Formes i textures de la natura

Page 1

catàleg de l’exposició col·lectiva de 38 fotografies impreses a 50x70 cm

2a mostra de la Societat Catalana de Fotògrafs de Natura Institució Catalana d’Història Natural Institut d’Estudis Catalans


Títol: FORMES I TEXTURES DE LA NATURA. Subtítol: 2a mostra de la SCFN. Entitat responsable: SOCIETAT CATALANA DE FOTÒGRAFS DE NATURA. Patrocini: INSTITUCIÓ CATALANA D’HISTÒRIA NATURAL, filial de l’INSTITUT D’ESTUDIS CATALANS. Realització: Jordi Lluís Pi i Albert Masó. Impressió: EGM Laboratoris Color. Muntatge: Manet Taller de Marcs. Disseny i maquetació del catàleg: Joan Astor. Participants: Albert Masó, Àlex Martín, Amadeo Molina, Anna Ribera, Carles Martorell, Carme Jurado, David Serrano, David Vilasís, Emili Casals, Ferran Arumí, Fran Trabalon, Francesc Balaguer, Francesc Muntada, Helios Dalmau, Ignasi Cebrian, Ignasi Rovira, Jep Flaqué, Joan Astor, Joan Estrada, Joan Gil, Joan Guillamat, Joaquim Reverté, Jordi Bas, Jordi Busqué, Jordi Lluís Pi, Jordi Oliveres, Jordi Xampeny, Juan Santos, Marc Homs, Màrius Domingo, Meritxell Aragonés, Oriol Muntané, Pau Núñez, Pepi Compte, Pere Ignasi Isern, Pere Rubio, Roberto Bueno i Xavier Solé. Barcelona, 23 d’abril de 2014.


PRESENTACIÓ Els fotògrafs de natura de Catalunya ens hem agrupat dins de la centenària Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), entitat filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Hem format un grup de treball autònom amb professionals i aficionats a la fotografia de natura, i li hem posat el nom de Societat Catalana de Fotògrafs de Natura (SCFN). Després de l'èxit de la primera exposició (Natura catalana, rica i plena), els membres d’aquest grup hem muntat una segona mostra fotogràfica. La intenció és reflectir les sorprenents formes del món natural i les seves textures a través de la mirada personal de cada fotògraf; per això li hem posat el títol Formes i textures de la natura. En algun cas us serà difícil saber què és el que esteu observant, i és que en algunes imatges el que es busca és l'abstracció per transmetre sensacions. Us suggerim que intenteu endevinar de què es tracta abans de llegir la descripció. A l'exposició hi han participat 38 companys de la SCFN. De ben segur que gaudireu molt de totes les fotos, que estan impreses a 50x70 cm amb gran qualitat per EGM Laboratoris Color, i emmarcades i protegides degudament amb arraglass per Manet Taller de Marcs. Societat Catalana de Fotògrafs de Natura


SALUTACIÓ Des de la seva fundació com a grup de treball de la ICHN, el gener de 2008, la Societat Catalana de Fotògrafs de Natura s’ha mantingut molt dinàmica i ha realitzat nombroses activitats, com ara diversos cursos, sessions i projeccions mensuals, així com la publicació del llibret Quadern de precaucions i bona pràctica fotogràfica a la natura (2011), que recull els drets, deures i precaucions del fotògraf de natura. També es va fer una primera exposició, «Natura catalana, rica i plena», que s’ha exhibit per tot Catalunya durant més de dos anys. Durant aquests sis anys, la SCFN ha anat aglutinant els fotògrafs de natura dels Països Catalans, tant professionals com aficionats –ara ja en són una vuitantena–, i ha difós arreu la seva filosofia que es podria resumir com «la vida per damunt de la imatge», és a dir, que l’obtenció d’una bona fotografia no pot ser mai la justificació per malmetre qualsevol element natural. Un altre aspecte remarcable seria la intenció de mantenir la vigència de les fotos que es poden «tocar». Per això ara inauguren l’exposició que presentem en aquest catàleg, «Formes i textures de la natura», constituïda per prop de 40 fotografies de gran format (50x70 cm). Li augurem un recorregut amb tant d’èxit com a la primera, així com un futur esperançador a la Societat Catalana de Fotògrafs de Natura, que ha sabut agrupar i il·lusionar el col·lectiu cada vegada més nombrós d’apassionats per la natura. Institució Catalana d’Història Natural1. Albert Masó. L’olfacte de les papallones.

