Page 1

ПРОШЕТКА десна страна на која завршува ОХРИДСКО-ПРЕСПАНСКИОТ регион верзија 7 - 10.11.2011


Хотелот е со 5 ѕвезди и ги задоволува префинетите вкусови на сите туристи, особено на најпребирливите, што истовремено го издигнува на пиедесталот на туристичките понуди.

Хотелот е со 5 ѕвезди и ги задоволува префинетите вкусови на сите туристи, особено на најпребирливите, што истовремено го издигнува на пиедесталот на туристичките понуди. Хотелот е дел од LUXURY GROUP - светска групација која ги претставува најлуксузните и ексклузивни хотели и ресорти во светот. Располага со 117 двокреветни соби, шест апартмани, две резиденции, две сали за

INEX HOTEL GORICA

семинари, конгресна сала, аперитив-бар, простории за сауна и масажа, тримпатеки, спортски терени. Сето ова овозможува организирање разни свечености, семинари, спортски подготовки, тренинзи. Ако сакате да поминете незаборавни и несекојдневни мигови, посетете ги туристичкоугостителските објекти на комплексот ИНЕКС ГОРИЦА.

Наум Охридски бр. 5-7, ОХРИД

Naum Ohridski 5-7, OHRID

t. 046 277-520 f. 046 277-525

inexgorica.com.mk

ineх@mt.net.mk Хотелот е дел од LUXURY GROUP светска групација која ги претставува најлуксузните и ексклузивни хотели и ресорти во светот. Располага со 117 двокреветни соби, шест апартмани, две резиденции, две сали за семинари, конгресна сала, аперитив-бар, простории за сауна и масажа, тримпатеки, спортски терени. Сето ова овозможува организирање разни свечености, семинари, спортски подготовки, тренинзи. Ако сакате да поминете незаборавни и несекојдневни

Се наоѓа во близина на Спортскиот центар, на само 50 метри од кејот на Охридското езеро и охридската ривиера. Располага со луксузно опремени соби, ресторан со национална кујна, конгресна сала, сопствен паркинг, летна тераса, лифт. Партизанска д-14, ОХРИД

HOTEL

Diplomat

tel +389 46 250 308 fax +389 46 231 980 skype hotel.diplomat.oh e-mail hoteldiplomatohrid@yahoo.com Partizanska d-14, OHRID Се наоѓа во близина на Спортскиот центар, на само 50 метри од кејот на Охридското езеро и охридската ривиера. Располага со луксузно опремени соби, ресторан со национална кујна, конгресна сала, сопствен паркинг, летна тераса, лифт.

www.hoteldiplomat.com


На седум километри од Охрид, прекрасниот Езерски комплекс Метропол го сочинуваат три хотели, 800 метри плажи, живописни градини и шуми, како и фантастичен поглед кон езерото и блискиот Национален парк Галичица. 370-те соби и апартмани во поврзаните три хотелски згради го претставуваат најголемиот гостински капацитет во Охрид и регионот. Комплексот располага со паркинзи, рецепции, лифтови, ресторани, барови на плажите, отворени тераси, соба за појадок, отворени базени, сауна и масажа, фитнесцентар, ноќен клуб, сефови, АТМ, климатизирани конференциски сали опремени со технички уреди.

На седум километри од Охрид, прекрасниот Езерски комплекс Метропол го сочинуваат три хотели, 800 метри плажи, живописни градини и шуми, како и фантастичен поглед кон езерото и блискиот Национален парк Галичица. 370-те соби и апартмани во поврзаните три хотелски згради го претставуваат најголемиот гостински капацитет во Охрид и регионот. Комплексот располага со паркинзи, рецепции, лифтови, ресторани, барови на плажите, отворени тераси, соба за појадок, отворени базени, сауна и масажа, фитнесцентар, ноќен клуб, сефови, АТМ, климатизирани конференциски сали опремени со технички уреди.

sales@metropol-ohrid.com info@metropol-ohrid.com

metropol-ohrid.com

ан Туристичк

Хотелот е сместен до самиот брег на Охридското Езеро, на само четири километри до центарот на Охрид. Располага со 50 легла во 26 двокреветни и еднокреветни соби и два прекрасни апартмана. Во секоја соба има фрижидер, клима,телевизија и интернет. Сопствена плажа со лежалки. Ресторанот располага со 170 седишта и тераса со 150 столчиња.

hotel

Holiday M

За несекојдневно гурманско искуство, хотелот на располагање нуди ресторан со богато мени од национални и интернационални специјалитети послужени со гастрономска перфектност. Летната тераса овозможува единствено искуство на опуштеност, преку живописната градина и природна ладовина, вкусен оброк и добар разговор. Од винската карта на хотелот може да изберете различни сортни вина како надополнување на посебниот момент на уживање.

If you enjoy quality meals, you will like Hotel Pela's rich menu of national and international specialties, served gastronomically elegant. The summer terrace is most enjoyable environment around, enriched with colorful garden and pine forest freshness; it is the best place for café, chat and lunch. Hotel Pela's wine card offers a variety of quality national and international wines, to ensure the harmony of the moment.

tel: 389 46 230 420 389 46 230421 fax: 389 46 277 499 bookingsohrid@pelagroup.com.mk

Комплексот се состои од три хотели: Metropol****+ Tourist*** Bellevue****

Туристичка населба Св. Стефан бб, Охрид

Комплексот се состои од три хотели: Metropol****+ Tourist*** Bellevue****

Туристичка населба Св. Стефан бб, Охрид

www.hotelpela.mk

Езерски комплекс Метропол Metropol Lake Resort tel: 389 46 203 001 O H R I D fax: 389 46 277 212

Хотелот е сместен до самиот брег на Охридското Езеро, на само четири километри до центарот на Охрид. Располага со 50 легла во 26 двокреветни и еднокреветни соби и два прекрасни апартмана. Во секоја соба има фрижидер, клима,телевизија и интернет. Сопствена плажа со лежалки. Ресторанот располага со 170 седишта и тераса со 150 столчиња.

О ефан, Св. Ст аселба хрид


hotel

Granit

Со богат избор на македонски специјалитети, музика, забава, рекреација, како и посета на културноисториски споменици и културни манифестации, хотелот Гранит е она што ви треба. Оспособен е и погоден за организирање семинари, конгреси, презентации, разни манифестации, како и сите видови прослави.

нас. Свети Стефан бб, ОХРИД settlement Sveti Stefan NN, OHRID

t. 046-207 100 f. 046 207 141 reservation@hotelgranit.com.mk

hotelgranit.com.mk

Со богат избор на македонски специјалитети, музика, забава, рекреација, како и посета на културноисториски споменици и културни манифестации, хотелот Гранит е она што ви треба. Оспособен е и погоден за организирање семинари, конгреси, презентаци и, разни манифестац ии, како и сите видови прослави.

hotel

Дојдете во Охрид и почувствувајте го пулсот на длабоките наслаги на времето фатени во постојана игра на езерото што ви ја дава погледот од хотелот. Волшебно чувство на мир протекува низ сите сетила, создавајќи ја прекрасната слика во видикот. Ќе го фатите шумот во летот на галебите и секоја капка од езерските води во кои блескоти бисерот Охридски. Блесокот и убавината на Охридското Езеро ќе го видите од сите соби и од сите прозорци на хотелот, а тоа ќе ви ја гали душата со длабоко спокојство и трепетлива возбуда. Сета таа убавина ја доживувате во ентериерот и екстериерот на хотелскиот амбиент. Хотелот располага со еднокреветни и двокреветни соби и делукс-апартман.

