Page 1


BRiGHT LiGHT BRiGHT LiGHT:

‘I’m not trying to be somebody whose career relies on sexuality’

‘WAUW, WAT jij BeNT, DAT HeB ik NOG NOOiT GezieN’:

een transman in de gayscene

RAiNBOW ReYkjAvik:

geisers, kiki’s en cruisende Vikings

04 What’s Happening

33 Party: Pannekoek

42 Going Amsterdam

26 Holland Dance: Rapt

35 Party: NYX

46 Going Antwerp

29 Mannen van de Tango

36 Music, Film & Book Reviews

51 Going Netherlands

31 Sugarland

39 Agenda

56 OUT&ABOUT


De Bob Angelo-penningen van het COC zijn dit jaar toegekend aan ‘roze imam’ Muhsin Hendricks en de Nederlandse transgenderbeweging. De winnaars ontvingen de prijs op zondagavond 27 januari in Paradiso uit handen van COCvoorzitter Tanja Ineke, wegens hun bijzondere verdiensten voor de emancipatie van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s).

COC-prijs voor ‘roze imam’ en transgenderbeweging

‘Hendricks levert een bijzonder waardevolle bijdrage aan het debat over seksuele voorkeur, genderidentiteit en de islam in Nederland, ZuidAfrika en de wereld’, aldus COC-voorzitter Ineke. ‘Maar hij ontvangt de prijs bovenal omdat hij veel LHBT-moslims de kracht geeft om te zijn wie ze zijn: moslim én LHBT.’ De Zuid-Afrikaanse Hendricks volgde een orthodoxe imamopleiding in Pakistan en kwam tot de conclusie dat de Koran homoseksualiteit

Geert van Tol

Imam Muhsin Hendricks

Lancering Bob Angelo Fonds Op zondag 27 januari heeft COC Nederland het Bob Angelo Fonds voor acceptatie van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s) gelanceerd. Dat gebeurde tijdens True Colors, een uitverkocht fundraisingevenement in Paradiso Amsterdam.

04

COC, Niek Engelschman (1913 - 1988) alias Bob Angelo.

Het nieuwe fonds gaat diverse activiteiten financieren, zoals een bijzondere Gay-Straight Alliance-actie op school, een ontmoetingsavond voor roze asielzoekers, een toneelstuk voor roze ouderen en een Marokkaanse boot tijdens Amsterdam Gay Pride. Het fonds is vernoemd naar de oprichter van het

Voice-winnares Leona Tijdens True Colors vonden er spetterende optredens plaats van onder andere Voice of Holland-winnares Leona Philippo, musicalster Freek Bartel, Diva Mayday, Miss Bunty en Dewi, Bouchra & Meike. De presentatie was in handen van Margreet Dolman.

Geert van Tol

Het Bob Angelo Fonds gaat kleinschalige initiatieven stimuleren gericht op sociale acceptatie van LHBT’s. Het gaat om activiteiten die LHBT’s onderling (en hun bondgenoten) bij elkaar brengen om samen acceptatie te bevorderen. Volgens het COC geeft juist het samenbrengen van mensen het gevoel dat je er niet alleen voor staat en kunnen mensen samen de wereld veranderen.

TEKST: COC Nederland

Veel medewerkers aan True Colors verleenden kosteloos of tegen gereduceerd tarief hun medewerking. De kaarten voor True Colors waren in mum van tijd uitverkocht. Veelkleurige beweging COC’s True Colors is een ode aan al die organisaties die samen de veelkleurige Nederlandse LHBT-beweging vormen. Van de Gay Farmers tot de agenten

van Roze in Blauw, van Transgender Netwerk Nederland tot Expreszo. Meer dan honderdvijftig daarvan waren zondag in Paradiso vertegenwoordigd. Bijdragen aan het Bob Angelo Fonds kunnen worden gestort op bankrekeningnummer 51.88.61.457 t.n.v. COC Nederland, o.v.v. Bob Angelo Fonds. Kijk ook op www.bobangelo.nl.


What’s Happening

niet afkeurt. In 1996 richtte hij The Inner Circle op om dit inzicht te delen met anderen en LHBTmoslims te steunen. De imam bracht in 2011 en 2012 bezoeken aan Nederland op uitnodiging

van het COC. Hij sprak met LHBT-moslims, migrantenorganisaties en werkt met het COC aan een Nederlandse tak van The Inner Circle. Bij de Verenigde Naties sprak hij in 2012 met vertegenwoordigers van tal van overheden, waaronder de Verenigde Staten.

De Nederlandse transgenderbeweging De tweede Bob Angelo-penning gaat naar de Nederlandse transgenderbeweging. De penning wordt uitgereikt aan drie voorvechters die zich bijzonder voor deze beweging inzetten: Carolien van de Lagemaat, Simon Huges en Thomas Wormgoor. In 2012 werd een wetsvoorstel ingediend dat het voor transgenders eenvoudiger maakt hun geslachtsregistratie te wijzigen. Ook publiceerde het Sociaal en Cultureel Planbureau het eerste grootschalige onderzoek naar de positie van transgenders in Nederland en was er bijzonder veel mediaaandacht voor deze groep. ‘Er is het afgelopen jaar veel bereikt voor transgenders en dat is het resultaat van de jarenlange inzet van de Nederlandse transgenderbeweging’, zegt COC-voorzitter Ineke. ‘Het is een beweging die concrete

resultaten boekt, op basis van een politieke agenda, met draagvlak, zichtbaarheid, en onderlinge zorg en contact. Dat is onmisbaar voor gelijkberechtiging en sociale acceptatie.’ De Bob Angelo-penning is vernoemd naar het alias van de oprichter van het COC, Niek Engelschman (1913-1988).

Oproep aan kabinet De uitreiking van de penningen vond plaats tijdens True Colors, het fundraisingevenement van het COC voor het Bob Angelo Fonds in een uitverkocht Paradiso te Amsterdam. Daar sprak COC-voorzitter Tanja Ineke ook haar nieuwjaarsrede uit. Ze riep het kabinet van VVD en PvdA op ‘om deze periode de eindsprint te laten zijn van de race voor gelijke rechten, maar óók een hernieuwd startschot voor de marathon naar sociale acceptatie’. Ineke wees erop dat het kabinet langslepende kwesties op het gebied van gelijkberechtiging aanpakt, maar dat de norm uit de wet nog lang niet altijd de norm in de samenleving is. Zo is ‘homo’ een van de meest gebruikte scheldwoorden op school, doen jongeren vaak nog jaren over hun coming-out en krijgen veel LHBT’s te maken met discriminerend geweld.

Europese Unie bezorgd over Russische anti-homopropagandawet Namens de Europese Unie heeft Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, haar bezorgdheid geuit over de Russische antihomopropagandawet. Lady Ashton roept Rusland op haar inzet wat betreft het bevorderen van mensenrechten te herbevestigen. COC Nederland en diverse andere LHBT-organisaties riepen de Europese Commissie op 25 januari op tot een veroordeling van Rusland, nadat het Russische parlement de antihomopropagandawet in eerste lezing aannam. COC-voorzitter Tanja Ineke spreekt van ‘een schandalig wetsvoorstel dat een flagrante mensenrechtenschending is en het leven van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s) in Rusland onmogelijk maakt’. Het COC werkt nauw samen met de Russische LHBT-beweging. Zij zien het geweld tegen LHBT’s sterk toenemen in Russische regio’s waar inmiddels anti-

In het kader van de viering van vierhonderd jaar betrekkingen tussen Nederland en Rusland vinden er het hele jaar diverse festiviteiten plaats en brengt president Poetin medio april een bezoek aan Nederland. COC Nederland zal de viering en het bezoek aangrijpen om de verslechterende situatie voor LHBT’s in Rusland aan de kaak te stellen. Kijk voor meer informatie op: coc.nl | facebook.com/COCNederland | twitter.com/COCNederland

homowetten zijn aangenomen. In de afgelopen maanden zijn in die regio’s meerdere LHBT-cafés aangevallen en werden vreedzame demonstranten het slachtoffer van geweld. In een verklaring staat dat Lady Ashton haar ongerustheid uitdrukt over de federale wet die van de ‘propaganda van homoseksualiteit bij minderjarigen’ een administratief vergrijp maakt.

‘De uitvoering van deze wet zou de discriminatie tegen lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transseksuelen en interseksuelen kunnen versterken, alsook zij die hen steunen. Ook zou de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vereniging en vergadering worden beperkt.’

na te komen: ‘In het bijzonder het raamwerk van de Raad van Europa als een ondertekenaar van de Europese Handvest voor de Rechten van de Mens’. De Europese Unie toont zich al een tijd een voortrekker in deze kwestie. Het Europese Parlement riep eerder Oekraïne en Rusland op om antihomopropagandawetten in te trekken.

Lady Ashton roept Rusland op om nationale en internationale verdragen 05


Bright Light Bright Light: ‘My sexuality is not the essence of my music’

Welsh singer-songwriter Rod Thomas, better known as Bright Light Bright Light, got his stage name from a quote from the movie Gremlins. His album Make Me Believe in Hope will shortly be re-released with a freshly added batch of remixes, so we decided to ask him all about his poetic lyrics, what it’s like to be an openly gay man in today’s music industry and his fascination with nineties music.

One thing you’re almost universally praised for is your songwriting. Where do you get your lyrical inspiration?

_

It’s kind of a mixture of things. I guess I’m more of a storyteller than somebody who likes to confess things. I get a lot of inspiration from overhearing things on the bus, or things that have happened to anyone I know, really. So I kind of mix a bit of fact and a bit of fiction, but I put everything into my perspective, so it sounds a little bit more accessible.

Have any friends of your come up to you and said: ‘Hey! You wrote down my life story’?

_

[laughs] No, I check with them first if it’s ok! It’s never anything that is too personal, nothing that would genuinely cause them pain.

06

TEKST: Martijn Kamphorst

Most of the time in music, it’s the women who dare to be fragile and really open up about their feelings and desires. Do you find that it’s harder, as a man, to show a certain vulnerability through your music?

_

I guess I don’t really think about it that much, because I try not to write too much about things that are really gender- or sexualityspecific, really. I tried to write songs for this record that were about real things. I didn’t really bear in mind whether I was being too fragile or not. I tried to not write it from a victim’s perspective, but from a perspective where you’re addressing a truth or a feeling.

There’s a line in your song ‘Cry at films’ that goes ‘I cry at films that show me a good life, that show where I want to be’ and of course you end the song ‘Immature’ saying you feel

ordinary. Do you think the media, movies, and music have altered the way we think we should feel about love and happiness?

_

I think there’s a very romanticized view that is being presented. You know, like in lots of films where you have these great love stories, or even horrific love stories where things are extremely tragic or extremely romantic. I kind of liked the idea of being lost in film and imagining things. Like relating to a scene from a movie and wishing that was your life. Or walking down the street with headphones on and imagining you’re in a scene in a film. I think it’s sort of nice to play around with fantasy and fiction. Just to keep life interesting, and always think about other things, but also appreciating what you’ve got.


Interview / Bright Light Bright Light

‘You shouldn’t have to lie about who you are. Whether it means admitting that you’re gay, a vegan, or that you don’t like clouds’ And do you think that with your lyrics, you’re contributing to that elevated level of emotions in music?

_

Maybe… I think the lyrics are from different perspectives. There are moments where you feel amazing, and there are moments where you feel a little bit less optimistic. Basically, the songs are about how different people and different places make you feel a little bit more or less optimistic about your situation, love and relationships. I kind of drift in and out of the times where you can feel like you’re on top of the world, and times where you’re in a place or with a person that doesn’t let you believe in yourself quite so much.

As an independent artist, you’ve made quite a lot of music videos. In this day and age, where MTV plays nearly no music videos at all anymore,

how important would you say making music videos still is?

_

It’s really important for me, the whole imagery and presentation of it. I’ve always loved pop videos, I love the color, the textures and styling, I love everything like that. You can really tease out part of the personality of the artist and the songs. So I collaborated with lots of different new music video directors, who were interested in playing around with their ideas, and seeing what my music inspired in them and vice versa. I think it’s really interesting; you can do a lot with a music video. There are limitations, obviously, because of budget, and because of MTV not playing stuff as much, or music video television dying out a little bit. But on the internet so many people use YouTube for searching out new music. I thought it was really interesting to do something and just make visuals that people can share and get excited about or comment

on. You just see a little bit more about the person behind the music. I used to get so excited watching music videos on television when I was young, seeing these little insights into the artist’s life, and I really wanted to make music videos that were fun and brought the songs to life a bit.

What would you say has been the greatest challenge so far, in terms of your music career?

_

Probably funding my album, I’d say. I worked really hard and raised the money. That’s why it took a while to put it together. There are infinite ways you can wait for people to get involved, but I found a team that I really liked, so I just worked really hard and put the money together. I worked out the best way to do it, the best places somebody could go, invested in visuals and artwork and found brilliant people to work with, who were interested enough to do it within my budget.

07


It was quite a big challenge but it meant that the relationships were quite organic, and I was extremely happy with the people that I got to work with on the record.

You host a 90s club night at Vogue Fabrics Dalston in London and you also incorporate a lot of 90s music in the mash-ups you do. What’s your fascination with music from that era, aside from it probably being the music you listened to when you were a teenager?

cover version of it. I just don’t think anyone can ever do a good version of that. It’s just so unique. There’s something about that song which gets me every time, and I would love to do an amazing version of it, but I don’t think I could ever, ever make that happen.

There are still quite a few artists who prefer to keep their homosexuality a secret - Mika’s only just come out pretty recently. Was it ever a conscious decision to be openly gay from the get-go?

_

Yeah, I think it was. When I was growing up, I didn’t have a lot of role models who were gay who I felt I could really relate to. When I was growing up a lot of the ‘out’ gay men were quite flamboyant and theatrical, super-confident people. I loved them, but I never really felt like them. So I wanted to be somebody that was confidently gay, but in a very matter-of-fact fashion. It’s not the main essence of my music, it’s not my main point, it’s not what I sing about all the time. But I wanted to be very honest about my sexuality, because I don’t feel embarrassed about it in any shape or form, in any situation. So I just

08

Some of the vocals on 90s tracks are absolutely amazing. On a lot of the tracks, like ‘Show Me Love’ by Robin S. or ‘Dreamer’ by Livin’ Joy, the vocals are so distinctive and so unforgettable. I think that the way they arranged that is really amazing. A lot of the songs are sort of deceptively clever. They’re very strong, huge voices – not necessarily great voices, but huge voices – and they’re irresistible. It was just fun! They were songs that made you want to dance, there was a lot of energy involved. I loved what Madonna and Björk were doing in the nineties, her

work with Nellee Hooper was absolutely fucking amazing. Lots of nods towards house culture, pop, funk, I think it was a really playful time.

wanted it to be known, so that I didn’t ever really have to have it as an issue.

a barrier. I’ve never met anyone that I’ve genuinely felt had a problem with my sexuality. I know that a lot of artists talk about it, and that it is a problem in the media or with record labels. Maybe it depends on how you present yourself - I’m not presenting myself as ‘a gay artist’. I’m not trying to be a spokesperson for society; I’m not trying to be somebody whose career relies on sexuality. I don’t think it was really that much of a talking point, when I was talking to people about my music. In fact, it probably helped a little bit, because I have got a lot more people talking about the music. My song ‘Love Part II’ opens with the line ‘clever boy’. Some people picked up on that, some didn’t. And I thought that was really interesting. The people that wanted that to be a talking point could use it, for many people it wasn’t. That was the whole point of writing it. It’s a very matter-of-fact mention of homosexuality, without making it the point of the song. The point of the song is you’re in love with someone, and it doesn’t really matter who it is, but there’s a little clue which you can pick up on if you’re so inclined. If not, it doesn’t matter.

Do you have the desire to be a role model for gay teens at all?

_

No, I don’t have a desire to be a role model, but I just wanted to show that I don’t have a problem with it, so there’s no need for there to be a problem with it. I just think it’s important to be who you are, and not having to lie about it. Whether it means you admit that you’re gay, or whether it means that you’re a vegan, or don’t like clouds – whatever the situation. I didn’t want to have anything about myself that was hidden. It’s one of the factors of who I am, and I didn’t feel the need to pretend otherwise.

Do you think your musical career has ever suffered because of that?

_

Not that I’m aware of. I don’t think it was ever discussed when I was having any meetings about my music. Obviously, it meant that I’ve had a lot more coverage in gay press than I probably would have otherwise. But I don’t think it’s ever been

TEXT: Martijn Tulp / PHOTOS: Alex Petch

You do a lot of mash-ups and you’ve done some covers as well. Is there a song you would never mash-up or cover?

_

‘Hyper-Ballad’ by Björk is one of my favorite songs in the world and I love to sing it, but there’s absolutely no way I would ever do a


NR.180 / MAART 2013 COLOFON

UITGEVER: BLADMANAGER: EINDREDACTIE: VORMGEVING: MEDEWERKERS:

Stichting OUT Media Martijn Tulp Martijn Kamphorst Jeroen de Rooij Robbert Blokland, Johan van Walsem, pe Driessen e.a.

MET DANK AAN:

Rod Evans, Paul Bonham, Lee Roberts, Eva Maria-Glimmer Þorarinsdottir Lange, Guðlaugur Kristmundsson, Eline Ruigrok, de dames van Icelandair op Schiphol, Leifur Wilberg Orrason, JanWillem de Bruin/COC, Jeroen van Lievenoogen, Geert Buytaert, Elliott Matos, Patrick Sebrechts e.a.

COVERFOTO: COVERMODEL: REDACTIE: ADRES:

Lee Roberts Bright Light Bright Light redactie@outmedia.nl Postbus 10482, 1001 EL, Amsterdam tel: 020 - 788 13 55, fax: 0847 - 25 00 22 info@outmedia.nl @gaynightmag facebook.com/gaynightmagazine

Gay&Night is a registered trademark. Entire contents copyright 2006-2013. All rights reserved. No part of this paper, including editorial content, photos, artwork or maps may be reproduced without written permission. All rights to letters, art, articles and photographs sent to Gay&Night will be treated as unconditionally assigned for publication, and are subject to editing. The opinions expressed by the columnists, letter writers and commentators are their own and do not necessarily reflect the opinion of the publisher, editors or staff of Gay&Night. While we support the many fine advertisers who make this publication possible, Gay&Night cannot accept any responsibility for advertising claims.


‘Ik voel me geen man, maar zeker geen vrouw’

Een aantal jaar terug bracht een kleine, langharige vrouw met een grote bril een bezoek aan het Transgender Filmfestival. De enorme genderdiversiteit die daar vertoond werd, zette haar wereld rigoureus op zijn kop. Anno 2013 is het meisje met de jampotglazen getransformeerd in een zelfverzekerde gedaante met een mooie platte borst, een baardje, een tamme hanenkam en een kut. Een mannenkut. Geen hij en al zeker geen zij, gewoon Jiro.

