Fitzy magazine zomer editie

Page 1

Leiden - Editie 5 Juli/Augustus/September 2016

Bezoek onze website voor meer artikelen / www.fitzy.nl


Become a crowdfunder!

Wil je ons een handje helpen?

Neem dan een abonnement voor maar â‚Ź7,95 per jaar. Je ontvangt het magazine dan als eerste thuis op de deurmat! Hiermee stel je ons ook in staat nog meer tijd te besteden aan leuke artikelen, workouts en het maken van onze app die je dagelijks helpt om jouw doelen te behalen. Uiteraard wordt de app helemaal gratis voor onze funders.

www.fitzy.nl/funderDe zomer in je bol! De tijd vliegt voorbij. De lente is alweer veranderd in de zomer en fitzy bestaat alweer één jaar!! Wie had gedacht dat het magazine een prominente plek in zou nemen in Leiden en omstreken.. We willen iedere lezer en ieder bedrijf die dit mogelijk heeft gemaakt dan ook erg bedanken voor zijn of haar bijdrage. We blijven ons altijd door ontwikkelen en hopen het magazine dan ook nog jaren voor jullie te kunnen maken. Mocht je toch nog wat missen in ons magazine schroom dan niet ons dit door te geven. Je kan dit ten allen tijden doen via onze website.

Hugo Weijermars

Become a crowdfunder!

INHOUD

Wil je ons een handje helpen? Neem dan een abonnement voor maar €7,95 per jaar. Je ontvangt het magazine dan als eerste thuis op de deurmat! Hiermee stel je ons ook in staat om nog meer tijd te besteden aan leuke artikelen, workouts en het maken van onze app die je dagelijks helpt om jouw doelen te behalen. Uiteraard wordt de app helemaal gratis voor onze funders. Meld je aan via www.fitzy.nl/funder

Fit in het vliegtuig

Een workout voor tijdens het vliegen

Fitzy gaat naar Praag Hier is bier goedkoper is dan water.

Love & Sex

24

Tips en tricks om langer te leven.

Beach workout

Fit worden en zonnen in 1!

tips om je liefdeleven te tweaken.

PAG.

Zo word je 150!

06

PAG.

08

43 30

Gezondheids weetjes Voor een gezonde levensstijl.

PAG.

14

COLOFON Fitzy is een product van:

Redactie:

Vormgeving:

Uitgever:

Smartvertise Reclamebureau

Jiska van den Brink

Michelle Wagterveld

Hugo Weijermars

Telefoonnummer: 071 - 73 700 17

Marissa de Kort

Dion Holswilder

Adverteren?

www.smartvertise.nl | info@smartvertise.nl

Ruud Fray

Lennart Maas

Ga naar fitzy.nl/adverteren


PAG.

41

Heb jij geen sixpack?

Lees hoe dit komt en hoe je dit lukt!

Verder in Fitzy 19 Zomerse gerechten Heerlijke salades voor in de zomer

22 Healthy in de buurt

Nieuwtjes op het gebied van health in je omgeving

37 Summerbowls

Drie heerlijke en makkelijk te maken fruitbowls

44 Groene proteĂŻne Zo goed is vlees echt voor je

47 Zitten is het nieuwe roken

Ga gelijk aan de slag met een workout voor op kantoor

51 Deze festivals mag je niet missen Een zestal festivals uitgelicht


Interessante weetjes over liefde, seks, relaties en daten.

De zomer en flirten. De zomer en flirten, wat is dat nou toch? Door de aanmaak van vitamine D in de zomer door de zon wordt er meer endorfine in je lichaam aangemaakt. Endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Dus hoe hoger de temperatuur, hoe meer zomerkriebels er inderdaad zullen ontstaan. We zijn dus ontvankelijker voor de liefde en een stevig potje flirten. Pas wel op als je een liefje thuis hebt zitten, door de hoge endorfine kun je grenzen opzoeken waar je later spijt van hebt.

6

Fitzy Magazine

Interessant: Het blijkt nog steeds goed te werken als mannen betalen tijdens de eerste date. Meer dan 40 procent van de vrouwen wil graag dat de ander betaalt tijdens de eerste afspraak.


Wist je dat… Grieken meer seks hebben dan elke andere nationaliteit?

Van seks wordt je scherper. Mensen die vaker seks hebben dan gemiddeld hebben meer van een stofje in hun hersenen waardoor je je hersenontwikkeling stimuleert. Door stress en slaapgebrek wordt dit stofje verminderd. Het goede nieuws is dus dat je dit op een andere manier kunt stimuleren als je hersenen door stress niet optimaal functioneren. Vervolgens kun je daardoor stress ook weer beter aanpakken.

Wist je dat… je stress en gepieker kan verminderen door regelmatig een goede vrijpartij te hebben? Door de endorfine en oxytocine die vrij komt ontspan je meer. Dus in plaats van dat ene uurtje overwerken kun je beter een date (met je partner) inplannen.

44 procent… Ruim 40 procent van de vrouwen knapt af op een man die geen baan heeft. Een kwart van de Nederlanders zou bereid zijn zijn of haar seksleven voor een jaar op te geven in ruil voor een jaarsalaris.

verkoudheid voorkomen? Een hoger gehalte antistoffen tegen verkoudheid heb je al bij een à twee keer per week seks.

minder stijgende bloeddruk Door regelmatig met je geliefde te vrijen zal je bloeddruk in drukke en heftige periodes minder snel stijgen dan wanneer je dit (bijna) niet hebt.

Fitzy Magazine

7


BEACH WORKOUT!

Zomer, tijd om die strakke zomerbuik nog wat strakker te maken. Met deze workout op het strand gaat je dat lukken. En tegelijkertijd genieten van het strand, de zon en je workout doen, dat kan niet beter toch? Tijd voor de zon!

8

Fitzy Magazine


Tijd voor de zon In de zomer is het soms wat lastiger om die mooie dagen te combineren met je training in de sportschool, want zeg nou eerlijk, hoe aantrekkelijk is die warme sportschool als je ook buiten lekker in de zon kunt zitten? Voor je lichaam is de zomer ook niet altijd ideaal. Denk aan die heerlijke cocktails, barbecues en ijsjes. Het strand verlaten voor een goede training hoeft hele-

0

Warming up

Oefening 1, Skate jumps: Spring je rechterbeen schuin achter je en zwaai je armen mee dezelfde kant op. Spring vanaf daar op je rechterbeen met je linkerbeen schuin achter je.

1

maal niet. Er wordt zelfs gezegd dat je met diezelfde oefening in het zand twee keer zoveel calorieĂŤn verbrandt. Je spieren hebben namelijk een extra uitdaging om te stabiliseren in het zand. Daarnaast is de zon ook nog eens heel erg goed voor je gemoedstoestand. Dus daag jezelf uit, pak je sportspullen en ga naar het strand!

Oefening 2, high knees: Spring om en om een knie gebogen omhoog tot ongeveer navelhoogte.

Plank met om en om je tegenovergestelde arm en been uitgestrekt De startpositie voor deze oefening is de plank positie. Strek vervolgens je linkerarm en je rechterbeen in de lucht. Breng vervolgens je arm en been weer terug naar startpositie en herhaal met de andere kant.

Fitzy Magazine

9


2

Zijwaartse lunge

Super oefening voor strakke billen. Ook train je de buitenkant van de heupen en de binnenkant van je dijen.

De richting van uitstappen is bij deze lunge anders dan bij de gewone lunge. Je stapt opzij in plaats van naar voren. Hierdoor worden er andere delen van je benen getraind. Vanuit heupbreedte stap je met een been naar de zijkant uit. Duw tegelijkertijd je heupen naar achteren en hou je rug recht. Je leunt richting het been waar je mee bent uitgestapt en je andere been is gestrekt. Stap van hieruit weer terug naar de startpositie en vervolgens door naar je andere been op dezelfde manier. Je handen kun je laten waar je ze prettig vindt en de meeste balans hebt, voor je of op je heupen.

3

Interessant: deze oefening is voor zowel de onderste als de middelste buikspieren.

V-ups met armen naar voren Ga op je rug liggen en beweeg vanuit hier omhoog zodat alleen je billen nog het zand raken. Je knieën zijn licht gebogen en je onderbenen horizontaal met de grond. Je armen wijzen tegelijkertijd naar voren. Zorg dat je de oefening op een rustige en beheerste manier uitvoert. Trek je navel in, span je buik aan, blijf rustig doorademen en houd je rug recht.

4

Pulse squad

Deze oefening is super effectief omdat je constant in de powerzone zit van de beweging. Je spieren staan onder constante spanning en je vraagt het maximale van je spieren door hier een tijd te blijven. Met deze oefening vergroot je de flexibiliteit van de beenspieren en je traint ook nog eens voor een betere balans. 10

Fitzy Magazine

Dit is een alternatieve squat van de normale waar je je benen op heupbreedte zet (je voeten iets naar buiten wijzend) en dan helemaal naar beneden zakt en weer helemaal omhoog. Je startpositie is hetzelfde, dus voeten op heupbreedte. Daarna zak je naar beneden waar je vervolgens blijft en in kleine stukjes op en neer beweegt, kleine ‘pulse’ bewegingen. Zorg dat je knieën niet voorbij je tenen zijn om je knieën te beschermen.


5

push ups Deze oefening blijft een enorm effectieve oefening voor je bovenlichaam, handig dus als je dat ene mooie jurkje aan wilt. Daarnaast is de oefening goed voor je bloedsomloop. Je begint de oefening in plankpositie met je armen gestrekt. Handen komen net iets breder dan op schouderbreedte. Buig dan je armen en laat je lichaam richting de grond zakken. Stop vlak voordat je borst de grond aanraakt. Duw jezelf vervolgens terwijl je uitademt weer omhoog. Let erop dat je je buikspieren aanspant zodat je de oefening makkelijker kunt uitvoeren en je ellebogen niet te ver naar buiten zijn geduwd.

Leuk: doe deze oefening met je handen in het zand of ga op zoek naar attributen op het strand om je push ups op te doen!

6

Walking lunges Start met je voeten op schouderbreedte afstand en je handen op je heupen. Stap uit in een lunge en zak met je andere knie zo dicht mogelijk bij de grond als goed voelt. Van daar kun je je beide knieĂŤn weer strekken en doorstappen in een lunge met je andere been. Probeer zo recht mogelijk te blijven in je houding. Je voorste knie zou niet veel verder moeten komen dan je voet. Als je nog niet zoveel balans hebt of net start met deze oefening kun je tussendoor je voeten bij elkaar zitten (dus voordat je doorstapt met je andere been).

