Page 1

HYVÄSISÄILMA H Y VÄ S I S Ä I L M A 1 / 2 0 1 8

FLÄKTGROUPIN ASIAKASLEHTI

4

Pandatalon ilmanvaihdon suunnittelu

8

FläktGroup elinkaaripalvelut

12

Asuinkerrostalon tarpeenmukainen ilmanvaihto

18

Toijalan Research Center


SISÄLTÖ

10

4

11

5

20 8 9

18

21

19

12 13

16 22

17

23 3 PÄÄKIRJOITUS Jos Sinulla on ilmanvaihdossa joku ongelma, soita Fläktille! 4 PANDATALON ILMANVAIHTO Suunnittelussa oli äärimmäisen tärkeää taata oikeat sisäilmaolosuhteet pandojen oleskelutiloissa. 6 LUMI JA LUMO FläktGroup otti käyttäjien ja ammattilaisten toiveista kopin ja kehitti design-venttiilit. 8 ELINKAARIPALVELUT Uusi konsepti sisältää käyttöönotto-, varaosa- ja takuuajan palveluiden lisäksi modernisoinnin, huollon ja tuen.

2 HYVÄ SISÄILMA 1/2018

”Tuotamme ihmisille iloa raikkaasta sisäilmasta.”

10 UUTUUKSIA JA AJANKOHTAISTA Ratinan pysäköintilaitoksen suuntapainepuhaltimilla toimiva ilmanvaihto-savunpoistojärjestelmä.

20 TUOTEKEHITYKSEN NÄKÖKULMASTA Puhallin on ilmanvaihtokoneen keuhkot, sydän ja sielu.

12 TARPEENMUKAINEN ILMANVAIHTO Optivent® Ultran pilottikohde Asunto Oy Helsingin Metsätammi.

22 NOPEAT JA HALLITUT TOIMITUKSET Logistiikkakeskuksessa mikään ei ole piilossa.

14 UUTUUKSIA JA AJANKOHTAISTA Ratkaisuja hyvän sisäilman saavuttamiseksi. 16 TURUN PUHALLINTEHTAALLA Määrätietoista työtä ja isoja kehityshankkeita. 18 TOIJALAN RESEARCH CENTER Toijalan tehtaan tuotekehitystiimeissä tehdään työtä reilun 10 hengen voimin ja testaustoimintaa on käynnissä koko ajan.

24 TOIMIPAIKAT JA YHTEYSTIEDOT


PÄÄKIRJOITUS

ARVOISA LUKIJA, olemme totutelleet uuteen nimeemme

FläktGroup Finland Oy tämän vuoden maaliskuusta lähtien. Olemme virkistäneet ulkoasuamme muotoutuessamme yhdeksi yhtenäiseksi Groupiksi noin 1,5 vuotta kestäneen yhdistymisen myötä. Nuorekas 87-vuotias yhtiömme on päivitetty uusiin kuosiin, josta yhtenä esimerkkinä on tämä kädessäsi oleva asiakaslehti. Olemme uuden aikakauden alussa ja katsomme eteenpäin. Olemme ilmastoinnin ylivertainen osaaja ja tiennäyttäjä Suomessa. Meillä on alan viimeisin tieto. Tästä on osoituksena jokainen tämän asiakaslehden luvuista. Vuosittain toimittamiemme ilmankäsittelykoneiden ilmamäärä vastaa puolen miljoonan suomalaisen korkealaatuisen sisäilman tarvetta, jota jokainen suomalainen on jossain elämänsä vaiheessa hengittänyt. Jokaisessa suomalaisessa 1950-luvun jälkeen rakennetussa tai peruskorjatussa rakennuksessa on meidän toimittamiamme tuotteita ja olemme arvioineet, että olemme pienentäneet Suomen rakennusten hiilijalanjälkeä jopa 30 % viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Toimitamme asiakkaillemme miljoona metriä ilmastointikanavaa vuosittain, tehtaaltamme valmistuu uusi puhallin joka viides minuutti ja valmistamme päivittäin 10 000 ilmastoinnin päätelaitetta. Me teemme maailman parasta sisäilmaa, josta olemme ylpeitä ja jota on helppo hengittää. Me olemme FläktGroup.

Rainer Knuts Toimitusjohtaja FläktGroup Finland Oy

HYVÄ SISÄILMA

Päätoimittaja: Niclas Mehtonen Julkaisija: Fläktgroup Finland Oy, Kalevantie 39, 20520 TURKU Toimitus ja taitto: Mainostoimisto 4D, Leena Mangs, Miisa Soini Paino: Grano

HYVÄ SISÄILMA 1/2018 3


Tehtävä

ÄhtärissÄ Suunnittele Pandataloon ilmanvaihto, jolla luodaan vastaavat olosuhteet kuin pandojen asuinseudulla Kiinassa. Suomen ja Kiinan välillä on etäisyyttä 6000 kilometrin verran. Kun Ähtärissä kuultiin, että tulossa on kaukaisia vieraita, jotka aikovat viihtyä Suomessa 15 vuotta, ryhdyttiin korkeapaineella suunnittelemaan Pandataloa. Tuskin vuottakaan ehti kulua, kun pandat Lumi ja Pyry asettuivat taloksi.

Pandatalo suunniteltiin ja rakennettiin huippuajassa Ähtäri Zoon tammikuussa 2018 avattu Pandatalo on poikkeuksellinen ja näyttävä kokonaisuus. Lähes 2500-neliöisen Pandatalon hinta on 8 miljoonan euron luokkaa. Kyseessä on mittavin tarhakokonaisuus, joka eläinpuiston alueelta löytyy. Pandaa kohden sisätilaa vuoristomaisemissa on noin 400 neliötä ja ulkotilaa löytyy noin 2000 neliötä. Pandatalo on pandojen koti, mutta se pitää sisällään runsaasti myös muita tiloja, kuten katselutilan, jossa pandojen oleilua ulko- ja sisätarhoissa pääsee tarkkailemaan. Lisäksi rakennuksessa on bambuvarasto, tekniset tilat sekä ravintola- ja keittiötilat, matkamuistomyymälä ja lipunmyynti. 4 HYVÄ SISÄILMA 1/2018

Kvr-urakkana toteutetussa Pandatalon hankkeessa taloteknisenä suunnittelijana toimi Granlund Oy. Yritys hoiti myös hankkeen ict-, turva- ja maalämpösuunnittelun sekä energiakonsultoinnin. Pandatalon ilmanvaihtolaitteet valmisti FläktGroup.

Pandoilla pitää olla hyvä sisäilma – mutta millainen?

FläktGroup oli alusta asti mukana ideoimassa ja konsultoimassa Pandatalon ilmanvaihtoratkaisuja. Suunnittelussa lähtökohtana oli ympäristöystävällisyys. Ilmanvaihtoratkaisun oli täytettävä kaksi keskeisintä kriteeriä; ensiksikin järjestelmältä vaadittiin energiatehokkuutta ja toiseksi erinomaisia lämpötilanhallintaominaisuuksia.

- Pandatalo on poikkeuksellinen hanke. Emme ole tehneet aikaisemmin mitään vastaavaa, ja ajattelutyötä onkin tehty paljon ”out of the box”, Granlund Oy:n projektipäällikkö Vikke Niskanen muotoilee. Suunnittelussa oli äärimmäisen tärkeää taata oikeat sisäilmaolosuhteet pandojen oleskelutiloissa. Pandatalon ilman suhteellisen kosteuden, lämpötilan ja valoisuuden tulee olla niissä rajoissa, jotka keskimäärin vallitsevat luonnossa pandojen asuinseuduilla Tiibetin itäpuolisissa vuoristoissa KeskiKiinassa. Myös bambujen säilytystilan lämpötila ja ilmankosteus on tarkasti määritelty. Kiinasta saatiin tarkat vaatimukset sisältävä ohjekortti, jossa määriteltiin eläintilojen olosuhteet.


Kesällä pandojen tiloissa saa olla enintään +25 celsiusastetta ja talvella lämpötilan pitää olla noin +10 celsiusastetta. Kaikki tilat lämmitetään ja jäähdytetään ilmanvaihdolla, jotta oikeat olosuhteet säilyvät.

eQ-ilmankäsittelykone ja Econet Premium -lämmöntalteenottojärjestelmä

Pandatalon ilmanvaihto hoidetaan kolmella eQ-ilmankäsittelykoneella ja kahdella Econet Premium -lämmöntalteenottojärjestelmällä. Näillä FläktGroupin suunnittelemilla ja valmistamilla laitteilla Pandataloon on rakennettu optimaalinen sisäilma, joka tuo etuja kaikkina vuodenaikoina. eQ-ilmankäsittelykoneista löytyi ratkaisu kaikkiin tarpeisiin, joita Pandatalossa saattaa tulla vastaan. eQ-mallisto tarjoaa kaikkein suurimman valikoiman erilaisia toiminto-osia sekä konekokoja. Kokonaistaloudelliset laitteet sisältävät energiansäästön kannalta parhaat ratkaisut. Nestekiertoinen Econet Premium - lämmöntalteenottojärjestelmä tarjoaa jopa 80 % lämpötilasuhteen. Edistyksellinen huurtumisenhallintatoiminto pitää vuosihyötysuhteen korkeana ja mahdollistaa ongelmattoman käytön talvikuukausina myös hyvin vaativissa olosuhteissa. Econet on turvallinen, sillä ilmavirtojen välillä ei ole riskiä bakteerien tai hajujen siirtymiselle.

