπετε και ταξιδάκια είναι έτοιµη να κάνει. Και σχάρα πίσω και έτοιµες θέσεις για βαλίτσες (έξτρα) έχει. Ιδανική για τα ελληνικά νησιά!

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

ht ps:/ w w.youtube.com/watch?v=rvkEvKL9CLM ΔΕΙΤΕ ΤO VIDEO

www.gazzetta.gr/auto-moto


FANTIC CABALLERO 500 RALLY Από τα πρώτα µέτρα η 500 Rally µου φάνηκε οικεία. Κάπου και κάποτε, είχα ξανανοιώσει ακριβώς τα ίδια συναισθήµατα. Ο µπάσος ήχος του µονοκύλινδρου και το νευρικό τράβηγµα ήταν τόσο εµβληµατικά µέσα στο µυαλό µου, που παρά τις 3+ δεκαετίες δεν είχαν ξεθωριάσει. Διάολε ποιο µηχανάκι πήγαινε έτσι; Σε κάποιο φανάρι µε τις κούφιες γκαζιές να κάνουν καντάδα στα αυτιά µου το θυµήθηκα! Όσοι έχουν την εµπειρία από Honda XR200R θα µε καταλάβουν. «Πάει» και ακούγεται ακριβώς έτσι! Μόνο που αντί για 120 τελική του XR η 500 Rally φτάνει τα 160 χλµ./ώρα. Παρά τα 40 χλµ διαφοράς η

WWW.AMAZINGSTUDIO.GR / NIKOS ZAGAS

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ WWW.AMAZINGSTUDIO.GR / NIKOS ZAGAS

www.gazzetta.gr/auto-moto


FANTIC CABALLERO 500 RALLY Τροµερές δυνατότητες στο χώµα, φιλικό και γρήγορο στους δρόµους ταχείας κυκλοφορίας, εύκολο και ευέλικτο µέσα στην πόλη. Με 7.999€ η Caballero 500 Rally είναι µια ένεση παντοτινής νεότητας που ξεχωρίζει και απευθύνεται φυσικά σε αυτούς που θέλουν να ξεχωρίζουν.

αίσθηση στο τράβηγµα και στον χαρακτηριστικό ήχο, ήταν η ίδια!¨Ήταν λογικό λοιπόν, να θυµηθούµε τι ακριβώς κάναµε, στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, όταν οδηγούσαµε δανεικά Caballero 50, στην ίδια πίστα! To 500 Rally είναι ένα µοντέρνο ψευδοεντούρο, µε µεγάλες δυνατότητες διασκέδασης στο χώµα. Παράλληλα δεν έχει πρόβληµα να κυκλοφορεί και στην άσφαλτο µε την ίδια ευκολία. Στα 7.999€ µε 4 χρόνια εγγυήση πλέον, το 500 Rally αποτελεί µια µεγάλη ευκαιρία ώστε να παραµείνετε πάντα νέοι.

Πληροφορίες

www.fantic.gr Fantic Motor Hellas Λεωφόρος Πειραιώς 185, Αθήνα, τηλέφωνο: 210 3466780 www.gazzetta.gr/auto-moto


MIRCO LAZZARI, RAFFAELA GIANOLLA

ΔΟΚΙΜΗ/ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

www.gazzetta.gr/auto-moto


BMW M 1000 RR Από τον -ειδικό για την περίσταση- Δηµήτρη Διατσίδη

ΑΙΣΘΗΣΗ MOTOGP!

Και να οδηγούσαµε στην Αθήνα µια BMW M 1000 RR δεν θα έβγαιναν σηµαντικά συµπεράσµατα. Ένα τέρας, που µε πρώτη ταχύτητα θα µας έπαιρναν το δίπλωµα... Στην πίστα του Λοσάιλ όµως στο Κατάρ θα είχε νόηµα. Ναι αλλά υπάρχει ένα πρόβληµα. Δεν µπορούµε να οδηγήσουµε µια BMW στην πίστα του Κατάρ. Αλλά... γνωρίζουµε κάποιον που όχι µόνο µπορεί, αλλά και οδήγησε την BMW M 1000 RR στο Λοσάιλ πριν τον 1ο αγώνα MotoGP της χρονιάς. Τον Δηµήτρη Διατσίδη!

