Raport anual 2016

Page 1

RAPORT ANUAL

2016


CUPRINS 3 – Mesaj de la Președinte 4 – Misiune și valori 5 – Programele curente 11 – Povești de succes 12 – Creștere și dezvoltare 14 – Proiecte noi în 2016 17 – Voluntariat în 2016 20 – Raport financiar 21 – Invitație la implicare 22 – Mulțumiri 23 – Echipa


Mesaj de la Președinte Dragi prieteni, Anul 2016 pentru Fundația Buckner a stat sub semnul Noului, al Parteneriatului și al Performanței. A fost anul în care am lansat programe noi și le-am dezvoltat pe cele deja existente, ne-am mărit echipa și ne-am extins serviciile spre și mai mulți beneficiari, am învățat lucruri noi și am avut parte de împlinirea unor vise de demult, am cunoscut oameni extraordinari și ne-am bucurat de parteneriate extrem de valoroase și colaborări deosebit de fructuoase. Parteneriatele au o valoare inestimabilă, în acord cu ceea ce afirmă și mentorul meu, John Maxwell : ”Un parteneriat puternic înjumătățește eforturile și multiplică rezultatele.”

Moldovan Dragoș Dacian Președinte Fundația Buckner

Lansarea programului de burse „Motivație și performanță” și a programului After School prelungit, Școala de Primăvară, proiectul ”Pod între Generații”, continuarea proiectului „Generații” și deschiderea Centrului Vocațional Buckner sunt doar câteva dintre momentele memorabile ale anului 2016. Au fost experiențe și realizări ce ne-au întărit ca echipă și ne-au dat încrederea că putem și mai mult și că suntem pregătiți pentru provocări și mai mari. În 2016 am înregistrat un număr record de voluntari implicați în programele noastre. Programul After School prelungit funcționează în special datorită implicării lor, deoarece este un program susținut în procent de 95% de voluntari. Căutăm să facem diferența împreună cu oameni diferiți făcând lucruri diferite în momente diferite. Sunt deosebit de mulțumitor pentru echipa pe care o am alături, pentru unicitatea și contribuția fiecăruia. Împreună privim spre 2017 cu încredere și cu determinare, cu dorința clară de a converti lucrurile învățate și succesele în proiecte noi, de impact, care să continue să îmbogățească și să schimbe cât mai multe vieți.


Misiunea noastră Fundaţia Buckner este o organizaţie neguvernamentală și nonprofit înfiinţată în anul 1999. Fundaţia Buckner acţionează prin oameni şi pentru oameni în domeniul asistenţei sociale din Judeţul Mureş dezvoltând programe şi servicii care să răspundă nevoilor copiilor şi comunităţilor aflate în situaţii de risc şi vulnerabilitate, în vederea creşterii autonomiei, a încrederii în forţele proprii şi a nivelului de trai ale acestora. Credem în potențialul fiecărui om și în capacitatea acestuia de a-și depăși condiția, și credem în puterea comunității și ajutorarea celui de lângă noi.

Valori în care credem:     

Implicare personală Promovarea principiilor creştine Empatie şi grijă pentru beneficiari Muncă şi eforturi susţinute Învățare și dezvoltare continuă


Centrul de Zi

Centrul de Zi a fost deschis în Septembrie 2007. PROGRAMUL OFERĂ:  Educaţie de nivel preşcolar conform Programei aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului pentru formele de învăţământ preşcolar  Asistenţă medicală  Asistenţă socială  Două mese pe zi  Transport gratuit la şi de la Centru  Îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite  Ajutor umanitar pentru copii şi familiile lor  Program de igienă care include duşuri săptămânale, igienă orală, etc.  Educaţie non-formală pentru dezvoltarea deprinderilor personale ale copiilor  Educaţie moral-religioasă Beneficiari: Copii de vârstă preşcolară provenind din familii vulnerabile. Capacitate: Numărul maxim de copii pe care programul îl poate deservi este de 60, împărţiţi în patru grupe, fiecare grupă dispunând de sală şi echipament propriu desfăşurării activităţii în condiţii optime. Durata programului: Centrul de Zi funcţionează 10 luni din 12, respectând structura anului şcolar dar oferind servicii şi în luna iulie. Centrul de Zi în 2016: În anul şcolar 2015-2016 Centrul de Zi a fost frecventat de 29 de preşcolari împărţiţi în două grupe de vârstă: grupa mică şi grupa mijlociemare. Dintre aceştia în Iulie 2016 au absolvit 9 copii care s-au înscris în clasa 0. În toamna anului 2016, programul a reînceput cu 16 copii nou înscrişi și astfel în anul şcolar 2016-2017 programul continuă cu 36 de copii.

Prezența copiilor în anul școlar 2015-2016 Absenteism 18,5%

Prezență 81,5%


Programul After School

Programul a fost lansat în Octombrie 2009 ca un program pilot ce la acea dată deservea 12 copii. PROGRAMUL OFERĂ:  Supraveghere şi sprijin cu efectuarea temelor de casă  Asistenţă medicală și asistenţă socială  O masă caldă pe zi și o gustare  Transport gratuit la şi de la Centru  Îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite  Ajutor umanitar pentru copii şi familiile lor  Program de igienă  Educaţie non-formală pentru dezvoltarea deprinderilor personale ale copiilor  Educaţie moral-religioasă  Dezvoltarea cunoştinţelor IT Beneficiari: Absolvenţi ai Centrului de Zi care frecventează în mod regulat școala și alți copii provenind din familiile vulnerabile din comunitate. Capacitatea programului: Numărul maxim de copii pe care programul îl poate deservi este de 60 de copii, împărţiţi în 5 săli de clasă în care beneficiarii primesc atenţie şi ajutor în acord cu nevoile lor individuale. Durata programului: Programul After School funcţionează pe tot parcursul anului şcolar. Programul After School în 2016: În anul şcolar 2015-2016 în programul After School au fost înscrişi 50 de elevi din clasele I-IV. Prezenţa acestora la program a fost foarte bună, copiii lipsind doar din motive bine întemeiate. Prezența copiilor în anul școlar 2015-2016 Absenteism 8,5%

