Page 1

34

TO ONLINE ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ AYTOKINHTOY KAI ΜΟΤΟΣYΚΛΕΤΑΣ ΤΟΥ GΑΖΖΕΤΤΑ.GR

InMOTION ΤΕΥΧΟΣ 34

®

By G°··¶ÆÆ°.GR

ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ

H BMW... ΣΤΗΝ ΠΡΙΖΑ SEAT IBIZA

HONDA CIVIC

FORMULA 1 MOTOGP

ΔΟΚΙΜΕΣ

www.gazetta.gr/inmotion

9 772357

FORD EDGE AUDI Q5 2.0 TDI QUATTRO MERCEDES VITO 1.6 DIESEL SEAT LEON 1.0 TSI CITROEN C1 1.0 ETG

124005

ΥΑΜΑΗΑ R6 ΤΗΝ ΟΔΗΓΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ

HARLEY ON TOUR - ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ


ΙΝΜΟΤΙΟΝEDITORIAL Έρχεται όντως ο θάνατος των ντίζελ; Φαίνεται ότι κάποιοι βιάζονται να θάψουν τους πετρελαιοκινητήρες. Αγνοούν όµως ότι η αυτοκίνηση δεν µπορεί να κάνει –τουλάχιστον τις επόµενες δεκαετίες- χωρίς αυτούς! Από τον Πέτρο Πιτσίνη

Έχουν µέλλον οι πετρελαιοκινητήρες; Το συγκεκριµένο ερώτηµα προκαλεί σύγχυση το τελευταίο διάστηµα σε εκατοµµύρια καταναλωτές, καθώς βοµβαρδίζονται από τις πιο αντιφατικές ειδήσεις και πληροφορίες. Η Volvo ανακοίνωσε πρόσφατα, ότι δεν σχεδιάζει να εξελίξει στο µέλλον νέας γενιάς πετρελαιοκινητήρες, ενώ δήµαρχοι µεγαλουπόλεων σε όλον τον πλανήτη εξήγγειλαν τον εξοβελισµό των ντιζελοκίνητων οχηµάτων από τα όρια των Δήµων τους. Από την άλλη πλευρά, πολλές αυτοκινητοβιοµηχανίες επενδύουν δισεκατοµµύρια ευρώ στην εξέλιξη καθαρών πετρελαιοκινητήρων και τονίζουν, ότι τα αυστηρά αντιρρυπαντικά όρια της ΕΕ σχετικά µε τις εκποµπές διοξειδίου του άνθρακα δεν είναι εφικτό να πιαστούν χωρίς τους συγκεκριµένους κινητήρες. Σε µία τέτοια περίπτωση µάλιστα απειλούνται οι αυτοκινητοκατασκευαστές µε δρακόντεια πρόστιµα. Τι συµβαίνει λοιπόν; Η απάντηση είναι απλή, µε βάση τουλάχιστον τα σηµερινά δεδοµένα και την αργή εξάπλωση των νέων τεχνολογιών, όπως η ηλεκτροκίνηση, η υβριδική τεχνολογία και η υδρογονοκίνηση. Οι κινητήρες πετρελαίου θα συνεχίσουν να υφίστανται, όµως δεν θα χρησιµοποιούνται στις µικροµεσαίες κατηγορίες, όπως συµβαίνει ήδη στα µίνι όπου το µερίδιό τους είναι µηδενικό. Αιτία είναι το χαµηλό όφελος σε κατανάλωση, αφού και οι µικροί βενζινοκινητήρες εµφανίζονται πολύ οικονοµικοί, αλλά και το υψηλότερο  κόστος για τους κινητήρες πετρελαίου, που εκτιµάται ότι θα κυµαίνεται µεταξύ 1.500 και 2.500 ευρώ προκειµένου να καλύπτουν τις µελλοντικές αντιρρυπαντικές προδιαγραφές. Μία τέτοια διαφορά σε κατηγορίες µοντέλων 10.000 έως 20.000 ευρώ δεν είναι ανταγωνιστική σε σχέση µε τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, που θα κυριαρχήσουν συντριπτικά. Ωστόσο στα ακριβότερα αυτοκίνητα θα γίνεται ευκολότερα απόσβεση της διαφοράς µέσω της αισθητά οικονοµικότερης κατανάλωσης και οι πετρελαιοκινητήρες θα εξακολουθήσουν να εµφανίζουν ενδιαφέρον. Αναφερόµαστε βεβαίως στα µεγαλοµεσαία SUV, crossover, station wagon, van, sedan, κλπ., όπου το ντίζελ θα έχει νόηµα. Ας µην ξεχνάµε επίσης, ότι σχεδόν όλες οι χερσαίες µεταφορές µε φορτηγά πραγµατοποιούνται µε ντιζελοκίνητα οχήµατα. Όσο για τις πόλεις που έχουν εξαγγείλει τον αποκλεισµό των πετρελαιοκίνητων µοντέλων από τα όριά τους, θα πρέπει να τονίσουµε ότι η συγκεκριµένη απαγόρευση βασίζεται στα σηµερινά και όχι στα µελλοντικά δεδοµένα. Αν λοιπόν αποδειχθούν οι πετρελαιοκινητήρες της επόµενης γενιάς πιο φιλικοί προς το περιβάλλον από τους αντίστοιχους βενζίνης, όπως υποστηρίζουν διαπρεπείς ερευνητές και µηχανολόγοι, τότε δεν θα µπορέσουν να δικαιολογήσουν τέτοιου είδους ενέργειες. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να γίνει η τυποποιηµένη µέτρηση της κατανάλωσης πιο ρεαλιστική, ώστε να γνωρίζουµε τα πραγµατικά καταναλωτικά «ένστικτα» των αυτοκινήτων µας. Και αυτό ισχύει τόσο για τα βενζινοκίνητα, όσο και για τα πετρελαιοκίνητα µοντέλα σε όλον τον πλανήτη. www.gazzetta.gr/inmotion


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

32 www.gazzetta.gr/in-motion


16

60

InMOTION

34 By G°··¶ÆÆ°.GR

48 40

ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ............8

52

ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Η BMW ΣΤΗΝ ΠΡΙΖΑ....................................16 SEAT IBIZA..................................................24 HONDA CIVIC................................................32

24

FORD EDGE...................................................40 MERCEDES VITO 1.6 QUATTRO..............48 SEAT LEON 1.0 TSI ..................................52 CITROEN C1 1.0 ETG................................60 AUDI Q5 2.0 TDI QUATTRO.....................68

16 76 InMOTION By G°··¶ÆÆ°.GR

ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ

FORMULA 1 ΙΣΠΑΝΙΑ & ΜΟΝΑΚΟ................................76

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΠΙΤΣΙΝΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΙΝΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗ ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΩΚΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΣΗΦΑΛΑΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ AMAZING STUDIO CONCEPT, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ, ΕΚΤΕΛΕΣΗ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ KANSEVELLI ENTERPRISES LTD ΓΙΑ ΤΟ GΑZZETTA.GR 16, Princess De Tyra Street, Karantokis Bldg, 1065 Nicosia, Cyprus, www.kansevelli.com, E-mail: info@kansevelli.com

InMOTION 9

772357

124005

ΤΟ ΙΝΜΟΤΙΟΝ ΒΥ GAZZETTA.GR ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ Ε-MAGAZINE ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ SITE GAZZETTA.GR. ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΗ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΟΠΩΣ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ AUTO-MOTO TOY GAZZETTA.GR. ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΤΙΣ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΕΣΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΟΧΗΜΑΤΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ. ΤΟ ΙΝΜΟΤΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ. ΕΔΩ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΔΕΚΑΔΕΣ VIDEO, PROSPECTUS, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ.

www.gazzetta.gr/in-motion


Μικρό SUV ετοιμάζει η Volvo

ΙΝΜΟΤΙΟΝNEWS

Μπορεί να περιµένουµε το XC40, µαζί µε την ανανέωση όλης της γκάµας του µικρού – µεσαίου µοντέλου της, η Volvo ωστόσο ετοιµάζει ένα ακόµα µικρότερο, το XC20. Διαβάστε περισσότερα.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS N

Η οδική ασφάλεια μας χρειάζεται όλους

Σε ηµερίδα του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας το κυρίαρχο µήνυµα ήταν αυτό της συνεργασίας των φορέων στον κοινό στόχο της µείωσης των ατυχηµάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ηµερίδα µε θέµα "το Μέλλον της Έρευνας Οδικής Ασφάλειας", που οργανώθηκε στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου στις 15 Μαΐου 2017. Στόχος της ηµερίδας... Διαβάστε περισσότερα.

H ακριβότερη και γρηγορότερη φωλιά πουλιών στον κόσμο!

Η Bentley δηµιούργησε µία έκδοση της Bentayga για ζάπλουτους Αραβες, η οποία περιλαµβάνει ειδικό εξοπλισµό για τη µεταφορά και την εκπαίδευση αγωνιστικών γερακιών!

Η Bentayga βασίζεται στο πάτωµα και στα µηχανικά µέρη του Audi Q7 και αποτελεί το γρηγορότερο SUV στον πλανήτη µε τελική ταχύτητα άνω των 300 χλµ./ώρα. Χάρη στις µετατροπές της Mulliner, µπορεί να φιλοξενήσει στο πορτ-µπαγκάζ της κυνηγετικά γεράκια, αφού το ειδικό σετ περιλαµβάνει τα πάντα.


ΔΕΙΤΕ ΤO VIDEO

Με Porsche στις πιο όμορφες διαδρομές του κόσμου Διαβάστε περισσότερα.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Σοκάρουν τους πεζούς, για να μην περνούν με κόκκινο

Το γρηγορότερο SUV του πλανήτη µεταµορφώθηκε σε ακριβότερη φωλιά πουλιών στον κόσµο. Η Mulliner, που αποτελεί τον επίσηµο βελτιωτή της Bentley, εξέλιξε ειδικά για το πολυτελές µοντέλο Bentayga ένα χλιδάτο σετ µεταφοράς γερακιών, που θα το λατρέψουν οι ζάπλουτοι Αραβες σεϊχηδες. Η Bentayga βασίζεται στο πάτωµα και στα µηχανικά µέρη του Audi Q7 και αποτελεί το γρηγορότερο SUV στον πλανήτη µε τελική ταχύτητα άνω των 300 χλµ./ώρα. Χάρη στις µετατροπές της Mulliner, µπορεί να φιλοξενήσει στο πορτ-µπαγκάζ της κυνηγετικά γεράκια, αφού το ειδικό σετ περιλαµβάνει τα πάντα. Από χειροποίητες δερµάτινες κουκούλες για τα κεφάλια των γερακιών έως κουτί µεταφοράς και από κιάλια έως εξοπλισµό GPS για τον εντοπισµό των πουλιών ανά πάσα στιγµή. Αυτό είναι πολύ σηµαντικό, καθώς οι πλούσιοι Αραβες πληρώνουν εκατοµµύρια δολάρια, για να...

Διαβάστε περισσότερα.

Αν ζήσεις µία τέτοια εµπειρία, αποκλείεται να παραβιάσεις ξανά ως πεζός το κόκκινο. Ο Γαλλικός οργανισµός οδικής ασφάλειας DRIEA και το πρακτορείο Serviceplan δηµιούργησαν µία ειδική καµπάνια σωφρονισµού των απείθαρχων οδηγών, που δεν έχει προηγούµενο... Διαβάστε περισσότερα.

ΙΝΜΟΤΙΟΝNEWS www.gazzetta.gr/auto-moto


Πώς θα μετακινούμαστε στο μέλλον;

ΙΝΜΟΤΙΟΝNEWS

Μια έρευνα της εταιρείας ελαστικών Hankook και του πανεπιστηµίου του Σινσινάτι στις ΗΠΑ, µας δίνει µια πιθανή εικόνα της αυτοκίνησης στις επόµενες δεκαετίες. Διαβάστε περισσότερα.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS N

Με τι αυτοκίνητα πάνε στην προπόνηση οι παίκτες της Μάντσεστερ Σίτι;

Δε πρόλαβε να χαρεί το ρεκόρ που πέτυχε η Lamborghini Huracan Performante τον Οκτώβριο του 2016, ρίχνοντας το χρόνο γύρου στη θρυλική πίστα του Νίρµπουργκρινγκ των 20,8 χιλιοµέτρων, στα 6:52, από 6:57 της Porsche 918 Spyder. Πλέον, ο νέος κάτοχος του ρεκόρ δεν είναι αυτοκίνητο µε κινητήρα εσωτερικής καύσης αλλά ηλεκτρικό. Επίσης δεν διαθέτει κάποιο από τα πασίγνωστα και ηχηρά ονόµατα των κραταιών κατασκευαστών σπορ αυτοκινήτων. Οι καιροί αλλάζουν και µάλιστα γρήγορα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ηµερίδα µε θέµα "το Μέλλον της ΈρευναΠολυτελή αυτοκίνητα, τα οποία αξίζουν εκατοµµύρια, επιλέγουν οι αστέρες της Μάντσεστερ Σίτι για να πάνε στην προπόνηση της οµάδας. Διαβάστε περισσότερα.

Ο νέος κάτοχος του ρεκόρ ονοµάζεται NIO EP9 και διαθέτει τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες απόδοσης 1.341 ίππων. Κατασκευάζεται από την κινεζική NextEV, την οποία γνωρίζουν ήδη όσοι... Διαβάστε περισσότερα.


Ανανέωση για την BMW 1 Χωρίς να αλλάζει μηχανολογικά, η μικρότερη BMW αναβαθμίζεται αισθητικά και ποιοτικά, με νέα στοιχεία στο Διαβάστε περισσότερα. αμάξωμα και στο εσωτερικό.

Διαβάστε περισσότερα.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Ποιο είναι το νέο, ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής στο Ring;

Ηλεκτρικό και μάλιστα κινεζικής προέλευσης είναι το hypercar των 1.341 ίππων, που έσπασε το ρεκόρ γύρου στην ιστορική πίστα του Νίρμπουργκρινγκ.

Δέκα ονόματα αυτοκινήτων για γέλια και για κλάματα!

Μπορεί να ακούγεται εύηχο το όνοµα ενός µοντέλου στα αγγλικά, όµως σε ορισµένες γλώσσες ενδέχεται να σηµαίνει κάτι πρόστυχο, υβριστικό ή γελοίο. Το βιώσαµε µάλιστα και στην...Ελλάδα. Διαβάστε περισσότερα.

ΙΝΜΟΤΙΟΝNEWS www.gazzetta.gr/auto-moto


Στην παραγωγή με συναυλία το νέο Ford Fiesta

ΙΝΜΟΤΙΟΝNEWS

Η παραγωγή του νέου Ford Fiesta ξεκίνησε στο εργοστάσιο της Κολωνίας, όπου πραγµατοποιήθηκε µία γιορτή µε συναυλία, και αναµένεται στην Ελλάδα... Διαβάστε περισσότερα.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS N ΔΕΙΤΕ ΤO VIDEO

Που περνούν τα βράδια τους τα περισσότερα supercars;

Aυτά τα Monster Girls είναι όντως «θηρία»

Tα μηχανοκίνητα σπορ δεν είναι μόνον καμμένα λάστιχα και κινητήρες που ουρλιάζουν, αλλά και πολύ ελαφρά ντυμένα κορίτσια! Όπως τα καυτά Monster - Girls της γνωστής εταιρείας ισοτονικών ποτών.

Χώρο στάθµευσης αλλά και µια εντυπωσιακή βιτρίνα αποκλειστικά για πολυτελή και σπορ αυτοκίνητα, αποτελεί ένα γυάλινο κτίριο 15 ορόφων στη Σιγκαπούρη. Διαβάστε περισσότερα.

Ράλι, Rallycross, NASCAR, Rallye Dakar και Gymhana µε τον άρχοντα των ντριφτ, Κεν Μπλοκ. Η εταιρεία ισοτονικών ποτών Monster Energy είναι χωµένη µέχρι τα...µπούνια στα µηχανοκίνητα αθλήµατα, αποτελώντας έναν δραστήριο και γαλαντόµο χορηγό. Η συµµετοχή της έχει και µία άλλη -πολύ ελκυστικότερη- πλευρά... Διαβάστε περισσότερα.


το νέο Seat Ibiza από 11.700€ Με πολύ προσιτές τιμές και ειδικές εκδόσεις με σημαντικό όφελος για τους αγοραστές, ξεκινά την εμπορική του πορεία περισσότερα. ΔιαβάστεΔιαβάστε περισσότερα. στη χώρα μας το νέο Seat Ibiza.

Διαβάστε περισσότερα.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Το νέο Nissan Micra δάγκωσε το μήλο!

Χάρη στην τεχνολογία Apple CarPlay, το σύστημα multimedia του νέου μικρού Nissan επικοινωνεί με το iPhone και εξασφαλίζει πρόσβαση σε πολύ χρήσιμες εφαρμογές.

Η φιλοδοξία της Nissan για το νέο Micra είναι να πρωταγωνιστήσει στην κατηγορία B και να υπερκαλύψει τις προσδοκίες του υποψήφιου αγοραστικού κοινού. Για τον λόγο αυτό, εφοδιάζει την έκδοση Acenta του νέου της µοντέλου µε το σύστηµα CarPlay της Apple, προσφέροντας στους... Διαβάστε περισσότερα.

ΙΝΜΟΤΙΟΝNEWS www.gazzetta.gr/auto-moto


ΕΜΟΤΙΟΝΜΟΜΕΝΤ

www.gazzetta.gr/in-motion


ΔΕΙΤΕ ΤO VIDEO

htps:/w .yout be.com/watch?v=4Fd1LoN3IBw

Πολύ τυχερός ο Σκοτ Ντίξον!

