Page 1

ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ & ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ- TΕΥΧΟΣ 02 - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011


SCANIA R500, ΕΥΡΩ 5, ΜΟΝΤ 2007, TOP LINE

LΑΒΕRΕΤ 2001,ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΠΟΡΤΑ , ABS ΔΙΣΚΟΦΡΕΝΑ, 2 ΣTOIXEIA FRC 2013-5 ,ΨΥΚΤΙΚΟ CARRIER VECTOR 1800

ΘΑΛΑΜΟΣ KRONE 2005 ΔΙΠΑΤΑΡΟΣ ΤΗERMOKING 200 ,1770 ΩΡΕΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ,88 ΡΕΥΜΑ ,ABS ΔΙΣΚΟΦΡΕΝΑ

ΨΥΓΕΙΟ ΣΥΡΟΜΕΝΟ ΜΟΝΤ.2005, ΨΥΚΤ.THERMO, KING

BYTIO COBO

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

MAN TGA 480, ΕΥΡΩ 3, ΚΟΜΟ ΡΕΙΛ, ΜΟΝΤ 2005

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

002_KOTANIDHS AD:Layout 1 10/31/11 11:18 AM Page 1

VOLVO FH 13 440, ΕΥΡΩ 5, ΜΟΝΤ 2006, ΑΥΤΟΜΑΤΟ, ΚΟΥΡΤΙΝΑ, KOGEL 2001, ΔΙΣΚΟΦΡΕΝΑ, ABS

VOLVO FH 480, MONT 2006, EYPΩ 5, ΑΥΤΟΜΑΤΟ, ΨΥΓΕΙΟ SHEREAU 2001, ΔΙΠΛΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ


002_PERIEXOMENA:Layout 1 11/1/11 11:31 AM Page 2

Περιεχόμενα Περιεχόμενα Περιεχόμενα Περιεχόμενα Περιεχόμενα Περιεχόμενα Περιεχόμε

Σελίδα

Μ

72

Σελίδα

54

Σελίδα

Σελίδα

60

42

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Σελίδα

8

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Περιεχόμενα

6 ΑΔΕΙΑ Δ.Χ. ΑΠΟ 1.500 ΕΥΡΩ Απο 1η Ιανουαρίου 2012

8 ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ Απελευθερώνεται πλήρως αγορά φορτηγών Δ.Χ.

20 TRUCK FESTIVAL Eπιτυχημένη διοργάνωση

24 MΕΝΗΣ ΣΤΑΘΩΡΗΣ Συνέντευξη με τον γενικό διευθυντή Επαγγελ ματικών οχημάτων Mercedes -Benz

Σελίδα

20 28 NEO MERCEDES ACTROS Μείωση 4.5% στα καύσιμα

38 ΚΙΚΗ ΝΑΣΤΑ Η Cosco μας έχει λύσει τα χέρια

42 ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Το κράτος μας αναγκάζει να φύγουμε από την χώρα μας

54 30 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ 0 Χαράλαμπος Ασλανίδης και Γιώργος Κουτσούμπας θυμούνται.

2 Φορτηγό & Μεταφορές

60 ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΦΑΤΣΙΟΣ Δεν υπάρχει θέμα απεευθέρωσης των ΚΤΕΛ

72 ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΣΕΚ ΑΠ του επαγγελματικού οχήματος το χειμώνα

76 ΥΠΕΡΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Α.& Ι. ΔΕΡΒΙΣΗΣ Ο.Ε.

91 ΦΩΤΟΑΓΓΕΛΙΕΣ

96 AΓΓΕΛΙΕΣ


002_PERIEXOMENA:Layout 1 11/1/11 11:31 AM Page 3

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

χόμενα Περιεχόμενα Περιεχόμενα Περιεχόμενα Περιεχόμενα Περιεχόμενα Περιεχόμενα Περιεχόμενα Περιεχόμενα Περιεχό

Σελίδα

Σελίδα

24

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

38

Ταυτότητα

Σελίδα

28

Ταυτότητα Ταυτότητα Ταυτότητα Ταυτότητα Ταυτότητα Ταυτότητα Ταυτότητα Ταυτότητα Ταυτότητα Ταυτότητα Ταυτότητα

ΦΟΡΤΗΓΟ & ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Μηνιαίο περιοδικό για τις μεταφορές και τα επαγγελματικά οχήματα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Γιαννιτσών 31, Θεσσαλονίκη Τηλ: 2310 – 550686

Fax: 2310 – 550681 Κινητό: 6949 - 617011 Email: fortigometafores@gmail.com Site: www.fortigometafores.gr

Eκδότης ΝΙΚΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ

Αρχισυντάκτης ΝΙΚΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ

Συνεργάτες Μάνος Ράλλης (Διεθνή Νέα, ρεπορτάζ) Αλέξανδρος Καλαβριάς (Ασφαλιστικός σύμβουλος)

Σε αυτό το τεύχος συνεργάστηκαν: Γιώργος Ιωάννου Diesel Center Άννα Ασημομύτη Ηλίας Μπίστης Σπύρος Μυτιληναίος

Φορτηγό & Μεταφορές 3


002_EDITO:Layout 1 11/1/11 1:34 PM Page 2

Οι έλληνες αυτοκινητιστές γνωρίζουν πολύ καλά τι θα πει

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Kούρεμα των αδειών Δ.Χ! Απλά, ο τελευταίος κουρέας ( Ραγκούσης) τις πήρε με την ψιλή… ι έλληνες αυτοκινητιστές έχουν για πρωϊνό το κούρεμα. Έχουν γνωρίσει από κοντά το …ξύρισμα της άδειας Δ.Χ του φορτηγού τους οπότε το απλό κούρεμα περνάει ανεπαίσθητο. Απλά, τώρα με την κατάργηση της μεταβατικής περιόδου για την απομείωση της αξίας της άδειας Δ.Χ. οι επαγγελματίες νιώθουν ότι κόπηκαν στο ξύρισμα. Και αυτή τη φορά το ξύρισμα ήταν πολύ βαθύ ενώ οι περισσότεροι δεν έχουν λεφτά ούτε για οινόπνευμα! Για ακόμη μια φορά το δίλλημα ήταν πολύ μεγάλο: πάμε σε απεργία ή περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τις άδειες που θα κοστίζουν από 1 Ιανουαρίου 2012, 1500 ευρώ; Ναι, 1500 ευρώ θα κοστίζει η άδεια Δ.Χ ( σχετικό ρεπορτάζ για τις τροποποιήσεις του κ. Ραγκούση στις επόμενες σελίδες) και πλέον η μεταφορά μπαίνει σε νέα φάση. Αυτή της αφασίας! Κανείς δεν ξέρει, τι ακόμη θα πρέπει να περιμένει από τον αρμόδιο υπουργό, που κούρεψε μέσα σε μια ημέρα τις άδειες Δ.Χ με την ψιλή!

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

Ο

Το Φορτηγό&Μεταφορές που κρατάτε στα χέρια σας, διανύει τα πρώτα του χιλιόμετρα και σε αυτό το τεύχος φροντίσαμε να υπάρχει ακόμη πιο πλούσια ύλη. Στις επόμενες σελίδες μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη που μας έδωσε ο κ. Σοφοκλής Φάτσιος ( πρόεδρος ΠΟΑΥΣ) και ο οποίος αναφέρει ότι δεν τίθεται θέμα απελευθέρωσης των ΚΤΕΛ από την Τρόικα έως το 2019.

Το νέο Mercedes Actros κυκλοφορεί ήδη στην ελληνική αγορά και γι΄αυτό θεωρήσαμε σκόπιμο να μας μιλήσει για το νέο γερμανικό αστέρι, ο γενικός διευθυντής επαγγελματικών οχημάτων της Mercedes - Benz κ. Μένης Σταθώρης. Βάλτε το Φορτηγό&Μεταφορές μέσα στο αυτοκίνητο σας, για να γνωρίζετε πότε θα κλείσουν τα Τέμπη τον Νοέμβριο. Τέλος, ο νικητής του διαγωνισμού μας ( που βραβεύεται με 300 ευρώ για το καλύτερο φωτορεπορτάζ) είναι ο κ. Γιώργος Μαρμαρινός από τα Μέγαρα, ο οποίος εκτός από ταλέντο στις μεταφορές, έχει και ταλέντο στην φωτογραφία. Ο διαγωνισμός συνεχίζεται και τον επόμενο μήνα. Περιμένουμε ακόμη περισσότερα φωτορεπορτάζ. Ν.Λιβανός

4 Φορτηγό & Μεταφορές


Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

CONTINENTAL:Layout 1 10/31/11 11:21 AM Page 1


Αδεια Δ.Χ. από 1.500 ευρώ! έλος στην μεταβατική περίοδο έβαλε ο υπουργός Μεταφορών κ. Ραγκούσης ( σχετικό ρεπορτάζ με τις τροποποιήσεις – αστραπή του υπουργού στην σελίδα 8) ενώ λίγες ημέρες πριν ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε ( εκ των υστέρων και αφού είχε πάρει τις αποφάσεις του) τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων. Συγκεκριμένα, στις αρχές Οκτωβρίου ο κ. Ραγκούσης είχε συνάντηση με το Πανελλήνιο Συνδικάτο Χερσαίων Μεταφορών (Π.Σ.Χ.Ε.Μ.) όπου και έκανε γνωστή την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει η απελευθέρωση του κλάδου από την 1η Ιανουαρίου.

ΑΠΟ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

τους. Πλέον, κανένας δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του, ενώ οι περισσότεροι δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Έγινε απομείωση, λόγω της αναμπουμπούλας!

«Δεν χρειάζεται να κάνουν απομείωση, έγινε αυτόματα λόγω της κρίσης, την αναμπουμπούλα που έφερε το υπουργείο με το νέο

ΓΟ

&

Σύμφωνα με τον κ. Πουλόπουλο – πρόεδρο της ΠΟΕΜΙΦΑ και ο οποίος ήταν στην συνάντηση με τον υπουργό την ημέρα που θα τους ανακοίνωνε την πρόθεση του για κατάργηση της μεταβατικής περιόδου ( σχετικό ρεπορτάζ στην σελίδα 42 – 43 ) – ο κ. Ραγκούσης τους κάλεσε μόνο για την βιτρίνα, μιας και η απόφαση είχε παρθεί. «Είχε και καμιά 10 μπράβους για να κινείται ο κ. Ραγκούσης μέσα στο υπουργείο, ενώ μετά είχε στήσει και τις κάμερες των καναλιών

Μ

Μας κάλεσε για βιτρίνα!

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Τ

Φ Ο ΡΤ Η

Π

ΙΕ EΠ Σ ΙΤ Τ Ο Η Ρ Υ ΙΟ Υ

1500 adeia:Layout 1 10/31/11 11:16 PM Page 2

για να κάνει δηλώσεις. Εμείς ήμασταν μόνο η βιτρίνα» μας είπε ο κ. Πουλόπουλος.

Σε απόγνωση οι μεμονωμένοι επαγγελματίες Σε απόγνωση είναι χιλιάδες μεμονωμένοι επαγγελματίες που βλέπουν καθημερινά να μειώνεται το μεταφορικό έργο τους έργο, ενώ τα κόμιστρα έχουν πέσει σε επίπεδα που δεν τους επιτρέπουν να βγάλουν ούτε τα πάγια έξοδα

6 Φορτηγό & Μεταφορές

νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς.» αναφέρουν οι περισσότεροι αυτοκινητιστές. Η παρατεταμένη κρίση, η αναστάτωση που έφερε το υπουργείο με την απελευθέρωση του επαγγέλματος και η μεταβατική περίοδος, είχε ως αποτέλεσμα η άδεια Δ.Χ να πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ η εμπορευσιμότητα των αδειών είναι ανύπαρκτη. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών από τις αρχές του έτους έχουν αλλάξει χέρια 1.200 άδειες. Η τιμή τους; 90% πιο φθηνή σε σύγκριση με την τιμή που είχε η άδεια Δ.Χ.Φ. πρίν από ένα χρόνο!


Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

MICHELIN MULTIWAY:Layout 1 10/31/11 11:22 AM Page 1


Ρ Ε Π Ο Ρ ΤΑ Ζ

RAGOUSHS:Layout 1 10/31/11 10:40 PM Page 2

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ Απελευθερώνεται πλήρως από την 1η Ιανουαρίου η αγορά φορτηγών ΔΧ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Χωρίς μεταβατική περίοδο Σε τροποποιήσεις του ισχύοντος νόμου για τις οδικές μεταφορές, προχώρησε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννης Ραγκούσης και τις οποίες παρουσίασε τoν προηγούμενο μήνα στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα περιληφθούν σε ένα ενιαίο νομοσχέδιο με την απελευθέρωση των ταξί.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις αυτές, μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι:

Μ

- Η μεταβατική περίοδος για την πλήρη απελευθέρωση του συγκεκριμένου επαγγέλματος λήγει την 1η Ιανουαρίου 2012 και όχι τον Ιούλιο του 2013, όπως προέβλεπε ο νόμος Ρέππα.

ΓΟ

&

- Δεν ισχύει η μεταβατική περίοδος για τη σταδιακή απομείωση της εισφοράς κατά 30% την 1/1/2011, κατά 35% τον Ιανουάριο του 2012 και κατά 35% το 2013. Με την τροποποίηση η μείωση λαμβάνει χώρα κατά 30% επί του αρχικού ποσού την 1η Ιανουαρίου 2011 και κατά 70% την 31η Δεκεμβρίου 2011.

Φ Ο ΡΤ Η

- Οι μεταφορικές επιχειρήσεις που έχουν άδεια να διεξάγουν διεθνείς οδικές εμπορευματικές μεταφορές έχουν το δικαίωμα να διεξάγουν και εθνικές οδικές μεταφορές με την ίδια άδεια. - Τα Φ.Δ.Χ. ανάλογα με το μεταφερόμενο είδος διακρίνονται σε ΦΔΧ ειδικού φόρτου και Φ.Δ.Χ. κοινού φόρτου. - Φ.Δ.Χ. ειδικού φόρτου χαρακτηρίζονται τα οχήματα που φέρουν ειδικό αμάξωμα μόνιμα και σταθερά συνδεδεμένο με το πλαίσιο, κατάλληλα για την υποδοχή και μεταφορά ορισμένης κατηγορίας ομοειδών αγαθών ή υλικών και ακατάλληλων για την εκτέλεση άλλου έργου, όπως είναι τα πάσης φύσεως βυτιοφόρα, αυτοκίνητα μεταφοράς αυτοκινήτων, ζώων, κρεάτων, εμπορευματοκιβωτίων, αποβλήτων, ψυγεία, γερανοφόρα και μεταφοράς αίματος/πλάσματος - Φ.Δ.Χ. κοινού φόρτου χαρακτηρίζονται τα οχήματα που είναι κατάλληλα για τη μεταφορά εμπορευμάτων ή πραγμάτων ή γενικά αγαθών τα οποία δεν απαιτούν ειδικού φόρτου όχημα για τη μεταφορά τους. Τα οχήματα της κατηγορίας αυτής μπορούν να φέρουν ανυψωτικό μηχανισμό για τη φόρτωση και εκφόρτωση των διακινούμενων, με το όχημα, εμπορευμάτων. - Η μετατροπή της κατηγορίας Φ.Δ.Χ αυτοκινήτων, κοινού ή ειδικού φόρτου, από μια κατηγορία σε άλλη είναι ελεύθερη, εφόσον

8 Φορτηγό & Μεταφορές

τηρούνται οι προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας. - Οι Α.Ε. ή Ε.Π.Ε., που έχουν συσταθεί πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, καθώς και οι μεταφορικές επιχειρήσεις, εντάσσονται στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου, για τη δημιουργία ή εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους, την αγορά γηπέδων για τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων, χώρων στάθμευσης και συνεργείων, την εισαγωγή συστημάτων τηλεματικής και επικοινωνιών και άλλων. - Σε περίπτωση λύσης για οποιαδήποτε αιτία των μεταφορικών εταιρειών τα Φ.Δ.Χ. που ανήκουν σε αυτές κατά κυριότητα με την άδεια κυκλοφορίας τους, μεταβιβάζονται στους μετόχους ή εταίρους της εταιρίας χωρίς την καταβολή του φόρου. - Στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δημιουργείται ηλεκτρονικό Εθνικό Μητρώο Μεταφορικών Επιχειρήσεων («Ε.Μ.Μ.Ε.»). Το Μητρώο αυτό ενημερώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες Μεταφορών κάθε περιφέρειας και είναι προσβάσιμο από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. - Επιτρέπεται οι μεταφορικές επιχειρήσεις που εκτελούν εθνικές ή διεθνείς οδικές εμπορευματικές μεταφορές να θέτουν σε κυκλοφορία, για κάθε ρυμουλκό όχημα Δ.Χ. που κατέχουν, απεριόριστο αριθμό ρυμουλκούμενων οχημάτων. Για τα οχήματα αυτά εκδίδονται αντίστοιχες άδειες κυκλοφορίας.


Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

VIAGAS:Layout 1 10/31/11 11:24 AM Page 1


Ρ Ε Π Ο Ρ ΤΑ Ζ

ASFALISTIKH ENHMEROTHTA:Layout 1 11/1/11 1:46 PM Page 2

Kαταργήθηκε η υποβολή βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας από τον ιδιοκτήτη του οχήματος, η οποία απαιτείτο ως δικαιολογητικό για τη διαδικασία τεχνικού ελέγχου Δημοσίας Χρήσεως οχημάτων σε Δημόσιο ή Ιδιωτικό ΚΤΕΟ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

(αριθ.22/2010 εγκύκλιος οδηγία)

Tι αναφέρει η εγκύκλιος

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

Αναφορικά με το θέμα θέτουμε υπόψη σας τα εξής: Με την αριθ. ΔΙΑΔΠ /Α/ 32670/ 27-11-07 Κοινή Υπουργική Απόφαση καταργήθηκε η υποβολή βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας από τον ιδιοκτήτη του οχήματος, η οποία απαιτείτο ως δικαιολογητικό για τη διαδικασία τεχνικού ελέγχου Δημοσίας Χρήσεως οχημάτων σε Δημόσιο ή Ιδιωτικό ΚΤΕΟ και αντικαταστάθηκε από Υπεύθυνη Δήλωση του Ν 1599/1986, στην οποία οι ιδιοκτήτες των οχημάτων οφείλουν να δηλώνουν ότι δεν οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές στον Οργανισμό ή ότι έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους, συμπεριλαμβανομένων και παλαιότερων οφειλών τους προς τα καταργούμενα Ταμεία ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ.

10 Φορτηγό & Μεταφορές

Με τις διατάξεις της παραγράφου 5Β του άρθρου 85 του Ν 3996/2011 (ΦΕΚ170Α) η παραπάνω κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Μεταφορών και Επικοινωνιών καταργείται. Πλέον απαραίτητο δικαιολογητικό για τον τεχνικό έλεγχο οχημάτων Δημοσίας Χρήσεως (ΔΧ) σε ιδιωτικό ή δημόσιο ΚΤΕΟ είναι η ασφαλιστική ενημερότητα όλων των ιδιοκτητών, χρηστών και εκμεταλλευτών του οχήματος, η οποία χορηγείται από τον ΟΑΕΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 53 του Ν 3996/2011. Μετά τα παραπάνω η αριθ.22/2010 εγκύκλιος οδηγία καταργείται και στους ασφαλισμένους που είναι ταμειακά ενήμεροι ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας, κατά τα γνωστά, ως δικαιολογητικό για τεχνικό έλεγχο των (ΔΧ) οχημάτων τους, σε ιδιωτικά ή δημόσια ΚΤΕΟ.


Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

LINNESPRESS:Layout 1 10/31/11 11:25 AM Page 1


Ν έα

ΝΕΑ_EGNATIA OLP:Layout 1 10/30/11 7:02 PM Page 2

NEOI ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΙΟΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ 3/10/2011

Από τους τέσσερις νέους σταθμούς που τέθηκαν σε λειτουργία οι δύο βρίσκονται δυτικά της Θεσσαλονίκης και οι άλλοι δύο ανατολικά. Ειδικότερα λειτουργούν διόδια στη θέση Τύρια, στα όρια Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων, στο Μαλακάσι μεταξύ Μετσόβου και Γρεβενών, στην περιοχή της Βόλβης και στον Ίασμο μεταξύ Ξάνθης και Κομοτηνής. Ο πέμπτος σταθμός, ο οποίος θα λειτουργήσει ως το τέλος του έτους, είναι στον κόμβο Μουσθένης, στο Παγγαίο. Π ηγή: Μακεδονία

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Πέντε νέοι σταθμοί διοδίων τίθενται σε λειτουργία κατά μήκος της Εγνατίας οδού μέσα στο προσεχές δίμηνο. Οι τέσσερις μάλιστα λειτουργούν από τα τέλη Οκτώβρίου.

Μ

ΟΛΘ: αναζητά ιδιωτικά κεφάλαια

&

10/10/2011

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

Το «πράσινο φως» από την πολιτική ηγεσία αναμένει η διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ, ώστε να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων σε ιδιώτη, καθώς και για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη δημιουργία και λειτουργία εντός του λιμένος logistic center. Στόχος είναι η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και η αύξηση των φορτίων που διακινούνται μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ενώ η απόφαση για διατήρηση του 51% των μετοχών της ΟΛΘ ΑΕ από το Ελληνικό Δημόσιο είναι οριστική. Εν αναμονή των εξελίξεων για τις παραχωρήσεις, η διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: • Μέχρι το τέλος του 2011 η εργολαβία για την επέκταση της 6ης προβλήτας θα έχει εγκατασταθεί και το έργο θα έχει ξεκινήσει. Μετά την ακύρωση της εγκατεστημένης εργολαβίας το 2008, ο διαγωνισμός επαναλήφθηκε το 2010. Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, η ανάδοχος κοινοπραξία έχει επιλεγεί και απομένει η τελική έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η απόφαση του οποίου αναμένεται το επόμενο διάστημα. • Στις 28 Οκτωβρίου 2011 ήταν και η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την κατασκευή και λειτουργία μαρίνας σκαφών αναψυχής στην α΄ προβλήτα. Η αξιολόγηση των προσφορών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2011 και στόχος είναι το έργο να ξεκινήσει άμεσα. • Μέχρι το τέλος του έτους προβλέπεται η δημοπράτηση του έργου για την επέκταση και εκβάθυνση του Κρηπιδώματος 24, που θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Με το συγκεκριμένο έργο το λιμάνι θα μπορεί να δέχεται πλοία μεταφοράς συμβατικού φορτίου δυναμικότητας άνω των 50.000 τόνων. Πηγή: Αγγελιοφόρος

12 Φορτηγό & Μεταφορές


Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

BOSCH DIESEL CENTER:Layout 1 10/31/11 11:26 AM Page 1


Θ Ε Μ Α

KARTEL ASFALION:Layout 1 10/31/11 10:35 PM Page 2

Καρτέλ οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Σημαντικό πρόβλημα για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων φορτηγών διεθνών μεταφορών.

ημαντικό πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων φορτηγών διεθνών μεταφορών δημιουργούν οι υψηλές τιμές ασφαλίστρων που υπάρχουν στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι υπερδιπλάσιες. Στην Ελλάδα η ασφαλιστική αγορά για βαρέως τύπου φορτηγά λειτουργεί ως καρτέλ, αφού μόνο τρεις εταιρίες του κλάδου ασφαλίζουν φορτηγά και ως εκ τούτου οι τιμές είναι εκτός κάθε λογικής. Η τεράστια αυτή διαφορά στις τιμές των ασφαλίστρων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν αντικειμενικό λόγο, αφού σύμφωνα με τις στατιστικές τα ελληνικά φορΧΩΡΑ τηγά οχήματα βαρέως τύπου έχουν πολύ Ελλάδα χαμηλούς δείκτες συμμετοχής σε ατύχημα, * Εθνικών σε σχέση με τους αντίστοιχους δείκτες που έχουν φορτηγά άλλων χωρών. * Διεθνών Η κατάσταση αυτή έρχεται να δυσχεράνει τη Βουλγαρία λειτουργία των επιχειρήσεων, σε ένα περιΓερμανία βάλλον μάλιστα που επιβαρύνεται σημαντικά Δανία και από την κρίση που υπάρχει. Ισπανία Ένα άλλο στοιχείο που συντείνει στη διατήΠολωνία ρηση αυτού του φαινόμενου, της διαμόρφωσης υψηλών τιμών στα ασφάλιστρα είναι και Πορτογαλία

Φ Ο ΡΤ Η

Σ

14 Φορτηγό & Μεταφορές

το γεγονός ότι στην Ελλάδα, μόνο ένας μικρός αριθμός ασφαλιστικών εταιριών αναλαμβάνει την ασφάλιση φορτηγών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ολιγοπώλιο, με τα δεινά που μπορεί να επιφέρει κάτι τέτοιο. Με βάση τα παραπάνω ο ΟΦΑΕ, ζητά να επιτραπεί στις επιχειρήσεις του κλάδου να ασφαλίζουν τα οχήματά τους σε ασφαλιστικές εταιρίες της ΕΕ, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος και παράλληλα να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον αυξημένο ανταγωνισμό, προς όφελος και της ελληνικής οικονομίας.

