20 1

Page 1

Judoclub Hokkaido Lochristi Lid van de Vlaamse Judofederatie 1996 - 2016 - 20 Jaar judoclub Hokkaido Lochristi

Clubblad

Jaargang 20 nummer 1 - oktober 2016


Inhoud van dit clubblad Clubuitstap Rio House te Oostende Ter gelegenheid van de Olympische Spelen te Rio werd er op het strand van Oostende een ‘Rio House’ geopend. Wij gingen ter plaatse trainen met een zestal leden van de club.

3

Verenigingenmarkt Zaffelare Zoals elk jaar ging ook nu de verenigingenmarkt door te Zaffelare. Verenigingen uit Lochristi krijgen de kans om zichzelf voor te stellen aan de inwoners van de gemeente. Ook wij waren aanwezig.

5

Sportkampen augustus 2016 Op woensdag 24 en vrijdag 26 augustus gaven wij opnieuw sportkampen voor de kinderen van Lochristi. Honderd kinderen, verdeeld over zes groepen maakten kennis met de judosport.

7

World Judo Award Op zaterdag 27 augustus deden wij mee met de recordpoging om zoveel mogelijk judoka’s samen op training te krijgen. Het World Judo Award. In de gloeiend hete topsporthal vestigden wij het wereldrecord ‘grootste aantal judoka’s op één training’.

9

Maand van de sportclub Tijdens september ging de maand van de sportclub door. Een initiatief van BLOSO om het sporten te promoten. Wij namen deel en konden geïnteresseerden gratis 8 initiatielessen aanbieden.

11

Rode neuzendag Rode neuzendag is een actie die psychische problemen van jongeren bespreekbaar wil maken. Als club vonden wij het een goed idee en besloten deel te nemen. Op woensdag 21 en vrijdag 23 september werd er deels getraind met een rode neus op.

13

Fotowedstrijd 2016 Ook dit jaar ging onze jaarlijkse fotowedstrijd door. Leden konden twee vakantiefoto’s van zichzelf insturen om zo kans te maken op één van de twee prijzen.

15

Techniekpagina’s Afgelopen maanden hebben wij opnieuw een aantal mooie technieken gezien. Graag geven wij u er een overzicht van.

1

22


Voorwoord Dit seizoen is er niet alleen een Olympisch jaar maar er zijn ook diverse andere mijlpalen in de geschiedenis van de club: • De club bestaat wij 20 jaar! • Het clubblad kreeg een frisse update. • Hopelijk kunnen wij in de nieuwe dojo trainen. • Wij verwachten een nieuwe zwarte gordel. Redenen genoeg om onszelf even in de bloementjes te zetten vinden wij. Wij begonnen dit seizoen met de clubactiviteit in het Rio House te Oostende. Dit evenement was er om het Olympisch gevoel te benaderen. Een zonnige zaterdag vol judogenot en bekende gezichten, zo zou je deze dag kunnen omschrijven. Ook dit jaar waren wij weer van de partij om op diverse manieren reclame te maken voor de club en de judosport. Svea en Erik deelden in diverse wijken en op plaatsen met jeugdwerking flyers uit, de gebruikelijke affiches werden opgehangen op welbepaalde plaatsen, wij deden mee aan de verenigingenmarkt en gaven initiatielessen tijdens de sportkampen. Ruim twintig affiches en ruim 600 flyers werden door ons verdeeld. Wij kregen ook de mogelijkheid om deel te nemen aan de World Judo Award, een recordpoging om zoveel mogelijk judoka’s samen op een training te krijgen. Het evenement ging door in de topsporthal van Gent. Wij namen deel met slechts zes van onze leden ... Wie deelnam heeft alvast genoten van het gebeuren. Dirk Van Tichelt, Olympisch brons 2016 en Ulla Werbrouck, Olympisch goud in 1996 waren ook van de partij. Reden ten over om ervan gebruik te maken en een groepsfoto te nemen.

De Vlaamse overheid organiseerde, in samenwerking met de gemeenten en de plaatselijke sportclubs, opnieuw een maand van de sportclub. Deze viel samen met de promotiecampagne van de Vlaamse Judofederatie. Met de start van het nieuwe sportseizoen, kwam er ook een nieuwe editie van de rode neuzendag. Een prachtig initiatief dat psychische problemen bij jongeren bespreekbaar wil maken. Als club staan wij daar volledig achter en besloten om twee trainingen te houden met een rode neus. Wij schaften ons een dertigtal neuzen aan en pasten de trainingen wat aan zodat er deels kon getraind worden met de neus op. 20 jarig bestaan, we willen het niet zomaar laten voorbijgaan. Naast de gekende gasttrainers, willen wij dit seizoen ook enkele speciale mensen op onze mat. Allereerst mogen wij op vrijdag 18 november Ulla Werbrouck bij ons verwelkomen. Ulla behaalde diverse Belgische, Europese en internationale titels. Ze werd jeugdwereldkampioene en behaalde in 1996 goud op de Olympische Spelen van Atlanta. We rekenen dan ook op een massale aanwezigheid tijdens deze speciale training. Eveneens zijn we aan het kijken om onze bronzen medaille van Rio, Dirk Van Tichelt, bij ons te krijgen. We zullen proberen om hem als gasttrainer te krijgen bij de opening van onze nieuwe dojo. Meer hierover zal wellicht volgen in een volgende clubblad. Veel plezier bij het lezen van dit clubblad. Erik Van Isacker