Ταχύτητες που ξεπερνούν κατά πολύ τα 300 χλµ./ώρα, συνωστισµός µονοθέσιων και ο τοίχος να παραµονεύει σε κάθε λάθος, καθιστούν τις οβάλ πίστες του αµερικανικού πρωταθλήµατος IndyCar µια αρένα µε πολλά ατυχήµατα. Ένα από τα πιο τροµακτικά συνέβη την Κυριακή 28 Μαΐου στην πίστα στην Ινδιανάπολη, µεταξύ του κατόχου της pole position στον αγώνα, του Σκοτ Ντίξον και του Τζέι Χάουαρντ. Ο συγκεκριµένος αγώνας είχε τεράστια προβολή σε όλο τον κόσµο, λόγω και της συµµετοχής σε αυτόν του παγκόσµιου πρωταθλητή της F1...

Διαβάστε περισσότερα...


ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Τρεις ηλεκτρικές BMW για όλα τα γούστα Από τον Πέτρο Πιτσίνη

Ποιος είπε, ότι τα ηλεκτροκίνητα µοντέλα απευθύνονται µόνον σε οδηγούς - ασκητές; Οι BMW i3, i8 και 740e iPerformance µας απέδειξαν στην Aυστρία, ότι η οδηγική απόλαυση µπορεί κάλλιστα να βγαίνει και από την…πρίζα! www.gazzetta.gr/auto-moto

«Η

λεκτρική απόλαυση» για κάθε είδους διαδροµή και για κάθε τύπο οδηγού σε συνδυασµό µε ελάχιστους ή µηδενικούς ρύπους. Αυτά προσφέρει η τεχνολογία eDrive των ηλεκτροκίνητων και των Plug-in υβριδικών µοντέλων της BMW, που είχαµε το προνόµιο να δοκιµάσουµε -κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες- έξω από τη Βιέννη. Η βαυαρική µάρκα διατείνεται, ότι η πράσινη γκάµα της παραµένει προσηλωµένη στην οδηγοκεντρική φιλοσοφία, που αποτελεί σήµα – κατατεθέν της BMW, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει για την ανακούφιση του περιβάλλοντος χάρη στα εξαιρετικά χαµηλά επίπεδα ρύπων της.


1 BMW i3 2 BMW i8 3 BMW 740e

Σε µία ειδικά διαµορφωµένη πίστα, αλλά και στο δηµόσιο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής της Βιέννης είχαµε τη δυνατότητα να αξιολογήσουµε τρεις ηλεκτροκίνητες BMW και να διαπιστώσουµε τα υπέρ και τα κατά τους. Μετά από αυτό το πολύ ενδιαφέρον

BMW ELECTRIC TOUR NOW 2017

τεστ, οµολογούµε ότι δυσκολευτήκαµε να καθίσουµε πάλι στο τιµόνι αυτοκινήτων συµβατικής τεχνολογίας. Και αυτό, καθώς οι σύγχρονες ηλεκτρικές BMW λειτούργησαν πάνω µας σαν το µαγικό ραβδάκι της Κίρκης και µας κατέκτησαν σε όλα τα επίπεδα, εκτός βεβαίως του κόστους κτήσης και της έλλειψης υποδοµών που ισχύουν για τη χώρα µας. Κάπου αλλού βέβαια, ενισχύουν οι εθνικές κυβερνήσεις την ηλεκτροκίνηση µε οικονοµικά –και όχι µόνον- κίνητρα, γιαυτό και η αγορά τέτοιων µοντέλων αρχίζει και αποκτά επιτέλους µαζικό χαρακτήρα. www.gazzetta.gr/auto-moto


ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Η

Mε την ευελιξία ενός µίνι

ηλεκτροκίνητη i3 ανανεώθηκε, αναβαθµίστηκε και η αυτονοµία της ξεπερνά πλέον τα 200 χιλιόµετρα στις εκδόσεις µε τις µεγαλύτερες µπαταρίες των 94 Αh. Πρόκειται για ένα µοντέλο µε αστικό χαρακτήρα και πολύ ιδιαίτερο σχεδιασµό, καθώς εξελίχθηκε αποκλειστικά και µόνον ως ηλεκτροκίνητο και δεν βασίζεται στο αµάξωµα κάποιου µοντέλου συµβατικής τεχνολογίας. Οι Γερµανοί µας απέδειξαν µε έναν απολύτως πειστικό τρόπο την ευελιξία του καινοτόµου µοντέλου τους µέσα από τη δοκιµή ενός πολύ ιδιαίτερου σλάλοµ σε πίστα. Το ζητούµενο δεν ήταν η ταχύτητα των ελιγµών, αλλά η ικανότητα του τιµονιού της i3 «να κόβει» σαν να πρόκειται για ένα λιλιπούτειο µίνι. Γιαυτό και ο σχεδιασµός του σλάλοµ περιελάµβανε διαδοχικές κλειστές φουρκέτες, όπου δεν θα µπορούσε να περάσει κανονικά κανένα άλλο κόµπακτ µοντέλο, χωρίς να διαλύσει τις κορίνες. Ωστόσο –µετά από λίγη…προθέρµανση- καταφέραµε να το

www.gazzetta.gr/auto-moto

ολοκληρώσουµε στο τιµόνι της BMW i3, ενώ αρχικά µας φαινόταν αδύνατον. Στο τέλος προβλεπόταν και ένα κλασικό σλάλοµ µε κορίνες στην σειρά, όπου το φουτουριστικό ηλεκτρικό µοντέλο αποδείχθηκε εκτός από ευέλικτο και εξαιρετικά σπιρτόζο. Όλα αυτά βέβαια µε έναν ασυνήθιστο τρόπο, αφού η BMW i3 επιταχύνει σαν σπορ µοντέλο υψηλών επιδόσεων χάρη στους 170 ίππους της (0 – 100 χλµ./ώρα σε 7,2’’), όµως το µόνο που ακούγεται, είναι ο θόρυβος κύλισης. Και τα ελαστικά που στρίγγλιζαν στο γρήγορο σλάλοµ, για να επιβεβαιώσουν ότι βαθιά µέσα της παραµένει η i3 µία γνήσια BMW. Oι τιµές κρίνονται βέβαια τσουχτερές, καθώς δεν προβλέπεται κάποια ελάφρυνση µέσω κρατικής επιδότησης. Οι BMW i3 µε την µπαταρία των 60


Ser geyBr i n

Wi ns t onChur c hi l l

Her c ul ePoi r ot

Bi l l Gat es( 80s )

WoodyAl l en

Mahat maGandhi

Cl ar kKent

J ohnL ennon

El t onJ ohn

Sher l oc kHol mes

Kar eem Abdul -J abbar

Wol f gangSc häubl e

Mi ni ons

Yv esSai ntL aur ent

St ev eJ obs

El v i sPr es l ey

J ean-Cl audeJ unc ker

Mal c ol mX

Har r yPot t er

AndyWar hol

Σουβάζ ε ιτ αγ υαλ ι ά Ει δήσε ι ςπουδι αβάζ οντ αι


Κρουαζ ι έ ρε ςστ ηΜε σόγ ε ι ο μεφόν τ οτ οαπέ ραν τ ογ αλ άζ ι ο


ΒΜW i3 - BMW ELECTRIC TOUR NOW 2017

Ah κοστίζουν 37.230 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες µε τις µεγαλύτερες µπαταρίες των 94 Ah τιµούνται από 38.610 ευρώ. Περίπου 10.000 ευρώ ακριβότερα κοστολογούνται οι εκδόσεις µε το Range Extender, έναν µικρό και αθόρυβο δικύλινδρο βενζινοκινητήρα, που λειτουργεί σαν γεννήτρια και φορτίζει τη µπαταρία αυξάνοντας θεαµατικά την αυτονοµία του οχήµατος.

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Tο απόλυτο «πράσινο»

Δ

εν έχεις κάθε ηµέρα την ευκαιρία, να οδηγήσεις στην πίστα   «το πιο καινοτόµο σπορ αυτοκίνητο όλων των εποχών», όπως αποκαλεί η BMW την i8. Δικαιολογηµένα, καθώς η απρόσµενα χαµηλή µέση κατανάλωση των 2,1 λίτρων αµόλυβδης ανά 100 χλµ. προκύπτει από τον τέλειο συγχρονισµό βενζινοκινητήρα και ηλεκτροκινητήρα συνολικής ισχύος 362 ίππων, που φροντίζουν για επιδόσεις επιπέδου supercar (επιτάχυνση 0 – 100 χλµ./ώρα σε 4,4’’, τελική ταχύτητα 250 χλµ./ώρα). www.gazzetta.gr/auto-moto

Η οδηγική µας εµπειρία µε την i8 έγινε σε κανονική πίστα – έστω και όχι ιδιαίτερα µεγάλη -, όπου την δοκιµάσαµε αρχικά σε ήπιους ρυθµούς και µόνον µε τη χρήση του ηλεκτρικού µοτέρ της.


ΒΜW i8 - BMW ELECTRIC TOUR NOW 2017

supercar

Σε αυτή την περίπτωση παραµένει η i8…προσγειωµένη και απολύτως αθόρυβη, τα 0 – 100 χλµ./ώρα ολοκληρώνονται σε 11’’, όµως η κατανάλωση καυσίµου είναι µηδενική. Ουσιαστικά µιλάµε για ένα πρόγραµµα, κοµµένο και ραµµένο για καθηµερινές µετακινήσεις εντός πόλης, µε σβελτάδα, αλλά χωρίς να σπαταλάµε ούτε σταγόνα βενζίνης. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνει η BMW, ότι η i8 συνιστάται και για συνεχή χρήση παντού και δεν φτιάχτηκε µόνον για σποραδικές εξορµήσεις εκτός αστικού περιβάλλοντος, όπως συµβαίνει µε τα περισσότερα supercars. Κορυφαία στιγµή ήταν αναµφίβολα η οδήγηση της i8 στην πίστα µε απελευθερωµένα όλα τα άλογα των κινητήρων της στο πρόγραµµα sport, κάτι που όχι µόνον ένιωθες, αλλά και το άκουγες! Πρόκειται για µία ανεπανάληπτη εµπειρία, καθώς το άκαµπτο αµάξωµα από ανθρακόνηµα στρίβει πραγµατικά σαν καρτ, γέρνει ελάχιστα, επιταχύνει σαν πύραυλος και φρενάρει, σαν µικρό σκάφος, που ρίχνει µία τεράστια άγκυρα. Οk., η πρόσβαση στο εσωτερικό αποτελεί δοκιµασία για άτοµα κάποιας ηλικίας µε δύσκαµπτες αρθρώσεις, ακόµη όµως και αυτό αποτελεί ένα στοιχείο γνησιότητας και ένα ξεκάθαρο statement για το – σωµατικά και πνευµατικά- fit κοινό, στο οποίο απευθύνεται. Το οποίο πρέπει πάντως να είναι και αρκούντως ευκατάστατο, καθώς οι τιµές της BMW i8 ξεκινούν από 161.230 ευρώ, όπως δηλαδή «αρµόζει» σε ένα γνήσιο supercar. Όπως δηλαδή είναι η i8, άσχετα αν ανήκει και στα µοντέλα –σχεδόν- µηδενικών ρύπων.

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΑΠΟΣΤΟΛΗ

H λιµουζίνα που οδηγεί ο ίδιος ο boss

Μ

ε την σειρά 7e iPerformance φιλοδοξεί να θέσει η BMW σήµερα τα αυριανά στάνταρ για τις µελλοντικές λιµουζίνες πολυτελείας. Στην περίπτωση της 740e iPerformance έχουµε µία επιβλητική limo µε Plug-in υβριδική τεχνολογία, η οποία συνδυάζει την αυτονοµία και τις επιδόσεις ενός τούρµπο βενζινοκινητήρα TwinPower µε την αποδοτικότητα ενός ηλεκτροκινητήρα. Το αποτέλεσµα µεταφράζεται σε χλιδάτες µετακινήσεις µε µειωµένους ρύπους και την αίσθηση ενός ιπτάµενου χαλιού. Το µεγαλοπρεπές σεντάν το δοκιµάσαµε εκτός πίστας στο φυσικό του περιβάλλον, δηλαδή κυρίως σε αυτοκινητόδροµους υψηλών ταχυτήτων και στο πολύ καλό υπεραστικό οδικό δίκτυο της Αυστρίας. Η ολοκλήρωση του test drive του παραλίγο να µας βρει χωρίς δίπλωµα οδήγησης, αφού η BMW 740e iPerformance µαζεύει τα χιλιόµετρα σε χρόνο dt και η αυστριακή Αστυνοµία ήταν πανταχού παρούσα. Η ναυαρχίδα της BMW αποδίδει συνδυαστικά 326 ίππους και µπορεί να διανύσει έως 45 χιλιόµετρα ως αµιγώς ηλεκτροκίνητη, ενώ ο τετρακύλινδρος βενζινοκινητήρας της των 258 ίππων αποδείχθηκε σχεδόν αθόρυβος στις χαµηλές στροφές. Η συνεργασία µεταξύ των δύο µοτέρ πραγµατοποιείται τόσο οµαλά, ώστε να χρειάζεται να παρακολουθείς την ένδειξη ροής ενέργειας στον πίνακα οργάνων, για να ανακαλύψεις τον τρόπο λειτουργίας σε πραγµατικό χρόνο. Μας άρεσε επίσης η αίσθηση των φρένων, που ήταν κανονική όπως και σε συµβατικά µοντέλα και όχι «συνθετική» και ασυνήθιστη, όπως σε πολλά ηλεκτρικά µοντέλα.

www.gazzetta.gr/auto-moto

Μεγάλο όπλο της BMW 740e είναι χωρίς αµφιβολία η αξεπέραστη άνεση οδήγησης, το βελούδινο σιδέρωµα κάθε ανωµαλίας του οδοστρώµατος, η ευελιξία στις στροφές παρά το αυξηµένο βάρος του αµαξώµατος, η απουσία θορύβων ακόµη και ταχύτητες αφαίρεσης διπλώµατος και η ακρίβεια του τιµονιού σε συνδυασµό µε το


ΒΜW 740e - BMW ELECTRIC TOUR NOW 2017 καταπληκτικό αυτόµατο κιβώτιο των οκτώ ταχυτήτων. Όλα αυτά έχουν βεβαίως απαγορευτικό τίµηµα στη χώρα µας, όπου η BMW 740e iPerformance κοστίζει 114.180 ευρώ. Ωστόσο αποτελεί πραγµατική «ευκαιρία» συγκριτικά µε όλες τις συµβατικές εκδόσεις της σειράς 7, των οποίων οι τιµές είναι από 15.000 έως 55.000 ευρώ ακριβότερες λόγω της υπερφορολόγησής τους!

www.gazzetta.gr/auto-moto


SEAT IBIZA 1.0 TSI 115 PS

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ www.gazzetta.gr/auto-moto


Μας γοήτευσε Από τον Πέτρο Πιτσίνη

Οδηγούµε το Seat Ibiza πέµπτης γενιάς στη Βαρκελώνη και ενθουσιαζόµαστε µε τον µεσογειακό χαρακτήρα του, το νεανικό ντιζάιν, την ευρυχωρία του και τις τεχνολογίες αιχµής!

Γ

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

ια αρκετά χρόνια, η Seat είχε κάθε λόγο να νιώθει «ριγµένη» εντός του οµίλου της VW, καθώς η γκάµα της αργούσε να ανανεωθεί και η εταιρεία εµφάνιζε ζηµιές. Φαίνεται πάντως, ότι εδώ και µία τριετία πνέει πλέον ούριος άνεµος στα πανιά της ισπανικής µάρκας, µε αποτέλεσµα να επανέλθει το 2016 στην κερδοφορία και να βλέπει τις πωλήσεις της να αυξάνονται και να πληθύνονται. Αυτό θα συµβεί σε ακόµη µεγαλύτερο βαθµό εφέτος, καθώς δίπλα στο επιτυχηµένο Ateca και στο ανανεωµένο Leon θα πάρει θέση το νέο Ibiza, δηλαδή το δηµοφιλέστερο µοντέλο της Seat και εκείνο, που λατρεύει περισσότερο η νεολαία. Το Ibiza πέµπτης γενιάς διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει ερωτεύσιµο, καθώς σε κερδίζει αµέσως µε το ντιζάιν του, τις εσωτερικές του αξίες (βλέπε χώρους, συνδεσιµότητα), µία µεσογειακή –και στιβαρήαίσθηση οδήγησης και ανταγωνιστικές τιµές, που θα ξεκινούν λίγο κάτω από τις 12.000 ευρώ για τις εκδόσεις µε τον ατµοσφαιρικό βενζινοκινητήρα του ενός λίτρου µε τους 75 ίππους. Στο νέο Ibiza κάνει πρεµιέρα το πάτωµα MQB A0 για τα µικρά µοντέλα του Group VW, που προσφέρει στο µήκους 4,06 µ.

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Το Ibiza πέµπτης γενιάς διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει ερωτεύσιµο, καθώς σε κερδίζει αµέσως µε το ντιζάιν του, τις εσωτερικές του αξίες (βλέπε χώρους, συνδεσιµότητα), µία µεσογειακή –και στιβαρή- αίσθηση οδήγησης και ανταγωνιστικές τιµές, που θα ξεκινούν λίγο κάτω από τις 12.000 ευρώ για τις εκδόσεις µε τον ατµοσφαιρικό βενζινοκινητήρα του ενός λίτρου µε τους 75 ίππους. www.gazzetta.gr/auto-moto


SEAT IBIZA 1.0 TSI 115 PS αποκλειστικά πεντάθυρο αυτοκίνητο αυξηµένη ακαµψία και µεγαλύτερη ευελιξία, ενώ συγκρατεί το βάρος του στα επίπεδα του προηγούµενου, παρά τις µεγαλύτερες εξωτερικές διαστάσεις του. Μήκος και ύψος παρέµειναν επί της ουσίας αναλλοίωτα, ωστόσο το πλάτος έφτασε πλέον τα 1,78 µ. (+8,7 εκατοστά) και το µήκος του µεταξόνιου άγγιξε τα 2,56 µ. (+9,5 εκατ.). Ειδικά το µακρύτερο µεταξόνιο µείωσε το µήκος των προβόλων, µε αποτέλεσµα να δείχνει το ισπανικό supermini πιο δυναµικό και να προσφέρει µεγάλη ευρυχωρία στους επιβάτες του.

