Rabobank 's-Hertogenbosch de Ontmoeting

Page 1

OPGELEVERD

Rabobank ’s-Hertogenbosch

Een nieuwe bank-winkel De Rabobank ’s-Hertogenbosch hield in 2011 brainstormsessies over de vraag: hoe ziet de bank van de toekomst eruit? Actueel na een jarenlange automatisering, waarin banken hun klanten van zich vervreemdden. Fons Kooymans Interieurarchitect was een van de

OPGELEVERD

Rabobank ’s-Hertogenbosch

deelnemers. Hij kreeg uiteindelijk de opdracht zijn winnende concept uit te voeren.

60

PIP006_Rabo-Hertogenbosch .indd 60

05-12-13 08:48


TEKST Peter van Kester FOTOGRAFIE Adriaan van Dam

Opdrachtgever Rabobank ‘s-Hertogenbosch en Omstreken; Jan Spackler Ontwerp Fons Kooymans Interieurarchitect, Arnhem (Fons Kooymans, Dejan Spasic) i.s.m. Brandfriend, Arnhem (Ruud Heijenga, Karen Mijnhart) Projectmanagement Rabobank Facilitaire Services; Geertje Cousin, i.s.m. Winfred Copal Interieurbouw Gielissen Handelsmeubilair Branding (De Vorm, Vitra, Hay, Källemo, bekledingstoffen Kvadrat) Specials vilt tiles, Kvadrat Tinnen counterblad Atelier Nectoux France Vloeren Van Stokkum (natuursteen), Leoxx (pvc), Brintons (tapijt) Verlichting Philips, Foscarini Installateur E Electro Van Santvoort Installateur W Van Den Berg Aannemer Hoedemakers Oppervlakte 420 m² FOTO LINKS ‘tHuisje op de begane grond.

Rabobank ’s-Hertogenbosch

FOTO BOVEN Exterieur.

De Rabobank hield de sessies in samenwerking met bureau Brandfriend, dat 25 architecten, stylisten, interieurarchitecten en trendwatchers uitnodigde. Kooymans was gevraagd vanwege zijn jarenlange ervaring bij de Bijenkorf, Philips en de Hema. Hij liet zich inspireren door de mediterrane dorpspomp, waar dorpelingen water putten en elkaar de laatste nieuwtjes vertellen. De bank zou misschien een vergelijkbare positie moeten nastreven? Op basis van deze metafoor werd Kooymans uitgenodigd voor de pitch. Zijn concept was gebaseerd op het begrip ontmoeting, een ‘gevoel’ dat hij veelzijdig in het interieur vertaalde. “We ontwierpen een modulair concept dat voor alle filialen in de regio ’s-Hertogenbosch toepasbaar is”, stelt Kooymans enthousiast.

Bankmedewerker Aanvankelijk was er nog geen pand. Een geschikte locatie werd gevonden in

een neoclassicistisch gebouw uit 1912 aan de Gasselstraat. Sinds augustus van dit jaar functioneert de bank-winkel succesvol. Bij binnenkomst stuit je niet op een afwerende balie, maar helpt een bankmedewerker je verder. Kooymans: “Dat is een van de kernen uit ons concept: klanten moeten geen meubel ontmoeten, maar een mens. Hier pasten wij onze retailervaring toe, waar alles is gericht op de klant, op contact leggen. Zo kan de bank de band met haar cliënten herstellen.” Op de begane grond kunnen mensen pinnen of internetbankieren. Deze zogeheten ‘korte route’ ligt direct achter de hoofdingang en verstoort niet de ‘lange route’ voor complexere bankzaken. Die is anders vormgegeven: korte gesprekjes worden aan een hoge statafel gevoerd, voor langere besprekingen zit de klant aan een semi-openbare tafel. Vereist de bijeenkomst privacy, dan vindt hij plaats achter speciaal ontwor-

OPGELEVERD

FOTO ONDER Wand met beeldschermen op de begane grond.

pen schermen. Met hun hoogte van 175 cm onderbreken zij de ruimte niet. In het midden staat een ‘huisje’ met vriendelijk blauwgrijze, vilten ‘dakpannen’. “Deze constructie symboliseert de dorpspomp”, verklaart Kooymans. “De vertrouwde, archetypische spanten refereren aan Nederlandse boerderijen en fabrieken. Ze noemen het hier al liefkozend het ’tHuisje. Mensen kunnen er even zitten, iets raadplegen of drinken. De muziek die er speelt, hoor je alleen onder het afdak. De in hoogte verstelDECEMBER 2013 - JANUARI 2014 | # 6 | JAARGANG 24

PIP006_Rabo-Hertogenbosch .indd 61

61

05-12-13 08:49


Lounge en lectureruimte

Bijvoorbeeld ‘Geholpen Zelfbediening Virtueel’ dat de klant, begeleid door een Rabomedewerker, virtuele bankhandelingen aanleert om deze later zélf te verrichten. De systemen zijn ontwikkeld door Brandfriend en in hechte samenwerking geïntegreerd in het ontwerp.

OPGELEVERD

Rabobank ’s-Hertogenbosch

bare tafels kunnen worden weggezet.” In het ’tHuisje vinden ook wijnproeverijen plaats of boekpresentaties van de naastgelegen boekhandel. Het is laagdrempelig, gericht op ontmoeting. Binnen het concept zijn ook nieuwe technische systemen belangrijk.

