Page 1

EXOTIC “I dare you to try these exotic fruits.”

Nicolette van Dam “Jong geleerd is oud gedaan.” The beauty of fresh fruit Simone van den Bergh Foodfotografe & blogger Drakenfruit De Pitahaya

issue 0

Summer 2014

www.exotic.nl


LIFE IS A GIFT. WAKE UP EVERY DAY AND REALIZE THAT.

2


Editorial

“Ik eet bijna nooit fruit, slecht eigenlijk.” Ooit - voordat ik hoofdredacteur werd - was ik zelf journalist. Dat is inmiddels al best lang geleden, maar nog steeds vragen mensen me of ik het schrijven niet mis. Soms is dat wel zo, maar ik schrijf gelukkig nog regelmatig en ik vind het bedenken en uitzetten van verhalen en producties eigenlijk leuker. Wat ik wel mis, is het reizen. Mijn laatste reis was naar Brazilië waar ik zo veel mooie dingen heb meegemaakt. Helaas al een paar jaren geleden. Mijn reis was fantastisch. Ik ging op pad als journalist om onderzoek te doen naar lokale telers. Lokale telers die groente en fruit exporteerden naar Nederland. Een heel avontuur. Ik had 5 dagen om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Het was 30 graden en de zon brande mijn energie met de minuut sneller op. Maar ik was vastberaden een goed onderzoek te doen en met veel informatie thuis te komen. Om vervolgens mijn beste colum ooit te schrijven. Ik bezocht dorpjes, marktjes, lokale telers en probeerde alles uit. Wat overigens niet altijd goed uitpakte. Maar een fantastische ervaring was het wel! Eenmaal weer terug naar huis heb niks meegemaakt van de vliegreis. Ik was kapot. Maar echt lekker slapen kon ik niet, ik stond te popelen om aan mijn verhaal te beginnen. Op kantoor was iedereen benieuwd naar mijn ervaring en de eerste dagen werd ik overspoeld met vragen en geacht foto’s te laten zien.

EXOTIC

Toen ik die dag begon met schrijven kon ik niet meer stoppen. Ik was perfectionistisch en vastberaden. Mijn colum moest zo goed worden, dat ze voortaan mij een vast stramien gaven waar ik elke week mijn verhaal mocht doen. En het was nog gelukt ook! Echter zijn dat ervaringen en sta ik nu op het punt om mijn voorwoord te schrijven voor dit magazine. Het magazine dat ik heb opgezet om exotisch fruit bekend te maken onder de nuchtere Nederlanders. Fruit dat niet bekend staat bij veel Nederlanders. Fruit is de verzamelnaam voor vruchten die een zoete, zure of bittere smaak hebben. Fruit eten we meestal rauw. Het groeit meestal aan bomen of struiken, als de vrucht van een bloem. De onderkant van een bloem is het vruchtbeginsel. Als een bloem is uitgebloeid, blijft alleen het vruchtbeginsel over. Het vruchtbeginsel groeit dan uit tot de vrucht en die kunnen wij eten. Exotische vruchten lopen nogal uiteen wat de vorm en samenstelling betreft. Maar wat kenmerkend is aan exotisch fruit is dat het afkomstig is uit tropische of subtropische gebieden. “Ik eet eigenlijk nooit fruit, slecht eigenlijk.” Een gewoonte van vele mensen. Net zoals die van mij. Ik ben altijd druk op mijn werk en gun mijzelf niet de tijd om fruit klaar te maken. Het voorbereiden kost de meeste tijd. Verse groente en fruit is belangrijk voor je gezondheid dat weet iedereen. Maar om het daadwerkelijk in de praktijk ook uit te voeren blijkt voor iedereen nog best moeilijk. Ook ik betrap mij erop bij het schrijven van deze colum dat ik eigenlijk bijna nooit fruit eet. Fruit moet vaak klaar gemaakt worden waardoor je tijd vrij moet maken. Simpelweg uit slechte gewoonte ontkomt het mij om dit te doen. Toch eet ik elke dag netjes mijn ontbijt, lunch ik rond dezelfde tijd en probeer ik ‘s avonds variatie op tafel te serveren. Maar tussendoor een stuk fruit naar binnen werken is zo makkelijk nog niet. Ook daarbij ontbreekt bij mij de discipline. Misschien toch nog een verbeterpuntje. Of ben ik daar te lui voor?