Eindig met een heerlijk meditatie oefening van vijf tot tien minuten of natuurlijk gewoon een lekkere duik in de zee. Zet ‘m op! Fitzy Magazine

11


LIFESTYLE Beginnen met afslanken is niet zo moeilijk, maar op streefgewicht komen en dit vasthouden kan behoorlijk lastig zijn. Met onze hulp gaat het lukken! Alles in het leven is een keuze. De keuzes van vandaag bepalen de gezondheid van morgen. De gezondheid van morgen is het gevolg van keuzes van gisteren. Je kunt nu kiezen om aan je gezondheid te werken. Bewegen en goede voeding verbeteren je gezondheid. Als je hier geen tijd voor kunt maken heeft je gezondheid onvoldoende prioriteit. De Aerofit Fitcoaches helpen je graag bij het opstellen van een persoonlijk voedings- en beweegplan; een nieuwe lifestyle!

FIT&FOOD: AFSLANKEN DOOR GEZONDE VOEDING BEWEGEN-ONTSPANNING-VOEDING

Het 8 weekse Fit&Food programma van Aerofi t helpt je de juiste balans te vinden tussen voeding, ontspanning en beweging. Je leert op een andere, lekkere manier te eten en op een efficiënte manier te bewegen. Een nieuwe leefstijl die ervoor zorgt dat je blijvend gewicht kwijt raakt. Het Fit&Food programma is inclusief je eigen fitcoach, wegen en meten, informatiemap, kookadvies, recepten en gebruik van alle sportfaciliteiten.

POWERSLIM: SNEL EN DOELTREFFEND GEWICHTSVERLIES

PowerSlim is een eiwitrijk dieet dat zorgt voor een verandering in de stofwisseling. Een groot voordeel van een eiwitrijk dieet is dat je wel vet maar geen spiermassa verliest. Je start met een uitgebreide intake van een uur, daarna heb je wekelijks een afspraak met je persoonlijke PowerSlim voedingsconsulent. Een beweegplan is optioneel. Maak een afspraak voor een geheel vrijblijvend en gratis adviesgesprek.

HOFCAMPWEG 270 | 2241KM | WASSENAAR | 070-5119645 | INFO@AEROFIT.NL | WWW.AEROFIT.NL

COSMETISCHE DERMATOLOGIE & ESTHETIEK

Stap ook eens op een e-bike!

We hebben diverse modellen klaar staan

U wilt toch ook de beste cosmetische huidzorg uitgevoerd door een ervaren medisch specialist! • Laserbehandeling • Esthetiek (botox, fillers, peelings) • Ooglidcorrectie • Beoordeling en verwijdering afwijkingen

KOM GR DEMO R ATIS IJDEN!

Bel 071-5 232300 boek dire of ct een pr oefrit via www.hu ismanle iden.nl/ proefrit-a anvrage n WILLEM DE ZWIJGERLAAN 415 LEVENDAAL 76 - LEIDEN WWW.HUISMANLEIDEN.NL 12

Fitzy Magazine

www.rooseveltkliniek.nl


KIES PRECIES TANDARTSPRAKTIJK Vorige week kwam ik al zappend bij een programma terecht waarin Froukje de Both afrekent met jarenlange doodsangst voor de tandarts. De kandidaten hebben slechte gebitten, hetzij door hun angst voor de behandeling waarvan ze vermoeden dat die pijnlijk wordt, hetzij doordat ze geen geld hebben. Zijn wij tandartsen nu werkelijk zo vreselijke mensen, dacht ik? Of komt er een flinke dosis drama bij kijken, want hoe groter de angst, hoe meer kijkplezier met als eindresultaat de climax van iemand die weer kan lachen en hierdoor sociaal beter geaccepteerd wordt. In ieder geval melden zulke mensen zich nooit bij mij in de praktijk. Er zijn namelijk heel wat psychologische hulpmiddelen te bedenken om de tandheelkundige behandeling comfortabeler te maken en de eerste die ik kan bedenken is dat je de patiënten op hun gemak stelt met een grapje en een vriendelijk woord, waardoor het formele karakter wegvalt.

V

erder voelen de patiënten zich betrokken als ik ze van tevoren vertel wat ik ga doen. Dit wordt de tell-show-do methode genoemd (uitleggen, laten zien en doen), want het gaat tenslotte om hun gebit. Ten aanzien van het financiele aspect geef ik de patiënt voor de behandeling een begroting mee waarin de vergoeding van de zorgverzekeraar vermeld staat en wordt uitgelegd dat de rekening in zes termijnen kan worden betaald.

Het komische van alles is dat als je tweemaal per jaar een tandarts bezoekt, je tanden veel minder beschadigen, hetgeen je angst doet afnemen. Veel groente en fruit eten en dit naspoelen met water, poetsen en ragers gebruiken waardoor gaatjes en ontstekingen worden voorkomen en de tandarts bezoeken, zijn middelen om deze angst tegen te gaan.

BIJ KIES PRECIES BENT U ALTIJD VAN HARTE WELKOM!

Tandartspraktijk Kies-Precies Rijnsburgerweg 147, Leiden 071 5190624 www.kies-precies.nl Fitzy Magazine

13


RODE BIETENSAP

SUPERFOOD

Rode bieten hebben talloze voordelen voor de gezondheid. Zo helpen ze tegen vroegtijdige veroudering en stimuleren ze het behoud en regulatie van cellen. Tevens helpt het nitraat-rijke rode bietensap het risico op hart- en vaatziekte te verminderen en heeft het een positieve invloed op de bloeddruk. Het ontgift je gehele spijsverteringskanaal en ook het bloed, ze zijn zeer gunstig voor de gezondheid van de huid en ogen en dankzij de antioxidant Betadine een gunstige invloed op de cholesterol. En daar houdt het nog niet op, want rode bietensap heeft een positieve invloed op het energieniveau doordat de hoeveelheid zuurstof in het bloed wordt vergroot. En rode bietensap is vetvrij en het hele jaar verkrijgbaar.

DEPRESSIEVE MENSEN SPENDEREN MEER TIJD OP HUN TELEFOON Uit onderzoek is gebleken dat mensen die depressief zijn gemiddeld 68 minuten per dag met hun telefoon bezig zijn. Dit in vergelijking tot mensen die geen depressieve symptomen hebben; zij spenderen zo ongeveer 17 minuten per dag aan hun telefoon.

GEELWORTEL SAMEN MET

ZWARTE PEPER

Minder suiker eten helpt je er jonger uit te zien Het laten staan van suiker heeft veel verschillende voordelen. Naast dat je vaak afvalt en je minder dipjes krijgt gedurende de dag, ogen mensen die weinig tot geen suiker gebruiken een stuk jonger. Suiker bindt zich aan het collageen in onze huid en andere delen van ons lichaam, wat van invloed is op de soepelheid van de huid. De geschatte leeftijd stijgt met 5 maanden voor elke 180 gram glucose (suiker) per liter bloed. 14

Fitzy Magazine

Geelwortel, ook wel de helende magische wortel genoemd door de vele voorbeelden van de heilzame werking ervan. Geelwortel kun je in de winkel ook kopen in poedervorm, kurkuma. In de basis wordt kurkuma lastig door je lichaam opgenomen waardoor het effect dat door deze wortel kan worden bereikt minder groot is. De combinatie van kurkuma met zwarte peper zorgt ervoor dat de opname van kurkuma wordt versterkt, wel tot 20 maal. In je smoothie kun je bijvoorbeeld de kurkuma met wat zwarte peper en lijnzaadolie mengen voordat je de rest van de producten toevoegt. De olie zorgt ervoor dat de kurkuma makkelijker wordt opgelost.


OVERGEWICHT VOORKOMEN DOOR VOEDINGSPATROON KINDERTIJD

VITAMINE D OOK TIJDENS DE ZOMER BELANGRIJK

Ook al krijg je tijdens de zomer een stuk meer zon, dan nog is het slikken van extra vitamine D supplementen aan te raden. Door je mooie zonnebril bijvoorbeeld wordt een deel van de opname via je ogen geblokkeerd waardoor je geen reserve kunt opbouwen. Ook zal je het grootste gedeelte binnen op kantoor zitten en is het in Nederland nog vaak bewolkt.

BLAUWE BESSEN GOED VOOR HET AFVALLEN De eerste duizend dagen van het leven zijn er belangrijk op veel vlakken, zo ook rondom eetgewoonten. Deze worden in de hersenen geprogrammeerd en vastgelegd en kunnen op die manier bij gezonde voeding ervoor zorgen dat dit aangeleerd is voor op latere leeftijd. Andersom is het al op jonge leeftijd drinken van veel zoete drankjes iets waar dan meer drang naar komt vanwege de beloningseffecten in je hersenen.

Over het algemeen is het eten van veel groenten en fruit goed voor de gezondheid en als je wilt afvallen. Uit een recent onderzoek van de Universiteit van Harvard is gebleken dat sommige groeten en fruit nog beter helpen dan anderen als je wilt afvallen. Blauwe bessen, appels, peren, aardbeien en pruimen zijn dit van het fruit. En groene bonen, broccoli, bloemkool en groene bladgroenten onder de groenten.

HETZELFDE SLAAPRITME AANHOUDEN IN HET WEEKEND IS GOED VOOR JE

Je maakt op die manier namelijk optimaal gebruik van je slaap doordat je lichaam weet waar het aan toe is door zowel doordeweeks als in het weekend op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Mensen die lang uitslapen in het weekend hebben slechteren cholesterolwaarden. Daarnaast hebben ze over het algemeen hogere insulinespiegels en BMI’s dan mensen die ook in de weekenden een vast ritme aanhouden. Probeer twee uur voor het slapen gaan niet meer naar een verlicht scherm te kijken en neem eventueel zes uur voor bedtijd 0,5 tot 1 mg melatonine om je lichaam aan het ritme te laten wennen.

Fitzy Magazine

15


Meltem Lekker en Vers Gespecialiseerd in ambachtelijk bereide noten, zuidvruchten, verse pesto en veel meer heerlijke delicatessen In hartje Leiden is delicatessenwinkel Meltem Lekker en Vers te vinden. Een fijn familiebedrijf waar je terecht kunt voor al je verse kruiden, specerijen en nog veel meer heerlijke, pure producten. MELTEM is vorig jaar vanuit de Passage in Leiden verhuisd naar een mooier en ruimer pand aan de Botermarkt. Ondanks hun lange geschiedenis in Leiden, is de gastvrijheid en plezier in hun werk nog steeds niet vergaan en dit is iets wat hun klanten erg waarderen.