πλέον το νέο Ibiza µε ένα µικρότερο και κοµψότερο Leon.

Το µακρύτερο µεταξόνιο και το µεγαλύτερο πλάτος γίνονται ιδιαίτερα αισθητά µόλις καθίσεις στο σαλόνι του Ibiza πέµπτης γενιάς. Ακόµη και πανύψηλα άτοµα βολεύονται άνετα εµπρός και Όσο για τον εξωτερικό σχεδιασµό, ξεχωρίζει µε τις κοφτερές πίσω, η εργονοµία και η γραµµές του και µε ορισµένα ενδιαφέροντα στυλιστικά στοιχεία λειτουργικότητα είναι made (όπως τα νεύρα, που προεκτείνονται νοητά από τα µπροστινά in Germany, οι θήκες για κολονάκια και το καπό στη µάσκα), ενώ συνολικά µοιάζει µικροαντικείµενα πανταχού

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Χάιλαϊτ αποτελεί πέραν κάθε αµφιβολίας η µεγάλη διακοσµητική λωρίδα κατά µήκος όλου του πίνακα οργάνων, η οποία διακόπτεται από την ποιοτική οθόνη αφής οκτώ ιντσών µε γυάλινο κάλυµµα, υψηλή ανάλυση εικόνων και εξαιρετικές δυνατότητες συνδεσιµότητας. Το σύστηµα Full Link είναι συµβατό µε Apple CarPlay, Android Auto και Mirror Link και διαθέτει πλήκτρα και δύο κλασικούς περιστροφικούς διακόπτες για χειριστήρια. www.gazzetta.gr/auto-moto


SEAT IBIZA 1.0 TSI 115 PS παρούσες και η διαµόρφωση του κόκπιτ ελκυστική, αν εξαιρέσουµε τα υπέρ το δέον σκληρά πλαστικά. AdTech Ad Χάιλαϊτ αποτελεί πέραν κάθε αµφιβολίας η µεγάλη διακοσµητική λωρίδα κατά µήκος όλου του πίνακα οργάνων, η οποία διακόπτεται από την ποιοτική οθόνη αφής οκτώ ιντσών µε γυάλινο κάλυµµα, υψηλή ανάλυση εικόνων και εξαιρετικές δυνατότητες συνδεσιµότητας. Το σύστηµα Full Link είναι συµβατό µε Apple CarPlay, Android Auto και Mirror Link και διαθέτει πλήκτρα και δύο κλασικούς περιστροφικούς διακόπτες για χειριστήρια. Mας άρεσε επίσης το µπουτόν εκκίνησης του κινητήρα α λα Bugatti Chiron, το σύστηµα ανοίγµατος των θυρών χωρίς κλειδί (keyless entry) και η δυνατότητα ασύρµατης φόρτισης του Smartphone. Οι εντυπωσιακοί χώροι θα µπορούσαν να ανήκουν και σε µοντέλο της αµέσως µεγαλύτερης compact κατηγορίας, κάτι που ισχύει και για το πορτ-µπαγκάζ µε 355 λίτρα όγκο, δηλαδή 63 περισσότερα σε σχέση µε το απερχόµενο Ibiza. Παράσταση νίκης έδωσε το νέο Ibiza στη δοκιµαστική διαδροµή µας γύρω από τη Βαρκελώνη, που περιελάµβανε επαρχιακό και ορεινό δίκτυο, αυτοκινητόδροµο και κίνηση µέσα στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας. Στη διάθεσή µας είχαµε τη βενζινοκίνητη έκδοση του ενός λίτρου µε 115 ίππους, που την απολαύσαµε σε συνδυασµό µε εξάρι χειροκίνητο σαζµάν και µε επτατάχυτο αυτόµατο DSG τύπου διπλού συµπλέκτη. Δεν χρησιµοποιούµε τυχαία το ρήµα «απολαύσαµε», καθώς το ισπανικό µοντέλο µας ενθουσίασε οδηγικά µε το ταµπεραµέντο του, την www.gazzetta.gr/auto-moto


ΑΠΟΣΤΟΛΗ καταπληκτική ποιότητα κύλισης, την πολύ αποτελεσµατική ηχοµόνωση και τις οµαλότατες και προβλέψιµες αντιδράσεις του ακόµη και σε πίεση. Προσθέστε το ακριβές τιµόνι και τα δυνατά φρένα και έχετε µία πλήρη εικόνα ενός νεανικού µοντέλου, στο οποίο δυσκολευτήκαµε να βρούµε ψεγάδια επί ισπανικού εδάφους. Το λανσάρισµα του Seat Ibiza πέµπτης γενιάς στη χώρα µας θα γίνει περί τα µέσα Ιουνίου σε τιµές εκκίνησης κάτω από 12.000 ευρώ για τις βενζινοκίνητες εκδόσεις Reference των 75 ίππων και από περίπου 13.500 ευρώ για τις τούρµπο 1.0 TSI µε 95 και 115 ίππους. Στα τέλη του 2017 θα λανσαριστεί η έκδοση Εvo µε βενζινοκινητήρα 1.5 ΤSI 150 αλόγων, ενώ θα υπάρξουν και τρεις εκδοχές του γνωστού πετρελαιοκινητήρα 1.6 ΤDI µε 80, 95 και 115 ίππους. Όλα τα Ibiza µε αποδόσεις έως 95 ίππων θα εφοδιάζονται µε µηχανικό κιβώτιο πέντε σχέσεων, τα δυνατότερα µε «εξάρι» και θα υπάρχει και προαιρετικά και αυτόµατο κιβώτιο διπλού συµπλέκτη επτά σχέσεων. Στα επίπεδα εξοπλισµού προβλέπονται κατά σειρά οι Reference και Style, η σπορ FR και η πολυτελής Xcellence. Υπάρχει επίσης πρόνοια και για τους λάτρεις της αεριοκίνησης, αφού το ισπανικό µοντέλο θα κυκλοφορήσει και µε έκδοση φυσικού αερίου CNG µε 90 ίππους ισχύ.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Υπερτροφοδοτούµενος κινητήρας, 999 κ.εκ., µεγίστη ισχύς 115 ίπποι στις 5.000 σ.α.λ., µεγίστη ροπή στρέψης 200 Nm στις 2.000 σ.α.λ., κιβώτιο έξι σχέσεων, µετάδοση κίνησης εµπρός, µήκος/πλάτος/ύψος 4.059/1.780/1.444 χιλιοστά, όγκος χώρου αποσκευών 355 λίτρα.

Επιδόσεις (εργοστασιακές µετρήσεις)

Επιτάχυνση 0 – 100 χλµ./ώρα σε 9,3’’, τελική ταχύτητα 195 χλµ./ώρα, µέση κατανάλωση 4,7 λίτρα αµόλυβδη ανά 100 χλµ. www.gazzetta.gr/auto-moto

Στο νέο Ibiza κάνει πρεµιέρα το πάτωµα MQB A0 για τα µικρά µοντέλα του Group VW, που προσφέρει στο µήκους 4,06 µ.


SEAT IBIZA 1.0 TSI 115 PS

ΔΕΙΤΕ ΤO VIDEO

Πληροφορίες

www.seat.gr www.gazzetta.gr/auto-moto


ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Από τον Πέτρο Πιτσίνη

Tι µας άρεσε Οδηγούµε στην Ελλάδα το Honda Civic δέκατης γενιάς µε τους σπιρτόζους βενζινοκινητήρες των 1.0 και 1.5 λίτρων, τη δυναµικότερη αίσθηση στον δρόµο και την αυξηµένη ευρυχωρία χάρη στις µεγαλύτερες διαστάσεις του αµαξώµατος.

Τ

o Civic αποτελεί τον βασικότερο πυλώνα της γκάµας της Honda, γιαυτό και το λανσάρισµα του µοντέλου δέκατης γενιάς είναι ένα σηµαντικό γεγονός για τους φίλους της ιαπωνικής µάρκας και όχι µόνον. Το µοντέλο δέκατης γενιάς ξεκινά την καριέρα του στη χώρα µας µε πεντάθυρα και τετράθυρα αµαξώµατα, των οποίων ο σχεδιασµός εξακολουθεί να πολώνει µε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Στην πρώτη οδηγική επαφή µας µε την πεντάθυρη έκδοση διανύσαµε περίπου 500 χιλιόµετρα σε δρόµους υψηλών ταχυτήτων και στα απαιτητικά στροφιλίκια του όρους Χελµού στην Πελοπόννησο, έχοντας στη διάθεσή µας βενζινοκίνητα µοντέλα ενός λίτρου µε 129 ίππους και 1,5 λίτρων µε 182 άλογα. Το ιαπωνικό µοντέλο είναι νέο σε όλα, καθώς βασίζεται σε καινούριο πάτωµα, το ντιζάιν του έχει αλλάξει εσωτερικά και εξωτερικά, οι διαστάσεις του αυξήθηκαν εντυπωσιακά, έγινε αισθητά στιβαρότερο στον δρόµο και οι κινητήρες του εξελίχθηκαν από λευκή κόλλα

www.gazzetta.gr/auto-moto


HONDA CIVIC VTEC TURBO

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΑΠΟΣΤΟΛΗ

www.gazzetta.gr/auto-moto


HONDA CIVIC VTEC TURBO χαρτί. Το νέο Civic διαθέτει πλέον µήκος 4,52 µ. (+14 πόντους από το προηγούµενο) και βρίσκεται στο ανώτατο όριο της κόµπακτ κατηγορίας, ταυτόχρονα όµως έγινε τρία εκατοστά πλατύτερο και χαµήλωσε δύο πόντους, δείχνοντας έτσι σαφώς δυναµικότερο. Το φουτουριστικό ντιζάιν παραµένει σε µεγάλο βαθµό, ωστόσο βελτιώθηκε πλέον σηµαντικά η ορατότητα, ενώ κάθεσαι πολύ άνετα εµπρός και πίσω. Κορυφαίων προδιαγραφών κρίνεται και ο χώρος αποσκευών µε 478 λίτρα όγκο, ενώ το κόκπιτ διαθέτει αποκλειστικά ψηφιακά όργανα σε κλασική διάταξη. Σε όλα τα Civic προβλέπονται µπουτόν εκκίνησης αντί της συµβατικής κλειδαριάς και ένα εξαιρετικό πακέτο ασφάλειας µε συστήµατα, όπως αυτόµατου φρεναρίσµατος εµπρός από εµπόδια, διατήρησης στη λωρίδα, ραντάρ απόστασης µε προσαρµοζόµενη ταχύτητα από τα προπορευόµενα οχήµατα, προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας,

κλπ. Να σηµειώσουµε, ότι -µε εξαίρεση τη βασική έκδοσηεφοδιάζεται το ιαπωνικό compact car µε οθόνη αφής επτά ιντσών, για τις λειτουργίες του συστήµατος πολυµέσων και τη συνδεσιµότητα µε Apple Car Play και Android Αuto. Eυχάριστη έκπληξη αποδείχθηκαν στους ελληνικούς δρόµους και τα δύο διαθέσιµα µοτέρ της δοκιµής µας, που είναι υπερτροφοδοτούµενα και

Στην πρώτη οδηγική επαφή µας µε την πεντάθυρη έκδοση διανύσαµε περίπου 500 χιλιόµετρα σε δρόµους υψηλών ταχυτήτων και στα απαιτητικά στροφιλίκια του όρους Χελµού στην Πελοπόννησο, έχοντας στη διάθεσή µας βενζινοκίνητα µοντέλα ενός λίτρου µε 129 ίππους και 1,5 λίτρων µε 182 άλογα. www.gazzetta.gr/auto-moto


ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Σε όλα τα Civic προβλέπονται µπουτόν εκκίνησης αντί της συµβατικής κλειδαριάς και ένα εξαιρετικό πακέτο ασφάλειας µε συστήµατα, όπως αυτόµατου φρεναρίσµατος εµπρός από εµπόδια, διατήρησης στη λωρίδα, ραντάρ απόστασης µε προσαρµοζόµενη ταχύτητα από τα προπορευόµενα οχήµατα, προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας, κλπ. www.gazzetta.gr/auto-moto


HONDA CIVIC VTEC TURBO βενζίνης (οι πρώτες εκδόσεις µε πετρελαιοκινητήρες 1,6 λίτρων και 120 άλογα αναµένονται τον Φεβρουάριο του 2018). Ο τρικύλινδρος βενζινοκινητήρας του ενός λίτρου µε τις βαλβίδες µεταβλητού χρονισµού, µας εντυπωσίασε µε τη ζωντάνια του από χαµηλά, καθώς εµφανίζει τη µέγιστη ροπή των 200 Nm ήδη από τις 1.500 σ.α.λ., ενώ ανεβάζει γρήγορα στροφές και παραµένει σπιρτόζο έως τα κόκκινα χάρη στους 129 ίππους του (0 - 100 χλµ./ώρα σε 10,4'', τελική 203 χλµ./ώρα). Ταυτόχρονα δεν παράγει κάποιον ενοχλητικό ήχο και συνεργάζεται εξαιρετικά µε το σαφές και ευκολοκούµπωτο µηχανικό κιβώτιο των έξι ταχυτήτων. Θα λέγαµε µάλιστα, ότι αποτελεί ιδανική επιλογή για τον µέσο Ελληνα χάρη στα εξαιρετικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σε συνδυασµό µε χαµηλό κόστος χρήσης. Μένει βέβαια να αποδειχθεί πόσο κοντά βρίσκεται η πραγµατική του κατανάλωση στις εργοστασιακές µετρήσεις των 4,8 λίτρων αµόλυβδης ανά 100 χλµ. Όλα αυτά ισχύουν σε υπερθετικό βαθµό για το µεγαλύτερο µοτέρ των 1,5 λίτρων µε 182 ίππους και επιδόσεις υψηλού επιπέδου (0 - 100 χλµ./ώρα σε 8,1'', τελική ταχύτητα 210 χλµ./ώρα, µέση κατανάλωση 5,7 λίτρα ανά 100 χλµ.). Ο τετρακύλινδρος ξεδιπλώνει νωρίς το ταµπεραµέντο του και «δαγκώνει» σε όλο το φάσµα των στροφών, εντυπωσιάζει µε την ευστροφία του και επιτρέπει υψηλούς µέσους όρους ταχύτητας στον αυτοκινητόδροµο σε συνδυασµό µε χαµηλό θόρυβο. Και εδώ σχηµατίζει δίδυµο µε το προαναφερόµενο µηχανικό κιβώτιο των έξι σχέσεων, ενώ υπάρχουν και www.gazzetta.gr/auto-moto


ΑΠΟΣΤΟΛΗ

εκδόσεις µε αυτόµατο σαζµάν συνεχώς µεταβαλλόµενης σχέσης (CVT), προσαρµοσµένες στα ευρωπαϊκά δεδοµένα, ώστε να δίνει το συγκεκριµένο κιβώτιο την (ψευδ)αίσθηση ενός αυτόµατου τύπου διπλού συµπλέκτη µε επτά ταχύτητες. Το αυξηµένο µεταξόνιο (2,7 µ.), το ελαφρά χαµηλότερο βάρος και η εκτεταµένη χρήση πιο άκαµπτων υλικών δηµιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για εντυπωσιακή και στιβαρή εικόνα στον δρόµο. Και όντως, το Honda Civic αποδείχθηκε ένα άκρως ευχάριστο και οδηγοκεντρικό αυτοκίνητο µε εξαιρετικά κρατήµατα στις κλειστές φουρκέτες και µε υψηλότατη ευστάθεια στον αυτοκινητόδροµο, όπου πάντως εµφανίζονται αρκετά έντονοι αεροδυναµικοί θόρυβοι στις ταχύτητες άνω των 130 χλµ./ώρα. Η ποιότητα κύλισης είναι επίσης πολύ καλή, ενώ για το φιλτράρισµα των κραδασµών θα λέγαµε ότι κυµαίνεται στον µέσο όρο της κατηγορίας, δηλαδή ούτε κορυφαίο, αλλά ούτε και ενοχλητικό. Προσωπικά µας άρεσε πάντως η συγκεκριµένη επιλογή των Ιαπώνων, επειδή αναδεικνύει τα ιδιαίτερα σπορ χαρακτηριστικά του νέου µοντέλου τους. Οι τιµές του Honda Civic ξεκινούν µε τον κινητήρα του ενός λίτρου από 20.650 ευρώ στη βασική έκδοση Comfort και από www.gazzetta.gr/auto-moto

23.750 στην πλουσιότερη Elegance και περιλαµβάνουν έκπτωση 650 ευρώ λόγω του λανσαρίσµατος. Αντίστοιχα το Honda Civic Sport κοστίζει από 25.650 ευρώ και προβλέπεται µόνον σε συνδυασµό µε τον turbo κινητήρα των 1,5 λίτρων, ενώ το αυτόµατο κιβώτιο κοστολογείται µόνον 500 ευρώ. Να σηµειώσουµε, ότι σε όλες τις τιµές του Civic είναι ενσωµατωµένο και το µεταλλικό χρώµα, το οποίο ανήκει στον προαιρετικό εξοπλισµό των ανταγωνιστών του και επιβαρύνει την τιµή τους έως και 1.000 ευρώ.


