Page 1

EXPEDITIONSRESOR – INGA VANLIGA RESOR

VÄLKOMMEN BORT 2016/2017

PATAGONIEN ST HELENA GUYANA CHIMBORAZO KILIMANJARO BHUTAN ZAMBEZIFLODEN NORDPOLEN EVEREST BASE CAMP SVALBARD PYRENÉERNA MT TOUBKAL GEORGIEN ELBRUS GRAND CANYON LOS CABOS INKALEDEN


Följ med oss på aktiva resor

Ökenäventyr i Wadi Rum i Jordanien.

2


och utmanande expeditioner.

Sista stavtagen mot Nordpolen. Läs mer om våra resor på expeditionsresor.se och följ dem på facebook/expeditionsresor

FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

3


VÅRA RESOR

#34 Året om till SVALBARD #68 Skida till NORDPOLEN

#79 SKIDRESOR Annorlunda skidåkning i Japan, Georgien och på Svalbard

#80

#82 PÅ GÅNG Rwandas bergsgorillor, äventyr i Patagonien och bestig Syd­amerikas högsta berg Aconcagua

#64 #40 #40

#46 Bergsbestigning i Ecuador CHIMBORAZO

#46

#56

#30

#64 Forsränning i GRAND CANYON

#82 #83

#40 STORVILTSFISKE i Mexiko eller Panama #56 Regnskogsäventyr i GUYANA

#16

#30 Inkaleden till MACHU PICCHU

4

VÅRA RESOR

Vandring och valskådning på ST HELENA

#72

Upptäcktsresa i BHUTAN


#68

#25 SAFARI OCH BAD Safari i Tanzania, bad på Zanzibar och snorkel­ paradiset Mafia

#57

Marocko: MT TOUBKAL

#76 Europas högsta berg: ELBRUS

#50 #34

Magnifik vandring till EVEREST BASE CAMP

#80 #80 #76 #79

#60 #57

#80

#79

#50 #72

#18

#16

#82 #42

#25

#18 Bestig Afrikas högsta berg KILIMANJARO

#80

#60 #80 SKRÄDDARSYTT Kamelritt i Jordanien, svenska vilda western, safariresor, Skinnarmo Lodge i Sälen och vinter­ äventyr med drag Vandring i PYRENÉERNA

#42 Äventyr och safari på ZAMBEZIFLODEN

FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

5


WHATEVER THE WEATHER

EXPERIENCE THE DIFFERENCE

GLÖM VÄDRET. KOM IHÅG ÖGONBLICKET. Bara GORE-TEX®-produkter är försedda med löftet GUARANTEED TO KEEP YOU DRY™. Skydd och komfort – från topp till tå. gore-tex.com/experience  

VATTENTÄTHET VINDTÄTHET

© 2016 W. L. Gore& Associates GmbH. GORE-TEX, GUARANTEED TO KEEP YOU DRY, GORE och logotypen är varumärken som tillhör W. L. Gore & Associates

ANDNINGSFÖRMÅGA


Här börjar ditt äventyr! Genom att utforska, utmanas och uppleva, växer man som människa. Jag tror helt enkelt att man får bättre syn på livet och på vad som är viktigt när man möter nya kulturer och fantastisk natur. Att ta ut människor på sitt livs äventyr har för oss på Expeditions­resor varit drivkraften sedan start­­en för fem år sedan. Sedan dess har vi till­ sammans med er varit med om massor av fantas­ tiska äventyr och upplevelser! Vi har aldrig strävat efter att bli störst utan bara vara bäst på det vi gör, men faktum är att vi nu är Sveriges största arrangör av expedi­tionsresor till Afrikas högsta topp, Kilimanjaro. 2016 arrangerar vi hela sju turer dit. Detta är fantastiskt roligt och det är också spännande att presentera en del nya fina turer som till exempel St Helena, Inkaleden och Aconcagua. Dessa tre expeditionsresor sammanfattar oss väl­ d­igt bra. Vissa av våra turer är aktiva resor och an­ dra är mer eller mindre utmanande expeditioner.

Oavsett vilket av äventyren du välj­er att följa med oss på kan du alltid känna dig helt trygg. Med små svenska grupper, svenska guider i världs­klass och de bästa lokala guiderna blir våra resor en härlig upplevelse för livet. Eftersom vi alltid strävar efter att hålla högsta kvalitet i allt vi gör säljer vi aldrig någon annans resor. Alla resor du ser i den här katalogen producerar vi själva, vilket gör att vi kan ta ansvar för hel­ heten. Gillar du aktiva resor och utmaningar i kombination med god mat och guldkant på till­ varon? Uppskattar du när allt flyter på och att dina förväntningar överträffas? Ja, då är du varmt välkommen att resa med oss! Vi älskar kräsna gäster och att få visa magiska platser och dela våra bästa upplevelser! Läs och låt dig inspireras! Vill du få mer information och se fler bilder och filmer, kika in på vår hemsida. Välkommen att höra av dig till oss! Här börjar ditt äventyr!

Ola Skinnarmo, grundare och VD Expeditionsresor

REDAKTÖRER: Veronica Linarfve och Ola Skinnarmo. TEXT: Veronica Linarfve, Ola Skinnarmo, Cecilia Eriksson och Anna Skarin. FOTO: Ola Skinnarmo, Jonas Sundquist, Linnéa Grahn, Veronica Linarfve, Annelie Pompe, Daniel Börjesson, Fredrik Schenholm, Robin Trygg, Renata Chlumska, Fredrik Hjorth, Martin Markusson och St Helena Tourism.

LAYOUT: Kristina Nordenmark/ Go Outside Media Sweden AB E-POST: info@expeditionsresor.se TELEFON: 08 - 540 254 40 TRYCK: V-TAB Vimmerby PAPPER: UBM och Multioffset


BORTOM VANLIGHETEN

Små svenska grupper, noga utvalda upplevelser med guldkant och alltid de bästa svenska och lokala guiderna. Res med oss och kom hem med magiska minnen och en bra historia.

8

DÄRFÖR EXPEDITIONSRESOR


2 SMÅ SVENSKA GRUPPER Med små grupp­er får du större upplevelser! Det gör dessutom både säkerheten och servicen bättre. Detta gör att även om du reser ensam så blir du snabbt en i gruppen.

3

1. Genomtänkta resor är ingen slump Expeditionsresor grundades av Ola Skinnarmo och Jonas Sundquist. Precis som de, har alla våra guider mycket stor erfarenhet av att leda andra männi­skor på äventyr och har genom åren genomfört flera olika resor och

egna expeditioner. Alla som jobbar på Expeditionsresor vet hur viktigt det är att dubbelkolla alla de hundratals de­ taljerna som gör äventyret säkert och samtidigt roligt. Hos oss lämnas ingen­ ting åt slumpen.

BÄSTA SVENSKA GUIDERNA Hos oss arbetar landets mest erfarna och välrenommerade guider. Alla våra resor leds alltid av minst en svensk guide, vilket gör resan ännu mer givande, lärorik och säker.

4. …OCH DE BÄSTA LOKALA GUIDERNA Tillsammans med våra svenska guider jobbar alltid minst en lokal guide, som har specialkunskaper om den lokala kulturen och naturen. På så sätt skapar vi också arbetstillfällen som i sin tur försörjer många familjer. Det som kännetecknar alla våra guider, är att de har en genuin passion för natur och äventyr – och de älskar att få dela med sig av sina kunskaper och upplevelser.

5. VI SKAPAR ÄVENTYREN Alla våra resor skapar vi själva. Vi säljer alltså ald­rig platser på and­ras expeditioner utan genom­­ för hela resan i egen regi, från början till slut. Det innebär dels att vi kan ta

ansvar för att res­an håller den kvalitet vi utlovar (precis som du är vi rätt kräsna) och dels att du alltid får ett unikt äventyr och upplägg när du reser med oss.

FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

9


7. EXAKT SOM DU VILL HA DET Expeditionsresor erbjuder en helhet. Vi hjälper givetvis till att boka flygbiljetten till resan och utöver själva expeditionen finns alltid utrymme för individuella önskemål. Kanske vill du stanna några dagar extra eller passa på att besöka en närbelägen destination? Vi har en uppsjö med härliga förslag och hjälper dig alltid med hela resan.

6. NOGA UTVALDA UPPLEVELSER Expeditionsresor erbjud­ er endast noga utvalda resor med få avgång­ar. Det betyder att vi varken är störst eller har det bred­ aste utbudet. Vi satsar istället på att ha fullt fokus på att göra just din resa till den ultimata upp­ levelsen. Resultat­et blir en extremt välplanerad, säker, rolig och spän­ nande resa.

10

DÄRFÖR EXPEDITIONSRESOR

8. GULDKANT PÅ RESAN Kännetecknande för våra expeditionsresor är de fantastiska naturupplevelserna med guldkant. Vårt motto är att man ska leva medan man lever – och må så gott man kan. Därför ser vi bland annat till att äta och dricka gott på våra äventyr. Många gånger blir det trerätters till både lunch

och middag. Oavsett var i världen vi reser så anstränger sig våra kockar till det yttersta och våra expeditioner avslutas alltid med en festmåltid för att fira vårt äventyr! När du väl betalat resan ingår allt, även det lilla extra som sätter guldkant på tillvaron. Det gör våra resor mycket prisvärda.


9. Förber­e­­delse och träning

En del av våra expeditioner är utmanande och kräver förberedelser, men inte värre än att du kan klara av dem om du tränar dig i form. Inför dessa resor träffas vi och går igenom tränings­upplägg samt ger handfasta råd om utrustning och packning. Träningsdagen brukar dessutom bli ett uppskattat första möte med de blivande expe­ ditionsmedlemmarna. Självklart ingår träningsdagarna i expeditions­resans pris. 10. NYA VÄNNER OCH SPÄNNANDE MÖTEN Hos oss reser du med andra som delar upp­ täckar­ glädjen och vill göra något annorlunda. Våra resor vänder sig till vanliga männi­ skor. Något som där­­ emot är ovanligt är alla de spännande möten som sker på våra resor. Tack vare våra guider kommer du nära både natur och kultur. När du reser med oss träffar du människor som du inte skulle ha mött annars.

11. RÄTT UTRUSTAD Alla detaljer är viktiga, inte minst utrustningen. All gemensam utrustning och säkerhetsutrustning ingår givetvis. På flera av våra resor får du också, om du vill, kostnadsfritt låna sovsäck och ligg­underlag. Du får 15 % på hela sort­imentet på outnorth.se och 20 % på all utrustning i Haglöfs Brand Store i Stockholm. På detta sätt kan du unna dig det bästa, vilket kommer att göra upplevelsen ännu bättre!

12

ALLT INGÅR När du reser med oss är alla aktiviteter, transporter, måltider, boende och så vidare alltid inkluderat. Våra resor är inte de billigaste, men om du ser till vad du får för pengarna är de riktigt prisvärda!

FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

11


Den bästa kanelbullen är oväntad och gratis.

13 12

FOKUS PÅ DE SMÅ DETALJERNA

Det är de små detaljerna som gör den stora skillnaden. Till exempel en kanelbulle i fjällen eller en stärkande blåbärssoppa innan topp­attacken på Kilimanjaro. Det finns risk att vi kommer att skämma bort dig, för som deltagare på våra resor kommer du att få många små, men uppskattade och goda överraskningar.