“Mijn vader kwam in de jaren ’60 met zijn broer naar Nederland. Ik ben trots op wat hij heeft bereikt. Hij helpt nog steeds in de winkel.” Hoe het allemaal begon Meltem Lekker en Vers gaat al heel wat jaartjes mee. In 1979 opende Fadil Cengiz een klein kruidenierswinkeltje met Oosterse cadeaus en levensmiddelen aan de Botermarkt 11 in Leiden (nee, niet hun huidige locatie). Oosterse delicatessen zoals olijven, Turks brood, feta en Sucuk knoflookworst, waren destijds schaars in Nederland. De zaak van Cengiz liep zo goed, dat hij het winkelpand uitgroeide en verhuisde naar een groter pand in de Passage. Het assortiment werd hier verder uitgebreid met vers vlees, groente en fruit. Zo werd Meltem onder meer bekend om zijn verse en goed betaalbare, diverse soorten lamsvlees. Leuk om te weten trouwens; ‘Meltem’ verwijst naar de naam van Cengiz zijn oudste kind. In 2011 heeft Cengiz het stokje overgedragen aan zijn zoon. Een mooi moment om de winkel een complete metamorfose te geven en uit te breiden met nieuwe producten.

16

Fitzy Magazine


Met een vleugje Nederlands Vorig jaar opende Meltem Lekker en Vers officieel haar deuren op de Botermarkt 23. Een mooie en grote zaak met veel licht. Naast de bekende levensmiddelen, worden er nu ook hummus, aioli, tzatziki, Baba Anoesch en verschillende soorten gemarineerd vlees naar eigen receptuur gemaakt. Ook verkopen ze nu ook lekkere Nederlandse kazen, zelf gebrande (of geroosterde) noten en heeft de winkel een biologische lijn toegevoegd. Waarom Nederlandse kazen? Nou… de winkel heeft ook Nederlandse roots! De vrouw van Cengiz is namelijk Nederlands. Cengiz vindt lokale producten erg belangrijk. Ontmoetingsplek In al die jaren is er niets veranderd qua gastvrijheid en plezier in het werk. Dit is dan ook te merken wanneer je de winkel binnenkomt; een echt familiebedrijf. Een gezellig praatje maken met de klant, daar zijn ze bij Meltem ook niet vies van. Een kleine sociale ontmoetingsplek aan de Botermarkt in Leiden die de naam lekker en vers dubbel en dik verdient. Om klanten te voorzien van nog meer gemak, heeft Meltem nog wat leuks. Dagelijks worden naast de delicatessen, ook verse maaltijden bereidt. Bestel je maaltijd voor het aantal personen dat je nodig hebt et voilà; je kunt gelijk aan tafel! Hoe fijn is dat? Kijk snel op de website voor meer informatie.

Meltem Lekker en Vers Botermarkt 23, Leiden www.meltemlekkerenvers.nl

“Als je iets in de regio kan vinden, waarom zou je dan nog verder zoeken? Op deze manier help je elkaar en het is beter voor het milieu. Een win-win situatie.”

“Mercimek kofte”

( rode linzen kofte vegetarische kofte) Buitendatzelekkerzijn,ookenormgezond!! Rode linzen is een superfood namelijk.

Nu met gratis bakje tzatziki!

Fitzy Magazine

17de

! r e zom

Deze zomer staat in het teken van heerlijk gezond eten wat ook nog eens goed is voor je lichaam. Goede voeding geeft je energie, maar kan je bijvoorbeeld ook helpen mooi bruin te worden. Hoog tijd om te eten wat echt goed is voor je lichaam tijdens de zomer.

Mooi bruin worden

Verkoelend voedsel

Om mooi bruin te kunnen worden heeft je lichaam in de zomer extra antioxidanten nodig. Ook helpen antioxidanten tegen huidveroudering. Maar waar zitten die allemaal in? Flavonoïden zijn veruit de grootste groep met antioxidantenwerking. Het is te vinden in felgekleurde groenten en fruit, maar ook in groene thee, een glaasje rode wijn en een rauw stukje cacao. En ook carotenoïden zorgen voor een mooi bruin kleurtje. Deze natuurlijke kleurstof is verantwoordelijk voor de rode, oranje en gele kleur van groente en fruit. De meest bekende zijn lycopeen, bètacaroteen en luteïne. Deze zitten voornamelijk in tomaten, pompoen, paprika, spinazie, wortelen, kropsla, broccoli, watermeloen en andere groene groenten.

Nu het buiten steeds warmer is geworden, ben jij waarschijnlijk op zoek naar iets verkoelends. Zeker als je een warmbloedig type bent. Een jurkje, korte broek of slippers kunnen daarbij al helpen, maar ook bepaalde groenten en fruit werken verkoelend. Voorbeelden zijn komkommer en bladgroenten, groenten die veel water bevatten. Onder de fruitsoorten is sinaasappel een goed voorbeeld. Maar ook aardbei, citroen, banaan, ananas en de blauwe bosbes werken verkoelend. Verkoelende producten verkoelen niet alleen je lichaam, ze brengen ook je organen tot rust. Wanneer je teveel verwarmende producten eet tijdens de zomer breng je je lichaam uit balans, en daardoor jezelf. Een juiste balans kun je ook krijgen door het toevoegen van de volgende kruiden tijdens de zomer: dragon en salie. Maar ook cashewnoten, zonnebloempitten, kwark, yoghurt en kalkoen helpen je verkoelen en dus je balans tijdens de zomer te vinden.

Bescherming Vitamine C en E zijn ook belangrijk in de zomer. Ze helpen je huid beschermen. Vitamine C kun je onder andere halen uit kiwi, mango, citrusvruchten en broccoli. Vitamine E is vooral te vinden in producten zoals noten, avocado en lijnzaad. Daarbij is lijnzaad tevens een goede bron van omega-3. Omega-3 helpt bij het voeden van de huid, waardoor een droge huid en rimpels minder kans krijgen. Daarbij is het enorm belangrijk om veel water te drinken. Het lijkt vanzelfsprekend, maar nog teveel mensen drinken te weinig water waardoor ze uitgedroogd zijn. Dit is terug te zien aan je huid. Water helpt om de afvalstoffen in je lichaam beter te verlaten.

Fitzy Magazine

19


Twee gezonde zomerse

salades

Gezonde salade met spinazie, kokos en linzen Voor 4 personen Ingrediënten: • • • • • •

3 ons spinazie 450 gram bruine linzen uit blik 400 gram rode biet, voorgekookt en in kleine stukjes Gele paprika, in kleine stukjes Verse kokos, in kleine stukjes 1 bol mozzarella

Bereiding: Bak de spinazie kort aan in een pan of wok met wat olijfolie. Doe de bruine linzen in een zeef, spoel af onder koud water en laat uitlekken. Maak de dressing van de olie, sherryazijn, sinaasappelrasp, zout en peper. Snijd de mozzarella en de rode ui in stukjes. Meng de linzen en de dressing. Meng vervolgens alle ingrediënten door elkaar. Eventueel nog op smaak brengen met wat koriander.

Spinazie Popeye food! Super veelzijdige en gezonde groente die je op heel veel verschillende manieren kunt eten. Allereerst bevat spinazie een hoge concentratie aan antioxidanten en heeft het een ontsteking regulerende werking. Tevens is spinazie een bron van vitamine A, E en K. Vitamine K is belangrijk voor gezond bloed. En uit recentelijk onderzoek is gebleken dat het stofje ‘luteoline’ in spinazie te vinden is, wat in verband wordt gebracht met het verlagen van de kans op kanker. 20

Fitzy Magazine

• • • • •

2 el sherryazijn Wat rasp van een sinaasappel Rode ui Olijfolie/pompoenpitolie Zout en peper


Salade met kip en broccoli Voor 4 personen Ingrediënten: • • • •

450 gram kipfilet, gegrild en in kleine stukken Grote stronk broccoli Veldsla Bakje roma tomaten

Voor de dressing: • • •

5 eetlepels yoghurt 1 1/2 eetlepel mosterd Peper en zout

Bereiding: Snijd de broccoliroosjes van de stronk. Kook ze in 2 minuten gaar in een pan met ruim kokend water en een klein beetje zout. Goed afspoelen met koud water. Als je de kip nog moet grillen, doe dit dan ondertussen en snijd daarna in stukken. Bereid de dressing door alles goed door elkaar te mengen. Was de sla en halveer de roma tomaten. Meng nu alles goed door elkaar behalve de veldsla. Leg op vier borden wat veldsla en verdeel hier het kipmengel over.

Broccoli Broccoli is voor enorm veel dingen goed. Het bevat veel vitamine, zoals A, B, C, E en K, maar ook calcium, fosfor, zink, ijzer, kalium, koper en betacaroteen. Daarmee is broccoli goed voor het immuunsysteem en ondersteunt het je geheugen. Het is tevens ideaal voor de darmen. Broccoli bevat namelijk vezelstoffen die helpen voor een optimale darmfunctie. En broccoli zorgt ervoor dat afvalstoffen worden verwijderd uit het lichaam, zodat de huid gezond blijft en allergieën tot het minimum worden beperkt.

Fitzy Magazine

21


Flow Yoga Leiderdorp voor optimale focus, meer energie ĂŠn ontspanning In een druk en stressvol bestaan is even rust en een momentje voor jezelf nemen erg belangrijk. Fysiek bezig zijn en tegelijkertijd je lichaam en geest ontspannen; dit doe je bij Flow Yoga Leiderdorp! Je kunt bij ons terecht voor Yin yoga, Easy yoga, Easy Flow, Flow yoga en Pilates. De lessen worden door professionele en ervaren docenten gegeven in een ontspannen en ongedwongen sfeer.

Yoga studio Leiderdorp Splinterlaan 154c, Leiderdorp www.flowyogaleiderdorp.nl

Voordelig in shape

BIJ SPORTCENTRUM PHYSIC POINT

Bij Physic Point kun je naast cardio ook krachttraining doen. Met krachttraining ben je bezig met het trainen van je spieren en met cardio leg je de nadruk op uithoudingsvermogen. Naast het trainen op toestellen en met losse gewichten, zoals dumbells en halters, kun je nu ook trainen met het nieuwe Functional Training Rack.

