Page 1

This portfolio contains the design work of

FABIOLA ARROYO RAMÍREZ

Master of Architecture (M.Arch.) Applicant UNIVERSITY OF PUERTO RICO | ARCHITECTURE UNDERGRADUATE PORTFOLIO 2015 SELECTED WORKS 2011-2014


2015 ARCHITECTURE PORTFOLIO FABIOLA ARROYO RAMíREZ

C O N T E N T ARCHITECTURAL PORTFOLIO 2015

| SELECTED WORKS 2011 - 2014


03

Lopez-Guerra Residence

Fall-Winter 2014

Waterfront | Arecibo, PR.

Spring-Summer 2014

Single Family House| Quebradillas, PR.

02

Partition: Miramar Housing Spring-Summer 2014 Mixed Use | San Juan, PR

04

Luminic Object

06

The Banyan Route

08

Fuentes del Valle: H.S.

Fall-Winter 2011

2015

01

Paseo de las Damas

Alvar Aalto Inspired Lamp Analysis

ARCHITECTURE PORTFOLIO

07

Spring-Summer 2013

Veterinary Clinic| Hato Rey, PR.

Botanical Laboratory Fall-Winter 2012

Research Center| Río Piedras, PR

Fall-Winter 2012

Sculptural Staircase| Río Piedras, PR

Spring-Summer 2011

Single Family House| San Juan, PR.

FABIOLA ARROYO RAMÍREZ

05

VHT: Hato Rey


PASEO DE LAS DAMAS Waterfront proposal in the Victor Rojas Plaza

18°28'21.55"N 66°42'42.10"W

The proposal for the new Paseo de las Damas at the end of the Gonzalo Marín st., strived to retain the original look of the old plaza of Victor Rojas which had a connection through a wide staircase that ended in the riverbank. Today, many fisherman enjoy the small space left of the shore after the town inserted vehicle roads. By extending again the staircase into the water and making new pedestrian walkways in the waterfront and open public spaces, it integrates better with the existent plaza and makes for a great ending park for a more walkable city.

FABIOLA ARROYO RAMíREZ

ARCHITECTURE PORTFOLIO

2015

PROJECT TYPE & YEAR ACADEMIC | FALL-WINTER 2014 LOCATION GONZALO MARÍN ST. | ARECIBO, PUERTO RICO INSTRUCTOR[S] EMILIO MARTÍNEZ CIMADEVILLA | MAGDALENA CAMPOS URRUTIA DESIGN F. ARROYO MEDIA AUTOCAD | HAND DRAWING | PHOTOSHOP | ILLUSTRATOR

Traffic redirection Riverbank

01

Ocean front

Area of intervention Fishing area Connection between plazas

[ALL IMAGES ON THIS SPREAD PRODUCED BY F. ARROYO]

SITE PLAN


ATLANTIC OCEAN

B

B

A

FLOOR PLAN PASEO DE LAS DAMAS

2015 ARCHITECTURE PORTFOLIO

Victor Rojas Plaza

Boardwalk Fishing Deck

Riverbank Staircase

A Floor fountain of the plaza Proposal FABIOLA ARROYO RAMÍREZ

The Gonzalo Marín Street is turned into a pedestrian street only that directly connects the towns plaza with the victor rojas plaza in the Paseo de las Damas waterfront. Site: Existing Conditions Ta b e b u i a c h r y s a n t h a

Ta b e b u i a r o s e a

12’-0”

02

86’-4”

339’-3”

SECTION BB VICTOR ROJAS PLAZA


2015 ARCHITECTURE PORTFOLIO FABIOLA ARROYO RAMíREZ 03

[ALL IMAGES ON THIS SPREAD PRODUCED BY F. ARROYO]


PARTITION: MIRAMAR HOUSING Multifamily Housing in San Juan

PROJECT TYPE & YEAR ACADEMIC | SPRING-SUMMER 2014 LOCATION CALLE MONSERRATE | SAN JUAN, PUERTO RICO INSTRUCTOR[S] MIGUEL DEL RÍO | MIGUEL CALZADA DESIGN TEAM F. ARROYO, G. RODRIGUEZ MEDIA SKETCHUP | VRAY | PHOTOSHOP | ILLUSTRATOR | AUTOCAD

