LokaalLochem editie 29 - juli

Page 1

Uitgave 29, editie juli 2023
Lochem

Kasteel Warmelo Diepenheim Zandsculpturen, een speciale belevenis!

Blijf je deze zomer ook bij huis? Dan is dit een uitje waar je een dag volop kunt genieten van de prachtige natuur en van speciale kunst. Kasteel Warmelo wil de bezoeker op verschillende manieren iets laten beleven. Wandelend door de prachtige historische tuin kom je langs kunstig uitgehouwen zandsculpturen met als thema “Middeleeuwen”.

Heldhaftige ridders en jonkvrouwen in prachtige kastelen

Metershoge zandsculpturen staan in het Engelse deel van het park van het Warmelo, dat in de 18e eeuw is aangelegd. De sculpturen staan prachtig vrij opgesteld in het ruim opgezette park. Tien kunstenaars uit Nederland, Ierland, Italië, Letland en Amerika hebben de sculpturen gemaakt. In totaal is er zo'n 2000 kubieke meter zand in verwerkt. Het is niet zomaar zand waarvan de sculpturen zijn gemaakt, maar zand van tussen de rivieren, dat op een flinke diepte is gewonnen. Door er veel water aan toe te voegen en door druk is dat zand 'stapelbaar' en daarmee ideaal te gebruiken voor het maken van kunstwerken. De kunstenaar werkt van boven naar beneden.

Laagje lijm

Op de buitenkant van de zandsculpturen zit een verdund laagje lijm ter bescherming. Regen en wind hebben zo geen invloed.

Als er schade is, dan wordt die veroorzaakt door konijnen, reeën, mieren of……. mensen.

De historische tuinen met daarin de zandsculpturen zijn van dinsdag tot en met zondag van 10.30 tot 16.30 te bekijken. Op maandag is het kasteel gesloten. Volwassenen betalen € 8,00 entree en kinderen van zes tot en met twaalf jaar € 2,50. Tot zes jaar is de toegang gratis. Bij de parkeerplaats is een oplaadpunt voor elektrische fietsen. Honden worden niet toegelaten.

Horeca en terras

Op het voorplein van het kasteel bevind zich een ruim terras waar je kunt genieten van de sfeer op het landgoed.

Kasteel

Kasteel Warmelo dateert van 1339. Het kasteel wordt omgeven door een park, met een totale oppervlakte van 7 hectare. Via een gemarkeerde wandelroute maak je kennis met vier eeuwen tuinarchitectuur: een 16e en 17e-eeuwse Franse stijltuin, een beelden- en rozentuin en een vogeltuin. Daarnaast vind je er een in de 18e eeuw in Engelse stijl aangelegd Pinetum en diverse vijverpartijen. Veel exotische bomen en een collectie kuipplanten kun je er ook vinden.

Vele jaren werd het kasteel bewoond door de moeder van prins Bernhard; Prinses Armgard zu Lippe Biesterfeld. Het huis is nog steeds bewoond.

Kasteel Warmelo is gevestigd aan Stedeke 11 in Diepenheim. De ingang met gratis parkeergelegenheid vind je aan de Borculoseweg. Voor meer informatie: www.kasteelwarmelo.nl

DIEPENHEIM

29 APRIL T/M 1 OKTOBER

DINSDAG T/M ZONDAG VAN 10.30 - 16.30 UUR (MAANDAG GESLOTEN)

LokaalLochem 2
www.kasteelwarmelo.nl

Historische Vereniging ‘De Elf Marken’ 40 jaarAflevering 7: Activiteiten

Waarom je volgens Mijke uit Gorssel langzamer moet leven

Lochem leeft voort op nieuwe locatie

Begraafplaats Lochem

Gerrit Malestein uit Lochem gooit het gas los op Tractorpulling

We gaan weer twee dagen knapp’n op Tractorpulling in Lochem

Column; Regen geeft rust

COLUMN

Toeristisch Lochem

Gewoon bijzonder

Wat is de aantrekkingskracht van de gemeente Lochem? En hoe verleiden we mensen om hun vrije tijd hier door te brengen? Twee vragen die me vaak gesteld worden én waar ik me tijdens mijn werk bijna dagelijks mee bezig mag houden. Ik ben Laura van der Linde en als geboren Drent woon ik al meer dan 20 jaar met veel plezier in Lochem. Sinds twee jaar werk ik als regiocoördinator voor onze gemeente bij Achterhoek Toerisme. Eén van mijn taken is om de gemeente sterker te profileren als toeristische en recreatieve bestemming. Daarvoor heb ik veel contacten met ondernemers, initiatiefnemers van activiteiten, VVV en de gemeente. De rode draad blijft altijd om mensen te blijven boeien en binden, met als hoger doel bij te dragen aan een fijne, goed geoutilleerde, gezonde (be)leefomgeving.

Saucijs leeft voort bij Slagerij Sieverink

Blinde vlek

Mijn ervaring is inmiddels dat wanneer je woont, werkt en een deel van je vrije tijd besteedt in dezelfde omgeving, een blinde vlek snel gecreëerd is. Je omgeving wordt gewoon en het gras bij de buren lijkt soms net een tintje groener. Daarom probeer ik altijd zo veel mogelijk om door de ogen van een ander naar onze gemeente en regio te kijken. Want voor hen zijn wij misschien wel die buren met het frisgroene gras. Verhelderend is het ook, want het wordt duidelijk hoe dynamisch de omgeving waarin we wonen en leven is. De uitdaging blijft altijd om te bedenken hoe we dat actief kunnen uitdragen en etaleren.

Klaverbladgevoel

Je kent hem vast wel, de slogan van Klaverblad Verzekeringen: ‘Als je maar lang genoeg gewoon blijft, word je vanzelf bijzonder’. In mijn optiek is die slogan ook van toepassing op onze omgeving. Qua toeristische attracties is er best een divers aanbod. Maar het decor waarin die zich begeven lijkt voor bezoekers minstens zo belangrijk. Dat wordt ook beaamd. Regelmatig knoop ik een praatje met toeristen aan. Dat geeft een goed inzicht in de beweegredenen om naar Lochem te komen. Vaak is het antwoord dat het de mix van de prachtige natuur, gezellige plaatsen en gastvrije mensen is. Een groot compliment. Eentje om trots op te zijn. Het blijkt dat we samen in staat zijn om een plek te creëren waar mensen zich welkom voelen, het fijn vinden om te zijn en waar ze graag terugkomen. Dat gaat niet vanzelf.

Mensen brengen kleur

Elke dag weer houden veel mensen zich vrijwillig of beroepsmatig bezig met het kleur geven aan onze mooie gemeente. Er worden evenementen en activiteiten georganiseerd, winkelgebieden aantrekkelijk aangekleed, routes gemaakt en nog veel meer. Ik durf best te stellen dat dat heel erg goed lukt! In de Achterhoekse cultuur zijn naoberschap, er voor elkaar zijn en samen dingen gedaan krijgen verankerd. Dat moeten we koesteren, dat maakt ons sterk en het is niet overal gewoon.

Maandelijkse columns

Wie die mensen zijn en wat hen drijft ga je de komende maanden lezen. In de komende uitgaven van Lokaal Lochem wordt deze column gevuld door een ‘kleurgever’. Iemand vertelt vanuit zijn eigen perspectief waarom het zo leuk is om zich op een positieve manier in te zetten voor de gemeenschap.

Voor mijzelf geldt dat ik er vooral blij van word om met al die mensen te mogen werken. Ze verdienen een plek in de spotlights. Ze vormen de inspiratiebron voor mijn dagelijkse werk. Lochem is een eigentijdse gemeente, met oog voor culturele normen en waarden. Dat wordt door velen zo gezien en ervaren. Door lang genoeg ‘gewoon’ te blijven, is de gemeente Lochem voor velen een bijzondere bestemming geworden….. En een plek om fijn te wonen en plezier te hebben.

Colofon

Uitgever

Fulltime-media

Opmaak & Acquisitie

Fulltime-media

Verspreiding

All-Inn Verspreidingen

Drukkerij

BDUprint

Fotografie voorkant

De Dikke Boom - Landelyk Lochem

facebook.com/lokaalgelderland

Fulltime-media

Elsmaat 5 7245BB Laren 0573 - 745061 www.fulltime-media.nl info@fulltime-media.nl

Redactie

LokaalGelderland redactie@lokaalgelderland.nl

Deze edtie is tot stand gekomen in samerwerking met Landelyk Lochem Volgende editie verschijnt op 30 augustus 2023

3 LokaalLochem
twitter.com/lokaallochem instagram.com/lokaalgld www.lokaallochem.nl
5
7 Geschiedenis
6 Nieuwsgierig universum 17 Kapel op ‘t Rijsselt 17 Kiekdan - Scheggertdijk 18 Achterhoek woord van de maand 19 Gastvrouw bij museum STAAL 20 Kienveen 12
Autocross in Lochem 12 De Brummel
13 De zomer van huis Verwolde 13 Zomer Puzzel 15 Met de Dommerholtveer van
naar de overkant 16
11 Column; Vakantieman 19 Eendenkooi de Schoolt 20
Oude
NK
Gorssel
Deze ijssmaken zijn in Lochem populair
8 9 10 Op wandelvakantie in Gelderland 21 Zondag 30 juli Pannenkoekenrit 22
Huttenbouwfestijn 23 Zelf aardappelen rapen 23 Buurthuis van Zwiep 24 Op ontdekking rondom Harfsen in de Achterhoek 24 Het verscholen arboretum in Eefde 26 Streekproduct van de Velhorst 27 Graaf Jantje doet mee aan Textiel eruit, Groen erin project 27
4

Historische Vereniging

Aflevering 7: Activiteiten

Inleiding

De Historische Vereniging De Elf Marken heeft zich in de afgelopen 40 jaar ontwikkeld tot een belangrijke culturele organisatie in de voormalige gemeente Gorssel. Het is een vereniging met ongeveer 750 leden. Ook bedrijven en middenstanders onderkennen steeds meer het belang van onze vereniging. Meer dan 75 van hen hebben zich als sponsor aan onze vereniging verbonden. Bovendien smaken we het genoegen om het fraai gerestaureerde tramstation in Gorssel als verenigingsgebouw te mogen gebruiken.

De vereniging wordt gerund door in totaal circa 40 vrijwilligers die allemaal één of meerdere dagdelen aan De Elf Marken besteden. Allen hebben een specifieke taak. Er zijn tien bestuursleden, de overige vrijwilligers behartigen een of meer van de vele taken en/of specialismen.

Het werkgebied van De Elf Marken is de voormalige gemeente Gorssel. Dat wil zeggen de dorpen Epse, Harfsen, Almen, Eefde en Gorssel, alsmede de buurtschappen Joppe, Kring van Dorth, De Schoolt en De Wippert.

‘De Elf Marken’ 40 jaar

De Historische Vereniging De Elf Marken viert in 2023 haar 40-jarig jubileum. In die 40 jaar heeft de vereniging zich tot een van de belangrijkste culturele organisaties in de voormalige gemeente Gorssel ontwikkeld. Via vele kanalen informeert ze haar leden en overige bewoners over de historie van hun directie leefomgeving. Gedurende het hele jubileumjaar zal De Elf Marken u in meerdere afleveringen informeren over de geschiedenis van haar eigen vereniging.

De belangrijkste activiteiten/taken van De Elf Marken zijn:

Verzamelen van informatie

In de praktijk gebeurt dit door een heel brede groep van leden, vrijwilligers en anderen die op de een of andere manier de beschikking hebben over historische informatie. Daarbij kun je denken aan mondelinge of schriftelijke informatie, maar ook aan documenten, boeken, kaarten, foto’s, video’s en dergelijke. De bezitters dragen deze informatie over aan De Elf Marken, sommigen schrijven er zelfs artikelen over die de vereniging dan publiceert.

Daarnaast wordt door een aantal vrijwilligers ook gericht onderzoek gedaan naar gebeurtenissen in het verleden. Dat kan op een heleboel verschillende manieren, van het bestuderen van oude documenten tot doen van genealogisch, archeologisch onderzoek of het actief benaderen mensen die mogelijk over historische informatie beschikken.

Vastleggen en beheer van informatie

Al 40 jaar lang komt er een continue stroom van verzamelde informatie binnen die verwerkt moet worden. Daarvoor zijn verschillende werkgroepen die bemand worden door vrijwilligers. We kennen een ‘Werkgroep Archief Papier’. Deze houdt zich bezig met boeken, tijdschriften, gedenkboeken, gidsen, naslagwerken, kranten(knipsels) en dergelijke. De ‘Werkgroep Archief Foto/Film’ houdt zich bezig met het rubriceren en archiveren van foto’s, video’s en dergelijke. Daarbij wordt voor zover beschikbaar natuurlijk ook informatie over die foto vastgelegd.

Voor beide werkgroepen geldt dat steeds meer informatie digitaal wordt vastgelegd. Op dit moment wordt bijvoorbeeld gewerkt aan een systeem waarbij foto’s via RAZ (Regionaal Archief Zutphen) door iedereen op internet te bekijken zijn. Daarnaast bouwen we onze eigen database steeds verder uit. Het is uiteindelijk de bedoeling dat ook leden online toegang krijgen tot deze informatie.

Overdragen van informatie

Natuurlijk is het de bedoeling om alle verworven kennis over de historie van ons werkgebied aan onze leden over te dragen. We doen dit op een groot aantal verschillende manieren. Zo hopen we zoveel mogelijk leden (en ook anderen) te bereiken. Onze leden ontvangen elk kwartaal een boekje met historische verhalen die betrekking hebben op ons werkgebied, er is een

regelmatig verschijnende nieuwsbrief, een website met veel informatie, tenminste één lezing per dorp per jaar, we geven boeken uit, houden exposities, doen genealogisch onderzoek naar familienamen, geven cursussen, organiseren incidenteel wandelingen en fietstochten, etc. etc. In aflevering 8 zullen we hier meer over vertellen.

Adviseren, initiëren en uitvoeren

De Elf Marken heeft op veel terreinen waar historie een rol speelt een adviserende en vaak ook een initiërende of uitvoerende rol. Enkele voorbeelden zijn:

Straatnamen

Als er nieuwe straatnamen moeten worden vastgesteld vraagt de gemeente altijd advies aan De Elf Marken. Veelal wordt gekozen voor de naam van voormalige boerderijen of andere historische feiten die op die plek betrekking hebben. Op deze manier introduceren we een stukje geschiedenis in de straatnamen.

Oorlogsmonumenten

Bij de totstandkoming van oorlogsmonumenten in ons werkgebied speelt onze vereniging altijd een belangrijke rol. Zo was De Elf Marken ook heel nauw betrokken bij de voorbereiding van de recente opgraving van de in 1944 neergestorte Hawker Typhoon met aan boord flight sergeant William Hurrell. Hetzelfde geldt voor de recente herbegrafenis in Nijmegen en het herinnerings-monument voor Hurrell aan de Lindeboomweg in Eefde.

Erfgoedcommissie

Eén van onze bestuursleden heeft zitting in de gemeentelijke erfgoedcommissie. Hierdoor zijn we ook betrokken bij de vaststelling van rijks- en gemeentelijke monumenten.