Π

όσο πιο κοντά να βρεθείς στην αίσθηση του MotoGP, όταν βρίσκεσαι σε µια πίστα που είναι στην καλύτερή της µορφή στην οποία µπορεί να βρεθεί όλο τον χρόνο, αφού για τον Αγώνα του Παγκοσµίου όλα είναι στην εντέλεια, όταν σε αυτήν την πίστα µέχρι 5' λεπτά πριν µπεις έκαναν γύρους για της Ελεύθερες Δοκιµές 2, οι θεοί του αθλήµατος και συ έχεις στα χέρια σου µια από τις καλύτερες µοτοσυκλέτες παραγωγής. Ναι, η BMW M1000RR δεν φοράει σλικ λάστιχα και δεν έχει κάρµπον φρένα και σε ιπποδύναµη υπολείπεται 70-80 άλογα, ενώ είναι και 25-30 κιλά βαρύτερη. Αλλά όλο το σκηνικό είναι το πιο κοντινό που µπορεί να υπάρξει. Το δύσκολο της υπόθεσης είναι ότι πρέπει σε 3 ή 4 το πολύ γύρους να ζεστάνεις λάστιχα και το σώµα σου στον πρώτο, να θυµηθείς ή να µάθεις την πίστα, αν µπαίνεις για πρώτη φορά σε κάποια, να σπικάρεις και να οδηγείς ταυτόχρονα και τέλος να κάνεις τους γύρους µε 110% ασφάλεια, γιατί η πτώση απαγορεύεται! Όµως η αίσθηση τελικά είναι θαυµάσια και πέρα από την ευχαρίστηση που προσφέρει είναι ιδιαίτερα χρήσιµη εµπειρία γιατί ανακαλύπτεις τα δύσκολα σηµεία της πίστας, τα ωραία, τα γρήγορα και τα αργά και µπορείς να καταλαβαίνεις πολύ καλύτερα τι έχουν να αντιµετωπίσουν οι οδηγοί, οπότε είσαι πιο έτοιµος για την περιγραφή του αγώνα.

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ/ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ MIRCO LAZZARI, RAFFAELA GIANOLLA

Ζητήσαµε από τον καλό συνάδελφο και φίλο Δηµήτρη Διατσίδη να µας γράψει το άρθρο για την BMW M 1000RR και εκείνος δέχθηκε µε ενθουσιασµό. Thanks Mits.

Η BMW Motorrad ήδη λανσάρισε την επιτυχηµένη φιλοσοφία εξαρτηµάτων M στα τέλη του 2018 και για µοτοσικλέτες και από τότε, προσφέρει προαιρετικό εξοπλισµό και εξαρτήµατα υψηλών επιδόσεων M. Η νέα BMW M 1000 RR – εν συντοµία M RR – είναι το πρώτο µοντέλο M της BMW Motorrad και βασίζεται στην S 1000 RR (εν συντοµία RR). Η BMW Motorrad ακολουθεί τη φιλοσοφία του ισχυρότερου γράµµατος στον κόσµο: Το ‘M’ αποτελεί παγκόσµιο σύµβολο επιτυχίας στο µηχανοκίνητο αθλητισµό και της γοητείας των µοντέλων BMW υψηλών επιδόσεων και απευθύνεται σε πελάτες µε ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις στους τοµείς επιδόσεων, αποκλειστικότητας και εξατοµίκευσης. Με ισχύ 156 kW (212 HP), βάρος µόλις 192 kg, ανάρτηση και www.gazzetta.gr/auto-moto

αεροδυναµική σχεδιασµένη για µέγιστες επιδόσεις στην αγωνιστική πίστα, η νέα M RR ικανοποιεί τις βασικές προσδοκίες στην κορυφαία κατηγορία Superbikes. Τετρακύλινδρος κινητήρας της M RR βασισµένος στον κινητήρα της RR για αγωνιστική χρήση. Αυξηµένη µέγιστη ισχύς και µεγαλύτερο ανώτατο όριο περιστροφής. Η νέα M RR χρησιµοποιεί έναν υγρόψυκτο, τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα βασισµένο στη µονάδα της RR µε τεχνολογία BMW ShiftCam για µεταβλητό χρονισµό


BMW M 1000 RR

Ούτε καν 300. Ο Δηµήτρης προσπαθεί να πλησιάσει το ρεκόρ των 362.4 χλµ./ώρα που µόλις έχει σπάσει ο Zαρκό στο Λοσάιλ.