Дојдете во Охрид и почувствувајте го пулсот на длабоките наслаги на времето фатени во постојана игра на езерото што ви ја дава погледот од хотелот. Волшебно чувство на мир протекува низ сите сетила, создавајќи ја прекрасната слика во видикот. Ќе го фатите шумот во летот на галебите и секоја капка од езерските води во кои блескоти бисерот Охридски. Блесокот и убавината на Охридското Езеро ќе го видите од сите соби и од сите прозорци на хотелот, а тоа ќе ви ја гали душата со длабоко спокојство и трепетлива возбуда. Сета таа убавина ја доживувате во

Коста Абраш бб, Охрид Kosta Abrash NN, Ohrid

389 46 258 860 389 46 258 861

info@hotelaleksandria.com


hotel

Klimetica Ohrid

Се наоѓа под падините на Националниот парк Галичица, во борова шума и на 100 метри од брегот на Охридското Езеро. Оддалечен е само 4 километри од Охрид и 18 километри од Струга. Хотелот е модернизиран во 2006 година и е категоризиран со 3+ ѕвездички. Располага со 41 луксузно опремена соба и четири апартмани со телевизија, бесплатна 24-часовна интернет-врска, директна телефонска линија, климауред, мини бар, сопствена бања и прекрасен поглед кон езерската шир. Дополнување на комфорот и удобноста се новите хотелски содржини: летна тераса, фонтана, бавча, конгресни сали, сауна со масажа, фитнес-центар и ресторан со национална, интернационална и вегетаријанска кујна. Хотелот нуди и посебни програми: посети и излети до манастирот, прошетка и разгледување на Охрид и Струга, како и крстосување со брод до Св. Наум и Струга.

t. 389 46 277 677 f. 389 46 277 667 info@hotelklimetica.com.mk

hotelklimetica.com.mk

depandance

Klimetica

Се наоѓа под падините на Националниот парк Галичица, во борова шума и на 100 метри од брегот на Охридското Езеро. Оддалечен е само 4 километри од Охрид и 18 километри од Струга. Хотелот е модернизиран во 2006 година и е категоризиран со 3+ ѕвездички. Располага со 41 луксузно опремена соба и четири апартмани со телевизија, бесплатна 24-часовна интернет-врска, директна телефонска линија, клима-уред, мини бар, сопствена бања и прекрасен поглед кон езерската шир. Дополнување на комфорот и удобноста се новите хотелски содржини: летна тераса, фонтана, бавча, конгресни сали, сауна со масажа, фитнесцентар и ресторан со национална, интернационална и вегетаријанска кујна. Хотелот нуди и посебни програми: посети и излети до манастирот, прошетка и разгледување на Охрид и Струга, Покрај хотелот Климетица, како и на само 150 метри е крстосување лоциран хотелот Депанданс со брод до Св. Климетица, лоциран на 50 метри од езерската шир. Со современ ентериер, објектот нуди комфори удобност - прекрасно место за одмор и релаксација, како и споделување пријатни мигови.

REStaurant

Покрај хотелот Климетица, на само 150 метри е лоциран хотелот Депанданс Климетица, лоциран на 50 метри од езерската шир. Со современ ентериер, објектот нуди комфори удобност - прекрасно место за одмор и релаксација, како и споделување пријатни мигови.

Klimetica

Ресторанот располага со 79 седишта, каде можете да ги вкусите прекрасните специјалитети од националната, интернационалната и Ресторанот располага со 79 седишта, каде вегетаријанската кујна, подготвена од врвни можете да ги вкусите прекрасните готвачи. Од националната кујна се нудат специјалитети од националната, специјалитетите: чорба од пастрмка, печена, интернационалната и вегетаријанската пржена, тресена или на струшки начин подготвена кујна, подготвена од врвни готвачи. Од охридска пастрмка, белвица и јагула а лa националната кујна се нудат Климетица, а тука се и прекрасните специјалитети: специјалитетите: чорба од пастрмка, струшка тава, влашка тава, грне Климетица, печена, пржена, тресена или на струшки традиционалните македонски јадења тавченачин подготвена охридска пастрмка, гравче, македонски завијок, коленица со различни белвица и јагула а лa Климетица, а тука се видови салати, како и прекрасните сорти вина. и прекрасните специјалитети: струшка тава, влашка тава, грне Климетица, ул. Гоце Делчев бр. 19 Goce Delchev 19 традиционалните македонски јадења с. Калишта, Струга village Kalishta, STRUGA тавче-гравче, македонски завијок, коленица со различни видови салати,

389 46 788 178


Туристичка населба Св. Стефан, ОХРИД

Туристичка населба Св. Стефан, ОХРИД

tel: +389 46 277 710; +389 46 277 720 fax: +389 46 265 628

e-mail: hotelbelvedere@t-home.mk www.hotelbelvedere.com

На 4 километри од центарот на градот, во прекрасната борова шума во населбата Св. Стефан, на 100 метри од езерскиот брег, Белведере Ви дава можност да уживате во комфор, единствен амбиент и околина. Располага со 86 соби, вклучувајќи три

апартмани, пет студио-соби, ресторан со 300 седишта, семинарски сали, аперитив-бар, антикварница, лифт и сопствен паркинг. Собите се опремени со климатизер, кабелска телевизија, мини-бар, бесплатна интернет-врска, директна телефонска линија, сопствен тоалет, балкон. Специјална понуда на комплексот Белведере е интернационалната и традиционалната кујна во ресторанот Белведере, кој се наоѓа во срцето на градот, до брегот на Охридското Езеро.

Hotel Belvedere gives you an opportunity to enjoy the complete comfort, unique ambience and surrounding. It is located 4 km from the centre of Ohrid, in a magnificent pine wood, in St. Stephan settlement, at a distance of 100 m far from the Ohrid coast. It has 86 rooms, including 3 suites and 5 studio rooms, restaurant of 300 seats, seminar halls with flexible arrangements, aperitif bar, antique shop, elevator and own parking. Each room is equipped with a cable TV, air-condition system, mini bar, free internet connection, own toilet with hair dried, terrace. As a special offer of Belvedere Resort is the international and traditional cuisine of Belvedere restaurant, located in the heart of the city harbour, near the Ohrid Lake coast.

Хотел Милениум Охрид нема материјал


Хотелот се наоѓа крај брегот на Охридското Езеро, на два километри од центарот на градот. Располага со паркинг, прекрасен парк и сопствена плажа. Хотелот располага со 26 соби, секоја со сопствен балкон и купатило. Цените на услугите во хотелот се скромни.

Hotel Sileks

Се наоѓа во туристичкиот комплекс Св. Стефан, 4 километри од центарот на Охрид, на регионалниот патен правец Охрид Св. Наум и 10 километри од аеродромот Св. Апостол Павле. Нуди 104 реновирани соби, декорирани во современ лежерен стил, вклучувајќи 12 апартмани, од кои два се претседателски. Ресторанот располага со вкупен капацитет од 450 седишта и е погоден за организирање разни свечености. Главна атракција на хотелот е базенот на отворено, каде гостите уживаат во најразлични содржини во текот на денот и вечерните часови.

Туристичка населба Св. Стефан, ОХРИД Tourist Settlement St. Stefan, OHRID

Хотелот се наоѓа крај брегот на Охридското Езеро, на два километри од центарот на градот. Располага со паркинг, прекрасен парк и сопствена плажа. Хотелот располага со 26 соби, секоја со сопствен балкон и купатило. Цените на услугите во хотелот се скромни. tel: 389 46 277 300 fax: 389 46 277 304 e-mail: info@hotelsileks.mk

www.hotelsileks.mk

Hotel Sileks is located in tourist complex St. Stefan, 4 km away from Ohrid centre, on the regional road Ohrid - St. Naum, and 10 km from Ohrid airport “St. Paul The Apostle”. Hotel Sileks offers 104 renovated rooms, decorated in a modern leisurely style including 12 suites, which 2 of them are presidential. The restaurant in Hotel Sileks has a capacity for 450 people and is suitable for organizing various events. Hotel Sileks's main attraction is the outdoor swimming pool where during the day and evening, guests have the opportunity to enjoy a variety of animation contents.

hotel

Daljan

населба Далјан settlement Daljan p. fah 104

389 46 271

380

Villa de LAGO

Villa de Lago е угостителски туристички објект, подготвен за соработка на високопрофесионално ниво, со взаемно задоволство на сите вклучени партнери. Покрај угостителските услуги, Villa de Lago нуди и сместување во комплетно опремени апартмани. Ќе доживеете прекрасно искуство додека сте во посета на Охрид - градот на светлината.

