Proselect icl seed leaflet hu a5 fűmagok

Page 1

Professzionális fűmagok


A professzionális gyepfenntartási technológiák gyorsan változnak, mivel a kedvezőtlen természeti és gazdasági hatásoknak egyaránt meg kell felelni. Ugyanakkor a pályamestereknek a lehető legmagasabb minőségű gyepfelületeket kell kialakítaniuk az általuk kezelt sportlétesítményekben. Az ICL csúcsminőségű vetőmagokkal, személyre szabott tápanyag-utánpótlási és növényvédelmi programokkal, szaktanácsadással segíti az Önök munkáját. Az iTurf integrált gyepfenntartási rendszer átfogó, mindenre kiterjedő, az egyedi igényekre és elvárásokra formálható programokat kínál. Az ICL nevében a minőségi gyepfelületek kialakításában sikeres munkát kívánok.

2

Simon Taylor Termék- és üzletfejlesztési Igazgató EMEA Fűmagok ICL – Specialty Fertilizers


ICL Fűmag Ikon Program A fűfajták teljesítményét és pontos tulajdonságait független kísérletek alapján határozzuk meg. Az ICl Fűmag Ikon Rendszer az adott tulajdonságokban kiemelten teljesítő fajtákat jelöli. Ezeknek a fajtáknak a keverékéből sokféle körülményre és helyszínre alkalmas fűmagok készíthetők.

Mit jelentenek az ikonok? Taposástűrés

Intenzív használatnak ellenáll, gyorsan regenerálódik. Stadion sportgyepek, edzőpályák és bármely, nagy terhelésnek kitett gyepfelület kialakítására alkalmas.

Hidegtűrés

Alacsony hőmérsékleten csírázó és növekvő fű. Késői és korai vetésre, alacsony talaj- és léghőmérséklet esetén alkalmazható.

Árnyéktűrés

Csekély fényviszonyok mellett is jól teljesít. Stadionok, épületek körüli területek, illetve ligetes területek gyepfelületének kialakítására alkalmas.

Barnafoltosság megelőzésére

A rizoktóniás barnafoltosság-betegség a legtöbb hidegévszakos fűfajt veszélyezteti. Ez az ikon a rizoktóniás barnafoltossággal szembeni ellenállóképességet jelöli.

Kiemelkedő látványi hatás

Egész éven át tartó mutatós szín és gyepminőség.

Szárazságtűrés

Ellenáll a hőségnek és az aszálynak. Magas hőmérsékletnek és szárazságnak kitett, nem öntözhető, vagy olyan extenzív területekre, ahol az öntözés csak korlátozottan oldható meg.

Alacsony fenntartási igény

Lassan növő, a szokásosnál kevesebb nyírással, tápanyag-utánpótlással, öntözéssel és növényvédelemmel fenntartható gyep kialakítására.

Sótűrés

Jól viseli a talaj magas sótartalmát. Tengerparti gyepfelületek, illetve magas oldott só-tartalmú vízzel öntözhető gyepek kialakítására alkalmas.

Betegség ellenálló-képesség

A gyakori gyepbetegségekkel szembeni természetes ellenállóképességű fajták.

Gyepszőnyeghez

Gyepszőnyeg készítésére alkalmas, különleges tisztasági fokú, idegen fűmagoktól és egyéb gyommagoktól mentes keverék.

3


ProSelect fűmagkeverékek A ProSelect fűmagkeverékek golf- és sportpályák, közterületi gyepfelületek kialakítására, valamint gyepszőnyeg-gyártásra alkalmasak. A felhasznált fűfajtákat az ICL és nemzetközi partnerei folyamatos nemesítő munka során fejlesztették ki, így a piacon elérhető legmagasabb minőségű termékeket kínáljuk. Ez az együttműködés garantálja fűmagkeverékeink folyamatos fejlesztését. zz Kifejezetten professzionális felhasználásra zz Országra szabott keverékek a térségi különbségek figyelembe vételével zz A legkorszerűbb fajtákból készült

zz Független kísérletekkel igazolt kiváló minőség, tisztaság és csírázóképesség zz Helyi szaktanácsadók által támogatott ICL iTurf program

fűmagkeverékek

Fűfajták Az ICL fűmag-portfóliójában a golf- és sportpályák, valamint a gyepszőnyeggyártás igényeinek megfelelően „egyedi fajtákból”, egy fajhoz tatozó fajtákból összeállított fűmagkeverékek is rendelkezésre állnak. zz Agrostis stolonifera – Tarackos tippan – Az ICL kínálatában megtalálható fajtáit teljes egészében az integrált gyepfenntartási elvek figyelembe vételével nemesítették. Az elsődleges cél

