Page 1

Lliçà d’Amunt El gran repte


El nostre projecte, el que volem la majoria La majoria de vosaltres ens vau donar suport l’any 2003 i vau ser els protagonistes d’aquell moment de canvi. Tots junts teníem, llavors, una idea de poble que feia il·lusió de debò. I junts vam poder viure una de les millors etapes que ha conegut el nostre poble.

L’any 2007 vam tornar a ser majoritaris, tot i que no ens va ser possible governar. El pacte de PSC, CiU i PP ho va impedir. En aquests quatre anys s’han dedicat a anar fent –i encara amb parsimònia–, a anar tancant els projectes engegats per Esquerra.

En aquell període (2003-2007) vam demostrar que podem governar. Vam aconseguir sanejar les finances municipals. Vam crear les Centralitats i vam acostar, per fi, els serveis als barris. Vam resoldre els dèficits d’escoles. Vam engegar la biblioteca i el centre mèdic i la segona deixalleria i la urbanització dels dos polígons industrials i els projectes d’habitatge protegit. Vam asfaltar els carrers de mig poble i vam canviar el sistema de recollida d’escombraries. Vam aconseguir desencallar el tema de Mango a Can Montcau i vam eliminar la reserva de l’autopista del Tenes. Vam engegar els tràmits per Internet, el web municipal, l’oficina d’atenció al ciutadà, els processos participatius... Ara tot sembla cosa normal, però va ser llavors que ho vam fer. I vam ser nosaltres!

Hi ha molta feina a fer. Necessitem posar el poble al dia. Cal plantejar nous serveis i millorar els que ja tenim. Cal que el nostre poble es guanyi un lloc al món. Calen compromisos per millorar la nostra societat i fer-la més justa. Ens cal un ajuntament conscient que està administrant els diners de tots. Mereixem un poble millor. I ara, aquí ens tens de nou. T’oferim ambició, idees, valentia, ganes i empenta. Lliçà és un poble fantàstic, amb un horitzó ple d’oportunitats i amb una gent estupenda, jo n’estic convençut. Lliçà pot tornar a tenir un futur, perquè hi ha un projecte de poble que fa il·lusió, que fa molta il·lusió, i que és el que volem la majoria. Podem ser la teva força, si tu vols. No té més secret, tu decideixes.

Quim Ferriol


Aquí ens tens: som la teva força Som els teus veïns i veïnes, la gent del teu barri, persones com tu. Ens coneixes i ens has vist actuar. Saps que som gent honesta, treballadora i de confiança; gent amb idees i empenta, i que plantem cara quan cal. Volem ser la teva força, per fer el poble que tu també vols. I, si tu ens fas confiança, ens hi deixarem la pell. Joaquim Ferriol i Tarafa

Assumpta Regales Pou

Emi Soler Gimeno

Josep Maria Montero Cuacos

Toni Albaladejo Jiménez

Joana Moreno Millan

Miquel Ballester i Draper

Pau Boixader i Sagarra

Montse Rivera del Álamo

Carme Pujol Fàbregas

Iban Martínez i Asensio

Maria de Riba Bouvier

Josep Camps i Mas

Josep M. Agustí i Julià

Ferran Gellida Sancho

Marga Vilageliu i Relats

arquitecte, barri de Pineda Feu mestressa de casa, barri de Can Bosc educador social, barri de Sant Baldiri recursos humans, barri de Ca l’Artigues veterinària, barri de Ca l’Artigues tecnologies de la informació, barri de l’Aliança professor, barri de l’Aliança electricista, barri de l’Aliança

Teresa Benet i Nadal

mestra, barri de la Sagrera

mestra, barri de Can Farell

tècnic de la construcció, barri de Can Farell mestra, barri de Ca l’Artigues mestre, barri de Ca l’Oliveres mestressa de casa, barri de l’Aliança assessora escolar, barri de Sant Baldiri tècnic financer, barri de Can Merlès metgessa, barri del Pla


Les persones, vosaltres, la nostra prioritat La prioritat: les persones, tu!