HONDA CIVIC VTEC TURBO

ΔΕΙΤΕ ΤO VIDEO

Πληροφορίες

www.honda.gr Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Τρικύλινδρος, υπερτροφοδοτούµενος βενζινοκινητήρας, 988 κ.εκ.,µεγίστη ισχύς 129 ίπποι, µεγίστη ροπή στρέψης 200 Nm, κιβώτιο έξι σχέσεων, µετάδοση κίνησης εµπρός, όγκος χώρου αποσκευών 478 λίτρα, µήκος/πλάτος/ύψος 4.518/1.799/1.416 χιλιοστά.

Επιδόσεις (εργοστασιακές µετρήσεις)

Επιτάχυνση 0 - 100 χλµ./ώρα σε 10,4'', τελική ταχύτητα 203 χλµ./ώρα, µέση κατανάλωση 4,8 lt/100 χλµ., 110 γρ εκποµπές διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόµετρο.

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

Ένας Αµερικανός στην Ευρώπη Από τον Πέτρο Πιτσίνη

Η έλευση του εντυπωσιακού Edge σηµατοδοτεί την έναρξη δραστηριοποίησης της Ford στα αχαρτογράφητα νερά των SUV πολυτελείας, όπου καταφέρνει και µπαίνει σφήνα ανάµεσα στις παραδοσιακές δυνάµεις.

Ρ

ίχνοντας µια µατιά στον κατάλογο των µοντέλων της Ford για την αµερικανική αγορά, παρατηρείς πως λίγα είναι εκείνα που τα συναντάς εντός Ευρώπης και αυτό γιατί η φίρµα επιλέγει να λανσάρει διαφορετικά αυτοκίνητα στη Γηραιά Ήπειρο, από εκείνα που προσφέρει στις ΗΠΑ. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ένα µοντέλο-ορόσηµο για τη µάρκα πέρασε τον... Ατλαντικό, το οποίο δεν είναι άλλο από τη Mustang και από ότι φαίνεται, αυτό ήταν µόνον η αρχή. Το εντυπωσιακό Edge, ένα µεγάλο και πολυτελές SUV, έρχεται µε... φόρα, για να κερδίσει µέρος των πωλήσεων σε µία κατηγορία υψηλού γοήτρου και απέναντι σε παραδοσιακές δυνάµεις του χώρου. Το πρώτο που σε εντυπωσιάζει στο Edge, είναι η επιβλητική, σχεδόν «ψαρωτική» εµφάνισή του. Η µεγάλη µάσκα, µαζί µε τις έντονες ακµές που διατρέχουν το εµπρός µέρος παίζουν σηµαντικό ρόλο στη συνολική του εικόνα, µαζί φυσικά µε τα διάφανα φωτιστικά σώµατα πίσω, τα οποία µοιάζουν σαν να ενώνονται.

www.gazzetta.gr/auto-moto


FORD EDGE

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

Τεχνικά Χαρακτηριστικά   Τετρακύλινδρος πετρελαιοκινητήρας, 1.997 κ.εκ., µεγίστη ισχύς 180 ίπποι στις 5.100 σ.α.λ., µεγίστη ροπή 400 Nm στις 4.600 σ.α.λ., χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων, µετάδοση της κίνησης και στους τέσσερις τροχούς, χώρος αποσκευών από 602 λίτρα, µήκος/πλάτος/ύψος 4.808/1.928/1.692 χλστ.    Επιδόσεις (εργοστασιακές µετρήσεις)    Επιτάχυνση 0-100 χλµ./ώρα σε 9,9'', τελική ταχύτητα 200 χλµ./ώρα, µέση κατανάλωση 5,9 λίτρα ανά 100 χλµ, εκποµπές διοξειδίου του άνθρακα 149 γραµµάρια ανά χλµ. 

Το εντυπωσιακό Edge, ένα µεγάλο και πολυτελές SUV, έρχεται µε... φόρα, για να κερδίσει µέρος των πωλήσεων σε µία κατηγορία υψηλού γοήτρου και απέναντι σε παραδοσιακές δυνάµεις του χώρου.

Οι εντυπωσιακές διαστάσεις του (4.808 χλστ µήκος) προσδίδουν κύρος και δυναµισµό και ταιριάζουν τέλεια µε τις µεγάλες ζάντες ελαφρού κράµατος, που γεµίζουν τους θόλους. Η καµπίνα του Ford Edge βολεύει µέχρι και πέντε ενήλικες µε χαρακτηριστική άνεση, ακόµη κι αν πρόκειται για πολύωρη διαδροµή. Το πορτµπαγκάζ µε τη µεγάλη χωρητικότητα (602 λίτρα ή 800 αν φορτωθεί µέχρι την οροφή) αναλαµβάνει την «φιλοξενία» των αποσκευών, ενώ οδηγός και συνοδηγός έχουν στη διάθεσή τους πολυλειτουργικά καθίσµατα, που ρυθµίζονται προς πάσα κατεύθυνση και προσαρµόζονται τέλεια σε κάθε σωµατότυπο. Από την άλλη, η ποιότητα των υλικών ικανοποιεί, όπως συµβαίνει και µε τη συναρµογή. Τα πλαστικά είναι µαλακά, µε ευχάριστη υφή και τα νίκελ διακοσµητικά που συναντάµε στην κεντρική κονσόλα αναβαθµίζουν το εσωτερικό και χαρίζουν έναν πιο ευχάριστο τόνο στην καµπίνα. Βεβαίως, το γνωστό www.gazzetta.gr/auto-moto

σύστηµα πολυµέσων SYNC II της Ford, που βρίσκουµε στην κεντρική οθόνη αφής των οκτώ ιντσών, προσδίδει έναν χαρακτήρα high tech στο πολυτελές SUV. Το εν λόγω infotainment υποστηρίζει τη σύνδεση µε smartphone, την αναπαραγωγή µουσικής από εξωτερικές πηγές, τις φωνητικές εντολές και την πλοήγηση. Τέλος, εκτός από τις απαραίτητες θήκες για µικροαντικείµενα, η Ford έχει προβλέψει και έχει


FORD EDGE ΔΕΙΤΕ ΤO VIDEO

δηµιουργήσει και κάποιες µε καπάκι, ώστε να προστατεύονται τα προσωπικά είδη του ιδιοκτήτη από «αδιάκριτα» βλέµµατα!  Στην Ελλάδα, όποιος ενδιαφέρεται για το Ford Edge έχει να διαλέξει ανάµεσα σε δύο παραλλαγές του 2.0 TDCi πετρελαιοκινητήρα της µάρκας. Εµείς, οδηγήσαµε την εκδοχή µε τους 180 ίππους (η ισχυρότερη µε τα δύο τούρµπο αποδίδει 210) www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

www.gazzetta.gr/auto-moto


FORD EDGE και τα 400 Nm ροπής. Το τετρακύλινδρο σύνολο επαρκεί και µε το παραπάνω για την άνετη κίνηση του ογκώδους SUV, ενώ συνοδεύεται από ένα χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων και τετρακίνηση στον στάνταρ εξοπλισµό. Τα 0-100 χλµ./ώρα µόλις που σπάνε το φράγµα των 10 δευτερολέπτων (9,9'') στις µετρήσεις του εργοστασίου, µε την τελική ταχύτητα να ανέρχεται στα 200 χλµ./ώρα ακριβώς. Η απόκριση του µοτέρ στις βαθιές πιέσεις του γκαζιού την ώρα που το αυτοκίνητο βρίσκεται σε κίνηση, είναι ικανοποιητική και «τραβάει» άνετα για προσπέραση ακόµη και µε πλήρες φορτίο, χωρίς να δίνει την αίσθηση στον οδηγό ότι χρειάζεται περισσότερη ισχύ. Από την άλλη, το αυξηµένο βάρος του αµαξώµατος, σε συνδυασµό και µε την τετρακίνηση, ανεβάζουν ελαφρώς την κατανάλωση, χωρίς να ξεφεύγει ωστόσο από το λογικό πλαίσιο της κατηγορίας. Η µάρκα ανακοινώνει πως 5,9 λίτρα πετρελαίου είναι αρκετά για την κάλυψη 100 χιλιοµέτρων σε µικτές συνθήκες, όµως η συγκεκριµένη τιµή µπορεί να επιτευχθεί µόνο σε συνθήκες εργαστηρίου. Εµείς, µετρήσαµε 10,4 λίτρα σε φυσιολογικούς ρυθµούς, ενώ είδαµε και 9,2 λίτρα για την ίδια απόσταση µε προσοχή στο γκάζι και εκµετάλλευση της περίσσειας ροπής του κινητήρα, κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό για τα δεδοµένα του µοντέλου. Όταν κάτσεις πίσω από το τιµόνι του Edge, περιµένεις να δεις αν η παραδοσιακά καλή οδική συµπεριφορά των Ford έχει περάσει και σε εκείνο. Τα πρώτα µέτρα δείχνουν πως έχει γίνει καλή δουλειά µε τις αναρτήσεις και τη ρύθµισή τους για την απορρόφηση των κραδασµών, ενώ η ποιότητα κύλισης είναι υποδειγµατική. Μέσα στην πόλη δεν δυσκολεύεται -όσο θα περίµενε κανείς κρίνοντας από τις εξωτερικές του διαστάσεις-, χάρη στα πολλά βοηθήµατα που έχει για το παρκάρισµα σε οριακού εµβαδού θέσεις, ενώ βοηθά µε την καλή ορατότητά της η υπερυψωµένη θέση οδήγησης. Εκεί που θα σε εντυπωσιάσει όµως το Edge, είναι σε ορεινές διαδροµές µε στροφές, όπου κρύβει περίτεχνα τον όγκο του και δίνει την αίσθηση ενός σηµαντικά µικρότερου αυτοκινήτου. Το τιµόνι έχει σωστό βάρος και µεταφέρει τις απαραίτητες πληροφορίες στα χέρια του οδηγού, οι αναρτήσεις δεν επιτρέπουν στο αµάξωµα να παίρνει µεγάλες κλίσεις και τα φρένα είναι εξαιρετικά σε απόδοση, αλλά και αντοχή. Το όριο της πρόσφυσης είναι αρκετά πιο ψηλά από τις απαιτήσεις του παραδοσιακού αγοραστή της κατηγορίας και µόνο σε περίπτωση υπερβολής θα εµφανιστεί µια τάση υποστροφής, η οποία θα «σβήσει» γρήγορα χάρη στην τετρακίνηση και το σύστηµα ελέγχου της ευστάθειας. Εγκαταλείποντας την άσφαλτο, το Edge δείχνει αρκετές δυνατότητες, αν και δεν φτιάχτηκε βέβαια για το Ράλι www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ Εξοπλισµός

Έκδοση Trend    Επτά αερόσακοι, σύστηµα ελέγχου της πρόσφυσης, σύστηµα ελέγχου της ευστάθειας, σύστηµα ελέγχου πίεσης των ελαστικών, σύστηµα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα, σύστηµα αυτόµατης κατανοµής της ροπής µεταξύ των τροχών, σύστηµα προστασίας από ανατροπή, σύστηµα ενεργής ακύρωσης εξωτερικών θορύβων (Active Noise Control), Cruise Control, αυτόµατος διζωνικός κλιµατισµός, ηλεκτροχρωµατικός εσωτερικός καθρέπτης, εκκίνηση κινητήρα µε κουµπί Ford Power, σύστηµα πολυµέσων Ford SYNC II µε οθόνη αφής οκτώ ιντσών και Bluetooth/AUX/USB/SD Card Reader, εννέα ηχεία, κάµερα οπισθοπορείας, ηλεκτρικά ρυθµιζόµενοι/θερµαινόµενοι/αναδιπλούµενοι εξωτερικοί καθρέπτες, ζάντες αλουµινίου 19 ιντσών    Έκδοση Titanium (επιπλέον της Trend)    Νίκελ διακοσµητικά στο εξωτερικό, δύο απολήξεις της εξάτµισης, αυτόµατη λειτουργία φώτων και υαλοκαθαριστήρων, σύστηµα διατήρησης λωρίδας, αυτόµατη εναλλαγή µεγάλης σκάλας φώτων, σύστηµα αναγνώρισης οδικών σηµάτων, ηλεκτρική λειτουργία πόρτας χώρου αποσκευών, θερµαινόµενα καθίσµατα εµπρός, αισθητήρες παρκαρίσµατος εµπρός/πίσω, σύστηµα εισόδου χωρίς κλειδί, κρυφός φωτισµός εσωτερικού, προβολείς Ford Adaptive LED, αερόσακοι στις ζώνες ασφαλείας των δύο πίσω εξωτερικών θέσεων, Adaptive Cruise Control, σύστηµα αυτόµατου παρκαρίσµατος, θερµοανακλαστικό παρµπρίζ, ζάντες αλουµινίου 19 ιντσών διαφορετικής σχεδίασης    Έκδοση Sport (επιπλέον της Titanium)    Σπορ ανάρτηση, διαφορετική σχεδίαση προφυλακτήρων, πεντάλ αλουµινίου, σύστηµα πλοήγησης µε ηχοσύστηµα δώδεκα ηχείων, τιµόνι µεταβλητού βήµατος (Adaptive Steering), ζάντες αλουµινίου 20 ιντσών.  www.gazzetta.gr/auto-moto

Ντακάρ ή το Camel Trophy. Θα περάσει από ελαφρώς κακοτράχαλα σηµεία και δεν θα αντιµετωπίσει πρόβληµα στην άµµο, το χιόνι ή τη λάσπη, ωστόσο η µεγάλη διάσταση των τροχών (φτάνουν έως και τις 20 ίντσες), σε συνδυασµό µε την περιορισµένη απόσταση από το έδαφος θα βάλουν γρήγορα τα όρια σε δύσβατο έδαφος. Όσοι συγκινούνται από την... αµερικάνικη φιλοσοφία του και -κυρίως- είναι σε θέση να διαθέσουν 60.660€ που κοστίζει η βασική έκδοση, θα αποκτήσουν ένα ολοκληρωµένο και ασφαλές SUV που κοιτάει στα µάτια τον ανταγωνισµό. 


FORD EDGE Πληροφορίες

www.ford.gr

Το νέο Ford Edge στοχεύει σε κάποιον που επιθυµεί ένα επιβλητικό και εντυπωσιακό αυτοκίνητο, καλά εξοπλισµένο και λίγο διαφορετικό, από τις «παραδοσιακές» προτάσεις των εταιρειών που συνήθως «παίζουν» σε αυτή την κατηγορία.

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ Από τον Πέτρο Πιτσίνη

Βαν πέντε αστέρων! Το Mercedes-Benz Vito Dark Edition εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες µιας ξενοδοχειακής µονάδας ή κάποιας άλλης επιχείρησης, που χρειάζεται ένα επιβατικό βαν µε σαλόνι προδιαγραφών πολυτελούς διαµερίσµατος.

www.gazzetta.gr/auto-moto


MERCEDES BENZ VITO DARK EDITION

T

ο Mercedes-Benz Vito είναι ένα από τα δηµοφιλέστερα επαγγελµατικά µοντέλα και ειδικά οι επιβατικές εκδόσεις του θεωρούνται κορυφαίων προδιαγραφών και γνωρίζουν µεγάλη ζήτηση. Αυτό αναµένεται να συµβεί και µία νέα ειδική έκδοση του δηµοφιλούς βαν, την οποία δηµιούργησε η ελληνική αντιπροσωπεία της Mercedes για τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς. Ονοµάζεται Dark Edition, διατίθεται σε τρία διαφορετικά χρώµατα και συγκριτικά µε το συµβατικό Vito Tourer, εφοδιάζεται µε διαφορετικά καλύµµατα τροχών (τάσια), προφυλακτήρες βαµµένους στο χρώµα του αµαξώµατος και σαλόνι εννέα καθισµάτων, µε δυνατότητα αντικριστής τοποθέτησής τους και επένδυση από δερµατίνη. Ο χώρος των επιβατών είναι ευρύχωρος και µετρά έξι θέσεις στο πίσω µέρος και τρεις θέσεις εµπρός (µαζί µε του οδηγού). Η άνεση είναι δεδοµένη, όπως και η ποιότητα κατασκευής του εσωτερικού και η σχεδίαση είναι σύγχρονη, συµβαδίζοντας µε τα πρότυπα που ορίζονται από την γκάµα των επιβατικών της φίρµας. Η υπερυψωµένη θέση οδήγησης αποδεικνύεται άνετη και όλα τα χειριστήρια είναι εργονοµικά τοποθετηµένα κοντά στον οδηγό, όπως ο

επιλογέας ταχυτήτων για παράδειγµα. Στα υπέρ του αυτοκινήτου και η εξαιρετική του ορατότητα, η οποία διευκολύνει τον έλεγχο του οχήµατος ακόµη και σε «οριακές» µανούβρες σε στενούς χώρους. Ο κινητήρας που είχαµε την ευκαιρία να δοκιµάσουµε χρησιµοποιούσε για καύσιµο το πετρέλαιο και είχε κυβισµό 1.6 λίτρα. Το τετρακύλινδρο σύνολο αποδίδει 114 ίππους και 270 Nm ροπής, ενώ πάει «πακέτο» µε ένα χειροκίνητο σασµάν έξι σχέσεων. Το µοτέρ ανταποκρίνεται πλήρως στο ρόλο του και δεν έχει ενοχλητικό ήχο, ούτε περνάει κραδασµούς µέσα στην καµπίνα των επιβατών. Είναι

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

www.gazzetta.gr/auto-moto


MERCEDES BENZ VITO DARK EDITION διακριτικό και ραφιναρισµένο, την ώρα που έχει την απαραίτητη ισχύ ώστε να µην προβληµατίζεται από την κλίση του εδάφους, ακόµη και µε πλήρες φορτίο, όπου και το δοκιµάσαµε. Από την άλλη, σέβεται και την... τσέπη του επαγγελµατία, καθώς η κατανάλωσή του δεν ξεπερνά τα 8,0 λίτρα ντίζελ για κάθε 100 χιλιόµετρα σε µικτές συνθήκες, σύµφωνα µε τις δικές µας µετρήσεις. Η αντίστοιχη τυποποιηµένη τιµή που ανακοινώνει το εργοστάσιο είναι 6,3 λίτρα.