Ondertussen werd ook weer gestart met de groepstrainingen van het judoplatform. Daar Wetteren over een vaste mat beschikt, werden de meeste trainingen ginder gedaan. Tom De Pelseneer stond in voor de leiding van deze groepstrainingen. Blauwe gordels van de drie clubs kunnen vanaf dit seizoen deelnemen aan de techniektrainingen van het platform. Een overzicht van de gegeven trainingen werd verspreid onder de leden. De eerste editie van deze trainingen was alvast geen succes. Slechts drie judoka’s, onze eigen judoka’s dan nog wel, kwamen erop af. Wegens een operatie, begin september, kon Erik geen training geven. Deze taak werd dan gedelegeerd, zodat de trainingen niet in het gedrang kwamen. Wat de eerste groep betrof, nam Izaak de woensdag voor zijn rekening, Nathan ontfermde zich over de vrijdagtrainingen. De trainingen van groep twee en drie werden verdeeld onder Svea en Ewout. 2


Clubuitstap Rio House Oostende. Ter gelegenheid van de Olympische Spelen te Rio werd er op het strand van Oostende een ‘Rio House’ geopend. Op deze plaats konden leken en sporters elkaar ontmoeten en proeven van diverse sporten. Zaterdag 6 en zondag 7 augustus was het de beurt aan de judosport. Onze leden kregen de kans om mee te gaan en te genieten van het goede weer, het strand en natuurlijk de judotrainingen in open lucht. Slechts 6 van onze leden waren vrij of hadden interesse. Izaak Bogaert, Thomas Baete, Jonas Van Coillie, Ewout, Svea en Erik waren van de partij. Omstreeks 09u15 vertrokken wij vanaf feestzaal Breugel te Beervelde. In Oostende zelf konden wij makkelijk een parkeerplaats vinden en begaven ons richting Rio House. Na een korte wandeling langs de zeedijk en wat te hebben rondgekeken, konden wij voor de middag een eerste training meedoen onder leiding van Harry Van Barneveld (bronzen medaille op de Olympische Spelen van Atlanta in 1996 en nog diverse Belgische, Europese en wereldtitels). De training was een leuke mix van techniek en randori, maar door de felle zon niet te onderschatten. Rond de middag gingen wij met z’n allen richting ‘De Koekoek’ om er de gekende kip aan het spit met brood te eten. Met deze warmte zat het terras er goed vol. Toch konden wij twee aanpalende tafels bemachtigen en samen het middagmaal nuttigen. Nadien was het natuurlijk tijd om ons even te amuseren. Wij huurden een strandwagen (billekarre in het Oostends) en maakten de omliggende straten en de zeedijk wat onveilig. Toen het even bergop was konden wij het gevaarte niet omhoog krijgen. Trappen zo hard wij konden bracht niet veel op. Gelukkig waren er direct enkele mensen bereid om te helpen duwen. Iedereen gaf het beste van zichzelf om de wagen omhoog te krijgen, Erik remde uit alle macht om te verhinderen dat deze achteruit zou rijden … :-) Nadien was het tijd voor een tweede training. Daar deze omstreeks 15u00 viel, was het gloeiend heet op de mat. Deze training bestond hoofdzakelijk uit randori. De deelnemers gaven het beste van zichzelf. Als prettige attentie was er ook nog een kata demonstratie. Deze andere kant van het judo was voor vele leken een totale verrassing. De demonstratie werd dan ook gegeven door Dirk De Marteleire en Christophe Inghelbrecht (diverse Belgische en Europese titels kata). Vooraleer naar huis te keren trakteerde Erik de deelnemers nog op een ijsje. Plaats aan een tafeltje was er niet meer, dan maar opeten langs de zeedijk. Een prachtige dag waarvan iedereen heeft genoten, zo kon je deze dag het best omschrijven. Wie thuisbleef had nogmaals ongelijk.

3


4


Verenigingenmarkt Zaffelare Net als vorige jaren ging ook dit jaar de verenigingenmarkt van Zaffelare door. Datum van het gebeuren was maandag 22 augustus vanaf 18u00. Na oproep bij onze leden konden wij met zes personen de stand bemannen. Naast het gebruikelijke promotiemateriaal zorgden wij dit jaar voor een kleine versnapering voor de bezoekers. Mede dank zij de zon die volop scheen, was er heel wat volk op de been. Wij konden meer dan 150 flyers en versnaperingen uitdelen aan voorbijgangers. Heel wat jongeren toonden interesse, was het niet voor de flyer, dan was het zeker voor de bijhorende snoep. Omstreeks 20u00 moest Erik de stand verlaten wegens een vergadering met het bestuur van JC Laarne. De rest van de groep bleef nog ongeveer een half uurtje de stand openhouden. Vanaf september zijn er opnieuw promotielessen. Wie dit wil kan dan gratis gebruik maken van acht initiatielessen zonder verdere verplichtingen. Hopelijk is er dan ook redelijk wat interesse en bracht de stand wat op.

