Page 1

LaVeudeFlordeMaig

Setembre-Octubre 2013

39

“Por la ignorancia nos equivocamos, y por la equivocación aprendemos” Proverbio romano

Editorial...

molt, encara que la vida és molt diferent, sobre tot els menjar i la forma

Hem començat un nou curs i hem deixat enrere les vacances. Tot sembla passar tan ràpid que si ens parem a pensar ja portem gairebé un parell de mesos de curs!!!

de vestir. El menjar que més m’agrada del meu país és: arròs amb carn, però hi ha moltes coses bones.

Com tots els inicis, tothom necessita el seu temps per situar-se: els mestres que tampoc s’escapen a aquests canvis i és clar, els alumnes que han canviat de curs, el que han canviat de cicle o els que han finalitzat l’ESO i han passat a la nova etapa de PQPI... , i pel que continuen a PQPI però han canviat de curs!! I si per a tots és moment de canvi, ens podem imaginar com ho serà pels nous alumnes que arriben al centre. Són molts, tant a l’ESO com a PQPI, i per això hem volgut dedicar un espai a la revista per a que aquests nous companys es puguin presentar. Un cop més, des de la revista aprofitem per donar les gràcies a tots els que col·laborareu al llarg del curs en la seva elaboració. Com sempre recordem que d’una manera o altre, gràcies a tots la fem possible!! I com no, donar les gràcies a la mestra Esther i el grup d’alumnes que juntament amb ella han realitzat el primer regal que acompanya la primera revista del curs!!

He nascut a… Hola soc la Maria Rani i tinc 13 anys i ara faig 1er d’ESO, aquí a l’escola. Soc de Pakistan i vaig néixer a una ciutat que es diu Gilam. Fa dos anys que he vingut a viure a Catalunya i m’agrada

M’agraden molt els vestits de les noies quan es casen. Fins aviat! Maria Rani, 1r cicle ESO D

Informem... BIBLIOTECA Horari de préstec de la biblioteca: Dimecres de 11 h a 12 h BIBLIOPATI: Dilluns i dimecres de 13.30 h a 13.55 h. SALA DE JOCS: Dimarts i Dijous de 13.30 h a 13.55 h Recordeu que a l’espai de BIBLIOPATI podeu fer les reserves per demanar el prèstec. EXPOSICIÓNS A LA BIBLIOTECA: Al llarg del curs s’organitzaran diferents exposicions de temàtiques variades que podreu anar visitant i consultant. Aquest mes hem pogut gaudir de l’exposició de llibres “MANUALITATS PER FER A CASA”.


Curiositats... EL PRIMER CASTELL!! Els castells són les torres humanes que es construeixen tradicionalment, des de fa més de dos-cents anys . Hom suposa l’origen dels castells, tal com s’entenen avui dia, en l’antic Ball dels Valencians, un dels que es realitzava en l’entorn de les processons religioses. Aquests balls finalitzaven amb una figura constituïda per l’aixecament d’una construcció humana, que amb el temps va anar agafant importància i alçada, fins a independitzar-se del ball. Al segle XVII la seva popularitat s’estengué fins al sud de Catalunya on eren practicades al Camp de Tarragona i comarques dels voltants, on les colles participaven en les festivitats de les viles. El primer castell documentat és de l’any 1770 a l’Arboç, i els anys 1790 ja es feia servir la paraula “castell” diferenciant-lo del Ball de Valencians. El 2 de febrer de 1801, per la Candelera, apareixen a Valls els primers pilars, però no està prou documentat quina colla de les dues colles vallenques els portà a terme. Hi ha referències orals de l’any 1805 i referències escrites de 1815 de l’existència de dues colles a Valls: la Colla dels Pagesos i la Colla dels Menestrals. Les dues colles van anar canviant de nom al llarg del temps i actualment hom vol creure que l’actual Colla Vella dels Xiquets de Valls és la continuadora de la dels Pagesos, i la

Colla Joves dels Xiquets de Valls la dels Menestrals. La primera, que s’ha auto-atribuït estar documentada des de 1801, es va erigir com la colla tradicional, mentre que la segona, fundada l’any 1812, era de tendència lliberal. Per tot aquest valor històric, la població de Valls és considerada el “Bressol dels castells”.

