Koningskrant Hengelo 2023

Page 1

G A O N N S D

april 2023

Op 27 april viert Hengelo weer Koningsdag. Eén van de hoogtepunten is natuurlijk de kleurrijke kleedjesmarkt, maar ook klinkt er muziek en zijn er demonstraties van sportverenigingen.

Verder kun je meedoen aan spellen en creatieve activiteiten. Het programma wordt deels gehouden op het geheel vernieuwde en sfeervolle Marktplein. De traditionele Oranjekermis komt dit jaar met een aantal nieuwe attracties. De exploitanten bieden alle basisschoolkinderen vrijkaarten aan en vanaf 26 april kun je bij alle attracties met kortingsbonnen terecht (zie de pagina's 12 en 14 in deze krant). Kortom: een dag vol gezelligheid en vrolijke drukte!

27
K I G DONDERDAG
HENGELO KLEURT WEER ORANJE

WEER KLEURT HENGELO ORANJE

Beste Hengeloërs

Het is mij een genoegen u te kunnen vertellen dat Koningsdag 2023 weer groots gevierd kan worden in de gehele binnenstad van Hengelo. Koningsdag is van oudsher één van de drukst bezochte feesten in onze stad. En dit jaar met nog een extra feestelijk tintje, omdat het vernieuwde Marktplein klaar is. Een prachtig visitekaartje van onze stad!

De Hengelose Oranjevereniging heeft een uitgebreid programma in elkaar gezet en het is dus verstandig om donderdag 27 april vroeg de wekker te zetten. Dan bent u op tijd voor de kleedjesmarkt, die terugkeert op de vertrouwde plek. Het lint van kleedjes gaat vanaf de MolenstraatSchouwburgplein naar het nieuwe Marktplein. En dat zorgt al in de vroege ochtend voor een gezellige sfeer. De hele dag door vinden op het Marktplein en op andere plekken in de stad zang- en dansoptredens plaats. Onder meer verzorgd door Dansstudio Move, Dansstudio XDance en Popscool Twente. Of loop richting stadhuis, waar op het evenementenplein de Oranjekermis staat opgesteld.

Onze Koning draagt sport in de breedste zin van het woord een warm hart toe. Een Koningsdag zonder sportactiviteiten is dan ook ondenkbaar. Een keur aan sporten komt deze dag voorbij, zodat jong en oud kennis kan maken met verschillende sporten en in veel gevallen zelf kan deelnemen. Zo laat ´Hengelo Helemaal Fit´ met verschillende demonstraties zien dat bewegen voor iedere leeftijd leuk en gezond is.

In deze Koningskrant vindt u het complete programma voor Koningsdag. Met dank aan de Hengelose Oranje Vereniging, die er ieder jaar weer in slaagt om activiteiten te organiseren die bij een breed publiek in de smaak vallen. En met dank ook aan al die vrijwilligers van clubs en verenigingen, die zich belangeloos inzetten. Samen kleuren zij Hengelo oranje en maken zij Koningsdag tot een feest voor ons allemaal. Daarvoor wil ik iedereen hartelijk dankzeggen.

Ik wens u allen een fantastische Koningsdag 2023 toe!

Met feestelijke groeten, Sander Schelberg,

Burgemeester van Hengelo

LEUKE BIJ AKTIVITEITEN DONDERSTEEN EN DWEILORKESTEN CLOWN

Spellenwinkel De Dondersteen aan de Wemenstraat houdt op Koningsdag veel leuke activiteiten.

Schaakvereniging Minerva daagt bezoekers uit voor een wedstrijd en schrijft belangstellenden in als lid. Voor lekkers

kun je terecht bij Franks ijskar en ook staat een bezoek van kattencafé KatDeau gepland.

Ook kun je luisteren naar verhalen bij de Verhalenkraal en kunnen oude (demo)spellen worden ingeleverd. De opbrengst gaat naar drie goede doelen. Twee zijn al bekend; de Speelotheek en basisschool voor nieuwkomers de Horizon.

SNELTEKENAAR ,

Het publiek komt op Koningsdag sneltekenaar Gerard tegen, die met een paar strakke bewegingen van zijn hand vakkundig jouw gezicht op papier zet. Ook kun je kennismaken met ballonnenclown Carlo. Deze straatkunstenaar maakt de mooiste figuren met zijn handen. De binnenstad wordt verder opgevrolijkt door de muziek van een aantal orkesten zoals Beentels Kabaal, Krisus en het Militair Tamboerkorps. Zij gaan al dweilend door de straten.

KONINGSDAG 2023 PAGINA 3

TWENTE POP COOL S MOOI PROGRAMMA

Docentencollectief POPsCOOL Twente houdt op het podium bij de Appel een aantal optredens. Het publiek ziet verschillende leerlingen die meedoen aan concerten die dit voorjaar in onze regio worden gegeven in het kader van het vijftienjarig bestaan.