5


Wat te doen met Oude of te kleine judogi’s ? Wij kennen het wel, een judogi is te klein geworden in de zomermaanden of zoon/dochter wil een nieuwe hebben. Meestal schaft men dan een nieuw exemplaar aan en de oude vliegt bij de vodden. Elk jaar krijgen wij opnieuw de vraag of tweedehands judogi’s te koop zijn. Wij voeren zelf geen handel in oude exemplaren, maar willen de ouders/leden wel de kans geven om hun oude judogi te koop aan te bieden. Wie een judogi te koop heeft laat het ons via e-mail of in de club weten. Bij vraag naar een judogi kunnen wij dan de geïnteresseerde deze aanbieden. Wij hebben volgende gegevens nodig: • • • • • •

Naam, voornaam, e-mail, telefoon van verkoper. Merk en type judogi (Balans Rei, Matsuru juvo, …). Maat van de judogi (staat achteraan aan de binnenkant van de jas). Eventueel foto (niet verplicht). Vraagprijs in Euro Reden wegdoen (te klein, gestopt met judo, scheuren in broek, …)

Mensen die interesse hebben kunnen dan contact opnemen met de verkoper.

6


Sportkampen augustus 2016 De gemeentelijke sportdienst vroeg ons ook dit jaar om mee te werken met de sportkriebelweek. Erik nam vrijaf om woensdag 24 augustus vier groepen enthousiaste kinderen de beginselen van judo bij te brengen. In de warme zaal, met temperaturen van 30°C, was het voor iedereen puffen geblazen. Erik maakte de initiatielessen niet te zwaar, zodat iedereen alles kon meedoen. Waar de initiatielessen vorig jaar voornamelijk gebaseerd waren op grondwerk, werd er deze maal meer rond werptechniek gewerkt. Uiteraard werden enkel die worpen uitgekozen waarbij men de partner zachtjes kon laten neerkomen op de mat. Ongevallen is het laatste wat men wil tijdens het oefenen. Bij het grondwerk handelde Erik voornamelijk rond houdgrepen en omkeertechnieken. Bij de oudere kinderen werd al eens uitgeweken naar verdedigen als je op de grond ligt en werden de beginselen van een elementaire armklem gegeven. Redelijk veel bekende gezichten passeerden de revue. Kinderen die zich vorig jaar soms aanstelden, deden deze maal heel goed mee. Op deze manier waren de lessen leuk voor zowel de deelnemers als voor de lesgever. Ook dit jaar merkte Erik dat er enkele jongeren aanleg hadden om met judo te beginnen. Hij raadde hen dan ook aan om in september langs te komen en mee te doen met de promotielessen. Na afloop van de lessen kregen de deelnemers een rolletje Menthos mee met daarop het adres van de site, zodat men nadien nog even kon kijken naar de genomen foto’s van deze dag.

7


8


World Judo Award 2016 Zaterdag 27 augustus ging voor de eerste maal het World Judo Award door in de topsporthal van Gent. De bedoeling was om het wereldrecord ‘aantal judoka’s op één training’ te vestigen. Wij namen deel met zes personen. In totaal waren er ruim vierhonderd judoka’s aanwezig. Het concept is dan ook meer dan alleen de recordpoging. In aanloop naar het slotevent op 27 augustus 2016 kregen de VJF-clubs de kans om een voorbereidende training bij te wonen. De voorbereidingstijd van ongeveer 2 jaar werd voorzien om deze recordpoging te doen slagen. Die doorlooptijd was er niet alleen omdat het officiële Guinness Book of Records uitgebreid de tijd neemt om een recordpoging te aanvaarden, maar ook omdat men zo veel mogelijk clubs wenste te betrekken en men er een formidabele dag van wilde maken. De WJA staat voor het “one active sports promotion” concept. • One: eenheid - alle vechtsporten komen aan bod. • Active: actieve participatie van sportclubs in het veld moet deze prestatie waarmaken. • Sports: vechtsport promoten als een sport en een valabel alternatief. • Promotion: promotie maken voor een sport die anders onderbelicht blijft in de media. Op het ultieme slotevenemt deed men samen een gooi naar het wereldrecord voor de grootste indoor judotraining met 1000 judoka’s van 100 Belgische clubs. Dit alles ging door op een tatami van 2400m² in de moderne en imposante Topsporthal Vlaanderen te Gent. Voor alle 1000 deelnemers was er een prachtig aandenken voorzien. De WJA kon tevens met trots meedelen dat Ulla Werbrouck de meter van de WJA is en dat Minister-President Geert Bourgeois de peter is van de organisatie. Om het geheel een hart onder de riem te steken kwam ook judoka Gella Vandecaveye opdagen. Ilse Heylen kon jammer genoeg niet aanwezig zijn. De Vlaamse Judofederatie vzw moedigde dit initiatief ter promotie van de judosport ten zeerste aan en hielp dit evenement dan ook graag mee promoten. Bovendien vond de VJF dit evenement dé uitgelezen kans om onze Bronzen Dirk Van Tichelt te huldigen voor zijn ongelooflijke prestatie. Dirk zelf zag het ook al volledig zitten om mee op de mat te gaan met alle aanwezige judoka’s en wilde graag op de foto met al wie hem mee heeft gesupporterd naar die bijzondere plak en signeerde ook graag alle door judoka’s aangereikte zaken. Elke aanwezige werd getrakteerd op een consumptie, dit ter ere van Dirks onvergetelijke prestatie. Zo konden we samen met hem het glas even heffen op een moment dat nog vaak in onze herinneringen zal terugkeren. Opgeluisterd door een immens taikoconcert met 30 taikodrummers hoeven we jullie niet mee te geven dat dit zeker een kippenvelmoment was.