Crypte Almen

Ook neemt een van onze bestuursleden deel aan de commissie die zich bezighoudt met de crypte in de Almense kerk.

Historische graven

Tot slot een voorbeeld waarbij De Elf Marken letterlijk de handen uit de mouwen steekt. Omdat er geen andere belanghebbenden meer zijn, onderhoudt De Elf Marken een aantal historische graven in Gorssel.

LokaalLochem 4

Waarom je volgens Mijke uit Gorssel langzamer moet leven

Waaraan merk je dat mensen het lastig vinden om te genieten van geluk en rust?

Volg jij je dromen en passies al? Volgens Mijke de Bruijn uit Gorssel is dit de sleutel tot een gelukkig leven. Je leeft maar één keer en je leeft nu dus maak er wat van voor jezelf, is haar mantra. Met haar bedrijf Leef Langzamer probeert ze mensen hierbij te helpen.

“We kijken bijna allemaal uit naar de vrijdag, het weekend, naar de vakanties, naar vrije tijd. Dat we kunnen doen wat we graag willen. We stellen dromen vaak uit, omdat we er simpelweg geen tijd voor hebben. We hebben het allemaal druk, onze agenda's zitten vol en voordat je het weet is er weer een jaar voorbij gevlogen. We vinden het lastig om rust te pakken tussen al die afspraken door, dan pakken we toch al snel onze telefoon om te kijken naar onze mail, het nieuws of social media. Allemaal afleiding. We zijn constant bezig met 'iets', onze zintuigen en hersenen maken overuren en komen daardoor niet tot rust. Dat maakt je gelukkig en rustig voelen lastig, want om te ervaren moet je bewust in het moment leven. Maar door het gejaagde leven en de constante afleidingen is dat heel moeilijk geworden.”

De werk en privé-balans is voor veel mensen lastig. Waaraan merk jij dat? Bijvoorbeeld door smartphones?

“Ik merk dat wat je doet vaak bepaalt wie je bent. Met andere woorden: wat je voor werk doet, bepaalt je identiteit. Dit is ook één van de eerste vragen die je vaak gesteld wordt is: wat doe jij in het dagelijkse leven? Als je dan bijvoorbeeld thuis voor de kinderen zorgt, dan is het gesprek snel voorbij. En als je 'slechts' part-time werkt, ook. Maar werk je veel, heb je een hoge functie, doe je daarnaast een opleiding en werk je meer dan 40 uur per week? Dan wordt dat vaak interessant gevonden. Iemand stijgt in aanzien, in status. Terwijl we niet kijken hoe deze persoon thuis is en of hij/zij wel gelukkig is en wat hij/zij misschien echt ambieert in het leven? Misschien is dit wel totaal iets anders dan het werk dat hij/zij doet.

Daarnaast is de balans tussen werk en privé is ook erg lastig, omdat de meeste mensen om je heen dat ook lastig vinden. We spiegelen als mensen. Als de overgrote meerderheid iets op een bepaalde manier doet, dan is dat 'normaal'. Dus overwerken, veel afleidingen zoeken zoals je smartphone, veel sociale contacten, een vol weekend, dat is allemaal normaal. En momenten van rust pakken, minder werken, kiezen voor een minder uitdagende functie zodat je meer vrije tijd hebt en minder stress, dat zijn onderwerpen die minder hip zijn. Gelukkig is een tegenbeweging wel steeds meer in opkomst, maar er is zeker nog geen kantelpunt.”

Wat adviseer je mensen die een betere werk en privé-balans willen?

om je leven echt te gaan veranderen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een werkgever een actievere rol neemt op dit vlak, dat je zelf leert op tijd pauzes te nemen, je slaapritme verbetert, meer gaat bewegen of grenzen gaat stellen. Misschien moet en wil je zelfs wel helemaal het roer omgooien, maar durf je niet zo goed? Welke offers of oplossingen iemand nodig heeft is heel verschillend omdat de situaties allemaal anders zijn.”

Zijn burn-outs eigenlijk wel te voorkomen?

“In deze tijd is dat helaas een uitdaging. Om een burn-out te voorkomen is een holistische benadering de beste, waarbij je kijkt naar persoonlijke factoren die van invloed zijn en je kijkt naar de omgevingsfactoren van iemand, zoals werk, sociaal leven, huis en gezin. Het ontwikkelen van zelfbewustzijn en het herkennen van de eerste tekenen van stress en overbelasting zijn essentieel om een burn-out te voorkomen. Om concrete stappen te zetten naar het voorkomen van een burn-out is het dus belangrijk om goed te kijken naar iemands situatie. Je kan zelf al heel veel, maar door tijdig hulp in te schakelen kan je patronen beter leren doorzien, doordat iemand je een spiegel voorhoudt. En je dan echt bereid om de verantwoordelijkheid te pakken voor je eigen leven.”

We zitten nu in de vakantieperiode. Veel mensen willen de rust die ze tijdens een vakantie ervaren daarna vasthouden. Maar dat lukt bijna nooit. Heb je tips om dit toch te laten slagen? “Jazeker. Hier zijn wat tips:

Planning: plan je terugkeer van je vakantie zo dat je ook nog voldoende tijd thuis hebt om weer te wennen aan de dagelijkse routine.

Geleidelijke overgang: begin een aantal dagen voordat je weer gaat werken met het herstellen van je normale slaaproutine en dagelijkse gewoonten.

Prioriteiten stellen: wat zijn de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden die je na je vakantie moet oppakken? Plan deze in en richt je aandacht (zoveel mogelijk) hier op. Laat je wederom niet afleiden.

Balans en grenzen: reserveer tijd voor jezelf in je agenda. Plan momenten van ontspanning. Jij bent belangrijker dan die ene taak. Door deze momenten creëer je juist weer energie. Hou je aan je planning en bewaak je tijd en je grenzen.

Stressmanagement: pas stressmanagementtechnieken toe, zoals het bijhouden van een journal, ademhalingsoefeningen en mindfullness.

De Bruijn heeft heeft online programma’s en journals ontwikkeld met als doel mensen te leren hoe ze op een andere manier kunnen leven dan te worden geleid door de waan van de dag. Ze biedt ook persoonlijke 1 op 1 coaching aan. We spreken in deze Q&A over het onderwerp met haar.

“Allereerst door zich bewust te worden hoe de balans nu is en waar voor jou de disbalans in zit. We willen allemaal het liefst een quick-fix als we niet lekker in ons vel zitten, maar dat zal ook een quick-win geven en zal niet duurzaam zijn. "If you're stuck, take a risk", zegt Rajshree Patel, schrijfster van het boek "Het geheim van Levenkracht." Je moet offers willen brengen

Sociaal: zoek ondersteuning bij collega's, vrienden en familie. Zij kunnen je helpen met het bewaken van je grenzen door je hierop te wijzen en ze kunnen een luisterend oor bieden. Realistisch: het is normaal dat de werklast en de verantwoordelijkheden na een vakantie weer toenemen, dus probeer niet te streven naar perfectie. Probeer je focus te leggen op een gezonde balans.

Behouden van vakantierust is een continu proces en dat vereist zelfbewustzijn en zelfzorg. Hiervoor is het belangrijk om dus ook bewuste keuzes te maken en aandacht aan jezelf te geven, hierdoor kan je de positieve effecten van je vakantie langer vasthouden.

Jouw vakgebied worden steeds populairder. BN'ers zoals Arie Boomsma en Giel Beelen zijn er ook helemaal ingedoken. Wat onderscheidt jou van de rest?

“Ik vaar op mijn eigen reis en ervaringen. Ik denk dat mensen zich met mij makkelijker kunnen identificeren dan met een BNer. Ik ben een 'gewone' moeder van drie dochters die je zomaar even aan kan spreken aan het schoolplein, zonder opsmuk en zonder poespas. Ik heb heb het roer in stappen flink omgegooid en leef nu echt heel bewust zoals ik wil leven. Mijn ervaringen deel ik veel via mijn dagelijkse podcast en via Instagram.”

5 LokaalLochem
Door Jesse Sprikkelman

Geschiedenis Lochem leeft voort op nieuwe locatie

Een museum waar je gratis naar binnen mag. Waar vind je dat nu nog? Nou, in Lochem dus. En niet zomaar een museum. Het is een museum dat volledig bestaat uit de privécollectie van één man. Het Liberation Museum is begin dit jaar verhuisd naar haar nieuwe locatie aan de Markt 2, boven de VVV Lochem. Voor de mei viering en herdenking is het museum toen al stilletjes open gegaan, maar Berry Swarthoff legt momenteel samen met de andere vrijwilligers nog de laatste hand aan de invulling.

Al vanaf jongs af aan is Berry geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. Door de verhalen van zijn vader en schoonvader leerde hij veel kennen. Zijn vader vertelde veel over de oorlog en de eerste spullen kreeg hij dan ook van hem. Dit groeide in de loop der jaren uit tot een collectie die nu een heel museum vult. Berry’s interesse was gewekt, en hij ging op de fiets de boerderijen af om te vragen of ze nog spullen hadden uit de oorlog en over de verhalen. Met een metaaldetector ging hij dan op zoek. Via zijn vrouw Yvonne, en zijn schoonvader leerde hij veel mensen kennen uit Canada. Zij waren na de oorlog geëmigreerd. Bij zijn schoonouders woonden veel veteranen en die kwamen mee naar Nederland als zijn schoonouders op bezoek kwamen. Elk jaar werden dit er steeds meer en zo heeft Berry alle bevrijders van Lochem persoonlijk leren kennen.

Niet zomaar spullen

Het museum gaat dus veel verder dan alleen de spullen die er tentoongesteld liggen. Het zijn de verhalen die erachter liggen. Alles heeft een verhaal, een persoon, een bevrijder die ermee verbonden is. En Berry kan dat verhaal prachtig op de verbeelding brengen. Berry is altijd benieuwd naar de achtergrond. Als hij een foto toegestuurd krijgt, dan wil hij weten waar die is genomen, wie zijn de mensen op de foto of waar is materiaal vandaan gekomen of naar toe gegaan. Want meestal zijn het foto’s van mensen met een voertuig of wapen uit die periode.

Seizoens opruiming bij Tokoloco

Kom langs bij de grote en kleurrijke winkel Tokoloco aan de gezellige kleine Markt in Lochem. We zijn volop bezig met de seizoens opruiming voor dames en heren. Er hangt nog veel leuks voor mooie kleine prijsjes!

Ondertussen druppelt de prachtige nieuwe collectie voor het najaar ook alweer binnen.

Komtom reden genoeg om te komen snuffelen, ook voor een cadeautje, een mooi stainless steel of zilveren sierraad, leren tassen of een kleurrijk kussen!

Een selectie van onze merken:

King Louie

Zilch

Nümph

White Stuff

Bindi

Morgan De Toi

ArtLove (Nieuw!)

Mus & Bombon

Oroblu

Lace Laboratories (Nieuw!)

Spanx

Anerkjendt

Gabba

Faguo (Nieuw!)

Imbarro

Chilly’s

Doing Goods

Chabo Bags

Go Dutch Label

Biba

Muja Juma

Atelier Tokoloco

LokaalLochem 6
Bierstraat 1 | 7241AG Lochem | 0573-257242 | www.toko-loco.nl
De gezelligste kleding, accessoires en cadeauwinkel van Lochem en omstreken

Doordat Berry de bevrijders persoonlijk heeft gekend, kan hij ook op een boeiende manier de verhalen in leven houden. Dat is ook het doel van Berry. Zorgen dat de geschiedenis niet vergeten wordt. Het zijn immers mensen die voor onze vrijheid hebben gestreden en hun leven hebben gegeven. Dat mag niet verloren gaan. Als Berry begint te vertellen, voel je meteen zijn passie en kennis. Het is dan ook niet gek dat veel scholen en kinderen langs komen of dat Berry bij hen op bezoek komt. Kinderen luisteren aandachtig en vaak komen zij later nog eens terug met hun ouders. En dan vertellen zij al die verhalen door, die ze van Berry geleerd hebben.

Belangrijk voor Lochem

Berry en zijn vrouw Yvonne hebben veel betekend voor Lochem en de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen halen zijn veel Canadezen en Britten naar onze gemeente, ze hebben ook nog eens het enige museum van de stad Lochem opgezet. Een museum dat nog altijd geheel gratis is. Ze werken enkel met vrijwilligers en blijven bestaan op een vrije gift. De vader van Berry leeft nog en is ook met enige regelmaat in het museum te vinden. Hij vindt het prachtig wat zijn zoon heeft neergezet.

Een bezoek begint meestal beneden bij het inspiratiepunt van de VVV Lochem. Daarna gaan ze naar boven en loop je als luisterend naar alle bijzondere verhalen door het museum. Na het bezoek kun je even een kijkje nemen in de VVV, voor nog meer moois over de gemeente Lochem.

Lest we forget

Wil je ook een steentje bijdragen aan het voortzetten van onze geschiedenis? Draagt u het Liberation Museum Lochem ook een warm hart toe?

Wij hanteren geen entreegeld om het voor iedereen toegankelijk te houden, des te meer doen we een beroep op u! Er is geld nodig om onze rekeningen te betalen.

Wilt u ook donateur - sponsor worden? Stort dan een bedrag(je) op NL39RBRB0778212289 t.n.v. Liberation Museum Lochem onder vermelding van ‘bijdrage het museum’.

Wandel Walhalla

In de regio Lochem staat de sfeervolle winkel van Holiday Sport aan de Vordenseweg 1 voornamelijk bekend om haar royale aanbod van caravans. Maar de winkel heeft ook alles op het gebied van kamperen, reizen en wandelen. Denk bijvoorbeeld aan schoenen, kleding, rugzakken, tenten, reisbenodigdheden en kampeeraccessoires.

Holiday Sport heeft sinds haar begin in 1984 bekendheid verworven met de verkoop, onderhoud en het schadeherstel van caravans. Holiday Sport is dealer van de drie gerenommeerde topmerken Dethleffs, Hobby en Fendt. Daar staat het bedrijf nu 40 jaar later nog steeds om bekend in de omgeving. Het bedrijf benadrukt wel steeds vaker dat het heuse een vakantiewinkel is, met een assortiment wat daarbij hoort.

“Noren kennen geen slecht weer, alleen slechte kleding”

De winkel heeft een ruim aanbod met voor ieder wat wils op het gebied van kamperen en wandelen. Of je nu een paar wandelschoenen zoekt voor een wandeling in de omgeving, sandalen voor op vakantie of bergschoenen voor een trekking in de Alpen bij Holiday Sport vind je altijd wel de schoen die bij je past. Bij Holiday Sport vind je ook een uitgebreide collectie outdoorkleding zodat je voorbereid bent op van alles wat je onderweg tegen kan komen. Ervaren en gepassioneerde medewerkers helpen bij het maken van een keuze, maar ook met passend advies. Zo hebben ze een boeken- en kaarten afdeling omringd met ruim 6000 reisboeken en kaarten om je reis en vakantie goed voor te bereiden.