νησιά και όχι µόνο. Επιπλέον, οδηγώντας στον αυτοκινητόδροµο διαπιστώνεις την καλή δουλειά που έχει κάνει η Mercedes, καθώς είναι σταθερό και δεν επηρεάζεται σηµαντικά από τον άνεµο, παρά τις µεγάλες πλευρικές επιφάνειες. Ο «λογαριασµός» είναι άλλο ένα δυνατό σηµείο του Mercedes-Benz Vito Dark Edition. Οι τιµές, ξεκινάνε από τις 38.757€, που µεταφράζονται σε όφελος µεγαλύτερο των 4.800€ για τον επαγγελµατία. Αν προστεθούν στην εξίσωση και τα ιδιαίτερα συµφέροντα χρηµατοδοτικά προγράµµατα, που προσφέρει η Mercedes-Benz Hellas, τότε µιλάµε για µια από τις κορυφαίες προτάσεις στην αγορά των επιβατικών βαν.

Προτεραιότητα του Vito Dark Edition στο δρόµο είναι η άνεση και αυτό είναι απόλυτα λογικό, αναλογιζόµενοι το σκοπό κατασκευής του αυτοκινήτου. Ετσι «σιδερώνει» µε πραγµατική µαεστρία τις κακοτεχνίες του δρόµου και παρέχει µετακινήσεις υψηλού επιπέδου, ενώ η πολύ καλή ηχοµόνωση συνεισφέρει στη διατήρηση της ησυχίας στο εσωτερικό. Το τιµόνι «κόβει» αρκετά για να διευκολύνει τον οδηγό σε µανούβρες και ο όγκος του ελέγχεται εύκολα, κάτι ιδιαίτερα σηµαντικό σε στενά σηµεία, που συναντάµε συχνά σε

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

Η ανανέωση ωφέλησε πολύ Από τον Πέτρο Πιτσίνη

Το SEAT Leon ανανεώθηκε στα σηµεία και παρουσιάζεται πιο ολοκληρωµένο και αναβαθµισµένο σε όλα τα επίπεδα, αν και διατηρεί σε µεγάλο βαθµό τον δυναµικό σχεδιασµό του, που αρέσει ιδιαίτερα στους νέους.

www.gazzetta.gr/auto-moto


SEAT LEON 1.0 TSI

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

Ο τιµοκατάλογος ξεκινάει από τις 15.695€, µε το µοτέρ της δοκιµής µας και το χειροκίνητο κιβώτιο των έξι σχέσεων. Για τον ίδιο κινητήρα, αλλά µε το αυτόµατο σασµάν διπλού συµπλέκτη των επτά ταχυτήτων DSG7, υπολογίστε 1.450€ παραπάνω.

www.gazzetta.gr/auto-moto


SEAT LEON 1.0 TSI

H

τρίτη γενιά του SEAT Leon βρίσκεται στην αγορά από το 2012 και σε σύγκριση µε τη δεύτερη που αντικατέστησε, είχε αλλάξει ριζικά τόσο σε εµφάνιση, όσο και σε ουσία. Πέντε χρόνια µετά έφτασε η ώρα για ένα λίφτινγκ, το οποίο πραγµατοποιήθηκε προσεκτικά και µε χειρουργική ακρίβεια, όσον αφορά στον εξωτερικό σχεδιασµό του αυτοκινήτου. Οι αλλαγές εντοπίζονται κυρίως στον ανασχεδιασµό του µπροστινού προφυλακτήρα µαζί µε τη µάσκα, αλλά και στα αντίστοιχα φωτιστικά σώµατα, µε το ελαφρώς αλλαγµένο σχήµα.   Στο εσωτερικό, οι διαφορές κινούνται στο ίδιο µήκος κύµατος. Η µεγαλύτερη οθόνη των οκτώ ιντσών (στις ακριβότερες εκδόσεις), µαζί µε τον LED φωτισµό της καµπίνας, είναι τα δύο πράγµατα που θα παρατηρήσεις πρώτα, ενώ στη συνέχεια, διαπιστώνεις πως το κλασικό χειρόφρενο έχει αντικατασταθεί µε ένα ηλεκτρονικό. Κατά τα λοιπά, δεν διαφοροποιείται από το µοντέλο που γνωρίζαµε µέχρι σήµερα. Αυτό σηµαίνει πως οι χώροι επαρκούν για τη µετακίνηση τεσσάρων ενηλίκων, η σχεδίαση είναι σοβαρή, αλλά σύγχρονη και η ποιότητα κατασκευής είναι άνω του µέσου όρου της κατηγορίας. Το πορτµπαγκάζ µε τη χωρητικότητα των 380 λίτρων επαρκεί για τις ανάγκες µιας µικρής οικογένειας και οι αποθηκευτικοί χώροι στην καµπίνα είναι αρκετοί, για την τακτοποίηση των καθηµερινών µας αντικειµένων. Αξίζει να σηµειωθεί πως το Leon έχει και µια από τις κορυφαίες θέσεις οδήγησης στην κατηγορία, µε πολλές ρυθµίσεις, ώστε να προσαρµόζεται ιδανικά στον σωµατότυπο κάθε οδηγού. Το αυτοκίνητο που δοκιµάσαµε, ήταν εξοπλισµένο µε τον γνωστό TSI του ενός λίτρου, ο οποίος µε τη βοήθεια του τούρµπο αποδίδει 115 ίππους και 200 Nm µέγιστη ροπή. Όποιος θεωρεί πως ένα µοτέρ των 1.000 κυβικών εκατοστών δεν επαρκεί για να κινήσει ένα µικροµεσαίο µοντέλο όπως το Leon, καλά θα κάνει να αναθεωρήσει και να οδηγήσει το αυτοκίνητο µε την πρώτη ευκαιρία, οπότε θα αντιληφθεί ότι πέφτει έξω µε τις εκτιµήσεις του! Ο τρικύλινδρος βενζινοκινητήρας τραβάει από πολύ χαµηλά και σου δίνει τη δυνατότητα να κινείσαι συνεχώς µε «µία σχέση πάνω», χωρίς κοµπιάσµατα. Ο πολιτισµένος χαρακτήρας του φαίνεται και στο www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ ηχητικό κοµµάτι, αφού θα πρέπει να εστιάσεις στο θόρυβό του ώστε να διακρίνεις ένα ανεπαίσθητο κροτάλισµα στο ρελαντί. Ανεβάζοντας στροφές αυτό εξαφανίζεται, διατηρώντας την ησυχία στην καµπίνα του Leon. Απέναντι στο χρονόµετρο, το µικροµεσαίο SEAT πετυχαίνει πολύ ανταγωνιστικές τιµές, µε τον 1.0 TSI. Η διαδικασία για τα 0-100 χλµ./ώρα απαιτεί µόλις 9,6 δευτερόλεπτα για να ολοκληρωθεί, σύµφωνα µε το εργοστάσιο και η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 202 χλµ./ώρα. Επίσης, σηµαντικό στοιχείο αυτής της έκδοσης είναι ότι η κατανάλωση δεν ξεφεύγει εκτός λογικού πλαισίου, ακόµη και υπό πίεση. Μια τιµή της τάξεως των 7,2 λίτρων αµόλυβδης ανά 100 χιλιόµετρα θα εµφανιστεί στον υπολογιστή ταξιδίου, αν δεν προσέχεις τόσο στο γκάζι και δεν σκέφτεσαι την οικονοµία, ενώ µε λίγη προσπάθεια θα κατέβεις περίπου στα 6,3 µε 6,5 λίτρα, ακόµη πιο κοντά δηλαδή στα 4,4 που ανακοινώνει η SEAT.   Το facelift που υπέστη το Leon δεν αλλοίωσε µε κανένα τρόπο την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα οδική συµπεριφορά του. Όσο πιέζει ο οδηγός, τόσο ανταµείβεται από το εξαιρετικό πλαίσιο, το καλό σε αίσθηση και πληροφόρηση τιµόνι, τον σαφή επιλογέα ταχυτήτων και τις σωστά ρυθµισµένες αναρτήσεις. Στις στροφές έχει απόλυτα προβλέψιµη συµπεριφορά, υποστρέφει µόνο ύστερα από λάθος χειρισµό και τα περιθώρια πρόσφυσης είναι υψηλότατα και συγχωρούν τις υπερβολές. Σε χαλαρούς ρυθµούς, ταξιδεύει άνετα, η καλή ηχοµόνωση κρατάει εκτός www.gazzetta.gr/auto-moto

Στο εσωτερικό, οι διαφορές κινούνται στο ίδιο µήκος κύµατος. Η µεγαλύτερη οθόνη των οκτώ ιντσών (στις ακριβότερες εκδόσεις), µαζί µε τον LED φωτισµό της καµπίνας, είναι τα δύο πράγµατα που θα παρατηρήσεις πρώτα, ενώ στη συνέχεια, διαπιστώνεις πως το κλασικό χειρόφρενο έχει αντικατασταθεί µε ένα ηλεκτρονικό.


SEAT LEON 1.0 TSI

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

Εξοπλισµός  

Έκδοση Reference   Επτά αερόσακοι, σύστηµα ελέγχου της πρόσφυσης, σύστηµα ελέγχου της ευστάθειας, σύστηµα ελέγχου πίεσης των ελαστικών, σύστηµα αποφυγής πολλαπλών συγκρούσεων, Air Condition, κεντρικό κλείδωµα µε τηλεχειρισµό, ηλεκτρικά παράθυρα εµπρός, ηλεκτρικοί καθρέπτες, ηχοσύστηµα µε οθόνη αφής πέντε ιντσών και θύρα USB, υποδοχή SD Card   Έκδοση Style (επιπλέον της Referece)    Σύστηµα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα, ηλεκτρονικό διαφορικό XDS, αυτόµατος κλιµατισµός, Cruise Control, ηλεκτρικό χειρόφρενο, ηλεκτρικά παράθυρα πίσω (5θυρο), προβολείς οµίχλης, φώτα ηµέρας LED, ζάντες αλουµινίου 16 ιντσών, έγχρωµη οθόνη αφής πέντε ιντσών, Bluetooth, χειριστήρια στο τιµόνι   Έκδοση Xcellence (επιπλέον της Style)    Σύστηµα εισόδου χωρίς κλειδί, αισθητήρες παρκαρίσµατος, αυτόµατη λειτουργία φώτων και υαλοκαθαριστήρων, ηλεκτρικά αναδιπλούµενοι καθρέπτες, εσωτερικός φωτισµός LED, φιµέ τζάµια, ηχοσύστηµα µε έγχρωµη οθόνη αφής οκτώ ιντσών, ζάντες αλουµινίου 17 ιντσών.  www.gazzetta.gr/auto-moto

καµπίνας τους θορύβους από τον αέρα και το περιβάλλον και είναι σταθερό στον αυτοκινητόδροµο, εµπνέοντας σιγουριά. Η τελευταία ενισχύεται ακόµη περισσότερο και από τα περισσότερα συστήµατα ενεργητικής ασφάλειας που συνοδεύουν το ανανεωµένο Leon, όπως είναι το Adaptive Cruise Control, η υποβοήθηση διατήρησης της λωρίδας κυκλοφορίας και το σύστηµα αποφυγής πεζών, για τις αστικές µετακινήσεις.   Η SEAT µε την ανανέωση του Leon δεν στόχευσε στην αλλαγή φιλοσοφίας του, αλλά στη βελτίωση του ήδη πολύ ανταγωνιστικού µοντέλου της, Στην έκδοση µε τον 1.000άρη TSI παραµένει οικονοµικό σε απαιτήσεις καυσίµου, είναι σβέλτο, άνετο και αν το ζητήσει ο οδηγός, απολαυστικό στην οδήγηση. Ο τιµοκατάλογος ξεκινάει από τις 15.695€, µε το µοτέρ της δοκιµής µας και το χειροκίνητο κιβώτιο των έξι σχέσεων. Για τον ίδιο κινητήρα, αλλά µε το αυτόµατο σασµάν διπλού συµπλέκτη των επτά ταχυτήτων DSG7, υπολογίστε 1.450€ παραπάνω. Μιλάµε δηλαδή για ιδιαίτερα συµφέρουσες τιµές, οι οποίες αποτελούν από µόνες τους ένα ιδιαίτερο κίνητρο, για να βάλεις το ανανεωµένο Leon πολύ ψηλά στη λίστα των καλύτερων επιλογών στη µικροµεσαία κατηγορία.

Το facelift που υπέστη το Leon δεν αλλοίωσε µε κανένα τρόπο την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα οδική συµπεριφορά του.


SEAT LEON 1.0 TSI

ΔΕΙΤΕ ΤO VIDEO

Πληροφορίες

www.seat.gr Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Τρικύλινδρος βενζινοκινητήρας, 999 κ.εκ., µεγίστη ισχύς 115 ίπποι στις 5.000 σ.α.λ., µεγίστη ροπή 200 Nm στις 2.000 σ.α.λ., χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων, µετάδοση της κίνησης εµπρός, χώρος αποσκευών 380 λίτρα, µήκος/πλάτος/ύψος 4.282/1.459/1.816 χλστ.

Επιδόσεις (εργοστασιακές µετρήσεις)

Επιτάχυνση 0-100 χλµ./ώρα σε 9.6'', τελική ταχύτητα 202 χλµ./ώρα, µέση κατανάλωση 4,4 λίτρα αµόλυβδης ανά 100 χλµ, εκποµπές διοξειδίου του άνθρακα 102 γραµµάρια ανά χλµ. www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

Δ

εν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τη µέρα που είδαµε για πρώτη φορά το Citroen C1, το οποίο ήταν αποτέλεσµα συνεργασίας του PSA Group µε την Toyota. Μαζί µε το Peugeot 107 και το Toyota Aygo, γνώρισαν µεγάλη επιτυχία τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ξένες αγορές και σήµερα κυκλοφορούν πλέον τα αντίστοιχα µοντέλα δεύτερης γενιάς.   Το Citroen C1, «τραβάει» το µάτι εύκολα, λόγω της χαρακτηριστικής σχεδίασής του. Τα στρογγυλά κεντρικά φωτιστικά σώµατα «συνοδεύονται» από άλλα δύο, λεπτότερα και ψηλότερα τοποθετηµένα, όπως συνηθίζει να κάνει η Citroen στα τελευταία δηµιουργήµατά της. Τα φώτα ηµέρας LED είναι τοποθετηµένα πιο χαµηλά στον προφυλακτήρα και µε τις επιλογές εξατοµίκευσης που προσφέρει η φίρµα, µπορεί ο εκάστοτε αγοραστής να το διαµορφώσει στα δικά του γούστα.    Το λιτό εσωτερικό του µοντέλου, είναι λειτουργικό και άνετο. Οι µπροστινοί επιβάτες δεν είναι ασφυκτικά κοντά µεταξύ τους, όπως συµβαίνει συχνά σε αυτοκίνητα της κατηγορίας και όµως στις πίσω θέσεις θα κάτσουν σχετικά στριµωγµένα δύο κανονικού αναστήµατος ενήλικες, πράγµα λογικό για ένα µοντέλο πόλης. Οι θήκες για τα µικροαντικείµενα είναι

www.gazzetta.gr/auto-moto

Από τον Πέτρο Πιτσίνη

Το στιλάτο Citroen C1 µε τον µικρό βενζινοκινητήρα του ενός λίτρου και το αυτόµατο κιβώτιο είναι ο ιδανικός σύντροφος για κάθε µέρα στη ζούγκλα των µεγαλουπόλεων!


CITROEN C1 1.0 ETG

Ένα αγχολυτικό για την πόλη!

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ πολλές και εξυπηρετούν στην καθηµερινότητα, ενώ η εργονοµία είναι προσεγµένη, µε τα µικρά «φάουλ» που είχαµε συναντήσει στην προηγούµενη γενιά του προς όφελος του κόστους παραγωγής (όπως η απουσία διακόπτη για το παράθυρο του συνοδηγού στην πόρτα του οδηγού...), να έχουν διορθωθεί. Ο διάκοσµος, αν και λιτός, χαρακτηρίζεται ως σύγχρονος, κυρίως λόγω της µεγάλης οθόνης αφής που δεσπόζει ψηλά στην κεντρική κονσόλα των ακριβότερων εκδόσεων. Με την οθόνη µπορείς να συνδέσεις κινητό τηλέφωνο µέσω Bluetooth, µέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα αναπαραγωγής µουσικής. Φυσικά, υπάρχει υποδοχή USB, αλλά και θύρα AUX. Τέλος, η ποιότητα των υλικών δεν συναρπάζει, µε τα πλαστικά να κρίνονται υπέρ το δέον σκληρά. Στα θετικά καταγράφεται η πολύ καλή συναρµολόγηση, που δεν επιτρέπει την εµφάνιση τριγµών.   Το Citroen C1 της δοκιµής µας, έπαιρνε κίνηση από το γνωστό µοτέρ του ενός λίτρου, µε τους τρεις κυλίνδρους και τους 68 ίππους. Ο συγκεκριµένος κινητήρας χαρακτηρίζεται από την ελαστικότητά του και την προθυµία του να κινήσει µε αποδεκτή σβελτάδα το αµάξωµα, ακόµη και από τις χαµηλές www.gazzetta.gr/auto-moto


CITROEN C1 1.0 ETG

Το Citroen C1, «τραβάει» το µάτι εύκολα, λόγω της χαρακτηριστικής σχεδίασής του.