Fem salut... Comencen, el segon any d’aquesta secció, amb una nova inquietud sobre “què fem” realment per la nostre salut i si ho fem adequadament. Iniciarem aquesta columna parlant de “l’alimentació” ja que és un procés que ens acompanya al llarg de tota la vida i és l’element, mitjançant el qual, aconseguim els nutrients que necessita el nostre organisme per desenvoluparse’n tant a nivell físic com psíquic. Cal establir adequats hàbits d’alimentació com a part essencial de la nostra vida amb la finalitat de produir els beneficis esperats pel nostre cos. Això, no només es relaciona amb preparar bé o triar adequadament els aliments que ingerim, sinó amb adonarnos del temps, l'espai i el gust de gaudir dels menjars de cada dia. Una alimentació sana és la base per mantenir un bon estat de salut. Cal menjar de manera variada i equilibrada, amb l’aportació de l’energia i tots els nutrients adequats a les necessitats de cada persona segons: l’edat, el sexe, la talla i el nivell de l’activitat física que es faci. Canviar d’hàbits no sempre resulta una tasca fàcil, però, cal destacar que els beneficis d’alimentar-nos de forma adequada són molts i, sens dubte, és possible notar-los en tota la nostra vida diària: el cabell es posa més bonic i


brillant, les dents es veuen sanes i ens sentim més actius i dinàmics. Consulta a persones que puguin ajudar-te sobre el tipus d’alimentació més convenient ... i sobretot cuida’t!!!

La noticia absurda però real… CONSIGUE SALIR CON UN ESCURRIDOR EN LA CABEZA POR SU RELIGIÓN Praga.- Lukáš Nový, procedente de la República Checa, ya puede lucir con orgullo en su documento nacional de identidad un escurridor en la cabeza. El motivo no es otro que una cuestión religiosa. El PASTAFARISMO, dogma al que pertenece Nový, sostiene la teoria de que el Monstruo del Espagueti Volador creó el universo después de beber mucho. La solicitud del joven, natural de la ciudad de Brno, fue aceptada al considerar que rechazar la petición supondría una violación de las leyes de igualdad religiosa. Desde el ayuntamiento de la ciudad checa se ha declarado que «la solicitud cumple con las leyes de la República Checa, que permiten llevar cubierta la cabeza por razones médicas o religiosas siempre que no se oculte el rostro».

Ens han posat més terra i ocupa més espai. Per tant les primeres feines que hem fet a l’hort han estat : netejar els voltants, treure branques i pedres, posar fustes per limitar l’espai, marcar i condicionar la terra per sembrar, etc. En resum deixar-lo preparat per sembrar, plantar, regar i recollir una bona collita. L’equip de l’hort volem donar les gràcies al taller de fusteria, al seu professor i als alumnes de PQPI que en han preparat unes fustes per poder fer un tancat i protegir l’espai de l’hort. També volem agrair la col·laboració del Joan que com cada any ens ajuda a tirar endavant aquest projecte.

Cada més a la revista i al blog anirem informant de les novetats i de les activitats que farem a l’hort de l’escola.

http://hortflordemaig.blogspot.com

Fuente: Las Provincias 02/08/2013

La lliga d’hoquei... Aviat començarà la nova temporada i com sempre, l’equip ja ho espera amb moltes ganes. Ja fa uns quant dies que ha començat el nou curs i també un nou grup de nois i noies de segon cicle de l’ESO han iniciat els treballs per preparar l’hort de l’escola. Aquest curs tenim una novetat : l’hort és més gran.

Aquest any s’ha renovat força ja que han estat uns quants els alumnes que el formaven que han deixat el centre. Els integrants per aquesta temporada seran: Cristián Zaragoza, Adrià Delgado, Salvador Casas, Roger Roca, Sergio Álvarez, Sara Carretero, Marina


Ojeda, Laia Pola, Oscar Diaz, Alejandro Gómez, , Oscar Pla e Izan Linares.

país oriental no poduce daño alguno, pero para las abejas occidentales es letal.

Si no hi ha cap canvi el primer partit el jugarem el proper 16 de novembre.

Por si acaso EINSTEIN tuviera “un poquito de razón”, si nos encontremos con una, evitemos le abrimos la ventana para que pueda marchar!!!

Els altres animals...

Poesia de tardor...

¿NOS PUEDE AFECTAR A LA ESPECIE HUMANA UNA SUPUESTA EXTINCIÓN DE LAS ABEJAS? Sabéis que advertía Albert EINSTEIN hace ya unas cuantas décadas? “Cuando se muera la última abeja, cuatros años después desaparecerá la especie humana”. Las abejas, además de productoras de miel, son indispensables para la polinización de las flores y de las plantas. Las abejas constituyen un elemento en la cadena interactiva de los ecosistemas. Sin polinización no habría reproducción de las plantas, sin plantas no habría alimentos para los animales vegetarianos y para los que se alimenten de ellos. En esta cadena está el ser humano. Por tanto la especie humana tendría que reemplazar este proceso y buscar alguna forma artificial de polinizar las plantas. Últimamente se han dado más casos de abejas que "desaparecen" y que ha provocado que en España desaparezca el 40% de la población de abejas. Hay varías teorías para explicar lo que está sucediendo: La primera consiste en que los pesticidas de los cultivos son los culpables de ocasionar las muertes de las abejas, por lo que en muchas regiones se ha eliminado su uso. La segunda consiste en que los teléfonos móviles son los culpables de las muertes de las abejas, a causa de la radiación que emiten ya que interfiere con su vuelo. Y la tercera que el culpable, sea un hongo parásito proveniente de China el cual en contacto con las comunidades de abejas del

