8 minute read

Velger å satse tross usikre tider

På Ræge i Sola kommune satser Anna Orre (27) og Vegard Voll (27) på melkeproduksjon. En investering på 11 millioner har gitt dem robotfjøs med kapasitet til 800.000 liter melk.

Dette er et vanvittig mye mer lettstelt og fleksibelt fjøs. Vegard Voll – Det er dette jeg vil drive med og alltid har tenkt at jeg vil drive med, sier Vegard enkelt. Anna, som selv er odelsjente fra Orre i Klepp, på en gard med jorder nesten ned til sjøkanten, nikker. Planen er at hun skal være mest mulig i gårdsdrifta hun også, men enn så lenge jobber hun i en hundre prosents stilling som industrimekaniker i Weatherford på Forus.

JOBBER PÅ EN ANNEN MÅTE Vi sitter på fjøskontoret en morgen i februar. Vegard har nettopp vært en runde med melk til kalvene som står i binger ute. Når de er seks uker gamle, tas de inn i et eget rom i kalvefjøset. Så snart de er avvent blir de en del av den store flokken på rundt 280 dyr, som akkurat nå er veldig rolige.

– Bare vent til vi går inn med ei bøtte i hånda, da blir det liv, smiler Vegard og forteller at de fôrer én gang til dagen og måker fôret inntil fire ganger i løpet av en dag.

– Arbeidsmengden er ikke blitt redusert med nytt fjøs, men vi jobber på en annen måte, sier Anna.

Vegard har den samme opplevelsen, men merker stor forskjell fra båsfjøset han vokste opp med, som var relativt stort med sine 46 liggebåser og 130 dyr.

MER TID PÅ OBSERVASJON – Dette er et vanvittig mye mer lettstelt og fleksibelt fjøs, fastslår han og lar blikket gli gjennom vinduet og inn i fjøset som synes å gå endeløst mot vest.

– Selv om vi bruker like mye tid i fjøset, jobber vi helt annerledes. Arbeidet er på langt nær så fysisk hardt, og så bruker vi mye mer tid på observasjon.

– Du har også mye teknologi med muligheter til å lese av ulike kurver og parametere. Hvordan ligger du an i bruken av dette?

– Jeg har fortsatt mye å lære, men det er som med andre ting. Det gjelder å prøve seg fram, hive seg utpå, feile og lære. Foreldrene til Vegard forpaktet gården på Ræge av Sola kommune fra begynneslen av 90-tallet og fram til 2000. Da kjøpte de den. Melkekvoten var da 296.000 liter. I dag har Vegard og Anne, som kjøpte garden i 2013, da de begge var 20 år, en melkekvote på 500.000 liter. Kapasiteten i det nye huset er imidlertid enda større.

–Vi kan ha en produksjon på rundt 800.000 liter, opplyser Vegard. Dette er noe som tydeligvis ligger i framtidsplanene.

– Kommer vi dit, må i tilfellet noen av stutene ut, sier han en tanke ettertenksomt. A n n a O r r e o g V e g a r d V o l l m e d b a r n a .

HØYERE MELKEKVOTE AVGJORDE Da det unge paret overtok gården, var det med planer om å bygge nytt fjøs. I 2016 fikk de muligheten til å leie 200.000 i melkekvote, noe som satte fart på utbyggingsplanene.

– Jeg har jo tenkt at jeg ikke skal melke på bås i resten av min tid. Det er dette som er spennende, fastslår den unge bonden som gikk til FKRA og Thomas Brådli på I-mek for å få tegnet nytt fjøs.

– Han meldte inn sine behov, og vi snakket litt fram og tilbake om hva som var viktig. På bakgrunn av det utformet vi en tegning som så ble revidert mange ganger, sier Brådli med et smil mot bonden.

– Ble det mange revideringer? – De var ikke få, men vi kom i mål på en god måte. – For oss var det viktig at ting skulle være lettest mulig. Vi hadde for eksempel stort fokus på kalvene som vi nå lurte på om vi skulle ta inn i huset og gi dem gummimatter og strø - eller halm. Men så endte vi opp med å ha dem ute i traller til

Det nye fjøset gir god oversikt og dyra trives godt.

de når seks ukers alder, og så ta dem inn i et eget kalvebygg der de går til de er tre måneder og avvent, oppgir Vegard.

INNOVASJON NORGE OG ARKEOLOGER Etter at tegningene var ferdige, sendte paret fra Ræge en søknad til Innovasjon Norge og fikk 700.000 innvilget.

– Disse har nå gått til arkeologene... smiler Vegard en tanke oppgitt og forteller at de fikk besøk av arkeologer etter at tegningene var sendt kommunen for godkjenning. Det viste seg at jorda der de skulle bygge inneholdt verneverdige fraksjoner fra tidlige bosettinger. Arkeologer måtte hente ut prøver, noe som ikke bare kostet, men som også utsatte byggeprosjektet.

De bruker ikke tid og krefter på dette nå. Anna sier bare at det er merkelig hvordan staten kan gi med den ene hånda for så å ta med den andre.

