folkMAGazin 2018/2

Page 15

Elstartolt a Halmos Béla Programiroda! Zeke Angélát, a nemrégiben indult Halmos Béla Programiroda vezetőjét kérdeztük arról, mik is a célkitűzéseik, illetve hogy a gyakorlatban milyen segítséget tudnak nyújtani a hazai és Kárpát-medencei népzenészek számára. – A Halmos Béla Program a népzene láthatóbbá és hallhatóbbá tételét tűzte ki célul, ezt segíti a Halmos Béla Programiroda. Hogyan? – A Programiroda alapját az NKA Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégiuma adta. Célunk, hogy gyakorlati segítséget nyújtsunk a zenészeknek, szólistáknak, táncosoknak stb. A programnak négy meghatározott fókuszpontja van: a népzenei utánpótlás támogatása, színvonalas nép- és világzenei produkciók fellépési lehetőségeinek belés külföldi népszerűsítésének elősegítése, táncházak programjainak színesítése, bővítése és támogatása. Illetve fontosnak tartjuk a nemzetközi jelenlét további erősítését, hiszen a magyar folk- és világzenei kínálat szerintünk piacképes és rendkívül izgalmas, kár lenne, ha nem kapná meg az őt megillető nemzetközi figyelmet. – A programiroda helyileg az A38 Hajóhoz kötődik, mekkora az apparátus? – A Programiroda egy apró, de annál lelkesebb négyfős csapattal indult el 2017 decemberében. Fürst Bence titkár, rendezvényszervező, menedzser, ő a konkrét események lebonyolításáért felel, Biczó Andrea a sajtósunk, Horváth Dániel intézi a programiroda pénzügyeit. Nekem mint vezetőnek az elsődleges feladatom, hogy átlássam, összefogjam és koordináljam a tevékenységünket. A Programiroda a Kuratórium által meghatározott feladatok megvalósulását segíti, hiszen a Halmos Béla Program szükségszerűen és praktikusan többről szól, mint a támogatási összegek „becsatornázásáról”. Fontos, hogy magyarországi és határon túli népzenészek számára olyan barátságos és befogadó közeget teremtsünk, ami segíti őket abban, hogy jobban bekerüljenek a magyar és a nemzetközi zenei élet véráramlásába. Hiszen nagyon értékes kulturális kincseket őriznek, amiket szerintünk érdemes lenne minél szélesebb körben megmutatniuk. – A könnyűzene területén eddig is létezett támogató program, de a népzene eddig nem kapott ilyen jellegű figyelmet. Milyen távra lehet, érdemes előre tervezni? – Most kezdésnek egy évre szóló, a Kuratóriummal már egyeztetett tervekkel rendelkezünk. Március 10-én volt egy fontos rendezvényünk a Hangvetővel és Hagyományok Házával közös szervezésben: egy egynapos zenei menedzsment workshop, amin nagy hangsúlyt kapott a nemzetközi jelenlét.

www.halmosbelaprogram.hu www.facebook.com/halmosbelaprogram

Az oktatás és ismeretterjesztés témakörben őszre is tervezünk egy hasonlót, aminek a gerincét a szcénában dolgozó szakemberek előadásai adják. Ennek célja megmutatni, hogy a zenekarok és zenészek milyen úton, milyen konkrét lépéseken keresztül juthatnak el saját céljaik megvalósításához. A márciusi rendezvényen Liber Endre tartott egy szép és informatív előadást arról, hogy miként érdemes a pályázatok útján építkezni. Ez az előadás visszanézhető a Youtube-csatornánkon. – A zenekaroknak szükségük van helyekre, ahol felléphetnek, a kluboknak szükségük van fellépőkre. Ebbe a ma még kicsit döcögve működő rendszerbe hogyan lehet „belenyúlni”? – A Halmos Béla Program ezekhez a fellépésekhez anyagilag (pl. útiköltség kifizetése) hozzá tud járulni, ami egy fontos híd a zenekarok és a klubok közt, mindkét fél helyzetét nagyban könnyíti. Emellett a Programban résztvevő zenekarokról készül egy „kiajánló anyag”, ami segíti a folkklub-hálózat tagjainak ismeretszerzését. Emellett fontos, hogy a klubok között is kiépüljenek tapasztalatcserét segítő kapcsolatok, így a zenekarokat tudunk ajánlani, közelebb kerülhetünk ahhoz is, hogy a táncházak programja bővüljön – például ismeretterjesztő előadásokkal vagy filmvetítésekkel. A klubokkal elkezdtük kiépíteni a kapcsolatokat, és céljaink között szerepel, hogy mielőbb összehozzunk olyan találkozókat, amelyen megismerkedhetnek egymással, velünk és a Halmos Béla Program által kínált – a konkrét zenekarokon jóval túlmutató – lehetőségekkel. A végső cél, hogy egy-egy zenekar kön�nyebben szervezhessen akár országos turnét is a klubhálózat segítségével, a klubok pedig egy sokkal szélesebb repertoárból tudjanak választani.

– Kevés olyan klub létezik, amelynek a profilja tisztán népzenei lenne. – Ezek a klubok nem kizárólag népzenei klubok, a többségükben javarészt „main­ stream” könnyűzenei programok zajlanak, a szervezők éppen ezért nem biztos, hogy tisztában vannak azzal, hogy milyen lehetőségeket rejtenek a népzenei programok. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani, hogy mind a szervezők, mind a közönség jobban megismerkedhessen a népzene elementáris erejével, hogy testközelből találkozhassanak ezekkel a tehetségekkel. Hogy a hagyományőrzés ne csak múlt, hanem a jelen is legyen. És persze nem utolsósorban, hogy minél többen felismerjék, a népzene is egy csodálatos szórakozási lehetőség. – A Programiroda kínál oktatási lehetőséget a „startvonalon álló”, például a Zeneakadémián tanuló népzenészeknek? – A Zeneakadémián induló mesterkurzus része egy kreditet adó tárgy, ami a menedzsment-szemlélet tudatosítására törekszik. Ez a kurzus nyolc előadó segítségével tekinti át a lehetőségeket, egészen olyan – népzenétől elsőre távolinak tűnő részletekig –, mint például a „social media”-beli jelenlét, illetve segítséget nyújt abban, hogy a zenészek miképp kommunikáljanak magukról, hogyan alakítsanak ki egy képet a különböző csatornákon keresztül. Lesz előadás az előadóművészethez kötődő pszichológiai ismeretekről, a közösségi média promóciós használatáról, akusztikus hangszeres produkciók színpadtechnikájáról, a hangfelvételek terjesztéséről a digitális világban, turnészervezésről. Olyan gyakorlatias témák is terítékre kerülnek, mint a koncertszervezés jogi háttere, a szerzői és előadói jogi ismeretek, vagy az alapvető vállalkozási ismeretek. – Mit tehet a Halmos Béla Programiroda a nemzetközi jelenlét erősítéséért? – A nemzetközi jelenlét elsősorban a WOMEX-re összpontosul, ahol azt szeretnénk elérni, hogy a standok ne szétszórva, egymást is szem elől tévesztve álljanak erre-arra a nagy tarkaságban, hanem legyen egy erős, figyelemfelkeltő magyar blokk, ahol jelen van mindenki, aki Magyarországról jelen kíván lenni. Ehhez standtámogatást biztosítunk, és az arculaton is szeretnénk a részvevőkkel közösen alakítani. Az összefogott jelenléttel egymás erősíthetnék a szereplők. Az eddigi visszajelzésekből pedig úgy ves�szük észre, erre tényleg van igény. Grozdits Károly

15