Page 1

AMUNT Revista del Patronat Escolar Obrer de la Sagrada Família Espai Patronat Anual - Núm. 16 - Any 2012

EL PATRONAT JA COMPTA AMB LA NOVA SALA D’ACTES Imatge de la inauguració, celebrada el dissabte 5 de maig de 2012. El Patronat torna a acollir actes per a un públic nombrós, adreçats tant als socis com a la ciutat de Tortosa, comarca i bisbat. Se culmina, així, la rehabilitació dels locals de l’entitat.


Què trobareu en este número

A M U N T

Setmana d’inauguració

pàg. 3

Inauguració i benedicció de la sala d’actes i altres dependències Teatre, a càrrec del Grup Escènic del Patronat Conferències Imatge de portada: moment de la inauguració oficial

Festa de l’entitat al Port

pàg. 6

Assemblea ordinària de socis Maria Bel Baldé, la pubilla del Patronat 2012 La casa del Port

Festes de la Cinta 2012

pàg. 8

Festa infantil organitzada pel Patronat

Mn. J. L. Arín, nou consiliari pàg. 10

Activitats. Agenda pàg. 12

pàg. 11 Confraria Maria Immaculada

On som C. Mercaders, 2 Apartat 133. 43500 Tortosa 977 444 158 info@espaipatronat.es Revista en línia: http://issuu.com/espaipatronat/ Responsable Amunt: Carles M. Castellà 2

Qui som Antoni Polo, president Manel Segura, vicepresident Teresa D. Camarasa, secretària Agustí Moreso, tresorer Mn. J. L. Arín , consiliari Toni Caballol, obres i casa del Port Ana Ferré, confraria Maria Immaculada Cesc Caballé, Seses de Cid, Pablo Iriondo, Mercè Lleixà, vocals


LA INAUGURACIÓ Després d’alguns anys de treballs, esforços, maldecaps i il·lusions, el Patronat ha enllestit les obres de la seu de l’entitat. L’acte oficial d’inauguració va tindre lloc el dissabte 5 de maig al matí, amb la benedicció de les dependències per part del Sr. Bisbe Javier i el posterior parlament en què es van succeir les paraules del president, Toni Polo, del consiliari de l’entitat, J. L. Arín, de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i del propi bisbe Javier Sali-

A M U N T

nas, recentment nomenat bisbe de Mallorca. A l’acte hi van acudir prop d’un centenar de persones, entre les quals hi havia representants de l’Ajuntament, representants de l’Església tortosina, socis i simpatitzants. El matí es va tancar amb una visita a les instal·lacions, ja pràcticament enllestides, i un piscolabis de celebració en una de les sales annexes que, com la sala d’actes, està equipada amb canó de projecció i connexió a Internet. A les fotografies se poden observar diferents moments de la jornada, en especial la benedicció per part del sr. Bisbe i els parlaments posteriors. El refrigeri del migdia també es va agrair. Des del Patronat, donem les gràcies a tots els que han fet possible que el nou Espai Patronat siga una realitat. Els socis, el bisbat i la ciutat en general tenen a l’abast un local acollidor i funcional al bell mig del centre comercial. Esperem que la nova etapa ja iniciada arribe a ser fructífera.

3


A M U N T

TEATRE El Grup Escènic del Patronat, sota la direcció de Ferran Carles, va contribuir a donar lluïment a la nova sala d’actes amb la representació de l’obra La importància de ser Frank, d’Oscar Wilde, duta a terme el dia 6 de maig, l’endemà de la inauguració oficial. El treball d’assaig previ i les hores dedicades al muntatge de l’escenari van veure’s recompensats per la bona acollida que tingué l’obra entre el públic, que va omplir uns 280 seients. El president, Toni Polo, va dirigir-se als assistents abans de l’espectacle i va situar la representació en el marc de la nova etapa del Patronat, que amb la sala d’actes acabada d’estrenar es disposa a mantindre viva la tradició teatral de tantes dècades al Patronat.