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ/ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ βαλβίδων και µεταβλητή βύθιση τροποποιηµένα µε πρότυπο έναν αγωνιστικό, σπορ κινητήρα. Αποδίδει µέγιστη ισχύ 156 kW (212 HP) στις 14.500 σαλ. Η µέγιστη ροπή των 113 Nm αποδίδεται στις 11.000 σαλ. Ο κινητήρας της νέας Μ-RR είναι ισχυρότερος από εκείνον της 1000 RR από τις 6.000 έως τις 15.100 σ.α.λ., κάτι πολύ χρήσιµο στην πίστα χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι χάνει το συναρπαστικό, σπορ χαρακτήρα της σε επαρχιακούς δρόµους. Η αεροδυναµική ήταν αποφασιστικό στοιχείο στις τεχνικές προδιαγραφές για την εξέλιξη της M RR. Εκτός από τη µέγιστη ταχύτητα που είναι όσο το δυνατόν υψηλότερη και απολύτως απαραίτητη σε αγωνιστικές συνθήκες, υπήρχε ένας ακόµα στόχος για την M RR: η επίτευξη της βέλτιστης επαφής των τροχών µε το δρόµο – κυρίως κατά την επιτάχυνση. Γι’ αυτό, τα M winglets (φτεράκια) στο εµπρός φέρινγκ, που εξελίχθηκαν κατά τη διάρκεια εντατικών δοκιµών στην πίστα και στην αεροδυναµική σήραγγα του BMW Group και κατασκευάζονται από διάφανο ανθρακόνηµα, παράγουν

ht ps:/ w w.youtube.com/watch?v=m4S-9A717Z8 ΔΕΙΤΕ ΤO VIDEO

www.gazzetta.gr/auto-moto


BMW M 1000 RR MIRCO LAZZARI, RAFFAELA GIANOLLA

συµπίεση διαδροµής καθώς και στη βέλτιστη αίσθηση του οδηγού από τον εµπρός και πίσω τροχό. Η νέα M RR, είναι η πρώτο µοτοσυκλέτα BMW που εξοπλίζεται µε φρένα M – όπως τα οχήµατα M της BMW M GmbH. Το σύστηµα βασίζεται στην τεχνογνωσία της BMW Motorrad από τα αγωνιστικά φρένα των µοτοσικλετών της στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Superbike και παρέχει µέγιστη αντοχή στην υπερθέρµανση και ακρίβεια ελέγχου.

αεροδυναµική πίεση και, κατά συνέπεια, πρόσθετα κάθετα φορτία στους τροχούς ανάλογα µε την ταχύτητα. Το πλαίσιο της νέας M RR βασίζεται στην RR µε το πλαίσιο-γέφυρα από αλουµίνιο στο κέντρο του. Έχει βελτιστοποιηµένο ανάποδο πιρούνι και αναβαθµισµένο γόνατο µε µπλε ελατήριο και κινηµατική Full Floater Pro. Πρωταρχικός στόχος της σχεδίασης του πλαισίου ήταν η επίτευξη των βέλτιστων χρόνων γύρων στην αγωνιστική πίστα. Εποµένως, το πλαίσιο της M RR είναι ασυµβίβαστα σχεδιασµένο για την αγωνιστική πίστα αλλά εντυπωσιάζει και στους επαρχιακούς δρόµους. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη βελτίωση της οδηγησιµότητας, το φρενάρισµα και τη µειωµένη

Ο πίνακας οργάνων της νέας M RR έχει την ίδια βασική σχεδίαση µε την RR και εικονίδιο εκκίνησης M. Στο πλαίσιο του προαιρετικού εξοπλισµού, ένας κωδικός ενεργοποίησης (περιέχεται στο M competition package) µπορεί να χρησιµοποιείται µε σκοπό την εκτενή συλλογή δεδοµένων για τη χρήση του M GPS laptrigger και του M GPS data logger (Original BMW Motorrad Accessories) µέσω της διεπαφής OBD. Για όσους δεν αρκούνται στη βασική εκδοχή της M RR, το M competition package προσφέρει ένα συναρπαστικό µίγµα εξαρτηµάτων υψηλής αισθητικής και προηγµένης αγωνιστικής τεχνολογίας.