GENDERNOODLES ‘Ik ben Jiro en ik woon pas sinds een maand of vier, vijf in Amsterdam. Ik kom uit Rotterdam, maar ga wel al heel lang uit in de ondergrondse queerscene en een beetje in de transgenderscene in Amsterdam, dus ik ken het hier aardig goed. Ik ben vier jaar geleden begonnen met hormonen en mijn transitie en ben nu 37.’ Maar de persoon die tegenover mij zit lijkt vele malen jonger dan 37. ‘Transmannen die in transitie gaan zien er vaak lange tijd heel jong uit’, legt Jiro me uit, ‘Een effect van de hormonen bij vrouwen die naar man gaan. Dat is mooi meegenomen in de homo-uitgaansscene’. Jiro is al jarenlang actief als activist in de queer- en transgenderscene. ‘Het is een soort alternatieve broeiplek, een groeibriljant die ik nodig heb ter inspiratie. De meerderheid van de transgenders identificeert zich

12

als hetero en voelt zich dus niet altijd even op haar plek in de bundeling met holebi’s. Er is dan ook echt een aparte transgendergemeenschap, met eigen conferenties en bijeenkomsten.’ Jiro was jarenlang actief bij Noodles, een voorloper van Transgender Netwerk Nederland. De naam Noodles is bedacht door een groepje van vijf mensen die zich allen ergens in het midden van het genderspectrum bevinden of er zelfs geheel buiten vallen. Dat eerste kerngroepje ging tijden het allereerste Transgender Filmfestival (2001) uit eten in een Aziatisch restaurant en aten daar allemaal een ander soort noedels. ‘Noedels zijn eigenlijk net als gender. Overal ter wereld bestaan noedels: mie, spaghetti, gnocchi, in ontelbaar veel vormen, net als gender.’ Die grote variëteit in het genderspectrum is volgens Jiro nog voor velen onbekend terrein. ‘Wat je in de media ziet, is bijna

altijd hetzelfde verhaal: een transpersoon is vier jaar oud, weet “het”, dat ze van het andere geslacht zouden moeten zijn, of dat ze in het zogenaamde “verkeerde lichaam” zitten en gaat dan in een soort van lineaire ontwikkeling richting een operatie. Eind goed, al goed. Het is een tamelijk simpel en vooral medisch verhaal, geconcentreerd op hormonen en operaties. In de werkelijkheid zie je juist vaak dat transmensen ervoor kiezen om bepaalde dingen niet te doen. Niet iedereen kiest voor hormonen, of laat alles opereren.’ ‘Ik denk zelf dat het oude Transgender Filmfestival wel zo’n beetje het belangrijkste emanciperende evenement voor transgenders in Nederland is geweest. Het festival liet die totale diversiteit zien die er bestaat. Zo zijn er veel mensen die geen strakke genderidentiteit hebben, dynamisch zijn, van mannelijkheid naar vrouwelijkheid kunnen switchen of zelfs


Interview / Jiro Ghianni

‘Ik denk nog steeds weleens dat mensen het aan me kunnen zien’ mensen die helemaal niets hebben met de termen man en vrouw. Dat was voor mij mindblowing. Mijn hersenpan sprong zo’n beetje uit elkaar. Ik had nog nooit in mijn leven transmannen gezien. Ik was gewoon een meisje met lang haar en een grote bril en ik dacht: wat, wat, wat? Wat is dit? Wauw. Het is ook echt ongelofelijk om te zien hoe enorm transmannen kunnen veranderen als ze eenmaal met die hormonen beginnen. Zelf ben ik iemand op het genderspectrum zonder vaste genderidentiteit. Ik zie wel aan anderen dat ze zich man voelen of daar iets in willen veranderen. Cultureel beweeg ik me als nicht, omdat mij dat het beste ligt, maar ik voel me geen man. Het is wel een rol waar ik iets mee kan en het is zeker zo dat ik me geen vrouw voel. Ik noem mezelf transman om het voor anderen te versimpelen en ik denk nog steeds weleens dat mensen het aan me kunnen zien. Wanneer mensen ernaar vragen, zeg ik ze mij in ieder geval niet als vrouw te zien, want dat accepteer ik niet.

DE MAN MET DE KUT Jiro studeerde aan de kunstacademie in Rotterdam en was daar altijd al veel bezig met gender. ‘Ik deed multimediakunsten, met interactieve robotica. Ik maakte installaties van lichaamsdelen, bijvoorbeeld borsten en penissen, waar je in kon knijpen, waarna er ergens een geluidje vandaan kwam of een projectie startte. Ik was heel erg bezig met seksualiteit. Ik dacht toen dat ik biseksueel was en dat ben ik nu eigenlijk ook nog wel, maar ik vind dat een te simpel woord. Ik kan daar nu niks meer mee, omdat het voor mij heel binair klinkt. Vanuit die interesse kwam ik uit bij een kunstwereld waarin gender een belangrijk thema was. Toen begon er toch iets te dagen van: goh, zoals ik mijn gender beleef, dat is helemaal niet standaard. Ik dacht dat iedereen zich niks voelde, maar dat is dus niet zo. Uiteindelijk ben ik gaan praten met

een aantal transgenders, maar wat meer opleverde was naar dat het filmfestival gaan. Het was voor mij destijds revolutionair om van een transman te horen: “Ik wil geen penis, want ik voel me een man met een kut. Ik heb een mannenkut”. Ik had er nog nooit over nagedacht dat een kut ook mannelijk kan zijn. Dat was een belangrijk moment. Het deed me inzien dat geslachtsdelen niet per se mannelijk of vrouwelijk zijn. Wat voor jou ‘eigen’ voelt, is hetgene wat het beste bij jóú past, ongeacht of allerlei boekjes zeggen dat dat per se mannelijk of vrouwelijk zou moeten zijn.’ En toen was het tijd voor Jiro’s eigen transitie. Het begon met een lang proces bij het genderteam van het VU ziekenhuis in Amsterdam. ‘Het genderteam was heel rechtlijnig wat betreft de wensen en eisen. Jiro is niet mijn geboortenaam. Het is een Japanse naam, die “tweede zoon” betekent. Ik heb ook nog een tijdje een andere naam

13


gehad naast mijn geboortenaam: Joli, maar dat mocht niet van het genderteam, want dat was te vrouwelijk. Na een paar jaar heb ik uiteindelijk wel groen licht gekregen en mocht ik aan de hormonen. Na een jaar slikken mocht ik uiteindelijk mijn borstconstructie-operatie ondergaan en daar was het me om te doen.’ Maar hoe gaat zo’n borstreconstructie in zijn werk. Is het vergelijkbaar met een verwijdering? ‘Het lijkt wel een beetje op borstverwijdering, omdat ze de hele borstklier verwijderen, maar er wordt minder weggehaald dan bij kanker. Daarbij moet de chirurg erop letten dat de littekens precies gelijk lopen met de borstspier, zodat het eindresultaat er natuurlijk uit komt te zien. Waar ze ook op moeten letten, is dat de tepels op een heel andere plek komen te zitten. Bij een vrouwenborst zit de tepel in het midden, maar bij mannen zit-ie meer aan de zijkant. Mijn borsten vond ik echt lastig, verder had ik geen problemen met mijn lijf. Ik ben heel blij met mijn geslachtsdelen, dus die heb ik zo gelaten. Ik heb mijn borstoperatie laten doen in het Slotervaartziekenhuis. Ik had van een aantal andere transmannen gehoord dat daar een sympathieke chirurg werkt. Zij luistert echt naar transmannen en kent ook ons jargon. We zeggen bijvoorbeeld weleens tegen elkaar: “Zeg, heb jij je kippenhok al laten verwijderen”, dat zijn je eileiders, of “De kipfiletjes, zijn die al weg?”, je borsten. Na de operatie voelde ik me heel anders en dat had ik niet verwacht, dat dat effect er ook echt zou zijn. Ik dacht alleen maar: het voelt niet goed dat ik borsten heb. En inderdaad, nu ik een leuke, platte borst heb, voel ik me echt beter.’

14

GENDER, BENDER, BRENDA Een nieuwe, behaarde borst en een flinke hormoonkuur verder, is daar een herboren Jiro. Een herboren Jiro met een flinke seksdrive. ‘Testosteron is een upper. Je krijgt er heel veel energie van en je libido stijgt echt niet normaal. Ik weet nu het verschil tussen een mannelijke en een vrouwelijke seksualiteit.’ Tijd voor nieuwe experimenten, maar waar en hoe en met wie? ‘Ik vind het heel interessant om me in de homowereld te begeven. Er is zo weinig kennis over transmannen. Daar hebben ze vaak nog nooit van gehoord. In die zin vind ik het goed dat LHB en T vaak bij elkaar worden getrokken, zodat de LHB’ers er wat meer over leren. Ik was nieuwsgierig naar cruisen. Ik begreep er niets van. Hoe doe je dat en hoe moet ik dat doen? Ik bedoel, ik heb een mannenkut. Daarom ben ik heel blij met deze tijden van internet en appjes. [Er komt een iPhone tevoorschijn en Jiro tikt een mapje open met acht verschillende datingapplicaties]. Je hebt Grindr, Bender, Scruff, Growlr en zelfs Brenda, een vrouwelijke variant van Bender. Ik had al wel seks met biseksuele mannen, maar zodra die mijn geslachtsdeel zagen, gingen ze me in bed behandelen als vrouw en dat voelt voor mij niet oké. Daarom ging ik maar eens kijken of ik homomannen aan kon trekken. Ik was eerst heel kort anoniem aanwezig op die apps, zonder foto’s, maar dat vond ik toch lastig. Keer op keer bereik je dan een moment dat je een coming-out moet doen. Door er nu gelijk open over te zijn, ontstaat er een soort schifting. Het resultaat verschilt. Ik krijg soms mannen op me af die nieuwsgierig zijn, die zichzelf wel als homo

TEKST: Martijn Kamphorst / BEELD: Johan van Walsem - Studio Johan Fotografie

identificeren, maar dan zeggen: “Wauw, wat jij bent, dat heb ik nog nooit gezien”. Dat vind ik persoonlijk wel oké, dan zien ze je als een soort fetisj. Op Grindr krijg ik vaker dan bij andere apps wel echt vervelende berichten. Daar zitten zoveel mensen op, dat je meer Tokkie-achtige homo’s tegenkomt. De meer gespecialiseerde apps vind ik veel prettiger, daar zit een bepaalde subcultuur in. Via die apps krijg ik veel prettigere reacties en ook mannen die zeggen: “O, ik weet niet zoveel over transmannen, maar ik vind je sexy”. Dat trekt me aan. Ik ben nog steeds wel aan het uitzoeken wanneer ik ja of nee tegen iemand moet zeggen. Soms voel je dat het niet helemaal goed zit. Er zitten figuren tussen die echt niet goed luisteren. Het was wel een verrassing om te zien dat ik homomannen aan kan trekken. Als iemand meteen een berichtje stuurt van “Heb je zin?”, vraag ik overigens wel altijd: ‘Heb je mijn profiel goed gelezen?’. Dan weet ik namelijk nooit zeker of ze wel gelezen hebben dat ik transgender ben. De mannen met wie ik date zijn vaak iets ouder. Ik moet leren welke types ik wel en niet aangenaam vind, dat is een zoekproces. Ik zit nu wel op het punt dat ik heel veel berichten en vragen krijg en ik reageer ook op alles. Er komt ongetwijfeld een punt dat ik er klaar mee ben om mezelf constant te verklaren en dingen uit te leggen, maar momenteel zie ik het ook als een soort activisme om mannen eens kennis te laten maken met de T van LHBT. Meer lezen over Jiro’s ervaringen in de gayscene? Op www.transgold.wordpress. com geeft Jiro tips over transvriendelijke uitgaansgelegenheden. De meest transgender-vriendelijke locaties krijgen zelfs een Golden Seal of Trans* Approval.


Interview / Jiro Ghianni

TRANSCREEN: JIRO’S SELECTIE NADAT KAM WAI KUI EEN AANTAL JAAR GELEDEN STOPTE MET DE ORGANISATIE VAN HET NEDERLANDS TRANSGENDER FILM FESTIVAL, HEEFT JIRO EEN TEAM BIJ ELKAAR GEZOCHT DAT SAMEN HET FESTIVAL DOORZETTE ONDER DE NAAM TRANSCREEN. VAN 8 TOT 12 MEI ZAL HET GENDERSPECTRUM TOT EEN MAXIMUM WORDEN OPGEREKT TIJDENS DE TWEEDE EDITIE VAN TRANSCREEN IN DE ZALEN VAN HET KETELHUIS EN FILMHUIS CAVIA. HIERBIJ ALVAST EEN AANTAL TIPS VAN JIRO. KIJK VOOR MEER INFO EN HET VOLLEDIGE PROGRAMMA OP: WWW.TRANSCREEN.NL

FACING MIRRORS

Facing Mirrors speelt zich af in hedendaags Iran en verhaalt over huisvrouw Rana, die bijverdient als taxichauffeur om de borgtocht van haar gedetineerde man te betalen. Dan stapt op een dag transman Edi in haar taxi, die zo snel mogelijk het land probeert te ontvluchten.

GUN HILL ROAD

Na drie jaar gevangenisstraf te hebben uitgezeten, keert machoman Enrique terug naar de Bronx waar zijn oude leventje volledig op zijn kop blijkt te staan. Zijn vrouw probeert een affaire te verbergen en zijn zoon bevindt zich midden in een gendertransformatie. Onder het toeziend oog van zijn reclasseringsambtenaar wordt Enrique gedwongen om zijn traditionele ideeën over mannelijkheid opzij te schuiven.

MISADVENTURES OF PUSSY BOY

SEXING THE TRANSMAN

Een trilogie van korte ‘intersex’filmpjes: Love, Sick en First Period. De 6 minuten-durende, poppenkastachtige, met de hand geanimeerde filmpjes verbeelden de belevenissen van Alick, een transgenderjongere in de buitenwijken van Kaapstad.

Een intrigerende documentaire die de seksualiteit van transmannen verkent. Interviews waarin transmannen en hun partners hoogstpersoonlijke geheimen over hun sekslevens uit de doeken doen, worden afgewisseld met expliciete fragmenten van seksende transmannen. Buck Angel laat met Sexing the Transman zien hoe transitie kan leiden tot een groter gevoel voor vrijheid en verlangen en tot een grotere bereidheid om nieuwe vormen van genot te verkennen.

15


Je huisarts en jij: 10 zaken die je huisarts moet weten Je huisarts is het eerste aanspreekpunt voor zaken die je gezondheid aangaan. Het is belangrijk dat je je vrij voelt om met hem of haar zaken te bespreken die jij belangrijk vindt. Daarom is het ook goed dat je arts weet dat je homoseksueel bent. Hij of zij kan je dan beter van advies voorzien. Hieronder vind je een lijst met aandachtspunten die je met je arts kunt bespreken. Natuurlijk is ieders situatie anders. Toch is het raadzaam om goed af te wegen welke punten op jouw situatie van toepassing zijn om hierover met je huisarts in gesprek te gaan. 1 Kom uit de kast bij je arts Om je de beste zorg te geven, dient je huisarts op de hoogte te zijn van je (homo)seksualiteit. Als homo heb je specieke behoeften en loop je andere risico’s. Is je huisarts op de hoogte, dan kan hij of zij je de juiste vragen stellen en afgestemde zorg bieden. Zoek een andere huisarts als je merkt dat je huidige arts moeilijkheden heeft met je (homo) seksualiteit. 2 Hiv/aids, Safe Seks, PEP Homo’s hebben een verhoogd risico op hivinfectie. Condoomgebruik vermindert het risico op hiv drastisch. Het is belangrijk dat je je hiv-status kent. Laat jij je elk half jaar testen? Dat kan ook via je huisarts. Breng hem of haar in ieder geval op de hoogte van je status en het feit of je je wel of niet regelmatig laat testen. Ben je hiv-negatief en blootgesteld aan hiv? Bespreek dan met je arts de opties. Doe dit snel, binnen 72 uur kun je het virus tegengaan met een PEP-kuur (Post-Exposure Prophylaxis). Heb je een vaste relatie en is één van jullie hiv-positief, bespreek dan de preventiemogelijkheden met je arts. Of kijk op mantotman.nl voor een PEP-check en adressen waar je, buiten je huisarts om, een kuur kunt krijgen.

B. Dit virus brengt ernstige schade toe aan de lever en kan leiden tot langdurige en chronische gezondheidsproblemen. Het wordt sommigen zelfs fataal. Het komt veel voor onder homomannen. De beste bescherming tegen het Hepatitis B virus is vaccinatie. Mannen die seks hebben met mannen kunnen via hun huisarts, GGD, of manofmietje.nl gratis een vaccinatie krijgen.

3 Laat je vaccineren tegen Hepatitis B Mannen die seks hebben met mannen lopen een verhoogd risico op infectie met Hepatitis

4 Fysieke gezondheid Problemen met het zelfbeeld komen meer voor onder homo’s. Zo is de kans

op eetstoornissen groter. Ook is er een verhoogde kans op een ‘tnessverslaving’; sporten is gezond maar het kan ook te ver gaan. Het gebruik van anabolen of bepaalde andere supplementen kan helpen om snel spieren op te bouwen maar deze kunnen ook een gevaar voor de gezondheid zijn. Zorg dat je arts op de hoogte is van je sportgedrag. Zeker als je wat ouder bent of lichamelijke beperkingen hebt, kan je huisarts je adviseren voordat je aan een intensief sportregime begint. Ook in gezond willen eten en diëten kun je


Jouw site voor gezonde seks

dan hetero’s. De gevolgen van langdurig gebruik van populaire drugs - zoals poppers, XTC en wiet- op de langere termijn zijn vaak niet bekend. Functioneer je door je druggebruik niet meer goed op school, werk, studie of in je relaties met anderen? Zorg dan dat je arts je doorverwijst naar hulp. Gecombineerd gebruik van medicijnen en drugs kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Het wordt daarom ook afgeraden. Veel stoffen in medicijnen en drugs werken op een vergelijkbare manier: ze hebben een effect op je hersenen en worden afgebroken in je lever. Ze kunnen daarom elkaars werking beïnvloeden. Als je hierover open bent, kan je arts je goede info en adviezen geven. Ook roken homomannen meer: tot wel 50% van ons roken. Het is belangrijk dat je arts weet dat je rookt. Het heeft namelijk een effect op de rest van je gezondheid en kan de werking van medicijnen beïnvloeden. 6 Depressies en angst Depressies en andere psychische problemen blijken onder homomannen meer voor te komen. De kans op een psychisch probleem is dus groter. Voor mannen die nog in de kast zitten of mannen die weinig steun hebben in hun omgeving is dit een nog grotere waarschijnlijkheid. Zoek hulp: veel psychische problemen zijn met een juiste behandeling goed aan te pakken. Bespreek het met je arts als je met jezelf in de knoop zit. Hij kan je naar de juiste hulp doorverwijzen.

doorschieten. Homo’s hebben een grotere kans op anorexia en boulimia. Daarnaast is zwaarlijvigheid ook relatief vaak een probleem bij sommige homomannen. Dit veroorzaakt diabetes, hartproblemen en is slecht voor je gewrichten. Praat erover met je arts. Verandert je eetgedrag of je gewicht plots (erg) snel? Zorg dan dat je arts daarvan op de hoogte is. 5 Alcohol, drugs en roken Homo’s gebruiken meer alcohol en drugs

7 Soa Homomannen hebben meer kans op het oplopen van een soa. Op mantotman.nl lees je alles over de verschillende soa in de Mancyclopedie. Veilige seks is de sleutel tot het voorkomen van soa. Het is daarnaast van groot belang dat je je elk half jaar laat testen op soa. Je kunt namelijk iets bij je dragen zonder symptomen, maar het toch doorgeven aan anderen. Bespreek de testopties met je huisarts. Ook kun je je laten testen via GGD, huisarts of Testlab van Man tot Man. 8 Anale seks Door anale seks raakt de anus makkelijk beschadigd. Het is belangrijk om te weten welk effect bepaalde sekstechnieken hebben. En welke gevolgen anale seks kan hebben. Spreek je arts wanneer je last heb van klachten. Voor jou is het misschien

ongemakkelijk: voor je arts is echter weinig nieuw. Toch ongemakkelijk? Online is ook veel informatie te vinden. Kijk bijvoorbeeld op mantotman.nl voor alle informatie over anaal neuken. 9 HPV HPV – de virusgroep die genitale en anale wratten veroorzaakt – wordt gezien als een onschuldig virus. Het speelt echter een rol in de ontwikkeling van anale kanker. Anale kanker komt verhoudingsgewijs veel meer voor bij homomannen. Oorzaak hiervan is dat HPV makkelijker wordt overgedragen door anale seks maar ook doordat homomannen met meer verschillende partners seks hebben. Anale kanker neemt toe onder jonge homomannen en hivpositieve mannen. Vraag je arts naar de opties om je te beschermen. In een volgend artikel gaan we uitgebreider op HPV in. 10 Vertrouw je arts Je arts is er voor jou. Openheid van jouw kant is belangrijk. Een arts kan je niet goed genoeg helpen als hij of zij geen goed beeld van jouw situatie heeft. Soms is het moeilijk om het over bepaalde onderwerpen te hebben. Heb jij dit ook? Probeer dit aan je arts uit te leggen. Of probeer een huisarts te vinden waarmee je wel gemakkelijk praat. Je arts is gebonden aan het beroepsgeheim, alles wat je met hem bespreekt blijft tussen jullie. Maak hier gebruik van en deel je problemen en vraag wat je wil weten over je gezondheid!

Facebook Voel jij je vrij genoeg om met je huisarts te spreken over alle onderwerpen waar je mee zit? Denk je dat je huisarts goed op de hoogte is van zaken die jou gezondheid aangaan? Of heb je zelf punten die niet op deze lijst staan? Deel ze met ons via onze Man tot Man Facebookpagina: kijk op facebook.com/mantotman en discussieer mee!