Ohrid

389 46 389 71 389 46

266 670 386 300 266 672

Villa de Lago е угостителски туристички објект, подготвен за соработка на високопрофесионално ниво, со взаемно задоволство на сите вклучени партнери. Покрај угостителските услуги, Villa de Lago нуди и сместување во комплетно опремени апартмани. Ќе доживеете прекрасно искуство додека сте во посета на Охрид - градот на светлината.


а ј и ф о С в.

Вила

С

Коста Абраш бр. 64 ОХРИД Kosta Abrash 64 OHRID tel: 389 46 254 370 fax: 389 46 279 028

Villa St. Sofija is a hotel built in the year 2000, and is famous in Ohrid. It has magnificent position in the middle of old city near the lake and the church Sv. Sofija. All the rooms are tastefully furnished and have every modern amenity expected of a 4 star establishment: air conditioning, minibar, satellite TV, telephone, multi channel radio, safe, private bathrooms with bath or shower and hair dryer. The Hotel offers 2 splendid dining-rooms, a bar with spacious terrace for sun-baking in summer, a large room for meetings and reunions for up to 40 people, confortable reading rooms and a convenient car-park. During the summer season the Hotel's clients are able to enjoy the magnificent Ohrid Lake beach, famous for its

Вила

Villa

Grdan

Grdan

Целосно изградена од рачно клепан камен во далечната 1930 година, преставува вистински архитектонски бисер на самиот брег на езерото. Имајќи ја привилегијата прва да биде милувана од сончевите зраци и од водите на бисерот балкански, гордо стои како сведок на с што оваа божја убавина може да ја понуди. Почувствувајте ја тишината и мирот на утринското кафе, придружувани само од првите нежни утрински зраци и крикот на галебите. На надморска висина од 700 метри, тука ќе добиете мало парче природа само за себе, што на сопственикот му дава право за изјавата „Ова на друго место го нема“.

Ilindenka br.1, OHRID Ilindenka br.1, OHRID

389 71 213 233 vila grdan@t-home.mk

vilasofija.com.mk

a i f o S . St

Villa

contact@vilasofija.com.mk

Вилата Св. Софија е хотел со 4 ѕвезди изграден во 2000 година, познат по својата прекрасна положба - во срцето на стариот град во близина на езерото и црквата Св. Софија. Сите соби се убаво уредени со модерни додатоци: клима-уреди, приватни тоалети со туш-кабина и фен, телефон, радио, безбедност, мини-бар и кабелска телевизија. Хотелот има два прекрасни ресторана, бар со просторна тераса за сончање, голема сала за состаноци до 40 луѓе, удобни соби за читање, погоден и бесплатен паркинг. За време на летната сезона, хотелот нуди лежалки и чадори за комплетна релаксација на гостите. Исто така, лесно е да се пристигне до него од автобуската станица и охридскиот аеродром со редовни транспортни врски.

Целосно изградена од рачно клепан камен во далечната 1930 година, преставува вистински архитектонски бисер на самиот брег на езерото. Имајќи ја привилегијата прва да биде милувана од сончевите зраци и од водите на бисерот балкански, гордо стои како сведок на с што оваа божја убавина може да ја понуди. Почувствувајте ја тишината и мирот на утринското кафе, придружувани само од првите нежни утрински зраци и крикот на галебите. На надморска висина од 700 метри, тука ќе добиете мало парче природа само за себе, што на сопственикот му дава право за изјавата „Ова на друго место го нема“.

Сместен во мирна и тивка околина, на само пет минути пешачење од центарот на градот, Денариус ви овозможува да се одморите и да се чувствувате мирно и пријатно. Беспрекорната услуга, љубезноста и гастрономските специјалитети ќе ви овозможат пријатен престој и незаборавни моменти. Хотелот има и лифт, кој е на располагање за сите кои сакаат да одат до нашиот прекрасен панорамски ресторан или собите кои се сместени во погорните катови. Пред вилата има и паркинг со капацитет од 10 места резервиран за нашите гости. Хотелот организира превоз до и од аеродромите во Охрид и Скопје. кеј Маршал Тито 91а ОХРИД Kuay Marsal Tiso 91a OHRID tel: 389 46 258 684 fax: 389 46 258 686 villa-denarius@t-home.mk

Denarius villa

Сместен во мирна и тивка околина, на само пет минути пешачење од центарот на градот, Денариус ви овозможува да се одморите и да се чувствувате мирно и пријатно. Беспрекорната услуга, љубезноста и гастрономските специјалитети ќе ви овозможат пријатен престој и незаборавни моменти. Хотелот има и лифт, кој е на располагање за сите кои сакаат да одат до нашиот прекрасен панорамски ресторан или собите кои се сместени во погорните катови. Пред вилата има и паркинг со капацитет од 10 места резервиран за нашите гости. Хотелот организира превоз до и од аеродромите во Охрид и Скопје.


vila

Jovan

Цар Самуил бр. 44, ОХРИД Цар Самуил бр. 44, ОХРИД

t. +389 76 377 644 +389 76 236 606 f. +389 46 611 292 vila.jovan@gmail.com

Охрид, кој со право го носи епитетот бисер македонски, плени со својата убавина, уникатна архитектура и богато културно наследство. Охрид е град во кој секој камен крие по некоја легенда. Доколку сакате да го почувствувате духот на старата градска архитектура, посетете ја вилата Јован, која се наоѓа во срцето на стариот дел на градот. Градена е пред повеќе од 200 години, но од неодамна е потполно реставрирана во автентичен охридски стил со оригинален ентериер. Има девет соби (седум двокреветни и две еднокреветни) со сопствени купатила, телевизија и пристап за интернет.

villa

Jovan

Се наоѓа во строгиот центар на Охрид, на највпечатливото место за одмор, на самото крајбрежје од Охридското Езеро. Тука може да поминете незаборавни мигови проследени со звуците на неуморните бранови. Утринско кафе, ручек или вечера е вистинскиот избор за убаво поминат дел од денот. Врвната услуга со одличен квалитет на свежо приготвена храна е само мал сегмент од доживувањето во ресторанот. Покрај многубројните специјалитети на куќата, можете да пробате ѓомлезе под сач, чомлек и питулици.

Охрид, кој со право го носи епитетот бисер македонски, плени со својата убавина, уникатна архитектура и богато културно наследство. Охрид е град во кој секој камен крие по некоја легенда. Доколку сакате да го почувствувате духот на старата градска архитектура, посетете ја вилата Јован, која се наоѓа во срцето на стариот дел на градот. Градена е пред повеќе од 200 години, но од неодамна е потполно реставрирана во автентичен охридски стил со оригинален ентериер. Има девет соби (седум двокреветни и две еднокреветни) со сопствени

MIA е нова атрактивна вила, конструирана и дизајнирана во стил кој се вклопува во староградската архитектура препознатлива за стариот дел на градот, со прекрасен панорамски поглед на Охридското Езеро. Работи преку целата година, 24 часа на ден. Располага со DELUX апартмани, опремени со ТВ приемници со кабелска телевизија, ADSL интернет-врска, директна телефонска линија, клима-уред, мини-бар, бесплатен паркинг. С што можете да посакате за добар одмор.

restaurant CHUN Се наоѓа во строгиот центар на Охрид, на највпечатливото место за одмор, на самото крајбрежје од Охридското Езеро. Тука може да поминете незаборавни мигови проследени со звуците на неуморните бранови. Утринско кафе, ручек или вечера е вистинскиот избор за убаво поминат дел од денот. Врвната услуга со одличен квалитет на свежо приготвена храна е само мал сегмент од доживувањето во ресторанот. Покрај многубројните специјалитети на куќата, можете да пробате ѓомлезе под сач, чомлек и питулици.

Коста Абраш бр. 4, Охрид Kosta Abrash No. 4, Ohrid 389 46 255 603 389 76 377 644

Villa

vila

Stefanija Сместена е во строгиот центар на градот, над Охридската чаршија, на воздушна оддалеченост од 50 метри од езерото. Располага со три трикреветни соби, два апартмана со капацитет за четири лица и два апартмана со капацитет за три лица. Апартманите и собите располагаат со кабелска телевизија, интернет, посебна кујна и комплетно опремени тоалети. Хигиената е загарантирана. Вила Стефанија на своите гости им нуди одлична можност за одмор и релаксација, со прекрасен поглед кон градот и езерото.