Kuvat: Ähtäri Zoo

Kotiutuminen sujui hyvissä tunnelmissa

Karanteenista pääsyään Lumi ja Pyry juhlistivat telmimällä lumessa, mikä herätti suurta ihastusta ja kiinnostusta myös Suomen ulkopuolella. Positiivinen mediahuomio on yllättänyt myös Vikke Niskasen. - Granlundilla on tunnettuja julkisuudessa esiteltyjä kohteita, kuten Musiikkitalo ja Sanomatalo, mutta kiinnostus pandoja ja Pandataloa kohtaan on ylittänyt kaiken aikaisemman julkisuuden. Selkeän moderni ja tyyliltään skandinaavinen Pandatalo onkin saanut paljon kiitosta, se on yksi hienoimmista Kiinan ulkopuolella sijaitsevista.

Pandojen pieni kuka kukin on PYRY Hua Bao, suomennettuna ”Kiinalainen leopardi”, viisivuotias urospanda. Pyry saattaa kasvaa maailman suurimmaksi pandaksi.

LUMI Jin Baobao, suomennettuna ”Kullannuppu”, nelivuotias naaraspanda. Lumi on mainittu maailman kauneimmaksi pandaksi.

Rakkaalla ”karhulla” on monta nimeä: jättiläispanda, isopanda, panda, pandakarhu, bambukarhu. Mustavalkoisella värillä pandat yrittävät suojautua vuorten rinteillä tiikereiltä, jotka ovat pandojen luontaisia vihollisia.

HYVÄ SISÄILMA 1/2018 5


Venttiili kuin yksilöllinen taideteos

LUMI JA LUMO

RUOKKIVAT SISUSTAJAN LUOVUUTTA JA SILMÄÄ Venttiilien ulkonäköä

K

odissa satsataan yleensä suuriin hankintoihin, pintoihin ja isoihin kalusteisiin. Moni haluaa lisäksi hioa yksityiskohdat valaisimista vetimiin ja pyyhekoukkuihin. Yksi vaikeus innokasta sisustajaa kuitenkin kohtaa – ja vielä joka huoneessa. Ilmanvaihtoventtiilit, jotka ovat kodissa niin välttämätöntä tekniikkaa, mutta aina myös niin persoonattomia. Arkkitehdiltä ja sisustajalta on puuttunut valinnanvaraa, piste iin päältä. Markkinat vaativat uutta designia. FläktGroup otti käyttäjien ja ammattilaisten toiveista kopin ja kehitti teknisesti edistykselliset LUMI- ja LUMO-venttiilit, jotka edustavat modernia designia ja ajatusmaailmaa. Tuotepäällikkö Leena Ahlfors LUMIN ja LUMON kehittäneestä FläktGroupin tiimistä kertoo, että tuotekehityksessä tehtiin paljon taustatyötä, haastateltiin eri käyttäjäryhmiä sekä tehtiin kuluttajatutkimus. Lopputulos hivelee silmää ja antaa sisustajalle äärettömästi vaihtoehtoja täysin ympäristöön mukautuvasta ilmeestä modernin sisustuksen olennaiseksi osaksi. Venttiilien ulkonäköä voidaan muunnella yksilöllisesti ja jopa sulauttaa ympäristöönsä kuin kameleontti.

Ainutlaatuisella sisustuskehyksellä venttiilin ilme vaihtuu hetkessä

Innovatiivisella sisustuskehyksellä varustettujen tulo- ja poistoilmaventtiileiden etulevyyn voidaan kiinnittää tapettia, kangasta tai vaikkapa mieleinen kuva. Vain mielikuvitus on rajana. Ilmettä on helppo vaihtaa koska vain, sillä kiinnittämiseen ei tarvita liimaa eikä työkaluja. Sisustuskehys on vakiovarusteena kokojen 100 ja 125 mm venttiileissä. 6 HYVÄ SISÄILMA 1/2018

voidaan muunnella yksilöllisesti ja jopa sulauttaa ympäristöönsä kuin kameleontti.


{

INNOVATIIVISET DESIGNVENTTIILIT PÄHKINÄNKUORESSA LUMI-tuloilmaventtiili ja LUMO-poistoilmaventtiili PERUSOMINAISUUDET • varmistavat hyvän sisäilman • matala äänitaso • vähentää siivouksen tarvetta, likaa hylkivä CleanVent-pintakäsittely pitää venttiilin puhtaana pidempään MUOTOILU • tyylikäs ulkoasu ja nykyaikainen muotoilu sopivat sekä perinteiseen että moderniin sisustukseen • mukautuva ulkoasu etuosaan kiinnitettävällä tapetilla, kuvalla, kankaalla tai muulla vastaavalla materiaalilla, joka tekee venttiilistä huomaamattoman • kätevästi paikoilleen napsautettavan sisustuskehyksen ansiosta ilmettä on helppo vaihtaa KÄYTETTÄVYYS • monipuoliset venttiilit sopivat ominaisuuksiensa puolesta erilaisiin käyttökohteisiin • mittaukset, säädöt ja lukitus voidaan tehdä suoraan venttiilin etupuolelta irrottamatta venttiiliä kehyksestä LUMIN ja LUMON myötä voidaan sanoa, että maailman suurimman venttiilivalmistajan, FläktGroupin, valikoimasta löytyy Suomessa valmistettu venttiili jokaiseen makuun modernista perinteiseen. ”On valinnanvaraa näissäkin.”

MUKAUTETTAVA ULKOASU

MATALA ÄÄNITASO

PIENI KOKO

LIKAA HYLKIVÄ CLEANVENT

MITTAUS SUORAAN VENTTIILISTÄ

NOPEA SÄÄTÖ/ LUKITUS

HYVÄ SISÄILMA 1/2018 7


Lisää palveluja asiakkaillemme FläktGroupin elinkaaripalvelut ilmanvaihtojärjestelmille

Y

llätykset ilmanvaihdon toiminnassa aiheuttavat haittaa ja kustannuksia rakennusten käyttäjille ja omistajille. Puutteellinen ilmanvaihtojärjestelmän ylläpito voi kostautua aiheuttamalla järjestelmälle jopa 40 prosenttia korkeammat kokonaiselinkaarikustannukset. FläktGroupille elinkaaripalvelut on uusi liiketoiminta-alue, jonka palvelutuotteiden ja organisaation

{

suunnittelu on Hans Fabritiuksen vastuulla. Hans aloitti huhtikuussa elinkaaripalvelujen myyntipäällikön pestissä FläktGroupin Espoon konttorilla ja keskittyi välittömästi kattavan palvelukonseptin rakentamiseen. - FläktGroupilta Englannista ja Itävallasta tuli osittain suuntaviivoja ja tukea palvelukonseptin rakentamiseen. Groupin ajatusmaailmaa sovellettiin Suomeen, mutta

jokaisessa maassa elinkaaripalveluiden palvelusortimentti ja identiteetti on kuitenkin erilainen. Palveluita tuotetaan asiakkaan tarpeisiin, Hans painottaa. FläktGroupin uusi elinkaaripalvelukonsepti sisältää käyttöönotto-, varaosa- ja takuuajan palveluiden lisäksi järjestelmien modernisoinnin sekä huollon ja tuen.

ELINKAARIPALVELUT PÄHKINÄNKUORESSA

KÄYTTÖÖNOTTOPALVELU

Varmistamme laitteiston käyttöönoton ja toiminnan optimihyötysuhteella. Asennuksen oikeellisuus, käyttöönotto suunnitelluilla parametreilla, laitteiston suunnitelman mukainen toiminta, toiminnan ja energiatehokkuuden optimointi.

VARAOSAPALVELU

Alkuperäiset ja laitteisiin sopivat laadukkaat varaosat, kriittiset varaosat saatavilla nopeasti.

TAKUUAJAN PALVELU

Takuuaikana huolto sisältää perushuoltokohteiden lisäksi tarkastuksen ja tarvittaessa toiminnan optimoinnin. Jopa 3 vuoden takuun pidennys eliminoi yllätykset ylläpitokustannuksissa ja hallinnoinnissa.

MODERNISOINTI

Saneerauksissa moderneilla ja tehokkailla ilmanvaihtojärjestelmillä alennetaan elinkaarikuluja. Vanhan laitteiston päivitys turvaa käyttöasteen ja alentaa käyttö- ja huoltokuluja.

HUOLTO JA TUKI

Huoltopalvelu kattaa palvelut puhelintuesta huoltokäynteihin. Tekninen tuki on nopeasti saatavilla. Ymmärrys laitteiston kokonaistilasta auttaa huoltotiimiä ratkomaan vikatilanteet ja ennaltaehkäisemään tulevia tilanteita.

8 HYVÄ SISÄILMA 1/2018


Ammattitaitoinen tiimi on lähellä asiakasta

A

siakkaamme haluavat toimintavarmuutta, kustannussäästöjä, turvallisuutta, luotettavuutta ja ennakoitavuutta, ja näitä me heille tarjoamme. Viimeisin osaaminen ja tieto ilmanvaihtojärjestelmien kehityksessä löytyy meidän ammattilaisiltamme, Hans painottaa. Suunnitelmallinen huolto-ohjelma ja laitteista huolehtiminen koko elinkaaren ajan on strateginen päätös, kaiken kaikkiaan jo pienillä parannuksilla voidaan käyttöaikana saavuttaa suuria säästöjä. - FläktGroupin henkilöstö on koulutettu Fläkt-tuotteiden osaajiksi. Laitetuntemus, suunnitelmallinen toiminta ja alkuperäiset varaosat ovat perustavanlaatuisia tekijöitä, joilla elinkaaripalvelutiimi varmistaa, ettei yllätyksiä pääse syntymään. Haluamme varmistaa huolettomat päivät rakennuksen koko käyttöiäksi.