DÄRFÖR EXPEDITIONSRESOR


14

DITT ÄVENTYR BLIR EN STOR BOK Våra guider gillar att fotografera och de är dessutom bra på det! Vi sätter ihop de bästa bild­ erna med dagbokstexterna till en stor och fin fotodagbok med hårdpärm i formatet 28x35 centimeter. Dessutom får du alla bilderna från din tur på ett USB-minne. Boken och alla bilder är en gåva från oss till dig som du får när du kommit hem!

CMYK / .eps CMYK / .eps

Facebook “f ” Logo

Facebook “f ” Logo

15. Här är vi

Våra guider bär alltid med sig en satellittelefon. Den används inte bara som säkerhet, utan också för att expeditionsresorna går att följa via exempelvis Face­ book och Instagram. Detta gör äventyret så mycket mer spännande. Framför allt för vänner och familj som stannade hemma.

”RESEARRANGÖR, JAG SKULLE NOG SÄGA UPPLEVELSE­A RRANGÖR. EFTER ATT HA REST MED EXPEDITIONSRES­O R FÖRSTÅR JAG SKILLNADEN MELLAN DEM OCH ANDRA.” //SUNE BERG, RESENÄR

FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

13


ST HELENA

16

ST HELENA


Pionjärtur!

VANDRING OCH VALSKÅDNING Vill du vara med om något nytt och unikt? Som första svenska rese­arrangör gör vi en heltäckan­de upptäcktsresa på St Helena, en av världens mest avlägsna öar. Hittills har ön bara gått att nå med båt sjövägen, men via dess nybyggda flygplats kan vi nu enkelt ta oss till ön och utforska dess subtropiska och mytomspunna miljö under flera dagar. Här finns storslagen

natur, spännande historia och en härlig mix av olika kulturer. Vi vandrar längs drama­tiska kust­linjer, bestig­er öns högs­ta topp, besöker kaffeplant­age och åker på valsafari. Vi besöker även Napoleons hus, där han levde sina sista år som fånge på ön mellan 1815 till 1821. Ta chansen att följa med på en unik pionjär­ tur med Expeditionsresor!

NYHET ST HELENA

När: HÖSTEN 2016 Resans längd: 9 DAGAR

FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

17


KILIMANJARO

Drömmen om

AFRIKAS TAK EN DAG NÄR JAG BLIR STOR SKA JAG TA MIG DIT, ÄNDA UPP TILL TOPPEN TÄNKTE MARIE JONSSON NÄR HON SOM BARN SÅG EN BILD PÅ KILIMANJARO. FÖRRA ÅRET FYLLDE HON 50 ÅR. DET VAR DAGS ATT FÖRVERKLIGA DRÖMMEN. MED TILL TOPPEN FÖLJDE STORASYSTER INGRID OCH BÄSTA VÄNINNAN INGER. DET BLEV BOKSTAVLIGEN EN HÖJD­AR­RESA DE ALDRIG KOMMER ATT GLÖMMA.

18

KILIMANJARO


FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

19


K

ilimanjaros glaciär­ klädda topp reser sig ur den platta savan­ nen. Vid bergets fot checkar expeditions­ resenärerna in på lodgen. En lugn och avsides plats, perfekt utgångs­ punkt för ett stort äventyr. ”Jag hade aldrig besökt Afrika, men har sedan barnsben tyckt att det är något speciellt med berg. Som liten såg jag en bild på Kiliman­jaro i skolboken och sedan dess fanns drömmen om att få stå på Afrikas tak”, säger Marie Jons­ son som förra året fyllde 50 år. Ett ypperligt tillfälle att för­ verkliga drömmen tyckte hon. En strålande idé ansåg även storasys­ t­er Ingrid Gidlund och väninnan Ingela Persson som självklart ville följa med på resan. ”När vi berättade om planen för vår 80-åriga pappa Paul Jonsson

20

KILIMANJARO

”Uhuru Peak betyder frihet på swahili. Och vilken frihetskänsla det var att nå Afrikas topp.” ville han också följa med, men vi insåg alla att det skulle ha blivit lite för tufft för honom”, säger hon. Den första dagen ägnas åt ackli­ matisering i Afrika genom en vacker vandring. Nu görs också de allra sista förberedelserna inför bestigningen. ”Vi åkte bland annat till en marknad i Moshi. Där passade vi på att köpa en Kilimanjarohatt till pappa. Den fick symbolisera en bit av vårt äventyr så att han fick vara med på ett hörn ändå.”

VÄGEN MOT TOPPEN

Kilimanjaro är speciellt på många sätt. Trots höjden är det en för­ håll­andevis säker bestigning efter­ som det varken finns glaciärer eller lavinfara som på många andra höga berg. Efter en tidig frukost är det dags att påbörja bestigningens första etapp, en sju timmar lång vandring genom tät regnskog. ”Jag är ingen van campare, men tack vare förberedelserna på hemma­plan kände jag mig helt lugn. Tillsammans med Expedi­


tionsresor hade vi i detalj gått igenom resans upplägg och utrustningslistan. Vi hade också tränat enligt ett specialanpassat tränings­program”, säger Ingela. Etappen börjar 1 800 meter över havet. Lunchen avnjuts under häng­ande lianer och dagen avslut­as vid Machamelägret, drygt 3 000 meter över havet. ”När vi kom fram till lägret var alla trötta … men då fick vi en glad överraskning! Allt i campen var red­an på plats! Det var bara att tvätta av sig och sätta sig och äta. Maten var helt fantastisk” säger Ingrid. Nästa morgon väcks Marie, Ing­ rid och Ingela av en lokal guide som knackar på tältduken och frågar om de vill ha kaffe eller te. Det blir början på en fin vänskap, även om de tre upptäcker att det är ganska svårt att lära sig swahili…

5 895

meter över havet.

2

extra dagars acklimatisering ökar chansen att nå toppen och dess­ utom må bra under bestigningen.

90 %

av alla Expeditions­resors deltagare når toppen. Vanligen lyckas 50 procent av de som försöker nå toppen.

7

alternativa leder finns uppför berget. Vi vandrar den vackraste av dem, Machame.

”Vi ville så gärna lära oss att säga god morgon, habari za asubuhi i skriftspråk. Men varje morgon var det samma visa. Det var helt omöj­ ligt. Varje gång slutade det med att vi bara skrattade… Ett uttryck som vi faktiskt lyckades lära oss är pole­pole! Det betyder långsamt och det är så man ska ta sig an Kili­ manjaro om man ska nå ända till toppen.” Dagarna som följer är utman­ ande, hisnande och alldeles magi­ ska. Dimmor som slickar berg­­­ väggen och stundtals skym­­­mer sikten, för att i nästa stund blå­sa bort och blottlägga det karga berg­­et. Stig­ningen upp­ för. Lunch­erna med fri utsikt över halva Afri­ka. Gemen­skapen. Skratt­en. Puls­­höjningen. Pirret. De små samtalen med guiderna. Känslan av att närma sig något väldigt speciellt.

FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

21


”Det var fantastiskt att ha både lokala och svenska guider. Alla var oerhört professionella. Expedi­ tionsresors Daniel Börjesson och Robin Trygg har verkligen glimten i ögat och var måna om oss alla. De såg alla, höll koll på att vi mådde bra och deras peppande gjorde enorm skillnad för oss. Vi hade roligt tillsammans och skrattade ofta på den tuffa vägen upp för berg­et. De var äkta och ville verklig­en att alla skulle lyckas”, säger Ingela. Den fjärde dagen, på etappen mot Karanga Camp kommer den verkliga utmaningen. Vandringen uppför det som kallas Baranco Wall är det brantaste parti­et av leden. ”Jag är höjdrädd och fick en ut­ maning. Men då var vår svenska guide Robin där. Hur lugn som helst. Han pushade och peppade

22

KILIMANJARO

mig hela vägen. En av de lokala guiderna hjälpte mig med min ryggsäck, så det gick ju jättebra”, säger Ingela. ACKLIMATISERING

Luften blir allt tunnare, andhämt­ ningen snabbare. Det går inte på förhand att veta vem som klarar av hög höjd eller inte. Det enda man vet är att alla kommer att känna av den, även de mest erfarna guider­ na. Men det finns vissa saker som förbättrar chansen att må bra; ta det lugnt, dricka och inte bära för tungt. Därför tar Expeditionsresor en extra acklimatiseringsdag på vägen upp. Det ökar chansen att nå toppen och att väl uppe må så bra som möjligt. ”I efterhand kan jag bara konsta­ tera att Expeditionsresors upplägg var optimalt. De ger alla deltagare

”Expeditions­ resor ger del­ tagarna de bästa förutsättningar­ na att lyckas.” de allra bästa förutsättningarna att lyckas, därför ska man resa med dem”, säger Marie. MED TOPPEN I SIKTE

Så småningom är det dags för topp­bestigningen till Uhuru Peak 5 895 meter över havet. Expedi­ tionen har nu gått genom alla


Kilimanjaro När: JAN, FEB, JUNI, AUG OCH SEPT Resans längd: 11 DAGAR

”Guiderna var helt fantastiska och de peppade, pushade och var verkligen med oss hela väg­en.” klimat­zoner, från regnskog till gla­ ciär. ”Vi tre gick tillsammans med guiden Daniel och var sist upp på toppen. Den övriga gruppen stod där och väntade när vi kom upp hand i hand. Uhuru Peak betyder frihet på swahili och vilken fri­ hetskänsla det var för oss tre helt vanliga damer i sina bästa år att få stå där och blicka ut över Afrika! Vi hade det som krävdes för att klara det. Vilken mäktig upplevelse!” För Marie och hennes syster var det en liten detalj som gjorde upp­levelsen ännu mer speciell. När de står på toppen och blickar ut över Afrika, plockar Marie upp Kilimanjarohatten de köpt till sin pappa. ”Vi klarade det inte bara för oss

själva, utan även för pappa. Han blev otroligt glad och överraskad när han fick hatten på sin födelse­ dag. Han bär den med stolt­het.” ”Jag hade höga förväntningar, det var en livsdröm som skulle förverkligas, men resan var mycket bättre än jag hade kunnat föreställa mig”, säger Marie. Ingrid flikar in: ”Allt var perfekt och välplane­ rat. Vi kunde bara njuta och det blev ett magiskt minne för livet. Det mentala lugnet som infinner sig efter en sådan här resa går inte att beskriva utan måste upplevas. Jag tar också med mig orden som de lokala guiderna sa till oss under vandringen ’ngovo kama Simba’ som betyder ’starka som lejon’. Det var precis så vi kände oss.”

Guiden ”Bongo”

Fares ”Bongo” Moshy är en av våra lokala guider i Tanzania. Första gången han besteg Kilimanjaro var han bara 15 år, numera är berget hans andra hem. ”De flesta som arrangerar resor hit är främst intresserade av att tjäna pengar. När jag startade ett eget guideföretag tillsammans med min bror blev det upp­en­ bart. Nu jobbar jag med Expeditionsres­or. De har en annan drivkraft. Jag vill jobba för dem eftersom de delar mina värder­ ingar. Här är det viktigaste glädjen och att göra bestigningen så bra som möj­ligt, att de som bestiger får de allra bästa förutsättningarna och den allra bästa upp­levelsen. Vi är ett team och allt är schysst, både för resenärerna, bärarna och de lokala guiderna. Jag känner mig stolt rakt igenom hela kroppen.”

Förbered dig för Kilimanjaro

Följ med oss till Kebnekaise eller Mt Toubkal. Vi erbjuder också flera andra möj­ ligheter för acklimatisering och förbered­elser för vistelser på hög höjd. Kontakta oss för mer information!

FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

23


1. SVENSKA GUIDER OCH LITEN GRUPP

Våra bestigningar leds alltid av två erfarna svenska guider och nio certifierade och erfarna lokala guider. Fördelen är att även om en guide eventuellt måste gå ner med någon del­tagare finns det alltid en svensk guide kvar på berget. Samt att det är betydligt större chans att upptäcka om någon börjar få symptom på höjdsjuka när guiderna hjälps åt att vara uppmärksamma. Max 16 deltagare per bestigning.

2. FÖRBEREDANDE TRÄNINGSDAG

Goda förberedelser är avgörande för att lyckas med bestigningen. Därför träffas vi i Sverige i god tid före avresan och går igenom expeditionen samt tränar fysiskt. Du får ett detaljerat informa­ tionsmaterial om resans upplägg och ett specialutformat träningsprogram.

3. BÄSTA UTRUSTNINGEN

6. GOD MAT OCH HYGIEN

Våra deltagare blir alltid positivt överraskade över hur bra maten på våra Kilimanjarobestigningar är. Både till lunch och middag serveras trerätters med färska ingredienser. Vårt stora mattält sätter vi upp både till lunch och middag för att få maximal chans till återhämtning. Vi har även egna toalettält och toaletter så hygienen förblir optimal, vilket också är en viktig faktor för att lyckas nå toppen och må bra.

10 ANLEDNINGAR ATT VÄLJA EXPEDITIONS­ RESOR TILL KILIMANJARO:

7. VI BRYR OSS OM VÅRT BERGS­TEAM

Vi har under alla år samarbetat med en lokal arrangör som delar våra värderingar och garanterar bra villkor för alla lokala guider och bärare. För oss är det självklart att alla som deltar i en expeditionsresa ska må bra och ha det bra.

8. SMÅ, LYXIGA ÖVERRASKNINGAR

När du bestiger Kilimanjaro kan du kän­ na dig trygg i att vi har den bästa utrust­ ningen på marknaden. Alla del­tagare får kostnadsfritt låna en rejäl bag för packning­en, de bästa sovsäckarna från Haglöfs och sköna, tjocka liggunderlag från Exped. På så sätt slipper du investera i dyra prylar och sparar tusentals kronor. Alla våra resenärer får dessutom 20 % rabatt på allt i Haglöfs Brand Store i Stockholm och 15 % på outnorth.se.

En kanelbulle, en chokladbit eller en varm blåbärssoppa. Längs väg­en serverar vi gärna små överraskningar som sätter guldkant på bestigningen. En annan mycket uppskattad gåva är alla bilder från bestigningen. Våra guider gillar att fotografera och du får alltid ett USB-minne med alla foton. Dess­utom sätter vi ihop de bästa bilderna och dagboks­texten till en stor och fin fotodagbok.

4. LÅNG OCH GEDIGEN ERFARENHET

9. SAFARI INKLUDERAD

5. SÄKERHETEN ÄR PRIO ETT

10. KVALITET

Alla våra guider har lång erfarenhet av att bestiga höga berg och genomföra expeditioner. Vi vet vikten av att dubbelkolla alla hundratals detaljer. Ingenting lämnas åt slumpen. Det gör att du kan känna dig helt trygg.

Alla våra guider är utbildade i första hjälpen på hög höjd och har stor kunskap i att upptäcka och behandla eventuell höjd­ sjuka, samt i att förebygga och behandla eventuella skador. Givetvis har vi med oss satellittelefon och har tillgång till vår sakkunnige läkare i höghöjdsmedicin dygnet runt.

24

KILIMANJARO

Vi vill gärna visa dig lite mer av fantastiska Tanzania innan vi flyger hem till Sverige. Därför inkluderar vi en spännande dagsafari i Arusha nationalpark sista dagen på vår expedi­ tions­resa.

Redan från början bestämde vi oss för att inte konkurrera med pris utan med bästa kvalitet. Våra Kilimanjarobestig­ ningar är därför inte de billigaste, men mycket prisvärda med tanke på allt som ingår i resans pris.


SAFARI OCH BAD

NÄR DU ÄNDÅ ÄR HÄR, PASSA PÅ ATT STANNA NÅGRA DAGAR OCH SE MER AV AFRIKA. EXPEDITIONSRESOR SKRÄDDARSYR EFTER DIN BUDGET OCH DINA ÖNSKEMÅL. HÄR ÄR NÅGRA EXEMPEL PÅ MINNESRIKA DAGAR SOM GÅR ATT KOMBINERA SOM DU VILL. SAFARI I TANZANIA

SNORKLA OCH DYK PÅ MAFIA

ZANZIBAR: SOL OCH BAD

Våra skräddarsydda, privata safa­ ris passar perfekt för dig som vill uppleva några av de finaste natur­områdena i Tanzania; natio­ nal­parkerna Lake Manyara och Tarangire, världsarvet Ngorongoro och Serengeti. Våra noggrant ut­ valda lodger ger dig den rätta safarikänslan och tillsammans med våra kunniga lokala guider och privata safarijeepar blir upp­ levelsen ett minne för livet.

På swahili betyder Mafia ”hälso­ bringande plats att vistas på”. Ing­et stämmer bättre på denna ö, som omges av turkosblått vatt­en, krit­ vita stränder och ett fantastiskt korallrev. Här är det lätt att varva ner och koppla av. Vi rekommen­ derar mysiga Butiama beach lodge med ett perfekt läge direkt vid havet, utmärkt service och god mat. Mafias fantastiska rev inbjuder till både snorkling och dykning.

Kryddön Zanzibar ståtar med världsarvet Stonetown som in­ bjuder till upptäcktsfärder bland kryddoftande basarer och sultan­ palats. Ute vid kusten lockar milslånga, kritvita stränder som mynnar ut i Indiska oceanen. I havet simmar delfiner som du kan spana efter från en klassisk dhow. Vi rekommenderar att du antingen bor i en bungalow vid havet eller på en eco-lodge på en egen ö!

FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

25


GUIDE ”Bär hellre med dig upp­levelser än prylar genom livet.” ANNELIE POMPE FRÅN GÖTEBORG HAR BESTIGIT VÄRLDENS HÖGSTA BERGSTOPPAR OCH SLAGIT VÄRLDSREKORD I FRIDYKNING. SOM VÅR GUIDE BLIR HON ALLRA GLADAST NÄR HON FÅR DELA MED SIG AV SINA TIPS FÖR ATT ALLA SKA MÅ BRA. Varför vill allt fler åka med Expeditionsresor tror du? Därför att våra resor gör att man känner sig mer levande. De ger också större minnen. För många är det rent av livsomvälvande, vissa berg får dig att skifta perspektiv på tillvaron och förstå vad som är viktigt i livet. Sådana insikter får du inte i var­ dagen, du måste utmana dig själv för att växa och utveck­ las. Du har gjort många expe­ ditioner på egen hand men säger att du trivs allra bäst som guide. Varför? Jag älskar att få dela med mig av Expeditionsresors sam­ lade kunskap så att andra kan må bra! Tack vare vår erfarenhet har vi en massa tips och trix. Att klara en ex­ pedition handlar om att få in en massa bra små vanor. Hur man ska klä sig, hur mycket man ska dricka, vila … ja hur man tar hand om sig på bäs­ ta sätt under olika förhåll­ anden. Det är bra att ha oss guider som påminner, även om man är erfaren. Expeditionsresors deltag­ are har större chans att lyckas uppnå resans mål.

26

GUIDE

Vad är hemligheten? Ju bättre förberedd man är, desto bättre förutsättning­ ar. Våra resor börjar inte vid incheckningsdisken utan långt före avresa. Tillsam­ mans planerar vi upplägget, tränar, går igenom utrust­ nings- och packlista … allt. Vi kan och vill verkligen hjäl­ pa till från grunden. Väl på plats har vi extremt bra koll. Som deltagare är det svårt att på förhand veta hur man fungerar på hög höjd till ex­ empel. Man måste prova. Vi som har varit uppe på hög höjd många gånger ser tidigt olika tecken och kan läsa av kroppsspråket för att veta hur någon mår. Det gör att våra resenärer kan känna sig säkra och trygga. Kan du beskriva en typisk expeditionsresenär? Nej, det finns verkligen ingen mall. Vi har haft 14-åringar och 80-åringar. Alla gillar att vara ute och uppleva nya spännande saker. Eller jo, det finns en sak … Alla tycks ha en inre krigare som kommer fram. Det är mäktigt att se när andra kommer i kontakt med sin inre styrka, om inte förr så kommer den garan­ terat fram på berget.


FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

27


INKALEDEN

I inkafolkets spår till

Machu Picchu VANDRINGEN GÅR FRÅN SUBTROPISK REGNSKOG UPP TILL HÖGALPIN TERRÄNG PÅ EN AV VÄRLDENS VACKRASTE VANDRINGSLEDER. MED EXPEDITIONSRESOR BLIR VÄGEN EXTRA NJUTBAR.

I

nkakrikets magiska och mest kända bergsstad Machu Picchu är målet för vår vand­ring. Här möter Ama­zonas snöklädda topp­ ar den täta regnskogen. Vi vand­ rar i inkafolkets spår genom ett dramatiskt landskap och kommer slutligen fram till Solporten där den heliga tempelstaden ligger. Det blir en oslagbar kombination av hänförande miljö och fascin­ erande historia. Expedi­tionsresors producent Cecilia Eriksson har Peru som ett av sina absoluta favoritländer.

”Jag har vandrat Inkaleden två gånger. Den tar andan ur en, i dubbel bemärkelse. Att vand­ra genom subtropisk regnskog upp till högalpin terräng för att sedan komma fram till en av jordens mest ikoniska platser, Machu Picchu, är utan tvekan ett minne för livet!” Med Expeditionsresor blir väg­en extra njutbar; vi vandrar i liten grupp, du bär endast din dags­ packning, vi sover i rymliga tvåmannatält på avskilda läger­ platser och har en egen kock som lagar vår mat.

INKALEDEN

När: MARS OCH SEPTEMBER/OKTOBER

2016

Resans längd: 11 DAGAR

30

INKALEDEN


FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

31


RESENÄR Tess Olsson Brandqvist ”ANTALET SEMESTERDAGAR ÄR BEGRÄNS­AT SÅ VARFÖR NÖJA SIG MED NÅGOT MINDRE ÄN DET BÄSTA?” Hur är du som resenär? Jag är en typisk expeditionsrese­när. Under årens lopp har jag rest på otaliga grupp- och temaresor. Visst finns det andra som också är bra, men ser man till helheten vinner Expe­ di­tionsresor. Varför reser du helst i grupp? Jag har inte tid att planera allt. För mig är det jättesmidigt att låta Expeditionsresor sköta det praktiska. De är inte billigast, men de är helt klart bäst. Har man rest med dem får man lätt blodad tand. Min bucket list blir läng­re för varje gång jag reser med dem.

mindre autentisk. Eftersom allt sköts åt oss är det egentligen inte be­svärligare än att bo på hotell. Och när du reser tillsammans med din sambo? Ja. Han gillar inte när det blir för myck­et av det goda i fråga om naturupplevelse. För honom räcker det gott att sova i tält. Han är lite mer bekväm av sig. Han är inte den som vill laga sin egen mat i ett spritkök på semest­ern. Expeditions­resor gör det möjligt för oss att resa tillsammans på ett sätt som ger oss båda en fantastisk upplevelse.

