Magazine Floréac n°23 : Begin voorjaar 2023

Page 1

Foto : ©Floréac © www.mooiwatplantendoen.nl | Unsplash | Pixabay | Pexel Kaboompics Begin voorjaar 2023 Uitgave nr 23 Floréac Magazine

Inhoud

Voorwoord

Kweker in de kijker : Leybaert

Vijf plantentrends volgens Mr. Plant Geek

Kratiste: Made from plants, for plants

Afdeling in de kijker : goederen ontvangst

MPS GAP as lisence to sell

Product in de kijker : Richplant

2
05 08 14 18 22 28 34
3
4

Ode aan de positieve energie

We kunnen niet terugblikken op 2022 zonder stil te staan bij energie. Enerzijds heeft de oorlog in Oekraïne een energiecrisis veroorzaakt die we overal voelen, zeker in onze sector. Anderzijds is duurzaamheid, en dus ook hoe we met zijn allen omgaan met fossiele energie, nog meer op de voorgrond getreden. Beide issues raken de ethische vraag hoe we met elkaar en met de wereld willen omgaan.

Maar energie is ook iets moois. In de wetenschap definieert men energie als ‘het vermogen om een verandering te bewerkstelligen’. Floréac is volop in beweging, want het blijft onze ambitie om dé voorkeurspartner te zijn voor grote plantenretailers. Het gevolg is een indrukwekkende lijst van projecten en initiatieven om onze klanten nog beter en efficiënter te ontzorgen. Onze energie, ons vermogen om veranderingen door te voeren, is weliswaar groot, maar niet oneindig. Dus kiezen we in 2023 gericht voor een aantal domeinen die de korte én lange termijn met elkaar verbinden.

We zetten in 2023 hard in op systemen, processen, innovatie en digitalisatie. Maar mensen zullen altijd de sleutel blijven, en mensen hebben positieve energie nodig. Energie die je verbazingwekkend makkelijk kan vermenigvuldigen: een vriendelijk woord, een compliment, een helpende hand, een luisterend oor, een beetje tijd voor elkaar, een klein gebaar van steun. Iedereen kan hier elke dag een steentje aan bijdragen, en ook op die manier maken we de wereld samen een beetje mooier voor elkaar.

Laat je in dit vernieuwde magazine inspireren door lentefrisse trends, influencer Mr Plant Geek, het belang dat we hechten aan duurzaamheid, een blik op enkele van onze leveranciers, en de nieuwe rubriek ‘Afdeling in de kijker’.

Ik wens je veel leesplezier, en uiteraard een bijzonder warm en liefdevol 2023 toe, vol enthousiasme, daadkracht, en positieve energie.

5

Ears and feet

Dé eyecatcher deze lente is een bloempot met oortjes. Sober met een hoekje af. Ook potten op pootjes springen in het oog. Met hun etnische toets doen ze nu al dromen van verre reizen. Sierpotten met oren en pootjes geven een speels accent aan elk interieur. Mix en match met verschillende stijlen en inspireer zo de klant die op zoek is naar dat tikkeltje meer.

SUCCMX-SP634A PHMUMX-SP09TA3A
7 SYNGMX-SP03A COUPE-§SP801A COUPE-§SP144A FIGINS-SP07A CACTMX-SP246A COUPE-§SP800A

Inzetten op plantensoorten die op een natuurlijke manier geproduceerd worden. Ook dat is innovatie

Een kwekerij die zichzelf constant in vraag stelt en heruitvindt? Voor kwekerij Leybaert is dat de evidentie zelve. Slimme en bewuste keuzes stippelen een duurzaam pad uit. En alles met respect voor traditie en de natuur. Salesmanager Silas Crezée geeft een inkijk achter de schermen.

8
Tom Leybaert & Silas Crezée

Alles begint met de Azalea indica

In 1968 plant vader Etienne Leybaert de eerste azalea’s indica in zijn serres. Een kwaliteitsvol Gents streekproduct dat in die tijd bij vele kwekers populair is. De concurrentie is groot. Wanneer Tom Leybaert, de tweede generatie, mee aan boord komt, begint er wat te bewegen. “We hadden een ideale startpositie”, legt salesmanager Silas Crezée uit. “Azalea’s kweken had voor ons geen geheimen meer en die ervaring konden we perfect toepassen op de teelt van Rhododendrons. We begonnen ons te onderscheiden op de markt met buitenplanten in verschillende maten en kleuren. Daarnaast bleven we trouw aan onze eerste teelt. Maar als je de teelt van Azalea’s nu vergelijkt met die van pakweg 55 jaar geleden, dan merk je toch wel dat we een serieuze transitie hebben doorgemaakt.”

Onderscheiden met assortiment

Over transitie gesproken. Vandaag is de kwekerij 31 ha groot en staan er naast Azalea’s en Rhododendrons ook Vaccinium corymbosum, Nandina domastica,

in de serres en op het veld. Maar de absolute paradepaardjes zijn de Azalea’s japonica ‘Pink Spider’® en Azalea’s japonica StarStyle®. Waarom zo’n gevarieerd aanbod? “Wij willen onze klanten volledig ontzorgen. Willen zij zich onderscheiden met een apart assortiment, dan kun wij hen daarmee helpen. De Azalea japonica ‘Pink Spider’® en Azalea japonica StarStyle® vind je nergens anders. Met dit gevarieerde aanbod kunnen we ook creatief inspelen op vragen van klanten. Net zoals de meeste kwekerijen hebben we een standaard aanbodslijst, maar daarnaast is veel mogelijk. Geen enkele aanvraag is voor ons te gek. Ziet een klant een bepaalde mogelijkheid in de markt, dan denken we mee over hoe we die kunnen invullen.”