‘Zo vrij kun je zijn’

Of je nu een ommetje gaat maken over de Lochemse Berg of op wandelvakantie gaat in de Alpen, bij Holiday Sport vindt je alles om fijn op pad te gaan. ‘Zo vrij kun je zijn’ is niet voor niets de slogan van het bedrijf en waar de medewerkers van Holiday Sport voor staan. “Onze missie is een bijzondere en inspirerende ontmoetingsplaats zijn voor liefhebbers van caravannen, kamperen en wandelen.” Holiday Sport is geopend van dinsdag tot en met zaterdag.

Holiday Sport is gevestigd aan Vordenseweg 1 in Lochem. Telefoon 0573-253795 en website www.holidaysport.nl

Oude Begraafplaats Lochem

Een mooi sereen plekje in Lochem, waar je misschien niet zo snel een kijkje gaat nemen is de Oude Begraafplaats aan de Zutphenseweg. Rechts van de snackbar kun je de begraafplaats op wandelen. Dichtregels van de bekende dichter A.C.W. Staring sieren de ingangspoort. Een van de meest in het oog springende graven is dat van zijn zoon, geoloog Winand Staring. Het initiatief voor de begraafplaats werd genomen in 1829 door de toenmalige burgemeester Thomasson. Er mochten niet langer mensen in of om de kerk te ruste gelegd worden vanwege de hygiëne. De nieuwe begraafplaats was bedoeld voor mensen uit Lochem en Laren die tot de kerkelijke gemeente behoorden. Van bijna alle toonaangevende Lochemse families zijn er wel graven te vinden. Er worden al tientallen jaren geen mensen meer begraven, maar dankzij een team vrijwilligers ligt de begraafplaats er sinds kort weer prachtig bij. Op het terrein zijn bomen aangeplant die qua naam of symboliek iets met de dood te maken hebben.

7 LokaalLochem CARAVAN &outdoor specialist Jòuw www.holidaysport.nl • 0573-253795 • Lochem • info@holidaysport.nl

Gerrit Malestein uit Lochem gooit het gas los op Tractorpulling

Vrijdag 4 en zaterdag 5 augustus 2023 vindt de 38e editie van Tractorpulling Lochem plaats. Aan de voet van de Lochemse berg wordt het ouderwets genieten van bruut geweld. Twee energieke avonden voor alle leeftijden gevuld met motoren van wel 12.000 PK. Dit is het evenement voor liefhebbers van tractoren, turbinemotoren, powertrucks en andere krachtige machines. Deelnemers uit het hele land gaan de strijd met elkaar aan.

Lochemer

Eén van die deelnemers is de Lochemse Gerrit Malestein met zijn Dirty Herrie. Samen met zijn vader en broer doen ze mee aan de zogenoemde Mini Unlimiteds klasse. In totaal zijn er wel vijftien verschillende klassen. Van de standaard machines, tot het topniveau de Grand National, de koningsklasse van de sport, met machines tot wel 12.000 PK. Het mooie aan meedoen aan deze sport vind Gerrit de onderlinge sfeer tussen de teams. Iedereen helpt elkaar om tot een beter resultaat te komen. “Als er bijvoorbeeld wat kapot is aan een machine, dan helpt een ander team gerust mee om dit op te lossen. De sfeer is zo goed onderling.”

Gerrit is al van jongs af aan besmet met het tractorpulling virus. Samen met zijn vader en broer ging hij naar de wedstrijden toe als kleine jongen. In 1996 zijn ze voor het eerst als team zelf ook gaan deelnemen. “Het mooie is werken met de techniek. Zelf een machine helemaal opbouwen en zien wat het resultaat is op de baan.” De motor die ze gebruiken is afkomstig van een Sherman tank uit de WO2 van 1943. Met dat resultaat gaan ze dan weer aan de slag en verder sleutelen. Voor Gerrit is zijn deelname een hobby. Ze hebben geen sponsoren en moeten dus alles zelf financieren. En zo willen ze het ook graag. “Als je gesponsord wordt dan heb je misschien meer mogelijkheden, maar dat wordt er ook wat van je verwacht.”

Gewicht

Het terrein in Lochem is Gerrit niet onbekend. Al vele jaren doen Gerrit en zijn vader en broer mee aan het evenement in Lochem. “Aan het begin van het jaar schrijf je je in voor de verschillende evenementen en je doet dan je best om aan de meesten mee te kunnen doen.” De machine van Gerrit heeft een maximum van 950 kilo, inclusief de bestuurder. De vader van Gerrit is inmiddels te oud om nog te rijden, en Gerrit is de lichtste. Het liefst zou Gerrit zijn dochter achter het stuur zien. “Ze is veel lichter dan mij, maar ik weet niet of ze het wel wil en durft.” Lacht Gerrit. Hoe lichter de bestuurder, hoe meer gewicht er achter de achteras kan worden gehangen. Op de machine geef je gas met de hand en je stuurt met de remmen en de achterwielen. Hoe meer gewicht aan de achterkant, hoe meer controle je hebt over de machine.

Een machine moet aan veel eisen voldoen en er zijn ook strenge milieu eisen. Vervuiling wordt dan ook erg beperkt gehouden. De meest machines rijden op methanol. Het grootste deel van de rookpluim die je veelal ziet is waterstof. Daarbij rijdt een machine maar enkel 110 meter, dus veel verbruik is er relatief niet. Methanol heeft nog een andere bijkomstigheid. De brandstof koelt namelijk ook de motor af.

Je moet niet bang zijn

Elk team rijdt wel eens per jaar schade aan zijn machine. “Je komt een keer het limiet tegen van de machine, en daar leer je dan weer van.” Dat is ook wat een race zo spannend maakt. Er kan altijd wat gebeuren. Gerrit heeft in de loop der jaren een aantal ongelukken meegemaakt. Maar hij denkt zeker niet aan stoppen. “Elke sport kent zijn risico’s.” Het is een tamelijk veilige

Een stukje Canada in Lochem

Canadian Restaurant Mondani is de locatie om bizon, eland of Candees hert te proberen. De unieke sfeer van Canada vindt je overal terug. Niet alleen op de kaart, maar in het gehele restaurant.

Je wordt met veel enthousiasme ontvangen door eigenaren Berry en Yvonne Swarthoff. Yvonne is de zeer vriendelijke en gastvrije gastvrouw met Berry als de chef kok. De sfeer van het restaurant is bijna die van een huiskamer. Zo kun je bijvoorbeeld bij de open haard even genieten van een aperitef drankje.

Alles wat herkenbaar is aan Canada, vind je terug bij Mondani. Zo hebben ze ook Canadese koffie, thee en donuts. De komen van Tim Horton, een begrip in Canada en nu dus ook te vinden in Lochem. Wil je wel eens wat anders eten? Kom dan eens naar Canadian Restaurant Mondani voor de zeer speciale menukaart.

LokaalLochem 8
kawop.nl Restaurant Kawop Markt 23, 7241 AA Lochem Tel. 0573 -25 33 42 E-mail info@kawop.nl
Door Mattijs Janssen
Geopend voor Lunch v.a. 12 uur en Diner v.a. 17.30 Dins- en Woensdag Vrij- tm Zondag Frans & specialiteitenBelgische
Restaurant Kawop
Foto Stephan Görtz

sport en er zijn veel regels om ongelukken te voorkomen. Voor Gerrit is er geen mooier moment dan wanneer hij het gas los kan gooien. “Wanneer ik in die stoel zit, en ik voel hem trekken, de wielen komen van de grond en je weet dat dit het moment is om het gas volledig los te gooien… dan gaat bij mij het gas er ook niet meer vanaf.” Dat moment kan hij bijna niet in woorden omschrijven. “De macht, de energie van de machine, dat geeft zo’n fantastisch gevoel.”

Regionale rijders

Naast de Dirty Herrie zijn er meer regionale rijders met hun machine die deelnemen aan de Tractorpulling op 4 en 5 augustus. Zo kan men ook genieten van Hurricane uit Laren, Issel Diesel uit Gorssel, Red Expectation uit Laren, Blue Thunder uit Tonden, Vampire uit Neede en Proud Eagle uit Voorst.

knapp’n op Tractorpulling in Lochem

Op vrijdag 4 augustus is de poort geopend vanaf 17:00 uur en wordt om 18.00 uur het startschot gegeven voor de Farmstock- en Truck-klassen. Op zaterdag is pulling-arena vanaf 14:00 uur toegankelijk en klinkt het startschot om 16.00 uur voor de Farmstock- en Truck-klassen en de GrandNational-klassen.

Rondom de pulling-arena bevindt zich een ‘winkelstraat’ met allerlei shops en foodtrucks. Dit jaar is er opnieuw een gratis toegankelijk rennerskwartier op beide dagen. Dit is de plek waar de monteurs en rijders zich klaarmaken voor de wedstrijd. Dichterbij kan je niet komen en kun je op de foto gaan met een rijder of een machine.

Koffie- en theewinkel met schenkerij

Al meer dan 10 jaar is Semmelink Koffie Thee Schenkerij de specialist in koffie, thee en gastvrijheid in Lochem. U vindt in onze gezellige winkel verse koffiebonen, vele soorten losse thee, espresso- en filtermachines en alles wat u nodig heeft om thuis ook heerlijke koffie of thee te zetten.

U bent bij ons aan het juiste adres voor een leuk cadeau of cadeaubon, handgemaakte, biologische bonbons van Visser chocolade maar ook om uw kapotte espressomachine te laten repareren! Onze koffiebonen en thee zijn ook te bestellen in onze webshop.

Bij Semmelink kunt u heerlijk genieten van een groot aanbod koffie- en theespecialiteiten, gebak en handgemaakte bonbons. Gecertificeerd barista Drikus Semmelink nam enkele keren deel aan de Nederlandse kampioenschappen koffieproeven en eindigde twee keer in de finale.

We zijn dan ook meerdere keren gekozen tot beste koffiezaak van de provincie Gelderland door de Horeca Misset koffie top 100!

Semmelink

Koffie Thee Schenkerij Markt 29 7241AA Lochem 0573-253150 www.semmelink.nl

9 LokaalLochem
We gaan weer twee dagen

WWW.UNIEKEUITJES.NL

DEVENTERWEG 67C, LAREN GLD. TEL. 0573 74 00 04

COLUMN

Regen geeft rust

Als je deze zomer nog aan het planten bent (wat prima kan in de zomer), dan heb je het weer wel mee op het moment. Deze zomer geeft weer een beeld van een ouderwetse zomer. Op zijn tijd een bui regen.

Ik zelf ben daar wel veel mee bezig. Als ik de 14 daagse verwachting bekijk voor het weer en ik zie regen staan dan geeft dit mij rust. Op zijn tijd regen, is voor heel veel zaken goed. Nu weet ik ook dat we niet altijd krijgen wat er wordt voorspeld, maar dat houd je scherp.En hoop doet leven.

Nu ben ik wel blij dat ik niet de enige ben met deze regentik en veel planten liefhebbers dit op dezelfde manier beleven. Voor de mensen die nog varen op de tuin wijsheden uit de tijd van “Klazien uut Zalk” heb ik een vraag.

De leukste uitjes in de regio

Unieke uitjes heeft een breed aanbod aan activiteiten voor 1 tot 500 personen, variërend van individuen, tot families, vrijgezellenfeesten en bedrijfsfeesten waar dan ook in Nederland.

Sinds 2022 is het Larense bedrijf overgenomen door Frank en Roel Jonk. Met de overname zijn ze ook gaan uitbreiden naar hun woonplaats in Borculo in het pand waar voorheen Berkelpalace was gevestigd.

Het pand en terrein zijn in principe intact gebleven zonder grote verbouwingen, maar met creatieve ingrepen is er zeker wat moois van gemaakt in de huisstijl van Unieke uitjes. Iedereen kan er terecht voor een uniek uitje. Van E-Chopper rijden tot een Zeskamp en van Tandemfietsen tot een pubquiz.

De verwarmde hal in Laren is uitermate geschikt voor indooractiviteiten, en het is goed vertoeven in het gezellige bargedeelte of op de mooie veranda met uitzicht. Unieke uitjes heeft de leukste uitjes en all-in arrangementen voor Achterhoekse prijzen.

10 redenen waarom Unieke Uitjes het ideale organisatiebureau is:

Wij leveren altijd maatwerk

De scherpste prijzen in de regio

De beste en nieuwste materialen

Je hebt een vast contactpersoon die de tijd voor je neemt

Wij werken jouw uitje vrijblijvend tot in detail uit

Goede begeleiding door ervaren instructeurs

Samenwerking met locale horeca waardoor kwaliteit van eten en drinken gewaarborgd is Zowel indoor als outdoor activiteiten voor elk jaargetijde

Wij staan voor flexibiliteit

Jij als klant staat centraal

Wordt de tuin nu lui van een regenbui op zijn tijd, beschikbaar gesteld door moeder natuur of telt dit niet als het niet uit de kraan komt? De stelling van regelmatig water geven maakt je tuin lui, gaat die nu ook gelden? En zo ja, van hoeveel en hoe vaak wordt je tuin lui?Denk er maar eens over na.

Vindt het een belangrijk ding als je je eigen tuin in de gaten houdt. Met zo’n bui op zijn tijd valt gelijk op hoe snel alles ineens groeit. Niet alleen onkruid, maar zeker veel planten die ineens harder uitlopen en soms zwaar zijn van de bloemen. Als de vaste planten uitgebloeid zijn, knip ze gewoon af voor een tweede bloei in september. Niet alleen de uitgebloeide vaste planten, maar ook voor de heesters is dit een mooie tijd om ze te snoeien.

Zelf pak ik veel heesters, liever nu met de snoeischaar dan in het najaar. Het herstel van de plant door opnieuw uit te lopen geeft weer een mooi beeld en de risico’s zijn minder door weersinvloeden van wind en vorst.

Geniet van deze zomer, in eigen tuin of op de vakantiebestemming.

Aanleg Onderhoud Ontwerp Advies

LokaalLochem 10
INFO@UNIEKEUITJES.NL

Deze ijssmaken zijn in Lochem populair

Avocado-ijs, Gin & Tonic-ijs of Cookies Lemon Meringue-ijs. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is ergens in ons land wel te verkrijgen. Elk jaar barst er weer een strijd los tussen ijsmakers, om maar met de gekste smaken te komen. Maar in Lochem houden mensen het liever basic, merken de ijs-ondernemers.

Sjef van Hoorn, van Prego IJs, merkt dat in het oosten van het land de standaard smaken geliefd zijn. "Vanille, aardbei, chocolade, malaga enzovoort worden goed verkocht. De Malaga noem ik overigens 'boerenjongens', waardoor het nog harder loopt." Ook fruitsmaken doen het bij hem goed. "Denk aan mango of bosvruchten."

Impact van het weer

Wanneer het wat koeler is halen mensen ook een ijsje. Maar dan nemen ze liever "een smaak die wat machtiger is, doordat er noten in zitten. Walnoot, hazelnoot en pistache zijn populair bij bewolkt weer. Wanneer het zonnig is willen mensen juist citroen."

