Magazine Floréac n°26 : Winter 2023

Page 1

Foto : ©Floréac | © www.mooiwatplantendoen.nl | Unsplash | Pixabay | Pexel | Kaboompics

Floréac Magazine

Winter 2023 Uitgave nr 26


Inhoud

0 5 Voorwoord 0 8 Kweker in de kijker : Van der Salm 16 De roze trend ontrafeld door Chlorosphère 22 Product in de kijker: Veelzijdige Helleborus 28 Kweker in de kijker : Fleuriche 3 4 DOPA-pot als duurzaam alternatief voor de plasticsoep 3 8 New kids on the block 3 9 Beurzen 2024

2


3


4


Beste partner, 2023 snelt aan een hoog tempo naar de eindmeet en voor we het goed en wel beseffen zitten we met z’n allen rond de kerstdis en kijken het nieuwe jaar in de ogen. Op dit eigenste moment nog net iets te vroeg voor uitgebreide nabeschouwingen over het afgelopen jaar. De ene dag is de andere niet, we hebben elkeen momenten van persoonlijke voor-en tegenspoed. Wendbaarheid, versnellen en vertragen. Samen successen en heuglijke momenten vieren. Troost vinden en onthaasten. Met planten dergelijke momenten kleuren en zintuigen prikkelen, zit in onze en uw genen. De najaarskalender staat nog bol van de belangrijke events voor de branche, uitgelezen kansen om mekaar te ontmoeten en ervoor te zorgen dat we samen klaarstaan om de eindklant te inspireren met het passende aanbod. In die zin, ligt ondertussen de 26° jaargang en wintereditie 2023 van het Floréac Magazine voor u. Een tipje van de sluier met een korte bloemlezing uit de inhouden. Ontdek: • Hoe Barbie de wereld toenemend door een roze bril laat kijken, ook in het tuinontwerp • Het verband tussen bloembollenkweker Fleuriche en slow brewing • Het verband tussen Coca Cola en kwekerij van der Salm • Een net-iets-andere invulling van Kerst met thema’s zoals o.m. Nordic Noel, X-Mas Garden of Christmass Chic • De veelzijdigheid van winterbloeier Helleborus • De duurzame troeven van de DOPA-pot

Veel leesplezier!

An Vander Aa Commercieel directeur

5


Starlit Secrets “Starry, starry night”, zong de Amerikaanse singer-songwriter Don McLean. De perfecte muziek bij dit thema. Want schitteren zullen ze. Met mysterieus zwart, fonkelend goud en zilver in de hoofdrol. En met accenten van roestbruin en messing. Het ideale decor voor de verfijnde schoonheid van orchideeën. Zie hoe zowel Phalaenopsis als Cymbidiums hun kopjes omhoogheffen naar de hemel? Terwijl bolproducten en groene planten stevig met de voetjes op de grond blijven. Op hun beurt gehuld in aardse en luxueuze tinten. Een tikkeltje mysterieus maar zo wekt u nu eenmaal de interesse van klanten. Laat ze stralen!

ANANAS-SP03A

COUPE-§ZNK042A

6


COUPE-§SP126A

COUPE-§SP143A SYMIKA-SP01A COUPE-§SP227A

PHKOMX-SP111TA2A PHALMX-SP02TA2A 7


Lavendel met hetzelfde succesrecept als Coca-Cola

Helpt lavendel tegen stress? Kwekerij van der Salm bewijst van wel. Jaarlijks vertrekken hier zo’n miljoenen lavendelplanten naar alle uithoeken van Europa. Op korte tijd moet alles gebeuren. De druk is dus hoog, maar van stress geen sprake. Dankzij doorgedreven automatisering komen de juiste planten, op het juiste moment terecht bij de juiste klanten. En dat geldt ook voor de Buxus, de Gaultheria en andere planten die de kwekerij verlaten. Een blik achter de schermen met salesmanager Wietse Bakhuizen.

Wietse Bakhuizen

8


licht Wietse toe. “Ook al werken er vandaag meer dan tweehonderd werkkrachten verspreid over de verschillende vestigingen in België en Portugal. We hebben dan ook niet stil gezeten. Sinds 2012 beschikken we over onze eigen veredelings- en testlocatie. Naast lavendel kweken we ook Ilex crenata Jenny, Buxus sempervirens en in het najaar Pinus pinea Silver Crest, Picea, Gaultheria Big Berry en deco fruit. Bovendien werken we onder de naam Fleuriche samen met kwekerij Van Haaster. Zij kweken en verkopen bloembollen op pot. (Red. zie interview met Fleuriche op p. 28) Een jaarrond bedrijvigheid, dus.

Automatisering vanaf dag één Salesmanager Wietse Bakhuizen was amper negen toen hij toevallig op de potmachine bij van der Salm belandde. Liefde op het eerste gezicht. Vandaag trekt hij met dezelfde bevlogenheid richting Kooiweg waar nog steeds het hoofdkantoor gevestigd is. Eind jaren tachtig leggen de broers Hans en Paul van der Salm hier de fundamenten van een kwekerij die vandaag maar liefst zeventien vestigingen telt. In de beginjaren telen ze voornamelijk klimplanten en coniferen. Maar daar blijft het niet bij. “Het bedrijf is op korte tijd gegroeid”, legt Wietse uit. “Hans en Paul investeerden al vroeg in teeltsystemen, afleverlijnen en teeltrobots. Doorgedreven automatisatie is iets wat de kwekerij nog steeds typeert.”