Rakennusten energiatehokkuuden parantaminen EU-direktiivin mukaiseksi sekä kasvihuonepäästöjen pienentäminen vuoteen 2020 mennessä 20 prosentilla on tavoite, jonka saavuttamiseen ilmankäsittely tuo oman mahdollisuutensa. Muodostuuhan 40 % energiankulutuksestamme rakennuksista ja merkittävä osa siitä syntyy lämmityksestä ja ilmanvaihdosta. - Seisomme rinnallasi, jotta saavuttaisit vuodelle 2020 asetetut tavoitteet energiatehokkuudessa sekä säilyttäisit hyvän sisäilman, Hans toteaa lopuksi.

RATINAN 2018 avattu kauppakeskus on erinomainen esimerkki FläktGroupin käyttöönottopalveluista. FläktGroupin toimittaman ilmanvaihto-savunpoistojärjestelmän taustalla on CFD-mallinnus, minkä lisäksi asennukset varmistettiin muun muassa savutestein. Tehokkaan projektinhallinnan avulla suunnittelimme, asensimme, testasimme ja otimme käyttöön ratkaisun, joka oli heti käyttövalmis.

HYVÄ SISÄILMA 1/2018 9


TEEMA

PALOTURVALLISUUS JA ILMANVAIHTO Ratinan Kauppakeskuksessa on panostettu turvallisuuteen

K

auppakeskus Ratina sijaitsee Tampereen ydinkeskustassa olemassa olevan infrastruktuurin ytimessä. Kauppakeskuksen kulkuyhteydet on suunniteltu asiakaslähtöisesti, jotta keskuksessa on helppo asioida sekä kävellen, pyörällä, julkisilla kulkuvälineillä että omalla autolla. Pohjakerroksiin on toteutettu nykyaikainen pysäköintilaitos, P-Ratina, jossa on noin 1 200 autopaikkaa kahdessa tasossa. Siirtyminen kauppakeskuksen muihin kerroksiin sujuu liukutaso-, liukuporrasja hissiyhteyksien avulla. FläktGroup toimitti vuonna 2017 Ratinan pysäköintilaitokseen suuntapainepuhaltimilla toimivan ilmanvaihtosavunpoistojärjestelmän. Suuntapainepuhaltimet ovat tehokas ja toimintavarma tapa hoitaa ilmanvaihto ja poistaa haitalliset päästöt suljetuista autopaikoitustiloista. Ratkaisun keskeisenä perusteena oli asiakasviihtyvyyden ja turvallisuuden varmistaminen.

Tehokas savunpoisto tilanteen niin vaatiessa

P-Ratina on Tampereen keskustan suurin ja nykyaikaisin parkkihalli, joten ilmanvaihto-savunpoistoratkaisun edellytettiin edustavan samaa korkeata tasoa. FläktGroupin suuntapainepuhaltimet varmistavat tehokkaan savunpoiston ja -hallinnan tulipalon sattuessa. Järjes10 HYVÄ SISÄILMA 1/2018

Kuva: Sponda


telmän tärkein tehtävä on estää savun leviäminen ja suunnata savukaasut lähimpien poistopisteiden kautta ulos rakennuksesta. Suuntapainepuhaltimet on suunniteltu täyttämään tiukimmatkin laatu- ja suunnitteluvaatimukset, ja niiden sijoittelu on optimoitu CFD-simulointien avulla. Paloalueet saadaan poistopuhaltimilla tyhjennettyä ripeästi ja tehokkaasti savukaasuista evakuointia varten.

Suuntapainepuhaltimet on testattu kylmäsavutesteillä hyväksytysti viranomaisten kanssa. Testillä varmistetaan järjestelmän toimivuus asiakkaan edellyttämällä tavalla. FläktGroup tarjoaa räätälöidyt avaimet käteen -ratkaisut projekteihin, joissa pyritään energian säästöön tiloissa olevien turvallisuutta ja viihtyvyyttä vaarantamatta. Suuntapainepuhaltimilla hoidetaan myös parkkikerrosten ilmanvaihto yhdessä IV-koneiden kanssa. Vaatimuksena on laitteiden hiljainen käyntiääni ja tehokas pakokaasujen poisto. Järjestelmään sisältyy lisäksi 90 kpl aksi-

aalipuhaltimia, jotka on sijoitettu rakennuksen sisään sekä katolle. Suuntapainepuhaltimemme ovat eräs markkinoiden tehokkaimmista ja edullisimmista ratkaisuista suljettujen autopaikoitustilojen ilmanvaihtojärjestelmäksi.

Näkymätön ovi vastuulliseen energian käyttöön Fläkt Group toimitti Ratinan kauppakeskuksen ja Vuoltsun kiinteistöön myös 88 kpl oviverhokojeita. Tuotepäällikkö Jari Karjalainen kertoo, että Kauppakeskuksen ja Vuoltsun autotuonnin pääsisäänkäynneissä oviverhojen toimivuus haluttiin varmistaa käyttämällä ns. Windbreak-tekniikkaa, jolla ilmaa kierrätetään tuulikaapin sisällä vertikaalipuhalluksen välityksellä. Koska kyseessä on pääsisäänkäynnit, vaaditaan laitteilta varman toimivuuden lisäksi eleganttia ulkonäköä. Tästä syystä laitteeksi valittiin design-malliston AC-Elite Round. Kauppakeskuksen pienemmissä oviaukoissa on perinteinen horisontaaliasennus. Tällaisia sisäänkäyntejä ovat esimerkiksi tuulikaapit, sekä huolto- ja galleriakäytävien oviaukot, joihin soveltuvat erinomaisesti AC-Linea-sarjan tuotteet.

VUOSIEN SAATOSSA

ENSIN MEIJERITOIMINTAA JA OLYMPIAJALKAPALLOA – NYT UUTTA KAUPUNKIHISTORIAA Kauppakeskus Ratina on osa merkittävää kulttuuriympäristöä, jossa on 1800-luvun lopulla sijainnut muun muassa lasitehdas ja konepaja sekä Tampereen ensimmäinen meijeri.

valmistui Tampereen linja-autoasema ja samoihin aikoihin sen yhteyteen 1938 Ratinaan rakentui kokonainen funkkiskortteli. 1952 Kaupunginosan kentällä pelattiin vuoden 1952 olympialaisten jalkapallo-otteluita. 1966  Tampereen stadion valmistui monen suunnittelu- ja rakennusvaiheen jälkeen. 2009–2012 Ratinanrannan asuinrakennukset valmistuivat. nykyaikaisimman kauppakeskuksen Ratinan valot syttyvät 19.4.2018. 2018 Tampereen Korttelin kaksi kunnostettua funkkisrakennusta ovat nyt osa kauppakeskusta ja nimeltään Ranta-Ratina ja Ratinan Kulma.

HYVÄ SISÄILMA 1/2018 11


TARPEENMUKAISTA ILMANVAIHTOA ULTRAÄÄNEN TARKKUUDELLA Ultraäänellä toimiva ilmamäärän mittaus- ja säätölaite on tarpeenmukaisen ilmanvaihdon uusinta tekniikkaa.  Optivent® Ultran pilottikohde on Asunto Oy Helsingin Metsätammi.

12 HYVÄ SISÄILMA 1/2018

H

elsingin Keskuspuiston ja Vantaanjoen Pitkäkosken maisemiin nouseva Kuninkaantammen asuinalue tarjoaa valmistuttuaan kodin 5500 asukkaalle. Luonnonläheisen asuinalueen asemakaava edellyttää, että rakentamisessa sovelletaan matalaenergiarakentamisen periaatteita ja hyödynnetään uusiutuvaa energiaa. As Oy Helsingin Metsätammen korttelimaista sisäpihaa ympäröivät pääkadun puolella kerrostalo ja kävelykadun puolella kaksikerroksinen rivitalo. Rakentamisen ratkaisut on tehty ekologisesti kestävin perustein, ja taloihin on valittu uusinta ja edistyksellisintä talotekniikkaa. Energiatehokkuuden tavoitteet ovat parantaneet asuntojen tiiviyttä merkittävästi. Kehityksen myötä ilmanvaihdon tarpeenmukaisuus ja hallittavuus ovat entistäkin tärkeämpiä talojen rakenteille, asumisterveydelle ja yleiselle asumisviihtyvyydelle.


Asukkaat ovat myös oppineet arvostamaan ja vaatimaan sisäilman hyvää laatua. Huoneistokohtaisten ilmanvaihtokoneiden yleistyessä yhä useampi voi itse vaikuttaa kotinsa ilmanvaihtoon, ja samaa säädettävyyttä odotetaan keskitetyiltä ilmanvaihtoratkaisuilta. Metsätammen asuntoihin on sijoitettu käyttöpaneelit, joista asukkaat voivat itse valita sopivan ilmanvaihdon käyttötilanteen. Ilmanvaihtoa voidaan tehostaa esimerkiksi silloin, kun asuntoon saapuu vieraita tai vaihtoehtoisesti säästää energiaa pienentämällä ilmanvaihtoa esimerkiksi lomamatkan ajaksi.

