Page 1

49e jaargang | nr. 44 | 6 december 2018 Hofke 24, 5469 VA Erp | T 0413 - 21 00 00 info@erpsekrant.nl www.erpsekrant.nl

verschijnt wekelijks in Erp, Keldonk en Boerdonk

Filmavond Erthepe op dinsdag 11 december Op dinsdagavond 11 december organiseert de werkgroep Film van Heemkundekring Erthepe de laatste filmavond van dit jaar in Sport- en ontmoetingscentrum Ter Aa. Op het programma staan twee films. De filmavond begint met de film ‘Meierijstad stroomopwaarts’ van Henk Helsdingen. De film geeft een beeld van de historie van de dorpen in Meierijstad en is in 2017 gemaakt op verzoek van de gezamenlijke heemkundekringen van Meierijstad.

Dominee Hanewinckel, een dominee die leefde van 1766-1856, wandelt door de dorpen van Meierijstad en verhaalt over hun geschiedenis. Ook Boerdonk, Erp en Keldonk komen in beeld. Helsdingen maakte voor zijn film gebruik van nieuwe technieken, zoals drones en picture flow (oude beelden lopen over in nieuwe beelden). Het resultaat is een fraaie film over de diverse kernen in Meierijstad. ‘Mengvoederbedrijf Fransen’ In het tweede deel van de filmavond wordt teruggeblikt op het thema ‘Mengvoederbedrijf Fransen’ dat centraal stond in het voorjaar van 2018. De werkgroep Film heeft een compilatie gemaakt van de belangrijkste activiteiten rondom het thema. De filmavond in Ter Aa begint om 20.00 uur en is voor leden van Erthepe gratis toegankelijk. Niet-leden betalen 2,50 euro entree.

Online backup zonder problemen? Tipcon: uw partner in automatisering t 0413 70 09 70 / info@tipcon.nl / www.tipcon.nl

Bussele 20, Erp www.dekoningtegelhandel.nl

Laatste editie 2018 op 20 december Op donderdag 20 december verschijnt de laatste Erpse Krant van dit jaar. Daarna moet u het twee weken zonder uw wekelijkse leesvermaak stellen. Op donderdag 10 januari verschijnt weer de eerstvolgende krant.

P5 Ingrid van Dooren start Shiatsu-praktijk in Erp

Dominee Hanewinckel aan de wandel door Meierijstad

P5 Erp heeft weer een rijdende winkel: Buske Bloemen

P15 Harrold Koolen blikt terug op Boer Zoekt Vrouw


Spectaculaire onthulling Boerenbruidspaar Boerdonk Op zondagavond 2 december was het zover. Om 19.30 uur was de Hazenpot al mooi gevuld met oud-boerenparen, Prins Arno en Adjudant Joris met zijn gevolg en alle andere aanwezigen. Alle oud-boerenparen werden uitgenodigd om het openingsnummer - de krattenwals van Anton en Heinrich - te begeleiden. Om 20.00 uur werd gestart met de Voice of Boering 2018. De winnaars van deze avond mogen de hoofdrol vertolken op de Boerenbruiloft van 2019. Allereerst werden de juryleden Wiljan, Anja en Joan door presentator Anton aan het publiek voorgesteld, voordat ze in de draaistoelen plaats namen. Alvorens de artiesten vanachter de coulissen op het podium verschenen, werden ze door Heinrich op hun gemak gesteld. Voor vele kandidaten was het de eerste keer dat ze op het podium stonden. De eerste artiest was Jan vd Vossenberg met het

6

9

7

4

4

2

1

8

9

6

Je nieuwe hoortoestel? Ook die koop je in Erp, toch? Noud Optiek - Zien en Horen

5

7 3

5

2

3

6

8

2

9

5

8

4 6

1

8

Colofon De Erpse Krant verschijnt in een oplage van 3.000 exemplaren in Erp, Keldonk en Boerdonk. Voor redactionele of commerciële informatie kunt u contact opnemen met de redactie op tel. 0413 - 21 00 00, Hofke 24, 5469 VA Erp. Artikelen en advertenties graag uiterlijk maandag 12.00 uur inleveren via info@erpsekrant.nl. De redactie behoudt zich het recht voor om artikelen aan te passen. Het rekeningnummer van de Erpse Krant is NL95 RABO 0114 6080 16

1

4

2

7

5

1

9

4

3

8 8

1 1

4

5 7

8

7

8

5

3

9

3

6 3

4

210153

Di t/m Vrij open tot 19.00 u. Op Zat. tot 16.00 u.

1 3

-2

Kaarten koffietafel De kaarten voor de koffietafel op de boerenbruiloft van Jan en Anja zijn vanaf nu verkrijgbaar in Den Hazenpot. Kaartjes kosten 10,- euro voor volwassenen en 4,- euro voor kinderen t/m de basisschool. Graag tot ziens.

6

9 3

Hoofdrol Tijdens het juryberaad kwam illusionist Henri Klok met zijn nieuwe act de aanwezigen vermaken. Onder het lied: Laat de zon in je hart van René Schuurmans kwam verrassend Jan vd Vossenberg en Anja Penninx als het boerenbruidspaar 2019 tevoorschijn. Zij zullen de hoofdrol gaan spelen op de boerenbruiloft, op carnavalsdinsdag 5 maart. Jan vd Vossenberg is werkzaam bij Theo Opheij hekwerken en is vader van 2 zonen. Anja Penninx is werkzaam bij Albert Heijn in Erp en moeder van 2 zonen en 4 bonuskinderen. Het paar was niet samen geraden maar wel afzonderlijk. De levensmiddelenmand ging naar Gertjan van Veen. Nadat er geproost was op het nieu-

we paar kon de afterparty beginnen.

1

2

4

lied: Als ik haar zie, van René Schuurmans. Twee juryleden draaiden om en de keuze viel op team Anja. Daarna kwam het duo Petra en Tjerk met hun versie van het lied: Samen sterk, van Herman Finkers en Brigitte Kaandorp. Zij konden geen keuze maken uit de jury en liepen al ruziënd weg. Als derde was het de beurt aan het notariskoppel van Kol – Huijbers met het lied: the Opera van de Dizzy man’s band. Hun keuze viel op team Joan. Het laatste optreden was van kermisqueen Anneke, Leny en Dily als Donna and the Dynamo’s. Zij zongen het nummer Dancing Queen. Maar voordat ze hun keuze hadden gemaakt, kwam Elvis the King de show stelen en wilde graag met Queen Anneke de hoofdrol spelen op de aanstaande boerenbruiloft. Dit was voorbarig want de jury moest nog in beraad.

5

8

9

1 9

4

2

5


Kaartverkoop Ger Gespeuld loopt als een speer Van de 900 te verkopen kaartjes waren er afgelopen zondag nog maar 60 te koop, waarbij vooral nog behoorlijk wat kaarten beschikbaar waren voor de 1e vrijdag. De beide zaterdagen waren binnen 1 dag uitverkocht.

Terwijl de penningmeester zich al in de handen wrijft, windt zuster Amalia zich steeds meer op over het gedrag van de bewoners van verzorgingstehuis De Kluis. In haar ogen is het gespuis dat met harde hand moet worden aangepakt. Maar als u nu die bewoners ziet, zoals deze 2 oude baasjes, dan is het toch niet nodig om deze met orthodoxse middelen te beteugelen. Of zijn het van die gehaaide heren die de verpleging het bloed onder de nagels uit halen? Kom kijken op vrijdag 25, zaterdag 26, zondag 27 woensdag 30 januari of vrijdag 1 of zaterdag 2 februari. Kaartjes kosten 6,- euro en zijn te koop , behalve de beide zaterdagen, bij de familie Vogels, Coxsebaan 5 te Boerdonk telefoonnr 0492-366516. Maar haast je want ze zijn zo op!

Erp Ontmoet op donderdag 3 januari Op 3 januari vindt de tweede dorpsborrel plaats, als initiatief van de dorpsraad. Die borrel heeft de naam Erp Ontmoet gekregen en is bedoeld voor alle inwoners van Erp. Insteek: een terugblik op het afgelopen jaar, inclusief de ludieke verkiezing van nieuwsmoment van het jaar. Daarnaast: lekker hapje, gezellige sfeer en muzikale ondersteuning. Wat wordt het nieuwsmoment van 2018? Het afgelopen jaar hebben we elke maand een

nieuwsmoment gekozen. Inmiddels hebben we er tien, die eerder al bekend zijn gemaakt via de Erpse Krant. Het nieuwsmoment voor november is de tentoonstelling van heemkundevereniging Erthepe over 55 jaar carnaval in Empeldonk. Op 3 januari in ter Aa Leg deze datum vast in je agenda. De komende weken volgt meer informatie over het evenement. We starten om 19:30 uur. De entree en een drankje zijn gratis.

Meld je aan voor de vogelcursus Deze korte cursus georganiseerd door natuurvereniging IVN Veghel, gaat over gewone soorten bij ons in de buurt. Vooral bedoeld voor natuurliefhebbers die nog niet zo bekend zijn met vogels. In drie avonden wordt aan de hand van afbeeldin-

gen en wetenswaardigheden langs soorten gelopen die in de winter en prille voorjaar te zien en te horen zijn. Elke avond wordt ook een algemeen aspect uit de vogelwereld behandeld, zoals voedsel, veren, vogeltrek, broeden. De cursus omvat ook een drietal excursies in de omgeving van Veghel. De avonden beginnen om 20.00 uur en eindigen ongeveer 22.00 uur en zijn op de donderdagen 14 en 28 februari en 28 maart 2019 in het IVN-lokaal van de Basisschool De Bunders, De Langedonk 1. De excursies zullen worden gehouden op zaterdagen 16 februari en 16 en 30 maart. Vertrekplaatsen worden later bekendgemaakt. Kosten 35,- euro en voor leden IVN Veghel 25,- euro. Informatie bij de cursusleider Martien Helmig, tel. 0413-785207 of e-mail martien.helmig@kpnmail.nl. Aanmelden info@ ivn-veghel.nl.

Jeroen

Pling

‘Vroeger liep iederéén op klompen’, vertelt mijn vader. We staan zaterdag met zijn tweeën in de dorpswinkel in Vorstenbosch. De winkel waar ze nog klompen verkopen. Die wilde hij weer gaan dragen. Ernstig tegen de zin van mijn moeder, die zich op straat niet meer naast een klepperende kerel ziet lopen. Maar klompen herinneren hem aan ooit. Aan een mooie tijd. Een tijd waar iedereen veel armer was dan nu, maar minder mensen dan nu het gevoel hadden iets tekort te komen. ‘Ik zet ze bij de achterdeur. Dan kan ik ze aan trekken als ik in de tuin ga werken, als ik wat in de schuur ga frotten of ik schiet ze snel aan als ik ’s avonds hout ga halen. En als ons moeder er dan eenmaal aan gewend is, dan trek ik ze ook naar de Albert Heijn aan’, lacht hij. Ik neem een paar gele klompen uit het rek en draai ze rond in mijn hand. Ik verkoop er nog veel’, zegt de verkoper. ‘Amerikanen en Polen zijn er dol op. Die nemen ze mee naar huis, als souvenir. Of ik er ook aan Nederlanders verkoop? Ja, zo af en toe nog wel.’ Mijn telefoon plingt. Een berichtje. Ik kijk. Niet belangrijk. En ik stop mijn telefoon weer terug in mijn broekzak. Terwijl ik dat doe, realiseer ik me wat ik zojuist deed. Ik ben aan het klompshoppen met mijn vader. We staan voor een belangrijke keuze: worden het de lichtgele of toch de blanke? En wat doe ik? Ik kijk op mijn telefoon. Alsof een berichtje überhaupt belangrijk kan zijn. ‘Sorry’, zeg ik. De dag ervoor had ik een filmpje gezien van Simon Sinek, die wereldwijd als goeroe bekend staat bij heel veel managers. Hij riep ouders op om alsjeblieft de telefoon eens wat vaker af te nemen van onze kinderen; en hen in ieder geval op jonge leeftijd nog geen toegang te geven tot social media. Want we zijn ze aan het ruïneren. ‘Op het werk zie ik de nieuwe generatie met een oog op het scherm gericht, het andere op hun telefoon. Continu. Het zijn mensen met een verslaving.’ Twee dagen eerder zag ik een documentaire op tv over hoe ouders voor een paar tientjes volgers en likes kopen voor het Instagram-account van hun kinderen. Alleen maar om de illusie te wekken dat ook zij er wel degelijk toe doen. Ze hebben nu immers volgers. Als ik de hond uitlaat, zie ik altijd (!) mensen die appen en autorijden tegelijk. En ik? Ik laat me afleiden door mijn telefoon terwijl we klompen voor mijn vader aan het kopen zijn. Dat voelt bijna net zo erg. En dus nam ik een besluit; in die dorpswinkel in Vorstenbosch. Want ook ik verlangde ergens van binnen, net als mijn vader misschien, naar die tijd van toen. Toen we nog ‘vrij’ waren. We zijn bijna een week verder. Ik heb een paar apps van de telefoon verwijderd, heb de telefoon lang niet altijd meer op zak als ik van huis ga, reageer niet meer direct op ieder bliepje en ook bij mij staan een paar gele klompen bij de achterdeur …

Jeroen Vissers jeroen@erpsekrant.nl

-3


HOVENIERSBEDRIJF P. VAN LOON Een nieuwe tuin nodig? Onderhoud? Wilt u advies of enkele aanpassingen? Neem gerust eens contact op! 'Zoek je nog een leuk cadeau voor de feestdagen? Geef een massagebon cadeau!'