La casa gran, la casa de tots

Tots no som iguals ni tenim les mateixes necessitats. L’edat, la salut, la situació econòmica, el moment de la vida, les aspiracions de cadascú, són del tot diferents. Al nostre poble hi ha gent gran que pateix un cert aïllament. Hi ha jovent amb moltes hores buides, que no veu cap futur. Hi ha veïns que han perdut la feina. Hi ha pares que busquen activitats per als seus fills. Hi ha gent emprenedora que vol muntar negocis...

A l’Ajuntament hi has de poder trobar persones amb ganes d’ajudar, persones que tinguin clar que estan al teu servei. El que nosaltres volem garantir és un tracte directe i proper, una organització que sàpiga escoltar quan els problemes són complexos i que estigui dissenyada per donar resposta ràpida i eficaç en el dia a dia. Això passa per poder fer més tràmits des de casa, per una oficina d’atenció al ciutadà potent, per uns horaris d’atenció més amplis i per una major celeritat de l’administració.

Les receptes genèriques no funcionen. L’Ajuntament ha de saber escoltar les necessitats i ha d’oferir un espai de suport a qui ho necessita. És per això que ha de servir un ajuntament. És l’aspecte humà, l’atenció a les persones, el que marca la diferència entre com governen uns i com governen els altres.

Volem donar major transparència al que passa a la Casa de la Vila, que sigui més fàcil saber en quin punt es troben les nostres tramitacions, posar les coses fàcils.

La teva força • Millorar els serveis municipals d’atenció a les persones. • Fer els tràmits més transparents i ràpids. • Ampliar els horaris de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà. • Crear una Oficina de la Gent Gran.


Un Ajuntament a favor de les iniciatives de la gent A favor de la gent i les seves il·lusions

A favor de l’empenta de la gent

Un poble és la seva gent i nosaltres creiem en l’empenta de la gent de Lliçà. L’Ajuntament, ha d’afavorir les iniciatives de la gent que s’estima el poble i que té ganes de fer coses en l’àmbit social, comercial, empresarial, cultural, ambiental...

En l’àmbit de l’activitat econòmica, l’Ajuntament pot ajudar a la creació d’empreses i cooperatives d’aquí, si posa sòl industrial per a naus petites, o si dissenya un centre urbà d’elevat contingut cívic i que doni suport al teixit comercial. Amb el suport de l’EMO és possible obtenir sòl i llogar locals. Un ajuntament pot promoure iniciatives i dissenyar-les de manera que s’hi puguin acollir les empreses locals en lloc d’afavorir les grans empreses vingudes de fora. I hi ha tècnics municipals que poden prestar assessorament per a la creació de negocis i facilitar la seva implantació.

L’Ajuntament pot ajudar les entitats prestant espais i facilitant les seves activitats. Amb pocs diners, l’Ajuntament pot ajudar molt, facilitar les coses. L’edifici de Folch i Torres pot ser un magnífic hotel d’entitats o una sala d’exposicions permanent dels artistes que tenim o l’espai que fa falta per engegar una emissora de ràdio local. Ens esforçarem perquè així sigui. Com pot ser que, amb tantes ganes com hi ha de fer coses, hagin tingut quatre anys buit l’edifici de Folch i Torres? No es pot tancar el Casal de la Gent Gran cada vegada que hi ha eleccions, tenint un edifici municipal buit al costat.

La teva força • Ocupar l’edifici de Folch i Torres per hotel d’entitats, ràdio, sales d’exposicions... • Ajudar a la creació d’empreses i cooperatives. • Dissenyar un centre urbà amb comerç. • Impulsar projectes municipals per empreses i autònoms d’aquí. • Donar suport a la creació de negocis i la seva implantació.


Lliçà d’Amunt: gent que es mou i participa Una cultura de tots i que fem entre tots La cultura és l’ànima d’un poble. Tots els pobles busquen elements de valor que els identifiquin, i obtenir-los és una feina que ha de ser col·lectiva. La festa, el ball, la música són elements de cohesió. També ho són la reflexió, la paraula, la imatge. La cultura ens fa millors. Per això hi ha gent que hi dedica temps i esforç; persones i entitats que treballen per oferir-nos aquest bé tan preuat. Aquesta és l’essència de la cultura. Les festes, els actes, els concerts, són fruit d’un interès col·lectiu. I això no ho ha de fer l’Ajuntament sol. És la gent la que, organitzada en comissions o en entitats, ha de ser la principal protagonista. Un poble que es fa també amb l’esport L’esport és un element de construcció de la societat i un instrument de formació del jovent. Aprenem a conviure i aprenem a assumir l’esforç i la responsabilitat. L’esport és

