Europörssi 8/2014

Page 34

UUTISET Kova - Kovempi - Miilux

Suomen Hyötymurskaus Oy luottaa lujaan kotimaiseen laatuun Murska työssään tällä kertaa Oulussa Ruskon hyötyjätekeskuksella. Miilux Oy:n Hannu Rantasuo (vas.) tuli paikanpäälle tarkistamaan roottorin vastelevyn kuluneisuuden ja tuoteversion. – Uusi levy tilataan lähiaikoina. Seuraava seulaverkko tehdään koemielessä hieman paksummasta levystä, kertoo Suomen Hyötymurskaus Oy:n Ville Jaara.

P

ohjasten veljesten ja heidän poikiensa luotsaaman konsernin perustalla on jo 50-luvulla puunkuljetusta tehneen isän ja vaarin aloittama verkoston rakentaminen. Hetkellisesti myös maanrakennustöitä tehnyt yhtiö keskittyy tällä hetkellä pääasiallisesti kuljetuslogistisiin palveluihin. Kaiken kaikkiaan 80 henkilöä työllistävän yrityksen joukossa on myös murskauksen ammattilaisista koostuva 16 miehen ryhmän. – Alalle on vaikea löytää sopivia tekijöitä ja olemmekin siksi onnellisessa asemassa, että tällä hetkellä murskankäyttäjiemme ikä on koko yrityksen keski-iän 42,5 vuotta alapuolella. Tämä työ vaatii miestä, eikä marjanpoimijaa, summaa Pohjaset Oy:n toimitusjohtaja Raimo Pohjanen Suomen Hyötymurskauksen sektoria.

Talouden vaihtelut eivät vaikuta – Hyötymurskauksen osuus koko konsernin liikevaihdosta on noin 22 prosenttia, eli se näyttelee varsin tärkeää osaa kokonaisuudesta. Uskon myös vahvasti, että bioenergiasektorilla löytyy vielä paljon kasvun varaa tulevaisuudessa. Vuodesta 2002 vuoteen 2013 olimme selvällä kasvun tiellä. Sen jälkeen on ollut melko tasaista. – Olipa yleinen taloustilanne millainen tahansa, niin tähän sektoriin vaikuttaa paljon enemmän toisenlaiset muuttuvat tekijät. Viime talvi oli aivan liian lämmin ja energiapuukorjuu kärsi. Tämä taas lisäsi turpeen ja kivihiilen käyttöä, jota myös päättäjät tuntuvat sen fossiilisuudesta huolimatta suosivan. Toivottavasti tässä asiassa tullaan eri aspekteja harkitsemaan uudelleen ja tehdään kestävämpiä ratkaisuja, jotka ovat erittäin tärkeitä myös jälkipolvia ajateltaessa, Pohjanen summaa.

Miilux mukana jo ensimetreistä

Seulaverkon valmistuksessa täytyy olla huolellinen mitoitusta tehtäessä. Jos verkon valmistuksessa kaaren mitoitus tehdään hiemankin väärin, se ei sovi paikalleen.

34

www.europorssi.com 8/2014

– Vuonna 2002 hankittiin vasta perustetun yhtiön omistukseen ensimmäinen Doppstadt-murska. Koneen kulutusosat tulivat vaihtoikään vajaan kahden vuoden jälkeen ja silloin olimme ensimmäisen kerran yhteydessä Miiluxiin ja siitä yhteistyö alkoi, Ville Jaara Suomen Hyötymurskaus Oy:stä muistelee alkutaipaletta yhteistyön saralla. – Alusta lähtien oli selvää, että Miiluxilta löytyy ammattitaitoiset resurssit ja tuotteet palvellakseen meitä laadukkaasti käyttämiemme koneiden kuluvien osien saralla. Miiluxin palvelut ylittivät alusta alkaen odotuksemme monella eri sektorilla. Kun tuli tarve uusia seulaverkko, niin Miiluxilla se valmistettiin nopeasti ja ammattitaitoisesti. Myös innovaatiota on löyty-

nyt oman osaamisemme tueksi ja esimerkiksi juuri seulaverkkojen kohdalla aukkojen viistoon polttoleikatut reunat ovat vähentäneet tukkeumien syntymistä huomattavasti, vaikuttamatta kuitenkaan lopputuotteen laatuun. Tämä on lisännyt koneaikoja, jotka taas tarkoittavat parempaa tuottavuutta, Jaara jatkaa.