Trainen met het Functional Training Rack is een trainingsmethode uit Amerika die inspeelt op de nieuwste trend op het gebied van functional training. Het is een multifunctioneel rek, dat op meerdere manieren ingezet kan worden voor een intensieve ĂŠn effectieve training. Het aantal oefeningen dat je erop kan uitvoeren zijn legio.

Physic Point is in het bezit van een Extra Large Functional Training Rack, welke geheel naar wens ingericht kan worden met bijbehorende onderdelen en accessoires om je functional training optimaal te kunnen uitvoeren.

Sportcentrum Physic Point Sandtlaan 58, Katwijk www.physicpoint.nl 22

Fitzy Magazine


SPORTVASTEN Een nieuwe vorm van vasten is sportvasten. Sportvasten is geen dieet, maar een nieuwe tiendaagse trainingsmethode waarmee je je leven een nieuwe impuls geeft om een gezond gewicht te bereiken ĂŠn te behouden. Je spieren en lever worden getraind voor het verbruik van vet in plaats van suiker voor de levering van energie (Metabolic Switch). De training bestaat uit een combinatie van bewegen en vasten, welke ondersteund wordt doorvoedingssupplementen. Sportvasten belooft betere sportprestaties en een beter herstel na inspanning.

Beauty at the Beach

Make the switch en verlies 4 tot 6 kilo in 10 dagen! Carmen de Coach helpt je hierbij graag voor nog geen â‚Ź285 (de meeste behandelingen worden deels vergoed door de verzekering)!

Carmen de Coach Veerpolder 6, Warmond www.carmendecoach.nl

Bij schoonheidssalon Happiness aan zee kun je jezelf lekker laten verwennen en verzorgen. De praktijk biedt een ruime keuze aan speciale behandelingen in huidverzorging. Gespecialiseerd in kalknagel verzorging en overige laser behandelingen. Nieuw bij de praktijk is Cavitatie, de nieuwste techniek voor plaatselijk afslanken. Dit is mogelijk door het opwekken van golvende bewegingen van compressie en decompressie met geluidsgolven. De wanden van de vetcellen worden op deze

manier verzwakt en uiteindelijk afgebroken. De inhoud van deze vetcellen komen vrij en kunnen door het lichaam op natuurlijke wijze afgevoerd en afgebroken worden. De praktijk is gelegen nabij het strand. Ideaal natuurlijk om na het heerlijk ontspannen van de verzorgingsbehandelingen, lekker uit te waaien op het strand.

Happiness aan zee Golfbaan 4, Noordwijk www.happinessaanzee.nl Fitzy Magazine

23


praag

Liefde op het eerste gezicht

Praag, de hoofdstad en grootste stad van TsjechiĂŤ ligt op iets meer dan een uur vliegen vanaf Amsterdam. Het is een prachtige historische stad met honderd torens waar veel te zien en te doen is en wordt ook wel de Gouden Stad genoemd. Al in de oude steentijd was de plek waar nu Praag staat al bewoond. Dit hebben archeologische vondsten aangetoond. De verschillende bouwwerken en stijlelementen uit allerlei eeuwen zijn terug te zien in het huidige straatbeeld van Praag. Uitgegroeid van een Keltische nederzetting is Praag 2000 jaar later de multiculturele hoofdstad van de moderne staat TsjechiĂŤ. De rivier de Moldau loopt dwars door het oude centrum. Hieraan dankt Praag zijn mooie brugrijke uitstraling. De naam van de stad is waarschijnlijk afkomstig van het woord prah, dat dorpel betekent. Dit vanwege de vele dorpels in de rivier de Moldau, die zorgden voor watervallen die veel lawaai maakten. Maar Praag staat ook bekend om de vele leuke winkeltjes en een bruisend uitgaansleven.

bierstad Praag telt meer dan een miljoen inwoners. Het is een echte bierstad waar een flesje water duurder is dan een biertje. Om de vijf meter vind je er bierlokalen en biertuinen. Sta er niet raar van te kijken dat als je een klein biertje bestelt je een halve liter krijgt. Zoek naar een lokaal of tuin waar vooral locals zitten, dan weet je dat je goed zit.Veel mensen zeggen dat als je eenmaal in Praag bent geweest je er zeker naar terug gaat. Zal dit voor jou ook zo zijn?

24

Fitzy Magazine


in’s en outs De Burcht

De oudste nog staande nederzetting uit de middeleeuwen is de Praagse burcht op de heuvel Hradcany. De burcht is met zijn oppervlakte van 7,5 ha de grootste burcht ter wereld. Hier in de omgeving kun je wandelen over de binnenpleinen, de paleizen en kerken bewonderen en de grote Sint Vituskathedraal bekijken. Deze schitterende kathedraal met drie torens in gotische en deels barok bouwstijl is gebouwd in de 14e eeuw. Je kunt via een smal trappetje de kathedraal op om een prachtig uitzicht over de stad te hebben.

Gouden Straatje

De beste tijd om naar het Gouden Straatje te gaan is ’s avonds als de avondverlichting de kleine huisjes van een gele gloed voorziet. De kleine huisjes werden oorspronkelijk in de 16e eeuw gebouwd voor de kasteelwachten van koning Rudolf de tweede en pas later Gouden Straatje genoemd toen de goudsmeden hier in de 17e eeuw woonden.

Karelsbrug

De stenen Karelsbrug is gebouwd in 1357 en is de oudste brug van Praag. Je kunt er niet omheen als je Praag bezoekt met zijn prominente plaats in de stad. De brug wordt gesierd door mooie beelden van heiligen en religieuze taferelen. Ooit waren ze bedoeld om mensen terug te krijgen naar de kerk. Aanrader om ook een keer rond zonsondergang of ’s avonds te gaan als de brug mooi verlicht is

Het Nationaal Theater

Als je even de tijd hebt moet je naar dit bijzondere gebouw om een uitvoering van ballet, theater of een mooie opera bij te wonen. Het gebouw stamt uit de 19e eeuw en heeft een prachtige akoestiek.

Malá Strana

Deze oude wijk geeft je een kijkje in de fancinerende geschiedenis van Praag. De verschillende kerken en oude gebouwen zijn de moeite waard om te zien. Ook hier is de barokstijl terug te vinden. De bijnaam van deze wijk is dan ook ‘Parel van barokke architectuur’.

Musea

Het nationaal museum ligt aan het immense Wenceslausplein in het centrum van de ‘nieuwe’ stad. Maar liefst 14 miljoen objecten kun je vinden in dit belangrijkste museum van Praag dat bestaat uit verschillende gebouwen. Er zijn verschillende afdelingen te vinden zoals prehistorie, archeologie, munten en diergeneeskunde.

Terrasjes en uitgaan

Voornamelijk in het oude gedeelte van de stad vind je aan het oude plein veel terrasjes. Je kijkt dan uit over alle elementen die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. ’s Avonds zijn vooral de uitgaansgelegenheden in de omliggende straten rond het Wenceslasplein populair. Ook in de wijk Vinohrady vind je trendy bars en culbs.

Fitzy Magazine

25


Verblijf en restaurants Hotel International Al vanaf het moment dat je aan komt lopen zie je het immense gebouw in art-deco stijl. Een uniek hotel met veel prachtige kunst die speciaal voor het Hotel International is gemaakt. De historie is overal in het hotel terug te vinden. Met de uitgebreide service heeft het terecht vier sterren: een goed restaurant met verschillende maandelijkse specialiteiten, een cocktailbar en cafĂŠ, vriendelijk personeel dat klaarstaat om je met al je vragen te helpen en natuurlijk de uitgebreide fitness niet te vergeten. Het hotel ligt in een rustige omgeving van Praag en heeft 278 kamers in verschillende prijsklassen. Vanaf het hotel ben je in 20 minuten in het centrum en het bevindt zich een kilometer van de Praagse burcht. Binnenkort zal het prachtige hotel zijn 60-jarige bestaan vieren. www. internationalprague.cz

Restaurant Estrella Bij restaurant Estrella word je meteen ontvangen door de vriendelijke bediende waar je direct een glimlach van krijgt. Een uniek vegetarisch restaurant waar je ook als niet vegetariĂŤr kunt genieten van het knusse restaurant en de heerlijke gerechten. De nadruk ligt op lokale, seizoensgebonden ingrediĂŤnten en pure verwerking, die samen voor de perfecte smaak zorgen. Op het menu staat een smaakvolle burger, maar bijvoorbeeld ook quesadilla, een heerlijke curry en worteltaart die je niet wilt missen. www.estrellarestaurant.cz

26

Fitzy Magazine


Café Savoy Verrassende aangelegenheid in Mala Strana. Het restaurant en koffie bar heeft een ruimtelijke chique uitstraling met de prachtige kroonluchters en mooi gerestaureerde neo-renaissance plafond dat dateert uit 1893. Het restaurant heeft vriendelijk personeel en een prachtige wijnkaart waarbij je door de somelier persoonlijk geadviseerd wordt welke wijn het beste bij je gerecht past. Café Savoy biedt goede Franse gerechten waar je al vanaf 8 uur ’s ochtends kunt genieten van een heerlijk ontbijt, lunch, goede koffie of een lekkernij uit eigen bakkerij. www.cafesavoy.ambi.cz/cz/

Clear Head Een vegetarisch restaurant dat te vinden is in de kleine straatjes in de buurt van het plein in het oude gedeelte van Praag. Het gebouw waar het restaurant zich in bevindt heeft op zichzelf al een heel verhaal te vertellen doordat er in de afgelopen 500 jaar onder andere goudsmeden, wijnmakers en poppenspelers in hebben gewoond. Er wordt gekookt in een open keuken waar ze maaltijden willen creëren die verrassen en al je zintuigen prikkelen, zoals organische salade met quinoa, een pita pizza en rauwe chocoladetaart. www.lehkahlava.cz

Fitzy Magazine

27


Galerie Café Leidse Lente Galerie Café Leidse Lente, dè ideale plek om op een gezellige manier het jaar door te komen. Je voelt je hier welkom en kunt genieten van een heerlijke lunch, borrel of diner. Ondertussen kun je hier genieten van kunst, muziek en ander vermaak in de grootste huiskamer van Leiden, waar 2 maandelijks een wisselende expositie te bezichtigen is. Leidse Lente bestaat uit verschillende vertrekken; het Café, het Podium, de Galerie, de Hotshop, de VipRoom, het Lente-Lokaal en onze Lente-kelder met een kleine cinema voor premières en art-movies. Elke ruimte heeft een eigen karakter en daarmee wordt Leidse Lente een gelegenheid met charisma. Leidse Lente is gevestigd in de Haagweg 4; een oude ambachtsschool, met kunstenaarsateliers, creatieve bedrijven, een plek die bruist. Leidse Lente wordt veelvuldig gebruikt voor presentaties, festivals, feestjes en culturele evenementen.