Πληροφορίες

www.bmw-motorrad.gr www.gazzetta.gr/auto-moto


WWW.AMAZINGSTUDIO.GR

ΔΟΚΙΜΗ

Θα ήταν ένα Monkey, αν είχα τον σωµατότυπο του Χάιντς Κινιγκάρντνερ µε 2 µέτρα ύψος και 150 κιλά. Δεν τον έχω όµως και για το 1,65 µου η U1 155 είναι σχεδόν στα µέτρα µου σαν µια µεγάλη Adventure. www.gazzetta.gr/auto-moto


DAYTONA U1 155 Από την Ιωάννα Σαπουντζή

ΛΙΛΙΠΟΥΤΕΙΟ HYPER-ADVENTURE Mε κάτι λιγότερο από 3000€ αγοράζετε µια εντυπωσιακά ποιοτική και όµορφη µοτοσυκλέτα στα 155 κ.εκ. µε µικρές διαστάσεις και µεγάλες δυνατότητες.

Γ

ι αυτούς που δεν το γνωρίζουν, η Daytona είναι µια Ελληνική εταιρεία µοτοσυκλετών µε έδρα τα Τρίκαλα. Προσφέρει για δεκαετίες ποιοτικές οικονοµικές µοτοσυκλέτες στο ελληνικό κοινό. Την εποχή που αυτό ήταν συµφέρον, η εταιρεία σχεδίαζε και κατασκεύαζε τις µοτοσυκλέτες της στην Ελλάδα, στο εργοστάσιό της στα Τρίκαλα. Σήµερα, όπως η ΒΜW κατασκευάζει τα scooter στην Ταιβάν, η Honda τα παπιά της στην Ινδονησία, η Harley τις µοτοσυκλέτες της στην Ινδία, έτσι και η Ελληνική Daytona κατασκευάζει τις µοτοσυκλέτες της στην Κίνα σε συνεργασία µε την Zontes. Η εταιρεία συνεχώς µας εκπλήσσει µε νέες σχεδιάσεις και νέα µοντέλα. Το U1 155 ανήκει στην κατηγορία των street adventure. Έχει νεανική, επιθετική, σπορ εµφάνιση που τονίζεται µε τα τακουνάτα ελαστικά δρόµου/εκτός δρόµου που είναι εφοδιασµένο. Με κάτι λιγότερο από 3.000 ευρώ, το U1 155 είναι ιδανικό για τον νέο αναβάτη ως πρώτη µοτοσυκλέτα. Αν δεν ξέρεις, δεν αντιλαµβάνεσαι πως είναι ένα «µικρό µηχανάκι». Η εµφάνιση του και η προσοχή στη λεπτοµέρεια σε κάνει να νοµίζεις πως πρόκειται για µια πολύ µεγαλύτερη σε κυβισµό µοτοσυκλέτα. Είναι κάτι µεταξύ supermoto, endurο και adventure σε έναν πρωτότυπο σχεδιασµό που προσφέρει ένα πολύ όµορφο αρχικά αποτέλεσµα που στην πράξη αποδεικνύεται και πολύ λειτουργικό.

Όπως το παρατηρείς ακίνητο, βλέπεις µικρές πολύ σοφά σχεδιασµένες λεπτοµέρειες, όπως τις ακτινωτές ζάντες µε το περίτεχνο «πλέξιµο» που είναι έτοιµες να δεχθούν τα tubeless ελαστικά της CST µε το εντυπωσιακό κράτηµα ακόµα και σε γυαλισµένη άσφαλτο. Δυστυχώς το U1 155 δεν µπορεί να οδηγηθεί µε άδεια κυκλοφορίας A1 ώστε να απευθυνόταν σε ένα µεγαλύτερο entry level. Το U1 155, διαθέτει υπερπλήρη εξοπλισµό µε keyless εκκίνηση, ανεστραµµένο πιρούνι στο χρώµα του χαλκού, όπως και η τιµονόπλακα, τιµόνι µεταβλητής διατοµής, δοχείο υγρών φρένου, µπράτσα στους καθρέφτες και ρυθµιζόµενες µανέτες, ασύµµετρο αλουµινένιο ψαλίδι µε «εξωτερικά νεύρα», προστατευτικά κάγκελα µε