Ετήσια ασφάλιση για φορτηγό 40 τόνων ΑΠΛΗ 1,200 € και άνω 4,500€ και άνω 250€ - 400€ 1,930€ 2,000€ 500€ 976€ Fidelidade 1,557€

ΜΕΙΚΤΗ

1.7% - 2.5% της αξίας του φορτηγού 6,124€ 2,600€ 2,000€ 3,707€ Fidelidade 4,407€


Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

PIAGGIO PORTER:Layout 1 10/31/11 11:15 AM Page 1


Χ Ρ Η ΣΤ ΙΚ Α

PIRELLI:Layout 1 10/31/11 11:00 PM Page 2

PIRELLI ΝΕΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΗΝ ΑΝΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ρικό στρώμα στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της αντίστασης κύλισης και στη διασφάλιση της δομικής ακεραιότητας και μακροζωίας. Επιπλέον, η δομή έδρασης έχει ενισχυθεί για μεγαλύτερη αντοχή στις προσκρούσεις και αυξημένη ικανότητα μεταφοράς φορτίου. Τα ελαστικά FG:01 και TG:01 φέρουν επισήμανση ECOIMPACT στο πλευρό όπως όλα τα προϊόντα τελευταίας γενιάς της 01 Series, πιστοποιώντας τις μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις χάρη στα εξής:

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

FG:01 για άξονες διεύθυνσης και TG:01 για άξονες κίνησης

• Υψηλή χιλιομετρική απόδοση: βελτιωμένη χιλιομετρική απόδοση και παράταση πρώτης ζωής του ελαστικού • Αντοχή και ασφάλεια: μέγιστη στιβαρότητα δομής και πέλματος σε σχέση με τις προσκρούσεις και τη φθορά • Αναγομωσιμότητα: τα ελαστικά μπορούν να επαναχρησιμοποιούνται εύκολα χάρη στον υψηλό δείκτη αναγομωσιμότητας και τις ανακυκλώσιμες γόμες χωρίς αρωματικά έλαια που επιβαρύνουν το περιβάλλον • Χαμηλά επίπεδα θορύβων που μεταφράζονται σε πιο αθόρυβη οδήγηση, μεγαλύτερη άνεση, και επίπεδα θορύβων που συμμορφώνονται με τις προσεχείς Ευρωπαϊκές οδηγίες του 2012 Τα ελαστικά FG:01 και TG:01 θα διατίθενται από το Νοέμβριο του 2011 σε διαστάσεις 315/80R22.5, 295/80R22.5 και 13R22.5.

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

FG:01 για άξονες διεύθυνσης και TG:01 για άξονες κίνησης: Τα ελαστικά 01 Series της Pirelli για μικτή χρήση σε δρόμους και εργοτάξια, με μέτριες συνθήκες φθοράς πέλματος. Η υψηλή χιλιομετρική απόδοση (+30%), η βέλτιστη αντοχή στη φθορά (+25%), και ο υψηλός δείκτης αναγομωσιμότητας (+10%) είναι τα πλεονεκτήματα των νέων προϊόντων συγκριτικά με τις προηγούμενες σειρές. Αυτό μεταφράζεται σε οικονομία και ασφάλεια και μάλιστα σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς που αφορούν τα επίπεδα θορύβων και την FG-01 αντίσταση κύλισης. Οι βελτιώσεις είναι αποτέλεσμα χρήσης καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων που έχουν υιοθετηθεί σε διάφορα επίπεδα, σε συνδυασμό με την τελευταία γενιά SATTTM. Τα πέλματα έχουν αυξημένο πλάτος για καλύτερη χιλιομετρική απόδοση και πλαϊνές ενισχυτικές ζώνες για μεγαλύτερη αντοχή στις πλευρικές προσκρούσεις και τα κακοτράχαλα οδοστρώματα. Τα πέλματα είναι σχεδιασμένα για μέγιστη πρόσφυση σε μη ασφαλτοστρωμένες επιφάνειες και χαμηλά επίπεδα θορύβων και κράτημα στην άσφαλτο.

Ειδικότερα, το ελαστικό TG:01 καλύπτεται από δύο πατέντες της Pirelli: • σχέδιο πέλματος, με προστατευτικές εξοχές στη βάση των αυλακώσεων για αυξημένη προστασία και για να μην εγκλωβίζονται πέτρες • Κλιμακωτά τοιχώματα τακουνιών που διευκολύνουν την αποβολή λάσπης και χιονιού για καλύτερη πρόσφυση Η χρήση γομών - κυρίως αυτών κάτω από το πέλμα - με υψηλή περιεκτικότητα σε πυρίτιο (silica), αποτρέπει την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών, αυξάνοντας την αντοχή του ελαστικού. Το ελαστικό κατασκευάζεται από δύο διαφορετικές γόμες: το εξωτερικό στρώμα προσφέρει αυξημένη αντοχή στη φθορά, υψηλή χιλιομετρική απόδοση, ομοιόμορφη φθορά και πολύ καλή πρόσφυση σε στεγνή και βρεγμένη επιφάνεια. Αντίθετα, το εσωτε16 Φορτηγό & Μεταφορές

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΞΟΝΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ : FH:01 ΚΑΙ TH:01 Τα ελαστικά άξονα διεύθυνσης FH:01 και άξονα κίνησης TH:01 που δημιούργησε η Pirelli για μεταφορές μεγάλων αποστάσεων είναι νέα προϊόντα της 01 Series που σχεδιάστηκαν για χρήση σε αυτοκινητόδρομο και οδικές αρτηρίες με οδοστρώματα που φθείρουν λιγότερο το πέλμα. Τα νέα ελαστικά Η:01 προσφέρουν οικονομία, υψηλά πρότυπα FΗ-01 ασφαλείας και χαμηλά επίπεδα θορύβου. Τα νέα ελαστικά είναι βελτιωμένα σε σχέση με τα προηγούμενα σε τομείς όπως: • χιλιομετρική απόδοση: + 10% - 15% • μειωμένη αντίσταση κύλισης μέχρι 30% για το TH:01 • μειωμένες εκπομπές θορύβων μέχρι 30% για το TH:01 • +10% βελτιωμένη συμπεριφορά στο στεγνό και το βρεγμένο οδόστρωμα


PIRELLI:Layout 1 10/31/11 11:00 PM Page 3

• +30% ελκτική πρόσφυση στο χιόνι • +10% κράτημα και επιδόσεις στο βρεγμένο οδόστρωμα Μοντέλα ελαστικών FW:01 και TW:01, που ήδη διατίθενται στην αγορά σε διαστάσεις 295/80R22.5, 315/60 R22.5, 315/70R22.5 και 315/80R22.5, επισημαίνονται με το ECOIMPACT στο πλευρό, όπως όλα τα ελαστικά τελευταίας γεTG-01 νιάς της 01 Series, πιστοποιώντας τις μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις χάρη στα εξής:

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Επιπλέον, επιβεβαιώνονται οι άριστες επιδόσεις τους στην απόσταση φρεναρίσματος και την πρόσφυση και στο κράτημα στη βροχή. Τα αποτελέσματα αυτά επιτεύχθηκαν με την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων που λανσαρίστηκαν σε διάφορα επίπεδα, σε συνδυασμό με την τελευταία γενιά SATTTM. Συγκριτικά με τις προηγούμενες σειρές, η δομή πέλματος σχεδιάστηκε για TH-01 να διασφαλίζει ομοιόμορφη φθορά, καλύτερο κράτημα και πρόσφυση σε στεγνές και βρεγμένες επιφάνειες, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τα χαρακτηριστικά των επιπέδων του θορύβου και μειώνοντας την αντίσταση κύλισης. Τα FH:01 και TH:01 έχουν αυξημένο πλάτος πέλματος για υψηλότερη χιλιομετρική κάλυψη, και καινοτόμο σχεδίαση. Η νέα κυματοειδής γεωμετρία των αυλακώσεων του FH:01 προσφέρει ακρίβεια διεύθυνσης, ενώ η κατευθυντική χάραξη πέλματος του μοντέλου TH:01 βελτιώνει την πρόσφυση σε υγρές και στεγνές επιφάνειες. Το πέλμα των νέων ελαστικών H:01, σχεδιάστηκε με γνώμονα τα βέλτιστα επίπεδα ασφάλειας και χαμηλού θορύβου, που σημαίνει ότι είναι ιδανικά για χρήση σε πούλμαν. Οι νέες γόμες των H:01, (εκκρεμεί έγκριση για πατέντα της Pirelli), βελτιωμένες με υψηλή περιεκτικότητα σε πυρίτιο και νανο-υλικά, συντελούν στη χαμηλή αντίσταση κύλισης και την υψηλή χιλιομετρική απόδοση.

• Κράτημα το χειμώνα: ασφάλεια και χιλιομετρική απόδοση σε δύσκολες χειμερινές συνθήκες • Υψηλή αναγομωσιμότητα ελαστικών λόγω της χρήσης γομών χωρίς αρωματικά έλαια • Μειωμένος θόρυβος: τα επίπεδα θορύβου είναι σύμφωνα με τις προσεχείς Ευρωπαϊκές οδηγίες του 2012

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

Ποια είναι η τεχνολογία SATTTM ;

Χειμερινά ελαστικά άξονα διεύθυνσης FW:01 και άξονα κίνησης TW:01

FW-01

Τα χειμερινά ελαστικά άξονα διεύθυνσης FW:01 και άξονα κίνησης TW:01 της 01 Series δημιουργήθηκαν από το τμήμα R&D της Pirelli με στόχο την κορυφαία απόδοση και ασφάλεια στη βροχή, το χιόνι και τον πάγο, σε θερμοκρασίες κάτω από 4° C, για μεταφορές μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων. Συγκρινόμενα με τις προηγούμενες σειρές, τα νέα ελαστικά προσφέρουν: • +20% χιλιομετρική απόδοση • +30% αναγ/μότητα

Όλες οι σειρές ελαστικών που προαναφέραμε χρησιμοποιούν την τελευταία γενιά της τεχνολογίας SATTTM, της πιο προηγμένης στην παραγωγή ελαστικών φορτηγών, που περιλαμβάνει:

• T hree Sandwich Belts (3SB), (Τρεις ζώνες τύπου σάντουιτς) που αυξάνουν τη διάρκεια ζωής του ελαστικού, διασφαλίζουν σταθερές επιδόσεις, αναγομωσιμότητα και βελτιωμένη συμπεριφορά • Dual layer tread compound (DLTC): ένα εξωτερικό στρώμα γόμας βελτιστοποιημένο με γνώμονα τη μεγιστοποίηση της χιλιομετρικής απόδοσης, την αύξηση της πρόσφυσης και τη μείωση των αποστάσεων φρεναρίσματος και ένα εσωτερικό στρώμα γόμας για μείωση της αντίστασης κύλισης και βελτιωμένη δομική ακεραιότητα • Hexagonal Bead Wire (HBW), (Εξαγωνικό Σύρμα Έδρασης) που παρέχει μέγιστη ευελιξία στο μοντάρισμα, διευκολύνει την αναγόμωση και διασφαλίζει θερμική σταθερότητα και επομένως μακροζωία

TW-01

Φορτηγό & Μεταφορές 17


MICHELIN:Layout 1 10/31/11 10:43 PM Page 2

Η σωστή πίεση αέρα των ελαστικών Η πίεση αέρα του ελαστικού είναι ένα πρωταρχικό στοιχείο για τη σωστή λειτουργία των ελαστικών, αυτή ακρiβώς είναι που του επιτρέπει να σηκώνει και να μεταφέρει πρόσωπα και φορτία κατά τρόπο:

Ασφαλή Με διάρκεια στον χρόνο Οικονομικό Άνετο

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

  

Ωστόσο, από τις έρευνες και τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί από τη MICHELIN, συχνά η πίεση αποδεικνύεται ως το λιγότερο φροντισμένο σημείο της συντήρησης.

Eλαστικά και πίεση

Κατά τη χρήση του ένα ελαστικό μπορεί να χάνει πίεση από διάφορες αιτίες:

Μ

• Φυσική διείσδυση αέρα δια μέσου των συστατικών. • Διάτρηση που διαπερνά τη δομή του ελαστικού.

&

• Στεγανότητα της ζάντας (σχισμές, συγκολλήσεις…). • Στεγανότητα μεταξύ βαλβίδας και ζάντας.

ΓΟ

• Στεγανότητα του μηχανισμού της βαλβίδας.

Φ Ο ΡΤ Η

• Στεγανότητα στην ένωση της ζάντας με το τακούνι.

Στα πλαίσια των συστημάτων ελέγχου που είναι ενσωματωμένα στο όχημα, ο οπτικός και τακτικός έλεγχος της πίεσης με τη βοήθεια ενός μανομέτρου είναι το πιο συνηθισμένο μέσο που επιτρέπει να αποκαλυφθούν πιθανά προβλήματα απώλειας αέρα

Πίεση και ασφάλεια Η λανθασμένη πίεση έχει αρνητική επίπτωση σε ορισμένες θεμελιώδεις επιδόσεις στον τομέα της ασφάλειας, όπως:

• Στην αντοχή του σκελετού. • Στη σταθερότητα και στην οδική συμπεριφορά του οχήματος. • Στην πρόσφυση του οχήματος. • Στην ευαισθησία στα «κτυπήματα στο πεζοδρόμιο».

18 Φορτηγό & Μεταφορές


MICHELIN:Layout 1 10/31/11 10:43 PM Page 3

Πίεση και οικονομία στη χρήση Χιλιομετρική απόδοση και μορφή φθοράς Η λανθασμένη πίεση έχει επιπτώσεις στην χιλιομετρική απόδοση και στην μορφή φθοράς των ελαστικών. Επί πλέον, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δυνατότητα ξανασκαλίσματος και αναγόμωσης των ελαστικών. Πίεση - 20% = χιλιομετρική απόδοση - 20% (- 18%, στρογγυλοποιημένο σε - 20%, με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλοί πιθανοί τύποι χρήσης)

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Πίεση - 1,5 bar = χιλιομετρική απόδοση - 40.000 χλμ* *Για ονομαστική πίεση 8 bars και για μέση χιλιομετρική απόδοση 200.000 χλμ (με ονομαστική πίεση 9 bars: - 1,5 bars δίνει - 10% σε χιλιομετρική απόδοση).

Έλεγχος της πίεσης

Κατανάλωση καυσίμων Ένα ελαστικό σε υποπίεση αυξάνει την αντίστασή του στην κύλιση και, κατά συνέπεια, προκαλεί μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου. Πίεση - 20% = κατανάλωση + 1,7% Πίεση - 1,5 bars = κατανάλωση + 0,6 λίτρου ανά χιλιόμετρο*

*Σε «τακίμι» στο δρόμο με 5 άξονες και χρήση σε αυτοκινητόδρομο με ομαστικές πιέσεις μεταξύ 8 και 9 bars.

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

Σε συσχετισμό με ονομαστική πίεση μεταξύ 6 και 9 bars

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τηρείται η πίεση την οποία συνιστά ο κατασκευαστής του οχήματος ή του ελαστικού (1). Η πίεση πρέπει να είναι πάντοτε προσαρμοσμένη στο φορτίο και στη χρήση. Σε περίπτωση υπερπίεσης μεγαλύτερης από + 0,6 bar με ψυχρό ελαστικό, να διορθωθεί αμέσως η πίεση.

Συμβουλές

Είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε τακτικά την κατάσταση των ελαστικών (επίπεδο, μορφή φθοράς, ζημιές…) και ιδιαιτέρως την πίεση αέρα. Ως εκ τούτου, πρέπει να ακολουθείτε ορισμένες συμβουλές: •Να χρησιμοποιείτε ένα ακριβές μανόμετρο, βαθμονομημένο και σε τέλεια κατάσταση λειτουργίας. •Να ελέγχετε και να διορθώνετε την πίεση στα ελαστικά, όταν αυτά είναι κρύα. •Κατά την τοποθέτηση ενός ελαστικού, η πίεσή του πρέπει να ελέγχεται μετά από 24 ώρες. •Ποτέ μην μετράτε την πίεση εν όσω το ελαστικό είναι ζεστό. •Μη φουσκώνετε ένα ελαστικό φορτηγού με περισσότερα από 10 bars. •Να ελέγχετε την κατάσταση του εσωτερικού ενός ελαστικού το οποίο έχει κυλίσει σε υποπίεση. Φορτηγό & Μεταφορές 19


TRUCK FESTIVAL:Layout 1 10/31/11 11:07 PM Page 2

TRUCK FESTIVAL 2011 Για έβδομη συνεχή χρονιά η εκδόσεις Αγριμανάκη Α.Ε. οργάνωσαν με με-

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

γάλη επιτυχία την φιέστα για τα επαγγελματικά οχήματα και τις μεταφορές

στο εκθεσιακό κέντρο του Ασπροπύργου.

Επιτυχημένη

Διήρκησε 3 ημέρες και φιλοξένησε τα

μεγαλύτερα ονόματα από τον χώρο της

διοργάνωση

εμπορίας των φορτηγών, των ανταλλα-

Μ

κτικών και των συναφών προϊόντων

για 7η

&

γελματία αυτοκινητιστή και τον φίλο του φορτηγού.

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

χρονιά!

και υπηρεσιών με επίκεντρο τον επαγ-

1

2

1. ΑUTOVISION

2. ΠΡΩΤΕΥΣ ΖΥΓΟΣΤΑΘΜΙΚΗ

Έχει έδρα στην Αθήνα και πλέον δραστηριοποιείται στον χώρο του ΚΤΕΟ και τα επαγγελματικά οχήματα.

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο των αξόνων, με μεγάλη γκάμα σε ανταλλακτικά και σύγχρονα μηχανήματα στην επισκευή και κατασκευή. Έχει έδρα τον Βοτανικό. Πληροφορίες 210 – 3425887

20 Φορτηγό & Μεταφορές


TRUCK FESTIVAL:Layout 1 10/31/11 11:07 PM Page 3

4

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

3

5

3. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕΒΕ

H εταιρεία έχει το τμήμα ανταλλακτικών IVECO, των αερόφουσκων PHOENIX κ.α. Έχει έδρα την Αθήνα. Πληροφορίες στο www.empo.gr

4. ΦΟΡΤΗΓΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ

Ειδικεύεται στον τομέα της εισαγωγής φορτηγών. Έχει έδρα την Αθήνα, στην περιοχή του Κορωπίου.

5. PANERGON

Μ

Μέλος του Ομίλου Σφακιανάκη, συμμετείχε με τα μοντέλα DAF

6. ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΑΡΑΚΑΚΗ

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

6

7

Από τις μεγαλύτερες παρουσίες στο TRUCK FESTIVAL έδωσε ρεσιτάλ με τα νέα της μοντέλα VOLVO.

7. MAN ΕΛΛΑΣ Mε ένα μεγάλο περίπτερο συμμετείχε η MAN με όλα τα νέα της μοντέλα που προκάλεσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

8. A & I. ΔΕΡΒΙΣΗΣ Ο.Ε. Mε έδρα στην Θεσσαλονίκη δραστηριοποιείται στον χώρο της κατασκευής ισοθερμικών θαλάμων. Οι άνθρωποι της εταιρείας ενημέρωσαν του επισκέπτες για τα προϊοντα τους.

8

Φορτηγό & Μεταφορές 21


TRUCK FESTIVAL:Layout 1 10/31/11 11:07 PM Page 4

10

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

9

11

9. ΚΟΥΡΤΟΓΛΟΥ Α.Ε.

Δραστηριοποιείται στον χώρο της παραγωγής εξαρτημάτων για φορτηγά και επιβατικά από το 1986. Έχει έδρα την Βέροια. Πληροφορίες στο 23310 – 93025.

10. ΚΕΜΜ

To κέντρο εκπαίδευσης και μελέτης ανάπτυξης μεταφορών με ειδίκευσης στον τομέα των μεταφορών. Έχει έδρα τη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής. Πληροφορίες στο 210 – 2532237

11. Electra Hellas

Μ

Αντιπροσωπεύει περισσότερους από 20 κατασκευαστές, όπως της VDO, BILSTEIN, κ.α. Έχει έδρα την Αθήνα και υποκατάστημα στην Θεσσαλονίκη.

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

12

13

22 Φορτηγό & Μεταφορές

12. ΗΦΑΙΣΤΟΣ Δραστηριοποιείται στον χώρο της εισαγωγής και πώλησης ανταλλακτικών για επαγγελματικά οχήματα. Είναι αντιπρόσωπος των εταιριών VOITH, COJATI κ.α. πληροφορίες στο www.ifestoscom.gr

13. DAF Parts Μέλος της εταιρείας Μπαγέας Η. Αντιπροσωπεύει τα ανταλλακτικά – γνήσια και after marker – για φορτηγά DAF.

14. Δ. ΦΡΑΓΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Δραστηριοποιείται στον χώρο των ελαστικών και αντιπροσωπεύει τις εταιρείες GT – RADIAL, PRIMEWELL, TRIANGLE, MATADOR.

14


TRUCK FESTIVAL:Layout 1 10/31/11 11:08 PM Page 5

16

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

15

17

15. ΑΡΙΩΝ ΑΕΒΕ

Μια από τις μεγαλύτερες αντιπροσωπείες ανταλλακτικών και εξαρτημάτων για φορτηγά, λιπαντικά και εργαλεία. Οι συνεργασίες της περιλαμβάνουν τις εξής εταιρείες: ZF, WABCO, ADNOC κ.α.

16. Γ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ – Γ. ΒΑΣΙΛΑΤΟΣ

Ένα από τα πιο έμπειρα συνεργεία φρένων στον Ασπρόπυργο με έμπειρο προσωπικό και τεχνολογικό υπόβαθρο που θα λύσει κάθε πρόβλημα στο σύστημα πέδησης του φορτηγού σας.

Μ

17. Γεώργιος Ανδρικόπουλος

&

Διαφημιστική εταιρεία με μεγάλη εμπειρία στα είδη γύρω από το φορτηγό. Έχει έδρα την Αθήνα, στους Αγ. Ανάργυρους

18. ERGOTRAK

18

19. MEGAPART

ΓΟ

Αποτελεί μέλος του Ομίλου Σφακιανάκη και είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος του γερμανικού οίκου Linde.

Φ Ο ΡΤ Η

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες που αντιπροσωπεύει γνήσια ανταλλακτικά επώνυμων κατασκευαστών

20. Κ.ΚΑΛΦΑΚΗΣ ΟΕ

Ένα από τα πιο γνωστά καταστήματα μοντελισμού που η ιστορία του ξεκινά από το 1966.

19

20

Φορτηγό & Μεταφορές 23


ΣΥ Ν Ε Ν ΤΕ ΞΗ

STATHORHS:Layout 1 11/1/11 1:30 PM Page 2

ΜΕΝΗΣ ΣΤΑΘΩΡΗΣ Γενικός Διευθυντής Eπαγγελματικών Οχημάτων Mercedes-Benz

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Συνέντευξη: Νίκος Λιβανός

Ο κ. Μένης Σταθώρης, Γενικός Διευθυντής Επαγγελματικών Οχημάτων Mercedes–Benz μπροστά από το νέο Mercedes Actros που διατίθεται ήδη στην ελληνική αγορά.

24 Φορτηγό & Μεταφορές


STATHORHS:Layout 1 11/1/11 1:30 PM Page 3

Το νέο Mercedes Actros είναι πλέον γεγονός. Εδώ και λίγες εβδομάδες το γερμανικό αστέρι κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά με νέα εμφάνιση, πιο σύγχρονους και οικονομικούς κινητήρες αλλά και μια πληθώρα ηλεκτρονικών συστημάτων που κάνουν τη ζωή των επαγγελματιών ακόμη πιο εύκολη. Ο κ. Μένης Σταθώρης, Γενικός Διευθυντής Επαγγελματικών Οχημάτων της Mercedes–Benz έδωσε στο Φορτηγό&Μεταφορές μια πληρέστατη συνέντευξη για τα πλεονεκτήματα του νέου Actros ενώ έκανε ειδική αναφορά για την υποστήριξη που έχει ο πελάτης μετά την αγορά ενός καινούργιου επαγγελματικού οχήματος! Ποια πιστεύετε ότι είναι τα πλεονεκτήματα του νέου Mercedes Actros;

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Η εταιρεία εργάστηκε για περισσότερο από 10 χρόνια και φυσικά προσάρμοσε το νέο Actros με βάση τις ανάγκες των επαγγελματιών οδηγών. Εδώ, πρέπει να επισημάνω ότι έγινε μια εκτενής έρευνα με επίκεντρο τους επαγγελματίες οδηγούς και μεταφορείς, όπου η Mercedes κατέγραψε τις ανάγκες των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από το τιμόνι των φορτηγών. Πλέον, όλοι οι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μεταφορι-

« Δημιουργήσαμε το νέο Actros με βάση τις ανάγκες των επαγγελματιών με ατού την οικονομία στα καύσιμα και το κόστος συντήρησης αλλά και την άνεση

Μ

που αφήνει πολύ πίσω τον ανταγωνισμό!»