La tardor Els arbres es muden de roig i de groc, les fulles tremolen sota un sol de foc. El vent les fa caure, les duu fins al port. Quan surtis de casa, trepitja-les fort! Les mosques s’amaguen, l’hivern és a prop. Les flors espantades, es tanquen de cop. Bofill, Puig, Serrat Ah!... l’Octubre… primeres fredorades. L’ aire fa olor d’hivern,exut,conten; Comença com un gran ressecament I les grogors de sol en les fatxades. Comença el desmaiar en els passeigs La fulla, i en el cel , buit d’orenetes , Les fredes transparència dels oreigs I els cap-tards del color de les violetes. Al vesprejar les tardes més escasses S’agita repoblada la ciutat, I va escampants-se per carrers i places fum olorós del fruit d’hivern torrat.


Joan Maragall Sebastián Romero, 2n cicle ESO

Fem cuina... VULL FER CUINA Des de la secció gastronòmica de la revista, aquest curs continuem animant-vos a cuinar i a fer aquesta secció el més participativa possible. A cada revista sortirà “la recepta del mes”. Aquesta l’escollirà i redactarà un dels nois o noies de PQPI que fan el crèdit de cuina. Si us animeu a fer-la ens podeu enviar fotografies, comentaris o variants de la recepta a vullfercuina@gmail.com i tant les fotos com la recepta i els comentaris els penjarem al bloc de cuina de l’Escola.

http://vullfercuina.blogspot.com.es/ La recepta d’aquest més la presenta l’Adrià de la Cruz que està fent el primer curs d’Auxiliar de Comerç i Atenció al Public (ACAP). Bizcocho rápido de cacao

en polvo, el azúcar, el aceite y la leche, lo mezclamos todo muy bien y ponemos la levadura en polvo, lo volvemos a mezclar todo bien. El horno ya precalentado, que significa que antes de comenzar ya habíamos encendido el horno, Untamos el molde con mantequilla i después ponemos un poquito de harina, distribuirla bien por todo el molde, eso hace que no se enganche el bizcocho al sacarlo del molde. Decoración: -

200 gr de crema de cacao Un puñado de lacasitos

... y buen probecho!!! Adrià de la Cruz, PQPI, grup ACAP

Habilitats socials... Comença el curs i amb aquest, els i les alumnes de segon cicle d’ESO comencen amb l’assignatura d’habilitats socials. En aquesta treballarem per a desenvolupar totes aquelles conductes, verbals i no verbals, que ens ajudaran a millorar les nostres relacions interpersonals.

Ingredientes: 4 huevos 1 vaso y medio de harina 1 vaso y medio de azúcar 1 vaso de cacao en polvo Medio vaso de aceite de girasol Medio vaso de leche 1 sobre de levadura en polvo Preparación: Ponemos los huevos en un bol, donde mezclaremos todos los ingredientes, cogemos un vaso de beber y ponemos la harina, el cacao

Les idees del que esperen d’aquesta assignatura són diverses, d’entre les quals les més destacades són: aprendre a solucionar conflictes, aprendre a expressar les nostres emocions, aprendre a no respondre de manera agressiva en determinades situacions, entendre les emocions dels altres i ajudar-los, etc. Però el que é s ben segur és que estan tots i totes ben engrescats i engrescades en conèixer aquesta assignatura ja que per molts d’ells és ben nova.