389 46 266

villa

Stefania

Сместена е во строгиот центар на градот, над Охридската чаршија, на воздушна оддалеченост од 50 метри од езерото. Располага со три трикреветни соби, два апартмана со капацитет за четири лица и два апартмана со капацитет за три лица. Апартманите и собите располагаат со кабелска телевизија, интернет, посебна кујна и комплетно опремени тоалети. Хигиената е загарантирана. Вила Стефанија на своите гости им нуди одлична

626

MIA

Охридска Архиепископија бр. 32, ОХРИД Ohridska Arhiepisokopija 32, OHRID

389 46 262 773

MIA е нова атрактивна вила, конструирана и дизајнирана во стил кој се вклопува во староградската архитектура препознатлива за стариот дел на градот, со прекрасен панорамски поглед на Охридското Езеро. Работи преку целата година, 24 часа на ден. Располага со DELUX апартмани, опремени со ТВ приемници со кабелска телевизија, ADSL интернет-врска, директна телефонска линија, клима-уред, минибар, бесплатен паркинг. С што можете да посакате за добар одмор.


Луксузна вила со ресторан, која нуди квалитетна храна, одлична плажа и сместување во премиум-апартмани. Посетителите се добредојдени преку целата година, а врвот на сезоната е во текот на летото. Локацијата е совршена за сите кои поминуваат повеќе време на плажа, како и за оние кои сакаат да истражуваат или да уживаат во културните настани и прошетки. Вилата нуди пространи соби и апартмани, удобни и функционални кревети, софи, фотелји, кафемаси, бањи и кујни. Собите се опремени со телевизори, фрижидери и клима-уреди. Балконите нудат прекрасен и широк поглед на езерото и Националниот парк Галичица. Сите гости во вилата добиваат 15% попуст во ресторанот. нас. Лагадин, ОХРИД settlement Lagadin, OHRID

389 46 285-518 389 78 402-112

villaklia.com

Villa

Bisera

Villa

KLIA

Луксузна вила со ресторан, која нуди квалитетна храна, одлична плажа и сместување во премиумапартмани. Посетителите се добредојдени преку целата година, а врвот на сезоната е во текот на летото. Локацијата е совршена за сите кои поминуваат повеќе време на плажа, како и за оние кои сакаат да истражуваат или да уживаат во културните настани и прошетки. Вилата нуди пространи соби и апартмани, удобни и функционални кревети, софи, фотелји, кафе-маси, бањи и кујни. Собите се опремени со телевизори, фрижидери и клима-уреди. Балконите нудат прекрасен и широк поглед на езерото и Националниот парк Галичица. Сите гости во вилата добиваат 15% попуст во ресторанот.

На седум километри од Охрид, подигнат непосредно до езерото и со прекрасен поглед на зајдисонце, Вашиот одмор ќе биде незаборавен. Вилата располага со два апартмана и 17 соби, кујна и можност за самоприготвување, скара и фурна, летна тераса, отворен базен, фитнес центар, пинг-понг игралиште. Секоја соба е опремена со телевизија, балкон, фрижидер и тоалет. Уживајте во единствениот амбиент и пронајдете ја Вашата инспирација овде...

На седум километри од Охрид, подигнат непосредно до езерото и со прекрасен поглед на зајдисонце, Вашиот одмор ќе биде незаборавен. Вилата располага со два апартмана и 17 соби, кујна и можност за самоприготвување, скара и фурна, летна тераса, отворен базен, фитнес центар, пингпонг игралиште. Секоја соба е опремена со телевизија, балкон, фрижидер и тоалет. Уживајте во единствениот амбиент и пронајдете ја Вашата инспирација овде...

Туристичка населба Лагадин, ОХРИД Tourist settlement Lagadin, OHRID

389 46

285 933

A p a r t m e n t s

MARINA

Вила Албина нуди тивок одмор и комфор во срцето на Охрид. Располагаме со студио и соби опремени со безжичен интернет, кабелска телевизија, мини-кујна и купатила, а има и модерен комплетно опремен апартман со поглед на прекрасното езеро. Во непосредна близина се наоѓа плажата Сараиште, како и надалеку познатата карпеста плажа Канео.

Albina Villa

Илинденска бр. 34, Стар Град

Охрид

Ilindenska 34, Old Town

Ohrid

389 78

265 919

Вила Албина нуди тивок одмор и комфор во срцето на Охрид. Располагаме со студио и соби опремени со безжичен интернет, кабелска телевизија, мини-кујна и купатила, а има и модерен комплетно опремен апартман со поглед на прекрасното езеро. Во непосредна близина се наоѓа плажата Сараиште, како и надалеку познатата карпеста плажа Канео.

Апартманите со 4 ѕвездички се луксузни опремени во современ стил, кој ги задоволува и најпрефинетите вкусови: клима-уред, балкон, комплетна кујна, безжичен интернет, кабелска телевизија, бања и туш. Апартманите се наоѓаат на вистинска локација за истражување на езерото, како и на многуте културни знаменитости и прекрасната природа во околината.

Апартманите со 4 ѕвездички се луксузни опремени во современ стил, кој ги задоволува и најпрефинетите вкусови: клима-уред, балкон, комплетна кујна, безжичен интернет, кабелска телевизија, бања и туш. Апартманите се наоѓаат на вистинска локација за истражување на езерото, како и на многуте културни знаменитости и прекрасната природа во околината. Локација Градска Плажа

ОХРИД Location City Beach

OHRID 389 46 271-124 w w w. m a r i n a . c o m . m k


Се наоѓа на магистралниот пат Охрид - Св. Наум ,еден километар пред селото Пештани. Сместена е на самиот брег на Охридското Езеро, со сопствен паркинг. Со прекрасен поглед на езерското зајдисонце, тука вашиот одмор е незаборавен. Вила Кикески на своите гости им нуди одлична можност за одмор и релаксација, во апартмани со сопствено купатило, голем кревет (160 x 190), помошен кревет, телевизор, фрижидер и тераса со поглед на езерото.

Kikeski

Villa

Се наоѓа на магистралниот пат Охрид - Св. Наум ,еден километар пред селото Пештани. Сместена е на самиот брег на Охридското Езеро, со сопствен паркинг. Со прекрасен поглед на езерското зајдисонце, тука вашиот одмор е незаборавен. Вила Кикески на своите гости им нуди одлична можност за одмор и релаксација, во апартмани со сопствено купатило, голем кревет (160 x 190), помошен кревет, телевизор, фрижидер и тераса со поглед на езерото.

389

GREBNOS STONE HOUSE Лоциран во срцето на стариот Охрид (Варош), сите соби во објектот нудат незаборавна панорама на езерото и на стариот дел на градот. Плоштадот, пристаништето, како и бројни ресторани се на само 200 метри од објектот. Секоја соба и апартман има француски врати, кои се во директна врска со своја ројална тераса со поглед на езерото. Објектот располага со паркинг и своја плажа во селото Трпејца, директно под падините на Националниот парк Галичица.

71 298 477

Лоциран во срцето на стариот Охрид (Варош), сите соби во објектот нудат незаборавна панорама на езерото и на стариот дел на градот. Плоштадот, пристаништето, како и бројни ресторани се на само 200 метри од објектот. Секоја соба и апартман има француски врати, кои се во директна врска со своја ројална тераса со поглед на езерото. Објектот располага со паркинг и своја плажа во селото Трпејца, директно под падините на Националниот парк Галичица. Методи Патче бр. 19-19a

ОХРИД Metodi Patche 19-19a

OHRID

389 46 272 625 389 70 331 706

ppopstefanija@hotmail.com www.grebnos.com

Risto`s Guest House се наоѓа на 10 км од Охрид, во село Елшани, во срцето на Национален парк Галичица. Оваа гостинска куќа нуди прекрасен поглед на Охридското Езеро од сите соби, традиционална храна, домашно вино, домашна ракија, домашен леб, многу екскурзии по националниот парк и јавање магариња, како една од главните атракции за странските туристи.

ristosguesthouse@t-home.mk 389 75 977 9301 389 46 285 464 fax: 389 46 285 282

RISTO`S GUEST

Apartments

MATJAN matjanapartments.com.mk Апартманите Матјан (4 ѕвезди) се лоцирани во строгиот центар на градот, на брегот на Охридското Езеро. Секој апартман располага со две соби, купатило со туш-кабина, минифрижидер, кабелска телевизија, климауред, безжичен интернет, централно греење, кујна (апартман 1) и тераса со поглед кон езерото.