G

alerie Café Leidse Lente, dé ideale plek om op een gezellige manier het jaar door te komen. Je voelt je er welkom en kunt genieten van een heerlijke lunch, borrel of diner. Ondertussen kun je hier genieten van kunst, muziek en ander vermaak. In de grootste huiskamer van Leiden is 2 maandelijks een wisselende expositie te bezichtigen. Het bestaat uit verschillende vertrekken; het Café, het Podium, de Galerie, de Hotshop, de Vip-Room, het Lente-Lokaal en onze Lente-kelder met een kleine cinema voor premières en art-movies.

Elke ruimte heeft een eigen karakter, daardoor is Leidse Lente een gelegenheid met charisma. De locatie is een oude ambachtsschool, met kunstenaarsateliers, creatieve bedrijven, een plek die bruist. Leidse Lente wordt veelvuldig gebruikt voor presentaties, festivals, feestjes en culturele evenementen.

Wil jij de Leidse Lente zelf afhuren? Dat kan elke maandag tussen 09:00 en 01:00 uur. In de zomermaanden juni/aug kan dit elke dag.

Heeft u een bruiloftstfeest of iets groots te vieren? Ze denken graag met jou mee. Je kunt de ruimte te allen tijde per deel reserveren, zoals het podiumdeel en de Hotshop.

Een vaste gastvrouw/heer zal tijdens uw verblijf in Leidse Lente zorgen dat uw dag/avond perfect verloopt. Parkeerplek genoeg om de hoek en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Een brochure van de arrangementen is te vinden op onze website. Galerie Café Leidse Lente Haagweg 4, Leiden 06-36335127 www.galeriecafeleidselente.nl

KNUS EN GEZELLIG

MET UITSTEKENDE FRANSE KEUKEN Bij restaurant FIFO word je ontvangen door chef en eigenaar Arthur Rijsbergen. Het restaurant beneden is in een trendy jasje gestoken en heeft een knusse en gezellige sfeer. De aparte ruimte boven is volledig opgeknapt en een ideale locatie voor grotere gezelschappen. Op de menukaart staan diverse lekkere Franse gerechten.

Wij van Fitzy kozen voor het 3 gangen a la cart menu voor €25. Aan het eten was duidelijk te merken dat de chef-kok al ruim 20 jaar ervaring heeft in zijn vak. Op de kaart stond ook lunch zoals Fifo’s hamburger, Tuna cheese melt en een Carpaccio sandwich. Hiervoor komen wij snel nog een keer terug.

Restaurant FIFO Choorlammersteeg 1D, Leiden 071 514 40 00 www.restaurantfifo.nl Fitzy Magazine

29


Sommige wetenschappers zien in de nabije toekomst de mens wel 150 jaar worden. Heel ambitieus, maar laten we met beide benen op de grond blijven. Hoe kunnen wij gezond oud worden? Negen vragen en negen antwoorden op deze prangende vraag. Waar zou ik onmiddellijk mee moeten stoppen? Eet je grote hoeveelheden rood vlees? Niet meer doen. Kies voor kip en noten. De Harvard School of Public Health heeft ontdekt dat een hoge consumptie van rund- en varkensvlees het risico op een hartkwaal of kanker met 13 procent verhoogt. Wat zou ik vanaf nu moeten doen? Eet meer fruit en noten. Vijf tot zeven porties per dag doen wonderen. Een studie onder 65.000 mensen in de UK toonde aan dat het sterfte risico aanzienlijk afnam. Dr JoĂŤl Fuhrman: ,,Een dieet rijk aan rauwe groenten, zaden, notenbonen en fruit is de meest effectieve manier om hartkwalen, kanker en dementie te voorkomen en de levensverwachting te verhogen tot dichtbij de honderd jaar." Wat klinkt goed voor me maar is het niet? Een marathon lopen of afzien tijdens het spinnen in de sportschool klinkt zinvol, maar er zijn gemakkelijkere manieren om gezond te blijven. De Wereld Gezondheid Organisatie geeft aan dat gebrek aan beweging pas de vierde plaats inneemt wat betreft het wereldwijde risico op vroegtijdige sterfte na hoge bloeddruk, roken en een hoog bloedsuiker gehalte. Er komt steeds meer bewijs dat niet de intensiteit of de lengte van de lichamelijke activiteit de doorslag geeft, maar hoe vaak 30

Fitzy Magazine

je beweegt. Een dagelijkse wandeling van twintig minuten reduceert de kans op voortijdige sterfte met 16 tot 30 procent. Wat is volgens alle wetenschappers gezond? Het Mediterrane dieet met het gebruik van olijfolie, gekleurde groente, verse vis en noten verhoogt de levensverwachting. Een Spaans onderzoek toonde zelfs aan dat het risico op een hartaanval met 30 procent vermindert door Mediterraans te eten. Een reden om wat meer heerlijk Italiaans, Grieks of Spaans te gaan eten? Waar moet ik gaan wonen als ik 100 wil worden? Japan kent de hoogste levensverwachting van de wereld met een gemiddelde van 84 jaar. Een onderzoek gepubliceerd in de British Medical Journal liet zien dat een dieet met veel zalm, kool spinazie en taugĂŠ de levensverwachting verhoogt. Nog een feit: stadsbewoners leven gemiddeld twee jaar korter dan mensen op het platteland.


Hoe slecht is werken voor me?

Welke lifestyle helpt me aan een langer leven?

In een onderzoek door de Harvard Business School kwam naar voren dat een baan vol stress het risico op een vroegtijdige dood met 20 procent verhoogt. Het kan echter nog erger. De universiteit van Leicester kwam er na een studie onder ruim 700.000 mensen achter dat langdurig zitten het risico op diabetes en hartproblemen aanzienlijk verhoogt. Geen paniek! Een ander onderzoek bewees dat een wandelingetje van 10 minuten het risico tot nul reduceert.

Tenzij je elkaars leven erg zuur maakt helpt het huwelijk je langer te leven. Meer nog, ook kinderen zorgen voor verlenging. Deskundigen vermoeden dat dit door de hormonale veranderingen komt die het hart versterken en een afweer zijn tegen het ontstaan van kanker. Ook hobby’s dragen bij tot een langer leven door de lichamelijke activiteit het mentale welzijn dat een leuke vrijetijdsbesteding oproept.

Kan superfood me aan een lang leven helpen?

Heeft langer leven te maken met je persoonlijkheid?

Goji bessen, tarwegras en chia mogen dan wel voedingsstoffen leveren, ze zijn geen garantie voor een langer leven. De term ‘superfood’ heeft geen wetenschappelijke onderbouwde basis waarschuwt James Collins van het Centre for Health and Human Performance. De boodschap blijft om gevarieerd te eten en niet al te zeer mee te gaan in hypes.

Honderdjarigen zijn over het algemeen optimistisch en extravert. Volgens het University College in Londen zijn optimisten minder gevoelig voor hartaanvallen en zullen sneller advies aannemen wat betreft een gezondere levensstijl zoals een beter voedingspatroon of stoppen met roken.

Kunnen genieten van een lange oude dag hangt natuurlijk af van meer factoren, denk eens aan de genen en een risicovol leven. Het kan echter geen kwaad eens stil te staan bij het bovenstaande! Fitzy Magazine

31


COSMETISCHE DERMATOLOGIE & ESTHETIEK

Last van zweetoksels? De dermatoloog helpt u hier graag van af!

GERESERVEERD VOOR 10% korting YUKI SUSHI Ontvang nu

• Botox (tijdelijke oplossing)

• MiraDry (de permanente oplossing!)

op elke bestelling

Voor de meest verse sushi ga je naar

WWW.YUKISUSHI.NL

Bel naar 071-3627358

32

Fitzy Magazine

www.rooseveltkliniek.nl


W

il je jezelf eens lekker laten verwennen? Dan zit je goed bij Beauty Leiden! In de salon kun je terecht voor het bleken van tanden, het verwijderen van vet, duurzaam ontharen, diverse massages, pedicure en manicure.

Witte tanden

Je gebit is jouw persoonlijke visitekaartje en die hoort te shinen. Laat je tanden door ons behandelen voor die gezonde, stralende en witte lach! Binnen een uur gelijk resultaat, zonder het gebruik van waterstofperoxide. Kijk voor meer informatie op www.nuwittetanden.nl

Duurzaam ontharen

Ben je dat eindeloos epileren, ontharen, scheren of waxen meer dan zat? Wij helpen je hier graag vanaf! Met onze LHE therapie, wordt je veilig en duurzaam onthaard. De therapie is geschikt voor alle huidtypen en ook voor verwijdering van rood, blond en grijs haar. Zowel mannen als vrouwen zijn welkom voor de behandeling. Kijk voor meer informatie op www. nuduurzaamontharen.nl

Vet verwijderen

Je eet gezond, sport voldoende, maar toch krijg je die vervelende vetophopingen niet weg. Laat nu door ons die overtollige vetcellen verwijderen door middel van bevriezing. Effectief, veilig en pijnloos! Het resultaat is gemiddeld ĂŠĂŠn centimeter reductie per behandeling. Kijk voor meer informatie op www. nuvetverwijderen.nl

Melati Skin Care

Massage

Wil je graag een zuivere huid? Laat je gezicht en lichaam door ons behandelen voor een jeugdige uitstraling. Zowel mannen als vrouwen met diverse huidtypen kunnen bij ons behandeld worden.

Iedereen is wel eens toe aan ontspanning en rust. Een heerlijke massage is hiervoor perfect. Naast ontspanning, is een massage ook geschikt om specifieke klachten op te lossen. Wij geven diverse soorten massages: ontspanningsmassage, hot stone massage en pedicure en manicure.

