Page 1


-Vendnodhje shume e favorshme ne qytet


Arritshmeria shume e mire


Nje zone pak e zene me ndertime


• • •

Diellezimi shume I mire Zone e pasur me gjelberim dhe hapesira ujore Probleme te zgjidhshme me zhurmat dhe disi ererat


Madhesia e sheshit e kenaqshme


1. 2. 3.

Rritje e numrit te xhamive para Luftes se I Boterore Pakesim I tyre deri ne zhdukje gjate komunizmit Ringritje e xhamive shume e vogel pas viteve ‘90


Vendndodhja: Rruga e Elbasanit (përbri Kuvendit të Shqipërisë), JugLindje. Mesi i shek. XIX Një nga vendet më karakteristike të shek. XIX është edhe rregullimi i Namazgjasë nga Ahmet Bej Toptani, i biri i Abdurrahman Toptanit. Nmazjaja gjendet sot e kufizuar me rrugën e Elbasanit, rrugës së Kuvendit të Shqipërisë, bulevardit Zhan d'Ark dhe Shtëpisë së Oficerëve. Ky shesh i gjelbëruar u rrethua me mure guri dhe me selvi karakteristike, ku disa prej tyre kanë mbijetuar edhe sot. Ky vend iu përkushtua faljeve të dy bajrameve, të Ramazanit dhe të Kurbanit, gjithashtu u përdor edhe për mbledhje të ndryshme të qytetarëve Tiranas; edhe në vitin 1946 aty është falur namazi i Bajramit. Tradita e faljes së bajrameve në sheshin e Namazgjasë u rikthye passhumë vjetësh ndërprerjeje në vitin 1993, por për pak kohë. Po në këtë vit u vu guri themelues i një xhamie të re me përmasa të mëdha, ashtu siç i takon Tiranës. Xhamia ende nuk është ndërtuar, ndërsa tradita e faljes kaloi nga sheshi i Nmazgjasë, i cili nuk le shumë vend për besimtarët nga pemët e shumta të mbjella, në sheshin Skënderbej, në krahtë xhamisë së Et'hem Beut për herë të parë më 2003.


Perdorimi I elementeve mistike si: Ajri, uji dhe drita

Ndarja gjinore ne objekt

Arritja ne nje mendim te perbashket

Orientimi I Objektit

Ruajtja e hapesirave te gjelberuara


Prerja e arte dhe vargu I Fibonaccit si perfaqesues te projektimit hyjnor dhe e harmonise vizuale

Trendafili I bardhe si simbol I: Pastertise Pafajesise Shpirterores

Perdorimi I elementeve ujore dhe trasimi I orientimit

Dizajne floreale dhe perdorim I nje te tilli te thjeshtuar

Koncepti per jeten


Ruajtja e imazhit, ndarja ne tre nivele, orientimi

Nderthurja e elementeve te konceptit ne plan


Vazhdimi I hapesires publike ne objekt


Kapriata si elem perforcues ne drejtimin gjatesore

Konstruksion ‘amfib’ me kombinime elementesh mbajtes

Aksonometri pjesore e konstruksionit

Solete me trare metalike


Materialet e Fasadës Për veshjen e petaleve në pjesën e jashtme kam zgjedhur një material të ri, i përdorur në objekte me strukturë të ngjashme, Glass reinforced fiber plastic (GRFP), që është një material shumë rezistent ndaj kushteve atmosferike dhe industriale, po ashtu merr lehtësisht në prodhim formën e nevojshme për objektin, është relativisht i lehtë në prodhim dhe montim, realizon pritshmeritë më të mëdha estetike. Xhami structural me tre shtresa, i mbajtur nga një strukturë e mirë metalike me formë të motiveve Islame për të rritur lidhshmërinë e njerëzve me objektin. Veshja e brendëshme është me një material të ri gipsi i cili përkulet në dy drejtime, për të shtuar qëndrueshmërinë vendosen dy shtresa te tilla. Deri në lartesinë 1 metër nga dyshemeja vishet me dru te bardhe, per mbeshtetjen e besimtarëve gjatë clodhjes apo dëgjimit te ligjeratës. Pjesa e podiumit shtrohet me pllaka prej betoni. Hapësirat ndërmjet janë me xham dyshemeje me rezistencë të madhe si ndaj gërvishtjes ashtu edhe ndaj goditjeve. Ne katin e ambjenteve plotësuese sic janë klasat, zyrat dhe biblioteka është më të njëjtin xham, por që ka dy nivele transparence.


Kompleks Fetar ne Tirane - XHAMIA E RE  

The White Rose - Trendafili i Bardhe New Mosque of Tirana - Xhamia e Re e Tiranes (Namazgjaja)

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you