18°27'11.9"N 66°04'40.7"W

This housing complex is located in the neighborhood of

entertainment and interaction between the apartments and the

Miramar in San Juan; a dense area of buildings with little to no

street level commercial establishments during the day and a

public spaces like parks or plazas for its many apartment

private area for the residents at night. In addition, the facade

owning residents. The Partition building develops around the

also fosters interaction between people; a systems of open

idea of creating a social environment of interaction for its

and closed balconies with operable windows give movement

residents by dividing the building into two separate complexes

to the facade and create connection between neighbors.

full volume on site

2

division of volume into two separate buildings

3

adjust the height of buildings to context.

4

rooftop terrace. first floor commerce. interior patio entrance

5

residence tower setbacks & balconies

6

lower apartment setbacks & balconies

Condado Lagoon

ARCHITECTURE PORTFOLIO

1

2015

that create an interior garden that serves as an open space for

Cosmopolitan apartment complex

FABIOLA ARROYO RAMÍREZ

residence towers apartment complexes

Site currently empty parking lot Caldera Café coffee shop Don Juan restaurant

04

SITE PLAN

A

SOUTHERN FACADE. DIVISION OF THE BUILDING CREATES AN INTERIOR PATIO & COMMERCIAL ESTABLISHMENTS ON THE 1ST FLOOR


5

4

3

2

1 D

E

5

CCC

6

CCC

7

DDD

C

CBB

CBB

A

B

CAA

CAA

DDD CCC

ROOF TERRACE ON THE 8TH FLOOR OF THE BUILDING TOWER 1 6

4

3

CDD

2

1

3 D

2

CBB

CBB CAA

[3] BEDROOM MODULE A

[3] BEDROOM MODULE B

B

[2] BEDROOM MODULE

A

[1] BEDROOM MODULE

Rooftop terrace

CDD CCC P O N C E

D E

L E Ó N

A

A V E .

Commercial spaces 5

CCC

3

2

1 D

E

4

DDD

6

Parking

7

ARCHITECTURE PORTFOLIO

CAA

M O N S E R R A T E

S T.

4

1

C

2015

E

7

C

C

FABIOLA ARROYO RAMíREZ

CBB

CBB

A

B

CAA

CAA

DDD CCC

C

05

[DIAGRAMS & RENDERS: F. ARROYO | FLOOR PLANS: F.ARROYO, G. RODRIGUEZ]

CROSS SECTION

FLOOR PLANS


2’

M AT E R I A L I T Y A N D D E TA I L S

10” 1’

9’

10” 1’

9’

A

C

1’

1’

Parapet in concrete with gravel layer of protection

B

Double roller curtain fabric

C

Projecting frosted and transparent glass window & white aluminum frame

D

Glass sliding doors system

E

Galvanized metal railings

F

Balcony drip sill

G

Gypsum board ceiling suspended on metal hooks

H

1'x1' Ceramic tile

I

Recessed LED lighting system

B

10”

10”

A

D

J

E

K

Aluminum parasol green roof system with insulation & protection against humidity

F ARCHITECTURE PORTFOLIO

10” 1’

G 12’ 6”

2’6”

H

10” 1’ 1’

I FABIOLA ARROYO RAMÍREZ

13’

J 10”

10’

10”

10’

06 10”

K

10’

10”

[ALL IMAGES ON THIS PAGE PRODUCED BY F. ARROYO]

DETAIL SECTION OF BUILDING 2


2015

A THE HOUSE CAPTURES THE VIEWS BY MIRRORING THE HORIZON

LÓPEZ-GUERRA RESIDENCE

FABIOLA ARROYO RAMíREZ

ARCHITECTURE PORTFOLIO

Family Vacation Home

PROJECT TYPE & YEAR ACADEMIC | SPRING-SUMMER 2014 LOCATION TERRANOVA CLL PANORÁMICA | QUEBRADILLAS, PUERTO RICO INSTRUCTOR[S] MIGUEL DEL RÍO | MIGUEL CALZADA DESIGN F. ARROYO MEDIA RHINO | VRAY | PHOTOSHOP | ILLUSTRATOR | AUTOCAD