-4

Kerisakkerstraat 14, 5469 AB Erp • T 0413 - 21 38 67 M 06 - 51119662 • E info@hovenier-paulvanloon.nl www.hovenier-paulvanloon.nl


Ingrid van Dooren start Shiatsu-praktijk in Erp Vogelshow De Edelzanger Ingrid van Dooren startte aan de Watermolenweg in Erp haar Shiatsu-praktijk: DoIng Bodywork. Of ik als journalist van deze krant een keer een behandeling wilde ondergaan … van de redactie Of ik soms klachten heb, vraag ze afgelopen maandag? Last van mijn rug of schouders, omdat ik veel achter de computer zit? Voel ik stress? Heb ik hoofdpijn? Maar nee, niks van dat. Ik zit prima in mijn vel. “Dan ga ik eerst je polsen voelen”, vertelt Ingrid, terwijl ik languit op de behandeltafel lig, in standje relaxed. ‘Mijn lichaam gaf een signaal af’ Ingrid van Dooren heeft al een paar jaar haar eigen praktijk; shiatsu-therapie en sport-/ontspanningsmassage. Aan huis. Die praktijk combineerde ze met een baan als secretaresse bij de gemeente Laarbeek. En die combinatie had ze waarschijnlijk nog wel even aangehouden als ze deze zomer, op de tweede dag van haar vakantie, niet was getroffen door een acute blindedarmontsteking. “Mijn lichaam gaf mij een duidelijk signaal af. Ik had een baan, mijn studie, mijn praktijk. Het was gewoon te veel. Na de vakantie heb ik de knoop doorgehakt: mijn hart ligt bij shiatsu. Dus heb ik mijn baan opgezegd.” Energiebanen Terwijl ze zachtjes op mijn polsen drukt, legt Ingrid uit wat ze aan het doen is. Dat ons lichaam uit energiebanen en verbindingen bestaat. Dat als je bijvoorbeeld last hebt van je rug, die rug niet perse ook je zwakke plek is, maar dat ook je nieren uit balans kunnen zijn. En dat ze dat inderdaad kan voelen aan mijn polsen. “Laatst was hier een vrouw die een operatie aan haar knie had ondergaan. Ze had sindsdien koude voeten en het gevoel alsof er continu mieren over haar knie liepen. Weet je, als er ergens te weinig energie stroomt, levert dat blokkades op; meestal rondom gewrichten. Met shiatsu zorg ik dat de

energie weer gaat stromen. Na drie behandelingen was dat gekriebel aan haar knie over en had ze weer warme voeten.” ‘Aanvulling op de reguliere zorg’ Ze is klaar met het voelen van mijn polsen. Ik heb een opvallend lage hartslag, constateert ze. Misschien een sporthart. Niks om me zorgen om te maken. En ze vraagt of ik slecht slaap? Nee, zeg ik. Nou ja, afgelopen nacht toevallig wel. Maar in de regel niet. Mijn hartmeridiaan is namelijk iets uit balans. Dat zou ook mijn koude handen kunnen verklaren. “We zijn een perfecte aanvulling op de reguliere zorg”, vervolgt ze. “Daar behandelen ze vooral de plek waar je last van hebt. Maar ons lichaam is meer dan wat we kunnen zien. Tegenwoordig hebben relatief veel mensen last van hun nek, schouders en van de darmen. Hoe dat komt? Dat kan heel verschillende oorzaken hebben, maar de meest gehoorde is tegenwoordig stress. Die kun je bewust of onbewust ervaren. We leven in een prestatiegerichte maatschappij. Alles moet perfect zijn. We lopen de hele dag op de toppen van onze tenen. Dat levert spanning op. Die gaat ergens vastzitten. Vaak is dat in de darmen. De energiebaan is daar dan uit balans. In de shiatsu voeden we die banen weer met nieuwe energie.” Dus een burn-out kan weggemasseerd worden, vraag ik, terwijl ik intussen op mijn rug lig en Ingrid mijn buik ‘kneedt’? “Nee, dat niet en zeker niet in één behandeling”, antwoordt ze. “Dan ben je vaak al te ver gegaan. Ik kan mensen wel helpen hun lijf weer te voelen. Ik heb dat zelf dit jaar helaas moeten ervaren. Ik heb alle signalen genegeerd en ben maar doorgegaan. Dat leidde tot de blindedarmontsteking. Veel mensen doen dat. Terwijl het zo belangrijk is, voor jezelf en voor alle mensen om je heen, dat je goed in je vel zit. Met shiatsu hef ik blokkades op en zorg ik dat jouw lichaam jou de energie geeft die jij nodig hebt om te doen wat je wilt doen.” ‘We komen pas in actie als het écht nodig is’ We zijn een klein uur verder. Na mijn maagstreek

Vogelvereniging De Edelzanger VeghelErp houdt komend weekend de Edelzanger Kampioenschappen. Diverse kwekers hebben samen bijna 300 vogels bijeengebracht. Allerlei soorten kanaries, tropische vogels, parkieten, duiven, enz. worden aan u tentoongesteld. Er is een ruim opgestelde verkoopklasse aanwezig. Dus als u zelf vogels wilt gaan houden kunt u hier terecht voor goede kwaliteit vogels en uitleg over de vogels. Dit alles te samen maakt het zeker de moeite waard om een kijkje te komen nemen. Onder het genot van een kopje koffie willen we u graag iets vertellen over onze hobby. De toegang is gratis! De show vindt plaats in ons clubhuis D’n Doel, De Wasaa 11 in Erp. De show is op zaterdag 8 december van 11.00 uur tot 22.00 uur en op zondag 9 december van 11.00 uur tot 16.00 uur.

Ruit stuk? Bel Joop van den Bogaard. (0413) 21 14 68

heeft Ingrid mijn benen gemasseerd en daarna mijn rug. Als ik opsta, voel ik ‘het’ stromen in mijn lichaam. Dat vertel ik Ingrid. “En nu zat jij al lekker in je vel”, glimlacht ze. “Kun je je voorstellen wat het met je doet als je ergens last van hebt. Vaak voelen mensen na een behandeling hun benen of handen tintelen. Dat is de energie die weer stroomt. Daarom heb ik ook aardig wat klanten die eens in de maand of in de twee maanden een uurtje langs komen. Puur om zich weer bewust te worden van hun lichaam. Als je erover nadenkt, is dat ook raar: onze auto doen we wel in het onderhoud, maar ons lichaam niet … Maar de meeste klanten hebben inderdaad klachten als ze hier komen. Zo zitten wij mensen dan kennelijk toch in elkaar: we komen pas in actie als het écht nodig is …” Aangesloten bij beroepsvereniging Ook Ingrid zelf zit heerlijk in haar vel. Met haar praktijk volgt ze haar hart. EN nu steeds meer mensen haar via mond-tot-mond-reclame vonden, werd het ook tijd voor die volgende stap: het naar buiten treden. “Dat ga ik vanaf nu nadrukkelijker doen. Het logo is klaar, de website is in de maak en vanaf januari ben ik aangesloten bij de beroepsvereniging en worden behandelingen deels vergoed als je aanvullend verzekerd bent. Ik zie wat shiatsu met mensen doet en ik vind het heerlijk dat ik er mijn steentje aan bij kan dragen dat mensen zich fijn voelen.” -5


Buske Bloemen uw bloemenwinkel aan huis me en geef je wensen door. Ik bezorg: dinsdag t/m vrijdag vanaf 11.00 en vanaf 19.00 uur zaterdag vanaf 11.00 en vanaf 15.00 uur carolien@buskebloemen.nl | 06-10758178

VERKOOP VERHUUR TAXATIES AANKOOP ONTEIGENINGSADVIES

Bent u voornemens uw woning te verkopen? We komen graag bij u langs voor een vrijblijvend verkoopgesprek. Tijdens dat gesprek krijgt u gratis een waardeoordeel en hoort u wat wij mogelijk voor u kunnen betekenen.

Beatrixstraat 19 Erp

-6

Aan rustige woonstraat te Erp gelegen tussenwoning met lichte woonkamer op de begane grond en 4 slaapkamers op de verdieping.

Raadhage Makelaardij Hét adres voor uw adres

Aanbiedingsprijs Inhoud Perceeloppervlak

Stationsstraat 20 Veghel (0413) 37 89 21 info@raadhage.nl

: € 215.000,- k.k. : ca. 362 m³ : 137 m²


Erp heeft weer een rijdende winkel: Buske Bloemen

Interpunctie

De Erpse bloemist Carolien Seijkens (41) is Buske Bloemen gestart. Met haar nieuwe bedrijf brengt ze verse boeketten bij de mensen thuis.

De feestmaand: de vanzelfsprekendheid is weg

van de redactie Ze was pas acht jaar oud toen ze op school vertelde dat ze later bloemist wilde worden. Ze speelde thuis ‘bloemistje’ en ging zelfs bij een bloemist op bezoek om te horen hoe het is om bloemist te zijn. “Bloemen maken mensen blij”, vertelt ze. “Dat ik als bloemist dat gevoel kan bezorgen, dat vind ik geweldig.” Ze volgde de opleiding tot bloemist en op haar 22e had de Erpse haar bloemenzaak. In Venhorst. Vier jaar lang leefde ze tussen de bloemen; en leefde ze voor haar bloemen. Tot ze schoorvoetend toe moest geven dat de winkel in het kleine dorp geen bestaansrecht had. De tien jaar daarna werkte ze in een tuincentrum. Op de afdeling bloemen. Uiteraard. Drie jaar geleden stopte ze daar. Haar gezin had al haar aandacht nodig. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Carolien voelde dat ze weer iets met bloemen moest doen. Maar dan niet meer gebonden aan een winkel of aan vaste openingstijden. En zo ontstond het idee voor Buske Bloemen. Rijdende bloemenwinkel Buske Bloemen is een rijdende bloemenwinkel. “Mensen kunnen mij bellen, appen of mailen als ze bloemen willen hebben. Dan kom ik met de bus gereden. Ze kunnen dan ter plekke een bosje uitzoeken, maar mij ook van te voren aangeven wat voor bosje ze willen hebben. Dus: welke bloemen en welke kleuren. Dan maak ik een bosje op maat. En nee, ik ga niet toeteren, zoals Henk Kanters dat eerst altijd deed met zijn rijdende winkel, maar als ik ergens sta: klamp me gerust aan. Ik heb altijd verse boeketten in de bus staan. En de komende tijd uiteraard ook kerststukken.”

‘Verse bloemen’ Buske Bloemen rijdt vijf dagen per week, van dinsdag tot en met zaterdag; en dan twee keer per dag. “Ideaal voor mensen die minder goed ter been zijn, als je druk bent en niet van huis kunt, als je op het laatste moment ontdekt dat je nog bloemen nodig hebt voor die verjaardag, als je je vrouw wilt verrassen terwijl je zelf niet thuis bent, als je geen zin hebt om naar de winkel te gaan, als je … Nou ja, het is eigenlijk altijd ideaal, toch? Steeds meer mensen shoppen online. Dat kan met bloemen inderdaad ook al, maar nu heb je ook nog eens die mogelijkheid om dat lokaal te doen. Waarbij je zeker weet dat je verse bloemen krijgt. Met de optie bovendien om een boeketje helemaal naar eigen smaak samen te laten stellen.” ‘Mensen blij maken’ De afgelopen weken is ze voorzichtig opgestart met haar Buske Bloemen. Komende zondag staat ze op Vuur & Vlam. Daarna wil ze serieus van start met haar bedrijf, waarbij ze in Erp gratis bezorgt en buiten Erp 2,50 euro bezorgkosten in rekening brengt. “Het moet een écht bedrijf gaan worden, al vind ik het vooral ook weer fijn dat ik weer met bloemen bezig kan zijn; dat ik weer mensen blij kan maken ...”