Part cefàlica d’un mascle del lepidòpter satúrnid Argema mittrei. Es tracta d’una papallona nocturna endèmica de l’illa de Madagascar que, mitjançant les seves enormes antenes, capta l’olor de les feromones que emet la femella. Així, aquesta pot restar amagada mentre el mascle la localitza seguint el gradient del seu “sensual perfum”, de manera que ambdós eludeixen gran part dels depredadors insectívors. Dades tècniques: Càmera: Nikon D200. Objectiu: Leica Photar 25 mm. Diafragma: f/8. Exposició: 1/4 s. ISO: 100.


2. Àlex Martín. Dragon blood tree.

El sol entre les branques d’un dragon blood tree (Dracaena cinnabari) a l’illa de Socotra a l’oceà Índic. Dades tècniques: Càmera: Nikon D300. Objectiu: 11-16 mm f/2.8 a 12 mm. Diafragma: f/14. Exposició: 1/30 s. ISO: 200.


Inflorescència d’orquídia Orchis simia fotografiada a Vidrà, Osona. Les flors d’aquesta orquídia presenten una forma antropomòrfica. Els seu sèpals i pètals tancats formen un gran cap, i el seu label cinc extremitats.

3. Amadeo Molina. Orchis simia.

Dades tècniques: Càmera: Nikon D200. Objectiu: 105 mm f/2.8. Diafragma: f/20. Exposició: 0.5 s. ISO: 100.


4. Anna Ribera. Fascinació poètica.

Grandalla (Narcissus poeticus). Vall d’Eina, Pirineu oriental, Cerdanya. Als prats de l’entrada de la vall, durant l’esclat primaveral, de lluny s’hi veuen uns puntets blancs que desprenen una llum especial i quan t’hi acostes quedes fascinat per l’atractiu de les seves flors. Dades tècniques: Càmera: Nikon D70. Objectiu: 105 mm f/2.8. Diafragma: f/14. Exposició: 1/250 s. ISO: 200.


5. Carles Martorell. Pollancres.

Bosc de pollancres prop de l’estany de Sils, la Selva. Dades tècniques: Càmera: Nikon D200. Objectiu: 105 mm f/2.8. Diafragma: f/10. Exposició: 1/8 s. ISO: 200.


6. Carme Jurado. Gel sobre argila.

Un dia que passejava pel camí de Malpàs a Gotarta, Alta Ribagorça, em van agradar els dibuixos que el gel havia format en cristal·litzar en un bassal d’argila. Dades tècniques: Càmera: Canon EOS 40D. Objectiu: EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 a 55 mm. Diafragma: f/8. Exposició: 1/80 s. ISO: 100.


7. David Serrano. La flama.

Banc de cries de peix gat en un pantà de reg de la localitat de Sucs, Lleida. Aquestes s’anaven movent per la superfície fent figures diferents; el color de l’aigua era pel terra i fang del pantà. Dades tècniques: Càmera: Canon EOS 50D. Objectiu: 100 mm. Diafragma: f/8. Exposició: 1/320 s. ISO: 100.


8. David Vilasís. Atrapades al gel.

Bombolles de gas metà, degudes a la descomposició anaeròbica, atrapades al gel. Molí d’Espinzella, Viladrau, Osona. Dades tècniques: Càmera: Canon EOS 40D. Objectiu: EF 100 mm f/2.8 Macro. Diafragma: f/25. Exposició: 2 s. ISO: 200.


9. Emili Casals. Camins de gel.

Passejant per un bosquet de Rupit vam trobar una bassa tota congelada. El gel havia format estructures semblants a camins i al seu damunt havien caigut les últimes fulles de tardor. Dades tècniques: Càmera: Canon EOS 20D. Objectiu: 18-200 mm a 106 mm. Diafragma: f/36. Exposició: 1.6 s. ISO: 100.


10. Ferran Arumí. Briza media.

La subtil delicadesa d’aquesta gramínia, amb la seva forma de petits cors, que amb la brisa més lleu et sedueix com notes de música, en algun racó dels nostres camps. Dades tècniques: Càmera: Canon EOS 30D. Objectiu: EF 180 mm f/3.5 Macro. Diafragma: f/8. Exposició: 1/500 s. ISO: 400.


