Forum24 17.3.2020

Page 13

11

FORUM24

Tiistai 17. maaliskuuta 2020

Drone-voitto Latviaan

Oulu Dronelennätyksen maailmancupin vuoden ensimmäinen osakilpailu Race of Drones Oulu järjestettiin perjantaina Ouluhallissa. Koronatilanteen vuoksi ilman yleisöä järjestettyyn kilpailuun osallistui 35 pilottia. Kilpailun voitti jo toista kertaa peräkkäin ammatikseen dronea lennättävä latvialainen Tomass ”ToPe” Pētersons. Toiseksi kisassa tuli eteläkorealainen Joonweon ”JoonFPV”Choi ja kolmanneksi latvialainen Kristaps ”KP” Pētersons. Finaalissa lensi myös sinivalkoista väriä, kun Suomen Aleksi ”aleksi15” Rastas selviytyi neljän parhaan joukkoon.

Pääkirjastolle edelläkävijätunnustus Afterworld vuonna 2000. Kuvassa Jani Outinen (takana), Ville Koskela (vasemmalla), Petri Sääskö, Marko salo ja Mika Kuokkanen.

Tältä näyttää uusi Afterworld. Kokoonpanossa musisoivat Immu Ilmarinen, Jani Outinen, Marco Sneck, Mika Kuokkanen, Petri Sääskö ja Oikku Oikarinen.

Afterworld uudessa iskussa

Parinkymmenen vuoden hiljaiselon viettänyt oululainen heavymetalbändi tekee uutta tulemistaan

sa myös Noise Reckordsin myynti monikansalliselle Sanctuarylle. – Siinä syntyi sellainen tilanne, että levy-yhtiön puoleltakaan ei ollut enää painetta nopeaan julkaisutahtiin. Jäätiin sitten omasta tahdosta telakalle, Kuokkanen taustoittaa.

OULU

”Parasta Afteria ikinä”

Kuusihenkisellä kokoonpanolla

Lopullisesti Afterworld ei kuitenkaan pistänyt pillejään pussiin. Uusia biisejä on demottu vuosien saatossa kaikessa hiljaisuudessa. Keikkatarjouksista bändi kuitenkin kieltäytyi aina viime kesään saakka. –  Halusimme tulla ulos vasta sitten, kun meillä on riittävästi uutta materiaalia tarjottavana ja bändi on jälleen täydessä iskussa, Kuokkanen sanoo. Afterworldin uutta tulemista jouduttiin odottelemaan parikymmentä vuotta. Comeback-keikat nähtiin viime vuonna Oulun Teatrialla ja Qstockissa. Kuokkasen mukaan vanha sanonta ”hyvää kannattaa odottaa” piti Afterworldin kohdalla täydellisesti kutinsa: – Me ollaan nyt paremmassa iskussa kuin koskaan. Palaute niin keikoilta kuin ennakkomateriaaleja kuulleilta on ollut lähes poikkeuksetta ”parasta Afteria ikinä”.

Afterworld rymistelee tänä päivänä kuusihenkisellä kokoonpanolla. Mika Kuokkasen lisäksi mukana ovat Petri Sääskö (kitara), Oikku Oikarinen (kitara), Immu Ilmarinen (basso), Marco Sneck (koskettimet) ja Jani Outinen (rummut). – Miehet ovat kyllä rumentuneet, mutta sehän on vain hyvä asia metallipuolella, Kuokkanen leukailee. – Kasassa on kovin kokoonpano bändin historiassa, eikä vähiten motivaatioltaan. Porukan aikuistuttua kaikenlaiset oheisaktiviteetit ovat jääneet vähemmälle ja se kyllä kuuluu ja näkyy kaikessa.

Susanna Eksymä

susanna.eksyma@forum24.fi

Oululainen Afterworld rymisteli 90-luvun alkupuoliskolla näyttävästi eurooppalaiselle heavy metal -kentälle. Oululaiskokoonpanon otti siipiensä suojiin saksalainen Noise Records, joka oli noina aikoina yksi maailman suurimmista power metallia takoneista levy-yhtiöistä. Noise Recodsin tuottamat albumit Dark Side of Mind ja Connecting Animals levisivät peräti 41 maahan ja Afterworldin keikkakalenteri natisi liitoksistaan. Vuosituhannen vaihteessa hyvään vauhtiin lähteneen bändin nousukiito kuitenkin katkesi. – Taustalla oli ihan perinteisiä syitä. Ihmisillä tuli uusia elämäntilanteita ja kokoonpanokin haki muotoaan, bändin laulaja Mika Kuokkanen muistelee. Homman lässähtämiseen oli myötävaikuttamas-