3


4


INHOUD Summer 2014

6 The beauty of fresh fruit “Schoonheidsrituelen”

8 Simone van den Bergh Foodfotografe & blogger

10 Interview Emma van Dijk houdt van exotisch fruit

12 Granaatappel

Barstend van antioxidanten

14 Drakenfruit De pitahaya

16 Cactusvijgen & carambola’s 18 Wist u dat “Pitahaya’s alleen ‘s nachts groeien”

20 Nicolette van Dam

Een dag uit het leven van..

21 Agenda “Reis & Proef!”

22 Exotic app “SLa op & geniet” 23 Volgend nummer

5


THE BEAUTY OF FRESH FRUIT Natuurlijke middeltjes worden door exotische vrouwen uit tropische landen eeuwenlang gebruikt als schoonheidsmiddel. Vrouwen uit (o.a.) India, China, Tahiti, Japan, Marokko gebruiken eenvoudige natuurlijke middelen om er jonger uit te zien. Ontdek hier hun geheim. Jamu uit Indonesië Oorspronkelijk was Jamu de medicijnvrouw op een markt, een traditionele Indonesische Jamu vrouw, die de kennis van natuurlijke en genezende krachten van planten, bloemen, fruit en kruiden verkocht aan anderen. Maar Jamu is ook alle vormen van verzorging van het menselijk lichaam en innerlijke schoonheid met natuurlijke producten. Gezichtsmaskers, huid oliën, stimulerende middelen. Jamu vrouwen gaat van moeder op dochter en ze geven elkaar geheime recepten door. Vrouwen met huidproblemen in Indonesië gaan naar een Jamuvrouw die een recept klaarmaakt. Dat recept smaakt vaak bitter en moet een paar keer per dag gedronken worden uit een kokosnootschil. Tegenwoordig kom je veel kant-en-klaar pakketten tegen op de markt. Jamu recepten om van je pukkels af te komen, om een plattere buik te krijgen of om van af te vallen. Ook kom je tegenwoordig Jamu recepten tegen in moderne Spa’s.

6

Lychee

Arganolie

De lychee is een tropische vrucht uit Madagaskar, Mauritius, Zuid-Afrika, Israël en Azië, oorspronkelijk komt de vrucht uit Zuid-China. De vrucht wordt al ruim 3000 jaar gebruikt als anti age om de elasticiteit en het collageen van de huid te behouden. Door het eten van lychees bevordert de schoonheid, maar het zou je ook mooier maken. In Azië is het een ware rage om Lychee Drinks te drinken om er zo jong mogelijk uit te blijven zien. Lychees zijn alleen verkrijgbaar vanuit het buitenland. Groente en fruit handelaren verkopen Lychees in de wintermaanden en rond juli en augustus. Er zijn via verschillende kleinere webshopjes in heilzame kruiden vitamines verkrijgbaar waar het wondermiddel Lychee in verwerkt is.

Arganolie is “het goud uit Marokko.” Arganolie is een plantaardige olie, gewonnen uit de pitten van de zeldzame Marokkaanse Arganboom. Volgens UNESCO is de Arganboom een bedreigd boomsoort die alleen nog maar voorkomt in het zuidwesten van Marokko en in een deel van Algerije. De boom moet barre klimatologische omstandigheden overwinnen zoals droogte en een woestijnklimaat. De Feniciërs waren zich eeuwen geleden al bewust van de heilzame en werkzame bestanddelen van de Arganolie. Oude stammen die al eeuwenlang rond de Arganbomen wonen, noemen de boom: “Boom der Schoonheid.” Bij vrijwel iedere drogist is Arganolie verkrijgbaar. Let wel op dat er minimaal 50% in zit!

Monoï olie

Honing

Uit Frans Polynesië, de Stille Zuidzee, waaronder Tahiti, komt het tropische wondermiddel: Monoï Olie. Opvallend was dat alle vrouwen uit Frans Polynesië: lange, prachtig glanzende haren en een perfecte huid hadden. Hun geheim? Monoï olie van kokos en tropische bloemen waaronder de bloem Tiare die alleen in Frans Polynesië voorkomt. De olie geeft je een zomers vakantiegevoel: de meeste mensen zijn dol op de geur! De olie is fijn in gebruik en super verzorgend voor zowel haar als lichaam. Deze olie is een echt natuurproduct. Yves Rocher verkoopt Monoï olie voor haar en lichaam al jaren, maar het is ook verkrijgbaar bij (kleinere) onlinewinkels en voornamelijk die winkeltjes die gespecialiseerd zijn in producten uit Tahiti en Frans Polynesië.