Número, rere número, us anirem escrivint un article a la revista i explicant quines temàtiques estem treballant... així que prepareu-vos per a entrenar les vostres habilitats socials! Com cada inici de curs, són molts els alumnes que arriben nous al nostre centre. Pera aquest motiu em volgut des de la revista oferir aquest espai i que es puguin presentar!!! 1r CICLE d’ESO Hola, em dic NEREA i vinc de Cerdanyola del Vallès, de l’escola Serraparera. Ara faig 1r d’ESO. He vingut per aprendre més coses . Hola, soc en LLUÍS del 1r C d’ESO. Vinc de Montcada i Reixach. Espero aprovar l’ESO. Desitjo que us agradi la revista. Adéu!! Hola, soy ANDREA, soy de 1r C. Me gusta este cole y me gustaría aprender muchas cosas. Hola, soc DANIEL i visc a Rubí. M’agrada aquesta escola. M’agrada molt la piscina. M’agrada molt un grup de teatre que es diu Tricicle. Hola, soc JAVIER del 1r C de l’ESO. Visc a Ripollet. M’encanta aquest cole i m’agrada molt el meu grup. Em dic LIAM tinc 13 anys i practico esquaix. Un esport no gaire practicat a Catalunya desafortunadament. M’agradaria ser professional. Hola, em dic SARA. M'agraden molt les flors i també la sopa de llenties. Em dic IVAN i tinc 13 anys. M'agrada jugar amb el meu amic Aiken i sempre anem junts al menjador

Hola, em dic MARINA i estic molt contenta de venir a Flor de Maig. Abans anava a l’escola Avenç de Sant Cugat. Em dic JOSEP, tinc 14 anys, vaig néixer el dia 22 de Abril del 1999. Soc Tauro, de Cerdanyola del Vallès i el meu color preferit es el Taronja, m’agrada Star Wars, el llanero solitario la versió moderna, i el videojoc de gta5 i Red Dear Redemption. El meu plat preferit son els espaguetis amb albondigas, soc català. Me llamo CARMEN. Tengo 13 años y naci en Barcelona pero ahora vivo en Montcada i Reixach. Mi color favorito es el azul y verde. Mi asignatura favorita son las matemáticas y el deporte. Mi favorito es el tenis y futbol. Hola, me llamo RAÚL y vivo en Barberà del Vallès. Me gusta jugar a futbol con mis amigos y mi comida favorita es la tortilla de patatas. Espero aprender más cosas en este cole. Hola soc IVÁN LÓPEZ de 1r cicle d’ESO i aquest curs m’agradaria fer una excursió a la feina del meu pare amb els amics del cole. Hola soc lRIDNA , estic començant aquest any però ja coneixia l’institut pel meu germà que estudia aquí també. El que més m’agrada d’estar aquí és fer activitats de cosir i piscina. Hola soc el MANEL, visc a Barberà del Vallès. M’agrada d’aquesta escola jugar al futbol i tinc ganes de treballar molt i d’aprendre. Estic content perquè he fet amics nous. Hola, soc la MARÍA i també tinc una germana que ara esta fent PQPI. M’agrada molt aprendre coses noves com les matemàtiques, aprendre a llegir castellà i català. Estic contenta d’estar aquí. Hola, sóc ALEX. Tinc 13 anys i estic a 1r cicle d’ESO. He nascut a Terrassa però visc a Sant Cugat del Vallès. M’agrada molt l’arròs amb tomàquet fregit amb salsitxes. M’agrada molt anar a casa de l’avia. El 5 d’octubre vaig anar amb ella a St. Eugènia de Berga a veure maquetes de trens. Hem anat en tren fins a Vic i


després amb autocar fins a St. Eugènia. Ens ho vam passar molt bé. Això és tot. 2n CICLE d’ESO Me llamo JENIFER. Soy de Ecuador y llevo viviendo en Cerdanyola del Vallès 6 meses. Por eso, aún no entiendo mucho el catalán.

Bertas’s English lessons...

El passat 24 d’octubre va tenir lloc una nova jornada de vaga dins l’àmbit de l’Ensenyament. Un cop més, tota la comunitat educativa es va poder afegir a la vaga per manifestar-se en contra de la LOMCE, LEC i la política de retallades que estem patint i que de mica en mica va debilitant el sistema públic educatiu. Un cop més desitgem que a qui li toqui... prengui nota!!!

BACK TO SCHOOL! Match: TEACHER

estudiants

Efemèride...

LUNCH STUDENTS PLAYGROUND BLACKBOARD

professor/a pati dinar pissarra

Sabeu

Complete: 1. LISTEN to the _____________ 2. LOOK at the _____________ 3. PLAY in the _____________ 4. EAT your ______________

Informem...

30 d’octubre de l’any 1928... que

va

passar el

“En Gran Bretaña, según consta en el cuaderno de laboratorio de Alexander Flemming, una placa de cultivo llama su atención. Supone de hecho uno de los descubrimientos más importantes para el bienestar del ser humano: el hallazago de la penicilina, revolución antibiótica”


laveudeflordemaig@gmail.com

Revista Setembre-Octubre 2013  
Revista Setembre-Octubre 2013  
Advertisement