Blauwe en groene planten het jaarrond Begin 2000 starten de broers met de teelt van lavendel in Portugal. Een activiteit die hen geen windeieren legt. Hun Lavandula stoechas Anouk en Lavandula angustifolia Felice veroveren Europa. Maar in 2007 slaat het noodlot toe. Hans van der Salm komt om tijdens een verkeersongeval in Portugal. Voor de familie een drijfveer om zijn levenswerk verder te zetten. “De kwekerij is nog steeds een familiebedrijf”,

“ Hans en Paul investeerden al vroeg in teeltsystemen, afleverlijnen en teeltrobots. Doorgedreven automatisatie is iets wat de kwekerij nog steeds typeert ” Wietse Bakhuizen

Testen en nog eens testen Een breed en gevarieerd assortiment is een van de sterke punten van van der Salm. Om dat elke dag waar te maken is innovatie een must. Hun selectieen testcentrum is daar een mooi voorbeeld van.

9


Pionieren in duurzaamheid Innovatie kan je niet loskoppelen van duurzaamheid. Van bij het ontstaan zit dat in het DNA van van der Salm. Wietse: “Verantwoord kweken is belangrijk voor ons. We investeerden al vroeg in zonnepanelen en hergebruiken ons water. Uiteraard beschikken we over de nodige certificeringen, namelijk MPS A+, MPS-GAP, MPS-Socially Qualified certificaten en sinds 2017 zijn we ook MPS-Product Proof. Om nog een voorbeeld te geven: we waren de eerste kweker die deelnam aan het FSI 2025 project*. “We zetten sterk in op kruising en ontwikkeling van resistente lavendelsoorten. Zo kweken we alles uit stek waardoor we sterkere planten krijgen, meer resistent tegen ziektes en ook beter gewapend tegen stress tijdens het transport. Ze arriveren in een beterere conditie in de handel en bloeien ook langer door. Je moet ook weten dat lavendel maar een korte uitlevertijd heeft. In april/mei moet alles de deur uit. Dan heb je extra slagkracht nodig en vooral veel geautomatiseerde processen. Want we willen niet inboeten op service aan onze klanten. De lat ligt best wel hoog. Alles wat hier vertrekt, willen we bijvoorbeeld klantspecifiek etiketteren. Dankzij doorgedreven digitalisatie zijn ook gecombineerde karren op filiaalniveau haalbaar.”

Verder zijn we van 80% veen naar 40% geëvolueerd. We willen graag verder, alleen hebben we geen controle over hoe onze plantjes in de handel verzorgd worden. Veenarme potgrond vergt immers extra verzorging in het winkelpunt. Daarnaast reduceren we plastic. Onze potten zijn gemaakt van 100% gerecycled materiaal en zijn na gebruik ook weer recyclebaar.

Of biologisch afbreekbaar. Want we blijven zoeken naar vernieuwende oplossingen. Zo zitten we met Scandinavië in een onderzoeksproject om potten te ontwikkelen op basis van zonnebloempitten. De testen zijn veelbelovend, maar we zijn er nog niet helemaal. Ook met onze veredeling bewandelen we een duurzaam pad. We selecteren immers op resistentie waardoor we weinig of geen bestrijdingsmiddelen moeten gebruiken. We testen onze planten ook op compactheid zodat je ze niet kunstmatig moet remmen enzovoort.”

Samenwerken loont Van der Salm en Floréac werken al geruime tijd samen. “Vroeger kwamen jullie wel eens met één à twee bussen naar hier, een ware volksverhuizing”, lacht Wietse. “Nee, serieus, de samenwerking is erg waardevol voor ons. Dankzij Floréac hebben we een kortere lijn met onze klanten. In de jaren negentig heeft dat zelfs voor een

*Het FSI is een marktgestuurd initiatief dat streeft naar grotere transparantie, verantwoorde productie en positieve impact in de internationale sierteeltsector tegen 2025.

10


Waar? Hoofdzetel in Boskoop (NL Wat? Lavendel, Ilex crenata Jenny, Buxus sempervirens, Pinus pinea Silver Crest, Picea. Gaultheria Big Berry en deco fruit. In dienst? Vaste equipe van +/- 250 werkkrachten verdeeld over 17 verschillende vestigigingen Afzet markt? Tuincentra, bouwmarkten en supermarkten in heel Europa, vooral Duitsland, Engeland, Frankrijk, Scandinavië en landen in Oost-Europa

serieuze toename aan klanten gezorgd. Bijvoorbeeld in Frankrijk, want daar krijg je niet zomaar voet aan wal. Omgekeerd denk ik dat wij voor Floréac ook een betrouwbare leverancier zijn. We leveren zo een breed mogelijk assortiment, ontzorgen door etiketten op maat te voorzien enzovoort.”