Samenwerken in partnership

Meedenken met de klant, maatwerk bieden … Voor kwekerij Leybaert zijn dat de pijlers van een succesvolle samenwerking. Het woord ‘klant’ is hier niet op zijn plaats, vinden ze. “We spreken liever over partners dan over klanten. In partnership bereik je veel meer. Kijk maar naar onze samenwerking met Floréac. We zitten rond de tafel en zoeken samen naar een oplossing om ons te onderscheiden in de markt. Dat partnership werkt trouwens in twee richtingen, je versterkt elkaar. Zeker vandaag, nu er een aantal kwekers in Lochristi en omgeving de handdoek in de ring gooit. Meer dan ooit voelen we de behoefte om samen aan dezelfde kar te trekken.”

9
Helleborus, Agapanthus en Chamaecyparis Ellwoodii
“ In partnership bereik je veel meer. Kijk maar naar onze samenwerking met Floréac. Meer dan ooit voelen we de behoefte om samen aan dezelfde kar te trekken ”
Silas Crezée

My Goodness!

Kwekerij Leybaert houdt voortdurend de vinger aan de pols. En de wensen van de klant staan voorop. Maar hun voelsprieten reiken verder dan dat. “We werken in en met de natuur en voelden drie jaar geleden de nood om dat verhaal te delen met consumenten. Bovendien vonden we dat ons assortiment wat opfrissing nodig had. Azalea’s geven vaak een traditioneel gevoel. Onterecht vonden we. En toen we voor onze potten de switch maakten plastic naar 100% recyclable materiaal, hebben we dat moment aangegrepen om ons verhaal te vermarkten. Met als resultaat: My Goodness!, een merk met een frisse en eigentijdse look. Met dit consumentenverhaal staan we rechtstreeks in contact met de consument. De duurzame inspanningen die we doen, communiceren we via onze verpakkingen of social media en website.”

Werken met en in de natuur

Die duurzame inspanningen zijn niet min. “Al van voordat het overal een issue werd, hebben we hierop ingezet. Vooral uit respect voor de natuur. Voor ons de evidentie zelve. Drie jaar geleden hebben we zonnepanelen gelegd waardoor ons energieverbruik vandaag voor 70% hernieuwbaar is. Ook met water springen we heel zuinig om. 45% van het overtollige water waarmee we onze planten begieten, vangen we opnieuw op, filteren we en hergebruiken we. Daarnaast stockeren we al het opgevangen regenwater in waterspaarbekken. Om er nadien onze planten mee te begieten.

We kiezen voor recycleerbare materialen. Niet alleen voor onze potten maar ook voor het inpakpapier en ander logistiek materiaal. We zijn ook bezig met turfreductie, een grote uitdaging bij zuurminnende planten.

Ons streefdoel is om hier op korte termijn grote stappen te zetten. Waar we ook vooruitgang boeken, is het verminderen van middelengebruik. Daarnaast willen we ons nog meer focussen op soorten die op een natuurlijke manier geproduceerd worden. Ook dat is volgens ons innovatie. Verder zijn we MPS-GAP, GRASP en productproof-gecertificeerd.

Aan de juiste kant van de crisis

Hoe kijkt Kwekerij Leybaert in deze woelige periode naar de toekomst? “Volgens ons ziet die er rooskleurig uit. Drie jaar geleden hebben we de keuze gemaakt om nog meer in te zetten op duurzaam kweken. En dan heb ik

10
“ Door die duurzame keuzes te maken zitten we nu een de juiste kant van de crisis ” Silas Crezée

Wat? 3,5 miljoen plantjes waaronder Azalea indica, Rhododendron, Vaccinium corymbosum en Chamaecyparis Ellwoodii, Nandina domastica, Helleborus, Agapanthus

In dienst? 20 vaste medewerkers, in drukke periodes aangevuld met 15 tot 30 seizoenarbeiders

Afzetmarkt? Heel Europa en een paar kleine klanten buiten Europa

het niet alleen over de energietechnieken, maar ook over onze productsoorten. Zo kweken we sinds 2019 de Agapanthus. Planten die erg onderhoudsvriendelijk zijn. We gebruiken hiervoor uiterst zeldzame ZuidAfrikaanse genetica waarmee we ons kunnen onderscheiden op de markt. Het grootste voordeel van deze soorten, is dat die én hittebestendig zijn, én een extra lange bloeitijd geven. Vandaag willen consumenten waar voor hun geld en deze plant lost deze behoefte in. Door deze duurzame keuzes zitten we nu aan de juiste kant van de crisis. Nog een extra troef. Met deze teelt kunnen we het jaar rond planten kweken en gebruiken we onze logistieke infrastructuur optimaal.”

Het beste moet nog komen

Altijd fijn om een positief verhaal op te tekenen en volgens Silas moet het beste nog komen “Ik werk hier bijzonder graag. Vooral omdat the sky the limit is. Die mentaliteit voel je hier tot in elke vezel. Je krijgt de ruimte om te groeien en je eigen verhaal te schrijven. En dat verhaal is nog lang niet ten einde.”

