Clubblad 20 2

Page 1

Judoclub Hokkaido Lochristi Lid van de Vlaamse Judofederatie 1996 - 2016 - 20 Jaar judoclub Hokkaido Lochristi

Clubblad

Jaargang 20 nummer 2 1 - januari oktober2017 2016


Inhoud van dit clubblad Gasttraining met Ulla Werbrouck 20 jaar geleden werd ze Olympisch kampioene, 20 jaar geleden hebben we de club gesticht. Het leek ons een mooie gelegenheid om Ulla te vragen als gasttrainer. Een verslag van de training op de overvolle matten is verder te lezen.

3

Supercompensatie versus overtraining In dit artikel gaan we even dieper in op de begrippen supercompensatie en overtrainen. Twee termen waar elke sporter wel eens over heeft gehoord, maar waar men verder weinig over weet.

7

Verslag tornooi Open Bekers van Gent Met een grote groep namen wij deel aan dit prestigieuze tornooi. Maar liefst elf van onze leden schreven zich in. We slaagden erin om vijf medaillen te behalen.

11

Nevenactiviteit Lasershooting Svea kwam op het idee om een lasershooting te doen met de club. Zij organiseerde de activiteit en op 3 december gingen we met 20 deelnemers richting Gent.

15

Dag van de Trainer te Gent Zo veel mogelijk trainers zo goed mogelijk opleiden, dat wil de Vlaamse Trainersschool bereiken. Naast de vele opleidingen die ze het ganse jaar door organiseren en ondersteunen, organiseren ze tweejaarlijks ook de Dag van de Trainer.

18

Kampioenenviering 2016 Zoals ieder jaar wenst de gemeente zijn kampioenen even in de bloemetjes te zetten. Dit jaar konden wij vier van onze leden afvaardigen die vorig seizoen een kampioenstitel veroverden.

19

Jaarlijkse schaatsavond Traditiegetrouw was er de laatste vrijdag van het jaar geen training maar gingen wij opnieuw gaan schaatsen in de Kristallijn te Gent. Zesendertig personen schreven zich in, om met ons mee op het ijs te gaan. Enkelen kwamen mee maar bleven in de plaatselijke cafetaria.

21

Techniekpagina’s Afgelopen maanden hebben we opnieuw diverse technieken kunnen zien van bekende en minder bekende judoka’s. Een overzicht is te vinden op onze techniekpagina’s. Vele pagina’s werden gemaakt dank zij het Gentse Judoplatform (de pagina’s over Craig Fallon). Hiervoor onze dank. En nog diverse kortere artikels die geen plaatsje kregen in de inhoudstafel ... 1

27


Voorwoord Het sportseizoen is pas begonnen of het is alweer Nieuwjaar. Zo snel vliegt de tijd tegenwoordig. Ondertussen bestaan wij met de club reeds 20 jaar en we laten dat niet ongemerkt voorbijgaan. Onze eerste gasttrainer van dit seizoen was meteen een schot in de roos. We vonden niemand minder dan Ulla Werbrouck bereid om training te komen geven bij ons in de club. Maar liefst 30 jongeren en 40 volwassenen kwamen meegenieten van de training. Een beetje te veel volk voor een kleine dojo.... Ondertussen hebben wij ook al onze volgende gasttrainer gecontacteerd. Franklin Perreira beloofde om ook dit seizoen even langs te komen en een gasttraining te verzorgen voor onze leden. Waarschijnlijk zullen groep 1 en groep 2 opnieuw samen trainen. We kijken nog wat mogelijk is en laten het zo snel mogelijk weten. In de loop van het najaar is men ook effectief begonnen met de bouw van onze nieuwe judozaal. Verderop in dit clubblad kunt u de foto’s van de werkzaamheden vinden. Wij hopen in de loop van het voorjaar 2017 de nieuwe zaal in gebruik te kunnen nemen. Op de Bekers van Gent hebben wij het ook niet slecht gedaan. Met maar liefst vijf medailles mogen we van een succes spreken. Jammer genoeg ging het Provinciaal Regenboogtornooi en het jeugdkersttornooi van Wachtebeke niet door wegens te weinig inschrijvingen. Alhoewel de inschrijfperiode nog niet verstreken was besliste de organisatie toch om het tornooi niet te laten doorgaan. Svea heeft de organisatie van de lasershooting op zich genomen. Meer kandidaten schreven zich in dan dat er plaatsen waren. Zoals gebruikelijk konden de snelle beslissers meegaan. Svea zal deze nevenactiviteiten meer en meer op zich nemen. Suggesties zijn zeker welkom. Erik was mede door een operatie vier maanden ‘out’. Nathan en Izaak namen gelukkig de trainingen van de eerste groep op zich. Momenteel is het enkel nog Nathan die deze trainingen geeft. Svea en Ewout namen de trainingen van de volwassenen voor hun rekening. Erik kon enkel vanaf de kant toekijken, maar zag wel dat alles in orde was. Vanaf januari 2017 zal Erik opnieuw de trainingen van groep drie voor zijn rekening nemen, al kan het zijn dat hij niet alle techniek zal voortonen, maar gebruik zal maken van ‘Chinese vrijwilligers’. Een opnieuw afscheuren van de biscepspees is het laatste wat hij wil.

De laatste activiteit die doorging was onze jaarlijkse schaatsavond. Buiten ons weten had Kazoo ook deze dag gereserveerd, zodat het een drukke bedoening was op het ijs. Wij waren aawezig met zesendertig schaatsers. Een deel minder dan andere jaren maar niettemin was de sfeer opnieuw heel goed. Ook was het nadien niet eenvoudig om plaats te vinden in de cafetaria voor een ‘aprés’. Dan moesten we maar aan diverse tafels zitten. Wij zijn aan het kijken om eind dit seizoen opnieuw een clubuitsstap te maken. Stemmen ging op om deze maal de Efteling in Nederland te bezoeken. We hebben voorlopig 24 juni als datum geprikt. We zullen in de loop van het voorjaar kijken hoe we voordelig aan toegangs tickets kunnen geraken en houden u zeker op de hoogte. Ons clubweekend Hoorebeke ligt ondertussen vast en er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Wie nog wenst mee te gaan kan zich nog altijd inschrijven tijdens de trainingen. De map ligt altijd op de tafel, of je kunt het ons laten weten via mail. Wij zullen ons best doen om voldoende activiteiten in te bouwen zodat de deelnemers zich niet hoeven te vervelen. Eind dit jaar kregen wij te horen dat de competitie reglementen opnieuw werden aangepast. Een beknopte uitleg van de veranderingen is te vinden verder in dit clubblad. Voor competitie judoka’s is het zeker aan te radern deze even door te nemen. Op 20 januari volgt een meer gedetailleerde uitleg op de algemene vergadering van Oost Vlaanderen. Erik zal zeker aanwezig zijn om op de hoogte te blijven van de veranderingen. Rest mij enkel nog u een gezond en sportief 2017 toe te wensen. Veel plezier bij het lezen van dit clubblad. Erik Van Isacker

Op het einde van het jaar mochten wij ook aanwezig zijn tijdens de kampioenenviering van de gemeente. Vier van onze judoka’s behaalden afgelopen seizoen een kampioenstitel en werden gehuldigd door het gemeentebestuur. Eveneens kregen zij een klein aandenken aangeboden. 2


Gasttraining met Ulla Werbrouck Op vrijdag 18 november mocht Judoclub Hokkaido Lochristi Ulla Werbrouck verwelkomen op hun mat als gasttrainer. Ulla was in de jaren ‘90 één van de boegbeelden van het Belgische vrouwenjudo. Zij behaalde diverse nationale en internationale medailles, werd zesmaal Belgisch kampioene, werd negen maal Europees kampioene, won het wereldkampioenschap in 1990 en als kers op de taart van haar judo carrière werd ze Olympisch kampioene te Atlanta in 1996. De club heeft elk jaar diverse gasttrainers, maar wilde vanwege het twintigjarig bestaan iets speciaals doen. Twintig jaar geleden hebben wij de club gesticht, twintig jaar geleden werd Ulla Olympisch kampioene verklaart trainer Erik. Dat leek ons een leuke link en zodoende contacteerden wij Ulla. Daar de club open staat voor diverse goede doelen, werd er deels getraind met een rode neus. Geen makkelijke opgave in judo. Toch slaagde de club erin om zestig Rode Neuzen te verkopen ten voordele van jongeren met psychische problemen. Deze speciale trainging, onder leiding van Ulla, ging door in twee groepen. Eerst kwamen de jongeren aan bod. Dertig enthousiaste judoka’s tot 13 jaar genoten van de les. Rode draad was het schakelen tussen technieken. Ulla toonde hoe je een tegenstander uit evenwicht brengt om deze vervolgens relatief eenvoudig te kunnen werpen op tornooien. Ulla bracht het heel ludiek over zodat iedereen begreep wat ze bedoelde. Na het inoefenen ervan was er tijd voor de ‘Randori’, oefengevechten waarbij men de partner probeert op de grond te werpen. Een uur is snel voorbij. Ulla nam nog even tijd om met de deelnemers op de foto te staan, deelde enkele foto’s met handtekening uit en de 3