Ga naar mantotman.nl


Reykjavik iJSprinSeS van het noorden

Met haar 118.000 inwonerS – ruiM een derde van alle iJSlanderS – iS reykJavik dunner bevolkt dan aMerSfoort. MeT HAARtelt 118.000 de Stad INwONeRS – RuIM echter drie keer eeN DeRDe VAN zoveel gaybarS ALLe IJSLANDeRS en Maar liefSt– IS ReykJAVIk DuNNeR twee ‘regenboog’BeVOLkT DAN eventS per Jaar. AMeRSfOORT. De STAD daarbiJ, één blik op TeLT ecHTeR DRIe het zOVeeL betoverende keeR GAyBARS landSchap en eN MAAR LIefST Twee weg ‘ReGeNBOOG’iS alle wrok

eVeNTS PeR JAAR. DAARBIJ, ééN BLIk OP HeT BeTOVeReNDe LANDScHAP eN weG IS ALLe wROk DIe Je

Saga Door middel van een aantal bondige stukjes leiden we je door de pieken en dalen van Björks thuisland. Vertaal zelf de kopjes even, dan breid je gelijk je woordenschat iets uit. Allereerst, een piepklein stukje geschiedenis. Tot en met de jaren zeventig van de vorige eeuw stond IJsland niet bepaald bekend om haar homovriendelijke karakter. De meeste LHBT’s namen de benen en vertrokken richting oorden waar homocultuur al in een iets verder gevorderd stadium was. In 1978 kwam er echter verandering in de vorm van ‘Samtökin 78’: IJslands eerste LHBT-organisatie.

18

die Je eventueel koeSterde tegen het land van iceSave en de eyJafJallaJökull. gay&night reiSde ter gelegenheid van eVeNTueeL kOeSTeRDe roze winterfeStival TeGeN HeT LAND rainbow reykJavik VAN IceSAVe eN De af naar ‘S wereldS eyJAfJALLAJökuLL. noordeliJkSte GAy&NIGHT ReISDe hoofdStad. TeR GeLeGeNHeID VAN een Stad die ROze wINTeRfeSTIVAL hoMoSekSualiteit RAINBOw ReykJAVIk niet accepteert, Af NAAR ‘S weReLDS Maar viert. tot in de NOORDeLIJkSTe HOOfDSTAD. eeN STAD late uurtJeS.

DIe HOMOSekSuALITeIT NIeT AccePTeeRT, MAAR VIeRT. TOT IN De LATe uuRTJeS.

Op doortastende wijze gingen de betrokken activisten de dialoog aan met de media en de politiek en werd er met rappe schreden vooruitgang geboekt. Door middel van voorlichting en het creëren van meer zichtbaarheid, veranderde de tendens. De eerste wettelijke mijlpaal volgde echter pas in 1996, toen geregistreerd partnerschap werd mogelijk gemaakt voor IJslandse LHBT’ers. Inmiddels is het huwelijk uitgebreid voor koppels van gelijk geslacht, mag er worden geadopteerd, is discriminatie bij wet verboden, wordt er ieder jaar uitbundig gaypride gevierd en heeft IJsland sinds 2009

als eerste land ter wereld een openlijk homoseksuele premier in de vorm van Johanna Sigurdardottir. De IJslandse homogemeenschap – die zich niet verrassend vooral bevindt in Reykjavik – is niet groot, maar zeer actief. Hannes, medewerker van plaatselijke LGBT-toerismeorganisatie Pink Iceland omschrijft het misschien het mooiste: ‘Homoseksualiteit wordt in IJsland niet getolereerd, maar gevierd’. Nu is het ook weer niet zo dat, wanneer je als manifeste holebi over straat loopt, mensen links en rechts confettikanonnen op je af

schieten, maar je kunt gewoon hand in hand lopen en je hoeft je ‘s nachts ook geen zorgen te maken dat je op straat in elkaar wordt getimmerd.


Travel / Reykjavik

flJúga Binnen een schappelijke drie uur vliegt Icelandair één keer per dag van Schiphol naar Reykjavíkurflugvöllur. en, ook best wel prettig, het vliegtuigeten bij Icelandair is zowaar lekker! Probeer vooral de kleine cheeseburgertjes met fabrikkusósu (‘factory sauce’) en de Hjónabandssæla (‘happy marriage cake’). Als we één nadeel aan vliegen met Icelandair zouden moeten noemen, is het dat hun terugvlucht naar Amsterdam op het onchristelijke tijdstip van 7:40 uur vertrekt, dus met tijd voor de reis naar het vliegveld en inchecken meegerekend komt het erop neer dat je laatste nacht in IJsland niet bijzonder lang zal zijn. Als je in het vliegtuig bent uitgekeken op het ruime aanbod films, series en muziek (kijk ter voorbereiding even de in IJsland gefilmde Alien-prequel Prometheus, al is het alleen maar voor de gruwelijke abortusscène), kun je je door je tv-schermpje nog laten voorzien van een groot aantal vrij

nutteloze weetjes over de omgeving. ‘The most amazing thing about Iceland is not Vatnjaokull, the largest glacier in Europe or that Iceland uses 99% renewable energy. It is the fact that the most popular restaurant in Iceland is a hot dog stand.’ Dus dat.

natura De beste manier om in een kort tijdsbestek een flinke hap IJslands natuurgeweld te aanschouwen is de Golden circle Tour. een bus brengt je via een toeristische route langs kuddes stilstaande mini-paarden die beslist géén pony’s genoemd mogen worden (maar wel iedere keer enthousiast door je reisleider zullen worden omgeroepen), minuscule woongemeenschappen (bestaande uit vier huizen en een kerk) en verscheidene ijzige bergen en dalen naar de Güllfoss: een overdonderende waterval, die bij helder weer zelfs de meest praatgrage babbelaar doet verstommen. De loopplanken die je

richting de waterval leiden zijn overigens voorzien van verrassend weinig omheining. TLc sprak ooit de wijze woorden: ‘Don’t go chasing waterfalls, please stick to the rivers and the lakes that you’re used to’ en nu snappen we waarom. Het uitzicht is het echter meer dan waard. Tevens kun je de geothermische vallei Haukadalur verkennen, waar je onder andere de geiserbroertjes Geysir (naamgever van het fenomeen) en Strokkur zult aantreffen. Geysir is momenteel al weer enige tijd inactief en heeft waarschijnlijk een aardbeving nodig om wakker geschud te worden, dus je zult het moeten doen met de tevens zeer indrukwekkende Strokkur. Desalniettemin zeker de moeite waard om deze poel elke vijf minuten een 30 meter hoge kolom van water te zien uitspuwen. een SARSmaskertje tegen de bedwelmende rotte eierenlucht (toch die zwavel hè) is overigens geen overbodige luxe. De Golden circle Tour wordt afgesloten 19


met een bezoek aan het park Þingvellir, dat niet alleen een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van de IJslandse democratie, maar waar ook twee tektonische platen uit elkaar bewegen, wat voor indrukwekkende ‘scheuren’ in het landschap zorgt. De Golden circle tour is ook te boeken inclusief een bezoek aan Laugarvatn fontana, een geothermisch zwembad. zo kun je met eigen ogen meemaken hoe geothermische energie gebruikt kan worden, maar het is bovenal een heerlijk zwembad met sauna’s, stoomkamers en warme en minder warme baden, zoals de ijskoude zee, waar de levensmoeien onder ons een duikje in kunnen nemen via een stijger. Over duikjes gesproken, bij een bezoek aan IJsland doe je jezelf tekort als je niet een tussenstop maakt bij het wereldberoemde Blue Lagoon, een kunstmatig geothermisch meer net buiten Reykjavik. Het water is eigenlijk niet meer dan een bijproduct van de geothermische elektriciteitscentrale Svartsengi en bevat naast mineralen een hoge dosis blauwwieren, die het doen lijken of je ronddrijft in liters wasverzachter. Links en rechts vind je bakken met een heerlijk vulkanisch kleigoedje, waarmee je jezelf van een masker kunt voorzien. Als we niet zo’n bomvol programma hadden gehad, hadden onze reisleiders ons op dag 4 van de bodem af kunnen schrapen.

Mattur og drykkur ken je die momenten waarop je bij jezelf denkt ‘dit is het lekkerste wat ik ooit heb gegeten’? Als je van zalm en lamsvlees houdt, zal je die gedachte meerdere keren hebben in IJsland. Op weinig andere plekken

20

ter wereld zijn zalm en lam zó mals. waar je ook gaat ontbijten, lunchen of dineren, er zal altijd een overvloed aan zalm, lam en haring aanwezig zijn. IJsland maakt namelijk gretig gebruik van de producten die moeder natuur haar heeft geschonken. waaghalzen kunnen proberen om het authentieke IJslandse gerecht hákarl (gerijpte haai) (cured shark) te eten, maar zelfs de plaatselijke bevolking heeft daar soms wat moeite mee. Heeft misschien ook wel iets te maken met de bijbehorende ammoniaklucht. Mocht je een brave lezer zijn die ons advies opvolgt en vanuit het vliegveld linea recta richting The Blue Lagoon gaat, geniet dan daarna van een diner in Lava, het restaurant dat grenst aan het blauwe meer, waar je klassieke, traditionele gerechten op een moderne manier krijgt opgediend, omringd door prachtige, imposante rotswanden. Neem ook een kijkje bij MAR: een ode aan – en gelegen in – de oude haven van Reykjavik. De muren, plafonds en meubels zijn rijkelijk voorzien van maritieme ornamenten. Als een ware zeemeermin word je getrakteerd op diverse gerechten geïnspireerd op de zuidAmerikaanse en zuid-europese keuken door een jong, maar zeer punctueel personeel. Reykjavik barst van de koffietentjes, genoeg om een aparte reportage aan te wijden. Als we de beste zouden moeten aanwijzen, is het zonder twijfel kaffismiðja Íslands. Dit knusse koffiezaakje in het midden van het centrum serveert, ook volgens de plaatselijke bevolking, de beste koffie van de stad. Probeer bijvoorbeeld de Sjálfskaparvíti, vrij vertaald: ‘het is je eigen

schuld’, aldus de barista. Het gaat om een kopje zeer, zeer sterke espresso, vergezeld van een kannetje warme melk waar je de boel naar eigen goeddunken mee kunt aanlengen. Het meubilair lijkt zorgvuldig bij elkaar gesnuffeld op goed geïsoleerde zolders van IJslandse grootmoedertjes: oude naaimeubels, wankele krukjes, een platenspeler (die je gewoon zelf kunt bedienen) en authentieke gebreide onderleggertjes. Ook het toilet is voorzien van een uitgebreide wastafel, komode en diverse ornamenten. Sowieso viel het op dat twee van de drie IJslandse herentoiletten lijken uit te gaan van een invalide of op zijn minst zeer omvangrijk persoon. Allicht dat de hokjes voor meer worden gebruikt dan alleen ‘number 1’s’ en ‘number 2’s’.

næturlíf Omdat er minder dan 120.000 mensen in Reykjavik wonen, heeft de gayscene een extreem hoog ‘ons kent ons’ gehalte. Dat betekent dat de plaatselijke bevolking elkaar in het algemeen al ‘gehad’ heeft, en dat jij als toerist letterlijk wordt gezien als nieuw vlees in de kuip. Het is dan ook niet zo moeilijk om tijdens je tripje een of meerdere Vikingmannen of -vrouwen aan de haak te slaan, mocht je daar behoefte aan hebben. Voor de mannen is Grindr rijkelijk gevuld en vrouwen kunnen een kijkje nemen op Qrushr, hoewel daar volgens de locals voornamelijk ‘vrouwen met katten’ op zitten. u bent gewaarschuwd! De stad heeft – wanneer je de vele gayowned en gay-friendly plekken buiten beschouwing laat – maar liefst vier gaybars/clubs. Ten eerste is er Gay 46, een grote


Travel / Reykjavik

dansclub die een pand deelt met The Boys Only club (een cruiseclub, geopend op vrijdag en zaterdag). een gezellig alternatief is kjallarin en 1 februari is er een derde locatie bijgekomen, kiki. Lock the doors, lower the blinds, fire up the smoke machine and put on your heels. Ondanks dat het de kleinste locatie van de drie is, is het namelijk verreweg de meest toegankelijke. wie vroeg op de avond binnenkomt zal allicht denken in een verwilderd café-restaurant terecht te zijn gekomen, maar wie geduld heeft, wordt beloond. Langzaamaan verdwijnen de tafels en stoelen, vult het pand zich tot de nok met aantrekkelijke noorderlingen en voor je het weet sta je als een euforische claustrofoob met uitgestrekte armen ruimte te creëren op de maat van de gezelligste popdeuntjes.

að lokuM Reykjavikkers lijken zich er het afgelopen decennium zeer bewust van te zijn geworden hoe ze hun tradities en natuur op een moderne, hippe manier kunnen presenteren aan de rest van de wereld. De Reykjavikkers lijken werkelijk geen enkel probleem te hebben met de busladingen toeristen die hun vulkanische wonderen jaar in jaar uit komen aanschouwen. Overal word je vriendelijk de weg gewezen en niemand kijkt op of om als je met twintig van je luide vrienden lallend door de straten paradeert. Misschien heeft dat iets te maken met het feit dat ze net te horen hebben gekregen dat ze niks hoeven terug te betalen aan de gedupeerde Nederlandse Icesave-klanten. Misschien.

erheen

eten + drinken

Icelandair vliegt in de winter 6 keer per week en in de zomer 13 keer per week vanaf Schiphol naar IJsland. In de zomermaanden vliegen ze ook 3 keer per week vanaf Brussel. een weekendje IJsland met vlucht en 3 nachten hotel heb je al vanaf € 349,-!

Kaffismiðja Íslands kárastígur 1 www.kaffismidja.is

hotelS Icelandair Hotel Reykjavik Natura – www.IceLANDAIRHOTeLS.cOM: een chique hotel, met ondergrondse spa en ontbijt vanaf 04:00 uur ’s nachts. zo kun je toch nog ontbijten voordat je eerdergenoemde terugvlucht pakt. Icelandair Hotel Reykjavik Marina – www.IceLANDAIRHOTeLS.cOM: een van de nieuwste en hipste hotels, gelegen in hartje centrum en voorzien van een cocktailbar waar de locale bevolking ook in groten getale voor uitrukt. Hilton Reykjavik Nordica – www.ReykJAVIkNORDIcA.HILTON. cOM: hier hebben ze kamers met een bad waarin je weer kunt opwarmen na een frisse dag in de IJslandse natuur en het ontbijt is nergens zo uitgebreid als in het Hilton.

MAR Geirsgata 9 www.marrestaurant.is Kolabrautin Austurbakki 2 www.kolabrautin.is LAVA (bij Blue Lagoon) 240 Grindavík www.bluelagoon.com

organiSatie Pink Iceland is IJslands voornaamste reisorganisatie voor en door LGBT’s. ze zijn expert op het gebied van reizen en evenementen en verzorgen rondreizen, huwelijken en op maat gemaakte luxe reizen. en dat alles met hart voor de zaak en kennis van zaken! Neem zeker even contact met ze op, al is het maar voor wat plaatselijke ‘roze’ tips! www.pinkiceland.is

TekST: Martijn Tulp, Martijn kamphorst / fOTO’S: Leifur wilberg Orrason, eva Maria-Glimmer Þorarinsdottir Lange (p.21, rechterfoto)

21


Reykjavik ice princeSS of the north

wITH HeR 118,000 INHABITANTS – MORe THAN A THIRD Of THe cOuNTRy’S TOTAL POPuLATION – ReykJAVÍk HAS LeSS INHABITANTS THAN AMeRSfOORT: OfTeN RefeRReD TO AS THe GeOGRAPHIcAL ceNTeR Of THe NeTHeRLANDS. HOweVeR, ReykJAVÍk HAS THRee TIMeS AS MANy GAy BARS AND ANNuALLy HOSTS TwO ‘RAINBOw’ eVeNTS. ALSO, ONe GLANce AT THe MeSMeRIzING LANDScAPe AND

ALL yOuR GRuDGeS AGAINST THe LAND Of IceSAVe AND THe eyJAfJALLAJökuLL wILL DISAPPeAR LIke VOLcANIc SMOke. GAy&NIGHT TRAVeLLeD TO THe wORLD’S MOST NORTHeRN cAPITAL TO VISIT wINTeR feSTIVAL RAINBOw ReykJAVÍk AND fOuND IT TO Be A cITy THAT DOeSN’T JuST TOLeRATe HOMOSexuALITy, BuT ceLeBRATeS IT, INTO THe wee HOuRS Of THe MORNING.

Saga

the media and politicians and progress was rapidly made. By providing the northerners with information and creating more visibility and awareness, the tendency changed. The first legal milestone, however, didn’t follow until 1996, when same sex couples were allowed to enter a civil partnership. Nowadays, same sex couples can get married and adopt, discrimination is illegal by law, the capital has a vibrant gay pride celebration each year and since 2009, Iceland is the first country to have an openly homosexual prime minister in the form of Johanna Sigurdardottir.

In several short chapters, we will guide you through the highs and lows of Björk’s homeland. feel free to translate the headers; this will help expand your Icelandic vocabulary. first off, a tiny bit of history. up until the 70s of the last century, Iceland was not particularly known for its gay friendly atmosphere. Most LGBT’s gathered their belongings and moved to places where gay culture was already a bit further developed. In 1978 a wind of change blew across the country in the form of ‘Samtökin 78’: Iceland’s first LGBT-organization. The involved activists started a dialogue with

22

The Icelandic gay community which not surprisingly is located mostly in Reykjavík – is small in size, but big in actions. Hannes, member of local LGBT tourism organization Pink Iceland, probably describes it best: ‘In Iceland, homosexuality is not tolerated, it’s celebrated’. This doesn’t mean that, when walking down the street as an out and proud homosexual, people continuously fire confetti cannons at you, but you can hold hands with your partner and you certainly don’t have to worry about getting the shit kicked out of you during or after a good night out.


Travel / Reykjavik

flJúga Icelandair takes a mere three hours to fly you from Schiphol to keflavíkurflugvöllur. Also worth mentioning, the airplane food at Icelandair is not half bad! especially try the tiny cheeseburgers with fabrikkusósu (‘factory sauce’) and the Hjónabandssæla (‘happy marriage cake’). If we can mention one disadvantage about flying with Icelandair, it’s that their return flight to Amsterdam leaves at the ungodly hour of 7:40am, which means that including the time it takes you to get to the airport and check in your baggage, your last night in Iceland is not going to be a lengthy one. when you’re all done with the airplane’s wide selection of films, series and music (do some prep work by checking out Alienprequel Prometheus – filmed in Iceland – if only for the gruesome abortion scene), you can always sit back and have your TV-screen provide you with an extensive number of

pretty useless facts about the surroundings. ‘The most amazing thing about Iceland is not Vatnjaokull, the largest glacier in europe or that the country uses 99% renewable energy. It is the fact that the most popular restaurant in Iceland is a hot dog stand.’ Right…

natura The best way to see a big chunk of Icelandic nature in a short amount of time, is to participate in the famous Golden circle Tour. A bus drives you past hordes of stationary mini-horses, which should not in any case be referred to as ponies (but will be brought to your attention in a enthusiastic, shouting fashion by your travel guide every single time you drive past them), minuscule communities (consisting of four houses and one church each) and plenty of icy mountains and valleys. After about an hour, you will end up at the magical Güllfoss: an astonishing waterfall, that, when the

weather’s clear enough, will silence even the most talkative individuals amongst you. The pathway leading you to the aquatic miracle is surrounded with surprisingly few railings. TLc once uttered the wise words: ‘Don’t go chasing waterfalls, please stick to the rivers and the lakes that you’re used to’ and now we know why. The view, however, is more than worth it. On the trip, you’ll also visit the geothermal valley of Haukadalur, where you’ll be able to check out hot spring brothers Geysir (namesake of the natural phenomenon) and Strokkur. Geysir has been inactive for quite some time now and will probably need another earthquake to wake up, so you’ll have to make do with the no less impressive Strokkur. It’s more than worth the 5-minute wait to see this seemingly dormant pool transform into a 52ft high column of water and steam. A SARS mask is highly recommended to fend off the nauseating scent of rotting eggs (bloody sulfur). The Golden circle Tour ends with a 23


visit to national park Þingvellir, which not only played an important role in the rise of democracy in Iceland (Google it if you’re interested), but also has two tectonic plates moving apart, resulting in impressive ‘cracks’ in the landscape. Optionally, the Golden circle Tour can be booked to include a visit to geothermal pool Laugarvatn fontana, if you so desire. This way, you can witness yourself how geothermal energy is effectively put to use in Iceland. Most importantly, however, it has a pool, saunas, steam rooms and hot and less hot baths, such as the ice-cold sea, in which the world-weary can take a dive from a pier. Speaking of diving; when in Iceland, you owe yourself a visit to the world-renowned Blue Lagoon, an artificial geothermal lake just outside of Reykjavík. The water in the lake is actually no more than a waste product of nearby geothermal power plant Svartsengi and contains loads of minerals and a high dose of algae, which makes it seem like you’re floating around in liters and liters of milky-blue fabric softener. Left and right, you’ll find containers with a volcanic clayish paste, with which you can help yourself to a nourishing mask. If our itinerary hadn’t been so stuffed, our travel guides could have scraped us of the bottom of the lake on day 4.met een bezoek aan het park Þingvellir, dat niet alleen een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van de IJslandse democratie, maar waar ook twee tektonische platen uit elkaar bewegen, wat voor indrukwekkende ‘scheuren’ in het landschap zorgt.