11.00 - 12.00 uur band Brief Encounters set 1

12.00 - 13.00 uur Showcase Dansschool Move

13.00 - 14.00 uur band Brief Encounters set 2

14.00 - 16.00 uur POPsCool Talents Traject

Het Hengelose docentencollectief organiseert muzieklessen en optredens en besteedt via POPsCOOL Talents extra aandacht aan het live optreden. Tijdens de repetities wordt geoefend in meerstemming zingen. Daarnaast zijn er performanceworkshops en wordt ingegaan op zaken die in de muziek belangrijk zijn, bijvoorbeeld contact met de bandleden. Verder organiseert POPsCOOL muzikale proeftuinen. Interesse? Kijk op www.popscool.nl Binnenkort volgt meer informatie over de inschrijving.

MET DJ’S VOOR TERUG IN DE TIJD : SENIOREN

MUZIEK

Op Koningsdag krijgen senioren en het verzorgend personeel in de 12 Hengelose zorginstellingen een heerlijke oranje tompouce aangeboden, mogelijk gemaakt door de kermisexploitanten.

Maar de Hengelose Oranjevereniging doet meer. Van april tot augustus worden de Hengelose zorginstellingen vereerd met de komst van twee bijzondere gasten: Mans Prinsen en Jaap Heerze, beter bekend als DJ's on Tour. Als bekende Twentse oud-dj's brengen zij muziek uit de gouden jaren 60, 70 en 80 ten gehore, wat voor senioren een feest der herkenning zal zijn en hen meeneemt op een heerlijke middag of avond terug in de tijd!

Muziek van vroeger kan bij ouderen met geheugenverlies vaak herinneringen oproepen en er kunnen uiteraard verzoekplaatjes worden aangevraagd.

Meer info Jaap telefoon: 06-53265940

www.terugindetijd.nl

Voor de kerk aan de Enschedesestraat toont Stichting Wensambulance de ambulance die wordt gebruikt om de laatste wensen van langdurig zieken of terminale patiënten te vervullen.

‚Bijvoorbeeld iemand die nog één keer naar het strand wil of naar een voetbalwedstrijd van zijn favoriete club'', vertelt Margreet Schutte van Stichting Wensambulance. Naast de ambulance zijn er ook motoren te zien van Stichting Rijden voor Geluk. Voor meer informatie, aanvragen of donaties: www.wensambulance.nl

LAATSTE WENS VERVULLING EN LEKKERE NOAGAT ZUURSTOKKEN

Voor lekkere zuurstokken en nougat moet je bij Bert Scherphof zijn. Hengeloërs kennen hem van de kermis, waar hij al 57 jaar staat.

Maar op Koningsdag staat zijn Bordeauxrode kraam op de Enschedesestraat tegenover de HEMA. Scherphof en zijn medewerkers bieden een uitgebreid assortiment van de beste kwaliteit. ''Naast zuurstokken en brokken nougat in zakjes hebben we bijvoorbeeld ook harde en zachte kaneelstokken.'' Ter gelegenheid van Koningsdag zijn er verschillende aanbiedingen.

KONINGSDAG 2023 PAGINA 5

HOERA, HET IS WEER KLEEDJESMARKT!

De kleedjesmarkt is voor de kinderen misschien wel het spannendste onderdeel van Koningsdag en voor het publiek één van de leukste activiteiten. Het begint al vroeg; ben ik wel op tijd wakker? Kan ik een goed plekje te vinden? En zullen de mensen wel iets kopen?

AANRIJROUTES

De kleedjesmarkt kent 2 aanrijroutes. Voor de Molenstraat loopt de aanrijroute via de Beursstraat, B.P. Hofstedestraat en Schouwburgplein naar de Molenstraat. De auto kan worden geparkeerd achter het Rabotheater. De aanrijroute voor de kleedjesmarkt op het Marktplein (oude V&D locatie/Brinktoren) en Brinkstraat tussen Beekstraat en Marktstraat loopt via de Marskant. De spullen voor de kleedjesmarkt kunnen tussen 06.00 uur en 09.00 uur worden gebracht. Daarna kunnen auto's de binnenstad niet meer binnenkomen.

De kleedjesmarkt begint eigenlijk al op zolder, waar al lang van te voren de spullen worden uitgezocht en een prijs wordt bedacht. Het gaat er trouwens niet alleen om, zoveel mogelijk te verkopen. Je kunt ook iets creatiefs doen. Zo zagen we de afgelopen jaren kinderen die muziek maakten, gezichten schminkten of een acrobatisch kunstje lieten zien. De maximumprijs is euro 12,50.

Twee locaties

Het oer-Hollandse evenement wordt dit jaar gehouden op twee locaties. Het gaat om de Molenstraat en het Marktplein bij de Brink, rondom de Brinktoren (oude V&D) en de Brinkstraat tussen Beekstraat en Marktstraat.

Luifels

Voorzitter Eddon Janssen van de Hengelose Oranje Vereniging vertelt dat bij de indeling

De Hengelose Oranje Vereniging roept deelnemers aan de kleedjesmarkt en bezoekers van Koningsdag op om afval niet rond te laten slingeren maar in de afvalbakken te doen. De overgebleven spullen kunnen ook in de container worden gegooid op de hoek van de Beekstraat/Brinkstraat. De spullen worden uitgezocht door de organisatie GOED = DOEN uit Hengelo, bekend van het gelijknamige festival. bekijkt wat er nog hergebruikt kan worden, zodat de afvalstroom wordt beperkt.