Ultraäänellä mittaustarkkuutta

Ilmanvaihtotekniikan kehityksen uusin edistysaskel Optivent® Ultra on ultraäänellä toimiva ilmamäärän mittaus- ja säätölaite, joka on kehitetty yhteistyössä VTT:n kanssa. Metsätammi valikoitui tuotteen pilottikohteeksi, joka toteutettiin YIT:n, Caverionin ja FläktGroupin yhteistyöllä. - Metsätammen kohteen talotekniikka on mietitty tarkoin. Ilmanvaihtokoneilla on hyvä lämmöntalteenoton hyötysuhde, asuntojen ilmanvaihto voidaan ohjata tarpeenmukaiseksi ilmamääräsäätimillä. Käytössä on myös uusiutuvaa energiaa, sillä ilmanvaihtokoneiden vaatima puhallinenergia tuotetaan aurinkopaneeleilla”, kertoo Tate-Suunnittelupäällikkö Aki Pirttijärvi YIT Rakennus Oy:stä. Aiemmin ilmamääräsäätimissä on ollut haasteena parhaiden mahdollisten asennusetäisyyksien ja mitta-

tarkkuuden saavuttaminen. Nykyisillä ilmamääräsäätimillä asuntotuotannossa on liian suuret mittausepävarmuudet, jolloin asuntojen tärkeät olosuhteet eivät ole niin hyvin hallussa kuin olisi toivottavaa. - Ratkaisuja on etsitty yhteistyössä FläktGroupin kanssa. Kuulimme yhteistyön aikana Optivent® Ultrasta ja päätimme testata sen toimivuutta hankkeessamme, sillä testitulosten perusteella laite parantaa ilmavirtojen mittaustarkkuutta merkittävästi. Yhteensovitus ja asennustyö sujuivat ongelmitta, sanoo Caverion Suomi Oy:n hankekehityspäällikkö Heikki Laakso. Tutkimusten mukaan Optivent® Ultra on myös asennusystävällisempi aiempiin ilmamääräsäätimiin verrattuna, koska se vaatii lyhyemmät turvaetäisyydet eri kanaviston häiriölähteisiin, kuten T-haaroihin ja kulmaosiin. Ultraääneen perustuvan ilmamäärämittauksen myötä on voitu myös luopua aiempien IMS-järjestelmien mittarenkaasta, joten IMS toimii pienemmillä paineilla. Sen ansiosta tiukat vaatimukset asuntojen äänitasosta on helpompi täyttää, mikä hyödyttää asentajaa, laitoksen säätäjää ja loppukäyttäjää. Tekniikan monipuolistuessa ja rakentamismääräyksien kiristyessä on toivottavaa, että tuoteteollisuus tuottaa ratkaisuja, joilla tulevaisuuden haasteet voidaan selättää. Pirttijärven mukaan Optivent® Ultra on seuraavaksi suunnitteilla Pasilaan tulevan suuren Triplarakennushankkeen asuntojen täsmälleen tarpeenmukaista ilmanvaihtoa takaamaan.

Ultraäänen toimintaperiaate Lähetin ja kaksi vastaanotinta sijaitsevat kanavan vastakkaisilla sivuilla. Signaali lähtee 90 asteen kulmassa ilman virtaussuuntaan nähden. Ilman virtaus aiheuttaa signaaliin taipuman, joka on lähes täysin lineaarisesti riippuvainen ilman virtausnopeudesta. Mittaamalla signaalin vaihe-ero vastaanottimilla, saadaan selville ilman virtausnopeus ja siten myös ilmavirta. Koska signaali kulkee yli koko kanavan, kompensoituu mutkan, T-haaran tai muun häiriölähteen aiheuttama häiriö.

HYVÄ SISÄILMA 1/2018 13


UUTUUKSIA JA AJANKOHTAISTA

Modernit yksilöllisesti muunneltavat venttiilit Venttiili kuin yksilöllinen taideteos! Nämä ilmettä vaihtavat venttiilit halutaan kodin paraatipaikalle. LUMI ja LUMO on suunniteltu käytännön tarpeeseen, hyvän ilman ja olon tuottamiseen – mutta tuomaan myös kauneusarvoja, silmin nähtävää hyvää.

Päätelaitteet LUMI ja LUMO | Uudet innovatiiviset designventtiilit

LUMI-R

LUMI-S

PYÖREÄ TULOILMAVENTTIILI LUMI-R: saatavana koot Ø 100–200 mm, 100 ja 125 mm sisustuskehyksellä

NELIÖNMUOTOINEN TULOILMAVENTTIILI LUMI-S: saatavana koot Ø 100–200 mm, 100 ja 125 mm sisustuskehyksellä

LUMO-S

LUMO-R

NELIÖNMUOTOINEN POISTOILMAVENTTIILI LUMO-S: saatavana koot Ø 100–200 mm, 100 ja 125 mm sisustuskehyksellä

NOPEA JA HELPPO ASENNUS JA SÄÄTÖ

ILMEEN VAIHTAMINEN SISUSTUSKEHYKSELLÄ

Valitaan haluttu kuva, tapetti, kangas tai muu materiaali ja napsautetaan se venttiilin pintaan. Kiinnittämiseen ei tarvita työkaluja eikä liimaa. Sisustuskehys on vakiovarusteena 100 ja 125 mm:n venttiileissä.

MUKAUTETTAVA ULKOASU

MATALA ÄÄNITASO

14 HYVÄ SISÄILMA 1/2018

PIENI KOKO

PYÖREÄ POISTOILMAVENTTIILI LUMO-R: saatavana koot Ø 100–200 mm, 100 ja 125 mm sisustuskehyksellä

Ilmavirran mittaus ja säätö sekä lukitseminen voidaan tehdä suoraan venttiilin etupuolelta irrottamatta venttiiliä kehyksestä. Mittausletku kiinnittyy karan päähän, jolloin saadaan luotettavat ja yhteneväiset lukemat. Keskellä oleva kierrekara ja siipimutteri mahdollistavat tarkan säädön ja varman lukituksen.

LIKAA HYLKIVÄ CLEANVENT

MITTAUS SUORAAN VENTTIILISTÄ

NOPEA SÄÄTÖ/ LUKITUS


OPTIVENT® ULTRA – tarpeenmukaisen ilmanvaihdon edelläkävijä

UUDISTETTU

ULTRAÄÄNELLÄ TOIMIVA ILMAMÄÄRÄN MITTAUS- JA SÄÄTÖLAITE ON TARPEENMUKAISEN ILMANVAIHDON UUSINTA TEKNIIKKAA. • •

• • •

• • •

Edistykselliseen ilmavirta-analyysiin perustuva ultraäänitekniikka. Painehäviö on nolla, erinomainen tarkkuus kaikilla ilmavirroilla. Energiaa ei tuhlaannu puhaltimen turhaan käyttöön ja liialliseen ilman virtaukseen. Koko ilmavirta analysoidaan tarkoin sekä pienillä että suurilla ilmannopeuksilla. Laaja ilmavirta-alue: laite toimii jopa 0,5…15 m/s virtausnopeusalueella. Älykkäät ohjaukset tunnistavat lämpötilan ja analysoivat keskimääräisen ilmannopeuden ultraäänialgoritmien avulla. Näin saadaan tarkkoja ja luotettavia tietoja pitkään. Helppo suunnitella ja asentaa myös pieneen tilaan, sillä mittaustarkkuus ei edellytä kanavamutkien ja T-haarojen jälkeen suojaetäisyyksiä. Kanavaa vastaavat mitat tekevät järjestelmän suunnittelusta ja asennuksesta joustavaa. Miellyttävän hiljainen, ei sisällä ilmavirtausta häiritsevää ja melua aiheuttavaa fyysistä anturia. Yksinkertainen, toimintavarma ja huoltovapaa rakenne. Ei mekaanisia liikkuvia osia, ei kulumista, ei painehäviötä aiheuttavia virtauspoikkipinnan muutoksia.  Hyvä pölynkestävyys, erinomainen tarkkuus. Soveltuu myös vaativiin ympäristöihin, kuten potilastiloihin ja luokkahuoneisiin. Vähentää merkittävästi energiankulutusta ja käyttökustannuksia. Pohjoismaissa ilmanvaihdon energiankäytön osuus esimerkiksi toimistorakennuksissa on 35–50 %. Tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla säästyy jopa 40–50 %.  Tiedonsiirto ja hyödyntäminen: Vakiovarusteena Modbus.

HUONEISTOSÄÄDINYKSIKKÖ HVSU Uudistettu HVSU huoneistosäädinyksikkö keskitettyyn asuntoilmanvaihtoon uudisrakennuksiin sekä saneerauksiin. Koostuu kahdesta toimilaitevarustetusta virtaussäätimestä, neljästä kiinnityspannasta, kytkentärasiasta ja käsikäyttökytkimestä. Huoneistosäädinyksikössä käytetään ultraääneen perustuvia IMS-säätimiä. • • • • • •

Hiljainen Helppo asentaa – ei tarvita suojaetäisyyksiä Painehäviötön auki-asennolla, jolloin koko rakennuksen painetasoa voidaan pitää pienemmällä. Pöly ja lika eivät vaikuta mittaustarkkuuteen Tarkka mittalaite, jolloin ei synny ongelmia tuloilmavirran ja poistoilmavirran epätasapainosta. Iso käyttöalue, jolloin voidaan käyttää samaa kokoa kuin kanavisto HYVÄ SISÄILMA 1/2018 15


Näin meillä Turun Puhallintehtaalla On hienoa kun saa ihmiset innostumaan ja viemään asioita eteenpäin. Ylläpitämällä motivaatiota saa hyvän fiiliksen jatkumaan. 16 HYVÄ SISÄILMA 1/2018


T

ehtaalla työskennellään keskittyneesti ja trukit huristelevat määrätietoisesti tuttuja reittetrukit huristelevat määrätietoisesti tuttuja jä. Jokainen on hyvin selvillä työtehtävistään, reittejä. Jokainen on hyvin selvillä työtehtäkoneet laitteetjatoimivat ja valmiitjatuotteet pakavistään,jakoneet laitteet toimivat valmiit tuottaan kuljetustakuljetusta varten. Kaikki kuin teet pakataan varten.sujuu Paljon onrasvattu. tehtävää FläktGroupin Puhallintehtaalla Turussa asioiden kehittämiseksi mutta hyvällä tiellätuotannosollaan. sa työskenteleepuhallintehtaalla 2-vuorotyössä viitenä päivänä viikosFläktGroupin Turussa tehdään sa noin 70 henkilöä.sekä Tuotantolinjojen töitä päivävuorossa 2-vuorossa 70pyörittämisestä henkilön voivastaavat esimiestä ja yksiosittain. tuotannon suunnitmin. Myöskolme yövuoroa käytetään telija. Tuotantopäällikkö Heikki Merikivellä on Tuotantolinjojen pyörittämisestä vastaavat kolme päävastuu päivittäinen tuotantoTuotantotoimii. esimiestä jasiitä, yksi että tuotannon suunnittelija. - Tässä Heikki saa olla monessa mukana. Kapasiteetin päällikkö Merikivellä on päävastuu siitä, mitoitusta suunnitellessa tärkeätä tietää, mitä on että päivittäinen tuotantoon toimii. näköpiirissä. ja laskutuksen määrää seu- Tässä saa Tilausten olla monessa mukana. Kapasiteetin raamalla sujuvatkoon työt aikataulussa millä mitoitustanäkee suunnitellessa tärkeätä tietää,jamitä on tuottavuudella työt on tehty. näköpiirissä. Tilausten ja laskutuksen määrää seuTyössä tasapainoillaan ja volyymin raamalla näkee sujuvatkokapasiteetin työt aikataulussa ja millä välillä ja lasketaan Haasteena on pystyä tuottavuudella työttuottavuutta. on tehty. määrittelemään riittävä määrä tekijöitä työvuoroon. Oikein mitoitetun organisaation ja joustavan toiminnan ansiosta pystytään reagoimaan nopeasti. Kaikki tuotteet tehdään tilauspohjaisesti ja kokoonpanosta tuotteet toimitetaan lastauslaiturille ja suoraan asiakkaalle.