11. Fran Trabalon. Emberiza.

Detall d’un repicatalons (Emberiza schoeniclus), en una sessió d’anellament d’ocells a Santa Pau, Garrotxa. Dades tècniques: Càmera: Nikon Coolpix E4500. Objectiu: Nikkor 7.85-32 mm f/2.6-5.1 a 19.7 mm. Diafragma: f/4.9. Exposició: 1/150 s. ISO: 100.


Al desert d’Atacama, Xile, a la Quebrada de Guatín a uns 3000 m d’altitud, hi ha un bosc de cactus de 4 a 5 m d’alçària amb diferents formes; aquest, concretament, tenia forma de dit i senyalava la Via Làctia. Dades tècniques: Càmera: Nikon D700. Objectiu: 24-70 mm f/2.8 a 31 mm. Diafragma: f/2.8. Exposició: 46 s. ISO: 800.

12. Francesc Balaguer. Senyalant la Via Làctia.


13. Francesc Muntada. Contorsionistes del vent.

Troncs d’arbres retallats en la boira a la vall del Jerte, Extremadura. Dades tècniques: Càmera: Nikon D700. Objectiu: 24-70 mm f/2.8 a 48 mm. Diafragma: f/8. Exposició: 1/100 s. ISO: 200.


14. Helios Dalmau. Banyes al sol.

Clatell i cornamenta d’un cérvol europeu durant la brama, realitzada a Bradgate Park, a prop de Leicester. En aquest indret, que formà part de l’antic i llegendari bosc de Sherwood, els animals estan molt acostumats a la presència humana i això permet al fotògraf moure’s lliurement per trobar punts de vista diferents i un contrast especial amb el fons. Dades tècniques: Càmera: Nikon D300. Objectiu: 600 mm f/4. Diafragma: f/4. Exposició: 1/400 s. ISO: 400.


Vista zenital del riu Montsant al seu pas per les Codolles Fondes, serra del Montsant. El riu Montsant circula pel Congost de Fra Guerau entre les serres de la Llena i del Montsant. El riu deixa al seu pas imponents roques arrodonides, capricioses i caòtiques, tant als costats del congost com al fons del mateix. L’acció geològica de l’aigua ha esculpit sobre les roques, majoritàriament conglomerats calcaris, unes basses fondes i arrodonides, les Codolles Fondes.

15. Ignasi Cebrian. Roca i aigua.

Dades tècniques: Càmera: Canon EOS 400D. Objectiu: 100 mm. Diafragma: f/5. Exposició: 1/320 s. ISO: 400.


16. Ignasi Rovira. Rinos.

Rinoceronts negres (Diceros bicornis) al Nakuru National Park, Kènia. Dades tècniques: Càmera: Nikon Coolpix P500. Objectiu: 144 mm f/3.4. Diafragma: f/7.1. Exposició: 1/6 s. ISO: 160.


17. Jep Flaqué. Ferides.

Filtracions minerals en una roca que descansa en una platja de la Costa Occidental Asturiana. Dades tècniques: Càmera: Canon EOS 5D Mark II. Objectiu: Canon 24-70 mm a 27 mm. Diafragma: f/14. Exposició: 0.6 s. ISO: 100.


18. Joan Astor. Textura de la sorra generada pel vent.

Península del Fangar, delta de l’Ebre. Es tracta d’una extensa fletxa litoral d’aspecte desèrtic, d’1,5 km d’amplària màxima i uns 6 km de longitud, on predomina un sistema de sorrals i dunes fixes i mòbils. Quan bufa el vent la sorra presenta infinitat de formes capritxoses; el sol d’última hora de la tarda accentua la seva textura i li confereix aquest to daurat. Dades tècniques: Càmera: Canon EOS 20D. Objectiu: Tamron 17-50 mm f/2.8 a 31 mm. Diafragma: f/8. Exposició: 1/125 s. ISO: 200.


19. Joan Estrada. Núvols a la posta de sol.

La plana de Lleida a la tardor acostuma a proporcionar postes de sol molt vermelles, com aquesta de l’estany d’Ivars i Vila-sana (Pla d’Urgell) en el que els últims raigs del dia acolorien els pocs núvols. Dades tècniques: Càmera: Canon EOS 40D. Objectiu: 400 mm. Diafragma: f/5.6. Exposició: 1/125 s. ISO: 200.