24

Mattur og drykkur Have you ever had that feeling where you were like: this is the best thing I’ve ever eaten! If you like salmon and lamb, you’ll have that feeling multiple times in Iceland. In few other places in the world will you find lamb and salmon that is so incredibly tender. wherever you have breakfast, lunch or dinner, you will always find a cornucopia of salmon, lamb and herring in a variation of herby pastes. Iceland makes good use of the products Mother Nature has granted it. Daredevils can try the authentic Icelandic dish hákarl (cured shark), but even the locals often have some trouble with that one. could have something to do with the accompanying odor of ammonia. If you’re an obedient reader that follows our advice and heads to the Blue Lagoon straight from the airport, consider having dinner afterwards at Lava. In this restaurant adjacent to the lake, you will be treated to beautifully prepared classic and traditional dishes in a modern fashion, surrounded by impressive, rocky walls. Also worth checking out is MAR, an ode to – and located in – the old harbor of Reykjavík. The walls, ceiling and furniture all contribute to an ‘under the sea’, maritime look. feeling like a proper mermaid, you will be treated to savory dishes inspired by the South American and South european cuisine, by a team of young, yet very punctual waiters. Reykjavík is filled to the brim with nice coffee places, enough for a separate feature item. However, if we had to point out the very best, it would be kaffismiðja Íslands, without

a doubt. This cozy coffee corner in the heart of the city center serves the best coffee in town. Try out the Sjálfskaparvíti, which, according to the barista, freely translates to: ‘it is your own fault’. It’s a cup of very, very strong espresso, accompanied by a can of hot milk, with which you can dilute it as much as you think is necessary. The furniture seems carefully picked out from the well-isolated attics of Icelandic grannies: old knitting machines, wobbly stools, a record player (which you can operate yourself) and authentic knitted doilies. The bathroom also has a sizeable sink, commode and a selection of traditional ornaments. The size of two out of three gents’ bathrooms in Reykjavík makes you wonder if the city is inhabited by a large number of disabled or at least very voluminous individuals. Perhaps the spacious cubicles are used for more than just ‘number 1s’ and ‘number 2s’.

næturlíf Because there are less than 120,000 people living in Reykjavík, the gay scene has a fairly high level of familiarity. In other words, most of the locals have had each other at some point, meaning that all tourists are automatically considered fresh meat. you will not have an extremely hard time hooking up with one or multiple Viking men or -women, if you’re interested in that. for men, Grindr contains an abundance of potential dates; women can check out Qrushr, although according to the locals it’s mostly ‘women with cats’ that use the app. you have been warned! Not taking into account the large number of gay owned and gay friendly venues, the city


Travel / Reykjavik

has no less than four gay bars/clubs. first there is Gay 46, a large dance club, which shares a roof with The Boys Only club (a cruise club, opened on fridays and Saturdays). A good alternative is kjallarin and since the 1st of february an extra location has been added to this list: kiki. Lock the doors, lower the blinds, fire up the smoke machine and put on your heels. All who enter early in the evening might be fooled into thinking they walked into a scruffy diner, but all good comes to those who wait. Slowly but surely, the tables and chairs start to disappear and the venue fills up with attractive northerners. Before you realize it, you’re creating space to the beat of the best pop tunes with arms wide open, like a euphoric claustrophobe.

að lokuM During the last decade, Reykjavík seems to have grown incredibly conscious of how to present its traditions and nature to foreigners in a modern, trendy fashion. The locals seem to have no problem whatsoever with the busloads of tourists that visit their country each year, to gaze at their volcanic wonders. everywhere you go, people will kindly point you the way and no one seems to care if you and twenty of your loud friends stroll through their streets. Maybe it has something to do with the fact that they just heard they will not have to refund a single penny to the unfortunate Dutch Icesave customers. Just maybe.

going there

food + drink

Icelandair flies from Amsterdam to Reykjavik 6 times a week in winter and 13 times a week in summer. In the summer months, three flights a week depart from Brussels. Prices for a weekend in Iceland, including a three night stay at a hotel, start at only € 349.-!

Kaffismiðja Íslands kárastígur 1 www.kaffismidja.is

hotelS Icelandair Hotel Reykjavik Natura – www.IceLANDAIRHOTeLS.cOM: a chique hotel, with an underground spa and breakfast from 4am. That way, you will at least be able to get yourself something to eat before taking aforementioned return flight. Icelandair Hotel Reykjavik Marina – www.IceLANDAIRHOTeLS.cOM: one of the newest and most trendy hotels, situated in the heart of the city center. It has a cocktail bar, which is very popular amongst the locals. Hilton Reykjavik Nordica – www.ReykJAVIkNORDIcA.HILTON. cOM: here they have rooms with a bathtub, which will help you warm up after a day of sightseeing in the freezing cold Icelandic nature. Also, the breakfast doesn’t get better than here.

MAR Geirsgata 9 www.marrestaurant.is Kolabrautin Austurbakki 2 www.kolabrautin.is LAVA (bij Blue Lagoon) 240 Grindavík www.bluelagoon.com

organization Pink Iceland is Iceland’s first and foremost gay owned and operated travel and event expert. They work for and with the LGBT community and specialize in day tours, weddings in Iceland, international and domestic events and festivals as well as organizing tailormade luxury travel. And all of that with love for their business and extensive know-how! Be sure to contact them, if only for some ‘pink’ tips on the area, their free booking service and fabulous tours and packages. www.pinkiceland.is

25


EigEntijdsE dans-hit rapt van niEuw-ZEElandsE douglas wright naar dEn haag

26


Holland Dance Events: Rapt rapt: dE vErrukking van hEt lEvEn In rapt verkent Wright de drempel tussen waken en slapen, leven en dood. De voorstelling is een aaneenschakeling van prikkelende beelden en spookachtige, onvergetelijke dansseries, die uitblinken in rust en kracht. Met muziek van de 17e eeuwse barokcomponist Heinrich Franz Biber en componist David Lang is rapt doordrenkt van de zuivere en humoristische handtekening van de innovatieve kunstenaar Wright.

Do 11 & vr 12 APRIL 2013, LuCENT DANSTHEATER, DEN HAAG tickets: www.ldt.nl www.holland-dance.com Kassa 070-8800333

Choreograaf Douglas Wright is de icoon van de moderne dans in Nieuw-Zeeland en een van de meest visionaire kunstenaars van down under. Hij brengt zijn nieuwste voorstelling rapt op 11 en 12 april naar het Lucent Danstheater in Den Haag, in het kader van de Holland Dance Events.

Douglas Wright is choreograaf en schrijver. Hij liet zijn sporen na als begenadigd danser bij gezelschappen zoals Limbs Dance Company of New Zealand, Paul Taylor Company of New York en DV8 Physical Theatre of London. Maar zijn succesvolle danscarrière kwam ten einde omdat zijn gezondheid hem parten ging spelen. Wright werd gediagnosticeerd met AIDS, dat zijn verdere loopbaan als choreograaf ook zou beïnvloeden. Door critici wordt hij omschreven als perfectionist en buitengewoon creatief talent, die met passie, humor en grote sensibiliteit de betekenis van het leven onderzoekt.

Hij heeft 30 choreografieën op zijn naam staan en hij schreef drie boeken, waaronder Ghost Dance die de lijst haalde van 50 Gay and Lesbian Books Everybody Must Read. Het is de hoogste tijd om in Nederland en vervolgens in Europa opnieuw kennis te maken met Douglas Wright. In 2011 heeft het Auckland Arts Festival Douglas Wright uitgenodigd om een nieuwe avondvullende productie te creëren: rapt. Het werd een regelrecht succes, een dansvoorstelling van de fijnste soort waarin Wright ons met volle kracht van de verrukking van het leven overtuigt.

‘wright has always bEEn thE mastEr of arrEsting visual imagE, rich in mEaning, fuEllEd by a piErcing intEllEct, EclEctic imagination and a punishingly, spEcific point of viEw.’ – NZ Herald 27


Mannen van de Tango

Mannen van de Tango In Mannen van de Tango, de nIeuwe productIe van het InternatIonaal danstheater, verkent choreografe neel verdoorn de essentIe van de tango, het vuur achter de dans. op de maat van lIvemuzIek van de legendarIsche osvaldo puglIese, uItgevoerd door zaraté, laat ze haar mannen (en vrouwen) dansen naar haar pIjpen. gay&nIght sprak met patrIck, mIchael en wIllIam over deze abstracte samensmeltIng van klassIeke argentIjnse tango en moderne dans. samen met nog een vierde mannelijke danser – de nederlandse dries – vormen patrick, michael en william de mannen van de tango. geen vrouwen te bekennen dus? william: ‘o, ja wel hoor, maar wij zijn de sterren (lacht). nee hoor, grapje. er zijn vier vrouwen in het spel’. michael: ‘de meeste mensen verwachten eigenlijk alleen maar mannen te zien wanneer ze de titel horen’. niet een heel absurde veronderstelling, want het waren de mannen die in de tangosalons van de jaren veertig de dienst uitmaakten. zij gingen er constant het duel aan om de verovering van de vrouw. de dansvloer fungeerde als een waar strijdtoneel. michael: ‘dat hebben we ook wel in ons verhaal verwerkt’. In het dagelijks leven zou geen van de heren echter snel een

duel aangaan om het hart van een vrouw te veroveren. michael, william en patrick doen de naam van het gezelschap eer aan. michael (22) is half Indonesisch en half nederlands: ‘mijn vader komt uit java, m’n moeder uit nederland. Ik ben pas vrij laat begonnen met dansen, op m’n achttiende. voorheen deed ik musical, maar op een gegeven moment besefte ik dat mijn hart meer bij de dans ligt.’ de 34-jarige william komt uit californië en verhuisde tweeënhalf jaar geleden naar nederland met zijn noorse man. ‘we hadden al een tijd een relatie toen hij en ik nog in amerika woonden, maar zijn visum verliep bijna. toen hadden we zoiets van, zullen we een lange afstandsrelatie aangaan of zullen we de volgende stap zetten? we besloten te trouwen en te verhuizen naar rotterdam. Ik ben opgeleid als modern danser en heb tevens enige kennis van jazz.’ de duitse patrick (25) begon ook pas op zijn negentiende met dansen. ‘Ik kon niet echt mijn draai vinden op de duitse dansacademies en ben daarom naar nederland verhuisd. Ik heb een dansopleiding gevolgd aan artez en heb onder andere gedanst in een show van ellen ten damme, spitz! In Mannen van de Tango neemt choreografe neel verdoorn de basisprincipes van de argentijnse tango als vertrekpunt om nieuwe vormen van tango neer te zetten. Ironisch genoeg heeft geen van de ‘mannen van de tango’ een achtergrond in ballroomdans, op dries na. william: ‘het stuk is geïnspireerd door de essentie van tango. we doen dus niet per se tangopasjes, maar proberen meer het gevoel over te brengen dat erachter zit. het leiden, het volgen, waar de bewegingen vandaan komen’. patrick: ‘neel neemt het gevoel van de tango als uitgangspunt. bij argentijnse tango draait het bijvoorbeeld veel om de borst en dat past goed bij haar stijl van moderne dans’. de show is als het ware een ontmoeting tussen tango en moderne dans, maar niet op de manier waarop je doorsnee dansfilm losjes hiphop en klassiek ballet probeert te vermengen. william: ‘dit stuk is

toegankelijk én gelaagd. de muzikaliteit van neel is namelijk vrij moeilijk. Ik kom uit een dansachtergrond met meer flow en neel vraagt ons juist vaak om tegen de muziek in te gaan om een apart gevoel te creëren’. om een krachtig plaatje neer te zetten, worden de dansers begeleid door livemuziek. patrick: ‘we mogen ook een klein beetje met de bandleden communiceren op het podium. niet dat we om ze heen dansen of zo, maar meer door middel van oogcontact. dat voegt echt wat toe aan het totaalplaatje’. michael: ‘het geeft je ook heel veel kracht tijdens het dansen. Ik had laatst weer kippenvel tijdens de repetities. je vergeet een beetje hoe mooi livemuziek eigenlijk is. hoewel ze maar met z’n vijven zijn, is het geluid zo krachtig.’ de show is een abstracte samensmelting van klassieke argentijnse tango en moderne, aritmische dans. Wat voor outfits passen daarbij? er valt een korte stilte. william: ‘patrick is naakt, haha, nee hoor, grapje’. patrick: ‘het stuk speelt zich af in de jaren veertig dus het is allemaal erg stijlvol. wij dragen pakken en stropdassen en de dames dragen kleurige jurken’. michael: ‘goddank dat het nu winter is. tijdens de parade voerden we drie keer per avond een preview op met die pakken aan. het was alsof we in een brandende sauna moesten dansen.’ over het verhaal van de show kunnen de heren heel kort zijn. patrick: ‘er is wel een soort skelet, maar het is een abstract stuk’. william: ‘als je er meer dan één keer naar kijkt, kun je er wel een verhaal in zien, aangezien alle afzonderlijke karakters wel ontwikkeling doormaken. maar als geheel is er niet per se een verhaal, dat mogen de kijkers zelf verzinnen’.

Mannen van de Tango toert van februarI t/m aprIl langs dIverse nederlandse theaters. kIjk voor de actuele speellIjst en kaarten op www. Intdanstheater.net/mannen_ van_de_tango.

FOTO: Robert Benschop TEKST: Martijn Kamphorst

29


SWEET LIKE SUGARLAND!

BELGIUM’S FIRST GaY CiRCUit WEEKEND

Stel je voor, een héél bungalow park tot de nok gevuld met mannen. Klinkt als een ware snoepwinkel, of niet? Van 13 t/m 16 september 2013 verzamelen de beste nationale en internationale gay party’s en dj’s zich tijdens Sugarland, het eerste circuitweekend van België bij Sunparks Kempense Meren in Mol.

Imagine, a holiday complex filled to the brim with handsome guys. Sounds like a proper candy store, doesn’t it? From the 13th till the 16th of September 2013, the best national and international parties and DJs gather at Sunparks Kempense Meren in Mol, Belgium for Sugarland, Belgium’s first gay circuit weekend.

Van house tot electro, van Madonna tot Prince: met meer dan 10 feesten en 18 dj’s heeft Sugarland voor ieder wat wils. Laat je verrassen door het Sugarland entertainment team met onder andere danslessen, dragqueens, straattheater, crazy fitness by Lady Dada en een mini gay pride.

From house to electro, from Madonna to Prince. With more than 10 parties and 18 DJs, Sugarland has definitely got something for everyone. Let the Sugarland entertainment team surprise you with dance classes, drag queens, street theatre, crazy fitness by Lady Dada, a mini gay pride and much, much more.

Daarnaast kun je genieten van alle faciliteiten van het vakantiepark: een duik in het tropisch zwembad (uiteraard is er een poolparty), culinair genieten met diverse themabuffetten, lekker even sporten en klassiek amusement op de bowlingbaan. Even bijkomen? Het saunacomplex van het park wordt tijdens Sugarland omgedoopt tot de Babylon sauna; zeker ’s avonds wordt dit een stomende place-to-be.

Additionally, you can enjoy all the facilities the holiday complex has to offer, such as a tropical swimming paradise (yes, there will be a pool party), an abundance of themed buffet dinners, sports activities or a good ol’ evening at the bowling alley. Release some stress? The sauna’s of the holiday complex will be transformed into Babylon; a steamy place-tobe, especially in the early hours.

Houd je wel van een beetje luxe? Er zijn ook enkele exclusieve villa’s verkrijgbaar voor twee, vier, of zes personen. Ontbijt is bij deze villa’s inbegrepen en tevens zijn ze allemaal voorzien van dubbele badkamers, flatscreentv’s, een terras en een heuse privésauna!

Fancy a bit of luxury? Book one of the exclusive villas, available for two, four or six people. With these villas, breakfast is included and they come with double bathrooms, flat screen TVs, a terrace and a private sauna!

Alle feesten, shows en sportactiviteiten zijn inbegrepen in het vierdaagse arrangement. Kijk voor meer informatie en boekingen op: www. sugarlandweekend.be. Wees er snel bij, want tickets zijn al verkrijgbaar vanaf € 150,- p.p. Tot en met 1 april geldt een vroegboekkorting van 15% voor de standaardbungalows (4-, 6- of 8-persoons)!

PARTIES FRIDAY

THEME PARTY: Dallasty - The best of the 80’ & ’90. HUNKUT: famous fetish party from Brussels: Sportswear, rubber, neoprene, army, police, uniforms or simply skin? This is the night for you! XXL AFTERPARTY: On a secret location in the park. Limited capacity!

SATURDAY

SPLASH! Biggest Gay Pool Party ‘sunset edition’: party starts in the afternoon at the subtropical aqua dome. WE Party: Famous party with unique visuals, eye-popping light shows, impressive outfits and even more impressive torsos. Popalicious: hitparade à gogo party. XXL Afterparty: On a secret location in the park. Limited capacity!

SUNDAY

SPLASH! Biggest Gay Pool Party ‘sunset edition’: party starts in the afternoon at the subtropical aqua dome. YOU Gay T-Dance: gay party by club You, Brussels. GAYDAR closing party: hosted by Gaydar. A line-up with international allure, special acts and loads of Gaydar gadgets turn this into Sugarland’s unforgettable closing party.

All parties, shows and sports activities are included in the package. For more info and tickets, visit: www.sugarlandweekend.be. Waste no time, because prices start at a mere € 150,- p.p. Standard bungalows (fits 4, 6 or 8 people) are available at a 15% early bird discount until the 1st of April!

LINE UP CARLOS GALLARDO (ES) • WE Party Barcelona • Rapido LEOMEO (FR) • Matinee Sr. EDU (ES) • We Party Barcelona JACK CHANG (UK) • Rapido • PiG • Kluster ANTOINE DE LA CRUZ (NL) • Matinee • La Demence DICKY VENDETTA (NL) • La Demence ALEX CHESNO(BE) • Le YOU ANDREI STAN (RO) • La Demence • Nation DOMY K (LU) • Hunkut • Nation GLEN D (BE) • Lipz KENNE PERRY (BE) • La Demence MARIO (BE) • Red & Blue KRISTOF HENS • Hessenhuis PIERRE DJOSH • Le Club

31


pannekoek / bonaparte antwerpen

Pannekoek, BonaParte antwerPen 20 januari 2013

Op een gure zOndagmiddag, met een veel te aanwezige kater die verOOrzaakt werd dOOr de activiteiten van de avOnd ervOOr, is het altijd twijfelen tussen in bed blijven liggen, een filmpje kijken Of tOch ergens iets gaan drinken? al bijna vier jaar is pannekOek de ideale afsluiter van je weekend! pannekOek vindt elke zOndag plaats van 20:00 tOt 2:00 uur, vOOrafgegaan dOOr planet sjOkOlat dat al Om 17:00 uur begint. tip: Op 24 maart treedt liliane sint pierre Op. niet te missen dus!

33


Party / NYX invites Room Service

NYX iNvites Room seRvice

vrijdag 8 februari 2013

room Service is een wekelijks feest uit Londen, georganiseerd door dj jodie Harsh. elke twee maanden nodigt club NYX jodie uit om samen met een andere vaste dj van room Service naar amsterdam te komen. vaste prik is de fotograaf die alle mensen op de avond vastlegt. de volgende editie staat gepland op vrijdag 19 april in club NYX.