Prezență 91,5%

Evaluările realizate de către învăţătorii lor şi calificativele obţinute au fost roadele muncii susţinute cu aceşti copii. Calificative școlare în anul scolar 2015-2016 Suficient 26%

Foarte bine 28% Bine 46%

În anul şcolar 2016-2017 programul After School continuă deservind 52 de elevi din clasele I-IV. Ca element de noutate, în luna Martie 2016 am lansat programul After School Prelungit, care a presupus prelungirea timpului pe care copiii îl petrec la Centru cu două ore. În acest interval copiii participă la activități educative și recreative organizate de către voluntari de la liceele locale (elevi și profesori), activități incluzând jocuri, lucru manual, proiecții de filme, lectură, matematică distractivă, etc


Programul Generații

Programul a fost lansat în Aprilie 2015 după modelul centrului „Generații” deschis de Fundația Principesa Margareta a României în București. PROGRAMUL OFERĂ:  Supraveghere şi sprijin cu efectuarea temelor de casă  Asistenţă medicală și asistenţă socială  O masă caldă pe zi  Îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite  Ajutor umanitar pentru copii şi familiile lor  Program de igienă  Educaţie non-formală pentru dezvoltarea deprinderilor personale ale copiilor  Educaţie moral-religioasă  Dezvoltarea cunoştinţelor IT Beneficiari: Elevi de clasa a V-a, a VI-a, a VII-a şi a VIII-a înscrişi la Şcoala Gimnazială nr. 3 din Târnăveni, provenind din familii nevoiașe, cu vârste cuprinse ȋntre 11 și 16 ani. O parte din beneficiarii programului sunt absolvenți ai Centrului de Zi și beneficiari ai programului After School. Capacitatea programului: Numărul maxim de copii pe care programul îl poate deservi este de 50 de copii. Durata programului: Programul Generații funcţionează pe tot parcursul anului şcolar dar și în luna Iulie. Programul Generații în 2016:

În Septembrie 2016 programul a înrolat alți 10 copii și continuă astfel și în anul școlar 2016-2017 cu 50 de beneficiari. Rezultatele programului: În Iulie 2016 3 elevi din programul Generații au absolvit clasa a VIII-a, înscriindu-se în clasa a IX-a, ei fiind și prima generație de copii care după ce au beneficiat de serviciile noastre pe parcursul anilor de grădiniță, școală primară și școală gimnazială, au ajuns la liceu. Valoarea extraordinară a acestui program constă în faptul că fiind un program intergenerational aduce laolaltă copii aflați în pragul adolescenței și voluntari vârstnici din comunitate, iar relațiile formate între aceștia îi îmbogățesc nu doar pe copii ci și pe vârstnici.

În anul şcolar 2015-2016 în programul Generații au fost înscrişi 40 de elevi din clasele V-VIII. Prezenţa copiilor la program a fost foarte bună, aceștia participând cu bucurie la activități zi de zi, înainte de a merge la școală.

Prezența copiilor în anul școlar 2015-2016 Absenteism

Prezență 84.5%

Începând cu luna Iunie 2016, ne bucurăm pentru al doilea an la rând de sprijinul Fundației Principesa Margareta a României în cadrul programului Generații, aceasta oferind sprijin financiar în valoare de 5000 de Euro, care va acoperi costurile cu masa caldă a copiilor, materiale educative, excursii și produse de igienă personală în perioada Iunie 2016-Mai 2017.


Școala Mămicilor

Programul a fost lansat în mai 2012. Obiectivele programului:  Înţelegerea mai profundă a nevoilor mamelor şi a comunităţii în ansamblu  Încurajarea şi influenţarea pozitivă a mamelor  Educaţie non-formală şi dezvoltarea unor deprinderi practice Activitățile programului:  Activităţi de socializare şi cunoaştere  Program de dezvoltare ale unor deprinderi şi cunoştinţe personale  Educaţie medicală  Ajutor umanitar pentru mame şi familiile lor  Educaţie moral-religioasă Beneficiari: Mamele sau bunicile copiilor înscrişi la Centrul de Zi Buckner şi în programul After School. Capacitatea programului: Programul funcţionează în condiţii optime cu 30 de mămici, dar poate acomoda până la 40 de participante la întâlniri. Durata programului: Programul care constă în întâlniri lunare, în ultima vineri a fiecărei luni, se desfăşoară pe toată durata anului şcolar, iar pe perioada verii, se organizează un program special de câteva zile pentru mame cu ajutorul grupurilor de voluntari din Statele Unite ale Americii.

Școala Mămicilor în 2016: Întâlnirile lunare începând cu Ianuarie 2016 şi până în Decembrie 2016 au reunit în medie 30 de mame. Pe perioada anului școlar 2015-2016, programul a luat forma unui proiect mai structurat, orientat spre educația părintelui, atingând subiecte cum ar fi: Rolul familiei in educarea copilului, Comunicarea părinte-copil, Personalitatea copilului și alte tematici importante care să le ajute pe mame să își înțeleagă mai bine copiii și să contribuie mai mult la dezvoltarea lor. Din Septembrie 2016, programul continuă cu 40 de mămici și cu tematică ce vizează dezvoltarea personală a mamelor și descoperirea, respectiv demontarea, unor convingeri personale ce le limitează.