9


10


Maand van de sportclub Tijdens september ging de maand van de sportclub door. Een initiatief van BLOSO, dat werd gesteund door de gemeenten en door ons. Deze actie viel samen met de promotiecampagne van de Vlaamse Judofederatie, waardoor geĂŻnteresseerden gratis acht judolessen konden volgen zonder verplichtingen. Via diverse kanalen maakten wij reclame voor de sport. affiches, flyers, en een infostand waren er maar enkele. Twaalf jongeren kwamen tijdens ĂŠĂŠn of meerdere dagen proeven van de sport en van de sfeer in de club. Wegens een operatie kon Erik geen les geven. Izaak en Nathan namen dan deze taak van hem over. Izaak nam de woensdagtrainingen, Nathan de vrijdagtrainingen. De lessen bestonden uit een gezonde mix van etiquette, techniek en spelvormen. Tussendoor werden ook de eerste valoefeningen aangeleerd bij deze jonge kinderen. Vallen is heel belangrijk in de judosport (en ik het gewone leven), leren hoe het moet is dan ook een noodzakelijk onderdeel van de lessen. Langzaam maar zeker kwam de judotechniek meer en meer aan bod. Daar waar het in het begin de grondtechnieken waren met houdgrepen, aanvallen en verdedigingen, gingen de lesgevers over naar de worpen. Eveneens werd er voldoende aandacht besteed een het vallen na een worp en het leren werpen zonder controleverlies van de partner.

11


12


R de neuzendag in de Jud club Rode neuzendag is een actie die psychische problemen van jongeren bespreekbaar wil maken. Eén op de vijf Vlaamse jongeren kampt met psychische problemen, dikwijls met zware gevolgen. Daarom organiseren VTM, Q music en Belfius voor de tweede keer op rij Rode Neuzen Dag. Samen met heel Vlaanderen willen ze geld inzamelen voor een betere opvang van jongeren met psychische problemen. Tienduizenden jongeren vinden of krijgen immers nog steeds niet de zorg die ze nodig hebben. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Bij Rode Neuzen Dag staat ‘fun-raising’ centraal. Enerzijds willen de organisatoren, door te lachen en samen gek te doen, het taboe rond psychische problemen doorbreken en het Rode Neuzenprobleem bespreekbaar maken. Anderzijds wil men, door middel van acties, donaties en Rode Neuzen verkoop, geld inzamelen voor een betere opvang van jongeren met psychische problemen. Als club vonden wij het een goed idee en besloten deel te nemen. Wij kochten een dertigtal rode neuzen en op woensdag 21 en vrijdag 23 september werd er deels getraind met een rode neus op. Dat de actie ook aansloeg bij onze leden is te zien op de genomen foto’s.

13


14


Fotowedstrijd 2016 Ook dit jaar ging onze jaarlijkse fotowedstrijd door. Leden konden twee vakantiefoto’s van zichzelf insturen om zo kans te maken op één van de twee prijzen. De eerste prijs was één jaar lidgeld, de tweede prijs was een judogi volgens maat en kwaliteit. Geen idee hoe het komt, maar elk jaar doen er minder en minder deelnemers mee met de wedstrijd. Nochthans kun je er enkel mee winnen. In totaal ontvingen wij 29 foto’s. Diverse foto’ s waren mooi, anderen net op het juiste moment genomen en nog anderen genomen met een gevoel voor humor. Een keuze maken was, net zoals andere jaren, niet eenvoudig. Een onafhankelijke persoon, mij onbekend maar fotograaf van opleiding, beoordeelde de ingestuurde foto’s en koos er de twee laureaten uit. Thomas Depraetere kwam als laureaat uit de bus. Céanne Handekyn kreeg de tweede plaats. Zij ontvingen hun prijs tijdens de training.

Een greep uit de ingestuurde foto’s kun je hieronder vinden.

15


16


Erik met beide winnaars van de fotowedstrijd 17


Met mijn maat op de mat Om de sport nog meer te promoten bij de jongeren gingen wij dit jaar van start met de actie “met mijn maat op de mat”. Jongeren van de eerste en tweede groep kregen zo de kans om een vriendje of vriendinnetje te leren kennismaken met de sport en de club. Afspraak van dit evenement was vrijdag 14 oktober. In de eerste groep was er veel belangstelling. We stonden met vijftien jongeren op de met, een mooi aantal om les aan te geven. Nathan en Gert namen de training op zich en konden iedereen goed boeien. De tweede groep was veel minder. Mede wegens sport- of plattelandsklassen of wat voor soort klassen dan ook, stonden we slechts met zes jongeren op de mat. Svea probeerde er toch een leuke les van te maken. Doch is dit met zo’n beperkt aantal judoka’s heel moeilijk. In elk geval was de actie ‘Met een maat op de mat’ een succes. jammer van de schoolacties, maar misschien moeten wij volgend jaar een betere dag zoeken?

18


Een judo ongeval ‌ en nu? Zoals in elke sport is er een kans op ongevallen. Een blauwe plek, een kneuzing en heel af en toe een botbreuk. Heel veel ongevallen zijn er niet in de judosport, maar als je er eentje tegenkomt is het goed te weten dat je degelijk bent verzekerd. Wat moet je doen? Als je een ongeval tegenkomt of er zijn vermoedens van een kwetsuur zal de trainer altijd een ongevallenformulier invullen en meegeven.

Bladzijde 1, luik 1 is reeds door de club ingevuld.

Jij vult bladzijde 1 luik 2 in (je persoonlijke gegevens).

De trainer zal luik 3 invullen (gegevens betreffende plaats en datum van het ongeval).