35


Ga ver y&Nig loo ht t s tu k 5

s E x il e! van d a n W il j e h e t H u rt n k o.v. aar wi ans m s albu ake m v. ‘H n@ o n ni e t j e u r t s ’ e u t m e d ? M a il nv pos i a .n e te s t a d re rg e e t l s tu r en! mee

HURTS / EXILE In 2010 brak Hurts door met de single ‘Better Than Love’. Het zwaar gestyleerde duo uit Engeland wist binnen no-time de hitlijsten te veroveren en speelden meerdere keren op diverse Nederlandse en Vlaamse poppodia, waar ze naast eigen materiaal een cover van Kylie Minogue’s klassieker ‘Confide In Me’ ten gehore brachten. Kylie coverde op haar beurt hun single ‘Wonderful Life’ tijdens een radio-optreden. Hun geluid was al aan de bombastische kant, niet voor niets werden de heren tijdens live optredens versterkt door een heuse operazanger. Op Exile is het geluid nóg groots-en-meeslepender geworden. Dat maakt aan de ene kant

best veel indruk, aan de andere kant zorgt het ervoor dat het album soms wat minder vrijblijvend toegankelijk is. Het nummer ‘Blind’ is daarentegen supertoegankelijke meeblèrpop, net als eerste single ‘Miracle’. Op het nummer ‘Sandman’ is, hoe toepasselijk, een kinderkoor te horen dat een klein beetje onheilspellend aandoet. Duister buitenbeentje ‘The Road’, waarvoor zanger Theo zich liet inspireren door het gelijknamige boek van Cormac McCarthy, gaat over een auto-ongeluk. Hurts is op 30 maart te zien in de Melkweg in Amsterdam.

DIDO / GIRL WHO GOT AWAY De Britse singer-songwriter Dido, die in 2000 bekend werd doordat Eminem haar nummer ‘Thank You’ samplede op zijn single ‘Stan’, schaart zich onder het groepje artiesten dat van album tot album geen indrukwekkende muzikale ontwikkeling doormaakt, maar desalniettemin steeds een prima plaat aflevert (zie ook: Aimee Mann, Feist en Annie Lennox). Haar vierde album, Girl Who Got Away, biedt dan ook weinig verrassingen. Het is weer voornamelijk geproduceerd door Dido zelf en haar broer Rollo, ook bekend van de band Faithless. Zelfs gastbijdragen van keyboardvirtuoos Brian Eno, Greg Kurstin (dé popproducer van dit moment) en een gastrap van Kendrick Lamar kunnen er niet voor zorgen dat Dido’s nieuwe album ooit het niveau van ‘prima’ ontstijgt. Tegelijkertijd kun je je afvragen of je zoiets wel van een artiest als Dido moet verlangen. Het experimenteren is niet voor iedereen weggelegd en Girl Who Got Away is zeker geen saai album om naar te luisteren, maar innovatief is anders. Grappig detail, al is het een zijspoor: Dido’s inmiddels 2-jarige zoontje heet Stanley. Toeval, of werd hij vernoemd naar het nummer dat de doorbraak van zijn moeder veroorzaakte?

&ME REGISSEUR: NORBERT TER HALL CAST: TEUN LUIJKX, MARK WASCHKE, VERÓNICA ECHEGUI VERWACHT: OP DE ROZE FILMDAGEN, EN VANAF HALF MAART IN DE BIOSCOPEN. Programmeur Werner Borkes van de Roze Filmdagen beklaagde zich vorig jaar in Gay&Night over de beperkte hoeveelheid Nederlandse films waarin homoseksualiteit aan bod kwam. Zijn gebeden zijn verhoord: alleen al in de eerste drie maanden van 2013 doen gay-related films Matterhorn, De

36

ontmaagding van Eva van End en nu ook &ME de Nederlandse bioscopen aan. De laatste is helaas ook de minste van het trio. &ME speelt zich af in Brussel, waar de homoseksuele Duitse jurist Eduard (Waschke), de idealistische Spaanse stagiaire Edurne (Echegui) en de Nederlandse EUbode Richard (Luijkx) in een verwarrende driehoeksverhouding belanden. Ondanks de wederzijdse aantrekkingskracht slaan alle betrokkenen toch flink aan het twijfelen. Want wie valt nu eigenlijk voor wie? En maken de drie partners elkaar wel echt gelukkig? En belangrijker nog: wat kan het de kijker eigenlijk schelen? De bewerking die

TEKST: Robbert Blokland (film) Martijn Tulp (boek/cd)

regisseur Norbert ter Hall (A’dam - E.V.A.) maakte van de roman Fremdkorper wil maar niet spannend worden. Veel enerverend bedoelde scènes passeren de revue: samen kleren passen! een zwoel ensemble in bed! een inbraak om de liefde te bewijzen! een olijk dansje! En de goede, pan-Europese bedoelingen zijn niet te missen: laten we vooral alle kansen in het leven aangrijpen om elkaar sterker te maken. Maar naarmate het verhaal vordert, gaat het moeilijk kijken en gaat het houterige geneuzel over de zin van het leven van het trio steeds meer tegenstaan.


ZAZIE / CYCLO Het nieuwe album van Franse zangeres Zazie is een stuk beter te behappen dan zijn voorganger Za7ie, waarbij we maar liefst 49 (!) nummers voor onze kiezen kregen, maar door de bomen het bos niet zo goed meer konden zien. Cyclo is meer samenhangend en, altijd fijn, electronischer dan zijn voorganger. Het zou me niets verbazen als Zazie moedwillig haar albums vernoemt naar het meest mindblowing nummer dat erop staat - dat is bij Cyclo en haar voorgaande albums Totem en Rodéo zonder meer het geval. Het titelnummer is onheilspellend en pulserend, alsof het eigenlijk op de soundtrack van de film Tron thuishoort, en bevat zo veel verschillende lagen dat het een soort auditieve spekkoek wordt. Het nummer ‘Tout’ kan er ook wat van; in eerste instantie lijkt het een beetje op die clichématige wannabe edgy muziek die je altijd hoort als ‘ze’ in films of tv-series naar een niet-mainstream club gaan, maar nader onderzoek wijst uit dat er niets wannabe aan ‘Tout’ is. Bovendien krijgt het nummer bonuspunten vanwege het feit dat Zazie met haar heerlijke Franse accent het woord ‘speeddating’ zingt.

YPE / UIT Iedereen die de boekjes van Ype+Willem trouw volgt zag het misschien al een beetje aankomen: het ging niet helemaal goed meer tussen de twee leukste strippers van Nederland. En als je een autobiografische fotostrip maakt, en je real-life relatie gaat uit, dan gaat-ie in je fotostrip dus ook uit. Zo veranderde Ype+Willem in Ype. Het vijfde boekje in de reeks fotostrips heet Uit en gaat logischerwijs over hoe de relatie van Ype en Willem is uitgegaan en wat daar de emotionele en logistieke gevolgen van zijn. Natuurlijk is het lastig om je verse ex-vriend zo ver te krijgen om mee te blijven spelen in fotostrips die over het beëindigen van jullie relatie gaat, dus moest Ype naar creatieve

oplossingen zoeken om toch het verhaal uit de doeken te kunnen doen. Gelukkig is Uit niet een melodramatisch boekje vol zelfmedelijden geworden: Ype stelt zichzelf kwetsbaar op, laat zien wat er door hem heen gaat en hoe hij z’n leven weer oppakt. Zo besluit hij, samen met vriend Aaron en ex (!) Juul te verhuizen naar Amsterdam. Ype’s autobiografische fotostrip blijft gewoon ‘werken’, maar net zoals wanneer één van je favoriete acteurs opstapt uit een serie die je al jaren volgt om carrière te maken op het witte doek, hopen we stiekem toch weer op een gastoptreden van Willem in een volgend deel!

A GOOD DAY TO DIE HARD REGISSEUR: JOHN MOORE CAST: BRUCE WILLIS, SEBASTIAN KOCH, JAI COURTNEY VERWACHT: VANAF EIND FEBRUARI IN DE BIOSCOPEN. In de lijstjes met meest iconische filmpersonages aller tijden doet de cynische New Yorkse agent John McClane het doorgaans goed. Met zijn don’t fuck with me-attitude, zijn gevatte oneliners en zijn bezwete hemdje geldt het hoofdpersonage uit de Die Hard-reeks als de ultieme verpersoonlijking van de masculiene actieheld. De eerste film, die geldt als een mijlpaal in

het genre, maakte bovendien van Bruce Willis een filmster die na drie decennia nog altijd standhoudt in Hollywood.

om zijn van hem vervreemde zoon Jack, die undercover deel uitmaakt van de bende, weer aan zich te binden.

Juist door die memorabele status van de eerste paar films (van de sequels geldt vooral het deel met de overval op Wall Street als een meesterwerk) is het een bijzonder koude douche dat het vijfde deel in de reeks alles wat de voorgangers zo groot maakte volledig te grabbel gooit. Waar McClane het in de eerdere verhalen moest opnemen tegen een groep vileine terroristen, krijgt hij in Die Hard 5 aan de stok met een Russische generaal die uranium verhandelt. McClane ziet in zijn inmenging in dit conflict de ideale methode

Het bizarre plot over familienormen en -waarden zou regisseur John Moore nog vergeven kunnen worden als de film inventieve actiescènes, overtuigende schurken en snedige, cynische dialogen kende. Maar niets van dat al: de oersaaie film sleept zich van explosie naar explosie, zonder ook maar een moment enige indruk te maken. Lekker thuisblijven en in de eigen thuisbioscoop de vorige vier delen nog maar eens kijken.

37


GAY AGENDA

AGENDA

1 MAART TOT 31 MAART 15 MAART: GET OUT Get out, be proud, come dancing! Een teken van leven in de Limburgse gayscene. 15 maart nodigt Get Out drie topacts uit in D’n Hiemel te Maastricht. Dj El Barto draaide eerder op de populaire Lavelöss feesten. The Bitches Collective staan al meer dan vijf jaar aan de top van de Limburgse dj-scene en waren eerder te gast op Solar en Pinkpop! Last but not least zal Ethique Gaylectronique (winnaar COC Songfestival 2012) haar opwachting maken. Voor meer info en kaarten: www.getout-maastricht.nl Get out, be proud, come dancing! There’s a sign of life in the Limburg gay scene. The 15th of March, Get Out invites three top acts to D’n Hiemel in Maastricht. DJ El Barto previously worked his musical magic at the popular Lavelöss parties. The Bitches Collective has been at the top of the Limburg DJ scene for about five years now and previously performed at Solar and Pinkpop! Last but not least there will be a performance by Ethique Gaylectronique (winner COC Songfestival 2012). For more info and tickets, visit: www.getout-maastricht.nl

Amsterdam, Club Church, K!nk.

Amsterdam, Club Church, K!nk.

WOENSDAG 13 MAART

WOENSDAG 27 MAART

Amsterdam, Prik, Prik Party Twisted Dj

VRIJDAG 1 MAART

Amsterdam, Club Church, Naked Bar.

Amsterdam, Club Church, Naked Bar.

Tunes.

Amsterdam, Club Church, (z)Onderbroek.

DONDERDAG 14 MAART

DONDERDAG 28 MAART

Leiden, De Twee Spieghels, Live Music.

Brussel, Fuse, La Demence.

Amsterdam, Club Church, Blue.

Amsterdam, Club Church, Blue.

Tilburg, De Popcorn, Saturday’s Party.

ZATERDAG 2 MAART

Amsterdam, Club Nyx, The Pony Club.

Amsterdam, Club Nyx, The Pony Club.

ZONDAG 3 MAART

Amsterdam, Club Church, (z)Onderbroek.

VRIJDAG 15 MAART

VRIJDAG 29 MAART

Almere, Den Enghel, Happy 2 Hour.

Amsterdam, Club Nyx, 3 X Nyx.

Amsterdam, Club Church, (z)Onderbroek.

Amsterdam, Club Church, (z)Onderbroek.

Amsterdam, Taboo, Sunday Double

Amsterdam, Odeon, Bear Necessity No

Antwerpen, Red&Blue, Bear Necessity.

ZATERDAG 30 MAART

Happy Hour.

Foam Party!

ZATERDAG 16 MAART

Amsterdam, Club Nyx, 3 X Nyx.

Amsterdam, Prik, Prosecco Sunday.

Antwerpen, D-club, D-clubbing.

Amsterdam, Club Nyx, 3 X Nyx.

Antwerpen, D-club, D-clubbing.

Den Haag, Bastacafé, Zilveruitje: Vanmid-

Antwerpen, Red&Blue, Gust Morris - Elof

Antwerpen, D-club, D-clubbing.

Rotterdam, Herr Zimmerman, Herr

dag Optreden Van ??; Na Afloop Van De

de Neve.

Antwerpen, Red&Blue, Alpha Presents

Zimmerman Club Night! - Factory 010,

Middag Is Er Mogelijkheid Tot Mee-eten

ZONDAG 3 MAART

Alex Marte.

Rotterdam.

Voor €7,- Om 18.30 Uur.

Amsterdam, Club Church, (z)Onderbroek.

ZONDAG 17 MAART

Antwerpen, Red&Blue, Elof de Neve -

Leiden, De Twee Spieghels, Live Music.

Amsterdam, De Trut, Trut.

Amsterdam, Club Church, (z)Onderbroek.

Gust Morris.

Tilburg, De Popcorn, Cozy Sunday.

Antwerpen, Red&Blue, Studio Spring

Amsterdam, De Trut, Trut.

ZONDAG 31 MAART

MAANDAG 4 MAART

Break.

DINSDAG 19 MAART

Amsterdam, Club Church, (z)Onderbroek.

Amsterdam, Prik, Cheap Monday! 500cc

DINSDAG 5 MAART

Amsterdam, Club Church, K!nk.

Amsterdam, De Trut, Trut.

Beer 3,-.

Amsterdam, Club Church, K!nk.

WOENSDAG 20 MAART

WOENSDAG 6 MAART

Amsterdam, Club Church, Naked Bar.

Amsterdam, Club Church, Naked Bar.

DONDERDAG 21 MAART

DONDERDAG 7 MAART

Amsterdam, Club Church, Blue.

Amsterdam, Club Church, Blue.

Amsterdam, Club Nyx, The Pony Club.

Amsterdam, Club Nyx, The Pony Club.

VRIJDAG 22 MAART

VRIJDAG 8 MAART

Amsterdam, Club Church, (z)Onderbroek.

Leiden, De Twee Spieghels, Jamsessie.

Amsterdam, Club Church, (z)Onderbroek. Antwerpen, Red&Blue, Lipz. ZATERDAG 9 MAART

Amsterdam, Club Nyx, 3 X Nyx. Antwerpen, D-club, D-clubbing. VRIJDAG 1 MAART

Antwerpen, Red&Blue, Delice Boys 11th

Amsterdam, Prik, Prik Party Twisted Dj

Anniversary.

39

ZATERDAG 23 MAART

Tunes.

Amsterdam, Club Nyx, 3 X Nyx.

Den Haag, Bastacafé, Informatie Centrum

Antwerpen, D-club, D-clubbing.

Basta, Voor Info, Lunch (12-16 U.), Borrel

Antwerpen, Red&Blue, Lovechild.

Of Een Maaltijd (18.30u.).

ZONDAG 10 MAART

ZONDAG 24 MAART

Leiden, De Twee Spieghels, Live Music.

Amsterdam, Club Church, (z)Onderbroek.

Amsterdam, Club Church, (z)Onderbroek.

Rotterdam, Apollo, Café Avond.

Amsterdam, De Trut, Trut.

Amsterdam, De Trut, Trut.

Tilburg, De Popcorn, Party Time.

DINSDAG 12 MAART

DINSDAG 26 MAART

ZATERDAG 2 MAART


GAY AGENDA

AGENDA

WOENSDAG 6 MAART

DONDERDAG 14 MAART

Amsterdam, Prik, After Shopping Cocktail

Den Haag, Bastacafé, Informatie Centrum

Amsterdam, Taboo, Cocktailnight.

Amsterdam, Prik, After Shopping Cocktail

Sale!.

Basta, Voor Info, Lunch (12-16 U.), Borrel

Den Haag, Bastacafé, Yogay, Yoga Voor

Sale!.

Den Haag, Bastacafé, Informatie Centrum

Of Een Maaltijd (18.30u.).

Holebi’s, Elke Woensdagavond Op De 2e

Den Haag, Bastacafé, Meltingpot: Spring

Basta, Voor Info, Lunch (12-16 U.), Borrel

Leiden, De Twee Spieghels, Live Music.

Etage, Info Via Yogay@casema.nl .

Party.

Of Een Maaltijd (18.30u.).

Rotterdam, Apollo, Café Avond.

Den Haag, Bastacafé, Cafe-avond Met

Den Haag, Bastacafé, Informatie Centrum

Tilburg, De Popcorn, Cheapy Th!rstdag.

Tilburg, De Popcorn, Party Time.

Om 18.30 U. Eetcafe (€7,-, Aanmelden

Basta, Voor Info, Lunch (12-16 U.), Borrel

VRIJDAG 22 MAART

ZATERDAG 30 MAART

Vooraf).

Of Een Maaltijd (18.30u.).

Amsterdam, Prik, Prik Party Twisted Dj

Leiden, De Twee Spieghels, Live Music.

DONDERDAG 7 MAART

Tilburg, De Popcorn, Cheapy Th!rstdag.

Tunes.

Tilburg, De Popcorn, Saturday’s Party.

Amsterdam, Prik, After Shopping Cocktail

VRIJDAG 15 MAART

Den Haag, Bastacafé, The Quirky Un-

ZONDAG 31 MAART

Sale!

Amsterdam, Prik, Prik Party Twisted Dj

plugged Sessions(onderdeel Lesbianfes-

Almere, Den Enghel, Happy 2 Hour.

Den Haag, Bastacafé, Informatie Centrum

Tunes.

tival).

Amsterdam, Taboo, Sunday Double

Basta, Voor Info, Lunch (12-16 U.), Borrel

Den Haag, Bastacafé, Informatie Centrum

Den Haag, Bastacafé, Informatie Centrum

Happy Hour.

Of Een Maaltijd (18.30u.).

Basta, Voor Info, Lunch (12-16 U.), Borrel

Basta, Voor Info, Lunch (12-16 U.), Borrel

Leiden, De Twee Spieghels, Live Music.

Tilburg, De Popcorn, Cheapy Th!rstdag.

Of Een Maaltijd (18.30u.).

Of Een Maaltijd (18.30u.).

Tilburg, De Popcorn, Cozy Sunday.

VRIJDAG 8 MAART

Leiden, De Twee Spieghels, Live Music.

Leiden, De Twee Spieghels, Live Music.

VRIJDAG 1 MAART

Amsterdam, Prik, Prik Party Twisted Dj

Rotterdam, Apollo, Café Avond.

Rotterdam, Apollo, Café Avond.

Tunes.

Tilburg, De Popcorn, Party Time.

Tilburg, De Popcorn, Party Time.

Den Haag, Bastacafé, Informatie Centrum

ZATERDAG 16 MAART

ZATERDAG 23 MAART

Rotterdam, Coc Rotterdam, Coc Open.

Basta, Voor Info, Lunch (12-16 U.), Borrel

Amsterdam, Prik, Prik Party Twisted Dj

Amsterdam, Prik, Prik Party Twisted Dj

DINSDAG 5 MAART

Of Een Maaltijd (18.30u.).

Tunes.

Tunes.

Rotterdam, Coc Rotterdam, Beefcake

Leiden, De Twee Spieghels, Live Music.

Leiden, De Twee Spieghels, Live Music.

Leiden, De Twee Spieghels, Live Music.

In L/v.

Rotterdam, Apollo, Café Avond.

Tilburg, De Popcorn, Saturday’s Party.

Tilburg, De Popcorn, Saturday’s Party.

DONDERDAG 7 MAART

Tilburg, De Popcorn, Party Time.

ZONDAG 17 MAART

ZONDAG 24 MAART

Rotterdam, Coc Rotterdam, Ooxo.

ZATERDAG 9 MAART

Almere, Den Enghel, Happy 2 Hour.

Almere, Den Enghel, Happy 2 Hour.

Rotterdam, Coc Rotterdam, Coming-

Amsterdam, Prik, Prik Party Twisted Dj

Amsterdam, Taboo, Sunday Double Happy

Amsterdam, Prik, Prosecco Sunday.

outcafé.

Tunes.

Hour.

Amsterdam, Taboo, Sunday Double Happy

VRIJDAG 8 MAART

Leiden, De Twee Spieghels, Live Music.

Amsterdam, Prik, Prosecco Sunday.

Hour.

Rotterdam, Coc Rotterdam, Coc Open.

Tilburg, De Popcorn, Saturday’s Party.