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

«µανιτάρια», δύο θύραες usb για φόρτιση κινητού και εντελώς ψηφιακό, µοντέρνο πίνακα οργάνων. Στη δεξιά πλευρά του τιµονιού, εκτός από το γκάζι βρίσκουµε και πολλούς φωτιζόµενους περιµετρικά διακόπτες. Οι οποίοι «ανοίγουν, κλειδώνουν και κλείνουν» τα πάντα µε το κλειδί στην τσέπη, µέσω του συστήµατος keyless. Αλλάζεις πρόγραµµα οδήγησης eco ή sport, ενεργοποιείς την µίζα, σβήνεις µε το kill switch και ενεργοποιείς τον LED προβολέα που διαθέτει και φώτα ηµέρας. Στην αριστερή πλευρά οι διακόπτες ελέγχουν τα φλας, τη µεγάλη σκάλα φώτων και την κόρνα. Για να ολοκληρώσουµε την εξωτερική εµφάνιση της µοτοσυκλέτας, να σηµειώσουµε το«κοντό» φαλτσοκοµµένο τελικό εξάτµισης, τα πλαστικά «φιλέτα» που αγκαλιάζουν εν µέρει τον κινητήρα και τις ωραίες αλουµινένιες χυτές βάσεις των µαρσπιέ συνεπιβάτη. Καρδιά της µοτοσυκλέτας είναι ένας µονοκύλινδρος, υγρόψυκτος µοντέρνος κινητήρας που αποδίδει 18 ίππους στις 9.250 www.gazzetta.gr/auto-moto

στροφές µε 1,63 χλγµ ροπής στις 7.500 στροφές που διαθέτει και συµπλέκτη ολίσθησης. Με τα 150 κιλά του και µε 18 ίππους, το U1 δεν βάζει φωτιά στην άσφαλτο ούτε ντριφτάρει µε τη σκέψη. Ωστόσο η ισχύς είναι αρκετή ώστε µε τις στροφές ψηλά να µπορείς να κινείσαι σβέλτα µε µεγάλη οικονοµία που δεν θα ξεπεράσει τα 3 λίτρα ανά 100 χλµ. Που µεταφράζεται σε 450 περίπου χλµ. αυτονοµίας. Στο δρόµο είναι απολαυστικό και έχει µεγάλα περιθώρια κλίσεων κυρίως από την απρόσµενη τροµερή πρόσφυση


DAYTONA U1 155 WWW.AMAZINGSTUDIO.GR

https:/ www.papastavroushops.gr/

Την ένδυση και τον εξοπλισµό ασφαλείας έχουν αναλάβει τα καταστήµατα

Κράνος RXA Comet Μπουφάν Dainese Laguna Seca 3 Lady D-DRY Γάντια Dainese Fogal Unisex

Η οθόνη LCD δεν επηρεάζεται από το φως του περιβάλλοντος και οι ενδείξεις παραµένουν ευανάγνωστες ακόµη στον έντονο ήλιο. www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

Η θέση οδήγησης είναι πολύ σωστή αλλά το τιµόνι δεν κόβει όσο θα θέλαµε και σε δυσκολεύει κυρίως στους επιτόπιους ελιγµούς.

www.gazzetta.gr/auto-moto


DAYTONA U1 155

WWW.AMAZINGSTUDIO.GR

Η µικρή µοτοσυκλέτα είναι εντυπωσιακή και όµορφη. Δεν περνά πουθενά απαρατήρητη και αντινοβολεί ποιότητα. Για 2.990 είναι µια πραγµατική ευκαιρία.

που έχουν τα ελαστικά του. Ένα περίεργο χαρακτηριστικό που δρα φυσικά υπέρ του ιδιοκτήτη. Αυτό οφείλεται εν µέρει στα 7,5 λιγότερα λίτρα που χωράει το ρεζερβουάρ του. Αν περάσουµε στις αναρτήσεις, το ανεστραµµένο πηρούνι µπροστά και το αµορτισέρ µε εσωτερικό δοχείο αζώτου µε ρύθµιση προφόρτισης ελατηρίου πίσω, κάνουν εξαιρετική δουλειά αν σκεφτούµε τον χαρακτήρα της µοτοσυκλέτας. Στα φρένα, εκεί τα πράγµατα είναι εντυπωσιακά για τον χαρακτήρα, το µέγεθος και την τιµή της µοτοσυκλέτας. Δίσκοι εµπρός πίσω µε δικάναλο ABS 9.1 της Bosch βρίσκεις δύσκολα και φυσικά όχι σε αυτή την κατηγορία τιµής. Σε µια κοντινή εκδροµή µέχρι το Πόρτο Γερµενό, είδαµε στην εθνική οδό 128 χλµ./ώρα που είναι και η τελική του ταχύτητα. Την µια εβδοµάδα που περάσαµε µαζί του, την περάσαµε γεµάτοι άγχος µην µας το κλέψουν. Όλοι έλεγαν τι όµορφο µηχανάκι είναι

αυτό. Σίγουρα πρόκειται για µια ξεχωριστή περίπτωση. Αν δε, είστε µικρόσωµοι, αυτή η µικρή αλλά γεµάτη προσόντα µοτοσυκλέτα είναι φτιαγµένη για σας.