18°29'14.0"N 66°55'31.4"W

The Lopez-Guerra residence is a family vacation home of a

practice skateboarding, a workshop/storage space in the

young couple with two children with love for the beach and

house dedicated to working with their sports equipment,

extreme sports. The project strived to please the family’s

capability to see the water from every point of the house, etc.),

desire to make a small house the family and their guests

the design sought to take advantage of the panoramic view

together in an ample space that blurred the lines between

and the northeasterly breeze. The concept focused on creat-

outdoor activities and the indoors. Located atop a lot that

ing a space connected by a water element: an Infinity pool.

ends in a 40 foot (12m) tall sea cliff that predominantly looks

This item aids by cooling the rooms in addition to providing a

East, along with certain specific requirements from the clients

tropical environment of relaxation. The rectangular volumetry

as to what they wanted to see in the design (ie. a small area to

reflects the horizon and allows every room to enjoy the view. A bar shapes the program in order for each room to take advantage of the view

An infinity pool shapes the eastern facade of the house

07

Southern patios and an ample living room connect the house with the exterior ATLANTIC OCEAN

[ALL IMAGES ON THIS SPREAD PRODUCED BY F. ARROYO]

SITE PLAN

Operable doors shade the eastern facade and open the rooms for natural ventilation


B

POND | SKATE POOL PATIO

PATIO

CLOSET

LAUNDRY

CLOSET

CLOSET

CLOSET

A

2015

B4

B4

WORKSHOP | STORAGE KITCHEN

MASTER BEDROOM

BR1

LIVING ROOM

B1

BR2

DINING ROOM

B3

BR3

A

CLOSET

TERRACE

B

A

ARCHITECTURE PORTFOLIO

POOL

FLOOR PLAN

FABIOLA ARROYO RAMÍREZ

LONGITUDINAL SECTION AA

08

THE OPERABLE DOORS MAKE A CONNECTION BETWEEN INTERIOR AND EXTERIOR AND PROVIDES NATURAL VENTILATION


2'-6"

A

1'-6 1/4"

B

3'

GABION 3' X 2'-6" BASKET STONE FILL SIZE RANGES FROM 4" IN DIA. MIN. - 10" DIA. MAX.

3" DIAMETER STEEL COLUMN

GRANULAR SOIL DRAINAGE METAL

2015

POLYESTER FLEECE DRAINAGE EMBANKMENT

Roofing underlay, Waterproofing, insulation and vapor control layers Metal Rafters

E

E

F

DETAIL SECTION

ARCHITECTURE PORTFOLIO

B

C

MOISTURE BARRIER COMPACTED GRAVEL

DRAINAGE PIPE

Corrugated Galvalume roofing sheets 5.58’(ft.) length, with 6.55”(in.) gutter

C D

E

F

REINFORCED CONCRETE FOOOTING

A

Wood plank decking exposed as ceiling Medium slope wooden roof structure | Wooden 1-3/4” frame windows Reinforced concrete roof slabs 1/4” per ft. slope for drainage

G

2’x3’ Gabion wall enclosed patios & wooden pergolas

H

1-3/4” wooden frame sliding doors | 2’ wooden louvers

I

Terrace | Concrete vanishing edge pool | concrete planter

J

1-3/4” wooden frame sliding doors with awning windows

K

Fixed wooden louver brise soleil | Wooden louver sliding doors

G

H

I J

FABIOLA ARROYO RAMíREZ

K

EXPLODED AXONOMETRIC

ROOFING MEMBRANE SEALANT 2'-6"

SHEET METAL PARAPET CAP SLOPED TO DRAIN ROOF SIDE ROUGH PLASTER CONCRETE WALL

1'-6 1/4"

1'-10 1/2"

2’-1/2" WOODEN LOUVERS

3'

4'-7 1/8"

3' X 2'-6" GABION BASKET

09

9'-7 1/8"

STONE FILL SIZE RANGES FROM 4" IN DIA. MIN. - 10" DIA. MAX.