Ajutor umanitar 2016 Campania SOS 2016

Unul dintre obiectivele Fundației este să împlinească nevoile fizice imediate ale copiilor aflaţi în situaţii de risc sau insituţionalizaţi, oferindu-le un ajutor practic reprezentat de încălțăminte, șosete sau îmbrăcăminte, care să le dea posibilitatea să se menţină sănătoşi, să frecventeze şcoala sau pur şi simplu să aibă parte de confort. În fiecare an, donatori din Statele Unite ale Americii colectează şi trimit mii de perechi de încăţăminte nouă, piese de îmbrăcăminte, pături, rechizite și alte bunuri extrem de utile pentru copiii cu care lucrăm și pentru mulți alții din țară.

În 2016 containerul cu ajutor umanitar a conținut:  4900 de perechi de încălţăminte nouă,  7899 perechi şosete,  4048 piese de îmbrăcăminte,  71 de pături și  rechizite. SOS 2016 ÎN CIFRE: Număr total de bunuri din container

Număr de locaţii unde s-au distribuit

Număr beneficiari

21375

52

3700

Beneficiari au fost copii de pe raza Județului Mureș și din țară, asistați sau aflați în grija unor instituții sau organizații printre care:  Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş;  Centrul de zi Rozmarin, Târgu Mureş,  Fundaţia Bread of Life, București,  Spitalul Municipal Târnăveni,  Fundația Vestea Bună, Sighișoara.

SOS în ultimii 4 ani: 2012 9375 perechi încălțăminte 5828 beneficiari

2013 13041 perechi încălțăminte 3430 beneficiari

2014 10470 perechi încălțăminte 9652 beneficiari

2015 5427 perechi încălțăminte 3200 beneficiari


Ajutor umanitar 2016 Distribuire cadouri de Crăciun În fiecare an, de Crăciun – sărbătoarea bucuriei și speranței, căutăm să răspândim bucuria și speranța în jurul nostru în orice mod posibil. Cu ocazia sărbătorii Nașterii Domnului ne străduim să oferim cadouri de Crăciun copiilor care de obicei nu au parte de astfel de bucurii. În perioada Crăciunului 2016, am distribuit 390 de cadouri frumos colorate dintre care:  140 de cadouri de Crăciun la Centrul de Zi Buckner din Târnăveni,  100 de cadouri de Crăciun copiilor din comunitatea nevoiașă din Ceuaș,  150 de cadouri de Crăciun copiilor din comunitatea nevoiașă din Boziaș, Târnăveni 250 din cadourile de Crăciun oferite copiilor au fost obţinute printrun proiect înaintat organizaţiei Samaritan’s Purse care desfăşoară campania Operation Christmas Child.

Sprijin pentru familii Este primul an în care am avut posibilitatea să vizităm toate cele 95 de familii ale căror copiii sunt înscriși în programele Centrului de Zi Buckner pentru a oferi fiecărei familii, câte un pachet de alimente pentru masa de Crăciun. Acest lucru a fost posibil cu sprijinul partenerului nostru Another Child Foundation, și sponsorilor de la Biserica Immanuel Lutheran din Compton și Biserica First Lutheran din Lee, Illinois, Statele Unite ale Americii. Astfel în total 520 de adulți și copii sau bucurat de o masă îmbelșugată de Crăciun, și credem noi un plus de bucurie și speranță pentru anul nou!

Și cele 40 de mame care participă la programul „Școala Mămicilor” au avut parte de o surpriză la sfârșitul petrecerii anuale de Crăciun, prin faptul că nu au plecat cu mâna goală ci cu câte un pachet conținând alimente și produse de igienă personală. Și cu ocazia Crăciunului 2016 ne-am bucurat că am experimentat marele adevăr al afirmației: „Este mai ferice să dai decât să primești.”


Povești de succes

Amalia s-a născut pe data de 7 aprilie 2012 și are 5 ani. Provine dintr-o familie numeroasă care însă se confruntă cu mari lipsuri materiale. Acesta este primul an al Amaliei în orice formă de învățământ, de aceea adaptarea ei la mediul Centrului de zi a fost una dificilă. Având peste 4 ani la înscrierea la Centru, ea a fost admisă în grupa mare.

La începutul anului Amalia era o fetiță foarte timidă. Plângea toată ziua, se cerea des la baie cu scopul de a fugi acasă, și chiar a încercat să plece de la Centru de câteva ori. Atunci când alegea să comunice cu cei din jurul ei, folosea un limbaj sărac, format mai mult din sunete sau cuvinte vulgare. Nu era familiarizată cu disciplina grupei, cu existența regulilor la modul general. Cu timpul însă, primind atenție și ajutor suficient, a inceput să plângă tot mai puțin și să petreacă mai mult timp cu educatoarea și cu colegii ei. Vine cu plăcere la Centru și se implică în activități. După doar 6 luni în program, Amalia sa transformat complet. A devenit una dintre cele mai îndrăznețe fetițe din grupa mare. Îi place să se joace cu colegii ei, este foarte grijulie și darnică cu copii din grupă. Vorbește mult mai corect și e foarte preocupată de a-i ajuta și pe alți copii să se adapteze la mediul Centrului.