11
Waar? Moerbeke-Waas (BE)

Nature touch

De back to nature-trend blijft een topper. Zachte aardse tinten blenden organisch met groene kamerplanten. Geen toeters en bellen maar de natuur op haar puurst. Kies voor terracotta met white wash, authentieker dan dit vindt u niet. Of ga voor mandwerk in natuurlijke materialen als jute en zeegras. Ook terug van weggeweest: vintage rotan. Wissel af met stoere houten potten en uw winkel is klaar voor de lente.

GPESMX-MA02A
ALOE-SP03A
13 GPESMX-MA03A SCHEFF-MA13A BEAUCA-MA02A GPESMX-MA04A GPMVMX-MA09A PHWHWA-SP01A

Vijf plantentrends volgens Mr. Plant Geek

Met bijna vijfenveertigduizend volgers op Instagram is de Engelse blogger Mr. Plant Geek een begrip. Naar eigen zeggen kweekt hij al planten sinds zijn vijfde. Vandaag predikt hij zijn plantenliefde via verschillende onlinekanalen en staat hij in de Sunday Times top 20 van meest invloedrijke mensen in de tuinwereld. Om maar te zeggen: als er één persoon is bij wie we moeten polsen naar de plantentrends van 2023, dan is hij het wel.

14
Mr Plant Geek -- Michael Pery

Als nieuwsgierige plantenjager ben ik altijd op zoek naar het nieuwste van het nieuwste in onze sector. Naar innovatieve technieken in veredeling en genetica bijvoorbeeld. Maar wat mij nog het meest prikkelt is hoe we een gekende plant kunnen herwaarderen. Of meer nog: hoe we die op een andere manier kunnen gebruiken.

Ik geeft toe: op een kwekersreis ben ik vaak de luis in de pels. Ik ben diegene die 101 vragen stelt, die gluurt door elke kasdeur en die commentaar geeft op exclusieve planten, soorten die waarschijnlijk nog top secret zijn. Maar ik houd ervan om te leren, om voeling te krijgen met wat er wordt ontwikkeld, en om dat dan terug te koppelen naar wat de consument zoekt.

Ik loop al lang rond in de sector en heb ondertussen een brede kennis van Europese/wereldwijde veredelingsbedrijven. Daarnaast kan ik terugvallen op mijn vele Europese pr-contacten en - het belangrijkste - een aanhang van trouwe plantenliefhebbers op sociale media en het internet. Kortom, een

consument wat de toekomst brengt.

Ik voel me dan ook vereerd dat Floréac mij gevraagd heeft om mijn visie te delen op de huidige én opkomende trends in onze sector. Dus haal ik mijn glazen bol boven en voorspel ik vijf markante trends.

Planten met een doel

Consumenten worden slimmer én kritischer. De impact op het milieu is vandaag goed gedocumenteerd en dat zal zo blijven. De consument gaat op zoek naar manieren om het verschil te maken.

Dus moeten we meer stilstaan bij het ‘nut’ van een plant. Is hij goed is voor de bestuiving? Vormt hij een voedselbron, zowel voor ons als voor een ander deel van de voedselketen? En hoe zit het met de koolstofopname? Allemaal zaken die we moeten analyseren. Meer nog. Waarom geen waarderingscijfers toevoegen aan de etiketten van planten? Net zoals een ecolabel op bijvoorbeeld een koelkast. Het overwegen waard, toch?

geprivilegieerde positie om verschillende sectoren met elkaar te verbinden. En dat in beide richtingen: de markt weet wat de consument wil. Omgekeerd ziet de

Een bedenking. Als je dit doet, dan stel je het nut van sierplanten in vraag. Alhoewel, deze planten zijn meer dan snoepjes voor het oog. Ze zijn wel degelijk nodig voor dieren in het wild en/of bestuivers. Persoonlijk hoop ik niet dat het einde van dubbelbloemige

15
“ Als nieuwsgierige plantenjager ben ik altijd op zoek naar het nieuwste van het nieuwste in onze sector ”
Michael Perry

planten nabij is. Maar als onderdeel van een ‘evenwichtige tuin,’ moeten ze toch kunnen. Dus, laten we blijven hopen, al zal de markt misschien krimpen.

Kies voor betere bodembedekkers

De voorgaande trend, planten met een doel, sluit naadloos aan bij de trend om te kiezen voor een betere bodembedekking. Daarnaast zou het ook een nieuwe richting kunnen betekenen voor kweekprogramma’s, waarbij de productie van stuifmeel en nectar wordt gemeten.

Ik vind het altijd merkwaardig dat nieuwe Primula’s zoals ‘Everest’ honderden bloemen en dus

ook nectar en stuifmeel, meer produceren dan de wilde vormen. En toch geeft de consument vaak de voorkeur aan planten die in de vrije natuur groeien. Welke plant is in dit geval beter voor de bijen?

