__MAIN_TEXT__

Page 13

Nro 60 Torstaina joulukuun 3. pnä 2020 - 13 .

Uudet rajoitukset vaikuttavat

Musiikkiopistossa siirrytään hybridimalliin

Alvar Aallon suunnittelema Villa Skeppet avataan yleisölle entistä ehompana, mutta vasta vuoden 2021 puolella. Rakennuksen erikoisuutena on monumentaalinen olohuone ja sen keskipisteenä oleva takkaveistos, jonka Aalto viimeisteli itse paikan päällä noin 50 vuotta sitten. (Kuva: Pyry Kantonen)

Villa Skeppet esittäytyy entistä ehompana ensi vuonna

Arkkitehti Aallon perintö säilyy ja avautuu kaikille (Raasepori) Maailmankuulun arkkitehdin Alvar Aallon suunnittelema Villa Skeppet Tammisaaren Snäcksundintiellä avataan yleisölle entistä ehompana remontin jälkeen, mutta näillä näkymin vasta ensi vuoden puolella. Rakennuksessa on tehty välttämättömiä entisöintejä ja pienempiä muutoksia sisätiloihin huomioiden rakennuksen uusi tehtävä kaikille avoimena kohteena. Peruskorjaus maksoi noin puoli miljoonaa euroa. Rakennusta ylläpitävä säätiö sai hankkeeseen avustuksen, joka vastasi noin puolta korjaussummasta. -Autotalli on muokattu uudeksi vastaanotto- ja museokauppatilaksi. Putket ja sähköt on korjattu ja lämpöjärjestelmä uudistettiin. Lisäksi on korjattu ulkoseinien ja saunarakennuksen kosteusvauriot. Myös puutarhaa ja lampea on kunnostettu ja uudistettu, rakennusta tukikohtanaan pitävän Christine ja Göran Schildtin säätiön toiminnanjohtaja Jennifer Dahlbäck luettelee. Säätiön oli tarkoitus aloittaa opastetut kierrokset joulukuun 5. päivänä, mutta uusien koronarajoitusten vuoksi suunnitelmia jouduttiin muuttamaan viime viikolla. -Joudumme perumaan kaikki kierrokset joulukuussa, mutta toivon mukaan voimme avata ovet yleisölle tammikuun 9. päivänä, mikäli suositukset

eivät muutu, Dahlbäck sanoo. Kävijät pääsevät tutustumaan jatkossa ainutlaatuiseen kirjailijakotiin, Aallon arkkitehtuuriin ja välimerelliseen tunnelmaan. Alkuperäisissä luonnoksissa rakennusta kutsuttiin Villa Schildtiksi, mutta paikalliset nimesivät sen myöhemmin rakennuksen muotojen perusteella Villa Skeppetiksi. Sana tarkoittaa laivaa tai alusta. Rakennus on pienin Alvar Aallon piirtämistä yksityisistä kodeista ja myös viimeinen hänen toteutuneista yksityisasuntoprojekteistaan. Aalto suunnitteli rakennuksen Schildtin pariskunnan toiveiden pohjalta. Koti sisustettiin Aallon suunnittelemilla huonekaluilla sekä Välimeren alueelta tuoduilla esineillä. Sisustus on säilynyt lähes muuttumattomana, joten kotia voi tarkastella kokonaistaideteoksena. -Lapseton pariskunta ei halunnut liian suurta taloa. Aalto halusi tosin antaa rakennukselle muutamia erityispiirteitä, kuten monumentaalisen olohuoneen ja sen keskipisteenä olevan takkaveistoksen. Aalto viimeisteli ”Elämän liekki”-veistoksen itse paikan päällä. Avotakan ääriviivat ovat olleet myös säätiömme uuden logon inspiraation lähteenä, toiminnanjohtaja Dahlbäck kertoo. Schildtit muuttivat taloon joulukuussa 1970 ja nyt puoli

vuosisataa myöhemmin koti avataan siis pysyvästi suuremmalle yleisölle vuosina 20192020 tehdyn remontin jälkeen. Schildt ja Aalto ystävystyivät jo 1950-luvulla. Schildt kirjoitti useita artikkeleita Aallon rakennuksista, ja he matkustivat yhdessä sekä Egyptissä että Italiassa. Rakkaus Välimeren maiden arkkitehtuurityylejä ja kulttuureja kohtaan yhdistivät heitä. ”Tämän talon ansiosta oleskelen jatkuvassa yhteydessä rakkaaseen ystävääni. Elän hänen maailmassaan ja ympäröidyn hänen hyväntahtoisuudestaan”, Göran Schildt lausui taannoin. -Ystävyyden huipennus oli vuosi 1969, kun Aalto tarjoutui piirtämään kodin Schildteille. Göran Schildt osallistui aktiivisesti hankkeeseen ja rakennusta voidaankin pitää Aallon ja Schildtin ystävyyden synteesinä, Dahlbäck luonnehtii. Aalto oli myös tärkeä isähahmo Göranille, joka oli menettänyt oman isänsä jo nuorella iällä. Tämä teki myös aloitteen Alvar Aalto-säätiön perustamiseksi ja oli sittemmin sen ensimmäinen puheenjohtaja. Aallon kuoleman jälkeen Schildt kirjoitti laajan elämäkerran arkkitehtiystävästään. Christine ja Göran Schildtin säätiön tehtävä on vahvistaa yhteyksiä kreikkalaisen kulttuurialueen ja Suomen välillä sekä vaalia Alvar Aallon perintöä.