Casian s-a născut pe data de 25 februarie 2002 într-o familie numeroasă. Situația materială a familiei este foarte precară, iar părinții nu au loc de muncă stabil. Casian mai are 4 frați. L-am cunoscut pe Casian în 2015 când a fost admis în programul Generații – Centrul Comunității. Casian a avut probleme la învățătură, motiv pentru care a rămas repetent doi ani la rând. Când a început să frecventeze Centrul nu știa nici să își scrie numele. După multe exerciții, eforturi și cu multă ambiție, la această dată Casian recunoaște toate literele și citeste pe litere. Dorința lui de a fi la același nivel cu ceilalți este cel mai puternic motivator care îl face pe Casian să vină zi de zi la Centru și să muncească din greu pentru a progresa.

Casian este un copil liniștit, ascultător, dornic să ajute pe oricine la nevoie. Cel mai mult îi place să se dea cu bicicleta și să joace tenis de masă. Este un băiat sensibil, grijuliu - în special cu sora lui mai mică. Este respectuos și atent cu adulții din jurul lui. El are o șansă la un viitor mai bun fiindcă este dispus să depună un efort pentru a depăși eșecurile lui școlare de până acum și ne bucurăm că putem să îi fim alături în creșterea și dezvoltarea lui.


Creștere și dezvoltare în 2016 Siguranța o prioritate!

Proiectul demarat în Februarie 2016 în parteneriat cu Direcția Poliției Locale Târnăveni și cu Serviciul Rutier din cadrul secției de Poliție Târnăveni și-a propus derularea unui program de educaţie rutieră pentru copiii de vârstă școlară de la Centru atingând teme importante cum ar fi: Respectarea regulilor de circulație, Rolul indicatoarelor rutiere, Folosirea mijloacelor de transport, Comportamentul preventiv in trafic.

Proiectul a cuprins 8 prezentări cu teme diferite, ce au avut loc pe parcursul tot atâtor luni, în cadrul cărora prin exemplificări practice, povestioare cu morală, elemente vizuale (desene, filmulețe, obiecte) și chiar și vizita auto-specialei apartinând Poliției Rutiere, copiii au avut ocazia să învete ce înseamnă să fii un pieton atent și responsabil. Vizitele lunare ale reprezentanții Direcției Poliției Locale Târnăveni și a Serviciului Rutier erau așteptate și extrem de bine primite de către copii, unul dintre marile realizări ale proiectului fiind faptul că aceștia au înțeles că polițistul este prietenul copiilor și al membrilor comunității, având rolul de a-i proteja de consecințele încălcării legii, fie ea legea circulației sau orice altă lege.

„Educarea generației următoare construiește o societate mai sigură și mai responsabilă.” .

Școala de Primăvară Școala de Primăvară a fost deschisă în perioada 25-28 aprilie – pe perioada vacanței de primăvară – în cadrul Centrului de Zi Buckner, iar invitații la activitățile ce s-au derulat în cadrul acesteia – muzică, colțul poveștilor, aerobic, lucru manual – au fost elevi din clasele primare de la Școala Gimnazială Traian și Școala Gimnazială Avram Iancu din Târnăveni. A fost o experiență deosebită atât pentru echipa Centrului de Zi dar și pentru cei 110 copii care ne-au călcat pragul pentru prima dată. Ne-am bucurat să îi cunoaștem, să cântăm împreună, să facem sport și să ne jucăm, să îi provocăm la întreceri și să îi ajutăm să realizeze lucruri frumoase. O mare senzație a produs și sesiunea de Karting la care băieți și fete deopotrivă au participat cu mare entuziasm.


Creștere și dezvoltare în 2016

Săli de clasă noi și noi posibilități de dezvoltare a copiilor Sala de sport Ne-am propus să introducem în programul copiilor din programele noastre timp de exercițiu fizic și timp de relaxare în afara sălilor de clasă - în special în sezonul ploios sau rece când nu pot ieși afară pentru a-și consuma energia. Astfel, în 20 mai am dat în folosință o sală curată, luminoasă de la nivelul 2, fără niciun fel de mobilier în care copiii să se poată mișca în voie. Cu sau fără jucării, copiii profită cu bucurie de libertatea ce le-o oferă noul spațiu. Sala de joacă Din toamnă, grupele de preșcolari de la Centrul de Zi se bucură de un spațiu nou și colorat în care își pot consuma energia în special în sezonul rece. Sala a fost renovată cu ajutorul unui grup de voluntari din Statele Unite care au venit in Romania pentru 10 zile în care au muncit neobosiți pentru a-i da formă și a o pregăti. Sala este dotată cu trambuline, coșuri de baschet, tobogane frumos colorate, iar cei mici se bucură deplin de timpul petrecut în sală. Centrul vocațional În 11 mai 2016 anunțam cu bucurie începerea lucrărilor de amenajare a viitorului centru de dezvoltare a deprinderilor de viață independentă, care astăzi poartă denumirea de Centrul Vocațional Buckner. Centrul, localizat la etajul doi al clădirii în care funcționează Centrul de Zi Buckner din Târnăveni, cuprinde trei ateliere și are scopul de a le oferi copiilor din programul Generații, și nu numai, oportunitatea să învețe tâmplărie, croitorie și bucătărie. Activitatea din Centru este derulată cu ajutorul voluntarilor vârstnici, buni cunoscători ai acestor meserii. Ne dorim ca în Centrul Vocațional copii să dobândească abilități practice sau o meserie pentru viitor, dar în mod special să îi încurajeze să viseze la o viață mai bună și la oportunitățile ce le vor avea dacă vor învăța și nu vor renunța în fața greutăților.