Als je nog maar korte tijd een Samengesteld Gezin vormt, hebben jullie nog geen gezamenlijke geschiedenis. Er zijn nog geen vaste gewoontes waarop je kunt terugvallen. Je moet wennen aan wat de gewoonten van de nieuwe gezinsleden zijn. Misschien raken jouw gewoontes daarbij ondergesneeuwd of misschien ben je bang teveel een stempel te drukken op het nieuwe gezin. Natuurlijk wil je je beste beentje voor zetten en misschien doe je extra je best om van Sinterklaas of Kerst een echt feest te maken. Toch kun je een heleboel dingen zelf niet plannen. Er zijn dingen waar je geen invloed op hebt. Kinderen lopen misschien in en uit, hebben mogelijk andere plannen. Jongere kinderen kunnen ziek worden, of helemaal uit hun doen door de spanning van Sinterklaas. En dan zijn er nog de andere ouder(s), die ook hun gedachten hadden over de feestdagen. Misschien krijg je het gevoel dat de ex-partner van jouw partner jouw feestdagen regisseert. Stiefouders zien vaak tegen vakanties op omdat de kinderen van hun partner de dagen sterk beïnvloeden bij langdurige aanwezigheid. Dat geldt ook voor feestdagen. Kinderen moeten telkens omschakelen, wat normaliter al lastig is. Met de feestdagen is niets ‘gewoon’ en dat maakt deze aanpassing moeilijker voor hen. Kerst is een feest waarbij het thema vrede een grote rol speelt. Oorlogen worden vaak even stilgelegd. Maar als er oorlog is in het Samengesteld Gezin gaan de bombardementen meestal door, of ontstaat er een loopgravenoorlog. En altijd neem je jezelf mee: ben jij gevoelig voor afwijzing dan zul je in een klein Sinterklaasgedichtje misschien een afwijzing horen. Wil je zo graag gewaardeerd worden? Dan voel je je misschien ondergewaardeerd in het vele werk wat in het kerstmenu zat. Besef ook dat de feestmaand ook voor kerngezinnen soms een onrustige tijd is.

Nellie Timmermans - Van de Kamp

info@interpunctie.nl

-7


Bent u toe aan een andere tuin met vernieuwend groen? Neem contact met ons op, wellicht kunnen wij wat voor u doen! Henry van der Voort Heuvelberg 21 Erp t. 211538 | 06 22481741 info@erpseflora.nl

ontwerp, aanleg en onderhoud

-8


Schrijfontbijt met Theo Verbruggen Theo Verbruggen, Robin Heesakkers, Meike Boertjes en Miriam Storck dragen gedichten voor tijdens het schrijfontbijt Write for Rights. Het ontbijt is een initiatief van Amnesty International Veghel en vindt plaats op zondagochtend 9 december vanaf 10.30 uur bij DIS op de Noordkade in Veghel. De entree is gratis. Write voor Rights. Dat betekent brieven schrijven om aandacht te vragen voor schendingen van mensenrechten in de hele wereld. Dat kan in Veghel tijdens het schrijfontbijt. Geniet van een lekker ontbijt, schrijf een brief en luister naar gedichten en muziek. Intermezzo’s worden verzorgd door diverse bekenden uit de regio: Theo Verbruggen, geboren in Erp, is bekend als tv- en radioverslaggever en zijn bijdragen voor het NOS Journaal en Radio 1. Robin Heesakkers ontving onlangs het jeugdlintje van de gemeente Meierijstad voor haar grote maatschappelijke betrokkenheid. Zij zorgt voor de muzikale omlijsting van het ontbijt. Meike Boertjes, werkzaam in de bibliotheek in Veghel, was een van de genomineerden voor de beste en meest inspirerende bibliothecaris. En ook Miriam Storch, de voormalige stadsdichter van Veghel, is aanwezig om een gedicht voor te dragen.

Natuurlijk Erp Tevergeefs In het Hurkske was ik op zoek naar heideknotszwammetjes. Rondom een aantal van de ongeveer 20 poelen groeit heide. Op kale plekken tussen de heideplanten groeien daar in de latere herfst kleine, mooie, gele heideknotszwammen. Mijn

Mensenrechten Ieder jaar organiseert Amnesty een speciale actie rondom het thema mensenrechten. 10 December is het internationale dag van de rechten van de mens en wordt over de hele wereld extra aandacht gevraagd voor mensenrechten. Ook in Veghel wordt hieraan ieder jaar aandacht besteed. Dit jaar met een schrijfontbijt op 9 december, tussen 10.30 en 12.30 uur bij DIS in de Proeffabriek op de Noordkade in Veghel. De entree is gratis. Wat doet Amnesty? Amnesty komt op voor mensen die worden mishandeld, verkracht of vermoord om wat ze zeggen of doen of alleen maar omdat ze vrouw zijn. Amnesty strijdt voor de vrijlating van gewetensgevangenen, voor mensen die gemarteld worden of ter dood veroordeeld zijn. Amnesty voert actie voor een schoon leefmilieu, schoon drinkwater, gezondheidszorg en een dak boven je hoofd. Amnesty International doorbreekt de stilte, geeft slachtoffers een stem en roept op tot wereldwijde naleving van de mensenrechten.

Slagwerkers OBK op concours Elk orkest of slagwerkgroep gaat om de paar jaar op concours. Aanstaande zaterdag is het de beurt aan de slagwerkers van muziekvereniging OBK. De afgelopen maanden hebben de slagwerkers van muziekvereniging OBK onder leiding van Henk Schellekens hard gewerkt aan de muziekstukken die ze aankomende zaterdag (8 december) voor de jury en het aanwezige publiek ten gehore gaan brengen. Altijd een spannend moment. En iedereen kan dat moment meebeleven. Want publiek is welkom in Etten-Leur waar het concours voor slagwerkensembles plaats gaat vinden, en wel in de Nieuwe Nobelaer, Anna van Berchemlaan 2. De slagwerkers van OBK beginnen om 10.15 uur al aan hun optreden. Wil je er graag bij zijn, zorg dan dat je op tijd aanwezig bent want als de slagwerkgroep speelt, blijven de zaaldeuren namelijk gesloten.

Urntjeswesp zoektocht was dit jaar tot nu toe tevergeefs. Maar al speurend viel mijn oog op iets anders. Twee prachtig gevormde, kleine grijze urntjes, op een heidestruikje. Urntjeswesp De groep van de (plooi)wespen is het meest bekend via de ‘gemene’, gewone (steek)wesp, die het ons in de nazomer lastig kan maken door rond te hangen op de terrassen. De groep van de plooiof vouwwespen is echter heel groot en bestaat uit veel meer, vaak onbekende, soorten. Zo bestaan er in ons land 4 soorten ‘urntjeswespen’ (Euneminae). Het zijn tamelijk lange, donkere, geelzwarte wespen, ongeveer 1,5 centimeter lang. Het borststuk is vrijwel (kogel)rond, het achterlijf tamelijk langwerpig, via een lange steel met het borststuk verbonden. Je treft urntjeswespen aan op zonnige, open plekken, in bermen, zandgroeven en op heideterreinen. ‘Pottenbakker’ De urntjeswesp is een bekwaam kleikunstenaar, die kan wedijveren met de beste pottenbakker. Zonder draaischijf maakt het beestje een prachtig, urn-vormig vaasje. De wesp voert (met lange kaaktasters) vochtige leembolletjes aan en kleit daarmee een klein potje, tot ongeveer 1 centimeter groot. Bol- tot urnvormig met een klein kraagje aan de bovenkant en

daar een kleine opening. Eitje leggen en op jacht Als het urntje klaar is schuift de wesp haar achterlijfspunt door de opening en hecht aan de nog wat natte bovenwand een gesteeld eitje. Daarna gaat ze op jacht naar vlinderrupsen, bij voorkeur spanrupsen (rupsen van spanners, spanvlinders). Ze verlamt de rups en brengt die in de urn. Het kraagje gebruikt ze als houvast voor de poten, zodat ze meer kracht kan zetten bij het naar binnen proppen van de verdoofde rups. Zo brengt ze een aantal – ongeveer 4 – rupsen in het urntje. Als er genoeg prooidieren zijn binnengebracht, maakt ze de opening van het urntje dicht. Daarvoor gebruikt ze materiaal van het kraagje. Luilekkerland Rupsen en eitje overwinteren in het urntje. Als het eitje van de urntjeswesp uitkomt, valt het in ‘luilekkerland’: de verdoofde, smakelijke (span)rupsen onder in het urntje. Omdat die niet dood zijn, maar slechts verdoofd, blijven ze vers. Ze vormen een heerlijke maaltijd voor de larve van de urntjeswesp, die zich in het urntje veilig kan ontwikkelen tot een nieuwe volwassen wesp.

Door Rini Kerstens natuurlijk@erpsekrant.nl

-9


Waar brengt u uw auto heen voor onderhoud? Naar een garage in Erp is wel zo handig. Lekker dichtbij, zodat u snel op en neer bent. U krijgt gratis vervangend vervoer. En sowieso profiteert u van voordelige tarieven. Dus ... tot binnenkort?

OPENINGSTIJDEN FYSIO ERP Maandag t/m Vrijdag Zaterdag

07.30 – 19.00 uur 08.30 – 12.30 uur

Praktijk voor Fysiotherapie Harry Kobus

Rijbeemd 7, Erp | t 0413 - 211 902 w www.autobedrijfpepers.nl Van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 20.00 uur open. Op zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur.

- 10

Schansoord 58a Erp T. 0413 211193 E. info@fysio-erp.nl W. www.fysio-erp.nl


Twee dagen gratis vermaak in het Erpse ‘Lapland’ Op het Hertog Janplein waan je je dit weekend in noordelijke sferen. Met op zaterdag: het gratis evenement Fire & Ice; en op zondag de gratis wintermarkt Vuur & Vlam. De afgelopen weken hebben we je via deze pagina uitgebreid geïnformeerd over wat er komend weekend op het plein staat te gebeuren. Deze week nog even een korte samenvatting.

Zaterdag: gratis entree Twee bands op het plein: The Hot Studs en Broadway Brass. En inderdaad, niet bij Van Haandel binnen, zoals eerdere jaren, maar open air. Want kom op, in Lapland lopen ze buiten in bikini rond bij deze temperaturen. Daar noemen ze vijf graden Celsius tropisch warm. Dan moet jij met je warme jas en wollen muts de kou makkelijk kunnen trotseren. En anders neem je maar een extra Glühwein of ga je wat dichter bij het vuur staan. Insteek van zaterdag: iedereen, iedereen en iedereen is welkom. Het wordt het opwarmertje voor de zondag. Met goede muziek en goede buurt. En heb je eigenlijk geen tijd? Dat accepteren we niet als excuus. Dan kom je maar gewoon even op en neer. Alvast de sfeer proeven, even een borrel en pas dan naar dat feestje waar ze jou niet kunnen missen.

Zondag: ben op tijd! Er zijn kramen, er zijn creatieven, er is kunst, er zijn ondernemers, er is muziek, er is toneel, er is vermaak voor jong en oud, er is eten en drinken en er zijn heel heel heel veel mensen. Vuur & Vlam laat zien wat Erp te bieden heeft, op creatief en ondernemend gebied. Zorg in ieder geval dat je op tijd bent, want we beginnen met een loterij. Op deze pagina vind je een coupon. De voorzitter van EBK zal het evenement om 13.00 uur openen. Daarna starten we direct met de loterij. Zorg dus dat je de coupon tegen die tijd al in hebt geleverd. Het spreekt voor zich dat je zelf aanwezig moet zijn om de prijs in ontvangst te kunnen nemen. De prijzen zijn beschikbaar gesteld door Erpse ondernemers:

• • • • •

3e prijs: compleet verzorgde bbq voor 8 personen, aangeboden door slagerij v.d. Tillaart, Blooming Style en café van Haandel 4e prijs: stamppottenpakket, aangeboden door Wim Muskens 5e prijs: levensmiddelenpakket, aangeboden door AH Erp 6e prijs: zonnebril, aangeboden door Noud Optiek 7e prijs: bierproeverij aan de bar bij Schansoord voor max 5 personen 8e prijs: speciaal bierenpakket, aangeboden door café van Haandel 9e prijs: regenjas twv 100 euro, aangeboden door Empella 10e prijs: reischeque twv 150 euro voor een Laplandreis, aangeboden door Anne Ploegmakers

Grote kerststal Hiernaast zie je het volledige programma. Bijzonder nog om te vermelden is dat André Ploegmakers en André Kanters een grote kerststal hebben laten maken. Die plaatsen ze deze week samen met een kerstboom bij de kerk. Mooi gebaar. Na Vuur & Vlam gaan ze de boom op het plein weer sjiek uitlichten, zoals dat vorig jaar voor het eerst ook is gebeurd. Zo wordt het plein en centrum van Erp helemaal in decembersferen gebracht.

COUPON Uw naam: ............................................................