Bij IJssalon Lochem hebben wel bijzondere smaken, vertelt Liza van Dam. "De nieuwste opvallende specials zijn Viooltjes-, Rozen- en Advocaat-ijs." En ze proberen iedereen te kunnen bedienen. "Daarom hebben we voor diabetici, lactose- / glutenvrij en Vegan ijs. Dat zie je ook niet overal."

Cookie Dough

Van Dam merkt dat de ijssmaak 'Boerenjongens' ook bij hun populair is. "Daarnaast doen yoghurt, Karamel Zeezout en Cookie Dough het erg goed." De laatste twee zijn smaken die sinds de laatste jaren erg populair zijn. Mede doordat het ijsmerk Ben & Jerry's deze verkoopt in de supermarkten.

Als de schoen past

Elke ijsverkoper die we spreken begint over het Boerenjongensijs. Dat is ook het geval bij Zo En Nu uit Gorssel. "Onze andere bestsellers zijn aardbei, vanille en watermeloen", legt Rein Dijkstra uit. Maar ze hebben ook bijzondere smaken, "zoals blueberry muffin-ijs of of stracciatella met cookie dough"

In Laren zijn ook de wat meer standaard smaken het populairst, zoals vanille, citroen, stracciatella en zoals bij de andere ijsverkopers komt ook Malaga, ofwel de Boerenjongens, hier weer naar voren. Dieks heeft meer dan 73 smaken en elk jaar komen daar weer nieuwe bij. Zo is dit jaar Mars erbij gekomen en Aris is momenteel bezig met smaak Boerendeerne met abrikoos erin.

Zin in een ijskoud feestje?

Wanneer je een dagje gaat shoppen in het centrum van Lochem, dan loop je uiteraard ook even door de historische Walderstraat. De Walderstraat is van oudsher een winkelstraat, met panden aan de rechterzijde in nog bijna geheel oude stijl. Al meer dan 100 jaar is Beumer Schoenmode gevestigd in één van deze panden. Sinds 1995 is de winkel in handen van Theo Vloedgraven. Samen met een team van medewerkers staat hij zes dagen per week klaar voor zijn klanten met de juiste service, advies en kwaliteit.

“Wij zijn dé specialist voor schoenen met een uitneembaar voetbed. Van hippe sneakers tot laarsjes en van sandalen tot chique instappers; wij hebben enorme keuze!”

Voetscan

In de winkel is ook de revolutionaire 3D scanner aanwezig. In minder dan een minuut registreert de voetscanner unieke informatie over de voeten van de gebruiker. De scanner meet uw voet op in de lengte, breedte, hoogte en geeft daarnaast drukpunten aan. Hierdoor kunnen wij maatwerkadvies geven, bijvoorbeeld over passende inlegzolen of schoenen.

In de prettige winkel met leuke en afwisselende collectie slaag je altijd voor de juiste schoen.

Wat is er nu leuker dan een gezellig feestje? Gezellig samen kletsen, lekker eten en drinken en nadien een heerlijk toetje. Want een toetje mag natuurlijk niet ontbreken aan een geslaagd feestje. Met het mooie zomerse weer is er geen lekkerder toetje dan een heerlijk ijskoud ijsje. En met de Zelfschep-ijsbar van Zo en Nu uit Gorssel, waan je jezelf als een echte ijsboer.

De ijsbar heeft geen stroom nodig en blijft tussen de vier en vijf uur ijskoud. Uit een ijsbar schep je tussen de 100 tot 120 bollen ijs. Met zijn handige formaat is deze overal te plaatsen en ruimte voor twee van je lievelings smaken. De ijsbar is makkelijk in gebruik, zodat je gasten zelf hun ijs kunnen scheppen.

Feestje

Dus heb je binnenkort een bedrijfsfeest, buurtfeest, kinderfeest of een ander leuk feest, en wil je eens een keer de show stelen met je toetje? Huur dan de Zelfschep-ijsbar van Zo en Nu.

11 LokaalLochem
Hoofdstraat 43F | 7213 CR Gorssel | www.zoennu.nl | tel. 06-29413351
TOT50% KORTING P I E D I N U D I FOOTWEAR VIA VAI OOK IN DE SALE enorme keuze! START NU! ormge ving: AR TZET MEDIA

Kienveen

Tussen Lochem en Almen tussen de weg naar Zutphen en landgoed Velhorst ligt het Kienveen. Vroeger was op deze plek een klein agrarisch gebied. Toen de boerenbedrijven groter werden was het kleine stukje land niet langer rendabel en groeide het langzaam dicht tot bos.

Op steeds meer plekken wordt nieuwe natuur gecreëerd, zo ook hier. De bomen zijn verwijderd en het veen is afgeplagd, zodat zaden de kans hebben krijgen om te groeien. Het waterschap zorgt ervoor dat het waterpeil zo aangepast wordt dat de grond vochtig blijft. Daardoor groeien en bloeien er bijzondere planten als het melkviooltje, moerashertshoorn en vetblad.

Ook zijn de omstandigheden ideaal voor onder andere kikkers, libellen en vogelsoorten. Langs de kleine waterplas liggen smalle vlonders, zodat je helemaal langs de oever kunt lopen. Wie er de tijd voor neemt, kan in het Kienveen de kleine ijsvogelvlinder, een boomvalk of klapekster zien fladderen.

NK Autocross in Lochem

Op zaterdag 19 augustus organiseert de ACCLA de jaarlijkse autocross in Lochem. Al jarenlang staat deze mooie autocross bekend met wedstrijden op de harde Lochemse ondergrond. Dit jaar staan er maar liefst 115 coureurs aan start.

Het is helaas even stil geweest rondom de autocross, maar dit jaar komen ze terug met niet één van twee wedstrijden in Lochem. De Auto Cross Club Laren is opgericht is in 1971. Van een kleine vereniging met alleen Larense leden heeft de ACCLa zich ontwikkeld tot een vereniging met zo'n 100 leden uit de gehele achterhoek maar ook uit bijvoorbeeld Amsterdam en Kampen.

Jarenlang werden er één grote autocross en zes kleine wedstrijdjes georganiseerd in Laren. Eind jaren zeventig kwamen daar Nettelhorst en Exel bij. Tien jaar later werd ook Lochem hieraan toegevoegd. Altijd in de buurt van het Twentekanaal. De laatste jaren organiseert de club ook wedstrijden in Ruurlo, De Hoeve en Meddo.

De wedstrijden op zaterdag 19 augustus en zaterdag 16 september zijn op de locatie bij de Kanaaldijk. De ingang naar het Crossterrein is bij de Hanzeweg.

Italiaanse belevenis

A Tavola of tewel aan Tafel (in het Italiaans) is een bedrijf wat zich specialiseert in de verkoop van authentieke producten voor het dagelijkse gebruik. Wat begon in 2021 als een probeersel is nu uitgegroeid tot een winkel (naast onze webshop, wederverkoop en deelname aan fairs) in Lochem aan de Smeestraat 2a. Vol met heerlijke Italiaanse producten zoals een grote hoeveelheid verschillende soorten olijfolies, pasta’s, pesto’s ,verschillende soorten balsamico’s,italiaanse koffie,wijnen ,bieren en nog veel meer.

A Tavola wil zich onderscheiden in hoge kwaliteit, heerlijke smaak en rechtstreeks ingekocht bij de bron in Italië. Bij A Tavola kun je jouw Italië beleving weer opnieuw beleven door al het lekkers wat er bij ons te verkrijgen is.

Ook voor geschenkpakketten draaien wij onze hand niet om. Kom gezellig langs en kom je heerlijke Italiaanse lekkernijen bij ons shoppen. Ook voor mensen met een gluten allergie hebben wij heerlijke producten.

Benvenuto!! (Welkom)

Onze openingstijden:

Woensdag t/m vrijdag 10.00-17.30 uur

Zaterdag 09.30 -17.00

Verleidelijke winkel

In Lochem ( Gld ), het hart van de Achterhoek, vindt u één van de mooiste lingeriespeciaalzaken van NL, Ter Mull Ondermode, welke al sinds 1933 een begrip in deze regio is. Een verleidelijk groot assortiment lingerie, nacht- en badmode en een gedegen advies plus goede service, daarmee onderscheidt Ter Mull Ondermode zich al jaren.

Of u nu op zoek bent naar lingerie ( ook grote cupmaten ), advies wenst rondom zwangerschapslingerie of na een borst (besparende ) operatie of een goed zittende sportbh zoekt, u bent van harte welkom in de winkel aan de Walderstraat 31 in Lochem. “Onze lingeriestylistes hebben allemaal jarenlang ervaring en qua lingeriestyling behoort Ter Mull Ondermode al jaren tot de top van NL.” Daarnaast is de gehele collectie ook online te vinden via TerMullOndermode.nl.

“U vindt in onze online winkel dezelfde ruime collectie lingerie, bad- en nachtmode in de cupmaat A tot en met I. Ons assortiment bestaat uit de volgende merken: Prima Donna Prima Donna Twist Prima Donna Swim Ten Cate Ten Cate WOW Cyell Mey Anita Chantelle Triump Sloggi.

Tot slot heel veel plezier met winkelen ......”

LokaalLochem 12

De Brummel Saucijs leeft voort bij Slagerij

Sieverink

In omstreken Lochem en ver daarbuiten staan de saucijzenbroodjes van Gerrit Brummel bekend om zijn unieke smaak. Ruim 60 jaar geleden begon Gerrit met het maken van zijn saucijzenbroodjes, die hij jarenlang in zijn eigen bakkerszaak aan de Poorters Janlaan in Lochem verkocht.

Tot 2006 had Gerrit samen met zijn vrouw Annie, zijn eigen bakkerszaak in Lochem. Van 1982 tot 1992 was Bennie Sieverink zijn buurman met een slagerswinkel. Het vlees voor de saucijzenbroodjes haalde Gerrit altijd bij Sieverink. Op vrijdag draaide hij het korstdeeg en op zaterdag bracht hij de broodjes naar Slagerij Sieverink. Naast zijn eigen winkel, werden de saucijzenbroodjes ook bij Slagerij Sieverink en bij voetbalvereniging Sportclub Lochem verkocht. Ook hier gingen ze als ‘warme broodjes’ over de toonbank. Hiermee vergaarde Gerrit met zijn ‘Brummel Saucijs’ bekendheid die ver buiten zijn woonplaats reikte. Nadat Gerrit en Annie in 2006 gestopt waren met de winkel, bakte Gerrit als hobbyist zijn bekende saucijzenbroodjes door.

Unieke smaak

In februari van dit jaar is Gerrit komen te overlijden. Dit was dan ook de laatste maand waarin deze saucijzenbroodjes bij Slagerij Sieverink in de toonbank lagen. Erik Nijenhuis, huidige eigenaar van de slagerij, kon direct merken dat het een gemis was voor Lochem. “Je gaat andere dingen proberen, maar je kon gewoon merken en proeven dat het niet hetzelfde meer was.” Met name de structuur en het geheime recept van de kruiden maakte de saucijs van Gerrit zo uniek.

Opa saucijs

Op initiatief van zonen Frank en Gerjan Brummel en zijn vrouw Annie, heeft Erik nu het geheime recept gekregen om de ‘Brummel Saucijs' voort te zetten. “Dit was mijn vaders geheim, zijn oogappel.” laat Frank weten. “Ik ben dan ook trots dat het op deze manier voortgezet kan worden.” En wanneer we dan even met Erik en Frank aan tafel zitten en bij een kopje koffie een lekker saucijzenbroodje eten, merk je het meteen. Dit is de oude, vertrouwde ‘Brummel Saucijs'.

Of zoals de zoon van Frank een tijdje terug zei na het proeven van het broodje, “Dit is de opa saucijs.”

De ‘Brummel Saucijs’ is vanaf heden weer verkrijgbaar in de winkel van Slagerij Sieverink op de Markt 9 in Lochem.

Elke dag vers ijs

In 2020 is het pand aan de Nieuwstad 1 nog grondig verbouwd tot wat nu de huidige ijssalon van Lochem is geworden. Elke dag maakt Liza Van Dam hier vers ijs in haar eigen ijslab..

De biologische melk, waarvan het ijs wordt gemaakt, komt van de biologische boerderij Oltvoort. Op de boerderij hebben ze de zogenoemde MRIJ koeien. De Maas, Rijn en IJssel koeien zorgen voor een goede melkproductie met een hoog eiwit- en vetgehalte. Dit geeft het ijs een extra volle smaak.

Liza werkt in haar ijslab met de beste ijsmachine, de Kälte-Rudi. Sinds begin jaren 1900 bouwt het Zuid-Duitse familiebedrijf Kälte-Rudi aan innovatieve oplossingen voor ambachtelijke bereidingen. Met deze machine kunnen ze voor 99% van het vocht uit het ijs halen, wat kristalliseren voorkomt. Bij IJssalon Lochem geloven ze erin dat iedereen een moment verdient om puur te genieten. De klanten zeggen dan ook niet voor niets “Het lekkerste ijs….”

Nieuwstad 1 | 7241 DL LOCHEM | Tel.nr 0573 - 785 456

De zomer van huis Verwolde

Huis Verwolde is een prachtige locatie voor een dagje uit met het hele gezin deze zomer. Op de kalender staan activiteiten waar jong en oud blij van wordt.

Op stap met de knapzak

Met deze superleuke knapzakroute ontdekken kinderen vanaf 6 jaar samen met volwassenen de natuur rondom Verwolde. In de knapzak zit een speurtocht, een touwtje om de boom te meten en een drankje. Na de wandeling krijgen kinderen ook nog een beloning! De knapzak is te koop in de museumwinkel voor € 7,50.

Woensdag, donderdag, zaterdag en zondag tussen 11:00 en 15:00 uur.

Op stap met de gouvernante

De jonge bezoekers maken samen met de gouvernante een bijzondere wandeling door het huis. Ze gaan langs de kinderkamer, de mooie zitkamer en de prachtig gedekte tafel in de eetzaal. De gouvernante laat ook het onderhuis zien en zo ontdekken kinderen hoe het was op te groeien in zo’n bijzonder en statig huis met deftige bewoners met personeel. Natuurlijk mogen ze verkleed komen in hun mooiste jurk of ridderpak. (Groot)ouders of verzorgers gaan niet mee met deze kinderactiviteit maar kunnen met een gereserveerd ticket het huis bezoeken of genieten van een wandeling in de tuin, het terras bij de theeschenkerij en rondkijken in de museumwinkel.

Datum: 12 en 22 juli, 12 en 16 augustus

Tijd: 11.00 uur (duur ca. 1,5 uur)

Entree: € 10,00 per kind, donateurs en museumkaarthouder € 5,00 per kind

Reserveren noodzakelijk: www.glk.nl/verwolde

Rondleidingen

Grand-Tour: een uitgebreide rondleiding door het huis waarin ook vertrekken bekeken worden die normaliter gesloten blijven voor publiek.

Datum: 20 juli, 6 en 17 augustus

Tuinrondleiding:

Wandel samen met een gids door één van de mooiste kasteeltuinen van Nederland.

