Φυλλάδιο ενημερωτικό

Page 1

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αγρινίου σκοποί δραστηριότητες επικοινωνία καταφύγιο

Παναιτωλικό όρος το βουνό μας

Τριχωνίδα η λίμνη μας


Ε.Ο.Σ. Αγρινίου

σκοποί, δραστηριότητες, επικοινωνία Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγρινίου ιδρύθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου του 1986 για την καλλιέργεια, ανάπτυξη και διάδοση της ορειβασίας στους πολίτες - δημότες της πόλης του Αγρινίου αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Δραστηριοποιείται σε όλoυς τους τομείς που αφορούν εναλλακτικές μορφές αθλητισμού (outdoor activities) όπως αλπινισμός, αναρρίχηση, σκι, πεζοπορία, ποδηλασία (mountain bike), τρέξιμο (mountain/trail running), ενώ μερικά μέλη του ασχολούνται και με το αλεξίπτωτο πλαγιάς (parapente), το κανόε καγιάκ και άλλα αθλήματα. Σκοπός του επίσης είναι η ανάπτυξη και προώθηση στα μέλη του αλλά και στην ευρύτερη τοπική κοινωνία, μιας ευαίσθητης, οικολογικής αειφορικής αντίληψης γύρω από θέματα που σχετίζονται με την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος. Aναπτύσσει κοινωνικές δράσεις όπως κατασκηνώσεις για μικρά παιδιά και νέους, διαφύλαξη και καταγραφή ιστορικών και πολιτισμικών μνημείων του τόπου μας, συμμετοχή σε διασώσεις και παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις ανάγκης για ανθρώπους, ζώα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία (ατυχήματα σε βουνό, πυρκαγιές κ.λπ.), συνεργασία με τοπικούς φορείς και αρχές (Νομαρχία, Δήμους, Πυροσβεστική Υπηρεσία και διάφορους συλλόγους), διοργάνωση σεμιναρίων πρώτων βοηθειών και άλλες δραστηριότητες. Σήμερα αριθμεί 250 περίπου μέλη, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, συμπληρώνοντας 25 περίπου χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης δραστηριότητας.

• Αθλητικές δραστηριότητες Διοργανώνει και πραγματοποιεί αναβάσεις σε όλα τα Ελληνικά βουνά (χειμώνα, καλοκαίρι), από απλές πεζοπορικές διαδρομές σε περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος (εθνικούς δρυμούς, φαράγγια, αλπικές λίμνες) έως δύσκολες χειμερινές, τεχνικές διαδρομές με αλπικό χαρακτήρα. Απ’ τις κορυφαίες στιγμές της μέχρι σήμερα παρουσίας του Ε.Ο.Σ. Αγρινίου είναι η ανάβαση πενταμελούς ομάδας του (τον Αύγουστο του 2002) στην “κορυφή της Ευρώπης”, το Μont Blanc των Γαλλικών άλπεων (4.810 μ.), το Matterhorn των Ελβετικών άλπεων (μέχρι υψόμετρο 4.000 μ.), αλλά και η παρουσία τριμελούς ομάδας του στην κοιλάδα Solo Kumbou των Ιμαλαΐων (στο Νεπάλ), η οποία έφτασε μέχρι το Κάλα Πατάρ (5.643 μ.), το έτος 2008. Συμμετέχει, με μέλη του, σε αγώνες αναρρίχησης, δρόμων μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων (κλασική διαδρομή Μαραθωνίου Αθήνας,


διεθνείς Μαραθώνιους καθώς και ορεινούς Mαραθωνίους όπως o ετήσιος του Ολύμπου, του Παρανεστίου Δράμας (105 και 123 χιλιομέτρων) και άλλους.

• Περιβαλλοντικές δραστηριότητες Πραγματοποιούνται καθαρισμοί δασών, παραλιών από τα μέλη του συλλόγου και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, σε διάφορα μέρη όπου και όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο. Πολλά μέλη του συλλόγου δραστηριοποιούνται και σε άλλες περιβαλλοντικές ομάδες και δράσεις όπως π.χ. αυτή της επιτροπής κατά της εκτροπής του ποταμού Αχελώου, στη WWF, σε εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης, σε αναδασώσεις κ.ά. Συνεργάζεται με όλους τους φορείς για θέματα που αφορούν την προστασία των τοπικών οικοσυστημάτων (λίμνη Τριχωνίδα, ποταμός Αχελώος, ορεινός όγκος Παναιτωλικού, λιμνοθάλασσες Αιτωλικού - Μεσολογγίου), την ανάδειξη και διατήρηση των πολιτισμικών και ιστορικών μνημείων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης του ημιορεινού τουρισμού με σεβασμό προς το περιβάλλον.