HOUSE

matjanappartments@gmail.com Апартманите Матјан (4 ѕвезди) се лоцирани во строгиот центар на градот, на брегот на Охридското Езеро. Секој апартман располага со две соби, купатило со туш-кабина, минифрижидер, кабелска телевизија, климауред, безжичен интернет, централно греење, кујна (апартман 1) и тераса со поглед кон езерото.

RISTO`S GUEST HOUSE is located in the village of Elshani in the GALICHITSA NATIONAL PARK. It offers traditional food, panoramic views, various excursions, free Wi-Fi and free parking. Situated half a mile above sea level, 6 miles south of Ohrid and one mile from the Ohrid Lake, you can enjoy panoramic views of the lake and the mountains from your balcony. You can also take part in guided excursions to the National Park, donkey safaris and cooking classes. The hosts serve homemade wine, brandy, homemade bread, traditional Macedonian food. However, this isn't fast food, so be sure to ask the owners about meal options as early as possible. The owners of Risto's Guest House speak English fluently. There are also a few stores in Elshani stocked with basic supplies.

Кузман Јосифовски - Питу бр. 2, ОХРИД Kuzman Josifovski Pitu 2 OHRID

389 46 264 340 389 70 249 908

www.ristosguesthouse.4t.com


Ресторанот нуди голем избор на пици, пасти и морска храна. Ова е градба со автентичност на охридската архитектура, а пиците се со висок и континуиран квалитет на италијанската кујна.

Pizzeria

Cosa

Kosta Abrash 50

Nostra

Ресторанот нуди голем избор на пици, пасти и морска храна. Ова е градба со автентичност на охридската архитектура, а пиците се со висок и континуиран

389 46

Коста Абраш бр. 50, ОХРИД

OHRID

230 240

Апартмани Луција Охрид 1/4 нема текст и податоци

Riben restoran

Еден од најстарите ресторани во градот, познат по највкусната охридска пастрмка, рибните специјалитети воопшто и Коста Абраш бб, ОХРИД старата македонска кујна. Kosta Abrash NN, OHRID

Fish Restaurant 389 46

269 200

Коста Абраш бр. 3, ОХРИД Kosta Abrash 3, OHRID 389 46 255 999

Охридскиот угостителско-туристички бисер датира од мај 1994 година, спокојно расположен под езерските далги, привлечно место во кое посетителот добива с . Репрезентативноста на локацијата, амбиентот и љубезноста се препознатливи атрибути поради кои Далга е нешто посебно, а особено привлекува со звуците на реномираниот оркестар Лихнидос и гурманските специјалитети. Далга им станала љубов на прв поглед на над сто и педесет политички, стопански и научни делегации и

Allegro restaurant

Туристичка бр. 54 Охрид Turisticka 54 Ohrid

251 132

Dalga

fish restaurant

Еден од најстарите ресторани во градот, познат по највкусната охридска пастрмка, рибните специјалитети воопшто и старата македонска кујна.

389 46

Dalga рибен ресторан

Охридскиот угостителско-туристички бисер датира од мај 1994 година, спокојно расположен под езерските далги, привлечно место во кое посетителот добива с . Репрезентативноста на локацијата, амбиентот и љубезноста се препознатливи атрибути поради кои Далга е нешто посебно, а особено привлекува со звуците на реномираниот оркестар Лихнидос и гурманските специјалитети. Далга им станала љубов на прв поглед на над сто и педесет политички, стопански и научни делегации и омилено место на плејада значајни имиња од македонската естрада, спорт, политика и бизнис.

Ресторанот нуди готвени домашни јадења, чорби и скара по најевтини цени во градот. Ресторанот нуди готвени домашни јадења, чорби и скара по најевтини цени во градот.


ресторан

Antik o

Охрид

restaurant

Antiko Ohrid 075 397 9 08

БА

Ресторанот е сместен во прекрасна природа на самиот брег на Охридското Езеро, во монденското место. Се наоѓа на 18 километри од Охрид на патот кон Св. Наум. Работи од 1995 година. Капацитетот на ресторанот е околу 60 места на терасата и 30-40 места во внатрешниот дел. Менито е составено од повеќе видови риба приготвена на различни начини. Специјалитет на ресторанот е пастрмка на жар.

Р

RIBAR

Еден од најстарите приватни ресторани во Охрид, сместен на почетокот на Долна Порта на Самуиловата тврдина, во куќа стара 300 години со изобилство од ретки староградски елементи на фасадата и во внатрешноста. Нуди разновиден асортиман на јадења, почнувајќи од домашни македонски традиционални јадења и риби до интернационални специјалитети. Во вечерните часови свири акустична староградска музика, како надополнување на амбиентот. Цените се пристапни за сечиј џеб.

РИ

Еден од најстарите приватни ресторани во Охрид, сместен на почетокот на Долна Порта на Самуиловата тврдина, во куќа стара 300 години со изобилство од ретки староградски елементи на фасадата и во внатрешноста. Нуди разновиден асортиман на јадења, почнувајќи од домашни македонски традиционални јадења и риби до интернационални специјалитети. Во вечерните часови свири акустична староградска музика, како надополнување на амбиентот. Цените се пристапни за сечиј џеб.

R E S TA U R A N T Ресторанот е сместен во прекрасна природа на самиот брег на Охридското Езеро, во монденското место. Се наоѓа на 18 километри од Охрид на патот кон Св. Наум. Работи од 1995 година. Капацитетот на ресторанот е околу 60 места на терасата и 30-40 места во внатрешниот дел. Менито е составено од повеќе видови риба приготвена на различни начини. Специјалитет на ресторанот е пастрмка на жар.

с. Трпејца Охрид

village Trpejca Ohrid

ресторан

ПЛОШТАД СТАР ЧИНАР

7-ми Ноември бр. 1, Охрид

Се наоѓа во центарот на градот, во најубавата природна ладовина на самиот плоштад. Една од најубавите охридски тераси нуди прекрасен одмор и услуга за секој посетител. Ресторанот изобилува со разновидно мени: месо на скара, македонско јадење и утрински чорби. Капацитетот е 300 гости, од кои 100 места внатре и до 250 места надвор. Ресторанот е наменет и сите настани: родендени, крштевки, па дури и мали свадби.

Се наоѓа во центарот на градот, во најубавата природна ладовина на самиот плоштад. Една од најубавите охридски тераси нуди прекрасен одмор и услуга за секој посетител. Ресторанот изобилува со разновидно мени: месо на скара, македонско јадење и утрински чорби. Капацитетот е 300 гости, од кои 100 места внатре и до 250 места надвор. Ресторанот е наменет и сите настани: родендени, крштевки, па дури и мали свадби.

46

26

0

89

0

OLD CHINAR

9

7-ми Ноември бр. 1, Охрид

Се наоѓа во центарот во градот, RESTAURANT на плоштадот кај Стариот SQUARE Чинар. Работи 20 години. Во ресторанот се подготвуваат национални јадења, повеќе видови скара, како и домашни макала и пити. Специјалитет на ресторанот е тава Стар Чинар. Капацитетот е 30 места внатре и 30 места надвор. 38

Се наоѓа во центарот во градот, на плоштадот кај Стариот Чинар. Работи 20 години. Во ресторанот се подготвуваат национални јадења, повеќе видови скара, како и домашни макала и пити. Специјалитет на ресторанот е тава Стар Чинар. Капацитетот е 30 места внатре и 30 места надвор.