Ihmisten johtaminen onkapasiteetin Heikin mukaan ykkösasia. Työssä tasapainoillaan ja volyymin Hän että työssä häneltä vaaditaan välilläluonnehtii, ja lasketaan tuottavuutta. Haasteena onsanapystyä valmiuden lisäksiriittävä kykyä tulla toimeen ihmisten kansmäärittelemään määrä tekijöitä työvuoroon. sa vaikeissakin asioissa ja hyvästäjatyöstä on osattava Oikein mitoitetun organisaation joustavan toiminantaa palautetta. nan ansiosta pystytään reagoimaan nopeasti. Kaikki - On hienoa kun saa ihmiset innostumaan ja vietuotteet tehdään tilauspohjaisesti ja kokoonpanosta mään asioita eteenpäin. Ylläpitämällä motivaatiota tuotteet toimitetaan lastauslaiturille ja suoraan asiaksaa hyvän fiiliksen jatkumaan. kaalle. Heikki näkee työssäänon paljon hyviä asioita, mutta Ihmisten johtaminen Heikin mukaan ykkösasia. päällimmäiseksi aidon kehittämisen. Sen, Hän luonnehtii, hän että nostaa työssä häneltä vaaditaan sanakun tietää, että tuotanto kehittyy ja asioita viedään valmiuden lisäksi kykyä tulla toimeen ihmisten kansaidosti eteenpäin. Näinjainvestointihankkeet saadaan sa vaikeissakin asioissa hyvästä työstä on osattava tehtyä hyvin ja tuottamaan. antaa palautetta. Puhallintehtaalla on käynnissä isoja kehityshank- On hienoa kun saa ihmiset innostumaan ja viekeita, ole tullut hiljaista hetkeä mään joten asioitaMerikivelle eteenpäin.eiYlläpitämällä motivaatiota vastaan. uusi STEC-huippuimurisarja saa hyvänSamalla fiiliksenkun jatkumaan. uudistettiin, investoitiin tuotantotiloihin ja uusi Heikki näkee työssäänmyös paljon hyviä asioita, mutta huippuimurin kokoonpanolinja otettiin käyttöönSen, jo päällimmäiseksi hän nostaa aidon kehittämisen. maaliskuussa. on kehittyy käyttöönjaotettu uusi Ec Plug kun tietää, ettäLisäksi tuotanto asioita viedään Fan –tuotantosolu. aidosti eteenpäin. Näin investointihankkeet saadaan tehtyä hyvin ja tuottamaan. Puhallintehtaalla on käynnissä isoja kehityshankkeita, joten Merikivelle ei ole tullut hiljaista hetkeä vastaan. Samalla kun uusi STEC-huippuimurisarja uudistettiin, investoitiin myös tuotantotiloihin ja uusi huippuimurin kokoonpanolinja otettiin käyttöön jo maaliskuussa. Lisäksi on käyttöön otettu uusi EC Plug Fan –tuotantosolu.

”Me ollaan tehty toi!”

Tuotantotiimeissä tehdään paljon yhteistyötä myynnin, hankinnan ja tuotekehityksen kanssa. Yhteistyö ja sitoutuneiden työntekijöiden panos on tärkeä kannattavuuteen ja tuloksiin vaikuttava voima. Jokapäiväinen työ saattaa välillä olla kaukana lopputuloksesta ja käyttäjästä, mutta se on tärkeä osa kokonaisuutta. ”Me ollaan tehty toi!” - Teemme merkityksellistä työtä, jolla vaikutamme Tuotantotiimeissä tehdään paljon yhteistyötä myynihmisten hyvinvointiin. Valmistamamme laitteet ja nin, hankinnan ja tuotekehityksen kanssa.jaYhteistyö järjestelmät varmistavat korkealaatuisen puhtaan ja sitoutuneiden sisäilman kaikille.työntekijöiden panos on tärkeä kannattavuuteen ja tuloksiin voima.tavalla, Hyvään lopputulokseen voivaikuttava päästä monella Jokapäiväinen saattaa välillä olla kaukana lopmikä avaa tilaatyö sille, että FläktGroup pystyy hyödynputuloksesta käyttäjästä, mutta se on tärkeä osa tämään uusiajateknologioita ja tekemään kokonaisvalkokonaisuutta. taisempia toimituksia. - Teemme merkityksellistä työtä, jolla vaikutamme ihmisten hyvinvointiin. Valmistamamme laitteet ja -järjestelmät varmistavat korkealaatuisen ja puhtaan sisäilman kaikille. Hyvään lopputulokseen voi päästä monella tavalla, mikä avaa tilaa sille, että FläktGroup pystyy hyödyntämään uusia teknologioita ja tekemään kokonaisvaltaisempia toimituksia. HYVÄ SISÄILMA 1/2018 17


Toijalan Research Centerissä kehitetään turvallisuutta Toijalan monimuotoisella tehdasalueella huomio kiinnittyy seinällä näkyvään Research Center tekstiin, sillä Toijalan tuotekehitys- ja tutkimus- ja testaustoiminta on erittäin korkeatasoista.

M

odernissa Research Centerissä sijaitsee palolaboratorio, virtauslaboratorio ja äänenmittauslaboratorio. Tehdasalueella on myös toinen hyvin varusteltu laboratorio, jossa tehdään tiiveysmittauksia ja voidaan muun muassa simuloida isomman kerrostalon ilmavirtauksia. Tuotekehityksessä pitkäkestoinen trendi on energiatehokkuus, mutta turvallisuus ja erityisesti paloturvallisuus on viime vuosina noussut uudeksi megatrendiksi, johon FläktGroupissa panostetaan vahvasti. Toijalan tehtaan tuotekehitystiimeissä tehdään työtä reilun 10 hengen voimin, ja testaustoimintaa on käynnissä koko ajan. Uutta tietoa saadaan tutkimusprojekteista ja teknologian tasoa seurataan esimerkiksi osallistumalla messuille. Koulutuksissa käydään koulutussuunnitelman mukaisesti.

18 HYVÄ SISÄILMA 1/2018


Testiuunissa lämpötila lähes 1000 astetta

Research Centerin ylpeys on palolaboratorion testiuuni, jossa testataan FläktGroupin valmistamia paloturvallisuustuotteita, ykköstestattavia ovat palopellit. Palouunissa on osastoiva rakenne kuten rakennuksissa. Uuniin asennetaan paloturvallisuustuotteita ja valitaan testiin tarvittava seinäelementti. - Seinäelementti voi olla betonia, kevytbetonia, kipsiä, mitä vaan. Palouuni on rakennettu meidän suunnitelmien mukaan, mutta täällä tehdään lisäksi virallisia testejä, tuotekehityksessä osallistumme paloja savuturvallisuuteen liittyvien standardien tekoon. Testiuunejahan Suomessa on muitakin, mutta tämäntyyppinen uuni on laitevalmistajalla kohtuullisen harvinainen, tuotekehitysinsinööri Esa Lampinen kuvailee.

Kolmen megawatin tehoinen uuni lämpiää maakaasulla. Uunin sisällä lämpötila nousee 1-2 tuntia kestävän testin aikana yli 1000 asteen, samalla kun uunin ulkopuolella, seinän takana, lämpö ei kuitenkaan saa nousta yli 180 astetta.

Virtausten ja äänenvaimentimien testausta - Teemme myös simulointia, mutta se ei kuitenkaan korvaa täysin oikeaa mittaamista. Virtauslaboratoriossa katon voi kohottaa testiä varten jopa viiteen metriin. Kun huoneeseen asennetaan päätelaite ja pusketaan ilmaa, ilman nopeus mitataan pisteistä virtausantureilla. Nopeuksista saadaan 3D-kartta, joka kertoo miten ilma virtaa päätelaitteesta huoneeseen. - Laboratorioissa on käytössä huippumodernit mittaus-automaatiomenetelmät.