Een monumentale trap slingert sierlijk naar de eerste verdieping. Bezoekers zien dat er boven van alles gebeurt, wat niet alleen de dynamiek versterkt, maar ook het thema ontmoeting. “Vroeger werden dergelijke dienstruimten afgeschermd en bleef het altijd geheimzinnig wat daar gebeurde”, vertelt Kooymans. “Nu ziet het publiek wat zich in de bespreekkamers en de lounge afspeelt. De bestaande trap hebben we hergebruikt, dat wil zeggen opgeknapt.” De bovenverdieping is informeel. Comfortabele banken, fauteuils en schemerlampen in de lounge en een grote houten tafel in de lectureruimte maken er een huiskamer van. Hier vinden besloten vergaderingen plaats, maar ook bijeenkomsten van aan de bank gelieerde partijen, zoals de ledenvergadering van de gesponsorde hockeyclub of de plaatselijke middenstandsvereniging. Kooymans: “We mochten bijna alle meubelen zelf ontwerpen. Zonder er een chic restaurant of populair café van te maken, het moest een bank blijven.” Vanuit zijn grote voorliefde voor Japanse

FOTO BOVEN De monumentale trap naar de eerste verdieping. FOTO ONDER Lounge op de eerste verdieping.

62

PIP006_Rabo-Hertogenbosch .indd 62

05-12-13 08:49


Rabobank ’s-Hertogenbosch OPGELEVERD

en Scandinavische meubels werkte Kooymans met massief essenhout en klassieke verbindingen. “We hebben alles zo mobiel mogelijk ontworpen zodat het personeel de ruimten steeds naar eigen voorkeur kan gebruiken. De vergadertafel kan worden verschoven, net als de fauteuils, de bijzettafels en het spreekmeubel. Zo kunnen gebruikers hun eigen, tijdelijke ruimte maken. Dát is je functie als interieurarchitect: de wensen en het ‘gevoel’ van de opdrachtgever vertalen in ruimten, materialen en routes. Dienend, niet dictatoriaal.” Het vriendelijke, ovale spreekmeubel in granietachtig Corian werkt niet als een barrière, maar biedt sprekers bewegingsvrijheid én steun. In het plafond zijn ledlampen aangebracht volgens een grid. Losjes daartussen strooide Kooymans Rotaris-lampen, een richtingloos TL-E-armatuur, waaronder tafels en spreekmeubelen kunnen wor-

FOTO BOVEN De trap gezien vanaf de eerste verdieping. FOTO ONDER Bespreekkamer op de eerste verdieping. BOVEN Plattegrond eerste verdieping. ONDER Plattegrond begane grond.

den geschoven. De bankmedewerkers, die geen vaste werkplek meer hebben, kunnen ook het licht voor iedere bijeenkomst op de juiste sfeer afstemmen. De huiselijkheid wordt versterkt door

fotolijsten, waarin het personeel eigen foto’s kan ophangen. Zelfs de koffiebar met een ambachtelijk, speciaal in ZuidFrankrijk gemaakt tinnen blad, heeft een plezierig doorleefd uiterlijk. DECEMBER 2013 - JANUARI 2014 | # 6 | JAARGANG 24

PIP006_Rabo-Hertogenbosch .indd 63

63

05-12-13 08:49


FOTO BOVEN Tafel en zitje op de eerste verdieping.

Rabobank ’s-Hertogenbosch

FOTO ONDER Een van de meubelen die Kooymans ontwierp voor de Rabobank.

Ontmoetingen

OPGELEVERD

Kooymans besteedde veel aandacht aan de vloeren, wanden en plafonds. Op de vloeren boven liggen pvc-houtprints in drie kleurenbanen die beneden terugkeren in min of meer dezelfde tinten en ambachtelijk knap gecombineerd met natuursteen en vaste vloerbedekking. Sommige stroken lopen door in de belendende toiletten. Zij scheppen eenheid zonder dat die er te dik op ligt. De plafonds zijn gemaakt van decoratief, geluidsabsorberend materiaal. Voor de bestaande muren plaatste Kooymans golvende, witte en notenhouten voorzetwanden. Zij maken het interieur vriendelijker en creëren bergruimte om tijdelijk meubels te stallen.Vooral op de begane grond, met zijn hogere plafond, komen zij fraai tot hun recht. Kooymans: “Zij geven een gelaagdheid die ik in m’n interieurs nastreef. Een achter die wanden geplaatste daglichtlamp suggereert dat er nog een raam zit. Boven

dringt het zonlicht onverwacht diep in de inpandige bespreekkamer door: een onvoorziene extra laag.” Speciaal voor de Rabobank ontwierp Kooymans elementaire, mastaba-achtige meubelen. Houten latconstructies, waarin modules kunnen worden geschoven voor het herbergen van ladenblokken en beeldschermen, het exposeren van folders tot het serveren van koffie. Het stellingsysteem bestaat uit vrijstaande en wandmodellen en bevalt dermate goed dat Kooymans overweegt een handelseditie te produceren. “Ontmoetingen kunnen leiden tot mooie, nieuwe dingen omdat zij nooit geforceerd zijn, maar vaak terloops ontstaan”, zegt Kooymans. Zijn opmerking wordt bijna direct door de praktijk bevestigd: tijdens het interview hoort een bezoeker toevallig dat Kooymans de interieurarchitect is. Hij complimenteert hem spontaan en enthousiast en er worden visitekaartjes uitgewisseld. www.fonskooymans.com

64

PIP006_Rabo-Hertogenbosch .indd 64

05-12-13 08:49


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.