Honing als natuurlijk schoonheidsmiddel hydrateert, verzorgt en geeft glans aan onze huid en haren. Honing is sterk reinigend, verbetert de regeneratie van de huid, is een natuurlijke antioxidant en is een zeer effectieve vochtinbrenger. De oude Egyptenaren wisten af van de bijzondere eigenschappen van honing. In Nieuw Zeeland doen ze wetenschappelijke onderzoek naar de bijzondere (medische) werking van Manuka Honing. De Body shop verkoopt huid en haarverzorging op basis van honing.


7


Foodfotografe - Simone van den Bergh

Ik ben Simone van den Bergh en verslaafd aan koken en fotografie. Food fotograaf als beroep en reis- en kattengek als hobby. Op mijn blog deel ik recepten, reisverhalen en foodfotografie tips. En natuurlijk een overdosis aan foto’s. Zeven jaar geleden ben ik begonnen met bloggen; mijn blog heette toen Junglefrog Cooking. Dat leek zo maar een logische naam want tenslotte heette mijn bedrijf Junglefrog Images en ging mijn blog over eten en koken. Junglefrog Cooking dus. Gaandeweg was ik echter toch iets minder happy met die naam (en gebruikte inmiddels als bedrijfsnaam Fresh Food Photos) en ergens halverwege 2013 besloot ik de sprong in het diepe te maken en mijn blog om te zetten naar Simones Kitchen en ook nog eens in het Nederlands te gaan bloggen. Aldus geschiedde maar omdat ik de internationale foodbloggers wereld ook erg leuk vind werd het toch wel een beetje lastig om dat te combineren. Dus sinds 1 januari van 2014 is Simone’s Kitchen tweetalig en maak ik hiervoor gebruik van de vertaal plugin WPML. Alles is door mij zelf vertaald. Artikelen van mijn vorige blog worden uiteindelijk ook allemaal hier geplaatst, daarom kun je soms posts vinden met een datum van vóór het begin van dit blog. Ik ben niet opgegroeid met een liefde voor eten en koken. Mijn moeder kookte omdat het moest en blonk niet uit in creativiteit in de keuken. Sorry mam! Ik kan me nog de dag herinneren dat de pakjes Knorr mix voor macaroni op de markt kwamen! Een openbaring voor mijn moeder en – om eerlijk te zijn – voor ons ook wel een verademing… ;) De liefde voor koken kwam dus pas veel later; ik ben mijn ‘carriere’ ooit als leerling verpleegkundige begonnen en deelde de zusterflat met Jacqueline. En zij hield wel van koken. Ik denk dat dat mijn eerste kennismaking met iets zelf maken was… En nee, liefde op het eerste gezicht was het niet, maar dat heeft ook niet heel erg lang geduurd.

8

Want het was best leuk om een recept te maken dat dan ook nog lekker smaakte. En de laatste jaren is dat alleen maar ‘erger’ geworden. Zeker ook omdat Tom (mijn partner in crime) ook van koken houdt en we hier dus een gemeenschappelijke hobby hebben gevonden. We worden tijdens het maken van gerechten regelmatig gehinderd door onze drie katten Humphrey, Sookie en Buffy. En als we niet thuis aan het koken zijn en niet aan het werk dan vinden we het heerlijk om te reizen. Hoe verder hoe beter en hoe langer hoe liever. Ik verdien inmiddels al een aantal jaar mijn brood als foodfotograaf. Ooit begonnen met bruiloften, evenementen, producten, portretten, huisdieren enzovoort heb ik dat een tijd geleden aan de wilgen gehangen en me volledig op de culinaire fotografie gestort. Ik fotografeer inmiddels voor cateringbedrijven, tijdschriften, kookboeken, restaurants en alles wat nog meer met eten heeft te maken. Heb je interesse om met me samen te werken, wil je een workshop volgen of gewoon iets weten? Je kunt altijd een comment achter laten of me een mail sturen op info@simoneskitchen.nl


De “RAW” fotografie challenge #1 – 2014 Ja hoor, het is zover! Nieuw jaar, nieuwe kansen.. :) Ik heb vorige jaren een hele tijd een maandelijkse fotografie challenge gedaan op mijn Engelstalige blog. Daar werd altijd goed aan meegedaan met hele leuke resultaten, maar door werk, tijdgebrek enzovoort, is het er al een hele tijd niet van gekomen. Het leek me dus de hoognodige tijd om daar verandering in te brengen! De nieuwe fotografie challenge is bij deze van start met de eerste uitdaging van 2014!