Den Haag, Bastacafé, Zilveruitje (een

Den Haag, Bastacafé, Ooxo. Soosmiddag

ZONDAG 10 MAART

ZONDAG 10 MAART

Groep Homo/lesbische 50plussers): Van-

Voor Holebi´s Met Een Verstandelijke

Amsterdam, Thermos Day & Night, Bingo

Almere, Den Enghel, Happy 2 Hour.

middag ???. Na Afloop Van De Middag

Handicap..

@ Thermos.

Amsterdam, Taboo, Sunday Double Happy

Kunt U Deelnemen Aan Een Maaltijd Om

Leiden, De Twee Spieghels, Live Music.

DONDERDAG 14 MAART

Hour.

18.30 Uur Voor Maar €7.

Tilburg, De Popcorn, Cozy Sunday.

Rotterdam, Coc Rotterdam, Informatie

Amsterdam, Prik, Prosecco Sunday.

Leiden, De Twee Spieghels, Live Music.

MAANDAG 25 MAART

/ Advies.

Leiden, De Twee Spieghels, Live Music.

Tilburg, De Popcorn, Cozy Sunday.

Leiden, De Twee Spieghels, Jamsessie.

VRIJDAG 15 MAART

Tilburg, De Popcorn, Cozy Sunday.

MAANDAG 18 MAART

WOENSDAG 27 MAART

Rotterdam, Coc Rotterdam, Coc Open.

MAANDAG 11 MAART

Amsterdam, Prik, Cheap Monday! 500cc

Amsterdam, Taboo, Cocktailnight.

ZATERDAG 16 MAART

Amsterdam, Prik, Cheap Monday! 500cc

Beer 3,-.

Den Haag, Bastacafé, Yogay, Yoga Voor

Rotterdam, Coc Rotterdam, Asians And

Beer 3,-.

Leiden, De Twee Spieghels, Jamsessie.

Holebi’s, Elke Woensdagavond Op De 2e

Their Friends.

Leiden, De Twee Spieghels, Jamsessie.

WOENSDAG 20 MAART

Etage, Info Via Yogay@casema.nl .

DONDERDAG 21 MAART

WOENSDAG 13 MAART

Amsterdam, Taboo, Cocktailnight.

Den Haag, Bastacafé, Cafe-avond Met

Rotterdam, Coc Rotterdam, Info&advies.

Amsterdam, Taboo, Cocktailnight.

Den Haag, Bastacafé, Orpheus (homosek-

Om 18.30 U. Eetcafe (€7,-, Aanmelden

VRIJDAG 22 MAART

Den Haag, Bastacafé, Yogay, Yoga Voor

sualiteit Binnen Een Huwelijk): 2e Etage.

Vooraf) .

Rotterdam, Coc Rotterdam, Coc Open.

Holebi’s, Elke Woensdagavond Op De 2e

Den Haag, Bastacafé, Yogay, Yoga Voor

Den Haag, Bastacafé, Informatie Centrum

DONDERDAG 28 MAART

Etage, Info Via Yogay@casema.nl.

Holebi’s, Elke Woensdagavond Op De 2e

Basta, Voor Info, Lunch (12-16 U.), Borrel

Rotterdam, Coc Rotterdam, Informatie

Den Haag, Bastacafé, Cafe-avond Met

Etage, Info Via Yogay@casema.nl .

Of Een Maaltijd (18.30u.).

& Advies.

Om 18.30 U. Eetcafe (€7,-, Aanmelden

Den Haag, Bastacafé, Cafe-avond Met

DONDERDAG 28 MAART

VRIJDAG 29 MAART

Vooraf) .

Om 18.30 U. Eetcafe (�7,-, Aanmelden

Den Haag, Bastacafé, Informatie Centrum

Den Haag, Stichting Rainbow Den Haag,

Den Haag, Bastacafé, Informatie Centrum

Vooraf) .

Basta, Voor Info, Lunch (12-16 U.), Borrel

Interculturele Gezelligheidsbijeenkomst

Basta, Voor Info, Lunch (12-16 U.), Borrel

Den Haag, Bastacafé, Informatie Centrum

Of Een Maaltijd (18.30u.).

Met Een Maaltijd (€6,-), Diverse Optre-

Of Een Maaltijd (18.30u.).

Basta, Voor Info, Lunch (12-16 U.), Borrel

Tilburg, De Popcorn, Cheapy Th!rstdag.

dens En Dj Jack.

Of Een Maaltijd (18.30u.).

MEER/MORE

ZONDAG 31 MAART

Rotterdam, Coc Rotterdam, Zondagmiddagsalon Voor De Oudere Homo En Lesbiënne, Geen Leeftijdsgrenzen.

DONDERDAG 21 MAART

VRIJDAG 29 MAART 40


GOING AMSTERDAM / WELCOME +31206248074 http://www.amistad.nl ITC Hotel 26 Prinsengracht 1051 +31206230230 http://www.itc-hotel.com (Daily from 10am-11pm)

p41

Quentin Hotel 27 Leidsekade 89 +31206262187 http://quentinamsterdam.com/ The Golden Bear 28 Kerkstraat 37 +31206244785 http://www.goldenbear.nl (Daily from 8am-10pm)

TOURIST OFFICE Pink Point 29 Westermarkt +31204281070 http://www.pinkpoint.org

08

COC Amsterdam 32 Rozenstraat 14 +31206263087 http://www.cocamsterdam.nl

Café Same Place 01 Nassaukade 120 +31204751981 http://www.sameplace.nl

Akhnaton 09 Nieuwezijds Kolk 25 +31206243396 http://www.akhnaton.nl

Relatietherapeut drs Marcel Holtslag 17 Piet Heinkade 145 +31206712140 http://www.marcelholtslag.nl

Club Church 10 Kerkstraat 52 +31204210392 http://www.clubchurch.nl

Soa Aids Nederland 18 Keizersgracht 392 +31206262669 http://www.soa.nl

(Fri. - Sat. from 10pm-3am, Mon. from 8pm-1am, Tue. - Thu. from 9pm-1am)

Club Stereo 02 Jonge Roelensteeg 4 +31207704037 http://www.clubstereo.nl Mankind 03 Weteringstraat 60 +31206384755 http://www.mankind.nl (Mon. - Sat. from noon-11pm)

Saarein 04 Elandsstraat 119 +31206234901 (Mon. - Thu. from 4pm-1am, Fri. Sun. from noon-1am)

Spijkerbar 05 Kerkstraat 4 +31206205919 http://www.spijkerbar.nl (Sun. - Thu. from 4pm-1am, Fri. - Sat. from 4pm-3am)

WELLNESS Cuts & Curls 06 Korte Leidsedwarsstraat 74 +31206246881 http://www.cutsandcurls.com (Tue. - Fri. from 9:30am-8pm, Sat. from 7am-noon)

Profiles Hair & Body Spa 07 Spuistraat 330 +31206276337 www.proleshairbodyspa.nl (Sun., Tue., Thu. from 9am-6pm, Mon., Wed. from 9am-9pm, Fri. from 9am-5:30pm, Sat. from noon-5pm)

Thermos Beautysalon 08 Raamdwarsstraat 5 +31206239158 http://www.thermos.nl (Sun. from 2pm-8pm, Mon. - Sat. from 1pm-8pm)

(Sun. from 4pm-4am, Tue. from 8pm-midnight, Wed. from 8pm-1am, Fri. - Sat. from 10pm-5am)

The Sugar Factory 11 Lijnbaansgracht 238 +31206270008 http://www.sugarfactory.nl

EVENT ORGANISER Stichting ProGay 12 Korte Leidsedwarsstraat 12 +31614793189 http://www.progay.nl

GALLERIES Studio Jos Ament 13 Singel 344 +31204282025 http://www.studiojosament.nl

HEALTH Detlef Wittgens Massage 14 Lijnbaansgracht 263 +31204216189 http://www.detlef.nl

The Natural Health Company 19 Vijzelstraat 1 +31206244533 http://www.tnhc.nl (Sun. from noon-6pm, Mon. - Wed. from 10am-6:30pm, Thu. from 10am9pm, Fri. - Sat. from 10am-6:30pm)

Your Health Store 20 Prinsengracht 502 +31207670095 http://www.your-healthstore.nl (Sun. - Mon. from 1pm-6:30pm, Tue. - Wed. from 10am-6:30pm, Thu. from 10am-9pm, Fri. - Sat. from 10am-6:30pm)

HOTEL/SHORTSTAY Chic and Basic 21 Herengracht 13-19 +31205222345 http://www.chicandbasic.com/ ned/hotel_amsterdam/ Chico's Guesthouse 22 St. Willibrordusstraat 77 +31615353056

Hiv Vereniging Nederland 15 Eerste Helmerstraat 17B-3 +31206892577 http://www.hivnet.org

Clemens Hotel 23 Raadhuisstraat 39 +31206246089 http://www.clemenshotel.nl

(Mon., Tue., Thu., Fri. from 2pm10pm)

Freeland Hotel 24 Marnixstraat 386 +31206227511 http://www.hotelfreeland.nl

Psychotherapeut Dr. Thijs Maasen 16 Hartenstraat 31 +31206387321 www.homopsycholoog.nl

(Daily from 7am-11pm)

Hotel Amistad 25 Kerkstraat 42

Stichting OUT Media 53 Keizersgracht 205 +31207881365 http://www.outmedia.nl

(Mon. - Fri. from 10:30am-6:30pm, Sat. from noon-6:30pm, Sun. closed)

Bronx 66 Kerkstraat 53-55 +31206231548 http://www.bronx1976.com (Daily from 10am-10pm)

Dom 67 Spuistraat 281 a-c +31204285544 http://www.dom-shop.com (Daily from 11am-8pm)

Dusedo 68 Moezelhavenweg 49-53 +31206260702 http://www.dusedo.com Out of the Closet 69 Jodenbreestraat 158 +31206203055 http://www.outofthecloset.org (Sun. from noon-6pm, Mon. - Sat. from 10am-7pm)

Robin & Rik 70 Runstraat 30 +31206278924 (Wed. - Sat. from noon-6pm)

SAUNA Thermos Sauna 71 Raamstraat 33 +31206239158 http://www.thermos.nl (Daily from noon-8am)

SERVICES Connecting Differences 72 Gerard Doustraat 138C +31206626309 http://connectingdifferences.nl

Zij aan Zij 55 Postbus 14508 +31202215276 http://www.zijaanzij.nl

Michael's Boys Escorts 73 Vondelkerkstraat 15-hs +31206181824 www.michaelsboysescorts.com

(Fri. from 8pm-11pm)

RESTAURANTS

Donderdagavond Eet Club (DEC) 35 Postbus 3213 http://www.donderdagavondeetclub.nl

't Sluisje 56 Torensteeg 1 +31206240813 http://www.sluisje.nl

Roze Uitvaart 74 Utrechtsedwarsstraat 85-C +31207712997 http://www.rozeuitvaart.nl

De Zóciëteit 34 Nieuwezijds Voorburgwal 282a +31610158626 http://www.zocieteit.nl

(Mon. - Fri. from 9am-9pm)

Stichting Homomonument 52 Postbus 16458 http://www.homomonument.nl

Ceintuurbaan 248 +31206101741 http://www.blue-white.nl

Winq Media BV 54 Postbus 3291 +31203053825 http://www.winq.com

COC Nederland 33 Nieuwe Herengracht 49 +31206234596 http://www.coc.nl

CLUBS

Gay Group 49 Keizersgracht 205 +31204215741 http://www.gaymedia.nl

MVS Gay Station 51 Wibautstraat 150 +31650682298 http://www.mvs.nl

ORGANIZATIONS

BARS

MEDIA Duizendpoot Gay Advertising 48 Spuistraat 44 +31204282123

LUNCHROOMS

Amsterdam Leather Pride 31 Postbus 2782

10

Transgender Netwerk Nederland 47 Rhijnspoorplein 26 +31205739427 www.transgendernetwerk.nl

De Taart van m'n Tante 30 Ferdinand Bolstraat 10 +31207764600 http://www.detaart.com (Daily from 10am-6pm)

71

Stichting Secret Garden 46 Oudeschans 2 +31207786120 www.stichtingsecretgarden.nl

Gay International Press (Gay News) 50 Postbus 76609 +31206791556 http://www.gay-news.com

(Daily from 10am-6pm)

p41

http://www.safeservice.nl

EduDivers 36 Nieuwezijds Voorburgwal 21-3 +31204288073 http://www.edudivers.nl Evangelische Roze Vieringen 37 Keizersgracht 566 +31206990850 http://www.erv-amsterdam.nl Gala 38 Eerste Helmerstraat 17 +31206161979 http://www.gala-amsterdam.nl Gay & Lesbian Switchboard 39 Sarphatistraat 35 +31206236565 http://www.switchboard.nl (Mon., Wed., Fri. from 2pm-6pm)

IHLIA 40 Oosterdoksstraat 110 +31205230837 http://www.ihlia.nl (Mon. - Fri. from noon-5pm, Sat. from 1pm-5pm)

Stichting Dignity Nederland 41 Maranathakerk, Hunsestraat 85 +31206183164 http://www.dignitynederland.nl Stichting Gay Business Amsterdam 42 Lijnbaansgracht 210h +31206208807 http://www.amsterdampride.nl Stichting Hartjesdagen 43 Prins Hendrikkade 53 +31614430451 www.stichtinghartjesdagen.nl Stichting OndersteBoven 44 Rietlandpark 39 +31206815927 http://www.stichtingondersteboven.nl Stichting Safe Service 45 Rozenstraat 8 +31206233794

(Sun. from 6pm-1am, Thu. from 7pm1am, Fri. - Sat. from 6pm-3am)

Hemelse Modder 57 Oude Waal 11 +31206243203 http://www.hemelsemodder.nl (Daily from 6pm-10pm)

Krua Thai Classic 58 Staalstraat 22 +31206229533 http://www.kruathai.nl (Daily from 5pm-10:30pm)

Restaurant Van de buurt 59 Gerard Callenburgstraat 1 www.restaurantvandebuurt.nl (Daily from 10am-midnight)

Ristorante Italiano Fiorentino 60 Overtoom 125 +31206183272 www.ristoranteorentino.nl (Fri. - Sun. from 5:30pm-11:30pm, Mon. - Thu. from 6pm-10:30pm)

The Pantry 61 Leidsekruisstraat 21 +31206200922 http://www.thepantry.nl (Daily from 10:30am-10:30pm)

Warie's Thai Food 62 Rozengracht 235 +31206223638 http://www.wariesthaifood.nl (Daily from 3pm-10pm)

RETAIL 2PR Fashion 63 Oude Hoogstraat 10-12 +31204216329 http://www.2pr.eu (Sun. - Mon. from noon-6pm, Tue., Wed., Fri., Sat. from 10am-6pm, Thu. from 10am-9pm)

Black Body 64 Kerkstraat 173 +31206262553 http://www.blackbody.nl (Mon. - Thu. from 11am-7pm, closed on Sunday)

Blue & White 65

24 uur per dag

SPORTS apollo 75 Pieter Jacobszstraat 27 http://www.amsterdamlowlanders.com DGLA 76 Stadionkade 150 +31206795987 http://www.dgla.nl European Gay & Lesbian Sport Federation 77 Meeuwenlaan 41 http://www.eglsf.info Gay Forcing Bridge 78 Roelof Hartplein 2a +31206629497 http://www.gayforcing.nl Gay Union Through Sports (GUTS) 79 Meeuwenlaan 41 +31206362932

STUDENTS' ASSO CIATIONS A.S.V.Gay 80 Nieuwe Achtergracht 170 +31612774232 http://www.asvgay.nl Gryphus 81 De Boelelaan 1105 www.vu.nl/homonetwerk Stichting UvA Pride 82 Nieuwe Achtergracht 170 http://www.uvapride.nl


GOING AMSTERDAM 14 22 21 23 18

15 05

13

22

19

03 32

16

11

08 09 10

21 26 25

01

06 14

06

17

12 27

30 29

07

27

26 28

24

13

02

23

05

09

20

07 11

08 30

21

17

03 01

04

15 18

12

19

10 29

20

24 02

BARS

+31206236758 www.thewebamsterdam.com

+31206235142 http://www.vrolijk.nu

BARS

Argos 01 Warmoesstraat 95 +31206226595

(Sun. - Thu. from 1pm-1am, Fri. - Sat. from 1pm-2am)

(Sun. 1pm-5pm, Mon. - Fri. from 11am6pm, Sat. from 10am-5pm)

Amstel Fifty Four 01 Amstel 54 +31206234254 http://www.amstelftyfour.nl

(Sun. from 3pm-3am, Mon. - Thu. from 10pm-3am, Fri. - Sat. from 3pm-4am)

Café 't Mandje 02 Zeedijk 63 +31206225375 http://www.cafetmandje.nl (Sun. from 2pm-1am, Tue. - Wed. from 4pm-1am, Fri. - Sat. from 2pm-3am)

Café Bordó 03 Nieuwe Nieuwstraat 20 +31654646007 (Wed. - Thu. from 4pm-1am, Fri. - Sat. from 4pm-1am, Sun. from 4pm-1am)

Café De Barderij 04 Zeedijk 14 +31204205132 http://www.barderij.com (Sun. - Thu. from 4pm-1am, Fri. - Sat. from 4pm-3am)

Cuckoo's Nest 05 Nieuwezijds Kolk 6 +31206271752 http://www.cuckoosnest.nl (Sun. - Thu. from 1pm-1am, Fri. - Sat. from 1pm-2am)

De Engel Next Door 06 Zeedijk 23/25 http://www.deengelnextdoor.nl (Sun., Wed., Thu. from 1pm-1am, Fri. Sat. from 1pm-3am)

De Engel van Amsterdam 07 Zeedijk 21 +31204276381 www.engelvanamsterdam.nl (Sun. - Thu. from 1pm-1am, Fri. - Sat. from 1pm-3am)

Dirty Dicks 08 Warmoesstraat 86 www.dirtydicksamsterdam.com (Sun. - Thu. from 4pm-3am, Fri. - Sat. from 4pm-4am)

Eagle Amsterdam 09 Warmoesstraat 90 www.theeagleamsterdam.com (Sun. from 10pm-3am, Mon. from 10pm-4am, Tue. - Thu. from 10pm3am, Fri. - Sat. from 10pm-5am)

Getto 10 Warmoesstraat 51 +31204215151 http://www.getto.nl (Sun. - Thu. from 4pm-1am, Fri. - Sat. from 4pm-2am)

Prik 11 Spuistraat 109 +31203200002 http://www.prikamsterdam.nl (Sun. - Thu. from 4pm-1am, Fri. - Sat. from 4pm-3am)

The Queen's Head 12 Zeedijk 20 +31204202475 http://www.queenhead.com (Sun. - Thu. from 4pm-1am, Fri. - Sat. from 4pm-3am)

The Web 13 St. Jacobsstraat 6

CINEMA Le Salon 14 Nieuwendijk 22 +31206226565 www.lesalonamsterdam.nl (Daily from 10am-11:30pm)

CLUBS Boysclub 21 15 Spuistraat 21 +31206228828 http://www.boysclub21.nl (Sun. - Thu. from 3pm-1am, Fri. - Sat. from 3pm-2am)

Club Fuxxx 16 Warmoesstraat 96 http://www.clubfuxxx.com (Sun., Thu. from 11pm-4am, Fri. - Sat. from 11pm-5am)

HOTEL/SHORTSTAY Anco Hotel 17 Oudezijds Voorburgwal 55 +31206241126 http://www.ancohotel.nl

TOURIST OFFICE GayTIC 18 Spuistraat 44 +31203301461 http://www.gaytic.nl (Sun. from noon-6pm, Mon. - Sat. from 11am-6pm)

RESTAURANTS

Condomerie 25 Warmoesstraat 141 +31206274174 http://condomerie.com (Mon. - Sat. from 11am-6pm)

Drake's of L.A. 26 Damrak 61 +31206279544 http://www.drakesdirect.com (Daily from 9am-midnight)

ES Collection 27 Zeedijk 61 +31203301770 http://www.escollectionamsterdam.com (Sun. from 2pm-6pm, Mon. - Fri. from noon-8pm, Sat. from noon-6pm)

Gays&Gadgets 18 Spuistraat 44 +31203301461 www.gaysandgadgets.com (Sun. from noon-7pm, Mon. - Sat. from 11am-7pm)

Mister B Leather & Rubber bv 29 Warmoesstraat 89 +31207883060 http://www.mrb.nl (Sun. from 1pm-6pm, Mon. - Wed. from 10:30am-7pm, Thu. from 10:30am-9pm, Fri. from 10:30am-7pm, Sat. from 11am-6pm)

