Page 1

REVISTA DE L’ESCOLA AUSIÀS MARCH JUNY 2013 Nº 10


ÍNDEX Editorial ...................................

1

Educació Infantil Cargolets, ocells i peixos ........

2

Cicle Inicial 1r Primària .............................. 2n Primària .............................

8 10

Cicle Mitjà 3r Primària .............................. 4t Primària ..............................

12 14

Cicle Superior 5è Primària .............................. 6è Primària ..............................

16 18

Jocs Florals 2013 ....................

20

Música .....................................

21

The English Corner .................

22

El niu de l'AMPA .....................

24

Notícies ...................................

26

Enigmes .................................

27

COORDINACIÓ: Direcció-Coordinador Informàtica (web) DISSENY PORTADA: Col·lectiu de portades.(10è aniversari) DISSENY CONTRAPORTADA, muntatge dibuixos: Aroa 1r, Joaquim 2n, Alba L. 3r, Hongping 4t i Nataly 6è. DISSENY CONTRAPORTADA (interna), muntatge dibuixos: Elías 1r, Luis 2n, Maria 3r, Marco 4t, Àlex i Ariadna de 5è. EDITA: ESCOLA AUSIÀS MARCH.


EL ROVELL DE L'OU EDITORIAL

10 anys!. La nostra petita s’ha fet gran. Recordo perfectament com va néixer. Volíem recuperar la revista de l’escola. Així ens vam posar a investigar models de revistes per aquí, per allà, vam preparar una enquesta amb mil i una preguntes, en vam fer un buidat on recollíem com volíem que fos. I així va ser. Com tot, amb el temps ha anat canviant: color, fotografies, presentació digital en la pàgina web,.. però l’estructura es manté des de la portada fins la contraportada. Segurament el proper curs, ja no serà així. Després de 10 anys cal fer un pas més endavant. Però, ja es veurà. Ara estem de celebració i ens podem sentir orgullosos i contents del treball i l’esforç que suposa fer la revista i haver aconseguit fer-la tots aquests anys. I el més important, no haver perdut la il·lusió de continuar.

De celebració en celebració, per si no era poc la nostra escola, Ausiàs March, fa 120 anys. Començà l’escola en el que era el poble de Les Corts, el 1893. Molts esdeveniments polítics, econòmics, socials, culturals,.. de gran transcendència per la nostra societat han passat dins i fora de les seves parets. Sempre s’ha dit i és cert, l’escola és viva i cal que ho sigui, ha d’evolucionar i avançar amb la societat que l’envolta, no és una entitat aïllada de l’entorn que l’envolta. Tenim la sort d’estar en el rovell de l’ou de l’ara barri de Les Corts, un ampli i complex districte de Barcelona. I la satisfacció, després de 120 anys, de continuar fent història. L’evolució és llei de vida i així ho fem. L’horitzó ens pot semblar llunyà però, pas a pas, arribem. Som professionals de l’educació responsables, preocupats i implicats en la nostra tasca. Acompanyar al nostre alumnat en el seu procés de maduració i formació personal, és un camí llarg i gens fàcil, però és un plaer poder fer-ho. I per això, treballem dia a dia, curs a curs, per créixer, millorar, atendre amb la màxima qualitat als nostres nens. En fi, continuar fent història per molts anys servint als infants. 1

Escola Ausiàs March


EDUCACIÓ INFANTIL

EL ROVELL DE L'OU

CARNAVAL 2013 Hola pares i mares d’Infantil: Aprofitant l’eix transversal d´aquest curs : “L’Aventura de llegir”, tot el parvulari hem treballat a la classe diferents contes, segons el nivell, i per la festa de Carnestoltes ens vàrem disfressar de: P3:” La caputxeta vermella” P4:” La rateta que escombrava l´escaleta” i P5:”El bosc màgic” Si mireu les nostres pàgines veureu: les Caputxetes i els llops dels Cargolets, els gats i les ratetes dels Ocells i també el conte “El bosc màgic”, escrit i dibuixat pels Peixos. Com es nota que són els més grans d´infantil pel bé que ja escriuen. Esperem que us agradi!!!!!! .

QUÈ CONEIXEU A AQUESTES CAPUTXETES, LLOPS I ÀVIES?

2

Escola Ausiàs March


EL ROVELL DE L'OU

ELS CARGOLETS P3

I així ens hem dibuixat els Cargolets de

i

3

Escola Ausiàs March


ELS OCELLS P4

EL ROVELL DE L'OU

4

Escola Ausiàs March


EL ROVELL DE L'OU I DINS LA CLASSE ELS OCELLS DE P4 VAN REPRESENTAR EL CONTE.