Äänilaboratoriossa mitataan ilmanvaihtolaitteiden vaimennusvaimennusoominaisuuksia sekä ilman virtaukminaisuuksia sekä ilman virtauksessesta muodostuvaa melutasoa. ta muodostuvaa melutasoa. KohiÄäniominaisuuksien mittaamisen nan äänitason mittaamista varten mahdollistaa kaiuntahuoneen difseinältä löytyvät vakioäänenvaifuusi äänikenttä, jossa äänenpainementimet. Ääniominaisuuksien taso on kaikkialla huoneessa sama. mittaamisen mahdollistaa kaiunLisäksi Toijalan alalabotahuoneen diffuusitehtaan äänikenttä, ratoriossa on koko joukko erilaisia jossa äänenpainetaso on kaikkialla mittausja testauslaitteita pääteja huoneessa sama. paloturvallisuuslaitteiden Lisäksi Toijalan tehtaanmonipuoalalaboliseen testaamiseen. Täälläerilaisia tehdään ratoriossa on koko joukko esimerkiksi referenssimittauksia, mittaus- ja testauslaitteita pääte- ja joilla mitataan erilaisten sulkulaitpaloturvallisuuslaitteiden monipuoteiden tiiveyksiä. Sulaketestipenkillä liseen testaamiseen. Täällä tehdään puolestaan palopeltien esimerkiksi testataan referenssimittauksia, sulakkeiden reagointia lämpötilan joissa vuototestipenkissä mitataan muutoksiin. Tiloista löytyy myös erilaisten sulkulaiteiden tiiveyksähköpöytä sekä pikku-uuni lämsiä. Viereisellä sulaketestipenkillä mönkesto-ominaisuuksien määritpuolestaan testataan palopeltien telyyn. sulakkeiden reagointia lämpötilan muutoksiin. Tiloista löytyy myös sähköpöytä sekä pikku-uuni lämmönkesto-ominaisuuksien määrittelyyn.

{

TOIJALAN TEHDAS PÄHKINÄNKUORESSA Tehdas on toiminut samalla tontilla 30-luvulta saakka ja sitä on vuosien varrella laajennettu ja uudistettu useaan otteeseen. Viimeisin suuri tehdasmuutoshanke valmistui syksyllä 2018, minkä ansiosta tuotteet valmistetaan huippumoderneissa, valoisissa ja layoutiltaan selkeissä tiloissa. Toijalan tehdasalueella työskentelevistä noin 125 henkilöstä 75 työskentelee tuotannossa, reilu 10 tuotekehityksessä ja loput myynnissä ja teknisessä tuessa. HYVÄ SISÄILMA 1/2018 19


Puhallin on ilmankäsittelykoneen

keuhkot, sydän ja sielu FläktGroup on aina ollut Euroopan kärjessä, kun uusi puhallin on tuotu markkinoille. Modernit ja energiatehokkaat puhaltimet ovat mahdollistaneet myynnin kasvun. Tuotekehityspäällikkö Heikki Stenberg kertoo, että FläktGroupin tuotteet ovat myös parempia kuin direktiivit ja asetukset määräävät.

-D

riving force on kehittää tuotteen pääominaisuuksia eteenpäin riippumatta voimassa olevasta lainsäädännöstä. Esimerkiksi energiankulutus näillä tuotteilla - puhallinkokonaisuus moottoreineen ja säätimineen - on viimeisen 15 vuoden aikana pudonnut useita kymmeniä prosentteja, Stenberg kertoo. FläktGroup on aktiivisesti mukana alan sertifioinnissa ja standardoinnissa kehittämällä tuotteisiin liittyviä vaatimuksia ja testauksia. - Olemme ISO TC117 teknisen komitean ja sen alla olevien ryhmien jäsen. Olemme myös saaneet TÜV- hyväksynnät kaikille puhal-

Puhaltimissa optimoitavia ominaisuuksia: • energiankulutuksen minimointi • alhaisemmat äänitasot • kustannuskilpailukyky 20 HYVÄ SISÄILMA 1/2018

Kolme tärkeintä kriteeriä asiakkaille: • tekniset arvot • helppo valita • helppo käyttää linmoottorikombinaatioille. Kilpailu alalla on kovaa, minkä myötä tuotteiden elinkaari on lyhentynyt 3-6 vuoteen. Uutuuksia lanseerataan yhä tiuhempaan tahtiin ja paine kehittää uutta on kova. Kun uusi tuote on lanseerattu, seuraavan sukupolven kehittäminen aloitetaan jo 1-2 vuoden kuluttua tästä. NPI-prosessimallin (New Product Introduction) avulla vakioidaan projektien eteenpäinmeno ja miten sitä seurataan eri vaiheissa. CDF-laskennan ja 3D-tulostuksen ansiosta prototyyppien teko on nopeutunut ja protot ovat entistä korkeatasoisempia. Teknisiltä ominaisuuksilta on oltava koko ajan kärjessä ja tuotteiden on oltava ajan tasalla koko ajan. - Kun uusi tuote on tehty ja tietää, että ollaan Euroopan kärjessä,

se takaa tulevaisuuden ja mahdollisuuden mennä eteenpäin. Tuotteet pyritään myös suojaamaan erilaisilla teollisoikeuksilla, esim. patentoinnilla. Projekteista riippuen tuotekehitystiimissä on 6-9 henkilöä ja avokonttorissa yhteydet ovat välittömät. Tuotekehitysprojektin aikana yhteistyö tuotannon ja hankinnan kanssa on tiivistä. - Ihmisiä tarvitaan aina, mutta tuotteet pyritään suunnittelemaan niin, että valmistus saadaan oleellisilta osilta automatisoitua. Komponenttien hankintakuvio on kansanvälinen, mutta suomalaisia tuotteita käytetään niin paljon kuin mahdollista. Luotettavuus on tänä päivän käyttäjälle erittäin merkittävää. Kiireisenä nykypäivänä on tärkeää, että asiakas voi luottaa FläktGroupiin ja että laitteet toimivat kuten on luvattu. Heikki Stenberg vannoo kokonaispalvelun nimeen. Hän kertoo, FläktGroupin olevan huomattavan joustava. - Esimerkiksi tietämys varaosista ja vanhemmista laitteista on erinomainen ja asiakas saa meiltä hyvää tukea.


MILTÄ TULEVAISUUS NÄYTTÄÄ TUOTEKEHITYKSEN NÄKÖKULMASTA? Teknisten arvojen optimointi ja asiakkaiden tarpeiden huomioiminen korostuu. Tarvitaan lyhyempiä ilmas-

tointikoneita, joilla säästetään paitsi materiaaleja myös merkittävästi tilaa. Lisäksi pyörimisnopeuden säätöön ja energiansäästöön tätä kautta kiinnitetään yhä enemmän huomiota.

Tulevaisuudessa elektroniikan määrä lisääntyy myös puhaltimissa. On

tärkeätä, että tästä ei aiheudu häiriöitä muille laitteille ja että laitteet itse eivät ole herkkiä muiden häiriöille. Langaton ohjaus ja tiedonkeruu tulee lisääntymään.

Globaalisuus on yleistrendi.

Tuotteiden on oltava käytettävissä ja saatavissa globaalisti. Kun tuotteita voidaan monistaa, niitä voidaan tehdä eri puolilla maailmaa, mikä on logistisesti järkevää.

Ominaisuuksien tutkiminen ja mittaus lisääntyy koko ajan. Vaikka puhalti-

mien virtaus- ja lujuusominaisuudet mallinnetaan tietokoneella, kaikki ominaisuudet varmistetaan todellisilla mittauksilla. Esim. kestävyyttä testattaessa puhallinpyöräkokonaisuus käynnistetään ja pysäytetään vähintään 150 000 kertaa, osa 500 000 kertaa.

HYVÄ SISÄILMA 1/2018 21


Logistiikkakeskuksessa mikään ei ole piilossa 22 HYVÄ SISÄILMA 1/2018


FläktGroupin logistiikkakeskuksessa liike on jatkuvaa. Viikoittain toimitetaan yli 130 000 tuotetta. Fläkt Woodsin logistiikkakeskukTällaisen tuotemäärän liikuttelu sessa liike on jatkuvaa. Viikoittain sujuu kuitenkin ketterästi, sillä koko toimitetaan yli 130 000 tuotetta. järjestelmä on suunniteltu tarkkaan, Tällaisen tuotemäärän liikuttelu tuotteita seurataan reaaliajassa sujuu kuitenkin ketterästi, sillä koko tehtaalta varastoon ja varastosta järjestelmä on suunniteltu tarkkaan, asiakkaalle. tuotteita seurataan reaaliajassa ogistiikkakeskus aloitti toimintansa kesällä tehtaalta, varastoon ja varastosta 2015 ja se perustettiin parantamaan toimitukasiakkaalle. sia ja asiakaspalvelua. Logistiikan järjestelmät

L L

uusittiin nykyaikaisiksi, kaikki toiminta on paperitonta ja tapahtuu mobiilipäätteillä. Jokaista tuotetta ogistiikkakeskus aloitti toimintansa kesällä ja kollia seurataan aina tuotteentoimituksaapu2015 ja sejärjestelmässä perustettiin parantamaan misestasia asiakkaalle toimitukseen. ja asiakaspalvelua. Logistiikan järjestelmät FläktGroupilla on Suomessa noin 400ontyöntekijää, uusittiin nykyaikaisiksi, kaikki toiminta paperitonjoista noin 50 on töissä Turun Urusvuoren logistiikta ja tapahtuu mobiilipäätteillä. Jokaista tuotetta ja kakeskuksessa logistiikan ja tuotannon tehtävissä. kollia seurataan järjestelmässä aina tuotteen saapuLisäksi tukitoiminnoissa työskentelee misestatyönjohtoasiakkaallejatoimitukseen. noin 20 toimihenkilöä. Logistiikkakeskuksessa on Fläkt Woodsilla on Suomessa noin 400 työntekijää, 2 2 sisätilaa 9 000 m ulkovaras11 000noin m lämmintä joista 50 on töissä TurunjaRydönnotkon logisto. Käytössä on 20logistiikan lastauslaituria, 20 trukkia, kortiikkakeskuksessa ja tuotannon tehtävissä. keaa varastoa yli 5ja000 eurolavan varastoimiseksi Lisäksi työnjohtotukitoiminnoissa työskenteleeja runsaasti lattiapinta-alaa tuotteiden käsittelyyn.on 11 noin 20 toimihenkilöä. Logistiikkakeskuksessa 000 m2 lämmintä sisätilaa ja 9 000 m2 ulkovarasto. Käytössä lastauslaituria, 20 turkkia, korkeaa Nopeatonja20hallitut toimitukset varastoa yli 5 000 eurolavan varastoimiseksi ja runLogistiikkajohtaja Hannu Holopainen kertoo, että saasti lattiapinta-alaa tuotteiden käsittelyyn. tuotteiden sijainti tiedetään täsmälleen, olivatpa ne sitten tulossa tehtaalta, varastossa tai lähteneet logistiikkakeskuksesta asiakkaalle. Nopeat ja hallitut toimitukset Logistiikkajohtaja Hannu Holopainen, kertoo, että tuotteiden sijainti tiedetään täsmälleen, olivatpa ne sitten tulossa tehtaalta, varastossa tai lähteneet logistiikkakeskuksesta asiakkaalle.