Het thema is RAW Wat houdt dat in? Dat houdt in dat het hier gaat om een ingredientfoto. Een foto van een voedingsmiddel dat in zijn volledige originele rauwe staat moet zijn. Het mag geplukt, geslacht of uitgegraven zijn, als het maar geen verdere bereidingen heeft ondergaan. De foto’s hier zijn slechts een paar voorbeeldjes van oude foto’s van mij. In de link hieronder vind je een pinterest board met nog veel meer prachtige voorbeelden van RAW foto’s. Leef je dus uit en stuur je foto in. Je hebt precies een maand de tijd om de foto te maken en in te zenden via het onderstaand Linky tool.

Tips! Je ingredient is de ‘hero’. Zorg er dan ook voor dat die de aandacht krijgt. Als je speciaal ingredienten wilt gaan kopen in de winkel of op de markt, let dan goed op wat je mee naar huis krijgt. Vlekjes, gebroken takjes, glazige ogen van vis, verkleurd vlees… Dat zijn allemaal zaken die je foto niet ten goede zullen komen. Kruiden of slablaadjes kun je vlak voor fotograferen nog even opfrissen in een grote kom met ijswater. Dat doet echt wonderen maar let wel op dat je bijvoorbeeld bij hele fijne blaadjes zoals dille of koriander niet vervolgens met een natte plak blijft zitten. Bewaren in iets vochtig keukenpapier wil ook nog wel eens helpen. Vlees is een lastig onderwerp om te fotograferen, dus ben je beginnend fotograaf neem dan misschien een iets makkelijker onderwerp. Let op glans; teveel glans bij een vis kan hinderlijk zijn. Geen glans bij fruit kan dat net zo goed zijn. De kunst is om de juiste balans te vinden door je licht tegen te houden of juist extra te accentueren. Daglicht werkt echt het mooiste bij ingredienten dus probeer het bijvoorbeeld in het weekend te doen.

9


E

Interview

mma van Dijk Waar staat Nature’s Pride voor? Wij zijn een gespecialiseerd bedrijf in het importeren en exporteren van exotische groenten en fruit. Over de hele wereld hebben wij telers die al jaren met ons samenwerken. Onze producten staan bij ons op nummer 1. We zorgen voor goede kwaliteit en service.

Wat maakt het bedrijf zo bijzonder? Ons bedrijf heeft hoge kwaliteitsproducten met alleen maar verse producten. Wij leveren niet alleen aan groothandels maar ook aan supermarkten waardoor het ook voor de gewone consument bereikbaar is. Wij geloven dat het uitwisselen van ideeën en informatie het beste in alle partijen naar boven haalt. Daarom onderhouden wij langdurige relaties om het beste te produceren. Ons doel is om de consumenten elke dag tevreden te stellen door de beste en meest verse producten te leveren.

Hoelang werkt u al bij Nature’s Pride en wat is uw functie binnen het bedrijf? Ik werk al 14 jaar bij Nature’s Pride waardoor ik veel heb meegemaakt. Maar vooral de groei van dit bedrijf is indrukwekkend. Mijn functie is het inkopen van de producten. Elke medewerker binnen het inkoopteam heeft een eigen product of land waar hij of zij over beschikt. Ik koop alleen producten in bij telers uit Brazilië. Wij zijn verantwoordelijk voor goed onderhoud en tevredenheid bij zowel de teler als voor onze geïmporteerde percentages. Wij waarderen de inzet keer op keer en steunen onze telers en relaties onvoorwaardelijk.

Hoe belangrijk is exotisch fruit voor de economie? Exotisch fruit is belangrijk voor de economie. Immers word er veel geïmporteerd maar ook geëxporteerd. Exotisch fruit is daar maar een klein onderdeel van maar door deze vruchten meer op de markt te brengen en bekender te maken zal de import stijgen.

10


Hoe kan het dat exotisch fruit niet heel bekend is bij de bevolking? Wat eigen de hoofdoorzaak is dat het niet bekend is is de schaarste van deze producten. Doordat het niet overal verkrijgbaar is, is het niet goed bereikbaar voor de gewone consument. Veel exotische vruchten zijn onbekend bij veel mensen.