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

κών εταιρειών βλέπουν τα φορτηγα ως μια από τις πιο σημαντικές επενδύσεις τους. Και ως επένδυση θέλουν να γνωρίζουν και πόσο αποδίδει. Σαφώς, μεγαλύτερη έμφαση κατά την κατασκευή του νέου Actros δόθηκε στην οικονομία. Όχι μόνο στην κατανάλωση καυσίμου αλλά και στο κόστος συντήρησης. Άλλος ένας πυλώνας στον οποίο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση ήταν και η άνεση. Μην ξεχνάμε ότι για τους επαγγελματίες το φορτηγό είναι όχι μόνο ο χώρος εργασίας αλλά και ο χώρος διαμονής. Ακόμη, βελτιώθηκε στον τομέα της ενεργητικής ασφάλειας και στην δυναμική οδική συμπεριφορά του. Δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στην ιδιαιτερότητα των μεταφορικών αναγκών κάθε πελάτη μας και γι΄αυτό το λόγο υπάρχει μια ευρεία γκάμα σε καμπίνες και εξοπλισμούς. Συγκεκριμένα, προσφέρεται με τον νέο κινητήρα 12,8 λτ ο οποίος διατίθεται σε τέσσερα επίπεδα ισχύος και δύο επίπεδα εκπομπών ρύπων ( Euro5 και Euro6) με ιπποδυνάμεις από 421 έως 510 Hp. Όλα τα παραπάνω μπορούν να δώσουν στον υποψήφιο αγοραστή του νέου Actros μεγάλη ευελιξία μετατροπής και κυρίως προσαρμογής του επαγγελματικού του οχήματος με βάση τις ανάγκες του μεταφορικού τους έργου.

Στο νέο Actros δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην μείωση της κατανάλωσης καυσίμου. Μπορείτε να μας πείτε σε αριθμούς πόση ήταν η μείωση; Όντως, σε αυτόν τον τομέα δόθηκε μεγάλη βαρύτητα. Τόσο στον κινητήρα Euro5 όσο και στον Euro6. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών έγινε μεγάλη προσπάθεια ώστε να μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση καυΦορτηγό & Μεταφορές 25


STATHORHS:Layout 1 11/1/11 1:30 PM Page 4

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

σίμου. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι στον κινητήρα προδιαγραφών Euro5 η κατανάλωση καυσίμου μειώθηκε έως και 7% σε σχέση με το προγενέστερο μοντέλο ενώ στο Euro6 η κατανάλωση μειώθηκε στο 4%. Όπως, καταλαβαίνετε η μείωση στην κατανάλωση καυσίμου έως και 7% για μια μεταφορική εταιρεία με μικρούς αλλά και μεγάλους στόλους οχημάτων είναι πολύ σημαντική. Άλλο ένα σημαντικό σημείο για το νέο Actros είναι ότι αυξήθηκε σημαντικά ο κύκλος ζωής του. Το προσδόκιμο ζωής του φορτηγού από 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα άγγιξε το 1.2 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Πως υποστηρίζετε τους αγοραστές ενός φορτηγού Mercedes μετά την πώληση;

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

Η δική μας εμπειρία από την ελληνική αγορά είναι ότι οι έλληνες αυτοκινητιστές ζητάνε πολύ περισσότερο την υποστήριξη του φορτηγού μετά την πώληση. Σήμερα, η Mercedes-Βenz μπορεί και υποστηρίζει το φορτηγό της μετά την πώληση τόσο με το μεγάλο δίκτυο των εξουσιοδοτημένων μονάδων σε όλη την ελληνική επικράτεια όσο και με το υψηλό τεχνικό επίπεδο των τεχνικών μας. Σήμερα, υπάρχουν 18 εξουσιοδοτημένα συνεργεία για βαριά φορτηγά σε όλη τη χώρα. Η εκπαίδευση όλων των τεχνικών μας γίνεται με βάση τις αυστηρές προδιαγραφές που ορίζει το εργοστάσιο της Mercedes-Benz. Διαθέτουμε επίσης ένα σύγχρονο κέντρο διανομής ανταλλακτικών στον Ασπρόπυργο με πληρότητα σε γνήσια ανταλλακτικά που αγγίζει το 100%. Σήμερα, οι επαγγελματίες μετράνε το κόστος συντήρησης όμως εμείς φροντίζουμε να τους δίνουμε πρωτίστως ένα προϊόν το οποίο θα είναι αξιόπιστο.

Θα μας δώσετε ένα παράδειγμα, για το πώς υποστηρίζετε τον πελάτη μας πριν αλλά και μετά την πώληση; Εμείς ακόμη και σήμερα που οι πωλήσεις των επαγγελματικών οχημάτων είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα φροντίζουμε να είμαστε σε επαφή με τους πελάτες μας ώστε να αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους αλλά και να καταγράφουμε τις ιδιαιτερότητες που έχει το επάγγελμα τους. Είτε πρόκειται για μια μεγάλη μεταφορική εταιρεία με πολυάριθμο στόλο οχημάτων είτε για ένα μεμονωμένο επαγγελματία που έχει ένα φορτηγό. Δεν μένουμε μόνο στον τομέα των πωλήσεων αλλά ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών After-Sales. Φροντίζουμε, τόσο πριν από την αγορά ενός καινούργιου φορτηγού όσο και μετά να είμαστε οι επιχειρηματικοί σύμβουλοί των πελατών μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπηρεσία 24h Service σε οποιαδήποτε στιγμή και σε όποιο σημείο της Ελλάδας και αν βρίσκονται.

Πως βλέπετε την πορεία της ελληνικής αγοράς στα επαγγελματικά οχήματα τα επόμενα χρόνια; Θεωρούμε ότι η αγορά θα εξελιχθεί ανάλογα με την εξέλιξη της Ελληνικής οικονομίας. Γενικότερα πιστεύουμε ότι μετά την σταθεροποόιηση της οικονομίας, η αγορά επαγγελματικών οχημάτων θα εξελιχθεί θετικά.

26 Φορτηγό & Μεταφορές


002_TAKSINOMISEIS:Layout 1 10/31/11 10:45 PM Page 2

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ – ΣΕΠΤΕΜΡΙΟΣ 2011

ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΣΥΝΟΛΟ

FIAT FORD ISUZU IVECO MAN MERCEDES MITSUBISHI NISSAN OPEL PEUGEOT RENAULT VOLKSWAGEN

1 4 8 30 1 39 23 10 1 1 3 16

ΣΥΝΟΛΟ

137

ΣΕΠΤ

1 1 19 2 1

1

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ( άνω των 8 τόνων) ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΣΥΝΟΛΟ

BMC DAF ISUZU IVECO MAN MERCEDES RENAULT SCANIA VOLVO

5 46 1 28 51 72 3 47 33

2 4

286

15

ΣΥΝΟΛΟ

25

ΣΕΠΤ

1 5 1 2

ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ( Από 3.5 έως και 8 τόνους)

CHONGQI CITROEN DACIA FIAT FORD ISUZU IVECO MAHINDRA MAZDA MERCEDES MITSUBISHI NISSAN OPEL PEUGEOT PIAGGIO RENAULT SEAT SKODA SSANGYONG TOYOTA1230 UAZ UNKNOWN VOLKSWAGEN

5 187 131 470 497 321 6 38 77 95 233 771 310 251 44 34 1 1 5 142 1 4 440

ΣΥΝΟΛΟ

5152

ΣΕΠΤ

898 9 9 6 5 3

63 1 2 2

ΣΥΝΟΛΟ

930

68

ΓΟ

ΣΥΝΟΛΟ

15 6 46 33 22

Φ Ο ΡΤ Η

ΕΤΑΙΡΕΙΑ

7 7 7 17 76 38 5 8 2 1 1

ΣΕΠΤ

MERCEDES DAF IVECO GM MAN MITSUBISHI

&

ΕΛΑΦΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ (Μέχρι 3.5 τόνους)

ΣΥΝΟΛΟ

Μ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΣΥΝΟΛΟ

BOVA CAR-BUS.NET EVOBUS FIAT GULERYUZ IRISBUS ISUZU IVECO MAN MAN/NEOPLAN MERCEDES NEOPLAN OPEL OTOKAR SETRA TEMSA UNVI VOLVO ΜΑΝ

1 1 2 6 1 3 1 3 2 1 31 2 1 2 1 1 2 5 2

ΣΥΝΟΛΟ

68

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ( από 3.5 έως 8 τόνους)

ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ( Άνω των 8 τόνων)

ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΣΥΝΟΛΟ

28

MERCEDES MAN VOLVO SCANIA DAF IVECO STEYR ΔΙΑΦΟΡΑ ACCESS FIAT RENAULT

779 335 304 150 94 49 4 3 1 1 1

461

ΣΥΝΟΛΟ

1721

ΣΕΠΤ 64 24 33 13 6 4

1

145

ΣΕΠΤ

1

3

1

5

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΣΥΝΟΛΟ

BOVA FIAT FORD GULERYUZ ISUZU IVECO KASSBOHRER MAN MERCEDES NEOPLAN ΔΙΑΦΟΡΑ PEUGEOT RENAULT SCANIA SETRA TEMSA UNKNOWN VAN-HOOL VOLKSWAGEN VOLVO

15 1 6 1 1 2 10 16 72 14 20 1 3 8 39 2 1 1 4 5

ΣΥΝΟΛΟ

222

ΣΕΠΤ

2 3 5 1 2 1 1 5 1

21

Φορτηγό & Μεταφορές 27


MERCEDES ACTROS:Layout 1 10/31/11 11:03 PM Page 2

Nέο

Mercedes Actros

Μείωση 4.5% στα καύσιμα! είναι πλέον επίσημο: το νέο Actros της Mercedes-Benz

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Μετά από 10.000 χιλιόμετρα

συνδυάζει χαμηλές εκπομπές ρύπων με εξαιρετικά χαμηλή

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

κατανάλωση καυσίμου.

28 Φορτηγό & Μεταφορές


Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

MERCEDES ACTROS:Layout 1 10/31/11 11:03 PM Page 3

Φορτηγό & Μεταφορές 29


ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

MERCEDES ACTROS:Layout 1 10/31/11 11:03 PM Page 4

Τ

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ο «καθαρό» φορτηγό προδιαγραφής Euro VI προσφέρει εκπομπές ρύπων τόσο χαμηλές, κατά 80% χαμηλότερες από τα τρέχοντα όρια εκπομπών ρύπων. Παράλληλα, η επανασχεδιασμένη γενιά οχημάτων σε εκτέλεση Euro VI, καταναλώνει 4,5% λιγότερο καύσιμο από το τρέχον Actros. Με αυτό το αποτέλεσμα η Daimler τιμά την υπόσχεση της ότι το νέο Actros θα συμφιλιώσει τις πιο αυστηρές περιβαντολλογικές απαιτήσεις με ακόμη οικονομικότερη απόδοση. Επιπλέον, η χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου μειώνει εξίσου τη ρύπανση του περιβάλλοντος λόγω χαμηλότερων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οι πελάτες που θα προτιμήσουν να αγοράσουν το νέο Actros σε Euro V θα επωφεληθούν ακόμη περισσότερο όσον αφορά στην οικονομία σε σχέση με το τρέχoν μοντέλο. Το νέο 1845 BlueTec 5 Actros πέτυχε 7,6% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου στην οδηγική δοκιμή των 10.000 χιλιομέτρων σε σχέση με το τρέχον Actros 1844 BlueTec 5. Οι απόλυτες τιμές οι οποίες μετρήθηκαν κατά τη διάρκεια της δοκιμής των 10.000 χιλιομέτρων είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Το Actros 1844 BlueTec 5, κατανάλωσε 27,1 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Το συγκεκριμένο όχημα με την προαιρετική προδιαγραφή Nardo, ήταν σχεδιασμένο για ελάχιστη αντίσταση οδοστρώματος. Το Actros 1845 BlueTec 6 έσπασε το ρεκόρ με μείωση 4,5%, δηλαδή 25,9 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. H μέση κατανάλωση καυσίμου μετρήθηκε υπό την επίβλεψη ενός μηχανολόγου από τον οργανισμό Dekra. Εκτός από τον ανεφοδιασμό, όλη τη δοκιμή κατανάλωσης παρακολούθησε επιθεωρητής του εν λόγω οργανισμού. To καύσιμο και το λάδι για τον κινητήρα χορηγήθηκαν από συνεργάτη της Mercedes-Benz, την Shell.H αρχική αξιολόγηση του οργανισμού Dekra στην επίσημη αναφορά του, αποδεικνύει τον ισχυρισμό του Andreas Renschler, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Daimler AG και υπευθύνου για τα φορτηγά και λεωφορεία της Daimler, στην παγκόσμια παρουσίαση του νέου Actros. O κύριος Renschler υποστήριξε, ότι ανάλογα με τις προδιαγραφές ρύπων, το νέο μοντέλο θα πετύχει 3-7% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου από το τρέχον μοντέλο Euro V.

30 Φορτηγό & Μεταφορές


002_AGRIPAN MAHIDRA:Layout 1 11/1/11 1:54 PM Page 1

ŒÉÊÆмÕÂÏÄ ÑÅÔ  Äƾ¾ÑÉÍÊÃÕ¾ÍÌÐÑÌÉ¸Ô 

www.mahindra.com.gr

=OKFEG<

*E?LM<LBEKF?JPML?K

 '' ' ' ""

'' ' ' ""

ΓΟ

&

=OK FEG<

Μ

*.;438+08+2.-+198.6+):.102+:4680+8/7+-46+7   

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

%#" %#" " $ " $ 1 3.665–* 13.665–*

  " 

FFK#()-%0# K # ()-%0 # RRKS`5ZVTZKQ4N K S` 5 ZVT Z K Q 4 N NJPHE?BJ@ILM?LE?F> N JPHE? BJ@IL M?LE?F> B@@QCLCRKQ B@ @QCLCRKQ NJPHE?4AEF> N JPHE? 4AEF> ,I>DBE? ,I>DBE? !#$ !# $ %%!%&#(=LO.15+ % %!% & # ( = L O . 1 5 + * )6. +3 *)6.+3

Φ Ο ΡΤ Η

@VTVRG45QTK"RKQP[WKMQ5SVRG45QTK3 RKQ34NRQTOZIWKZ`5V[,#2*[5NWZWV\V 5 N WZWV \ V MVZV`4NTV5NZWNSKJV[ +$.,,.-0#)+ OXLNTQGX.1$( 7VRQ4KY4HTKLQKZK4NLKS`ZNWK\VWZJK 4NLK S`ZNWK \VWZJK YNRGPNHMK\VX4NKUN5HWKYZOKTZV]IKR_4KRKQYZOT5QVYRSOWIMV[SNQG NQG :SGZNYZOT! "RKQYZVN5JYO4VMJRZ[_ZOXRKQPKNJYKYZN5GTZKRNWMQY4HTVQ N J Y K Y Z N 5G T Z K RN W M Q Y 4 H TV Q EKX5WVYRKSV`4NTKZKMVRQ4GYNZNRKQTKZKLT^WJYNZNEKX5NWQ4HTNQ4QKN[]GWQYZOHR5SOUO EKX 5NWQ4HTNQ4QK N[ ]G WQY Z OHR 5 SOUO

B@=?BE:F9=D:=6A>BAF:??;EC9AF:?:;@BA=F;E F9=D:=6A >BAF : ? ?;E C9AF: ?:;@BA=F ;E BW\H^X 9<;A9FOS  

 

#3  &,#)+,#()-%0##'0)/#- '0 

 

# 3  &,#)+ ,#()-%0##'0 )/#- '0

   !    !  ..5)3920+ 5)3 9 20 +

                 88/1.:)34 / 1 .:)34

   0"+5"+'1/ "$*1)0"-"%#%  0 " + 5" + '1/ " $ * 1)0 " - " %#%      6"+""$*1)0"-"%#%   6 " + " - 1) 1) " $ * 1)0 " - " %#%         *"+","3" * " + " , "3" 2 2*+"#/40%+"$)" * + " #/4 0% + " $ ) "    -"40+)/ "4 0 + )/ ,/30/4-/22)"/% ,/3     0/4 -/2 2) " /%      0"31" 0 "3 1" ,4+-"*/2%0% , 4+ - " */2 %0%   

     

31)0/+' 3 1)0/+ ' ' '+)"2#%1#")-)3'22)"/% + ) " 2 #%1#" )-)3 '2 2) " /%           "$1)-)/ " $ 1)-)/ " "5/))0"1(%-'/% 5 /) ) 0 " 1(%-' /%  

  6"+*) 6 " +*) " " %0%      % 0 %    " 0 " 2 6 " + ) '2 '2 2%1#/2/% 2%1#/2 /%    "0"26"+)    #/+/2 # /+/2 -*/3)-/0/4+/2**/3)-/0/4+/2/% - */ /3 )-/0/4+/2 * */ /3 )-/0/4+ +/2 /%   

   *"1 * " 1 ))32" 3 2 " 5/)**41)32'/% 5 /) * * 4 1) 3 2' /% 

   + " 1)2 " , " 1$" 1) 3 '2 * " ) 2) " /% 

  +"1)2" ,"1$"1)3'2*")2)"/%   3 1 ) * " + " , ' 3 2)/4+ '2 $ % 1$ )/2 

   31)*"+" ,'32)/4+'2$%1$)/2  

8]NQY[T[5VSVLQYPNJZV_\NSVXK5_Y[WYOX ] L \ X W OX

   01%#%&" 0 1%#% & "   (%22"+/-)*' ( % 2 2 " +/-)* ' *"#"+" * " #" + " *"3%1)-' * "3 %1)-'   "+%."" +%. "- 1 1/40/+' /4 0/+ ' */,/3'-' */ /,/3 '-' ."-(' . " -('    +%2#/2 + % 2#/2 2",/2 2 " ,/2 241/2 2 4 1/2   '1"*+%)/ '1 " * + % ) / 6 " - ) " 6"-)"  *%5"++/-)" * %5" + +/-) "

.5)3920+ .5)3 9 20 + $ $*"3$)"--'2**/+)32'2/% * "3$ ) " --'2 * */+ ) 3 2'2 /% " "$*1)0"-"%#% $ * 1)0 " - " %#% $%1$)" $ % 1$ ) " '2"-"23 '2" - " 2 3 ','31)/2 ',' 3 1)/2 24,%-) '20"4+/2 2 4 ,% -) ' 2 0 "4+/2 3 32)3"*'2"% 2) 3" * '2 " % " "5/)'+)/0/4+/)/% 5 /)' + )/0/4+/)/% " "5/) 5 /) *"1"-)*/+"/4/% * " 1" -)*/ /+ "/4/%

88/1.:)34 / 1 .:)34  

                  !

 !

       

6"#1"-+'2,)6"'+ 6 " #1" - + '2 ,) 6 " ' + ".)3'22041/2 " .)3 '220 4 1/2 #",#"*"1'22)"/% #" ,#" * " 1'2 2 2) " /%

      

    

  

,0% ,0%+)#"-'2 + )#" -'2 ,,% + " * '2" %#% ,,%+"*'2"%#%

 

 

  

" "$$%+"3/2$%1"2),/2 $ $ % + "3/2$ %1" 2),/2

  

  


Χ Ρ Η ΣΤ ΙΚ Α

CONTINENTAL:Layout 1 10/31/11 10:58 PM Page 2

CONTINENTAL Νέα ελαστικά φορτηγών από την Continental: Ειδικά ελαστικά για τις απαιτήσεις των μεταφορών ακές μεταφορές απαιτείται βέλτιστη πρόσφυση στους δρόμους, αξιοπιστία κατά την πέδηση και ιδανική τριβή. Τα νέα ελαστικά LSR1+ και LDR1+ της Continental με διαστάσεις τροχού 17,5 ίντσες, πλάτος από 205 έως 265 χιλιοστά και προφίλ 75, παρουσιάζουν τις καλύτερες επιδόσεις σε αυτόν τον απαιτητικό τομέα.

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Μ ε την παρουσίαση των νέων ελαστικών φορτηγών LSR1+ για τον άξονα διεύθυνσης και LDR1+ για τον κινητήριο άξονα, η Continental παρέχει την κατάλληλη λύση στις πολύπλοκες απαιτήσεις των περιφερειακών και υπεραστικών μεταφορών. Τα νέα ελαστικά με διαστάσεις 17,5 ιντσών αποδεικνύουν την ποιότητά τους στις απαιτητικές μεταφορές, τόσο στην πόλη όσο και σε μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, είτε χρησιμοποιούνται σε επαρχιακούς δρόμους είτε σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους.

Με τη σχεδίαση 3 συν 2 αυλακιών, τα ελαστικά για τον άξονα διεύθυνσης LSR1+ επιδεικνύουν εξαιρετικά καλή συμπεριφορά κατά την οδήγηση. Οι στενοί ώμοι συμβάλλουν στη σταθερότητα των νέων ελαστικών έναντι των πλευρικών διατμητικών δυνάμεων που αναπτύσσονται στις στροφές. Παράλληλα, τα αντίστοιχα ελαστικά για τον κινητήριο άξονα, LDR1+, έχουν σχεδιαστεί με αμέτρητες εγκάρσιες σχισμές και υψηλό προφίλ, ώστε να παρουσιάζουν βέλτιστη πρόσφυση υπό συνθήκες περιορισμένης τριβής. Η αξιόπιστη κατασκευή και των δύο τύπων ελαστικών από σταθεροποιητικό χαλύβδινο πλέγμα, τριγωνικούς ιμάντες και με βάση την κατοχυρωμένη τεχνολογία AirKeep®, που εμποδίζει τη λανθάνουσα απώλεια πίεσης αέρα, εξασφαλίζει τη μεγάλη διάρκεια ζωής των νέων ελαστικών.

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

Ως γνήσια ελαστικά πολλαπλών χρήσεων, τα ελαστικά ενός ελαφρού φορτηγού πρέπει να αποδεικνύουν καθημερινά τις δυνατότητές τους. Οι μεταφορές στην πόλη απαιτούν ευέλικτη οδική συμπεριφορά, όπως αντοχή κατά την επαφή με τα κράσπεδα των πεζοδρομίων ή την υπερφόρτωση. Κατά τη χρήση σε περιφερει-

Με τη χρήση ενός ολοκαίνουριου μίγματος υλικών καταφέραμε να μειώσουμε την τριβή έως και κατά 10%, χωρίς να κάνουμε καμία υποχώρηση στην οδική συμπεριφορά και τη διάρκεια ζωής των ελαστικών. Με το νέο τύπο ελαστικών επιτυγχάνεται καθημερινά εξοικονόμηση καυσίμων σε ποσοστό από 3% έως 4% στο σύνολο των διανυθέντων χιλιομέτρων. Μέσω αυτής της δυνατότητας εξοικονόμησης τα νέα ελαστικά της Continental συμβάλλουν στη γενική εξοικονόμηση χρημάτων του φορτηγού κατά τις μεταφορές.

Η χρήση των δύο νέων ελαστικών ελαφρών φορτηγών στις μεταφορές, όπου η εναλλαγή οδηγών είναι συχνή, αποδεικνύει καθημερινά την ποιότητά τους. Η κορυφαία κατασκευή του σκελετού εγγυάται ότι τα νέα ελαστικά LSR1+ και LDR1+ αποτελούν την πρώτη επιλογή, ακόμα και στην επόμενη ζωή τους, ως αναγομωμένα ελαστικά.

Τα νέα ελαστικά LSR1+ για τον άξονα διεύθυνσης και LDR1+ για τον κινητήριο άξονα της Continental παρέχονται στις παρακάτω διαστάσεις: 205/75 R17,5, 215/75 R17,5, 225/75 R17,5, 235/75 R17,5, 245/75 R17,5 και 265/75 R17,5.

32 Φορτηγό & Μεταφορές


CONTINENTAL:Layout 1 10/31/11 10:58 PM Page 3

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Ελαστικά πολλαπλών χρήσεων HD HYBRID της Continental: Η ολοκληρωμένη λύση στα ελαστικά πολλαπλών χρήσεων

Μ

Η επιτυχημένη ιστορία των ελαστικών HD HYBRID της Continental συνεχίζεται και το 2011. Πέρυσι, αμέσως μετά το ντεμπούτο τους στην αγορά, τα ελαστικά γενικής χρήσης για την περιφερειακή και υπεραστική συγκοινωνία καθιερώθηκαν με επιτυχία στην ευρωπαϊκή αγορά μεταφορών. Τα ελαστικά γενικής χρήσης για φορτηγά παρέχονται σε ευρεία γκάμα διαφόρων διαστάσεων αλλά και με τη μορφή των αναγομωμένων ελαστικών ContiRe. Με το συνδυασμό ενός προφίλ με αυλακώσεις και μπλοκ, τα ελαστικά HD HYBRID ανταποκρίνονται ιδανικά σε όλες τις δυνατές συνθήκες χρήσης των βα-

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

ρέων φορτηγών. Η τρισδιάστατη ανθεκτική κατασκευή των πελμάτων βασίζεται σε μια μοναδική κατασκευαστική ιδέα με συνεχή αναπαραγωγή του ίδιου σχεδίου προφίλ. Από την τοποθέτηση μέχρι και το τελευταίο χιλιόμετρο, ο συνδυασμός αυλακώσεων και μπλοκ του προφίλ λειτουργεί με όσο το δυνατόν πιο περιορισμένη τριβή και γι' αυτόν το λόγο, τα ελαστικά είναι ιδιαίτερα οικονομικά. Κατά τη διάρκεια ζωής των ελαστικών, το προφίλ με αυλακώσεις μετατρέπεται σε πέλμα με ισχυρό κράτημα. Τα πέλματα που αρχικά είχαν τη μορφή σταγόνων βροχής μετατρέπονται με τη συνεχή φθορά του καουτσούκ σε αυλακώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, η σχέση των αντιολισθητικών πελμάτων με το έντονο σταθερό προφίλ με αυλακώσεις παραμένει ίδια καθ' όλη τη διάρκεια ζωής των ελαστικών HD HYBRID. Επίσης, η δομή του προφίλ με μπλοκ παρέχει στα ελαστικά πολλαπλών χρήσεων HD HYBRID με την εξαιρετική ικανότητα πρόσφυσης, εξαιρετική απόδοση ακόμα και εκτός του αυτοκινητόδρομου ή σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Με τη δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων και την ευρεία ποικιλία διαστάσεών τους, τα ελαστικά HD HYBRID της Continental μπορούν να κερδίσουν γρήγορα ένα μεγάλο μέρος του τομέα των ελαστικών βαρέων φορτηγών στην ευρωπαϊκή αγορά – και αυτή η τάση εξαπλώνεται ακόμα περισσότερο. Όπως όλοι οι τρέχοντες τύποι ελαστικών της νέας, καινοτόμου δεύτερης γενιάς ελαστικών της Continental, τα ελαστικά HD HYBRID όλων των διαστάσεων είναι άμεσα διαθέσιμα και με τη μορφή των αναγομωμένων ελαστικών ContiRe. Σε αυτήν τη μορφή, τα ελαστικά με τα δύο πρόσωπα, HD HYBRID, μπορούν να ξεκινήσουν την επόμενη ζωή τους μετά από την επιτυχημένη καριέρα τους ως καινούρια ελαστικά.