• •

1e prijs: rondleiding Bavaria, inclusief lunch voor 10 personen 2e prijs: compleet verzorgde lunch voor 4 personen, aangeboden door bakkerij Barten

Minicamping Aachterum Vast & Goed Abek Service Albert Heijn Erp Bakkerij Barten Beekmans Transport Biemans Accountants en belastingadviseurs BJC Tools Blooming Style Bolwerk Bedrijfskundig Advies Bongers Constructie Van den Bosch Transporten Leo Brans Autoschade Broviand Deko Interieurs Drie Essen EG-Projecten

Schilder- en spuitwerken Van den Elzen Empella Fietsen Fransen Gerrits Fransen + Kanters Experience Catering Van Geffen Tegels & Natuursteen Gimann Technik Goossens Wonen & Slapen Bouwbedrijf van Grunsven Cafe-Restaurant van Haandel Hawk Natuursteen Heerenhuys Interieurs Van Hoof Displays en Draadvormen Van Houtum architecten jeroen. Kanters Elektro Jos Kanters groenvoorziening Henk Kanters

Ketelaars schilderwerken Loon- en grondverzetbedrijf H. Koenen M Koolen Installatiebedrijf Van Lieshout Specicon Manders Thermografie Multivoeg Van den Crommenacker Munsters Brandbeveiliging Noud Optiek Autobedrijf Pepers Preferro Metaaltechniek Van Rijbroek Terrazzo Rooijakkers Installatietechnieken cafe ‘t Schansoord R Snijders Installatie Techniek Souplesse Sport & Dance Slagerij Wim Van den Tillaart Timbor Bouwbedrijf

Tipcon IT Solutions V.A.S. auto-onderhoud en -reparatie Verbruggen ICT Verbruggen Mechanisatie Versteegden Transport Verkeersschool Het Vertrouwen Aannemingsbedrijf Vissers Ploegmakers WDP Draadbewerking YVA Accountants Van Zutphen Bedden Colora Uden Intersport Uden/Erp Office Support Veghel Boekhandel Bek Druko

- 11


KOMENDE FEESTDAGEN ❄ ❄

UW KINDEREN, OUDERS, VRIENDEN, BUREN, FAMILIE, ENZ. OP BEZOEK? ❆ afgebeeld. ❆ Bestel dan een van de heerlijke plateaus zoals hieronder ❆ ❆ ❆Af te halen❆ in Erp of bij u thuis bezorgd. Lekker en lekker makkelijk! Groot plateau

Soepbuffet

Warm plateau

Starters plateau Kerst

Hapjespan

Toetjes plateau Kerst

❄ BESTEL ❱❱

- 12

Luxe kerstplateau 10 pers.

Luxe koude schotel Kerst

❄ Plaats uw bestelling via:

www.tonkanters.nl

❆ Heeft u vragen? Bel 073 3030 401

❆ ❆


De Carolientjes komen naar Keldonk Vrijdag 14 december organiseert Zorg en Welzijn Keldonk een gezellige Keldonkse middag in het Span. We hebben daarvoor de Carolientjes uit Deurne uitgenodigd. Zij zullen u een leuke middag voorschotelen. U bent van harte welkom van 13.30 uur tot 16.00 uur. De toegang, koffie en thee zijn gratis. Verdere consumpties zijn voor eigen rekening. Bent u minder mobiel, we komen u graag ophalen. Het zou jammer zijn als u er daarom niet bij zou kunnen zijn. Wij zouden het fijn vinden als u zich voor 7 december aanmeld, zodat we weten wie we

Tijdelijke vervanging dokter Antonides

kunnen verwachten. • •

Dorien van Zutphen Hans Rijkers keldonk@hans-rijkers.nl

06 – 17725868 zorgenwelzijn-

Bent u nog geen bezoeker van het Eetpunt Keldonk en u zou voor deze gelegenheid wel willen aansluiten van 12.00 uur tot ± 13.00 uur? Neem dan contact op voor meer info en de kosten met: Jorita van Boggelen (0413 - 213273 eetpuntkeldonk@ziggo. nl)

Wil jij je oppasdiploma halen? Vind jij oppassen leuk? Wil je daar meer over leren? Ben je op zoek naar oppasadressen? Zorg en Welzijn Keldonk organiseert voor jongeren een oppascursus in ’t Span. Dit organiseren we samen met het Centrum Jeugd en Gezin. In vier avonden van anderhalf uur krijg je veel uitleg over oppassen, veiligheid en kinderen verzorgen. Daarna krijg je je oppasdiploma. Hiernaast zie je alle informatie over de cursus. Babysitter meet & greet Tijdens de laatste avond (donderdagavond 28 februari) is er een Babysitter meet & greet. Iedereen die een oppas zoekt is vanaf 20.00 uur welkom. Zodat jullie met hen kennis kunnen maken en gegevens uit kunnen wisselen. Jullie eigen ouders zijn dan tevens ook welkom, om jullie te feliciteren met jullie diploma. Ook jongeren die al eens eerder een oppasdiploma hebben gehaald zijn op deze avond welkom. Aanmelden Wil je je aanmelden voor de cursus of meer informatie? Bel of WhatsApp dan naar Corrie van Berkel 06 – 83402472. Een mail sturen mag ook: zorgenwelzijnkeldonk@hans-rijkers.nl Kinderen die niet uit Keldonk komen, komen op een wachtlijst. Mochten er vanuit Keldonk niet voldoende aanmeldingen zijn, mogen zij meedoen op volgorde van aanmelding. Aanmelden kan tot 10 januari 2019

Wat ga je allemaal doen? • Hoe voer je een kennismakingsgesprek met de ouders • Hoe overleg je over de vergoeding • Hoe kun je kennismaken met de kinderen van het oppasgezin • Hoe kun je zorgen voor veiligheid • Hoe gedraag je je aan de telefoon/deur als er (aan)gebeld wordt • Wat doe je als de kinderen niet willen/kunnen slapen • Hoe om te gaan met opruimen, etenstijd en bedtijd Zodat je na de oppascursus hebt geleerd om: • Positief om te gaan met kinderen. • Je kinderen kunt troosten. • Complimentjes geven en…. • Regels en grenzen kunt aangeven Voor wie: Jongens en meisjes van 11 tot 15 jaar (groep 8 basisschool t/m 3e jaar middelbaar onderwijs). Wanneer: donderdag 7 februari, donderdag 14 februari, donderdag 21 februari en donderdag 28 februari 2019. Allemaal van 19.00-20.30 uur. Waar: ‘t Span Kampweg 2, 5469EX Keldonk. Cursusleidster: Frances Welte van Centrum Jeugd en Gezin. Corrie van Berkel en Wendy Ennen zullen hierbij aanwezig namens ZWK

Deze vraag staat centraal in het Alzheimercafé in Veghel, dat op dinsdag 18 december in het Pieter BrueghelHuis, Middegaal 25 plaatsvindt. Van 19.30 tot 21.30 uur komt muziektherapeute Evelien

Kerstmis een wereldfeest December is ieder jaar weer een feestmaand van samen vieren. Ook Vrouwen van Nu Boerdonk wil hier graag met haar leden aan bijdragen. Op 19 en 26 november hebben 18 dames worstenbroodjes en anijskrollen leren maken van bakker Dekkers. Kneden, wegen, rijzen, rollen en bakken en uiteindelijk met een heerlijk smakend en geurend resultaat naar huis. Woensdag 12 december gaan 20 dames onder leiding van Joke Lathouwers en Ria Vilier een kerststuk maken om het thuis te laten schitteren en de sfeer te verhogen. Dinsdag 18 december is onze kerstviering met als titel ‘Kerstmis een wereldfeest’. Om 19.00 uur komen we samen in de kerk voor de eucharistieviering met medewerking van ons koor onder leiding van Joke Kanters. Daarna naar Den Hazenpot om in kerstsfeer te genieten van verhalen over het kerstfeest vieren in andere landen, dit onder het genot van een hapje en een drankje. Ook zal er een loterij zijn met mooie prijzen. Wij hopen met jullie allen dit samen te vieren. Het bestuur wenst jullie fijne Kerstdagen en alle goeds voor 2019.

AED Keldonk – incasso 4,50 euro

Contact maken met hulp van muziek Het muzikale geheugen blijft bij dementie heel lang intact en daardoor kan muziek heel lang gebruikt worden om het mensen met dementie beter naar de zin te maken. Maar hoe kun je dat dan doen?

De werkzaamheden van dokter Pieter Antonides worden voor onbepaalde tijd overgenomen door dokter Ruud van Hulten. Dokter Antonides heeft een periode van zorgverlof en bezinning genomen; mede om voor zijn alleenstaande moeder op leeftijd te kunnen zorgen. Het verlof is vooralsnog tijdelijk. Dokter Antonides blijft betrokken bij de praktijk.

Mescher met de bezoekers praten over de kracht van muziek. De deur gaat open om 19.00 uur en de avond is gratis toegankelijk voor iedereen uit de gemeenten Boekel, Uden, Landerd, Meierijstad en Bernheze, die iets met dementie heeft.

De Commissie AED Keldonk zal rond 8 december bij iedereen die deelneemt aan het AED donateursplan met een automatisch incasso, 4,50 euro van zijn of haar rekening schrijven. Deze jaarlijkse bijdrage is bedoeld voor het in stand houden van de diverse AED apparaten in Keldonk alsmede het onderhoud en de verzekering hiervan. Degenen die per kas betaalden of nieuwe bewoners in Keldonk zijn de afgelopen weken bezocht door leden van onze AED commissie. Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Wij danken u namens Commissie AED Keldonk voor uw medewerking.

- 13


Wij willen iedereen bedanken voor de enorme belangstelling, mooie woorden, prachtige bloemen, fijne brieven en vele kaarten die wij ontvangen hebben na het overlijden van mijn man, ons pap en trotse opa.

Tiny van Boxtel

In het bijzonder danken wij familie, vrienden, buren, verplegend personeel Bernhoven, pastoor Rombauts, dokter Antonides, palliatief zorgteam en uitvaartonderneming Claassen. Wilhelmien van Boxtel, kinderen en kleinkinderen

Vlees van Slagerij Van den Tillaart. Vers. En dat proef je...

onze weekaanbiedingen maandag 10 t/m zaterdag 15 december

Satépakket 

Vloerspecie

Stabilisatie

Stampbeton

Trascement

Leveren of Afhalen voor particulier en bedrijven.  U kunt uiteraard ook

altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

+ 4 pistolettes + 250 gram saté

Grillspek + Brabantse Metworst

2, 3, 3,

98

2 x 100 gram

7,

95

600 gram kip- of varkenssaté

49

Balkenbrei €

500 gram

95

Boerenkool Stamppot €

500 gram

Hertog Janplein 17 5469 BJ Erp, Tel. 0413 - 211593

TEL. 06 5391 2500 | WWW.KEESSIE-SPECIE.NL - 14

www.slagerijwimvandentillaart.nl


De Zevensprong: Harrold Koolen Het tiende seizoen van Boer Zoekt Vrouw zit erop. Zondag was de laatste uitzending. Een van de smaakmakers dit seizoen was Keldonkenaar Harrold Koolen (33). Hij logeerde bij boerin Steffi. Hoe is het om een week lang te moeten leven met camera’s om je heen? Kun je dan nog helemaal jezelf zijn? Heel eerlijk gezegd heb ik geen last gehad van de camera’s. Op die allereerste vijf minuten na. Daarna heb je amper nog in de gaten dat ze er zijn. Terwijl ze er in de logeerweek toch echt van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat zijn. Er lopen continu drie man rond van de productie. Het scheelt ook dat het gewoon gezellig was. Tijdens de speeddate waren we met tienen. We waren zogezegd concurrenten van elkaar, maar hadden ook de grootste lol samen. Dat gold ook in de logeerweek. Als die klik er is, dan kun je lekker jezelf zijn.

1

Hoe is het om jezelf terug te zien op televisie? Ik had van tevoren gedacht dat het wel raar zou zijn, maar dat was het eigenlijk helemaal niet. Vanuit KRO gaan ze ook heel respectvol met je om. Ze zetten je neer zoals je bent. De opnames waren natuurlijk al in de zomer. Op het moment dat de uitzendingen begonnen, waren wij al verder gegaan met ons leven. Toch belde de KRO regelmatig op hoe het met ons ging. Op de dag nadat Steffi mij naar huis had gestuurd, hebben ze mij zelfs drie keer gebeld. Dat vind ik netjes.

2

Direct na de uitzending waarin Steffi voor Roel koos en jou naar huis stuurde, liet je op Facebook weten dat je een relatie hebt. Dat gebeurde half juli. Half augustus, een maand na de opnames, ontmoette ik Rachelle op een truckshow. Maar inderdaad, toen moesten de uitzendingen van Boer Zoekt Vrouw nog beginnen. Op de avond dat mijn logeerpartij in Boekel erop zat, was ik uit eten met mijn schoonfamilie. Op de weg terug ontplofte mijn telefoon. ‘Ik denk dat ik nu naar huis gestuurd word’, zei ik. Toen we thuis kwamen, heb ik maar gelijk mijn status op Facebook aangepast. De volgende dag was ik bij Gijs2.0 op de radio. Daar heb ik verteld dat ik een relatie heb. Dat kon maar duidelijk zijn. Dat is toen in het nieuws opgepikt.