Ik heb het al gehad over het evenwicht bij de keuze van planten, maar ik denk dat dit ook geldt voor de plantcompositie. Vorig jaar experimenteerde ik met een aantal zomerse terrasbakken, waarbij ik ‘fiere perkplanten’ combineerde met meer ingetogen vaste planten en winterharde bladplanten. Het resultaat was superstijlvol. De hoofdbestanddelen van de buitenpot, de Heuchera, de Hosta enzovoort, konden dan gemakkelijk in het tweede seizoen

opnieuw worden gebruikt. Ziet het perkgoed er in de toekomst dan anders uit? Kan een perkplant ook iets zijn dat duurzaam is en de seizoenen overleeft? Stap naar voren, langbloeiers zoals Alstroemeria en Penstemons - jullie tijd is gekomen!

Flexibele beplanting

Zoals je kunt zien: ik ben geobsedeerd door het categoriseren van planten. Of beter gezegd, door het wegnemen ervan! Ik ga steeds op zoek naar consumenten met zin voor avontuur. Zij die een ‘kamerplant’ in een buitenbak zetten, gemengd met petunia’s. Moet kunnen.

Ik inspireer me hiervoor op een methode die ik een paar jaar geleden in Japan heb geleerd: de Barakura-stijl. Een erg avantgardistische aanpak die veel mogelijkheden opent. Eigenlijk komt het neer op bloemschikken op kleine schaal. Want je vult een pot of bak even wild en weelderig als bij een gemengd boeket. Verschillende soorten potplanten dicht bij elkaar, dat geeft vonken in een plantenbak. En het mooiste van al, doorheen de seizoenen kan je variëren: is er een plant uitgegroeid of te groot, dan vervang je die gewoon.

De meest voor de hand liggende categorie om mee te experimenteren, zijn

16

kamerplanten. Maar eigenlijk zijn deze planten niet gekweekt om in woningen te groeien. Ze floreren pas echt in de frisse lucht. Mijn tip: ga voor tropische planten gemengd met de klassiekers.

Nieuwe dimensie voor kamerplanten

Niet iedereen heeft een tuin of een terras. Je kan dat oplossen door bloembakken aan je raam te hangen. Ook al ben ik hier fan van, toch blijf ik hopen op een universele pasvorm die aan elk raam past. Tot nu toe blijft dat een fabeltje.

Kamerplanten blijven een evergreen, een trend die nooit zal overwaaien. Ze zijn rustgevend, verfraaien je interieur en geven een boost aan je lichaam en geest. Toch een aandachtspunt: wanneer het assortiment verschraalt en de prijzen van zeldzame planten de hoogte in schieten, zullen consumenten afhaken.

beschouwd. Nu is het de tijd om te schitteren. Denk aan de Kalanchoë die 100 dagen bloeit (binnen of buiten), de nieuwe generatie Phalaenopsis orchideeën, die nu ook geuren, de uitbundig exotische Bromelia’s en de kleurrijke Chrysanten. Laat hen kleur en vreugde in huis brengen, veel meer dan een Alocasia ...

Omarm het kleurencarnaval

Tijd voor mijn laatste trend, die van de vrolijke nonchalance. De consument wil alleen maar KLEUR! Knallende kleuren, felle kleuren, en onthoud: ze geven geen moer om de Pantone kleur van het jaar. Het is dus aan ons om hen te inspireren en ervoor te zorgen dat ze de juiste keuzes maken, rekening houdend met mijn bovenstaande tips.

Want het is goed om planten te kiezen die zorgen voor een instant feelgood-gevoel, het is nog beter om voor een plant te gaan met een duurzaam doel. Dat is de weg die we onze consumenten moeten tonen. We moeten hen inlichten met de correcte informatie, en vooral: hen prikkelen met de juiste trends.

Alle spotlights op de bloeiende kamerplanten, een categorie die voorheen als goedkoop werd

Soit, tijd om opnieuw te snuisteren in mijn serre.

17
“ Kamerplanten blijven een evergreen, een trend die nooit zal overwaaien. Ze zijn rustgevend, verfraaien je interieur en geven een boost aan je lichaam en geest ”
Michael Perry

Kratiste Made from plants, for plants

Ruim een jaar geleden introduceerde Kratiste b.v. het eerste “plant ondersteunende” product onder de merknaam Kratiste: een volledig biodegradeerbare klimstok. Inmiddels is er een breed assortiment van Kratiste producten beschikbaar. Degenen die in november op de Trade Fair in Aalsmeer waren, hebben daar wellicht al wat van gezien. Tenminste als er ruimte was om te kijken, want het was enorm druk in én voor de stand.

18

Wat maakt dat iedereen zo geïnteresseerd is in de producten van Kratiste?

In ieder geval het duurzame verschil dat je kunt maken door producten van Kratiste te gebruiken. De producten bestaan voor het overgrote deel uit afvalresten van aardappelschillen en Miscanthus Giganteus (Olifantsgras). Uit de afval resten van de aardappelindustrie wordt PLA (Poly Lactose Acid), ofwel melkzuur gemaakt. Door deze biodegradeerbare afvalstroom van de voedingsindustrie te gebruiken, is er geen reguliere kunststof nodig. De Miscanthus die toegevoegd wordt, optimaliseert de composteerbaarheid. Bovendien slaat Miscanthus veel CO2 op: Per hectare wordt maar liefst 20.000 kilo CO2 gereduceerd.

In tegenstelling tot de traditionele “ plant ondersteunende” producten veelal gemaakt van bamboe of kunstof met cocos vezels geïmporteerd vabuit China komt dit duurzame alternatief uit Nederland. Dit scheelt niet alleen vele transport kilomerters maar geeft ook leveringszekerheid én de flexibiteit wat een plus is voor de gehele keten.