Πληροφορίες

www.daytonamotors.gr www.gazzetta.gr/auto-moto


ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ

Από τον Γιώργο Βαρίνο

Δεν άφησε περιθώριο σε κανέναν ο Βινιάλες στο Κατάρ Με µια εµφατική εµφάνιση ο Μάβερικ Βινιάλες έδειξε ποιος είναι το αφεντικό. Ζαρκό και Μπανάια µε τις πολύ γρήγορες Ducati στις ευθείες συµπλήρωσαν το βάθρο. Με την εκκίνηση του αγώνα οι τέσσερις Ducati χάρη στο νέο σύστηµα εκκίνησης που εξέλιξε ο Τζίτζι Νταλίνια έφυγαν µπροστά, σαν πύραυλοι και έστριψαν και οι 4 σε παράταξη στην πρώτη στροφή. Άτυχος στάθηκε Ο Ντανίλο Πετρούτσι µε ΚΤΜ που έπεσε στον πρώτο γύρο. Οι τέσσερις Ducati της εργοστασιακής οµάδας αλλά και της Pramac, έδειχναν στους πρώτους γύρους ανίκητες. Ωστόσο αργά και σταθερά οι δύο εργοστασιακές Yamaha του Μάβερικ Βινιάλες και του Φάµπιο Κουαρταραρό, βρήκαν το ρυθµό τους και άρχισαν να ανεβαίνουν θέσεις. Στους πρώτους γύρους ήταν πολύ δυνατός και ο Βαλεντίνο Ρόσι, στη συνέχεια όµως έχασε πάρα πολλές θέσεις και τελικά τερµάτισε µόλις 12ος.

htps:/w .gazeta.gr/in-moti n/mot gp/article/1578 4/den-afise-prithori -sekane an-ovinales-tokatr-vid Διαβάστε περισσότερα


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ MΟΤΟGP BARWA GRAND PRIX OF QATAR

ΚΑΤΑΡ


ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ

Από τον Γιώργο Βαρίνο

Πάλι νικητής η Yamaha στην Ντόχα µε τον Κουαρταραρό! Ένας εκπληκτικός Κουαρταραρό πήρε την νίκη δίκαια στην Ντόχα. Σταθερός και σοβαρός ο Ζαρκό πήρε αυτό που ήθελε στην προτελευταία στροφή και τερµάτισε 2ος αλλά και αποκάλυψη ο Μάρτιν που παίρνει το πρώτο του βάθρο µε µια θαυµάσια 3η θέση! Κάνοντας έναν αγώνα τακτικής ο καταπληκτικός Φάµπιο Κουαρταραρό κατάφερε να νικήσει στο Γκραν Πρι της Ντόχα, µε µια επίθεση που εξαπέλυσε στους τελευταίους γύρους από την έβδοµη θέση. Ο αγώνας ξεκίνησε µε τις δύο πολύ δυνατές Ducati της οµάδας Pramac να κρατούν τις πρώτες θέσεις µε τον καταπληκτικό Αλέιξ Εσπαργκαρό µε την εντυπωσιακή φέτος Aprilia, να βρίσκεται στην τρίτη θέση. Γρήγορα όµως ο Ρινς...

htps:/w w.gazeta.gr/in-moti n/mot gp/article/1580734/pali-nkits-iyam ha-stin- toha-me-ton-koyart aro Διαβάστε περισσότερα


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ MΟΤΟGP TISSOT GRAND PRIX OF DOHA

ΝΤΟΧΑ


ΕΠΙΓΕΥΣΙΣ Στη Δευτέρα Παρουσία πάλι...