7'-7 3/4"

3" DIAMETER STEEL COLUMN 1-3/4" X 7/8" WOOD FRAME AWNING WINDOWS MESH REINFORCING SPACERS 1000 GAUGE MEMBRANE CONCRETE SUB-SLAB

WOOD SLIDING DOOR FLUSH MOUNTED FLOOR SILL 1" x 2" HARDWOOD FLOORING

15'-4 1/8"

INFINITY EDGE

GRANULAR SOIL

3/8" SCREED AND WATERPROOFING POLISHED CONCRETE SURFACE

DRAINAGE METAL

1/2" GROVE

DRAIN

1'

REINFORCED CONCRETE FOOTING REINFORCED CONCRETE FOUNDATION 7'-6"

POLYESTER FLEECE DRAINAGE EMBANKMENT DRAINAGE PIPE

MOISTURE BARRIER COMPACTED GRAVEL

[ALL IMAGES ON THIS SPREAD PRODUCED BY F. ARROYO]

DETAIL SECTION BB


LUMINIC OBJECT Alvar Aalto Inspired Analysis

PROJECT TYPE & YEAR ACADEMIC | FALL-WINTER 2011 INSTRUCTOR[S] EMILIO MARTÍNEZ CIMADEVILLA DESIGN F. ARROYO MEDIA AUTOCAD | HAND DRAWING

This project explored an object or artifact with real materials where the attributes and qualities of the materials are explored: features such as opacity, transparency or translucency are investigated, plus textures, stiffness and flexibility. The light object dialogues with the Aalto Vase of the famous Finnish architect Alvar Aalto (1898-1976), in the shape and flexibility of wood. The lamp has an acrilic frame that supports an outer

2015

the piece, utilizing one of the architect's favorite materials: layer of thin veneer tiger wood; it has two pieces similar in form to that of the Aalto Vase that fit and hang from one another.

ARCHITECTURE PORTFOLIO FABIOLA ARROYO RAMÍREZ

CONCEPTUAL HAND DRAWING

08

LAMP SECTION


2015 ARCHITECTURE PORTFOLIO

A MAIN ENTRANCE TO THE CLINIC ON THE FIRST FLOOR.

VHT

Veterinary Clinic

PROJECT TYPE & YEAR ACADEMIC | SPRING-SUMMER 2013 LOCATION HATO REY | SAN JUAN, PUERTO RICO INSTRUCTOR[S] ADRIANA BULTRÓN | MARCO TREVISANI DESIGN TEAM F. ARROYO, M. MORETTA MEDIA SKETCHUP | VRAY | PHOTOSHOP | ILLUSTRATOR | AUTOCAD

18°25'22.66"N 66° 3'26.64"W

FABIOLA ARROYO RAMíREZ

The Hato Rey Veterinary Clinic is located in the heart of the business sector of San Juan on a very centric and vegetated lot in the city. The concept for the clinic arises from the anatomy and movement of the snake wich reflect on the building’s shapes, paths and connections. The form also ROOSEVELT TRAIN STATION

reduces the impact of the building in the terrain taking advantage of the rest of the lot to be turned into a park for the pets, owners and passerby.