ELS OCELLS P4

I EL DIA DE CARNESTOLTES ANÀVEM DISFRESSATS DE GATS I RATETES FENT UNA GRAN RUA PEL VOLTANT DE L’ESCOLA.

5

Escola Ausiàs March


EL ROVELL DE L'OU

ELS PEIXOS P5

6

Escola Ausiàs March


ELS PEIXOS P5

EL ROVELL DE L'OU

7

Escola Ausiàs March


EL ROVELL DE L'OU

INTERCONTE

CICLE INICIAL PRIMER

El títol del conte era “Escola de ballarins i ballarines”.

Els personatges eren: ballarins, dinosaure , drac i pirates.

Els més divertit el taller de disfresses de pirates.

___________________________________________________________________ 8 Escola Ausiàs March


EL ROVELL DE L'OU CICLE INICIAL PRIMER

VISITA A LES INSTAL·LACIONS DEL CENTRE DE RECUPERACIÓ D’ANIMALS MARINS (CRAM)

Ens van parlar de les característiques dels taurons.

Vam aprendre els òrgans de les tortugues i com s’anestesien.

Tancs de tortugues.

recuperació

de

El Vell Marí és un dels vaixells del CRAM

___________________________________________________________________ 9 Escola Ausiàs March


EL ROVELL DE L'OU

CICLE INICIAL SEGON

VISITA A LES INSTAL·LACIONS DEL CENTRE DE RECUPERACIÓ D’ANIMALS MARINS (CRAM) El centre està en el Prat de Llobregat, en una zona de pins a tocar de la platja.

Darrera la monitora hi ha les mandíbules d’una balena

Vam veure un dofí per dins. Tenen una aleta superior molt sensible i delicada. Si rescatem un dofí no podem tocar-la per no fer-li mal.

Explicacions: com és una tortuga per dins i com viuen els taurons.

___________________________________________________________________ 10

Escola Ausiàs March


EL ROVELL DE L'OU

CICLE INICIAL SEGON

Cada divendres, després de la piscina fem una hora de racons. Treballem en grups de quatre. Cada setmana els grups canvien de racó fins que tots hem passat per tots les activitats. Llavors comencem cinc racons nous i canviem els grups.

___________________________________________________________________ 11

Escola Ausiàs March


EL ROVELL DE L'OU

CICLE MITJÀ TERCER

D’on surten els noms dels carrers? N’hi ha que porten nom - de persones - d’edificis. - de llocs. - de fets històrics

Quins són els carrers més propers a l’escola? Fonts d’informació: -

Guia urbana de BCN Enciclopèdia Catalana Web de l’Ajuntament Revista Coneixem les Corts Visita a l’Arxiu

Els noms dels carrers recorden fets i persones ___________________________________________________________________ 12 Escola Ausiàs March


EL ROVELL DE L'OU CICLE MITJÀ TERCER

Carrer Dolors Masferrer Filla de família benestant del poble de les Corts. Va cedir els seus terrenys per construir la nostra escola, que va ser la primera del poble de les Corts. L’any 1976, es va enderrocar i es va construir en el mateix lloc l’edifici actual (Escola Ausias March).

Plaça Comas Josep Comas(1842-1908) industrial i polític liberal. Fill de Dolors Masferrer va heretà els terrenys que avui ocupen la plaça i la Seu del Districte.

Carrer del Remei Des de la Plaça Comas ens condueix a l’església del Remei (1850) que va ser la primera parròquia del poble de les Corts.

Joan Güell Economista i industrial català. Propietari de la fàbrica tèxtil Vapor Vell. El seu fill Eusebi Güell (polític, mecenes i amic d’Antoni Gaudí) va fer construir el Palau de Pedralbes. ___________________________________________________________________ 13 Escola Ausiàs March


EL ROVELL DE L'OU

CICLE MITJÀ QUART

JOCS DELS ANTICS ROMANS Hem fet un treball sobre els romans i buscant informació vam trobar jocs als que jugaven els nens de la nostra edat en aquella època. I ens va sobtar comprovar que alguns són els mateixos que practiquem nosaltres. Aquí us mostrem tres d’aquest jocs.

Alea: tracta de tirar un parell de daus, i qui treu el número més alt guanya. Quan guanyaves en aquest joc, també es deia la famosa frase d'en Juli Cèsar “Alea iacta est”. Nosaltres el fem servir per decidir qui comença una partida en molts jocs de taula.