GOED = DOEN

van de kleedjesmarkt rekening is gehouden met de weersomstandigheden. ''Zo zitten de jeugdige verkopers in de Molenstraat tot aan het Marktplein onder luifels, dus droog als het regent. Ook aan de Brink en langs de randen van het Marktplein zijn een paar overdekte plekken.''

Wees er vroeg bij

Wees er vroeg bij, want elk jaar doen een paar honderd kinderen mee. Bovendien mag je maar tot negen uur met de auto de stad in om de spullen uit te laden.

KONINGSDAG 2023 PAGINA 7

VOOR DE APPEL 2.0 FEESTEN & PARTIJEN

De Appel 2.0 is een uitbreiding van het bekende De Appel restaurant, gelegen op de hoek Enschedesestraat/Nieuwstraat sinds 1980.

Het nieuwe gebouw, gelegen op 350m afstand op Langestraat 29, biedt exclusieve feest- en evenementenruimtes met vijf zalen, waaronder De Brasserie en De Orangerie, met een capaciteit van respectievelijk 30-150 en 50-250 gasten, die ook aan elkaar kunnen worden gekoppeld.

Daarnaast is er Het Bordes, met een grote rooftop bar, geschikt voor 25-100 gasten, en De Jachtkamer, een vergader-/dinerzaal voor 10 personen, evenals De Societeit, een trouwzaal

met dinerfaciliteiten voor 25-50 gasten. Het professionele team van gastheren en gastvrouwen zijn dagelijks bereikbaar via 074-2040044 ook kunnen zij u een rondleiding geven of een offerte op maat te sturen.

De Appel 2.0 is sinds 2022 geopend en biedt ruimte voor alle denkbare evenementen, van 25 tot 500 gasten, met professionele licht-, geluid- en beeldapparatuur en de vertrouwde gastvrijheid en kwaliteit van De Appel.

SALE KONINGSDAG

KRAAM VOL WAANZINNIGE AANBIEDINGEN:

SHIRTS & POLO’S

v.a. €25

TRUIEN & SWEATS

€ v.a. 50

ORANJE KERMIS HENGELO

Programma Kermis 2023

16.00 - 23.30 uur

10.00 - 23.30 uur

13.30 - 23.00 uur

12.00 - 23.30 uur

13.00 - 22.30 uur

13.30 - 22.30 uur

13.30 - 22.30 uur

13.30 - 22.30 uur

13.30 - 18.00 uur

13.30 - 23.00 uur

12.00 - 23.30 uur

13.00 - 22.00 uur

VRIJDAG 28 APRIL KORTINGSDAG

Facebook: Oranje Kermis Hengelo
Wo Do Vr Za Zo Ma Di Wo Do Vr Za Zo 26 - 4 27 - 4 28 - 4 29 - 4 30 - 4
- 5 2 - 5 3 - 5 4 - 5 5 - 5 6 - 5
- 5
1
7
JLF Foto &
Foto:
Filmstudio
WAANZINNIGE
Cavallaro, Wellington, NZA Fynch Hatton en Gant

KONINGSDAG PAKT GROOTS UIT OP VERNIEUWDE

MARKTPLEIN

Koningsdag is het eerste grote evenement dat wordt gehouden op het geheel vernieuwde Marktplein. De Hengeloërs zijn terecht trots op hun sfeervol ingerichte groene stadsplein, dat na jarenlang verbouwen volop gelegenheid biedt voor ontmoeting. De openbare ruimte is ingericht met bankjes en een waterpartij en bovendien staat er een vast podium.

Ook de Hengelose

Oranje Vereniging is blij met de nieuwe opzet van het doeplein. Voorzitter

Eddon Janssen: ''Door het vaste podium biedt het plein de perfecte gelegenheid aan sportieve en culturele initiatieven om zich uitgebreid aan het publiek te laten zien. Eén van de deelnemers die meteen al gebruik maakt van het doeplein is PvCC, dat onder meer dj lessen verzorgt.''

Alle ruimte

SPORT, CULTUUR EN KRAMEN KRIJGEN ALLE RUIMTE

Voor sommige activiteiten is letterlijk veel ruimte nodig en het Marktplein komt ook

aan deze behoefte tegemoet. Zo krijgt MPM/FBK letterlijk alle ruimte voor haar vijftig meter hardloopbaan en de verkiezing van de snelste Hengeloër.

Maar ook de kleedjesmarkt op het Brinkgedeelte, altijd een publiekstrekker van de eerste orde, krijgt op het Marktplein volop de ruimte. Datzelfde geldt voor de vele multiculturele kramen die plaatsnemen met food of vele andere artikelen.

JE EIGEN KUNST MAAK

Praktijk voor Coaching en Creativiteit (PvCC) uit Hengelo verzorgt vanuit een grote vrachtwagen creatieve workshops voor kinderen, zoals knutselen met textiel.

Deelnemers maken een papegaai of een vliegtuigje en nemen hun kunstwerk mee naar huis. Ook kun je je eigen kunst maken onder leiding van een graffiti artiest of meedoen aan een spel, dat de verbinding legt met anderen. PvCC komt bovendien met de dj skool naar het Marktplein. Je kan je lekker uitleven op één van de draaitafels. Opgave voor één van de activiteiten is niet nodig.