Fajtái – elsőssorban a dél-európai országokban – az ICL integrált gyepfenntartási programjaiban fontos szerepet játszanak. zz Poa pratensis – Réti perje – Az ICL kínálatában

a kiemelkedő teljesítmény és az alacsony

az egyik legszélesebb fajtaválasztékkal

fenntartási költség.

rendelkező fűfaj. Erőteljesen gyökeresedő, kiváló

zz Agrostis capillaris – Cérnatippan – A golf green-ek hagyományos fűfaja. Legújabb fajtái

taposástűrésű hibridek található közöttük. zz Lolium Perenne – Angol perje – A sportpályák

alacsonyabb víz- és tápanyagigényűek, kisebb

kialakításában világszerte az egyik legszélesebb

a fenntartási költségük. Erősségük a kiemelkedő

körben használt fűfaj. Az ICL kínálatában európai

betegségellenálló-képesség.

és amerikai genetikájú fajták is megtalálhatók

zz Festuca rubra commutata & trichophilia – Veres csenkesz (bokros és rövid tarackos) – A finom

a legváltozatosabb igények kielégítésére. zz Különlegességek

levélszerkezetű vörös csenkeszek széles

A változatos klimatikus adottságokhoz,

fajtaválasztékban állnak rendelkezésre. Extenzív

környezeti viszonyokhoz alkalmazkodva az

és intenzíven fenntartott gyepek kialakítására

ICL több különleges gyepalkotó fűfajt is kínál.

alkalmas fajták is találhatók közöttük.

Ilyen a Paspalum, a Zoysia, csillagpázsit és

zz Festuca arundinacea – Nádképű csenkesz –

a keménylevelű csenkesz.

Mélyen gyökeresedő, szárazságtűrő fűfaj. Látogassa meg a www.icl-sp.com honlapot, és tájékozódjon teljes fűmag-választékunkról. Válassza ki saját országát, és tudjon meg többet fűmagjainkról, fajtáinkról, magkeverékeinkről, amelyek leginkább igazodnak az ön régiójához.

Gyepkísérlet, Den Haan, Hollandia 2013

4


Felhasználási terület: tadionok S Sportpályák Közterületi gyepek

Sport 1

arkok P Fairway-ek

A ProSelect Sport 1 fűmagkeverék sportpályák telepítéséhez és felülvetéséhez egyaránt alkalmas. A Sport 1 négy finomlevelű, gyorsan csírázó angol perje-fajtát tartalmaz, amelyek szerepelnek az európai javasolt fajták listáján, valamint a NTEP listán is. Jellemzője a kiemelkedő betegség ellenálló-képesség. Mutatós zöld színét télen is megtartja.

A Sport 1 előnyei

1.

Kiemelkedő taposástűrésű csúcsfajták

2.

Egész évben élénk zöld szín

3.

Kiemelkedő tisztaság, magas csírázási százalék

Összetétel: 100% angol perje (Lolium perenne) Javasolt nyírásmagasság: 20-35 mm Javasolt magszükséglet: 30-40 g/m2 Kiszerelés: 10 kg *Képünk illusztráció.

5


Felhasználási terület: tadionok S Sportpályák Fairway-ek

Sport Plus

A ProSelect Sport Plus fűmagkeverék sportpályák telepítéséhez és felülvetéséhez egyaránt alkalmas. A ProSelect Sport Plus finomlevelű angol perjét, valamint az ICL által kifejlesztett SmartStart magbevonattal kezelt réti perje-hibrideket tartalmaz. A SmartStart technológiának köszönhetően a réti perje gyorsabban csírázik és gyökeresedik, így már kezdetben is kedvező arányban van jelen a gyepben. A 30 %-os réti perjearánynak köszönhetően új sportpályák telepítésekor gyorsan használatba vehető, erős, sűrű és gyorsan regenerálódó gyepfelületet alakítható ki. A hibrid réti perje erősen terjedő rizómáival kiváló szárazságtűrő, rendkívül sűrű és ellenálló gyepfelületet képez.

