Page 1

Ewa Starzynska Azaliowa 12, Zaborze 32-600 Oświęcim, Polska ewa.starzynska@gmail.com 0048 605 983 600

Portfolio


Ewa Starzynska data urodzenia - 27.10.1986

Edukacja

Politechnika Krakowska, Kraków, Polska Architekura i Urbanistyka, Wydział Architektury 2005-2010 Obrona pracy dyplomowej - grudzień 2010r. The University of Tennessee, Knoxville, TN The College of Architecture and Design Styczeń 2009 – Maj 2009 Liceum Ogólnokształcące im.Stanisława Konarskiego, Oświęcim, Polska 2002-2005

Doswiadczenie

Projektowanie wnętrz Sierpień 2010 - Marzec 2011 Kompleksowa aranżacja wnętrz, projekty od zmiany funkcji i niewielkiej przebudowy, przez aranżację wnętrz po nadzór autorski. Budynek biurowy firmy Plantpol w Zaborzu (zrealizowano), dom jednorodzinny o pow. 150m2 w Oświęcimiu (zrealizowano) oraz dom jednorodzinny w Zaborzu o pow. 170m2 ( w trakcie realizacji) Praca w Information Based Architecture, Amsterdam, Holandia Czerwiec 2010 - Wrzesień 2010 Praca nad projektem konkursowym na koncepcję Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku. Plany funkcjonalne budynku, koncepcja rozwiązań technicznych elewacji, ponadto praca graficzna nad stroną internetową o Canton Tower (Guangzhou, Chiny) Biuro Architektoniczne - Kraków, Polska Grudzień 2009 - Maj 2010 Praca nad projektem przedszkola, Centrum Odnowy Biologicznej oraz hotelu; inwentaryzacja obiektów sanatoryjnych, rozbudowa domów jednorodzinnych


Praca w International House na Universytecie Stanowym w Tennessee, USA Styczeń 2009 – Maj 2009 Praca grafi czna, projektowanie materiałów reklamujących programy prowadzone przez tę instutucję Praktyka w Stoklosa Architect Office - Pleasanton, Kalifornia, USA Czerwiec 2009 - Lipiec 2009 Przygotowywanie rysunków do przebudowy i rozbudowy budynku mieszkalnego w San Francisco. Praca nad projektem przedszkola Umiejetnosci

Zainteresowania

Znajomośc programów komputerowych : AutoCAD 2D i 3D, Adobe Photoshop, Adobe InDesign, 3D Studio Max, Microsoft Office Umiejetności artystyczne: Malarstwo, fotografia, rysunek Inne: Język Angielski – zaawansowany Język Niemiecki - podstawowy Prawo jazdy Kat. B Podróże po Europie, Stanach Zjednoczonych, Azji i Afryce.Poznawanie nowych kultur i lokalnych zwyczajów. Bardzo lubię wszelkie formy aktywności, takie jak turystyka i wspinaczka górska, narciarstwo, biegi.


Centrum Edukacyjno - Mieszkaniowe „Kwadrat” w Oswiecimiu


Oświęcim jest miastem szczególnym. Co roku przyjeżdża do niego ok. milion turystów, ale prawie wszyscy kierują się prosto do Muzeum Auschwitz i zaraz po zwiedzaniu go wyjeżdżają, nie zatrzymując się w mieście. Mało kto wie, że Oświęcim powstał blisko 750 lat temu i posiada bogatą tradycję. Stare Miasto ma bardzo ciekawy układ urbanistyczny i znajduje się tam wiele ciekawych zabytków historycznych i innych miejsc wartych zobaczenia. Dla mieszkańców miasto też ma dużo do zaoferowania. Istnieją znane kluby sportowe, powstała Wyższa Szkoła Zawodowa przyciągająca młodzież z innych miast i miasteczek, trwa budowa dużej, nowoczesnej biblioteki miejskiej i Multikina. Ponadto miasto jest bardzo zielone i znajdują się w nim piękne tereny rekreacyjne, szczególnie nad rzeką Sołą. Wykorzystując te wszystkie informacje, chcąc zmienić wizerunek miasta, zdecydowałam się na projektowanie Centrum Edukacyjno Mieszkaniowego jako nowej siedziby Wyższej Szkoły Zawodowej oraz jako miejsca seminariów i warsztatów naukowych. Ponadto zaprojektowałam dwa domy studenckie oraz pięć obiektów zabudowy mieszkaniowej przeznaczonej dla Oświęcimian. Uzupełnieniem jest tu mediateka przeznaczona do użytku wszystkich mieszkańców. W czasie wojny i zaraz po niej Oświęcim bardzo szybko się rozrastał i poprzez powstawanie osiedli mieszkaniowych pozbawionych czytelnej tkanki miejskiej, zatracał nieco swój charakter. W swoim projekcie na wybranej przeze mnie działce chciałam stworzyć „kawałek miasta”, uporządkować przestrzeń, nadać jej konkretny kształt. W planie wyraźnie widać podział funkcjonalny, czyli część przeznaczoną pod budynki edukacyjne, następnie domy studenckie i zabudowę mieszkaniową. Przestrzeń została podzielona na prywatną, półprywatną i publiczną, Dzięki temu wszystko jest uporządkowane, mieszkańcy mają zapewniony duży komfort życia, a całość i tak pozostaje spójna.