• ΄Αλλες δραστηριότητες Πραγματοποιεί στα γραφεία του διαλέξεις και βιντεοπροβολές με θέματα γύρω από την υγιεινή ζωή, τις πρώτες βοήθειες, το περιβάλλον, τα παιδιά, την ορειβασία, καθώς και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος διαλέξεις γύρω από θέματα όπως η αντιμετώπιση πυρκαγιών, σεισμών, προβλημάτων υγείας, χρήσης τηλεπικοινωνιακών μέσων (ασύρματοι), συσκευών πλοήγησης (GPS, πυξίδες,ανάγνωση χαρτών), κ.α. Διοργανώνει και πραγματοποιεί παιδικές και εφηβικές κατασκηνώσεις (ορειβατικού, φυσιολατρικού χαρακτήρα) στο ορειβατικό καταφύγιο του όρους Παναιτωλικού, του οποίου έχει και τη διαχείριση. ‘Εχει σηματοδοτήσει όλα τα ορειβατικά μονοπάτια του Παναιτωλικού όρους και φροντίζει τον καθαρισμό και τη συντήρησή τους, με σκοπό την προώθηση του ορεινού τουρισμού και την εισροή χρημάτων για την τοπική κοινωνία από την ανάπτυξή του. Τελευταία, επιδιώκει να εντάξει σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, τον καθαρισμό, διάνοιξη και σηματοδότηση του Εθνικού ορειβατικού μονοπατιού με αριθμό 11, που θα συνδέσει το καταφύγιο του Παναιτωλικού όρους με το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 στο Καρπενήσι, η διαδρομή του οποίου θα είναι: όρος Παναιτωλικό - Αραποκέφαλα Προυσός - όρος Καλιακούδα - Μεγάλο Χωριό - Καρπενήσι.

• Επικοινωνία Τα γραφεία του συλλόγου είναι στην οδό Πραΐδου 20 στο Αγρίνιο, τ.κ. 301 00 (όπου λειτουργεί και αναρριχητική πίστα) και είναι ανοιχτά τις εργάσιμες μέρες (Δευτέρα έως Παρασκευή), βραδυνές ώρες 8:30΄ 9:30΄. Τηλέφωνο/Fax: 26410 45512, e-mail: eosagriniou@gmail.com.


• Καταφύγιο Κυριότερος μοχλός και πόλος έλξης για όλους τους Ορειβατικούς, Πεζοπορικούς, Φυσιολατρικούς και Οικολογικούς Συλλόγους είναι το ορειβατικό καταφύγιο στο όρος Παναιτωλικό, ένα από τα καλύτερα στον Ελλαδικό και Ευρωπαϊκό χώρο με πρότυπη κατασκευή, μοναδικές εγκαταστάσεις, σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με εκπληκτική πανοραμική θέα. Είκοσι χιλιόμετρα από το Αγρίνιο, σε μισή περίπου ώρα, ο αυτοκινητόδρομος οδηγεί μέσω Παραβόλας στο χωριό Περιστέρι. Από εκεί, ο αγροτικός / δασικός δρόμος ανηφορίζει για τέσσερα περίπου χιλιόμετρα προς την τοποθεσία «Διασελάκι» σε υψόμετρο 1.170 μέτρων (όπου βρίσκεται το καταφύγιο), στη νοτιοδυτική πλευρά του Παναιτωλικού όρους με θέα προς τον κάμπο του Αγρινίου, τις λίμνες Τριχωνίδα, Λυσιμαχία και τον ποταμό Αχελώο. Για την προσέγγισή του προτείνεται η πεζοπορία μέσα από ένα θαυμάσιο δασικό τοπίο, η οποία από το χωριό Περιστέρι διαρκεί μία ώρα και είκοσι λεπτά περίπου, ή και από το χωριό Κυραβγένα σε δύο ώρες περίπου (7 χιλιόμετρα). Οι προσβάσεις με αυτοκίνητο χρειάζονται λίγη προσοχή ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες και γίνονται κυρίως με αυτοκίνητα 4x4. Το καταφύγιο έχει κατασκευαστεί εξολοκλήρου από κορμούς δένδρων, με κοινοτικά κονδύλια (εντάχθηκε σε δύο ευρωπαϊκά προγράμματα) και στους χώρους του μπορεί να φιλοξενήσει 50 άτομα. Διαθέτει κοιτώνες με κουκέτες και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια κ.λπ.). Στη μεγάλη του σάλα κυριαρχεί το τζάκι, ενώ στη δυτική της πλευρά βρίσκεται η κουζίνα με εστίες υγραερίου και ρεύματος, ψυγείο, σκεύη, πιάτα, ποτήρια και γενικά ό,τι χρειάζεται για την εστίαση των επισκεπτών. Για τη θερμότητα του χώρου “φροντίζουν” εξαιρετικής απόδοσης θερμοπομποί ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ακόμη διαθέτει ηλεκτρογεννήτρια για έκτακτες ανάγκες και πλήρη ορειβατικό - διασωστικό εξοπλισμό για ομάδα διάσωσης 20 ατόμων. Ο περιβάλλων χώρος του είναι περιφραγμένος, και ο αύλειος χώρος στρωμένος με ακανόνιστη πέτρα και εκεί βρίσκεται ο πιστοποιημένος ορειβατικός στίβος αλλά και το κιόσκι (στη νότια πλευρά) με την εκπληκτική θέα τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Η λειτουργία του καταφυγίου διέπεται από κανόνες που ορίζει η σχετική νομοθεσία, με φορέα διαχείρισής του τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγρινίου. Λειτουργεί από το 2001 και μέχρι σήμερα το έχουν επισκεφθεί χιλιάδες φίλων του βουνού και της φύσης γενικότερα, τόσο μέσω συλλόγων αλλά και μεμονωμένα σε παρέες. Οι ενδιαφερόμενοι, για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την επίσκεψη - παραμονή τους στο καταφύγιο, πρέπει να έρχονται σε συνεννόηση με τον Ε.Ο.Σ. Αγρινίου στο τηλ./fax: 26410 45512, ή στο κινητό: 6977 071165.