Datum: 26 juli, 9 en 23 augustus

13 LokaalLochem
De ‘BRUMMEL SAUCIJS ‘ is terug
Door Mattijs Janssen
Vordenseweg 6 | 7241 SB Lochem | www.bosrijkruighenrode.nl Reserveren: 0573 - 728 111 | receptie@bosrijkruighenrode.nl Brasserie Hotel Feesten & Partijen Bowling Vakantiehuizen Camperplaatsen

ZOMER PUZZEL

Streep alle woorden weg. Ze kunnen horizontaal, verticaal, diagonaal en zelfs achterstevoren staan. De overgebleven letters vormen een zin. Weet jij welke zin dat moet worden?

15 LokaalLochem
................................................................................................................................................. Graag volledig ingevuld inleveren voor 19 augustus bij een Bosrijk Ruighenrode
opgelost?
je antwoord in bij de receptie van Bosrijk Ruighenrode of mail je antwoord naar receptie@bosrijkruighenrode.nl C A M P E R P L A A T S E N P F E E S T E N G T R U E P O N A A B S I N N E T Z B A O E U T A A I A I B I G R H L R I M N L R T T U G R A C B E E T W U P E H N E I S S I N D O A E V E C G N L S D L I B T C E I N A A I L E N J D S E R T R I N L E R R A A E R H N T I C R O T O I L R U U A U I T J E W E O E E T U K IJ R S O B V R N M T T R A N E L E R R O B N E E O V E R G A D E R E N N V E H Borrelen Bosrijk Bowling Brasserie Bungalow Camperplaatsen Dineren Eten Feesten Genieten Grillroom Hotel Landschap Overnachting Poolbiljart Receptie Recreatie Restaurant Samen Tennisbaan Uitje Vakantiehuizen Vergaderen Verhuur
Voornaam: ................................................................................................................................................ Naam: ......................................................................................................................... Emailadres: ............................................................................................................................................... Telefoonnummer: ................................................................................................................................... Antwoord:
Puzzel
Lever
Maak kans op een overnachting voor twee personen • Inclusief ontbijt • Op basis van beschikbaarheid in 2023 Maak kans op een een uur bowlen van 2 tot 6 personen Inclusief een portie bitterballen

De IJssel vormt de grens tussen Gelderland en Overijssel. Aan deze IJssel ligt het dorp Gorssel met aan de overzijde het dorpje Wilp. Waterwegen als de IJssel waren vroeger van groot belang voor de bewoners. Nog meer dan bijvoorbeeld de landwegen. Het is ook niet voor niets dat Hanzesteden als Zutphen en Deventer aan het water liggen.

Aan de Gorsselse kant ligt de aanlegplaats "Dommerholt". Hier vaart de veerboot ‘Dommerholtveer’ dagelijks vanaf eind april tot en met eind oktober over de IJssel tussen Gorssel en Wilp. De veerboot leent zijn naam aan de Dommerbeek, dat op die plek uitstroomt in de IJssel. ‘Dommerholt’ was destijds een boerderij met herberg en veerhuis. In 1927 werd deze opgesplitst in een boerderij en een café. Het café kreeg toen de naam De Houtwal en de boerderij bleef Het Dommerholt heten.

Tot 1962 voer er een houten veerboot over de IJssel. Nadat er jaren geen pont heeft gevaren over de IJssel besloot de gemeente in 1989 de veerboot weer in werking te stellen. Drie jaar later nam Van der Velde BV dit van de gemeente over. De huidige veerboot vaart alweer sinds 1997 mee. Op de veerboot nemen momenteel, afwisselend van elkaar, twee schippers je mee over de IJssel. Het is een tocht van ongeveer drie minuten over een afstand van zo’n 300 meter. Ze varen op aanvraag. bij mooi weer kunnen er wel ruim duizend wandelaars en fietsen gebruik maken van de oversteek.

Vanuit Gorssel naar Wilp, kom je uit op de Wilpse Klei. Een natuurgebied dat aan de andere kant van de IJssel ter hoogte van boven aan Epse tot onderaan Gorssel loopt. Het is een oud cultuurlandschap gekarakteriseerd door kolken, wilgen,

meidoornhagen en grasdijken. Een natuurgebied dat uiterst geschikt is voor een mooi stukje wandelen en fietsen. In het seizoen is de oversteek enorm in trek bij zowel lokale recreanten als toeristen die graag een stukje willen wandelen en fietsen, maar een omweg van 30 kilometer te ver vinden. Via de ‘Dommerholtveer’ worden het fietsknooppunt 27 in Gorssel en fietsknooppunt 17 in Wilp met elkaar verbonden. Vanaf hier kan men gemakkelijk de weg vervolgen naar Deventer, Zutphen of het recreatiegebied Bussloo.

Met de Dommerholtveer van Gorssel naar de overkant Gewoon. Goed. Gezellig.

Gorssel is een levendig dorp met een gezellig centrum. In het hart van het centrum ligt Eetcafé de Hoek. Een rustpunt, een ontmoetingsplek en een locatie die staat voor plezier en gezelligheid. Een toegankelijk bedrijf voor iedereen. Lekker een hapje eten, even tot rust komen op het ruime terras, lekker borrelen met vrienden of een potje biljart spelen? In het eetcafé is het allemaal mogelijk.

Naast het eetcafé is er ook een cafetaria aanwezig, wordt er catering op maat geleverd zowel bij De Hoek als op locatie. De diversiteit, informele sfeer en het leuke, gezellige personeel dat net even een stapje extra doet om u als gast een goede ervaring mee te geven, dat is waar De Hoek voor staat. Gewoon. Goed. Gezellig.

Elke maand heeft De Hoek een nieuw menu voor haar gasten en een weekspecial. Daarnaast kun je deze zomer weer heerlijk genieten van een pannetje verse Zeeuwse mosselen.

Dagelijks kun je tussen 09.30 en 18.00 met de ‘Dommerholtveer’ naar de overkant.

Ontdek het bij Boekhandel Bechtle!

In het hartje van Gorssel vind je de eigentijdse en toegankelijke boekhandel met een passie voor boeken. Wij zijn nieuwsgierig naar wat boeken voor jou betekenen. Want uitnodigend en inspirerend blijven, daar gaat het om bij Boekhandel Bechtle. Naast nieuwe en populaire boeken vind je bij ons ook boeken die het beste aansluiten bij jouw smaak en interesse.

Naast boeken beschikt onze winkel ook over een uitgebreid assortiment:

• Tijdschriften

• Kantoorartikelen

• Wenskaarten

• Cadeaubonnen

• Spellen en speelgoed

• Agenda's en kalenders Staatsloterij, Lotto en krasloten

Daarnaast hebben wij in onze winkel een PostNL Postkantoor en VVV servicepunt. Kortom… ontdek het bij Boekhandel Bechtle! "Wanneer het boek sluit gaat het verhaal verder."

Boekhandel

LokaalLochem 16
Bechtle Hoofdstraat 40 7213 CX Gorssel 0575-491548 info@bechtle-gorssel.nl
Kantoorboekhandel
Openingstijden Maandag: gesloten Dinsdag t/m donderdag 12.00 – 00.30 uur Vrijdag & zaterdag: 12.00 – 01.00 uur Zondag: 12.00 – 21.00 uur
Door Mattijs Janssen

Nieuwsgierig universum

Museum MORE is het grootste museum voor modern realisme in Nederland. Van 20e-eeuwse meesters tot hedendaagse realisten en jong aanstormend talent. De naam MORE is een afkorting van MOdern REalisme. Het is gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Gorssel, dat daarvoor werd uitgebreid met zeven tentoonstellingsruimten. Als grootste museum voor Modern Realisme vormt de kunstcollectie van Hans en Monique Melchers de kern van Museum MORE. Het bijzondere museum heeft tot doel deze collectie, een belangrijk deel van ons nationaal cultureel erfgoed, te beheren voor toekomstige generaties en permanent voor een breed publiek toegankelijk te maken.

Museum MORE in Gorssel presenteert vanaf 9 juli de tentoonstelling A Curious Universe met daarin 45 werken van de schilder Jan Worst. Overdadige interieurs, rijk gedecoreerd met boeken, wandtapijten, antieke meubels en kunst, waarin de figuranten hoofdzakelijk vrouwen en kinderen zijn. Een wereld van rijkdom, luxe, privilege en fysieke schoonheid met een voyeuristische ondertoon die zich lijkt af te spelen in barokke paleizen en Engelse landhuizen. Internationaal is het werk van Worst al vanaf de jaren 90 geliefd. Museum MORE is het allereerste museum dat met een grootschalig retrospectief aandacht besteedt aan het indrukwekkende oeuvre van deze Nederlandse kunstenaar die deze zomer 70 hoopt te worden.

Kapel op 't Rijsselt

Op een mooie plek in de uiterwaarden van de IJssel bij Eefde op het terrein van Pluryn ligt Kapel op ’t Rijsselt.

De eerste steen van het neogotische kerkje werd in 1862 gelegd. Bewoners uit de omgeving en de bewoners van de net gestichte inrichting 'ten nutte van de hulpbehoevende, verlatenen en veronachtzaamde jeugd' woonden er de eredienst bij. Op een zondagochtend in maart 1954 brandde de kapel volledig af. De huidige kapel werd geplaatst ter vervanging. Na verloop van tijd raakte de kapel buiten gebruik en vervallen. Begin jaren '90 is de kapel volledig gerenoveerd en in gebruik genomen als concertpodium. Jaarlijks wordt er een mooi (grotendeels) klassiek programma gepresenteerd met uitstapjes naar andere muziekstijlen. Veel nationale en internationale gasten en musici komen graag in de kapel in Eefde. De kapel is ook te huur voor andere activiteiten.

De komende maanden staan er verschillende concerten gepland zoals Kapel Concert Aire du Poèteop in september en in de maand oktober het Kapel Concert Classics revisited. Voor meer informatie en agenda kijk op www.kapeloptrijsselt.nl.

Zo.. en nu?

Na een heerlijke wandeling of fietstocht door de mooie omgeving van Gorssel, kun je even lekker tot rust komen bij Zo en Nu. Neem plaats op ons prachtige terras recht tegenover Museum More. Laat je bedienen met een heerlijke kop koffie of thee, met verse appeltaart of gebak. Schuif aan voor een broodje, soep, salade, uitsmijter of de echte Thüringer Bratwurst. Zo en Nu is de enige in Nederland die deze braadworst serveert. Of geniet van vers schepijs met keuze uit meer dan 26 smaken.

In de bediening en keuken van Zo en Nu werken cliënten van Zozijn. Ongeveer twintig enthousiaste mensen wisselen elkaar af in de ijsbar, de lunchroom en de winkel.

Zo en Nu verzorgt ook catering, onder andere met een foodtruck, een mobiele koffie- en thee wagen, een oldtimer Engelse icecream wagen en een Duitse braadworst stand.

Stukje Sardinië in Gorssel

In het prachtige dorp Gorssel kun je in het sfeervolle restaurant Gusto genieten van de echte Italiaanse keuken. Sinds 1 april is Jorgen Lugthart de eigenaar van Gusto Gorssel. Jorgen heeft jarenlange ervaring als kok bij La Catina in Deventer. Mede door zijn toenmalige werkgever, kwam hij in contact met het eiland Sardinië en diens keuken. Jorgen verbleef uiteindelijk ruim twee jaar in de Italiaanse plaats en raakte op meerdere manieren verliefd op het eilandje in de Middellandse zee.

Jorgen haalt al zijn producten uit Sardinië. Van de ingrediënten voor zijn gerechten tot de Sardijnse biertjes. Samen met de pizzabakker uit Sardinië Eugenio maken zij op authentieke wijze de heerlijkste traditionele gerechten. Ze staan bekend om hun bolognese saus, maar ook hun lasagne, pizza’s en pasta van schelpdieren zijn een veel gekozen gerecht van de kaart.

Jorgen wil nu graag een beetje van Sardinië meebrengen naar Gorssel en de omgeving. Zodat iedereen kan genieten van deze traditionele, authentieke keuken.

17 LokaalLochem
Hoofdstraat 43F | 7213 CR Gorssel | www.zoennu.nl | tel. 06-29413351

KiekdanScheggertdijk

De Kiekdan foto’s nemen ons dit keer mee naar de Scheggertdijk in Almen.

Foto 1 is van 1904. We zien het oude tolhuisje, achter in de Scheggertdijk. Het dateert uit het midden van de 19e eeuw, en deed dienst als tolhuis tot 1920.

• Dan zien we op foto 2 de oude dokterswoning, de voorganger van de woning van onze voormalige huisarts Fortuyn. In 1929 betrok dokter Fischer deze dokterswoning die hier toen nieuw gebouwd was. In 1961 werd dokter Van de Wetering de Rooy zijn opvolger. Na zijn dood in 1981 kwam dokter Fortuyn. Tegenwoordig is de dokterspraktijk, van dokter Meerman, gevestigd in de vroegere brandweerkazerne/magazijn/ personeelskamer plus een gedeelte van de Julianaschool.

• Op de foto 3 zien we aan de rechterkant van de weg boerderij de Scheggert, tegenover het doktershuis.

• Op foto 4 is aan de linkerkant van de weg de boerderij Kolkman zichtbaar, waarvan de eerste steen is gelegd door Taco Hajo van den Honert in 1906. Rechts, tussen het gebladerte door zie je nog de oude boerderij Snapop, waar nu het huis van de familie Regelink staat.

Op foto 5 zien we links de bakkerij van Klaassen. Ook hier werden heerlijke Almense Bolussen gebakken, net als aan de andere kant van het kanaal, in het dorp.

LokaalLochem 18 rene@renemeutstegeuitvaartzorg.nl www.renemeutstegeuitvaartzorg.nl 06 43 21 53 85 (24/7 bereikbaar) ‘Afscheid kunnen nemen op je eigen manier.’ INTEGRALE MASSAGE ONTSPANNINGSMASSAGE ROUW & VERLIES IN JE LICHAAM MASSAGE BIJ KANKER INTEGRALEMASSAGEPRAKTIJK.NL 06 22 49 65 52 Goorseweg 13 7478 BB Diepenheim www.henkmuilemanuitvaartspreker.nl tel. 06 38221197
1 2 5 4 3

Achterhoeks woord van de maand Schorrslet

Om je dirty-mind maar gelijk even aan te spreken: nee, een schorrslet is geen slet met een schorre stem. Natuurlijk niet. Het is een woord wat niet zo heel veel gebruikt wordt. Maar wel thuishoort in het Achterhoekse woordenboek.

Een schorrslet is namelijk een vaatdoek. Je weet wel: zo’n doekje waarmee je het aanrecht afneemt. Het is een bron van bacteriën. Maar iedereen heeft ‘m in de keuken liggen. Waar de naam precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Maar mogelijk is het een verbastering van schotelvod, een ander woord voor vaatdoek.

Toch nog heel even over de hygiëne van die dingen. Vaatdoeken kunnen veel bacteriën bevatten als ze niet regelmatig gewassen worden. Eind 2005 maakte de Consumentenbond bekend dat een vaatdoek in een studentenhuis gemiddeld 7,9 miljard bacteriën bevat.