“Bloemkwekerij Van Haaster zocht een kas om uit te breiden. Wij hadden in de winter een kas leeg staan, net op het moment dat zij die nodig hadden. Onder de naam Fleuriche veredelen, kweken en exporteren we bloembollen. Niet dat de twee bedrijven volledig in elkaar opgaan. De verkoopafdeling zit bijvoorbeeld apart. En toch is het een win-win. Voor hen omdat ze gebruik maken van onze potmachine, automatisatie enzovoort. Voor ons omdat we onze service naar klanten toe kunnen verbreden. En een jaarrond kunnen produceren.”*

Coca-Cola als voorbeeld Tot slot nog een blik op de toekomst. “Onze sector schakelt snel. Het ene jaar kunnen we de vraag niet volgen. Het andere jaar moeten we producten weggooien. Maar ik blijf optimistisch. Onze ambitie? Net als Coca-Cola een gevestigd en betrouwbaar merk blijven. Trek je een blikje cola open, dan weet je gewoon wat je mag verwachten. Ook wij willen uniforme, sterke planten op de markt blijven zetten.

*Lees ook het interview met Hein Van Haaster van Fleuriche op pagina 28.

Over samenwerken gesproken. Drie jaar geleden is er een nieuwe partner bijgekomen. Wietse licht toe:

“ We zetten sterk in op kruising en ontwikkeling van resistente lavendelsoorten ” Wietse Bakhuizen

11


Brilliant Bliss Uw winkel als een bad vol goudsnippers, als een luxeressort waar uw klanten even de waan van de dag achter zich laten? In deze periode kan het. Leg uw klanten dus in de watten met stralend witte phalaenopsissen, heerlijk badend in gouden sierpotten. Ga voor feestelijke kerstrozen in frisgroene composities. Of laat al een stukje lente binnen met bolproducten of sierlijk witte cyclamen. Houdt u vooral niet in. Gouden sterren als toegevoegde waarde, glinsterend poeder op dennentakjes, zilveren kerstballen … Hoe meer bling bling, hoe meer balsem voor de ziel.

AMARYL-§SP03A

AMARYL-WA05A

12


COUPE-§GL108A

COUPE-§DECO027A

COUPE-§DECO028A

HYACWI-GL519A COUPE-§SP323A CYCLMX-SP32A COUPE-§SP141A 13


Christmas Chic Warm rood, goud en groen. Het blijft de heilige drievuldigheid voor kerst. En terecht. De kleuren echoën kerstliederen van weleer, roepen herinneringen op aan sobere kerstvieringen. Aan eenvoud. Rust. Neem uw klanten mee in deze reis terug in de tijd. Met ingetogen composities in ossenrode sierpotten. Of met een gesofisticeerde Anthurium in een gouden pot. Gulden regel? Minder is meer.

AMARYL-WA22A

COUPE-§SP190A

14


COUPE-§SP032A BROMRD-SP09A

COUPE-§SP180A

KALANC-SP02A

SCHLUM-SP04A CYMBMX-SP02TA2A 15


De roze trend ontrafeld door Chlorospère

Waarom heeft Barbie alles veranderd? Laten we de balans opmaken van een macroverschijnsel dat de hele consumentensector beïnvloedt: de terugkeer van kleur, te beginnen met roze. Sinds 2015 neigen de stijlen naar een natuurlijke, tijdloze, sobere en discrete look, maar kleur lijkt een comeback te maken met een muze die millennials goed kennen... BARBIE. De afgelopen jaren heeft deze felle, levendige kleur niet alleen zijn weg gevonden naar speelgoed, mode en interieurontwerp, maar ook naar tuinontwerp.

Manuel Rucar

16


Er is al bijna 10 jaar sprake van een kleurenkloof Sinds ongeveer 2015 zijn de interieurtrends afgezwakt en blijven ze dicht bij een heel natuurlijk, vrij sober en discreet universum. Antraciet heeft de interieurwereld gedomineerd en meer algemeen in de maatschappij zijn consensuele kleuren de regel geworden. Maar na een paar bijzonder sobere jaren maakt kleur een comeback en zal het zeker een grote invloed hebben op de wereld van tuinieren. Wat is de oorzaak? Barbiecore! Tijdens de Black Friday van 2020 lanceert Mattel in alle beslotenheid de nieuwe Barbie Color reveal, het ideale cadeau voor kersverse moeders die de nostalgie van hun kindertijd willen doorgeven aan hun kinderen voor deze ongewone kerst in 2020! Het is een verkooprecord en ook een absoluut record voor zoekopdrachten op Google! Sindsdien is het succes alleen maar verder gegroeid! Fragment uit het tijdschrift Elle, augustus 2022 “Ze kwam haastig aan, haar voet vastgeplakt aan de vloer van een roze cabriolet, wie? Barbie, natuurlijk! Deze oogverblindende en inspirerende comeback heeft ongekende aandacht gekregen met de publicatie eind juli van de eerste beelden uit de “Barbie”-film. Deze legt de laatste laag op de roze vernis die al aanwezig is in alle meest geavanceerde luxe- en entertainmentproducten van dit moment. Op het gebied van mode heeft Valentino zijn eigen roze bedacht, Pink PP, vernoemd naar zijn artistiek directeur Pierpaolo Piccioli. Het resultaat: de top van Hollywood is in Pink PP gestoken, van Anne Hathaway tot Drew Barrymore en Glenn Close. Balenciaga ontwierp de podiumoutfits van Dua Lipa in fuchsia en Moschino speelde met de Barbie-interpretatie tot groot genoegen van Katy Perry en Nicki Minaj. Zelfs Renault vindt zijn R5 Diamond opnieuw uit in Barbiekleuren, net als de roze elektrische Fiat 500 die wordt aangedreven door Leonardo DiCaprio. Voor de grote