Proiecte noi în 2016 Proiectul SUCCES ȘI INDEPENDENȚĂ Proiectul Succes și Independență implementat în parteneriat cu Fundația Transilvană Alpha, proiect derulat cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială a avut două componente, una dintre acestea derulat în perioada Iulie 2015-Aprilie 2016 și a doua componentă în perioada Mai-Octombrie 2016. În perioada Iulie 2015-Aprilie 2016 proiectul „Succes şi Independenţă” a asigurat accesul a 20 de tineri nevoiași din Târnăveni la un curs de calificare de Agent curățenie clădiri și mijloace de transport gratuit, și la tabere de dezvoltare personală pentru alți 10 tineri din comunitatea vulnerabilă din Târnăveni. Din cei 14 absolvenți ai cursului de calificare, 5 au reușit în urma cursului să își găsească loc de muncă.

Tot în cadrul acestei componente a proiectului sa desfășurat o campanie de prevenire a victimizării copiilor și tinerilor - „Succes și Independență în siguranță”- prin prezentări susținute în toate unitățile de învățământ de pe raza Municipiului.

Valoarea finanţării: 35.719,60 lei Beneficiari: 30 tineri cu vârste cuprinse între 16-29 de ani din comunitatea vulnerabilă din Târnăveni și 1394 elevi din toate unitățile de învățământ din Mun. Târnăveni care au participat la prezentări.

În perioada Mai – Octombrie 2016 proiectul „Succes şi Independenţă” s-a indreptat spre copiii si tinerii din comunitatea nevoiașă din Târnăveni prin organizarea unor activități de vară pentru aceștia printre care o tabără de 5 zile la munte, 3 excursii și activității zilnice educative și de recreere.

Valoarea finanţării: 107860.36 lei Beneficiari: 120 de copii si tineri cu vârste cuprinse între 3-16 de ani din comunitatea vulnerabilă din Târnăveni, și părinții acestora.


Bursa MOTIVAȚIE ȘI PERFORMANȚĂ Programul a fost lansat în data de 20 februarie 2016 cu ocazia Zilei Mondiale a Dreptății Sociale. Scopul programului: Bursa Motivație și Performanță își propune să ofere sprijin tinerilor care au obținut rezultate de valoare în manifestări interne și/sau internaționale cu caracter cultural – artistic, sportiv, tehnico-științific sau care prezintă o competență personală a cărei valoare este recunoscută (arte, sport, cultură, muzică, educație etc.). Privind însă în profunzime proiectul își propune să sprijine tineri care au dorințe și planuri clare cu privire la viitorul lor și depun eforturi pentru a le împlini pe acestea. Astfel, ei beneficiază de o bursă lunară cu ajutorul căreia ei pot avea acces la sprijin educațional sub formă de meditații, cursuri de calificare sau de perfecționare, transport la și de la școală, calculatoare sau posibilitatea de a-și urma hobbyurile și pasiunile. Beneficiari: Programul a avut 27 de beneficiari în perioada Martie-Decembrie 2016 dintre care:  20 elevi din sistemul de protecție a copilului  2 elevi de la Liceul de Artă cu situație materială dificilă  5 elevi din Municipiul Târnăveni Condiții de acordare:  au obţinut media generală de cel puţin 7  au obţinut rezultate de valoare în manifestări interne şi/sau internaţionale cu caracter cultural – artistic, sportiv, tehnico-ştiinţific  prezinta o competenţă personală a cărei valoare este recunoscută  nu dispun de mijloacele financiare pentru a face performanță în domeniul în care prezintă competență personală sau în care au rezultate de valoare deja „Bursa Motivație si Performanță a răsplătit efortul unor tineri care au dorit să iasă din rând și să facă ceva în plus.”

Obiective atinse:

 25 de bursieri și-au menținut situația școlară/prezența la ore/comportamentul reflectat în nota de la purtare la un nivel înalt.  8 bursieri au absolvit cursuri de calificare, iar 2 dintre ei lucrează deja în domeniul ales  3 bursieri s-au remarcat prin performanță educațională/artistică cu ajutorul bursei  3 bursieri au făcut voluntariat pe perioada vacanței de vară, și astfel au beneficiat de bursă și de-a lungul acesteia Valoarea burselor acordate: Bursele acordate în anul 2016 au totalizat suma de 16.263,70 lei, sumă asigurată în proporție de 80% de partenerul nostru Another Child Foundation din Statele Unite.


Proiectul POD ÎNTRE GENERAȚII Proiectul “Pod intre Generatii” și-a propus să construiască punți inter-comunitare și inter-generaționale în Târnăveni, chemând comunitatea să se implice ca voluntari într-un program care își dorește să contribuie la reducerea ratei abandonului școlar, la îmbunătățirea nivelului educațional și la integrarea a 140 de copii provenind din medii vulnerabile sau aflați în situații de risc. Pe lângă implicarea în activități de dezvoltare a deprinderilor și abilităților proprii, copiii au beneficiat și de servicii sociale - hrană, program de igienă, asistență medicală - care să ducă la îmbunătățirea calității vieții lor. În același timp proiectul a adus un element inovativ: orientarea în carieră. Astfel fiecare copil inclus în proiect a beneficiat de un program individualizat de identificare a abilităților și înclinațiilor proprii prin testarea cu un soft specializat în acest sens și prin accesul la Centrul vocațional (atelierele de tâmplărie, croitorie, bucătărie) – în mod special al copiilor din clasele gimnaziale. Proiectul a inclus o campanie de recrutare a voluntarilor si un eveniment public cu tema „Importanța educației și impactul ei asupra comunității” care a inclus o dezbatere cu reprezentații instituțiilor abilitate în acest sens din județul Mureș, iar elevii tuturor unităților de învățământ din Mun. Târnăveni au susținut un program artistic pe această temă. Activitățile proiectului s-au desfășurat și cu implicarea a peste 100 de voluntari de toate vârstele.