3

Hoe was het om zo lang je relatie te verzwijgen? Lastig. Heel stiekem doen. Als Rachelle bij mij kwam, reed ze de auto direct de garage in. Dat bleef natuurlijk niet onopgemerkt, maar niemand wist wie zij was. Het kon ook zomaar Steffi zijn dus. Een keer was ik het beu en ben ik met haar naar de winkel gegaan. De verkoopster herkende mij. Toen heb ik gezegd dat Rachelle mijn zus was. Op een gegeven moment is het ook gewoon een leuk spel dat je met mensen speelt. Al is het wel fijn dat we nu niet meer stiekem hoeven te doen en gewoon samen de straat op kunnen.

4

Als je meedoet aan Boer Zoekt Vrouw word je een Bekende Nederlander. Wat doet dat met je? En wat maak je dan zoal mee? De eerste uitzending was net voor Trekkertrek Boerdonk. Ik geloof dat ik die avond wel met honderd vrouwen op de foto ben gegaan. Rachelle was daar trouwens ook. Die is met mijn broer Patrick mee gereden. Niemand heeft in de smiezen gehad dat wij iets hadden samen. En wat je zoal meemaakt? Nou ja, mensen herkennen je en roepen naar je. Ik roep gewoon terug. En als ze met me op de foto willen? Geen probleem. Een keer trof ik bij de benzinepomp iemand die helemaal hysterisch werd: Jij bent van Boer Zoekt Vrouw! Klopt, zei ik, maar ik ben maar gewoon Harrold hoor. Ach, je buurt wat met de mensen. Dat is nog gezellig ook. Laatst was ik bij een klant waar een man met me op de foto wilde voor zijn kinderen. ‘Weet je wie dat was’, vroeg iemand me daarna. ‘Dat was de grote baas’. Maar weet je: die eet ook gewoon met mes en vork.

5

Tot afgelopen zondag had je een zwijgplicht: je mocht geen interviews geven. Ik kan me voorstellen dat de Erpse Krant niet de enige is die nu contact met je heeft gezocht … Van KRO heb ik laatst inderdaad al begrepen dat er verschillende grote kranten hebben aangegeven dat ze me willen spreken. Of dat nog steeds zo is, weet ik niet. Dat zie ik dan wel. Uiteindelijk is de Erpse Krant toch een van de weinige kranten die ik wel nog lees ;-)

6

We hebben je regelmatig horen zingen in het programma. Nog plannen in die richting? En wat zijn je plannen nu? Nou, laten we dat maar niet doen! Ik heb in het begin wel een keer gedacht: mensen zullen me wel een blij ei vinden, met al die woordgrapjes en liedjes. Maar daar heb ik eigenlijk nooit iemand iets over horen zeggen. Zoals ik sowieso amper negatieve reacties heb gehad. Gelukkig maar. En er zijn gelukkig ook fragmenten in het programma geweest waarin ik wel serieus was ;-) Weet je, het leven is ook gewoon te kort om chagrijnig te zijn. En hoe ik na Boer Zoekt Vrouw doorga? Huisje, boompje, beestje. Officieel wonen we nog niet samen, maar dat scheelt niet alles. Boer Zoekt Vrouw is een supermooie ervaring geweest, waar ik geen seconde spijt van heb gehad. En dat komt mede door de mensen van het programma, die alles neerzetten zoals het is. Alle gesprekken, alle situaties … Niks is in scène gezet.

7

Pronkzittingen Keldonk De voorbereidingen voor de zittingsavonden zijn in volle gang. Vele artiesten zijn weer aan het oefenen om een prachtig optreden neer te zetten. Ook benieuwd wat de Keldonkse artiesten dit jaar voor ons in petto hebben? De kaartverkoop voor de zittingsavonden is op zaterdag 5 januari van 13:00 tot 14:00 uur in De Oude School te Keldonk. Om 12.30 gaan de deuren open. Kaarten kosten 10,- euro per stuk (max. 6 kaarten per persoon). Zorg dat op je tijd bent, want op = op!

- 15


Boerdonk, men voor- en tegenland, men eeuwig tussenland, men gruweluk twijfelland, worvan ik weg zou willen, mar nojt kan. TUSSENLAND Wor ik van hinnekom, zal ik ojt ok wir verloate menne geboortegrond an ut rendje van de Pil (Peel) Men durrepke mi nog gin twintg stroate wor ik eigenlijk hil auwd worre wil. Men schilderijke zonder lijst behawt oew kleurre kwo dak vur ouw nog ojt us iets kon doen. Ik wo zo geer die kinderstemmen bleve heure zo rond ut schooltje in men durrepke van toen.

Ge hedt soms wa weg van ut durrep van Don Camillo alleen dieje Geestelijke van ons hi nie veul tijd Moet zich van GOD ovver meer schoape nog ontfermen grondpersoneel tekort tot sHeerens grote spijt. Mar och de helft van al ut volk zal ut wel geleuven want toch trekt ieder mens steeds meer zen eigen plan. Ik bid da GOD di gat nie uit zen haand loat scheuve kzottum bedanken mar dor hurtie dan nog van.

Menne geboortegrond vur men en vur men kinderen men eeuwig tussenland men bazis en men jeugd Jouw vurtbeston zo gin mens magge verhinderen gun me den tijd want jouw geluk da duu me deugd. Kvuul me verwant mi mensen dieter wonen wurrum ik bleve zou snapt niemenste wa van. Kgauw in den anval tiggen wieter jou zal honen tis dak dan mennen boog van woorden vur oew span.

Menne geboortegrond vur men en vur men kinderen men eeuwig tussenland men bazis en men jeugd De liefde die ik vur oew heb zal noijt verminderen ik zeg oew dank vur wa ge gaaft vur alle vreugd. Ik zal gin koaj gedachten van oew kanne lije want mennen boog van strijd en woorden gi dan af Ik zal alleen zo mee en dan nog komme op jouw grond te bidden an men moeders graf Die vrouw die dur heur leve hier bij jouw te loate ut schonste platske van de wirreld an me gaf.

Tis in di durrep wo asser fist = mensen lachen en de meningen die ut volk verdelen doet De kerk zit vol wanneer dor iemend wordt begravve en schoort de voetbalclub duu menigeen da goed. Dor = gin mert en gin kiosk gin hermenieke mar dor zit sfeer in watter ok gebeurt. Dan wille mensen soame zen en die verdeling =wel anwizzig mer gin mens dieter um treurt.

Voor alle mensen een fijne Kerst en een gezond 2019! - 16


Wie wordt het nieuwe Boerenpaar in Empeldonk? Help je even? De Boerenbruiloft op carnavalsdinsdag 2018 ligt nog vers in ons geheugen. Cor en Sjan en hun getuigen Riny en Maartje vervulden daarbij op gepaste wijze de hoofdrol. Uiteraard werden ze daarbij gesteund door de buurtbewoners van de Botermolen, familie en vrienden. De voorbereidingen voor weer een nieuwe Boerenbruiloft, zijn al in volle gang. Wil je er ook bij zijn? Noteer dinsdag 5 maart dan alvast in je agenda. Het nieuwe paar is bij een select gezelschap al bekend en ook zij hebben er echt zin in. Onthulling op Prinsenbal De onthulling van het Boerenbruidspaar zal weer plaats vinden op de avond van de prins-onthulling, die dit jaar plaatsvindt op zaterdag 5 januari. Al geruime tijd was bij de commissie het aanstaande ‘boerenpaar’ in beeld. Ze zijn erg enthousiast en zien het helemaal zitten.

Oproep aan de buurt De commissie is weer een sensationele onthulling aan het voorbereiden. Ook buurtgenoten worden doorgaans graag betrokken bij de voorbereidingen van de Boerenbruiloft en de optocht met ‘hun paar’. Daarom vragen wij u om zaterdag 5 januari ook acte de presence te geven zodat jullie ‘boerenpaar’ er warmpjes bij komt te staan. De onthulling staat al vroeg gepland, dus kom op tijd. Receptiefeest Na de trouwerij op carnavalsdinsdagmiddag, is een feestmiddag gepland, waar iedereen van harte welkom is. Dat feest zal worden opgeluisterd door een aansprekende DJ. Een feest voor alle Uilen. Degenen die het verse boerenpaar de hand willen schudden, zijn dan natuurlijk ook welkom, maar er zal geen staande receptie worden gehouden. De commissie is nog bezig met het uitwerken van de plannen hiervoor. Dat feest zal om 19.00 verder gaan in het sluitingsfeest dat carnaval 2019 definitief zal afsluiten.

De Goede Doelen Week Erp zoekt hulp. Niks ingewikkelds. Gewoon een paar extra mensen die een paar uurtjes per jaar huis aan huis enveloppen willen bezorgen en weer ophalen. Tijdens Vuur en Vlam kun je je opgeven bij de vrijwilligers bij de stand op het plein. Of je stuurt nu direct een email met je naam en contactgegevens naar goededoelen@dorpsraaderp.nl. In Erp organiseert De Goede Doelen Week Erp de gezamenlijke collecte waarin 13 landelijke goede doelen hun krachten hebben gebundeld. Zo bellen we slechts één keer per jaar aan om geld in te zamelen Hiervoor doen we een beroep op jou. We komen namelijk handjes tekort. Dus of je nu jong bent of iets ouder, man of vrouw, al overal actief als vrijwilliger, of wellicht wordt dit je eerste vrijwilligersklus: wij komen graag met je in contact.

Raden maar Ook dit jaar kunt u raden welk paar bij de onthulling bekend wordt gemaakt. Uit de goede inzendingen wordt een levensmiddelenpakket verloot. In deze en de komende Erpse kranten zullen we u proberen op weg te helpen met telkens een paar tips. De eerste 2 tips 1. Tenminste 1 van hen is in Empeldonk geboren 2. Carnaval slaan zij niet over Volgende week in de Erpse krant de volgende tips.

U kunt de naam van het ‘Boerenbruidspaar 2019’ tot zaterdag 5 januari 12.00 uur a.s. inleveren in de brievenbus van Groot Dorsent 7 of doorgeven via fritsvanbeekvelt@outlook.com Vergeet niet ook uw eigen naam en adres te vermelden.

Ik ha un schôn cafeeke De laatste keer bij ut vuur zo nog wa samen zitten De warmte van de mensen straalde dezelfde hitte

Ik ha un schôn cafeeke da zin toch menigeen Ik vond ut aalt gezellig zelfs al was ik ooit alleen

Ik tel men latste fooikes uit ut varkentje bij den tap Het zal er wel om hangen de chinees of ne vetten hap

Mirakelse taferelen gezelligheid ten top Maar leeg zen alle flessen en ut Mirakels bier is op

De fooikes werden minder net as het zondagsvolk Cafeekes worre stiller nog enkele steken van den dolk

Veul dank aan alle mensen die ons bezochten steeds Alleen dee’z mensen weten hoe gezellig ut is geweest

Het zal ne keer gedaan zijn mi de kroegskes op un dorp dankzij de overheid en de sportieve worp

Veul Brabanders die kwamen van Den Bosch of Etten-Leur Van Eindhoven en Gemert Helmonders gaven kleur

We moeten anders leven ginnen drank, gin rock ‘n’ roll Geen kaas of bitterballen ginnen flauwekullen lol

alles in “ ‘s hemels naam” ‘t Zal nooit meer weder keren die sfeer die er ooit was Mar ja da is nou altijd da besefte op ut einde pas Ginnen Trappist of Tripel gin houtkachel gestook Maar al die goej geneugten zen goed vur ons nog ook Met dank aan allen die een positieve bijdrage verleende aan ons zeventien jaren bouwen, sjouwen, tot twaalf en een half jaar vertoeven in ‘t Mirakel. Thanks all over de world from ‘ Mama Miracle’ Jan & Ger Coppens – De Visscher

We hebben hier gelachen en gezongen saam Wijn en bier gedronken - 17


- 18


Wie wordt de nieuwe prins van Empeldonk?

Mooi moment

Hallo Uilen en Uilinnen, na een geslaagd jubileumfeest in verband met het 55-jarig bestaan van CV De Uilen van Empeldonk en ook nog een paar geslaagde recepties komt het afscheid van onze huidige Prins Guus Den Urste met rasse schreden dichterbij.

Zondag 25 november voor de wedstrijd Korfrakkers 1 - DDW 1 had onze vereniging tijd ingeruimd voor mijn afscheid. Ik wist wel dat ze er aandacht aan wilden besteden, maar niet dat het zo groot en zo uitgebreid zou zijn. Wat was het leuk! Ik werd verzocht om in de sportzaal te komen. Tot mijn verbazing kwamen alle leden van De Korfrakkers hand in hand de sportvloer op. Ze maakten een grote kring om mij heen. Dit vond ik zeer indrukwekkend. Daarna kwam Jet en vertelde op een ludieke manier wat ik in de loop der jaren voor de vereniging gedaan had. Het waren mooie woorden en mooie anekdotes. Ik ben blij dat ik dit heb kunnen en mogen doen voor jullie. Dank hiervoor. Op de laatste plaats, maar zeer zeker niet de onbelangrijkste, wil ik ook het thuisfront bedanken. Van hen heb ik veel steun mogen ontvangen. Zij hebben mij altijd de tijd en ruimte gegeven om dit te kunnen doen. Alle dank hiervoor.