volwassenen konden aan de slag. Bij de volwassenen namen veertig judoka’s deel aan de training. Eveneens kwamen Yves Deswaene, burgemeester, en Sandro Di Nunzio, Schepen van Sport, deelnemen. Veertig judoka’s in een zaal van amper 100 m² …. Je kunt je inbeelden dat het een drukte van jewelste was. Toch slaagde Ulla er in om ook deze training vlekkeloos te laten verlopen. Na een korte en redelijk stevige opwarming schakelde ze over naar techniek. Ook hier werd geleerd hoe je een tegenstander uit evenwicht zet en vervolgens kunt werpen. Ulla’s specialiteit was ‘Uchi Mata’, de binnenwaartse dijworp. Uiteraard kwam deze tijdens de training aan bod. Ulla toonde hoe je deze kunt inkomen bij een tegenstander die zowel links als rechts v o o r staat. O o k in deze groep konden de deelnemers de technieken oefenen in ‘Randori’. Veiligheidshalve en wegens plaatsgebrek deelde Ulla de groep in twee, die elk om beurt aan de slag konden. Jammer genoeg kon Erik zelf niet deelnemen. Wegens een operatie aan de linker arm, moest hij noodgedwongen toekijken vanaf de zijkant van de mat. Ook in deze groep vloog de anderhalf uur training voorbij. Na een groepsfoto konden de deelnemers die dit wilden, individueel op de foto met Ulla of kregen een gesigneerde foto van haar. Als extra attentie had de club een mooie fruitmand voorzien waarmee Ulla in de wolken was. Ze verklaarde heel veel fruit te eten en dat dit een prachtige attentie was die ze niet had verwacht. De deelnemers werden nadien uitgenodigd op een hapje en een drankje. Lekker socializen en wat bijpraten in de cafetaria over de training hoort er zeker bij.


4


5


Na afloop was Ulla bereid om samen met de deelnemers van zowel de eerste groep als van de tweede groep even op de foto te poseren. Een leuk aandenken voor alle aanwezigen. Nadien beloofde Ulla om nogmaals een training te verzorgen als we in onze nieuwe zaal zitten. 6


Overtraining versus Supercompensatie In sportkringen hoor je vaak spreken over supercompensatie en overtrainen. Twee begrippen die elke sporter kent of zou moeten kennen. Maar wat is dat nu precies? We proberen het hieronder simpel uit te leggen. Wat is training?

Supercompensatie en de timing van training

Training is een middel om doelstellingen van sporters te behalen. Om doelstellingen te behalen moet de sporter systematische trainingsprikkels ondergaan. Deze systematische trainingsprikkels zorgen voor een aanpassing in het lichaam, waardoor het lichaam zich (na herstel) verbetert ten opzichte van voor de training.

De directe fysiologische reacties zorgen voor de opbouw van vermoeidheid. Over het algemeen, hoe langer je aan het trainen bent hoe vermoeider het lichaam wordt. De vermoeidheid zorgt voor een directe afname in de homeostase curve, met als gevolg een afname in de functionele capaciteit. Zit er voldoende tijd tussen high intensity trainingen dan heeft het lichaam voldoende tijd om te herstellen en restproducten af te voeren en energievoorraden (glycogeen) weer aan te vullen. Hierdoor komt het lichaam in de staat van supercompensatie. Supercompensatie treedt dus op iedere keer dat een nieuw, verhoogd homeostatisch niveau bereikt wordt, met positieve gevolgen voor training en prestaties. Beschouw supercompensatie als de basis van een functionele toename van je prestatieniveau.

Wat is supercompensatie? Supercompensatie is de verbetering van prestaties, wanneer het lichaam voldoende hersteld is van een trainingsstimulus. Tijdens training is het lichaam continu op zoek naar homeostase (evenwicht), waardoor het lichaam zich steeds aanpast aan de trainingsprikkel (dit proces noemen we adaptatie). Trainen is het op een positieve manier verstoren van het evenwicht in het lichaam (de homeostase). De adaptatie aan het lichaam is goed te voorspellen. In trainingstermen wordt de gewenste adaptatie supercompensatie genoemd.

Supercompensatie werkt alleen als je de trainingen goed timed. Als de tijd tussen twee trainingen te lang is zal supercompensatie afnemen, wat leidt tot involutie (het terug normaal worden van organen als gevolg van een fysiologisch proces – training), of een afname van de prestatiecapaciteit. Fases van supercompensatie Supercompensatie bestaat uit verschillende fases, ook wel de ‘supercompensation cycle‘ genoemd. Om het effect van supercompensatie te laten plaatsvinden worden een aantal fasen doorlopen.

Supercompensatie is datgene wat je uiteindelijk met training wilt bereiken, een steeds hoger niveau. Supercompensatie maakt gebruik van de andere trainingsprincipes. Die verschillende trainingsprincipes suggereren dat voor het bekomen van de beste trainingsadpataties de trainingen systematisch moeten worden afgewisseld. De aanpassingen in trainingsintensiteit, zorgen voor herstel tussen de trainingen. Supercompensatie is dus een relatie tussen training en herstel (rust) dat leidt tot betere fysiologische adaptaties. Wat is overtraining? Wie traint kan zich overtrainen. Overtraining is zeker geen fenomeen dat enkel bij topsporters voorkomt, beginnende sporters komen er even vaak mee in aanraking. Als de trainingsprikkels elkaar te snel opvolgen, of de trainingsintensiteit is te hoog kan het fenomeen optreden. Als er dan te weinig rust is kan het lichaam zich onvoldoende herstellen en geraakt overtraind.

fase 1. Duur 1 tot 2 uur

Na de training is het lichaam vermoeid. De vermoeidheid ontstaat via centrale of perifere mechanismen. Vermoeidheid wordt veroorzaakt door verschillende factoren waardoor het lichaam tijd nodig heeft om te herstellen.

fase 2. Duur 24 tot 48 uur

Zodra de training klaar is start de compensatie (rust) fase. Tijdens de compensatie fase gebeurt o.a. het volgende: Binnen 3 tot 5 minuten worden ATP voorraden weer

7


volledig aangevuld, en binnen 8 minuten is de gehele voorraad PCr (creatinefosfaat) weer op rustniveau. Zeer zware inspanningen nemen tot maximaal 15 minuten in beslag voordat de PCr concentratie volledig is aangevuld. Spierglycogeen hoeveelheden zijn normaal gesproken binnen 20 tot 24 uur hersteld. Bij zware spierschade is hier meer tijd voor nodig. De snelheid waarmee spierglycogeen wordt aangevuld is afhankelijk van de hoeveelheid koolhydraten die worden gegeten tijdens de tweede fase.

Wat kan er bij slechte timing van de volgende trainingsprikkel immers gebeuren?

1. Status Quo:

Trainingsprikkels volgen elkaar op nadat het effect van de supercompensatie verdwenen is. Er is geen trainingswinst en conditie blijft status-quo.

Een toename in de excess post oxygen consumption voor een duur van 24 tot 38 uur (afhankelijk van het type, de duur en de intensiteit van de training). Na krachttraining vindt er een toename in de eiwitsynthese plaats. Na 4 uur is de snelheid waarmee spiermassa wordt aangemaakt (muscle protein synthesis rate) met 50% toegenomen, en na 24 uur tot 109%. Na 36 uur is de spieraanmaak weer op rustniveau.

fase 3. Duur 36 tot 72 uur

2. Supercompensatie:

De volgende trainingsprikkel valt op het ogenblik van de supercompensatie. Het prestatieniveau zal onder deze voorwaarden progressief toenemen.

Deze fase wordt gekenmerkt door een terugval in, of als je het goed doet, supercompensaties van de prestaties. Tijdens deze fase gebeurt het volgende: Force-generating capacity (mate waarin kracht geleverd kan worden) en spierpijn zijn weer op een normaal niveau na 72 uur (3 dagen). Psychologische supercompensatie vindt plaats. Dit uit zich in veel zelfvertrouwen, een energiek gevoel, positieve gedachtengangen en goed om kunnen gaan met frustraties en de stress van training. Glycogeenvoorraden zijn volledig hersteld.

fase 4. Duur 3 tot 7 dagen

Als binnen de supercompensatie fase (fase 3) geen andere trainingsstimulus wordt gegeven dan zal involutie plaatsvinden (zie hierboven). Wordt er teveel getraind dan wordt het adaptatieproces aanzienlijk aangetast, waarbij overtraining plaats kan vinden. In een optimaal oefen- of trainingsschema volgen de trainingsprikkels mekaar zo op dat inspanningen en recuperatieperiodes optimaal met elkaar afwisselen. De evolutie van het prestatieniveau is niet (alleen) het resultaat van herhaalde optimale inspanningen (zowel in intensiteit als in duur), maar wordt voor een belangrijk deel bepaald door de recuperatiefase. Ideaal komt de volgende trainingsprikkel in fase 3 van de trainingseenheid.