De trainer zal ook bladzijde 2, luik 4 invullen (omstandigheden betreffende het ongeval).

Indien er bij het ongeval een derde partij betrokken is, zullen deze gegevens hier worden ingevuld in luik 5.

De trainer zal in luik 6 de gegevens van getuigen invullen. Meestal zijn dat zijn (haar) eigen gegevens. In luik 7 komen de gegevens van de persoon die op dit moment toezicht hield. In de meeste gevallen is dir de trainer. Daaronder komt de plaats en datum van invullen en de handtekening van de trainer. 19


Op bladzijde drie worden de gegevens van het slachtoffer vermeld. Onderaan zal de ouder de plaats en datum zetten en aftekenen.

Met dit formulier ga je naar de dokter of naar het ziekenhuis en laat de behandelende arts bladzijde 4 invullen. Onderaan deze bladzijde zal ook de behandelende arts aftekenen. LET OP: Indien het een ernstig ongeval is, en er is vervoer per ziekenwagen nodig, dan laat je de arts vermelden:

Vervoer per ziekenwagen is noodzakelijk

Zo is ook deze kost voor rekening van de verzekering.

Dit formulier dien je zo snel mogelijk in bij de verzekering (het adres staat op bladzijde 1), je kunt het ook faxen of mailen (schade.schoolensport@ethias.be). Alle documenten (doktersbriefjes, voorschriften apotheek, briefjes kinesist, ...) kun je best kopiĂŤren en dien je in bij de mutualiteit. Je vraagt een document voor de verzekering en dat stuur je nadien naar hen op. De mutualiteit zal het verschil tussen werkelijke kosten en teruggave mutualiteit betalen. Deze informatie is ook op onze website te vinden in het topmenu. 20


Statistieken promotiecampagne 2016 Zoals elk jaar deden wij een beveraging bij onze nieuwe initiatieleden. Op deze manier hebben wij een overzicht van hoe de mensen de club hebben leren kennen. Het resultaat van deze enquĂŞte is hieronder te vinden. 13 Personen namen deel aan de initiatielessen. Daarvan waren 9 jongens en 4 meisjes 6 jongens kwamen uit Lochristi, 3 kwamen uit een andere gemeente 1 meisje kwamen uit Lochristi, 3 kwamen uit een andere gemeente 8 maal werd de club leren kennen uit eigen werking (meerdere antwoorden waren mogelijk) 3 maal werd de club leren kennen door werking van de gemeente (meerdere antwoorden waren mogelijk) 0 hebben de club leren kennen via de media 11 personen werden effectief lid van de club: 7 jongens en 4 meisjes

21


22


23


U11 tornooi van Kemzeke - 1 oktober 2016 Slechts één van onze judoka’s, Siebe Groenier, schreef zich in om deel te nemen aan dit tornooi. Svea en Erik gingen mee als begeleiders. Verspreid over drie matten en verdeeld volgens gewicht, namen ruim honderd judoka’s deel aan dit tornooi. Siebe begon zijn eerste kamp met volle overgave. Hij komt Harai Goshi in maar kan niet scoren. Even later laat hij zich werpen en geraakt in houdgreep. Siebe slaagt er niet in om zich te bevrijden en verliest deze kamp met Ippon. In zijn tweede kamp valt Siebe aan met Seoi nage en kan de tegenstander werpen. De score is echter onvoldoende en Siebe moet de tegenstander verder op de grond houden tot hij Ippon krijgt.

Zijn derde kamp is heel snel gedaan. Siebe slaagt erin de tegenstander te werpen met Koshi Guruma en scoort Ippon ... tot de officials merken de verkeerde persoon kampte tegen Siebe. Er zat niets anders op dan deze kamp te schrappen en Siebe te laten kampen tegen de juiste tegenstander. In deze kamp laat Siebe zich in de nek pakken en werpen met Harai Goshi. Daar ook de verkregen score onvoldoende is, moet de tegenstander Siebe de resterende duur blijven controleren op grond. Siebe moet zich met een derde plaats tevreden stellen. Een heel dikke proficiat voor Siebe.

24


Provinciaal kampioenschap Seniores Zaterdag 8 oktober ging te Kruishoutem het Provinciaal kampioenschap Oost Vlaanderen voor Seniores door. Volgens de reglementering van de Vlaamse Judofederatie mogen Beloftes (U18) en Juniores (U21) ook deelnemen. Robin Van Hecke, Victor Tuytte en Thomas Baete schreven zich in om te strijden voor de kampioenstitel. Victor Tuytte kwam als eerste aan bod en had meteen een zware tegenstander vast. hij komt diverse malen in maar kan niet scoren. Als beiden op de grond geraken slaagt de tegenstander erin om Victor te dwingen tot overgave door een armklem. In zijn volgende kamp wordt hij zelf uitgeschakeld en Victor mag niet naar de herkansingen. Robin Van Hecke heeft ook een zware tegenstander in zijn eerste kamp. Hij zet alles op alles en valt constant aan. De tegenstander heeft het moeilijk met hem, maar Robin slaagt er niet in om punten te maken. Als beiden even later op grond geraken, moet ook Robin opgeven wegens armklem. In de herkansingen wil Robin inkomen maar de tegenstander slaagt erin om hem te werpen met Harai Goshi.