Kijk voor meer informatie op www. melatiskincare.nl

Kijk voor meer informatie op www. massagesalonleiden.nl Beauty Leiden 06-19754771 Flevoweg 35C, Leiden www.beautyleiden.nl Fitzy Magazine

33


Broekjes, Shirtjes, Op zoek naar een stoer of juist chique kledingstuk voor je kind, het ideale babyshower cadeau of iets anders leuk? Ga naar De Kleine VIP, inmiddels alweer zeven jaar te vinden in de Voorstraat in Katwijk aan zee. Of je zult gaan slagen hoef je je niet af te vragen met het enorm uitgebreide assortiment van de winkel. Alles van baby tot tiener, van stoer tot chique en van betaalbaar tot exclusief hebben ze in huis. En mocht de maat die je zoek er niet tussen zitten, dan zal het vriendelijke personeel er alles aan doen om deze alsnog bij je thuis te bezorgen.

om naar te turen De behangwinkel van P. Meyvogel is in Katwijk en omstreken een begrip. Behang is het decoratiemiddel bij uitstek voor uw muren en tegelijkertijd een specialistisch gebied van de wandafwerking. Om ervoor te zorgen dat je huis een warme en gezellige sfeer krijgt is het belangrijk om muurbekleding aan te schaffen met de juiste tint en het patroon dat passend is. Een goed begin is het halve werk. P. Meyvogel is de winkel om naar toe te gaan voor behang en meer met de juiste kwaliteit, behulpzaamheid en een vakkundig resultaat.

De kleine V.I.P. Voorstraat 18, Katwijk www.dekleinevip.nl

P.Meyvogel Tramstraat 5, Katwijk 071 401 3024

Milieubewust je auto wassen Bij milieuvriendelijk wassen denken de meeste mensen aan milieuvriendelijke producten, maar wat is er beter dan wassen met milieuvriendelijke producten? Minder wassen! Daar komt de kwartscoating om de hoek, ook wel bekend als glascoating: een dunne coating van silicium, die een glasachtige laag achterlaat. Waterafstotend, beschermend en duurzaam. 34

Fitzy Magazine

Meestal wordt een kwartscoating op de lak aangebracht vanwege het mooie optische resultaat, maar het milieuvriendelijke aspect is nog onderbelicht. Een kwartscoating op je auto zorgt dat vuil minder hecht en door de regen wordt weggespoeld, waardoor je minder vaak hoeft te wassen en het milieu minder belast. Een goede kwartscoating gaat 1-1,5 jaar mee. Win-win voor eigenaar en milieu.

www.waxOn.nl


WINDSURFSCHOOL PRO-INTRO

Aan het populaire Valkenburgse Meer vind je een windsurfschool waar jarenlange ervaring en passie centraal staan. De laatste jaren is er veel ontwikkeling geweest op windsurf gebied. En zo ook bij Pro-Intro. Je zult door het jonge en enthousiaste team worden opgevangen. Als je toe bent aan een uitdaging zullen zij je motiveren en wellicht laten kennismaken met jouw nieuwe levensstijl. Deze sfeervolle locatie met een actieve windsurf community is een aanwinst voor Leiden en omstreken. Zowel beginners als gevorderden surfers kunnen bij Pro-Intro terecht met een aansluitend lesplan. Ben jij toe aan een introductieles? Een unieke windsurf ervaring waarbij jij je een held voelt? Een succesvolle windsurfervaring met de juiste instructies? Meld je dan nu aan via de site van Fitzy. Een introductieles kost van 2 uur kost maar €35,-

Surfschool Katwijk Voor de leukste activiteiten op het strand en in de zee!

Bij Surfschool Katwijk kunt u terecht voor de leukste activiteiten op het strand en in de zee. Dit seizoen verzorgt Surfschool Katwijk ook kitelessen. Maak je hoofd lekker leeg en laat je door de windkracht meevoeren over het open water.

www.fitzy.nl/windsurf

Wind, kite, surf of sup? Dan ben jij bij GearFreak op het juiste adres!

Wij zullen je begeleiden met enthousiaste instructeurs en de nieuwste materialen. Daarnaast focussen we ons op de onvergetelijke ervaring van het varen, de controle, het oplaten en het landen van de vlieger. Onze instructeurs leven zich volledig in op de cursisten en begeleiden hen op eigen tempo.

GearFreak surf- en snowshop is specialist op het gebied van windsurfen, kitesurfen, golfsurfen, SUP (snowboarden en ski, in de winter). We zijn gevestigd in Katwijk en Hindeloopen waar wij onze passie voor bovenstaande funsports tot uiting brengen. We zien het als onze missie om jou van het juiste materiaal te voorzien en hiermee bijdragen aan de fun in jouw spel. ‘We practice what we preach!’ En dit is zeker waar. Met onze knowhow, expertise en service staan we 365 dagen per jaar tot jouw beschikking. Althans… als we zelf niet op het water of in de sneeuw zitten!Neem eens een kijkje in onze winkel(s) of shop online in onze webshop.

Interesse in een proefles? In 3 uur tijd leer je al de basics van het kitesurfen. Een proefles van 3 uur is nu maar 75 euro!

GearFreak Katwijk aan Zee Secr. Varkevisserstraat 345, Katwijk aan Zee www.gearfreak.nl

Meld je nu aan op: www.fitzy.nl/kitesurfen Fitzy Magazine

35


36

Fitzy Magazine


Zomer! Tijd om te ontspannen en te relaxen. Hier drie gezonde ijs ontbijtjes om je dag extra goed te starten.

Interessant: perzik bevat veel vezels en heeft een hoog kaliumgehalte. Daarnaast bevat ze tenminste tien antioxidanten en achttien aminozuren.

Bereiding: Doe de ingrediënten in een krachtige blender of gebruik een staafmixer. Als de bananen nog wat te hard zijn wacht dan nog even totdat ze iets zachter zijn geworden. Serveer het ijs in een bakje. Voeg dan de granaatappel pitjes, de pitten en kokosrasp toe. Eet smakelijk!

Ingrediënten 1 ½ banaan (in plakjes gesneden en bevroren) 1 perzik ½ Sharonfruit 30 ml kokosmelk klein handje granaatappel pitjes, voor de garnering klein handje sesam- en pompoenpitten en kokosrasp, voor de garnering

Fitzy Magazine

37


Bramen en frambozen

Bereiding: Laat de banaan even een kwartier ontdooien. Doe de ingrediënten in een krachtige blender of gebruik een staafmixer en pureer tot een gladde massa. Verdeel over bakjes.

Wist je dat… je van de blaadjes van zowel de braam als de framboos thee kan maken?

Tot slot: garneer met wat je lekker vind.

Ingrediënten 1 ½ banaan (in plakjes gesneden en bevroren) Klein handje bramen Klein handje frambozen, de helft voor garnering Scheutje water Paar schijfjes kiwi en een paar bessen, kokosrasp, goji bessen, moerbei bessen en chiazaad ter garnering

38

Fitzy Magazine


Blauwe Bereiding:

bessen

Doe de ingrediĂŤnten in een krachtige blender of gebruik een staafmixer. Als de bananen nog wat te hard zijn wacht dan nog even totdat ze iets zachter zijn geworden. Schep vervolgens het ijs in een bakje en verdeel de garnering over het ijs. Enjoy!

IngrediĂŤnten Voor twee schaaltjes: 3 bananen (in plakjes gesneden en bevroren) 250 gram bosbessen, 100 gram voor de garnering Scheutje water Paar partjes banaan Twee eetlepels chiazaden Klein handje amandelen

Power bes: De blauwe bes bevat veel antioxidanten en is een behulpzaam middel bij maagklachten.

Fitzy Magazine

39


E

en gezond en fit lichaam ontwikkelen is iets wat je met beleid moet doen. Snel is niet altijd effectief, verantwoord daarentegen wel. De lessen van Train 4 You Personal Training zijn bewust en verantwoord ingericht en de perfecte basis voor jouw training!

De basisinhoud van bij Train 4 You bestaat uit de volgende onderdelen: Flexibiliteit

Reactive Training

Voor het verbeteren van de prestaties van functionele activiteiten, is het van belang dat de spieren in een zo kort mogelijke tijd, zoveel mogelijk kracht kunnen generen. Dit kan alleen getraind worden wanneer de basis van de core sterk genoeg is.

bewegingsvlakken. Bij spieruithoudingsvermogen wordt er uiteindelijk naar gelang de doelstelling met verantwoorde progressie opgebouwd naar: spieropbouw, maximale kracht, snelle kracht, sport in het specifiek en andere diverse doelstellingen.

In de core ligt het zwaartepunt waar alle bewegingen beginnen. Een efficiënte werking van de core is behalve de basis, ook noodzakelijk om de juiste spierbalans te houden in de gehele bewegingsketen.

S.A.Q. Training

Cooling down en stretches

Balanstraining

Bij weerstandstraining gaat het om functionele kracht en het uithoudingsvermogen van de spieren. Onder functionele kracht verstaan we de mogelijkheid van ons lichaam om kracht te creëren in alle

Bestaande uit diverse stretchtechnieken.

Warming-up (functioneel)

Om het lichaam gereed te maken voor de training.

Core Training

Met de balanstraining zorg je ervoor dat je coördinatie wordt verbeterd en je een betere houding krijgt. Dit leidt uiteindelijk tot minder blessures en meer stabiliteit.

40

Fitzy Magazine

Bij een S.A.Q. Training, wordt er gewerkt aan je snelheid, bewegelijkheid en reactievermogen.

Dit om de training verantwoord te beëindigen.

Weerstandstraining

Train 4 You Personal Training Hercules 147, Katwijk 06 29560573 www.train4you.nl


Redenen waarom je maar geen sixpack krijgt. Je eet gezond, doet zo hard je best in de sportschool, maar die buikspieren zijn nog nergens te bekennen. No need to worry, ze zijn er zeker wel! Alleen nog niet zichtbaar. Wanneer je een aantal dingen of routines aanpast, zal je langzaam maar zeker die sixpack tevoorschijn zien komen

HOE DAN?

1 2 3 4

Lees snel verder.

Variatie in je training.

Je lichaam is veel slimmer dan je denkt. Wanneer je steeds dezelfde spiergroep traint, past jouw lichaam zich aan op de training. Met als gevolg: je spieren groeien niet verder. Door variatie in je training aan te brengen, voorkom je dat je lichaam zich aanpast. Dit kun je op verschillende manieren doen, zoals variëren in oefeningen, zwaardere gewichten of meer herhalingen.