“ Maar na een paar bijzonder sobere jaren maakt kleur een comeback en zal het zeker een grote invloed hebben op de wereld van tuinieren ” Manuel Rucar

namen in de digitale wereld is er geen sprake van het ontwijken van deze roze uppercut, zij het in een postmoderne, trashier versie. Het bewijs is Megan Fox, die als roze bimbo aan de arm van haar verloofde, Machine Gun Kelly, paradeert voor de release van haar documentaire “La Vie en rose”. Of Kim Kardashian, die heel goed weet wat ironisch plastic betekent en ook meelift op deze onstuitbare roze vloedgolf op Instagram of TikTok, waar de hashtag #barbiecore 12,5 miljoen views heeft.”

17


ook op de eerste plaats in de boxoffice hitlijsten van het jaar. Barbie is nu het 14e grootste wereldwijde succes aller tijden. Hij zal zeker de geschiedenis ingaan! “Als je van Barbie houdt, is deze film voor jou. Als je Barbie haat, is deze film voor jou”, aldus de trailer.

Een internationaal, niet-geslachtelijk, intergenerationeel fenomeen: een mooi voorbeeld voor onze industrie!

In de zomer van 2023 is Barbie officieel de best verdienende film van het jaar in de Verenigde Staten. De komedie van Greta Gerwig, met Margot Robbie en Ryan Gosling in de hoofdrollen, heeft 1,6 miljard dollar opgebracht aan de kassa. Dankzij een zeer effectieve marketingcampagne stond de film van Greta Gerwig

De regisseur heeft de juiste balans gevonden tussen zelfspot en ernst. Het is een film die voorzichtig de draak steekt met Barbie en haar visie op de wereld zonder haar belachelijk te maken. Het is niet per se een feministische film, ook al is hij misschien verboden in Algerije, Koeweit, Libanon en Vietnam en aangevochten op de Filippijnen en in China, vanwege de thema’s

“ De nieuwe muzen van tuiniers wel eens deze felroze planten kunnen zijn die een bloemenperk opfleuren” Manuel Rucar

18

gender en seksualiteit of het vermeende gebruik van een controversiële geografische kaart. Maar het is een film die de plaats en het beeld van jonge vrouwen in twijfel trekt. Het is een belangrijke indicator voor onze wereld, waarin lange tijd gedacht werd dat 80% van de consumptie toe te schrijven was aan 50-jarige huisvrouwen!

De film relativeert het symbool van de vrouw als object of de karikatuur van de perfecte echtgenote. Het is een heel eigentijdse film, die aansluit bij de grootste thema’s die bijvoorbeeld op Netflix worden behandeld, en die zowel vrouwen als mannen kan aanspreken - roze is bijvoorbeeld DE kleur van sportkleding op de mannenafdeling van Nike. Roze is transversaal en spreekt jong en oud aan. De tuinmarkt is hard op weg te worden overgenomen door de millennial generatie, die in Frankrijk al 48% van de consumenten uitmaakt en in Duitsland 37%.


Barbieland. Er is ook een toename in de verkoop van roze buitenspotjes en slingers op internet, inclusief solar, evenals een toename in het gebruik van de kleur in producten: meubels, parasols en aardewerk.

EN VOOR DE TUIN? Na een golf van ‘urban jungle’ die bijna tien jaar heeft geduurd en die de maatstaf vormde voor weelderig en royaal groen in de tuin, met planten als fargesia, tetrapanax, boomvaren, pittosporum, alocasia of jasmijn, zouden de tuiniers voor het vullen van hun bloemperken zich wel eens durven laten inspireren door deze felroze planten : rozen, hortensia’s, pioenen, azalea’s, tulpen... Maar dat is nog niet alles! Nieuwe variëteiten zoals Dianthus Allwoodii Electric Dreams, Alstroemeria Fashionista, Rhododendron Strastyle Pink, Salvia Pink Amistad en Armeria pseudarmeria ‘Dreamland’ passen perfect bij

De invloed van Barbieroze op tuinontwerp heeft een nieuwe artistieke dimensie en een vleugje magie toegevoegd aan onze buitenruimtes. Landschapsarchitecten schrikken er niet langer voor terug om monochrome schema’s met deze consensuele kleuren voor te stellen: gaura, salie en vingerhoedskruid zijn allemaal bestsellers in de displays van tuincentra. De combinatie van deze levendige kleuren met de schoonheid van groene of grijze bladeren creëert tuinen die betoverend, boeiend en sereen zijn. Dus waarom laat je je fantasie niet de vrije loop en verwerk je Barbieroze in je volgende project? Laat je meeslepen door de schoonheid en creativiteit van deze fascinerende bloementrend. Van lichtroze tot elektrisch roze, de tuin van de komende seizoenen belooft een kleine revolutie!