Terni Lapilli:

aquest joc, com tots els altres,

també té una similitud amb els nostres. Es tracta del nostre "tres en ratlla", un joc en què tens tres fitxes i has d'intentar col·locar-les en línia en el tauler sense que el contrincant t'ho impedeixi. La diferència que té amb el nostre, és que el tauler en comptes de ser quadrat era rodó.

Musca aenea: Era un joc en què hi havien de jugar més de 3 nens perquè fos divertit. A un d'ells se l'hi tapaven els ulls, i havia d'atrapar als altres nens mentre cridava "Jo caçaré la mosca de bronze" i els altres responien "Tu la sentiràs, però no l'atraparàs". Era un estil "La gallineta cega" d'avui dia. ___________________________________________________________________ 14

Escola Ausiàs March


CICLE MITJÀ QUART

EL ROVELL DE L'OU

CONSTRUCCIÓ D’UN MOSAIC Els antics romans cobrien el terra de les cases dels patricis, la domus, amb uns mosaics que representaven diferents escenes quotidianes. Tenien molta paciència perquè utilitzaven unes peces petites de pedra anomenades tessel.les. Els alumnes de 4t hem construït un mosaic, però en comptes de tessel.les hem fet servir paper xarol de diferents colors. Hem tallat peces molt petites i hem tingut molta feina. Podreu veure el mosaic amb tots els seus colors al bloc de l’escola.

___________________________________________________________________ 15

Escola Ausiàs March


EL ROVELL DE L'OU Am els nostres companys de 6è hem compartit dues sortides: DESEMBRE: Cim d’àligues.

CICLE SUPERIOR CINQUÈ

MARÇ: Delta del Llobregat.

16

Escola Ausiàs March


EL ROVELL DE L'OU FEBRER: Els pares ens visiten, exposem el nostre projecte: “Les aus rapinyaires”.

CICLE SUPERIOR CINQUÈ

ABRIL: Educació vial. Les bicis ens esperen!

SANT JORDI: Fem teatre.

___________________________________________________________________ 17

Escola Ausiàs March


CICLE SUPERIOR 6è

EL ROVELL DE L'OU Ai! A l’institut hi ha més deures i més exàmens ,però em fa il·lusió anar-hi.

M`agradaria conèixer molts amics, però els amics que tinc mai els oblidaré

APRENC A PARLAR CATALÀ I ESPERO APRENDRE MOLTES MÉS COSES.

Desitjo anar a l’Institut per estar amb meva germana i fer amics nous.

Que bé que vaig a l’Institut de la meva germana gran !

NO VULL DEIXAR L’ESCOLA PERQUE HEM PASSAT MOLT MOMENTS DIVERTITS

Des que tenia tres anys que vinc a aquesta escola. Els professors són amables. Em vull preparar per ser advocat. QUINA IL·LUSIÓ ANAR A L’INSTITUT! APRENDRÉ MOLTES COSES I FARE NOUS COMPANYS I AMICS

Per fi podré anar a l’institut per poder aprendre coses noves i tenir noves experiències.

Que bé!!! Per fi aniré a l’Institut, però trobaré a faltar a moltes nenes.

S’ha acabat això de ser el “cocodril” de ser una de les més grans de l’escola

ARA QUE ANIRÉ A L’INSTITUT,DONO LES GRÀCIES A TOTS ELS MESTRES.

___________________________________________________________________ 18 Escola Ausiàs March


CICLE

EL ROVELL DE L'OU

SUPERIOR

UNA ALTRA PROMOCIÓ D’ALUMNES SEGUEIX EL SEU CAMI FORA DE LA NOSTRA ESCOLA . QUÈ EN PENSEN ELLS I ELLES?

Al nou institut faré nous amics. Això em servirà per a la meva carrera de periodista o actor.

JA QUEDA MENYS PER ANAR A L’INSTITUT .QUINS NERVIS.VULL TENIR NOUS AMICS.

NO VULL DEIXAR ELS AMICS QUE HE FET DURANT NOU ANYS A AQUESTA ESCOLA.

JA ACABA EL COLE I ANIRÉ A L’INSTITUT. QUINS NERVIS QUE TINC.!

L’any que he estat aquí , he après i he fet amics

GRÀCIES ALS MEUS COMPANYS HE PASSAT DOS ANYS MOLT DIVERTITS. ELS TROBARÈ A FALTAR

Quina mandra aixecar-me a les sis del mati per anar a l’”Insti”...