Perioada de implementare: Iulie 2016 – Aprilie 2017 Finanţator: Asociaţia CSR Nest în cadrul programului HEINEKEN pentru Comunităţi Valoarea finanţării: 70000.00 lei Contribuţie proprie: 10000.00 lei Parteneri în proiect: Inspectoratul Școlar Județean, Școala Gimnazială nr. 3 Târnăveni și Școala Gimnazială Traian din Târnăveni. Beneficiari: 140 de copii, dintre care 40 de preșcolari, 50 de elevi de școală primară (clasele I-IV) și 50 de elevi de școală gimnazială (clasele V-VIII). În cadrul proiectului, în Februarie 2017, urmează să organizăm un eveniment public de anvergură intitulat „DOZA DE MOTIVAȚIE” care va avea ca beneficiari liceeni din clasele terminale și studenți. Evenimentul are obiectivul de a inspira generația tânără să se dezvolte, să își caute vocația și să contribuie la dezvoltarea societății prin abilitățile și energia de care dispun.


Voluntariat în 2016 Anul 2016 a înregistrat un record în ce privește numărul de voluntari noi și activitatea de voluntariat din cadrul Fundației Buckner. Odată cu lansarea programului After School prelungit în luna Martie 50 de elevi și 7 cadre didactice s-au alăturat echipei noastre, care includea deja: 6 voluntari studenți la Facultatea de Psihologie din cadrul Universității Dimitrie Cantemir din Târgu Mureș, 3 voluntari studenți la Facultatea de Stomatologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, 12 voluntari vârstnici și alți 10 voluntari care și-au luat angajamentul să se implice în activitățile Fundației pe termen lung sau sezonier. Număr de voluntari implicați în 2016:

Voluntari noi în 2016:

96

Voluntarii noștri sunt oameni extraordinari ce ne impresionează prin dorința lor puternică de a petrece timp cu copiii şi de a contribui într-un mod pozitiv la vieţile acestora. Cu sprijinul lor am avut ocazia să lansăm programe noi, să îi învățăm pe copii despre o viață sănătoasă, să dezvoltăm abilitățile emoționale și practice ale copiilor, să derulăm activități în cadrul Centrului Vocațional, să organizăm excursii și tabere și să oferim momente unice și memorabile copiilor.

79

Ore voluntariat efectuate în 2016: 4350

Activităţile voluntarilor: • Organizare, susţinere şi participare la activităţi regulate organizate de-a lungul anului (programul Generații, Centrul Vocațional, programul After School) • Participare la tabere de vară în calitate de translatori şi lideri de grupuri mici • Traducere în perioadele în care Fundaţia primeşte vizita grupurilor de voluntari americani • Promovarea diferitelor campanii ale Fundaţiei (afişe, fluturaşi, invitaţii)

„Odată ce ai experimentat voluntariatul, e greu să spui "Nu" când ţi se cere ajutorul, e un sentiment tare fain, îţi dă o satisfacţie aparte.”


Tabăra Excelenței 2016

Pentru al patrulea an la rând Fundația Buckner în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș a organizat Tabăra Excelenței prin care îi răsplătește pe copiii găzduiți în Casele de tip familial de pe raza județului Mureș pentru rezultatele bune la învățătură și pentru realizările sau comportamentul lor exemplar. Activitățile taberei: jocuri şi activităţi sportive în aer liber, drumeţie, concurs de talente, proiecte de creație, exprimare prin muzică, dans şi fotografie; proiecții de filme, discuţii, foc de tabără și multe alte activităţi antrenante şi distractive, au fost organizate de un grup de 13 voluntari din Statele Unite ale Americii și 6 voluntari români. Spre deosebire de alți ani, în 2016 copiii au beneficiat de 6 zile și 6 nopți de tabără, bucurându-se de o zi în plus de aerul curat de munte și de timpul petrecut împreună.

Perioada taberei: 19 – 25 iunie Locaţie: Tabăra Creştină Vlăhiţa din judeţul Harghita Beneficiari: 40 de copii şi tineri cu vârste cuprinse între 4 și 20 de ani din grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș Ca în fiecare an până acum, tabăra a fost și o bună ocazie pentru participanți și organizatori să se cunoască, să râdă și să petreacă timp de calitate împreună, dar în mod special să lege prietenii care să îi îmbogățească pe toți de-opotrivă. Și în acest an, obiectivul acesta a fost atins și au fost create multe amintiri frumoase. .

. „Tabăra, prin activitățile ei urmărește să încurajeze copiii și tinerii să continue să se remarce prin lucruri pozitive și să se dezvolte pentru a-și atinge potențialul.”


Grupuri de voluntari din Statele Unite Și în 2016 am primit vizita mai multor grupuri de voluntari americani care au venit în România pregătiţi să contribuie la activitatea Fundației. Aceşti voluntari vin cu inima deschisă să îi cunoască și să investească în copiii din România prin tot felul de proiecte sau acțiuni. Și în 2016 am avut privilegiul să cunoaştem și să lucrăm cu mulţi oameni deosebiţi care au avut impact în viețile copiilor. Perioada: 6 – 15 iunie 2016 Echipa: 15 voluntari din Statele Unite ale Americii Implicare: Activități educative, de recreere și de socializare în cadrul Centrului de Dezvoltare a Comunității Buckner, precum și programe pentru copii și distribuire de alimente, dulciuri și rechizite în comunitățile nevoiașe din cartierul Boziaș – Târnăveni și din satul Ceuaș. Perioada: 16-26 iunie 2016 Echipa: 4 voluntari din Statele Unite ale Americii Implicare: implicare în lucrările de renovare a sălii de joacă pentru preșcolari de la nivelul 2 al Centrului de Dezvoltare a Comunității Buckner din Târnăveni și timp de calitate cu copiii de la Centru.