LokaalLochem zet elke maand een Achterhoeks woord in het zonnetje, in ‘Achterhoeks woord van het maand’. Heb je een goede suggestie, met mooie aanleiding? Laat het weten via reageren@lgld.nl.

COLUMN

Door Jesse Sprikkelman

Vakantieman

Landen zoals Zuid-Afrika, Amerika, Ecuador, Costa Rica en Jamaica heb ik al eens mogen bezoeken. En dat is een enorm voorrecht. Eén nadeel: je raakt verwend als het om vakanties gaat. Dat is best zonde, want wist je dat je heel goed op vakantie kunt gaan in onze eigen regio?

Toen het onlangs voor het eerst erg warm was, zijn we naar de IJssel gegaan. Een fles wijn, een speakertje en een handdoek vulde de tas. Samen met de hond hebben we de hele middag aan de IJssel gezeten. Lekker kletsen terwijl we uitkijken op de skyline van Zutphen. Erg mooi en ook nog eens super romantisch. De kosten van deze vakantieactiviteit: 9 euro voor de fles wijn en 12 euro voor het drankje wat we daarna op het terras nuttigde.

Omdat we zin hadden om er even uit te gaan, hebben we niet veel later onze bus gepakt om een nachtje op pad te gaan. We sliepen op een natuurcamping vlak buiten de Achterhoek. Lekker gegeten bij een klein restaurantje, de overnachting was niet al te duur en de fles limoncello met de bijbehorende goede gesprekken was ook geen aanslag op de portemonnee. We waren maar één nacht weg: het voelde als een hele week. Je komt uitgerust maar vooral

voldaan thuis. ‘Even weg van de sleur’ klinkt als een cliché. Maar het is wel de waarheid.

Amerikanen doen nogal bijzondere onderzoeken. Ze hebben ook onderzocht wat de ingrediënten zijn voor een perfecte vakantie. Je moet vier keer uit je comfortzone stappen - door bijvoorbeeld te bungeejumpen, je moet drie nieuwe gerechten proberen en 45 foto’s maken. Dit zou ervoor zorgen dat je de vakantie van je leven hebt. En daaruit kunnen we dus concluderen dat je helemaal niet ver weg hoeft te gaan. Dit kan allemaal binnen een straal van 10 kilometer.

Reageren op deze column? Mail naar reageren@lgld.nl.

19 LokaalLochem Kwinkweerd 115 7241 CW Lochem Tel: 0573-256563 GSM: 06-38507556 frank@autofrankweenink.nl Openingstijden Dinsdag t/m Vrijdag van 8:30 tot 17:00 Zaterdags van 10:00 tot 12:00 APK v r a e merken! v.a. € 50,- incl. BTW Smeestraat  Lochem  -    www.phone nl R E
Reparaties doen we in eigen huis
P A R A T I E S E R VI C E

Gastvrouw bij museum STAAL Eendenkooi de Schoolt

Als gastvrouw van museum STAAL (STAringALmen) is het altijd fijn om enthousiaste bezoekers te mogen ontvangen. Het is helemaal een feestje wanneer je een hele buurt uit Laren mag verwelkomen.

Moe, warm en dorstig van de fietstocht naar Almen kwam de groep het museum binnen. Toch was er in de salon aandacht voor het verhaal van Antoni Christiaan Winand Staring (1767-1840). De man die vanaf 1791 woonde op het landgoed de Wildenborch nabij Vorden en die liederen, gedichten en verhalen schreef, waaronder het gedicht ‘de Hoofdige Boer’ zoals nu het hotel in Almen heet. In de kerk tegenover het museum trouwde Staring met zijn eerste vrouw. A.C.W. Staring was veel in de natuur en had grote belangstelling voor bomen. Hij studeerde botanie om zich voor te bereiden op het beheren van zijn landgoed. Hier liet hij een school bouwen waar onderwijs werd gegeven aan pachtkinderen en was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de landbouw.

In de salon ligt een groot vloerkleed met een afbeelding van de bijzondere boom de Sassafras, op het behang op de muur zijn vijf vogels te zien en het stof van de bekleding van de stoelen bloemen en planten die veel te zien waren op zijn landgoed.

Na iets drinken met een koek ging de groep het museum verkennen. Favoriet in het museum was wel de schommelzaal waar al schommelend genoten werd van beelden van het Staringkoepeltje in de vier seizoenen en op de bovenverdieping de bijzondere stamboom van de familie Staring. Bij de kinderen viel de speelzolder en de kinderpuzzel in de smaak.

Naast de vaste tentoonstelling heeft het museum de tijdelijke tentoonstelling ’Bomen over Bomen, door het museumbos de bomen zien’. Er werden werken bekeken van schilder Koekoek, foto’s van Geert de Groot, houtwerk van het Walhallab, de Vetweide en Stef Kreymborg en een video over het landgoed De Velhorst, verteld door de Almense boswachter. Vooral de ‘Steltlopers’, de houten kastjes met fraaie binnenbekleding van Studio- K, kregen veel waardering. In de kerk was het kunstwerk ‘ een Bos van Draad door Sara Vrugt te bewonderen, een door meer dan duizend mensen geborduurd bos.

Na een bezoek aan het toilet, met een wand van levend mos, stapte de groep weer op de fiets naar Laren.

“Een hele mooie belevenis” was een veel gehoorde reactie. Enthousiast geworden en ook graag het museum bezoeken. Voor meer informatie: www.museumstaal.nl

Verscholen in een bosje aan de Wippertdijk in buurtschap De Schoolt ligt eendenkooi de Schoolt verborgen. De kooi is vermoedelijke al meer dan vier eeuwen oud en is gesticht door de toenmalige Heren van Dorth. Die leefden zich uit bij het afschieten van de eenden.

Tot 1800 is de kooi vermoedelijk verhuurd geweest aan verscheidene kooikers. Voor het vangen van wilde eenden had de kooiker lokeenden; tamme eenden. Die lokten hun wilde soortgenoten in een van de vangpijpen. Zaten de beesten eenmaal in de kooi, dan viel de schuif naar beneden. De eenden wachtte vervolgens de dood, waarna ze voor consumptie werden verkocht.

De eendenkooi is te bekijken vanaf de Wippertdijk. Vanaf een verhoogd plateau heb je een mooi uitzicht over het gebied. Op een informatiepaneel op het plateau kun je de bijzonderheden lezen. De tot 2006 in vervallen staat verkerende eendenkooi is in dat jaar gerestaureerd en geeft nu weer een mooi beeld van hoe de kooi er vroeger uitgezien moet hebben.

knalactie probeer dit eens

Kaas van ‘t huis belegen

1 kg 98 9

Vers van het mes Nu extra voordelig

AAntal personen: 2-4 pers. kooktijd: 5-10 min

bereidingstijd: 10-15 min

Benodigdheden:

300 gram gekookte spaghetti

200 gram spekjes of reepjes kipfilet

200 gram HEKS’NKAAS®

2 eieren

2 eetlepels olijfolie

50 gram Parmezaanse kaas

1 teen knoflook, geperst (versgemalen) zwarte peper

bereiding:

1 Verhit de olie in een grote koekenpan en bak spekjes of kipfilet samen met de knoflook 4 minuten. Klop ondertussen de eieren los.

2 Neem de pan met het spek of kipfilet van het vuur en houd deze apart.

3 Kook de spaghetti beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas. Giet de pasta af

4 Doe de pasta, van het vuur, terug in de pan en voeg de spekjes of kipfilet toe.

5 Roer de eieren, HEKS’NKAAS® en de helft de kaas erdoor en maal er flink wat zwarte peper over

6 Verdeel de spaghetti over 4 borden en bestrooi met de rest van de kaas.

spaghetti carbonara Met HEKS’NKAAS®

LokaalLochem 20 LOCHEM

Op wandelvakantie in Gelderland

Wandelen is met stip op nummer één de favoriete buitenactiviteit van Nederlanders. Sinds de coronapandemie is deze populariteit alleen nog maar meer gestegen. Vooral de maanden april tot en met juni worden hiervoor volop benut. En wij hebben geluk. Want onze provincie - Gelderland - heeft ontzettend veel goede wandelroutes.

Veel mensen houden ervan om in hun eigen provincie op stap te gaan en in hun vrije tijd de wandelschoenen aan te trekken. Geen wonder, want in Gelderland is er een ruime keuze aan fantastische routes. Van korte tot meerdaagse wandelingen, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad die je kiest. Het voorjaarsweer nodigt uit om naar buiten te gaan en de omgeving te voet te verkennen. Maar liefst 18 van de 100 populaire wandelroutes zijn te vinden in de provincie Gelderland.

Ter gelegenheid van het wandelseizoen heeft het boekingsportaal voor vakantiehuizen Holidu in samenwerking met het outdoor platform AllTrails onderzocht wat de populairste wandelroutes in Nederland zijn anno 2023. Wij zetten ze voor je op een rij. Want voor een leuke wandeling buiten Lochem hoef je niet lang in de auto te zitten.

1. Wandelroute Heuven - Beekhuizen Veluwezoom bij Rheden (9,7 km) Prachtig afwisselend landschap, de rondwandeling duurt zo’n 2,5 uur. Door bossen, langs water, over bruggetjes en een ontmoeting met wilde paarden is niet uitgesloten. Deze wandeling staat op plek 8 van de 100 populairste wandelroutes van Nederland.

2. Duivelsberg - Landschapsmuseum-Heksendans bij Berg en Dal (6 km)

Het is een heuvelachtige rondwandeling die ongeveer 2 uur duurt. Veel stukken gaan door het bos zodat je heerlijk in de schaduw loopt als het wat warmer is. Deze wandelroute staat op plek 9 in de top 100 populairste wandelroutes.

3. Het Klompenpad: Speuldepad bij Elspeet (15,9 km)

Deze lange tour vraagt om een goede voorbereiding. In totaal ben je er waarschijnlijk zo’n 3 uur en 40 minuten mee bezig. Je komt langs prachtige landhuizen en prieeltjes, heidevelden en door bossen.

4. Natuurpad Leemputten bij Groenlo (2,7 km)

Als je het liever iets rustiger aan doet is dit een heerlijk kleine ronde waar je 40 minuten onderweg bent. Je loopt grote delen langs het water, dus neem je verrekijker mee om vogels te kunnen spotten. Deze wandeling staat op plek 18 van de 100 populairste wandelroutes in Nederland.

5. Klompenpad: Dorenweertsepad bij Doorwerth (11,7 km)

Het pad begint bij kasteel Doorwerth, waar je later ook weer eindigt. Je kan het museum hier ook bezoeken net als de imposante kasteeltuin. Honden kunnen helaas niet mee op deze tour. Volg de blauwe klompjes en je bent zo’n 3 uur onderweg. Dit pad eindigt op plek 22 van de 100.

6. NS-Wandeling: Veluwezoom bij Dieren (5,4 km)

7. Gele Zwerfkeienroute bij Loenen (14 km)

8. De Tongerense Bergroute bij Epe (6,1 km)

9. N70 Natuurwandelroute bij Berg en Dal (14 km)

10. De Kathedraal bij Wenum-Wiesel (8,5 km)

27,90

21 LokaalLochem AANBIEDINGEN GELDIG VAN 17 JULI T/M 5 AUGUSTUS 2023 Grant's Triple Wood Blended 70CL IE D E R E CO M B I N AT I E M O G E L IJ K G E L D T N I E T I C M A N D E R E A C T I E S E N N I E T V OO R P O R T S H E R R Y V E RMO U T H E N B U B B E L S D E H OO GS T G E P R IJ S D E B E TA L E N Henri Fabre 75CL Rosé Provence IE E E CO M N E G L D T N M N E T E S E N E O T H E R Y U H E U OO GS T IJ S D E B TA L MITRA LAMERS & KROEZEN Markt 6, Lochem - mitra.nl/lochem Floryn 100CL Jonge Jenever ZOMERS VEEL VOORDEEL Markt Markt Markt Markt Markt Bagijnestraat Poststeeg Noorderwal Noorderwal Brouwhuissteeg Brouwhuissteeg Julianaweg Julianaweg Julianaweg P Komt u bij ons langs aan de markt Gordon's 70CL 14 . 39 Alle soorten 20% korting 7 . 49 2 VOOR €
12 . 99 25% KORTING Vanaf

Zondag 30 juli Pannenkoekenrit

De Pannenkoekenritten in Laren horen inmiddels bij de traditie van Toeristenbelang Laren. Elke zomer genieten velen weer op de fiets of vanuit de auto van de mooie omgeving en na afloop van een pannenkoek.

Dit jaar is de tocht op 30 juli, een mooi opwarmertje voor de Fiets4daagse die op de dinsdag erna begint. De start en de terugkomst van de fiets- en autotocht is bij Woestenenk aan de Marsmansteeg. Daar zullen op het erf de traditionele pannenkoeken worden gebakken.

Pauzeplek

Halverwege de fietstocht van ongeveer 40 km en autotocht van ongeveer 60 km is een pauzeplek, waar tegen contante betaling wat te eten en drinken verkrijgbaar is.

Raadsels en opdrachtjes

Er is ook weer kinderroute georganiseerd, van ongeveer 13 kilometer. We hopen dan ook weer veel gezinnen met jonge kinderen te zien genieten van een leuke rit. Onderweg is er een leuke pauzeplek.

En natuurlijk…na afloop van de rit smullen van een zelf versierde pannenkoek!

De start is vanaf Woestenenk, Marsmansteeg 2, 7245 WG Laren

De vertrektijden zijn van 10:00 tot 13:00 uur. Deelname voor fietsers € 3,00 p.p. en voor auto’s € 6,00. Gratis voor basisschoolleerlingen. Parkeren wordt aangegeven. www.toeristenbelanglaren.nl

Eerlijke friet en Heerlijk ijs

Of je nu een wandeling maakt of met de fiets door Laren komt, je kan niet om het terras van Aris heen. Sinds februari 2010 runt Aris Dijks de Frieterie in hartje Laren, samen met zijn vrouw Gerda.

Dat de Frieterie niet een standaard cafetaria is, zie je meteen aan het menu. Vanaf het moment dat Aris begon in Laren kocht hij de producten voor zijn zaak zoveel mogelijk bij de Larense collega’s. Dus wie een broodje gehakt bestelt, kan er van op aan dat het broodje is gebakken in de oven van buurman/bakker Wijnand en dat het gehakt is geleverd door slager Van de Pol. Samen met de lokale collega’s worden er ook vaak nieuwe producten bedacht, zoals de huisgemaakte Achterhoek burger of Frietje Kip Piri Piri, Frietje Shoarma, Frietje Kapsalon en het Broodje Krokante Kip.

Een Frieterie was niet genoeg voor Aris, daarom heeft hij in 2015 de ruimte ernaast geopend als ijssalon ‘Dieks’ met echt Italiaans ijs! Dagelijks zijn er ruim 20 verschillende smaken ijs te koop. Een aantal hiervan zijn altijd op voorraad, andere smaken worden afgewisseld.