25

De kamp gaat verder door op grond tot de tegenstander Robin kan vasthouden met Gesa Gatame. Thomas Baete is de laagste graad van dit kampioenschap. In zij eerste kamp kan hij de tegenstander werpen met Uchi Mata en krijgt er een Yuko voor. Als hij even later Tomoe Nage inkomt, kan de tegenstander net op tijd meedraaien en komt op de voeten terecht. Zijn aanval met Seai Nage levert hem ook geen punten op. Thomas ziet kans om hem te werpen met Soto Makikomi en krijgt een verdiende ippon. Daar de reeks klein was, en Thomas in de eerste ronde was uitgeloot, staat hij in de halve finale. Zijn tegenstander is te sterk en kan Thomas werpen met Sasae Tsurikomi Ashi. Hij krijgt er geen score voor maar doet verder op grond en kan Thomas verwurgen. Thomas komt in de herkansingen in de finale voor brons. De tegenstander duwt hem buiten wat een strafpunt kost voor Thomas. Als hij Tomoe Nage wil inkomen kan Thomas niet scoren. Ook op grond kan geen van beiden de overhand bekomen. Als Thomas even later Harai Goshi wil inkomen kan de tegenstander hem overnemen en bekomt Ippon. Thomas moet zich tevreden stellen met een vijfde plaats.


Men mag niet vergeten dat dit een senioren kampioenschap is. U18 en U21 mogen meedoen. Daar onze judoka’s allen U18 waren en dus twee categoriÍn hoger kampten, mogen wij zeker niet klagen van hun inzet. Geen medailles maar toch een dikke proficiat.

26


Internationaal tornooi van Ooigem - 22 oktober Redelijk laat kregen we bericht van dit tornooi. Amper twee weken voor de aanvang ervan. Zes van onze judoka’s scheven zich in om deel te nemen. Op de Valreep konden Robin en Ginny Van Hecke niet mee. Lucas Handekyn komt goed in vanaf het begin van de kamp. Als hij Tai Otoshi links inkomt kan de tegenstander het counteren en blijven controleren met Gesa Gatame. In de tweede ronde verliest deze tegenstander en Lucas heeft geen herkansing. Pauline Serie komt Koshi Guruma in maar ook haar tegenstander kan de worp overnemen met Tani Otoshi. Het levert haar een Waza Ari op. Pauline geraakt in houdgreep, Tate Shiho Gatame, maar kan de houdgreep overnemen en de tegenstander controleren met Gesa Gatame tot de scheidsrechter Ippon toekent. In haar tweede kamp komt Pauline Soto Makikomi in. Ze valt echter zijwaarts in plaats van naar voor en de tegenstander ziet de kans om over te nemen met Tani Otoshi. Pauline geraakt in Tate Shiho Gatame en kan zich niet meer bevrijden. Ippon voor de tegenstander. Pauline moet naar de herkansingen. In de Finaleplaats voor brons kunnen beide kampers niet echt scoren. Ze geraken op de grond en opnieuw kan de tegenstander Pauline vasthouden met Tate Shiho Gatame. Geen medaille voor Pauline, wel een vijfde plaats. Jonas Van Coillie doet voor de eerste maal mee. Hij zit in een poule van vijf en zal dus viermaal kampen. Jonas valt aan maar de tegenstander kan hem werpen met Harai Goshi en bekomt Ippon. In zijn tweede kamp komt Jonas O Uchi Gari in maar de tegenstander kan hem uit evenwicht duwen en Waza Ari scoren. Beiden geraken op de grond en Jonas kan zich niet uit een houdgreep bevrijden. Opnieuw Ippon voor de tegenstander. 27

Jonas staat in zijn derde kamp. Als de tegenstander hem wil werpen met Ura Nage, kan Jonas de worp tegenhouden. Even later komt de tegenstander Uchi Mata in en scoort Waza Ari op Jonas. Jonas krijgt een (onverdiende) Shido wegens passiviteit, even later krijgt de tegenstander Shido om Jonas onterecht naar de grond te trekken. Als hij tenslotte Seoi Otoshi inkomt kan hij Jonas werpen en Ippon bekomen. Jonas moet zijn vierde kamp vechten, maar de tegenstander werd in een vorige kamp gekwetst en geeft forfait. Jonas wint deze kamp met Ippon en behaald zo een bronzen medaille. Thomas Baete zit eveneens in een poule van vijf. Ook hij zal viermaal moeten kampen. In zijn eerste kamp komt hij tomoe nage in maar kan niet scoren. Hij wordt overgenomen met O Soto Makekomi en de tegenstander krijgt Waza Ari. Even later komt hij harai goshi in en kan Thomas werpen met Ippon. Thomas staat in zijn tweede kamp en de tegenstander kan hem vegen met De Ashi Harai. Hij krijgt Yudo en kan de kamp verder afmaken door Thomas te blijven controleren met houdgreep . In zijn derde kamp komt Thomas Tomoe Nage in, maar de worp mislukt en hij wordt overgenomen. De tegenstander krijgt hiervoor Waza Ari. De coach raad Thomas aan om deze worp niet meer te doen. Thomas probeert dit toch opnieuw en wordt opnieuw over genomen. Hij geraakt in houdgreep en verliest deze kamp met Ippon. Thomas zou nu zijn vierde kamp moeten doen, maar de tegenstander werd uitgesloten met Hansoku Make wegens een verboden handeling. Zodoende bekomt ook Thomas een bronzen medaille. Proficiat aan alle deelnemers.


28


Het knopen van de gordel De jas van de judogi zal worden vastgebonden met een gordel. De manier van knopen is hieronder te vinden.