19


Nature’s Nook Beeldt u in dat u kerst viert midden in een bos. De geur van ceder, mos, aarde. Het gedempte gezang van vogels. Een eenzame kerstster tegen de intense duisternis van een winternacht. Capteer die sfeer in verstilde composities met aardse materialen. Ze liggen voor het grijpen: mos, hout, dennenappels, twijgjes … Sprookjesachtige taferelen waar winterbloeiers als de Helleborus perfect in gedijen.

AMARYL-WA103A

COUPE-§SP235A

20


COUPE-§HP058A COUPE-§HP061A

CYMBMX-§SP01TA2A

COUPE-§SP988A

COUPE-§MA115A

KERST-§MA007A

21


Product in de kijker : Veelzijdige Helleborus

‘A rose is a rose.’ … Maar sommige rozen zijn anders. Denk maar aan kerstrozen, winterrozen of lenterozen. … Helleborussen, in de volksmond ook wel gekend als nieskruid, duivelskruid en orakelbloem. Stuk voor stuk fleuren ze de winter op. Supersterk zijn ze, en dankzij innovatieve veredeling rijzen rassen op die het nog veel beter doen. Dat verdient een overzicht.

22


Kerstroos of Helleborus niger Vaste waarde vanaf november. Terwijl de tuin in winterslaap tuimelt, piept deze winterbloeier tussen het overblijvend groen. Een stralend wit bloemknopje rijst omhoog tussen donkerbloemen bladeren. Maar verder straalt hij in het wit met een zachtgeel hart. Zijn absolute hoogtepunt? De kerstperiode. Als middelpunt van verfijnde decoratiestukjes steekt hij zelfs kerstbomen de loef af. Ook buiten heeft hij het laatste woord. Regen of wind? Hij kan tegen een stootje, zowel in pot op het terras als vrij in de tuin. Hier gedijt hij het best op schaduwrijke plekken. Via ons verkrijgbaar: • Niger van Opplant en Christmas Carol van Hoogeveen: uit zaad gekweekt • Niger Heuger Gold Collection van Kuivenhoven: in vitro vermeerderd en dus een sterkere uniforme plant. • Verboom Beauty van Verboom: bloeit vanaf advent en is de enige Helleborus die in de huiskamer tot bloei komt. Planten worden meestal zonder blad geleverd zodat de bloemen nog beter uitkomen. Het kweekproces is 2,5 jaar! En dat werpt zijn vruchten af. Na de bloei kunnen deze in de tuin uitgeplant worden.

Winterroos Paars, roomwit, framboosrood, zachtgeel … de winterroos kleurt graag buiten de lijntjes. Vanaf november tot maart bloeit hij fier. Vrieskou of sneeuw deren hem niet en zelfs de zon krijgt hem niet klein. Hoe dat komt? Winterrozen komen voort uit kruisingen tussen kerstrozen met Helleborus-soorten uit de mediterrane flora. Het beste van twee werelden dus. Nog een troef? Hij stelt geen strenge eisen aan de bodem. Geef hem veel ruimte en hij groeit weelderig.

Via ons verkrijgbaar: • Nigercors soorten: een kruising tussen Corsicaans nieskruid (Helleborus argutifolius) en Mallorcaanse nieskruid (Helleborus lividus). De witte, crèmekleurig bloemen bloeien al vanaf november. • Ice ’n Roses serie: een kruising tussen kerst-, winter en lenteroos. De donkerrode en roze soms zelfs tweekleurige bloemen bloeien al vanaf november • Frostkiss serie : is winterhard, langbloeiend, kleurrijk en heeft jaarrond prachtige gemarmerde bladeren.

Lenteroos Zijn er nog seizoenen? Met een lenteroos in de tuin, start de lente extra vroeg. Traditioneel is de lenteroos een Helleborus orientalis, afkomstig uit ZuidoostEuropa. Maar door slimme kruisingen bloeien sommige orientalissoorten al vanaf november/ december. Zet ze in lichte schaduw en ze pakken in verschillende kleuren de tuin in.

23


Plagen en ziekten -Winterrozen zijn over het algemeen resistent tegen de meeste plagen en ziekten.

Helleborus steeds sterker De Helleborus is een verbluffend sterke plant. Dankzij innovatieve veredelingen in labo’s doen nieuwe rassen het nog beter. Enkel rassen die goed scoren op onder andere houdbaarheid, bloeirijkheid, bloeivoorspelbaarheid en resistentie halen de eindmeet.

Via ons verkrijgbaar: • Orientalissen en Orientalis hybrides • Oersoorten zoals Helleborus argutifolium, lividus, foetidus, x sternii

Heer helder Helleborus: enkele onderhoudstips Kerstrozen, lenterozen en winterrozen delen een belangrijke troef. Of ze nu groeien in de tuin of in bloempotten, ze hebben weinig aandacht nodig. Met deze tips blijven ze gezond en bloeiend. Licht en standplaats - Winterrozen gedijen het beste in de halfschaduw tot schaduw. Kies een locatie waar ze wat bescherming krijgen tegen de hete middagzon. Bodem - Zorg voor een goed doorlatende, vochtige bodem die rijk is aan organisch materiaal. Water - Hoewel winterrozen winterharde planten zijn, hebben ze nog steeds wat vocht nodig, vooral tijdens droge perioden. Geef dus regelmatig water, maar vermijd vochtophoping. Snoeien - Uitgebloeide bloemen wegknippen is niet nodig. Om de simpele reden dat ze geleidelijk aan naar roze of groen kleuren. Ze blijven dus mooi. Verwijder de zaaddozen voordat deze opengaan.