KONINGSDAG 2023 PAGINA 9

WERELD KONINGSDAG TIJDENS

Op Koningsdag donderdag

27 april is de binnenstad van Hengelo altijd in rep en roer. Overal zijn activiteiten en feestelijkheden gaande en er is voor iedereen wat te beleven. Een van de hoogtepunten van de dag is het multiculturele aanbod aan food dat je bijna niet kunt missen.

In de kop van de Wemenstraat, ter hoogte van Stravinsky, staan diverse foodwagens en kramen opgesteld. Hier kun je de hele dag door terecht voor allerlei lekkernijen uit verschillende landen. Of je nu zin hebt in hartig of zoet, groot of klein, er is voor ieder wat wils.

Tegenover de Hema vind je een kraam waar heerlijke, eigen gebakken loempiaatjes verkocht worden. Naast deze kraam staat de alom bekende snoepkraam van de familie Scherphof, die op alle kermissen in Hengelo te vinden is. Hier kun je terecht voor de lekkerste zoetigheden en snoep-

KRAMEN

jes. Op de markt staat een foodkraam waar je patat en snacks kunt halen. Naast deze kraam staat een loempia wagen waar je de meest overheerlijke loempia's kunt kopen. Dit is de perfecte plek om even bij te tanken tijdens het slenteren door de stad. Als je op de kleedjesmarkt bij de Brink bent, moet je zeker even stoppen bij de kraam waar schaafijs wordt aangeboden. Dit is

MET HEBBEDINGETJES

Publiek kan tijdens Koningsdag op verschillende plekken in de binnenstad terecht bij één van de vele kramen voor leuke spullen.

Op het vernieuwde Marktplein komen kramen van markthandelaren die allerhande artikelen aanbieden tegen leuke prijzen. In de Wemenstraat zijn wegwerkzaamheden aan de gang maar de straat is wel toegankelijk. In het gedeelte ter

hoogte van de Dondersteen komen kramen, onder meer van winkeliers. Vanaf de kruising met de Wetstraat staan aan de ene kant food en aan de andere kant non food kramen. Publiek vindt verder kramen van binnenstadswinkeliers aan de Enschedesestraat ter hoogte van de Lambertuskerk. Verder komen er kramen op De Telgen, de Brinkstraat en vanaf de Molenstraat/hoek Nieuwstraat als een lint naar de activiteiten op het Stationsplein.

een verfrissende en heerlijke traktatie die perfect past bij een zonnige Koningsdag. Kortom, het multiculturele aanbod aan food tijdens Koningsdag in Hengelo is een ware traktatie voor de smaakpapillen. Of je nu zin hebt in een hartige hap of een zoete lekkernij, je vindt het allemaal in de binnenstad. Dus kom gezellig langs en geniet van al het lekkers dat Hengelo te bieden heeft!

AANRIJROUTES

Indien u een foodkraam heeft, rijdt u via de Wetstraat en slaat u linksaf de Wemenstraat in. Op de hoogte van Stravinski bevindt zich de Foodmarkt, waar u uw kraam kunt bevoorraden.

Route 1

De kramen in het achterste gedeelte van de Weemenstraat op de hoogte van Stravinski kunt u bereiken via de Wetstraat. De Weemenstraat ter hoogte van de Oldenzaalsestraat is i.v.m werkzaamheden afgesloten.

Route 2

Voor de kramen op de Enschedesestraat rijdt u tussen 06.00 uur en 09.00 uur met de auto via de Wolter ten Catestraat en vervolgens de Enschedesestraat in.Op de hoogte van eetcafé de Appel starten de kramen.

Route 3

De kramen op de Nieuwstraat op de hoogte van Makkabikes, zijstraat Molenstraat, kunt u bereiken via de Beurstraat, B.P. Hofstedestraat en vervolgens de Nieuwstraat inrijden tot aan het Stationsplein, indien u vroeg bent tussen 06.00 uur en 08.30 uur.

KONINGSDAG 2023 PAGINA 11
ONTDEK VAN DE
SMAKEN
DE
FOODKRAMEN KRAMEN
Knip je eigen voordeel ORANJEKERMIS K O R T I N G S B O N ADVENTURE ISLAND BIJ INLEVERING VAN DEZE BON KRIJG JE EEN RIT T0,50 KORTING ORANJEKERMIS K O R T I N G S B O N UFO-JET BIJ INLEVERING VAN DEZE BON KRIJG JE EEN RIT T0,50 KORTING ORANJEKERMIS K O R T I N G S B O N LIJNTREK/BALLENGOOIEN BIJ INLEVERING VAN DEZE BON KRIJG JE BIJ EEN GROTE PRIJS T1,00 KORTING ORANJEKERMIS K O R T I N G S B O N DRAAIMOLEN BIJ INLEVERING VAN DEZE BON KRIJG JE EEN RIT T0,50 KORTING Niet geldig op 27 en 28 april Hengelo 2023 Niet geldig op 27 en 28 april Hengelo 2023 Niet geldig op 27 en 28 april Hengelo 2023 Niet geldig op 27 en 28 april Hengelo 2023 ORANJEKERMIS ORANJEKERMIS K O R T I N G S B O N K O R T I N G S B O N PUSHER GOLDEN GATE BIJ INLEVERING VAN DEZE BON KRIJG JE BIJ INLEVERING VAN DEZE BON KRIJG JE ORANJEKERMIS K O R T I N G S B O N GEBAKKRAAM BIJ INLEVERING VAN DEZE BON KRIJG JE ORANJEKERMIS K O R T I N G S B O N CHURROS BIJ INLEVERING VAN DEZE BON KRIJG JE 6 OLIEBOLLEN T6,50 6 KRENTENBOLLEN of voor OP EEN TOPPING KORTING VAN T0,50 1 GRATIS MUNT
ELKE EURO Niet geldig op 27 en 28 april Hengelo 2023 Niet geldig op 27 en 28 april Hengelo 2023 Niet geldig op 27 en 28 april Hengelo 2023 Niet geldig op 27 en 28 april Hengelo 2023 ORANJE KERMIS EEN RIT T0,50 KORTING
VOOR