- Esimerkiksi Toijalassa valmistetut tuotteet rekisteröidään välittömästi logistiikkakeskuksen järjestelmään joko varastoon tai asiakkaalle eteenpäin toimitettavaksi. Kun tuotteet lähtevät logistiikkakeskuksesta asiakkaille ne- varustetaan jolla on helppo Esimerkiksi SSCC-seurantakoodilla, Toijalassa valmistetut tuotteet rekistenähdä tuotteetlogistiikkakeskuksen milloinkin ovat; terminaalissa, röidäänmissä välittömästi järjestelmään kuljetuksessa vaitailuovutettu asiakkaalle. joko varastoon asiakkaalle eteenpäin toimitettavaksi. Osa logistiikkakeskukseen saapuvista tuotteista vain Kun tuotteet lähtevät logistiikkakeskuksesta asiakkaille käväisee lattiatasolla, josta ne jo jatkavat jolla matkaa asiakne varustetaan SSCC-seurantakoodilla, on helppo kaalle. Osa tuotteista puolestaanovat; sijoitetaan varastoon, nähdä missä tuotteet milloinkin terminaalissa, josta ne ovat nopeasti toimitettavissa tilaajalle. kuljetuksessa vai luovutettu asiakkaalle. -Osa Kaikki Fläktin tuotteet saa näin ollen yhdestä vain pailogistiikkakeskukseen saapuvista tuotteista kasta. Voimme tarjotajosta asiakkaalle hänen matkaa tarpeeseensa käväisee lattiatasolla, ne jo jatkavat asiaksopivan toimituksen, yhden tai useamman kaalle. Osa tuotteista tarvittaessa puolestaan sijoitetaan varastoon, toimituksen Holopainen josta ne ovatisoillekin nopeasti tilauksille, toimitettavissa tilaajalle.vahvistaa. Laajan varastovalikoiman ansiosta pystytään nopeisiin - Kaikki Fläktin tuotteet saa näin ollen yhdestä paitoimituksiin, sillä varastoitavia tuotteita yli 1 000. kasta. Voimme tarjota asiakkaalle hänenon tarpeeseensa sopivan toimituksen, tarvittaessa yhden tai useamman Kaikilta sujuvaa toimituksenosin isoillekin tilauksille, Holopainen vahvistaa. Tarkoituksenmukaisissa tiloissa työn tekeminen on tehoLaajan varastovalikoiman ansiosta pystytään nopeisiin kasta ja turvallista. Työturvallisuutta seurataan toimituksiin, sillä varastoitavia tuotteita on yli 1tarkkaan 000. ja kahden viimeisen vuoden aikana logistiikkatoiminnoissa ei oleosin sattunut yhtään työtapaturmaa. Kaikilta sujuvaa Logistiikan lisäksi logistiikkakeskuksessa on ilmanTarkoituksenmukaisissa tiloissa työn tekeminen on tehovaihtokanavien ja -osien tuotantoa. Näin tuotanto on kasta ja turvallista. Työturvallisuutta seurataan tarkkaan lähellä logistiikkaa siten myös lähellä asiakasta ja ja kahden viimeisenjavuoden aikana logistiikkatoiminpystymme nopeattyötapaturmaa. ja varmat toimitukset. noissa ei oletakaamaan sattunut yhtään Toimituksista 2/3 suuntautuu kotimaahanonjailman1/3 - Logistiikan lisäksi logistiikkakeskuksessa Suomen ulkopuolelle muun muassa Näin Ruotsiin ja Ransvaihtokanavien ja -osien tuotantoa. tuotanto on kaan. sijainti Turun ohikulkutien lähelläLogistiikkakeskuksen logistiikkaa ja siten myös lähellä asiakasta ja läheisyydessä takaa nopeat yhteydet pääkaupunkiseupystymme takaamaan nopeat ja varmat toimitukset. dulle ja muuallekin Suomeen. Suuri etu on myös sataToimituksista 2/3 suuntautuu kotimaahan ja 1/3 Suoman ulkopuolelle läheisyys, aikataulut ovat sopivat Ruotsiin meneviä men muun muassa Ruotsiin ja Ranskaan. ja Ruotsista tulevia tavaroita ajatellen. Logistiikkakeskuksen sijainti Turun ohikulkutien läheiKeskuksen tilatyhteyden ja laaja piha-alue antavat mahsyydessä takaahyvät nopeat pääkaupunkiseudulle dollisuuden laajentumiseenkin. Holopainen näkee keja muuallekin Suomeen. Suuri etu on myös sataman hittämispotentiaalia seurantajärjestelmässä, läheisyys, aikataulut myös ovat sopivat Ruotsiin meneviävaikka ja toimitusvarmuus onkin hyvällä tasolla. Ruotsista tulevia tavaroita ajatellen. Keskuksen hyvät tilat ja laaja piha-alue antavat mahdollisuuden laajentumiseenkin. Holopainen näkee kehittämispotentiaalia myös seurantajärjestelmässä, vaikka toimitusvarmuus onkin hyvällä tasolla.

HYVÄ SISÄILMA 1/2018 23


TOIMIPAIKAT JA YHTEYSTIEDOT

Call center

OULU

p. 020 442 3000

Teknologiantie 1, FI 90590 OULU

TURKU

Pääkonttori

PL 607 (Sähkömäki 4 C), FI 65101 VAASA

Logistiikkakeskus

RAISIO

Kalevantie 39, FI-20520 TURKU Rydönnotko 1, FI-20360 TURKU

ESPOO Myynti

Lintuvaarantie 2, FI-02650 ESPOO

TOIJALA PL 6 (Hämeentie 23), FI-37801 AKAA 24 HYVÄ SISÄILMA 1/2018

VAASA

Vainiontie 26, FI-21120 RAISIO p. 02 438 9797, mob. 0400 302 308

KUOPIO PL 119, FI-70101 KUOPIO


YHTEYSTIEDOT TUOTERYHMITTÄIN Sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi@flaktgroup.com

KANAVATUOTTEET Rautakaupat KIMMO KALLIO Myynti, markkinointi p. 050 514 7723 TIINA MAJURI Tilaukset ja toimitukset p. 040 868 3526 Etelä-Suomi RAINER KUKKO Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3288 PAULI NYSTRÖM Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3534 OSCAR HJORT Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3380 ELINA RIIHO Tilaukset ja toimitukset p. 040 868 3546 Länsi-Suomi TIMO RANTALA Myynti, tekninen tuki p. 0400 307 308 NINA JÄRVELÄINEN Tilaukset ja toimitukset p. 040 868 3139 Itä-Suomi KALEVI NYSTRÖM Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3533 HEINI HÄLLILÄ Tilaukset ja toimitukset p. 040 868 3514 Pohjois-Suomi VILLE HEIKKINEN Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3238 HEINI HÄLLILÄ Tilaukset ja toimitukset p. 040 868 3514 ELINA RIIHO Tilaukset ja toimitukset p. 040 868 3546 Koko maa ELINA MÄKINEN Myyntiassistentti p. 040 868 3531 JAANA UIMONEN Myyntiassistentti p. 040 868 3292 OLLI-PEKKA KANKAANPÄÄ Toimitukset p. 040 868 3136

Markkinointi JANI LEHTOLA p. 040 868 3107 JUKKA NIITTYARO p. 040 868 3532 NICLAS MEHTONEN p. 040 868 3040

PÄÄTELAITTEET Rautakaupat KIMMO KALLIO Myynti, markkinointi p. 050 514 7723 TIINA MAJURI Tilaukset ja toimitukset p. 040 868 3526 Etelä-Suomi RAINER KUKKO Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3288 OSCAR HJORT Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3380 PAULI NYSTRÖM Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3534 ELINA RIIHO Tilaukset ja toimitukset p. 040 868 3546 Länsi-Suomi TIMO RANTALA Myynti, tekninen tuki p. 0400 307 308 NINA JÄRVELÄINEN Tilaukset ja toimitukset p. 040 868 3139 Itä-Suomi KALEVI NYSTRÖM Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3533 HEINI HÄLLILÄ Tilaukset ja toimitukset p. 040 868 3514 Pohjois-Suomi VILLE HEIKKINEN Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3238 HEINI HÄLLILÄ Tilaukset ja toimitukset p. 040 868 3514 ELINA RIIHO Tilaukset ja toimitukset p. 040 868 3546 Koko maa ELINA MÄKINEN Myyntiassistentti p. 040 868 3531

JAANA UIMONEN Myyntiassistentti p. 040 868 3292 OLLI-PEKKA KANKAANPÄÄ Toimitukset p. 040 868 3136 Markkinointi JANI LEHTOLA p. 040 868 3107 JUKKA NIITTYARO p. 040 868 3532 NICLAS MEHTONEN p. 040 868 3040 TUUKKA KARLSSON p. 040 868 3345