Φορτηγό & Μεταφορές 33


ΣΥ Ν Ε Ν ΤΕ ΞΗ

METAFORIKH ASIMOMITH:Layout 1 10/31/11 10:51 PM Page 2

ΑΝΝΑ ΑΣΗΜΟΜΥΤΗ

H κυρία Άννα Ασημομύτη έχει μεγάλη εμπειρία στην μεταφορική δραστηριότητα προς τα νησιά και ιδιαίτερα προς Άνδρο και Μύκονο

&

Μ

«Οι συνεπείς στον χώρο της μεταφοράς όχι μόνο θα επιβιώσουν αλλά θα έχουν τα επόμενα χρόνια αυξητικές τάσεις στην μεταφορική δραστηριότητα τους» μας επεσήμανε η Άννα Ασημομύτη, υπεύθυνη της ομώνυμης μεταφορικής εταιρείας με έδρα την Αθήνα και κύριο έργο τις μεταφορές στην Άνδρο και την Μύκονο. Μας ανέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος των μεταφορών στα νησιά, ενώ τόνισε ιδιαίτερα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν το καλοκαίρι με τις καθυστερήσεις των πλοίων. Η μεταφορική Ασημομύτης έχει σήμερα 10 ιδιόκτητα φορτηγά και τρία σημεία – εγκαταστάσεις σε Αθήνα, Μύκονο και Άνδρο.

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

ιδιοκτήτρια μεταφορικής εταιρείας

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

Μόνο οι συνεπείς θα επιβιώσουν! Κυρία Ασημομύτη πότε ιδρύθηκε η εταιρείας σας; Η μεταφορική εταιρεία μας ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια. Η εταιρεία ξεκίνησε από τον σύζυγο μου και εμένα με ένα φορτηγό, όπως γίνεται σε κάθε ξεκίνημα μιας νέας μεταφορικής εταιρείας. Σήμερα η μεταφορική εταιρεία μας αποτελείται από 10 ιδιόκτητα φορτηγά.

Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση. Πόσα άτομα έχετε ως προσωπικό; Ναι, πρόκειται για μια καθαρόαιμη οικογενειακή επιχείρηση. Αποτελείται από 14 άτομα εκ των οποίων οι τέσσερις είμαστε εγώ, ο σύζυγος μου και τα δύο παιδιά μου.

Σε ποια σημεία έχετε εγκαταστάσεις; Εγκαταστάσεις έχουμε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ταύρου, στην Άνδρο και στην Μύκονο.

Ποιο είναι το μεταφορικό έργο σας; Το μεγάλο μεταφορικό μας έργο εστιάζεται στις μεταφορές εμπορευμάτων στην Άνδρο και στην Μύκονο. Το μεγαλύτερο τμήμα 34 Φορτηγό & Μεταφορές

των μεταφορικών δραστηριοτήτων μας είναι το κρύο φορτίο και πιο συγκεκριμένα 8 στα 10 φορτηγά αφορούν ψυγεία. Μεταφέρουμε κυρίως τρόφιμα.


METAFORIKH ASIMOMITH:Layout 1 10/31/11 10:51 PM Page 3

Πως βλέπετε τον χώρο της μεταφοράς στα νησιά; Η εικόνα που έχω εγώ και όσον αφορά την δική μας εταιρεία είναι ότι η μεταφορική δραστηριότητα στα νησιά έχει αυξητικές τάσεις. Είναι ένας κλάδος που αν είσαι συνεπής θα έχεις μεταφορικό έργο και δεν θα αντιμετωπίσεις προβλήματα. Ακόμη και σήμερα που διανύουμε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για την χώρα μας, η μεταφορική δραστηριότητα προς τα νησιά δείχνει να έχει θετική πορεία.

Ποιο είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζετε;

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Το πιο σοβαρό πρόβλημα για εμάς είναι τα πλοία. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι τα πλοία δίνουν προτεραιότητα στα επιβατικά αυτοκίνητα και αφήνουν στο τέλος τα φορτηγά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν τα φορτηγά 2 -3 ημέρες αραγμένα στα λιμάνια. Πλέον έχουμε προσαρμοστεί με αυτήν την κατάσταση. Το χειμώνα οι εταιρείες μας παρακαλάνε να χρησιμοποιούμε τα πλοία τους ενώ το καλοκαίρι δίνουν βάση στους τουρίστες. Από την άλλη οι τιμές αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Οι ναυτιλιακές εταιρείες θα έπρεπε τουλάχιστον να έρχονται σε συννενόηση με εμάς, να έχουν μια διαφορετική οικονομική πολιτική όσον αφορά τις τιμές στην μεταφορά φορτηγών και όχι να μας βλέπουν ως αρπαχτή.

Μέσω πιο λιμανιών πραγματοποιείται τις μεταφορές σας; Ναι, χρησιμοποιούμε τρία λιμάνια. Από Πειραία, Κερατσίνι και Ραφήνα.

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

Ο κύριος Ασημομύτης, ιδρυτής της εταιρείας μας επεσήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος

Τι πρέπει να αλλάξει σήμερα στην μεταφορά και ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο προσόν σε μια μεταφορική εταιρεία; Πιστεύω ότι στην μεταφορά πρέπει να έχεις ως γνώμονα την συνέπεια. Ήτε είσαι μια καινούργια μεταφορική ήτε μια εταιρεία με πολύχρονη εμπειρία. Πρέπει όλοι να γίνουμε συνεπείς. Δυστυχώς, υπάρχουν κακοί επαγγελματίες που έχουν απαξιώσει τον χώρο της μεταφοράς με τα χαμηλά κόμιστρα, μόνο και μόνο για να πάρουν το έργο. Και πολλές φορές θυσιάζουν την ποιότητα στην δουλειά τους ενώ είναι συνήθως ασυνεπείς στα δρομολόγια, τα ωράρια κ.α. Αυτά είναι κακά παραδείγμα και τσαλακώνουν την εικόνα της μεταφοράς στην χώρα μας. Ενός κλάδου που στηρίζει μαζί με τον τουρισμό και την οικονομία.

Που θα τους βρείτε Μεταφορική Ασημομύτης Λεωφόρος Ειρήνης 46, Ταύρος, ΑΤΤΙΚΗΣ Τηλέφωνο:210 3422960

Φορτηγό & Μεταφορές 35


ASFALEIA FORTION:Layout 1 10/30/11 7:29 PM Page 2

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΦΟΡΤΙΟΥ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΣΦΑΛΙΖΟΜΕΝΟΣ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Του Αλέξανδρου Κατσαβριά *

οποία διαθέτει μακροχρόνια εμπειρία στον τομέα της ασφάλισης μεταφορών. Συμπερασμάτικά, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια μεταφοράς εμπορευμάτων προσδίδουν υπεράξια στις υπηρεσίες, που παρέχει η κάθε μεταφορική επιχείρηση στον πελάτη.

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

α τελευταία δύο χρόνια όλο και περισσότεροι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των μεταφορών ,είτε μεμονωμένοι είτε σε εταιρείες, συνάπτουν συμβόλαια ασφάλισης μεταφοράς εμπορευμάτων.Κυρίως μετά την ψήφιση του νόμου 3887,όπου επιβάλλει την ασφάλιση των μεταφερόμενων εμπορευμάτων η τάση αυτή, είναι ακόμη πιο έντονη για τα συγκεκριμένα ασφαλιστήρια συμβόλαια.Οι επιχειρήσεις που ασκούν το μεταφορικό έργο εξασφαλίζονται από διεκδικήσεις αποζημιώσεων των ιδιοκτητών των εμπορευμάτων σε περίπτωση που αυτά πάθουν κάποια ζημιά κατά τη διάρκεια της μεταφοράς. Οι μεταφορικές επιχειρήσεις δεν θα πρέπει απλά να «αγοράσουν» ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο,αλλά να κάνουν μία διαφορετική προσέγγιση στο συγκέκριμένο θέμα,αφού πρόκειται για τη θωράκιση της καθαρής θέσης της επιχείρησης.

Τ

Π ιο συγκεκριμένα: Αρχικά, θα πρέπει με την καθοδήγηση και τις συμβουλές ενός εξειδικευμένου ασφαλιστικού συμβούλου να γίνει καταγραφή των πραγματικών ανάγκων της εκάστοτε επιχείρησης, οι οποίες διαφοροποιούνται λόγω του μεγέθους και της εξειδίκευσης του μεταφορικού έργου. Πριν τη σύναψη της συγκεκριμένης ασφαλιστικής σύμβασης ο επαγγελματίας ασφαλιστικός σύμβουλος θα πρέπει να κάνει μία ενδελεχή έρευνα αγοράς έτσι ώστε να καταλήξει στην καλύτερη δυνατή επιλόγη-προγραμμα ασφάλισης για την επιχείρηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι προτάσεις θα πρέπει να έχουν σαν κοινό παρανομαστή μία φερέγγυα ασφαλιστική εταιρεία,η 36 Φορτηγό & Μεταφορές

* Ο Αλέξανδρος Κατσαβριάς είναι ασφαλιστικός σύμβουλος με μεγάλη εμπειρία στις ασφάλειες επαγγελματικών οχημάτων.


Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

ASIMOMITHS:Layout 1 10/31/11 11:10 AM Page 1


ΣΥ Ν Ε Ν ΤΕ ΞΗ

KIKH COSCO:Layout 1 11/1/11 1:47 PM Page 2

ΚΙΚΗ NΑΣΤΑ

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Ιδιοκτήτρια μεταφορικής στον Πειραιά

ΓΟ

&

« Η Cosco μας έχει λύσει τα χέρια»

Φ Ο ΡΤ Η

Στο λιμάνι επικρατεί το διαχώρητο! Είναι μια ημέρα μετά την λήξη της απεργίας των τελωνειακών και όπως είναι επόμενο τα φορτηγά περιμένουν ουρά για να φορτώσουν κοντέινερ από τις προβλήτες

38 Φορτηγό & Μεταφορές


KIKH COSCO:Layout 1 11/1/11 1:47 PM Page 3

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συνέπεια στην παράδοση των κοντέινερ των πελατών μας. Η Cosco, χάρη στην εξαιρετική οργάνωση της μας έχει λύσει τα χέρια» μας ανέφερε η Κική Nάστα, ιδιοκτήτρια μεταφορικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στο λιμάνι και στην μεταφορά κοντέινερ. Είστε μια από τις πολλές μεταφορικές εταιρείες που συνεργάζεται με την Cosco. Ποια είναι η άποψη σας;

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Η Cosco πιστεύω ότι έχει μέλλον. Η άποψη μου είναι ότι θα φέρει καλές ημέρες στην μεταφορά. Πιστεύω ότι σήμερα και οι πιο δύσπιστοι έχουν πιστοί για το έργο της Cosco. Δεν είμαι αρνητική.

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

Τι είναι αυτό που σας έχει κάνει εντύπωση στη συνεργασία σας με την Cosco;

Λιμενικός που προσπαθεί να βάλει σε τάξη της κυκλοφορία.

Έχει εξαιρετική οργάνωση. Καμία σχέση με τα παλιά συστήματα. Υπάρχει πλήρης οργάνωση. Και εγώ το βλέπω στην δουλειά μου και όχι στην θεωρία. Είναι πολύ σημαντικό να μην εκτίθεσαι στους πελάτες σου και να υπάρχει συνέπεια στον τομέα της παράδοσης των εμπορευμάτων. Σε αυτόν τον τομέα η Cosco έχει συμβάλει σημαντικά. Και όπως φαίνεται έχει μέλλον. Αν κάποτε υπήρχαν παράπονα, τώρα αυτά έχουν εξαφανιστεί. Μακάρι και ο ΟΛΠ να έκανε κάτι γι΄αυτό. Και εγώ την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε τις δραστηριότητες της η Cosco στεναχωρήθηκα. Όμως, όπως σου προανέφερα, αυτό ξεπεράστηκε από τις πρώτες κιόλας ημέρες που είδαμε την ποιότητα των υπηρεσιών τους.

Πόσα φορτηγά διαθέτει η μεταφορική σας εταιρεία; Σήμερα η μεταφορική μας εταιρεία διαθέτει τέσσερα φορτηγά Δ.Χ. και εξυπηρετούμε τους πελάτες μας στην μεταφορά κοντέινερ. Η μεταφορική μας εδρεύει στο Κερατσίνι. Οι πελάτες μας είναι κυρίως από πρακτορεία και εξωτερικό. Απασχολούμε 4 οδηγούς και όταν αυξηθεί το έργο μας και οι μεταφορικές ανάγκες μας συνεργαζόμαστε και με άλλα φορτηγά.

Ένας από τους οδηγούς που περιμένει υπομονετικά στο λιμάνι για να φορτώσει.

Φορτηγό & Μεταφορές 39


METAFORIKH BISTHS:Layout 1 10/31/11 5:03 PM Page 2

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΜΠΙΣΤΗΣ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Μετρ στις μεταφορές οικοσκευών, επεκτείνεται και στο εξωτερικό!

ΓΟ

O κ. Ηλίας Μπίστης, στα γραφεία της εταιρείας του στην Κυψέλη

Φ Ο ΡΤ Η

Η μεταφορική Μπίστης αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες μεταφοράς οικοσκευών στην Αττική και όχι

μόνο. Διαθέτει ένα μεγάλο στόλο οχημάτων, χώρο αποθήκευσης ενώ οι δραστηριότητες της επεκτάθηκαν και

κ. Μπίστη, πότε ξεκίνησε τις μεταφορικές δραστηριότητες της η εταιρεία σας; H μεταφορική εταιρεία μας ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το 1967 με αρχικό πεδίο δράσης τις μεταφορές οικιακού εξοπλισμού εντός του Νομού Αττικής. Όπως κάθε μεταφορική εταιρεία έτσι και αυτή είχε οικογενειακό χαρακτήρα. Την ξεκίνησε ο πατέρας μου, με ένα φορτηγό και αργότερα που ανέλαβα εγώ, η εταιρεία μας επεκτάθηκε τόσο στον στόλο της, όσο και στις δραστηριότητες της.

Ποιο είναι το βασικό μεταφορικό έργο της εταιρεία σας;

Ο Ηλίας Μπίστης μας έδωσε το προ-

Από το 1992 η εταιρεία μας αναλαμβάνει τις μεταφορές αλλά και τις αποθηκεύσεις οικοσκευών, ενώ από το 2006 διαθέτει ιδιόκτητη αποθήκη, στην θέση Αγ. Σωτήρα στις Αχαρνές. Επίσης, είναι από τις πρώτες εταιρείες που έφερε στην Ελλάδα, ειδικά ανυψωτικά μηχανήματα εποχούμενα και ρυμουλκούμενα.

φίλ της εταιρείας, μας ανέφερε για τις

Πόσα φορτηγά διαθέτει η εταιρεία σας;

νέες δραστηριότητες της εταιρείας

Σήμερα, ο στόλος της εταιρείας αποτελείται από 15 ιδιόκτητα οχήματα, ελληνικά και δύο κυπριακά για τις μεταφορικές δραστηριότητες μας εκτός Ελλάδας.

εκτός συνόρων.

στο εξωτερικό ενώ μας είπε την άποψη του και για την απελευθέρωση του επαγγέλματος. 40 Φορτηγό & Μεταφορές

Και όσον αφορά τις εγκαταστάσεις σας τι διαθέτετε; Διαθέτουμε ιδιόκτητους χώρους στάθμευσης και συντήρησης, ο πρώτος χώρος βρίσκεται στην Κυψέλη και ο δεύτερος στην περιοχή Αγ. Σωτήρα Αχαρνών.


ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

METAFORIKH BISTHS:Layout 1 10/31/11 5:03 PM Page 3

Η εταιρεία του κ. Μπίστη επέκτεινε τις μεταφορικές δραστηριότητες και στο εξωτερικό με δύο νέα κυπριακά φορτηγά

Εκτός από την χώρα μας η εταιρεία σας έχει επεκταθεί και στο εξωτερικό;

Μ

Η εξέλιξη της εταιρείας ήταν ραγδαία και συνεχώς αυξανόμενη με αποτέλεσμα οι δραστηριότητες της εταιρείας να επεκταθούν σε όλον τον ελλαδικό χώρο και στο εξωτερικό.

&

Ποιες είναι οι επιπλέον παροχές που προσφέρετε στους πελάτες σας;

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

Στην προσπάθεια για παροχή όσο το δυνατόν καλύτερων υπηρεσιών η εταιρεία παρέχει δικά της υλικά συσκευασίας ενώ αναλαμβάνει η ίδια τόσο την συσκευασία όσο και την αποσυσκευασία και ταξινόμηση των μεταφερομένων πραγμάτων.

Παρέχετε ασφάλεια στα μεταφερόμενα αντικείμενα; Υπάρχουν περιπτώσεις που η ασφάλεια μέρους ή του συνόλου των μεταφερόμενων αντικειμένων (π.χ. έργων τέχνης, ιατρικών μηχανημάτων κτλ.) κρίνεται επιτακτική. Είναι κι’ αυτή επιλεκτική υπηρεσία που παρέχει η εταιρεία μας, εφ’ όσον το αποφασίσει ο πελάτης. Η κάλυψη πραγματοποιείται σε αναγνωρισμένη ασφαλιστική εταιρεία και υπάρχουν ειδικές καλύψεις δεδομένου του μεγάλου όγκου των εξαγωγών.

Τι πιστεύετε ότι θα γίνει στο μέλλον στον χώρο της μεταφοράς με γνώμονα και την απελευθέρωση του επαγγέλματος; Σήμερα πιστεύω ότι θα επιβιώσουν μόνο όσοι ήταν σωστά οργανωμένοι και είχαν και οικονομική υποστήριξη. Οι μεμονωμένοι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και αν δεν οργανωθούν σύντομα δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν.

Που θα τους βρείτε Τήνου 57, Κυψέλη, Tηλ. 210 - 8210644 www.bistis.gr - e-mail info@bistis.gr

Για τις μεταφορές οικοσκευών διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό με ανυψωτικά μηχανήματα που μπορεί να φθάσουν σε ύψος 31 μέτρων! Φορτηγό & Μεταφορές 41


ΣΥ Ν Ε Ν ΤΕ ΞΗ

POYLOYPOULOS:Layout 1 10/31/11 10:55 PM Page 2

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΕΜΙΦΑ «Το κράτος μας αναγκάζει να φύγουμε από την χώρα μας!»

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Συνέντευξη: Νίκος Λιβανός

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

O πρόεδρος της ΠΟΕΜΙΦΑ κ. Πουλόπουλος μας έδωσε μια πλήρη συνέντευξη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο μεταφορέας

«Εμείς θέλουμε να μείνουμε έλληνες μεταφορείς. Αλλά με τα μέτρα που παίρνει η σημερινή κυβέρνηση μας αναγκάζει να φύγουμε και να πάμε σε άλλες χώρες.» μας ανέφερε ο Θανάσης Πουλόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΕΜΙΦΑ στην συνέντευξη που είχαμε μαζί του στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Επεσήμανε ότι σήμερα το κράτος οδηγεί το έργο των ΦΔΧ σε μεγάλα μονοπώλια και κάνει επιλεκτική κατάργηση του κομίστρου, εις βάρος των μεμονωμένων μεταφορέων. «Ακόμη και σήμερα μπορείς να επιλέξεις και να πετύχεις οποιαδήποτε προσφορά. Αν φύγουμε εμείς από τη μέση – όπως θέλει η κυβέρνηση – και μείνουν 2-3 εταιρείες ταχυμεταφορών, πως τότε θα επιτευχθεί ο υγιής ανταγωνισμός;»

42 Φορτηγό & Μεταφορές


POYLOYPOULOS:Layout 1 10/31/11 10:55 PM Page 3

κ. Πουλόπουλε τι εξελίξεις έχουμε σήμερα σχετικά με την εφαρμογή του νόμου για την απελευθέρωση του επαγγέλματος σας; Ο σημερινός νόμος παραμένει ανεφάρμοστος. Στην ουσία είναι ένας νόμος ο οποίος είναι αναξιόπιστος. Εδώ, και ένα χρόνο μιλάμε για ένα νόμο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Ο νόμος ψηφίστηκε το 2010, πριν από ένα χρόνο, και μπορώ να σας πω ότι ακόμη και εγώ αν ήθελα να δημιουργήσω μια εταιρεία η οποία θα ήταν με βάση αυτά που προβλέπει ο νέος νόμος, δεν θα μπορούσα να κάνω σύσταση εταιρείας. Ο λόγος είναι ότι δεν υπήρχε εκτιμητική επιτροπή από το αρμόδιο Υπουργείο. Από την άλλη ο υπουργός κ. Ραγκούσης επιμένει για την κατάργηση της μεταβατικής περιόδου χωρίς να έχει άποψη για το συγκεκριμένο θέμα. Ακόμη, στην τελευταία μας συνάντηση επέμενε ότι η μεταβατική περίοδος δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Μπορεί να εφαρμοστεί η απομείωση της άδειας των ΦΔΧ και αναφέρομαι στα χρονικά περιθώρια που έχει θέσει ο κ. Ραγκούσης;

Η αλήθεια είναι ότι νομικά δεν προλαβαίνουν να εφαρμόσουν την απομείωση της άδειας των ΦΔΧ. Πιστεύω, ότι δεν θα καταφέρουν να το πετύχουν. Πάντως, σήμερα τόσο η κυβέρνηση όσο και το υπουργείο είναι αναξιόπιστοι. Πριν, από ένα χρόνο ψήφισαν ένα νόμο τον οποίο δεν μπορούν να εφαρμόσουν. Πριν από ένα χρόνο μας είχαν αναφέρει ότι η Τρόικα είχε αποδεχθεί την απομείωση των αδειών μας. Σήμερα, γιατί μας λένε ότι δεν την αποδέχονται; Ή δεν το γνώριζαν – οι άνθρωποι της Τρόικας – ή μας κοροϊδεύουν.

Ζητήσατε εκ νέου από τον υπουργό να επιδοτηθεί το παλαιό φορτηγό;

Μ

Εμείς ακόμη και σήμερα ζητάμε να επιδοτηθεί το παλαιό φορτηγό και να μπορούμε να το αντικασταστήσουμε με καινούργιο. Είναι κάτι δύσκολο όχι όμως ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Ο κ. Ραγκούσης πιστεύει έχει τη λύση.

&

Είναι αλήθεια ότι ο κ. Μαγκριώτης σας ρώτησε για το τι θα κάνετε με τους βούλγαρους μεγαφορείς;

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Στην συνάντηση μας με τον κ. Ραγκούση ήταν και ο κ. Μαγκριώτης. Ο τελευταίος μας ρώτησε: « τι θα κάνετε, τώρα που θα έρθουν οι βούλγαροι μεταφορείς στην χώρα μας;» Και του απάντησα ότι θα πάμε και εμείς στην Βουλγαρία. Εδώ, λοιπόν θέλω να αναφέρω ότι έχουμε δικαίωμα παράτασης του καμποτάζ. Και αυτό είναι εφικτό να εφαρμοστεί σε χώρες που περνάνε οικονομική ύφεση. Tο μεγάλο μας πρόβλημα είναι το εξής: πως εμείς θα είμαστε ανταγωνιστικοί όταν ο μισθός του βούλγαρου οδηγού είναι 200 ευρώ; Όταν το λίτρο ντίζελ στην Βουλγαρία κοστίζει 1 ευρώ;

Επίσης, αναφέρετε ότι το κράτος κάνει επιλεκτική κατάργηση στο κόμιστρο… Το κράτος σήμερα καταργεί το κόμιστρο επιλεκτικά. Καταργεί το κόμιστρο από εμάς αλλά το κρατάει στην επιβατική μεταφορά. Επίσης, κρατάει τον τιμοκατάλογο – κόμιστρο στις ταχυμεταφορές και τις αποθήκες Logistics και το καταργεί από τα ΦΔΧ. Έτσι, σήμερα τι γίνεται; Έρχεται η αποθήκη logistic μας λέει ότι το κόμιστρο είναι πλέον 80 ευρώ – εμείς μπορεί να είχαμε κόμιστρο 100 ευρώ - και τελικά γίνονται δύο πράγματα: πρώτον απαξιώνεται το κόμιστρο και δεύτερον μπορώ να σας δώσω και άφθονα παραδείγματα για εταιρείες που αντί τη διαφορά των 20 ευρώ να την περνάνε στον καταναλωτή την κρατάνε για την τσέπη τους. Εμείς θέλουμε να μείνουμε έλληνες μεταφορείς. Αλλά με τα μέτρα που παίρνει η σημερινή κυβέρνηση μας αναγκάζει να φύγουμε και να πάμε σε άλλες χώρες. Σήμερα, 25.000 μεταφορείς είναι μεμονωμένοι. Και στην Αθήνα υπάρχουν περίπου 6.000 μεταφορείς. Ακόμη και σήμερα μπορείς να επιλέξεις και να πετύχεις οποιαδήποτε προσφορά. Αν φύγουμε εμείς από τη μέση – όπως θέλει η κυβέρνηση – και μείνουν 2-3 εταιρείες ταχυμεταφορών, πως τότε θα επιτευχθεί ο υγιής ανταγωνισμός; Φορτηγό & Μεταφορές 43


Ρ Ε Π Ο Ρ ΤΑ Ζ

SYNELEYSH DFX:Layout 1 10/31/11 10:52 AM Page 2

Συνέλευση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ελαφρών φορτηγών Δ.Χ.