20. Joan Gil. Sorra i aigua.

La foto va ser presa des d’una avioneta a Skeioararsandur, a la zona del parc nacional de Skaftafell, al sud-oest d’Islàndia. Un sandur –en plural, sandar– és una planícia formada per sediments fluvials fins, provinents de la fusió de glaceres; el sandur original, d’on el nom genèric té el seu origen, és precisament aquest. Dades tècniques: Càmera: Canon EOS-1Ds Mark II. Objectiu: 24-70 mm f/2.8 a 59 mm. Diafragma: f/4.5. Exposició: 1/100 s. ISO: 160.


21. Joan Guillamat. Faigs dins la boira.

Fageda de Santa Fe de Montseny un dia de molta boira. Dades tècniques: Càmera: Canon EOS 5D Mark II. Objectiu: 28 mm. Diafragma: f/16. Exposició: 2.5 s. ISO: 100.


22. Joaquim Reberté. Jokullsarlon.

Llac de glaç de Jokullsarlon a Islàndia un 28 d’agost a les 3 de la tarda i, encara que sembli impossible, en un dia de bon sol com pocs. A prop de terra arribaven restes dels icebergs que sortien cap el mar; n’hi havia molts i molt variats, però aquest em va cridar especialment l’atenció perquè semblava un drac, s’aguantava molt dret i tenia un reflex força interessant. Dades tècniques: Càmera: Nikon D300. Objectiu: Sigma 50-500 mm f/4-6.3 a 370 mm. Diafragma: f/11. Exposició: 1/1000 s. ISO: 320.


23. Jordi Bas. Pimpinella morada petita.

Pimpinella morada petita (Laccaria amethystina), procedent del Solsonès, vista des de sota; realment la fotografia està feta des de sobre, amb el bolet collit i posat cap per avall, i després girada perquè sembli un macro contrapicat. Dades tècniques: Càmera: Nikon D300. Objectiu: 105 mm f/2.8. Diafragma: f/51. Exposició: 1.3 s. ISO: 200.


24. Jordi Busqué. Rastre de rosegador.

Rastre de rosegador a la Lapònia finlandesa. Dades tècniques: Càmera: Nikon D70s. Objectiu: Nikkor AF-S 18-200 mm VR a 18 mm. Diafragma: f/8. Exposició: 1/100 s. ISO: 200.


25. Jordi Lluís Pi. Erosió alveolar.

Erosió eòlica de la roca del cap de Creus deguda al fort vent (tramuntana), que en arrossegar partícules sòlides xoquen contra les roques, provocant una intensa erosió depenent de la duresa i dels diferents compostos químics de les roques erosionades. Dades tècniques: Càmera: Nikon D5000. Objectiu: Nikkor 18-55 mm f/3.5-5.6 a 18 mm. Diafragma: f/7.1. Exposició: 1/200 s. ISO: 200.


26. Jordi Oliveres. Espiral. Quan sortim de viatge sempre tornem amb uns quants records “naturals”, pot ser una pedra curiosa, una petxina, un fòssil, flors seques o com en aquest cas un cargol. El subjecte de la foto fa temps que el tenim col·locat en un prestatge de casa i sovint me’l mirava tot dient-me: un dia li faràs una foto. Quan em van informar del motiu de l’exposició vaig veure molt clar que li havia arribat el seu moment de glòria. Vaig preparar l’estudi i aquest és el resultat. Dades tècniques: Càmera: Nikon D7000. Objectiu: Micro Nikkor 60 mm f/2.8. Diafragma: f/22. Exposició: 1/10 s. ISO: 100. Dos flaixos amb difusor.


27. Jordi Xampeny. Un món ocult.

Detall de l’himeni sota el barret d’un rovelló. Imatge realitzada a l’estudi. Dades tècniques: Càmera: Canon EOS 5D Mark II. Objectiu: EF 100 mm f/2.8 Macro. Diafragma: f/20. Exposició: 2.5 s. ISO: 400.