Εικονική πραγµατικότητα Όλα τα ετήσια λανσαρίσµατα νέων µοντέλων που κάποτε βλέπαµε στις διεθνείς εκθέσεις στις αρχές της κάθε χρονιάς (Γενεύη, Ντιτρόιτ, Νέα Υόρκη) πλέον πραγµατοποιούνται online. Τόσο τα παγκόσµια, όσο επίσης τα πανευρωπαϊκά και τα ελληνικά. Μας έχει λείψει η άµεση επαφή µε τος ανθρώπους της αυτοκινητοβιοµηχανίας, που δυστυχώς δεν αντικαθίσταται από την virtual επικοινωνία. Τουλάχιστον κάποιοι εισαγωγείς φροντίζουν, τηρώντας όλα τα υγειονοµικά πρωτόκολλα, να έχουν διαθέσιµα αυτοκίνητα, έστω για λίγες ώρες οδήγησης, αρκετά νωρίς στη χώρα µας. Καθυστερώντας την αποφράδα εκείνη ώρα που και αυτά, θα τα οδηγούµε µόνο... εικονικά.

Σύγxρονο studio Επίσηµη δέσµευση του Πρωθυπουργού για την επιστροφή του Ράλι Ακρόπολις Αν για την επιστροφή του Ράλι Ακρόπολις στη χώρα µας έφτασε να εµπλακεί έως και ο πρωθυπουργός, φανταστείτε τι έγινε πίσω στο 2013. Όταν δηλαδή βγήκε από το καλεντάρι του WRC το ράλι Ακρόπολις. Σόδοµα και Γόµορρα προφανώς, αφού ο διοργανωτής χρειάστηκε την επίσηµη δέσµευση του ανώτατου στελέχους της κυβέρνησης για να πειστεί να δώσει το πράσινο φως. To 2013 δόθηκε η σκυτάλη από την πρώην ανώτατη αρχή του motorpsort στη χώρα µας, την ΕΛΠΑ, σε αυτή µιας δηµοκρατικά εκλεγµένης ΟΜΑΕ, µε βάση το νέο τότε αθλητικό νόµο. Και άρχισε µια νέα εποχή... παρακµής, η οποία ελπίζουµε να τελειώσει εδώ µε αφετηρία την επάνοδο του ράλι Ακρόπολις στο WRC. www.gazzetta.gr/in-motion

Διαθέτουµε ένα σύγχρονο studio, µε άρτιο εξοπλισµό και άριστα καταρτισµένους συναδέλφους -φωτογράφους και εικονολήπτεςγια να κάνουµε υψηλής ποιότητας τηλεοπτικές εκποµπές και podcast. Ας όψεται η Covid-19, που τελικά καταλήγουµε στο -οµολογουµένωςµίζερο zoom όταν πρέπει να συζητήσουµε δύο και πλέον άνθρωποι. Ελευθερία και στο audio/video, ελπίζουµε πολύ σύντοµα.


www.speedforce.gr ΑΝΟΙΚΤΑ TΡΙΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ & ΑΡΓΙΕΣ. ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΣΑΣ Ή ΔΙΟΡΓΑNΩΣΤΕ ΕΚΕΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΕVENT THΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΑΣ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΙΣΤΑ KART ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΑΡΗ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟΥ 7 ΘΕΣΗ ΒΟΥΡΒΑΤΣΙ info@speedforce.gr ΤΗΛ. (+30) 210 – 6621103 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΑΣΟΣ ΤΣΕΡΑΝΙΔΗΣ ΚΙΝΗΤΟ: 6947074291

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ

Ένα όµορφο περιβάλλον δηµιουργήθηκε για να γίνει στέκι για όσους αγαπούν τα µικρά αλλά γρήγορα kart. Θέλετε να δοκιµάσετε τις δυνατότητές σας και να ανεβάσετε την αδρεναλίνη σας στα ύψη; Στην πίστα Καρτ “SPEEDFORCE” σας δίνεται η ευκαιρία για εκπαίδευση και απόκτηση εµπειριών πάνω στην οδήγηση µε την επίβλεψη και την καθοδήγηση έµπειρων ανθρώπων στο χώρο, όπου µπορεί κανείς να µάθει να οδηγεί απλά, αργά η γρήγορα. Η πίστα Καρτ διαθέτει χρονοµέτρηση, καρτ baby, mini, τετράχρονα 270cc, τετράχρονα 400cc και δίχρονα 125cc και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες ανεξαρτήτως φύλου από 5 χρονών έως και όσους αισθάνονται ακόµη νέοι! Αναψυχή, διασκέδαση, γνώση και ταυτόχρονα παιχνίδι σας περιµένει στην πίστα καρτ «SPEEDFORCE» όπου θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε µικρούς και µεγάλους πρωταθλητές του καρτ και να τους συµβουλευτείτε για να γίνετε καλύτερος οδηγός.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.