3. Overtraining:

De trainingsprikkels volgen elkaar op bij een onvolledig herstel. Dit zal aanleiding geven tot een daling van het functioneel prestatievermogen en leidt naar oververmoeidheid, en eventueel overtraining. Dit zal aanleiding geven tot een daling van het functioneel prestatievermogen. Er zijn verschillende soorten overtraining:

1. Musculaire overbelasting: dit treedt op na een oefening die teveel vraagt van bepaalde spieren met als gevolg een voorbijgaande lokale vermoeidheid en spier stijfheid. Personen die al een tijdje niet meer gesport hebben, kennen wel die stramme benen na hun eerste jogging. 8


2. Oververmoeidheid: hierbij is de sporter tijdens een korte periode (4 à 5 dagen) oververmoeid en treedt een vermindering van de prestatie op. Het is erg belangrijk in zo’n periode heel rustig verder te trainen of zelfs te rusten, want anders evolueert men automatisch naar het overtrainingssyndroom. 3. Overtrainingssyndroom: een chronische oververmoeidheid die niet alleen gepaard gaat met een daling van het prestatievermogen, maar ook met fysieke stoornissen en gedrags- en emotionele stoornissen. Dit duurt weken tot maanden ! Vormen van overtraining Vaak wordt het overtrainingssyndroom in 2 vormen onderverdeeld a. de sympatische vorm (Basedow-vorm) b. de parasympatische vorm (Addison-vorm) Bij de sympatische vorm kunnen volgende symptomen optreden: • • • • • • • • •

Verhoogde ochtendpols Verminderde eetlust en gewichtsverlies Vermoeidheid zowel in rust als tijdens oefening Trager herstel na training Verstoord slaappatroon Prikkelbaarheid Geen zin om te trainen Verhoogde bloeddruk in rust Vertraagde daling van de hartfrequentie na inspanning • Orthostatische hypotensie, een plotse bloeddrukdaling wanneer men opstaat • Spierstijfheid • Verhoogde kans op kwetsuren en infecties. Het parasympatisch overtraining syndroom daarentegen is veel moeilijker herkenhaar vermits de tekens minder alarmerend zijn voor de atleet en de coach. Vaak wordt dit soort van overtraining pas na maanden sukkelen herkend. Mogelijke tekens zijn: • •

Snel moe Lage rustpols (wat door de meeste atleten en trainers vaak als een positief teken wordt aanzien) • Snelle daling van de hartfrequentie na inspanning (wat meestal ook als een prima teken van recuperatievermogen wordt aanzien) • Normale eetlust en gewicht • Grotere slaapbehoefte • Lusteloosheid Dit soort van overtraining kan soms voorafgegaan worden door een korte periode van het 9

sympatisch overtrainingssyndroom. De parasympatische vorm komt meer voor bij duursporters terwijl de sympatische vorm van overtraining eerder bij explosieve, niet-duursporten zou optreden. Hoe overtraining voorkomen? •

Met een goed uitgebalanceerd en gradueel toenemend trainingsschema • Vermijd een plotse toename van de training (nooit meer dan 10 % per week toename) • Zorg voor afwisseling in de training: een dag met intensief werk wordt best gealterneerd met uithoudingstraining van lage intensiteit • Vermijd monotone trainingen, varieer in traininggsstof • Herken snel onvoldoende herstel of oververmoeidheid en rust dan, ongeacht wat het trainingsschema voorschrijft • Hou een trainingsboekje bij met gewicht, rustpols, algemene gezondheid, training en gevoel bij training • Train niet bij ziekte • Behandel lokale infecties (zoals tandabces, amandelen) onmiddellijk • Atleten zijn beter ondertraind dan overtraind. Hoe overtraining - oververmoeidheid behandelen? Snelle herkenning van oververmoeidheid of overtraining is erg belangrijk vermits de tijd nodig voor het herstel recht evenredig is met de duur van de oververmoeidheids- of overtrainingstoestand. Raadpleeg daarom tijdig een sportarts. Als therapie geldt maar één regel: RUST.

Ik ben niet aan het slapen, ik werk aan mijn supercompensatie.


Bouw nieuwe judozaal gestart Begin november is men eindelijk gestart met de bouw van de nieuwe judozaal. Ruim 20 jaar zullen we getraind hebben in de Polyvalente zaal van Sporthal ‘t Veerleveld. Echt ideaal is deze Polyvalente zaal niet. •

Elke les moeten de matten worden gelegd en opnieuw opgeborgen met als gevolg dat de matten heel snel verslijten en hun demping verliezen. • Eveneens is deze zaal veel te klein aan het worden om op een degelijke manier te kunnen trainen. Regelmatig staan we met ± 30 judoka’s op een oppervlakte van 100m². • Ook het verschuiven van de matten, te wijten aan loszittende anti-sliplaag begint een behoorlijk probleem te worden. Verschuivende matten geven spleten, waartussen men kan blijven haperen met de tenen. • Ontsmetten van de matten was al helemaal uit den boze, daar deze elke les moesten worden opgeruimd. Gelukkig zag het gemeentebestuur in dat het zo niet verder kon en werden plannen gemaakt voor de renovatie van de sporthal en de bouw van een nieuwe zaal. Deze nieuwe judozaal zal een oppervlakte hebben van 225m² ( 15m x 15m) met een vaste zaal op een dempende ondergrond. Vallen is nooit leuk, maar het zal wel een stuk aangenamer worden eens we in deze zaal zitten. Een ander pluspunt is dat er een afscheiding komt tussen de judomat en het publiek. J

10


3de Open bekers van Gent Dit prestigieuze tornooi ging dit maal door op zaterdag 26 november 2016. Wij namen deel met een behoorlijk grote delegatie. Elf van onze judoka’s schreven zich in. Wegens blessure moesten twee personen forfait geven. Pauline Serie, Ginny Van Hecke, Rune Duquenne, Alexander Chantzos en Lucas Handekyn nemen deel bij de U15. Robin Van Hecke, Thomas Baete Robin Clément en Konstantijn Chantzos schreven zich in bij de U18. Het tornooi ging door volgens het Braziliaans systeem. Eerst kwamen alle judoka’s tegen elkaar uit in poules. De eerste twee van elke poule gingen door naar de reeksen. Daar kampte men in een systeem van rechtstreekse uitschakeling. Negen van onze judoka’s schreven zich in. Vijf van hen slaagden erin een medaille te bemachtigen. Rune Duquenne, Pauline Serie en Konstantijn Chantzos behaalden brons, Ginny Van Hecke en Robin Clément behaalden zilver. De U15 mochten beginnen met de kampen. Rune Duquenne mocht de spits afbijten in de categorie U15 tot 50 kg. Zijn tegenstander is groter dan hem en neemt Rune in de nek vast. Rune ziet kans om onder zijn kumikata te komen en links Harai Goshi in te komen. De tegenstander valt plat op de rug en Rune krijgt Ippon.

In zijn tweede kamp vallen beiden aan zonder echt te kunnen scoren. Als Rune opnieuw Harai Goshi inkomt krijgt hij er Yuko voor en neemt de tegenstander direct in houdgreep (Gesa Gatame). Rune kan de resterende tijd blijven controleren en krijgt zijn tweede Ippon. Rune staat in zijn derde kamp en loopt mee met de tegenstander. Deze kan hem werpen met Seoi Nage en krijgt er Yuko voor. Als Rune hem wil werpen met Harai Goshi, kan de tegenstander hem counteren en krijgt er Waza Ari voor. Een Tomoe Nage levert geen score op maar even later loopt Rune opnieuw met de tegenstander mee en wordt opnieuw geworpen met Seoi Nage. Ippon voor de tegenstander dit maal. Rune staat nu in de halve finale. Als de tegenstander Rune kan werpen levert hem dat Waza Ari op. Rune kan echter domineren op de grond en hem controleren met Gesa Gatame. Net voor het eindsignaal geraakt de tegenstander los. Geen Ippon maar Waza Ari voor Rune. Als de tegenstander even later Sasae Tsurikomi Ashi inkomt krijgt hij er Yuko voor. Rune staat licht achter maar kan niet meer inhalen. Na einde kamptijd wint de tegenstander op punten. Rune moet zich tevreden stellen met brons. Zeker niet slecht gedaan. De tweede in lijn was Lucas Handekyn.Hij vocht in de categorie U15 tot 46 kg. Lucas komt zijn worpen niet echt door en kan niet scoren. De tegenstander blokt Lucas af en krijgt er driemaal een shido voor. Als Lucas Harai Goshi inkomt kan de tegenstander hem counteren met Tani Otoshi en verdient Waza Ari. Lucas valt nog diverse malen aan maar kan de tegenstander niet vloeren. Na einde kamptijd verliest Lucas deze kamp met Waza Ari. In zijn tweede kamp gaat Lucas naar de grond na een aanval O Soto Gari. Hij geraakt in houdgreep en kan zich niet meer losmaken. Lucas moet zich ook hier gewonnen geven met Ippon. De derde kamp van Lucas is meteen ook zijn snelste. De tegenstander komt Uchi Mata in, krijgt er geen score voor maar kan Lucas verder controleren met Gesa Gatame en krijgt Ippon. Jammer genoeg geen podi-

11


umplaats voor Lucas.