Παναιτωλικό όρος ...το βουνό μας

Το όρος Παναιτωλικό ή Κυραβγένα, βρίσκεται βορειοανατολικά της πόλης του Αγρινίου και αποτελεί τη νοτιοδυτική απόληξη της οροσειράς της Πίνδου. Πρόκειται για εκτεταμένη και πολύκορφη οροσειρά, η οποία ξεκινά στα νότια από τις όχθες της λίμνης Τριχωνίδας, δυτικά ορίζεται από τον Αχελώο και ανατολικά από τον Εύηνο, ενώ βόρεια φτάνει στον Κρικελλοπόταμο και Τρικεριώτη, τα μικρά ποτάμια στη γη της Ευρυτανίας. Χαρακτηριστικά του βουνού είναι οι πολύ απότομες πλαγιές, οι επάλληλες, δύσβατες, αιχμηρές κορυφές, τα πλούσια ελατοδάση και οι ρεματιές με τα πολλά νερά. Τοπία ήρεμα και προσιτά, άγρια και δύσβατα και σε αρκετές περιπτώσεις αλπικά, συνθέτουν το ανάγλυφό του. Σε γενικές γραμμές κρίνεται ως βουνό επισκεψιμότητας σε όλες τις εποχές του χρόνου, αρκεί να υπάρχει η απαραίτητη - για κάθε περίπτωση - οργάνωση. Η ψηλότερη κορυφή του είναι ο Κατελάνος (1.924 μ.) και σ΄αυτή οδηγούν αρκετά ορειβατικά μονοπάτια που ποικίλουν σε βαθμό δυσκολίας. Πολλά απ’ αυτά είναι επαρκώς σηματοδοτημένα, αλλά για τους αρχάριους είναι χρήσιμη η συνοδεία έμπειρων μελών του Ε.Ο.Σ. Αγρινίου. Για την ανάβαση στον Κατελάνο προτείνονται τα μονοπάτια από Περιστέρι - Καταφύγιο Ε.Ο.Σ. - Κατελάνο, από Αγ. Παρασκευή Τρείς Βρύσες - Κατελάνο και από Κάτω Λαμπίρι - Κατελάνο. Η χλωρίδα του αποτελείται από θαμνώδη φυτά, πουρνάρια, πλατάνια πιο χαμηλά και από έλατα και κέδρους σε ψηλότερες περιοχές, ενώ η πανίδα περιλαμβάνει αγριογούρουνα, ελάφια, αγριοκάτσικα, αλεπούδες, λύκους, διαφόρων ειδών ενδημικά πτηνά κ.λπ. Τόσο το Παναιτωλικό όρος όσο και η ευρύτερη περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας είναι ενταγμένα και προστατεύονται από το δίκτυο Natura 2000 (Οδηγία 92/43 ΕΚ).

• Κορυφές Κατελάνος Κρημνίτσα Γκιόρλα Κούτπας Βγένα ή Ζυγός Τσίνα Κόκα Ξάνθη Γερακούλα

1.924 μ. 1.810 μ. 1.810 μ. 1.795 μ. 1.737 μ. 1.716 μ. 1.685 μ. 1.662 μ. 1.639 μ.