MITTAUS- JA SÄÄTÖLAITTEET Etelä-Suomi RAINER KUKKO Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3288 OSCAR HJORT Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3380 PAULI NYSTRÖM Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3534 ELINA RIIHO Tilaukset ja toimitukset p. 040 868 3546 NINA JÄRVELÄINEN Tilaukset ja toimitukset p. 040 868 3139 Länsi-Suomi TIMO RANTALA Myynti, tekninen tuki p. 02 438 9797 NINA JÄRVELÄINEN Tilaukset ja toimitukset p. 040 868 3139 Itä-Suomi KALEVI NYSTRÖM Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3533 HEINI HÄLLILÄ Tilaukset ja toimitukset p. 040 868 3514 Pohjois-Suomi VILLE HEIKKINEN Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3238 HEINI HÄLLILÄ Tilaukset ja toimitukset p. 040 868 3514 ELINA RIIHO Tilaukset ja toimitukset p. 040 868 3546

Koko maa ELINA MÄKINEN Myyntiassistentti p. 040 868 3531 JAANA UIMONEN Myyntiassistentti p. 040 868 3292 VILLE MOILANEN Reklamaatiot p. 040 868 3726 Markkinointi JUKKA NIITTYARO p. 040 868 3532 JANI LEHTOLA p. 040 868 3107 NICLAS MEHTONEN p. 040 868 3040

JÄÄHDYTYSPALKIT, PUHALLINKONVEKTORIT, SÄTEILYKATOT Etelä-Suomi RAINER KUKKO Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3288 PAULI NYSTRÖM Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3534 Länsi-Suomi TIMO RANTALA Myynti, tekninen tuki p. 02 438 9797 Itä-Suomi KALEVI NYSTRÖM Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3533 Pohjois-Suomi VILLE HEIKKINEN Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3238 Markkinointi JUKKA NIITTYARO p. 040 868 3532 NICLAS MEHTONEN p. 040 868 3040 TUUKKA KARLSSON p. 040 868 3345

25 HYVÄ SISÄILMA 1/2018


LÄMMÖNSIIRTIMET JA ILMANLÄMMITTIMET HEIDI PYYKKINEN Myyntipäällikkö, Etelä-Suomi p. 040 868 3335 RIIKKA TURUNEN Myyntipäällikkö, Länsi-, Itä- ja Pohjois-Suomi p. 040 868 3285 JARI KARJALAINEN Tuoteryhmäpäällikkö p. 040 868 3291 Etelä-Suomi TERO PARKKILA Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3371 AIRI RAHKILA Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3331 MARKUS LAGERSTRÖM Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3301 ALEKSI HAAVISTO Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3215 NINA TIMONEN Tilaukset, toimitukset p. 040 868 3349 Länsi-Suomi JUHANI VIIRIMÄKI Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3081 JUUSO NYSTRÖM Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3567 HEIKKI TEVAMERI Myynti p. 040 868 3038 Itä-Suomi TUOMO KORKALAINEN Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3294 Pohjois-Suomi MARKKU PELKONEN Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3538 Koko maa NIINA VEHMANEN Tilaukset, toimitukset p. 040 868 3631 Markkinointi NICLAS MEHTONEN p. 040 868 3040

26 HYVÄ SISÄILMA 1/2018

ILMANKÄSITTELYKONEET HEIDI PYYKKINEN Myyntipäällikkö, Etelä-Suomi p. 040 868 3335 RIIKKA TURUNEN Myyntipäällikkö, Länsi-, Itä- ja Pohjois-Suomi p. 040 868 3285 Etelä-Suomi TERO PARKKILA Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3371 AIRI RAHKILA Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3331 MARKUS LAGERSTRÖM Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3301 ALEKSI HAAVISTO Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3215 NINA TIMONEN Tilaukset, toimitukset p. 040 868 3349 Länsi-Suomi JUUSO NYSTRÖM Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3567 JUHANI VIIRIMÄKI Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3081 HEIKKI TEVAMERI Myynti p. 040 868 3038

Itä-Suomi TUOMO KORKALAINEN Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3294 Pohjois-Suomi MARKKU PELKONEN Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3538 Keski-Suomi JUUSO NYSTRÖM Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3567 Koko maa JOUKO YLIOLLITERVO Sovellusasiantuntija p. 040 868 3310 ANTTI KIVENJUURI Automatiikka, tekninen tuki p. 040 868 3541 NIINA VEHMANEN Tilaukset, toimitukset p. 040 868 3631 TAPIO KANERVA Application Manager p. 040 868 3260 Markkinointi NICLAS MEHTONEN p. 040 868 3040 TUUKKA KARLSSON p. 040 868 3345 ESA VIRONEN p. 040 868 3352

AKSIAALIPUHALTIMET JARKKO LAHTI Myyntipäällikkö p. 040 868 3627 Etelä-Suomi MARKUS LAGERSTRÖM Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3301 ALEKSI HAAVISTO Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3215 AIRI RAHKILA Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3331 Länsi-Suomi JUUSO NYSTRÖM Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3567 JUHANI VIIRIMÄKI Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3081 Itä-Suomi TUOMO KORKALAINEN Myynti p. 040 868 3294 Koko maa MERJA LIND Tilaukset ja toimitukset p. 040 868 3808


SATU TIAINEN Tilaukset ja toimitukset p. 040 868 3296 ARI HENTUNEN Sovellusasiantuntija p. 040 868 3341 JUSSI KANGASKOSKI Projektipäällikkö p. 040 868 3364 KAISA PARTANEN Myynti, tekninen tuki Ilmastointi-, tuuletus- ja savunpoistopuhaltimet p. 040 868 3812

TAPIO TULENHEIMO Myynti, tekninen tuki, markkinointi Teollisuuden aksiaalipuhaltimet p. 040 868 3280 MARKKU O. PELKONEN Varaosat, huolto p. 040 868 3810 Markkinointi NICLAS MEHTONEN p. 040 868 3040

RADIAALIPUHALTIMET JA HUIPPUIMURIT RIIKKA TURUNEN Myyntipäällikkö, Länsi-, Itä- ja Pohjois-Suomi p. 040 868 3285 Etelä-Suomi TERO PARKKILA Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3371 JARI KARJALAINEN Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3291

AIRI RAHKILA Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3331 MARKUS LAGERSTRÖM Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3301 ALEKSI HAAVISTO Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3215 NINA TIMONEN Tilaukset ja toimitukset p. 040 868 3349 Länsi-Suomi JUHANI VIIRIMÄKI Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3081 JUUSO NYSTRÖM Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3567 HEIKKI TEVAMERI Myynti p. 040 868 3038 Itä-Suomi TUOMO KORKALAINEN Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3294 Pohjois-Suomi MARKKU PELKONEN Myynti, tekninen tuki p. 040 868 3538

Koko maa JUSSI GUSTAFSSON Tuotepäällikkö p. 040 868 3061 NIINA VEHMANEN Tilaukset, toimitukset p. 040 868 3631 Markkinointi NICLAS MEHTONEN p. 040 868 3040

ILOXAIR LTO-KONEET JA LIESIKUVUT Etelä-Suomi MIKKO MUURONEN Myynti p. 040 543 6386 mikko.muuronen@iloxair.fi Lounais- ja Länsi-Suomi ATTE AURANEN Myynti p. 040 537 7687 atte.auranen@iloxair.fi Keski-Suomi ja Itä-Suomi ARTO KERMAN Myynti p. 0400 672 924 arto.kerman@iloxair.fi Pohjois-Suomi SIMO VIINIKKA Myynti p. 0400 376 863 simo.viinikka@iloxair.fi Pirkanmaa ja Etelä-Pohjanmaa Tulossa Tilaukset ja toimitukset p. 040 8407366 myynti@iloxair.fi Tekninen tuki ja huolto p. 040 6703768 huolto@iloxair.fi Myyntipäällikkö TOMMI LIIKOLA p. 040 868 3307 tommi.liikola@flaktgroup.com

ELINKAARIPALVELUT HANS FABRITIUS Myynti, markkinointi p. 040 868 3181 TERO PARKKILA Myynti p. 040 868 3371

HYVÄ SISÄILMA 1/2018 27


TÄRKEÄSSÄ ROOLISSA KEITTIÖSSÄ

ILOXAIR LIESIKUVUT

TOIMIVAT, TYYLIKKÄÄT JA INFORMATIIVISET KUVUT KOTEIHIN Iloxair liesikuvut soveltuvat hajautettuun, keskitettyyn ja huippuimuriohjaukseen. Jos liesikupu on liitetty ilmanvaihtokoneeseen, sillä ohjataan koko asunnon ilmanvaihto. Kuvulla voidaan ohjata koneen nopeuksia ja tehostusta.

ROSALA

SATAVA

SEILI

Modernin pelkistetty ja tyylikäs kosketusnäytöllinen kupu. Rosalan ajaton muotoilu pyöristetyillä reunoilla ja selkeillä linjoilla sopii monenlaiseen makuun. Voidaan sijoittaa kaikensyvyisiin kaappeihin tai vapaasti.

Kaapistojen väliin asennettava Satava edustaa tyylikästä designia. Etupaneeliin voi valita kaappitoimittajan oman paneelin, alumiininharmaan, ruostumattoman teräksen tai valkoisen.

Helppokäyttöinen Seili on ulosvedettävä liukutoiminen kupu, jossa on manuaaliset painikkeet. Kevyesti liu’utettava Seili on muotoiltu poistamaan tehokkaasti käryjä ja siinä on iso höyrytilavuus.

”Rakennamme ilmanvaihdon menestystarinaa tuottamalla ihmisille iloa raikkaasta sisäilmasta.” » Lue lisää www.flaktgroup.fi 28 HYVÄ SISÄILMA 1/2018

HYVÄ SISÄILMA  
New
Advertisement