389 70

587 779

389 71 211 144 389 70 249 472

РЕСТОРАН

RESTAURANT

BADBAD

Македонски просветители бб, ОХРИД Makedonski prosvetiteli NN, OHRID


PIZZERIA

LEONARDO Место каде може да ги пробате најдобрите пици во градот. Цар Самуил бр. 33 Охрид

389 46 260 359

restaurant

Orfej

Место каде може да ги пробате најдобрите пици во градот. Цар Самуил бр. 33 Охрид

ГАЛИЧИЦА Националниот парк ГАЛИЧИЦА зафаќа површина од 25 000 ha. Најниската точка е нивото на Охридското Езеро (695 метри надморска височина) и нивото на Преспанското Езеро (850), а највисоката е врвот Магаро (2.255). Растителниот свет во Паркот е исклучително богат и единствен. Досега се евидентирани преку илјада растителни видови. Lynx lynx martinoi (балкански рис) е автохтон вид, кој во Македонија е застапен со околу 30-35 единки. ГАЛИЧИЦА на посетителите им нуди бројни рекреативни и туристички содржини. Оние кои сакаат да се рекреираат и уживаат во природа ги користат обележаните пешачки, велосипедски и планинарски патеки. Голем број посетители се одлучуваат за еднодневен излет во месноста Корита, која се наоѓа долж регионалниот пат Охрид-Трпејца-Царина-Ресен над селото Трпејца. ГАЛИЧИЦА е популарна дестинација и за параглајдеристите.

Ресторанот постои од 1 август 2005 година и вкупниот капацитет е 120 гости. Се подготвуваат различни видови скара, најразлични готвени јадења, салати, чорби. Специјалитет на куќата е плескавица Орфеј.

389 46 389 75

NATIONAL PARK

GALICHICA Galicica National Park encloses area of 25 000 ha. Lowest elevation in the park is Lake Ohrid (695m above sea level), next Lake Prespa (850m a.s.l.), and the highest point is the summit Magaro (2255m a.s.l.). There is exceptionally rich and unique plants world in the National Park. Up to date, there are over a thousand registered plant species in GNP. Galicica National Park offers number of leisure activities for the park visitors. We recommend to all visitors who want to enjoy the nature in the park, to use the marked walking, mauntain and climbing trails. The locality „Korita”, situated alongside the regional road Ohrid-TrpejcaCarina-Resen, on the western slopes of the mountain, above the village of Trpejca, attracts large number of one day visitors. Galicica Nationa Park is quite popular destination for paragliding enthusiasts.

ул. Галичица бб Galichica NN t/f: 389 46 261 473 galicica@galicica.org.mk

Ресторанот постои од 1 август 2005 година и вкупниот капацитет е 120 гости. Се подготвуваат различни видови скара, најразлични готвени јадења, салати, чорби. Специјалитет на куќата е плескавица Орфеј.

250 005 463 446

Изграден е во 2007 година од семејство по потекло од Црна Гора, од каде и доаѓа името на хотелот. Лоциран е во близина на центарот на градот, баровите, ноќните клубови, рестораните, но далеку од вревата, во тивка средина за релаксација и одмор. Сите соби се опремени со кабловска телевизија, wireless интернет врска, купатило со туш-кабина и балкон. Во ресторанот може да се проба македонската кујна, но и специјалитетите на куќата - жабји батаци и тава ла Монтенегро.

hotelmontenegro.mk

389 46 780 330 38972 206 456 fax: 389 46 789 320 info@hotelmontenegro.mk

Димче Ковачевски бр. 20, СТРУГА Dimche kovachevski 20, STRUGA

НАЦИОНАЛЕН ПАРК

Партизански одреди бр. 30 Охрид Partizanski odredi 30 Ohrid

Изграден е во 2007 година од семејство по потекло од Црна Гора, од каде и доаѓа името на хотелот. Лоциран е во близина на центарот на градот, баровите, ноќните клубови, рестораните, но далеку од вревата, во тивка средина за релаксација и одмор. Сите соби се опремени со кабловска телевизија, wireless интернет врска, купатило со туш-кабина и балкон. Во ресторанот може да се проба македонската кујна, но и специјалитетите на куќата - жабји батаци и тава ла Монтенегро.


hotel

Beograd Во далечната 1989 година, во склоп на државната компанија АД Инекс Дрим , се јавува хотелот Београд. Изграден е во стилот на старата македонска архитектура, а автентичниот внатрешен амбиент ја дополнува сликата за македонската култура.

кеј Борис Кидрич бр. 51 СТРУГА Key Boris Kidrich No. 51 STRUGA +389 46 785 800 +389 46 780 460 hdim@t-home.mk contact@drim.com.mk Крај брегот на Охридското Езеро, од 1977 година работи хотелот Дрим, носител на модерниот светски туризам.

DRIM hotel

Крај брегот на Охридското Езеро, од 1977 година работи хотелот Дрим, носител на модерниот светски туризам.

Во секоја од 196-те комплетно реновирани соби се отсликува традицијата и комфорот на македонската гостопримливост.

Во секоја од 196-те комплетно реновирани соби се отсликува традицијата и комфорот на македонската гостопримливост.

Во сите соби се опфатени услугите и задоволствата кои се очекуваат од хотел со 4 ѕвезди.

Во сите соби се опфатени услугите и задоволствата кои се очекуваат од хотел со 4 ѕвезди.

Во далечната 1989 година, во склоп на државната компанија АД Инекс Дрим , се јавува хотелот Београд. Изграден е во стилот на старата македонска архитектура, а автентичниот внатрешен амбиент ја дополнува сликата за македонската култура. ул. Маршал Тито бб СТРУГА Marshal Tito NN STRUGA +389 46 781 342 +389 46 782 126 hotelbeograd@t-home.mk


Лоциран на самиот брег на Охридското Езеро во Струга, опкружен со прекрасно уреден парк богат со ретки дрвја. Располага со 15 трикреветни соби, 15 двокреветни и 3 апартмани, сите опремени со кабелска телевизија, безжичен интернет, телефон, бања и тераси со поглед кон езерото. Во рамките на хотелот има и прекрасна летна тераса покрај езерото, приватна плажа, сопствен паркинг и терен за спортски активности. Хотелот располага со модерно опремен климатизиран ресторан со 130 седишта и може да одговори на сите високи стандарди за спортски собири, семинари, конгреси и конференции, за кои има голема конференциска сала со 60 седишта и помала со 25 седишта, опремени со најнова технологија. Сите услуги во хотелот се на база на ноќевање со појадок или пансион. Појадокот се организиран на бифе-маса (самопослужување), а ручекот и вечерата во договор со групата.

Solferino h o t e l

389 46

S t r u g a

781 733

Лоциран на самиот брег на Охридското Езеро во Струга, опкружен со прекрасно уреден парк богат со ретки дрвја. Располага со 15 трикреветни соби, 15 двокреветни и 3 апартмани, сите опремени со кабелска телевизија, безжичен интернет, телефон, бања и тераси со поглед кон езерото. Во рамките на хотелот има и прекрасна летна тераса покрај езерото, приватна плажа, сопствен паркинг и терен за спортски активности. Хотелот располага со модерно опремен климатизиран ресторан со 130 седишта и може да одговори на сите високи стандарди за спортски собири, семинари, конгреси и конференции, за кои има голема конференциска сала со 60 седишта и помала со 25 седишта, опремени со најнова технологија. Сите услуги во хотелот се на база на ноќевање со појадок или пансион. Појадокот се организиран на бифе-маса (самопослужување), а ручекот и вечерата во договор со групата.

Димитар Влахов бр. 2, СТРУГА Димитар Влахов бр. 2, СТРУГА

389 46 786 242 389 70 603 705

RIA

Angela

мотел-ресторан

Razme RAZME motel-restaraunt

Струга Struga

PIZZE

Се наоѓа на кејот на реката Дрим и работи од 2002 година. Се приготвуваат пици, пастрамајлии, специјалитети со сирење, топено сирење под капак со јајца и печурки, печено телешко, печено пилешко и печени ребра во фурна со печурки и павлака, суфлаки на скара со пилешко и свинско месо. Специјалитет на пицеријата е пица Ангела. Капацитетот е 40 места внатре и 70 места на летната бавча.

