EOP Architects | Interior Design

Page 1

Each space tells a story.

We deliver interior spaces that translate your unique needs and vision into a design story. We take pride in elevating that vision into reality. Together with our other design disciplines we ensure that our designs not only turn heads but function seamlessly for our clients.

Our Services

Interior Architecture and Design

Finish Selection

Programming / Master Planning / Feasibility Studies

FF&E / Custom Furniture

Millwork Design

Interior Brand Guidelines

Environmental Graphics

Concept Development / Creative Workshops / Charrettes

3D Visualization / VR Experience

Tobacco leaves, barn wood, and bourbon urge

Kentuckians to come on home and relax a while.

Inspired by the lifecycle of a tobacco plant, Jake’s Cigar Bar in Lexington, Kentucky tells a story many Kentuckians are familiar with.

Jake’s Cigar Bar is filled with rich textures, plush furniture, and soft lighting, an environment which welcomes guests and invites them to stay a while. Equipped with a full bar and humidor, outdoor patio, and bocce court, Jake’s makes it easy to unwind and enjoy an evening with friends.

The structure itself is reminiscent of a burley barn, clad in blackened wood and corrugated metal panels.

The flooring of Jake’s Cigar Bar has been reclaimed from Kentucky tobacco barns, bringing with them an authentic history, decades of stories of hard work stripping and hanging tobacco.

The handmade green tile located in the restrooms represents the green tobacco leaves which are hand-rolled into the cigars known and loved at Jake’s today. Wall sconces glow inside of an amber, reeded glass, similar to the tip of a dragged cigar.

The custom wood veneer chandelier evokes a sense of tobacco leaves hung to dry in the rafters of a tobacco barn, and each sheet fluctuates with the humidity and the season.

Custom end tables are created with local barn wood and finished with a Shou Sugi Ban preservation method which chars the wood to give it the same coloring characteristics of a burning cigar.

Interior walls are painted a light grey, inspired by the soft tint of cigar ash as the lifecycle of the tobacco plant comes to a close.

Removing

Knowing the importance of collaboration amongst staff, EOP Architects knew that it was time for a critical space update. Walls were removed and century-old concrete columns and beams were stripped bare to allow for more openness and natural light in the space in order to foster a greater sense of collaboration and team work.

The office is filled with bright, textural finishes and easily movable furniture encourages staff to relocate to work with different teams as projects come and go.

walls and stripping century-old columns brought light and openness to the office.

A central library organizes the office’s materials and research information, while an open floorplan allows for project teams to communicate easily and often while collaborating on projects.

Structural concrete columns and beams bring rich texture and decades of history to the space while allowing the structural elements of the building to be exposed. Stripping back the space allowed for greater daylight penetration into all areas of the office.

The space boasts two conference rooms, equipped with large screens, computers, video-conferencing capabilities, and ample pin-up and whiteboard space. These areas allow for heads-down, more intensive collaboration and meetings, and provide all of the necessary accoutrements to facilitate great design.

A school sculpted with the geometry of the region, where the Ohio & Kentucky Rivers meet.

Located in Carrollton, Kentucky, JCTC Community College is a 50,000 SF LEEDcertified building dedicated to adult education. The geological palisades of the region inspired the combination of various angular shapes employed in the design of the geometric exterior shell and the interiors, giving a dynamic experience. The technology-intense design of the classrooms and labs supports the industrial programs offered at JCTC - hydraulics, pneumatics, electricity, electronics, welding, applied process technologies, and nursing.

Reminiscent of the ecological moment when the Kentucky river meets the Ohio river, the heart of the building is an expansive twostory atrium with two flanking wings. The atrium exhibits a grand staircase and an exterior glass curtain wall, gracing the interiors with the opulence of natural light. The sustainable building features include Low-E insulated fritted glass and generous use of translucent apertures for natural light.

Providing

Located on 9th and West Broadway in downtown Louisville, Kentucky, the historic L&N building serves as the home of the Kentucky Cabinet for Health and Family Services. Due to the congested conditions and the nature of the service, the space was in critical need. EOP was tasked with improving the visitor and staff experience. The new lobby brings life to the historical building whilst providing a place of inclusivity, safety, and clarity to visitors.

a bright, welcoming face for a historic and treasured building.

Upon entry into the main lobby, visitors are immediately welcomed by the greeter’s desk and the contemporary feature wall displaying “hello” in multiple languages. EOP designers practice universal design by incorporating highcontrast colors and barrier-free paths of travel. Clients and staff alike can purchase refreshments in the first floor sundry shop run by the Department of the Blind with ease of access. The artwork, acoustic treatments, and lighting direct visitors to the first and second floor secondary waiting areas. Children can spark their curiosity when discovering the waiting areas’ kid’s zones, bursting with bright colors, recessed geometric seating, playful furnishings, and other positive distractions.

Designers paid homage to the historic building systems by restoring an iron storefront, salvaged from within a demolished wall and given pride of place as a feature at the first floor waiting area. New accent lighting highlights the ornamental wrought iron detailing, and new frosted glass gives privacy to the offices beyond. The raised ceilings expose the full height of the original window fenestrations, realigning the space with its full potential.