Vilken var din första ”NÄR MAN RESER Vad skiljer en bra resa med Expeditions­ MED EXPEDITIONSRE­ arrangör från en resor? som inte når hela Jag och min sambo reste SOR KÄNNER MAN vägen fram? på vand­ringsresa till SIG INTE SOM EN Alla som reser på det pyttelilla kunga­riket KUND, UTAN SOM det här sättet vet att Bhutan där man mäter skräcken är att få en fram­gång med ett ”Global EN I GÄNGET.” dålig guide och bli Happiness Index”. Det är behandlad som en insom att hamna i landet fantil grupp. När man reser med Expe­di­ kärlek. Jag rekommenderar alla att resa dit. tions­resor behöver man ald­rig oroa sig över Alla har på sig traditionella dräkter och går det. Där jobbar bara de absolut bästa guider­ runt och ler. na och de lyck­as erbjuda res­or där jag upp­ lever flexibili­tet, att jag är en individ. Ett Något annat du uppskattar? stort plus är maten som alltid är riktigt bra. Man blir lätt en i gänget. De är vanligt folk. Man kan alltid trilla in på kontoret och få en Vad kännetecknar en riktgt bra resa? kopp kaffe och en rolig historia. Jag upp­ Expeditionsresor samarbetar med lokala skattar också att det finns en sådan enorm guider så allt blir väl under­sökt i förväg. När välvilja och en genuin önskan att hjälpa till. jag var med på res­an till Kilimanjaro hade vi en tältplats som inte var där alla andra Nästa utmaning? slog läger. Vi hade både bästa utsikt­en och Jag har bokat Inkaleden i mars och Mt slapp trängas med andra. Alla resor som jag Toubkal i maj. Sedan vill jag gärna ta mig an har varit med om har varit väldigt bekvä­ Zambezifloden och Aconcagua. ma, men utan att helheten för den skull blir

32

RESENÄR


DÄRFÖR VÄLJER JAG EXPEDITIONSRESOR: > Garanterat bästa svenska guiderna.

> De visar en enorm välvilja.

> Total koll på upplägget och alltid något litet extra. > Bekväma och genuina upplevelser. >

Jag är en i gänget. Man kan alltid trilla in på kontoret, ta en kaffe och snacka igenom resan.

> Jag får en massa bilder från resan, de fotograferar

alltid.

> Får en fin fotobok kostnadsfritt. > Alltid god mat.

Hälsningar från

Elbrus, Bhutan och

Expeditionsresor

Ser fram emot Inkaleden

Sweden

Kilimanjaro.

och Mt Toubkal.

FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

33


SVALBARD

34

SVALBARD


Äventyr i

ISBJÖRNENS RIKE JULBORD I ARKTISKT MIDVINTER­ MÖRKER. EN FARTFYLLD

SKOTEREXPEDITION NÄR SOLEN ÅTERVÄNT. ALPIN TOPPTUR

NÄR VINTER BLIR VÅR. ELLER EN KRYSSNING VID RANDEN AV GLACIÄRISARNA UNDER

MIDNATTSSOL. EXPEDITIONSRESOR ÄR EXPERTER PÅ SVALBARD. VI

TAR DIG MED PÅ DE HÄRLIGASTE UPPLEVELSERNA - ÅRET OM.

FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

35


P

å Svalbard är ingen­ ting lagom. Antingen är det två månaders solupp­gång eller sol­ nedgång, fyra månader dag eller fyra månader polarnatt. Sommartid skiner midnattssolen, under vårvintern smyg­er sol­ strålarna fram över ett gnist­ rande snötäcke och på vintern råder totalt kolmörker. Ett mörker som vid lyckliga omständigheter bryts av naturens eget fyrverkeri, norrskenet. ”Alla årstider har sin charm och därför reser vi hit året om”, säger Daniel Börjesson som är en av våra svenska guider som älskar att få visa upp Svalbard. Skoter är det smidigaste färd­ medlet i detta väglösa land. På

36

SVALBARD

”MED HJÄLP AV

SKOTERN SUSAR VI FRAM ÖVER SNÖKLÄDDA

VIDDER OCH NÅR AVLÄGSNA PLATSER.”

våra vårvinterturer susar vi fram över snöklädda vidder och når ställen som är svåra att komma till på annat sätt. Möjligtvis ser vi en isbjörn. ”För att få se den måste man ha lite tur. Om turen är på vår sida finns vi guider alltid där för att bedöma och göra situationen säker. På så sätt kan alla njuta av mötet med ett av världens vack­ raste men också farligaste djur”, säger Daniel. På skotersafarin stannar vi också till för att via ett hål i en glaciär ta oss in i dess vackra inre. Vi besöker även flera avlägsna platser såsom kolgruvsamhället Barentsburg där vi övernattar. ”Det är ett osannolikt ställe, mitt i byn står en staty av Lenin.


Här bor mest ryska och ukrainska gruvarbetare och tiden har frusit. Byborna brukar bli glada när vi kommer på besök och bjuder hjärtligt på både dans och dryck”, säger Daniel. Den gamla radiostationen Kap Linné, numera ett mysigt litet värdshus, är en annan plats vi tar oss till med hjälp av skoter. Här stannar vi, äter middag, njuter av goda viner och sover i sköna sängar. Att köra skoter på Svalbard är enk­elt och roligt. Snön är slät och dalarna storslagna. När alla i grupp­en blivit varma i kläderna tar vi oss upp över bergspassen och njuter av vidderna. De första beläggen för att männi­skor besökt Svalbard finns i de isländska sagorna från 1100-

och 1200-talet. Sedan dess har Svalbard ständigt kartlagts och utforskats av olika expeditioner. ”Om man är äventyrare blir det extra spännande att komma till alla historiska platser man läst och fantiserat om”, säger Daniel. När vi återvänder till Longyear­ byen är det inte ovanligt att vi kört 30 mil. ”De flesta brukar bli förvånade, för det känns inte alls så långt tack vare de fina omständigheterna. Men vi har alltså helt klart något att vara stolta över när vi slår oss till bords på Huset, en av Norges bästa krogar, för att avnjuta den avslutande fyrarätterssmiddagen”, säger Daniel. Några av Husets 20 000 flaskor vin korkas upp. Husets vinkällare

SVALBARD När: APRIL 2016

Resans längd: 5 DAGAR

är världens mest nordliga, och glatt överraskande även en av de största. Efter fem händelserika dagar är det dags att höja glaset och skåla för alla nya oförglömliga minnen.

FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

37


”MIDNATTSSOL ELLER POLARNATT. KONTRASTERNA ÄR MÄKTIGA. DÄRFÖR RESER VI HIT UNDER ALLA ÅRSTIDER.” //DANIEL BÖRJESSON

VÅRA SVALBARDSRESOR MED EXPEDITIONSRESOR KAN DU FÅ UPPLEVA SVALBARDS ALLA SKIFTNINGAR – VI RESER HIT ÅRET OM.

MIDVINTER: Polarnatt, julbord och norrsken Vi reser när den norra delen av vår jord lutar sig så långt bort från solen som den någonsin kan göra och

38

SVALBARD

chanserna för norrsken är som allra störst. Den tre dagar långa resan brukar kännas betydligt längre, tack vare det kompakta mörkret som råder dygnets alla timmar,

och för alla aktiviteter vi hinner med. Utöver julbordet blir det middag på legendariska Huset och en kortare skotertur i vildmarken. 3 dagar, avresa i december.


VINTER: Skotersafari

VÅRVINTER: Randonée-skidåkning

SOMMAR: Båtexpedition med isbjörn

Med skotrar utforskar vi delar av Spetsbergen, Svalbards största ö, för att uppleva den arktiska natur­ en. Har vi tur kan vi även få se isbjörn. Varje natt sover vi bekvämt i varma sängar då det finns små pärlor av civilisation ute på snö­ vidderna. Ett av målen är besöket i den ryska byn Barents­burg där vi också övernatt­ar. Resan avslutas med kulinarisk fyrarätters­middag på restaurang Huset. 5 dagar, avresa i april.

Häng med på alpin topptur i vår­ sol­ens Svalbard! Med skoterns hjälp tar vi oss ut till den orörda snön. Inga liftköer, inga uppkörda isiga backar, ingen trängsel. Bara ren skidåkarglädje! Vi bor i en hytte vid Van Mijenfjorden. Även­ tyret avslutas med festmåltid på Huset. Cirka 6 dagar, skräddarsydd avresa i april och maj.

Från juni värmer solens strålar och isen luckras upp. Då är tiden som bäst för att kasta loss med M/S Stockholm. Vi tar oss till otill­ gängliga vikar och ankrar upp vid glaciärkanten. Vi ser valross, is­ björn och häckande fåglar. Har vi tur ser vi även val. Vi besöker flera historiska platser med kvarläm­ ningar från Andrées och Norden­ skiölds polar­expeditioner. 9 dagar. Skräddarsydda av­gång­ ar i juni, juli , augusti.

FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

39


STORVILTSFISKE

”LOS CABOS ÄR EN MAGISK PLATS SOM JAG HAR ÅTERVÄNT TILL FLERA GÅNGER. NATUREN ÄR FANTASTISK OCH VATTNEN FULLA AV MARINT LIV. I NOVEMBER 2015 FICK VI TOLV MARLIN PÅ FEM DAGAR.” //BERTIL PETTERSSON, RESENÄR

Världens

BÄSTA FISKEVATTEN Vissa saker ska man ha gjort i liv­ et. Att dra upp en marlin ur havets djup och sedan släppa tillbaka den i friheten igen, är definitivt en av dem. För att uppleva den totala fiske­lyckan gäller det att vara på rätt plats vid rätt tillfälle! När vinter­mörkret sänker sig över Sverige, beger vi oss till några av världens bästa och soligaste

40

STORVILTSFISKE

fiskevatten. Våra svenska och lokala guider ger dig tillsammans med de skickligaste skepparna de allra bästa förutsättningarna för att drömmen om storfångsten ska bli sann. Utöver catch and release-fisket finns det tid för sol och bad, god mat och att bara slappa och njuta av tillvaron.

LOS CABOS

När: NOVEMBER 2016 Resans längd: 9 DAGAR

PANAMA

När: JANUARI 2017 Resans längd: 9 DAGAR

Båda resorna går att skräddar­ sy för privatpersoner, företag och kompisgäng.


Bildskapande på ett andetag av och med Annelie Pompe och TG-4.

NYA TG-4 vattentät 15 m | stötsäker 2,1 m | krossäker 100 kg | fryssäker -10°C

Häng med i Annelie Pompes fotspår. Från havens djup till världens tak. Oavsett var äventyret tar dig är TG-4 bästa resekompisen. Knivskarpa bilder och video i alla möjliga och omöjliga miljöer som du direkt kan dela trådlöst – olympus.se


ZAMBEZIFLODEN

SAFARI UR ETT ANNAT PERSPEKTIV I KANOT FÅR DU UPPLEVA NATUR OCH DJUR PÅ ETT ANNORLUNDA SÄTT. RESAN AVSLUTAS MED LYXLODGELIV OCH ADRENALINPUMPANDE FORSRÄNNING INTILL VICTORIAFALLEN.

