Page 1

Zakaj dlesni krvavijo

Napotki za preprečevanje nastanka in razvoja vnetja obzobnih tkiv ali parodontalne bolezni

Stran 6 Curaprox CS 5460

Stran 7 Curaprox CS Single

Strani 8-9 Sonicare

Strani 10-11 Curaprox CPS »prime«

Strani 13-15 Curasept


Od krvavečih dlesni do

parodontalne bolezni Iz krvavečih dlesni se pogosto razvijejo težje oblike parodontalnih bolezni. Vnetje obzobnih tkiv ali parodontalna bolezen je najbolj razširjena kronična bolezen.

Zdravo

Parodontalna bolezen

Kaj je vnetje obzobnih tkiv ali parodontalna bolezen

zdrava dlesen

zobni plak

Bakterije, ki se nabirajo na robu dlesni, s svojimi strupi in imunskim odgovorom organizma povzročijo vnetje in razgradnjo obzobnih tkiv. Sprva so vnete le dlesni (gingivitis), nato pa so prizadeta tudi ostala obzobna tkiva – koreninski cement, pozobnica in alveolna kost (parodontitis).

zdrava kost

zobni kamen obzobni žep prizadeta kost

Vzroki Glavni vzrok za vnetje in razgradnjo obzobnih tkiv so bakterije v mehkih zobnih oblogah (zobni plak), ki se lepijo na zobe in dlesni. V enem kubičnem milimetru teh oblog je kar 100 milijonov različnih mikroorganizmov. Starejše in debelejše so zobne obloge, nevarnejše bakterije za obzobna tkiva so v njih. Zaradi sestavin v slini lahko mehke zobne obloge poapnijo, kar na zobeh vidimo kot zobni kamen. Na zobnem kamnu se mehke zobne obloge

bakterijske obloge

zob

Bakterije, ki se lepijo na površino zob in dlesni, povzročajo vnetja obzobnih tkiv.

2

Od krvavečih dlesni do parodontalne bolezni

še hitreje nabirajo. Glavna kritična mesta, na katerih se mehke zobne obloge hitreje nabirajo, so rob dlesni oziroma žleb med dlesnimi in zobom, medzobni prostori, mesta pod mostički in okrog zobnih vsadkov (implantati). Bakterije s svojim škodljivim delovanjem povzročijo vnetje, ki najprej prizadene dlesni, pozneje pa tudi ostala obzobna tkiva. Barva dlesni se spremeni iz bledo rožnate v rdečo, dlesni postanejo otekle in na dotik zakrvavijo.

Vnetje dlesni – gingivitis So vaše dlesni morda otekle? Imate rdeče dlesni? Zakrvavijo ob umivanju zob? Če je odgovor na katero koli vprašanje pritrdilen, potem imate vnete dlesni. Z vzdrževanjem pravilne ustne higiene lahko vnetje odpravite. Nezdravljeno vnetje dlesni pa lahko prizadene globlja obzobna tkiva.


Zdrava dlesen

Vneta dlesen

Zmerno vnetje obzobnih tkiv

Napredovalo vnetje obzobnih tkiv

Vnetje obzobnih tkiv – parodontalna bolezen Med zobom in dlesnimi se pojavijo obzobni žepki, pa tudi slab zadah iz ust, zobje lahko postanejo daljši, občutljivi ali majavi. Vnetje obzobnih tkiv običajno napreduje brez bolečin in končno lahko izgubite svoje zobe. Parodontalna bolezen pomeni razgradnjo kosti in tkiv, ki držijo zob v čeljusti. Ko so te strukture prizadete, je tkiva nemogoče popolnoma obnoviti. S pravilnim zdravljenjem pa se bolezen lahko ustavi.

Vpliv parodontalne bolezni na sistemsko zdravje Vpliv parodontalne bolezni seže mnogo dlje od ustne votline. Slab ustni zadah in izguba zob sta nepomembna v primerjavi s tveganji za: • srčni infarkt, • možgansko kap, • prezgodnji porod in nižjo porodno težo novorojenčka, • pljučna obolenja in • oslabljen imunski sistem. Tem tveganjem so bolniki z napredovalim vnetjem obzobnih tkiv izpostavljeni mnogo bolj kot ljudje z zdravimi obzobnimi tkivi.