-Raaseporin musiikkiopistossa soitto ja laulu raikaa näillä näkymin syyslukukauden loppuun asti. Musiikkiopisto onkin päätynyt hybridimalliin, jossa yhdistetään sekä etä- että lähiopetusta, opiston vararehtori Heli Tondeur kertoo poikkeusjärjestelyistä. Musiikkiopiston opiskelu on suunnattu pääasiassa lapsille ja nuorille, joille on mahdollista vielä järjestää harrastustoimintaa, vaikka aikuisten harrastukset ovatkin katkolla tai etäopetuksessa koronarajoitteista johtuen. Musiikkiopistolla on ensi viikolla konserttiviikko, joka meni hieman uusiksi uusien koronarajoitteiden vuoksi. Opiston toiminnan tarkoituksena on edistää lasten ja kuntalaisten hyvinvointia kolmen kunnan alueella Raaseporissa, Hangossa ja Inkoossa.

Tunnit jatkuvat Yksityistunnit lapsille ja nuorille jatkuvat Raaseporissa, Hangossa ja Inkoossa joko etä- tai lähiopetuksena ja pienryhmäopetusta järjestetään vain turvallisuusohjeita noudattaen. otilaiden läheisten vierailut HUS-sairaaloissa Pja yksiköissä kielletään jou-

lukuun 20. päivään saakka sekä potilaiden että henkilö-

-Sellopäivien musiikki ehdittiin onneksi taltioida kaupunginjohtajan itsenäisyyspäivän puheen yhteyteen liitettynä ennen uusien rajoitusten alkamista. Kaupungin kulttuuripalveluiden tilaama tallenne nähdään pian kaupungin kotisivuilla ja se jaetaan myös musiikkiopiston kotisivuille, Tondeur kertoo. Sigurd Snåren salissa taltioidussa videossa soittaa raaseporilaisten oppilaiden lisäksi myös musiikkiopiston inkoolaisia ja hankolaisia oppilaita. Musiikkiopiston Facebook-sivuilla tulee olemaan vilkasta ennen joulua. Joulumusiikkia eri paikkakunnilta tallennetaan musiikkiopiston sivulle ilman yleisöä viikolla 50. Lisäksi sivulle helähtää joka adventtina pieni jouluvideo. -Ensimmäisessä adventtivideossa 29. marraskuuta opiston laulunopettaja Minttu Pesu soittaa tuubaa. Paljon muitakin kivoja videoita on tulossa, Tondeur vinkkaa. Musiikkiopiston toiminta

on vahvasti valtion tukemaa ja noin 60 prosenttia musiikkiopiston kustannuksista saadaan valtionosuuksina. Kolmanneksen niistä kattavat oppilasmaksut ja lopuista kustannuksista vastaavat Raasepori, Hanko ja Inkoo yhdessä. -Valtionosuuksien suuren osuuden vuoksi musiikin opiskelu on hyvä ja kustannustehokas tapa järjestää kunnan kulttuuri- ja harrastusmahdollisuuksia sekä edistää kuntalaisten hyvinvointia, Tondeur sanoo. Musiikkiopiston mukaan tästä johtuen sen budjetin mahdollisesta leikkaamisesta ei tulisikaan kaupungille paljonkaan säästöä. -Jos valtionosuustunnit laskevat, niin kaupungin osuus nousee. Ja jos kaupungin kaavailemat leikkaukset päätettäisiin pitää voimassa, tämä vaikuttaisi käytännössä niin, että musiikkiopiston toimintaa leikattaisiin Raaseporissa noin 70 prosenttia ensi vuonna, Tondeur sanoo ja toivoo, että alueen vetovoimaa säilytettäisiin myös musiikkiopiston toimintaedellytykset turvaamalla.

kunnan koronatartuntariskin vähentämiseksi. Vierailuja rajoitetaan epidemiatilanteen huonontumisen vuoksi. Painavista syistä voidaan sairaa-

lan harkinnan mukaan tehdä vierailukieltoon poikkeuksia. Lasten ja synnytystoiminnan yksiköissä on erilliset vierailurajoitukset.

Synkkiä pilviä

Joulun noutopöytä Julens buffébord

on tarjolla / serveras 6.–7.12. S-ETUKORTILLA/MED S-FÖRMÅNSKORTET

13 90

Kirjolohta ja sinappi-smetanakastiketta / Regnbågslax med senaps-smetanasås (L, G) Karjalanpaistia/Karelsk stek (M, L, G) Joulukinkkua ja talon makeaa sinappia / Julskinka med husets söta senap (M, L, G) Peruna-, porkkana- ja lanttulaatikkoa (L, G)

Julkaisemme perinteiset

JOULUTERVEHDYKSET torstain 24.12. lehdessä.

Potatis-, morots- och kålrotslåda (L, G) Höyrytetyt perunat / Ångkokt potatis (M, L, G) Jouluinen salaattipöytä / Julinspirerat salladsbord Piparkakkurahka ja glögi / Pepparkakskvarg och glögg (L)

puh./tel. (019) 278 866 ilmoitus@etela.com

ETELÄN UUTISET www.etela.com

facebook.com/etelauusimaa

Vihreä hinta vain S-Etukortilla, ilman korttia 14,90 €. Gröna priset endast med S-Förmånskortet, utan kortet 14,90 €. Lapset 3–7-vuotiaat / Barn 3–7 år 4,90 € ja/och juniorit/juniorer 8–12-vuotiaat/8–12 åringar 6,90 €. Alle 3-vuotiaat syövät aikuisten ruokaillessa veloituksetta noutopöydästä. Under 3 åringar äter gratis från buffébordet i samband med att vuxna äter.

Profile for Etelä-Uusimaa

EU 60 / 3.12.2020  

EU 60 / 3.12.2020  

Profile for etela