Shiho Gatame tot de vereiste Ippon tijd. In haar tweede kamp komt Pauline van veel te ver in. Ze geraakt in houdgreep en de tegenstander kan haar met Tate Shiho Gatame houden tot de scheidsrechter ippon geeft. Pauline staat in haar derde kamp en win de tegenstander werpen met O Soto Gari. Deze kan haar echter counteren en krijgt er Ippon voor. Pauline moet zich met brons tevreden stellen. Alexander Chantzos is onze laatste judoka in de U15. In zijn eerste kamp geraakt hij al snel in houdgreep en kan zich nipt niet bevrijden. De tegenstander krijgt er Ippon voor.

Ginny Van Hecke zit slechts met twee in haar categorie. In de hogere categorie zit slechts één judoka, en met goedkeuring van allen laat met de drie dames samen kampen (met behoud van medaille per categorie).

In zijn tweede kamp komt Alexander Uchi Mata in. De tegenstander kan hem overnemen en krijgt er Waza Ari voor. Als Alexander even later wil werpen met O Soto Gari, kan de tegenstander hem overnemen en scoort Ippon. Jammer genoeg geen medaille voor Alexander. In haar eerste kamp geraakt Ginny snel in houdgreep en kan zich niet bevrijden. Ze verliest deze kamp met Ippon. Daar dit haar officiële tegenstander is, krijgt Ginny zilver in haar categorie. Ginny kampt nu tegen de tegenstander van een zwaardere categorie. Deze komt O Soto Gari in en kan Ginny plat op de rug werpen. Ze krijgt Ippon voor deze worp. Pauline Serie kampt haar eerste ronde. Telkens ze inkomt laat ze zich vallen en kan zo niet scoren. Als ze even later opnieuw aanvalt kan de tegenstander haar werpen met Tani Otoshi en verder controleren met Tate

Na de U15 was het aan de beurt van de U18. Thomas Baete (U18 tot 60 kg) komt als eerste aan de beurt. Beiden tasten elkaar af zonder echt te kunnen scoren. Als de tegenstander Harai Goshi inkomt, kan hij Thomas werpen en krijgt er Waza Ari voor. Hij kan Thomas even houden, maar moet dan de controle lossen. Thomas komt Uchi Mata in maar te tegenstander kan hem omver duwen en krijgt Yuko. Even later komt Thomas Tomoe Nage in en dat leverde hem een Yuko op. Als hij even later de tegenstander kan werpen met O Uchi Gari krijgt hij er geen score voor. Na einde kamptijd verliest Thomas deze kamp op punten. In zijn tweede kamp kan de tegenstander Thomas redelijk snel vloeren met O Soto Gari en krijgt er Ippon voor. Thomas staat in zijn derde kamp. De tegenstander komt Seoi Nage in en krijgt er Yuko voor. Beiden gaan naar de grond en Thomas wil hem klemmen met Juji Gatame maar kan de klem niet aanzetten. Een volgende aanval van Thomas levert hem geen punten op. Ook een aanval met Soto Makikomi kan geen puntenwinst geven aan Thomas. Als beiden op de grond geraken doet de tegenstander een verboden handeling. Hij drukt met beide kneukels in de kaak van Thomas. 12


De scheidsrechters zien de actie en de tegenstander verliest de kamp door uitsluiting (Hansoku Make) Thomas wint met Ippon.

overnemen met Tani Otoshi en krijgt er Yuko voor. Als hij even later Harai Goshi inkomt, kan hij Konstantijn werpen en krijgt Ippon. In zijn tweede kamp wil Konstantijn de tegenstander werpen met Soto Makikomi. Net niet genoeg om er punten voor te krijgen. Ook zijn aanval met Uchi Mata levert hem geen punten op. Als hij even later opnieuw Uchi Mata inkomt, kan de tegenstander hem overnemen met Uchi Mata Sukashi en krijgt er Waza Ari voor. Even later kan hij Konstantijn werpen met Soto Makikomi en Ippon behalen. Daar Konstantijn in een poule van drie zat moet hij zich tevreden stellen met een bronzen medaille. Heel goed gewerkt in deze zware categorie.

Daar een andere van onze judoka’s aan het werk was, heeft Erik de vierde kamp van Thomas niet gezien. Robin Van Hecke is aan de beurt en kampt in de categorie U18 tot 73 kg. Hij valt aan met Uchi Mata. Hij staat echter te ver van de tegenstander en kan deze niet werpen. Als de tegenstander Seoi Nage inkomt krijgt hij er Waza Ari voor. Even later komt Robin nogmaals Uchi Mata in en de tegenstander duwt hem omver (Tani Otoshi?). Hij krijgt er wel een tweede Waza Ari voor en Robin verliest deze kamp met Ippon. Onze laatste judoka is Robin Clément. Hij zit in de categorie U18 tot 81 kg. Hij zit in een Poule met Jef D’hont uit Gent-Drongen. Beide judoka’s kennen elkaar door en door en kampen in best of tree. Na een aftastende kamp slaagt Jef erin om Robin te dwingen tot overgave met Juji Gatame.

In zijn tweede kamp komt Robin opnieuw Uchi Mata in maar kan niet scoren. Als hij Harai Goshi inkomt kan de tegenstander overnemen met Tani Otoshi en krijgt Waza Ari. Hij wil Robin werpen met O Soto Gari maar Robin slaagt erin achteruit te stappen en de worp over te nemen met Uki Otoshi. Een welverdiende dikke Ippon voor Robin. Robin staat in zijn derde kamp. Als hij Uchi Mata inkomt krijgt hij geen punten en de tegenstander kan hem overnemen op grond. Met Gesa Gatame kan hij Robin de resterende kamptijd controleren en krijgt er Ippon voor. Jammer genoeg ook geen medaille voor Robin. Konstantijn Chantzos is onze derde judoka in de U18. Hij kampt in de categorie tot 90 kg. Hij wil de tegenstander werpen met Uchi Mata maar deze kan 13

In zijn tweede kamp kan Robin werpen met Ko Uchi Gari maar krijgt er geen punten voor. Na een aanval met Seoi Nage geraken beiden op de grond maar kunnen niet scoren. Ook een tweede aanval met Seoi Nage levert geen punten op voor Robin. De tegenstander kan niet echt inkomen en krijgt er Shido voor. Als ze nogmaals op de grond terechtkomen kan de tegenstander Robin nogmaals dwingen tot overgave door middel van Juji Gatame. Robin moet zich tevreden stellen met zilver.


Erik was bijzonder tevreden over de prestaties. Iedereen is er volop voor gegaan. Voor elke kamp werd hard maar sportief gevochten. Natuurlijk kan niet iedereen een medaille behalen, andere judoka’s trainen ook. Als voorbereiding voor de komende Provinciale Kampioenschappen is dit zeker veelbelovend. De taak van de trainers is nu om elk individueel bij te sturen zodat zij hun techniek optimaal kunnen inoefenen. Een heel dikke proficiat aan alle deelnemers. 14


Activiteit Lasershooting Zaterdag 3 december gingen we met 20 leden van groep 3 gaan lasershooten in zaal ‘The Zone’ in de Voskeslaan te Gent. Wegens het beperkt aantal plaatsen konden enkel de eerste twintig leden die zich inschreven ook effectief meedoen. De groep werd in 2 teams (groen en rood) verdeeld en mocht zich 20 minuten uitleven in een donker labyrint. Lachen, verschieten, schieten (zelfs op eigen teamleden!), tegen muren lopen ... enz. Pret verzekerd! Spijtig genoeg hadden een paar van de leden problemen met het materiaal van The Zone, waardoor ze wat tijd verloren om een ander wapen te halen. Achteraf kreeg iedereen een individuele score, deze scores werden per team opgeteld. Team groen won het gevecht!

15

Na het lasershooten werd er nog wat gedronken en kon iedereen nog wat napraten en lachen. Enkelen lieten verstaan dat ze dergelijke activiteiten in de toekomst nog wel zien zitten. Momenteel zijn we aan het kijken of er een mogelijkheid is om te gaan e-karten. Hieronder de top-3 van deze avond: 1

Baudine (Team groen)

2

Svea (Team rood)

3

Vince (team groen)

Daar het te donker is in de schietzone, werden er geen foto’s genomen van de activiteit zelf. Wel zijn er enkele foto’s van de ‘après’.