• Διαδρομές Αγ. Βλάσιος - Κούτπας (4 ώρες για ανάβαση)

Αρέντα - Κούτπας (3 ώρες)

Σιτόμενα - Αρέντα (4 ώρες)

Αγ. Παρασκευή - Κατελάνος (διαδρομή Μαχά) (4 ώρες)

Περιστέρι - Κατελάνος (4 ώρες)

Κυρά Βγένα - Κατελάνος (3,30 ώρες)

Σπαρτιάς - Κατελάνος (4,30 ώρες)

Λαμπίρι - Κατελάνος (3,30 ώρες)

Διάσχιση: από Καταφύγιο ή χωριό Σπαρτιάς - Κατελάνος Αρέντα - Κούτπας - Αγ. Βλάσιος (17 ώρες περίπου με διανυκτέρευση στον οικισμό Αρέντα)


Τριχωνίδα ...η λίμνη μας

«Ξέρω δυο λίμνες ξωτικές, δύο λίμνες αδερφάδες Με του χωριού, με του νερού, με του χλωρού, τα κάλλη. Για ονειροπλέκτες έρωτες και για τραγουδιστάδες. Τη λίμνη τα’ Αγγελόκαστρου, του Βραχωριού την άλλη.» Με αυτούς τους στίχους ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς, που ύμνησε όσο κανείς άλλος τις ομορφιές της Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρεται στο ποίημά του «η νιότη» στις δυο λίμνες μας, Τριχωνίδα και Λυσιμαχία! Η δημιουργία της λίμνης Τριχωνίδας, ήταν αποτέλεσμα μεγάλων γεωλογικών ανακατατάξεων. Είναι υπόλειμμα παλαιότερης και μεγαλύτερης λίμνης που καταλάμβανε προϊστορικά ολόκληρη τη λεκάνη του Αγρινίου. Σύμφωνα με την παράδοση, στα αρχαία χρόνια υπήρχε μέσα στη λίμνη μια πόλη που βυθίστηκε. Η πόλη αυτή είχε τρείς κώνους και ίσως από εκεί πήρε το όνομά της η λίμνη: Τρεις κώνοι – Τριχωνίδα. Μια άλλη εκδοχή, μάλλον η επικρατέστερη, είναι ότι πήρε το όνομά της από την αρχαία πόλη Τριχώνιο, που βρίσκεται δίπλα στη λίμνη, κοντά στο χωριό της Γαβαλούς. Η λίμνη έχει έκταση 96,5 τετρ. χιλιόμετρα και η περίμετρός της είναι 51 χλμ. Το βάθος της φθάνει τα 57 μέτρα, ενώ το υπερθαλάσσιο ύψος της είναι 16 μέτρα. Υπολογίζεται ότι περιέχει 142 εκατομμύρια κυβικά νερού που προέρχονται κυρίως από υπόγειες πηγές και από 15 μεγάλους και αρκετούς μικρότερους χειμάρρους που ξεκινούν από το Παναιτωλικό και τον Αράκυνθο και καταλήγουν στη λεκάνη της. Στην Τριχωνίδα έχουν παρατηρηθεί πάνω από 140 είδη πουλιών. Τα 30 από αυτά ανήκουν στα υπό εξαφάνιση και γι’ αυτό προστατεύονται από την κοινοτική νομοθεσία. Το φυτοπλαγκτόν της περιλαμβάνει 90 είδη, μερικά από τα οποία είναι μοναδικά στον κόσμο! Υπάρχουν επίσης φύκια διαφόρων ειδών (7 κατηγορίες). Η Τριχωνίδα είναι η μόνη λίμνη στην οποία ζει η αθερίνα, μεγάλες ποσότητες της οποίας καταναλώνονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Σ’ αυτή – και πουθενά αλλού στον κόσμο – ζει και ο νανογοβιός, ένα ψαράκι μήκους μόλις δύο εκατοστών! Υπάρχουν επίσης πολλά ενδημικά είδη και ψάρια του γλυκού νερού, ενώ στα νερά της ζουν ακόμη σπόγγοι, οστρακοειδή και μαλάκια. Το παρόν έντυπο δεν απεικονίζει σε καμία περίπτωση τις ομορφιές του τόπου μας. Φιλοδοξία και στόχος του είναι να συνδράμει την προσπάθεια όλων εκείνων που ενδιαφέρονται να τον αναδείξουν, δίνοντας το ερέθισμα - ειδικά στους νέους - να βρεθούν κοντά τους. Το φωτογραφικό υλικό αντλήθηκε από το αρχείο του Ε.Ο.Σ. Αγρινίου, ενώ μέρος και στοιχεία των κειμένων από το διαδίκτυο. Επιμέλεια: Γιάννης Π. Βραχωρίτης. Ευγενική χορηγία - εκτύπωση: Χ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Α.Ε. (26410 29263), Αγρίνιο.

ς... Στηρίζουμε τον τόπο μα

Αξίζει πολλά !!!


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.