MET TRADITIONELE

ORANJEKERMIS

NIEUWE ATTACTIES

De oranje kermis is een traditioneel en kleurrijk onderdeel van de Hengelose Oranje activiteiten en pakt dit jaar extra groot uit. De attracties zijn te vinden op het Kloosterhofterrein.

Nieuw dit jaar is Adventure Island, een cakewalk met hindernissen. Verder komt de Golden Gate in plaats van de babymolen. Golden Gate is een baantje waar auto's achter elkaar rijden. Bovendien komt er ook nog een Aqua Blaster, een spelletje waarbij je water spuit net als de brandweer.

De kleintjes vermaken zich in de draaimolen of met eendjes vangen. De iets ouderen kunnen zich uitleven in onder meer de Booster, de Swingbob of de schietsalon.

Vrijkaartjes

Net als de voorgaande jaren zorgen de kermisexploitanten ook nu weer voor vrijkaartjes voor de basisschooljeugd uit Hengelo. Leerlingen van de groepen 1 tot

en met 6 krijgen in totaal maar liefst tienduizend vrijkaartjes, 2 per persoon.

Kortingsdag (familiedag)

Vrijdag 28 april is weer kortingsdag bij alle attracties.

KONINGSDAG 2023 PAGINA 13
KERMIS 26 APRIL t/m 7 MEI 2023
Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag 26 april 27 april 28 april 29 april 30 april 1 mei 2 mei 3 mei 4 mei 5 mei 6 mei 7 mei 16.00 - 23.30 uur 10.00 - 23.30 uur 13.30 - 23.00 uur 12.00 - 23.30 uur 13.00 - 22.30 uur 13.30 - 22.30 uur 13.30 - 22.30 uur 13.30 - 22.30 uur 13.30 - 18.00 uur 13.30 - 23.00 uur 12.00 - 23.30 uur 13.00 - 22.00 uur
KERMIS
OPENINGSTIJDEN
Knip je eigen voordeel ORANJEKERMIS K O R T I N G S B O N AUTOSCOOTER Niet geldig op 27 en 28 APRIL Hengelo 2023 BIJ INLEVERING VAN DEZE BON KRIJG JE BOTSAUTO 8 PENNINGEN T5,00 ORANJEKERMIS K O R T I N G S B O N BIJ INLEVERING VAN DEZE BON KRIJG JE EEN RIT T0,50 KORTING Niet geldig op 27 en 28 april Hengelo 2023 SWING BOB ORANJEKERMIS K O R T I N G S B O N SUIKERSPIN BIJ INLEVERING VAN DEZE BON KRIJG JE SUIKERSPIN OP STOK VAN T5,00 VOOR T3,00 Niet geldig op 27 en 28 april Hengelo 2023 ORANJEKERMIS K O R T I N G S B O N BOOSTER BIJ INLEVERING VAN DEZE BON KRIJG JE BIJ EEN RIT T0,50 KORTING Niet geldig op 27 en 28 april Hengelo 2023 ORANJEKERMIS K O R T I N G S B O N EENDENSPEL BIJ INLEVERING VAN DEZE BON KRIJG JE ORANJEKERMIS K O R T I N G S B O N GRIJPKRAMEN BIJ INLEVERING VAN DEZE BON KRIJG JE ORANJEKERMIS K O R T I N G S B O N SCHIETSALON BIJ INLEVERING VAN DEZE BON KRIJG JE BIJ BESTEDING VAN T6,00 T0,50 KORTING KINDEREN MET DEZE BON ALTIJD T0,50 KORTING BIJ BESTEDING VAN EEN EXTRA PRIJS T7,00 ORANJEKERMIS K O R T I N G S B O N TRAMPOLINE BIJ INLEVERING VAN DEZE BON KRIJG JE BIJ 3 MINUTEN SPRINGEN T0,50 KORTING Niet geldig op 27 en 28 april Hengelo 2023 Niet geldig op 27 en 28 april Hengelo 2023 Niet geldig op 27 en 28 april Hengelo 2023 Niet geldig op 27 en 28 april Hengelo 2023 ORANJE KERMIS 7 SPEELMUNTEN T5,00

KONINGSDAG HÉT PLATFORM VOOR EN SPORT CULTUUR

De oppervlakte voor sport en cultuur is tijdens Koningsdag 2023 maar liefst twee keer zo groot als in vorige jaren. Dat toont aan hoe belangrijk deze sectoren zijn in de ogen van de Hengelose Oranje Vereniging (HOV). Een deel van de activiteiten speelt zich af op het geheel vernieuwde, sfeervol ingerichte Marktplein.