Schemat układu funkcjonalnego w domu studenckim Parter przestrzenie zamknięte administracja

rowerownia klatki schodowe zespoły toalet przestrzenie otwarte

sale wielofunkcyjne sale do nauki pralnia

sklepik

ogród zimowy

Studenci to ludzie młodzi, pełni energii i radości życia. Często pragną pokazać swój charakter i cenią sobie indywidualizm. Projektując dla nich dom, kształtując ich przestrzeń życiową, zależało mi na stworzeniu prostego, ale i eleganckiego budynku, w którym, mimo że każdy pokój ma ten sam układ (moduły) to w jakiś sposób zachowuje swój indywidualizm zarówno wewnątrz, jak i w widoku z zewnątrz. Identyfikacja ze swoim miejscem zamieszkania jest bardzo ważna. Zdając sobie sprawę z problemu braku integracji studentów w domach studenckich, a równocześnie rozumiejąc i szanując potrzebę prywatności, zdecydowałam się na zaprojektowanie akademika, w którym każdy student ma dla siebie prywatny, niewielki pokój wraz z węzłem sanitarnym, natomiast kuchnie i strefy wypoczynkowe potraktowałam jako wspólną przestrzeń otwartą. Pokoje mieszkalne mają być wygodne, ale nieduże. Cel jest taki, by każdy student był zmuszony do częstego opuszczania swojego pokoju i tym sposobem do integrowania się z innymi mieszkańcami akademika.


S0.8

S0.1 S0.2 S0.3

S0.4

S0.5

S0.9 S0.7

S0.10 S0.11

S0.6 S0.12 S0.14 S0.13 S0.15

S0.1 S0.2 S0.3 S0.4 S0.5 S0.6 S0.7 S0.8 S0.9 S0.10 S0.11 S0.12 S0.13 S0.14 S0.15

wiatrołap magazyn chłodnia kuchnia główna kuchnia do potraw zimnych zmywalnia komunikacja pomieszczenie kierownika wiatrołap szatnie pracowników zespół toalet pracowników zespół toalet ogólnodstępnych kasa wydawanie posiłków jadalnia

0.1 0.2 0.3 0.4 0.5 0.6 0.7 0.8 0.9 0.10 0.11 0.12 0.13 0.14 0.15 0.16 0.17

hall wejściowy administracja pom. socjalne toaleta pracowników stacja trafo węzeł cieplny rowerownia sala wielofunkcyjna ze sprz. audiowiz. sala wielofunkcyjna zespół toalet ogólnodstępnych pomieszczenie porządkowe pralnia hall wejściowy sala do nauki ogród zimowy sklepik sala wielofunkcyjna


0.2 0.3

0.4 0.5

0.7

0.6

0.7 0.2 0.8

0.9

0.8 0.10

0.2 0.11

0.1 0.12

0.7

0.13

0.10 0.17

0.16

0.15

0.14


Schemat układu funkcjonalnego w domu studenckim

1.4

przestrzenie zamknięte przestrzenie prywatne pokoje studenckie

1.4

przestrzenie półprywatne klatki schodowe zespoły toalet

przestrzenie otwarte

kuchnia i jadalnia strefa wypoczynkowa

1.3

1.2

1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 1.8

strefa wypoczynkowa pokój studenta niepełnosprawnego pokój matki/rodziców z dzieckiem pokój studencki kuchnia z jadalnią toalety ogólnodostępne tarasy platformy wypoczynkowe