950 MÅL BEITE OG DYRKA MARK I det nye fjøset har Vegard og Anna installert DeLaval robot og kraftig innredning ifra Orla Hansen, alt levert av Felleskjøpet Rogaland Agder. De fôrer med traktor og fullfôrvogn. For å få nok grovfôr, leier de jord.

– På gården har vi totalt 470 mål, 230 dyrka og resten beite. Nå driver vi 950 mål, fordelt på 500 dyrka og 450 mål kulturbeit, oppgir de to.

Anna og Vegard har to barn, en gutt og en jente på henholdsvis to og seks år og gleder seg over muligheten til å skape en framtid for familien her på gården.

– Hva tenker dere om alle endringene i landbruket, i markedet og i synet på landbruket. Bekymrer det?

– Det er dette vi vil drive med. Jeg tror det er lettere for oss å satse enn for de som har drevet lenge.

Arbeidsmengden er ikke blitt redusert med nytt fjøs, men vi jobber på en annen måte Anna Orre

Fra venstre: Arild Helland, Jon Magne Torsteinsbø og Trond Skretting.

NYE JOHN DEERE 6M

FKRA lanserer nå John Deeres nye 6M-serie, ti traktormodeller på fire forskjellige rammestørrelser, sju av dem firesylindra, tre sekssylindra.

BETHI DIRDAL JÅTUN

Det skrå panseret er et særtrekk ved de minste maskinene i John Deeres nye 6M-serie. Maskinavdelingen i FKRA har nå tre demotraktorer inne og oppfordrer alle interesserte til å ta kontakt.

UTE PÅ DEMO Flere har allerede benyttet anledningen til å ta de nye maskinene nærmere i øyesyn.

Når Vårt Felleskjøp er innom FK-butikken Varhaug på Jæren en fredag i februar, er Lars Håland godt i drøsen med to kunder som vil se og prøve. De to skinnende blanke doningene saumfares. Panseret er åpent og detaljene diskuteres.

– Klart vi er nysgjerrige, men det er ikke dermed sagt at vi skal kjøpe, smiler den ene med glimt i øyet.

Ifølge Jon Magne Torsteinsbø, salgssjef ved maskinavdelingen i FKRA, er 6M-serien perfekt for norske forhold. – Denne traktorserien er laget med tanke på at den skal kunne ta tunge tak, påpeker han.

– Kjørekomforten er meget god, og støynivået i hytta er blitt betraktelig redusert.

SVÆRT GOD SIKT Etter fem års arbeid med den nye 6M-serien har John Deere ti helt nye modeller å vise til, sju firesylindra modeller og tre sekssylindra. Modellene har fire forskjellige rammestørrelser.

– De firesylindra modellene setter ny standard i sin klasse angående tillatt totalvekt. Nyttelasten er cirka 4700 kilo, avhengig av hvilket utstyr traktoren har. Dette gir nye muligheter, spesielt i transport og veivedlikehold, oppgir Torsteinsbø. Modellene 6090M-6120M har en akselavstand på 2,4 meter, noe som både gir smidighet og oversiktlighet.

– For de som driver med frontlasterarbeid og trenger god sikt, er dette en fantastisk modell, påpeker Torsteinsbø.

NYTT FØRERHUS OG JD LINK Samtlige modeller i 6M-serien har fått nytt førerhus med nytt design og mange nye egenskaper og funksjoner. Det tradisjonelle instrumentpanelet foran ved rattstammen er plassert i A-stolpen på samme måte som i 5R-, 7R- og 8R-serien.

– Traktorene leveres med tre forskjellige utstyrspakker; Select, Select + og Premium, det vil si at utstyrsnivået i traktoren kan variere fra det helt enkle til det mer avanserte, oppgir Torsteinsbø.

6M-modellene kan også leveres med markedets ledende autostyringssystem, Autotrac. Dette i kombinasjon med ISOBUS gjør at man kan ta i bruk for eksempel gjødselspredere med seksjonskontroll fra Kverneland.

JD Link som tidligere var forbeholdt de større og dyrere traktorene, er blitt en mulighet i hele 6M-serien.

ALT ER KLART FOR SALG – Jeg tenker at 6M er en aktuell nummer to-traktor på store bruk og en nummer én traktor på mindre bruk, sier Torsteinsbø som ønsker kundene velkommen.

– Vi har klargjort priser og betingelser og er klare som egg, smiler han.

– Leveringstiden, hva med den?

– Mellom to til fire måneder alt etter hvilket utstyr kunden ønsker seg. Haster det veldig, kan vi også selge demotraktoren, smiler han og legger til at han så langt har fått enormt gode tilbakemeldinger på de nye modellene.

ORIGINALE SLITEDELER SOM TÅLER NORSK JORD.

Snart sesongstart – har du maskinparken klar? Våre delelager sørger for god teknisk hjelp og bruker kun originale slitedeler – fra Kverneland sjølvsagt!