We kunnen zeggen dat ook het carnavalsjaar 2018 er een was die de boeken in kan als zeer geslaagd. Maar zoals aan ieder jaar komt ook aan dit mooie jaar weer een eind en ik kan u beloven dat ook 2019 er zeer veelbelovend uitziet. Er is namelijk witte rook. Degene die benaderd is voor 2019 heeft ja gezegd en dat wil zeggen dat we in de volle voorbereiding zitten voor de presentatie van deze nieuwe prins. De Commissie Opvoer Nieuwe Prins draait momenteel overuren om de Prins van ons Jubileumjaar op een machtig mooie wijze te presenteren. Dat belooft veel goeds. Bij een nieuwe prins hoort ook een tip of tips. We

hoeven er natuurlijk niet bij te zeggen dat onze toekomstige Prins er bijzonder veel zin in heeft. Verder als tip: •

Hij is niet geboren in Erp

We zijn ons er terdege van bewust dat dit een bijzonder vage tip is en dat er nu een heleboel gegadigden overblijven. Maar goed, het is wel zo dat iedereen die in Erp is geboren al tot de afvallers behoort. Daar word het dus weer een stuk makkelijker van. Denk je het te weten dan mag je je antwoord mailen naar info@cvdeuilen.nl Uit degenen die het juiste antwoord hebben gemaild, wordt een winnaar getrokken. Die wint 2 kaarten voor de Erpse Pronkzitting 2019. Noteer tevens vast in je agenda: zaterdag 5 januari Prinsonthulling bij Zaal van Haandel en zondag 6 januari de Prinsenreceptie, ook bij Zaal van Haandel. Volgende week zijn we er weer met meer info.

Harrie van Lankvelt Alaaf

Jeugdprins(es) verkiezing bij De Paplippels Het carnavalsseizoen is alweer in volle gang. Dat betekent dat het in Paplippelland ook weer tijd is voor een nieuw jeugdprinsenpaar!

• Zou jij graag de nieuwe jeugdprins of jeugdprinses van de Paplippels willen worden? En zit jij in groep 8 op de Antoniusschool in

Keldonk? Of woon je in Keldonk en zit je in groep 8 op een andere school? Geef je dan snel op! •

Heb je nog vragen en wil je meer info, dan kun je contact met ons opnemen. De verkiezing vindt plaats op vrijdag 11 januari van 10:00 tot 13:00 in ’t Span te Keldonk. Opgeven kan tot uiterlijk vrijdag 15 december. Opgeven/info: Marga Cremers – 06 28413380

Kunstlezing: Frans Hals en de Modernen Kunsthistorica Marie Christine Walraven geeft op dinsdag 11 december een kunstlezing in Bibliotheek Veghel. Het onderwerp is ‘Frans Hals en de Modernen’, naar de gelijknamige tentoonstelling die van 13 oktober 2018 t/m 10 februari 2019 te zien is in het Frans Halsmuseum in Haarlem.

Operette in Simeonshof

Deze tentoonstelling toont de enorme impact van Frans Hals op schilders als Manet, Singer Sargent en Van Gogh. Voor het eerst worden de schilderijen van de beroemde zeventiende-eeuwse portretschilder gepresenteerd naast reacties op zijn werk uit andere hoogtijdagen van de schilderkunst. Door werken van Frans Hals te zien in relatie tot het virtuoze werk van de kunstenaars die hij inspireerde, wordt inzichtelijk hoe modern Frans Hals was in hun ogen: ‘Frans Hals, c’est un moderne’. Marie Christine Walraven studeerde kunstgeschiedenis in Leiden. In haar lezing gaat ze uitgebreid in op de kunstenaars en hun werken. De kunstlezing begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur.

Bierens Incasso Advocaten uit Veghel biedt Simeonshof en bewoners uit Erp en omgeving op zaterdag 15 december een muzikale kerstmiddag aan. De middag begint om 15.00 uur in Simeonshof. De entree is gratis. Iedereen is van harte welkom.

Toegangskaarten zijn te koop via www.bibliotheekmeierijstad.nl en in de bibliotheek. De entree is 5,- euro in de voorverkoop voor bibliotheekleden, overige kaarten zijn 7,- euro.

Tijdens deze muzikale middag kunt u genieten van klassiek muziektheater geheel in kerststijl, waarbij operamuziek wordt gecombineerd met theater. Deze speciale kersteditie wordt verzorgd door sopraan Sanne Vleugels, sopraan Anouk Antonissen en pianist Ben van Baal. Deze middag wordt mogelijk gemaakt door Bierens Incasso Advocaten uit Veghel. - 19


- 20


R.K.S.V. BOERDONK clubpagina nr. 12

internet: www.rksvboerdonk.nl

Uitslagen Zondag 2 december Boerdonk 1 – Rood Wit´62 1 Boerdonk 2 – Venhorst 5 DVG 7 – Boerdonk 3 WEC VR1 – Boerdonk VR1 Zondag 18 november Nederwetten 1 – Boerdonk 1 Odiliapeel 4 – Boerdonk 2 Avanti´31 9 – Boerdonk 3

Aanhaken of afhaken 2-2 6-0 1-0 gestaakt wegens het weer 0-2 2-3 3-0

Programma Zaterdag 8 december Keldonk/Boerdonk Vr. 30+ - Bavos Vr. 30+ Avesteyn Jo15-2 – Keldonk/Boerdonk Jo15-1 W.E.C. Mo15-1 – Keldonk/Boerdonk Mo15-1 Avanti’31 Jo13-2 – Keldonk/Boerdonk Jo13-1 Keldonk/Boerdonk Jo12-1 – Rakt Jo12-1 Keldonk/Boerdonk Jo11-1 – Volkel JO11-2 Keldonk/Boerdonk Jo9-1 – Odiliapeel Jo9-1 Keldonk/Boerdonk Jo9-2 – Rhode Jo9-7 Keldonk/Boerdonk Jo8-1 – Boekel Jo8-3 Zondag 9 december VOW 1 – Boerdonk 1 12.30 Boskant 4 - Boerdonk 2 11.00 Boerdonk 3 – SCMH 5 09.45 Boerdonk VR1 – Blauw Geel´38 VR2 10.15

16.00 13.00 11.45 11.45 12.00 11.00 10.00 11.00 10.00 14.00 12.00 10.30 11.00

Activiteiten 11 december 06 januari

e-mail: info@rksvboerdonk.nl

kaartavond Nieuwjaarsreceptie

Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat stond er op het spel voor Boerdonk 1: bij de bovenste meedoen of op gepaste afstand volgen. Rood-wit ‘62 uit Helmond kwam op bezoek; een tegenstander waar Boerdonk nauwelijks ooit tegen heeft gespeeld en 3 punten boven Boerdonk 1 staat, op de 6e plaats. Het weer was niet best, het veld wel een prima bespeelbaar veld. De armen konden na al 7 minuten de lucht in: Daan Dortmans was de verdediging te snel af en scoorde meteen uit de eerste de beste kans: een aanval die van de keeper in 2 passjes bij de spits was en rood -Wit totaal verraste. Het werd een wedstrijd waar de meeste duels op het middenveld werden uitgevochten. Het duurde zeker 20 minuten voordat Rood-Wit überhaupt op de goal van Boerdonk een schot loste. De tweede echte kans van de bezoekers was wel gelijk raak: 1-1. Nu probeerde Rood-Wit meteen door te drukken. Het kreeg kans op kans. De verdedigers hadden het zwaar, maar het natte veld is dan wel een voordeel voor de verdedigende partij, prachtige slidings konden er nu worden ingezet. Boerdonk kon nauwelijks nog een kans afdwingen en moest er met 11 man alles doen om de 1-1 mee de rust in te nemen. Na de thee was het vrij vlug 1-2: een afstandsschot vloog erin. Nu was het aan Boerdonk om te laten zien wat die 4 overwinningen op rij waard waren. Er werd met passie gespeeld tegen een sterkere tegenstander en er werden zo waar wat

kleine kansjes afgedwongen. Maar men moest wel alert blijven voor de 1-3, want dan was het over en uit. Luke vd Tillaar werd ingebracht als extra stormram. Hij moest voor oorlog zorgen voorin. Dat lukte. Een diepe bal op Danny vd Velden, die een voorzet gaf die over de verbaasde doelman van Rood-Wit 62 heen viel: 2-2. In ieder geval een punt. We haken net niet aan. Jammer. Odiliapeel en SPV slaan wel een gat met de nummer 3, maar de nummer 3 staat op 6 punten van Boerdonk en heeft een wedstrijd meer gepeeld. Boerdonk blijft op de 7e plaats staan met 13 punten en kan volgende week weer aan de bak tegen VOW. Daar hebben ze nog wat goed te maken, gezien de uitslagen van enkele jaren geleden.

Worden we kampioen? Aanstaande zaterdag heeft Keldonk/Boerdonk JO11-1 de mogelijkheid om het winterkampioenschap binnen te halen. Om 11 uur wordt de wedstrijd gespeeld tegen Volkel JO11-2, dat eveneens nog aanspraak maakt op de titel. De wedstrijd wordt gespeeld in Boerdonk. We zien jullie graag allemaal a.s. zaterdag om de spelertjes te komen aanmoedigen.

Zo doen we dat De scheidsrechter vond dat er te veel bladeren op het hoofdveld lagen voor aanvang van de wedstrijd Boerdonk 1 Rood-Wit 62. Dan staan er

een paar vrijwilligers op uit de kantine, worden er bladblazers geregeld en blazen maar.

- 21


- 22


R.K.V.V. KELDONK - INFO

Postadres: Morgenstraat 22, 5469 GD Keldonk

Zaterdag 1 december Keldonk/Boerdonk Jo15-1 – Rhode Jo15-3 Keldonk/Boerdonk Mo15-1 – Heeswijk/Av. Keldonk/Boerdonk Jo13-1 – Schijndel Jo13-3 Vorstenbosch – Keldonk/Boerdonk JO12-1 Uden Jo11-3 – Keldonk/Boerdonk Jo11-1 Zondag 2 december H.S.E. 1 – Keldonk 1 D.V.G. 3 – Keldonk 2 Udi’19 9 – Keldonk 3 Keldonk 4 – F.C. de Rakt 6 Keldonk Vr.1 – Sparta’25 Vr.1

internet: www.rkvv-keldonk.nl

2–6 2–0 8–0 4–5 0 –15 4–5 1–2 5–1 5–2 2–2

Programma Zaterdag 8 december Keldonk/Boerdonk Vr. 30+ - Bavos Vr. 30+ Avesteyn Jo15-2 – Keldonk/Boerdonk Jo15-1 W.E.C. Mo15-1 – Keldonk/Boerdonk Mo15-1 Avanti’31 Jo13-2 – Keldonk/Boerdonk Jo13-1 Keldonk/Boerdonk Jo12-1 – Rakt Jo12-1 Keldonk/Boerdonk Jo11-1 – Volkel JO11-2 Keldonk/Boerdonk Jo9-1 – Odiliapeel Jo9-1 Keldonk/Boerdonk Jo9-2 – Rhode Jo9-7 Keldonk/Boerdonk Jo8-1 – Boekel Jo8-3 Zondag 9 december Keldonk 1 – W.H.V. 1 Keldonk 2 – Ollandia 2 Keldonk 3 – Eli 3 Volkel 6 – Keldonk 4 A.S.V.’33 Vr.1 – Keldonk Vr.1

16.00 13.00 11.45 11.45 12.00 11.00 10.00 11.00 10.00 14.00 11.30 11.30 09.30 11.00

Activiteiten Donderdag 6 december Toepavond in de kantine Zondag 9 december Afzwaaibal Prins Leon en Prinses Linda

nr.: 12

22.00 16.30

Deze clubpagina wordt mede mogelijk gemaakt door: Bosscheweg 5 Keldonk. 0413-213466

e-mail: info@rkvv-keldonk.nl

Benauwde zege bij H.S.E. Keldonk reisde afgelopen zondag af naar Eindhoven om daar tegen rode lantaarndrager H.S.E te spelen. Interimcoach Bert Cuppen, Peter van Heuvel bleef ziek thuis, zag daar zijn team uiteindelijk toch met 4 – 5 winnen en dat was genoeg om de drie punten mee naar Keldonk te nemen. Ondanks dat H.S.E. op de ranglijst helemaal onderaan bungelt, lieten ze zien dat ze heel aardig kunnen ballen. Keldonk had de eerste helft de grootste moeite om maar enigszins in de wedstrijd te komen en moest het veldoverwicht het grootste gedeelte aan de Eindhovenaren laten. Keldonk kreeg ook wel kansjes en schoot via Peter van Zutphen nog tegen de lat, maar dat was het wel zo’n beetje. Tien minuten voor de rust kwam H.S.E. dan ook zeker niet onverdiend op de 1 – 0 voorsprong. Hierna kregen de spelers van Keldonk ook in de gaten dat er een tandje bij moest en staken de koppen bij elkaar en dat had al snel succes. Na een goede actie van Rick van Nuland aan de zijlijn kwam de bal bij Jan van den Acker die onhoudbaar raak schoot. Niet veel later ging Peter van Zutphen

achter een lange bal aan en terwijl iedereen een voorzet verwachtte schoot hij de bal diagonaal hard in de verre kruising, waardoor Keldonk toch met een voorsprong kon gaan rusten. Na de rust was Keldonk gretiger en werd er met meer overleg gespeeld. Er kwamen genoeg kansen om verder uit te lopen, maar Roy van der Heijden en Tom van den Broek mikten in goede positie naast. Roy van der Heijden haalde even later zijn gram toen hij goed door ging op de keeper die tegen hem op knalde waarna het scoren simpel was. Niet veel later wist John Sweers een bal net voor de achterlijn binnen te houden om vervolgens Verdi van Rijthoven de 4 – 1 te gunnen. De wedstrijd leek binnen, maar daar dacht H.S.E. anders over want vanuit de aftrap werd het 2 – 4 waarna het geloof terug kwam en ze zelfs tien minuten voor tijd op 4 – 4 kwamen. Keldonk rechtte nog een keer de rug, en na een lange bal van Peter van Zutphen haalde Tom van de Broek vijf minuten voor het einde van de wedstrijd schitterend uit waarna de bal onhoudbaar binnen plofte. Inpakken en wegwezen. Volgende week begint de thuiswedstrijd tegen W.H.V. uit Loosbroek om 14.00 uur.