Dos moments de la representació. El públic seguí amb atenció l’evolució de les escenes d’una obra que ja havia estat representada a l’antiga sala d’actes (alguns dels actors repetiren paper)

4


A M U N T

L’èxit final fa presagiar bons moments a la sala acabada d’estrenar. Felicitem els actors per la seua dedicació i esperem que la pròxima representació no tarde gaire!

CONFERÈNCIES El dimarts 8 de maig, el Dr. Gaspar Mora Bartres, Bartres professor emèrit de Teologia Moral de la Facultat de Teologia de Catalunya, va complaure’ns amb la conferència “Claus per a la convivència”. La cinquantena de persones assistents van poder gaudir dels seus coneixements, del discurs amè i planer i d’encertades reflexions al voltant de la convivència en el si de la família, essencials per viure en un món plural, oberts i acollint l’altre.

Dos dies més tard, fou el torn de Cristina Cardona Mestre, Mestre pedagoga Sistèmica Infantil i Familiar, amb una interessant xarrada sobre “Els primers anys de la vida d’una persona, conformadors de la salut psicològica per a la vida adu l t a” . Hi assist i r e n unes vint persones.

5


CASA DEL PORT

A M U N T

Com ja és tradició dels últims anys, l’assemblea anual de socis se reuní a la casa del Port, en una jornada en què, a més, va ser proclamada oficialment Maria Bel Bladé com a pubilla que representà el Patronat durant les festes de la Cinta. També celebràrem l’eucaristia a la recentment acabada sala polivalent i, per últim, vam compartir un bon dinar amb la també tradicional paella de Toni Caballol. Després de la missa, els socis assistents avaluaren l’estat de l’entitat en l’assemblea general de socis. Se va fer un repàs tant dels actes d’inauguració dels locals del carrer Mercaders, a principis de maig, com de l’esttat de les obres de la casa del Port, quasi acabades; se va aprovar l’estat de comptes; se va parlar de la confraria Maria Immaculada; se va decidir publicar un número anual de la revista Amunt i es va repassar la memòria de les activitats celebrades fins al moment.

La pubilla del Patronat Abans de dinar tingué lloc la presentació de Maria Bel Bladé com a pubilla que representaria el Patronat durant les festes de la Cinta (a la foto, la de l’esquerra). La pubilla i la pubilleta de l’any anterior van ser les encarregades de lliurar-li un ram de flors i un obsequi commemoratius de l’acte. El nombre de fotògrafs que pretenien immortalitzar el moment no té res que envejar al de qualsevol dels actes que apareixen a les revistes del cor.

6


Per contra, el marc natural en què es desenvoluparen no té comparació possible. En este context de germanor vam compartir el dinar, que va reunir unes trenta persones al menjador de la casa. Esperem poder tornarnos a reunir el pròxim any i agraïm la presència dels socis.

A M U N T

Evolució de les obres a la casa del Port A la imatge que veieu (esq.) s’observa totalment acabada la sala polivalent situada damunt del menjador (a sota, els anys anteriors). Gràcies al seguiment fet per Toni Caballol i a una última espenta d’un grup de jóvens (http://www.youtube.com/ watch?v=ogkV6K_Nep8) del Moviment, la casa del Port està pràcticament enllestida i disponible per a socis i simpatitzants.

2012

2010

2011

7


FESTIVAL INFANTIL

A M U N T

Bàsquet i animació al carrer

El 30 d’agost, primer dia de festes, molts xiquets i xiquetes se van atansar al carrer Mercaders per passar la tarda amb diferents activitats i tallers organitzats pel Patronat. Al final hi va haver xocolate bullit per a tothom. Les pubilletes, és clar, no hi van faltar.