De Miscanthus wordt door Kratiste in Nederland verbouwd en ook het verdere productieproces vindt in Nederland plaats. Door dicht bij de kweker te produceren, worden tienduizenden kilometers transport van alle toegepaste producten bespaard. Ook neemt de leveringszekerheid én de flexibiteit in het creëren van meerwaarde toe.

Als we naar de Kratiste klimstokken kijken, komen er voor de kweker extra voordelen bij wanneer ze deze stokken gaan gebruiken. De planten hechten namelijk erg gemakkelijk aan de klimstokken, wat het groeiproces versnelt en de uitval verlaagt.

Op het gebied van schimmelbestendigheid zijn de resultaten tot op heden zeer positief. Dat zou de propositie voor alle partijen in de keten versterken,

omdat risico’s op schade kleiner worden. Voor de consument heeft Kratiste een extra voordeel omdat de producten er door hun natuurlijke look & feel prachtig uitzien. Dat wil iedereen wel in zijn huiskamer hebben.

Het Kratiste assortiment bestaat zoals al gezegd uit klimstokken met biodegradeerbare clipjes en touw om de plant op te binden. Doordat het Kratiste touw flexibel èn sterk is, kent het natuurlijk nog veel meer toepassingen.

Ook bevat het Kratiste assortiment steunstokken, rekjes, etiketprikkers en klimplankjes. En ongetwijfeld zullen we in 2023 nog meer revolutionaire duurzame producten onder het Kratiste merk zien verschijnen.

19

Early spring in the garden

Heerlijk geurende hyacinten, narcissen in vijftig tinten geel, vrolijke primula’s en fluweelzachte viooltjes … It must be spring. Eindelijk weer kleur in de tuin en op het terras. Combineer deze voorjaarsbloeiers met bloempotten in pastel en het bonte plaatje is compleet.

BOLLMX-§SP53A NATETE-§HP003A
21 BOLLMX-SP16A NATETE-§HP004A BOLLMX-§ZNK67A NATETE-§MA008A CAAMLI-HB50A NATETE-§ZNK015A

Afdeling in de kijker: Goederen ontvangst

De ontvangst van alle goederen is een essentiële schakel in het logistiek proces. Zit er hier een kink in de kabel, dan heeft dat gevolgen voor de rest van de keten. Dit proces verloopt in België anders dan in Nederland. Maar het resultaat is hetzelfde: alleen producten die aan alle voorwaarden voldoen, vertrekken hier naar hun bestemming. Maikel Vlaeminck (teamcoördinator ontvangst, België) en Rokus Kester (voorman logistiek, Nederland) geven een blik achter de schermen.

22
Jolijn Van Boxstal - Wouter Ryon - Maikel Vlaeminck

Kan je beschrijven wat er gebeurt op de dienst ontvangst?

Maikel: “Kort samengevat: hier doen we de controle en registratie van alle planten die aangeleverd worden door de leveranciers. In België komen die leveringen vooral ’s nachts binnen. Als wij ’s morgens toekomen, dan controleren we de kwaliteit van de planten en of er effectief geleverd is wat we hebben besteld. Zit het juiste artikel met de juiste afmetingen in de juiste verpakking? Hebben we bijvoorbeeld witte tweetak orchideeën met een lengte van 90 cm besteld, dan moeten die op de tray staan. Ook de hoeveelheid moet kloppen.

Sommige kwekers doen die identificatie zelf. Is dat niet het geval, dan brengen wij een traysticker met alle gegevens aan. Met deze traysticker kunnen de collega’s de planten snel herkennen om ze straks verder te verdelen per klantenorder. Zo checken we elke kar.

Als de controle achter de rug is en we zeker zijn dat alle gevraagde producten aanwezig zijn, dan registreren we de gegevens in ons IT-systeem. In België is dat SAP, in Nederland Match-online. Hierna kan er niets meer gewijzigd worden. Als we een kar met orchideeën registreren en er staan azalea’s op, dan blijft het systeem hardnekkig zeggen dat er orchideeën op staan.”

Rokus: “Het grootste verschil met Nederland is dat hier tot 16 uur kan aangeleverd worden. Dat komt omdat de meeste kwekers in de omgeving operationeel zijn.

Bij ons verloopt de controle in drie fases. In een eerste fase ontvangen we een digitale brief waarop we kunnen checken of onze bestelling overeenkomt met wat de veiling aanlevert. Zijn er hier afwijkingen, dan kunnen we deze in dit stadium al recht zetten.

In een tweede fase vergelijken we wat op papier staat

“ De ontvangstfase is in de eerste plaats cruciaal voor onze klanten. Zij verwachten dat hun bestelling klopt. Dat ze de juiste soort met de juiste eigenschappen, in de juiste aantallen ontvangen. En uiteraard aan een hoge kwaliteit ”

Maikel

met wat de kweker heeft aangeleverd. Vervolgens scannen we de brief en linken we de partijen die op de brief staan aan de partijen op de tray en wordt de verdeelsticker geprint. Aan de hand hiervan doen we nog eens een extra check.

