Page 1

Naturkatastrofer Nicolai Nielsen Mads Skov Emil Marcussen og Lucas Konrad

1


Naturkatastrofer Nicolai Nielsen Mads Skov Emil Marcussen og Lucas Konrad

2


Indhold

Tsunamier

4

Vulkan udbrud

7

JordskĂŚlv

5

De farligste tsunamier

8

Tornado

6

Vil du vide mere?

9

3


Tsunami

Tsunamier er meget farlige men det er heldigt at der ikke kan komme tsunamier i Danmark. Tsunamier kommer meget tit i Sri Lanka, Sumatra, Thailand, Japan, Afrika, og Indien. Richterskalaen er et system til at måle et jordskælvs styrke eller voldsomhed. Jo højere værdi på skalaen, jo kraftigere er jordskælvet. Det hidtil kraftigste skælv har målt lige under 9 på skalaen, men skalaen er ’åben’, hvilket vil sige, at der ikke er fastlagt største og mindste mål. Der skal normalt et jordskælv på over 7,5 til at frembringe en ødelæggende tsunami. Det sted, der blev af de højeste bølger, lå på den lillebitte ø Okushiri, hvor en lille, v-formet dal åbnede sig ud mod havet. Da tsunamien brus den snævre dal, blev vandet presset sammen og opad. Bølgen, der ramte bunden af dalen, var 32 m over normalt havniveau, det Samme som højden på en otteetagers husblok. Hvis vandet trækker væk fra kysten skal du få så mange i sikkerhed du kan nå eller er i sandsynligvis døde.

4


Jordskælv Jordskæl kan dræbe mange mennesker. Jordskæl bliver dannet af jorden når orden bliver røstet så kommer jordskæl. der er 3 slags jordskæl. Den heder primærbølger den anden heder sekundærbølger og den sidste heder overfladebølger. For at kunne forstå, hvordan et jordskælv opstår, må man vide, hvordan vores planet er opbygget. Jorden består af tre hoveddele. Kernen er på størrelse med planeten Mars og har en temperatur på 6.200 C, så den er varmer end solens overflade! Den ydre del af kernen er flydende – den indre fast. Rundt om kernen ligger kappen, der er et tykt lag meget tyktflydende klippe, der dog er mere flydende tæt ved overfladen. Rundt om kappen flyder jordens tynde skorpe. Denne skorpe består af et antal flade plader, der kaldes de tektoniske plader. Disse gigantiske plader bliver langsomt ført rundt strømme nede i kappen.

5


Tornado Tornadoer kommer aldrig i Danmark det er heldigt fordi de er meget farlige, men USA er ikke heldige der kommer mange tornadoer jordskælv tsunamier. En tornado kan rive et hus i små stykker, der er mange der er hjem løse på grund af en tornado der har ramt en by. Det værste tilfælde af tornadoer i USA fandt sted den 3. april 1974. Denne dag er blevet kendt som ”Skrækkelige torsdag”. Et uhørt antal af 148 tornadoer ramte tolv stater, fra Michigan til Alabama. Mindst 300 mennesker døde og over 5.000 blev såret. En tornado ramte tre stater Missouri, Illinois og Indiana i USA med hastighed på over 80 km/t den 18. marts 1925. den slog 695 mennesker ihjel, og det er den mest ødelæggende tornado, man kender. Skypumper er også lidt farlige men de kommer heller ikke i Danmark bortset for Bornholm har der været en skypumpe men der døde nok ingen.

6


Vulkan udbrud Vulkan udbrud er livsfarligt godt vi ikke har nogen vulkaner i Danmark. Vidste ingen i byen Pompeji, at Vesuv ville gå i udbrud i år 79? Jordskælv og rumlen fra vulkanen var tegn på, at den snart ville gå i udbrud. Men folk i Pompeji havde oplevet det mange gange før. Og det var over 800 år siden, at vulkanen sidst var i udbrud. Så folk tog ikke tegnene alvorligt. Der stod en stor sky af aske og pimp – sten op af vulkanen, og magma strømmede også ud af den. Pimp – sten er sten af størknet. Magma er smeltet sten masse fra jordens indre. Vinden blæste den vulkanske sky ind over Pompeji. Her regnede det med aske og pimpsten i 19 timer. Bagefter væltede aske, giftig gas, pimpsten og klippeblokke ned over byen. Mennesker og dyr døde af bølgen af aske og giftig gas. Sådan en bølge kan bevæge sig med over 1.000 km/t. En bil kan køre 200 km/t, når den er hurtigst.

7


De farligste tsunamier Den 12. juli 1993 kl. 22.17 indtraf et undersøisk jordskælv i Det Japanske Hav, som målte 7,8 på Richterskalaen. Epicentret (udgangspunktet) lå 15-30 km vest for de japanske øer Okushiri og Hokkaido. Rystelserne i havbunden satte enorme vandmasser i bevægelse og affødte en tsunami, som rasede mod land med den dobbelte fart af Japans højhastighedstog. Få minutter efter opslugte bølgerne Okushiris kyst og den centrale vestlige på Hokkaido. Det var en af de største og mest ødelæggende tsunamier i Japans historie

8


Vil du vide mere?

Prøv også andre bøger f.eks Storme, Tsunami, Vulkan i udbrud og Jordskælv. I de bøger kan du få meget at vide. De er spændende, sjove og vigtige fordi man ved jo aldrig om der kommer en naturkatastrofe i Danmark.

9


Man kan lære at en naturkatastrofe kan være farligere end man tror, de ødelægger alt på deres vej. I denne bog kan du lære om de forskellige Naturkatastrofer og om de farligste.

10

Naturkatastrofer  
Naturkatastrofer  

Naturkatastrofer

Advertisement