necessari en totes les edats. Hem d’aconseguir que tothom pugui fer esport, oferint altres esports que puguin integrar a qui ara no en troba cap, sigui per raó de gènere o edat. Un projecte compartit de poble, el teu! Els problemes són de tots i la solució ha de ser de tots i per a tots. Tens dret a saber i conèixer la situació, a dir la teva i a participar en les iniciatives municipals. La participació ciutadana és essencial per crear complicitats, coresponsabilitat i il·lusió. Recuperarem tots els àmbits de participació que en el seu dia Esquerra va posar en marxa i aquell esperit d’implicar a tothom en les decisions del nostre municipi: el Pla integral de participació, el Consell del Poble, els consells sectorials de cultura i d’esports, les meses cíviques... i els processos participatius específics per resoldre temes estratègics

La teva força • Implicar les entitats en la programació cultural. • Ampliar i reforçar l’oferta esportiva (hoquei, vòlei, atletisme). • Millorar la qualitat del servei del pavelló. • Fer un Pla integral de participació. • Restablir el Consell del Poble, els consells sectorials de cultura i d’esports, les meses cíviques a totes les centralitats. • Impulsar processos participatius específics.


Poder treballar, poder créixer, tenir un futur L’ocupació, les oportunitats, la feina

Nosaltres vam portar les escoles als barris

Després de dues dècades d’inacció municipal, Esquerra va engegar la urbanització dels dos polígons industrials –el del Tenes i el del Molí d’en Fonolleda– i va resoldre els conflictes històrics de Mango i Biokit. Igual que tenim clar que hem de preservar els valors d’un poble i del seu territori, tenim també molt clar que la indústria comporta feina, llocs de treball, projecció professional i una millora de les condicions d’entorn.

Cal fer l’Escola Bressol de Ca l’Artigues i tirar endavant l’edifici del nou institut a Sant Valerià immediatament. Cal portar els cicles de formació professional a l’IES. Cal aprofitar la cessió dels edificis de Biokit, a Can Malé, per portar cursos universitaris de postgrau. Treballant amb aquests objectius podem garantir un bon futur per al nostre jovent.

Biotecnologia, enginyeria espacial, disseny, distribució de moda, són sectors que avancen i que tenim a Lliçà! D’igual manera, el centre urbà que hem de fer pot significar una revolució comercial i empresarial important. L’ensenyament, el demà que tindrem

Com pot ser que l’equip de govern actual hagi renunciat a fer l’Escola Bressol de Ca l’Artigues, quan tenia subvencions per pagar gairebé tota l’obra? Com pot ser que s’hagin deixat perdre els cicles formatius d’informàtica a l’IES, que estaven concedits pel Departament d’Ensenyament a partir del curs 20082009?

Cal garantir la construcció d’escoles i instituts, cal donar suport als mestres, cal crear un context que relligui fortament l’escola amb el seu poble i cal promoure una oferta complementària d’activitats per una educació integral de qualitat. Nosaltres ens preocupem per l’escola, pressionem el Departament d’Ensenyament i ens avancem als problemes.

La teva força • Impulsar les empreses innovadores. • Vetllar perquè el polígon Mango i Biokit sigui una oportunitat de treball per a la gent de Lliçà. • Exigir al Departament d’Ensenyament els equipaments escolars que ens toquen. • Reclamar els cicles de formació professional a l’IES Lliçà. • Emprar la brigada municipal, o altres serveis municipals, com a espai de formació d’aprenents.


Deixar de dispersar, per un Lliçà sostenible i cohesionat Un projecte clar de poble i de comunitat

L’urbanisme al servei de l’eficiència

L’urbanisme, com l’entenem nosaltres, és acostar serveis als barris i crear comunitat en un entorn de qualitat. Al voltant del comerç de proximitat, l’escola, el metge, el centre cívic... creix la comunitat i la cohesió, el veïnatge i el compromís amb el lloc on vivim.