42


F

ärden går längs Zam­ bezifloden som utgör gränsen mellan Zambia och Zimbabwe. Stilla flyter kanoten fram. Vi spanar in över land och över vatten­ytan, det bubblar till, för­ svinner, blir stilla igen. Bitvis är floden bred, ibland smalnar den av. Då. Ett prassel i det meterhöga gräset. Något stort och grått kom­ mer lunkande. Elefanten spanar lojt över floden, vänder sig om för att se om resten av gänget, inklu­sive den lilla ungen, är med. De böj­er sig ner och dricker stora giriga klunkar av vattnet. Vi håller andan. Med

44

ZAMBEZIFLODEN

kanoten kommer vi dem nära utan att störa. Pulsen höjs, inga hast­ iga rörelser nu. Elefanter är inte de enda djuren som kommer till floden för att släcka sin törst. Även impalor och zebror korsar snart vår väg. Här finns också krokodiler och flodhästar. Zambezi är Afrikas fjärde största flodsystem och ett av världens flodhästtätaste områd­en. Att padd­la ensam är inte att re­ kommendera, men med hjälp av våra mycket erfarna lokala guider blir färden både säker och spänn­ ande. Elefantsällskapet har släckt sin törst och vandrar tillbaka mot savannen igen. Nya paddel­tag

klyv­er ytan. Guiden slår sin paddel mot kanotens skrov och jo då, visst är det en flodhäst där borta. Färden må vara stillsam och trygg men hjärtat slår ändå dubbelslag. Mer autentiskt och spännande än så här kan inte ett afrikanskt även­ tyr bli! Vi startade i Chirundu, norr om Karibasjön och tar oss nu ned­ ströms till Mana Pools, en av Afrikas finaste nationalparker. Sträckan är sju mil och paddlingen pågår i fyra dagar. Safari med kanot är en genuin upplevelse och det är skönt att kunna färdas med all ut­ rustning utan att behöva bära den.


ZAMBEZIFLODEN När: OKTOBER 2016 Resans längd: 9 DAGAR

RESAN

Vi reser i oktober som är rätt tid för att få uppleva djurlivet. Då är det också lagom varmt. Vi flyger till Harare i Zimbabwe där vi byter till två privatchartrade plan som tar oss till Kariba. Här checkar vi in på lodgen och träffar våra lokala guider för en genomgång av äventyret. Med tält och proviant för fyra dagar paddlar vi i kanot längs Zambezifloden. Du behöver inte vara någon expert på att paddla för att följa med. Efter flodex­ peditionen flyger vi till närliggande och Unescoklassade Victoriafallen. Tält byts mot lyxlodge. Nära fallen passar vi också på att pumpa upp adrenalinet i en fart­ fylld forsränningstur i ett av världens bästa forsränningsvatten. Gillar du Zambezifloden kanske du också är intresserad av vår resa till Guyana?

Upp­levelsen blir en helt annan jämfört med jeepsafari. Vi kommer intill och blir ett med naturen. Till kvällen slår vi läger på sandbanksöarna som ligger mitt i floden. I rymliga tvåmannatält sover vi tryggt och gott under den stjärnklara himlen till ljudet av avlägsna rytande lejon och skratt­ande hyenor. Maten är god och runt lägerelden samlas vi till kvällen och delar med oss av dag­ ens upplevelser. Solen styr expe­ ditionens rytm, vi vaknar i sol­ uppgången och slår läger i god tid för att njuta av de rosa solnedgångarna och höra hur

”UPPLEVELSEN BLIR GENUIN. VI KOMMER TÄTT INTILL, BLIR ETT MED NATUREN.” savannens nattdjur vaknar till liv. Resan avslutas med några dagar på lyxlodge vid Victoriafallen. Det var för övrigt hit den upptäckts­­­res­ande David Livingstone kom efter att, precis som vi, ha färd­ ats nedför Zambezifloden. För att pumpa upp adrenalinet ännu mer innan vi åker hem, tar vi ett dopp i Devil’s Pool som ligger alldeles på kanten av Victoria­

fallen. Den stora final­en på res­an blir ett hisnande äventyr av en helt annan sort än det vi upp­ levt på floden. Vi beger oss till världens bästa vatten för forsrän­ ning där naturens krafter slungar oss framåt och nedåt. Den sista middagen på resan intas intill de brus­ande rykande Victoriafallen. En vackrare plats att avsluta ett äventyr på finns inte.

FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

45


CHIMBORAZO

NYHET

CHIMBORAZO

När: HÖSTEN 2016 Resans längd: 14 DAGAR

46

CHIMBORAZO

BESTIG ECUADORS HÖGSTA VULKAN Visste du att Chimborazo är världens högsta berg räknat från jordens mittpunkt? Följ med Expeditionsresors guide Annelie Pompe på ett storslag­ et äventyr genom Andernas makalösa natur och färgstar­ ka indiankultur upp till vul­ kanens topp! Vi vandrar högt och sover lågt för att anpassa oss efter höjden på bästa sätt.

Turen startar i Quito och för att maximera upplevelsen badar vi i varma källor, bor på fina haci­ endor och bergshyttor mitt i det dramatiska vulkanlandskapet. Flera topp­turer görs under veckan. Res­ans höjdpunkt är i dubbel bemärkelse toppen av Chimborazo där vi tar hjälp av stegjärn och isyxa för att nå ända upp. Med guidernas hjälp är det möj­ligt att nå topp­ en även om du inte har någon tidig­are klätter­erfarenhet.


FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

47


GUIDE

48

GUIDE


”Vi ska ha roligt och njuta av vägen, inte springa ifrån upp­ levelsen.” VÅR BERGSGUIDE ROBIN TRYGG ÄR BARA 29 ÅR, MEN REDAN EN AV SVERIGES MEST MERITERADE ÄVENTYRARE. 2011 BESTEG HAN MOUNT EVEREST SOM YNGSTE SVENSK. HOS OSS GUIDAR HAN VANDRINGS- OCH BERGSRESOR OCH HAR LETT TURER TILL KILIMANJARO, EVEREST BASE CAMP, KEBNEKAISE OCH ELBRUS. Hur är det att jobba som bergs­ guide Robin? När man träffar folk och säger att man klättrar i berg blir man ibland utmålad som en enstöring. Men jag skulle säga att det är världens mest sociala jobb. Som guide får jag hela tiden möta nya människor som har med sig jättehäftiga livsupplevelser. På våra turer är det alltid högt i tak och de som vill hänger kvar på kväll­en runt brasan och pratar om allt möjligt. Varför blir sam­ talen så spän­ nande? Vi är med om väldigt mycket tillsammans. Dels är det nat­ur­­upp­levelsen och stra­ patsen, och dels är det en ögon­ öpp­nare att besöka fattiga om­ råden i världen. Man får en ödmjuk inställning och man förstår hur bra man har det. Vad kännetecknar dig som guide? Är det snabbast upp till toppen som vinner? Ha ha, nej tvärtom! Min grundfilo­ sofi handlar om att ha roligt och att njuta av vägen. Visst, det är tufft att ta sig upp för ett av världens högsta berg, men det är otroligt viktigt att inte springa ifrån upp­ levelsen utan istället stanna upp

och njuta av det man är med om. Vi pausar och tar en kaffe, fotograferar eller bara njuter av att befinna oss i nuet. Det händer att folk hör av sig efter en expedition och berättar att de har fått perspektiv på vad som är viktigt i livet. Att de hittat ett nytt lugn. För mig är det ett bevis på att vi har lyckats. Vilket resmål har en särskild plats i ditt hjärta? Vägen upp till Everest Base Camp är det vackraste jag någonsin har upp­ levt, men när jag åker dit hand­lar upplevelsen lika mycket om männi­ skorna och kulturen. Man blir oerhört väl behandlad och jag har hittat underbara vänner där. Nepaleserna har ett fantastiskt sätt att se på livet och är i nuet på ett helt annat sätt än vi västerlänningar. Finns det någon häftig upplev­ else som ingen kan uppleva utan att föränd­ras i grunden? Oj … ja. Sista toppnatten på Kili­ manjaro är helt magisk. Det är kallt, mörkt och stjärnfall som gnistrar till på himlen. Gruppen pushar varandra och man hjälps åt att kom­ ma upp över sista krönet tills det flackar. När solen går upp känns det som att man blickar ut över halva Afrika. Den upplevelsen får vi dela tillsammans. Jag blir lika glad varje gång.

FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

49


EVEREST BASE CAMP

50


..

PA HOGSTA NIVA MED VINDBITNA KINDER OCH HÖJDMETER I BENEN STANNAR VI UPP OC H ANDAS IN DEN KRISPIG T KYLIGA BERGSLUFTEN . VÄRLDEN S TÅR S TILL A. RUNT OM OSS T ORN AR VÄRLDENS HÖGS TA BERG. VI ÄR DÄR, V I D E V E R S T B A S E C A M P.

H

imalayas mäktiga bergstoppar utgör fonden till terrängen som skiftar färg från kloro­fyllgrönt till klorinvitt. Vandringen upp till campen har ständigt ändrat karaktär. Vi har vandrat på stigar genom byar som bara går att nå till fots, över hängbroar där forsens kraft sugit tag underifrån och vi har passerat långhåriga jakar.

FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

51


”NATUREN, DEN NEPALESISKA KULTUR­ E­N OCH URKRAFTEN I VÅRT HELIGA BERG. TACK VARE MINA VÄNNER OCH KONTAKTER FÅR VI UPPLEVA ALLT PÅ ETT VÄLDIGT SPECIELLT SÄTT.” //CHHIRING DORJE SHERPA ”Redan innan vi satte fötterna på marken insåg jag att det här skulle bli något utöver det van­ liga. Inflygningen över Lukla var hisnande. Vi satt i det lilla planet och tittade ut genom föns­t­­ret och stirrade upp på ett bergsmassiv! Det är inte var dag man flyger lägre än ett berg. Planet svävade fram mellan topp­ arna, sedan kom en kraftig vänstersväng och så … landnings­ banan! Bara 460 meter lång och i upp­försbacke. Inte konstigt att den klassas som världens mest spektakulära”, säger Mikael Berg­ holm som var en av deltagarna på förra årets expeditionsresa. Khumbudalen i Nepal är sherp­ ornas hemvist. I dessa trakter är Chhiring Dorje Sherpa född

52

EVEREST BASE CAMP

och uppvuxen. Idag är han en av världens mest meriterade bergs­ bestigare med hela tolv turer till toppen av Mount Everest som erfarenhet. Han tycker att varje människa borde få uppleva bergets krafter åtminstone en gång i livet. ”På den vackraste platsen på jorden har jag haft lyckan att leva mitt liv. Du må tro att jag är stolt och glad över att jag till­ sammans med Expeditionsresor får visa upp allt det fantastiska. Naturen, den nepalesiska kultur­ en och urkraften i vårt heliga berg. Tack vare mina vänner och kontak­ ter får vi uppleva allt på ett väldigt speciellt sätt. Vi bor också fint på familjeägda tehus längs väg­en upp mot Everest Base Camp.”

Nepals speciella blandning av buddhism och hinduism genom­ syrar tillvaron och får många att reflektera över sin egen tillvaro. Människorna är väldigt vänliga och hjälpsamma. Även om vandringen bitvis är tuff, blir det också många små pauser över en kopp ingefärs­ te. Och när kroppen blir trött och höjden gör sig påmind finns det alltid en guide som är där och pepp­ar. ”Chirring är den häftigaste människa jag någonsin mött. Öd­ mjuk, omhändertagande, inspire­ rande, kunnig, stolt, glad och med outsinlig energi. När jag vaknar hemma kan jag fortfarande höra hans ’go morron, GO MORRON!’ Han och den svenska guiden Robin Trygg kompletterar varandra per­ fekt. Tillsammans med den andra svenska guiden Daniel Börjesson är de ett dream team”, säger Mikael. Expeditionsresors resa till Eve­ rest Base Camp är 18 dagar lång, varav vandringen tar 13 dagar. En av höjdpunkterna är att bestiga grannberget Kala Pathars topp som bjuder på fin utsikt över Everest. Vi utforskar också Nepals huvudstad Katmandu, en diametral motsats till lugnet längre upp i bergen.