Kritična mesta za razvoj vnetja dlesni • rob dlesni • medzobni prostori • mesta pod mostovi • okrog zobnih vsadkov (implantatov)

Dejavniki, ki poslabšujejo stanje obzobnih tkiv • kajenje • stres • sladkorna bolezen

• hormonske spremembe • dedna dispozicija

Od krvavečih dlesni do parodontalne bolezni

3


Kako preprečiti nastanek in razvoj parodontalne bolezni 1 Razkritje

povzročitelja

2 Mehansko

čiščenje

3 Kemična

podpora

Temeljita ustna higiena

Redni kontrolni pregledi

Profesionalno odstranjevanje zobnega kamna

Zagotovo je bolje preprečevati kot zdraviti. S pravilno ustno higieno lahko preprečimo parodontalne bolezni oziroma vsaj zaustavimo njihovo napredovanje. Povzročitelja vnetja obzobnih tkiv – bakterije, ki se lepijo na površino zob in dlesni – moramo odstraniti. To storimo mehansko s pripomočki za čiščenje zob. Z rednimi preventivnimi oziroma kontrolnimi pregledi pri zobozdravniku, kjer nam bodo odstranili tudi zobni kamen (trde zobne obloge), bomo zaokrožili lastna prizadevanja za dobro ustno zdravje.

4

Kako preprečiti nastanek in razvoj parodontalne bolezni


Razkrijmo povzročitelja Mehke zobne obloge (zobni plak) so s prostim očesom težko vidne. Sistem Plaqsearch nam jih pomaga razkriti, tako da odkrijemo kritična mesta v svojih ustih. Zobne obloge obarva v dveh barvah – sveže zobne obloge, stare največ 24 ur, rdeče, starejše od 24 ur pa modro. Modro obarvane obloge prikažejo tista mesta, kjer že nekaj časa nismo dovolj temeljito odstranili zobnih oblog, saj jih pri čiščenju nevede zanemarjamo. Hkrati so to kritična mesta za nastanek zobnega kamna in vnetja dlesni.

Palčke Plaqsearch

Pripomočki za razkrivanje zobnih oblog

Tabletke Plaqsearch Tekočina Plaqsearch

Zobno ogledalo UHS 616 Sistem Plaqsearch je najbolje uporabiti po čiščenju zob, saj bomo le tako lahko ugotovili, na katerih mestih nismo uspeli temeljito odstraniti mehkih zobnih oblog. Na voljo je v obliki tabletk, tekočine ali v palčkah.

Vse izdelke lahko kupite v spletni trgovini www.zdrav-nasmeh.com, prodajalnah Sanolabor, lekarnah, specializiranih trgovinah in drogerijah Müller. RAZkrijmo povzročitelja

5


Učinkovita nežnost Več kot 5460 ultrafinih filamentnih vlaken CUREN®, ki gosto zapolnjujejo majhno glavo ščetke, tvori učinkovito in izjemno nežno delovno površino ščetke Curaprox CS 5460. Posamezne ščetine dosežejo tudi težko dostopna mesta med zobmi in na robu dlesni, ne da bi pri tem poškodovale zobne vratove.

Majhna glava, gosto zapolnjena s finimi ščetinami, lahko doseže tudi težko dostopna mesta.

Ali veste … … da s pretrdo ščetko in premočnim pritiskom med ščetkanjem odrivate dlesni od zoba? K temu pripomore tudi napačna tehnika čiščenja. Tako razgaljeni zobni vratovi so zelo občutljivi, kar občutimo kot skelenje ob dotiku s hladnim, vročim …

Prednost ultrafinih vlaken CUREN® Vse ščetke CURAPROX imajo majhno glavo s kompaktno vstavljenimi ščetinami. Te so izjemno fine in tanke, narejene iz posebnega materiala CUREN®, ki ohrani svojo čvrstost, tudi ko je moker. Ščetine so dovolj tanke in fine, da sežejo v žleb med dlesnimi in zobom, ne da bi pri tem travmatizirale dlesen. Zadostuje že rahel pritisk, da s ščetkanjem temeljito očistimo rob dlesni. Številčna oznaka, ki jo nosi ščetka CURAPROX, pove, koliko ščetin ima ščetka. Več je ščetin, tanjše in bolj fine so.