Bij ons wordt veel aangeleverd met een consumentensticker. In dat geval controleren we of de info overeenkomt met de verdeelsticker. Klopt alles, dan worden de producten naar de juiste order verdeeld. Die orderlijnen liggen bij ons op voorhand vast. Ook hierin verschillen we met België waar er eerst wordt ingekocht en vervolgens pas wordt beslist welke tray naar welke order gaat.”

Waarom is deze fase zo cruciaal?

Maikel: “In de eerste plaats voor onze klanten. Zij verwachten dat hun bestelling klopt. Dat ze de juiste soort met de juiste eigenschappen, in de juiste

23

aantallen ontvangen. En uiteraard aan een hoge kwaliteit.”

Rokus: “Op het moment dat we de verdeelsticker aan een product hangen, is er geen weg meer terug. Deze stap stuurt de rest van de verwerkingen aan.”

Maikel: “Ik geef een voorbeeld van verdere verwerking. Als er bij de controle van de hoogte van de plant een fout gebeurt, heeft dat gevolgen voor de verdere keten. Bij ons bepaalt de computer op welke hoogte de plant moet staan. Als bijvoorbeeld een orchidee 90 cm hoog is; dan wordt de kar in functie van die hoogte opgebouwd. Stel nu dat in werkelijkheid die orchidee een lengte heeft van 1m20 in de plaats van 90 cm, dan zitten we met een probleem want de kar is hier niet op voorzien.”

Rokus: “Ons systeem is hier iets flexibeler in. Meestal bepaalt de bouwer de indeling van de kar en

worden de afmetingen dus niet op voorhand ingepland.”

Wat moet je allemaal kunnen om hier te werken?

Maikel: “Plantenkennis is een plus maar geen voorwaarde. Persoonlijk vind ik het wel een meerwaarde want als je bijvoorbeeld verschillende orchideeën niet met het blote ook kan onderscheiden en je telkens moet terugvallen op het etiket, dan verlies je kostbare tijd. Bovendien moet je ook vlot met ons IT-systeem overweg kunnen. En dat vraagt telkens toch een aantal handelingen waardoor er op korte tijd veel op je afkomt, zeker als je geen ervaring hebt.”

Rokus: “Plantenkennis is uiteraard wel noodzakelijk voor de collega’s die de kwaliteit van de plantenkennis controleren. . Want ook dat is een belangrijk criterium bij de ontvangst. Je moet oog

hebben voor detail. Zijn de planten kwalitatief genoeg? Hebben ze de gevraagde rijpheid? Als je niet weet hoe de plant er van nature uitziet, dan herken je ook de afwijkingen niet.

Sowieso leer je dat wel. In Nederland organiseren we bijvoorbeeld opleidingen om dit onder de knie te krijgen.

Wat de IT betreft, hebben we in Nederland een toegankelijker systeem. Als voorman probeer ik ook zoveel mogelijk te standaardiseren waardoor het aantal handelingen beperkt blijven.”

Maikel: “Flexibiliteit is ook een grote troef. Voor een 9 to 5-job ben je hier aan het verkeerde adres. Niet alle periodes zijn even druk en het is op voorhand ook moeilijk in te schatten wanneer de pieken in aantocht zijn. In het voorjaar doorgaans, maar ook dan hangt het af van de weersomstandigheden. Duurt de periode met vorst langer, dan zal het voorjaar ook trager op gang komen. Kerst is meestal ook een piekperiode. Maar het kan ook zijn dat een klant plots een grote bestelling vraagt en ook dan is het alle hens aan dek. Met die onvoorspelbaarheid moet je om kunnen.”

Met wie werk je samen?

Rokus: “Wij werken nauw samen met de afdeling suplier support

24

waar alle bestellingen doorgestuurd worden naar kwekers. Feedback komt zo rechtstreeks bij ons terecht.”

Maikel: “Onze mensen schuiven soms ook door naar andere afdelingen. Wanneer het bij ontvangst rustiger is bijvoorbeeld of wanneer ze elders extra helpende handen nodig hebben. Interessant want zo leer je heel het bedrijf kennen. Bovendien ondervind je het belang van je eigen taak.”

Wat maakt deze job zo boeiend?

Maikel: “De variatie. Elke dag is anders en nooit saai. Ik vind het een privilege om in een omgeving met planten te werken, ze verhogen het geluksgevoel. En ook de band met andere collega’s maakt dat het hier fijn werken is.”

Rokus: “Voor mij is dat de uitdaging om alles tijdig klaar te krijgen en elke ochtend opnieuw met een schone lei te kunnen starten.”

Welke uitdagingen zien jullie voor de toekomst?

Rokus: “De goederen ontvangst is een essentiële schakel in onze logistiek werking, waarbij enkele kritische controles en registraties gebeuren die best veel tijd vragen. Maar innovaties volgen elkaar snel waardoor dat proces steeds vlotter verloopt.”

Het is een uitdaging om voldoende mensen met de juiste competenties te vinden, zeker in de drukke periodes.”

Maikel: “We blijven ook in gesprek gaan met onze kwekers, die ons kunnen helpen om de goederen ontvangst sneller en efficiënter te laten verlopen. Dat kan door nog meer en beter alle producten de identificeren alsook door op voorhand door te geven welke producten op welke kar staan. We kijken hiervoor graag naar het Nederlandse systeem met verdeelstickers. Hopelijk kunnen we dat binnenkort ook bij ons toepassen.”