Tenim un poble dispers i escampat, pobre en serveis i difícil de gestionar econòmicament. Podem seguir dispersant i congestionant tal com ens proposen els grups polítics que ara governen o podem fer una altra cosa, que és el que proposem nosaltres. Reunir persones i serveis en llocs determinats pot reconduir aquesta malaltissa dispersió que pateix Lliçà d’Amunt i fer més viable la prestació de serveis de qualitat.

Mentrestant, l’equip de govern actual intenta fernos empassar un POUM que posa 1.000 pisos als barris i 1.700 al centre, amb l’afany de recaptar més diners, però sense preveure que no hi haurà serveis per a tanta gent ni carrers per a tants cotxes.

Uns carrers més tranquils, les coses més a prop Les nostres centralitats, a més de crear llocs de trobada, eviten fer continus desplaçaments d’aquí cap allà. Si les coses estan més a prop, no cal agafar el cotxe tothora o, en tot cas, no cal fer desplaçaments tan llargs. Buidar els nostres carrers de trànsit significa tranquil·litat, menys despesa en manteniments viaris, menys contaminació i també donar valor social al lloc on vivim.

La teva força • Col·locar els equipaments on toca. • Connectar els barris. • Acostar els serveis a les persones. • Recuperar el model de centralitats. • Reconèixer la zona de Santa Justa com una nova centralitat.


Un poble en xarxa: les coses més a prop Nosaltres més a prop teu i tu més a prop nostre

Barris més units, barris comunicats

A Lliçà d’Amunt moltes famílies podem gaudir d’un ambient tranquil i natural. Però, alhora, tots volem tenir a prop tot allò que necessitem. La dispersió no ha de ser motiu perquè ningú se senti exclòs ni cap barri abandonat a la seva sort.

Volem millorar les connexions entre barris, resolent els punts conflictius que ara no permeten saltar d’un barri a l’altre ni arribar còmodament a les centralitats. Volem fer una aposta decidida pel transport públic construint una parada central d’autobusos en un lloc més adequat que l’actual i interconnectant millor la Serra i Palaudàries (node d’intercanvi a Sant Valerià entre les línies 1 i 2 del bus).

En un poble com el nostre és molt important que l’ajuntament s’acosti i tingui presència als barris. Més enllà de l’accessibilitat a l’Ajuntament que ens dóna Internet, entenem que la referència personal és necessària i que cal obrir un punt d’atenció municipal a cada centralitat.

Cal aturar el desori i la manca de criteri d'aquests últims 4 anys. Perquè... on són els 19 milions d’euros que ha donat el sector de Can Montcau? Per què s’han gastat quasi dos milions en el camí de la Serra, que no serveix per a res, mentre les connexions entre barris són el que són?.

La teva força • Posar Oficines d’Atenció al Ciutadà (OAC) a les centralitats. • Crear meses cíviques a totes les centralitats. • Connectar Ca l’Artigues, Ca l’Esteper i Can Costa. • Connectar el transport públic entre Pinedes i Can Salgot. • Fer una nova parada central del bus al centre urbà. • Ampliar els horaris del bus.


Un poble amable, un centre viu

Un centre fort, un espai de trobada Si el nucli urbà creix allargassat en direcció a la Cruïlla, tal com ens proposa el govern actual, o creix compacte, tal com nosaltres proposem, les coses no seran iguals en absolut. Allargar és dispersar, evitar els punt de trobada. Crear nucli és reunir, ajuntar, fer més fàcil el poder-nos trobar. Allargar el centre fins la Cruïlla el desdibuixa, li fa perdre la seva principal funció i el converteix en una suma de barris difícils d’abastar a peu. Posar la majoria de la població d’esquenes al centre empobreix el projecte i llença per terra l’única oportunitat que tenim de fer aquell centre fort, de tots, que sempre ens ha faltat.

Nosaltres entenem el centre com un espai de trobada, com una plaça major i de serveis, com una àrea d’activitat econòmica i comercial. Altres proposen un eixample convencional, com tants n’hi ha, sense gràcia ni intenció, amb l’únic objectiu de posar pisos i més pisos. Nosaltres tenim una altra idea, la d’un eix cívic molt potent entre la biblioteca de Ca l’Oliveres i Can Godanya. I sobre aquesta línia situem comerç i equipaments, com l’escola bressol, el casal de la gent gran, l’escola de música, però també nous, com el nou ajuntament, la plaça major, la piscina coberta...