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

Το λιτό εσωτερικό του µοντέλου, είναι λειτουργικό και άνετο. Οι µπροστινοί επιβάτες δεν είναι ασφυκτικά κοντά µεταξύ τους, όπως συµβαίνει συχνά σε αυτοκίνητα της κατηγορίας και όµως στις πίσω θέσεις θα κάτσουν σχετικά στριµωγµένα δύο κανονικού αναστήµατος ενήλικες, πράγµα λογικό για ένα µοντέλο πόλης. www.gazzetta.gr/auto-moto


CITROEN C1 1.0 ETG στροφές. Τα 95 Nm ροπής που αποδίδει ο κινητήρας επαρκούν για τις ανάγκες του γαλλικού µίνι, τουλάχιστον εντός πόλης, που είναι και το πεδίο δράσης του. Πάντως στο δυνατό πάτηµα του γκαζιού, ανεβαίνουν ψηλά τα ντεσιµπέλ µέσα στον θάλαµο επιβατών και ο ήχος αρχίζει και φτάνει στα όρια του ενοχλητικού. Επιπλέον, το µοντέλο που οδηγήσαµε ήταν εξοπλισµένο µε το αυτοµατοποιηµένο κιβώτιο ταχυτήτων των πέντε σχέσεων ETG. Με δυνατότητα χειροκίνητων αλλαγών και Paddles πίσω από το τιµόνι, κάνει την µετακίνηση µε το C1 παιχνιδάκι και λύνει τα... πόδια σε συνθήκες µποτιλιαρίσµατος. Αν δεν παρέµβει ο οδηγός ωστόσο και επιλέξει το αυτόµατο πρόγραµµα, γίνονται οι αλλαγές σχέσεων µε µία αισθητή χρονική υστέρηση, ευνουχίζοντας έτσι την όποια σπιρτάδα του αυτοκινήτου. Τα 0-100 χλµ./ώρα ολοκληρώνονται σχεδόν 3 δευτερόλεπτα πιο αργά από την έκδοση µε το χειροκίνητο σασµάν (15,9'' το ETG), ωστόσο η ουσία στο C1 δεν είναι οι επιδόσεις αλλά η ευκολία και η άνεση, τοµείς που το αυτόµατο κιβώτιο παίρνει άριστα. Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση καυσίµου, η Citroen κάνει λόγο για 4,2 λίτρα αµόλυβδης κατά µέσο όρο ανά 100 χιλιόµετρα. Εµείς, καταφέραµε να µετρήσουµε 6,7 λίτρα σε αστικές συνθήκες µε... µπόλικη κίνηση και το Air Condition σε λειτουργία, µία τιµή που τη θεωρούµε υπερβολική για ένα µίνι.    Μέσα στην πόλη, το µικρό Citroen βρίσκεται στο στοιχείο του. Οι www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ «µαζεµένες» διαστάσεις του (3.466 χλστ µήκος) του επιτρέπουν να ελίσσεται στα στενά και να παρκάρει εύκολα, ενώ το «κοφτερό» τιµόνι του είναι το κερασάκι στην τούρτα, αφού το κάνει ακόµη πιο ευέλικτο. Αν και έχει σχεδιαστεί µε γνώµονα την αστική µετακίνηση, το C1 δεν λέει όχι σε κοντινές εξορµήσεις και έχει εξαιρετικό πρόσωπο και στον αυτοκινητόδροµο. Κρατάει µε άνεση υψηλές ταχύτητες, δεν επηρεάζεται από πλευρικούς ανέµους και πατάει µε σιγουριά στο δρόµο, δίνοντας την αίσθηση µεγαλύτερου µοντέλου. Τα περιθώρια πρόσφυσης που παρέχει είναι υψηλά, µε το ESP να µην αφήνει περιθώρια «γλιστρήµατος» και να επεµβαίνει άµεσα, ενώ η ασφάλεια ενισχύεται από το αποδοτικό σύστηµα πέδησης, που ακινητοποιεί το αυτοκίνητο ακαριαία και δεν εµφανίζει εύκολα σηµάδια κόπωσης.   Λίγες µέρες συµβίωσης µε το αυτόµατο C1 αρκούν για να «καλοµάθεις» και να εκτιµήσεις τα προσόντα του. Πρόκειται για ένα αγχολυτικό «εργαλείο» για την πόλη, όπου είναι ασφαλές, ευρύχωρο µε διµελές πλήρωµα, ευέλικτο και σύγχρονο, ενώ παράλληλα µπορεί να µεταφέρει ένα ζευγάρι σε έναν κοντινό προορισµό. Οι τιµές για την έκδοση µε το αυτόµατο κιβώτιο ταχυτήτων και το 1000 άρι µοτέρ των 68 ίππων, εκκινούν από τις 11.200€ και κινούνται στον µέσο όρο του ανταγωνισµού. www.gazzetta.gr/auto-moto

Εξοπλισµός   Έκδοση Feel iTouch    Έξι αερόσακοι, σύστηµα ελέγχου της πρόσφυσης, σύστηµα ελέγχου της ευστάθειας, σύστηµα ελέγχου πίεσης των ελαστικών, σύστηµα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα, σύστηµα πολυµέσων µε οθόνη αφής επτά ιντσών, Bluetooth/USB/AUX/χειριστήρια στο τιµόνι και κάµερα οπισθοπορείας, υπολογιστής ταξιδίου, ηλεκτρικά παράθυρα εµπρός, Air Condition, κεντρικό κλείδωµα µε τηλεχειρισµό, φώτα ηµέρας LED    Έκδοση Shine iTouch (επιπλέον της Feel iTouch)    Ηλεκτρονικό στροφόµετρο, ηλεκτρικά ρυθµιζόµενοι και θερµαινόµενοι εξωτερικοί καθρέπτες, ζάντες αλουµινίου 15 ιντσών    Έκδοση Shine Edition iTouch (επιπλέον της Shine iTouch)    Αυτόµατος κλιµατισµός, αυτόµατη λειτουργία φώτων, διχρωµία στο εσωτερικό, φιµέ πίσω κρύσταλλα, ζάντες αλουµινίου 15 ιντσών ειδικού σχεδίου.  Τεχνικά Χαρακτηριστικά  Τρικύλινδρος βενζινοκινητήρας, 998 κ.εκ., µεγίστη ισχύς 68 ίπποι στις 6.000 σ.α.λ., µεγίστη ροπή 95 Nm στις 4.800 σ.α.λ., µετάδοση της κίνησης στους εµπρός τροχούς, αυτόµατο κιβώτιο πέντε σχέσεων, χώρος αποσκευών 196 λίτρα, µήκος/πλάτος/ύψος 3.466/1.615/1.460 χλστ.  Επιδόσεις (εργοστασιακές µετρήσεις)  Επιτάχυνση 0-100 χλµ./ώρα σε 15,9'', τελική ταχύτητα 160 χλµ./ώρα, µέση κατανάλωση 4,2 λίτρα ανά 100 χλµ, εκποµπές διοξειδίου του άνθρακα 97 γραµµάρια ανά χλµ.  .


CITROEN C1 1.0 ETG

Tο µοντέλο που ΔΕΙΤΕ ΤO VIDEO οδηγήσαµε ήταν εξοπλισµένο µε το αυτοµατοποιηµένο κιβώτιο ταχυτήτων των πέντε σχέσεων ETG.

Πληροφορίες

www.citroen.gr

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ Από τον Πέτρο Πιτσίνη

Bελούδινη επανάσταση Η Audi πάτησε πάνω στην επιτυχία του Q5 πρώτης γενιάς, γιαυτό επικεντρώθηκε στο οδηγικό προφίλ του διαδόχου του και απέφυγε τις µεγάλες τοµές στον σχεδιασµό του.

Σ

χεδόν 1,6 εκατοµµύρια άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη δεν µπορεί να κάνουν όλοι µαζί λάθος. Τόσα Q5 πούλησε η Audi µέσα σε οκτώ χρόνια από το λανσάρισµα του µεσαίου SUV της, του οποίου τη σκόνη είδαν τόσον η BMW X3, όσο και η Mercedes GLC. Η µεγάλη επιτυχία του Q5 πρώτης γενιάς απετέλεσε ωστόσο µονόδροµο για την Audi, που έκρινε απαγορευτικές τις ριζικές διαφοροποιήσεις του διαδόχου του, τουλάχιστον όσον αφορά στο σχεδιαστικό σκέλος. Έτσι, θα πρέπει να είσαι παρατηρητικός τύπος, για να διακρίνεις στο Audi Q5 δεύτερης γενιάς τις διακριτικές διαφοροποιήσεις του σε σχέση µε το παρελθόν, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στις οριζόντιες –πλέον- γρίλιες της µάσκας, στο πλευρικό νεύρο κατά µήκος του αµαξώµατος και στα νέα φωτιστικά σώµατα του πίσω µέρους µε λαµπτήρες LED. Κατά τα άλλα, το εξωτερικό σχήµα και οι διαστάσεις του αυτοκινήτου παρέµειναν επί τους ουσίας τα ίδια, καθώς αυξήθηκαν απειροελάχιστα. Αυτό σηµαίνει ότι τα επίπεδα ευρυχωρίας είναι εξίσου υψηλά, όπως στο προηγούµενο Q5, µε τους διαθέσιµους χώρους για τα

www.gazzetta.gr/auto-moto


AUDI Q5 www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ κεφάλια και τα πόδια των επιβατών να έχουν µεγαλώσει µόνον κατά µερικά χιλιοστά. Μόνη αξιοσηµείωτη διαφορά είναι η αύξηση του χώρου αποσκευών κατά 10 λίτρα. Ετσι κυµαίνεται πλέον µεταξύ 550 και 1.550 λίτρων, που ικανοποιούν σίγουρα τις ανάγκες µίας οικογένειας, ενώ υπάρχει –προαιρετικά- και η δυνατότητα παραγγελίας κυλιόµενων πίσω καθισµάτων. Κατά τα άλλα, σε υποδέχεται ένας νέος κόσµος. Αυτό οφείλεται κυρίως στον εντελώς νέο πίνακα οργάνων µε το Virtual Cockpit, τη µεγάλη οθόνη του συστήµατος πλοήγησης, το χειριστήριο αφής στο κεντρικό τούνελ και στην επιλογή κορυφαίας ποιότητας υλικών. Επίσης, για πρώτη φορά εφοδιάζεται το Q5 µε καταπληκτικές αεραναρτήσεις, που σε υποβάλουν στην (ψευδ)αίσθηση, ότι µεταφέρεσαι πάνω σε µαγικό χαλί. Το νέο Audi Q5 έχει στραφεί πλέον ξεκάθαρα προς

www.gazzetta.gr/auto-moto

την κατεύθυνση της άνεσης οδήγησης, χωρίς να παραµελεί πάντως και τη γνωστή σπορτίφ αίσθηση όλων των µοντέλων µε σήµα τα τέσσερα δαχτυλίδια. Η ποιότητα της κύλισης και το εξαιρετικό φιλτράρισµα των κραδασµών συνδυάζονται πλέον και µε πολύ χαµηλότερα επίπεδα θορύβου, χάρη στην καλύτερη ηχοµόνωση και στη βελτιωµένη αεροδυναµική του αµαξώµατος.


AUDI Q5

Απόλυτα ισορροπηµένο αποδείχθηκε το νέο Audi Q5 στον δρόµο, όπου προσφέρεται για κάθε είδους διαδροµές, από αυτοκινητόδροµους υψηλών ταχυτήτων έως επαρχιακό δίκτυο µε πολλές στροφές. www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

Στο εσωτερικό σε υποδέχεται ένας νέος κόσµος. Αυτό οφείλεται κυρίως στον εντελώς νέο πίνακα οργάνων µε το Virtual Cockpit, τη µεγάλη οθόνη του συστήµατος πλοήγησης, το χειριστήριο αφής στο κεντρικό τούνελ και στην επιλογή κορυφαίας ποιότητας υλικών. www.gazzetta.gr/auto-moto


AUDI Q5 Το γερµανικό SUV καταπίνει τα χιλιόµετρα µε έναν άκρως πολιτισµένο τρόπο, έγινε πολύ ήρεµο και δείχνει ωριµότερο από ποτέ. Εννοείται, ότι στη διάθεση του οδηγού βρίσκεται µία εντυπωσιακή λίστα ηλεκτρονικών συστηµάτων υποβοήθησης του οδηγού. Ο αριθµός τους αγγίζει τα τριάντα και περιλαµβάνει από προβολείς LED Matrix έως το προηγµένο σύστηµα πολυµέσων, κλπ. Στη διάθεσή µας είχαµε τη δίλιτρη ντιζελοκίνητη έκδοση των 190 ίππων σε συνδυασµό µε το επτατάχυτο αυτόµατο κιβώτιο S tronic. Οι επιδόσεις του βρίσκονται ένα κλικ πάνω από τις αντίστοιχες των ανταγωνιστών του (0 – 100 χλµ./ώρα σε 7,9’’, τελική 218 χλµ./ώρα), ενώ το αυτοκίνητο δείχνει ιδιαίτερα σβέλτο και σπιρτόζο επιλέγοντας το πρόγραµµα Dynamic. Εξαιρετικές εντυπώσεις αποκοµίσαµε από το αυτόµατο κιβώτιο S-tronic, όπου οι αλλαγές των επτά σχέσεων πραγµατοποιούνται στα ιδανικά χρονικά σηµεία και µε βελούδινο τρόπο. Για µέση κατανάλωση υπολογίστε τιµές µεταξύ 8 και 8,5 λίτρων ντίζελ ανά 100 χλµ. και ανάλογα µε τα σκιρτήµατα του δεξιού ποδιού σας. Πάντως κρίνονται πολύ λογικές για ένα αυτοκίνητο βάρους περίπου 1.850 κιλών, άσχετα αν οι εργοστασιακές τιµές είναι 5,3 λίτρα για την ίδια απόσταση. Απόλυτα ισορροπηµένο αποδείχθηκε το νέο Audi Q5 στον δρόµο, όπου προσφέρεται για κάθε είδους διαδροµές, από αυτοκινητόδροµους υψηλών www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

ταχυτήτων έως επαρχιακό δίκτυο µε πολλές στροφές. Να σηµειώσουµε, ότι το Audi Q5 δεύτερης γενιάς εφοδιάζεται µε σύστηµα τετρακίνησης Quattro τεχνολογίας Ultra, στο οποίο εµπλέκεται και ο πίσω άξονας µόνον όταν χρειάζεται, αλλιώς λειτουργεί το γερµανικό µοντέλο ως αµιγώς εµπροσθοκίνητο, ώστε να εξασφαλίζεται χαµηλότερη κατανάλωση. Για εκτός δρόµου δυνατότητες φροντίζει το οδηγικό πρόγραµµα Off-Road µε κοντύτερη κλιµάκωση της πρώτης σχέσης, o ηλεκτρονικός κόφτης ταχύτητας στις απότοµες κατηφόρες (Hill Descent) και η αυξηµένη απόσταση του αµαξώµατος από το έδαφος. H τιµή εκκίνησης των 59.900 ευρώ για τη συγκεκριµένη έκδοση 2.0 ΤDI Quattro S tronic είναι βεβαίως τσιµπηµένη, όπως ισχύει εξάλλου και για τον ανταγωνισµό. Ωστόσο ο εξοπλισµός του αυτοκινήτου είναι πλούσιος, ενώ η ελληνική αντιπροσωπεία τρέχει αυτή την εποχή και ένα άτοκο πρόγραµµα χρηµατοδότησης µε οφέλη, όπως 5 χρόνια εγγύηση και 4 χρόνια δωρεάν σέρβις. www.gazzetta.gr/auto-moto

Το Audi Q5 δεύτερης γενιάς εφοδιάζεται µε σύστηµα τετρακίνησης Quattro τεχνολογίας Ultra!


AUDI Q5 ΔΕΙΤΕ ΤO VIDEO

Πληροφορίες

www.audi.gr

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Τετρακύλινδρος, υπερτροφοδοτούµενος πετρελαιοκινητήρας χωρητικότητας δύο λίτρων, µεγίστη ισχύς 190 ίπποι, µεγίστη ροπή στρέψης 400 Nm, τετρακίνηση, αυτόµατο κιβώτιο επτά σχέσεων, µήκος/πλάτος/ύψος 4.660/1.890/1.660 χιλιοστά, όγκος χώρου αποσκευών 550 έως 1.550 λίτρα, βάρος κενό 1.845 κιλά.

Επιδόσεις (εργοστασιακές µετρήσεις)

Επιτάχυνση 0 – 100 χλµ./ώρα σε 7,9’’, τελική ταχύτητα 218 χλµ./ώρα, µέση κατανάλωση 5,3 λίτρα πετρέλαιο κίνησης ανά 100 χλµ. www.gazzetta.gr/auto-moto


Από τον Νίκο Τσιώκο

Στη στρατηγική κέρδισε ο Χάµιλτον Ο Λιούις Χάµιλτον έδωσε µάχη µε τον Σεµπάστιαν Φέτελ στις στρατηγικές και σε αυτές ο Βρετανός βγήκε νικητής. Από µία εγκατάλειψη για Ferrari και Mercedes, τρίτος ο Ρικιάρντο, πρώτοι βαθµοί για Sauber. Διαβάστε περισσότερα

www.gazzetta.gr/auto-moto


FORMULA 1 - ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2017

ΙΣΠΑΝΙΑ


Πρώτο «1-2» µετά από 7 χρόνια για Ferrari Για πρώτη φορά, µετά τη Γερµανία το 2010, η Ferrari έκανε το 1-2 στον αγώνα του Μονακό, που ήταν το 90ό στην ιστορία της.