De linkerflap van de jas over de rechterflap leggen en De rest van de gordel tweemaal om het lichaam wende gordel op Âą 1/5 van de lengte op buik leggen telen, dit over het eerste stuk heen

Eventueel de gordel bijschikken tot beide uiteinden van Het uiteinde van de gordel (het stuk dat men ronddraagelijke lengte zijn ide) onder de rest steken

Het eerste deel van de gordel tussen het omwentelde deel steken

De manier van knopen, zoals hiernaast is afgebeeld, waarbij men begint met de helft van de gordel op de buik te leggen. Vervolgens beide delen om het lichaam draaien en vooraan een platte knoop maken, is niet de correcte manier van knopen. Deze past men toe bij kinderen omdat het makkelijker is om aan te leren. 29

Het andere deel door de lus en tussen het omwentelde deel steken


IJF wedstrijdreglement omtrent de haardracht De Vlaamse Judofederatie vroeg zijn leden om competitiejudoka’s (jongens en meisjes) met lang haar attent te maken op de IJF reglementering betreffende de haardracht tijdens wedstrijden. De hals moet steeds vrij zijn en niet hinderlijk voor de tegenstrever. Lang haar moet worden vastgebonden in een vlecht of knot en dit door middel van een haarband uit rubber of dergelijke materiaal. In geen geval mag de haarband harde of metalen onderdelen bevatten. De betrokkene judoka zal door de officials worden aangemaand worden om het in orde te maken voordat de wedstrijd begint. De eindbeslissing of het wel of niet hindert ligt geheel bij de scheidsrechter die de wedstrijd leidt.

Enkele voorbeelden ter illustratie:

30


Stand clubpunten december 2015 Hieonder de puntenstand (stand van oktober 2016).

Bogaert Izaak 13 punten

Baete Thomas 13 punten

Serie Pauline 9 punten

Duquenne Rune 5 punten

Van Hecke Ginny 5 punten

Van Coillie Jonas 5 punten

Van Isacker Svea 4 punten

Tuytte Victor 3 punten

Van de Capelle E. 3 punten

De Nocker Jeroen 2 punten

Handekyn Lucas 2 punten

Laby Alexander 4 punten

Van Kerckhove Kobe 2 punten

Wat kun je doen met deze punten? Deze zijn om te ruilen tegen korting voor onze clubuitstap. Leden weten dat wij op het einde van elk sportjaar een dierenpark / pretpark bezoeken. Via de verdiende punten krijg je korting op deelname hiervoor. 20 punten: 100% korting 15 munten: 75% korting 10 punten: 50 % korting 31

1 punt

Aerts Thomas Browaeys Vince Coulembier Hannes Maes Tine Mahieu Bino Van Eester Gert Van Hecke Robin Vanden Meersschaut Matisse Uyttenhove Wolf

Hoe kan ik de punten verdienen? Provinciaal kampioen: 5 punten Regionaal kampioen: 10 punten Belgisch kampioen: 15 punten Eerste plaats op een tornooi: Tweede plaats op een tornooi: Derde plaats op een tornooi:

3 punten 2 punten 1 punt

Deelname externe trainingen:

1 punt


Techniekpagina O Soto Gari Door Harry Van Barneveld

Tori en Uke staan voor elkaar. Tori neemt Uke vast met de basiskumikata of neemt Uke vast op de rug.

Tori stapt voorwaarts met de L-voet en plaatst deze naast de R-voet van Tori.

Tori zwaait met het R-been voorwaarts.

Tori zorgt ervoor dat zijn R-dij de Tori zwaait zijn R-been verder door R-dij van Uke raakt tijdens de neer- en buigt zijn lichaam om hoger te waartse beweging. kunnen zwaaien en zo Uke te werpen.

32


Techniekpagina Aanval: Uke in vierpuntensteun, Tori zijwaarts. Tot Yoko Shiho Gatame komen Door Harry Van Barneveld

Uke zit in verdediging, Tori zit zijwaarts van Uke. Tori Detail grip van Tori aan de Rever. gaat met de L-hand onder de L-oksel van Uke door en neemt diens R-rever.

Uke wil zich verdedigen en gaat op de buik liggen. Tori Tori trekt Uke naar de R-zijde komt bovenop Uke.

Tori blijft trekken en komt naast Uke op de mat.

33

Tori schuift achterwaarts om Uke te controleren in Yoko Shiho Gatame. 28


Techniekpagina Aanval: Uke op de buik, Tori zijwaarts. Tot Kuzure Kami Shiho Gatame komen Door Harry Van Barneveld

Uke ligt in verdediging, Tori zit bovenop. Tori gaat met Tori neemt met de R-hand de schouder van Uke vast de L-hand onder de L-oksel van Uke door en neemt en trekt deze naar rechts. diens R-rever.

Tori schuift achteruit weg van Uke.

Tori drukt Uke met de rug tegen de mat.

Tori blijft Uke met zich mee trekken en draait hem via de R-schouder naar de rug.

Tori drukt op Uke’s borst met zijn eigen borstkas en kan Kuzure Kami Shiho Gatame aanzetten. 34


Techniekpagina Aanval: Uke op de buik, Tori zijwaarts. Tot Kuzure Kami Shiho Gatame komen Door Harry Van Barneveld

Uke ligt in verdediging, Tori zit bovenop. Tori gaat met Tori neemt met de R-hand de schouder van Uke vast de L-hand onder de L-oksel van Uke door en neemt en trekt deze naar rechts. Werkt tegen en wil naar links diens R-rever. draaien (door eventueel zijn L-voet uit te plaatsen).