La teva força • Crear l’eix cívic del carrer Folch i Torres. • Potenciar un centre amb comerç i activitat econòmica. • Aprovar la reordenació del centre, tenint en compte els projectes que van sortir del procés participatiu.


Algú que defensi el territori, l’entorn que tenim, la nostra identitat Respectem el territori

Un entorn de qualitat perquè tu el puguis gaudir

Nosaltres hem apostat sempre pel progrés, però hem sabut compaginar creixement industrial i respecte pel territori, modernitat i tradició. Nosaltres fem bandera de la protecció de la plana agrícola del Tenes, de l’entorn del riu, dels turons de la Serra i dels boscos de Palaudàries.

Volem dissenyar un territori per passejar, perquè la mainada pugui jugar, per poder fer esport, per anar amb bicicleta, per gaudir-lo. Tenim un projecte de xarxa tova que relligui els barris i l’espai agrari i natural que ens envolta. S’han de millorar i fer accessibles espais com la ribera del Tenes, el Pinar de la Riera, la gran finca de Can Malé (que ara ja és pública), les zones verdes de Ca l’Artigues i Ca l’Esteper o les de l’entorn de Palaudàries.

Només es pot governar un municipi com el de Lliçà si existeix un amor i un respecte profund pel poble, pel territori, pel paisatge i per aquells elements d’identitat que ens uneixen. Hem aconseguit que s’elimini la reserva de l’autopista del Tenes. Som nosaltres l’únic grup que ha presentat una alternativa real al Quart Cinturó -que dóna servei a polígons i poblacions més denses-, mentre als altres no els importa si trepitja Ca l’Artigues, Can Farell i Can Feu i es carrega Palaudàries.

La teva força • Fer una xarxa de camins que relligui els barris. • Arranjar les zones verdes d’esbarjo al Tenes i el Pinar de la Riera. • Integrar la finca de Can Malé a la xarxa d’espais verds públics. • Equipar les zones verdes de Ca l’Artigues i Ca l’Esteper i les de Palaudàries.


El nostre projecte no és flor d’un dia Nosaltres no som dels que només venim quan s’acosten eleccions. La gent d’Esquerra, des de fa més de 20 anys, ens preocupem i treballem per Lliçà, suem de valent la samarreta per dur-te el Butlletí a casa, caminem amunt i avall del teu barri. Tu ho has pogut constatar. Desitgem que aquest esforç per acostar-nos a tu i explicar-te el que pensem i el que mirem de fer t’hagi estat d’utilitat. Nosaltres estem contents d’haver-ho pogut fer i d’haver pogut demostrar, amb fets, que el nostre compromís amb la gent de Lliçà va de debò. La feina feta durant aquests anys és molta. Hi hem posat ganes i esforç. No som flor d’un dia.

Eleccions municipals 2011 Grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya de Lliçà d’Amunt Web: www.llicamunt.com Facebook: www.facebook.com/esquerrallicadamunt Correu-e: esquerra.llicadamunt@gmail.com Les fotografies incloses en aquesta publicació no poden ser reproduïdes sense l’autorització expressa dels seus autors. Volem agrair-los, públicament, que ens les hagin cedit en aquesta ocasió i ens hagin volgut ajudar. Disseny Miquel Llach


Butlletí 25 Novembre 2003

Butlletí 26 Maig 2004

Butlletí 27 Gener 2005

Butlletí 28 Juny 2006

Butlletí 29 Desembre 2005

Butlletí 30 Juny 2006

Butlletí 31 Febrer 2007

Butlletí 32 Juliol 2007

Butlletí 33 Desembre 2007

Butlletí 34 Juny 2008

Butlletí 35 Març 2009

Butlletí 36 Octubre 2009

Butlletí 27 Març 2010

Butlletí 38 Setembre 2010

Butlletí 39 Març 2011


Som molts i som l’única alternativa de govern

Som la teva força!

Programa electoral 2011  

Sobre nosaltres i el que volem per a Lliçà d'Amunt. Programa electoral Esquerra Republicana de Catalunya 2011

Advertisement