Page 1

ALIMENTACIÓ SANA

Escola Els Llorers Revista núm. 7 Curs 2011-2012


EDITORIAL: L’ALIMENTACIÓ SANA

Dels 3 als 12 anys és una llarga etapa escolar en la qual és tan important consolidar bons hàbits alimentaris com reforçar els seus coneixements i afavorir actituds i valors positius. Actualment, en la nostra societat han canviat alguns costums alimentaris com són compartir la taula, normes de comportament, l’esmorzar complet abans de sortir de casa, que a la dieta diària no hi falti mai l’oli, el pa i l’aigua i un molt important : la participació dels nens i nenes en la compra d’aliments i l’elaboració dels àpats. Des de l’escola reforcem els coneixements referents a aquest tema la dieta suficient i equilibrada (piràmide de l’alimentació saludable), el consum de productes naturals, propers i estacionals. La relació entre l’activitat física, alimentació sana i la salut a la infància i adolescència. Uns bons hàbits alimentaris són imprescindibles per tenir èxit a l’escola.

SUMARI Portada de J.E. Gil Carvajal (6è A) Direcció/Redacció Aula d’Acollida P3 A-B P4 A-B P5 A-B 6è A-B-C 6ès 5ès 4ts 3rs 2ns 1r A 1r B 1r C Anglès Redacció

Presentació Coets de fruita Ens dibuixem Esmorzem Animació Taller d’escriptura Fotos de grup Anàlisi d’un plat Plats comarcals Cançó Auca de fruites Experimentem Piràmide Esmorzars Eating well Tast poètic

Contraporta de Paula Miralles (6è B) i Carla Moya (6è C)

VISITES SUGGERIDES Els museus municipals obren gratis els diumenges a la tarda, a partir de les 3 i fins les 8 del vespre. Alguns d’aquests museus són: - Museu d’Història de Barcelona. - Museu Picasso. - Jardí Botànic de Barcelona. - Museu Marítim de Barcelona. - i altres. També teniu l’exposició al palau Robert: - PILARÍN BAYÉS, 50 ANYS DIBUIXANT!

I si us agrada l’arqueologia de més a prop, els diumenges al matí hi ha tallers infantils i familiars al: - Museu d’Arqueologia de Catalunya.


FEM “COETS” DE FRUITA A les Aules d’Acollida hem fet broquetes de fruita per treballar l’alimentació saludable. Aquí teniu les instruccions:

1. Renteu-vos les mans i les ungles ben netes.

2. Peleu i talleu la fruita.

3. Poseu la fruita a les broquetes.

4. Podeu fer-les amb la vostra família.

5. Combineu bé els colors!

6. Amb iogurt, què bones!


ELS P-4, ELS CAVALLS I EUGUES i ELS ÀNECS I ÀNEGUES, TREBALLEM A L’AULA L’ALIMENTACIÓ SALUDABLE. A LA CLASSE DE P4 CAVALLS I EUGUES TREBALLEM DIA A DIA L’ALIMENTACIÓ SALUDABLE. ESMORZEM UN BON ENTREPÀ O FRUITA PER FER-NOS BEN GRANS.

TAMBÉ ENS AGRADA MOLT JUGAR A LA CUINETA. SOM BONS CUINERS I PREPAREM PLATS BONÍSSIMS. UN DIA PER FER PLATS SANS VAM BUSCAR I CONÈIXER LES DIFERENTS VERDURES I FRUITES. EN TENIM MOLTES I VARIADES!

PER

ÚLTIM

APRENEM

MOLTES

COSES

DELS

CAVALLS

COM

LA

SEVA

ALIMENTACIÓ. SÓN HERBÍVORS: ELS AGRADA MOLT L’HERBA, LA PALLA, LA PASTANAGA I LA POMA.


NOSALTRES, ELS ÀNECS MENGEM DE TOT I BEN VARIAT. LES ESTONES D’ESMORZAR SÓN MOLT DIVERTIDES, COMPARTIM I OBSERVEM ELS ALIMENTS QUE PORTEM. ENS AGRADEN ELS ENTREPANS, LES FRUITES, ELS CEREALS, ELS FRUITS SECS, LES GALETES I FINS I TOT LA TRUITA DE PATATES I LES COQUES DE LLARDONS.

VEIEU, TENIM DE TOT. I ENS HO MENGEM LA MAR DE GUST!!! SEMPRE DIEM: QUAN

--

ESMORZEM? AMB EL NOSTRE PROJECTE HEM COMPROVAT QUE ELS ÀNECS SÓN COM NOSALTRES, LES PERSONES, SÓN OMNÍVORS I MENGEN DE TOT.

A CAN RIBAS, VAM DONAR DE MENJAR BLAT DE MORO A UN ÀNEC, PERÒ SABEM QUE ELS HI AGRADEN MOLTES ALTRES COSES: CEREALS, PA DUR, VERDURES, CUCS, PEIX... A LA CLASSE LES OBSERVEM I LES PINTEM.

LA PASTANAGA TAMBÉ ENS AGRADA, SABEU QUE PORTA MOLTES VITAMINES? TAMBÉ LA MENGEM PER ESMORZAR. ALS ESMORZARS FESTIUS... ! MMM!!!