28. Juan Santos. Glaç.

Gel format sobre un rierol de muntanya. La seva textura recorda el sucre glacé de pastisseria. Dades tècniques: Càmera: Nikon D2X. Objectiu: AF-S Nikkor 70-200 mm f/2.8 a 180 mm. Diafragma: f/22. Exposició: 15 s. ISO: 100.


Flamenc fotografiat a la desembocadura del riu Ridaura a Platja d’Aro, on havia aquest exemplar jove sol, que hi va estar mes o menys un mes. La tolerància del flamenc a la gent que passejava per la platja era molt alta i permetia acostar-se bastant.

29. Marc Homs. El vuit.

Dades tècniques: Càmera: Nikon D300. Objectiu: 500 mm f/4.5. Diafragma: f/9. Exposició: 1/2000 s. ISO: 200.


30. Màrius Domingo. Glaçat.

Realitzada a finals de novembre de 2008, un dia molt fred, a la serra de Llaberia. Era a primera hora del matí i havia hagut una glaçada impressionant. Dades tècniques: Càmera: Nikon D70. Objectiu: Nikkor 35-70 mm. Diafragma: f/5.6. Exposició: 1/320 s.


31. Meritxell Aragonés. Meteora, Grècia.

Només arribar a Meteora vam gaudir de valent; a la tarda del segon dia ja havia localitzat quins eren els angles més interessants; l’ambient boirós va fer la resta. Dades tècniques: Càmera: Nikon 1 J1. Objectiu: 30-110 mm f/3.8-5.6 a 71,6 mm. Diafragma: f/9. Exposició: 1/500 s. ISO: 200.


32. Oriol Muntané. Capritx de lava.

Detall d’un camp de lava a Sullivan Bay, illa Santiago, Galápagos. Dades tècniques: Càmera: Canon EOS-1D Mark II N. Objectiu: EF 24-105 mm f/4 a 67 mm. Diafragma: f/9. Exposició: 1/160 s. ISO: 400.


33. Pau Núñez. Ala d’ocell de coll de serp.

Imatge presa a Venice Area Audobon Rookery, Florida. Es tracta de l’ala d’un exemplar d’ocell de coll de serp (Anhinga anhinga) presa a baixa velocitat. Dades tècniques: Càmera: Nikon D300. Objectiu: 200-400 mm f/4. Diafragma: f/29. Exposició: 1/25 s. ISO: 100.


34. Pepi Compte. Forma efímera.

Aquesta mantis, fotografiada a la Garrotxa, tot just acabava de fer l’última muda; encara tenia les ales toves i el cos ben blanc. Dades tècniques: Càmera: Nikon D300. Objectiu: 105 mm f/2.8. Diafragma: f/4.5. Exposició: 1/640 s. ISO: 640.


35. Pere Ignasi Isern. Voltor enmig d’un cumulonimbus.

Coll de Tres Pics (2395 m), alta vall del Ter. Seguiment d’un voltor que s’endinsava en l’impressionant cumulonimbus on, minuts més tard, es generaria la tempesta. Dades tècniques: Càmera: Nikon D2X. Objectiu: 300 mm f/2.8. Diafragma: f/14. Exposició: 1/400 s. ISO: 100.


36. Pere Rubio. D’un altre món.

Pòlips d’una anemone bombolla (Entacmaea quadricolor) fotografiada a Pulau Pef, Raja Ampat, West Papua, Indonèsia. Dades tècniques: Càmera: Nikon F100. Objectiu: Nikkor 60 mm f/2.8. Diafragma: f/22. Exposició: 1/125 s. ISO: 100.


37. Roberto Bueno. Falguera.

Fotografia d’una falguera a la part ombrívola de la serra de Vandellós a ple mes de juliol. Dades tècniques: Càmera: Nikon D300. Objectiu: 105 mm f/2.8. Diafragma: f/10. Exposició: 1/100 s. ISO: 640.


38. Xavier Solé. Herbes dins les dunes.

Petites herbes dins les dunes al delta de l’Ebre. Dades tècniques: Càmera: Nikon D200. Objectiu: Nikkor 17-55 mm. Diafragma: f/11. Exposició: 1/250 s. ISO: 100.


Barcelona, febrer de 2014

http://fotografsnatura.blogspot.com.es/ http://ichn.iec.cat/ http://www.iec.cat/activitats/entrada.asp http://www.egm.es/ http://www.manetmarcs.com/ Amb el suport de:


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.