Perioada: 7-17 iulie 2016 Echipa: 12 voluntari din Statele Unite ale Americii Implicare: activităţi speciale de educaţie nonformală şi de recreere cu copiii înscrişi la Centrul de Zi Buckner. Acelaşi grup de voluntari a organizat activităţi speciale cu mamele copiilor din programele Centrului de Zi în cadrul cărora mamele au realizat proiecte de lucru manual şi au avut ocazia să se răsfeţe cu manichiură, machiaj şi coafură, au făcut sport și au învățat rețete noi. Timp de 3 zile mamele au servit masa de prânz la Centru împreună cu echipa și au primit pachete de alimente de bază oferite de voluntarii din Statele Unite.

Perioada: 16-26 iunie 2016 Echipa: 13 voluntari din Statele Unite ale Americii Implicare: activităţi specifice pentru o tabără de vară la munte ce s-a desfăşurat la Tabăra Creştină Vlăhiţa în perioada 19-25 iunie. Tabăra care este cu tradiție deja se numește Tabăra excelenței și își propune să fie o răsplată pentru copii şi tineri din grija Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş care s-au remarcat prin rezultatele bune la şcoală. La tabără au participat 40 de copii și tineri.

Perioada: 21-31 iulie 2016 Echipa: 6 voluntari din Statele Unite ale Americii Implicare: activităţi speciale de educaţie non-formală şi de recreere cu copiii înscrişi la Centrul de Zi Buckner. Acelaşi grup de voluntari a organizat un concert de muzică susținut de copii la care au fost invitate familiile lor, precum și petreceri de sfârșit de an școlar pentru toți copiii de la Centru. Spre marea bucurie a copiilor, cu ajutorul și cu sprijinul financiar oferit de grup au fost montate două leagăne suplimentare în curtea Centrului.

Perioada: 7-17 iulie 2016 Echipa: 15 voluntari din Statele Unite ale Americii Implicare: activităţi specifice pentru o tabără de vară la munte ce s-a desfăşurat în perioada 10-15 iulie. Tabăra a creat oportunitatea pentru 50 de copii din clasele II-V de la Centrul de zi Buckner să petreacă 5 zile de neuitat la Tabăra Creştină Vlăhiţa jucându-se, cântând, făcând proiecte de lucru manual, demostrându-și talentul și făcânduși prieteni.

Perioada: 12-22 octombrie 2016 Echipa: 9 voluntari din Statele Unite ale Americii Implicare: activităţi de educaţie non-formală și de recreere cu copiii din cadrul Centrului de Zi Rozmarin din Târgu Mureș, a Centrului de Zi Buckner, la Casele de tip familial din Târnăveni și la Fundația Vestea Bună din Sighișoara și au distribuit încălțăminte nouă și jucării tuturor copiilor ce au participat la activități. Peste 250 de copii au fost implicați în aceste activități și au beneficat de ajutor umanitar reprezentat de încălțăminte nouă pe mărimea și pe placul lor.


Raport financiar Situația financiară în ultimii 4 ani

2012

2013

Venituri totale: 1044296 lei Cheltuieli totale: 1020679 lei

2014

Venituri totale: 912995 lei Cheltuieli totale: 908409 lei

Venituri totale: 1043327 lei Cheltuieli totale: 981244 lei

2015 Venituri totale: 848280 lei Cheltuieli totale: 820451 lei

Venituri totale în 2016: 1.315.029,00 lei 1046338

Donații Sponsorizări

257150

Granturi și finanțări

11541

Categorii de venituri în 2016

Cheltuieli totale în 2016: 1.188.368,00 lei 499286

Centrul de dezvoltare a Comunității Târnăveni Bursa Motivație și Performanță Voluntariat 210504

200000 150034

Utilități și servicii Cheltuieli de transport

61153

49740

17651

Categorii de cheltuieli în 2016

Proiecte și campanii Administrative (salarii, taxe, impozite, promovare, etc.)


Cum ne poți susține DONEAZĂ Contribuţia ta - unică sau recurentă - este foarte importantă pentru dezvoltarea serviciilor educaționale oferite copiilor noştri. Donațiile pot fi efectuate atât cash luând legătura cu noi la sediul sau punctele de lucru ale Fundaţiei cât şi prin virament bancar.

REDIRECȚIONEAZĂ 2% Ai avut venituri impozabile anul trecut? Asta înseamnă că poţi să alegi ca 2% din ceea ce dai statului să fie redirecţionat către programele noastre. Acest lucru nu presupune niciun cost pentru tine, dar înseamnă foarte mult pentru noi.

DEVINO FUNDRAISER Oriunde ai fi, acum îți poți aduce contribuția directă organizând strângeri de fonduri sau donații în natură - în rândul prietenilor și colegilor tăi, dedicate copiilor nevoiaşi sau aflaţi în situaţii de risc.

DEVINO VOLUNTAR Voluntarii sunt oamenii gata să dăruiască timp şi propria experienţă copiilor care au atâta nevoie de acestea. Voluntarii aduc valoare adăugată programelor Fundaţiei prin altruismul şi energia lor.