A Sport Plus előnyei 2.

1.

Kiváló taposástűrés, egész éven át sötétzöld gyep

Burkolt fűmagok a gyors csírázás érdekében

3.

Gyors megújulóképesség, kimagasló tisztaság és csírázó­képesség

Összetétel: 70% angol perje (Lolium perenne) 30% rétiperje hibrid (Poa pratensis) Javasolt nyírásmagasság: 20-30 mm Javasolt magszükséglet: gyeptelepítéshez 25-35 g/m2; felülvetéshez 20-30 g/m2 Kiszerelés: 10 kg

6

*Képünk illusztráció.


Felhasználási terület:

Renovator

olfpályák G (tee)

A Renovator sportpályák, illetve erősen igénybe vett közterületi gyepek gyors megújítására alkalmas fűmagkeverék. Praktikus tulajdonságai mellett a ProSelect Renovator rendkívül mutatós, intenzív színű gyepfelületet képez.

A ProSelect Renovator előnyei

1.

Gyors begyökeresedés

2.

Intenzív szín és nagy taposástűrés

3.

Felújításhoz javasolt

Összetétel: 100% angol perje (Lolium perenne) Equate- Pronto – Replay fajták Javasolt nyírásmagasság: 15-40 mm Javasolt magszükséglet: 25-35 g/m2 Javasolt magszükséglet őszi felülvetéshez: 50-80 g/m2 Kiszerelés: 10 kg *Képünk illusztráció.

7

7


Felhasználási terület: portpályák S Stadionok

Speed Germ

özterületi K szabadidős gyepek Golfpályák (tee)

A Speed Germ alacsony hőmérsékleten is jól csírázó angol perje-fajták keveréke. Kiválóan alkalmas sportpályák vagy közterületi gyepek kora tavaszi vagy késő őszi felülvetésére alacsony talajhőmérsékleten. A Speed Germ kétféle finomlevelű, középzöld színű angol perje-fajtát (Agreement és Vermio) tartalmaz, amelyek, akár 3 ºC fokon is gyorsan csíráznak és gyökeresednek. Ennek köszönhetően a Speed Germ egész évben használható felújító keverék. Mind az Agreement, mind pedig a Vermio angol perje-fajta szerepel a gyors telepítésekhez kifejezetten javasolt francia nemzeti fajtalistán. Az Agreement alacsony hőmérsékleten is kitűnően csírázó fajta, a Vermio pedig kiemelkedő taposástűréssel és betegségellenálló-képességgel rendelkezik.

A Speed Germ előnyei

1.

Csírázás alacsony hőmérsékleten. 3 ºC-tól alkalmazható.

2.

Kiemelkedő taposástűrés és betegségellenállóképesség

3.

Késői, téli felülvetésekhez

Összetétel: 100% angol perje (Lolium perenne), Agreement, Vermio fajták Javasolt nyírásmagasság: 25-30 mm Javasolt magszükséglet: 30-35 g/m2 Kiszerelés: 10 kg *Képünk illusztráció.

8


Felhasználási terület:

Regenerator Plus

tadionok S Sportpályák Fairway-ek

A ProSelect Regenerator Plus fűmagkeverék sportpályák telepítéséhez és felülvetéséhez egyaránt alkalmas. A ProSelect Regenerator Plus finomlevelű angol perjét és az ICL által kifejlesztett SmartStart magbevonattal kezelt hibrid rétiperjét tartalmaz. A SmartStart technológiának köszönhetően a réti perje gyorsabban csírázik és gyökeresedik, így már kezdetben is kedvező arányban van jelen a gyepben. A hibrid réti perje erősen terjedő rizómáival kiváló szárazságtűrő, rendkívül sűrű és ellenálló gyepfelületet képez.

A Regenerator Plus előnyei 2.

1.

Burkolt fűmagok a gyors csírázásért

Kiváló taposástűrés és megújulóképesség

3.