Се наоѓа на кејот на реката Дрим и работи од 2002 година. Се приготвуваат пици, пастрамајлии, специјалитети со сирење, топено сирење под капак со јајца и печурки, печено телешко, печено пилешко и печени ребра во фурна со печурки и павлака, суфлаки на скара со пилешко и свинско месо. Специјалитет на пицеријата е пица Ангела. Капацитетот е 40 места внатре и 70 места на летната бавча.

Лоциран на 100 метри од плажата Бисер, располага со 23 луксузно опремени соби, сопствен паркинг и ресторан со 110 седишта, во кој може да се вкусат најдобрите рибни специјалитети на Охридско-струшката ривиера: најдобрата рибја чорба, плескавица од икра, клен, крап, млечки и многу други рибни специјалитети.

389 70 453 024 389 70 501 587

Лоциран на 100 метри од плажата Бисер, располага со 23 луксузно опремени соби, сопствен паркинг и ресторан со 110 седишта, во кој може да се вкусат најдобрите рибни специјалитети на Охридско-струшката ривиера: најдобрата рибја чорба, плескавица од икра, клен, крап, млечки и многу други рибни специјалитети.


Лоциран e на само 500 метри од центарот на Струга, на патот за селото Радожда. Прекрасниот рустичен амбиент и старите домашни специјалитети ќе ги задоволат Вашите очекувања на задоволство и префинет вкус. Во ресторанот има и базен со свежа риба, која во истиот момент љубезните домаќини ќе ја подготват и сервираат по сечиј вкус. Ресторанот располага со летна тераса со капацитет од 350 гости и затворен дел за 200 гости. Околу ресторанот, на располагање е и прекрасниот двор, кој во летните денови пружа одличен амбиент за одмор и релаксација.

Konak ресторан

www.konak.c

om.mk

Лоциран e на само 500 метри од центарот на Струга, на патот за селото Радожда. Прекрасниот рустичен амбиент и старите restaurant домашни специјалитети ќе ги задоволат Вашите очекувања на задоволство и префинет вкус. Во ресторанот има и базен со свежа риба, која во истиот момент љубезните домаќини ќе ја подготват и сервираат по сечиј вкус. Ресторанот располага со летна тераса со В. Малески бб , СТРУГА капацитет од 350 гости и затворен дел за 200 V. Maleski NN гости. Околу ресторанот, на располагање е и , STRUGA прекрасниот двор, кој во летните денови пружа

Konak

tel 389 46 782 291 389 70 702 513 fax 389 46 788 200 e-mail konak-2@live.com

389 46 782 646

Се наоѓа покрај брегот на реката Дрим и работи од 1990 година. Се подготвуваат повеќе видови месо на скара, риба на скара, телешка и шкембе чорба, како и други традиционалн и јадења. Специјалитет на ресторанот е Таџ-махал тава за четири лица. Капацитетот е 100 места во внатрешниот и 10 места во надворешниот дел, од кои 40 места се на самиот брег на реката Дрим.

Се наоѓа покрај брегот на реката Дрим и работи од 1990 година. Се подготвуваат повеќе видови месо на скара, риба на скара, телешка и шкембе чорба, како и други традиционалн и јадења. Специјалитет на ресторанот е Таџ-махал тава за четири лица. Капацитетот е 100 места во внатрешниот и 10 места во надворешниот дел, од кои 40 места се на самиот брег на реката Дрим.

Кеј Борис Кидрич бр. 31, СТРУГА

Quay Boris Kidrich 31, STRUGA

празен простор 1/4


Во Македонија одгледувањето на винова лоза и производство на вино е милениумска традиција. Најпрестижен вински регион е Тиквешијата. На падините на Тиквешката долина се наоѓа семејната Винарија Сарафов, чиј основач е Никола Сарафов, кој во 1999 година основа винарскоракиџиска работилница.

Резултат на квалитетното произведено вино е природниот процес на преработка во текот на ферментацијата на ширата. Виното добиено на вистински традиционален начин во себе носи многу љубов и внимание, вложени во текот на правењето и созревањето на виното.

Традицијата, квалитетот и макотрпната работа направија пресврт во оваа работилница во 2005 година, која во 2008 година отвори својата винотека во Струга.

Во Македонија одгледувањето на винова лоза и производство на вино е милениумска традиција. Најпрестижен вински регион е Тиквешијата. Продажен салон ул. Петар Петровски 13, СТРУГА Во салонот можат да се купат сите видови вина кои ги произведува Винарија Сарафов, како и алкохолни пијалаци

071 366 951 vinerysarafov@hotmail.com Продажен салон ул. Петар Петровски 13, СТРУГА Во салонот можат да се купат сите видови вина кои ги произведува Винарија Сарафов, како и алкохолни пијалаци

На падините на Тиквешката долина се наоѓа семејната Винарија Сарафов, чиј основач е Никола Сарафов, кој во 1999 година основа винарскоракиџиска работилница.

Резултат на квалитетното произведено вино е природниот процес на преработка во текот на ферментацијата на ширата. Виното добиено на вистински традиционален начин во себе носи многу љубов и внимание, вложени во текот на правењето и созревањето на виното.

Традицијата, квалитетот и макотрпната работа направија пресврт во оваа работилница во 2005 година, која во 2008 година отвори својата винотека во Струга.

w w w. w i n e r y s a r a f o v. m k


15-ти Корпус бр. 44 Струга

празен простор 1/4

15 Korpus 44 Struga

W h i s ke y b a r

празен простор 1/4

TULLAMORE DEW 1 5 - т и Ко р п у с б р . 4 4 , С т ру г а 1 5 - т и Ко р п у с б р . 4 4 , С т ру г а

389 76

427 205


Villa

Радожда Radozda Вила Радожда е нов модерен и атрактивен пансион на брегот на Охридското Езеро, конструиран и дизајниран во нов стил, со цел да се задоволат сите современи стандарди и желби на туристите. Вилата располага со 13 соби, од кои девет се трикреветни и две двокреветни, како и два апартмана и сопствен паркинг. Секоја соба е опремена со ТВ приемник, интернет, мини-бар, тоалет, фен и тераса со поглед на Охридското Езеро.

Вила Радожда е нов модерен и атрактивен пансион на брегот на Охридското Езеро, конструиран и дизајниран во нов стил, со цел да се задоволат сите современи стандарди и желби на туристите. Вилата располага со 13 соби, од кои девет се трикреветни и две двокреветни, како и два апартмана и сопствен паркинг. Секоја соба е опремена со ТВ приемник, интернет, мини-бар, тоалет, фен и тераса со поглед на Охридското Езеро.

389 71 764 013 389 46 787 103

ресторан

Езерски рај с. Радожда СТРУГА 389 46 787 193 389 75 977 442 Се наоѓа на брегот на прекрасното Охридско Езеро. Работи од 1990 година. Покрај ресторанот, има и сместувачки капацитет од 30 легла. Се подготвуваат разновидни специјалитети на скара, како и риба, a специјалитет на ресторанот е риба во тава под сач. Располага со 80 места во внатрешниот дел и 150 места на терасата.

Се наоѓа на брегот на прекрасното Охридско Езеро. Работи од 1990 година. Покрај ресторанот, има и сместувачки капацитет од 30 легла. Се подготвуваат разновидни специјалитети на скара, како и риба, a специјалитет на ресторанот е риба во тава под сач. Располага со 80 места во внатрешниот дел и 150 места на

restaurant

Ezerski raj village Radozda STRUGA

ресторан

Aleksandrija с. Радожда, Струга

Ресторанот се наоѓа на самиот брег на Охридското Езеро. Во хармонична атмосфера, од страна на љубезните домаќини секогаш ќе бидете пречекани со традиционални специјалитети од риба приготвени од врвни мајстори. Ресторанот нуди рибина чорба, пастрмка, тресена пастрмка, полнета пастрмка, крап, а како специјалитети на ресторанот се познати крап под сач, пастрмка во овошје, како и надалеку познатиот кашалник и пита со праз. Ресторанот располага со капацитет од 40 седишта и летна тераса со 90 седишта.

restaurant

Aleksandrija v. Radozda, Struga

389 46 787 017 389 70 362 370 389 70 212 613

Вила

Ресторанот се наоѓа на самиот брег на Охридското Езеро. Во хармонична атмосфера, од страна на љубезните домаќини секогаш ќе бидете пречекани со традиционални специјалитети од риба приготвени од врвни мајстори. Ресторанот нуди рибина чорба, пастрмка, тресена пастрмка, полнета пастрмка, крап, а како специјалитети на ресторанот се познати крап под сач, пастрмка во овошје, како и надалеку познатиот кашалник и пита со праз. Ресторанот располага со капацитет од 40 седишта и летна тераса со 90 седишта.