Πρέπει να γίνει άμεση συσπείρωση των επαγγελματιών Ιδιοκτητών Ελαφρών φορτηγών Δ.Χ.

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Ρεπορτάζ : Νίκος Λιβανός

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

Πριν από λίγο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκε η συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ελαφρών φορτηγών Δ.Χ. Ο Δημήτρης Γκέκας πρόεδρος της ΣΕΙΤΦΑ ανέφερε την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο κλάδος των μεταφορέων και ιδιαίτερα των ιδιοκτητών ελαφρών φορτηγών Δ.Χ. σε όλη την χώρα. Στην συνέλευση παρευρέθηκαν πρόεδροι από σωματεία ιδιοκτητών φορτηγών και από άλλα σημεία της χώρας όπως την Μυτιλήνη και την Κέρκυρα.

44 Φορτηγό & Μεταφορές


SYNELEYSH DFX:Layout 1 10/31/11 10:52 AM Page 3

Φ Ο ΡΤ Η

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

ΓΟ

&

Μ

Δημήτρης Γκέκας, πρόεδρος σωματείου επαγγελματιών ιδιοκτητών ελαφρών φορτηγών Δ.Χ. Ν. Αττικής ΣΕΙΤΦΑ

«Σήμερα, πολλοί συνάδελφοι δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τον ΟΑΕΕ» Ανέφερε ότι μέσα από αυτή την γενική συνέλευση θα πρέπει να υπάρχει και ένα σχέδιο προσανατολισμού για όλους τους μεταφορείς. «Πρέπει να βγει ένας στόχος. Σαν συνέδριο της Ομοσπονδίας πρέπει να έχουμε έναν προσανατολισμό για τα προβλήματα. Σήμερα η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με την ημέρα. Και όχι μόν θεωρητικά αλλά και στην πράξη. Δεν υπάρχουν χρήματα, όχι μόνο του μειωμένου τζίρου στην δουλειά μας αλλά και του γεγονός ότι πλέον η κυβέρνηση μας έχει επιβαρύνει με αλλεπάλληλους φόρους και πλέον δεν τους σηκώνουμε. Τα έξοδα τα καθημερινά μας είναι δυσβάσταχτα. Και δυστυχώς δεν είναι κάτι που θα αντέξουμε μια χρονιά. Το αφορολόγητο από τις 12.000 έχει πέσει στις 5.000 ευρώ. Σήμερα, οι κυβερνώντες μας λένε ότι τα έχουμε οικονομήσει την στιγμή που δεν μας περισσεύει δραχμή. Σήμερα, πολλοί συνάδελφοι δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τον ΟΑΕΕ. Χιλιάδες από εμάς θα καταστραφούν με την απελευθέρωση του επαγγέλματος μας. Και όλα αυτά προς όφελος των μεγάλων. Πως τόσα χρόνια η πλειοψηφία των συνδικαλιστικών οργάνων μας ακολουθούσε συμβιβαστική πολιτική. Διεκδικούμε αφορολόγητο και το ατομικό όριο στις 20.000 ευρώ. Επίσης, προοδευτική αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων πάνω από τις 20.000 ευρώ. Κατάργηση του ΦΠΑ στα καύσιμα κ.α. ενώ για το ασφαλιστικό πρέπει να ενισχυθεί διότι ο ΟΑΕΕ είναι σε φάση κατάρρευσης.»

Έ κανε μια αναδρομή για το έχει γίνει σήμερα στον κλάδο αλλά για τις κινητοποιήσεις που πρέπει να γίνουν. Επίσης, επεσήμανε ότι σήμερα η κατάσταση είναι τραγική για τους μικρούς επαγγελματίες και ιδιοκτήτες Φορτηγών Δ.Χ. ενώ πλέον η εκμετάλλευση τους έχει φθάσει στα όρια. Πιστεύει ότι από εδώ και πέρα πρέπει να γίνει συστράτευση και ο αγώνας είναι ταξικός. Σήμερα, δεν γίνεται ο Σκουλικίδης να μας αντιπροσωπεύει. «Πρέπει να έχουμε και εμείς δυνατή φωνή και οι μικροί Ιδιοκτήτες Ελαφρών Φορτηγών .Δ.Χ να αποκτήσουμε οργανωμένη εκπροσώπηση.»

Χρήστος Ντάγκας, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ελαφρών Φορτηγών Δ.Χ. Φορτηγό & Μεταφορές 45


SYNELEYSH DFX:Layout 1 10/31/11 10:52 AM Page 4

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

«Εμείς κάναμε μεγάλο αγώνα για να κάνουμε σύσταση του σωματείου. Σήμερα, έχουμε 150 μέλη. Σαν νέα διοίκηση πέσαμε σε μεγάλα προβλήματα. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να δώσουμε και λύσεις. Και να προετοιμαστούμε για αυτά τα οποία έρχονται.» επεσήμανε ο κ. Προκοπίου.

ΓΟ

&

Μ

Μανώλης Προκοπίου, πρόεδρος σωματείου Ιδιοκτητών Ελαφρών Φορτηγών .Δ.Χ

Φ Ο ΡΤ Η

O αντιπρόεδρος του σωματείου επαγγελματιών ιδιοκτητών ελαφρών φορτηγών Δ.Χ. Ν. Αττικής ΣΕΙΤΦΑ κ. Σιμόπουλος Γιώργος

Ο γενικός γραμματέας κ. Ανυφαντάκης Παντελής

Η Κέρκυρα έχει περισσότερα από 100 αυτοκίνητα. Το σωματείο προέκυψε από την συνένωση τριών σωματείων. Ανέφερε ότι ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι. Και το επάγγελμα των μεταφορέων βρίσκεται στην πιο τραγική φάση. Θα πρέπει να βαδίσουμε στην λογική με τους άλλους εργαζόμενους. .

Ραρής Σπύρος, γραμματέας σωματείου Κέρκυρας

46 Φορτηγό & Μεταφορές

Το μέλος του σωματείου ο κ. Μπάρμπαρης Αργύρης παρευρέθηκε στην συνέλευση


Anakoinosi Omospondion:Layout 1 10/31/11 10:50 AM Page 2

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΩΝ Δ.Χ. Ανακοίνωση για την κατάργηση της μεταβατικής περιόδου ο «ράβε – ξήλωνε» στη νομοθετική λειτουργία της κυβέρνησης δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Πριν ένα χρόνο ψηφίσατε τον νόμο Ν. 3887/2010 για την απελευθέρωση του επαγγέλματός μας. Αντιδράσαμε διότι οι ρυθμίσεις απαξίωσαν τις περιουσίες μας και το επάγγελμά μας. Σήμερα καταργείτε την τριετή μεταβατική περίοδο προσαρμογής με τρόπο δυστυχώς πραξικοπηματικό και βίαιο. Χωρίς να νοιάζεστε για την τύχη των 35.000 ιδιοκτητών ΦΔΧ και τους χιλιάδες άλλους εργαζόμενους που απασχολούμε. Χωρίς κανένα όφελος για την εθνική οικονομία και τις μεταφορές, αλλά μονάχα για επικοινωνιακούς θεατρινισμούς. Φαίνεται ότι άλλα εννοείτε όταν νομοθετείτε και άλλα κάνετε. Υποτίθεται ότι θέλετε κανόνες υγιούς ανταγωνισμού, αλλά επιβάλλετε τη συγκέντρωση σε λίγους και ανοίγετε το δρόμο για να δημιουργηθούν καρτέλ στις μεταφορές. Θύματα αυτής της φιλοσοφίας σας οι χιλιάδες μεταφορείς και ο χρήστης, ο καταναλωτής. Αλήθεια δεν είναι «θέατρο παραλόγου» χωρίς διαβούλευση με τον κλάδο μας να ψηφίζετε στο Υπουργικό Συμβούλιο τις νέες ρυθμίσεις και μετά να μας καλείτε για δήθεν διάλογο, ρίχνοντας «στάχτη στα μάτια» μας; Αλήθεια όταν «απεθνικοποιείτε» το μεταφορικό έργο χωρίς καμία προστασία στους

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Τ

Μ

« Απαξίωσαν τις περιουσίες μας και το επάγγελμά μας »

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Έλληνες μεταφορείς τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετείτε; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι η βίαια προσαρμογή φέρνει και βίαιες, δίκαιες αντιδράσεις; Αλήθεια δεν σας ενδιαφέρει η ασφάλεια των μεταφορών και παραπέμπετε τις προϋποθέσεις στο μέλλον κάποιας Υπουργικής Απόφασης; Αλήθεια δεν καταλάβατε ότι η «καραμέλα» των δήθεν μεγάλων μεταρρυθμίσεων έχει λιώσει και δεν μπορείτε να γλυκάνετε τα χείλη του οδηγού – μεταφορέα που η ζωή του είναι ένας ατέλειωτος δρόμος; Αλήθεια δεν καταλαβαίνετε ότι το μεταφορικό έργο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη και την παραγωγή και εκεί χρειάζονται οι ανατροπές και οι μάχες; Εκεί χρειάζονται οι παλικαριές και όχι στα επικοινωνιακά τερτίπια. Να βάλετε μπροστά την παραγωγική διαδικασία και όχι να πολεμάτε τους επαγγελματίες. Αλήθεια δεν σας έχει διδάξει η ιστορία ότι μεταρρυθμίσεις που η κοινωνία δεν τις αγκαλιάζει ή δεν τις ανέχεται δεν έχουν μέλλον και προοπτική; Ελπίζουμε κύριε Υπουργέ έστω και την τελευταία στιγμή να μην προχωρήσετε στην κατάργηση των μεταβατικών διατάξεων που η κυβέρνησή σας ψήφισε με το Ν.3887/2010. επισημάναμε στους συνεργάτες σας ότι τετελεσμένα ο κλάδος μας δε θα ανεχθεί και θα αγωνιστεί σκληρά για να τα αποτρέψει. Σας θυμίζουμε τέλος, ότι οι βίαιες προσαρμογές οδηγούν και σε βίαιες δικαιολογημένες αντιδράσεις. Κι αυτή τη φορά ο κλάδος θα ‘ναι μια γροθιά απέναντι στην κυβερνητική αναξιοπιστία που κάθε μέρα νομοθετεί και διαφορετικά πράγματα Οι Πρόεδροι των Ομοσπονδιών , Διεθνών Μεταφορών Εθνικών Μεταφορών Νομαρχιακών Βυτιοφόρων Υγρών Καυσίμων

Απόστολος Κενανίδης Πέτρος Σκουλικίδης Αθανάσιος Πουλόπουλος Γεώργιος Τσάμος

Φορτηγό & Μεταφορές 47


Θ Ε Μ Α

PIAGGIO PORTER:Layout 1 10/30/11 7:17 PM Page 2

R E T R O P O I G PIAG Μικρό

τι…

μά ο τ σ ο ν μό

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

ς οδονύ ο μ ισ λ π ο ξ ε εται στους ύ ε ικ σα στην ιδ έ ε μ ξ ς ε η υ τ ο ς π ε κ γ μια εταιρεία ορικές ανά φ α τ ε μ φερε ότι έ ις ν τ Η SADENT , α ς ια γ α ί μ , ιε ς χρησιμοπο Σαρηγιάννη ς ο γ ην πόλη, ρ τ σ ιώ τιατρείων Γ α σ O έ . μ r e ς t υ iaggio Por ευελιξία το η ι α τήρησης ίν ν ε υ υ σ πόλη, τα P ο ς τ ο α τ τ σ α ό μ κ λεονεκτή ίμου και το σ υ α όρτωσης κ φ η σ τα βασικά π ς ο ω ρ λ ά ώ ν χ α τ ο στην κα ηριστικά – τ κ α ρ α χ η οικονομία ε ν α κτικός… ας επεσήμ α μ ρ ς π ω α π ρ ό ε – ίτ ιδια ενώ ούχος και τ ν α λ α τ ι α τους είν

48 Φορτηγό & Μεταφορές


PIAGGIO PORTER:Layout 1 10/30/11 7:17 PM Page 3

ο Piaggio Porter ανήκει στην κατηγορία των μικρών επαγγελματικών οχημάτων που δεν φοβάται την δουλειά ( όσο σκληρή και αν είναι ) μέσα στην πόλη. H Piaggio έχει μια μεγάλη εμπειρία στα μικρά οχήματα που διακρίνονται στον τομέα της ευελιξίας μέσα στην πόλη, στους οικονομικούς κινητήρες και την ευκολία οδήγησης.

Τ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Ο Γ ιώργος Σαρηγιάννης, από την Sadent ( που ειδικεύεται στους εξοπλισμούς οδοντιατρείων) χρησιμοποιεί εδώ και πολλά χρόνια τα μικρά επαγγελματικά οχήματα της Piaggio. Το τελευταίο του απόκτημα είναι ένα καινούργιο Porter με κινητήρα 1.3 λίτρων και ισχύ 65 ίππων. Όπως μας ανέφερε και ο ίδιος – στις εγκαταστάσεις της εταιρείας του στην Παιανία – το Porter του έχει λύσει τα χέρια.

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

« Ιδιαίτερα μέσα στην πόλη, το μικρό ιταλικό μοντελάκι μπορεί και ξεγλιστράει με χαρακτηριστική άνεση ενώ το μεγάλο του ατού είναι η δυνατότητα να παρκάρει και να χωράει και στα πιο δύσβατα σημεία» .

Η Sadent είναι μια εταιρεία που σήμερα έχει στον στόλο της 4 επαγγελματικά οχήματα της Piaggio. Το τελευταίο απόκτημα της εταιρείας διαθέτει – εκτός από την πίσω θύρα – άλλες δύο πλαϊνές πόρτες που διευκολύνουν ακόμη περισσότερο στην φορτοεκφόρτωση.

« Μπορούμε να σταματάμε στην άκρη του δρόμου, χωρίς να ενοχλούμε τους διερχόμενους οδηγούς και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς που κάνουμε πολύ συχνά στάσεις» μας τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης. Επίσης, μας ανέφερε, ότι η τελευταία γενιά των Porter δεν έχει σχέση με τα προγενέστερα, ιδιαίτερα στον τομέα της ποιότητας κύλισης και της οδικής συμπεριφορά. « Έχουν κάνει άλματα προόδου στην Piaggio, τόσο στον τομέα της αξιοπιστίας όσο και στον δρόμο». Στον τομέα της συντήρησης και της κατανάλωσης καυσίμου, το Piaggio Porter διαπρέπει! «Είναι πολύ οικονομικό και φυσικά, η συντήρηση του αρκετά προσιτή για την τσέπη των μεταφορέων αλλά και όσον διαθέτουν στόλους οχημάτων που πραγματοποιούν μεταφορές σε αστικό περιβάλλον» μας είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

TΟ ΩΦΕΛΙΜΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΟΥ PORTER Το Piaggio Porter μπορεί να υποστηρίζει φορτία έως και 850 κιλών (μεικτό βάρος 1,7t.). Το Porter Van έχει συνολικό μήκος αμαξώματος 3.400 χλστ. και ωφέλιμο φορτίο από 520- 750 κιλών. Αντίστοιχα οι εκδόσεις Pick-Up προσφέρει ωφέλιμο φορτίο από 605- 850 κιλών. Οι εκδόσεις Top Deck ωφέλιμο φορτίο από 605- 830 κιλών.

Φορτηγό & Μεταφορές 49


Θ Ε Μ Α

FIAT DOBLO:Layout 1 10/30/11 7:10 PM Page 2

Fiat Doblo Natural Power ( με φυσικό αέριο)

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Δοκιμή : Νίκος Λιβανός fortigometafores@gmail.com

Το Doblo Natural Power με φυσικό αέριο φουλάρει με 16 ευρώ και μπορεί να προσφέρει αυτονομία μόνο με την χρήση φυσικού αερίου για 300 περίπου χιλιόμετρα

50 Φορτηγό & Μεταφορές


Το γέμισμα με φυσικό αέριο μας κόστισε κάτι παραπάνω από 14 ευρώ ( είχαμε και 2-3 κιλά στις δεξαμενές) ενώ το κιλό κοστίζει 1,06 ευρώ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

FIAT DOBLO:Layout 1 10/30/11 7:10 PM Page 3

«Καίει» 5 ευρώ/100χλμ! ο φυσικό αέριο μπήκε στη ζωή μας και κυρίως στα σπίτια μας όμως στα αυτοκίνητα παραμένει ακόμη στα σπάργανα. Ήταν μια πρόκληση για εμάς να οδηγήσουμε και στην χώρα μας ένα από τα πρώτα μοντέλα φυσικού αερίου που μας προσέφερε η Fiat. Το Fiat Doblo Natural Power βρέθηκε και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας και φυσικά το μεγάλο μας ερώτημα ήταν: Πόσο συμφέρει το φυσικό αέριο στα αυτοκίνητα; Και ιδιαίτερα στα μικρά επαγγελματικά οχήματα; Το μικρομεσαίο ιταλικό μοντέλο μας έλυσε τις παραπάνω απορίες. Κάτω από το καπό του διαθέτει ένα νέο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 1.4 λτ, προδιαγραφών Euro5 με ισχύ 120 ίππους που μπορεί – εκτός από αμόλυβδη – να χρησιμοποιεί και φυσικό αέριο.

ΓΟ

&

Μ

Τ

Φ Ο ΡΤ Η

Ξεπερνώντας το πρόβλημα εφοδιασμού – υπάρχουν δύο σταθμοί στην Αθήνα, στα Λιόσια και την Ανθούσα – φουλάραμε, σχεδόν, με 14 ευρώ (διαθέτει δεξαμενές φυσικού αερίου χωρητικότητας 16 κιλών) και η μέση κατανάλωση του ήταν περίπου 5 κιλά/100χλμ! Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, το κόστος μας ήταν 5 – 5,5 ευρώ/100χλμ (το κιλό φυσικού αερίου κοστίζει 1,06 ευρώ). Η αυτονομία του μόνο με την χρήση φυσικού αερίου αγγίζει τα 325 χλμ ενώ επεκτείνεται στα 600+ χιλιόμετρα όταν χρησιμοποιήσουμε και το ρεζερβουάρ βενζίνης. Είναι και οικολογικό: εκπέμπει 4,9 γρ/χλμ όταν χρησιμοποιούμε το φυσικό αέριο. Η έκδοση φυσικού αερίου κοστίζει 22.400 ευρώ.

Κινητήρας:

1.4 λίτρων

Ισχύς:

120 ίπποι

Καύσιμο:

βενζίνη ή φυσικό αέριο

Αυτονομία:

600 χιλιόμετρα και με τα δύο ρεζερβουάρ Φορτηγό & Μεταφορές 51


FORD TRANZIT:Layout 1 10/30/11 7:04 PM Page 2

FORD TRANSIT

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

To Ford Transit ανανεώθηκε και απέκτησε πιο οικονομικούς κινητήρες…

&

Το νέο Ford Transit αναμένεται να κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά στα τέλη του 2011 Το ανανεωμένο Transit απέκτησε πιο οικονομικούς κινητήρες, κάτι που θα χαροποιήσει τους καθημερινούς δοκιμαστές του που δεν είναι άλλοι από τους επαγγελματίες – μεταφορείς που έχουν την οικονομία καυσίμου ως βασική προτεραιότητα. Το μεσαίο επαγγελματικό όχημα της Ford χρησιμοποιεί το νέο κινητήρα των 2.2 λτ που αντικατέστησαν τα προγενέστερα μοτέρ των 2.2 λτ και 2.4 λτ. Το εν λόγω μοτέρ ( που θα φορεθεί και στο νέο Ranger) θα προσφέρεται σε εκδόσεις 100, 125, 140 και 155 ίππων. Η ροπή κυμαίνεται από τα 310 έως και τα 385 Nm, ανάλογα με την έκδοση. Eκτός από την μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και την πιο αθόρυβη λειτουργία του το Transit – ανάλογα με την έκδοση – προσφέρει μεγαλύτερα αποθέματα ροπής που δίνουν ένα ισχυρό αβαντάζ στα καθημερινά δρομολόγια. Η οικονομία καυσίμου έχει στο πλευρό της το πακέτο ECO Pack που θα υπάρχει στον προαιρετικό εξοπλισμό του Transit και περιλαμβάνει το σύστημα «Auto Stop Start». Η εταιρεία αναφέρει ότι επιτεύχθηκε μείωση στην κατανάλωση καυσίμου 8,5% σε σχέση με το υπάρχον μοντέλο ( εξοικονόμηση 909 λτ ανά 150.000 χιλιόμετρα χρήσης). Συνδυάζεται με ένα νέο μοτέρ 6 σχέσεων ενώ στο εξοπλισμό του ξεχωρίζει μεταξύ άλλων και η Ο εξοπλισμός του είναι πλουσιοπάροχος και ανάμεσα στα ηλεκτρονικά κάμερα οπισθοπορείας. καλούδια του ξεχωρίζει και η κάμερα οπισθοπορείας που είναι τοποθετημένη σε ψηλό σημείο.

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

οικονομία καυσίμου πέρασε στο προσκήνιο και ιδιαίτερα στην χώρα μας οι μεταφορείς έχουν πάρει κομπιουτεράκι και υπολογίζουν πόσο θα τους βγει το δρομολόγιο. Έτσι, στο επίκεντρο των υπολογισμών έχουν βρεθεί και όλα τα μικρά ή και μεγάλα επαγγελματικά οχήματα των μικρών ή και μεγάλων μεταφορικών εταιρειών. Το Transit δεν χρειάζεται συστάσεις. Έχει μια ιστοριά 46 ετών – σχεδόν μισό αιώνα! – και απλά εμπλουτίζεται και βελτιώνεται στα σημεία.

Η

52 Φορτηγό & Μεταφορές


NEA_3_COSCO:Layout 1 10/31/11 10:42 AM Page 2

25/10/2011

COSCO Ξεκινά η κατασκευή της προβλήτας ΙΙΙ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Σ ε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η κινεζική εταιρεία θα ξεκινήσει να κατασκευάζει και την προβλήτα ΙΙΙ που όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή της θα έχει ετήσια αποθηκευτική ικανότητα άνω του ενός εκατ. TEU. Αυτό, επισημάνθηκε για ακόμη μια φορά μετά την επίσκεψη που έκανε στα τέλη Οκτωβρίου ο πρόεδρος της κινεζικής Γερουσίας (National Consultative Assembly of China), Jia Qinglin στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στην Cosco. «Με την Κίνα χτίζουμε σταθερά και εποικοδομητικά μια συμμαχία για την ανάπτυξη. Η συγκεκριμένη επένδυση της Cosco στον Πειραιά είναι στρατηγικού χαρακτήρα και για τους Κινέζους και για εμάς που θέλουμε να προσελκύσουμε συνάλλαγμα και ναυτιλιακό και παραναυτιλιακό» τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι εισαγωγές της χώρας έχουν αυξηθεί κατά 50%, ενώ σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές μας προς την Κίνα έχουν αυξηθεί σημαντικά. Το επενδυτικό έργο της Cosco στον Πειραιά έχει προχωρήσει σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα ενώ οι επενδύσεις στην προβλήτα ΙΙ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο θα έχει τη δυνατότητα να διακινεί 2,7 εκατ. ΤEU ετησίως. Η συνολική επένδυση της ΣΕΠ για την αναβάθμιση της προβλήτας ΙΙ ανέρχεται σε 107 εκατ. ευρώ.

6/10/2011

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΣΗ Ένα βήμα εμπρός, δύο πίσω!

Τελικά, η πετρελαιοκίνηση στην χώρα μας θυμίζει το ….φθάσαμε στην πηγή αλλά δεν ήπιανε νερό. Ναι, για ακόμη μια φορά η άρση της πετρελαιοκίνησης – που θα έδινε λύση σε χιλιάδες μικροεπαγγελματίες και οδηγούς ΙΧ μπαίνει ( προσωρινά;) στα συρτάρια του κράτους. Και αυτό, επειδή, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ( η οποία αναγνωρίζει ότι η τεχνολογία των πετρελαιοκινητήρων έχει βελτιωθεί σημαντικά τη τελευταία δεκαπενταετία, πιστεύει ότι ακόμη δεν ήρθε η ώρα για την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας πετρελαιοκίνητων ΙΧ αυτοκινήτων στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν καλύπτονται κάποιες βασικές προϋποθέσεις για την άρση της απαγόρευσης. Ανάμεσα σε αυτές είναι η νοθεία στα καύσιμα – που ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση, θα πρέπει να μειωθούν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε ότι αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια και τα οξείδια του αζώτου, να οργανωθεί σωστά η υποδομή ελέγχου της ποιότητας των καυσίμων και της περιβαλλοντικής λειτουργίας των κινητήρων κ.α.