Kdaj uporabiti zobne ščetke Curaprox CS 1560 – za tiste, ki so doslej uporabljali trdo ščetko; za postopno navajanje na mehkejšo in učinkovitejšo ščetko CS 3960 – za tiste, ki so doslej uporabljali srednje trdo ščetko. Tudi ob malo močnejšem pritiskanju med ščetkanjem bodo dlesni ostale nepoškodovane. CS 5460 – ob težavah z dlesnimi in za njihovo preprečevanje, nežno in temeljito čiščenje roba dlesni. Uporabite krožnoeliptično tehniko čiščenja in pri tem izvajajte mikrogibe.

6

5460 vlaken vam na uslugo

CS 5460 »ultra soft« CS 3960 »super soft« CS 1560 »soft«


SOLO tehnika s ščetko CS Single

SOLO tehnika je nov način čiščenja, ki obravnava vsak zob in sulkus posebej. Razvil jo je dr. Jiri Sedelmayer s stomatološke klinike univerze v Hamburgu. Pri čiščenju s SOLO tehniko, s ščetko CURAPROX CS Single, pritisk ni potreben. Mehke in zaobljene ščetine se odlično prilagodijo anatomiji roba dlesni, zato je čiščenje nežno in učinkovito. Ščetka CURAPROX CS Single je na voljo s 6mm (CS 1006) ali 9mm (CS 1009) snopom ščetin. CURAPROX CS Single 1006/1009

Pacienti, ki so se usposabljali v SOLO tehniki, izjemno natančno ščetkajo zob za zobom in rob dlesni.

Idealna za fiksne zobne aparate

CURAPROX »single« je idealna tudi za čiščenje vsadkov.

Kdaj uporabiti zobno ščetko CURAPROX CS Single • za čiščenje vsakega zoba in roba dlesni posebej – SOLO tehnika • za čiščenje osamelih zob • za čiščenje za zadnjimi kočniki • za čiščenje okrog implantatov • pri fiksnih ortodontskih aparatih

Vse izdelke lahko kupite v spletni trgovini www.zdrav-nasmeh.com, prodajalnah Sanolabor, lekarnah, specializiranih trgovinah, drogerijah Müller in dm drogerie markt. SOLO TEHNIKA s ščetko CS single

7


Naložba v zdravje

Izjemna moč proti zobnim oblogam S svojimi 31.000 gibi v minuti električna zobna ščetka Sonicare FlexCare+ z nežnim dotikom ščetin temeljito odstrani zobne obloge na kritičnih predelih. Njeno delovanje pa seže še dlje od ščetin. Njena patentirana tehnologija omogoča dinamično fluidno delovanje, ki vpliva na razgradnjo biofilma – zobne obloge odstranjuje tudi tam, kamor ščetine ne sežejo (največ 2 mm od ščetin).

Patentirana sonična tehnologija ščetke Sonicare očisti vaša usta • Tehnologija ščetke Sonicare omogoča vrhunsko odstranjevanje zobnega plaka, saj čisti na način, kakršnega ročna ščetka ne omogoča.

• Ščetka Sonicare zmanjša vnetje dlesni, vendar je hkrati nežna do vaših zob in dlesni. • Ščetka Sonicare odstrani vsakodnevna zabarvanja, ki jih povzročijo kava, čaj in tobak. Vaši zobje v 28 dneh postanejo bolj beli, saj spet pridobijo svojo naravno belino.

Dokazano je, da ščetka Sonicare pomaga zaustaviti napredovanje bolezni dlesni.

Zdrava dlesen

Gingivitis

Parodontitis

Napredovali parodontitis

V samo dveh tednih pomaga izboljšati zdravje dlesni, pomaga pa tudi preprečevati krvavenje, ki je znak za vnetje dlesni (gingivitis). Z električno zobno ščetko Sonicare boste dosegli rezultate, ki jih boste občutili, vaš zobozdravnik pa videl.