25
“ Je hebt die plantenkennis ook nodig om kwaliteit te onderscheiden. Als je niet weet hoe de plant er van nature uitziet, dan herken je ook de afwijkingen niet ” Rokus
Rokus Kester

Embrace the curves

Waarom ronde bloempotten nog altijd een streepje voor hebben? Omdat ze de natuurlijke vorm van de plant volgen. En omdat u met glooiende rondingen alle kanten uit kunt. Van elegante glazen terrarium, trendy metalen bloempot tot keramieken klassieker. Deze lente ronden we af in schoonheid.

ANTHUR-SP15A
ANCLAR-SP02A
27 COUPE-§GL301A COUPE-§GL041A PHKOMX-SP20TA2A HYACIN-GL110A TILLMX-SP08A TILLAN-SP17A

MPS-GAP als license to sell

Kwekerij Fikona is een voorloper. In 1995 behaalde dit familiebedrijf als één van de eerste in België het MPS-ABC certificaat. Al snel volgden andere certificaten waaronder MPS-GAP, Sedex & GRASP. Waarom ze voor deze weg hebben gekozen? “Omdat het ons scherp en up-to-date houdt. Bovendien kom je zonder MPS-GAP nergens meer”, aldus Yorick Peeters van Fikona. Deze mening deelt hij met Raymond Scheepens, Area Manager bij MPS. Een gesprek met beiden over de noodzaak van certificering.

28
Yorick Peeters & Raymond Scheepens

Wanneer en waarom hebben jullie de keuze gemaakt voor de MPS-GAP certificatie?

Yorick: “Ons bedrijf is in 1992 opgericht. Mijn ouders Nancy en Koen zagen het al snel in: wil je meespelen op de internationale markt, dan heb je maar beter de juiste certificaten op zak. Sommige klanten, zoals IKEA, vroegen er ook expliciet naar. In 1995 hebben we, als één van de eerste Belgische bedrijven, MPSABC gehaald. En enkele jaren later volgde MPS-GAP.”

dit telkens vlot. Als er al eens iets blokkeert in het computersysteem bijvoorbeeld, dan kunnen we meteen rekenen op de support vanuit MPS. Een telefoontje volstaat. Ik zeg altijd: ’als onze leveranciers uit Costa Rica zich zonder moeite laten certificeren, dan kunnen wij dat toch ook?’ Kortom, het is echt niet moeilijk om met MPS-GAP te starten.

Hoeveel tijd of energie kost het je als kweker?

Yorick: ”Als je je registratie op orde houdt doorheen het jaar, dan kan je MPS-ABC al snel behalen. MPSGAP vraagt iets meer tijd. In het eerste jaar ben je daar twintig tot veertig uur mee bezig. Daarna kruipt er enkel nog tijd in het bijhouden van je registratie. Maar dat moet je sowieso doen. Ik zie heel wat voordelen, want door dat gedetailleerde registratieproces valt het sneller op waar we zaken kunnen optimaliseren. Uiteindelijk bespaar je tijd omdat je efficiënter werkt. Bovendien gaat de kwaliteit van de productie erop vooruit.

Als ik één aandachtspunt mag opnoemen? MPS wordt in België nog niet erkend waardoor je én door de Belgische overheid én door MPS een audit krijgt. Maar ik heb vernomen dat hier werk van wordt gemaakt en dat dit binnenkort ook van de baan is, want dit brengt onnodige complexiteit met zich mee.”

Hoe verliep dit proces en hoe heb je de begeleiding vanuit MPS ervaren?

Yorick: “Eerlijk gezegd is er niet zoveel veranderd in vergelijking met hoe we vóór de certificering werkten. Ook toen al registreerden we veel. Grootste verschil? De manier waarop. Vroeger hielden we alles bij in schriftjes. Sinds MPS-ABC en later GAP voeren we alles digitaal in. Sowieso is registreren een noodzaak. Zo herken je immers tendensen, patronen en zie je sneller waar je kan verbeteren.

Na MPS-ABC en GAP zijn al snel andere certificaten zoals MPS Socially Qualified, GRASP en MPS Quality gevolgd. Dankzij de nauwe banden met MPS verliep

Raymond: “Klopt, we maken volop werk van een certificaatinstelling voor België met een combiplan waardoor dubbele audits verleden tijd zijn.”

Waaruit bestaat de begeleiding vanuit MPS?

Raymond: “MPS is in meer dan vijftig landen actief. In elke regio is een coördinator aanwezig die de taal spreekt en de sector door en door kent. Deze persoon is altijd het eerste aanspreekpunt en begeleidt de klant op maat. Daarnaast hebben we op het hoofdkantoor een servicedienst waar kwekers steeds terecht kunnen met vragen.

29
“ Registreren is een noodzaak. Zo herken je immers tendensen, patronen en zie je sneller waar je kan verbeteren ”
Yorick

Waarom MPS-GAP?

Floréac streeft op korte termijn naar 100% duurzame inkoop. Dat wil zeggen dat we alleen nog maar producten inkopen van leveranciers die minstens MPS-GAP gecertificeerd zijn. Gevolg: op termijn zullen we afscheid moeten nemen van kwekers die hiervan afzien. En dat druist in tegen onze missie ‘Innovating Horticulture Together’. We willen iedereen meehebben. Vooral in België wordt de stap naar MPS-certificering nog vaak vergeleken met het beklimmen van de Mount Everest. Om dit misverstand te ontkrachten, vroegen we aan Yorick Peeters van Fikona hoe zij dit proces hebben ervaren. We haalden er ook Raymond Scheepens, Area Manager MPS, bij. Hij licht toe hoe de begeleiding vanuit MPS gebeurt. De rode draad van dit gesprek? Certificatie kost weinig moeite, is een voorwaarde om te blijven én je kwekerij groeit. Win-win-win.