Φορτηγό & Μεταφορές 53


PALIOI ODIGOI:Layout 1 10/30/11 7:07 PM Page 2

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

30

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

χρόνια στο τιμόνι

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

Δύο παλιοί αυτοκινητιστές, ο Χαράλαμπος Ασλανίδης και ο Γιώργος Κουτσούμπας θυμούνται περιστατικά και αναπολούν τα χρόνια της μεταφοράς όταν οι φορτωμένες νταλίκες σταματούσαν στην κατηφόρα χάρη στην εμπειρία του οδηγού και όχι με βοηθό τα ηλεκτρονικά συστήματα…

Ο Μπάμπης Ασλανίδης ξεκίνησε την μεταφορά στην χώρα μας ( πρόσφυγας και πόντιος) πριν από 30 χρόνια. Ο Γιώργος Κουτσούμπας από την Θεσσαλία έχει και αυτός τα ίδια χρόνια επάνω στο τιμόνι. Στην συνάντηση μας, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας του Κώστα Τζωρτζάτου στον Ασπρόπυργο ( όπου και εργάζονται τις τελευταίες δεκαετίες) έφεραν μαζί τους παλιές φωτογραφίες. Όχι ασπρόμαυρες αλλά πριν από 30 χρόνια. Ένα MAC μας τράβηξε την προσοχή. «Αα, καλά να σας πω περιπέτειες που τράβηξα με αυτό το φορτηγό» μου είπε ο ασπρομάλλης – πλέον – Χαράλαμπος Ασλανίδης ο

54 Φορτηγό & Μεταφορές

Χαράλαμπος Ασλανίδης, Γιώργος Κουτσούμπας. Μας μίλησαν για τις μεταφορές πριν από 30 χρόνια.


PALIOI ODIGOI:Layout 1 10/30/11 7:07 PM Page 3

«Πω, πω! Θυμήθηκα τα χιλιόμετρα που κάναμε. Ανεβαίναμε στο φορτηγό την Δευτέρα και κατεβαίναμε την Παρασκευή. Ξεκινούσαμε για Θεσσαλονίκη, συνεχίζαμε στις Σέρρες, έπειτα για Αλεξανδρούπολη και επιστροφή στην Αθήνα. Τότε έβλεπες κατηφόρες και σε έπιανε η ψυχή σου! Έπρεπε να κατέβεις την κατηφόρα χωρίς να ανάψεις τα φρένα.Τώρα όλα είναι ηλεκτρονικά. Έχεις όλα τα intarder και τα άλλα ηλεκτρονικά που φρενάρουν το φορτηγό μόνο του.»

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Χαράλαμπος Ασλανίδης

Έχω κάνει εκατομμύρια χιλιόμετρα. Τι να σου πω. Αλλάζαμε τα ελαστικά των φορτηγών από κλαταρίσματα τέσσερις φορές μέσα σε ένα δρομολόγιο. Το σπίτι μας ήταν το φορτηγό.» Γιώργος Κουτσούμπας

Φορτηγό & Μεταφορές 55


PALIOI ODIGOI:Layout 1 10/30/11 7:07 PM Page 4

οποίος στην συγκεκριμένη φωτογραφία ήταν μόλις 29 ετών. «Εδώ είμαι πριν από 30 χρόνια. Ανεβαίναμε στο φορτηγό και ξεχνούσαμε να κατέβουμε για πολλές ημέρες»

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

&

Μ

ρα μαλλιά και 30 χρόνια Ο κυρ Μπάμπης με μαύ νεότερος!

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

Τα δύο φορτηγά του Γιώργο υ Κουτσούμπα. Μάλλον, φανατικός των DAF. Ή όχι ; Αυτό ξέχασα να το ρωτήσω…

συμπλήρωσε ο κυρ Μπάμπης – όπως τον φωνάζουν – οι φίλοι του. Δεν χρειάστηκε να κάνω ερωτήσεις για να μου πουν για το πώς ήταν η μεταφορά και τα φορτηγά πριν από 30 χρόνια. Άρχισαν από μόνοι τους να μιλάνε, ενώ κάποια στιγμή συζητούσαν μεταξύ τους τόσο παραστατικά που στο τέλος κατέληξαν να μιλάνε με τόσες λεπτομέρειες λες και ήταν χθες. Όμως, πέρασαν 30 χρόνια. Ο κυρ Μπάμπης φλερτάρει τα 60 ενώ ο Γιώργος είναι κατά ένα χρόνο πιο μικρός. Τι έχει αλλάξει στον χώρο της μεταφοράς σε σχέση με εκείνες τις εποχές; τους ρώτησα λίγο αργότερα ενώ και οι δύο μου είπαν το ίδιο: « Πλέον δεν υπάρχει συναδελφικότητα. Παλιά αν πάθαινε ένας οδηγός μια αβαρία στον δρόμο, τρέχαμε όλοι!

Και ας ήταν και άγνωστος. Σήμερα, κανείς δεν θα σε βοηθήσει. Το επάγγελμα μας και ιδιαίτερα οι άνθρωποι στον χώρο της μεταφοράς είναι χωρίς συναισθήματα. Παλιά δημιουργούνταν πραγματικές φιλίες. Σήμερα, κάνουν φιλίες μόνο για το συμφέρον!»

Μας έφεραν και παλιές φωτογραφίες. Και μας είπαν άφθονες ιστορίες…

56 Φορτηγό & Μεταφορές


Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

NIKOS FLASH:Layout 1 10/31/11 11:58 AM Page 1


NIKITHS DIAGONISMOY:Layout 1 11/1/11 11:28 AM Page 2

Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ ! ώ ρ υ ε 0 0 3 ε σ ι δ ρ Κέ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

«Δρομολόγιο για φρούτα από την Βόρεια Ιταλία»

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

Γιώργος Μαρμαρινός, είναι ο νικητής του διαγωνισμού μας, μέσω του οποίου βραβεύουμε το καλύτερο φωτορεπορτάζ με 300 ευρώ. Μας έστειλε τις φωτογραφίες του ( ψηφιακές και σε χαρτί) από ένα ταξίδι του που πραγματοποίησε με το φορτηγό του στην Βόρεια Ιταλία. Το ΜΑΝ της οικογενειακής επιχειρήσης του, όπως μας ανέφερε, κάνει πολύ συχνά ταξίδια από την Αθήνα στην Πάτρα και από εκεί με πλοίο περνάει στην Ιταλία. Εργάζεται σε μια παραδοσιακή, οικογενειακή επιχείρηση εμπορίας φρούτων και λαχανικών από την χώρα μας και εισαγωγής στην Κεντρική

Ο

Αγορά Αθηνών. Ο ίδιος πραγματοποιεί πολύ συχνά ταξίδια στο εξωτερικό ( Ιταλία και Ισπανία). Στο συγκεκριμένο ταξίδι, που πραγματοποίησε πριν από μεγάλο χρονικό διάστημα, Ο Γιώργος Μαρμαρινός, 31 ετών, διένυσε πε58 Φορτηγό & Μεταφορές


ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

NIKITHS DIAGONISMOY:Layout 1 11/1/11 11:28 AM Page 3

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ρισσότερα από 2.000 χιλιόμετρα για να φθάσει στην Βόρεια Ιταλία ώστε να φορτώσει το αυτοκίνητο του με φρούτα. Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά την αγορά – ασχολείται από μικρός με το εμπόριο φρούτων τόσο την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό – ενώ δεν χάνει ευκαιρία ( όποτε μπορεί ) να πηγαίνει για δρομολόγια σε χώρες της Ευρώπης. «Εκεί που δεν περνάνε οι ώρες είναι μέσα στο πλοίο. Πρέπει να βρεις παρέα, για να μην βαρεθείς. Όταν όμως περάσεις στην Ιταλία και βγεις με το φορτηγό στους τέλειους αυτοκινητόδρομους της γειτονικής χώρας, οι ώρες των δρομολογίων περνάνε πολύ εύκολα» μας ανέφερε ο Γιώργος Μαρμαρινός με τον οποίο μιλήσαμε στο τηλέφωνο μόλις έμαθε ότι κέρδισε στον διαγωνισμό. Όσο για το Φορτηγό&Μεταφορές; Μας ευχήθηκε καλή πορεία και να τον κρατάμε ενήμερο για ότι έχει σχέση με τον χώρο του φορτηγού, τα προβλήματα του κλάδου και τα νέα από τον χώρο των επαγγελματικών οχημάτων.

O διαγωνισμός συνεχίζεται και στο τεύχος Δεκεμβρίου. Στείλτε μας τα φωτορεπορτάζ σας, καινούργια ή και παλιά, σε ψηφιακές ή και χάρτινες φωτογραφίες στη διεύθυνση του περιοδικού. Ο καλύτερος κερδίζει!

Φορτηγό & Μεταφορές 59


ΣΥ Ν Ε Ν ΤΕ ΞΗ

FATSIOS:Layout 1 10/30/11 6:31 PM Page 2

ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΦΑΤΣΙΟΣ, πρόεδρος ΚΤΕΛ «Δεν υπάρχει θέμα απελευθέρωσης των ΚΤΕΛ!»

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Συνέντευξη : Νίκος Λιβανός

«Είμαι ξεκάθαρος. Δεν πρόκειται να γίνει καμία απελευθέρωση των ΚΤΕΛ. Είμαστε ένας υγιής κλάδος της ελληνικής οικονομίας και το έργο μας είναι διασφαλισμένο έως το 2019!» Ο κ. Σοφοκλής Φάτσιος, στην πρώτη συνέντευξη με το περιοδικό Φορτηγό&Μεταφορές, μας ανέφερε ότι τα ΚΤΕΛ έχουν διασφαλισμένη σύμβαση έως το 2019, ενώ ποτέ δεν τέθηκε θέμα από την Τρόικα για την απελευθέρωση του έργου τους.

κ. Φάτσιο, κυκλοφορεί έντονα η φήμη ότι μετά τα ταξί και τα φορτηγά επέρχεται και η απελευθέρωση των ΚΤΕΛ. Εσείς τι έχετε να πείτε σχετικά με αυτό και ποιες είναι οι πληροφορίες σας;

&

Μ

Όχι μόνο κ. Λιβανέ δεν υπάρχει κάποιο νέο σχετικά με την απελευθέρωση των ΚΤΕΛ αλλά και δεν τίθεται θέμα. Η σύμβαση μας ισχύει έως το 2019 και έως τότε δεν αλλάζει τίποτα με το καθεστώς των ΚΤΕΛ.

λονίκη κ.α. Πρέπει να αναφέρω ότι τα ΚΤΕΛ είναι μια δημόσια συγκοινωνία και εκτελούν κοινωνικό έργο. Τα ΚΤΕΛ είναι σήμερα από τους πιο υγιείς οικονομικά φορείς στην χώρα μας. Επίσης, τα ΚΤΕΛ δεν επιβαρύνουν το ελληνικό προϋπολογισμό. Λοιπόν, είμαι ξεκάθαρος και αναφέρω και σε όλους τους συναδέλφους μου στην ελληνική επικράτεια, ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή σχετικά με την σύμβαση έργου έως το 2019. Αλλά και μετά το 2019 δεν θα αλλάξει κάτι. Πως θα μπορέσει να γίνει απελευθέρωση και με ποιες προυποθέσεις; Είναι εύκολο κάποιος να πάρει ένα πούλμαν και να εκτελεί υπεραστικές συγκοινωνίες; Όχι. Πρέπει να έχει υποδομές, σταθμούς κ.α. Μόνο εμείς έχουμε αυτή τη δυνατότητα και όπως προανέφερα είμαστε ένας υγιής οικονομικά κλάδος, πάρα το γεγονός ότι μεταφέρουμε κάποιες κοινωνικές ομάδες ανθρώπων, δωρεάν χωρίς να έχουμε πάρει καμία επιδότηση. Η μόνο επιδότηση είναι αυτή που πήραμε για την αντικατάσταση των λεωφορείων.

ΓΟ

Δηλαδή, δεν έχει τεθεί θέμα από την Τρόικα σχετικά με την απελευθέρωση των ΚΤΕΛ;

Φ Ο ΡΤ Η

Το μόνο που έχει ζητήσει η Τρόικα είναι μια έκθεση η οποία θα καταγράφει την λειτουργία των ΚΤΕΛ στην χώρα μας. Αυτό είναι και τίποτα άλλο. Δεν υπήρξε καμία ενόχληση από το Υπουργείο επάνω σε αυτό. Εδώ, πρέπει να αναφέρω ότι αν γινόταν κάτι τέτοιο θα άγγιζε τον ΟΑΣΑ στην Αθήνα, τον ΟΑΣΘ στη Θεσσα-

60 Φορτηγό & Μεταφορές


ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

FATSIOS:Layout 1 10/30/11 6:31 PM Page 3

Μ

κ. Φάτσιο σήμερα το κράτος σας χρωστάει αρκετά χρήματα Συνεχίζονται οι ανανεώσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων από την αντικατάσταση των λεωφορείων σας με καινούργια. σας σε όλη την χώρα; Για πόσα χρήματα μιλάμε και τι νεότερο έχετε; Τα ΚΤΕΛ δεν σταματούν να ανανεώνουν τις κτιριακές υπο-

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Όντως, εδώ υπάρχει ένα σοβαρό θέμα με τα χρήματα που περιμένουμε από τις επιδοτήσεις, που πήραμε για τις αντικατάσταση 552 λεωφορείων. Είναι μια σοβαρή οικονομική εκρεμμότητα από το 2009. Είναι ένα ποσό 42 εκ. ευρώ , το οποίο το έχουν πληρώσει οι αυτοκινητιστές – ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ. Ο κ. Μαγκριώτης έχει αναγνωρίσει το θέμα και μας ανέφερε ότι το κράτος αναζητά αυτά τα χρήματα ώστε να τα καταβάλλει σε όσους αγόρασαν καινούργιο πούλμαν.Όμως, εμείς έχουμε προβεί και σε αγωγές, διότι, υπάρχει μεγάλη πίεση για κατασχέσεις λεωφορείων από τις τράπεζες.

δομές τους. Και αυτό γίνεται με δικά μας χρήματα. Στόχος μας είναι η συνεχής αναβάθμιση των υπηρεσιών μας προς το επιβατικό κοινό. Σήμερα, στην Ελλάδα τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ έχουν μέσο όρο ηλικίας 8-9 χρόνια. Είναι δηλαδή, ο πιο σύγχρονος και πιο νέος στόλος που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη σε επίπεδο δημόσιων συγκοινωνιών. Εδώ, πρέπει να αναφέρουμε ότι τα ΚΤΕΛ ουδέποτε κάνανε απεργία, εις βάρος του πολίτη.

Φορτηγό & Μεταφορές 61


Θ Ε Μ Α

LEOFOREIA:Layout 1 10/31/11 10:44 AM Page 2

Η Scania στο Busworld Kortrijk 2011

Scania Citywide LF και LE - ολοκαίνουργια οικογένεια αστικών και ημιαστικών λεωφορείων Τα λεωφορεία Scania Citywide είναι μια νέα σειρά λεωφορείων χαμηλού δαπέδου και χαμηλής-εισόδου με διακριτικό και φιλικό σχεδιασμό που είναι άμεσα αναγνωρίσιμα σε ένα αστικό περιβάλλον. Το εσωτερικό έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι θερμό και να καλωσορίζει τους επιβάτες. Η προηγμένη εργονομία θα εκτιμηθεί δεόντως από τους οδηγούς ενώ το προαιρετικά ρυθμιζόμενο ταμπλό συμμορφώνεται με τα γερμανικά πρότυπα. Οι διαθέσιμοι κινητήρες είναι πετρελαίου, biodiesel, αερίου, βιοαερίων και αιθανόλης. Τα λεωφορεία χτίζονται εξ ολοκλήρου από το αλουμίνιο για να έχουν μειωμένο βάρος και να διευκολύνουν την ανακύκλωσή τους με το πέρας του κύκλου ζωής τους.

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Τέσσερα οχήματα ήταν στην επίδειξη στο περίπτερο της Scania στη φετινή Busworld. Το Scania Citywide – μοντέλα επίδειξης LE και LF - είναι μια νέα οικογένεια μοντέρνων αστικών και ημι-αστικών λεωφορείων που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το θέμα του στυλ, στο οποίο το Scania Touring πρωτοστατεί. Το νέο λεωφορείο Scania OmniExpress 3.20, που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο αυτού του έτος, ήταν επίσης στην έκθεση.

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

Scania OmniExpress 3.20

Scania Touring HD – ανταγωνιστικά λεωφορεία δύο και τριών-αξόνων Τα τουριστικά πούλμαν Scania Touring με ψηλό δάπεδο (HD) με δύο ή τρεις άξονες εγκαινίασαν την έναρξη μιας νέας γενεάς λεωφορείων και επιβατηγών οχημάτων από τη Scania όταν λανσαρίστηκαν στην έκθεση της Busworld το 2009. Σχεδιασμένα από Scania και χτισμένα με υψηλά πρότυπα και σε συνεργασία με τη Higer στη Σαγκάη, Κίνα, αυτό το λεωφορείο είναι ένα από τα θεμέλια της στρατηγικής επέκτασης της Scania. Όλα τα εξαρτήματα και οι υπηρεσίες παρέχονται μέσω των κανονικών πωλήσεων της Scania και του δικτύου των συνεργείων της.

62 Φορτηγό & Μεταφορές

Το Scania OmniExpress 3.20 είναι ένα νέο λεωφορείο στην αναπτυσσόμενη αγορά των μικρών και μεσαίων συχνών διαδρομών στην Ευρώπη. Αυτό το δύο ή τριών αξόνων λεωφορείο μπορεί να προσαρμοστεί ουσιαστικά στις απαιτήσεις οποιουδήποτε επιχειρηματία-οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων μηκών που ποικίλλουν από 11 έως 14.9 μέτρα, με μέχρι 67 επιβάτες και περίπου 30 διαφορετικά εσωτερικές διαμορφώσεις. Οι EEV ή EURO 5 κινητήρες του κυμαίνονται από 230 έως 440 HP. Φυσικά και αυτοί οι κινητήρες, όπως και όλοι που η Scania προσφέρει, δύναται να λειτουργήσουν και με εναλλακτικά καύσιμα όπως με biodiesel ή αιθανόλη. Επιπρόσθετα η επιλογή Ecolution από τη Scania μειώνει τις εκπομπές του CO2 ουσιαστικά, για επιχειρηματίες-οργανισμούς με έντονες τάσεις στην περιβαλλοντική πολιτική.


POAYS:Layout 1 10/31/11 11:22 PM Page 2

ΠΟΑΥΣ: ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΠΟΡΝΟΤΑΙΝΙΑΣ ΣΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ !

Η

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Πανελλαδική Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών διέψευσε τα συκοφαντικά κείμενα τα οποία αναρτήθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου από το διαδίκτυο και συγκεκριμένα sites τα οποία ανέφεραν ότι γυρίστηκε σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ ΘεσσαλονίΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗΣ κης και κατά τη διάρΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΩΝ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓκειας δρομολογίου ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (Π.Ο.Α.Υ.Σ.), ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΝΑΡΤΗΘΕΝΤΩΝ ΣΤΟ από την Θεσσαλονίκη ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΑΡ’ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ ΘΕΣΣΑστην Αθήνα πορνοταιΛΟΝIΚΗΣ νία με γνωστή πορνοστάρ! Σύμφωνα με την είδηση – που αναρτήΤην 5-10-2011 αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο κείμενα συνοδευόμενα και από φωτοθηκε στο διαδίκτυο – η γραφίες, αγνώστου δράστη κατά τα οποία, δήθεν «ένα απίστευτο περιστατικό σηταινία γυρίστηκε μπρομειώθηκε σε λεωφορείο ΚΤΕΛ της γραμμής “Θεσσαλονίκη-Αθήνα”. Γυριζόταν στά στα μάτια των επιπορνοταινία υπό τη μορφή homevideo μπροστά στα έκπληκτα μάτια των υπόλοιπων βατών οι οποίοι έπαεπιβατών και του οδηγού»....«Επιβάτες και οδηγός του λεωφορείου της γραμμής θαν σοκ! Η ανακοί“Θεσσαλονίκη - Αθήνα” έπαθαν σοκ!» και άλλα παρόμοια. Εμφανίζεται δηλαδή, δήθεν, λεωφορείο της ΚΤΕΛ Ν. Θεσσαλονίκης Α.Ε. κατά την εκτέλεση του δρομονωση έχει ως εξής:

Φ Ο ΡΤ Η

λογίου, πλήρες επιβατών, ως τόπος αισχρής ακολασίας. Τα εν λόγω κείμενα και δημοσιεύσεις είναι ψευδή και συκοφαντικά και το καταγελούμε με οργή και αγανάκτηση. Με το κείμενο αυτό είναι προφανές ότι ο άγνωστος και ταπεινός συκοφάντης επιχειρεί να πλήξει το κύρος των Υπεραστικών ΚΤΕΛ. Το λόγο δεν τον γνωρίζουμε, οπωσδήποτε όμως έχει βαθύτερα άνομα συμφέροντα και ίσως να υποκρύπτεται και κάποιος αθέμιτος ανταγωνισμός. Η προσπάθεια του κακοποιού αυτού πέφτει στο κενό, διότι τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ αποτελούν έναν από τους πλέον υγιείς Οργανισμούς της πατρίδος μας και τούτο οφείλεται στη νομιμότητα, τη συνέπεια και την ηθική τάξη που κυριαρχούν σ’ αυτόν. Επιτελούν δε τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ τεράστιο κοινωνικό έργο το οποίο παρά τις σημερινές δραματικές οικονομικές συνθήκες δεν το έχουν περιορίσει αλλά το συντηρούν με σκληρή εργασία των μετόχων, ενώ παράλληλα με οικονομικό κόστος διατηρούν και όλες τις θέσεις εργασίας. Με την παρούσα αποκρούονται και πάλι τα ως άνω αηδή δημοσιεύματα ως τελείως αναληθή και γραφέντων εν γνώσει της αναληθείας, συκοφαντικά και κακόβουλα, δηλώνουμε δε ότι επιφυλασσόμεθα παντός δικαιώματός μας κατά του ή των συκοφαντών, τους οποίους θα προσπαθήσουμε να αποκαλύψουμε για να δώσουν λόγο στη δικαιοσύνη. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Δ.Σ. ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΦΑΤΣΙΟΣ

Φορτηγό & Μεταφορές 63


Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

002_STERGIDUIS:Layout 1 10/31/11 11:12 AM Page 1


Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

002_STERGIDUIS:Layout 1 10/31/11 11:12 AM Page 2


002_MYTHLINAIOS:Layout 1 10/31/11 11:30 PM Page 2

ΑΝΤΙΚΛΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ BLAU

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Από την εταιρία Αφοί Μυτιληναίου Τέλος στην διαρροή, τέλος στην κλοπή καυσίμων! ι εκτεταμένες δοκιμές των κατασκευαστών και ιδιαίτερα της BLAU αλλά και οι εμπειρίες των αυτοκινητιστών έχουν δείξει ότι τα περισσότερα καπάκια των καυσίμων δεν είναι σταθερά. Εξαιτίας αυτού μπορεί να προκληθεί μεγάλη απώλεια καυσίμου, από πιθανή διαρροή. Ακόμη, σε περίπτωση ενός ατυχήματος, μπορεί να προκληθεί ρύπανση του περιβάλλοντος. Επίσης, τα συγκεκριμένα καπάκια μπορούν εύκολα να παραβιαστούν και να γίνει ανεπιθύμητη αφαίρεση και κλοπή καυσίμου.

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

Ο

Η λύση είναι τα σύγχρονα, αντικλεπτικά συστήματα καυσίμων που προσφέρει η εταιρία BLAU. Το νέο καινοτόμο αντικλεπτικό σύστημα καυσίμων της εταιρίας BLAU είναι σύμφωνο με τις οδηγίες που ισχύουν σε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.

Το μεγάλο ατού των συγκεκριμένων συστημάτων καυσίμων της BLAU είναι ότι προσαρμόζονται γρήγορα και εύκολα στον λαιμό των ρεζερβουάρ, είτε με περτσίνια είτε με βίδες και ανάλογα το μοντέλο. Ακόμη, χάρη στο αντικλεπτικό σύστημα τους, είναι πολύ δύσκολη η παραβίαση τους. Η εταιρεία Αφοί Μυτηλιναίου διαθέτει μεγάλη γκάμα στα συγκεκριμένα αντικλεπτικά συστήματα για όλα τα μοντέλα. 66 Φορτηγό & Μεταφορές

Που θα τις βρείτε Αφοί Μυτιληναίου Πόντου 9, Β’ ΚΤΕΟ Θεσσαλονίκη 2310-753 878 www.mytilinaios.gr


Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

MITILINAIOS:Layout 1 10/31/11 11:36 AM Page 1


Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

SAVVATIS:Layout 1 10/31/11 11:38 AM Page 1


Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

SAVVATIS:Layout 1 10/31/11 11:38 AM Page 2


SYNERGEIO SARAKAKIS:Layout 1 10/30/11 6:50 PM Page 2

VOLVO SARACAKIS ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Τα έχει όλα!