Clauers

Jocs

8

FESTES DE LA


CINTA 2012

Pintem cares

A M U N T

Polseres

Contacontes

9


A M U N T

EL CONSILIARI Mn. Josep Lluís Arín és, des del passat 4 de gener de 2012, el consiliari del Patronat. Prompte farà, doncs, un any del seu nomenament. Hem parlat amb ell per conèixer una mica més la seua trajectòria en relació amb el Patronat.

Fe amb tot un cap de setmana de meditació i silenci. Aquells joves, avui venerables pares de família, segueixen essent objecte de la meua pregària. Quina funció creus que hi podràs desenvolupar, en el marc de la situació actual de l'entitat? El Patronat avui ha de ser una finestra oberta per a l’Església de Tortosa. Finestra oberta perquè tothom, especialment joves, puguen conèixer el que és i fa la família dels fills de Déu en el nostre món d’avui, destinatari preferent de l’amor de Déu. Finestra oberta també perquè les inquietuds de la nostra societat, especialment les dels joves, arriben clarament al cor de l’Església diocesana. Què creus que pot oferir el Patronat a la ciutat (i al bisbat)? El primer que el Patronat ha d’oferir avui és el testimoniatge viu de militància cristiana per part dels seus responsables. Este testimoniatge de vegades podrà ser visible però sobretot importa la coherència de vida personal dels qui són el rostre visible d’aquesta Entitat d’Església.

Quina ha sigut la teua vinculació amb el Patronat? Sent encara seminarista, el curs 67-68, juntament amb altres companys seminaristes, col·laborava com a catequista en la Parròquia Sant Blai; i la catequesi de Primera Comunió la fèiem els diumenges al matí a l’antic edifici dels Hermanos perquè, acabat d’enfonsar l’edifici del Patronat, les seues activitats es duien a terme allí. Fins i tot recordo amb quina il·lusió vam preparar una excursió amb els xiquets i xiquetes de Comunió per a veure la Passió d’Ulldecona. Més tard, en tornar de Roma havent completat els estudis d’especialització en Bíblia i essent rector del Perelló, tots els divendres al vespre al Patronat acompanyava un grup de joves. Aquells anys, el problema dels divendres al vespre era tenir una sala disponible: tants eren els grups! Això ho vaig fer durant els set anys d’estada al Perelló. Acompanyament personal, convivències de grup, Exercicis Espirituals al Port, l’anomenat Curset de la

10

En segon terme, el Patronat ha d’oferir espai i acolliment a les Delegacions que han de ser el motor de la vitalitat apostòlica de l’Església que peregrina a la diòcesi de Tortosa. Això farà que el Patronat siga realment “la casa de l’ànima apostòlica d’una Església viva”. Sense oblidar la funció evangelitzadora que ha de caracteritzar una Diòcesi viva. Un Patronat que no complisca la missió sagrada d’anunciar vivament la fe en Crist, Senyor de la vida, no seria “el Patronat”. Per això, en la programació del Patronat, no hi poden mancar conferències, debats, testimonis, cursos de formació, que tinguen com a fet diferencial l’anunci explícit de la fe cristiana: amb respecte per a tothom qui no compartisca la fe catòlica; però també amb il·lusió engrescadora per l’amor del Déu i Pare de Nostre Senyor Jesucrist, que ens regala el do del seu Esperit. Caldria també plantejar-se si s’ha pensat prou què implica el fet que el Patronat duga com a nom el de Patronat Escolar Obrer de la Sagrada Família. La preocupació i l’ocupació per la família ha de ser una nota distintiva de l’afany apostòlic del Patronat. Moltes gràcies pel teu temps i bona tasca.


CONFRARIA MARIA IMMACULADA

La confraria Maria Immaculada, Immaculada que surt amb els tradicionals colors marians (blanc per a l’alba i la caputxa i blau per a la capa), va participar enguany a la processó del Diumenge de Rams amb més d’una quarantena de confrares, molts d’ells xiquets. D’altra banda, en reunió del 5 d’agost, s’aprovà el nomenament d’Ana Ferré Luna, membre de la junta del Patronat, com a secretària de l’Agrupació de Confraries de Setmana Santa. Els representants de la confraria Maria immaculada, del Patronat, són Ramón Ferré Monllaó, Luís Sánchez Ortega i Jordi J. Castellà Lapeira.