Hoe wil Nature’s Pride daar verandering aan brengen? Doordat onze producten in supermarkten en speciaalzaken in heel Europa worden verkocht weten wij dat het in opmars is. Nature’s Pride probeert goede kwaliteit en alleen verse producten te leveren. Er zijn al allerlei ontwikkelingen waarbij samenwerkingen zijn ontstaan tussen bedrijven die ook de verkoop van exotische vruchten verder willen uitbreiden. Door meer samenwerkingen, campagnes en promoties te organiseren zal het steeds meer in de schappen te zien zijn.

“Voor mij is een feestje niet compleet zonder fruit.” - Emma van Dijk

Hoe zorgen jullie ervoor dat er eerlijke handel is met deze verre landen? Wij streven er al jaren naar om zaken te doen op een eerlijke manier. We nemen de verantwoordelijkheid voor de impact die onze activiteiten op de samenleving hebben. Sinds 2006 laten we al onze leveranciers een ETI (Ethical Trading Initiative) ondertekenen. Hiermee belooft de leverancier dat er geen kinderarbeid plaatsvind, goede veiligheid en hygiëne en meer van dit soort zaken. Zo kunnen wij garanderen op eerlijke handel. Ook ondersteunen wij sociale projecten om de leefomgeving van onze telers en hun gezinnen te verbeteren.

11


Granaatappel

GERECHT Spelt salade met bietjes en granaatappel Mijn recept is te vinden op mijn eigen blog simonskitchen.nl. Hier vindt je nog veel meer lekkere recepten en tussendoortjes! Succes en alvast eetsmakelijk. Ik gebruik altijd hele granaatappels in plaats van dat ik de pitjes los koop. Ik vind dat toch het lekkerste al heb ik nog steeds niet de perfecte manier gevonden om de pitjes uit de vrucht te halen. Alles al zo ongeveer geprobeerd en niks werkt echt zonder spetten. Daar denk je natuurlijk niet over na als je een keuken met een witte muur bedenkt. Mijn huidige methode bestaat uit het doorsnijden van de vrucht en dan de pitjes eruit breken met de hand. Werkt goed maar toch heb je soms een nogal sappig gevaarte en hop, voor je er erg in hebt zit de muur weer onder. Nou ja, ik heb het er wel voor over… Heerlijke salade en super gezond!

Spelt salade met bietjes en granaatappel Recept type: Salade Auteur: Simone van den Berg Bereidingstijd: 15 minuten Totale tijd: 15 minuten Aantal personen: 1

12

Benodigdheden De pitjes van 1 granaatappel is eigenlijk teveel voor in deze salade. Ik heb ongeveer de helft gebruikt. • 75 gr spelt • 1 granaatappel • 1/2 gekookt bietje • 1 rode grapefruit + 1/2 grapefruit voor het sap • 1 el olijfolie • 1 el witte wijn azijn • peper • zout • 2 el pijnboompitjes

Bereidingswijze 1. Kook de spelt voor tien minuten, giet af en laat afkoelen. Haal de pitjes uit de granaatappel en gooi de rest weg. Snijd de dikke schil van de grapefruit rondom weg inclusief de vliesjes. Haal vervolgens de partjes uit de grapefruit zonder het witte vel mee te nemen. 2. Rooster de pijnboompitjes kort en zet apart. 3. Rasp de biet grof. 4. Maak een dressing van het sap van een halve grapefruit, de olijfolie en de witte wijn azijn. Proef en maak op smaak met peper en zout. 5. Voeg alle ingredienten voor de salade bij elkaar, strooi er de pijnboompitjes overheen en doe de dressing erdoor.


13


PITAHAYA De drakenvrucht

Heerlijke ijsco

De oorsprong van de pitahaya, ook wel drakenfruit genoemd, is niet echt traceerbaar. De botanische benaming is Hylocereus en verwijst naar zowel de habitat (hulos betekent bos in het Grieks) en de wijze waarop zij droogte weerstaat (het was dat de bladeren bedekt). Pitahaya’s zijn bestand tegen temperaturen van 38-40 º C, maar hebben toch 60-130 cm neerslag per jaar nodig om te kunnen groeien. De plant is een familielid van de cactus. De vruchten zijn ovaal van vorm en bevatten vruchtvlees vol kleine pitjes. De vrucht is rijp wanneer je het net zo gemakkelijk als een banaan kan schillen. De smaak is een mengsel van meloen en kiwi.