MONACO


FORMULA 1 - ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2017 Από τον Νίκο Τσιώκο Η νίκη του Σεµπάστιαν Φέτελ ήταν µεγάλης σηµασίας για τη Ferrari, όχι µόνο για βαθµολογικούς λόγους. Η Scuderia κατάφερε να σπάσει την... κατάρα του Μονακό, καθώς είχε να κερδίσει εκεί από το 2001 και τον Μίκαελ Σουµάχερ. Μάλιστα, τότε είχε γίνει ξανά το 1-2, αφού ο Ρούµπενς Μπαρικέλο είχε έρθει δεύτερος. Αυτή τη φορά ήταν ξανά ένας Γερµανός που έφερε το κόκκινο µονοθέσιο στην πρώτη θέση στο Μόντε Κάρλο κι ένας Φινλανδός, ο Κίµι Ραϊκόνεν, στη δεύτερη για να κάνει και πάλι το 1-2 για την οµάδα του Μαρανέλο. Αυτό ήταν το 90ό στην ιστορία της Ferrari, καθώς και το πρώτο, µετά από 6 χρόνια, 10 µήνες και 3 ηµέρες. Ήταν στις 25 Ιουλίου 2010 στη Γερµανία, όταν ο Φερνάντο Αλόνσο έπαιρνε τη νίκη και ο Φελίπε Μάσα ερχόταν δεύτερος. Από εκεί και πέρα, αυτό είναι το πρώτο 1-2 των Φέτελ, Ραϊκόνεν ως οµόσταυλοι, ενώ ο Iceman έχασε την ευκαιρία για την πρώτη του νίκη, µετά την Αυστραλία το 2013. Τέλος, να σηµειωθεί ότι ο Φέτελ ψηφίστηκε ως ο «Οδηγός της Ηµέρας», τη στιγµή που είναι αξιοσηµείωτο πως ο τετράκις παγκόσµιος πρωταθλητής δεν έχει πέσει φέτος κάτω από τη δεύτερη θέση.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΟΔΗΓΩΝ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ

www.gazzetta.gr/auto-moto


TO ΕΝΘΕΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ DAREDEVILS ΣΤΟ INMOTION ΓΙΑ ΤΟ GAZZETTA.GR

34

inMotion

Motorcycle &More ΤΕΥΧΟΣ 34

MOTOGP

YZF-R6 ΥΑΜΑΗΑ ΤΗΝ ΟΔΗΓΟΥΜΕ ΣΤΟ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ www.gazetta.gr/inmotion

9 772357 124005

HARLEY ON TOUR

ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ


TO ΕΝΘΕΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ DAREDEVILS ΣΤΟ INMOTION ΓΙΑ ΤΟ GAZZETTA.GR

inMotion

Motorcycle &More 86 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑΣ ΤΑ ΚΥΡΙΩΤΕΡΑ ΝΕΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΑ, ΟΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ GAZZETTA.GR/INMOTION................................................82

ΔΟΚΙΜΕΣ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ YAMAHA YZF-R6

ΟΔΗΓΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ YAMAHA YZF-R6 ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΣΕ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΤΗΣ ΑΔΕΡΦΗ YZF- R1 ΤΩΝ 1000 Κ.ΕΚ.....................................................86

HARLEY ON TOUR 2017

ΓΙΑ 3Η ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ HARLEY ON TOUR ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΙΑΣ ΜΙΚΡΗΣ ΓΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ 2017 ΤΩΝ ΘΡΥΛΙΚΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ ΤΗΣ HARLEY DAVIDSON. ΩΣ ΑΛΛΟΙ EASY RIDERS ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΓΝΩΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΓΝΩΣΤΗ.............................................................94

MOTOGP 4OΣ, 5ΟΣ ΚΑΙ 60Σ ΓΥΡΟΣ...........................................102

94

ΤΟ MOTORCYCLE & MORE ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΝΘΕΤΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ INMOTION. ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ DAREDEVILS ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΕΣ, ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ, ΤΑ ΚΑRT, Η ΠΤΗΣΗ, TA ΣΚΑΦΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ. ΕΔΩ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΑΣ. ΘΑ ΣΑΣ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Ή ΕΝ ΠΑΣΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ. ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΕΣ, ΤΑ ΝΕΑ KART, ΤΑ ΝΕΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΣΚΑΦΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ. ΘΑ ΣΑΣ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ VIDEO, ΘΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΘΑ ΠΙΛΟΤΑΡΟΥΜΕ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ, ΘΑ ΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ ΣΚΑΦΗ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, PWS (JET SKI). ΘΑ «ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ» ΟΤΙ ΠΑΛΑΒΩΜΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΑΝ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟΙ, ΑΦΟΥ ΗΡΕΜΗΣΟΥΜΕ ΘΑ ΣΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΑΣ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.

www.gazzetta.gr/in-motion


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

34

www.gazzetta.gr/in-motion


Δύο ζωές ακόμα, θυσία στο Isle of Man

MOTORCYCLE & MORENEWS

Η νήσος του Μαν στην Αγγλία όπου κάθε χρόνο πραγµατοποιείται ο οµώνυµος αγώνας σε δηµόσιους δρόµους, απαιτεί πολύ βαρύ φόρο αίµατος. Να κινείσαι µε περισσότερα από 300 χιλιόµετρα ανάµεσα σε µάντρες, δέντρα, πεζοδρόµια... Διαβάστε περισσότερα.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS N

Test Ride για το κορυφαίο Kymco AK550

Ηλεκτρικό σκούτερ από το μέλλον παρουσίασε η BMW

Στη Θεσσαλονίκη θα είναι αρχικά διαθέσιµο για οδήγηση από το κοινό, το νέο hyper scooter της Kymco µε το δικύλινδρο κινητήρα των 53,5 ίππων.

Το νέο Hyper Scooter Kymco AK550 είναι εδώ και σας περιµένει να το οδηγήσετε, αρχής γενοµένης από τη Θεσσαλονίκη στις 16 και 17 Ιουνίου 2017. Διαβάστε περισσότερα.

Ηλεκτρικό και πλήρως συνδεδεµένο, το BMW Concept Link αποτελεί µια σπουδή πάνω στα µελλοντικά δίτροχα καθηµερινής µετακίνηση. Η γερµανική εταιρεία όµως δεν στάθηκε µόνο στην ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας. Σχεδίασε


Η Aprilia διδάσκει το μέλλον των αγώνων

Διαβάστε περισσότερα.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS Με το πρωτότυπο σκούτερ Concept Link, η BMW µας δίνει µια εικόνα των δίτροχων αστικής µετακίνησης στην ψηφιακή τους εκδοχή.

Εντυπωσιακή η νέα GSX-S750

H νέα Suzuki GSX-S750 ABS έρχεται µε την εξωτερική µορφή του 1000 και διευρύνει την γκάµα των µεγάλων naked της Suzuki, µε περισσότερη ισχύ και νέα ηλεκτρονικά, αντικαθιστώντας το GSR750. από την αρχή ένα πρωτοποριακό πλαίσιο, ενσωµατώνοντας λύσεις που για πρώτη φορά χρησιµοποιούνται σε ένα σκούτερ. Πλήρως ηλεκτρικό, το Concept Link έχει... Διαβάστε περισσότερα.

Η νέα GSX-S750 δίνει την θέση της στην GSR750 που πλέον βασίζεται σε µεγάλο βαθµό στην GSX-S1000 αν και διατηρεί το πλαίσιο και τον... Διαβάστε περισσότερα.

MOTORCYCLE & MORENEWS www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

Έτοιµο για την πίστα! Από τον Γιώργο Βαρίνο

Οδηγούµε στην πίστα των Μεγάρων την ανανεωµένη Yamaha YZF-R6 και ανακαλύπτουµε πόσο πλησιάζει σε απόδοση και χαρακτηριστικά την µεγάλη της αδερφή YZF- R1 των 1000 κ.εκ.

Μ

ε τις πωλήσεις των σούπερ σπορ µοτοσικλετών στην κατηγορία των 600 κ.εκ. να έχουν πέσει αισθητά, οι περισσότερες µάρκες µοτοσικλετών έχουν σταµατήσει να δίνουν βάρος σε αυτήν την κατηγορία, έχουν παύσει να εξελίσσουν τα µοντέλα, ή τα έχουν εντελώς καταργήσει. Η Yamaha σε αυτήν την κατηγορία συνεχίζει να πετυχαίνει εντυπωσιακά νούµερα πωλήσεων καθώς κατέχει το 17% της αγοράς και φυσικά δεν µπορεί να σνοµπάρει τους πιστούς πελάτες της. Επίσης έχει κερδίσει τα τρία από τα πέντε τελευταία παγκόσµια πρωταθλήµατα στην κατηγορία των 600 κ.εκ. µια κατηγορία που παραµένει µια πάρα πολύ δηµοφιλής επιλογή, σε εθνικά πρωταθλήµατα ή ως µοτοσυκλέτες track day από τους σοβαρούς χοµπίστες. Με τον αέρα λοιπόν της κορυφαίας εταιρείας σε αυτή την κατηγορία, η Yamaha αποφάσισε να εµφανίσει το νέο της Supersport όχι στην σηµαντικότερη για την παγκόσµια αγορά Έκθεση της Κολωνίας INTERMOT, αλλά στην αµερικάνικη AIMExpo, στο Ορλάντο στοχεύοντας κατά βάση τους αµερικανούς πελάτες της που είναι δεκάδες χιλιάδες µόνο σε αυτό το µοντέλο. Στο πλαίσιο της επίσηµης παρουσίασης της µοτοσυκλέτας στην Ελλάδα, η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ µας προσκάλεσε στο Αυτοκινητοδρόµιο Μεγάρων για µια

www.gazzetta.gr/auto-moto


YAMAHA YZF-R6 & YZF-R6 TRACK DAY

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

Κινητήρας Τετράχρονος, Υγρόψυκτος, µε πρόσθια κλίση, 2EEK, τετραβάλβιδος Κυβισµός 599κ.εκ. Διαµέτρος x Διαδροµή 67x 42,5 χλστ. Σχέση συµπίεσης 13,1 : 1 Μέγιστη ισχύς 118,4 PS @ 14.500 σ.α.λ. Μέγιστη ροπή 61,7 Nm (6,3 kg-m) @ 10.500 σ.α.λ. Σύστηµα λίπανσης Υγρό κάρτερ Τύπος συµπλέκτη Υγρός, Πολύδισκος Τροφοδοσία Ψεκασµός Σύστηµα ανάφλεξης TCI Σύστηµα εκκίνησης Μίζα Σύστηµα µετάδοσης Μόνιµης εµπλοκής, 6 ταχυτήτων Τελική µετάδοση Αλυσίδα Κατανάλωση 6,6 l/100km CO2 emission 154 g/km ΔΕΙΤΕ ΤO VIDEO

htps:/ www.youtube.com/watch?v=IXvLe02Nhmk

www.gazzetta.gr/auto-moto

118.4 ίπποι


YAMAHA YZF-R6 & YZF-R6 TRACK DAY

Κράνος Nolan Μπαξεβάνης & Σια Στολή Spyker MOTRAC - Motorcycle Riding Academy

δια ζώσης γνωριµία στην πίστα -µε αγωνιστικό εξοπλισµό- µε το νέο της supersport µοντέλο. Η εµπειρία 14 ετών στους αγώνες εντούρο δεν είναι αρκετή για να πλησιάσουµε το επίπεδο των φίλων µας Δηµήτρη Διατσίδη και Θανάση Χούντρα που µπαίνουν πριν από µας. Θα αρκεστούµε σε σβέλτους γύρους για να κατανοήσουµε την µοτοσυκλέτα και να διασκεδάσουµε δίχως να πλησιάσουµε κανενός είδους όριο. Η Yamaha έχει φέρει για την περίπτωση δύο µοτοσυκλέτες µια απλή, όπως θα πωλείται στα καταστήµατα και µία βελτιωµένη για αγωνιστική χρήση Track Day, που µπορεί να αποτελέσει και το εφαλτήριο βελτιώσεων για σοβαρή εµπλοκή και στο Πανελλήνιο Πρωτάθληµα Ταχύτητας. Επιλέγουµε να οδηγήσουµε πρώτα την απλή ώστε να πάρουµε µια ιδέα για το πως στέκεται στην πίστα δίχως καµµιά προετοιµασία. Βελούδινη, εύκολη και πολύ δυνατή χρειάζεται να την συνηθίσεις για να εκµεταλλευτείς όλο το όριο των στροφών του κινητήρα. Στους πρώτους αναγνωριστικούς γύρους άλλαζαµε ταχύτητες µε το αυτί... και διαπιστώσαµε πως δεν ανεβάζαµε τις στροφές ούτε µέχρι τις 8.000 όταν ο κινητήρας στροφάρει µέχρι τις 16.000! Μόλις αλλάξαµε στυλ και διατηρούσαµε τις στροφές γύρω στις 8-10.000 και ανοίγαµε από εκεί

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

www.gazzetta.gr/auto-moto


YAMAHA YZF-R6 & YZF-R6 TRACK DAY το γκάζι, η µοτοσυκλέτα µεταµορφώθηκε. Τροµερή δύναµη παντού, που ωστόσο µε την βοήθεια των ηλεκτρονικών κατεβαίνει άνετα στην άσφαλτο. Η επιτάχυνση υπό κλίση είναι παιχνιδάκι και η πληροφόρηση από το στιβαρό µπροστινό σύστηµα της KYB (πλήρως ρυθµιζόµενο κατά 4 τρόπους: προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση συµπίεσης και αργή / γρήγορη απόσβεση επαναφοράς) που έρχεται αυτούσιο από το R1, εντυπωσιακή. Πριν ξεκινήσω, παρατηρούσα την επιθετική, εξωτερική του εµφάνιση. Διάολε µοιάζει µε τις µοτοσυκλέτες Μ1 του MotoGP. Το YZF-R6 είναι το πρώτο νέο Supersport εδώ και 8 χρόνια! Aκολουθεί τις σχεδιαστικές γραµµές της R1, µε τα κρυµµένα φώτα κάτω από το ram-air. Αντίστοιχες οµοιότητες µε το R1 βρίσκουµε και στο πίσω τµήµα της µοτοσυκλέτας. Νέο είναι και το ρεζερβουάρ µειώνοντας το βάρος κατά 1,2 κιλά και το χυτό υποπλαίσιο από µαγνήσιο, εξισορροπώντας το βάρος που προστέθηκε µε το ABS, το traction control και το µεγαλύτερο πιρούνι. Το µοντέλο 2017 ανακάτεψε ανταλλακτικά τόσο του προηγούµενου R6 όσο και του νέου R1, δηµιουργώντας ένα πολεµικό όπλο για τους σοβαρούς χοµπίστες ή µια εξαιρετική βάση για τα εθνικά πρωταθλήµατα. Μπροστινό από το R1, φρένα από το R1, αλλά πλαίσιο από το προηγούµενο R6. Παράλληλα πλήθος ηλεκτρονικών, νέες πλάκες τιµονιού και το πιο

YAMAHA YZF-R6 TRACK DAY

Με την εµπειρία οδήγησης της απλής YZF-R6, η οδήγηση της βελτιωµένης R6 για αγωνιστική χρήση, θα ήταν θεωρητικά µια απολαυστική διαδικασία. Και όντως ήταν έτσι. Ο ανεστραµµένος τρόπος αλλαγής ταχυτήτων µε την πρώτη πάνω µας µπέρδεψε µόνο µια φορά (που κοντέψαµε να σπάσουµε το µοτέρ... καθώς κατεβάσαµε 2 ταχύτητες...) αλλά µετά µάλλον θα λέγαµε πως το συνηθίσαµε εύκολα. Η µοτοσυκλέτα είναι αρκετά διαφορετική από την απλή και πολύ πιο εύκολη στην πίστα καθώς όλα γίνονται µε πιο «σωστό» τρόπο για γρήγορη οδήγηση. Σίγουρα για χρήση και στον δρόµο τα καλούδια που χρησιµοποιεί ως after market ανταλλακτικά θα δυσκολεύουν τον απλό οδηγό και γι αυτό άλλωστε δεν είναι τοποθετηµένα εξ αρχής. Θα έλεγα µε δυό λόγια, πως η R6 Track Day είναι µια διαφρετική µοτοσυκλέτα. Τόσο µεγάλη διαφορά έχει ,καθώς για χρήση σε πίστα -πολύ λογικά- είναι καλύτερη από την απλή R6 παντού! Ας δούµε όµως τις αλλαγές που ξεκινούν από τις µανέτες, που είναι διαφορετικές, από το αγωνιστικό κιτ µαρσπιέ που διαθέτει και τον µηχανισµό µετατροπής του κιβωτίου από πρώτη κάτω σε πρώτη πάνω, από την διαφορετική CCU, που συνεργάζεται µε το Y-Trac App για να µπορεί ο οδηγός να επεξεργάζεται τα στοιχεία της τηλεµετρίας του (πολύ χρήσιµο για βελτίωση των χρόνων σε πίστα), διαφορετική ζελατίνα, νέο τελικό εξάτµισης της Acrapovic, κιτ κινητήρα µε φλάντζες διαφορετικής συµπίεσης, ελατήρια βαλβίδων, πιο άγριους εκκεντροφόρους, racing µπουζί, προστατευτικά σε διάφορά σηµεία, προστατευτικά πτώσεων και καλυπτικά/τάπες για την αποµάκρυνση των καθρεπτών. Ο κατάλογος δεν τελειώνει και συνεχώς θα παρουσιάζονται νέα «ειδικά» ανταλλακτικά ώστε να κρατούν -σε σχέση µε τον ανταγωνισµό- την R6 στην κορυφή! www.gazzetta.gr/auto-moto


ΔΟΚΙΜΗ

www.gazzetta.gr/auto-moto


YAMAHA YZF-R6 & YZF-R6 TRACK DAY Πληροφορίες

www.yamaha-motor.eu/gr

Η µονάδα ελέγχου του κινητήρα προσφέρει την επιλογή τριών διαφορετικών mode (Standard, A και B), οι οποίες µεταβάλλουν την απόδοση ανάλογα για περισσότερη ή λιγότερη άγρια λειτουργία και αµεσότητα.