V Sloveniji je električno zobno ščetko Sonicare kupilo že več kot 73 % zobozdravnikov (vir: Flegis, d. o. o.). Široma po svetu ima ščetka Sonicare več kot 17 milijonov zadovoljnih uporabnikov, njeno učinkovitost pa potrjujejo številne raziskave.

Kdaj uporabiti električno zobno ščetko Sonicare • Ko želimo v udobju svoje kopalnice za zdravje svojih zob in dlesni storiti največ, kar lahko. • Vnete dlesni in druge parodontalne težave • Mostički in implantati • Fiksni ortodontski aparati • Občutljivi zobje

Vse izdelke lahko kupite v spletni trgovini www.zdrav-nasmeh.com, prodajalnah Sanolabor, lekarnah, specializiranih trgovinah in drogerijah Müller.

8

Naložba v zdravje


Popolna nega dlesni Sonicare FlexCare+

jo sv e tu

ki

zob

j a dr o u p o r a b l j m av n ik i p o vse

oz

Sonicare FlexCare+

1

Št.

i •

• št.1

ični m i son etka mi z šč

nim

m

d

ob

Patentirana sonična tehnologija z dinamičnim čistilnim delovanjem omogoča temeljito čiščenje po robu dlesni in v medzobnih prostorih.

e

Novi nastavki ProResults z indikacijskimi ščetinami, ki povedo, kdaj je čas za zamenjavo nastavkov

Pet načinov čiščenja za popolno nego dlesni in prilagajanje potrebam ter življenjskemu slogu uporabnika

UV-čistilec uniči tudi 99 % bakterij in virusov na ščetinah zobne ščetke.* *E coli, S. mutans in Herpes simplex

sonicare flexcare+

9


Čisti medzobni prostori

Medzobne ščetke CURAPROX »prime« Časi, ko so medzobne ščetke lahko uporabljali samo ljudje z zelo velikimi medzobnimi prostori, so minili. Medzobne ščetke CURAPROX »prime« imajo najtanjše in najbolj čvrsto žično jedro med vsem medzobnimi ščetkami na trgu, zato jih lahko vstavimo tudi v ozke medzobne prostore. Gibka dolga vlakna se anatomiji medzobnega prostora optimalno prilagodijo in dosežejo vsak kotiček. Medzobne ščetke CURAPROX »prime« so prizanesljive do intaktne papile. Njihova uporaba je enostavna.

M 1:1

06

07

08

09

011

Pet velikosti reši 95 % vseh težav čiščenja medzobnih prostorov.

Kdaj uporabiti medzobne ščetke CURAPROX »prime« • za čiščenje medzobnih prostorov • za čiščenje kritičnih predelov pri mostičkih • pri zobnih vsadkih (implantatih) • pri fiksnih ortodontskih aparatih

Vse izdelke lahko kupite v spletni trgovini www.zdrav-nasmeh.com, prodajalnah Sanolabor, lekarnah, specializiranih trgovinah, drogerijah Müller in dm drogerie markt. CURAPROX CPS 07 Dovolj majhna, da lahko seže in očisti tudi ozke medzobne prostore

10

Medzobne ščetke curaprox »prime«


Popolnoma zapolni

medzobni prostor in ni travmatična

Navadne medzobne ščetke ne morejo odstraniti bakterijskih oblog iz medzobnega prostora na robu dlesni in pod stikom zob. Poleg tega zelo verjetno prizadenejo tkivo.

Medzobne ščetke CURAPROX »prime« dosežejo vse kotičke in konkavne površine medzobnega prostora. Omogočajo nadzor zobnih oblog tudi na mestih, ki jih ne doseže niti zobna nitka.

Konkavnih površin kočnikov z zobno nitko ali zobotrebcem ne moremo učinkovito očistiti. Tak medzobni prostor lahko temeljito očisti samo medzobna ščetka, ki popolnoma zapolni medzobni prostor.