Επισκεπτόμαστε τις εντυπωσιακές και πλήρως οργανωμένες εγκαταστάσεις της εταιρείας Volvo Saracakis στο

Μ

Καλοχώρι Θεσσαλονίκης όπου ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, κ. Θανάσης Παντάκης μας δίνει χρήσιμες

&

πληροφορίες για το τμήμα του σέρβις, των ανταλλακτικών και γενικότερα της εξυπηρέτησης των πελατών για

ΓΟ

τα φορτηγά και τα λεωφορεία Volvo, φορτηγά Renault και το Mitsubishi Canter. κ. Παντσάκη θα μας πείτε λίγα λόγια για το συνεργείο της Volvo Saracakis στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης;

Φ Ο ΡΤ Η

Οι εγκαταστάσεις της Volvo Saracakis, περιλαμβάνουν κυριολεκτικά τα πάντα. Τόσο στην αγορά καινούργιου φορτηγού όσο και στην επισκευή και τον τομέα των ανταλλακτικών. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε κομβικό σημείο για τους επαγγελματίες οδηγούς και μεταφορείς. Βρισκόμαστε στην περιοχή του Καλοχωρίου, δίπλα στην Εθνική οδό, πολύ κοντά στην περιφερειακή της Θεσσαλονίκης και την Εγνατία οδό. Εκτός από το τμήμα πωλήσεων, στον τομέα της επισκευής μπορούμε να καλύψουμε κάθε μικρή ή μεγάλη βλάβη, να επισκευάσουμε μικρά η μεγάλα φορτηγά. Οι επισκευές που μπορούμε να καλύψουμε είναι μηχανολογικές, ηλεκτρολογικές, φανοποιεία κ.α.

Ένας επαγγελματίας που θα έρθει στο συνεργείο σας, πρέπει να κλείσει ραντεβού ή όχι; Μπορεί να γίνει με ραντεβού αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείουμε κάποιους πελάτες που θα χρειαστούν μια έκτακτη επισκευή.

Ποιες μάρκες καλύπτεται στον τομέα του σέρβις; Ναι, στον χώρο του σέρβις μπορούμε να καλύψουμε τα φορτηγά και τα λεωφορεία Volvo, φορτηγά Renault, το Mitsubishi Canter, καθώς και μηχανήματα έργων Volvo. 70 Φορτηγό & Μεταφορές


ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

SYNERGEIO SARAKAKIS:Layout 1 10/30/11 6:50 PM Page 3

Διαθέτετε και γκάμα ανταλλακτικών…

Μ

Όπως είδατε διαθέτουμε μια πληρέστατη γκάμα στις αποθήκες των ανταλλακτικών, με στόχο να μην περιμένουμε το ανταλλακτικό και φυσικά ο επαγγελματίας μεταφορέας να μην καθυστερεί και χάνει πολύτιμο χρόνο από την δουλειά του.

&

Πόσα φορτηγά, μικρά και μεγάλα μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα ;

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

Ο χώρος του συνεργείου είναι σε θέση να εξυπηρετήσει 25 οχήματα ταυτόχρονα, ενώ ο συνολικός αριθμός σε καθημερινή βάση ποικίλλει, ανάλογα με το φόρτο εργασίας και μπορεί να υπολογιστεί μόνο κατά προσέγγιση. Προσφέρουμε ένα πλήρες πακέτο after sales υπηρεσιών, με υπο service για τη σωστή συντήρηση των οχημάτων και φυσικά οτιδήποτε κρίνεται απαραίτητο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.

Φορτηγό & Μεταφορές 71


Χ Ρ Η ΣΤ ΙΚ Α

SIMBOYLES XEIMONAS:Layout 1 10/31/11 11:37 PM Page 2

ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΣΕΚ – ΑΠ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Των φρονίμων τα παιδιά…!

Τι πρέπει να προσέξουμε πριν ξεκινήσουμε για ένα μεγάλο δρομολόγιο; Ποιος ο ρόλος των συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας όταν επικρατούν πολικές θερμοκρασίες και τι πρέπει να γνωρίζουμε για το μπλοκέ διαφορικό; Πόσο επικίνδυνοι είναι οι πλευρικοί άνεμοι και πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε με την ομίχλη; ΤΣΕΚ ΣΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ : ΧΑΛΑΝΕ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ

Το πέλμα των ελαστικών πρέπει να είναι το επιθυμητό που προβλέπει ο κατασκευαστής. Για την πίεση των ελαστικών ( μπορείτε να συμβουλευτείτε το ειδικό αφιέρωμα της MICHELIN στις σελίδες 18 και 19) οι επαγγελματίες οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί σε κάθε δρομολόγιο. Ελέγξτε το βάθος πέλματος των ελαστικών το οποίο βοηθά στην πρόληψη της ολίσθησης, υδρολίσθησης και στο σκάσιμο των ελαστικών.

Τα ηλεκτρικά συστήματα είναι πιο ευπαθή τον χειμώνα και ιδιαίτερα με τις χαμηλές θερμοκρασίες. Το πιο σημαντικό τσεκάρισμα πρέπει να γίνει στην μπαταρία του φορτηγού. Πρώτον, πρέπει να βλέπουμε την στάθμη στη υγρά της μπαταρίας εφόσον αυτή δεν είναι κλειστού τύπου. Υπο φυσιολογικές συνθήκες χρήσης δεν χρειάζεται συμπλήρωμα με απεσταγμένο νερό. Ωστόσο, ένας περιοδικός έλεγχος είναι απαραίτητος, για να ελέγξετε την απόδοση μέσα απο τον οπτικό δείκτη ελέγχου, που βρίσκεται στο

72 Φορτηγό & Μεταφορές


SIMBOYLES XEIMONAS:Layout 1 10/31/11 11:37 PM Page 3

καπάκι της μπαταρίας, που πρέπει να έχει σκούρα απόχρωση, με πράσινη περιοχή στο κέντρο. Μια μπαταρία που διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα με φόρτιση κάτω του 50%, καταστρέφεται λόγω θειαφισμού, μειώνει την επίδοση και την συμπεριφορά στην εκκίνηση και είναι περισσότερο ευάλωτη στον παγετό.

ΜΠΛΟΚΕ ΔΙΑΦΟΡΙΚΟ Ή ΑΠΛΟ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Τα διαφορικά είναι τα εξαρτήματα τα οποία επιβαρύνονται όσο κανένα άλλο εξάρτημα επάνω στο φορτηγό. Τα σύγχρονα φορτηγά χρησιμοποιούν μπλοκέ διαφορικό. Ένα τσεκάρισμα στο συνεργείο πρέπει να γίνεται πριν τον χειμώνα. Επίσης, θα πρέπει να ελέγχονται οι σταυροί στα διαφορικά, η λίπανση κ.α. Ιδιαίτερα τον χειμώνα με τις λάσπες τα διαφορικά χρειάζονται συχνά καθάρισμα. Αυτό πρέπει να γίνεται με μεγαλύτερη συχνότητα στα φορτηγά που χρησιμοποιούνται για εργοταξιακή χρήση.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΔΗΣΗΣ

τον κίνδυνο απώλειας της πρόσφυσης του φορτηγού. Πολλά φορτηγά χρησιμοποιούν το EBS . Πρόκειται για ένα ηλεκτρoνικά ελεγχόμενο σύστημα αντιμπλοκ με δισκόφρενα, με υψηλή απόδοση φρένων και άμεση επενέργεια χάρη στην ηλεκτρονική μετάδοση του σήματος. Το EBS αυξάνει την οδική ασφάλεια για πλαίσιο και συνδυασμούς επικαθήμενων / ρυμουλκούμενων. Τα φρένα τροχών συνεργάζονται με τα βοηθητικά φρένα, για τη βελτίωση της ασφάλειας αλλά και της απόδοσης. Στην ασφάλεια συμβάλει σημαντικά και το ηλεκτρονικό Πρόγραμμα Ευστάθειας (ESP).

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

Πολύ σημαντικό είναι το τσεκάρισμα όλων των σημείων στο σύστημα πέδησης. Τα υγρά φρένων αλλά και το αντιπηκτικό υγρό πρέπει να ελέγχονται συχνά τόσο από τους τεχνικούς όσο και από τους οδηγούς. Άλλο ένα στοιχείο είναι ότι το αλάτι που υπάρχει στους δρόμους, μπορεί να φθείρει ή και να καταστρέψει πολλά συστήματα – πχ μαρκούτσια – με αποτέλεσμα να προκαλούνται διαρροές.

ΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕ ΟΜΙΧΛΗ –Ελαττώστε ταχύτητα. Αν βλέπετε φώτα πορείας ή πίσω φώτα ελαττώστε και άλλο την ταχύτητά σας. Ένας οδηγός μπορεί να οδηγεί στο κέντρο του δρόμου ή μπορεί να έχει σταματήσει ή μόλις να κινείται. –Οδηγείτε με τα φώτα πορείας σας ρυθμισμένα σε θαμπό φως, ή χρησιμοποιήστε φώτα ομίχλης. –Μην υπερφορτώνετε τα φώτα πορείας σας. Μείνετε μέσα στα όρια του οπτικού σας πεδίου. Μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε απότομα. Αν η ομίχλη είναι πολύ πυκνή, βγείτε από το δρόμο και σταματήστε.

ΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗΣ ΠΟΥ ΣΩΖΟΥΝ ΟΤΑΝ ΦΡΕΝΑΡΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΙΣΘΗΡΟ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑ ( ΒΡΟΧΗ, ΧΙΟΝΙ, ΠΑΓΟΣ) Η επιβράδυνση της νταλίκας ή του φορτηγού τον χειμώνα και όταν επικρατούν ολισθηρές συνθήκες γίνεται πολύ πιο δύσκολα. Όμως, τα σύγχρονα φορτηγά – χάρη στην χρήση του ABS, αλλά και των άλλων συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας – φρενάρουν με μεγαλύτερη ασφάλεια μειώνοντας σημαντικά

Όταν οδηγείτε σε έντονους ανέμους να έχετε υπόψη σας τα εξής: -Οι οδηγοί φορτηγών αλλά και των βαν και όσοι σύρουν τρέιλερ πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Οι πλευρικοί άνεμοι είναι ικανοί να ανατρέψουν την καρότσα του φορτηγού. Ελαττώστε την ταχύτητά σας και διορθώστε το τιμόνι σας όταν πηγαίνετε από μία προστατευμένη σε μια ανοικτή περιοχή . Η έντονη βροχή ή το χαλάζι πολλές φορές συνοδεύουν τους ισχυρούς ανέμους. Φορτηγό & Μεταφορές 73


Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

FRENOTEXNIKH:Layout 1 10/31/11 11:28 AM Page 1


ΝΕΑ_TEMBH_SCANIA:Layout 1 10/31/11 11:42 PM Page 2

Ν έα

ΤΕΜΠΗ – ΚΛΕΙΣΤΑ ΛΟΓΩ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Θα απαγορευτεί πλήρως η κυκλοφορία για 12 μέρες, από τις 14 έως τις 25 Νοεμβρίου

Η κυκλοφορία θα απαγορευτεί πλήρως για 12 μέρες, από τις 14 έως τις 25 Νοεμβρίου. Οι οδηγοί δεν θα πληρώνουν διόδια στους σταθμούς Γυρτώνης, Μακρυχωρίου, Πυργετού Λεπτοκαρυάς και Κλειδίου ενώ στους σταθμούς Μοσχοχωρίου και Λεπτοκαρυάς το αντίτιμο θα είναι μειωμένο.

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Σύμφωνα με την εταιρεία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, η οποία διαχειρίζεται τον οδικό άξονα των Τεμπών, από 1 Νοεμβρίου μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν εργασίες επιθεώρησης και συντήρησης των μέτρων βραχοπροστασίας στο συγκεκριμένο οδικό κομμάτι. Για την διευκόλυνση των οδηγών, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων θα γίνεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών που θα ανακοινωθούν από την Τροχαία της περιοχής.

Αναλυτικά, οι διακοπές της κυκλοφορίας θα είναι δίωρες και το πρόγραμμα έχει ως εξής:

&

Μ

-Στις 1,3,7,9,11 Νοεμβρίου από τις 6:00 έως τις 8:00 -Από 14 Νοεμβρίου στις 6:00 έως τις 25 Νοεμβρίου στις 20:00 (12 μέρες) -Από 26 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου για 2 μέρες από τις 6:00 έως τις 8:00 (Δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα οι ακριβείς ημερομηνίες).

ΓΟ

SCANIA TOP TEAM

Φ Ο ΡΤ Η

Η ανάδειξη της καλύτερης ομάδας μηχανικών Εξουσιοδοτημένων Συνεργείων SCANIA Τoν προηγούμενο μήνα, πραγματοποιήθηκε μέσω της ιστοσελίδας εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης της Scania TMS, ο τέταρτος διαγωνισμός SCANIA TOP TEAM για την ανάδειξη της καλύτερης ομάδας μηχανικών Εξουσιοδοτημένων Συνεργείων SCANIA. Ο διαγωνισμός, που αποτελεί θεσμό για την SCANIA και ξεκίνησε το 2003 σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελεί και έναν έμμεσο τρόπο προώθησης της τεχνικής εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης της ομαδικότητας μεταξύ των μηχανικών και του τμήματος ανταλλακτικών. Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μόνο μηχανικοί και υπάλληλοι του τμήματος ανταλλακτικών, με τον περιορισμό να μην έχουν διοικητικά καθήκοντα πχ εργοδηγοί. Κάθε ομάδα αποτελείται από 3-5 μέλη. Η ομάδα πρέπει να έχει πολύ καλή τεχνική κατάρτιση, γνώση ανταλλακτικών και όλων των διαδικασιών ενός συνεργείου. Πρακτικά πρέπει να καλύπτει όλη την καθημερινή δραστηριότητα ενός συνεργείου. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τρεις φάσεις, στις οποίες πρέπει να απαντηθούν 50 ερωτήσεις σε χρονικό διάστημα μιας ώρας. Οι ομάδες έχουν στην διάθεσή τους όλη την τεχνική βιβλιογραφία και τα διαγνωστικά προγράμματα, τα οποία χρησιμοποιούν καθημερινά στο συνεργείο.Μετά την ολοκλήρωση του τελικού του διαγωνισμού Top Team, η καλύτερη ομάδα μηχανικών συνεργείων Scania για το 2011 είναι η Griffins- Skantrak.

Φορτηγό & Μεταφορές 75


DERVISHS_YPERKATASKEYES:Layout 1 10/31/11 11:28 PM Page 2

ΥΠΕΡΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Α. & Ι. ΔΕΡΒΙΣΗΣ Ο.Ε.

Φ Ο ΡΤ Η

Με γνώση και εμπειρία

Η Α. & Ι. ΔΕΡΒΙΣΗΣ Ο.Ε. ιδρύθηκε το 1976 με αποκλειστική δραστηριότητα την κατασκευή ισοθερμικών θαλάμων. Το 1996 ήταν η πρώτη ελληνική εταιρία που απέκτησε με επιτυχία στο Μόναχο της Γερμανίας το πιστοποιητικό καταλληλότητας για την μεταφορά τροφίμων με πιστοποίηση ΑΤΡ κλάσης FRC (-20C). Η πολυετή συνεργασία με την εταιρεία Thermο King έχει δώσει την πολύτιμη τεχνογνωσία και εμπειρία στην επιλογή και τοποθέτηση των ψυκτικών μηχανημάτων που θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του κάθε επαγγελματία. Τα ψυκτικά μηχανήματα Thermο King τοποθετούνται από το έμπειρο προσωπικό της εταιρείας το οποίο ενισχύει το θάλαμο και δημιουργεί τα απαιτούμενα εσωτερικά λούκια. Κατόπιν δοκιμάζονται ώστε να καλύπτουν τις απαιτήσεις ασφαλούς λειτουργίας και να πιστοποιείται το προϊόν με ATP από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

ΙΣΟΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΙΒΩΤΑΜΑΞΕΣ Για την κατασκευή χρησιμοποιούνται panel τύπου sandwitch ενιαίου μήκους. Τα πολυεστερικά φύλλα έχουν πάχος 3 mm Fiberglass για να εξασφαλίζεται η αντοχή τους στο χρόνο. Το μονωτικό υλικό είναι πολυουρεθάνη υψηλής αντοχής ειδικού βάρους 45 kg/τμ. 76 Φορτηγό & Μεταφορές

Εξωτερικά περιφερειακά του θαλάμου τοποθετούνται μοντέρνες κορνίζες αλουμινίου με ταινίες 3 μέτρων σύμφωνα με τους κανόνες του Κ.Ο.Κ. Στο τελάρο του θαλάμου διαμορφώνεται ειδικό προφίλ για την τοποθέτηση των πίσω θυρών. Μετά τη συγκόλληση, το τελάρο ασταρώνεται και βάφεται με ηλεκτροστατική βαφή. Στο πάτωμα τοποθετείται αντιολισθητικό πλακάζ 20 mm με ειδική επεξεργασία ή πλακάζ θαλάσσης με επίστρωση τριών στρώσεων


DERVISHS_YPERKATASKEYES:Layout 1 10/31/11 11:28 PM Page 3

Fiberglass για την προστασία κατά τον καθαρισμό του θαλάμου. H κατασκευή του ισοθερμικού θαλάμου (κόφας) βασίζεται στις προδιαγραφές FNA του ATP. Η εταιρεία μας δραστηριοποιείται σε όλες τις δυνατές εφαρμογές κατασκευής ανοικτών αμαξωμάτων για κάθε είδους μεταφορές (γενικές ή ειδικές).

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

• Ανοικτές κιβωτάμαξες με ανακλινόμενα ή μη πλαϊνά αλουμινίου και μεταλλικά. • Κιβωτάμαξες με μουσαμά σταθερό ή συρόμενο για κάθε τύπου φόρτωση. • Ανοικτές πλατφόρμες για ειδικές μεταφορές καθώς και συρταρωτές πλατφόρμες για μεταφορά οχημάτων. • Ανατρεπόμενες κιβωτάμαξες απλής ή τριπλής ανατροπής Κλείστρα και μεντεσέδες είναι εισαγωγής ανοξείδωτα. Τα πλαϊνά του θαλάμου ενισχύονται στα σημεία όπου μπορεί να τοποθετηθούν δέστρες και η φάσα προστασίας από αλουμίνιο εσωτερικά των πλαϊνών.

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ΚΟΦΕΣ

Η Α. & Ι. ΔΕΡΒΙΣΗΣ συνεργάζεται με τον Ιταλικό οίκο FURGOKIT για την κατασκευή κλειστών αμαξωμάτων αλουμινίου που χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα γενικών και ειδικών μεταφορών όπως ρούχα, έπιπλα κ.λ.π. Οι κατασκευές καλύπτουν όλες τις διαστάσεις που απαιτούνται από τις ανάγκες του επαγγελματία. Παράλληλα τα χρησιμοποιούμενα υλικά είναι αρίστης ποιότητας για να εξασφαλίζεται στιβαρή κατασκευή και μεγάλη οικονομία βάρους. Τα κλειστά αμαξώματα αλουμινίου δεν φέρουν συγκολλημένα μέρη και κατ’ αυτό τον τρόπο έχουν πολύ χαμηλό κόστος επισκευής. Τα χρησιμοποιούμενα υλικά είναι εξολοκλήρου από αλουμίνιο και INOX με αποτέλεσμα να έχουν άριστη αντοχή στην διάβρωση. Επίσης - σε συνεργασία με τον Ιταλικό οίκο OLYMPUS - η εταιρεία μας κατασκευάζει ισοθερμικά κλειστά αμαξώματα με προδιαγραφές ATP για την μεταφορά ευπαθών προϊόντων όπως: • Προϊόντα αρτοποιείου • Εμφιαλωμένα νερά • Ξηροί καρποί • Μη ευπαθή συσκευασμένα τρόφιμα • Άνθη – φυτά κ.λ.π.

Φορτηγό & Μεταφορές 77


Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

TSIADIMOS:Layout 1 10/31/11 11:41 AM Page 1


Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

PROTEUS:Layout 1 10/31/11 11:42 AM Page 1


Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

PETROUDIS -MELIOPOULOS:Layout 1 10/31/11 11:45 AM Page 1


Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

DERVISHS AD:Layout 1 10/31/11 11:46 AM Page 1


Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

DRIMONITHS:Layout 1 10/31/11 11:47 AM Page 1


Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

MICHOS AD:Layout 1 10/31/11 11:48 AM Page 1


NEA_2:Layout 1 10/31/11 10:39 AM Page 2

ΝΕΟ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΦΟΡΤΗΓΟ ΑΠΟ ΤΗΝ MITSUBISHI

ΝΕΟ NISSAN NV400 Ξεκινά η εμπορική του καριέρα τους επόμενους μήνες

Τράκτορας με μειωμένη κατανάλωση 10%! Mitsubishi Fuso θα ρίξει τα επόμενα χρόνια ένα μεγάλο φορτηγό στην κατηγορία των βαρέων το οποίο θα είναι υβριδικό! Ναι, η ιαπωνική φίρμα ετοιμάζεται να παρουσιάσει στο διεθνές σαλόνι αυτοκινήτου στο Τόκιο στις αρχές Δεκεμβρίου το νέο Fuso Super Great HEV. Ήδη στο στρατηγείο των μηχανικών έχουν γίνει και οι πρώτες δοκιμές . Το πρώτο και

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Η

ο νέο NV400 αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική του καριέρα το επόμενο χρονικό διάστημα. Το νέο επαγγελματικό μοντέλο θα προσφέρεται σε εκδόσεις από 2.8 έως και 4.5 τόνους. Ο ωφέλιμος όγκος φόρτωσης θα κυμαίνεται από τα 8,0- 17,0 κ.μ. ενώ η Nissan έχει ανακοινώσει πως θα προσφέρονται κατευθείαν από το εργοστάσιο εκδόσεις Van, Combi (μεταφοράς προσωπικού), κιβωτάμαξες, ανατρεπόμενα κ.ά. Κάτω από το καπό του θα υπάρχει ένα νέο μοτέρ 2.3 λτ, προδιαγραφών Euro5 το οποίο θα προσφέρεται σε εκδόσεις 100, 125 και 150 ίππων Η προγραμματισμένη συντήρηση του είναι κάθε 40.000 χλμ. ή κάθε δύο έτη.

ΓΟ

&

Μ

Τ

Φ Ο ΡΤ Η

πιο σημαντικό στοιχείο για το νέο βαρύ φορτηγό είναι ότι επιτεύχθηκε μείωση της μέση κατανάλωσης καυσίμου τουλάχιστον κατά 10%! Το μυστικό της επιτυχίας του νέου φορτηγού είναι το υβριδικό σύστημα που συνδυάζει έναν πετρελαιοκινητήρα και ένας ηλεκτροκινητήρα από το Canter Eco Hybrid ( το τελευταίο παρουσιάστηκε το 2006 και σε ορισμένες αγορές διατίθεται στο εμπόριο). Κάτω από την καμπίνα υπάρχουν μπαταρίες ιόντων λιθίου που αποθηκεύουν την ενέργεια η οποία παράγεται από την χρήση του ηλεκτροκινητήρα.

84 Φορτηγό & Μεταφορές

ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΡΑΚΑΚΗ

VOLVO Εκπτώσεις στα ανταλλακτικά, τακάκια για FH από 162 ευρώ Ακόμη, πιο προσιτά έγιναν τα ανταλλακτικά φορτηγών Volvo. Σύμφωνα με τον Όμιλο επιχειρήσεων Σαρακάκη για τα μοντέλα FH και FM το σετ τακάκια κοστίζει 162 ευρώ, οι αερόφουσκες 19 ευρώ, το κιτ συμπλέκτη 915 ευρώ και το φίλτρο πετρελαίου 60 ευρώ.


Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

PAPAGIKAS:Layout 1 10/31/11 11:49 AM Page 1


Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

TSERVOULIS:Layout 1 10/31/11 11:50 AM Page 1


Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

MADAS:Layout 1 10/31/11 11:51 AM Page 1


Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

002_AGGELOGLOU:Layout 1 10/31/11 11:16 AM Page 1


ΝΕΑ_ISUZU-Diesel:Layout 1 10/30/11 6:37 PM Page 3

Η τιμή του Ντίζελ στην Ευρώπη

Isuzu D-Max Έτοιμο το νέο “θηρίο”

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Επιμέλεια: Μάνος Ράλλης

Το “Φορτηγό & Μεταφορές” θέλοντας να συμβάλει στον περιορισμό των εξόδων όσων Μεταφορικών Εταιρειών και όσων Οδηγών δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό συλλέγει και παραθέτει κάθε μήνα τη μέση τιμή του ντίζελ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι μπορείτε να είστε ενήμεροι για τις χώρες που είναι προσιτές και για όσες πρέπει να αποφεύγονται για φουλάρισμα. Η μέση τιμή στην Ευρώπη για τον Οκτώβριο (η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε στο μέσο του μήνα) κυμάνθηκε στα 1.429 ευρώ το λίτρο. Από τις χώρες που θα πρέπει να αποφεύγονται είναι οι Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Γερμανία, Ιταλία με τιμές κοντά και άνω του 1.50 ευρώ το λίτρο. Αντίθετα, αν κινείστε σε χώρες όπως Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Πολωνία και Ισπανία σπεύσατε καθώς η μέση τιμή του λίτρου ντίζελ ίσα που ξεπερνά τα 1.30 ευρώ το λίτρο.