SPINE SKYLIGHT

11

POLYTECHNIC UNIVERSITY OF PR [ALL IMAGES ON THIS PAGE PRODUCED BY F. ARROYO]


PROGRAM

B B

C

H

L

F

G

A

E

M B

O

N

K

J

D

I

B

D

A

A

Lobby | Reception Desk

B

Consultation Offices

C

Medical Technology Room

D

Bathroom

E

Doctor’s Office

F G

Isolation Kennels

H

Surgery Room

I

Forensics

Pharmacy

K

Staff Bathroom

L

Recovery Room

M

Storage Room

N

Kitchen

O

Outdoor Terrace

P

Lodging | Pet Hotel

Q

Laundry Room

R

Grooming Salon

S

Lobby | Waiting Room

ARCHITECTURE PORTFOLIO

Office

2015

J

A

P

R Q

S D

D

O FABIOLA ARROYO RAMÍREZ

S

R

A Waiting Room | Spine ceiling 12

LONGITUDINAL SECTION [FLOOR PLANS, SECTION, ELEVATION: M. MORETTA, F. ARROYO | RENDERS: F. ARROYO]

WEST ELEVATION


ARCHITECTURE PORTFOLIO

2015

84

7

A THE CORTEN STEEL TEXTURE OF THE STRUCTURE BLENDS IN WITH THE NATURE AND THE SIMILAR STEEL SCULPTURES OF THE UPPER GARDEN

BANYAN ROUTE Sculptural Staircase

PROJECT TYPE & YEAR ACADEMIC | FALL-WINTER 2012 LOCATION UPRRP BOTANICAL GARDEN | SAN JUAN, PUERTO RICO INSTRUCTOR[S] EUGENIO RAMÍREZ | ROBIN PLANAS DESIGN F. ARROYO MEDIA SKETCHUP | RHINO | VRAY | PHOTOSHOP | ILLUSTRATOR | AUTOCAD

18°23'10.78"N 66° 3'16.72"W

FABIOLA ARROYO RAMíREZ

The Banyan sculptural staircase is located between the garden’s largest pond of the Rio Piedras Botanical Garden, The Fountain of the Three Basins and the Sculpture Garden that sits atop a 7 meter (24 feet) high slope. To connect both areas surges a sculptural staircase; its form inspired by the entwining of the Banyan tree roots that forgather around the

BANYAN TREE TRUNK ROOT HIERARCHY ANALYSIS

vicinity. The resulting project is transformed into a structure who’s organic morphology reaches out into the landscape creating different sets of views along its path. Just like the Banyan trees, its path entwines with its surrounding and 13

verbalizes the relationship between constructed and nature through its geometry and textures.

[ALL IMAGES ON THIS SPREAD PRODUCED BY F. ARROYO]

FOUNTAIN OF THE THREE BASINS POND SCULTPURE GARDEN

RIO PIEDRAS BOTANICAL GARDEN


FOUNTAIN OF THE THREE BASINS POND A

-2.00

-1.00

0.00 1.00 2.00

4.00

2015

3.00 5.00 6.00

SCULPTURE GARDEN

7.00

SITE PLAN

24.0

ARCHITECTURE PORTFOLIO

9.00

8.00

ELEVATION FABIOLA ARROYO RAMÍREZ

8.00

5.00 4.00

2”x4” MAHOGANY RAILING

3.00

A606-4 1/4” CORTEN STEEL FLAT SHEET 14

1.00


2015 ARCHITECTURE PORTFOLIO

A THE LABORATORY REPLACES THE EXISTING STREET AND CREATES A PEDESTRIAN CONNECTION ACROSS THE PALMETUM.

BOTLAB UPR Botanical Laboratory & Museum

PROJECT TYPE & YEAR ACADEMIC | FALL-WINTER 2012 LOCATION UPRRP BOTANICAL GARDEN | SAN JUAN, PUERTO RICO INSTRUCTOR[S] EUGENIO RAMÍREZ | ROBIN PLANAS DESIGN TEAM F. ARROYO, G. RODRÍGUEZ MEDIA RHINO | VRAY | PHOTOSHOP | ILLUSTRATOR | AUTOCAD | SKETCHUP

18°23'27.44"N 66°3'12.21"W

FABIOLA ARROYO RAMíREZ

The BOTLAB UPR is conceived as an educational center for scientific research and sociocultural activities. The garden and the building are a living laboratory for the study of tropical plants and many species of birds that inhabit the park. It is also an area of recreation and entertainment for its visitors. The building defines a new pedestrian circulation and creates a direct relationship between public and private spaces; it begins and ends in public places of interest, as are the museum and the library. In addition, it shows the binding of spaces by varying levels and transparency. The building

84

7

MODEL

replaces an existing paved street that runs through the palmetum located between two main pedestrian streets. Its 15

character establishes a dialogue between nature and man-made artifacts.