Als je eens een origineel ijsje wilt presenteren, kun je zelf drakenfruitijs maken. Er zijn allerlei recepten te bedenken. Hierbij volgt een eenvoudig recept om dit verrukkelijke ijs binnen een handomdraai te maken.

Smaak

Bereidingswijze

Dit is een spectaculaire vrucht niet alleen in zijn uiterlijk maar ook de smaak is erg bijzonder. Niet heel zoet maar wel lekker fris en gezond. Er zijn verschillende soorten drakenvruchten, bekend is de roze variant. Maar er zijn ook gele drakenvruchten. De gele vruchten zijn iets zoeter dan de roze/rode. De drakenvrucht wordt voornamelijk gekweekt in Azië en is in Nederland vaak verkrijgbaar bij de grotere toko’s. De drakenvrucht kun je zo eten, maar is ook ideaal om te verwerken in toetjes of ijs.

Haal het vruchtvlees (pulp) uit de schil van het drakenfruit. Verwijder evt wat pitjes. Meng met de mixer of gebruik de foodprocessor om het ijs met het vruchtvlees te mixen.Voeg daarna naar smaak honing en kokosmelk toe en mix dit door het ijs heen. Voeg eventueel op het eind een snufje zout toe voor een pittige smaak. Laat het ijs enkele uren opvriezen en presenteer het dan in bolletjes.

Belangrijkste voedingsstoffen

Sommige mensen vinden het lekker om wat sterke drank door het ijs te mixen. Je kunt hierbij denken aan Grand Marnier, tequila of een andere sterke likeur. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van smaak en niet geschikt voor kinderen.

Vitamine C, calcium en ijzer.

Ingrediënten 1 bak roomijs 4 stuks drakenfruit 1 eetlepel honing 4 eetlepels kokosmelk

Drank door de ingrediënten

Decoratie Drakenfruit is eventueel ook als decoratie te gebruiken. Veel mensen vinden het mooi dat de vrucht zo felgekleurd is en leggen het drakenfruit als decoratie in een fruitschaal op tafel. Als je de pulp uit het drakenfruit verwijdert en de schil van binnen goed schoonmaakt, kun je er ook lekkernijen in opdienen. Denk bijvoorbeeld aan zelfgemaakt drakenfruitijs of een fruitsalade. Leuk om als toetje tijdens een etentje te serveren!

14


15


CACTUSVIJG

Wat is het

Belangrijkste voedingsstoffen

Cactusvijgen zijn ovaalvormige cactusvruchten. Cactusvijgen komen oorspronkelijk uit Mexico en Zuid-Amerika. De vrucht is er in vele kleuren, zoals: groen, geel, zalmroze, bruin en rood. De dikke, stekelige huid zit vol met water en heeft als doel het vruchtvlees te beschermen. Het zachte, sappige en korrelige vruchtvlees is licht groen, geel, oranje of rood en bevat kleine eetbare pitjes. De smaak is zoet tot licht zuur, vergelijkbaar met een peer.

Calcium Ijzer Magnesium Niacine Fosfor Kalium Vitamine C

Hoe eet je de cactusvijg?

Voedingswaarde per 100 gram Energie: 220 kJ Vitamine C: 20 mg IJzer: 0.3 mg

De cactusvijg is de vrucht van een grote cactusplant. De vrucht heeft een zoete smaak, soms een beetje bitter, die doet denken aan peer. De vrucht komt uit het Middellandse zeegebied. De cactusvijg kan je het beste bewaren in de koelkast. Zo blijft hij tot zeker een week nog goed. De vrucht is rijp wanneer deze geel of oranjerood is. De pitjes in het vruchtvlees kunnen ook gegeten worden maar de cactusvijg moet wel zorgvuldig geschild worden om eventuele stekeltjes te verwijderen. Om ze vast te houden kan je het beste een doek gebruiken en hem daarin vast pakken. De vrucht kan uitgelepeld worden.

16

Voedingswaarde

Tevens veel vitamine B-caroteen Water: 85 gr. Koolhydraten: 12 gr. Kalium: 90 mg. Calcium: 24 mg.