Digitale Communicatie met de leden Sinds dit seizoen zijn we gestopt met uitnodigingen voor activiteiten en tornooien af te drukken op papier. Deze sturen wij voortaan digitaal door naar al onze leden en hun ouders. Eveneens zijn deze uitnodigingen ook terug te vinden op de kalender van onze club. Deze is te raadplegen op onze website. Hiervoor zijn diverse redenen. Ten eerste neemt de kost van het afdrukken van de diverse uitnodigingen een behoorlijke hap uit de clubkas. Geld dat wij beter voor andere doeleinden kunnen gebruiken. Ten tweede vinden wij, na het uitdelen van de documenten, heel wat exemplaren terug in de kleedkamers. Documenten die dus niet bij de ouders geraken en overbodig werden afgedrukt. Ten derde vinden wij dat er al veel te veel papier wordt verspild. Wij hebben per jaar ongeveer 15 à 20 tornooien en een 7 à 10 nevenactiviteiten. Gemiddeld komen wij dus aan zo’n 25 uitnodigingen. Neem dat maal 70, dan kom je uit aan 1.750 vellen papier. Neem je dat over een tijdspanne van bijvoorbeeld 10 jaar, dan kom je uit op 17.500 vellen. We kunnen dus gerust stellen dat wij elke 10 jaar een boom sparen door onze uitnodigingen niet meer af te drukken.

Hieronder enkele foto’s betreffende gekapte bomen. Een deel ervan gaan naar de bouw, maar een deel ervan is bestemd voor de papier industrie. Niemand heeft een goed gevoel bij het bekijken ervan. Een voordeel van de digitale uitnodigingen is dat men die om het even wanneer en waar kan raadplegen met een smartphone, tablet of pc. Reeds 10 jaar is ons clubblad ook nog enkel digitaal te raadplegen. Vroeger drukten wij het af en deelden het uit aan onze leden. Sinds het digitaal is, hebben wij niet alleen meer lezers (heel wat mensen uit andere clubs), maar is het ook professioneler gaan worden. De achtergronden en diverse foto’s komen heel wat beter over in kleur dan op een zwart-wit afdruk. Daarom doen wij nogmaals een oproep aan onze leden: Wie beschikt over een e-mail adres, gelieve het ons te laten weten. Wij vullen het dan in op onze databank en kunnen je zo op de hoogte houden van het reilen en zeilen van de club. Met dank voor de medewerking en wij hopen op uw begrip betreffende de digitale uitnodigingen.

16


Hype in Japan: kunst met herftbladeren Met het vallen van de bladeren hebben heel wat mensen de handen vol met het opruimen ervan. Japanners zouden geen Japanners zijn moesten ze er niets mee aanvangen. De prachtige kleuren van de herfst wakkeren hun inspiratie en creativiteit aan en ze maken prachtige kunstwerken op straat met de herfstblaadjes. Van Disney-figuren tot Japanse animatieseries. De indrukwekkende kunstwerken veroveren harten in Japan en wereldwijd op social media. Tegenwoordig is het zo’n hype dat bijna iedereen die herfstblaadjes aantreft, er een kunstwerk van maakt. Enkele van de meesterwerken willen wij jullie niet onthouden. Misschien een idee voor volgende herfst?

17


Dag van de trainer 2016 te GenT Zo veel mogelijk trainers zo goed mogelijk opleiden, dat wil de Vlaamse Trainersschool bereiken. Naast de vele opleidingen die ze het ganse jaar door organiseren en ondersteunen, organiseren ze tweejaarlijks ook de Dag van de Trainer.

sporttak specifieke thema’s waar elke trainer wat aan heeft. Daarnaast konden de deelnemers netwerken met collega-trainers en informatie verzamelen bij de standhouders op de informatiemarkt. In totaal nemen zo’n 1.600 trainers (vanaf initiator tot en met trainer-A) uit gans Vlaanderen deel aan deze dag. Uit de evaluaties van de voorbije edities bleek dat er meer nood was aan workshopmomenten en dat deelnemers meer tijd wilden om te netwerken en de informatiemarkt te bezoeken. In het bepalen van het programma heeft BLOSO geprobeerd om hiermee rekening te houden.

Die was in 2016 al aan zijn zevende editie toe. Op zaterdag 17 december werd de Topsporthal Vlaanderen opnieuw omgetoverd tot een gigantisch congrescentrum. Op het grootste bijscholingsmoment voor trainers uit Vlaanderen en ver daarbuiten werd ook dit jaar weer een rijk gevuld en kwalitatief programma geboden. Een boeiende mix van sporttak overschrijdende en

Je kon je Dag van de Trainer heel flexibel invullen. Zo waren er vier mogelijke keuzemomenten en besliste je zelf wanneer je aanschoof voor de broodjeslunch. Wilde je vier sessies volgen en de lunch overslaan, was dat ook geen probleem! BLOSO vroeg je enkel om op voorhand door te geven wat je op welk moment zou willen doen. Erik schreef zich in om deze dag bij te wonen. In de voormiddag waren er twee sport specifieke opleidingen. In de namiddag twee opleidingen over sport en voeding. De ene opleiding was al interessanter dan de andere.

18


Kampioenenviering Lochristi 2016 Op zondag 18 december zette de gemeente zijn kampioenen even in de bloemetjes. Zowel individuele als ploegkampioenen kwamen er aan bod. Eveneens werd er de trofee van sportverdienste uitgereikt. Bij de individuele kampioenen kon onze club vier judoka’s afvaardigen. Ginny Van Hecke werd vorig jaar Provinciaal kampioene. Izaak Bogaert werd Provinciaal groen-blauw kampioen, Rune Duquenne en Thomas Baete werden Provinciaal regenboogkampioen. De huldiging ging door in de grote zaal van sporthal ‘t Veerleveld onder belangstelling van heel wat aanwezigen. Schepen van Sport, Sandro Di Nunzio en sportfunctionaris, Peter Geers, zorgden voor de introducties van de gehuldigden. Na de uitreiking van een kleine attentie volgde een receptie aangeboden door de gemeente. Proficiat aan allen.

19


Stand clubpunten december 2016 Hieonder de puntenstand (stand van 31 december 2016).

Baete Thomas 15 punten

Bogaert Izaak 14 punten

Serie Pauline 10 punten

Van Hecke Ginny 8 punten

Van Coillie Jonas 5 punten

Van Isacker Svea 4 punten

Tuytte Victor 4 punten

Van de Capelle E. 3 punten

2 punten De Nocker Jeroen Handekyn Lucas Van Hecke Robin ClĂŠment Robin Laby Alexander Kerckhove Kobe

Wat kun je doen met deze punten? Deze zijn om te ruilen tegen korting voor onze clubuitstap. Leden weten dat wij op het einde van elk sportjaar een dierenpark / pretpark bezoeken. Via de verdiende punten krijg je korting op deelname hiervoor. 20 punten: 100% korting 15 munten: 75% korting 10 punten: 50 % korting

1 punt

Duquenne Rune 6 punten

Aerts Thomas Browaeys Vince Chantzos Konstantijn Coulembier Hannes Groenier Siebe Maes Tine Mahieu Bino Uyttenhove Wolf Van Eester Gert Vanden Meersschaut Matisse

Hoe kan ik de punten verdienen? Provinciaal kampioen: 5 punten Regionaal kampioen: 10 punten Belgisch kampioen: 15 punten Eerste plaats op een tornooi: Tweede plaats op een tornooi: Derde plaats op een tornooi:

3 punten 2 punten 1 punt

Deelname externe trainingen:

1 punt 20


schaatsavond op 23 december 2016 Traditiegetrouw was er de laatste vrijdag van het jaar geen training maar gingen wij opnieuw gaan schaatsen in de Kristallijn te Gent. Zesendertig personen schreven zich in, om met ons mee op het ijs te gaan. Enkelen kwamen mee maar bleven in de plaatselijke cafetaria. Dit jaar was het, mede door een actie van Kazoo, een drukste van jewelste op de schaatsbaan. Vanaf 20u00 mochten we binnengaan om er te kunnen schaatsen tot 21u30. Anderhalf uur op het ijs is ruim voldoende voor ongetrainde amateurs zoals wij zijn. Naar schatting waren er toch wel een paar honderd schaatsers aanwezig, sfeer verzekerd. Vooral de ‘glijdende bananen’ waren erg in trek bij de allerkleinsten (en bij sommige groteren). Zelden kwam het voor dat deze niet werden gebruikt.

21

Ook hield iedereen zijn manieren, … tot Erik op het lumineuze idee kwam om sneeuw te werpen naar enkele van de meisjes … Met ‘aangepaste’ muziek, sfeerlichten en diverse attracties ter plaatse, werd gezorgd dat de deelnemers zich niet hoefden te vervelen op het ijs. Omstreeks 21u00 kwam de kerstman ook nog even opdraven met zijn slede. Na het schaatsen werd er nog even nagepraat in de cafetaria. Ook daar was het heel druk zodat jammer genoeg niet iedereen bij elkaar kon zitten. Bij een traktatie uit de clubkas kon er al eens over van alles en nog wat worden gepraat, de ideale manier om te socializen en de mensen beter te leren kennen. We hoorden van diverse personen dat ze hadden genoten van het avondje schaatsen. Daar doen wij het ten slotte voor.