Des de P3 sóc aquí i no vull deixar aquesta escola

DONO LES GRÀCIES ALS PROFESSORS. HE APRÈS MOLT.

Jo he estat un any a l’Àusiàs. Tinc molts amics i m’he esforçat molt.

___________________________________________________________________ 19 Escola Ausiàs March


EL ROVELL DE L'OU

JOCS FLORALS

JOCS FLORALS 2013 PRIMER NIVELL CICLE INICIAL 3r premi: COM SÓC? d’Oliver Iriarte. 2n premi: COM SÓC? de Daniel Aniceto. 1r premi: COM SÓC? d’ Aroa Castillo.

SEGON NIVELL CICLE INICIAL 3r premi: SAN DIEGO de Noah Vera. 2n premi: UN ACCIDENT de Roger Carceller. 1r premi: BEN VESTIDA de Maria Moreno.

TERCER NIVELL CICLE MITJÀ 3r premi: LA FLORETA d’Arlet Rodríguez. 2n premi: EL CEL de Fernando Carvajal. 1r premi: EL NEN VALENT de Laura López.

QUART NIVELL CICLE MITJÀ 3r premi: EN CARLES I EL SEU GLOBUS TERRAQÜI de Ricardo Gabriel. 2n premi: ELS ANIMALS de Bader Sekkou. 1r premi: EL VOL D’EN CARLES I LA LAURA de Mary Cielo Benites.

CINQUÈ NIVELL CICLE SUPERIOR 3r premi: LA MEVA DUTXA d’Àlex Mur. 2n premi: L’AMIC DEL FANTASMA de Megan Rosales 1r premi: LA PRINCESA DELS FOLLETS I ELS SANTS JORDIS de Nadia Sáez.

SISÈ NIVELL CICLE SUPERIOR 3r premi: EL BOSC MÀGIC de Nataly Carvajal. 2n premi: MIRANT ENDAVANT de Nerea Díaz. 1r premi: DIABLE, EL CAVALL SALVATGE de Yésica Cáceres.

___________________________________________________________________ 20 Escola Ausiàs March


EL ROVELL DE L'OU

MÚSICA

___________________________________________________________________ 21 Escola Ausiàs March


EL ROVELL DE L'OU

THE ENGLISH CORNER

___________________________________________________________________ 22 Escola Ausiàs March


EL ROVELL DE L'OU

THE ENGLISH CORNER

___________________________________________________________________ 23 Escola Ausiàs March


EL ROVELL DE L'OU

EL NIU DE L’AMPA

GRÀCIES A TOTES LES FAMÍLIES DE L’AMPA Durant aquest curs 2012-2013 i gràcies al suport de tots els socis, un any més hem aconseguit assolir nous reptes. Com ja sabeu, l’escola ha millorat les seves instal·lacions pintant i donant color a totes les plantes, i l’AMPA ha col·laborat en aquesta millora, com ha fet en cursos anteriors amb la remodelació de l’aula de P3 i en el canvi del terra del gimnàs. També per posar les aules al dia en les noves tecnologies i tenir aules digitals en tota la primària, hem adquirit : . 2 Pissarres Digitals Interactives (PDI), amb equip de so i canons de projecció. . 6 ordinadors portàtils. . 1 armari per guardar, transportar i carregar els ordinadors portàtils dels alumnes. . 1 impressora – escàner , auriculars, taulells d’anuncis... Hem presentat projectes per tal de demanar subvencions, i poder així aconseguir encara més millores i serveis pels nostres fills. Hem participat en les festes i celebracions de l’escola com la Castanyada, Santa Cecília,... Per Nadal, vàrem demanar als Reis Mags que ens vingués a visitar un Patge Reial, que va recollir les cartes que havien escrit tots els alumnes de l’escola, i es va repartir un esmorzar a totes les nenes i els nens. Vam enregistrar i editar del Festival de Nadal un DVD amb l’actuació que prepara tota l’escola amb tanta il·lusió. Es va fer la venda de participacions de loteria de Nadal, i vam col·laborar en el guarniment de l’escola muntant el pessebre. Per Sant Jordi, es va fer un punt de llibre per a cada alumne i es va muntar la parada tradicional de llibres i roses. Hem coordinat les diferents activitats extraescolars, sempre intentant aconseguir el millor servei pels nens i les nenes. __________________________________________________________________ 24 Escola Ausiàs March


EL ROVELL DE L'OU EL NIU DE L’AMPA

Dins el projecte “Escola de Pares” s’han programat diferents xerrades per especialistes i cursos com el de Català Nivell bàsic 1 i 2, tot dirigit a les famílies. Us donem l’opció de comprar els llibres de text amb un gran descompte, sense haver de voltar i us els pugem directament a la classe dels vostres fills. Lliurem diplomes als alumnes de P5, per la seva graduació en educació infantil i als grans de 6è, una orla per tal que tinguin un record dels seus companys i de l’escola, ara que acaben la primària. Com cada any, celebrem la festa de final de curs amb música, animació, tallers i berenar per a totes les famílies. Tot això no hagués estat possible sense tots vosaltres,

GRÀCIES.