24

ViV-collectie – Microflor Gold Collection - Heuger Winter Angels (Verboom Beauty en Frost Kiss) Verboom

-

Maak kennis met onze Belgische leveranciers: • Opplant : Niger Christmas Carol in diverse potmaten • Canteira : 17 cm ViV-soorten van Microflor en de Gold Collection waaronder de Ice ’n Rosesseries • Wilgenbroek : groot assortiment orientaliszaailingen, enkel en dubbelbloemig, veel speciale soorten Maak kennis met onze Nederlandse leveranciers • Hoogeveen: ✼ Christmas Carol in pot 12,14,17,19 cm en veel toegevoegde waarde met Christmas Carol ✼ Argutifolius, Foetidus, Lividus en x sternii : in pot 14 cm ✼ Orientalissen in pot 14 cm • Verboom: ✼ ‘Verboom beauty’ collectie : ✼ Frostkiss serie • Kuivenhoven: Bekend om de Heuger Gold Collectie 13, 15 en 19cm • Vd Velden: voornamelijk toegevoegde waarde bij Helleborus Niger


25


Nordic Noel Niets zo gezellig dan een warme kerstrui compleet in Nordic Noel stijl. Rood afgewisseld met wit en een streepje groen. Scandinavisch strak en toch speels. En vooral tijdloos. Voeg dus een vleugje Scandinavische magie toe aan uw decor. Humor is de beste bodem voor verwondering. Denk maar aan cache-pots versierd met afbeeldingen van rendieren, een vrolijke kerstman, mysterieuze kabouters of bijstekers voorzien van dezelfde karakteristieke figuren. Alles voor de glimlach op het gezicht van uw klanten, toch?

AMARYL-WA18A

CACTMX-SP318A

COUPE-§GL059A

26


CYCLMX-SP38A

CABARD-SP03TA3A

COUPE-§SP176A

COUPE-§005A

HYACWI-SP504A HYACIN-HB15A

27


Ik geloof erg in de driehoek kweker – Floréac en de eindklant

Alles wat tijd, ruimte, licht en liefde krijgt, smaakt naar meer. Bij bloembollenkwekerij Fleuriche krijgen tulpen-, narcissen- en hyacintbollen de tijd om te groeien. Slow brewing, mede-eigenaar Hein Van Haaster vergelijkt het delicate broeiproces graag met slow cooking. Een geliefde bereidingswijze bij sterrenchefs. Zegt genoeg, toch? Een blik achter de schermen van deze jonge leverancier.

Hein Van Haaster

28


infrastructuur én hun werkkrachten. Voordeel voor hen? Een jaarrond door productie. Een win-win, dus.*”

Slow brewing Vandaag heeft Fleuriche de hele supplychain van de bloembollen in handen. “We zijn hierin vrij uniek”, zegt Hein trots. “Het geeft ons een sterke positie in de sector. We hebben immers meer controle over

Meer dan 100 jaar bloembollen in de genen Hein Van Haaster, mede-eigenaar van Fleuriche, groeide op tussen de bloembollen. Al meer dan honderd jaar is zijn familie een begrip in sector. Het familiebedrijf H. M. Van Haaster focust zich in de eerste plaats op het kweken en exporteren van bloembollen. Hein wilde nog een stapje verder zetten. “Vijf jaar geleden ben ik met een bollenbroeierij gestart”, legt hij uit. “Voor mij was dat een logische zet om ook deze schakel in de keten, namelijk de productie van bollen op pot, te bedienen. Na twee jaar botste ik op mijn limieten. Ik wilde groeien en investeren in een grotere kas. Een dure onderneming, vooral omdat je die kas maar een paar maanden in het jaar gebruikt.”

Win-win voor Fleuriche en van der Salm “Soms valt alles op zijn plaats. Ik kwam te weten dat Paul van der Salm tijdens winterperiodes een bestemming zocht voor zijn kas. Net die periode had ik een kas nodig. Dus, waarom niet samenwerken? Bovendien speelden er nog factoren die voor beide partijen interessant waren. De rustige periode bij van der Salm komt overeen met onze piekperiode, waardoor wij een beroep kunnen doen op hun

“ Het was voor mij logische zet om ook deze schakel in de keten, namelijk de productie van bollen op pot, te bedienen ” Hein Van Haaster

het eindproduct en leggen de lat hoog. Het grootste verschil met andere broeierijen? Bij ons krijgen de bollen tijd, ruimte, licht en water om te groeien. Opnieuw dankzij de ultramoderne kas van der Salm. Een ruime kas waar onze bollen de kans krijgen om langzaam te groeien. Tot wel twee à drie weken in de plaats van de gangbare twee à drie dagen. Ik vergelijk het wel eens met slow cooking. Een techniek waarbij je bijvoorbeeld een stukje vlees ultra langzaam gaart waardoor de smaken intenser worden. Bij onze bollen vindt een gelijkaardig proces plaats. Ze zijn beter aangepast, sterker, hebben levendigere kleuren wat resulteert in sterkere en gezondere planten.”