De deelnemers aan de schaatsavond editie 2016 22


Nieuwe voorgestelde wedstrijdregels IJF Op het Algemeen Congres van de EJU in Athene werd het belang van een snelle implementatie van de nieuwe voorgestelde wedstrijdregels aangehaald. Om de judoka’s, coaches en officials zo snel mogelijk vertrouwd te maken de nieuwe wedstrijdregels is het belangrijk om de wedstrijden op nationaal niveau te laten gebeuren volgens deze nieuwe regels. Daarom hebben de KBJB en VJF besloten om de nieuwe wedstrijdregels te implementeren vanaf de jeugdkampioenschappen (PK, VK en BK) van februari 2017. Zo kunnen judoka’s, coaches en scheidsrechters met internationale ambities zich vlugger aanpassen aan de internationale ontwikkelingen. mige gewichtsklassen. Deze analyse, uitgevoerd onder leiding van het uitvoerend comité IJF en een uitgebreide groep van deskundigen en vertegenwoordigers van de media rond het judo, bracht een aantal veranderingen en verbeteringen bij aan de regels die voor meer duidelijkheid en een grotere dynamiek aan het judo zal bieden. De nieuwe regels zijn uitgewerkt op basis van de voorstellen van de nationale federaties en de 20 directeuren van het coördinatiecomité IJF, die later werden geanalyseerd door de groep van deskundigen van de IJF en het uitvoerend comité technische afdelingen. De keuzes die zijn gemaakt zijn het resultaat van een breed gedeelde en democratische consensus. Zij houden rekening met de fundamentele waarden van judo, de morele code, met dien verstande dat onze sport, dat een ‘levend lichaam’ is, kan aanpassen aan de moderne wereld en een steeds groter publiek bereiken. De Internationale Judo Federatie heeft gewerkt aan de nieuwe regelgeving en zij zal gelden voor de volgende Olympische cyclus. Het doel is om de judo regels te bevorderen en ze gemakkelijker begrijpbaar te maken door deze te vereenvoudigen. Het doel van deze regels is om prioriteit te geven aan de aanval en aan de realisatie van Ippon. Een testperiode op internationaal niveau zal beginnen vanaf januari 2017 ter gelegenheid van de eerste continentale, begin dit jaar in Afrika en eindigt na de WK in Boedapest in augustus-september 2017. De Tokyo Grand Slam 2016 betekende het einde van de Olympische cyclus. Een hele nieuwe cyclus opent nu (te beginnen met de Grand Slam van Parijs in februari 2017) die zal eindigen in de loop van de komende Olympische Spelen in Tokio in 2020. Naar aanleiding van de Spelen van Londen, heeft de Internationale Judo Federatie de reglementen zorgvuldig geanalyseerd gedurende de afgelopen vier jaar, en dit zowel vanuit organisatorisch oogpunt als vanuit een technisch oogpunt. Binnen deze vier jaar, is judo zeker zeer positief geëvolueerd. Het succes van de Olympische Spelen te Rio 2016 is daar een tastbaar bewijs van. Binnen een paar jaar zijn de technische capaciteiten van de atleten veel verbeterd en, bijvoorbeeld, is het aantal gewonnen wedstrijden met ippon score in de competitie sterk gestegen met een bereik van meer dan 80% in som23

Deze vastgestelde regels zullen worden gepresenteerd op de scheidsrechters en coaching seminar dat zal worden gehouden in Baku, Azerbeidzjan van 5 tot 8 januari 2017 en zal voor Judoka’s, coaches, fans en de media live te volgen zijn op het IJF YouTube kanaal op www.youtube.com/judo. Elk punt van de nieuwe regelgeving zal dan worden uitgelegd en uitgewerkt in een praktische manier om scheidsrechters, coaches en vertegenwoordigers van de nationale federaties en van de continentale bonden. Een testperiode wordt dan ingevoerd. Gedurende deze tijd, kan de nieuwe regelgeving indien nodig worden gecorrigeerd. Dit proces zal toestaan ​​dat onze judo gemeenschap naar de volgende Olympische kwalificatie cyclus kan gaan met perfect geïntegreerde regels.


Hieronder volgt een samenvatting van de nieuwe en herziene regels: • Duur van de wedstrijd Mannen en vrouwen vier (4) minuten. Respect voor pariteit zoals gewenst door het IOC en de strijd. Alleen scores (technische scores) zullen een wedstrijd bepalen.

eenvoudigen worden alle acties die in het verleden werden gestraft, over hoe de judogi te grijpen (kumikata) nu niet meer bestraft: • pistoolgreep • 2 handen aan dezelfde kant • vingers in de mouw ... Kumikata zal niet worden bestraft zolang Tori in de voorbereiding van een aanval is, maar negatief judo zal wel nog worden bestraft. De tijd voor het nemen van een grip (kumikata) en het komen tot een aanval is nu 45 seconden. Bij een defensieve houding wordt Shido gegeven. Het been grijpen of grijpen naar de broek, wordt eerst bestraft met Shido en bij een tweede keer door Hansoku make.

• Golden score In het geval dat er geen score (s), of als de scores gelijk zijn, zal de wedstrijd verder worden gezet in Golden Score. Elke score en of bestraffing van de reguliere tijd zal op het scorebord blijven. De beslissing in de golden score wordt gemaakt door het verschil in score of door Shido. • Evaluatie van de punten: Er wordt nu alleen ippon en waza-ari gegeven. De waarde van waza-ari omvat de voorwaarden die gegeven werden voor yuko in het verleden.

Veiligheid De commissie onderzoekt dit nog verder.

De waza-ari zijn niet cumuleerbaar. Twee waza-ari’s zijn niet langer het equivalent van ippon Houdgreep (Osae Komi): Waza-ari 10 seconden, Ippon 20 seconden.

• Sancties Er zijn nu drie Shido’s, in plaats van eerder vier. De derde shido wordt nu Hansoku Make. Met het oog op de taak van de scheidsrechters te ver24


Nieuws van het judoplatform Op de laatste vergadering van het judoplatform werd de evaluatie van de gezamenlijke trainingen besproken. Alhoewel er soms heel weinig deelname van andere clubs is, werd er toch besloten om verder te gaan met de gezamanlijke trainingen. Eveneens werde de trainingen voor de rest van het judoseizoen vastgelegd. Daar we, met de bouw van onze nieuwe zaal, nog niet weten wanneer we wel en niet in de zaal zullen kunnen (aanpassingswerken tussen polyvalente en nieuwe judozaal) werden er voor de rest van het seizoen geen trainingen vastgelegd te Lochristi. Volgend jaar komen er zeker opnieuw trainingen bij ons, wij zullen proberen om deze op een zaterdag te laten doorgaan maar besprekingen over de beschikbare uren met de diverse clubs en de sportdienst volgen later dit seizoen nog. Hieronder kunt u een overzicht vinden van de komende trainingen en waar deze doorgaan. Wij rekenen op uw massale deelname tijdens deze trainingen.

30 december 2016 bij JC Wetteren

U15+: 19u30 – 21u00

6 januari 2017 bij JC Wetteren

U15+: 19u30 – 21u00

24 januari 2017 bij JC Laarne

U15+: 20u00 - 21u00

27 februari 2017 bij JC Wetteren

U15+: 19u30 - 21u00

28 februari 2017 bij JC Laarne

U15+: 20u00 - 21u00

14 maart 2017 bij JC Laarne

U15+: 20u00 - 21u00

3 april 2017 bij JC Wetteren

U15+: 19u30 - 21u00

7 april 2017 bij JC Wetteren

U15+: 19u30 - 21u00

10 april 2017 bij JC Wetteren

U15+: 19u30 - 21u00

14 april 2017 bij JC Wetteren

U15+: 19u30 - 21u00

26 mei 2017 bij JC Wetteren

U15+: 19u30 - 21u00

De respectievele dojo’s zijn gevestigd te: JC Lochristi: sporthal ‘t Veerleveld: Kan. P. J. Triestlaan 1 te 9080 Lochristi JC Laarne: sporthal Veldmeers: Leeweg 25 te 9270 Laarne JC Wetteren: sporthal De Warande, Warandelaan 14 te 9230 Wetteren Denk eraan dat deelname aan deze trainingen meetelt voor de stand van de clubpunten! 25


geplande Clubuitstap 2017: De Efteling Maak alvast plaats in de agenda: op zaterdag 24 juni maken we met de club een uitstap naar De Efteling in Nederland (Europalaan 1 te Kaatsheuvel). Concrete informatie, zoals prijs, uur van vertrek, ... zullen nog volgen later in het seizoen. Zoals gebruikelijk zullen wij de prijs zo laag mogelijk houden. Zie ook onze stand met clubpunten om te kunnen genieten van jouw eventuele korting. De Efteling is al jarenlang het best bezochte attractiepark van Nederland en behoort tot de grootste parken van Europa. Liefhebbers van attractieparken beloonden de Efteling de afgelopen jaren met een flink aantal Diamond Themepark awards, waaronder die voor ‘het beste attractiepark van Nederland en België’. Of je nu op zoek bent naar spannende achtbanen, betoverende attracties of spectaculaire parkshows. In de Efteling is voor iedereen wat te vinden. Een uniek park, midden in de natuur. Het park kan amusement brengen voor jong en oud. Rondjes maken in de draaimolen, op schoot in een van de vele attracties of op de foto met één van de Sprookjesbosbewoners. Ook de kleinsten hebben zeker pret in de Efteling.

de restaurants en automatieken. Voor zowel groot als klein is het Anton Pieck Plein fijn om te bezoeken. Baron1989 drive coaster: Om de mijn te betreden laat Baron 1898 je 37,5 meter omlaag storten! Snel, probeer het goud in de ondergrondse gang te bemachtigen voordat de Witte Wieven jouw kans op rijkdom saboteren tijdens deze dive coaster rit.