__________________________________________________________________ 25 Escola Ausiàs March


EL ROVELL DE L'OU

NOTÍCIES DE L'ESCOLA

Tal i com us explicàvem, s’han fet les obres de millora de l’aula de P3: pintura parets i fusta, parquet, mobiliari nou, així com els complements. Però, a més a més, s’han pintant tots cinc replans de l’escola, cadascú d’un color, per a donar-li vida, més els rètols dels diferents espais. També, s’ha dotat d’aula digital a P5, 1r i 2n de cicle inicial, i 3r i 4t de cicle mitjà. Això suposa la instal·lació de pissarres digitals interactives amb tot el seu equipament corresponent més un portàtil per cada una. També, es van haver de treure les pissarres de guix i posar-ne de noves esmaltades. Finalment en el menjador, s’han canviat les jardineres, pintat les reixes i col·locat noves cortines. S’ha fet molta feina, però encara queda. La intenció és de millorar contínuament. Cal dir, que s’ha pogut fer gràcies al suport de l’AMPA. Hem continuat amb les celebracions de les diades i festes tradicionals dins i fora de l’escola, amb la participació de les famílies. Aquest curs, hem celebrat de manera diferent el Sant Jordi. Al matí, els nens i nenes de cinquè ens varen representar l’obra de “La llegenda de Sant Jordi” i es van lliurar internament els premis dels Jocs Florals. I per la tarda, vàrem obrir les portes de l’escola i les famílies van ser rebudes a l’aula pels nens que els hi havien preparat una sorpresa. Després van poder visitar l’escola i veure totes les obres de millora que s’hi havia fet. L’eix transversal d’aquest curs gira al voltant de la lectura i tota la seva màgia. A l’escola estem treballant molt aquest aspecte en les seves diferents vessants, a més de fer diferents cursos de formació tot el claustre per a poder rendibilitzar al màxim tot el treball i l’esforç del nen. Així l’eix és: “L’aventura de llegir”. I com sempre, al voltant del tema, ens hem disfressat per Carnestoltes, hem fet tallers interdisciplinars, visites, ... i un llarg etcètera al llarg del curs. Com a novetat, i obert a les famílies, hem fet un acte de graduació per a l’alumnat de sisè que acaba l’escola i se’n va a la següent etapa, l’ESO, a l’institut. Es va fer un recull molt entranyable del seu pas per l’escola, missatges de tots els companys des de P3 fins a 5è i de mestres. A més, per l’AMPA, el lliurament d’orles i com a cloenda l’actuació dels seus companys de cicle. Va ser un moment molt emotiu, digne de recordar. Els alumnes de sisè també ens varen preparar una sorpresa per l’auditori. Hem continuat amb projectes engegats en cursos anteriors com la reutilització de llibres de text, mengem més fruita a l’escola, col·laboracions nacionals de música, reciclatge, recollida d’aliments pels avis, recollida de joguines i taps, campanyes de vacunació, revisió dental a primer,... Com sempre, s’ha complementat la tasca diària docent amb sortides i visites pedagògiques i s’ha participat en les diferents activitats organitzades des del CRP i/o Districte. Aquest curs, ha hagut eleccions al Consell Escolar, així que aquest s’ha renovat parcialment en tots els estaments: pares, ajuntament, pas i mestres. Som a finals de curs i caldrà, com cada any, fer una valoració de tot, però estem contents: un nou curs passat, un nou per engegar, 120 anys fent història i 10 anys de la revista. I, el més important, la il·lusió i l’empenta de continuar treballant pels nostres infants. ___________________________________________________________________ Escola Ausiàs March 26


EL ROVELL DE L'OU ENIGMES

____________________________________________________________ 27 Escola Ausiàs March


EL ROVELL DE L'OU ENIGMES

___________________________________________________________________ 28 Escola Ausiàs March


Revista 2013  

Revista nº 10 del Rovell de l'Ou