Kiemelkedő tisztaság és csírázóképesség

Összetétel: 85% angol perje (Lolium perenne) 15% hibrid réti perje (Poa pratensis) Javasolt nyírásmagasság: 20-30 mm Javasolt magszükséglet: telepítéshez: 25-35 g/m2 felülvetéshez 20-30 g/m2 Kiszerelés: 10 kg *Képünk illusztráció.

9


Felhasználási terület:

Regenerator RSM

portpályák S felújítása Stadionok Edzőpályák

özterületi K szabadidős gyepek Golfpálya tee-k

A Regenerator RSM ellenálló, tartós gyepfelületet képező fűfajták keveréke, amelyek szerepelnek a német nemzeti RSM fajtalistán. A Regenerator RSM fűmagkeveréket a gyors csírázás, kiváló megújuló képesség, taposástűrés és betegségellenálló-képesség jellemzi. A keverék Lorraine, Shortyand Coletta angol perje-, valamint Liberlin réti perje-fajtákat tartalmaz, amelyek sűrű, intenzív igénybevételnek ellenálló gyepfelületet képeznek. A Regenerator RSM színe középzöld, amely megfelel a nyugat-európai elvárásoknak.

A Regenerator RSM előnyei

2.

1.

RSM-listás fűfajták

Kitűnő taposástűrés, megújulóképesség és gyors csírázás

3.

Széles körű betegségellenállóképesség, középzöld szín

Összetétel: 85% angol perje (Lolium perenne) 15% Réti perje (Poa pratensis) Javasolt nyírásmagasság: 25-30 mm Javasolt magszükséglet: 30-35 g/m2 Kiszerelés: 10 kg *Képünk illusztráció.

10


Felhasználási terület:

Low Maintenance

olfpálya G (tee, fairway, roughs) Közterületi gyepek

inomszálú F pázsitgyepek

A ProSelect Low Maintenance alacsony fenntartású gyepfelületek, például golfpálya rough-ok, parkok, valamint szabadidős gyepfelületek kialakítására alkalmas. Alacsony fenntartásai igényének köszönhetően a golfpálya rough-okon ritka nyírás mellett kifejezetten mutatós. Közterületeken csekély forgalmú helyekre alkalmas.

A Low Maintenance előnyei 2.

1.

Kiváló só-, szárazság- és árnyéktűrő fajták

Alacsony fenntartási igény

3.

Finom levélszerkezet

Összetétel: 40% Juhcsenkesz (Festuca ovina) 30% Felemás levelű csenkesz (Festuca rubra trichophilia) 30% Veres csenkesz (Festuca rubra rubra) Javasolt nyírásmagasság: 35 mm-nél nem alacsonyabban Golfpálya roughs-okon nyírás nélkül is jól mutat Javasolt magszükséglet: 20-25 g/m2 Golfpálya roughs-okon 10-15 g/m2 Kiszerelés: 10 kg *Képünk illusztráció.

11


Felhasználási terület: portpályák S Stadionok Fairway-ek

Rhizome Max

zabadidős S gyepek

A Rhizome Max fűmagkeverék a réti perje-fajták agresszíven terjedő rizómáinak köszönhetően kiváló gyökeresedési tulajdonságokkal rendelkezik. A Rhizome Max télen-nyáron egyaránt intenzíven igénybe vett gyepfelületek kialakítására alkalmas. A Rhizome Max két finomlevelű angol perje-fajtát és két réti perje-fajtát tartalmaz. Az utóbbiak közül az egyik fajta a Thermal Blue hibrid. Ennél a fajtánál a gyors csírázás és begyökeresedés érdekében az ICL SmartStart magburkolási technológiáját alkalmazták, aminek köszönhetően a réti perje már kezdetben is kedvező arányban van jelen a gyepben. A Thermal Blue rendkívül gyorsan – kedvező feltételek mellett 8-10 nap alatt – csírázó, nagyon agresszíven elágazódó fajta, kiváló szárazságtűrő-képességgel.

A Rhizome Max előnyei

2.

1.

Nagy taposástűrés

Smart Start bevonat a gyors csírázás érdekében

3.

Kiváló tél- és aszálytűrés

Összetétel: 50% angol perje (Lolium perenne) 50% Réti pertje (Poa pretensis) Javasolt nyírásmagasság: 25-30 mm Javasolt magszükséglet: 30-35 g/m2 Kiszerelés: 10 kg *Képünk illusztráció.