1.7 1.4

1.7 1.5

1.3

1.1 1.4 1.6

1.4

1.2

1.4

1.4

1.4

1.4

1.4

1.4

1.4 1.5

1.1

1.7

1.4

1.4

1.4

1.4

1.7

1.4

1.8 1.6

1.7 1.1

1.4

1.5

1.8

1.4

1.8

1.8

1.4

1.4

1.4

1.4

1.4

1.4

1.4


Na każdej kondygnacji mamy podział na strefy zamknięte i otwarte. Zamknięte są wyraźnie oddzielone od reszty jakąś barierą, najczęściej pełną ścianą, a pozostałe tworzą wielką otwartą przestrzeń. Co prawda są w niej różne strefy funkcjonalne, ale nieoddzielone żadną przegrodą bądź w niektórych przypadkach oddzielone ścianą szklaną, która nie jest barierą wizualną. Dzięki takiemu rozwiązaniu całość daje wrażenie dużej, otwartej przestrzeni. Podział ten szczególnie możemy zauważyć na kondygnacjach mieszkalnych. Wszystkie pokoje studenckie są niewielkimi, oddzielnymi, indywidualnymi i prywatnymi jednostkami, natomiast cala reszta pomieszczeń jest otwarta. W budynku nie ma typowych korytarzy. Przestrzeń komunikacyjna łączy się z przestrzenią kuchni i jadalni oraz strefą wypoczynku. Przejścia są płynne i bez barier, dzięki czemu oprócz zamkniętych pokoi prywatnych, pozostałe pomieszczenia tworzą dużą, przejrzystą przestrzeń. Elementem ważnym kompozycyjnie i funkcjonalnie jest szklana tuba zaprojektowana w jednym z narożników budynku. O ile kondygnacje mieszkalne mają być miejscem przeznaczonym tylko dla mieszkańców akademika i ewentualnie ich gości, o tyle szklana tuba ma być miejscem przyciągającym też innych studentów, miejscem tętniącym życiem. Tuba jest połączona z częścią mieszkalną tylko kładką, dzięki czemu nie ma obaw, że hałas mógłby przeszkadzać uczącym się bądź śpiącym w tym momencie studentom. Z najniższej kondygnacji po obwodzie tuby pną się schody na wyższe piętra. Z tych wijących się schodów na różnych wysokościach zostały wypuszczone platformy. Dzięki wolnemu od konstrukcji środkowi tuby i braku jakichkolwiek ścian, z każdej platformy i z każdej części schodów widać co się dzieje na innych platformach i na najniższej kondygnacji. Ponadto wykonanie tuby z przeźroczystego szkła powoduje, że z zewnątrz i z większości „przestrzeni otwartych” domu studenckiego widać, co się dzieje w środku. Ma to zachęcać innych studentów do przyjścia tam.


płyta włóknowo-cementowa Euronit Natura na konstrukcji stalowej

balustrada z siatki stalowej mocowana do ściany wewnątrz budynku

parapet zewnętrzny z blachy powlekanej

drewniane panele podłogowe zaprawa klejąca wylewka betonowa izolfolia

drewniany parapet wewnętrzny mocowany na kątownikach stalowych

izolacja akustyczna – 7cm płyta żelbetowa – 16cm tynk wapienno - cementowy

tynk mineralny

okładzina zewnętrzna - płytki klinkierowe

rama z blachy cynkowej na podkonstrukcji stalowej z wbudowaną roletą


Muzeum II Wojny Swiatowej w Gdansku – projekt konkursowy, Information Based Architecture


Propozycją na Muzeum II Wojny Światowej naszego zespołu był budynek o prostej, choć zróżnicowanej formie. Głównym elementem przenoszącym obciążenia jest wewnętrzny rdzeń, czyli masywny pion, w którym umieszczono też windy. Cała zewnętrzna część to sztywne „skóra’ budynku zawieszona rdzeniu. Zaprojektowano ją poprzez nałożenie na siebie równoległych linii pochylonych w dwóch kierunkach. Odstępy zachowano te same, jednak zmieniano grubość linii, dzięki czemu elewacja pozostała nieskomplikowana i logiczna, a przy tym ciekawa i urozmaicona. Wewnątrz budynku znajdują się dwie kondygnacje wystawowe i każdej z nich towarzyszy umieszczona pod nią kondygnacja pomocnicza. Są one połączone systemem usztywniających ram, co zapewnia im stabilność i sztywność. Takie połączone podwójne platformy są podwieszone do rdzenia i w trzech miejscach oparte na zewnętrznej skórze. Takie rozwiązanie powoduje, że przestrzenie wystawowe mimo wielkich rozpiętości dochodzących aż do 50 m są pozbawione jakichkolwiek dzielących je ścian czy słupów, co daje dowolną możliwość aranżacji wnętrza.