την Ταϊλάνδη παρουσιάστηκε η νέα γενιά του Isuzu D-Max. Το “θηρίο” όπως το αποκαλούν στην Ελλάδα αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Isuzu με την General Motors η οποία θα έχει τη δική της εκδοχή, για την αγορά των ΗΠΑ, το Chevrolet Colorado. Από πλευράς εμφάνισης, το Isuzu D-Max έχει αποκτήσει νέα φωτιστικά σώματα καθώς και ανασχεδιασμένη μάσκα με περισσότερο νίκελ που ο συνδυασμός τους αυξάνει σημαντικά την αίσθηση πολυτέλειας ενώ παράλληλα βελτιώνει και την αεροδυναμική απόδοση. Στο εσωτερικό δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία μιας καμπίνας άνετης και λειτουργικής με ποιοτικά υλικά. Ξεχωριστό σημείο αποτελεί η μεγάλη οθόνη αφής του ηχοσυστήματος. Όσον αφορά τους κινητήρες, το D-Max θα εφοδιάζεται με κινητήρες ντίζελ 2.5 λίτρων με απόδοση 115 και 136 ίππους καθώς και με έναν, επίσης ντίζελ, χωρητικότητας 3 λίτρων και ισχύς 177 ίππων. Στα κιβώτια, πέραν του κλασικού μηχανικού θα υπάρχει και ένα αυτόματο για ευκολότερη καθημερινή συμβίωση.

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Μ

Σ

Μάνος Ράλλης

Χώρα Αυστρία Βέλγιο Τσεχία Δανία Εσθονία Φινλανδία Γαλλία Αγγλία Γερμανία Ελλάδα Ουγγαρία Ιρλανδία Ιταλία Λετονία Λιθουανία Λουξεμβούργο Μάλτα Ολλανδία Νορβηγία Πολωνία Πορτογαλία Σλοβακία Σλοβενία Ισπανία Σουηδία Ελβετία

Τιμή Ντίζελ € 1.36 1.38 1.47 1.53 1.31 1.37 1.48 1.60 1.47 1.39 1.42 1.43 1.46 1.28 1.29 1.19 1.31 1.43 1.73 1.28 1.41 1.35 1.25 1.31 1.62 1.50

Φορτηγό & Μεταφορές 89


SOMATEIA:Layout 1 10/31/11 11:53 AM Page 2

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ

Πανελλήνια Ομοσπονδία Αυτ/τών Δ.Χ. Μεταφοράς Υγρών Καυσίμων-Ασφάλτου & Χημικών Προϊόντων Λ. Καβάλας 71 Αιγάλεω Τηλ. 210-5448938 Ομοσπονδία Εθνικών και Διεθνών Μεταφορών Πατησίων 351 Τηλ. 210-2284201-2028891 fax. 210-2284368 Πανελλήνια Ομοσπονδία ΦΔΧ Ο Καραγωγέας Μαγνησίας 42 12242 Αιγάλεω Τηλ. 210-5912985 Σύνδεσμος Εταιριών Διεθνών Οδικών Μεταφορών Αχιλλέως 60 Τηλ. 210-5230753

Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτ/των Δ.Χ. Ν. Φωκίδος Τηλ. 22650-22474 Πανελλήνια Ομοσπονδία Καραγωγέων του Ν.530/70 "ΚΑΡΑΓΩΓΕΙΣ" Γούναρη 21-23 Πειραιάς Τηλ. 210-4226869

Σωματείο Επαγγελματικών Αυτ/στών Μεταφοράς Κρέατος (ΣΕΑΜΕΚ) ΟΚΛΑ Ρέντη Κτίριο Εμπορ. Γραφ. 2 18233 Αγ. Ιωάννης Ρέντης Τηλ. 210-4823979

Σωματείο Ιδιοκτητών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης Μετονιέρες Αττικής Μυλλερού 1 10436 Αθήνα Τηλ. 210-3216437

ΓΟ

Ομοσπονδία Προσωπικού Μεταφορών Ελλάδος Σωκράτους 41 Τηλ. 210-4221723

Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτ/των Σπ. Μπέκα 18 Σπάτα Τηλ. 210-6633226

Φ Ο ΡΤ Η

Ομοσπονδία Υπαλλήλων Προσωπικού Αυτ/τών Ελλάδος Μενάνδρου 5 Τηλ. 210-5241683 Σωματείο Αυτ/στών Διεθνών Μεταφορών "H ιερή ελιά" Πύδνας 1 Βοτανικός Τηλ. 210-3420638 Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ψυγείων Αυτ/των Ξενάρχου 4 Τηλ. 210-3463261

Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών (ΣΧΕΜ) Πειραιώς 4 Αθήνα Τηλ. 210-5231528 Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Αυτ/στών Ελλάδος Μενάνδρου 15-17 Τηλ. 210-3216437 Σύλλογος Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτ/των Ελεύθερης Ζώνης Ελεύθερη Ζώνη Πειραιώς Τηλ. 210-4631742

90 Φορτηγό & Μεταφορές

Σωματείο Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτ/των Ν. Αττικής "Ο Αγ. Παντελεήμων" Σερβίων 16 & Λ. Αθηνω΄ν 27 10447 Αθήνα Τηλ 210-3466416 fax 210-3464770 Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Επαγγελματιών Φορτηγών Αυτ/των Ν. Αττικής Σοφοκλέους 54 10553 Αθήνα 210-5246205

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Επαγγελματικών Φορτηγών Δημοσίας Χρήσεως Πειραιώς 4 Τηλ. 210-5234680

Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτ/των Μεταφοράς Αλεύρων Πειραιά Δ. Γούναρη 15 Πειραιάς Τηλ. 210-4177904

Μ

Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτ/στών Διεθνών Μεταφορών Ελλάδος Πατησίων 351 Τηλ. 210-2019760-62

Σύλλογος Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτ/των Τελωνείων & Ελεύθερης Ζώνης Πειραιά Δ. Γούναρη 21-23 Πειραιάς Τηλ 210-4126566

&

Σύνδεσμος Διεθνών Διαμεταφορέων Ελλάδος Λ. Συγγρού 137 Τηλ 210-9317941-42

Σωματείο Επαγγ/τιών Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτ/των (Σ.Ε.Ι.Φ.Α.Α.Π.) Β. Αμαλίας & Σπάρτης 92 Ν. Ιωνία Τηλ. 210-2794983-2772405 10ο χλμ Αθηνών Λαμίας Τ.Κ. 14451 Τηλ. 01-2818300 Σωματείο Επαγγ/τιών Ιδιοκτητών 3τονων Φορτηγών Αυτ/των (Σ.Ε.Ι.Τ.Φ.Α.) Ιωαννίνων 6 10444 Κολωνός Τηλ. 210-5130414-5138514 Κοινοπραξία Ψυγείων Αυτ/των "Αγ. Χριστόφορος" Ακτή Ιωνίας & Μπουμπουλίνας 18755 Κερατσίνι Τηλ. 210-4612577-4628007 Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων & Ενώσεων Ιδ/τών Ελαφρών Φορτηγών Αυτ/των Δ.Χ. (Π.Ο.Σ.Ε.Ι.Ε.Φ.Α.) "Η Ενωση" Ιωαννίνων 6 10444 Κολωνός Τηλ. 210-5138514 Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγ/τιών Μικρών Φορτηγών Αυτοκινήτων (Π.Ο.Ε.ΜΙ.Φ.Α.) Σερβίων 16 & Λ. Αθηνών 27 10447 Αθήνα Τηλ. 210-3466416 - fax. 210-03464770

Σύλλογος Ιδιοκτητών Ανατρεπόμενων Αυτ/των ΙΧ "Η ΠΡΟΟΔΟΣ" 28ης Οκτωβρίου 42 Αμπελόκηποι Θεσ/νίκη Τηλ. 2310-748218 Σωματείο Επαγγ/τιών Αυτ/στών Μεταφοράς Υγρών Καυσίμων 28ης Οκτωβρίου 14 Πλατεία Δημοκρατίας Θεσσαλονίκη Τηλ. 2310-537868 Σωματείο Ιδιοκτητών Φορτηγών Ανατρεπομένων Αυτ/των Λαχαναγορά 12 Θεσσαλονίκη Τηλ. 2310-753164

Ενωση Επαγγελματικών Μικρών Φορτηγών Αυτ/των Δ.Χ. Νόμου 1073 "Η Αναγέννηση" Φράγκων 26 54625 Θεσσαλονίκη 2310-534931-510049 Σωματείο Οδηγών Φορτηγών & Ψυγείων Αυτ/των Διεθνών Μεταφορών "Ο Παναχαϊκός" Γούναρη 2 26221 Πάτρα 2610-336980 Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτ/στών Θεσσαλίας (Ο.Φ.Α.Θ.) Κουταρέλια 12 38333 Βόλος Τηλ. 2421-34944-36980 Σύλλογος Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Βόλου Κουταρέλια 12 38333 Βόλος Τηλ. 24210-34944-36980 fax. 24210-20975 Σύνδεσμος Ιδιοκτητών ΦΔΧ "ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ" Εμμ. Ξάνθου 12 Ηράκλειο Τηλ. 2810-226993 fax. 2810-227823 IME "O ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ" Ψαχνά Ευβοίας Τηλ. 22280-23511-24705


ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

GRAMMADA:Layout 1 10/31/11 11:55 AM Page 1

VOLVO 460XL, MONT. 01-06, ABS,(AC)Retarder-intarder, Euro3, 460BHP, 650KHM.

VOLVO 460 EURO 4, MONT.04̀, 460bhp̈, ABS,E BS.

VOLVO FH 460XL, MONT.2004, 820KM, I-SHIFT-VEB

KRONE SD, 200KM, MONT. 07, ABS, EBS.

KRONE MONT̂.03 7300kgr,̀ 2,80.

KRONE SANH, MONT.08, 5500 2,85

MAN 480XXL .483bhp,AC , ABS Standklima, intarder, 520km

MERCEDES VARIO 814, EURO3, MONT. 04, 140bhp, 229km, Retarder, turbo, ABS.

Φ Ο ΡΤ Η

SCHMITZ, ΔΙΣΚΟΦΡΕΝΑ. ΤΕΜΠΕΛΗΣ

ΓΟ

&

Μ

SCANIA 124, 420, MONT.05, 750KM, 120 KYBIKA.7.30+8.20

MERCEDES Atego 1518, MONT. 2004, 250km, 6.20m,

VOLVO FH460XL MONT. 04, 7,75+7,75

MERCEDES VARIO,MONT 2002 ABS, EURO3, A/C, 4.2m

MERCEDES Sprinter 413, MONT. 2001, EURO3 185KM, 4,20m.

MERCEDES VITO 108 CDI,MONT. ̂2003, 81.000 km,

MERCEDES ATEGO 818, MONT. , 20055,20m 285km, 4.080kgr.

LINDE T20 MONT. 01

MITSUBISHI,MONT. 2004,̈ 5ton.

MAN, 463, A.C INTARDER, MONT. 97

OPEL COMBO CLIMA,MONT. 2005, 101HP, ABS, EURO4.


ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

002_TOULOUMENIDIS:Layout 1 10/31/11 11:06 AM Page 1

MERCEDES 814D VARIO, MONΤΕΛΟ, 99, ΚΟΥΡΤΙΝΑ

MERCEDES 815D VARIO, MONΤΕΛΟ, 2004, FULL, EXTRA, CLIMA

MERCEDES ATEGO 1017

MERCEDES ATEGO 1828 THERMOKING

MERCEDES ATEGO 1217L KOFFER

MERCEDES ATEGO 1828L THERMOKING

MERCEDES ATEGO 1223L, MONΤΕΛΟ 2006,FULL_EXTRA,CLIMA

MERCEDES SPRINTER 413 CDI 05, ΨΥΓΕΙΟ, THERMOKING

MERCEDES VARIO 814D MONΤΕΛΟ 99, ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΠΟΡΤΑ

MERCEDES SPRINTER 311 CDI MON 03

Φ Ο ΡΤ Η

MERCEDES 815D VARIO, MONΤΕΛΟ, 2005, KOFFER

ΓΟ

&

Μ

MERCEDES ATEGO 815 II MONT 2005


002_TOULOUMENIDIS:Layout 1 10/31/11 11:06 AM Page 2

MERCEDES SPRINTER 311 MON 03

MERCEDES 410D MON 1995

MERCEDES SPRINTER 311 CDI MON 03

MERCEDES ATEGO 1823L MON 2002

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

ΨΥΓΕΙΟ FIAT SCUDO MONΤΕΛΟ 2004, CLIMA

MERCEDES SPRINTER 312D MON 2000 FULL EXTRA CLIMA

MERCEDES ATEGO1523L THERMOKING, MON 2000

MERCEDES ATEGO 823 MON 99, KAΡΟΤΣΑ 5 Μ

MERCEDES SPRINTER 313CDI MON 01 THERMOKING 400 MAX

VW LT 35 MON 05 FULL EXTRA CLIMA

MERCEDES ATEGO 1217L MONT 99

MERCEDES ATEGO 1523L MONT 2002,THERMOKING TS 300

Φ Ο ΡΤ Η

MERCEDES ATEGO 815 II MON 2005

ΓΟ

&

Μ

MERCEDES ΑΤΕGO 1223L MONΤΕΛΟ 2000, THERMOKING

MERCEDES ATEGO 1018 MONT 2003

MERCEDES ATEGO 1018L II MONT 2007


DIEYTHINSEIS:Layout 1 10/31/11 11:54 AM Page 2

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ VAN – VANETTE – ΕΛΑΦΡΑ ΦΟΡΤΗΓΑ – ΜΙΝΙ BUS CITROEN HELLAS ABEE

MITSUBISHI - ΙΑΣΩΝ ΑΕΒΕ

Λεωφόρος Κηφισίας 240-242, Χαλάνδρι - τηλ : 2106700000 info@citroen.gr www.citroen.gr

Λεωφόρος Αθηνών 71, Αθήνα – τηλ: 210 – 3483300 www.sarakakis.gr

NISSAN

- ΝΙΚ. Ι. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ ΑΕ

DAIHATSU - ΑΓΚΡΙΠΑΝ Α.Ε.Β.Ε. Ορφέως 111, Ρουφ Αθήνα τηλ: 210 - 3485000 info@daihatsu.gr

OPEL - GENERAL MOTORS HELLAS Α.Ε.

FIAT GROUP AUTOMOBILES HELLAS A.E. Λεωφ. Βουλιαγμένης 580Α, Αργυρούπολη τηλ: 2109988511 800-11-500-800, info@fiat.gr www.fiat.gr

Μ

FORD MOTOR ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε.

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Λεωφόρος Αθηνών 169, Αθήνα τηλ: 3479700 info@nissan.gr www.nissan.gr

Λεωφόρος Κηφισίας 56 & Δελφών 2 , Μαρούσι τηλ: 210 - 6164600 customer.assistance@gm.com www.opel.gr

PEUGEOT - ΛΑΪΟΝ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

Λεωφ. Κηφισού 138-140, Περιστέρι 2105761101-14 info@peugeot.gr www.peugeot.gr

ISUZU – Π.ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ,

RENAULT - PGA EΛΛΑΣ,

Φ Ο ΡΤ Η

ΓΟ

&

Κωνσταντινουπόλεως 4 & Γονατά , Περιστέρι τηλ: 210 – 5709900 info@ford.gr www.ford.gr

Αθήνα τηλ: Ιερά Οδός 96, τηλ: 210 – 3473300

IVECO – ΠΑΥΛΟΣ Ι. ΚΟΝΤΕΛΛΗΣ

Λεωφ. Κηφισίας 90 τηλ: 800-11 – 11011 www.renault.gr

TOYOTA ΕΛΛΑΣ

Ορφέως 113, Αθήνα τηλ: 210 - 3408800

MERCEDES – MERCEDES BENZ EΛΛΑΣ Θηβαίδος 20, Νέα Κηφισιάς τηλ: 210 – 210- 6296500 www.mercedes-benz.gr

MAZDA - ΕΛΜΑ ΑΕΒΕΑ Προσιδίππου 5 & Πολυκράτους 41, Αθήνα τηλ: 210 5156000 info@mazda.gr www.mazda.gr 94 Φορτηγό & Μεταφορές

Λ.Ηρακλείου 455, Αθήνα 210- 2808000 www.toyota.gr

VW – KOSMOCAR Λ.Βουλιαγμένης 566 , Αργυρούπολη, τηλ: 210 – 9981111


DIEYTHINSEIS:Layout 1 10/31/11 11:54 AM Page 3

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ – ΦΟΡΤΗΓΑ MAN ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ

ASTRA ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΠΑΝΟΣ ΑΒΕΤΕ, Βιομηχανική περιοχή Σίνδου Τηλ: 2310 – 586600

MAN ΕΛΛΑΣ Α.Ε

DAF

Ανδρέα Παπανδρέου 13, 15124 Μαρούσι τηλ: 210 - 6194800

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΑΕBE

PanergonA.Ε. ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ Κεντρικά Γραφεία Θέση Πάτημα,196 00 Μάνδρα Αττικής Τηλ.: , Fax: E-mail: sales_ath@panergon.gr

ΕΛΒΟ

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

Λεωφ. ΝΑΤΟ, Θέση Καλιστήρι 193 00 Ασπρόπυργος Aττικής Tηλ.: Fax: 210 5584212 www.sfakianakis.gr

NISSAN - ΝΙΚ. Ι. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ Α.Ε.

Τηλεφωνικό Κέντρο: 2310798426 Θέματα Εξυπηρέτησης Πελατών: e-mail: itsakirakis@elvo.gr Ανταλλακτικά:e-mail: dimitriadis@elvo.gr Email: info@elvo.gr

Λεωφ. Αθηνών 169, 104 47 Αθήνα τηλ: 210 – 3479700 Email: www.nissan.gr

HISPANO

OTOKAR

ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ, Ιερά Οδός 96-104, Τ.Κ.122 10, Αθήνα, Τηλ. +30 210 3499276 Fax. 210 3412893

ISUZU

RENAULT TRUCKS

Μ

ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ, Ιερά Οδός 96-104, Τ.Κ.122 10, Αθήνα, Τηλ. +30 210 3499276 Fax. 210 3412893

30ο χλμ. Θεσσαλονικης - Κιλκίς 61 100 Μάνδρες Τηλ: 23410 41 840 Fax. 23410 41 800 email: eurocar@eurocarhellas.com.gr

VDL BUS & COACH ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Ε.Π.Ε

ΓΟ

Ορφέως 113, Αθήνα τηλ: 210 - 3408800

&

VECO

Φ Ο ΡΤ Η

Λεωφόρος Αθηνών 218, 104 42 Αθήνα Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210 51 45 239 Τμήμα Πωλήσεων : sales@petropoulosgroup.gr After Sales Service : aftersales@petropoulosgroup.gr Τμήμα Ανταλλακτικών : parts@petropoulosgroup.gr

ΜΑΝ ΦΟΡΤΗΓΑ

MAN ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

Ανδρέα Παπανδρέου 13, 15124 Μαρούσι τηλ: 210 - 6194800

ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΑΒΕΤΕ Λ. Αεροδρομίου 29 192 00 Ελευσίνα Aττικής Τηλ.: , 55 65 042 Fax : 210 55 65 043 Τμ. Πωλήσεων Fax : 210 55 65 044 Συνεργείο Fax : 210 55 65 045 Τμ. Ανταλλακτικών www.neoplan.gr

ΑΔΕΛΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ Α.Ε.Β.Μ.Ε. Λεωφ. Αθηνών 71, 101 73 Αθήνα www.sarakakis.gr

SETRA ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΑΕ Θέση Παλαιοπαναγιάς - Κάντζα 17η έξοδος Αττικής οδού Τ.Κ. 19002, Παιανία Αττική Τηλ.: 210 34 27 000 Fax: 210 34 27 070

SCANIA ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ, Ιερά Οδός 96-104, Τ.Κ.122 10, Αθήνα, Τηλ. 210 3499276 Fax. +30 210 3412893 www.scaniagr.eu

TEMSA Panergon A.Ε Θέση Πάτημα, 19300, Μαγούλα Αττικής τηλ 210 – 210 – 5538620

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΑΕBE

VOLVO

Λεωφ. ΝΑΤΟ, Θέση Καλιστήρι 193 00 Ασπρόπυργος Aττικής Tηλ - Fax: 210 5584212 www.sfakianakis.gr

ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗ Α.Ε.Β. Λεωφ. Αθηνών 71, 101 73 Αθήνα τηλ : 210 – 3483300 www.sarakakis.gr

Φορτηγό & Μεταφορές 95


AGGELIES:Layout 1 10/31/11 5:04 PM Page 2

Πωλείται DAF 110, με καρότσα και πάτωμα για μεταφορά

Πωλείται THERMOKING LNDII 50 MAX με συντήρηση και κατάψυξη, είναι το 1994, φουσκάτο με υδραυλική πόρτα και διαθέτει και τσιγγέλια. 23310 51840.

ΕΤ ΑΦ Ο ΡΕ Σ

αυτοκινήτων με εργάτη. Το μικτό φορτίο του είναι 9.3 τόνους, και το ωφέλιμο 5.300 κιλά. Τιμή από 4.000 ευρώ, μοντέλο Τιμή 4000 ευρώ. Πληροφορίες, 23310 - 97111

OPEL COMBO ΣΕ ΑΡΙΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΤΡΑΚΑΡΙΣΤΟ ΑΓΡΑ-

DAF XF 45 7,5 ΤΟΝΩΝ 2003, σε πολύ καλή κατάσταση με υδραυλική πόρτα και κόφα 6,5 μέτρων. Υπάρχει δυνατότητα πώλησης σκέτου σασί ή αλλαγή της κόφας με θάλαμα ή καρότσα μουσαμά. Τιμή 14.000 ευρώ 2310 – 752220

ΤΖΟΥΝΙΣΤΟ ΧΡΩΜΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ FULL EXTRA ΠΟΡΤΑ ΠΛΑΙΝΗ -ΥΑΛΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΕΣ ΠΙΣΩ-ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ-ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΛΕΙΔΩΜΑ ΜΕ ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΜΟ-ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥΣ ΚΑΘΡΕΠΤΕΣ-2 ΑΕΡΟΣΑΚΟΥΣ-ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΟ RADIO/CD-ABS-ESP- ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΑ ΤΙΜΟΝΙΟΥ- τιμή 8.700 ευρώ H TIMΗ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΦΠΑ. Τηλ: 23730 -25950

Μ

Πωλείται τράκτορας SCANIA του 2001, με 480 ίππους, και

ΓΟ

&

περιλαμβάνει Intarder, Καμπίνα Υπνου, Κοτσαδόρος, ABS, Κλιματισμός(A/C), Ράδιοκασετ/νο. Τηλ – 23310 97111

Φ Ο ΡΤ Η

αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες,

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ - ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ – VAN – ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

Πωλείται Fiat Ducato Maxi, Υδραυλικό τιμόνι, Συναγερμός, Κλιματισμός (A/C) ,Ηλεκτρικά Παράθυρα - Καθρέπτες . Αερόσακους , Κ.Τ.Ε.Ο , Ελληνικό , Ιδιώτης. Τηλ: 6979 – 761564. Τιμή: 8.000 ευρώ

Πωλείται Fiat DOBLO 1.3 MJT DIESEL '08, με 76.000 χιλιόμετρα, είναι ατρακάριστο, Εισαγωγής, Ανταλλαγή, Υδραυλικό τιμόνι, Ηλεκτρικές Κλειδαριές, ABS, Καλοριφέρ, Ραδιοκασετ/νο, Turbo τηλ: 210 – 6470900 τιμή: 9.300 ευρώ

Scania R 500 HIGH LINE του 2005, Κλιματισμός(A/C), ABS, EBS, Intarder, Συναγερμός, Βιβλίο service, Θαλαμος KOGEL,Διαστασεις θαλαμου ύψος.7,40 πλάτος 2,47 και ύψςο .2,55 ψυκτικό THERMO-KING TS-500,σε αριστη κατασταση τηλ 22620 – 57170 SCANIA R164 480 6Χ2, φουσκάτο με δισκόφρενα, ζάντες

Πωλείται Opel Vivaro, τιμή 13.000 ευρώ, 50.000 χιλιόμετρα, είναι ατρακάριστο, έχει 2 λτ κινητήρα 90 ίππων, ντίζελ Το αυτοκίνητο είναι εκτελωνισμένο και ατρακάριστο.

Πωλείται ΚΑΝΤΙΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΟΥΜΕΝΗ, ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ερασιτεχνικό δίπλωμα, εσωτερικές διαστάσεις - Μ-4.00 Π-2.15 Υ-2.20. Η καντίνα είναι εξοπλισμένη με το απαραίτητο επαγγελματικό εξοπλισμό, πληροφορίες 210 – 6023216

αλουμινίου, υδραυλική πόρτα και απλό σασμάν. τηλ 26830 – 23035 Σ ΤΕΙΛΕΤΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΦΟΡΤΗΓΟ & ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΡΟΠΟΥΣ Τηλ: 2310 – 550686 Fax: 2310 – 550681 Email: fortigometafores@gmail.com Site: www.fortigometafores.gr

αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες,

αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες,

αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες, αγγελίες,


ΦΟΡΤΗΓΟ & ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ 002  

ΦΟΡΤΗΓΟ & ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ 002

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you