Kapea sektori laatuja – laaja valikoima tuotteita Miilux tekee tuotteita erikovuisista kulutusteräksistä ja niillä saadaan katettua pääosin asiakkaiden tarpeet. Miilux-laadut ovat: Miilux®400, Miilux®450, Miilux®500 ja Miilux®530 Crusher. Lisäksi suojausteräspuolelta löytyvät vastaavat Miilux® Protection laadut. – Harvoin joudumme nostamaan kädet pystyyn, mutta niin on tehtävä, jos tuotteen kovuusvaatimus ylittää reilusti meiltä löytyvät. Tällaista sattuu esimerkiksi tiettyjen hakkureiden teräpalojen kohdalla, jolloin brinell-kovuus nousee jopa yli 600. Täytyy muistaa, että aina kovin mahdollinen materiaali ei välttämättä ole paras. Tuote suunnitellaan aina asiakkaan koneen ja käytön mukaan, jolloin sen kestävyys on ihan omaa luokkaansa, Miilux Oy:n myynti-insinööri Hannu Rantasuo kertoo tuotteista ja niiden suunnittelusta. – Kun asiakassuhde on pitkä, tuote kehittyy aina vain paremmaksi. Näin on ollut myös Suomen Hyötymurskauksen kanssa tehdyn yhteistyön aikana. Haluamme tarjota asiakkaille maan parasta palvelua, laadukkaimmat tuotteet, nopeimmat toimitukset sekä kattavimman omistautumisen jokaisen yksilöllisiin tarpeisiin, kiteyttää Rantasuo.

Pohjaset Oy on logistiikkaalan perheyritys, joka kuljettaa sahatavaraa, sahojen sivutuotteita, biopolttoaineita, turvetta, talopaketteja, kattoristikoita ja rautakauppateollisuuden kappaletavaraa Suomessa ja Pohjois-Ruotsissa. Vuonna 2002 yhtiöstä eriytettiin murskaus omaksi yhtiökseen ja se kulkee nimellä Suomen Hyötymurskaus Oy. Kulutusosatarpeissa yrityksen kumppanina on ensimetreistä asti ollut kotimainen Miilux Oy. Seulontaa pitkään ja lyhyesti – Miilux on toimittanut meidän kaikkiin murskaimiimme kulutusosat sellaisella varmuudella ja nopeudella, ettei meillä ole ollut tarvetta edes miettiä muita vaihtoehtoja. Olemme suorittaneet murskausta jo kauan, mutta työaika yhdessä kohteessa on erittäin lyhyt, yleensä noin yhden ja tosi harvoin yli kolme vuorokautta. Tässä tulee juuri esille Miiluxin paras puoli, eli nopea reagointi jos jotain odottamatonta sattuu. Työmaat eivät ehdi odotella montaa päivää – viikosta puhumattakaan – korvaavia osia. Miiluxin palvelu onkin ollut aina erittäin tehokasta. Tämä on omalta osaltaan auttanut meitä saavuttamaan omien asiakkaidemme luottamuksen, Ville Jaara pohtii Miiluxin osuutta toiminnassa. – Myös Miiluxin asiantuntemus on tullut esille oikeiden materiaalien valinnassa kuhunkin kohteeseen. Seulaverkko, kulutuslevysuojat runkoa vasten ja roottorin vastelevyt eivät kaikki ole saman kovuusluokan teräksestä valmistettuja, vaan ne on ajateltu siten, että jokainen osa tekee tehtävänsä kestävästi. Myös tuotteiden tasainen kovuus koko tuotteen mitalta vaikuttaa siihen, että kuluminen on tehtyihin murskauksiin nähden varsin maltillista. – Nytkin Hannu tuli varmistamaan oikean tuotteen valintaa, kun roottorin vastelevyn hampaat alkavat olla työnsä tehneet ja uusi asennetaan lähiaikoina, Ville päättää tapaamisen. Q

INFO Pohjaset-Konserni, toimitusjohtaja Raimo Pohjanen, 0400 696 646, www.pohjaset.com Miilux Oy, Hannu Rantasuo, 044 771 3695, www.miilux.fi