PALMETUM NATURAL POND

The organic dialogue perceived is

created by the connection between the program of the building

[ALL IMAGES ON THIS PAGE PRODUCED BY F. ARROYO]

RIO PIEDRAS BOTANICAL GARDEN


A

PROGRAM

A

B

B C

A

Main Square

B

Storage Room

C

Lobby

D

Laboratories

E

Atrium/ Museum Space

F G

Bathrooms

H

Administration Offices

I

D E A

F

Patio Coffee Shop

K

Dormitories

L

Library

M

Auditorium

N

Conference Rooms

A

B

J

2015

G

Main Square

L M

ARCHITECTURE PORTFOLIO

STREET LEVEL FLOOR PLAN

N

H I J D

FABIOLA ARROYO RAMÍREZ

K F

UNDERGROUND LEVEL FLOOR PLAN

SECOND LEVEL FLOOR PLAN

16

LONGITUDINAL SECTION

[FLOOR PLANS, SECTIONS MODEL: F. ARROYO & G.RODRÍGUEZ | RENDERS: F. ARROYO]


FUENTES DEL VALLE: HANGING SHELVES Residence in Old San Juan

PROJECT TYPE & YEAR ACADEMIC | SPRING-SUMMER 2014 18°27'59.24"N LOCATION CALLE LUNA | OLD SAN JUAN, PUERTO RICO 66° 6'53.64"W INSTRUCTOR[S] NATANIEL FÚSTER DESIGN F. ARROYO MEDIA RHINO | VRAY | SKETCHUP | PHOTOSHOP | ILLUSTRATOR | AUTOCAD

Leonardo Fuentes del Valle is a writer and an avid reader and booklover. His book collection consists of more than five thousand books, most of them special and invaluable editions. Since del Valle is a dedicated reader, the principal idea of the house

consisted

in

spaces

that

created

a

relaxing

2015

environment that invites reading. Hence, the idea to create large, continuous spaces, full of subtle variations in natural light and good ventilation. The main space that stores the book collection is characterized by a floor to ceiling bookshelf that up and down with a pulley mechanism to make them accesible.

Site Location

FABIOLA ARROYO RAMíREZ

ARCHITECTURE PORTFOLIO

continues through the ceiling like hanging shelves that move

Map of Old San Juan 19

[ALL IMAGES ON THIS SPREAD PRODUCED BY F. ARROYO]


2015 2015 ARCHITECTURE ARCHITECTUREPORTFOLIO PORTFOLIO

PROGRAM PROGRAM G H

F

I

D C

B

Interior Patio

C

Kitchen

D

Dinning Room

E

Bathroom

F G

Studio

H

Guest Room

I

B

J

OPEN TO BELOW

A

Living Room

Laundry

FABIOLA FABIOLAARROYO ARROYORAMÍREZ RAMÍREZ

E

A

Master Bedroom Office

02 20

J


FABIOLA ARROYO RAMĂ­REZ

ARCHITECTURE PORTFOLIO

2015

Much like the concept of the house the facade can be percieved as an open book that changes throught the day. The operable mechanism of the louvers open and closes according to the position of the sun and serves for shading and privacy.

21

A Living Room


The shelves hang from a steel grid on the ceiling and operate on a pulley system with handwheels that move them along the X and Y axes in order to make them accesible on both floors. 2015 ARCHITECTURE PORTFOLIO FABIOLA ARROYO RAMÍREZ 22

C Kitchen

[ALL IMAGES ON THIS SPREAD PRODUCED BY F. ARROYO]


Undergraduate Portfolio 2015 | Fabiola Ar. Ramirez  
Undergraduate Portfolio 2015 | Fabiola Ar. Ramirez  
Advertisement