V žepnem kompletu CURAPROX CPS 457 so v lični škatlici medzobne ščetke CURAPROX »prime« v različnih velikostih in držalo. Uporabimo primerno velikost medzobne ščetke. Ko jo vstavljamo v medzobni prostor, ne sme biti niti premajhna niti prevelika. Za učinkovito čiščenje izberemo medzobno ščetko z največjim premerom, ki jo še lahko z rahlim pritiskom vstavimo v medzobni prostor. Taka ščetka ga bo s svojimi ščetinami popolnoma zapolnila in očistila. Žepni komplet CURAPROX CPS 457 Medzobne ščetke curaprox »prime«

11


Pet vprašanj

pet odgovorov – ena zobna pasta 1 Zakaj se zobna pasta enzycal ne peni močno? Ker v primerjavi s skoraj vsemi drugimi zobnimi pastami ne vsebuje natrijevega lavrilsulfata - SLS (Sodium Lauryl Sulphate). SLS je močno aktivno peneče se čistilno sredstvo, ki ga vsebujejo predvsem čistila za dom, šamponi in geli za tuširanje. Dokazano je, da draži ustno sluznico in jo lahko poškoduje. Brez SLS: nežno do ustne sluznice, pa še občutno manjše nastajanje aft. 2 Zakaj zobna pasta enzycal vsebuje encime? Ker krepijo naravno zaščitno funkcijo sline. 3 Zakaj je zobna pasta enzycal tako nežnega okusa? Ker je brez močnih eteričnih dodatkov, ki lahko dražijo ustno sluznico. 4 Zakaj fluoridi? Ker krepijo sklenino in jo naredijo odporno proti kislinam. Encimi in fluoridi so skupaj dvojna zaščita pred kariesom. 5 Zakaj je čiščenje z zobno pasto enzycal nežno? Ker je to dobro za sklenino vaših zob. Večina zobnih past je zelo abrazivna, s svojo grobo zrnatostjo pa lahko poškodujejo sklenino. Nekaj zrnatosti je potrebno, saj pomaga odstranjevati zobne obloge, preveč zrnata zobna pasta pa postrga in obrusi sklenino. Zobna pasta enzycal je prijazna do sklenine, saj je nizkoabrazivna.

Kdaj uporabiti zobno pasto Curaprox enzycal • za vsakodnevno ustno nego • kadar uporabljate ustne vode s klorheksidinom • če imate pogosto težave z mehurčkastimi izpuščaji (aftami) v ustih ali če iščete zobno pasto brez natrijevega lavrilsulfata Vse izdelke lahko kupite v spletni trgovini www.zdrav-nasmeh.com, prodajalnah Sanolabor, lekarnah, specializiranih trgovinah, drogerijah Müller in dm drogerie markt.

12

nežna zobna pasta na osnovi encimov


Zobna pasta CURASEPT ADS

Prava kombinacija za odlične rezultate – sistem CURASEPT ADS Zobna pasta Curasept ADS je odlična kombinacija z ustno vodo CURASEPT ADS, saj ne vsebuje natrijevega lavrilsulfata - SLS (Sodium Lauryl Sulphate). Natrijev lavrilsulfat je sestavina v večini zobnih past in s svojim anionskim značajem zelo zmanjšuje učinkovitost klorheksidina. Zobna pasta CURASEPT ADS se lahko uporablja tudi samostojno. Pripravljena je v 75ml pakiranju in v dveh različnih koncentracijah: •0,12 % klorheksidinijevega diglukonata ter •0,05 % klorheksidinijevega diglukonata in 0,05 % fluorida.

Namen uporabe zobne paste je enak kot pri ustnih vodah CURASEPT ADS z enakimi koncentracijami.

Vse izdelke lahko kupite v spletni trgovini www.zdrav-nasmeh.com, prodajalnah Sanolabor, lekarnah, specializiranih trgovinah, drogerijah Müller in dm drogerie markt. zobna pasta curasept ads

13


Kemična podpora Kadar je zaradi posegov v ustni votlini (operacije, ekstrakcije, ortodontski posegi, implantacije …) mehansko odstranjevanje zobnih oblog oteženo, ali zaradi drugih razlogov, da mehansko ne moremo zagotoviti primerne ustne higiene, si pomagamo s pripravki, ki preprečujejo nastanek in razvoj zobnih oblog na kemični osnovi. Klorheksidin je antiseptik, ki je v zobozdravstvu že desetletja najučinkovitejše sredstvo za preprečevanje zobnih oblog. Zato ga obogatenega s formulo ADS (Anti Discoloration System), ki preprečuje neželene stranske učinke klorheksidina, vsebuje tudi linija CURASEPT.