Zoals de oudjes zongen ... De sinterklaasavond voor onze senioren was dit jaar anders, maar wel harstikke gezellig. Omdat het baardmannetje weer eens een dubbele boeking had, was er dit jaar geen Sint en ook de zwarte Pieten moesten kleur bekennen en lieten verstek gaan. De activiteitencommissie had een karaoke wedstrijd in elkaar gezet en zo moesten de teams het al krijsend tegen elkaar opnemen. Het begon allemaal wat moeizaam, maar geleidelijk begon het kraanvocht zijn werk te doen en werd het een vrolijke happening. In de eerste ronde werden de mannen van het eerste, door een dove jury, tot winnaars uitgeroepen. Als ze die zondag op het veld net zo vals tekeer gaan, dan vallen er geheid rode kaarten. In de tweede ronde werd er een nummertje op-

gezet en bij de stop moesten de teams verder zingen. Het damesteam kende hun klassiekers het beste en werd winnaar. Bij het laatste onderdeel grepen de veteraan en zijn supporters duidelijk de macht en zetten hun joker in. Piet Towers werd van zijn barkkruk getrokken om het al om bekende You`ll never walk alone te vertolken. Na een geweldig optreden waren er geen sterren meer aan de hemel en kon de vakkundige jury niets anders als de veteraan met zijn supporters tot winnaars uitroepen en was er uiteindelijk toch nog een Piet die de show stal. Het was met dank aan de activiteitencommissie wederom een geslaagde avond, waar alle aanwezigen volop van genoten hebben.

- 23


Kerkberichten Sint Servatius Erp Zaterdag 8 dec. 18.00 uur: jr. ged. Jan Pepers en echtg. Bertha Pepers-v. den Nieuwenhuijzen, de kinderen Harrie, Jo, Henk en Jan en overl. familieleden; jr. ged. Riek Adam-Linders en overl. familie; jr. ged. Mark v. der Horst en vader Johan; Frans v. Hek vw. zijn verj.; om roeping tot het Priesterschap en het Religieuze leven. Zondag 9 dec.: 2e zondag van de Advent 09.30 uur: mn. ged. Miet Kusters- Verbruggen; overl. ouders Willem en Hanneke Delisse-Delissen; Gerard v. Haandel en Janus v. Haandel vw, beider verj. Woensdag 12 dec. 09.00 uur Vrijdag 14 dec. 09.00 uur Zaterdag 15 dec. 18.00 uur: jr. ged. Theo v. den Akker; jr. ged. ouders Nard en Nel Welte-v. Kessel, tevens vw. zijn verj.; jr. ged. Gerardus Verbruggen; mn. ged. Tonny Vissers; mn. ged. Anna Huijbers-v.der Horst; Marietje Matheeuwsen-Verbruggen vw. haar verj. Zondag 16 dec.: 3e zondag van de Advent 10.00 uur: Peuter-kleuterviering. 11.00 uur: Naamviering eerste H. Communie mn. ged. Gemma v. den Broek; Dorus Donkers; Jan v. Asseldonk vw. zijn verj.; Mies Bouw en Jaan Bouw-de Louw

• • • •

Zaterdag 15 dec. 18.00 uur H. Mis met zang door Herenkoor; in deze viering zal pater Issag vertellen over de priesteropleiding in zijn geboorte land India. Zondag 16 dec. 10.00 uur peuter-kleuterviering. Zondag 16 dec. 11.00 uur Naamviering Communicanten; zang door Kinderkoor. Zaterdag 22 dec. 18.00 uur H. Mis met Volkszanggroep. Zondag 23 dec. Geen Heilige Mis.

Antonius van Padua Keldonk

Zondag 23 december Vierde zondag van de Advent. 09.00 uur. Heilige Mis. Mnd. Ged. Annemarie Pistorius – Saclier.

Heilige Servatius Boerdonk

Zondag 9 december 2e zondag van de Advent 11.00 uur: deze viering staat in het teken van het 40-jarig bestaan van het Imaginekoor Jr.ged. Nolda Bekkers – Vesters; Jr.ged. Jan en Catharina v.der Velden – Teunis en zoon Toon; overleden ouders Nol en Maria v. Kol – Kanters v.w. verjaardag; Jan Smulders v. w. zijn verjaardag Zang door het Imaginekoor

Zondag 9 december Tweede zondag van de Advent. 09.00 uur. Heilige Mis. Vader en Moeder Rooijakkers, Janus en Theo; Piet Verhagen; Familie van den Elsen – Verbakel; Corrie van Berlo – Dortmans, Angelique en familie van Berlo – Dortmans.

Zondag 16 december 3e zondag van de Advent Jr.ged. Michaël en Johaanna Penninx – Verbakel en overleden familie; Jr.ged.Antoon en Martina Donkers – v. Boerdonk en overleden familie; Jr.ged. Wim Geerts en overleden familie Zang door het gemengd koor

Zondag 16 december Derde zondag van de Advent. 09.00 uur. Heilige Mis. Toon en Jaan van den Nieuwenhuijzen – van Berlo en overleden familie; Jo Rijkers – Klaassen; Johan en Miet Rijkers – Welte; Mnd. Ged. Riek van Deurzen van den Boom.

Dinsdag 18 december 19.00 uur kerstviering van Vrouwen van Nu Zang door gelegenheidskoor Zondag 23 december is er geen viering Maandag 24 december Kerstavond is er om 18.00 uur een Peuter- en Kleuterviering, om 19.00 uur een Herdertjesviering en om 21.00 uur een nachtmis met pater Issag en het Imaginekoor.

Woensdag 19 dec. 09.00 uur Vrijdag 21 dec. 09.00 uur Zaterdag 22 dec. 18.00 uur: jr. ged. Tonnie Beks- Steenbakkers; mn. ged. Annie v. de Laar-v. Geffen en echtg. Broer v. de Laar, tevens vw. beider verj.; mn. ged. Grard v- den Broek; Joop, Jan en Toos Derks. Uit de parochies Ontving het Sacrament van het Doopsel 25 nov.: Senn, zoon van het echtpaar Verbakel-van der Steen (Empeldonk) In de Heer overleden 29 nov.: Bertus van den Hurk (Steengraaf) Attentie • Zaterdag 8 dec. 18.00 uur H. Mis met zang door Dameskoor. • Zondag 9 dec. 09.30 uur H. Mis (dit in verband met de viering van 40 jaar Imagine Boerdonk) met volkszang. - 24

Luistercafé over Lou Reed Op vrijdag 7 december is er in De Apotheek op de Noordkade een nieuwe editie van het Luistercafé Noordkade. Centraal deze keer staat zanger en gitarist Lou Reed. Lou Reed was in de jaren zestig zanger en gitarist van het legendarische The Velvet Underground, waarvan kunstenaar Andy Warhol de manager was. Nadat die band wegens gebrek aan succes uit elkaar viel, begon hij begin jaren zeventig aan een lange solocarrière. Bekende nummers van zijn hand zijn onder meer Walk on the Wild Side en Perfect Day. De muziek op de avond wordt verzorgd door The

Blue Mask. Deze band, vernoemd naar een album van Lou Reed uit 1982, speelt nummers van The Velvet Underground en Lou Reed. Een gesprek is er met Peter Bruyn. Hij schrijft onder meer voor popmagazine Lust For Life en bracht vorig jaar het boek ‘De plaat die rock volwassen maakte’ over de plaat The Velvet Underground & Nico uit 1967 die wordt gezien als een mijlpaal in de popmuziek. De aanvang van het Luistercafé is 20.30 uur. De entree is gratis. Het volgende Luistercafé is op vrijdag 4 januari. Centraal staat dan Edith Piaf. Het Luistercafé Noordkade is een initiatief van de Bibliotheken Meierijstad in samenwerking met Cultuur Haven Veghel.


Samen bereiken we ons doel

KBO Bridge Instuif 2000

Dit thema stond centraal in de feestelijke bekendmaking van de uitslag van de Rabobank Clubkas Campagne in Theater de Blauwe Kei in Veghel. De presentator stelde: samen breng je hetzelfde en bereik je meer.

Uitlsag maandag 4 december Lijn A 1 Hilly van Bosbeek & Ria Swinkels 2 Lida van Houtum & Truus Bouw 3 Mari van de Steen & Cor van de Berg 4 Anny van de Ven & Coby Waals 5 Anneke Jans & Harry Ploegmakers 6 Jeanne vd Zanden & Jan van Stiphout 7 Maria Rijken & Gerda Megens 8 Chris & Christien van Helvoirt 9 Anny Goossens & Gerjan Schouten 10 Ria Delisse & Anny van de Hurk 11 Bert & Diny Kanters 12 Marlies v Geffen & Maria van Dinteren

67,50 56,67 53,33 51,67 50,83 50,00 49,58 48,75 47,08 42,92 42,50 39,17

Lijn B 1 Toon vd Zanden & Adriaan van de Tillart 2 Jo de Bie & Bert van der Linden 3 Francien van de Weijer & Riek Hurkmans 4 Fien Rooijakkers & Clasien Nolle 5 Jo Delisse & Pieta Verbakel 6 Leny Swinkels & Joke van der Burgt 6 Bert & Anneke van Helvoort 8 Ria van Beek & Joke Petit 9 Liesbeth van Dijk & Annie vd Berkmortel 10 Peter van der Linden & Mieke Toebast 11 Jan & Nelly Verhoogh 12 Marius & Thea Vissers

63,75 59,17 55,42 55,00 54,58 52,50 52,50 50,42 45,42 42,50 40,83 27,92

Samen hebben Heemkundekring Erthepe, KBO Erp-Keldonk-Boerdonk, Toneelvereniging Iets Anders en Vrouwen van Nu Erp gevraagd om stemmen uit te brengen op hun verenigingen. Veel leden van de Rabobank hebben aan de oproep gehoor gegeven en hun stem uitgebracht op een van deze vier verenigingen. In totaal hebben wij een bedrag van bijna 2.500 euro ontvangen, weer meer dan vorig jaar. Wij zien dit als steun en waardering voor wat wij doen. Zoals aangegeven in de vorige berichten zal de bijdrage als volgt gebruikt worden:

Heemkundekring Erthepe voor het aanschaffen van materialen om de kwaliteit van de filmopnames te verbeteren en ELO, de ‘Erpse’ lokale omroep, verder vorm te geven. KBO Erp-Keldonk-Boerdonk voor het informatiepunt ‘KBO Helpt’, incidentele activiteiten, computercursussen en ‘Ontmoeting op zondag’. Toneelvereniging ‘Iets Anders’ voor de aanschaf van toneelteksten, het bouwen van decors en het verzamelen van rekwisieten voor de voorstellingen. Vrouwen van Nu Erp voor de organisatie van activiteiten in de ‘Vrouwenweek’ in maart 2019. Namens onze vier verenigingen van harte bedankt voor al jullie stemmen!

Uit de tijd van toen Vlnr. Mina van Lankveld, Drieka Koolen, Drieka Manders en Fie van Lankveld (getrouwd met Toon Meijer) in het huis van Toon Meijer aan de Sluisweg in Keldonk. Ca 1975.

Wilt u reageren naar aanleiding van deze foto, of heeft u zelf nog interessante foto’s? Mail dan naar secretariaat@erthepe.nl of bezoek de heemkamer tijdens de openingstijden.