RoB Amsterdam flagship store 30 Warmoesstraat 71 +31206243807 http://www.rob.eu (Sun. from 1pm-6pm, Mon. - Sat. from 11am-7pm)

(Sun. - Thu. from 4pm-1am, Sat. Sun. from 4pm-3am)

Brug 34 02 Utrechtsestraat 19 +31651742055 (Sun. from noon-8pm, Mon. from 8am-8pm, Tue. - Thu. from 8am-1am, Fri. - Sat. from 8am-3am)

Café Chez René 03 Amstel 50 +31204203388 http://www.chez-rene.nl (Sun. - Thu. from 6pm-3am, Fri. - Sat. from 6pm-4am)

Café het Dwarsliggertje 04 Reguliersdwarsstraat 105 +31631552614 www.hetdwarsliggertje.nl (Mon. - Wed. from 5pm-1am, Thu. from 2pm-1am, Fri. - Sat. from 2pm3am, Sun. from 2pm-1am)

Café Rouge 05 Amstel 60 +31204209881 www.caferougeamsterdam.nl (Sun., Mon., Thu. from 5pm-1am, Fri. - Sat. from 5pm-3am)

Café Soho 06 Reguliersdwarsstraat 36 +31204223312 http://www.cafe-soho.nl (Sun., Wed. - Thu. from 7pm-3am, Fri. - Sat. from 7pm-4am)

Entre Nous 07 Halvemaansteeg 14 +31206231700 (Sun. - Thu. from 9pm-3am, Fri. - Sat. from 9pm-4am)

Eetcafé de Spaanse Ruiter 19 Nieuwezijds Voorburgwal 90 +31206249857 http://www.genevergenootschap.nl/Erkende_cafes/caf_de_ spaanse_ruiter.php

Underground Fetish 18 Spuistraat 44 www.underground-fetish.nl/

SAUNA

(Sun. from 8pm-4am, Wed. - Thu. from 11pm-4am, Fri. - Sat. from 11pm-5am)

(Sun. - Thu. from 9am-1am, Fri. - Sat. from 9am-3am)

Sauna Damrak 32 Damrak 54 +31206226012 http://www.saunadamrak.com

Hot Spot 09 Amstel 102 +31651989196 http://www.hotspot-cafe.nl

Restaurant Looks 20 Binnen Bantammerstraat 5-7 +31203200949 www.restaurantlooks.com (Mon. - Sat. from 6pm-1am)

RETAIL Adonis 21 Warmoesstraat 92 +31206272959 Alfa Blue 22 Nieuwendijk 26 +31206271664 http://www.alfablue.com (Daily from 9am-10pm)

Amsterdam Gay Zone 15 Spuistraat 21 +31206258797 (Daily from 11am-11pm)

Boekhandel Vrolijk 24 Paleisstraat 135

(Daily from noon-9pm)

Exit Après Chique Café 08 Reguliersdwarsstraat 42

(Sun., Tue. - Thu. from 8pm-3am, Mon. from 9pm-3am, Fri. - Sat. from 8pm-4am)

Lellebel 10 Utrechtsestraat 4 +31204275139 http://www.lellebel.nl (Sun. - Thu. from 8pm-3am, Fri. - Sat. from 8pm-4am)

Montmartre 11 Halvemaansteeg 17 +31206207622 http://www.cafemontmartre.nl (Sun. from 5pm-3am, Mon. from 8pm-11pm, Tue. - Sat. from 5pm-3am)

Reality Bar 12 Reguliersdwarsstraat 129 +31206393012 (Sun. - Thu. from 8pm-3am, Fri. - Sat.

from 8pm-4am)

Taboo 13 Reguliersdwarsstraat 45 +31207753963 http://www.taboobar.nl (Sun. - Thu. from 5pm-3am, Fri. - Sat. from 4pm-4am)

The House of Rising 14 Reguliersdwarsstraat 41 +31203202244 www.thehouseofrising.com (Tue. from Thu. from 4pm-1am, Fri. Sat. from 4pm-3am)

Vivelavie 15 Amstelstraat 7 +31206240114 http://www.vivelavie.net (Sun. - Thu. from 4pm-3am, Fri. - Sat. from 6pm-4am)

WELLNESS El Encanto Hairsalon 16 Reguliersdwarsstraat 33 +31203319142 www.elencantohairsalon.nl (Sun. from 1pm-6pm, Mon. - Tue. from noon-6pm, Wed. - Sat. from noon-8pm)

Hot Heads 17 Reguliersdwarsstraat 4 +31206268075

www.lunchroomdowntown.nl (Daily from 11am-9pm)

RESTAURANTS Garlic Queen 24 Reguliersdwarsstraat 27 +31204226426 http://www.garlicqueen.nl (Wed. - Sun. from 5pm-11pm)

La Margarita 25 Reguliersdwarsstraat 47-49 +31206230707 http://www.lamargarita.nl (Daily from 5pm-11pm)

Restaurant Saturnino 26 Reguliersdwarsstraat 3-5 +31206390102 http://www.saturnino.nl (Daily from noon-11:30pm)

RETAIL B1 27 Reguliersbreestraat 4 +31206239546 http://www.b1sex.nl (Sun. from noon-11pm, Mon. - Sat. from 9:30am-11pm)

Man talk 28 Reguliersdwarsstraat 39 +31206272525

(Mon. - Wed. from 11am-6pm, Thu. from 11am-9pm, Fri. - Sat. from 11am-6pm)

(Mon. from 1pm-6pm, Tue. - Wed. from 10am-6pm, Thu. from 10am9pm, Fri. from 10am-6pm, Sat. from 10am-5pm)

CLUBS

Rufskin Amsterdam 29 Reguliersdwarsstraat 54 +31206200129 www.rufskin-amsterdam.nl

Club Air 18 Amstelstraat 16 +31208200670 http://www.air.nl (Closed Mon. - Wed.)

Club NYX 19 Reguliersdwarsstraat 42 Thu. from 11pm-4am Fri. - Sat. from 11pm-5am

Club Roque 20 Amstel 178 +31204210900 http://www.clubroque.nl (Wed. - Thu. from 11pm-4am, Fri. Sat. from 11pm-5am)

COFFEESHOPS Betty TOO! 21 Reguliersdwarsstraat 29 +31629063267 http://www.bettytoo.com (Mon. - Thu. from 3pm-midnight, Fri. - Sun. from 10am-midnight)

The Otherside 22 Reguliersdwarsstraat 6 +31206255541 http://www.theotherside.nl (Daily from 11am-1am)

LUNCHROOMS Downtown 23 Reguliersdwarsstraat 31 +31206229958

(Daily from noon-7pm, closed on Tuesday)

The Shirtshop 30 Reguliersdwarsstraat 64 +31204232088 www.shirtshopamsterdam.nl (Daily from 1pm-7pm)


GOING ANTWERP / WELCOME

38

12

09 18 13

40

17

08 42 51

05

52 11

37

45

47

03

01

19

44

34 50

04 33

23

49

10

22

BARS Bonaparte 01 Grote Markt 21 +3232319626 http://www.bonaparte.be (Sun. from 2pm-midnight, Tue. - Sat. from 8pm-midnight)

Cabin Bar 02 Orteliuskaai 1 +3232269625 (Sat. - Sun. from 4pm-midnight, Mon. - Fri. from 7pm-midnight, closed on Tue.)

Café 't Keizerke 03 Prinsesstraat 38 +3232330986 Café DeLux 04 Melkmarkt 18 +3232321766 http://www.cafedelux.be (Daily from 11am-2am)

Café Strange 05 Dambruggestraat 161 +32474424901 http://www.cafe-strange.be Den Draak 06 Draakplaats 1 +3232905304 http://www.dendraak.be (Open daily from noon)

Garde Ville 07 Nationalestraat 41 +32477881745 http://www.gardeville.be Hessenhuis 08 Falconrui 53 +3232311356 http://www.hessenhuis.com (Mon. - Fri. from 11am-1:30am, Sat. from 5pm-midnight, Sun. from 6pmmidnight)

Oink Oink Bar 09 Van Schoonbekeplein 3 +3234855440 http://www.oinkclub.com/ (Sun. - Thu. from 9pm-3am)

36

15

Popi Café 10 Plantinkaai 11-12 +3232316131 http://www.popi.be (Sat. - Sun. from 11am-midnight, Mon. - Fri. from 2pm-midnight)

Que Pasa 11 Lange Koepoortstraat 1 http://www.cafe-que-pasa.be (Sun. from 2pm-midnight, Tue., Thu. Sat. from noon-midnight)

Red Star Café 12 Van Schoonbekeplein 9 +3237778099 http://www.redstarcafe.be (Wed. - Sun. from 2pm-midnight)

Rox 13 Geulincxstraat 28 +3232956901

WELLNESS CorpoSano 14 Mechelsesteenweg 104 +3236632039 http://www.corposano.be (Closed on Sunday)

Roxy - Piercings and jewellery 15 Kammenstraat 68 +3232328289 http://www.roxy-shop.be

+32476497931 http://www.the-boots.com (Fri. from 10:30-4am, Sat. from 10:305am, Sun. from 5pm-3am)

The Kinky's 19 Lange Beeldekensstraat 10 +3232950640 http://www.kinkys.be (Mon. from 7pm-3am, Tue. - Thu. from 2pm-2am, Fri. from 7pm-3am)

HEALTH AA-holebigroep 'De Eerste' 20 Draakplaats 1 +3232268715 Boysproject 21 Appelmansstraat 12 +3232939590 http://www.boysproject.be Helpcenter-ITG 22 Sint-Andriesstraat 7 +3232160288 http://www.helpcenteritg.be Sensoa 23 F. Rooseveltplaats 12 +3232386868 http://www.sensoa.be

41

14

Het Roze Huis - Çavaria Antwerpen 28 Draakplaats 1 +3232880084 http://www.hetrozehuis.be Mangho (Man, Getrouwd en Homo) 29 Draakplaats 1 +32496166366 http://www.mangho.be

Othello 41 Oude Vaartplaats 28 +3232266015

Vlaamse Genderkring 32 Draakplaats 1 www.vlaamsegenderkring.be

TRAVEL AGENCY Gay Planet Holidays 33 Arme Duivelstraat 11 +3232311555 www.gayplanetholidays.com (Mon. - Fri. from 9:30am-6pm)

RESTAURANTS

CLUBS D-Club 16 Damplein 27 http://www.d-club.be/

Atthis 25 Geuzenstraat 27 http://www.atthis.be

(Sat. from 11pm-6am)

Dubbelzinnig praatgroep biseksualiteit 26 Draakplaats 1 http://www.dubbel-zinnig.be

(Thu. - Sun. from 11pm-7am)

The Boots 18 Van Aerdtstraat 22

Mark-ara 39 Jozef Reusenslei 17 http://www.mask-ara.be/

Shouf Shouf 31 Draakplaats 1 +32499705007 http://www.shouf-shouf.be

't Braboke 34 Grote Markt 18 +3232263616

Enig Verschil 27 Draakplaats 1 http://www.enigverschil.be

(Sun. from 11:30am-midnight, Tue. Fri. from 10:30am-midnight, Sat. from 5pm-midnight)

Monkey King 40 Lange Dijkstraat 12 +3232263811 http://www.monkeyking.be

ORGANIZATIONS

Red&Blue 17 Lange Schipperskapelstraat 11-13 +3232130555 http://www.redandblue.be

De Nieuwe Kastaar 38 Londenstraat 26 +3232262013 www.denieuwekastaar.be/

Pimpernel40plus 30 Draakplaats 1 +3232189756 www.pimpernel40plus.be

't Kwadraat | Holebi-ouders 24 Draakplaats 1 http://www.tkwadraat.be

(Mon. - Fri. from 10am-6pm, Sat. from noon-6pm)

24

Addis 35 Graaf van Egmontstraat 11 +3232169441 Bourla 36 Graanmarkt 7 +3232018339 http://www.bourla.be (Mon. - Thu. from 11am-midnight, Fri. - Sat. from 11am-1am)

Café Confituur 37 Minderbroedersrui 38 +3232943950 (Wed. - Sun. from 11am-midnight)

Padi Asianfood Gallery 42 Koolkaai 9A +3232251446 (Mon. - Sat. from 6pm-11pm)

Publique 43 Graaf van Egmontstraat 2 +3232372595 www.publique-restaurant.be (Daily from 9am-11pm)

Reload 44 Korte Winkelstraat 11 +32475964284 www.reloadantwerpen.be (Tue. - Sat. from 5pm-11pm)

Sjalot en Schanul 45 Oude Beurs 12 +3232338875 http://sjalotenschanul.be (Thu. - Mon. from 5pm-10pm, closed on Tuesday and Wednesday)

RETAIL Boekhandel 't Verschil 46 Minderbroedersrui 33 +3232260804 http://www.verschil.be (Sun. from 1pm-6pm, Wed. - Sat. from 11am-6pm)

De Onderkant 47 Minderbroedersrui 33

06

+3232260804 http://www.onderkant.be (Sun. from 2pm-6pm, Wed. - Sat. from 11am-6pm)

Erotische verbeelding 48 Kloosterstraat 165 +3232268950 www.erotischeverbeelding.be (Mon. - Sat. from 11am-6pm)

Gay Ron 49 Van Wesenbekestraat 54 +3232340443 http://www.gayron.be (Sat. - Sun. from 2pm-10pm, Mon. Fri. from noon-10pm)

Man Playz 50 Sint-Jacobsmarkt 75 +3237707393 http://www.manplayz.be/ (Mon. - Fri. from 2pm-10am)

Plan B 51 Klapdorp 54-56 +3232337393 (Sun. from 1pm-5pm, Thu. from 11am-8pm, Fri. from 11am-9pm, Sat. from 11am-8pm)

Toys 4 Boys 52 Nosestraat 6 +3232320827 www.toys4boysleather.com (Sun. from noon-5pm, Thu. - Sat. from 11am-8pm)

SPORTS Active Company 53 Draakplaats 1 +32477510305 http://www.activecompany.be


01

10

DEN HAAG

ROTTERDAM

GOING ROTTERDAM / DEN HAAG

02

21

09

06

03 10

16 02

17

07 06 03

07

04

11

11

02

05 08

19

09

19 18

12

12

17

BARS

WELLNESS

http://www.dikkemaatjes.nl

BARS

Bar de Regenboog 01 Van Oldenbarneveldstraat 148a +31634569724 www.regenboog-rotterdam.nl

Gay Massage Rotterdam 08 Heemraadsplein 10a +31639629429 www.gaymassage-brian.eu

MEDIA

Bastacafé 01 Scheveningseveer 7 +31703659090 http://www.cochaaglanden.nl/ overbasta

(Closed on Mondays and Tuesdays)

Café KeerWeer 02 Keerweer 14 +31104131217 http://www.keerweer.nl (Mon. - Thu. from 4pm-6am, Fri. Sun. from 3pm-6am)

Café Strano 03 Van Oldenbarneveldstraat 154 +31104125811 http://www.cafestrano.nl (Sun. from 4pm-4am, Mon. - Wed. from 4pm-2am, Thu. from 4pm-3am, Fri. - Sat. from 4pm-6am)

Café Matinee 04 Singel 230b Schiedam +31102239257 http://www.cafematinee.nl (Sun., Wed., Thu. from 5pm-1am, Fri. - Sat. from 5pm-2am)

CLUBS Gay Palace 09 Schiedamsesingel 139 +31104141486 http://www.gay-palace.nl

GayToys 16 Keerweer 10 +31104113522 http://www.gaytoys.nl

LUNCHROOMS

(Mon. - Fri. from noon-8pm, Sat. Sun. from noon-5pm)

Nostra 10 Van Oldenbarneveldstraat 127a +31102132222 http://www.nostra.nl/rotterdam (Tue. - Wed. from 10am-6pm, Thu. Mon. from 10am-9pm)

ORGANIZATIONS

Cosmo Bar 05 Schiedamsesingel 133 +31104123668 Erotic Moods/Gay-Play 06 's Gravendijkwal 92 +31102251725 http://www.gay-play.nl

COC Rotterdam 12 Schiedamsesingel 175 +31104141555 http://www.cocrotterdam.nl

(Sun. - Thu. from noon-1am, Fri. - Sat. from noon-2am)

RETAIL

(Fri. from 11pm-5am, Sat. from 11pm-6am)

Apollo 11 Zwarte Paardenstraat 91a +31102133525 http://www.apollo-rotterdam.nl

Loge 90 07 Schiedamsedijk 4a +31104149745 http://www.loge90.nl

Ferry Menly Magazine Postbus 2195 +31107505324 http://www.ferrymag.com

(Mon. - Fri. from 1:30pm-5pm)

RotterdamV 13 Weena 877 +31104149406 http://www.rotterdamv.nl Vereniging Dikke Maatjes Big & Bear Netherlands 14 Struitenweg 38C

Subliem 17 Nieuwe Binnenweg 466b +31104763680 http://www.subliem.nl (Tue. - Sat. from 10:30am-5:30pm)

SAUNA Sauna Finland 18 Grondherendijk 7 +31102235895 http://www.gaysaunanland.nl (Sun. - Thu. from noon-11:30, Fri. Sat. from noon-2am)

Sauna Spartacus 19 's Gravendijkwal 130-2 +31104366285 http://www.saunaspartacus.nl (Daily from 1pm-6am)

SERVICES Skyline/International 20 Nieuwstraat 208 +31104119089

Café 't Achterom 02 Achterom 22a +31703605935 http://www.cafeachterom.nl (Sun., Wed., Thu. from 4pm-1am, Fri. - Sat. from 4pm-1:30am)

Café Duijnstee 03 Halstraat 10 +31703653145 (Mon. - Fri. from 2pm-1am, Sat. - Sun. from 2pm-1:30am)

Café Vroeger was je anders 04 Halstraat 12 +31702163534 http://www.cafe-vroegerwasjeanders.nl/ (Sun. - Thu. from 4pm-1am, Fri. - Sat. from 4pm-2am)

Danny's Bar 05 Sibergstraat 56 +31707442091 http://www.dannysbar.nl (Daily from 3pm-11pm)

De Landman 06 Denneweg 48 +31703467727 http://www.cafedelandman.nl (Sun. - Wed. from 4pm-1am, Thu. Sat. from 6pm-2am)

De Vink 07 Schoolstraat 28 +31703650357 http://www.cafedevink.com (Daily from 6pm-1:30am)

Hans en Brietje 08 Herenstraat 13A +31707801648 http://www.hansenbrietje.nl (Sun. from 9pm-4am, Thu. from midnight-4am, Fri. - Sat. from

midnight-5am)

Stairs 09 Nieuwe Schoolstraat 11 +31703648191 The Real Boss 10 Rijswijkseweg 536 +31634572573 http://www.the-boss.nl (Sun. from 4pm-8pm, Mon. - Thu. from 8pm-1am, Fri. - Sat. from 10pm-1am)

Triomf Bar 11 Kettingstraat 6 +31703467107 (Sun. - Wed. from 4pm-1:30am, Thu. Sat. from 4pm-2am)

CINEMA Hotlips 12 Herengracht 50A +31703450510 http://www.hotlips-denhaag.nl/ (Sun. from noon-10pm, Mon. - Fri. from 10am-10pm, Sat. from 10am8pm)

HEALTH HVN Haaglanden - Leiden e.o. 13 Herengracht 3a +31617811234 http://www.hivnet.org

ORGANIZATIONS COC Haaglanden 14 Scheveningseveer 7 +31703659090 http://www.cochaaglanden.nl (Tue. - Fri. from noon-5pm) tweede donderdag van de maand 09.00 tot 14.00. 1ste 3de zondag zondag vd maand 'Zilveruitje'

Stichting Buddy Netwerk 15 Herengracht 3A +31703649500 http://www.buddynetwerk.nl

Stichting Rainbow Den Haag 16 Timorstraat 115 +31703804192 http://www.rainbowdenhaag.nl

RESTAURANTS Restaurant Max 17 Prinsestraat 42 +31704276168 http://www.maxrestaurant.nl

RETAIL Sexshop Hans 18 Herengracht 24a +31703600593 http://www.sexshop-hans.nl (Daily from 10am)

The Natural Health Company 19 Korte Poten 59 +31703628970 http://www.tnhc.nl (Mon. from noon-6pm, Tue. - Wed. from 10am-6pm, Thu. from 10am8pm, Fri. from 10am-6pm, Sat. from 10am-5pm)