Се наоѓа на самиот брег на Охридското Езеро со прекрасна летна тераса. Работи 31 година. Се приготвува пржена риба и риба на скара, како и рибја чорба за утринските часови и други рибни специјалитети. Специјалитет на ресторанот е јагула во тава.

ан рибен рестор nt ra au st re fish

Се наоѓа на самиот брег на Охридското Езеро со прекрасна летна тераса. Работи 31 година. Се приготвува пржена риба и риба на скара, како и рибја чорба за утринските часови и други рибни специјалитети. Специјалитет на

1

с. Радожда, Струга v. Radozda, Struga

6

94

38

7 78

02


ВЕВЧАНИ, Македонија

VEVCHANI, Macedonia

Вилата од Алула е нов објект со интересна архитектура, кој се наоѓа во центарот на Вевчани. Ги нуди сите хотелски услуги за пријатен одмор - од луксузно сместување, убава храна и пијалаци во ресторанот до организирани посети на познати локации и планински врвови. Се наоѓа 25 километри северозападно од Охрид и 15 километри од Охридскиот аеродром.

Вилата од Алула е нов објект со интересна архитектура, кој се наоѓа во центарот на Вевчани. Ги нуди сите хотелски услуги за пријатен одмор - од луксузно сместување, убава храна и пијалаци во ресторанот до организирани посети на познати локации и планински врвови. Се наоѓа 25 километри северозападно од Охрид и 15 километри од Охридскиот аеродром.

Вилата располага со осум двокреветни (трокреветни) соби луксузно уредени соби опремени со мини-бар, кабелска телевизија, телефон, интернет и со посебно купатило. Вилата претставува неверојатен спој на традиционалното и модерното, со доминантен и импресивен поглед на поблиската и подалечната околина.

Вилата располага со осум двокреветни (трокреветни) соби луксузно уредени соби опремени со мини-бар, кабелска телевизија, телефон, интернет и со посебно купатило. Вилата претставува неверојатен спој на традиционалното и модерното, со доминантен и импресивен поглед на поблиската и подалечната околина.

tel/fax: +389 46 798 180 +389 76 205 205 contact@villa-alula.com

villa-alula.com


РЕСЕН

Mite Bogoevski NN

RESEN

389 70

551 035 389 47

Се наоѓа на магистралниот пат Битола - Ресен Албанија, во срцето на Преспанската Котлина, опкружен со националните паркови Пелистер и Галичица. Капацитетот на ресторанот е три сали и 420 седишта, погоден за сите веселби. Нуди одлична национална кујна за сите вкусови. Располага со две двокреветни, две трикреветни соби и два апартмани, секоја со кабловска телевизија, интернет и купатило.

hotel

ROYAL L

500 140 meri_mt@yahoo.com

Мите Богоевски бб

Се наоѓа во спортската сала во Ресен и работи од 2004 година. По порачка, се приготвуваат сите национални специјалитети: ѓомлезе, ресенски питулици, кукумише-пита со сирење и спанаќ, зелник, пита со праз, млечник со губи кисело млеко и јајца. Специјалитет е свинско и пилешко филе. Располага со 130 места, од кои 90 во внатрешниот дел и 40 места во летната бавча.

047 488 070 232

Vito ресторан

543 229

Се наоѓа во спортската сала во Ресен и работи од 2004 година. По порачка, се приготвуваат сите национални специјалитети: ѓомлезе, ресенски питулици, кукумише-пита со сирење и спанаќ, зелник, пита со праз, млечник со губи кисело млеко и јајца. Специјалитет е свинско и пилешко филе. Располага со 130 места, од кои 90 во внатрешниот дел и 40 места во летната бавча.

Се наоѓа на магистралниот пат Битола Ресен Албанија, во срцето на Преспанската Котлина, опкружен со националните паркови Пелистер и Галичица. Капацитетот на ресторанот е три сали и 420 седишта, погоден за сите веселби. Нуди одлична национална кујна за сите вкусови. Располага со две двокреветни, две трикреветни соби и два апартмани, секоја со кабловска телевизија, интернет и купатило.

Коста Лалаковски

с. Царев Двор, Ресен Kosta Lalakovski

v. Carev Dvor, Resen

р е с т о р а н 389 75

Се наоѓа на влезот од Битола накај Ресен. Во ресторанот се приготвуваат разновидни јадења: месо на скара, чорби, риба на скара (крап, белвица, калифорниска пастрмка, циронки).Специ јалитет на ресторанот е ѓердан-тава. Располага со капацитет од 110 столчиња во внатрешниот дел и 30 места во летната бавча.

р е с т о р а н

\ERDAN

r e s t a u r a n t

Корчуланска бб Korculanska NN

Ресен

Resen

GjERDAN

Се наоѓа на влезот од Битола накај Ресен. Во ресторанот се приготвуваат разновидни јадења: месо на скара, чорби, риба на скара (крап, белвица, калифорниска пастрмка, циронки).Специј алитет на ресторанот е ѓердан-тава. Располага со капацитет од 110 столчиња во внатрешниот дел и 30 места во летната бавча.

928 964

Mali raj с. Стење, Ресен

Се наоѓа во непосредна близина на туристичката населба Отешево, во селото Стење. Располага со одлична скара и повеќе видови риба на скара.

r e s t a u r a n t

Mali raj v. Stenje, Resen

Се наоѓа во непосредна близина на туристичката населба Отешево, во селото Стење. Располага со одлична скара и повеќе видови риба на скара.

Се наоѓа во непосредна близина на туристичката населба Отешево на Преспанското Езеро. Собите се опремени во модерен стил и ентериер, со поглед кон езерото и прекрасната природа.

389 47 525 559 389 70 732 532

Riva Стење, Stenje,

Ресен

Resen

Се наоѓа во непосредна близина на туристичката населба Отешево на Преспанското Езеро. Собите се опремени во модерен стил и ентериер, со поглед кон езерото и прекрасната природа. 047 047 071 075 071

484 452 333 421 333

165 598 157 145 311


Café bar

restaurant Се наоѓа во туристичката населба Претор, на самата плажа на Преспанското Езеро. Се приготвуваат сите видови месо на скара и повеќе видови специјалитети со риба. Покрај секојдневни посети на туристи, се организираат и групни прослави и веселби.

21

01

9 38

7

0 57

KITIM

GALAXY

Се наоѓа во туристичката населба Претор, на самата плажа на Преспанското Езеро. Се приготвуваат сите видови месо на скара и повеќе видови специјалитети со риба. Покрај секојдневни посети на туристи, се организираат и групни прослави и веселби.

Градски плоштад

Ресен City Square

Resen

Претор, Ресен Pretor, Resen

Се наоѓа во туристичката населба Претор, на самата плажа. Нуди повеќе видови пици и месо на скара. Се наоѓа во туристичката населба Претор, на самата плажа. Нуди повеќе видови пици и месо на скара.

389 70 237 169

Претор, Ресен Pretor, Resen

ПРАЗНО МЕСТО 1/8

Кавалино Ресен нема текст и контакт-податоци


ЛИСТА НА ОБЈЕКТИ Министерство за економија


ЛИСТА НА ОБЈЕКТИ Министерство за економија


НОВ РЕГИОН лева страна на која почнува следниот регион

Ohridsko-prespanski - REKLAMI 7 (10.11.2011)  

Macedonia, tourism

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you