Biblioteka multimedialna wraz zapleczem oraz zespół sal konferencyjnych

Pierwsza kondygnacja wystawowa


Pomieszczenia biurowe oraz część techniczna


Zero - energy House

Proposal for Solar Decathlon

Projekt konkursowy wykonywany w ramach zajec projektowych podczas wymiany studenckiej w Stanach Zjednoczonych

Living in the forest


Ideą projektu było stworzenie domu, który nie byłby postawiony w lesie, ale stałby się jego integralną częścią. Szklana fasada od południa umożliwia integrację wnętrza z zewnętrzem, a drewniane słupy wewnątrz budynku są przedłużeniem lasu otaczającego dom. Co więcej, od południa zaprojektowano pionowe, ruchome żaluzje, których zróżnicowane umiejscowienie nawiązuje do otaczających drzew. Ten dom jest przeznaczony dla pary, która chce mieszkać z dala od miasta i może pracować w domu. Przestrzeń przeznaczona do pracy jest oddzielona dwiema przegrodami od części mieszkalnej, jednak wykonanie tych ścian z ruchomych tafli szklanych umożliwia połączenia tych dwóch pomieszczeń w jedną wielką przestrzeń.


Do wykończenia wnętrz zaproponowałam naturalne drewno i szklane tafle dzielące przestrzeń funkcjonalnie. Częśc elementów zaprojektowałam w kolorze pomarańczowym, co ożywia i rozwesela przestrzeń.


Jednym z założeń konkursu było przedstawienie budynku w kontekście miejskim. Domek jest zaprojektowany na czterech modułach, ale wystarczą zaledwie dwa, by mógł funkcjonować niezależnie. Do projektowania większych obiektów można użyć dowolnej liczby modułów w różnych konfiguracjach , dzięki czemu mamy pełną dowolność kształtowania budynków wielorodzinnych.


Kładka pieszo - rowerowa w Krakowie Fala w projekcie kładki nawiązuje do Wisły oraz budynku Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manghha. Prosta stalowa konstrukcja z użyciem dwóch zbiegających się u szczytu łuków oraz podwieszonej do nich kładki daje wrażenie lekkiej i delikatnej.


Przekr贸j poprzeczny A-A

A

B

C

A

B

C

Przekr贸j poprzeczny B-B


BWA w Kielcach


Kielce to w ostatnich latach miasto szybko rozwijające się i zmieniające. Istnieje tam nieduże BWA, ale obecnie nie spełnia oczekiwań mieszkańców i ma zostać wkrótce zburzone i odbudowane jako duży, nowoczesny i obiekt. Zależało mi, aby mój budynek był nowoczesny, ale też żeby dobrze wpasował się w otoczenie i nawiązywał do historycznej istniejącej zabudowy, np. poprzez podziały w elewacji i rytm szklanych i drewnianych paneli elewacyjnych. Ściany zewnętrzne od strony ul. Leśnej są w większości pełne i dają wrażenie dość ciężkich, jak istniejąca zabudowa. Od wewnętrznego dziedzińca galeria jest cała przeszklona, przeźroczysta i daje wrażenie lekkiej. Wnętrze przenika się z zewnętrzem. Wystawy mogą się odbywać nie tylko w salach wewnątrz budynku, ale także na tarasie na dachu i w ogrodzie na dziedzińcu. W tym celu zaprojektowano lekkie, przeźroczyste i wodoodporne zadaszenie nad częścią dziedzińca.


POZIOM -1

1

1

2

3

5

4

6 7 8


POZIOM 0

16

17

11 12 13 14

9

15

10

18 19

20


POZIOM 1

21

22

23

24


POZIOM -1 1. sanitariaty 2. wentylatornia 3. pomieszczenie porządkowe 4. przyłącze wody 5. przyłącze z kotł. gazową 6. magazyn 7. Przyłacz energetyczny TRAFO 8. Magazyn techniczny

92 m² 50 m² 9 m² 21 m² 30 m² 20 m² 31 m² 89 m²

POZIOM 0 9. śluza klimatyczna 10. hall wejściowy 11. kasa 12. recepcja 13. informacja 14. ochrona 15. szatnia 16. zaplecze kawiarni 17. kawiarnia artystyczna 18. sklep aukcyjny 19. sklep aukcyjny 20. sklep aukcyjny

16 m² 245 m² 7 m² 7 m² 7 m² 7 m² 80 m² 50 m² 98 m² 63 m² 80 m² 65 m²

POZIOM 1 21. sala wystawowa 22. magazyn 2 23. pokoje biurowe 24. centrala BMS

540 m² 70 m² 107 m² 24 m²


Wnetrza


Grafika ścienna w pokoju dziecka


Projekt hallu w budynku biurowym firmy Plantpol

Projekt elewacji


Fotografia


Malarstwo

Portfolio  

my work, my design