The renovation of the UK HealthCare Turfland Clinic centralizes nine medical clinics to one central location on the second floor. The interior design features biophilicinspired angles, forms, and diffused, bright lighting.

The execution of nature-inspired interiors advance patients toward physical and mental wellbeing.

As the doors open into the children’s waiting area, soothing bird songs and chirps play, welcoming children and their families to an imaginative forest. Native Kentucky animals hide amongst the trees in the custom wallcovering, inspiring wonder and prompting children to play find-and-seek with the design. Custom column wraps evoke the spirit of stout trees, while lighting soffits act as billowing clouds.

Along with the interior intervention, EOP designed a new exterior drop-off canopy to increase the streetside presence and provide safety for patients and families arriving at the clinic. To encourage greater healing based on researchinformed recommendations, the increase in greenspace grants more opportunities for patients and healthcare workers to partake in outdoor therapy and respite.

Named for The Woman’s Horse, the Elwood possesses the true spirit of a Kentucky woman.

The Woman’s Horse, the first woman-owned horse to win the Kentucky Derby, inspires the Elwood Hotel & Suites. A vibrant, warm, and charming welcome to the Bluegrass State, the Elwood possesses the true spirit of a Kentucky woman–genuine, upbeat, gracious, and eternally ready to throw an amazing soirée. The original entrance to the hotel was relocated to be more visible and welcoming from the main road. This new entrance is surrounded by a full porch equipped with rocking chairs reminiscent of watching the sunset over the fields on a Kentucky summer night.

Indoors, the Fiddletree restaurant features a hand-painted, large-scale botanical mural and an abstracted sunset captured in the tile behind the bar. Reclaimed Kentucky barn wood flooring brings a warmth and unreplicable genuine charm to the public spaces. The Bluegrass spirit continues into the restrooms via floral ceilings and gingko leaf wall sconces.

In the guest rooms, abundant and invigorating natural light streams through the large windows and nurtures the plants in every suite, which when combined create a serene and relaxing atmosphere for guests. Guest rooms include further nods to Kentucky through gingko leaf motifs on the custom armoires and a room divider modeled after a horse stable door. Tweed-patterned carpet in the guest rooms conjures the spirit a debonair equestrian, dressed in his best.

Natural light and materials make the Ellen T. Leslie

Botanical Classrooms heaven on earth.

The simplicity of the form and materials of the exterior of the building extend to the interior of the Ellen T. Leslie Botanical Classrooms. Composed of materials that pose a natural aesthetic while also being durable, the design features concrete floors and glazed block coupled with birch plywood accents. Accent colors have been added to select walls to convey form as well as emphasize certain areas. The lobby is the public’s first introduction into the space and features a green glazed tile leading to the restrooms. A large-scale graphic mural is the focal point of the lobby which is delineated by large male and female icons.

An exhibit is located just before entering the classroom which tells the story of the site and allows the public to be invited into the history. Birch plywood is the main material in the classroom area and is carried through the lobby and coat check area in an effort to tie the spaces together. The classroom features a perimeter of plywood peg boards that can be used to fulfill various programming needs. The room predominately serves as a classroom, but could serve as an event lounge, yoga studio, reception room, or a meeting space for committees and teachers. The aesthetics of this gathering place needed to be pleasant both day and evening.

With two large, glass garage doors and one glass accordion door opening to a courtyard, this room becomes a space bathed in natural light. Light can be controlled in the room by large, louvered barn doors located at the garage doors outside the building. This gesture allows for the room to take on several personalities depending on the type of activity being held in the space. Concrete floors, birch plywood, and black-framed windows are in the spotlight, creating an atmosphere that is both natural and cozy. Touches of glazed green block are characteristic of the Waterfront Botanical Garden’s logo.

the Conference and Welcome Center embodies Shelbyville.

The friendly city of Shelbyville is perfectly situated in the bourbon triangle, the heart of the Bluegrass, and horse country. Shelbyville acts as a tourism hub because of the millions of visitors the region receives each year. The new Conference and Welcome Center acts as a mirror, reflecting the industry and beauty of the area back to visitors. It was important to the client that the facility shine a light on the people and value of the region, and the interiors reflect that desire through the materials, volume, and experience of the space.

A reflection of the beauty of the Bluegrass,

The facility utilizes reclaimed, tarred and weathered horse fence planking, leather and brass accents–subtle reminders of horse bridles, carpet with the pattern of charred wood found inside bourbon barrels, and handmade, stacked wall tile that evokes the pattern of limestone rock walls. The event space packs a big punch for its size, bringing the warm distinction and redefined traditionalism of the bourbon industry with high ceilings, elegant light fixtures, and raised paneling.

The site is centered around three salvaged pre-existing grain silos that speak with a quiet and lovely honesty to the agrarian lifestyle of Shelbyville. The interiors of the facility were designed with high ceilings throughout the entrance and spacious prefunction space, with floor-to-ceiling windows to allow unimpeded views of the silos. The high ceiling at the front entry makes for a dramatic and elegant entrance to visitors. Along the length of the prefunction space, dotted between the windows are niches for display of art by local craftsmen and artisans.

Contact Us BRENT BRUNER bbruner@eopa.com Interior Design Principal www.eopa.com
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.