Miehet ovat kyllä rumentuneet, mutta sehän on vain hyvä asia metallipuolella. Mika Kuokkanen

Pandoran lipas aukesi Afterworld on julkaissut taukonsa jälkeen yhden coversinkun, Pandora’s Boxin, joka on saanut kansainvälistäkin huomiota. – Idea tähän paluusinkkuumme lähti meidän ba-

sistilta, joka oli vaahtosammuttimen kokoisena kokenut hienon keikan Procol Harumilta Oulun Kuusrockissa vuonna 1976. Haluttiin kokeilla kuinka järeä Afterworld-versio saataisiin tehtyä muuttamatta legendaarista kappaletta, ja sellainenhan siitä tuli, Kuokkanen kuvailee. Sinkku on saanut kaverikseen myös musiikkivideon, jossa oululaiskuusikko seilaa maailman laidalla Pirates of Caribbean -hengessä. – Tai jos ihan tarkkoja ollaan, Pilates of Kalimenoja -hengessä, Kuokkanen tarkentaa pilke silmäkulmassaan. Hän kertoo, että hienoudestaan huolimatta paluusinkku ei anna täysin oikeanlaista osviittaa siitä, mitä ulos on tulossa uuden pitkäsoiton tiimoilta. – Nyt kun Pandoran lipas on saatu vihdoin auki, sieltä on tulossa uutta ja ehkä jotain vanhaakin monenlaisessa muodossa. Puuhaa on riittänyt reivatessa purjeita uudestaan mastoon

nykyajan sometyrskyineen, Kuokkanen maalailee.

Jäähallikeikka lykkääntyi Afterworldin piti lämmitellä Battle Beastia Oulun jäähallissa järjestettävässä konsertissa kuluvan viikon perjantaina. Vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi keikka kuitenkin päätettiin siirtää marraskuulle. Pari vuosikymmentä uutta tulemistaan haudutellutta Afterworldia ei muutamien kuukausien heilahtelut suuntaan tai toiseen hetkauta. – Touhua kyllä riittää tästä koronavitsauksesta huolimatta monella eri rintamalla. Juuri nyt työn alla on muun muassa pari musiikkivideota sekä kokopitkän loppumiksaus. Vanha huono huumorikin on löytynyt suupielille ja rakentavaa riitelyäkin on ollut ilmassa, Kuokkanen ­iloitsee. Entä miltä näyttää Afterworldin tulevaisuus? – Mennään askel kerrallaan ja tehdään tätä niin pitkään kuin homma tuntuu mielekkäältä. Ikäähän rokkihommat eivät tänä päivänä kysy, Kuokkanen vastaa. Hän paljastaa ulkomaankuvioitakin viritellyn muun muassa portugalilaisen promootiohenkilön avustuk­ sella. – Järkevät keikat tehdään vaikka kuussa, Kuokkanen letkauttaa.

Oulu Oulun pääkirjasto on saanut Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksen.Tunnustuksen myönsi Punaisen Ristin Oulun piiri. – Oulun pääkirjasto on toiminut vuosia rasisminvastaisen viikon tapahtumissa ja maahanmuuttajien kielikahvilan pitopaikkana. Tänä vuonna kirjastossa on esillä turvapaikanhakijoiden arjesta kertova näyttely, kuuluvat tunnustuksen myöntämisperustelut.

Stora Enson investointi työn alla Oulu Stora Enson Oulun tehtaan investointiprojektissa tehdään tulevina viikkoina töitä, jotka voivat aiheuttaa meluhaittaa lähiympäristöön. Viime lauantaina tehtiin putkiston puhdistustyö. Eilen maanantaina aloitettiin rakenteiden terästukiponttien poistotyö, mitä tehdään arkisin kello 7–18. Melua voi aiheutua kaivinkonetyöstä, tärinästä ja rekka-autoliikenteestä tehdasalueella. Työn arvioidaan päättyvän 9. huhtikuuta.

Pääradasta puhutaan myöhemmin Oulu Pääradan junaparlamenttia ei järjestetä eduskunnassa ensi torstaina. Junaparlamentissa oli tarkoitus käsitellä Suomen merkittävimmän raideyhteyden suunnittelu- ja investointitarpeita. Tilaisuudessa piti julkistaa myös kansantaiteilija Mikko Alatalon tekemä ja esittämä uusi Pääratalaulu.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.