Te veel lichaamsvet

5

Wanneer je een te hoog vetpercentage hebt, is die sixpack vaak niet, of minder te zien. Je kunt dan trainen alsof je leven ervan afhangt, maar als dat laagje te dik is, zal niemand jouw buikspieren zien. Om dit weg te krijgen, moet je je vetpercentage dus verlagen. Hiervoor moet je meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt. Dit kun je doen door meer te bewegen of minder calorieën te consumeren. Het meeste effect heeft een combinatie van beide.

Rust om te herstellen

Rust en spieropbouw gaan hand in hand. Je spieren groeien namelijk wanneer je rust en niet wanneer je traint. Wanneer je niet voldoende rust neemt, komt er een stresshormonen vrij, wat weer tot gevolg heeft dat je vet vast gaat houden. Dat moeten we natuurlijk niet hebben. Los van die hersteltijd is rust in de zin van slaap ook belangrijk. Slaap daarom minimaal 7, tot maximaal 9 uur per nacht.

Ook buiten de sportschool…

Dat je niet in de sportschool bent, betekent niet dat je niet het uiterste uit je lichaam kunt halen. Je kunt je buikspieren betrekken in je dagelijks leven, zodat je ze sterk houdt. Denk bijvoorbeeld aan je houding: zit rechtop en navel naar binnen. Je kunt ook leuke oefeningen voor jezelf bedenken, zoals deze: wanneer je op de snelweg rijdt, span dan je buikspieren gedurende 1 kilometer aan, laat hem dan weer 1 kilometer los en herhaal dit een aantal keer. Alle beetjes helpen!

Je dieet is niet goed

Abs are made in the kitchen! En hier zit zeker een kern van waarheid in. Een goed dieet is de belangrijkste factor om je sixpack zichtbaar te maken. Stelregel is dat je voeding voor 40% uit eiwitten, 40% uit koolhydraten en 20% uit vetten bestaat. Wanneer je intensief sport, is het voor je spierherstel noodzakelijk om minimaal je lichaamsgewicht maal twee aan eiwitten (gram) binnen te krijgen. Producten die rijk aan eiwitten zijn, zijn onder andere tonijn, biefstuk, kip en bepaalde soorten vis. Met vetten hebben we het uiteraard niet over dat patatje flip, maar over de gezonde vetten die je onder anderen uit vis, avocado en ongezouten nootjes haalt. Hiernaast is het belangrijk om minimaal 2 liter water te drinken en wees niet te gretig met graanproducten, zout en suiker. Fitzy Magazine

41FIT

IN HET

VLIEGTUIG De travelbranche heeft de afgelopen jaren een flinke opmars gemaakt. Dit is ook niet zo gek, want terwijl de benzineprijzen niet heel goedkoop zijn, het openbaar vervoer steeds duurder wordt, wordt het reizen daarentegen alleen maar goedkoper. De social media staan vol met prachtige foto’s van mooie bestemmingen die je verleiden om à la minute het vliegtuig te pakken. En ja… deze vlucht die kan wel een aantal uren duren (Bali zestien uur, Sydney twintig uur, Vietnam elf uur). Een aardige zit, niet? Naast veel water drinken, die verleidelijke foodcar weerstaan en proberen foto’s te maken van het uitzicht in de meest onmogelijke houdingen, hieronder een aantal tips om het vliegtuig fit in,- en weer uit te gaan.

Fit voor je vlucht Maak lekker gebruik van je bewegingsvrijheid voor je het vliegtuig instapt. Strek je benen en loop wat rond door de terminal. Veel mensen proberen om de tijd te doden, te slapen in het vliegtuig. Probeer wanneer je dit wilt, zware maaltijden en cafeïne te mijden. Wat ook belangrijk is om rekening mee te houden, zijn de temperatuurverschillen. Draag verschillende lagen, hiermee kun je je aanpassen aan de temperatuur in de terminal, het vliegtuig en je bestemming.

Fit tijdens je vlucht Jaja, hier komt hij; de vliegtuig work-out. Lees snel verder!

De voetendraai

De nekrol

Til beide voeten op en draai je voeten in het rond. Herhaal dit vijf keer links,- en vijf keer rechtsom.

Ontspan je schouders en kantel langzaam je hoofd van links naar rechts. Doe dit hierna nogmaals, maar dan langzaam van voren naar achteren. Herhaal deze oefening tien keer.

De pompvoet Houd beide hielen op de vloer en wijs je tenen zo ver mogelijk omhoog. Wissel dit hierna om: hou je tenen op de vloer en je hielen omhoog. Herhaal deze oefening vijf keer.

De knieënknuffelaar Buig iets naar voren in je stoel en til je linker knie naar je borst. Hou dit vijftien seconden vast en wissel hierna van been. Herhaal deze oefening in totaal twee keer.

De schouderrol Til je schouders op en beweeg deze in een vloeiende draaibeweging naar voor en naar achteren. Herhaal deze oefening in totaal vijf keer.

De voorwaartse buiging Buig voorover met je buik tot op je bovenbenen. Houd dit een paar seconden vast en kom langzaam weer omhoog. Herhaal deze oefening twintig keer.

De wandeling En vergeet vooral niet zo nu en dan even op te staan om een wandelingetje te maken door het gangpad. Verwacht niet dat je nu door deze oefeningen met een sixpack uit het vliegtuig stapt, maar ze maken je vlucht wel een stuk comfortabeler.

Goodbye stijve spieren en slapende benen! Fitzy Magazine

43


De waarheid over

Er is de laatste tijd veel over vlees te doen. In oktober 2015 kwam via de World Health Organisation (WHO) naar buiten dat bewerkt en rood vlees de kans op het krijgen van kanker zou vergroten. Maar voordat je je vlees laat staan, wat zijn nou precies de risico’s?

Vlees, vlees en nog meer vlees WHO heeft gekeken naar meerdere bestaande onderzoeken, dus echt nieuw is het allemaal niet. Al langer worden er onderzoeken gedaan het eten van vlees en wat de invloed daarvan is op de gezondheid. Uit de resultaten is niet gekomen dat het kanker veroorzaakt. Wel zou het het risico op darmkanker vergroten bij een hoge inname en wordt er door sommige instanties geadviseerd om rood vlees vaker te vervangen door kip, vis of een vegetarisch alternatief. Door anderen wordt er gezegd dat dit risico zo enorm klein is, 1 op 33.000, dat het bijna verwaarloosbaar is. Met bewerkt vlees is het moeilijk te achterhalen wat ze ermee gedaan hebben of erin hebben gestopt. Voorbeelden zijn ham, salami, worstjes en bacon. Het is geconserveerd door het te roken, te drogen, te zouten of er conserveringsmiddelen aan toe te voegen. Dat het met deze reden betekent dat het niet goed is om bewerkt vlees elke dag te eten mag duidelijk zijn, net als dat er andere dingen ongezond zijn als het teveel wordt gebruikt. Vanuit de wetenschap wordt er daarom ook niet duidelijk wat precies het mogelijke verhoogde risico op kanker veroorzaakt en veroorzaakt het daarom soms nogal wat verwarring. De ene adviseert dat je het beter kan laten staan, terwijl anderen zeggen dat het bij lange na niet zo ongezond is als roken.

44

Fitzy Magazine


Minder is beter Elke dag doen we meerdere onbetrouwbare dingen: drinken uit plastic flesjes, vliegen, straling vanaf je mobiele telefoon, alcohol drinken en ga zo maar door. We nemen risico’s omdat we het afwegen tegen de voordelen die we ervan hebben en bepalen aan de hand daarvan of het het risico waard is. Hetzelfde geldt voor vlees; bedenk hoe lekker het af en toe kan zijn om een heerlijk stuk vlees te eten of eieren met spek. Verschillende soorten vlees bevatten ook essentiële vitaminen zoals zink, ijzer, vitamine b12 en omega-3. Zo is vitamine b12 alleen in dierlijke producten te vinden dus als je dat helemaal zou laten heb je daar een tekort

aan. Het gaat dus om het zoeken van een balans. Meer dan 100120 gram rood vlees per dag is af te raden vanwege de risico’s voor je gezondheid, zoals de verhoogde kans op het krijgen van kanker. Het is net als het zitten in de zon; een beetje is goed voor je maar teveel zeker niet. Een aantal dagen per week zou nog beter zijn, met afwisseling van andere eiwitrijke producten. Als je dan vlees eet, probeer dan goede kwaliteit te eten. Vergeet vooral geen vis te eten vanwege de hoge hoeveelheid omega-3. En wat denk je van wat extra groente met een hoog eiwitgehalte?

Beste groene proteïne Peulvruchten; een gezonde en goedkope eiwitbron. Een aantal op een rijtje: 1.

Linzen: 26 gram eiwitten per 100 gram. Bevatten ook veel vezels, magnesium en ijzer.

2.

Spliterwten: 25 gram per 100 gram. Ook goed vanwege de hoge hoeveelheid vezels en het helpt de bloedsuikerspiegel stabiliseren.

3.

Kidneybonen:24 gram per 100 gram. Daarnaast hoog aan antioxidanten en helpt de bloedsuikerspiegel stabiliseren.

4.

Groene bonen: 23,86 per 100 gram. Reduceert cholesterol en bevat veel vezels.

5.

Adukibonen: 23 gram per 100 gram. Rijk aan vitamine B, ijzer, zink, kalium en magnesium.

Nog meer goede eiwitbronnen: Kikkererwten

Noten en zaden

Limabonen

Sojabonen

Tempeh

Bruine bonen

Fitzy Magazine

45


Become a crowdfunder!

Wil je ons een handje helpen?

Neem dan een abonnement voor maar â‚Ź7,95 per jaar. Je ontvangt het magazine dan als eerste thuis op de deurmat! Hiermee stel je ons ook in staat nog meer tijd te besteden aan leuke artikelen, workouts en het maken van onze app die je dagelijks helpt om jouw doelen te behalen. Uiteraard wordt de app helemaal gratis voor onze funders.

46

www.fitzy.nl/funder

Fitzy Magazine


Wellicht heb je deze slogan al eens gehoord. Volgens veel experts zitten we te veel op onze billen wat kan leiden tot een slechte houding en zelfs tot lichamelijke klachten en sportblessures. Het menselijk lichaam is in essentie gemaakt om te bewegen. In de huidige westerse maatschappij hebben veel mensen een zittend beroep. Daarnaast zitten we op de fiets, in de auto of trein of na werk op de bank voor de tv. Veel mensen zitten op een passieve manier en je lichaam past zich hierop aan. In dit artikel geven we 5 tips waarmee je je zittende bestaan compenseert en jezelf door de dag heen een lichamelijke boost geeft!