Ustna voda CURASEPT ADS

Pripravljena je v 200–ml stekleničkah v treh različnih koncentracijah: ADS 220 – z 0,20 % klorheksidinijevega diglukonata, ADS 212 – z 0,12 % klorheksidinijevega diglukonata, ADS 205 – z 0,05 % klorheksidinijevega diglukonata in 0,05 % fluorida. Ustnih vod Curasept ADS ni treba redčiti, pripravljene so za takojšnjo uporabo. Odvisno od koncentracije jih lahko uporabljamo: • vsakodnevno in kot dodatno zaščito proti kariesu, kot dopolnitev oteženega mehanskega odstranjevanja zobnih oblog pri ortodontskih in protetičnih posegih, • za preprečevanje postoperativnih zapletov, • za zaviranje nastajanja zobnih oblog, • kot dopolnilo mehanskemu odstranje– vanju zobnih oblog pri vnetju dlesni.

UPORABNIKU PRIJAZNA!

Ustna voda, ki ste si jo vedno želeli: učinkovita in uporabniku prijazna

14

kemična podpora

Ne vsebuje alkohola, zato ne peče in ne izsušuje ustne sluznice. Formula ADS preprečuje neželene stranske učinke klorheksidina – obarvanost zob in spremembo zaznave okusov.


Pršilo in gel CURASEPT ADS Pršilo CURASEPT ADS in gel CURASEPT ADS vsebujeta 0,5 % klorheksidinijevega diglukonata. Oba pripravka sta namenjena ljudem s parodontalnimi težavami za intenzivno zaščito pred bakterijskimi oblogami – za lokalno uporabo. Pršilo je idealno za enostavno uporabo, kadar smo na poti.

Gel je odličen za uporabo v določenem medzobnem prostoru, kamor ga lahko enostavno nanesemo z medzobno ščetko CURAPROX CPS. Za nanašanje na rob dlesni in na druga posebno občutljiva mesta uporabimo zobno ščetko Curaprox CS Surgical.

Vse izdelke lahko kupite v spletni trgovini www.zdrav-nasmeh.com, prodajalnah Sanolabor, lekarnah, specializiranih trgovinah in drogerijah Müller. PRšilo in gel curasept ads

15


Kaj lahko storimo sami za svoje ustno zdravje Nam kljub rednemu ščetkanju zob še vedno pogosto krvavijo dlesni? Je na nekaterih mestih dlesen dvignjena, da so zobje videti nekoliko daljši?

To vemo vsi. Vsakodnevna redna in temeljita ustna higiena je temelj dobrega ustnega zdravja. A zastavlja se še eno vprašanje. Znamo za svoje zobe in dlesni skrbeti pravilno? Nekaj odgovorov se skriva v vprašanjih na desni strani.

Redno uporabljamo medzobne ščetke, dlesni pa še vedno krvavijo? Občutimo nitkanje zob kot zelo neprijetno opravilo? Ali občutimo občutljive zobe? Se nam zobni kamen hitro nabira?

Spletna delavnica Za zdrav nasmeh ponuja nasvete in drobne trike, ki so pomagali že stotinam ljudem, da so svojo ustno higieno in s tem ustno zdravje še izboljšali. Podprta s slikovnimi in videonavodili vas po korakih v nekaj dneh pripelje na višjo raven izvajanja ustne higiene. Spletna delavnica Za zdrav nasmeh je BREZPLAČNA in jo najdete na www.dlesni.com. Vsak mesec so med udeleženci delavnice izžrebani trije srečneži, ki jih nagradimo s kompletom pripomočkov za vzdrževanje ustne higiene.

SI-FL-PRO-0811-46

Vse to so dejavniki, ki lahko kažejo na nepravilen izbor in/ali uporabo pripomočkov za ustno higieno.

Zakaj dlesni krvavijo  

Brošuta z napotki za preprečevanje nastanka in razvoja vnetja obzobnih tkiv ali parodnotalne bolezni.

Advertisement