Wat is er zo allemaal te beleven? Het sprookjesbos: Hier loop je tussen reuzen en trollen. Zie je fakirs vliegen en rode schoentjes dansen. Staan torens met paardenstaartladders en schatten met gouden kronen. Achtbaan in de duisternis: Vogel Rok is een achtbaan in het donker. De achtbaan gaat niet over de kop, maar suist wel met 65 km/u door het donker. Voor deze attractie dien je minimaal 1,20 m te zijn. Ouders van kleine kinderen kunnen ook gebruik maken van de babyswitch. Hiermee kunnen zij om beurten in de attractie en hoeven zij niet twee keer in de wachtrij te staan. Wildwaterbaan:

Avonturendoolhof: Ga op ontdekkingsreis! Vind je weg naar de uitgang in dit spannende kinderdoolhof. Luister naar het pratende beeld voor aanwijzingen, maar pas op voor de fonteinen die te pas en te onpas waterstralen op je afvuren. Deze openlucht attractie is alleen toegankelijk voor kinderen kleiner dan 1.50 meter. Anton Pieck plein: Op een Oud-Hollands dorpsplein vliegen de zweefmolens je om de oren. Geniet ouderwets gezellig van alle attracties en lekkernijen verkrijgbaar bij de verschillen-

In een land hier ver vandaan neemt een wilde rivier je mee langs watervallen, rotsen en totempalen. De stroomversnelling bepaalt jouw route in dit peddelloze avontuur. Probeer deze 350 meter lange wildwaterrivier te trotseren. Weet jij droog te blijven? Dit is maar een kleine greep uit het aanbod dat het park kan bieden. Voor verdere informatie over de Efteling verwijzen wij naar hun website op het volgende adres: https://www.efteling.com/nl Als wij de concrete informatie hebben zullen wij de uitnodigingen doorsturen en de inschrijflijst maken. Wij hopen op uw deelname zodat wij er opnieuw een gezellige dag kunnen van maken.

26


Techniekpagina O Uchi Gari Door Ulla Werbrouck

Tori stapt met de linker voet naar voor en zet Uke vast in de mat.

Tori gaat met de rechtervoet tussen de beide voeten van Uke.

Tori maait met de rechtervoet de Tori maait verder door en trekt Uke linkerhiel van Uke weg. naar beneden.

Tori blijft Uke controleren na de worp.

Tori en Uke staan voor elkaar. Uke heeft Tori vast met een basis kumikata.

27


Techniekpagina Voorbereiding tot Uchi Mata Door Ulla Werbrouck

Tori en Uke staan voor elkaar. Uke heeft Tori vast met een basis kumikata en staat met de L-voet voor.

Tori stapt met de R-voet naar voor, tussen beide voeten van Uke.

Tori drukt met het R-been en dwingt Uke zo naar achter te stappen met het L-been.

Als Uke het evenwicht herstelt en Tori komt met het L-been dichterbij met het L-been achteruit staat, be- en kan Uke werpen met Uchi Mata gint Tori in te draaien. door het R-been op te tillen.

28


Techniekpagina O Uchi Gari Door Ulla Werbrouck

Tori en Uke staan voor elkaar. Uke heeft Tori vast met een basis kumikata en staat met de L-voet voor.

Tori stapt met de R-voet naar voor, tussen beide voeten van Uke.

Uke ziet de aanval komen en plaatst het L-been achteruit. Zo nodig drukt Tori met het R-been het L-been van Uke achteruit.

Tori draait en komt met het L-been Tori maait het R-been omhoog en heel dicht bij Uke en trekt hem naar neemt contact met de linker lies zich toe. van Uke.

Tori kan Uke werpen met Uchi Mata.

29


Techniekpagina Combinatie: Tomoe Nage naar Ude Hishigi Juji Gatame Door Konstantijn Chantzos

Tori wil Uke werpen met Tomoe Nage. Uke kan de worp Tori maakt zijn R-been los van de buik van Uke en blokkeren. Tori plaatst zijn L-been zo hoog mogelijk in brengt deze naar omhoog. de nek van Uke.

Tori plaatst zijn R-been naast het L-been van Uke.

Tori blijft verder doordraaien tot hij op de rug ligt.

Tori draait naar zijn Rechterzijde en trekt Uke met zich mee.

Tori drukt beide knieĂŤn samen om de R-arm van Uke in te sluiten en trekt zijn arm in de richting van de pink om de armklem aan te zetten. 30


Techniekpagina Ingang: Uke op de rug, Tori tussen de benen. Tot Juji Gatame komen Door Craig Fallon (met dank aan het Gentse Judoplatform)

Uke ligt op de rug, Tori zit aan de benen. Tori plaatst Tori plaatst zijn L-knie over het L-been van Uke en blijft zijn R-knie tegen het L-been van Uke om plaats te ma- het controleren. ken.

Tori stapt over met zijn R-been en draait een kwart in Tori drukt Uke met de rug tegen de mat. Met zijn L-been tegenwijzerszin. Ondertussen blijft hij Uke dicht tegen heeft hij nog altijd controle over Uke’s L-been. zich aan trekken.

Tori plaatst zijn R-been over het hoofd van Uke terwijl hij de controle aan de R-rever blijft behouden. 31

Tori neemt nu met beide handen de L-arm van Uke vast en kan hem klemmen met Ude Hishigi Juji Gatame.


Techniekpagina Ingesloten been bevrijden en tot Yoko Shiho Gatame komen Door Craig Fallon (met dank aan het Gentse Judoplatform)

Uke ligt op de rug en heeft het R-been van Tori in- Tori neemt met de L-hand de rever van Uke vast (onder gesloten. de oksel door) en trekt met de R-hand aan de broek, ter hoogte van Uke’s L-knie.

Tori brengt zijn lichaam weg van Uke.

Tori blijft aan de broek trekken en trekt zijn R-been uit de controle van Uke.

Tori steekt de L-knie tegen de heup van Uke en drukt ertegen.

Tori draait naar Uke toe en kan hem controleren met Yoko Shiho Gatame. 32


Techniekpagina Ingang: Uke op de rug, Tori tussen de benen. Tot Okuri Eri Jime komen Door Craig Fallon (met dank aan het Gentse Judoplatform)

Uke ligt op de rug en heeft het R-been van Tori inge- Als Tori controle heeft rond Uke’s L-schouder, draait sloten. Tori wil zich bevrijden zoals in vorige techniek- Uke zich naar Tori toe. pagina.

Tori drukt tegen zodat Uke niet verder komt dan draai- Tori trekt zijn R-been nu van tussen de benen van Uke. en tot aan de R-schouder. Tori neemt de grip op de Hij brengt de L-arm van Uke aan de L-zijde naast zijn rever van Uke iets lager. hoofd.

Tori komt hoger en drukt met de L-schouder de L-arm van Uke naar beneden. 33

Tori stapt met zijn R-been over Uke heen en trekt aan de rever om Uke te verwurgen met Okuri Eri Jime.


Techniekpagina Ingang: Uke op de rug, Tori tussen de benen. Tot Juji Gatame komen Door Craig Fallon (met dank aan het Gentse Judoplatform)

Uke ligt op de rug en heeft het R-been van Tori inge- Als Tori controle heeft rond Uke’s L-schouder, draait sloten. Tori wil zich bevrijden zoals in vorige techniek- Uke zich naar Tori toe. pagina.

Tori drukt tegen zodat Uke niet verder komt dan draai- Tori trekt zijn R-been nu van tussen de benen van Uke. en tot aan de R-schouder. Tori neemt de grip op de Hij brengt de L-arm van Uke aan de L-zijde naast zijn rever van Uke iets lager. hoofd.

Tori komt hoger en drukt met de L-schouder de L-arm van Uke naar beneden.

Tori stapt met zijn R-been over Uke heen en neemt nu met beide handen de L-arm van Uke vast en kan hem klemmen met Ude Hishigi Juji Gatame. 34


Techniekpagina Uke in verdediging, Tori voor Uke, tot Kuzure Gesa Gatame komen Door Craig Fallon (met dank aan het Gentse Judoplatform)

Uke zit in verdediging, Tori zit voor Uke. Tori neemt Uke Tori tilt Uke wat op en schuift zijn L-voet tussen de vast met de L-hand voor de keel en de R-hand aan de benen van Uke. gordel. Tori steekt zijn R-been voor de L-knie van Uke.

Tori rolt terug naar de rug en trekt Uke met zich mee.

Tori draait naar rechts en drukt Uke met de rug in de mat.