- 25


Kleine Boodschappen Een Kleine Boodschap opgeven: mail uw tekst naar info@erpsekrant.nl of geef de tekst af op Hofke 24. Tarief 7,25 euro voor max. 20 woorden.

PASFOTOGEMAK Met gemak een nieuwe pasfoto. dinsdag t/m donderdag 9:00–11:00 / 18:00-20:00 u vrijdag en zaterdag 9:00–11:00 u Cruijgenstraat 39 Erp. Zie ook: pasfotogemak.nl Of bel 06-50553098

IETS TE VIEREN? De kroeg voor jezelf? Dat kan! Meer info: Café Schansoord, 0413 - 211373

Onderhoud en verkoop van Tuinmachines Zoals gazonmaaiers, kettingzagen, heggenscharen en bosmaaiers. Peter Delisse Tuinmachines, tel. 06-12405311 E-mail: peter.delisse@hetnet.nl

Muzieklessen Piano, keyboard en diverse blaasinstrumenten. Kom vrijblijvend kennismaken. Jos Custers, 0413-211231, info@muziekleserp.nl

Huissleutel gevonden Afgelopen dinsdag heb ik een huisstleutel met hanger gevonden op de Keldonkse weg, vlakbij de Keldonkse berg. Voor info: 06 23065674

Voor voedings- en dieetadvies bent u van harte welkom bij Jeannette van den Bogaard, diëtiste Voedingsadviesbureau Veghel/Erp Antoniusstraat 12 in Keldonk www.dietistenveghelerp.nl Tel. 0413-213259 Fietsservice Erp Voor kleine en grote reparaties aan iedere fiets. Fietsservice Erp: Mortelkes 9 (ingang achterom), T. 06 2730 3243 Openingstijden: dinsdag tm vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur. Voor alle minigraafwerkzaamheden en miniloader (1,20 breed) J. KUIJPERS tel. 0413 - 211320 of 06 - 51234329

Agenda

Workshop kerststuk Op donderdag 20 december geven Toos Opsteen en Annie Verhagen een workshop kerststuk maken in Keldonk. U kunt deelnemen aan de workshop van 13.30 tot 15.30 uur of die van 19.00 tot 21.00 uur. De kosten bedragen 15,- euro p.p. Dat is inclusief materiaal en koffie en thee. Neemt u zelf een mesje mee en een onderbord om het stuk op te zetten. Aanmelden kan tot 16 december bij Cindy Paauwe (cindypaauwe@ Gmail.com of 06 – 39427049)

Zaalvoetbal Erp Programma vrijdag 7 december 19:00 uur Paerdestal Mode - Vissers-Ploegmakers 19:45 uur Van Lieshout Specicon - Café t Schansoord 2 20:30 uur XL Company - Munsters Motoren / Kapsalon van Zutphen 21:15 uur Ad van Stiphout / Café Schansoord - Pellikaan Zie ook www.zve-erp.nl

Oud papier Erp Oost Harmonie OBK haalt vrijdag 7 december vanaf 18.00 uur het oud papier in Erp Oost op: Hezelstraat, Kerkstraat, Schansoord, Hertog Janplein, Brugstraat, Molentiend, Hoogven, Hoogstraat, Rijbeemd, Watermolenweg, Heesterbosstraat, Middelbosstraat, Oosterbosstraat, Westerbosstraat, Boterweg, Den Uil, Hagelkruisstraat, Paus Joanneslaan, Churchillaan, Kennedylaan, Cruijgenstraat, De Wasaa, Heesakker, Vaansingel, Tolstraat, Schildstraat, Hendrik Herptstraat, Mgr. Dr. Meuwesestraat, De Mortelkes, Pentelstraat, Hesselereind, Julianasingel, Bernhardstraat, Clausstraat, Beatrixstraat, Irenestraat, Kerisakkerstraat, Margrietstraat, Christinastraat, Heijmortel, Voorbolst, Horstakker, Groenstraat, Anky van Grunsvenstraat en Burgemeester Verheijenstraat.

Wilt u ook gratis met uw activiteit of evenement in de Agenda? Geef het door via agenda@erpsekrant.nl

ZATERDAG 8 DECEMBER - Fire & Ice Feestavond

DINSDAG 19 MAART - Kaarten in ‘t Span, 20.00 uur

ZONDAG 9 DECEMBER - Vuur & Vlam

DINSDAG 2 APRIL - Kaarten in ‘t Span, 20.00 uur

• • •

DINSDAG 11 DECEMBER - Filmavond Erthepe, 20.00 uur, ter Aa ZONDAG 16 DECEMBER - Kerstmarkt bij De Boswachter, 10:00 – 17:00 uur ZATERDAG 5 JANUARI - Prinsonthulling Uilen van Empeldonk DINSDAG 8 JANUARI - Kaarten in ‘t Span, 20.00 uur ZATERDAG 26 JANUARI - Tentoonstelling Erthepe, ter Aa, 11.00-17.00 uur DINSDAG 5 FEBRUARI - Kaarten in ‘t Span, 20.00 uur

- 26

Heemkamer Erp - Raadhuis Erp De Heemkamer in het oude Raadhuis is open op maandag- en donderdagavond van 20.00-22.00 uur en op dinsdagmiddag van 14.00-16.00 uur Activiteiten voor senioren • Ontmoeting op Zondag: iedere tweede zondag van de maand, van 14.00 uur 16.00 uur in Ter Aa. • KBO kaarten: tweede dinsdag van de maand, van 13.30 tot 16.30 uur in Ter Aa • KBO kienen: eerste maandag van de maand van 13.45 – 15.45 uur in Ter Aa. • Bridgen voor KBO leden: elke maandag van 13.30 - 17.00 uur in Ter Aa.

• • •

Handwerken voor KBO leden: elke dinsdag van 13.30 - 16.30 uur in Ter Aa. Meer Bewegen voor Ouderen: elke woensdag van 10.45 - 11.45 uur in Ter Aa. Zingen: iedere woensdag repeteert het Seniorenkoor Vrolijk Zingen Wij van 14.00 - 15.00 uur in Ter Aa. Wandelen met de KBO: iedere woensdag vertrek 09.30 uur, start beurtelings bij Ter Aa Erp, Het Span Keldonk en Den Hazenpot Boerdonk. Fietsen met de KBO: van mei t/m oktober iedere donderdagmiddag, vertrek 13.30 uur vanaf Hertog Janplein Jeu de Boules: iedere dinsdagmorgen van 9.30 - 12.00 uur en iedere donderdagmiddag van 14.00 - 16.00 uur in Ter Aa. Koersbal: iedere donderdagmiddag van 13.30 - 16.00 uur in Den Hazenpot.

Expositie Simeonshof In de centrale hal is een permanente expositie te zien, met werk van Erpse kunstenaars.


Nieuws van KBO Sint Servatius Inschrijven 3 bandenkampioenschap Ontmoeting op zondag Vorige week hebben we het al aangekondigd. Aan de activiteit Ontmoeting op zondag willen we iets extra’s toevoegen waarbij daarnaast de huidige opzet en invulling gehandhaafd blijft. Heemkunde Erthepe stelt oude foto’s beschikbaar die we vanaf kwart voor twee, voorafgaande aan de gebruikelijke Ontmoeting op Zondag kunnen bekijken. Iedereen is welkom, ook zij die geen lid zijn van de KBO.

We splitsen de ruimte in de oude bibliotheek van Ter Aa in twee gedeeltes zodat geïnteresseerden voor de foto’s ook na tweeën kunnen blijven kijken terwijl anderen een spelletje doen, kaarten of jeu de boules spelen. We hebben een aantal personen uitgenodigd waarvan wij verwachten dat zij ons meer kunnen vertellen over foto’s die tijdens een bepaalde gelegenheid gemaakt zijn. Dit maakt het gemakkelijker om samen met hen al pratend personen te herkennen. Als voorbeeld noemen we de priesterwijding van Antoon van der Rijt in 1948, de Toneelvereniging in het Parochiehuis, een gezelschap van de familie Smits en Van de Wijdeven en de familie Pepers die destijds op de Molentiend woonde. Denkt u dat u meer over genoemde foto’s kunt vertellen dan is het zeker de moeite waard om te komen kijken. We zien u graag op 9 december tussen 13.45 en 16.00 uur in Ter Aa, ingang oude bibliotheek. •

De toneelvereniging in de jaren 50-60 in het parochiehuis.

Het driebandenkampioenschap voor Erp, Keldonk en Boerdonk vindt plaats op vrijdag 4 en 5 januari en van maandag 7 tot en met vrijdag 11 januari in Den Hazenpot in Boerdonk. Er wordt gespeeld in een A- en B-Klasse. Aanmelden kan tot donderdag 20 december. Deelname is mo-gelijk voor alle inwoners en inwoonsters van Erp, Keldonk en Boerdonk en voor biljarters en biljartsters die lid zijn van een biljartvereniging uit een van deze dorpen. Inschrijven kan door 6,- euro over te maken op NL79 rabo 0114614415 ten name van Biljartvereniging De Molen Boerdonk. Inschrijven kan ook bij: H. v.d. Wetering Pentelstraat 36 Erp, tel: 0413213659 C. Rijkers Kuilven 12 Keldonk, tel: 0413211816 Th.Donkers Meester v Zutphenstraat 7 Boerdonk, tel: 0492468485, tcadonkers@kpnmail.nl Van nieuwe deelnemers het verzoek om onderstaande in te vullen en af te geven: Naam: ................................................................................... Adres: ................................................................................... Tel: ........................................................................................ E-mail: ...................................................................................

Uit de Kunst

Straattekenen

In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw deed ik als klein jongetje op Koninginnedag wel eens mee aan het straattekenen. Dat je ergens op straat kon tekenen was voor mij op zich al best bijzonder, wij woonden toen zelf nog in het zand. Je kreeg er krijtjes en een aantal keurig omlijnde stoeptegels. Samen met enkele tientallen andere kinderen maakte je van een grijze stoep een kleurrijk geheel. Deze creatieve bezigheid werd later ook wel stoepkrijten genoemd. Soms zag je dat de tegels ook letterlijk volgekalkt werden. Zodra de techniek echter het gewone kraswerk ontstijgt ga ik voor de term straattekenen.

dan mijn koninginnedagmaaksels. In deze Youtubevideo een impressie. https://www.youtube.com/ watch?v=miym86d-w4I Google je even op ‘3d streetart’ al of niet via <you tube> vind je de meest fantastische voorbeelden.

Straattekenkunstenaars Zoals er mensen zijn die als straatmuzikant, als -acrobaat, als -jongleur of als living statue optreden zijn er ook straattekenaars. Mensen die op de tweedimensionale bodem vaak uiterst realistische driedimensionale voorstellingen neerzetten. Wel even iets anders

De tekeningen hebben veelal wel een aantal overeenkomsten: • ze zijn slechts tijdelijk, verdwijnen na verloop van tijd door het weer en voetgangers • ze nodigen mensen uit zelf onderdeel te worden van het kunstwerk door ‘in’ de tekening te gaan staan, zitten, liggen • regelmatig bijzondere perspectivische toepassingen die richting trompe l’oeuil gaan. In deze link zie je dat eenvoudig met tekenpapier uitgelegd: https://www.youtube.com/ watch?v=dAOhOEDmV2g • daardoor vaak vanuit één standpunt te bekijken vanwege het passend perspectief met een maximaal effect

Het tekenwerk Meestal kom je deze straattekeningen in allerlei variëteiten tegen in wat grotere plaatsen, vaak bij speciale gelegenheden. In deze link zie je wat de op Escher geïnspireerde tekeningen afgelopen zomer in Leeuwarden teweeg brachten: https:// www.youtube.com/watch?v=VhWPw3C9p3g

IJsbeer Erp voegt zich in de rij van plaatsen met zo’n straattekening. Bovenstaande kenmerken zijn ook bij ons van toepassing. Wie heeft hem nog niet gezien? De ijsbeer. Met een welpje. Vertederend, de getekende versie tenminste. Heel bijzonder is ook dat de regelmatige bezoekers van ons Hertog Janplein het werk hebben zien ‘groeien’. Al een aantal weken is Tim Verbakel (graphic designer) met tussenpozen bezig zijn ijsberen steeds natuurlijker op de Erpse stenen te zetten. Zelfs de voetjes ontbreken niet. Niet die van de ijsberen, maar de voetjes om de toeschouwer op de juiste plek te zetten de voorstelling in kloppend perspectief te zien. Tip voor volwassenen: daal tot kindooghoogte voor het meest natuurlijke tafereel. Ik ben erg benieuwd naar de ongetwijfeld vele capriolen die zullen worden uitgehaald om een originele foto te maken. Wellicht kunnen we daar volgende week via Google van gaan genieten. 3D art Vuur&Vlam of iets dergelijks.

Door Joop Schuurmans kunst@erpsekrant.nl

- 27


- 28

Erpse Krant 2018 - editie 44  
Erpse Krant 2018 - editie 44  
Advertisement