HOV biedt sportclubs en culturele initiatieven een platform om zich bekend te maken aan het publiek. Veel verenigingen hebben het moeilijk in verband met vergrijzing of kampen met ledenverlies, zeker na corona.

Koningsdag is een uitgelezen mogelijkheid om hun programma aan het publiek bekend

te maken via demonstraties en informatie. Belangstellenden kunnen zich inschrijven als lid.

Sport

De sportieve activiteiten vinden plaats in de hele binnenstad, waaronder het Marktplein en met het Stationsplein dit jaar als extra

ruimte. Voorbeelden zijn de hardloopbaan van MPM/FBK op het Marktplein (met verkiezing snelste Hengeloër) en baseballclub Giants met demonstraties op het Stationsplein. Ook komen er verschillende dansgroepen.

Culturele initiatieven zijn te vinden op drie podia: bij De Appel, op het Marktplein en de podiumwagen bij de V&D locatie. De optredens komen onder meer van muziekleerlingen van Oyfo, Drumfanfare Hengelo (de oudste van de stad), POPsCOOL Hengelo en PvCC dat een creatieve hoek voor zijn rekening neemt en dj lessen verzorgt op het Marktplein.

IN HET MUZIEK BERNHARDPLANTSOEN PRINS

ALTIJD EEN

TECHNIEKMUSEUM OYFO LEUK UITJE

Het Oyfo Techniekmuseum is altijd goed voor het leukste uitje van Hengelo. Oyfo Techniekmuseum komt op Koningsdag met een pop up trailer naar de binnenstad. Er valt van alles te ontdekken en te beleven. Ook wordt er muziek gemaakt.

Creatievelingen kunnen bij het Oyfo in de trailer een mooie kleurplaat maken en tattoo's plakken. De trailer is bovendien het podium voor de leerlingen van Oyfo Kunstenschool. Het publiek kan luisteren naar de muziek die zij maken. Het Oyfo Techniekmuseum kun je bezoeken tussen 09.00 en 12.00 uur en 15.00–16.00 uur. De leerlingen maken muziek tussen 12.00 uur en 15.00 uur.

Het Prins Bernhardplantsoen is op Koningsdag vol met muziek. De hoofdact op het podium komt van topformatie First Showband. Ook BandOver verzorgt optredens. Beide bands hebben Hengelose wortels.

Het plantsoen aan de rand van het centrum heeft een mooie vijverpartij en is goed toegankelijk. Tussen 12.00 uur en 20.00 uur zijn er foodtrucks te vinden in het plantsoen. Zij bieden de bezoeker onder meer Italiaanse en Nederlandse snacks. De organisatie van de activiteiten is in handen van Stichting evenement in het park. BandOver staat tussen 13.00 uur en 16.00 uur op het podium, First Showband treedt op tussen 16.00 uur en 20.00 uur. De toegang is vrij.

KONINGSDAG 2023 PAGINA 15

NOUGAT-SUIKERKRAAM

SCHERPHOF

Nougat-suikerkraam staat op de Enschedesestraat

alleen op donderdag 27 april aanwezig

K O R T I N G S B O N

Tegen inlevering van deze bon op KONINGSDAG 2023

BIJ AANKOOP VAN 3 (ZUUR)STOKKEN

EEN’’HENGELO-STOK’’ GRATIS

NOUGAT-SUIKERKRAAM

13 3
KONINGSDAG
----------------------------------------------------------

HET SPORT EN CULTUURPROGRAMMA WORD ONDERSTEUND DOOR:

H.G.V ZORGT VOOR BEWEGING

H.G.V. demonstreert op Koningsdag haar toestellen en sporten. Publiek kan genieten van trampolinespringen, Rhonrad, airtrack, slackline, airtrack, gymnastiek, airtumbling, skatehockey, free-running en klimdoek. De dans-groepen verzorgen op een klein podium flitsende optre-dens streetmix en ritmi-sche gym. H.G.V. is een brede en laagdrempelige sportvereniging. Meer weten of lid worden? Kijk op www.hgvhengelo.nl

DANSSTUDIO MOVE

TRV TUBANTIA

Twentse Roei Vereniging Tubantia plaatst twee ergometers waarbij het publiek zelf kan ervaren hoe het is om te roeien in een kleine of juist een grotere boot. Voorzitter Mirjam Smit vertelt: ''Ook in Hengelo is er water en zijn er mogelijkheden genoeg om onze mooie roeisport te beoefenen.''