SPONSORIZEAZĂ PROGRAMELE NOASTRE Companiile pot aduce o contribuție majoră la dezvoltarea programelor noastre. Beneficiind și de facilitatea de deducere a 20% din impozitul pe profit investind în Fundaţia Buckner aveţi ocazia să creați valoare în comunitate. Date bancare: Cont deschis la BCR TÂRGU MUREŞ Cod IBAN: RO27RNCB0188034954650001 CUI: 11664675

CONTACTEAZĂ-NE DACĂ: - Vrei să petreci timp cu copiii şi să investeşti în ei - Ai cărţi pentru copii sau softuri educaţionale pe care ai dori să le donezi - Poţi oferi îmbrăcăminte sau încălţăminte unui copil nevoiaş - Vrei să contribui financiar la susţinerea unui proiect sau a unui copil - Pur şi simplu vrei să ajuţi dar nu ştii cum - Ai şi alţi prieteni care doresc să ajute


Mulţumiri Împreună cu toţi partenerii, donatorii şi prietenii care ne-au fost alături şi în 2016 credem că am continuat să „Atingem inimi. Împlinim nevoi. Schimbăm vieţi.” motiv pentru care le mulţumim tuturor pentru implicare şi susţinere.

 Mulţumim Consiliului Director care a investit timp în dezvoltarea Fundaţiei Buckner şi a viziunii acesteia.  Mulţumim tuturor celor care au direcţionat 2% din impozitul pe venit către Fundaţie contribuind astfel la bunăstarea şi investind astfel în viitorul copiilor cu care lucrăm.  Mulţumim tuturor donatorilor devotaţi pentru angajamentul şi responsabilitatea cu care au susţinut programele Fundaţiei şi copiii făcând posibilă asigurarea zilnică a unor servicii de calitate acestora.  Mulţumim reprezentanţilor instituţiilor publice şi personalităţilor pentru susţinere, încrederea investită în noi şi pentru expertiza oferită.  Mulţumiri speciale voluntarilor pentru dedicarea lor şi generozitatea cu care s-au implicat în programele Fundaţiei. Fără ajutorul lor multe dintre acţiunile noastre nu ar fi fost realizabile.

MULŢUMIM PARTENERILOR ȘI COLABORATORILOR: Another Child Foundation SUA Buckner Foundation SUA First Baptist Church Lafayette, LA, SUA Instituția Prefectului Mureș Consiliul Judeţean Mureş Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş  Primăria Municipiului Târgu Mureş  Primăria Municipiului Târnăveni      

        

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş Direcția Poliția Locală Târnăveni Universitatea Dimitrie Cantemir Școala Gimnazială ‘Traian’, Târnăveni Şcoala Gimnazială nr. 3, Târnăveni Fundaţia ‚Bread of Life’ Bucureşti Asociaţia ‚CSR Nest’ Bucureşti SC Balint Trans SRL


Echipa noastră

Preşedinte: Moldovan Dragoş Dacian Consiliu director: Zelariu Petru Moldovan Gheorghe Chiciudean Elian John Frank Reeve

Secretară: Szabo Gabriela Elisabeta Centrul de zi Buckner, Târnăveni: Turcu Liviu – Director Centru Demeter Leonard – Administrator Centru Turiac Laura – Educatoare Mailat Carmen Alina – Educatoare Petric Florina – Asistent Social Ivașcu Alina – Psiholog Turcu Laura – Asistent Medical Ienea Cosmina – Învăţătoare Roman Codruţa – Învăţătoare Ani Vanda – Învățătoare Marcu Liliana – Animator socio-educativ Feșteu Claudia – Pedagog social Vodă Maria – Personal bucătărie Zoltan Rita – Femeie de serviciu Moldovan Matei – Şofer Sicra Titu – Șofer Molnar Călin – Șofer

Voluntari Tîrgu Mureş Cândea Alice Chiciudean Eldad Neacșa Tabita Orban Andrea Păcurar Luana Stroia Lorina Ţîrlea Casina Păcurar Aurelian Hîrșan Cristina Voluntari studenți: Căpâlnean Anda Bogdan Alexandra Bordea Eugen Florea Alexandra Natea Lucian Morar Adelina Oltean Alina Toderic Bianca Tudor Muller Voluntari Tîrnăveni Bucur Codruța Buzaș Adriana Lange Jorrit Maier Adelina Mailat Lidia Marcu Gelu Șimu Delia și Elisabeta Torge Marcus Trif Evelin Turdean Oana Hunyadi Debora

Voluntari Vârstnici – Proiect Generații Boer Ștefan Bosa Ana Bucur Margot Chibulcutean Ioan Erita Dumitru și Maria Faghiura Maria Mailat Lucreția Man Aurelia Trif Loghin Turcu Ioan și Mărioara Tuli Iosif Boesan Maria Chinciusan Maria Boesan Gheorghe Cizevska Stefan Muresan Gabriela

Voluntari profesori: Stoica Octavian Olar Mărioara Sprânceană Teodora Pasc Ovidiu Vodă Claudia Antal Carmen Mihăilescu Luminița și 50 DE ELEVI VOLUNTARI


Material realizat în cadrul proiectului Pod între Generații finanțat prin programul de responsabilitate socială HEINEKEN pentru Comunități, ediția 2016, dezvoltat de HEINEKEN în parteneriat cu Asociația CSR Nest.

Conectați-vă cu noi! http://nou.buckner.ro/ https://www.facebook.com/fundatiabuckner.romania https://www.linkedin.com/company/18000273 +40-365-443-773 | office@buckner.ro


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.