Dus heb je zin in een lekker ijsje of snack, kom dan zeker langs bij DIEKS IJssalon en ARIS Frieterie

Verse zuivel proeven of een rondleiding over de boerderij?

Met veel plezier en passie runnen drie enthousiaste jonge ondernemers, Gerben, Manon en Leon, een melkvee- en zuivelboerderij in Exel. Exel is gelegen op de grens van Lochem, Laren en Markelo en ligt tussen de landgoederen Ampsen en Verwolde. De boerderij is een echt familiebedrijf, Gerben en Leon zijn de 6e generatie Heijink die op de boerderij boeren.

Het goed verzorgen van de koeien is de belangrijkste taak op het bedrijf, de koeien krijgen dan ook veel aandacht. De melk van de koeien is de basis voor de zuivelproducten die gemaakt worden op de boerderij. Van de melk wordt o.a. yoghurt, karnemelk, vla en kwark gemaakt. De zelf geproduceerde zuivelproducten worden zo lokaal mogelijk verkocht. Op de boerderij zelf is er ook een verkooppunt, dagelijks geopend van 08.00 tot 20.00 uur o.b.v. zelfbediening.

Hoe ziet een rondleiding eruit?

We laten u graag zien hoe een melkveebedrijf en zuivelboerderij eruit ziet en wat er zoal bij kijken komt. Bij de rondleiding zult u de koeien, kalfjes, melkrobots en het bereidingsproces van de zuivel te zien krijgen. U bent op afspraak het hele jaar van harte welkom. Er wordt een minimum aantal van 4 personen gehanteerd.

Voor kosten, vragen of meer informatie

Website: www.oosterbrookzuivel.nl

Mailadres: info@oosterbrookzuivel.nl

Telefoonnummer: 06-51749873

Oosterbrook Zuivel, Exelseweg 12, 7245VE Laren (gld)

LokaalLochem 22
Familie Heijink 06 - 21 53 81 16 | oosterbrookzuivel.nl | facebook.com/Oosterbrookzuivel ‘t Zuivelhuuske | Exelseweg 12, Laren Gld. Dagelijks geopend is van 8.00 tot 20.00 uur. proef de (H)eerlijke zuivel rechtstreeks van de boerderij Zin in verse zuivel of nieuwsgierig naar een rondleiding op de boerderij?
de website & webshop
Bekijk

Huttenbouwfestijn

Na zes succesvolle edities van Houtdorp Laren, volgt in 2023 de zevende editie! Op donderdag 17 en vrijdag 18 augustus kunnen jongens en meisjes uit groep 4 tot en met groep 8 lekker timmeren en hun eigen creatie in elkaar zetten van pallets en ander hout. Het thema is Leussinkhaven, dus de organisatie verwacht misschien wel een mooi marineschip, heuse piratenboot of drijvend vlot.

Houtdorp is een groot huttenbouwfestijn. De ligweide van het Leussinkbad wordt voor deze gelegenheid omgetoverd tot timmerterrein. Houtdorp Laren is geschikt voor kinderen die een hamer kunnen vasthouden of juist niet.

Houtdorp is in de laatste week van de zomervakantie op donderdag 17 augustus van 10.00 tot 15.00 uur en vrijdag 18 augustus van 13.00 tot 17.00 uur met aansluitend tot 22.00 uur Discozwemmen en End-of-summer party voor iedereen. Vanaf 17.00 uur zijn ouders, opa’s en oma’s en andere verzorgers en bekenden welkom om alle creaties te bewonderen.

Voor basisschoolkinderen uit de hele regio

Houtdorp Laren is voor basisschoolkinderen uit de hele regio. De afgelopen jaren kwamen deelnemers onder meer uit Laren, Harfsen, Barchem, Bathmen en Lochem.

Zelf aardappelen rapen

Sinds juni 2020 draait de Boerderijwinkel bij de familie Woestenenk op volle toeren. Een winkel was er altijd al, maar nu is het een echte boerderijwinkel de rijk gevuld is met groente, fruit en streekproducten.

Veel producten in de markt zijn zo gezegd “anoniem”, onze streekproducten zijn dat zeker niet! Het grootste gedeelte van onze producten komen namelijk uit Nederland, of sterker nog uit onze regio. Zo komt de zuivel, het vlees, de mosterd en nog veel meer uit de regio rondom Laren. Daarnaast zijn er ook de eigen producten van de familie Woestenenk, namelijk hun eigen aardappelen, zelfgemaakte jam, maar ook de Achterhoekse Chips en de Loarnse Pasta, die allemaal van eigen bodem komen.

Aardappelraapdag

Kinderen weten vaak niet eens meer waar hun eten vandaan komt. Een portie gezond boerenverstand dat kan iedereen best wel gebruiken. Zeker als het om onze voeding gaat. We willen allemaal gezond en vers eten, maar we weten vaak niet eens meer hoe bepaalde producten geteeld worden. Hoe fijn is het dan om op een leuke manier te leren hoe dit in zijn werkt gaat bij de echte boer.

Achterhoekse Gastvrijheid

Voor de befaamde Achterhoekse gastvrijheid kun je terecht bij het Grand Cafe Bistro-rant ‘t Langenbaergh in het centrum van het gezellige dorp Laren. Sinds januari is het bistro-rant in handen van de familie Lievestro.

De omgeving biedt gelegenheid voor veel leuke uitstapjes, waarbij vooral natuur- en cultuurliefhebbers aan hun trekken komen. In Lochem en omliggende dorpen Barchem, Harfsen en Almen is het goed vertoeven. Hier treft men nog de rustige platteland sfeer, terwijl in de omgeving wandelingen en fietstochten te maken zijn.

Speciaal voor de zomer is er een speciaal 3-gangen menu opgesteld. Elke woensdagavond is er de BBQ avond. Vanaf 17.30 uur ben je welkom en kun je onbeperkt genieten van vlees, vis, en vegatarische gerechten.

3 gangen Zomermenu

€ 27,50

Voorgerechten

Soep van de dag

Salade van de dag

Hoofdgerechten

Laornse gehaktbal

Kipsaté

Vangst van de dag

Salade van de dag

Nagerechten

Monchou dessert

Koffie met bonbons

Inmiddels heeft de familie Woestenenk al twee succesvolle Aardappelraapdagen mogen organiseren. Ook dit jaar, op zaterdag 12 augustus, zal er weer een aardappelraapdag plaatsvinden.

Kom zelf of met je (klein)kinderen gezellig langs en raap je eigen aardappelen, maak hier frietjes van. Er is veel meer o.a. schminken, tekenares enz. enz. Proef de verschillende lokale producten uit onze Boerderijwinkel en geniet van deze geweldige dag!

Onze openingstijden:

Ma-Vr 08:30 – 18:00

Zaterdag 08:30 – 16:00

Zondag Gesloten

AARDAPPELRAAPDAG

ZATERDAG 12 AUGUSTUS van 10:00 tot 17:00

Woestenenk Aardappelen - Marsmansteeg 2 Laren

Wat is er te doen:

Raap en maak je eigen frietjes

Knuffel met konijnen en biggetjes

Proef de producten uit de boerderijwinkel

23 LokaalLochem
-
-
- Raap je eigen aardappelen
-
VRIJE TOEGANG

Buurthuis van Zwiep

Gelegen aan de voet van de Lochemse berg, in de scherpe bocht op de Zwiepseweg ligt het Zwieps Lokaal. Het kleine gebouwtje doet met haar torentje aan als een kerkje, maar dat is het niet. Het lokaaltje werd oorspronkelijk in 1878 gebouwd door Mr. Brants in het weiland naast boerderij Hofman. Brants was de schoonzoon van dichter Anthony Staring. Het lokaaltje werd gebouwd als ontmoetingsplaats voor de jonge mannen uit de buurt. Op zondag werden er zondagsschool lessen gegeven. Net als veel gebouwen die hun functie verloren, raakte het Zwieps Lokaal ook in verval. Jammer!

Oude glorie

Dat vonden ook de initiatiefnemers die het gebouwtje in oude glorie herstelden. Sinds de installatie in 2014 van een nieuw stichtingsbestuur gevormd door inwoners van Zwiep doet het gebouw dienst als het ‘buurthuis voor Zwiep’ en ‘clubhuis’ van de Belangenvereniging.

Als het lokaal open is kun je er gerust een kijkje nemen. Soms zijn er fototentoonstellingen, maar je kunt altijd plaatsnemen op het bankje en genieten van het uitzicht op de Lochemse Berg. Het lokaaltje is ook te huur als tentoonstellingsruimte, vergaderruimte, ruimte voor feesten en partijen en andere kleinschalige activiteiten.

Sinds vrijdag 26 mei is klompenpad ‘Het Braakhekke Bultenpad’ geopend voor wandelaars. Het pad dat tot stand is gekomen dankzij de inzet van vele vrijwilligers, Stichting Landschapsbeheer Gelderland en een aantal landeigenaren, slingert zich door het buitengebied van Harfsen. Ruim 11 kilometer struinen over verstilde landwegen, door bosschages, weilanden en langs de oevers van de vele beken die het natte broekland dooraderen. Onderweg geniet je van weidse uitzichten en het agrarische landschap. Wij trokken de wandelschoenen aan om een goed beeld te krijgen van dit nieuwste klompenpad. Van het centrum de broeklanden in Het pad begint in het centrum van Harfsen. Vanaf het startpunt begeef je je binnen enkele minuten in een mooi bosachtig gebied. In de verte hoor je nog wat verkeer, maar al snel voert het gefluit van de vogels de boventoon. Dat belooft veel goeds. De route voert vervolgens een stukje over de broekweg. Een echte boerenlandweg, waar het af en toe even opzij stappen is voor een landbouwwerktuig of auto. De weg doet zijn naam eer aan. Het heeft de afgelopen tijd veel geregend en de weilanden worden gescheiden door greppels, slootjes en hier en daar zie je zelfs wat poelen. Het ruikt er naar vers gemaaid gras en op het land zijn boeren bezig met ploegen, zaaien en maaien. Bij de boerderijen staan fruitbomen, prunus en magnolia’s volop in bloei.

De plek waar een baron in het moeras verdween

En dan buigt de route af het boerenland in. Even verderop bevindt zich een moerassig stukje land waar volgens een legende een baron met zijn koets en paarden in het moeras verdween. Op een kapotte pijp na is er nooit meer iets terug gevonden. Sindsdien wordt het stuk moeras de Piperomp genoemd. Neem even plaats op het bankje en kijk of je nog iets dat aan de legende herinnert kunt ontdekken.

Jachthut bij Witte Wieven

In Zwiep vind je ook Spelerij de Witte Wieven. De hele dag is hier genoeg te beleven voor jong en oud. Lekker spelen op de verschillende speelvelden of graven in één van de zandbakken. Over de vijver is een touwbrug gespannen en een balk om te kijken wie droog de overkant haalt. Aan de rand ligt ook een heus bamboebos voor een spelletje, verstoppertje of tikkertje. Of slinger de slootjes over in het naastgelegen klimbos. En net voorbij het klimbos loop je zo door naar de visvijver. Welke vorig jaar nog volledig rolstoelvriendelijk is gemaakt.

Binnen

Ook als het een dag wat minder mooi weer is, is er nog altijd genoeg te doen. Terwijl de kinderen lekker binnen spelen in de ballenbak, of spelletjes doen op de elektronische speeltafel, kun je heerlijk genieten van een kopje koffie of een uitgebreide lunch.

Ontdek restaurant & spelerij Witte Wieven in Zwiep!

Diner

Sluit je dagje uit gezellig af met een diner in het restaurant van de Witte Wieven. Van lunch tot pannenkoeken, en van plates tot kindermenu’s. Ook hiervoor hoef je nergens verder te kijken dan je dagje uit in Zwiep.

Eigen Bubbel

Nieuw bij de Witte Wieven is ook de jachthut. Heerlijk in je eigen bubbel voor bijvoorbeeld familiefeesten en bedrijfsfeesten. Vraag na de mogelijkheden en voorwaarden.

LokaalLochem 24
www.dewittewieven.nl Lunch & Diner Koffie & Zwiepse bolus Witte Wieven tochten Vergaderen Spelerij & Klimbos (Kinder)feesten Zwiepseweg 157, 7241 PT Lochem 0573 - 745 002 www.dewittewieven.nl
Op ontdekking

Voorbij de Piperomp slingert de route zich om een boerenerf heen en via het weiland bereik je de weg. Dit is ook de plek waar de klompenpaden ‘Braakhekke Bultenpad’ en ‘Laorns Enkenpad’ een stukje tegelijk opgaan. Je bevindt je nu dicht bij één van de opstappunten, namelijk ‘De Haarbroekse Vijvertuin’. Een spreukentuin waar je op je gemak even rond kunt lopen en een kopje koffie of wat anders kunt nuttigen. Ik besluit door te lopen en wandel het Esveldse bos in. Een mooi dichtbegroeid bosje waar je ieder moment verwacht dat een nietsvermoedend ree je pad kruist. Jammer genoeg is dat niet het geval, wel zingen de vogels ook hier het hoogste lied.

Eindeloze oevers

Het volgende stuk van het pad is even hard werken, maar zeer de moeite waard. Er is net gemaaid en omdat het pad nog niet officieel geopend is, zijn er nog weinig wandelaars geweest. Tussen het water en de akkerlanden in volgt de route de stroom van de beek. De oevers bruisen van het leven en watervogels zijn druk bezig hun nestjes te bouwen. De ontluikende bomen en planten zijn frisgroen. De natuur is nu misschien wel op z’n mooist en levert prachtige vergezichten op.

Na een flink stuk langs de beek buigt het pad af richting de bewoonde wereld. Verstilde landwegen slingeren zich door een buurtschapje met een aantal boerderijen. In het weiland staan een aantal merries met hun pasgeboren veulentjes. In de verte wappert een vlag en verschijnt een kleine camping in zicht. Het volgende opstappunt of in mijn geval een rustpunt, maar eerst maakt het pad nog een flinke slinger. Een groepje alpaca’s kijkt nieuwsgierig toe.

Braakhekke Bulten

Voor het laatste gedeelte van de tocht stop ik even bij het Uutbloashuusken op Camping de Braakhekke. Op het terrein

bevinden zich ook Landwinkel de Winde en een mosterdmakerij. Leuk om even rond te neuzen en wat lekkers te halen voor het laatste stukje van de tocht. De schappen staan vol met lekkers uit de streek.

Met nog een klein stukje klompenpad voor de boeg buigt het pad zich, na een stuk zandweg, af het bos in. Daar bevinden zich ook de bulten, eigenlijk een oude vuilstortplaats, waar het pad haar naam aan dankt. Het zijn met recht bulten. Om het wat makkelijker te maken om naar boven te komen zijn er een paar treden aangelegd. Bovenop de bult staan een paar houten stoeltjes waar je nog een laatste blik op het prachtige boerenland kunt werpen voordat het laatste stukje pad weer naar het dorpsplein voert.

Samenvattend

Als liefhebber van klompenpaden mag je het Braakhekke Bultenpad niet missen! De route doet recht aan het agrarisch landschap, is afwisselend en gaat veelal over nog ongebaande paden. Leuke details zijn de door de samenstellers zelfgemaakte houten banken en stoelen, die je hier en daar langs de route terug ziet komen.