Waar: Schouwburgplein

CLUB-LIFE: SPORTEN

MET EEN DOEL

Sportschool CLUB–LIFE in Hengelo vindt het belangrijk dat mensen in beweging komen en verzorgt daarom flitsende demo's waarbij de vormen XCore en Burn worden gecombineerd. Lucien van CLUB–LIFE: ''Publiek hoeft niet aan de kant te blijven, maar kan zelf actief meedoen aan deze intensieve sportworkouts.'' Voor Informatie: www.club-life.nl

Dansstudio Move vormt op Koningsdag een echte publiekstrekker. Verschillende dansgroepen verzorgen vrolijke en swingende optredens van elk een half uur. Daniëlle Kluin van Move vertelt dat het publiek kan luisteren en kijken naar een mix van verschillende soorten dansen. Er wordt gedanst op bekende oudere nummers maar ook op moderne. www.dansstudiomove.nl

Waar: Podium Popscool Enschedesestraat

TURNCENTRUM TWENTE

Turncentrum Twente verzorgt de hele dag door demonstraties met de selectiegroepen A, B en C. Zelf meedoen kan niet, maar kijken is ook leuk en stimuleert om meer te gaan bewegen. Carlien Versteeg vertelt dat het publiek kan genieten van de oefeningen op de turntoestellen, het luchtkussen en de trampoline. www.tctwente.com

Informatie: www.trvtubantia.nl

Waar: Markplein

LEKKER MEEDOEN URBAN SPORTS

Urban Sports Twente (UST) & Achilles’12 bieden samen voor jong en oud urban sports aan. UST komt met Baseball5, Achilles’12 met Street Soccer. Kijken mag, maar meedoen is leuker. Meedoen en“samen fit“luidt de boodschap op het Stationsplein. Het hele gezin is welkom om mee te doen aan streetsoccer. Maar ook het 5 tegen 5 Baseball5 mag je niet missen. Dit laatste spel is de urban variant op honkbal en een innovatieven spelvorm met veel dynamiek en snelheid. Meer inspiratie: www.urbansportstwente.nl

Waar: Podium Marktplein

Waar: Enschedesestraat

Waar: Stationsplein

KONINGSDAG 2023 PAGINA 17
Iedere woensdag en zaterdag markt in Hengelo. De markt is van 09.00 tot 17.00 uur www.markthengelo.nl Markt Hengelo De markt het grootste warenhuis van Hengelo U vindt ons op het vernieuwde Marktplein! Iedere woensdagmorgen in Borne op de markt. Zaterdag gehele dag in Hengelo. Geelink Beenmode 850,-
Markelo
Goor
Delden van 8.00 tot 12.30 uur van 8.00 tot 12.45 uur van 14.00 tot 18.00 uur
Donderdagmorgen:
Vrijdagmorgen:
Vrijdagmiddag:

KINGSNIGHT & DAY: ZORGT VOOR VOL

HORECA STAD MUZIEK

DDe Hengelose horeca heeft in samenwerking met de Hengelose Oranje Vereniging voor Koningsnacht (26 april) én Koningsdag (27 april) een uitgebreid muziekprogramma opgezet vol muziek voor jong en oud. De activiteiten spelen zich allemaal af in het centrum en zijn vrij toegankelijk.

‚'Het dak gaat eraf,'' zeggen George Brummelhuis en Mart Groenman namens de gezamenlijke horeca ondernemers. ''We hebben leuke artiesten en dj's weten vast te leggen en het belooft allemaal erg gezellig te worden.

Voor Koningsnacht- en dag is er een compleet programma.''

Grote terrassen

Verspreid in de binnenstad staan vijf podia waar bands en dj's optreden. De Hengelose horeca is een goede gastheer. De terrassen zijn speciaal voor de gelegenheid vergroot zodat er extra veel publiek van de optredens kan genieten. De horecazaken zijn in oranjesfeer gehuld en de ondernemers voorzien de gasten van

heerlijke oranje tompoucen, een smakelijke ornajebitter of bijvoorbeeld een lekkere cocktail aperol.

Koningsnacht

Tijdens Koningsnacht (26 april) zullen in de Langestraat verschillende dj’s optreden. Op het Pastorieplein kan het publiek kijken en luisteren naar de verrassingsact van de landelijk bekende Lampegastuh, dj Ray La Ford en dj Lanor.

Koningsdag

In de Langestraat geeft het Twents Jeugdharmonie Orkest op Koningsdag (27 april) een concert en treden verschillende dj's op. Het Pastorieplein vormt het decor voor dj Max, Pim La Brand en dj Lanor. In de Willemstraat komen Feestdj Jochem, dj Davolta en een Nederlandstalige Mystery Guest. Op het podium bij het Burgemeester Jansenplein (Twee Wezen/Stravinsky/ Basiliek) zijn op Koningsdag Justin Tonnema en diverse dj'te vinden, bij De Appel laat POPsCOOL Twente van zich horen.

Het Koningsnachtprogramma duurt van 20.00 uur tot 02.00 uur, het programma op Koningsdag van 13.00 uur–00.00 uur.

KONINGSDAG 2023 PAGINA 19
Foto’sHoreca: RichardHofste

TAMBOERKORPS

LIBERATION

Op Koningsdag zijn de korpsleden van Semi Militair Tamboerkorps Liberation met een stand te vinden in de Enschedesestraat.