CARAMBOLA Carambola De carambola komt oorspronkelijk van Sri Lanka en de Molukken en werd gecultiveerd in vooral Maleisië en Zuidoost Azie zevenhonderd jaar geleden. De eerste Nederlandse omschrijving van de vrucht werd gemaakt door een ambtenaar van de VOC in de 17e eeuw.

De smaak De smaak van een carambola wordt vaak omschreven als fris-zoet tot zoetzuur. Een mix van appel, sinaasappel en kiwi wordt ook wel genoemd. Het vruchtvlees is gelig met (afhankelijk van de soort) enkele donkere pitten in de stervorm, deze zijn wel eetbaar maar worden vaak verwijderd.

GERECHT Belangrijk wanneer je zelf shakes maakt is dat de smaken in balans zijn. Dus tenzij je van overwegend zoet, zuur of bitter houdt, gebruik van elke smaak 1 soort fruit. Laatste tip voor de fanatiekelingen onder jullie, voeg ook chiazaad toe (deze vind je in de biowinkel), deze staan bekend om o.a. barstensvol antioxidanten, vezels en omega 3 vetzuren!

Ingrediënten Sweetness • 1 halve carambola • 20 gr aardbeien • 2 el honing • 50 ml mangosap

Bereidingswijze Sweetness Was het fruit. Schil de carambola en verwijder het klokhuis. Verwijder het groen van de aardbeien. Voeg het fruit samen met de honing en het mangosap toe aan de blender. Doe de dop op de blender en mixen maar!

17


Wist u dat • De pitahaya kan tussen de 150 600 gram wegen. Er zijn vruchten die zelfs 1kg wegen. • Ongeveer 100 jaar geleden introduceerden de Fransen de pitahaya in Vietnam. Ze werden oorspronkelijk voor de koning gekweekt en later voor rijke families. • Pitahaya’s bloeien alleen ‘s nachts, en er is maar één avond waarop ze bestoven kunnen worden en er fruit zal groeien. • De carambola ook wel de stervrucht wordt genoemd. • Het eten van de carambola kan een fatale uitwerking hebben op nierpatiënten wegens een hoge concentratie oxaalzuur en kalium. • Veel exotisch fruit niet bekend is bij veel Nederlanders. Dit komt doordat het een schaars product is en niet overal verkrijgbaar is. • De cactusvijg als een gevaarlijke vrucht word gezien? Dit komt door zijn stekels. Die moeten goed verwijderd worden voordat de vrucht gegeten kan worden. Veel mensen vind dat eng of te veel werk. • De granaatappel heeft een zeer gunstig effect op de gezondheid. Het eten van granaatappels of het drinken van het sap van deze vrucht kan helpen bij hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, Alzheimer, overgangsklachten en erectiestoornissen. Ook voor de huid is de granaatappel zeer weldadig. • De granaatappels barsten van de antioxidanten. De vrucht bevat veel meer antioxidanten dan bijvoorbeeld rode wijn, groene thee en bessensap.

18


19


Een dag uit het leven van.. Nicolette van Dam 25 mei 2014 Vandaag ging mijn wekker om 5:45. Een redelijke tijd voor mijn doen. Mijn visagiste komt bij mij thuis om me op te maken. Ze is een schat en zorgt goed voor mij en mijn dochtertje Lola-Lily. Na 45 minuten is ze klaar en kan ik nog even rustig zitten voordat mijn drukke dag begint. Om 7:30 haalt mijn moeder Lola-Lily op waar ze vandaag de hele dag zal zijn. Mijn moeder past veel op haar zodat ze niet elke dag naar de kinderopvang hoeft. Om 8:00 word ik verwacht bij RTL Boulevard om te filmen voor een nieuw programma. Ik werk samen met kunstenaar Koh Sang Woo. Om 12:30 staat er een lunch in mijn agenda gepland met mijn beste vriendin. Om 13:00 zal ik de generale doen voor de presentatie van de Holland Beauty Award! Super spannend. Vanavond zal de presentatie live te volgen zijn op RTL 4. Ik vind het altijd fantastisch om met zo veel mensen te werken. Prijzen uitdelen is natuurlijk helemaal geweldig. Die reactie’s zijn onbetaalbaar! Om 20:00 is de uitzending maar om 17:00 begin ik al aan mijn avondeten omdat er veel voorbereid moet worden. Mijn kleding hangt al aan het rek met mijn naam erop. Mijn eigen kleedkamer is ingericht naar mijn smaak zodat ik lekker tot rust kan komen. Een uur van te voren word ik opgemaakt en laat ik mijn haar doen. Heerlijk vind ik dat altijd zo’n verwenmomentje. De avond ging snel voorbij! Weer een ervaring rijker. Nu lekker naar huis en naast mijn vriend in bed kruipen. Stiekem kijk ik nog even om de deur bij mijn meisje. En val ik heerlijk in slaap. Morgen staat de agenda al weer volgepland namelijk! Met onder andere een fotoshoot bij Grazia en een gastles voorbereiden van UNICEF.