De zes wegen leiden tot hier

Iedereen die Restaurant De Zessprong bezocht heeft, zal het beamen. Ons prachtige restaurant bevindt zich op een prachtige plek in een prachtig natuurgebied met bossen en de Gorsselse heide. De natuur brengt je vanzelf bij ons restaurant, waar wij met smacht op je wachten. Wij bieden families, hardlopers, wandelaars, fietsers en ruiters een prachtige gelegenheid om wat te komen eten of drinken.

Overdag kan je bij ons terecht voor een kopje koffie, lunch of kan je bij ons heerlijk borrelen en in de avond kan je o.a. bij ons terecht voor zowel diner als een drankje. Wij serveren klassieke gerechten, hebben altijd meerdere vegan gerechten en serveren uiteraard ook onze bekende pannenkoeken. Daarnaast hebben we ook een aantal oudhollandse klassiekers, zoals anijsmelk en huisgemaakte hangop.

We zijn van maandag van 11:00 tot 17:00 geopend (keuken tot 16:00). Dinsdag vanaf 11:00, waarbij onze keuken in de avond om 20:30 sluit. Woensdag tot en met zondag zijn we van 9:30 geopend. Onze keuken sluit in principe om 20:30, maar bij mooi weer zijn we vaak langer open.

De Haarbroekse Vijvertuin

Harfsen is een gezellig dorpje aan de weg van Lochem naar Epse. Midden in de mooie Achterhoekse natuur en daarom een prima plaats om bijvoorbeeld een ontspannen vakantie te houden met zijn geweldig mooie fietsroutes, wandelpaden, leuke activiteiten zoals onder andere workshops en de spreukentuin, winkels en horeca ondernemers.

De spreukentuin bestaat uit een grote tuin met 2 vijvers Rondom deze vijvers worden spreuken en gezegdes uitgebeeld, die allemaal gemaakt zijn van oude materialen die te vinden zijn op de boerderij. Bij de meeste spreuken/gezegdes staan bordjes met wat er uitgebeeld wordt. Waar de cijfers bij staan mag u zelf raden wat er wordt uitgebeeld.

In de tuin vindt u ook een rustpunt waar u koffie/thee met lekkers, frisdrank, cup a soep of een ijsje kunt pakken. Dit is op basis van zelfbediening, het geld mag contant in het kluisje of worden overgemaakt.

Verder hebben we nog een zaaltje waar we op afspraak groepen ontvangen, voor een verjaardag, jubileum of personeelsfeestje. Voor meer informatie www.haarbroek.com

25 LokaalLochem De Zessprong
“Natuurlijk”
rondom
Dortherdijk 6 7215 LC Joppe 0575-494202 www.restaurantdezessprong.nl
Harfsen in de Achterhoek

Het verscholen arboretum in Eefde Met o.a. marmeren beelden van

Galerie Stijl in Eefde is een galerie voor hedendaagse abstracte kunst met een voorkeur voor geometrisch werk. De galerie is in 2018 heropend in Eefde. Het galerieterrein bestaat uit: een galerie, diverse kunstgebouwtjes, een beeldengalerij, een beeldentuin/arboretum, een museumpaviljoen, onder andere voor de Stichting Stijl Foundation, welke het werk laat zien van overleden kunstenaars met abstract werk en een voorkeur voor geometrie.

De tuin is een mooie volgroeide tuin met bijzondere bomen en struiken. De schitterende doorkijken zorgen voor schaduw en licht en geven een prachtig effect op de kleuren en de sfeer van de tuin. De tuin is stijlvol ingericht als beeldentuin, een unieke combinatie van abstracte kunst in een natuurlijke entourage. De voormalige plantenkoepel is omgetoverd tot beeldengalerij en er zijn diverse kunsthuisjes te zien, tevens staat er op het terrein een museumpaviljoen.

Donderdag groepsrondleidingen op afspraak (€ 10,= p.p.)

Geopend tot 30 oktober

Rolstoel toegankelijk

Parkeren kan op eigen terrein en in de directe omgeving

g a l e r i e  s t i j l Zutphenseweg 132

7211EG Eefde

0575 474 280 / 06 2180 4190 info@galeriestijl.nl www.galeriestijl.nl

JOOSS

GUUS

In de drie galerieruimtes zijn wisselende overzichtsexposities van ruim 20 kunstenaars. Het terrein, van bijna 4.000m2, heeft van begin 1970 tot eind jaren 90 dienst gedaan als tuincentrum KAWI. Het ontwerp van de tuin, gemaakt door de eigenaren van het toenmalige tuincentrum, heeft een gestileerde bloemvorm, welke toen ook gebruikt werd als logo voor het tuincentrum. Deze vorm is nu nog herkenbaar als spannend lijnenspel in de tuin en geeft de tuin daarmee een mooi perspectief, spannende doorkijkjes als extra dimensie.

U bent van harte welkom!

Het verscholen arboretum in Eefde is onderdeel van Galerie Stijl en kunt u bezoeken op: vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur

Entree: € 6,50 p.p.

Kinderen tot 12 jaar gratis

Facebook: Hans Christiaan Stijl galerie

LokaalLochem 26
stijl
toilet
kabinet
stockruimte
beeldengalerij 9 museumpaviljoen
beeldentuin
veranda
het luisterhuis
kijkhuis
1 garderobe 2
3 galerieruimte 4 galerieruimte 5 galerieruimte 6
7
8
10
11
12
13 het
14 het beeldenhuis

Streekproduct van de Velhorst

Graaf Jantje doet mee aan Textiel eruit, Groen erin project

Voor Graaf Jantje Kinderopvang is duurzaamheid erg belangrijk. Een groot onderdeel hiervan is een groene speelplaats.

In de Achterhoek, ten zuidoosten van Almen en nabij het historische stadje Lochem, vind je landgoed Velhorst. Hier kun je genieten van alle rust en schoonheid van de natuur. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen. Op de Velhorst worden ook streekproducten gemaakt zoals de appelcider van Cider Drinks.

Cider is in de rest van Europa een populaire drank. In Nederland is cider in opkomst maar bij veel mensen toch nog redelijk onbekend. Daarom zijn wij langs gegaan bij Cor Bernard van Cider Drinks en hebben hem wat vragen gesteld over het nog wat onbekende drankje.

Wat is cider?

Cider is een licht alcoholische drank. Echte ciders zoals die van ons, worden gemaakt van 100% appels. De term appelcider is dan ook eigenlijk dubbelop. Dat is net zoiets als ‘druivenwijn’.

Is cider een sterke drank?

Nee, cider is een licht alcoholische drank. Een heerlijk verfrissend drankje.

Hoeveel procent alcohol zit er in cider?

Dat kan variëren van ca. 4% tot 9% alc.

Hoe wordt cider gemaakt?

Cider wordt gemaakt van appels en is gegist appelsap. Door de gist wordt het suiker uit de appelsap tot alcohol omgezet. Hierdoor wordt de cider houdbaar. Door de vergisting ontstaan er ook bubbels waardoor de cider mousserend wordt.

Bestaat er ook Nederlandse cider?

Een bekende bierbrouwer heeft twee Nederlandse ciders op de markt gebracht. Daarnaast zijn er ook Nederlandse ciders met een onderscheiden kwaliteit. Waaronder onze eigen ciders van Cider Drinks. Deze zijn verkrijgbaar in enkele restaurants, speciaalzaken en via de webshop van Cider Drinks.

Waar wordt cider gemaakt?

Wij maken onze ciders gewoon hier in de Achterhoek. Om precies te zijn op landgoed De Velhorst nabij het historische stadje Lochem. Hier hebben wij een boomgaard met Engelse appelrassen die speciaal geschikt zijn voor het maken van cider.

Zijn de ciders van Cider Drinks biologisch?

Wij maken onze ciders van 100% appels. Er worden geen geur-, kleur- en smaakstoffen gebruikt. Ook wordt geen water, koolzuur of concentraat toegevoegd. De bubbels zijn 100% natuurlijk.

Kun je cider als droog of zoet omschrijven?

In ons assortiment hebben wij droge, medium en zoete ciders.

Is cider hetzelfde als bier?

Qua alcoholpercentage is cider te vergelijken met bier. En net als bier is cider heerlijk dorstlessend. De gebruikte ingrediënten

en smaakbeleving zijn evenwel verschillend.

Kun je cider combineren met eten?

Cider leent zich net als witte wijn goed bij vis en witte vleesgerechten. Cider kan ook goed worden verwerkt in gerechten.

Uit wat voor glas drink je cider?

Dat hangt van de gelegenheid af. Uit een champagne glas bij recepties of chique gelegenheden. Uit een tulp- of wijnglas bij het eten. En voor de lekkere dorst uit een fluitje of longdrink glas.

In welke vorm is cider verkrijgbaar?

Goede ciders komen in representatieve champagneflessen van 0,375 ltr. en 0,75 ltr.

Waar is cider mee te vergelijken?

Cider is te vergelijken als een licht alcoholisch (en betaalbaar) alternatief voor prosecco, rosé, witte wijn of champagne.

Hoe bewaar je cider?

De beste plaats om cider te bewaren is een koele en donkere plek.

Hoe lang kun je cider bewaren?

De ciders van Cider Drinks zijn tot ten minste 5 jaar na het oogstjaar houdbaar en ontwikkelen zich net als goede wijnen op de fles. Dit wordt op het etiket vermeld.

Kun je cider ook voor cocktails gebruiken?

Ja, cider wordt in veel cocktails gebruikt. Vooral in cocktails die een verfrissende smaak behoeven wordt cider gebruikt. Cider met een scheutje Aperol is een goed voorbeeld.

Heb je nog meer vragen over appelcider of Cider Drinks? Neem dan contact met ze op. Maar het beste antwoord krijg je door gewoon eens een flesje cider te proberen.

Om die reden zal Graaf Jantje met meerdere locaties deel gaan nemen aan het project Textiel eruit, Groen erin. Door textiel in te zamelen, via de paarse textielcontainer, sparen zij punten, die ingewisseld kunnen worden voor vergroening. Denk bijvoorbeeld aan een insectenhotel, bomen, heggen of een belevingspad.

• Wat mag er in de textielcontainer? Zo goed als alles, behalve dekbedden, kussens en schilder/ klus kleding. Kapotte shirts, sokken, gordijnen mogen dus ook in de container, want ook daar kunnen weer mooie producten van gemaakt worden.

Iedereen mag gebruik maken van de textielcontainer. Dat zouden wij zelfs heel fijn vinden. Denk bijvoorbeeld aan de buren, opa’s en oma’s. Dus breng ze op de hoogte van dit mooie project.

De containers staan op de volgende locaties; Laren; achter de fietsenstalling van de PWA/Branink Harfsen; schoolplein Beatrixschool Gorssel; voor ‘t Trefpunt

Hoe meer kleding er wordt ingezameld, hoe beter. Helpen jullie de kinderen van Graaf Jantje Kinderopvang ook mee door de kast op te ruimen? Alvast bedankt.

27 LokaalLochem
Brut en sparkling cider van 100% appels Verkrijgbaar in representatieve champagneflessen van 0,375 en 0,75 liter. Voor verkooppunten en onze webshop zie www.achterhoekcider.nl (H)eerlijke
uit de Achterhoek
cider
BROUWERIJ BorCUlo’s JonGst HistorisCh Bier ONDER ANDERE vERKRIJGBAAR BIJ PROEFLOKAAL01 www.heerenvanborculo.nl @heerenvanborculo WAT BEGON ALS EEN EXPERIMENT IN DE ACHTERTUIN, IS UITGEGROEID TOT EEN BROUWERIJ EN PROEFLOKAAL. ZIN IN EEN LEKKER BIERTJE? WE SERVEREN VERSCHILLENDE BIEREN UIT DE STREEK Speciaal bier proeflokaal We serveren niet alleen verschillende speciaalbieren maar ook heerlijk eten! www,proeflokaal01.nl @proeflokaal01 www.poeliertvoske.nl Onze openingstijden: maandag t/m vrijdag 09:00-18:00 | Zaterdag 09:00 - 17:00 | Zondag gesloten Poelier ʻt Vöske | Haalmansweg 5 , 7241 CP | info@poeliertvoske.nl | 0573-254683 Poelier ‘t Vöske |Haalmansweg 5, 7241 CP Lochem | info@poeliertvoske.nl | 0573 - 254683 www.poeliertvoske.nl Onze openingstijden: Maandag t/m vrijdag 09:00 - 18:00 uur |Zaterdag 09:00 - 17:00 uur |Zondag gesloten Uw s p ecial ist in Catering, Ki p , Kalkoen en Wild Voor acties kijk op onze facebook pagina of kom langs in onze mooie winkel Poelier t Vöske wenst u een fijne vakantie

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook

Articles inside

Streekproduct van de Velhorst Graaf Jantje doet mee aan Textiel eruit, Groen erin project

3min
page 27

Het verscholen arboretum in Eefde Met o.a. marmeren beelden van

1min
page 26

De Haarbroekse Vijvertuin

0
page 25

De zes wegen leiden tot hier

0
page 25

Ontdek restaurant & spelerij Witte Wieven in Zwiep!

2min
pages 24-25

Jachthut bij Witte Wieven

0
page 24

Buurthuis van Zwiep

2min
page 24

Zelf aardappelen rapen

1min
page 23

Zondag 30 juli Pannenkoekenrit

3min
pages 22-23

Op wandelvakantie in Gelderland

1min
page 21

Gastvrouw bij museum STAAL Eendenkooi de Schoolt

2min
page 20

Achterhoeks woord van de maand Schorrslet

2min
page 19

KiekdanScheggertdijk

0
page 18

Nieuwsgierig universum

2min
page 17

Ontdek het bij Boekhandel Bechtle!

0
page 16

Met de Dommerholtveer van Gorssel naar de overkant Gewoon. Goed. Gezellig.

0
page 16

ZOMER PUZZEL

1min
pages 15-16

De Brummel Saucijs leeft voort bij Slagerij

3min
pages 13-14

Zin in een ijskoud feestje?

4min
pages 11-12

Deze ijssmaken zijn in Lochem populair

1min
page 11

De leukste uitjes in de regio

1min
page 10

COLUMN

0
page 10

Koffie- en theewinkel met schenkerij

0
page 9

knapp’n op Tractorpulling in Lochem

0
page 9

Een stukje Canada in Lochem

1min
pages 8-9

Gerrit Malestein uit Lochem gooit het gas los op Tractorpulling

2min
page 8

Oude Begraafplaats Lochem

0
page 7

Lest we forget

1min
page 7

Seizoens opruiming bij Tokoloco

1min
pages 6-7

Geschiedenis Lochem leeft voort op nieuwe locatie

1min
page 6

Waarom je volgens Mijke uit Gorssel langzamer moet leven

4min
page 5

Historische Vereniging

3min
page 4

Kasteel Warmelo Diepenheim Zandsculpturen, een speciale belevenis!

4min
pages 2-3
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.