4

av Expeditionsresors guider har bestigit Everests topp. Renata Chlumska, Annelie Pompe, Robin Trygg och Chhiring Dorje Sherpa.

EVEREST BASE CAMP

När: OKTOBER OCH NOVEMBER 2016 Resans längd: 18 DAGAR

Gillar du Everest Base Camp kanske du också gillar Kilimanjaro, Mt Toubkal och Elbrus?

FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

53


RESENÄR Mikael Bergholm ”MAN HAR GARANTERAT NÅGOT FANTASTISKT ATT BERÄTTA OM NÄR MAN KOMMER HEM” Hur upptäckte du Expeditionsre­ sor? Jag har jobbat hårt i hela mitt liv. Eft­ er att jag sålt av mina företag bör­ jade jag åka på resor av ett annat slag och det var då jag upptäckte Expeditionsresor. Min första resa gick till Kilimanjaro. Jag och min kompanjon ville göra ett fint avslut på vårt långa samarbete och bestäm­ de oss för att bestiga Afrikas högsta berg. Jag sökte efter den bästa arran­ gören och tyckte att Expeditions­ resors upplägg var myck­et tilltal­ ande. Dessutom har de de allra bästa och mest namnkunniga svenska guiderna. Egentligen är jag höjdrädd, men nu har jag varit uppe på både Mont Blanc, Kilimanjaro och Everest Base Camp och alltid känt mig totalt trygg.

Dess­utom träffar jag människor som jag aldrig skulle ha mött annars. Är det något särskilt möte som har påverkat dig extra starkt? Ja, det första jag tänker på är när vi mötte en mycket gammal man i Tan­ zania, dag­en innan själva bestigningen av Kilimanjaro. Vi gick till ett vatt­en­ fall och var nästan framme när mannen kom vankande på stigen med sitt barn­ barn. Han släpande på en gigantisk stubbe och vi frågade varför. Han sva­ rade att han skulle använda 90 procent av stubben till ved, men de resterande 10 procenten skulle han äta. Jag berätt­ ar ofta om honom när mina barn klagar på maten här hemma. Man inser hur bra man har det. Andra möten som etsar sig fast är alla dem jag träff­ ade i Nep­al. Om du ler mot någon i Sverige tittar de oftast lite kon­ stigt på dig, men där ler de på ett hjärtligt sätt, med glittrande ög­on. Nepaleser­na tycks vara i kontakt med något ärligt och naturligt som jag tror att vi kan lära oss av. De gläds åt det lilla.

”EXPEDITIONS­ RESOR HAR DE BÄSTA OCH MEST NAMNKUNNIGA GUIDERNA.”

Varför den här typen av res­or? Det är nerv och spänning, upp­ lev­el­ sen blir unik och ut­manande. Jag har rest över hela värld­en och det är abso­lut ing­ et fel på sol och bad, fantas­tiskt skönt, men de här resorna är extra­ ordi­nära. Man har garanterat något fantastiskt att berätta om när man kommer hem. Expeditionsresor har hela paketet med förberedelser, upp­ laddningen, guiderna. Allt är välplan­ erat in i minsta detalj. Sedan ger själva res­an nya erfarenheter, insikter och ny energi, man får distans till vardagen.

54

RESENÄR

Ser du dig själv som äventyrlig? Nej, andra säger att jag är det, men jag håller inte riktgt med. Nästa utmaning? Det blir nog Elbrus, jag är också sjukt sug­en på att skida till Nordpolen.


DÄRFÖR VÄLJER JAG EXPEDITIONSRESOR: > Sätter säkerheten först.

> Ger alltid de bästa förutsättningarna att nå resans

mål och må bra på vägen dit.

> Mest namnkunniga guiderna.

> Välplanerat in i minsta detalj.

> Alltid unika upplevelser. > Rådgivning och omfattande förberedelser inför

resan.

Hälsningar från

Everest Base Camp och Kilimanjaro.

Ser fram emot Elbrus och Nordpolen!

> Tryggt. > Möter människor jag aldrig skulle träffat annars.

Expeditionsresor Sweden

FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

55


GUYANA

NYHET Följ med på kanotäventyr genom

regnskogens land

S

akta glider kanoterna fram längs Essequibo­ floden i ett av Syd­ am­e­­ri­kas mest out­ for­­skade och artrika regnskogs­områden. Tillsammans med Makushi-indianerna och vår guide Ola Skinnar­mo paddlar vi på samma sätt som indianerna alltid färdats på floden, i urholkade trädstammar. Expeditionen går genom den täta regnskogen där vi

56

GUYANA

spanar efter jaguarer, tukaner och vrålapor. Våra lokala guider, som är födda och uppvuxna här, lär oss fiska piraya och tälja pilbågar. När den tropiska natthimlen breder ut sig sover vi i hängmattor på flod­ bankarna. Det storslagna även­ tyret avslutas med flygtur över regnskog­en till ett av världens största vattenfall, Kaieteur Falls. Det här är äventyr när det är som bäst!

GUYANA

När: OKTOBER 2016 Resans längd: 12 DAGAR

Gillar du Guyana kommer du troligen att älska Zambezifloden.


MT TOUBKAL

MT TOUBKAL

När: MAJ 2016 Resans längd: 6 DAGAR

Gillar du Mt Toubkal kanske du också gillar Kilimanjaro, Inkaleden och Bhutan?

NYHET

Bestig Nordafrikas högsta berg

M

itt bland Atlas­ bergens roströda massiv sträck­er sig Nord­afrikas högsta topp upp mot den marockanska himlen. Att bestiga Mt Toubkal, med sina 4 167 meter över havet, är både en härlig utmaning och en stor naturupp­ levelse med makalösa vyer och en möjlighet att komma nära den spännande berber­kulturen. Expeditionsresors erfarna guide Jonas Sundquist och det lokala bergsteamet gör allt för att du ska kunna njuta av upp­levelsen. Du bär endast din dagrygg­säck och maten lagas av vår medföljande kock. På kvällen kryper vi in i våra tält och somnar skönt under den stjärnklara nord­afrikanska natt­ himlen. Äventyret avslutas med upptäcktsfärd bland kryddor, ormtjusare och ångande vatten­ pipor i Marrakech.

FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

57


PYRENテ右RNA

60

PYRENテ右RNA


Vandring

MED GULDKANT

VANDRING ÄR ETT PERFEKT SÄTT ATT RESA PÅ. DU FÅR UPPLEVA NATUREN OCH KOMMER NÄRA DEM DU RESER MED. VÅR NJUTBARA OCH SPÄNNANDE EXPEDITION GÅR GENOM FRANKRIKE, SPANIEN OCH ANDORRA.

L

uften är lätt och frisk när vi anländer till Andorra och byn Soldeu som ligger på 1 800 me­ ters höjd. Vand­ringen börjar längs gränsen mellan An­ dorra och Frankrike i sydlig rikt­ ning, upp mot Coll dels Isards, ett bergspass 2 654 meter över havet. Därefter fortsätter vi mot Portella Blanca d’Andorra, det ”iberiska tre­ riksröset” där Andorra, Spanien och Frankrike möts. I dalen Camcar­ dos på franska sidan väntar sed­an områdets vackraste del. Här är det inte ovanligt att se murmel­djur, mufflonfår, gåsgam, lammgam och kungsörn! Under vår vandring kommer vi också till områden där vi med lite tur även kan få en skymt av björn och varg. Med på turen är våra svenska guider såväl som våra lokala. Det gör att du får ut så mycket som möjligt av resan, oavsett om du är intresserad av flora eller fauna. Vandringen är

välplanerad, du behöver bara njuta av den storslagna upplevelsen. För dig som vill höja pulsen finns ett spännande alternativ på den här resan. ”Ett nervkittlande inslag under vandringen är aktiviteten i Llo. Här kan de som vill prova att klättra längs en bergsvägg, så kallad Via Ferrata. Det är en säker aktivitet, samtidigt en garanterad adrenalin­ höjare. Med bra instruktioner och utbildade guider som hjälper till med teknik och säkerhet kommer alla som vill att kunna flytta fram sina mentala gränser”, säger Cecilia Eriksson, reseproducent på Expe­ ditionsresor. Efter Via Ferrata-aktiviteten väntar bad vid varma källor där det även finns bastu och jacuzzi. Utöver hänförande natur kom­ mer gruppen också att uppleva kultur. Ibland vävs matkultur och historia samman, såsom när vi besöker Unescolistade borg­

PYRENÉERNA

När: JUNI 2016 Resans längd: 6 DAGAR

byn Mont Louis där vi äter en gourmet­middag. Det finns möj­ lighet att välja olika tempo på dagsvandringarna utifrån tycke och dagsform, väder och vind. Varje kväll sover vi gott på hotell och äter härliga middagar. Resan avslutas med ett besök i Barcelo­ na där det blir stor festmåltid och upptäcktsfärd i den myllrande staden.

FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

61


GUIDE ”Jag blir alltid lika överraskad, människor klarar så mycket mer än de tror! Det är inte den fysiska styrkan som avgör, utan den mentala.” RENATA CHLUMSKA ÄR ÄVENTYRARE, BERGSBESTIGARE, FÖRELÄSARE OCH GUIDE HOS OSS. HON HAR SOM FÖRSTA SVENSK KVINNA BESTIGIT DE SJU HÖGSTA BERGEN PÅ SJU KONTINENTER. Varför är det bra att göra lite mer äventyrliga resor, Renata? Det är viktigt att våga utmana sig själv. Inte enbart fysiskt utan även i tanken. Det händer något speciellt när man utsätter sig för utmaningar. Hemma blir det lätt att autopiloten slår på. På våra resor lämnar man sitt vanliga jag. Vi befinner oss på en ny plats, man umgås i underställ och bor i tält. Under sådana förhållanden börjar folks riktiga jag komma fram. Jag brukar säga så här; Ska du lära känna någon – åk på äventyr! Ett bättre test finns inte. Man borde införa en obligatorisk expeditionsresa för alla blivande makar, haha! Under en sådan resa upptäcker man nya sidor hos både sig själv och andra. Det är utvecklande, spännande och i kombination med naturupplevelsen blir det helt enkelt fantastiskt! Vad tycker du är bäst med att resa i grupp? Det härligaste är att se andra lyckas. Som guide är jag, till skillnad mot vad många tror, den som brukar gå längst bak och dra ner tempot. Jag gillar att hinna prata med andra, det ger energi. Vi pratar om allt från mina expeditioner i världen till hur man väljer utrustning och packar ryggsäcken bäst. För mig är det självklart att jobba som guide på just Expeditionsresor. Jag känner Ola

62

GUIDE

Skinnarmo väl och vet att han är nog­ grann och gör allt med högsta kvalitet. Våra små grupper gör att man kommer varandra nära. Vi delar upptäckargläd­ jen med varandra. Du guidar bland annat i Pyrenéerna. Varför ska man resa dit? Här kan man verkligen njuta! Natur­ upplevelsen är storslagen utan att vi behöver ge avkall på bekvämligheten. Här är målet inte någon jättehög topp, vi gör både kortare och längre vand­ ringar genom Frankrike, Spanien och Andorra. Upplevelsen är lärorik på ett annat sätt, de lokala guiderna är mycket skickliga på flora, biologisk mångfald och inte minst historia. Trots att jag har vandrat här flera gånger lär jag mig alltid något nytt. Det är underbart att komma till hotellet efter en heldags vandring … Man är trött i kroppen på ett skönt sätt, sparkar av sig kängorna, dricker och äter gott och tittar på bilderna man tagit under dagen. Det är livsnjutning! Kan vem som helst åka med? Jag tror att vi har en enorm kraft inom oss, allihopa. Vi klarar mer än vi tror. Fördelen med att åka på en guidad grupp­resa är att man inte behöver planera och organisera något själv. Allt är redan dukat och klart. På så sätt kan man få ut mer av resan och bara njuta.


FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

63


GRAND CANYON

64

GRAND CANYON


Ledare som

INTE FÖLJER STRÖMMEN

VILT VATTEN, EN TÄLTSÄNG UNDER STJÄRNORNA, ETT GÄNG DRIVNA FÖRETAGSLEDARE OCH EN CHEFSCOACH. PELLE HÖCKERBO, VD PÅ OUTMEALS FÖRKLARAR VARFÖR FORS­ RÄNNING GENOM EN KANJON ÄR DEN BÄSTA UPPLEVELSEN FÖR ATT UTVECKLAS SOM MÄNNISKA OCH LEDARE.

R

esan startar i ett glittrigt Las Vegas. Här samlas en grupp entreprenörer och före­­tagsledare för en första gemensam managementövning. Under veckan varvas ledar­skapsteori med praktik – och en rejäl dos action genom Grand Canyons magiska landskap. Varje förmiddag håller chefscoachen Pär Björkänge en teoridel och grupp­en får olika uppgifter att lösa under dagen. Kombi­nationen ska komma att bli den mest kontrastrika och givande upp­levelsen Pelle Höcker­ bo någonsin varit med om. Efter Las Vegas är det dags för gruppen att flyga in i Grand Can­ yon. Coloradofloden ringlar fram mellan lodräta klippväggar. Hit reser många människor varje år. De allra flesta av dem får oftast

bara möjlighet att uppleva kan­ Man är under jordskorpans nivå, jonen från en platå. Men så finns kontrasten mellan Las Vegas det de, som likt Expeditions­resor, överdåd och det karga öken­ har tillstånd att ta sig bort­om landskapet är hisnande. Hettan i turiststråken och där­ luften och det kylslag­ med visa något mer. na flodvattnet. Att i Något udda och unikt. ena stunden flyta fram Och inte minst, fartfyllt. i maklig takt med en kilometer lång. Endast ett fåtal männi­ kall öl i handen samti­ skor per år tillåts att digt som man prat­ar om göra en sådan expe­­ exem­pelvis sitt företags dition, kraven på kun­ är graderingsskalan för poli­cys, för att i nästa skap och erfarenhet hos stund slungas ut i en Grand Canyons forsar. guiderna är extremt brusande fors och skri­ höga. ka högt. Det är en stark ”Tack vare Expedi­ upp­levelse.” forsar kan vi passera tionsresor kunde vi Våra gummiflottar är på en enda dag. kas­ta oss ut i äventyr­et motordrivna. Det blir lite direkt. Det kändes lite som att plocka russinen :e som att landa på månen. dagen kallas inte utan ur kakan eftersom färd­ Klippväggarna är branta anledning för action day! en över lugnvatten går och man kommer inte snabbare och fler spän­ härifrån på egen hand. nande forsar hinns med.

300 1-10 30 3

FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

65


”INGEN ANNAN KONFERENSRESA KAN LIKA SNABBT FÅ DIG ATT VÄXA OCH UTVECKLAS SOM DEN HÄR.” //PELLE HÖCKERBO På sex dagar tar sig gruppen an en sträcka motsvarande Stockholm -Jönköping. ”Jag trodde att det skulle bli långtråkigt och att vi skulle tröttna på naturen. Men till min förvåning skiftade landskapet skepnad hela tiden. Vi gjorde flera små avstick­ are, till exempel badade vi i vatten­ fall, traillöpte och spanade in djur­ livet. Bäst var ändå kvällarna då vi låg i tältsäng­arna under den stjärn­klara himlen. Jag kunde ligga och bara stirra rakt upp.” Många i gruppen blir överraska­de av hur starka de är, både mentalt och fysiskt. Nya egenskaper och sidor kommer fram. Efter sex dagars action och management­ utveckling är det dags för del­ tagarna att sätta sig i ”heta stolen” och summera upplevelsen.

66

GRAND CANYON

”Som gammal militär är jag van vid att bo med andra i fält och jag vet hur sammansvetsad gruppen blir. Här adderades dessutom en professionell utbildning och ett unikt actionäventyr. Därför blev heta stolen, där deltagarna gav vara­ndra feedback, läskigt slående. Träffsäkerheten och djupet är unikt för en utbildning på bara sex dagar. Ingen annan konferensresa kan lika snabbt få dig att växa och utvecklas som den här. Insikterna du tar med dig hem är ovärderliga. Jag respekterar varje person i grupp­en och vad de åstadkommit med sina företag. Varje ord som sades under resan har jag reflek­ terat över och överfört till min verksamhet. Grand Canyon är väl investerade pengar.”

RES MED OSS TILL GRAND CANYON!

Forsränning och Las Vegas

Att forsränna i Grand Canyon är adrena­ linhöjande och säkert. Här handlar det om ett bekymmersfritt äventyr och trevligt sällskap. Hela expedi­tionen avslutas med en helikoptertur ur Grand Canyon. Där­ efter flyger vi till Las Vegas där vi bor på lyxhotell, besöker kasinon och ser en spek­ takulär show med Cirque du Soleil. Gillar du Grand Canyon?

Då kanske du också är intresserad av våra resor till Zambezifloden, skoter på Svalbard och storviltsfiske i Mexiko eller Panama?

GRAND CANYON När: SEPTEMBER 2016 Resans längd: 10 DAGAR


MED FYRHJULSDRIFTEN KAN JAG UPPLEVA PLATSER JAG ALDRIG VARIT PÅ. RENATA CHLUMSKA, ÄVENTYRARE

MITSUBISHI OUTLANDER PLUG-IN HYBRID Sveriges mest populära supermiljöbil finns nu i en ny version med över 100 nyheter. Outlander Plug-in Hybrid är en riktig fyrhjulsdriven SUV som rymmer hela familjen och drar släp, fortfarande till ett riktigt lågt förmånsvärde. Den perfekta tjänstebilen har nu blivit ännu bättre. Välkommen till din Mitsubishi-återförsäljare på en provkörning.

Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 134 Wh/km, CO 2 42 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Förmånsvärde netto per månad vid 50 % marginalskatt. Bilen på bild är extrautrustad.

FÖRMÅNSVÄRDE FRÅN 971 KR/MÅN PRIS FRÅN 409 900 KR

MITSUBISHIMOTORS.SE


NORDPOLEN

68


.. AVENTYRET KALLAR .. NAR DET ULTIMATA

ATT SKIDA TILL NORDPOLEN ÄR I DUBBEL B E M Ä R K ­E L S E N Å G O T A V D E T C O O L A S T E D U KAN GÖRA I ÄVENT YRS VÄG. HIT ÄR DET FÅ M Ä N N I S KO R S O M LYC K A S TA S I G . N A T U R L I G T VIS ÄR UTMANINGARNA FLERA; DET ÄR EN KOST SAM EXPEDITION SOM SÄTTER BÅDE DEN M E N T A L A O C H F Y S I S K A S T Y R K A N PÅ P R O V. M E N M E D E X P E D I T I O N S ­R E S O R K A N D R Ö M M E N BLI SANN – OM DU VERKLIGEN VILL.

FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

69


N

ordpolen är en april månad då midvinterkylan sällsynt plats som och mörkret bytts mot midnattssol ytterst få personer och mer humana temp­eraturer på varit på. Faktum runt minus 30. Via Svalbard flyger är att fler tar sig gruppen vidare till Barneo Ice Base till toppen av världens högsta berg på 89:e bredd­graden för att sedan Mount Everest än skidar till Nord­ skida upp till den 90:e. Turen går polen. Expeditionsresors grundare genom vild och orörd natur med Ola Skinnarmo är med sina sex blå skruvis och gnistrande vita turer den svensk som tagit sig hit vidder. flest gånger. Och ständigt längtar ”Det mest spännande med isen han tillbaka. här uppe är att den hela tiden rör ”Det händer något med dig som på sig, sakta, men ändå säkert. person när du är på polarisen. En Ibland öppnar den upp sig och vi sak är säker; när man klarat av en måste ta omvägar runt råkarna sådan här utmaning växer man med öppet vatten. Varje natt sover som människa och vi tryggt i rymliga blir rustad för livet tält vid en gammal på ett annat sätt.” skuvisvall. Och trots För att lyckas med att det är bitande kallt en Nordpolsexpedi­ får vi upp värmen månader, från mars till tion krävs fysisk september lyser midnattssolen. när vi runt Primus­ träning. Väl ute på köket lagar middag isen är det viktigt och njuter av en med rätt utrustning frystorkad Blå band.” och rätt handhav­ Efter några dagar är den ungefärliga sträckan ande, marginalerna på isen visar gps:en vi skidar från Barneo Ice Base är helt enkelt små. att målet är nära. till Nordpolen. Olas rutin och kun­ ”Plötsligt står man skap har finslip­ats där, så långt norrut och till skillnad från på jordklotet man många andra har alla kan komma. Det är en gånger har Ola Skinnarmo Skinn­ar­­mos turer livs­upplevelse.” varit på Nordpolen. till Nord­polen blivit Skinnarmos första lyck­ade. expedition gjordes Nästa Nordpolen­ år 2000 tillsammans besök är planerat till liter blåbärssoppa brukar gå åt. med Göran Kropp.

6

Då startade de i norra Sibi­rien och färden var 100 mil lång. Några år senare genomförde Ola en an­ nan upp­märksammad och lite mer udda expedition tillsammans med prins Albert av Monaco, ett team på sju personer och 42 siberian huskies. ”Det var roligt att leda ett så omfattande projekt. Prins Albert med sitt följe klarade Nordpolen riktigt bra. Det är viktigt att träna sig i form, men man behöver inte vara någon superatlet. Det räcker att man har ett gäng bildäck och släpar på dem några månader före avresan”, säger Ola och skrattar. Nordpolen slår det mesta i även­ tyrsväg. Den som har skidat dit kan utan att skämmas höja glaset och skämta om att Nordpolens is är betydligt krispigare och kallare än den i drinkglaset.

10 MIL 6

45

70

NORDPOLEN

NORDPOLEN

När: APRIL 2016 OCH 2017 Resans längd: 13 DAGAR


FO R ADVEN TUROUS PE RSONS


BHUTAN

72

BHUTAN


Vandring och upptäcktsresa i

DRAKARNAS LAND I de östra delarna av bergskedjan Himalaya ligger det lilla kunga­ dömet Bhutan. Detta är ett av världens minst besökta länder. Inklämt mellan Indien, Tibet och Nepal har landet lyckats bevara sin självständighet och sina traditioner. Naturen är mycket variationsrik och på vår resa får vi uppleva allt från höga bergs­pass och majestätiska snöklädda topp­ar till tall- och rhododendron­skogar. På denna unika expeditionsresa utforskar vi västra Bhutan, i huvud­sak till fots men också en dag på cykel då vi susar nedför 1 800 spektakulära höjdmeter genom regnskogen. Höjdpunkten på resan är den sex dagar långa vandringen längs Druk Path, Drakleden. Underlaget är lättvandrat och vy­ erna hänförande. Efter vand­ringen utforskar vi

huvudstaden Thimphu och äter middag hos vår bhutanesiska värd. ”Att få uppleva omgivningarna är storslaget, men det som också brukar göra stort intryck är männi­ skorna vi möter. Bhutan är det enda landet i världen som mäter invånarnas tillväxt i lycka istället för pengar”, säger Jonas Sundquist, guide på och en av Expeditionsres­ ors grundare. När regeringen mäter lycka är en av parametrarna människornas förutsättningar att kunna leva i samklang med naturen. Under vår resa blir vi en del av denna strävan. Minst en svensk och en lokal guide är med på äventyret. ”Vår lokala guide delar gärna med sig av sin kunskap och lär oss allt om Bhutan och den bhutanes­ iska historien. Han tar med oss till tempel, heliga platser och

BHUTAN

När: OKTOBER 2016 Resans längd: 13 DAGAR

Gillar du att vandra? Då kanske du också är intresserad av våra resor till Pyrenéerna, Mt Toubkal och Inkaleden. lokala marknader. Eftersom landet ännu inte färgats av turism får vi verk­lig­en uppleva det riktiga Bhu­ tan. Det här är en väldigt speciell resa på alla plan”, säger Jonas.

FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

73


GUIDE

74

PYRENテ右RNA


”Man ska inte besöka platser, man ska uppleva dem!” JONAS SUNDQUIST ÄR GUIDE PÅ OCH EN AV GRUNDARNA TILL EXPEDITIONSRESOR.

Varför ska man besöka Bhutan? Som de säger själva i Bhutan: ”Happiness is a place…” Det här är landet som mäter välstånd i bruttonational­lycka istället för i bruttonationalprodukt. De har en genom­arbetad långsiktighetsplan för allt de gör. Den vackra naturen skiftar från ett snöklätt och kargt Himalaya till frodig regnskog. Men bäst är ändå mötet med de vänliga människorna som gärna delar med sig av sin historia och kultur. Du har lång erfarenhet av att leda expeditioner och har guid­ at i Antarktis, Kilimanjaro, Bhu­tan, Svalbard, Grönland och östra Ryssland för att näm­ na några platser. Vad har resan­ det lärt dig? Att ju mer man upplevt, desto mer vill man uppleva. Precis som våra resenärer är jag av uppfattning­en att man inte bara ska besöka länder. Man ska uppleva dem! Det är för övrigt en av utgångspunkt­erna för Expeditionsresor, själva upp­ levelsen, det genuina. Resandet har gjort mig till en bättre männi­ ska. Vi lever i en fantastisk värld. Genom att uppleva olika plats­ er blir man inte bara medveten om exempelvis klimatförändring­ ar, man inser också vikten av att arbeta aktivt för att bevara allt det unika. Vilken är den bästa stunden på en expedi­tion? Förutom alla fina upplevelser så är

det för mig som guide helt klart när jag sitter i till exempel ett mattält eller på en flodbank efter en dag full av aktivitet. Ögonblicket då jag lutar mig tillbaka och lyss­nar på gruppen och hör entusiasm­en och känner att alla mår bra. Det är bäst! Vilken är Expeditionsresors filosofi? Vi har nu drivit företaget i fem år. Redan från början bestämde vi oss för att konkurrera med kvalitet, inte kvantitet. Detta har varit framgångsrikt och givit stor posi­tiv respons. Under 2016 genomför vi sju resor till Kilimanjaro och blir därmed den största svenska arr­ angören av resor dit. Men det är som sagt inte det viktigaste. Vi jobbar stenhårt med att ständ­igt förfina och förbättra våra res­or och ge våra resenärer de bästa förutsättningarna att komma upp på Afrikas högsta berg. Vilket är ditt favoritresmål? Svalbard är en av de platser som jag har besökt flest gånger. Likväl är det alltid lika spännande att komma tillbaka! Ljuset, naturen och djuren gör att det är häftiga och olika upp­levelser varje gång. Sedan älskar jag Antarktis och drömmen är att få göra fler expe­ di­tionsresor dit. Redan i höst reser vi till Patagonien. Här känner man doften av Antarktis och får i de gamla upptäcktsres­­andes spår uppleva den vilda natur­en. Det kommer att bli superhäftigt!

FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

75


ELBRUS

Ögonblicket:

TOPPKLASS

Expeditionen har just nått Elbrus, toppen i bergskedjan Kaukasus, Europas högsta berg. Som svensk arrangör tar vi dig hit under ledning av svenska guider. Vi bestiger topp­en via bergets nordsida som är betydligt mindre exploaterad och mycket vackrare. Det här är en av Expeditionsresors tuffaste turer, men med en topptur till Kilimanjaro i benen, goda förberedelser och våra guider är toppen absolut möjlig att nå.

76

ELBRUS


ELBRUS

När: JUNI 2017 Resans längd: 12 DAGAR

FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

77


SKIDRESOR

Annorlunda

SKIDÅKNING SVENSKA FJÄLLEN, CHECK? ALPERNA, CHECK? DAGS FÖR NÅGOT NYTT? PERFEKT! VI TAR DIG TILL DE UDDA OCH SKÖNA BERG­ EN SOM ÄNNU INTE UPPTÄCKTS AV SÅ MÅNGA SVENSKA RESENÄRER. VAD SÄGS TILL EXEMPEL OM JAPAN, GEORGIEN OCH SVALBARD? Våra skidresor är, precis som alla våra resor, inte riktigt som an­ dras. Dels är det platserna vi välj­ er att åka till och dels är det vårt aktivitets­utbud. När vi drar iväg bjuds det på fartfyllda bergssluttningar, men

också lite extra gott på bord­et, ett bra och mysigt boende och gärna något kulturellt inslag. När du reser med oss kommer du garan­terat att uppleva något utöver det vanliga. Åk med oss i en öppen grupp eller låt oss skräddarsy resan.

JAPAN

När: FEBRUARI 2017 Resans längd: 9 DAGAR

GEORGIEN

När: JANUARI 2017 Resans längd: 5 DAGAR

SVALBARD

När: MAJ 2017 Resans längd: 5 DAGAR

FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

79


SKRÄDDARSYTT

JORDANIEN: Kamelritt i Wadi Rumöknen med övernattning i beduintält och besök i klippstaden Petra.

PRECIS SOM

DU VILL HA DET SAFARIRESOR PÅ DEN AFRIKANSKA SAVANNEN. FARTFYLLD SNÖEXPEDITION I SÄLEN MED LYXIGT BOENDE PÅ SKINNARMO LODGE. HUNDSPANN I DEN SVENSKA VILDMARKEN. EN FÖRTROLLANDE KAMELRITT I WADI RUMÖKNEN I JORDANIEN MED ÖVERNATTNING I BEDUINTÄLT. ELLER KANSKE NÅGOT HELT ANNAT?

80

SKRÄDDARSYTT


HÄSTKRAFT: Svensk vilda western är ett uppskattat miniäventyr på hemmaplan.

HUNDSPANN: Lämna civilisationen och ta er ut på de öppna vidderna med hjälp av energifyllda alaskan huskyhundar. SYDAFRIKA: Safari med jeep, god mat och gott vin.

KANADA BAFFIN ISLAND: Följ med inuiterna i Arktis.

SKINNARMO LODGE I SÄLEN: På vårt närmaste fjäll ligger exklusiva Skinnarmo lodge, en stor timmerstuga med undanskymt läge bara fem minuter från liften. FOTOEXPEDITIONER: Vi hjälper dig att arrangera den perfekta fotoresan. Fåglar eller brunbjörn? Följ med oss till de bästa platserna.

Vi har kontakterna, erfarenheterna och viljan att skapa en helt unik resa utifrån dina förutsättningar, önskemål och budget.

TANZANIAS NATIONALPARKER: Med specialutbildad naturguide och privat jeep ger vi dig den bästa safariupplevelsen.

Vi arrangerar unika resor för privatpersoner, det lilla säll­ skapet och hela företag. Låt oss ta fram ett förslag.

Tack vare våra kända äventyra­ re och guider blir våra resor alltid speciella och ga­ranterat ett minne för livet.

FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

81


PÅ GÅNG

RWANDA

Bästa säsong: DECEMBER–

JANUARI OCH JULI–AUGUSTI

Möt Rwandas bergsgorillor Till Andernas högsta berg

ACONC AGUA På gränsen mellan Argentina och Chile ligger Andernas högsta berg Aconcagua, tillika en av Seven Summits. Med sina 6 962 höjd­ meter är detta en utmaning som kräver ordentlig förberedelse. Med till exempel Kilimanjaro i ben­ en och med hjälp av vår svenska guide och lokala klättrare blir det storslagna äventyret fullt möj­ligt. I Mendoza vid foten av Anderna firar vi äventyret med möra biffar och fylliga Malbecviner.

82

PÅ GÅNG

ACONCAGUA

När: JANUARI 2017 Resans längd: 22 DAGAR

Trots sitt mörka förflutna är Rwanda idag ett av Afrikas mest stabila länder. Härifrån kommer vi enklast upp i Virungabergen och till nationalparken Volcanes höjd­ er där bergsgorillorna lever. Denna fantastiska naturupplevelse är faktiskt möjlig att genomföra över en långhelg! Vi bor fint på en lyxig lodge och går på dagstur genom regnskogen där vi med spanares hjälp lokal­ iserar en av de bergsgorillagrupper som finns i närheten. Att stå öga mot öga med en bergsgorilla är ett positivt minne som etsar sig fast för resten av livet. Eftersom an­ talet besökare hos bergsgorillorna är starkt begränsat rekommen­ derar vi dig att boka detta äventyr i god tid.


Patagonien i

U P P TÄ C K A R N A S F O T S PÅ R I SYDLIGASTE CHILE LIGGER ETT AV VÄRLDENS MEST SPEKTAKULÄRA NATUROMRÅDE SOM BJUDER PÅ ETT SKÅDESPEL AV HÖGA GRANITBERG, KALVANDE GLACIÄRER OCH VINDPINADE SLÄTTER. Den upplevelserika resan bör­ j­ar med en storslagen vandring längs den klassiska w-trek bland ikoniska granittopp­ar och gla­c­iär­ sjöar i Torres Del Paine national­ park. Vid bergen ligger sjön Lago Nordenskjöld, namngiven efter vår svenska upptäcktsresande som också var den förste svensk som tog sig till Antarktis i början av 1900-talet. Därefter beger vi oss upp till

det chilenska sjödistrikt­et Puerto Montt där vi tar såväl landväg­ en som sjövägen över And­erna in till bergsbyn Bariloche på den argentinska sidan. Här gör vi en skön vandring längs Lago Nahuel Huapi innan vi avslutar även­ tyret ute på Pampas. Tillsammans med estancians gauchos rider vi över slätterna och njuter av grillat kött som sköljs ned med en smakrik Malbec i ekarnas skugga.

PATAGONIEN

När: HÖSTEN 2016 Resans längd: 13 DAGAR

FÖR MER INFO, BILDER OCH FILMER, SE EXPEDITIONSRESOR.SE

83


EXPEDITIONSRESOR INGA VANLIGA RESOR AKTIVA RESOR - UTMANANDE EXPEDITIONER

FÖR MER INFORMATION, BILDER OCH FILMER, BESÖK VÅR HEMSIDA:WWW.EXPEDITIONSRESOR.SE Expeditionsresor AB • Ynglingagatan 7 • 113 47 Stockholm • 08 - 540 254 40 • info@expedtitionsresor.se

Expeditionsresors inspirationskatalog 2016/2017  

Expeditionsresors inspirationskatalog 2016/2017. Vill du skida till Nordpolen, se soluppgången från Kilimanjaros topp, paddla på Zambeziflod...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you