Hier laten de korpsleden hun tamboermuziek horen, gekleed in de ''battle dress'' uit 1937, de kleding die de Engelse bevrijders van Nederland droegen. Bert Scherphof van Liberation vertelt dat ook jongeren van harte welkom zijn om te komen luisteren. S.M.T. Liberation draagt muzikaal bij aan herdenkingen, bevrijdings-feesten en andere speciale gelegenheden, zoals Dodenherdenking. www.smtliberation.nl

WILHELMUS WATERORGEL

Een bijzondere attractie

TIJDENS “OJA

MOMENT“ REURING IN DE STAD

Op zaterdag 13 mei wordt voor de zesde keer Reuring in de stad gehouden. De binnenstad staat weer bol van oude ambachten, kleding en

Reuring in de stad wordt georganiseerd door de gelijknamige stichting, ontstaan na het evenement 150 jaar markt in Hengelo. De stichting organiseert één keer per jaar een evenement in de binnenstad, waarbij de geschiedenis van Hengelo voorop staat.

Voorzitter Erik Harmsen: ''Hengeloërs beleven een ''oja moment''.

Wij laten het publiek kennismaken met voorwerpen en muziek van minstens vijftig jaar geleden. Op 13 mei zijn er onder meer oude auto's, fietsen, kinderspelen van vroeger, de oudste Hengelose brandweerauto, oude ambachten of een kinderwagen met daarin een pop of echte baby…noem maar op. '’

Samenwerking

Reuring in de stad werkt samen met zo'n vijfentwintig verenigingen en stichtingen. Zij zorgen er met zo'n honderdvijftig vrijwilligers voor dat de spullen allemaal op de juiste tijd en plek terechtkomen en dat het evenement in goede banen wordt geleid. Zo'n honderd vrijwillige figuranten lopen rond in kleding van vroeger. Deelnemende verenigingen en instellingen zijn onder meer het Brandweermuseum, Museum Hengelo en de Hengelose Revue. Het evenement wordt ondersteund door diverse sponsoren. Ook winkeliers en horeca doen actief mee.

Harmsen: ''Zo worden de vrijwilligers voorzien van een lekker drankje en passen detaillisten hun etalages aan.''Het programma speelt zich tussen 10.00 uur en 17.00 uur af op het vernieuwde Marktplein, Enschedesestraat en een deel van de Wemenstraat.

tijdens Koningsdag vormt het waterorgel aan de Bataafse Kamp. Het instrument heeft 54 pompen en lampen en spuit water tot acht meter hoogte.

Het orgel maakt muziek en geeft licht in verschillende kleuren. Speciaal voor Koningsdag heeft Stichting Waterorgel een show samengesteld met het Wilhelmus en onder meer de Abbahit Dancing Queen. De show wordt verzorgd in samenwerking met ROC studenten en wordt vanaf 11.00 uur elk uur gedurende 20 minuten gegeven mét en tussendoor zónder muziek. De laatste show is om 21.00 uur als het al donker is en het licht extra goed uitkomt.

BESTE LEZERS,

Graag presenteren wij u de krant met het programma voor Koningsdag. Het organiseren vergt veel tijd en creativiteit om er weer een onvergetelijke dag van temaken. Wij willen dan ook onze dank uitspreken aan onze bestuurdleden, Mans Prinsen, Jaap Heerze, Tijs Jagers en de fotografen Wouter Benjamins en Remco Ditmar die prachtige foto's heeft gemaakt. Wij hopen dat jullie allemaal weer net zo enthousiast zijn als wij voor het programma van Koningsdag 2023. Er staan weer tal van activiteiten op het programma waar we met z'n allen van kunnen genieten. Veel leesplezier en wij zien jullie graag op Koningsdag!

Met vriendelijke groet,

KONINGSDAG 2023 PAGINA 21
SPEELT HET
Voorzitter HOV Eddon Jansen

Twekkelerplein 42 7553 LK Hengelo Tel.: 074-242 88 78 info@accountadvies.nl www.accountadvies.nl

Pelletkachels van o.a. - Edilkamin - MCZ / Cadel - Rika

BECKUM KONINGSDAG FORMULE VIERT MET NIEUWE

Koningsdag in Beckum start dit jaar voor de tweede keer op het feestelijk ingerichte plein van de basisschool, voor de gelegenheid omgedoopt tot Koningsplein Beckum.

Na enkele jaren uitstel of fietsen met vrienden en familie heeft de commissie Koningsdag Beckum een nieuwe ''verjaardagsformule'' gevonden.

Volgens voorzitter Sandra Woltersom gaat het om een toekomstbestendige formule. ''Niet langer alleen een kinderfeest, maar een feest voor alle leeftijden.''

Alle deelnemers worden om 09.45 uur op het Koningsplein verwacht. Onder muzikale begeleiding vertrekt iedereen in optocht naar een vlaggenmast. Daar wordt bij het hijsen van de vlag het Wilhelmus gezongen. Vervolgens start het feestprogramma met een recreatieve fietstocht, een sportieve mountainbike tocht en de Crazy 88-wandeltocht met gekke activiteiten voor gezinnen en kinderen tot ongeveer zestien jaar.

Darttoernooi

Vanaf 12.30 uur start een groot darttoernooi en is er nog meer vermaak voor jong en oud. Denk aan springkussens, schminken, een ballonnenman, bingo en meer. Een DJ verzorgt de muziek, uiteraard met de nodige verzoeknummers. Een stand met dranken en een snackkar zorgen voor eten en drinken. Het feest eindigt om17.30 uur.

KONINGSDAG 2023 PAGINA 23
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.