29


buitentemperatuur. Ook met water springen we zuinig om. In de buitenteelt zit de irrigatie ondergronds. We moeten nooit van bovenaf water geven , ook niet in extreem droge periodes. Door ondergronds te irrigeren, verdampt het water ook minder waardoor er minder verloren gaat. In de kas zelf hergebruiken we het water dat niet wordt opgenomen door de plant.”

Duurzaamheid en innovatie hand in hand Fleuriche en van der Salm delen dezelfde visie op duurzaam en innovatief kweken. “Die twee hangen ook onlosmakelijk met elkaar samen”, legt Hein uit. “Van der Salm staat best ver in automatisering en digitalisering en daar plukken wij de vruchten van. Maar we doen zelf ook veel inspanningen. Om een voorbeeld te noemen: onze bollenschuur is één van de eerste schuren in Nederland die hybride is. Om onze bollen te drogen, wekken we zo veel mogelijk energie op via warmtepompen die op hun beurt worden aangestuurd door zonne-energie. Ook de koelcellen werken op groene stroom. Om onze bollen te verwerken en te drogen in de zomer gebruiken we veel energie in de vorm van warmte. Vroeger wekten we deze warmte op door gas te stoken. In de nieuwe schuur gebruiken we hiervoor hoofdzakelijk warmtepompen die

30

elektriciteit omzetten in warmte. De elektriciteit wordt grotendeels opgewekt door tweeduizend zonnepanelen die op ons dak liggen. Voor de koelcellen geldt hetzelfde. Door strategisch te kiezen voor slow brewing, verbruiken we sowieso al minder energie. Want het product groeit langzamer bij een lagere temperatuur, die iets hoger ligt dan de

Duurzaam kweken zit ook verankerd in het veredelingsproces. “We selecteren voornamelijk op soorten die resistent zijn tegen bepaalde ziektes. Zo bouwen we het gebruik van bestrijdingsmiddelen aanzienlijk af. In de kassen zelf gebruiken we die sowieso niet. We focussen nu vooral op soorten die volledig resistent zijn waardoor bestrijding op termijn niet meer nodig zal zijn.

“ Door slow brewing zijn onze planten beter aangepast, sterker, mooier van kleur, kortom, je krijgt een sterkere en gezonde plant ” Hein Van Haaster


Verder gebruiken we recycleerbare potten van PCR-materiaal en zelfs potten gemaakt van zonnebloempitten. Alleen zijn die laatste niet zo in trek wegens de hoge kostprijs. Al onze inspanningen zorgen voor een hoge score op MPS en MPS-SQ. Vandaag een must om zaken te doen.”

Samenwerken op basis van een gedeelde visie Over zaken doen gesproken. Fleuriche is een relatief nieuwe partner van Floréac. Hoe kijkt deze jonge telg naar de samenwerking? “We hebben pas vorig jaar kennis gemaakt en het klikte meteen. Floréac is een van de voorlopers op de markt. We delen dezelfde vooruitstrevende visie en hebben samen al een paar mooie stappen gezet. Vooral onze toegevoegde waarde, de bollen in een potje of pannetje, loopt goed. Vorig jaar hebben we via hen nog mooie orders opgestreken voor de Engelse markt. Ik geloof trouwens erg in de driehoek: kweker, Floréac en de eindklant. Als de communicatie goed zit en je als klant de filosofie achter je groeiproces kan uitleggen, dan ontstaan er mooie dingen.”

Schoonheid kweken Mooie dingen, daarvoor doet Hein het. “Bloembollen maken deel uit van mijn roots. Ik ben nog elke dag trots op wat ik doe. In maart en april, wanneer alle bloembolvelden hier in bloei staan, dan kijkt heel de wereld naar ons. Je plant een stukje geluk bij de mensen. Het is een stukje cultuur dat we moeten blijven koesteren. Ik doe dat elke dag, ook met het oog op morgen. Ergens droom ik dat mijn dochters mijn werk zullen verder zetten. Op een nog duurzamere manier, zonder bestrijdingsmiddelen en onafhankelijk van fossiele energie. Dat is het pad dat ik wil bewandelen.”

*Lees ook het interview met Wietse Bakhuizen van Van Der Salm op pagina 8.

Waar? Boskoop (NL) Wat? Narcis-, tulp- en hyacintbollen (op pot) In dienst? Eén vaste medewerker aangevuld met arbeidskrachten van van der Salm Afzet markt? Europa

31


X-Mas Garden Droomt u van een witte kerst? Tooi dan ook de tuin of balkon in een kerstkleed. Sneeuw of niet, stralen zullen ze. Terwijl de koude buitenlucht lichtjes schuurt, verwarmt stijlvolle kersdecoratie zelfs de ergste koukleum. Met z’n allen rond een fonkelende kerstboom, starend naar duizenden sterren. Hoe zalig is dat?

Liever iets subtieler? Maak uw klanten dan warm met speciaal ontworpen kerst-plantenschalen, ideaal om uw buitenruimte feestelijk mee op te pimpen.

COUPE-§HP034A

COUPE-§HP048A

32


COUPE-§MA006A

COUPE-§MA107A

COUPE-§MA026A

TUINPL-§MA001A GAULTH-§ZNK004A

GAULTH-§ZNK004A

TUINPL-§MA001A

33


DOPA-pot als duurzaam alternatief voor de plasticsoep

Floréac omarmt duurzame initiatieven. Sinds kort vult de DOPA-pot het lijstje aan. Deze afbreekbare paperpot op basis van biohars is de ideale vervanger van de plastic pot. We zetten de voordelen op een rij.