Tori draait naar de buik terwijl hij controle blijft houden over Uke.

Tori komt in Gesa zit en kan zo Uke blijven controleren met Kuzure Gesa Gatame (de L-hand van Tori blijft aan de gordel van Uke).

35


Techniekpagina Uke in verdediging, Tori voor Uke, tot Kuzure Gesa Gatame komen Door Craig Fallon (met dank aan het Gentse Judoplatform)

Uke zit in verdediging, Tori zit voor Uke. Tori neemt Uke Tori tilt Uke wat op en schuift zijn L-voet tussen de vast met de L-hand voor de keel en de R-hand aan de benen van Uke. gordel. Tori steekt zijn R-been voor de L-knie van Uke.

Tori rolt terug naar de rug en trekt Uke met zich mee, Tori draait naar de buik terwijl hij controle blijft houden om vervolgens Uke af te werpen naar de R-zijde. over Uke.

Uke wil zich bevrijden door te bruggen.

Tori schuift zijn L-knie onder de rug van Uke (in de nu vrijgekomen plaats) en drukt Uke opnieuw naar beneden. 36


Techniekpagina Uke in verdediging, Tori voor Uke, tot Gesa Gatame komen Door Craig Fallon (met dank aan het Gentse Judoplatform)

Uke zit in verdediging, Tori zit voor Uke. Tori neemt Uke Als Tori Uke optilt om met het L-been in te schuiven, vast met de L-hand voor de keel en de R-hand aan de trekt Uke zijn L-arm uit de controle van Tori. gordel. Tori steekt zijn R-been voor de L-knie van Uke.

Uke gaat op Tori liggen om hem te controleren.

Tori draait naar de L-zijde.

37

Tori neemt met zijn L-hand zijn eigen rever vast (met insluiten van de R-arm van Uke) en trekt zijn R-arm onder Uke’s oksel om diens rever te nemen.

Tori komt in Gesa zit en blijft met de R-hand in de nek van Uke controleren. Met de L-hand trekt hij aan de mouw van Uke.


Techniekpagina Uke in verdediging, Tori voor Uke, tot Kuzure Gesa Gatame komen Door Craig Fallon (met dank aan het Gentse Judoplatform)

Uke zit in verdediging, Tori staat voor Uke. Tori neemt Tori zakt iets door de benen en gaat met zijn R-hand Uke vast met de L-hand in de nek. onder de L-oksel van Uke door. Tori neemt zijn eigen L-pols vast.

Tori tilt Uke iets op en steekt zijn R-voet tussen de be- Tori rolt naar de rug en trekt Uke met zich mee. Hij nen van Uke. draait verder naar rechts om Uke te kantelen.

Uke rolt tot op de rug, Tori zit naast Uke.

Tori steekt zijn L-been achteruit om meer druk op Uke te kunnen geven. 38


Techniekpagina Uchi Mata Door Craig Fallon (met dank aan het Gentse Judoplatform)

Tori en Uke staan voor elkaar. Uke heeft Tori vast met de R-hand in de rever.

Tori stapt met de L-voet naar voor en neemt met de R-hand de R-rever van Uke vast.

Tori gaat met de L-arm onder de R-arm van Uke door.

Tori neemt met de L-hand de L-re- Tori draait wijzerszin en stapt met ver van Uke vast. en trekt Uke vol- zijn R-voet naast de R-voet van ledig naar zich toe. Uke.

Tori lift zijn L-been omhoog terwijl hij blijft draaien. Zo kan hij Uke werpen met Uchi Mata.

39


Techniekpagina Kata Guruma Door Craig Fallon (met dank aan het Gentse Judoplatform)

De R-arm van Uke is op de rug van Tori.

Uke wil zich uit de controle bevrijden door zijn R-arm terug te trekken. Tori neemt met de R-hand de R-arm van Uke vast.

Tori plaatst zijn L-voet achteruit en Tori trekt aan de R-arm van Uke gaat naar de L-knie. Ondertussen en lift hem ondertussen op met zijn komt hij met zijn hoofd onder de hoofd. R-oksel van Uke.

Tori werpt Uke langs zijn L-zijde af met Kata Guruma.

Tori en Uke staan voor elkaar. Uke heeft Tori vast met de R-hand in de rever.

40


Techniekpagina Kata Guruma Door Craig Fallon (met dank aan het Gentse Judoplatform)

Tori en Uke staan voor elkaar. Uke heeft Tori vast met de L-hand in de rever en met de R-hand heeft hij de R-pols van Uke vast.

Tori drukt met de L-arm en trekt met de R-hand om Uke naar rechts te bewegen.

Als Uke voor Tori staat stopt Tori met het geven van druk op de arm.

Tori brengt de R-arm van Uke iets Tori plaatst zijn hoofd in de R-oksel omhoog en gaat naar beide knieĂŤn. van Uke en trekt deze tegen zich aan.

Tori lift Uke op en werpt deze langs de L-zijde met Kata Guruma.

41


Techniekpagina Kata Guruma Door Craig Fallon (met dank aan het Gentse Judoplatform)

Tori geeft druk op de arm tot Uke voor hem staat.

Tori lift Uke iets op en schuift op beide knieĂŤn tussen de benen van Uke. Met zijn hoofd zit hij onder de R-oksel van Uke.

Tori lift Uke iets op en kantelt naar Tori gaat mee met de beweging en links. werpt uke op de rug met Kata Guruma.

Tori blijft Uke controleren met de L-schouder.

Tori en Uke staan voor elkaar. Uke heeft Tori vast met de L-hand in de rever en heeft met de R-hand de R-pols van Uke vast.

42


Techniekpagina Kata Guruma Door Craig Fallon (met dank aan het Gentse Judoplatform)

Tori en Uke staan voor elkaar. Uke heeft Tori vast met de L-hand in de rever, zijn R-hand is vrij.

Tori gaat naar beide knieĂŤn en steekt zijn hoofd onder de R-oksel van Uke.

Tori schuift met zijn R-knie tussen de benen van Uke en neemt ondertussen met de R-hand de R-arm van Uke vast.

Tori brengt zijn L-been naast zijn Tori lift Uke iets op met zijn lichaam rechter en schuift dieper onder Uke en werpt deze af langs zijn L-zijde. door.

Terwijl Tori Uke afwerpt trekt hij met de R-hand Uke onderuit.

43


Techniekpagina Seoi Otoshi Door Craig Fallon (met dank aan het Gentse Judoplatform)

Tori stapt met zijn L-voet voor de L-voet van Uke.

Tori trekt aan Uke en brengt ondertussen zijn R-voet voor de voeten van Uke.

Tori brengt de L-voet verder achter- Tori trekt Uke naar zich toe en buigt uit en gaat naar de L-knie. naar voor.

Tori blijft verder doortrekken en kan Uke werpen met Seoi Otoshi.

Tori en Uke staan voor elkaar. Tori heeft Uke vast met een ĂŠĂŠnzijdige kumikata (L-hand aan de rever, R-hand aan de mouw).

44


Techniekpagina Seoi Otoshi Door Craig Fallon (met dank aan het Gentse Judoplatform)

Tori en Uke staan voor elkaar. Uke heeft Tori vast met de L-hand in de rever. zijn R-hand is vrij.

Tori trekt aan de rever om meer opening te maken en neemt deze vervolgens over met de L-hand. Met zijn R-hand neemt hij nu de L-mouw van Uke vast.

Tori verplaatst zich naar rechts en trekt aan Uke.

Tori brengt zijn L-been bij en zal Tori komt op de L-knie en trekt Uke deze naast Uke aan zijn L-zijde naar voor. plaatsen.

Terwijl hij Uke over zich trekt, strekt Tori zijn L-been om Uke sneller te kunnen werpen.

45


Techniekpagina Overname De Ashi Harai met Soto Makikomi Door Ewout Van de Capelle

Tori stapt met de R-voet naar voor, Uke wil hem vegen met De Ashi Harai.

Tori plaatst de R-voet verder naar voor en trekt met de L-hand Uke tegen zich aan. Ondertussen gaat Tori met de R-arm over Uke heen.

Tori zakt iets door de benen en Tori maakt een voorwaartse rol terhoudt de R-arm van Uke onder wijl hij Uke met zich meetrekt. controle.

Tori kan Uke werpen met Soto Makikomi.

Tori en Uke staan voor elkaar. Uke heeft Tori vast met een basis kumikata en trekt hem voorwaarts

46


dit clubblad is een publicatie van

Judoclub Hokkaido Lochristi Sporthal ’t Veerleveld Kan. P. J. Triestlaan 1 9080 Lochristi 0494 / 98 66 31 info@judo-lochristi.be Trainingen op woensdag en vrijdag Woe 17u00 – 18u00, 18u00 – 19u00, 19u00 – 20u30 Vrij 18u00 – 19u00, 19u00 – 20u00, 20u00 – 21u30 Werkten mee aan de samenstelling ervan: Erik Van Isacker Svea Van Isacker Ewout Van de Capelle Nathan Vandekerckvoorde Myriam Bläser