Als een klant wil starten met MPS-ABC of wil schakelen naar MPS-GAP, dan neemt de regiocoördinator contact op voor een eerste gesprek. Samen met de kweker overloopt deze coördinator alle eisen. Daarna wordt er een stappenplan opgezet. De eisen zijn voor iedereen dezelfde, maar we houden wel rekening met de grootte van de kwekerij, het aantal medewerkers in dienst, de aard van de teelt enzovoort. De opgelegde eisen gaan onder andere over traceerbaarheid, milieu, gewasbeschermingsmiddelen en veiligheid. Aan veel van die eisen moet je sowieso voldoen omdat

deze wettelijk zijn opgelegd.

Hoe zien jullie de evolutie op het vlak van duurzaamheid binnen de sector?

Yorick: “Elk bedrijf heeft een impact op het milieu en die moet je kunnen verantwoorden. In dat opzicht wordt footprintberekening een belangrijke maatstaf. Net zoals toen twintig jaar geleden klanten om een MPS-certificaat vroegen, zal deze footprint calculatie ook meer en meer een eis worden. En als het gaat over duurzaamheid is dat een betere maat, omdat je zo exact weet hoeveel CO2-

uitstoot per plant je hebt. Je kan dan juistere keuzes maken en je hebt een kader om aan de klant en consument te verantwoorden waarom je bijvoorbeeld met Valentijn geen rozen inkoopt. Die consumenten worden trouwens kritischer. Ook zij willen weten waar hun planten vandaan komen en hoe duurzaam ze geproduceerd zijn. Waar ik van overtuigd ben? Dat binnen een aantal jaren MPSGAP een license to sell of zelfs to produce wordt.”

Raymond: “Ik sluit me volledig aan bij Yoricks visie. Daarnaast zie ik ook een enorme ontwikkeling in footprint- en datavisualisatie. Als kweker moet je inzichtelijk maken waar je mee bezig bent. En dat kan perfect met certificatie. Het is een tool om aan te tonen waar je vandaag staat en waar je naartoe wil. Onze eerste taak blijft de kweker stimuleren om zich te

30

laten certificeren met minstens MPS-ABC. De volgende stappen zijn dan MPS-GAP en MPS-SQ. Als ik op iets langere termijn kijk, dan wint de footprintberekening inderdaad aan belang. Het is zelfs zo dat het bij sommige banken een voorwaarde zal worden om te kunnen lenen. Hoe ik het zie? Wil je binnen tien jaar nog meedraaien, dan moet je op z’n minst MPS-GAP gecertificeerd zijn.”

31
Waar? Lier (BE) Wat? 5 ha Ficus, Musa, Chamaedorea, Areca en Specials In dienst? 15 FTE Afzetmarkt? Heel Europa
“ Wil je binnen tien jaar nog meedraaien, dan moet je op z’n minst MPS-GAP gecertificeerd zijn ” Raymond

A trendy Easter

Tijdens Pasen stelen warme natuurtinten de show. Tijdloze keramiek in okergeel of aards oranje matchen perfect met intens groene kamerplanten. Het moeten niet altijd paaseitjes en kuikens zijn. Al blijven de klassiekers van de partij. Pasen op zijn paasbest.

GPESMX-SP03A PASEN-§SP001A
33 GPESMX-SP09A PASEN-§SP522A PASEN-§SP004A PASEN-§ZNK011A PASEN-§SP009A SPATHI-SP108A

Planten in de kijker : Richplant assortiment

Richplant kweekt diverse soorten exclusieve kamerplanten, zoals de heerlijk geurende Gardenia Jasminoides, de uitbundig bloeiende Crossandra Fortuna, de mystieke Aphelandra, de delicate Jatropha Podagrica, de ijzersterke Irisine en Multifida de speciale Coleus en Caladium. En de prijswinnende Geogenanthus Ciliatus Midnight Pearl.

Het resultaat van een ontdekkingsreis rond heel de wereld. Een reis die veertig jaren geleden startte en die kwekers Richard en Ellen Scheffers nog steeds verderzetten. Samen met een enthousiast team halen ze elke dag het onderste uit de kan voor hun klanten. Topproducten met zorg en respect voor de natuur opgekweekt.

34
Irisine Herbstii Rich Funny gold Caladium Caladium Hilo beauty Aphelandra Botanica

New kids on the block

Kamerplanten Pilea

Finalist ‘Glazen Tulp Award 2022-2023’ op de Trade Fair in Aalsmeer

Pilea peperoimides 6 cm met smiley print in potcover + bijsteker

Vanaf midden februari ook leverbaar in pot 12 cm

Planten om te proeven Cherry tomato brown

PIPEPE-SP13A

35
LYESCUBR-14A

Floréac nv

Beerveldse Baan 4 - 9080 Lochristi - België

T +32 9 353 53 53 - info@floreac.com - www.floreac.com

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.