The glute squeeze

Behind the back stretch

Why: Zitten leidt tot luiheid in 1 van de grootste en sterkste spier in ons lichaam: de bilspier. Jammer want de bilspier is belangrijk bij veel bewegingen zoals squatten, hardlopen en springen. Om de bilspier goed te activeren, is het belangrijk dat je een bewuste aansturing van je bilspier hebt.

Why: Veel zitten met voorover hangende schouders kan de beweeglijkheid van de wervels en de schoudergordel verminderen. Om klachten zoals schouder inklemming te voorkomen is het belangrijk dat er voldoende beweeglijkheid is in de wervels en de schouders. Om de bewegelijkheid te vergroten willen we in plaats van de voorovergebogen positie de rechte, opgestrekte positie van het bovenlichaam opzoeken.

How to: Kantel je bekken naar voren totdat je onderrug recht is, span de buikspieren licht aan en span je bilspieren zo hard als mogelijk aan. Houd de spanning 30 seconden vast, ontspan voor 20 seconden en herhaal nog een keer.

How to: Met gestrekte armen pak je je handen achter je rug vast. Zorg ervoor dat je schouders laag zijn en je kin licht ingetrokken is. Draai je schouders en armen naar achteren en naar buiten en blijf je armen actief strekken. Duw je borst iets vooruit, je schouderbladen naar achteren en houd vast voor 10 sec en herhaal 2 keer.

Fitzy Magazine

47


Hip hinge

Fullsquat

Why: De achterkant van ons lichaam behelst de strek keten van het lichaam ofwel de posterior chain (posterior = achter, chain = keten). De posterior chain is belangrijk om het hele lichaam rechtop te houden zodat je met een goede, rechte houding achter je bureau kan zitten.

Why: In Aziatische en Orientaalse gebieden komt een diepe squat of op de hurken zitten frequenter voor dan in westerse landen. In Nederland verliezen we dan ook het vermogen om deze beweging uit te voeren, wat een voorbeeld is van de verslechterde mobiliteit die je ziet bij in de westerse maatschappij.

How to: Zet je voeten op heupbreedte en de tenen recht vooruit/ iets naar buiten gedraaid. Beweeg de heup naar achteren, buig je knieĂŤn licht en beweeg het bovenlichaam met een neutrale, rechte wervelkolom naar voren. Zak zover mogelijk voorover maar stop wanneer de wervelkolom neigt te gaan buigen. Hierdoor worden de hamstrings maximaal opgerekt. Kom weer overeind door je bilspieren te gebruiken en deze hard aan te spannen. Doe deze oefening totaal 12 keer.

How to: Zet je voeten op schouderbreedte met je voeten iets naar buiten gedraaid en ga met je heup naar achteren zitten Laat je bovenlichaam naar voren zakken en squat recht naar beneden. Hou het gewicht op je hielen en zorg dat je hiel niet loskomt van de vloer. Houd je armen gekruisd voor je borst en squat zo diep mogelijk. Blijf onderin 3 sec zitten en herhaal 8 keer.

Belly breathing

Staand werken

Why: Werk, sport, hobby’s, een sociaal leven, je relatie, voldoende slapen, gezond eten, leuke dingen doen en noem maar op! Een druk leven met stress kan ervoor zorgen dat we anders gaan ademhalen. In plaats van buikademhaling, ademen we alleen hoog in de borst. Deze manier van ademhalen maakt ons minder belastbaar. Kwalitatieve buikademhaling zorgt ervoor dat bijvoorbeeld de bloeddruk omlaag gaat, de rust hartslag omlaag gaat en angstklachten verminderen.

Why: Staan dwingt ons al om een actievere houding aan te nemen. Wanneer je achter je bureau staat, span je een heleboel spieren aan die je zittend niet gebruikt. Een hoog bureau of een grote doos op je normale bureau kan je gebruiken om staand achter je computer te werken. Maar stel ook eens voor om staand te vergaderen. De vergaderingen gaan sneller en de vergaderingen zijn productiever.

How to: Ga languit op een bank of op de grond liggen en leg 1 hand op je borst en 1 hand op je buik. Ontspan je spieren en begin met ademhalen. Zorg ervoor dat je diep in ademt door je neus. Je buik moet als eerste omhoog gaan en daarna pas je borstkas. Adem vervolgens door je mond uit. Het inademen moet ongeveer 2 keer zo lang duren als het uitademen. Neem voor deze ontspanningsoefening 2 - 3 min de tijd.

48

Fitzy Magazine

How to: Zet hierbij je voeten recht/iets naar buiten gedraaid en op heupbreedte. Kantel je bekken naar achteren en span je buikspieren en je bilspieren licht aan. Maak je onderrug zo recht mogelijk en hou je schouders laag en naar achteren terwijl je aan je bureau staat. Dit is een actieve sta houding, waarbij je nergens in hangt, maar spieractivatie gebruikt om je lichaam zo ideaal mogelijk overeind te houden. Bouw dit rustig op, begin met een kwartiertje staan per uur. Aan het begin voelt dit verre van ideaal omdat je dit niet gewend bent, maar door dit te oefenen word je steeds sterker in deze houding.


Actieve zithouding Why: Zitten is voor veel mensen eigenlijk hangen in hun lichaam. Door alle comfortabele stoelen wordt dit alleen maar gemakkelijker gemaakt. Deze stoelen geven ondersteuning voor alle pijntjes en kwaaltjes, maar helaas is dit niet de oplossing. Een actieve zithouding en het gebruiken van je spieren is wel een oplossing.

How to: Ga rechtop je stoel zitten met een rechte rug. Houd je schouder ontspannen en laag waarbij je je schouder iets naar achteren trekt. Houd je ellebogen langs je lichaam. Zorg ervoor dat je scherm niet te ver van je af staat. Hierdoor ga je onbewust naar voren hangen. Experimenteer met je setup. Schuif je scherm dichter naar je toe en zet het wat hoger. Als je merkt dat je naar achteren wil leunen en je hoofd op wil tillen zit je in de goede richting.

Intergreer deze tips in je dagelijkse routine om de zittende uurtjes een beetje te compenseren. Wil je meer informatie en praktische tips over houding, bewegen en sterker worden? Kom eens kijken bij SPORTJA!

Wake up.Kick Kick ass. ass. Repeat. Wake up. Repeat.

Fitzy Magazine

49


ROTTERDAM

RAVE FESTIVAL

"We komen terug" was de belofte waarmee ze de nachtmerrie van vorig jaar afsloten. Die belofte gaan ze 30 juli inlossen, en hoe... Dit jaar willen ze samen met jou, talloze (inter)nationale DJ's en acts en een heerlijke food line-up op een schitterende sfeervolle locatie een geweldig evenement gaan neerzetten! Check de site voor alle ins & outs over de line-up, locatie, vervoer, tickets en andere info om alles over Puur Festival 2016 te weten te komen. Veel plezier alvast hier, en tot 30 juli op Puur Festival! www.puurfestival.com

Ontstaan in 2012 als tegenreactie op de inspiratieloze programmeringen, vip-decks en opgefokte sfeer die het Rotterdamse uitgaansleven beheersten. Rotterdam Rave staat voor saamhorigheid en een stevige industriĂŤle sound die zelfs voor bezoekers van ver buiten de stad herkenbaar is. Deze zomer strijkt de Rave neer op het rauwe Lloyd Multiplein voor zijn eerste outdoor festival editie. Aanwezig zijn onder andere Robert Hood, Hunee, AnD, Surgeon, ROD, dj Deoon, Sluwe Vos, Egbert en Tommy Four Seven. www.rotterdamrave.com

30 JULI

Het programma van Amsterdam Woods Festival, 26 en 27 augustus in het Amsterdamse Bos, breidt uit met negen nieuwe acts.

26&27 AUGUSTUS

Toegevoegd aan het programma zijn: My Baby, zZz, Phil Cook (US), Bent Van Looy (BE), Jo Goes Hunting, Jeangu Macrooy, Naive Set, Marle Thomson en Crying Boys Cafe. Opnieuw presenteert het festival een fraaie combinatie van gevestigde namen uit binnen- en buitenland en nieuw, aankomend talent.

www.amsterdamwoods.nl 50

Fitzy Magazine

6

AUGUSTUS


VALTIFEST Je hebt festivals en je hebt Valtifest. Het kleurrijke Amsterdamse Stadsfestival dat sinds 2007 elk jaar op de eerste zaterdag van september plaatsvindt op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Ieder jaar weer een bijzonder thema met een daarbij passende uitzinnige dresscode. Valtifest biedt een podium aan uitzinnige creativiteit, gekte, aanstormende modetalenten, vernieuwende muziek en de broodnodige kunst- en vliegwerken.

3

www.valtifest.nl

SEPTEMBER

PACHA FESTIVAL Pacha Festival Amsterdam viert dit jaar haar 5-jarig jubileum. Het festival wordt georganiseerd door de exclusieve clubketen uit Ibiza: Pacha. De beroemde glimmende rode kersen zullen voor de vijfde keer de magie vanuit het balearische eiland over brengen naar onze hoofdstad en de bezoekers weer verassen met de mooiste aankleding van de verschillende stages. Dit gecombineerd met een ijzersterke line-up achter de decks, verbluffend entertainment, een Ibiza hippiemarkt, sushi pop up restaurant en een spectaculaire show. In de line-up staan o.a. dj grootheden Martin Solveig, Benny Rodrigues, Claptone, Klingande, Michael Calfan, Nic fanciulli, The Magician & Umek!

3

www.pachafestival.com

SEPTEMBER

SMEERBOEL FESTIVAL

Alle viezeriken opgelet, 10 september is Smeerboel Festival 2016! Het feestje waar alles kan en alles mag. Je verkleden, jezelf onder verver en ga zo maar door.. Een speeltuin voor grote mensen met vermaak van dj’s van de bovenste plank. www.smeerboel.com

10

SEPTEMBER

Fitzy Magazine

51


€529,- nu

€299,-

 Inclusief 7 pagina’s  Social media  CMS  Responsive  Google Maps  Contactformulier  Foto slider

(Zelf tekst en foto’s aanpassen) (smartphone, tablet en pc)

SMARTVERTISE.NL

actie t/m 30 sept 2016


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.