20


AGENDA 8 juni

15 juni

28 juni

Natuurlijk dineren

Workshop Fruitcombi

Reis & Proef

Restaurant 3-daagse in Giethoorn. Voor een bedrag van €65,- per persoon 3 dagen dineren in 1 van de geselecteerde restaurants! www.natuurlijkdineren.nl

Speciale workshop voor fruitfreaks! Kom gezellig met je moeder of vriendin en geniet samen van je eigen nieuwe recept. € 17,50 per persoon. www.fruitcombi.nl

Op zondag 28 juni 2014 kunnen levensgenieters hun hart ophalen op het Westelijk Handelsterrein in Rotterdam. Een unieke combinatie van bijzondere reizen en culinaire proeverijen, omgedoopt tot een uniek evenement “Reis & Proef”. www.wht-rotterdam.nl

12 juni

16

Taste of Amsterdam

juni Fruitcorso

‘Foodie heaven’, daar waar door de beste Nederlandse en internationale chef-koks verrukkelijk gekookt wordt en zichzelf presenteren! www.tasteofamsterdam.nl

Wat is er nou mooier dan een optocht vol fruit? Dit fruitcorso in Vollenhove bestaat uit 40 praalwagens. Start 16:00 uur. www.vollenhovebeweegd.nl

Uw mening Als waardering voor uw mening ontvangt u bij aankoop van het volgende nummer 25% korting. U kunt de vragen ook online invullen waardoor u kans maakt op een waardebon t.w.v. €25,-.

Bent u een man of een vrouw?

Zou u een abonnement nemen als dit tijdschrift 4 per jaar verschijnt?

.............................................................

.........................................................................................................................................

Waar heeft u EXOTIC gekocht?

Welke rubrieken vondt u goed en welke vondt u minder goed?

.............................................................

.........................................................................................................................................

Hoe oud bent u?

Heeft u opmerkingen of suggesties?

.............................................................

.........................................................................................................................................

Kijk voor de actievoorwaarden op www.exotic.nl.


COLOFON Hoofdredactie Laura Zwiers Vormgeving Merlijn Viersma Eindredactie Laura Zwiers

Download nu onze app! Nu in de app store: EXOTIC. Download nu onze app en ontdek nieuwe vruchten. Maak je eigen profiel aan om je favoriete gerechten op te slaan en deel jouw ideeĂŤn met anderen! Met elke maand een nieuwe win actie. Download hem gratis.

Medewerkers Sofie van Dijk, Paolo Fallacara, Nick Foss, Lieke Lemmens, Ellen Mirck, Simone Prusso, Marieke de Vries. Fotografie David de Jong, Hugo Thomassen. Marketing Louise de Jongste Productie DaniĂŤlle van Tol Druk Drukwerkdeal

Mijn mening Als waardering voor uw mening ontvangt u bij aankoop van het volgende nummer 25% korting.

Naam: ............................................................................................ Adres: ............................................................................................. Postcode/woonplaats: .................................................................

EXOTIC Afdeling klantenservice Antwoordnummer 11482 1234 AB Amsterdam

Telefoon: ......................................................................................... Geboortedatum: ........................................................................... E-mailadres: .................................................................................

Het opsturen van deze kaart is geheel anoniem en op eigen risitco. Wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele foutzendingen.


EXOTIC “I dare you to try these exotic fruits.”

VOLGEND NUMMER: Yolanthe Cabau van Kasbergen “Ik kende meer fruit dan mijn vriendinnetjes.” Fruit & SChoonheid Kokosnoot Lijnzaad

issue 1

winter 2014

www.exotic.nl

23


€ 5,25

Summer 2014

www.exotic.nl

Exotisch fruit  

In dit magazine kunt u veel informatie lezen over exotische vruchten maar ook leuke schoonheidsrituelen van oude stammen. Dit is een schoolo...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you