“La incorporació del nou misteri de Ecce mater tua a la processó de Diumenge de Rams de 1958 no va suposar per a la premsa de l’època (La voz del Bajo Ebro) més que lacòniques notes en cròniques generals sobre la Setmana Santa. Única excepció al respecte fou l’article que li va dedicar un col·laborador que signava amb el nom de Pepe, en una secció que es deia “Aquí, Barcelona...” i que va titular: Un artista trabajando para Tortosa [podeu veure, a sota, un fragment de l’original d’este article]. En ell se’ns descriu les impressions de l’articulista en visitar l’estudi que Soriano Montagut tenia a Sarrià. En aquells moments l’artista estava enllestint la figura de Crist, mentre que la de sant Joan ja estava acabada. Certament, aquell any el misteri no va poder sortir sencer, mancant-li precisament la figura clau de la temàtica, la Mare de Déu, que va ser incorporada l’any següent. Lògicament, la congregació Mariana o confraria de Maria Immaculada, relacionada directament amb el Patronat Escolar Obrer de la Sagrada Família, havia de buscar en els evangelis aquell passatge més adient i apropiat per a la seua advocació mariana i de defensa dels valors institucionals familiars. D’aquí que s’escollís per a representar-lo el versicle en què Jesús, crucificat i a punt de morir, com a cap de família passés la responsabilitat a Joan, el seu deixeble estimat, i li encomanés la vida de sa mare, tot dient-li: “Vet aquí ta mare” (Ecce Mater Tua).”

A M U N T

(Extret de l’article “El misteri Ecce Mater Tua”, d’Albert Curto, aparegut al llibret Setmana Santa (Tortosa 2002), editat per l’Agrupació de Confraries de Setmana Sta.)

11


ESPAI PATRONAT Hi trobareu... Les següents delegacions diocesanes: diocesanes Delegació de Missions Delegació de Mans Unides Delegació de Pastoral de Joventut Delegació de Família i Vida Delegació de Catequesi Escola de l’Esplai La Botiga de l’Espai Patronat Distribuïdora de llibres religiosos Novetats en llibres de temàtica religiosa Assortit d’aliments i artesania d’arreu del món, de comerç just. Horari de la Botiga: De dilluns a divendres, de 9.30 a 13.30 h.

Alguns dels actes previstos per a este mes: - Del 10 al 14 i del 17 al 21 de desembre, desembre exposició i venda de pessebres del món i comerç just (horari: 9.30–13.30 h. i 17-20 h.). - 13 de desembre, desembre 20 h. Xarrada a càrrec de la Gna. M. Victòria Molins, sjt.: "Què ens diu Teresa de Jesús, avui. Una manera d'apropar la doctrina del segle XVI, universal i atemporal per ser molt humana". - 13 de desembre. desembre Taller de manualitats amb fils i retalls. - 20 de desembre. desembre Taller: trobada amb xiquets i xiquetes d’arreu del món (Mans Unides). - 28 de desembre, desembre de 17 a 20 h. Tarda familiar de jocs de taula. - 29 de desembre, desembre de 17.30 a 19 h. Tarda familiar de cinema. - 30 de desembre. desembre Festa de la Sagrada Família. Missa. Piscolabis al Patronat.

Revista AMUNT

Patronat Escolar Obrer de la Sagrada Família

Conservatori de Música (Diputació Provincial de Tarragona) de Tortosa (aules cedides temporalment).

AGENDA

2012

Escena de la Nativitat, del frontal de Santa Maria d’Avià (s. XIII). MNAC

QUE TINGUEU UN BON NADAL I UN FELIÇ 2013!

AMUNT  
AMUNT  

Revista del Patronat Escolar Obrer de la Sagrada Família (Tortosa)

Advertisement