34


Biohars als sterkmaker Tuinieren is hip, tegelijk worden consumenten kritischer en verlangen ze een duurzaam product. Een plastic kweekpot past dan niet in het plaatje. Want hoe meer potplanten ze in de tuin planten, hoe meer afval er achter blijft. Ook als kweker en klant kent u de nadelen, want de verpakkingsbelasting gaat de hoogte in. Dat moet anders. Het antwoord op dit dilemma? De DOPA-pot. Ontwikkeld door het in Nederland gevestigde Plantics. Deze startup richt zich op de productie en ontwikkeling van duurzame natuurlijke materialen op basis van bioharsen.

Wat is een DOPA-pot? Een DOPA-pot is een pot van gercycled papier, gecoat met een biohars op basis van landbouw restafval. Die biohars zorgt ervoor dat de papieren potten veel sterker zijn, zelfs als ze nat zijn. Bovendien zijn ze minder gevoelig voor schimmels en algen. Het is de bedoeling dat deze potten van teelt tot na verkoop gebruikt worden. Alleen zo reduceren we het gebruik van plastic tot nul. Op dit moment is de DOPA-pot vooral geschikt voor buitenteelten met een korte duur. Voor teelten langer dan een half jaar zoeken onderzoekers vandaag ijverig naar een oplossing.

• De potten dienen als voedingsstof voor de plant. • De schimmels groeien, als onderdeel van het natuurlijke compostproces, op de pot. De voordelen zijn dus talrijk. U vermindert de afvalstroom en u betaalt minder verpakkingsbelasting. Ook belangrijk. Als u de DOPA-pot toevoegt aan uw duurzaamheidsassortiment, dan scoort u bij de milieubewuste consument. Winst op alle vlakken dus.

Wat zijn de voordelen van de DOPApot? • De DOPA-pot is volledig koud composteerbaar. De plant moet samen met de pot de grond in en is dus onderdeel van het product. Hier composteren ze na gemiddeld drie maanden. • De wortels van de plant groeien door de pot heen.

35


Exit kerstboom, welkom kamerplant Het is weer die tijd van het jaar. De kerstboom, die zoveel warmte en gezelligheid in huis bracht, verdwijnt met stille trom. Wat nu? Hoe krijgen we die leegte in godsnaam opgevuld? Het antwoord is simpel: met planten. Want zo geeft u die hardnekkige winterdip geen kans. Ontdek hoe groen de nodige sjeu geeft aan het leven.

Kom tot rust Na de feestdagen is het tijd om wat gas terug te nemen. Om even op uzelf terug te plooien. Geen betere remedie dan u te focussen op planten. Want wanneer u planten verzorgt, neemt het brein even pauze. Uw gedachten checken als het ware uit. Complete zen. Probeer het maar eens!

Meer ademruimte op de werkplek Meer en meer mensen werken van thuis. Wist u dat planten dan de beste collega’s zijn? Ze bevorderen de creativiteit, zuiveren de lucht en filteren storend geluid. Haal ze dus snel in huis en zet ze in buurt van uw bureau. ARECA-120P

Kijk op onze webshop welke planten perfect in dit thema passen.

MODEAI-21A

36


DRACMX-3O120A

ALOCMX-24A

FIMOCL-T24A

YUCCA-3O090A

KEFOAR-110P

ZAZASM-24A

37


New kids on the block Leve r v baar janu anaf 1 ari 2 024

Kamerplanten : Scents by Esperit

Seizoensplanten : Amaryllis waxed

AMARYL-WA30A

AMARYL-WA31A

Boomkwekerij : Hortinno Cascadula

AZJAHOCA-19A

38

Leve bloe rbaar in i febr vanaf u 202 ari 4

Gaultheria duet

AZJAHOCA-19A


Beurzen 2024 DUITSLAND Data 23 - 26 januari

Evenement IPM

Locatie Essen

NEDERLAND Data 10-11 januari 6 - 7 februari 13 - 14 maart 10 - 11 april 21 - 22 augustus 4 - 5 september 2 - 4 oktober 5 - 7 november

Evenement Flora Holland Winter Fair Plantarium | Groen-Direkt Trade Fair Spring Fair Plantarium | Groen-Direkt Autumn Fair Groot Groen, boomkwekerij Trade Fair

Locatie Aalsmeer Int. Trade Centre Hazerswoude/Boskoop Rijswijk Aalsmeer Int. Trade Centre Hazerswoude/Boskoop Aalsmeer GrootGroenPlus, Zundert Aalsmeer

BELGIË Data 5 maart 20 augustus

Evenement Florall Florall

Locatie Waregem EXPO Waregem EXPO

FRANKRIJK Data Evenement 10 - 12 september Salon du Végétal

Locatie Parc des Expositions d’Angers

UK Data 25 - 27 juni

Locatie NEC Birmingham

Evenement Glee

39


Floréac nv

Beerveldse Baan 4 - 9080 Lochristi - België T +32 9 353 53 53 - info@floreac.com - www.floreac.com


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.