12


Felhasználási terület: portpályák S Stadionok Lóversenypályák

Strong

iszáradó talaj K Parkok

A ProSelect Strong fűmagkeveréket kifejezetten nagy terhelésnek kitett, magas minőségű gyepek kialakítására fejlesztették ki. A szélsőséges viszonyoknak; hőségnek, aszálynak vagy pangóvíznek kiválóan ellenáll. A ProSelect Strong sportpályák és közterületi gyepfelületek kialakítására alkalmas keverék.

A Strong előnyei

2.

1.

Kiváló taposástűrés

Vizenyős vagy könnyen kiszáradó talajokra alkalmas

3.

Kiváló téltűrés

Összetétel: 10% angol perje (Lolium perenne) 80% nádképű csenkesz (Festuca arundinacea) (20% Greenkeeper WAF, 20% Spyder LS, 20% Avenger, 20% Gazelle II fajták) 10% Réti perje hibrid (Poa pratensis hybrid Thermal Blue) Javasolt nyírásmagasság: 20 mm felett Javasolt magszükséglet: 35-40 g/m2 Kiszerelés: 10 kg (285 m2-re elegendő) *Képünk illusztráció.

13


Felhasználási terület:

Thermal Force

ázikertek H Parkok Golfpályák

A ProSelect Thermal Force 90%-ban nádképű csenkeszt tartalmazó, kifejezetten nagy szárazságtűrő-képességű fűmagkeverék. Olyan fűfajtákból állították össze, amelyek a kísérletek során szárazság- és hőtűrésben a legkiválóbb eredményt adták. Minden egyes fajta egyben kiváló ellenálló-képességgel is rendelkezik a rizoktóniával szemben. Rendkívül sűrű, sötétzöld gyepfelületet képez, amely árnyékos területeken is mutatós. A Thermal Force gyors és agresszív gyökeresedésének köszönhetően a gyepszőnyeg-gyártók kedvelt keveréke.

A Thermal Force előnyei

2.

1.

Kiváló hő- és szárazságtűrés

Egész éven át mutatós, sötétzöld, sűrű gyepfelületet képez

3.

Kiemelkedő tisztaság és csírázási százalék; az USA-ban előállított fajták

Összetétel: 90% nádképű csenkesz (Festuca arundinacea) 10% réti perje (Poa pretensis) Javasolt nyírásmagasság: 35-50 mm Javasolt magszükséglet: 30-40 g/m2 Kiszerelés: 10 kg *Képünk illusztráció.

14


Az ICL Gyep és Park üzletága elkötelezett abban, hogy kiváló minőségű termékeket és megoldásokat nyújtson a tökéletes gyep megvalósításához. Széles választékban kínálunk csúcsminőségű fűmagokat, műtrágyákat, amelyektől a golf greenek gyorsabbak, a sportpályák ellenállóbbak, a parkok zöldebbek lesznek.

Amennyiben az itt ismertetett termékek nem egyeznek az Ön elvárásaival, egyedi fűmagkeverékekért kérjük, lépjen kapcsolatba szaktanácsadónkkal! Friss híreinkről, termékújdonságainkról a www.icl-sf.com honlapon tájékozódhat. 15


Keresse fel az ICL Specialty Fertilizers tanácsadóját személyre szabott tanácsért! Szaktanácsadás: Mayerhoffer Attila – 06 (30) 396 1252 Gócza Szabolcs – 06 (30) 525 9429 Rácz Gábor – 06 (30) 488 1479 Everris International B.V. Magyarországi Képviselete H-2092 Budakeszi, Pf. 113 Fax: +36 (23) 451 236 E-mail: ugyfelszolgalat@icl-group.com www.icl-sf.hu

Az Everris International B.V. (Egyesült Királyság, Everris International B.V. (UK, Netherlands, Hollandia, Németország) ISO 9001 szabvány szerinti minőségirányítási rendszerrel rendelkezik. Az Everris International B.V.OHSAS Heerlen– ISO 14001 és OHSAS according ISO – 14001 and 18001. Everrisszabvány International B.V. is a legal entity under 18001 szerinti tanúsítással is rendelkezik. ICLEverris Specialty Fertilizers.B.V. az ICL Specialty Fertilizers Az International tulajdonában lévő önálló jogi személy.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.