SAUNA Blue River Sauna 20 Valkenboslaan 181-191 +31703646407 http://www.blueriver.nl (Mon. - Fri. from 5pm-11pm, Sat. Sun. from 2pm-11pm)

Sauna Fides 21 Veenkade 20 +31703463903 http://www.saunades.nl (Daily from 1pm-11pm)


06

TILBURG

EINDHOVEN

GOING EINDHOVEN / TILBURG

05

05

02

07

04 03

01

09

03 10

BARS

CLUBS

Genestho 01 Stratumsedijk 21 +31402122637 http://www.genestho.eu

De Effenaar 05 Dommelstraat 2 +31402393666 http://www.effenaar.nl

(Sun. from 3pm-2am, Tue. - Thu. from 7pm-2am, Fri. - Sat. from 7pm-4am)

ORGANIZATIONS

Kafee de Buurvrouw 02 Stratumseind 73 +31402453369 http://www.kafeedebuurvrouw.nl

COC Eindhoven en regio 06 Prins Hendrikstraat 54 +31402455700 http://www.coceindhoven.nl

(Thu. from 9pm-2am, Fri. - Sat. from 9pm-4am)

RESTAURANTS

PallaZ 03 Stratumsedijk 14 +31402111714 http://www.pallaz.com (Sun., Wed., Thu. from 9pm-2am, Fri. - Sat. from 9pm-4am)

The Queen's Pub 04 Sint Lambertusstraat 42 +31402442506 http://www.freewebs.com/ queenspub/ (Sun. from 4pm-2am, Mon. - Sat. from 8pm-2am)

thai Anek 07 Leenderweg 109 +31402930030 http://www.thaianek.nl (Sun. from 5pm-9pm, Mon. from 6pm-9pm, Wed. - Thu. from 6pm9pm, Fri. - Sat. from 6pm-22pm)

RETAIL WoW Partywear 08 Leenderweg 63 +31402135353

04

01 02

08

http://www.partykleding.com (Tue. - Fri. from noon-9pm, Sat. from noon-5pm)

SAUNA Sauna Jaguar 09 Ledeganckstraat 1 +31402511238 http://www.saunajaguar.com (Sun. from 1pm-8pm, Mon. - Sat. from noon-midnight)

Sauna Tibet 10 Antoon Coolenlaan 10 +31402920199 http://www.sauna-tibet.nl (Daily from noon-2am)

SPORTS Kouros Gay Sport Club 11 Postbus 264 +31402518830 www.kouroseindhoven.nl

BARS

ORGANIZATIONS

SAUNA

Café de Lollipop 01 Paleisring 25 +31135355238 http://www.delollipop.nl

COC Tilburg 04 Capucijnenstraat 156 +31629262036 http://www.coctilburg.nl

Candy Shop 06 Korvelseweg 42-44 +31135439177

(Sun. from 3pm-2am, Mon., Thu., Fri. from 8pm-4am, Sat. from 3pm-4am)

(Thu. from 8pm-10pm)

(Mon. - Fri. from noon-midnight, Sat. from noon-6pm)

Embrace Pink 05 Van Hogendorpstraat 55-05 +31135455717 http://www.embracepink.nl

Sauna Victory 07 Bosscheweg 284 +31134684343 http://www.saunavictory.nl

De Popcorn 02 Paleisring 19 +31135433218 http://www.depopcorn.nl (Sat. - Sun. from 2pm-4am, Mon. Fri. from 3pm-4am)

De Wijn 03 Stadhuisstraat 17 +31135445118 http://www.dewijn.nl

(Daily from noon-midnight)


GOING NIJMEGEN / ARNHEM

02

04

NIJMEGEN

ARNHEM

02

06

05

07 01

01

03

05

06

BARS

ORGANIZATIONS

RETAIL

BARS

Café Meermin 01 Bloemerstraat 2 +31243236100

COC Nijmegen 04 St. Antoniusplaats 1 +31243600345

Boekhandel De Feeks 06 Van Welderenstraat 34 +31243239381 http://www.feeks.nl

Café Capella 01 Nieuwstraat 66 +31268449115 http://www.cafecapella.nl/

RESTAURANTS

(Tue. - Fri. from 10am-5:30pm, Sat. from 10am-5pm)

Café Mets 02 Grotestraat 7 +31243239549 http://www.cafe-mets.nl/ (Tue. - Thu. from 4pm-midnight, Fri. Sun. from 4pm-midnight)

Chaps 03 Tweede Walstraat 96 +31243604272 http://www.chaps-nijmegen.nl (Thu. - Mon. from 9pm-midnight)

Eetcafé de Plak 05 Bloemerstraat 90 +31243222757 http://www.cafedeplak.nl (Daily from noon-11pm)

SAUNA Sauna Azzurra 07 Van Heemstraweg 59 +31246841808 www.gaysaunaazzurra.nl/ (Sun. - Thu. from noon-midnight, Fri. - Sat. from noon-2am)

(Sun. from 5pm-1am, Wed. from 9pm1am, Thu. from 9pm-2am, Fri. from 5pm-2am, Sat. from 9pm-3am)

Café Colours 02 Jansplein 47 +31268407115 http://www.cafecolours.nl/ (Sun. - Mon. from 4pm-2am, Wed. Thu. from 4pm-2am, Fri. - Sat. from 4pm-4am)

Café Xtra 03 St. Catharinaplaats 10 http://www.cafextra.nl/

(Thu. from 8pm-1am, Fri. from 8pm2am, Sat. from 2pm-2am)

ORGANIZATIONS COC Midden Gelderland (Diverzo) 04 St. Catharinaplaats 10 +31264423161 www.cocmiddengelderland.nl/

RETAIL The Natural Health Company 06 Weverstraat 8 +31264430052 http://www.thnc.nl Mon. 1pm - 6pm, Tue - Wed. 10am - 6pm, Thu. 10am - 9pm, Fri. 10am 6pm, Fri. 10am - 5 pm

RESTAURANTS

SAUNA

Rose's Lounge 05 Rijnkade 49 +31263519491 http://www.roseslounge.nl

Sauna Steamworks 07 Roermondsplein 32 +31264423343 http://www.steamworks.nl/

(Sun. from noon-midnight, Mon. Wed. from 5pm-midnight, Thu. from 5pm-1am, Fri. - Sat. from 5pm-2am)

(Sun. - Thu. from noon-1am, Fri. - Sat. from noon-2am)


GOING UTRECHT

02 01

05 03

BARS

ORGANIZATIONS

Bodytalk 01 Oudegracht 64 +31302315747 http://www.bodytalk.org

COC Midden-Nederland Postbus 117 +31302318841 www.cocmiddennederland.nl

(Mon. - Wed. from 4pm-1am, Thu. from 4pm-3am, Fri. from 4pm-4am, Sat. - Sun. 3pm-4am)

RETAIL

Café Kalff 02 Oudegracht 47 +31302310919 http://www.cafekalff.nl

Boekwinkel Savannah Bay 05 Telingstraat 13 +31302314410 http://www.savannahbay.nl

(Sun. from 2pm-1am, Mon. - Wed. from 3pm-1am, Thu. - Fri. from 3pm2am, Sat. from 2pm-2am)

CLUBS Club Lux 03 Oudegracht aan de werf 97 +31302232656 http://www.clublux.nl

(Mon. from 1pm-6pm, Tue. - Fri. from 10am-6pm, Sat. from 10am-5pm)

Laced-Up Boutique 06 Korte Jansstraat 8 +31302333266 http://www.laced-up.nl (Tue., Wed., Fri., Sat. from 11am-6pm, Thu. from 11am-9pm)

Miranda 07 Amsterdamsestraatweg 425 +31302445030 http://www.miranda.nl Mo-Sa. 10am - 10pm

Sexshop Davy's 08 Amsterdamsestraatweg 197 Mo-Sat. 12pm - 10am.


GOING GRONINGEN / HAARLEM HAARLEM

GRONINGEN

07 05 06

04 07 03 02

04

01

01 10

07 08

08 09

03

BARS

CLUBS

RETAIL

BARS

CINEMA

+31235510590 www.restaurantsubliem.nl

Bar de Rits 01 Pottebakkersrijge 2 +31613616512 http://www.barderits.nl

De Golden Arm 05 Hardewikerstraat 7 +31503131676 http://www.degoldenarm.nl

Deltashop Groningen 08 Folkingestraat 53 +31503126449

Gay Café Wilsons 01 Gedempte Raamgracht 78 +31235325854 http://www.wilsons.nl

Roxy 04 Kleine Houtstraat 77zw +31235325139 www.roxyseksbioscoop.nl

(Tue. - Sun. from 4:30pm-midnight)

(Sun. from 5pm-11pm, Mon., Wed. from 8pm-1am, Thu. from 5pm-1am, Fri. - Sat. from 8pm-4am)

(Daily from noon-midnight)

Pin Up 08 Kleine Houtstraat 125 +31235315797 http://www.happy-shops.com/ nl/pinup

Café Decadent 02 Gelkingestraat 56 +31503112240 http://www.cafe-decadent.nl (Sun., Tue. and Wed. from 4pm-2am, Fri. - Sat. from 4pm-3am)

Café Ons Moeke 03 Paterswoldseweg 42 +31503146625 http://www.onsmoeke.com (Sun. from 4pm-9pm, Tue., Wed., Thu. from noon-9pm, Fri. - Sat. from noon-11pm)

El Rubio 04 Zwanestraat 26 +31503140039 http://www.elrubio.nl (Daily from 6pm-3am)

(Fri. - Sat. from 11:30pm-6am)

GALLERIES Galerie MooiMan 06 Noorderstationstraat 40 +31505710394 (Fri. - Sun. from 2pm-6pm)

TOURIST OFFICE COC Groningen & Drenthe 07 Hardewikerstraat 9 +31503132620 http://www.cocgroningen.nl (Mon., Wed., Fri. from 3pm-6pm)

(Mon. - Sat. from 10am-11pm)

Erotheek 3000 09 Gedempte Zuiderdiep 130 +31503144221 http://www.videotheek3000.nl (Sun. from noon-8pm, Mon. - Fri. from 10am-10:30pm, Sat. from 11ammidnight)

SAUNA Sauna 't Pakhuisje 10 Schuitemakersstraat 17 +31503129288 http://www.pakhuisje.nl (Sun., Tue. - Fri. from 2pm-11pm, Sat. from 2pm-2am)

Sauna Eemsverlaat 11 Slochterdiep 2a +31619831643 www.saunaeemsverlaat.nl

Gay Play Ground Loggerstraat 33 http://www.gayplaygroundijmuiden.nl/ La Justesse 03 Gedempte Oudegracht 127 +31235324052 http://www.justesse.nl (Sun., Tue. - Thu. from 8pm-1:30am, Fri. - Sat. from 7:30pm-3:30am)

ORGANIZATIONS COC Kennemerland 05 Postbus 342 +31638026387 www.coc-kennemerland.nl

RESTAURANTS Restaurant Subliem 07 Kleine Houtstraat 44

RETAIL

(Daily from 11am-11pm)


René ZuideRveld expo in RestauRant Getto Na een geruim aantal jaren als redacteur en als (film)journalist voor meerdere (inter) nationale homobladen te hebben gewerkt, kwam René Zuiderveld op haast toevallige wijze in aanraking met fotografie. Met nieuw werk exposeert hij in Restaurant Getto – van 25 maart t/m 12 mei 2013. Tijdens de herstelperiode na een ingrijpende ziekte nam hij in 2005 een camera in de hand en fotografeerde zijn omgeving. Van architectuuren natuurfotografie stapte hij na een aantal maanden over op het fotograferen van vrienden en kennissen. Sindsdien maakt hij in nauwe samenwerking met zijn modellen portretten, erotisch getinte foto’s, maar ook suggestieve beelden die flirten met fetisj en kink. Sommige met een overduidelijke knipoog, andere theatraal en nog weer andere sensueel/erotisch. 56

Zijn fotografie leidde al snel tot meerdere tentoonstellingen en publicaties in tijdschriften en fotoboeken. Op het internet verwierf hij onder de naam SMartPics bovendien binnen korte tijd een reputatie als de ‘gay scene fotograaf’, die veel profielfoto’s voor/van mannen maakt.

KijK vooR MeeR iNfoRMatie eN weRK op: www.ReNeZuideRveld.coM


Out & About

RoZe FilMdaGen 2013

13-24 maart is het alweer tijd voor de zestiende editie van de Roze filmdagen. opnieuw is Het Ketelhuis dé plek om te zijn, maar liefst 12 festivaldagen lang (alleen de openingsavond vindt dit keer groots plaats in eYe) genieten van mooie mannen op het doek en al evenzo aantrekkelijke mannen om je heen in de zaal. Samen in het donker de films beleven maakt het evenement pas compleet. Het programma barst van de speelfilms, docu’s en korte films. Hierbij vast enkele tips.

Ga VOOr Meer infOrMaTie OVer heT feSTiVal, heT Gehele PrOGraMMaaanbOd, TrailerS en (Online) TickeTVerkOOP naar: www.rOZefilMdaGen.nl.

SPeelfilMS

kOrTe filMS

een absolute must-see is YOSSi, het prachtige vervolg op de homoklassieker Yossi & Jagger (tijdens het festival opnieuw te zien) en gaat verder waar de eerste film eindigde. Tien jaar na de dood van Jagger is Yossi dokter in een ziekenhuis in Tel aviv. hij zit nog steeds in de kast en leidt een sober bestaan dat in het teken staat van zijn werk. Zijn wereld komt volledig op zijn kop te staan wanneer hij de moeder van Jagger ontmoet en hij slaat op de vlucht.

deze thematische programma’s worden met het jaar populairder, maar wat wil je ook met een titel als Adventures in Dating & Cruising. er wordt dit keer wel heel veel gecruised (heren, hou de zaal netjes!!); onder andere in de bar, op het openbare toilet, in de douches van de sportschool en in het park tussen het joggen door... net als in het echte leven is het telkens weer verrassend, opwindend en soms gevaarlijk... Maar de explicite seks in Bankers en het letterlijke over de top-hoogtepunt in Fourplay: Tampa zal iedereen nog lang heugen.

dOcUMenTaireS

Made in hOlland

een documentaire waar al veel om te doen is geweest voordat er maar een beeld van gedraaid was, is Interior. Leather Bar van James franco en Travis Mathews. in een intrigerende mix van realiteit en fictie gaan de makers aan de slag om de inmiddels legendarische 40 missende minuten expliciete beelden van cruising opnieuw te verfilmen. Toen cruising (met al Pacino) in 1980 uitkwam, was er veel kritiek vanuit homokringen. centraal bij deze verfilming staat Val, een hetero hollywood acteur die de rol van Pacino zal spelen. hij heeft grote problemen met de rol, terwijl James franco juist gefascineerd is door de vraag waarom het tonen van (expliciete) seks tussen mannen blijkbaar moeilijk is en het tonen van geweld geen enkel probleem.

Onder het mom van ‘koopt hollandsch waar!’, zijn er dit jaar ook veel producties van eigen bodem te zien. Zo is Teun luijx (A’DAM – E.V.A) te zien in het intense driehoeks drama &ME dat zich grotendeels afspeelt in brussel. Marcel Musters schittert in het komische drama 20 leugens, 4 ouders en een scharrelei als donorvader die zijn lastige puberzoon dylan in de schoot krijgt geworpen na een vervelend incident bij zijn twee moeders. Partner bert wist niet eens van dylan’s verwekking en biologische moeder emma liegt over de tot totstandkoming van dylan. de ene leugen volgt op de andere waardoor de relaties van zowel de moeders als de nieuwbakken vaders op het spel worden gezet.

57


tHeateRtip: JonGens ondeR elKaaR theatergroep de Gideons Bende gaat in februari en maart de planken op met Jongens onder elkaar: een nieuw toneelstuk, gebaseerd op Mart crowleys controversiële off-Broadwayproductie uit de jaren zestig: The Boys in the Band. in jongens onder elkaar is het alles behalve ‘oude jongens krentenbrood’: een leuk bedoeld verrassingsfeestje dat ontaard in een grimmig fiasco. The Boys in the Band beleefde haar première op 14 april 1968 in new York, in een tijd waar homoseksualiteit door 80 procent van de bevolking strafbaar werd geacht in alle gevallen. het stuk draaide om een negental mannen, waarvan het merendeel homo was en wordt gezien als een belangrijke episode in de homobeweging van de vorige eeuw. de Gideons bende vraagt zich af wat vadertje tijd heeft

betekent voor de kwesties in het stuk en komt nu met een bewerking. in Jongens onder elkaar organiseert ronald een verjaardagsfeestje voor zijn ‘goede vriend’ Paul. de andere gasten zijn ‘vier joelende nichten en één neurotische homo’, aldus ronald. de gasten maken hun entree en wachten samen op de jarige job, terwijl de alcohol rijkelijk vloeit. Maar dan daagt ineens een oude vriend van ronald op, de heteroseksuele kees-Jan. het stuk wordt steeds grimmiger, de komedie steeds tragischer en de sfeer is om te snijden. dan stelt ronald voor om een spelletje te spelen…

jongens onder elkaar is te zien op 28 februari en op 1, 2, 14, 15 en 16 maart in het pleintheater te amsterdam. Kaarten zijn in de voorverkoop slechts € 12,50. Ga voor meer informatie en kaarten naar www.pleintheater.nl of bel 020-6933380.

deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door stichting fonds de trut

p roe terg thea

loc atie

ons Gide De B endeeert

PleinHet theat ams er ter da

sent pre

m

pim

paul kees jan

henk

ronald hipster reserveren 020-6933380 voorverkoop €12,50 kassa €15,groepen

>10 personen €10,-

(pp reserveren minimaal een week tevoren)

Flyer_A5.indd 1

bart eugene

speeldata

28 februari (try-out) 1 (première) 2, 14, 15, 16 maart 2013 Aanvang 20:00 uur

locatie

Het Pleintheater Sajetplein 39 1091 DB Amsterdam info@pleintheater.nl

17-01-13 21:14

pReMiÈRe ‘de tuRKse Boot’

oveR Het taBoe op HoMoseKsualiteit in de tuRKse GeMeensCHap Op 4 maart 2013 gaat de documentaire De Turkse Boot in première in de Paradiso in Amsterdam. Deze documentaire volgt de deelnemers van de Turkse boot die meevoer met de Canal Parade tijdens Gay Pride in 2012. Een aantal dagen na Gay Pride blijkt dat deelnemers aan de Turkse boot na afloop van de botenparade ernstig zijn bedreigd. In de film gaan Joost van Bellen en Bas Kosters in op de vraag hoe het is om homoseksueel te zijn in het Nederland van de 21ste eeuw. in de film worden de Turks-nederlandse homoseksuele activisten döne en Serdar gevolgd in hun streven naar erkenning en acceptatie binnen de Turkse gemeenschap. in de documentaire laten döne en Serdar zien dat homoseksualiteit binnen de Turkse gemeenschap erg gevoelig ligt en dat er een sterk taboe op rust. na de filmvertoning wordt nagepraat met filmmaker chris belloni en met de twee Turkse hoofdpersonen uit de documentaire. in het gesprek zal duidelijk worden of de Turkse boot heeft bijgedragen aan een beter klimaat 58

voor Turkse homoseksuelen. de avond wordt afgesloten met nederlandse dj’s en Turkse muziek. filmmaker chris belloni debuteerde in 2012 met de spraakmakende documentaire I Am Gay And Muslim. de film volgt de zoektocht van een aantal jonge, homoseksuele mannen in Marokko naar hun religieuze en seksuele identiteit. I Am Gay And Muslim is vertoond op verschillende internationale filmfestivals, waaronder die van Sydney, berlijn, istanbul en Sao Paolo. Op het internationale human rights-filmfestival in kirgizië werd de organisatie middels een gerechtelijk verbod gedwongen om de film van het officiële programma te schrappen. De Turkse Boot is een productie van Stichting art.1, in samenwerking met Public cinema. de première wordt geproduceerd door Stichting art.1 en Stichting Pera, ondersteund door Paradiso, roze filmdagen en Stichting elance. De Turkse Boot gaat op 4 maart in première in Paradiso (amsterdam). aanvang: 20.15 uur, zaaldeuren open: 19:00 uur. Meer info & kaartverkoop: www.paradiso.nl de film staat tevens geprogrammeerd op het roze filmfestival in maart 2013 (ketelhuis).


Gay&Night Maart 2013  
Gay&Night Maart 2013  

Interview met Bright Light Bright Light, artikel over een transman in de gay scene, reisartikel over Rainbow Reykjavik en nog veel meer!