Tori rolt over Uke heen en trekt hem naar links.

Tori drukt Uke met de rug tegen de mat en schuift achteruit. 35

In de rol gaat Tori met de benen onder Uke en werpt deze van zich af.

Tori drukt op Uke’s borst met zijn eigen borstkas en kan Kuzure Kami Shiho Gatame aanzetten.


Techniekpagina Aanval: Uke in vierpuntensteun, Tori zijwaarts. Tot Sode guruma jime komen Door Tom De Pelseneer

Uke zit in vierpuntensteun, Tori zit naast Uke, R-hand Tori schuift met zijn rechterbeen de R-arm van Uke in de kraag, L-hand in de gordel van Uke. Tori steekt onder zich door. het L-been in de R-lies van Uke.

Tori rolt naar de rug en trekt Uke met zich mee.

Tori rolt door naar vierpuntensteun en blijft Uke controleren met borst en kin.

Tori werpt Uke van zich af naar de linkerzijde.

Tori schuift achteruit en spreidt de benen om Uke verder te kunnen controleren met Yoko Shiho Gatame 36


Techniekpagina Aanval: Uke in vierpuntensteun, Tori zijwaarts. Tot Sode Gurume Jime komen Door Tom De Pelseneer

Uke zit in vierpuntensteun, Tori zit naast Uke, R-hand Tori schuift met zijn rechterbeen de R-arm van Uke in de kraag, L-hand in de gordel van Uke. Tori steekt onder zich door. het L-been in de R-lies van Uke.

Tori gaat met de R-arm voor de keel van Uke en neemt Tori sluit met de benen het R-been van Uke in. (L-voet diens kraag vast. in de R-knieholte).

Tori neemt met de R-hand in zijn eigen L-mouw vast.

37

Tori plaatst de L-arm voor het hoofd van Uke en neemt zijn eigen R-biceps vast. Om te verwurgen heeft Tori druk met beide armen.


Techniekpagina Hane Goshi met linkse kumi kata Door Tom De Pelseneer

Tori en Uke staan voor elkaar. Uke heeft Tori vast met een linkse kumikata.

Tori buigt en draait zich iets en gaat met de L-hand op de rug van Uke.

Tori draait en stapt met de R-voet Tori neemt contact met zijn L-been voorbij zijn eigen L-voet. tegen de L-binnenkant van Uke en strekt zijn R-been.

Tori stapt met de L-voet tussen de benen van Uke.

Tori werpt Uke met Hane Goshi.

38


Techniekpagina Aanval: Uke in vierpuntensteun, tot kataha jime komen Door Jef D’hondt

Uke zit in verdediging, Tori naast Uke. Tori neemt met Tori stapt met zijn L-been over Uke en plaast het naast de R-hand de verste rever van Uke vast. zijn eigen R-voet.

Tori gaat op Uke zitten en rolt achterwaarts.

Tori gaat met de L-arm over de L-arm van Uke en plaatst deze achter Uke’s hoofd om de verwurging aan te zetten. 39

Tori trekt Uke mee in zijn rol en blijft deze controleren.

Zelfde positie als de vorige foto maar vanuit een ander perspectief genomen.


Techniekpagina Aanval: Uke in vierpuntensteun, tot kataha jime komen Door Eddy Van De Cauter

Uke zit in verdediging, Tori naast Uke.

Tori neemt met de R-hand de gordel en met de L-hand de kraag van Uke vast.

Tori komt recht en trekt Uke met zich mee.

Tori breng nu de L-arm rond het hoofd van Uke zodat diens kraag voor de keel komt. Hij lost de R-hand en stapt met de R-voet over Uke.

Tori rolt over Uke en trekt hem met zich mee. Met de L-voet blijft hij de L-arm van Uke controleren.

Tori rolt verder naar de L-zijde en neemt met de R-arm de R-arm van Uke mee tot achter diens hoofd om te verwurgen. 40


Techniekpagina Overname De Ashi Harai met Hane Goshi Door Yorick Van Isacker

Tori en Uke staan voor elkaar. Uke heeft Tori vast met basiskumikata en trekt Tori naar voor.

Als de R-voet van Tori voorwaarts is, veegt Uke deze met de L-voet (De Ashi Harai).

Tori draait op de L-voet en neemt Tori trekt aan Uke terwijl hij met zijn contact met de buitenzijde van zijn R-been Uke optilt. R-been tegen de buitenzijde van Uke’s L-been.

41

Tori beweegt zijn R-voet mee met de beweging van Uke en brengt het been hoger dan de veeg van Uke.

Tori werpt Uke met Hane Goshi.


dit clubblad is een publicatie van

Judoclub Hokkaido Lochristi Sporthal ’t Veerleveld Kan. P. J. Triestlaan 1 9080 Lochristi 0494 / 98 66 31 info@judo-lochristi.be Trainingen op woensdag en vrijdag Woe 17u00 – 18u00, 18u00 – 19u00, 19u00 – 20u30 Vrij 18u00 – 19u00, 19u00 – 20u00, 20u00 – 21u30 Werkten mee aan de samenstelling ervan: Erik Van Isacker Svea Van Isacker Ewout Van de Capelle Nathan Vandekerckvoorde Myriam Blaser


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.