αεροδυναµικό κουστούµι που έχει κατασκευάσει η Υamaha στην ιστορία της, συνθέτουν ένα αναµφισβήτητα γοητευτικό πακέτο για σοβαρή χρήση σε πίστα. Κακά τα ψέµατα. Το YZF-R6 είναι µια καθαρόαιµη αγωνιστική µοτοσυκλέτα που τυχαίνει να έχει φλας πίσω και καθρέπτες µε ενσωµατωµένα φλας εµπρός. Όσο οι γύροι περνούν, τόσο η εµπιστοσύνη στην κατασκευή µεγαλώνει. Μας τσακίζει λίγο την ψυχολογία ο Λευτέρης Πίππος που έχει µπει µαζί µας και µας ρίχνει γύρο στους 3 γύρους, αλλά µην τρελλαθούµε τώρα... Αδιαφορούµε για το τι κάνουν οι άλλοι (που τυχαίνει να είναι Πρωταθλητές) και ασχολούµαστε στην κατανόηση των βελτωµένων αναρτήσεων, στην συµπεριφορά του ABS στο τέλος της ευθείας που µας βρίσκει µε 200+ χλµ./ώρα, αλλά και του νέου εξελιγµένυ traction control που µας επιτρέπει να επιταχύνουµε υπό κλίση µε τέρµα γκάζι. Ολοκληρώνοντας τους γύρους µας αντιλαµβανόµαστε πως θέλαµε και άλλο. Η εµπειρία είναι εθιστική. Δεν βλέπουµε την ώρα για να οδηγήσουµε το επόµενο µοντέλο Yamaha σε πίστα. Ίσως αυτή τη φορά στην καταπληκτική πίστα των Σερρών. Οι σκέψεις που στριφογυρνούν στο µυαλό µας είναι πως η Yamaha προχώρησε σε µια νέα δηµιουργία χρησιµοποιώντας απλώς υπάρχοντα υλικά. Είναι τόσο καλό το αποτέλεσµα που θα πρέπει να περιµένουµε το 2018 ή ίσως το 2019 για να απαντήσουν οι άλλες µάρκες που στην κατηγορία αυτή, δεν έχουν καµµιά τύχη.

Τα φρένα της Nissin µε τις τετραπίστονες ακτινινές δαγκάνες προέρχονται από το R1. Οι δίσκοι έχουν µεγαλώσει από τα 310 στα 320χιλ.

Η µοτοσυκλέτα προσφέρεται σε 3 χρώµατα: Intensity White/Matte Silver, Matte Raven Black και Team Yamaha Blue. Με τιµή που ξεκινά από 14.900€ για την απλή, η YZF-R1 είναι η ακριβότερη supersport στα 600 κ.εκ. αλλά... είναι µακράν και η καλύτερη._

www.gazzetta.gr/auto-moto


Από τον Γιώργο Βαρίνο

Στην Επίδαυρο µε την Harley Για 3η συνεχή χρονιά συµµετέχουµε στο Harley on Tour και έχουµε την ευκαιρία µιας µικρής γεύσης από τα µοντέλα 2017 των θρυλικών µοτοσυκλετών της Harley Davidson. Ως άλλοι Easy Riders ταξιδεύουµε µέχρι την Επίδαυρο από την χαρακτηριστική γνωστή διαδροµή που είναι τόσο δηµοφιλής στους µοτοσυκλετιστές.

Μ

ε το τραγούδι-ύµνο στα ακουστικά µας Born to be wild, ειδικά για την περίσταση, σιγοτραγουδάµε µέσα από το κράνος µας... «Get your motor runnin' , Head out on the highway, Lookin' for adventure, And whatever comes our way...» και απολαµβάνουµε τον ρυθµό του κονβόι για την Επίδαυρο. Οδηγούµε µια υγρόψυκτη V-Rod Muscle µε τον κινητήρα 60° Revolution V-Twin των 1250 κ.εκ., ο οποίος διαθέτει διπλό εκκεντροφόρο και ισχύ 120 ίππων. Με υψηλής απόδοσης εξαρτήµατα, όπως είναι τα διπλά δισκόφρενα της Brembo, τιµόνι


HARLEY ON TOUR 2017

WWW.CHRISTOSKARAGIORGAKIS.GR

www.gazzetta.gr/auto-moto


dragster και ανεστραµµένο πιρούνι δεν είναι µια τυπική Harley. Eίναι µια αεροδυναµικά σχεδιασµένη, µυώδης µοτοσικλέτα. Ακριβώς αυτό που υποδηλώνει το όνοµά της. Βγαίνοντας λίγο από το κονβόι, σε µια µικρή ευθεία... τολµήσαµε να ανοίξουµε τέρµα το γκάζι. Στα 220 χλµ./ώρα ο αέρας και οι... τύψεις µας έκαναν να φρενάρουµε και να επιστρέψουµε στην χαλαρή βόλτα µε τους υπόλοιπους συνάδελφους! Τα µεγαλύτερα µοντέλα έχουν τον νέο κινητήρα Twin-Cooled Milwaukee-Eight 107. Ευχάριστη έκπληξη η απουσία κραδασµών από έναν τόσο µεγάλο κινητήρα V2 µε 1746 κυβικά µε ροπή που θέλει να σου εξαρθρώσει τα µπράτσα!

www.gazzetta.gr/auto-moto


HARLEY ON TOUR 2017

WWW.CHRISTOSKARAGIORGAKIS.GR

Mε το τραγούδι-ύµνο στα ακουστικά µας Born to be wild, ειδικά για την περίσταση, σιγοτραγουδάµε µέσα από το κράνος µας... «Get your motor runnin' , Head out on the highway, Lookin' for adventure, And whatever comes our way...» και απολαµβάνουµε τον ρυθµό του κονβόι για την Επίδαυρο. www.gazzetta.gr/auto-moto


WWW.GIORGOSKARAGIORGAKIS.GR

ΔΟΚΙΜΗ

www.gazzetta.gr/auto-moto


HARLEY ON TOUR 2017

Φτάνοντας στα κεντρικά γραφεία της Harley µε βαριά καρδιά παρκάραµε την µοτοσυκλέτα και επιστρέψαµε στην κανονικότητα. Είναι απίστευτο πως αυτές οι µοτοσυκλέτες έχουν «ζωή» και προσωπικότητα που σε συνεπαίρνει...

Την πιο απολαυστική όµως οδήγηση την κάναµε µε το Roadster 1200 που συνδυάζει ροπή στις χαµηλές στροφές, ευελιξία, κράτηµα και εµφάνιση garage-built custom. Το συγκεκριµένο µοντέλο διέθετε αναβαθµισµένο πακέτο επιδόσεων και περιλάµβανε ανεστραµµένο πιρούνι 43 χιλιοστών, διπλά δισκόφρενα, ρυθµιζόµενη πίσω ανάρτηση και νέα διπλά όργανα µε κοντέρ και στροφόµετρο. Η θέση οδήγησης είναι επιθετική, αλλά και άνετη χάρη στη νέα σέλα δύο ατόµων, τα κεντρικά τοποθετηµένα µαρσπιέ, το χαµηλότερο τιµόνι και τους 5-µπρατσους τροχούς αλουµινίου των 19 ιντσών µπροστά και 18 ιντσών πίσω. Με τον κινητήρα Evolution των 1200 κ.εκ. οι προσπεράσεις ήταν µια ευχάριστη διαδικασία. Η διαδροµή περιλάµβανε την κλασική διαδροµή προς την Επίδαυρο, στάση για καφέ στο γνωστό Stork Cafe και µικρές βόλτες µέχρι την παλιά Επίδαυρο! Στην επιστροφή είχαµε την ευκαιρία να οδηγήσουµε το Iron 883. H ίδια η HD αναφέρει πως πρόκειται για «Ένα τεράστιο άλµα προς την σκοτεινή τέχνη» Εµείς είδαµε µια πολύ όµορφη, κατάµαυρη custom µοτοσυκλέτα. Η µοτοσυκλέτα που θα θέλαµε να αποκτήσουµε. Από την πρώτη του εµφάνιση µέχρι τις µέρες µας, έγινε ακόµη καλύτερο καθώς πλέον διαθέτει αναβαθµισµένη ανάρτηση, tuck and roll σέλα, µαύρους τροχούς από κράµα αλουµινίου και κατάµαυρες επιφάνειες από µπροστά µέχρι πίσω. www.gazzetta.gr/auto-moto


Φτάνοντας στα κεντρικά γραφεία της Harley µε βαριά καρδιά παρκάραµε την µοτοσυκλέτα και επιστρέψαµε στην κανονικότητα. Είναι απίστευτο πως αυτές οι µοτοσυκλέτες έχουν «ζωή» και προσωπικότητα που σε συνεπαίρνει... Tο Harley Tour 2017 ήταν για άλλη µια φορά µια µοναδική εµπειρία, αφού οδηγήσαµε αρκετές από τις νέες µοτοσυκλέτες του 2017. Περισσότερα µόλις τις πάρουµε για δοκιµή!

www.gazzetta.gr/auto-moto


HARLEY ON TOUR 2017

WWW.CHRISTOSKARAGIORGAKIS.GR

www.gazzetta.gr/auto-moto


ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ

ΙΣΠΑΝΙΑ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ MΟΤΟGP

Ισπανικός JEREZ θρίαµβος! Ο Πεδρόσα νικητής στην Χερέθ!

GRAN PREMIO RED BULL DE ESPANA ΔΕΙΤΕ ΤO VIDEO

Από τον Γιώργο Βαρίνο

Με νίκη του Ντάνι Πεδρόσα ολοκληρώθηκε το Ισπανικό Γκραν Πρι µε ένα βάθρο καθαρά ισπανικό αφού στην δεύτερη θέση του αγώνα τερµάτισε ο έτερος οδηγός της οµάδας της Honda, Μάρκ Μάρκεζ και στην τρίτη ο αναγεννηµένος Xόρχε Λορένθο που βρίσκει σιγά σιγά τον παλιό καλό του εαυτό, πάνω στην εργοστασιακή Ducati. Διαβάστε περισσότερα


ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ

Δράµα στην Γαλλία, νικητής ο Βινιάλες, έπεσε ο Ρόσι

ΓΑΛΛΙΑ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ MΟΤΟGP

LE MANS HJC HELMETS GRAND PRIX DE FRANCE ΔΕΙΤΕ ΤO VIDEO

Από τον Γιώργο Βαρίνο

Δίκαιος νικητής ο Μάβερικ Βινιάλες, µε δεύτερο τον υπέροχο Γάλλο Ζουάν Ζάρκο και τρίτο τον τυχερό αλλά και σταθερό Ντάνι Πεδρόσα. Ένας υπέροχος αγώνας που χαρακτηρίστηκε από τις πτώσεις του Μαρκ Μάρκεζ και του Βαλεντίνο Ρόσι στον τελευταίο γύρο. Από τις δηλώσεις του Σαββάτου που έκαναν οι Βινιάλες και Ρόσι, φαινόταν ότι ο Ζάρκο, είχε σοβαρές πιθανότητες να νικήσει τον αγώνα. Έτσι από την εκκίνηση φάνηκε πως ο Ζάρκο ήταν αρκετά δυνατός καθώς έστριψε πρώτος, αµέσως µετά την εκκίνηση. Ο Ζάρκο που είχε µαλακό εµπρός ελαστικό έδειχνε άνετος στους πρώτους γύρους του αγώνα ενώ οι υπόλοιποι οδηγοί µε µεσαίο εµπρός ελαστικό ήταν πιο προσεκτικοί. Πριν συµπληρωθεί καν ο πρώτος γύρος ο Μάβερικ Βινιάλες πέρασε πρώτος µε 2ο τον Ζάρκο και 3ο τον Ρόσι. Ο Μάρκεζ στην τέταρτη θέση περίµενε να νιώσει σιγουριά για να επιτεθεί στον γιατρό. Πιο πίσω ο Πεδρόσα κέρδιζε συνεχώς θέσεις και είχε φτάσει στην έκτη θέση από την 13η τρίτη που ξεκίνησε. Στη µέση του αγώνα δεν είχαµε έντονες µάχες κι όλοι προσπαθούσαν να κρατήσουν λάστιχο για το τέλος του αγώνα. Με τις τρεις Yamaha των Βινιάλες, Ζάρκο και Ρόσι να έχουν ξεχωρίσει λίγο εµπρός ο Μάρκεζ προσπάθησε να τους φτάσει και στην προσπάθειά του αυτή έπεσε! Ο Πεδρόσα πλέον ήταν 4ος αφού πέρασε παλληκαρίσια µε σκληρό τζαρτζάρισµα τον Κράτσλοου. Στους τελευταίους γύρους και καθώς το ρεκόρ πίστας συνεχώς καταρρίπτονταν από πολλούς αναβάτες, ο Ρόσι ξεκίνησε...

Διαβάστε περισσότερα


ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ

Από τον Γιώργο Βαρίνο

Έγραψε ιστορία ο Αντρέα Ντοβιτσιόζο Ιστορική νίκη του Αντρέα Ντοβιτσιόζο, έγινε ο πρώτος Ιταλός που κερδίζει το Ιταλικό GP πάνω σε ιταλική Μοτοσυκλέτα! Δεύτερος ο Βινιάλες και 3ος ο εκπληκτικός Ντανίλο Πετρούτσι! Έµεινε από δυνάµεις ο Ρόσι που τερµάτισε 4ος. Από τα δοκιµαστικά φαινόταν πως η Ducati βρισκόταν σε καλή κατάσταση και ήταν δυνατόν να νικήσει τον αγώνα µε έναν από τους εξαιρετικούς οδηγούς της. Και πράγµατι από τον 2ο γύρο φάνηκε πως η Ducati είχε αυτό το «κάτι παραπάνω» όταν στην τεράστια ευθεία του Mugello, οι ιταλικές µοτοσυκλέτες κατάφερναν να περνούν 2-2 τους ανταγωνιστές τους. Έτσι άλλωστε έκανε και ο ο τροµερός (στην αρχή) Λορένθο, όταν ήρθε από την 7η θέση και πέρασε πρώτος, εκµεταλλευόµενος την µεγάλη τελική της µοτοσυκλέτας του. Ο Ρόσι που έστριψε πρώτος στην πρώτη στροφή έµεινε στην 2η θέση και ο Βινιάλες πέρασε 3ος. Ωστόσο ήταν τέτοια η φύση του αγώνα µε την τεράστια ευθεία που στους 4 πρώτους γύρους συνεχώς άλλαζε η πρώτη θέση και συνεχώς ανέβαιναν οι Ducati ακόµα και των ιδιωτικών οµάδων όπως ο Ντανίλο Πετρούτσι αλλά και ο Άλβαρο Μπαουτίστα που κέρδιζαν συνεχώς θέσεις.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΤΑΛΙΑ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ MΟΤΟGP

MUGELLO GRAN PREMIO D'ITALIA OAKLEY ΔΕΙΤΕ ΤO VIDEO


ΕΠΙΓΕΥΣΙΣ

Oι πιο καλοί οι…µαθητές!

Στα θρανία καθίσαµε για τις ανάγκες του test drive του νέου Honda Civic. Αποδείχθηκε απαραίτητο και χρήσιµο, επειδή οι Ιάπωνες έχουν κάνει…παππάδες µε τους νέους βενζινοκινητήρες τους και η µηχανολογική παρουσίαση είχε µεγάλο ενδιαφέρον. Πώς να µη φιγουράρει ένα τέτοιο µοντέλο στο εξώφυλλο του inMotion;

Τι καιρό κάνει εκεί ψηλά, Γιάννη;

H Βarca και το νέο Seat Ibiza

Λείπει ο Μάης από τη Σαρακοστή ή η Μπαρτσελώνα από την παρουσίαση του νέου Seat Ibiza; Η οποία έγινε βεβαίως στη Βαρκελώνη, πριν αποκλειστούν ωστόσο οι «Μπλαουγκράνα» από τη Γιουβέντους και πριν πάρει το κύπελλο η µισητή τους αντίπαλος, Ρεάλ Μαδρίτης.

www.gazzetta.gr/in-motion

Η ανακοίνωση της χορηγίας της Mercedes στην KAE Παναθηναϊκός Superfoods είχε και τα καλά της, αφού είχαµε το προνόµιο να γνωρίσουµε την πράσινη οµάδα µε τον κόουτς Τσάβι Πασκουάλ. Στη φωτογραφία ο πάντα ευγενικός και χιουµορίστας Γιάννης Μπουρούσης και υπό τη…σκιά του οι συνάδελφοι Αρης Γαλανόπουλος, Πέρης Χαλάτσης και Κωστής Στεφανής (από αριστερά προς τα δεξιά).


Κάνε κλικ στο www.carwall.gr και βρες αυτό που ψάχνεις!

Μπες σήμερα στο carwall.gr και διάλεξε το δικό σου αυτοκίνητο, τη δική σου μοτοσυκλέτα, μέσα από τις πιο έξυπνες μηχανές αναζήτησης. Απλά και εύκολα, από τον υπολογιστή σου, το tablet σου ή το κινητό σου.

INMOTION 34  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you