INADAL. TOCA DOLÇ...!!!

DIJOUS GRAS. TOCA SALAT... !!!


Us oferim una petita mostra del taller d’escriptura lliure dels SISÈS.

-Nois! cridava el professor de gimnàs,mireu: -“Heu de saltar el poltre,passar de puntetes sense caure del banc suec, saltar 100 cops sense parar la corda, fer una tombarella i per últim, 3 voltes saltant els obstacles. -Ànims! Va Alex!, Laura! et toca! Em van donar ànims, vaig anar a posar les mans al poltre però em vaig equivocar de lloc on posar-les i...de cap a terra! Vaig seguir amb el banc però a la setena punteta vaig relliscar i vaig caure. Tots es reien de mi. Vaig agafar la corda i al 37è salt em vaig equivocar: -“Ha, ha, ha!” Reien els amics. La tombarella em va sortir més o menys bé! Els altres exercicis, ni parlar-ne. Fatal!... A part de que vaig suspendre, tothom es reia de mi...QUIN MAL DIA!!!

GISELA 6è A

Hi ha un pit-roig a dalt de l’arbre que canta la seva melodia i els núvols s’esvaeixen, deixant un sol que il·lumina el dia. Es fon lentament la freda neu que al peu dels arbres esperava I petites guspires de llum, es reflecteixen en la rosada. Se’n va el trist i llarg hivern I arriba l’esperada primavera, Que obre les portes d’un món de colors I desperta la natura sencera.

Laia 6èA


LES TARDES A ÀUSTRIA Quan el rellotge tocava les dotze, l’àvia cridava que els néts vinguéssim a taula i tots ens llepàvem els dits quan vèiem que la “Oma”, així li dèiem a l’àvia, havia fet “Kasnocken”. En acabar de dinar, per allà a la una, la meva cosina i jo ens emportàvem dos trossos de fusta i ens n’anàvem a la muntanya. Mai se’ns feia avorrit contemplar un vell poblat que havia descobert el nostre avi. En passar aquell poblat, ens posàvem sobre les fustes i lliscàvem muntanya avall, al costat d’un rierol que semblava que portés peixos d’or. En arribar a baix, anàvem corrents cap al camp i allà collíem flors, fins que no ens cabien a les mans; després anàvem cantant, fins la casa de la tieta, li donàvem el ram de flors i ella ens preparava una bona tassa de xocolata calenta. Quan es feia fosc, ens tiràvem damunt de l’herba i miràvem les estrelles. I llavors jo pensava que el cel d’Àustria era molt diferent del de Barcelona.

Pseudònim: Blitz

Autora: Mònica Retuerto

Classe: 6è B

LA PAPALLONA

Allà dalt d’una figuera

Diuen: “Potser és una abella

unes ales juganeres

que es troba sense parella...”

que no paren de voltar

Però a mi em sembla tan bufona

ja han començat a volar..

perquè és una papallona.

Han passat per cada núvol

Amb les ales de colors,

sense aturar el seu vol.

igualetes que les flors

Sobre l’arc de Sant Martí

i amb les ànsies de volar...

s’han detingut pel matí.

l’he volguda dibuixar.

Pseudònim: Taronja

Autora: Irene Samaniego

Classe: 6è.B


Anahí Villacres, Jesse Bachs,Joan Gil, Carla Carbonell, Laia Velasco, Nil Martí, Giovanny Vázquez, Pau Barangó, Gisela Perea, Andrei Popa, Sun Zhang-Yang, María Pedrosa, Víctor Caballero, Inés Albert, Selene Díaz, Antonia Kamata, Dayana Espinoza, Sandra Mallas, Paula Alvarez, Ainhoa Paglinawan, Johanna Nicasio, Diego León, Harsh Massana, Àngels Illa. 6è A

Carla Moya, Gisela Stade, Joselyn Fonseca, Marc Carbonell, Mateu Miralles, Fuxiulian Liu, Raül de Haro, Sebastià Castillo, Sergi Zhelvatykh, Natàlia Paredes, Jack Rivera, Thaïs Estévez, Irene Samaniego, Diego Sossa, Clara Cotayna, Yiqum Lin, Fadoua Kourdel, Mònica Retuerto, Valentina Martínez, Melanie Majojo, Sira Mestre, Àngels Massana Glòria Colet, Thaynara Ramos, Arantxa Alba, Nur Almane. 6è B

Jennifer Carballal, Xènia Fontanet, Àlex Urraco, Pol Nicolás, Humberto Mero, Joseph Castro, Miquel Saltó, Paula Miralles, Marc López, Stacy Nattes, Tamara Guinaldo, Kàtia Ferrer, Clàudia Kamata, Oscar Estaran, Catalina Flores, Roberto Carlos, Eli Subirats, J.P. Monsalve, Mònica Stade, Yassim Maimouni, Geraldine Thalgo Ana Ordóñez, Jheniffer Crespo, Júlia Cárdenas, Carmen Rodríguez, Jordi Antón, Charan Singh, Assumpció Ros. 6è C

PROMOCIÓ 2003-2012 ACOMIADEM AQUESTS NOIS I NOIES QUE ENS DEIXEN PER PASSAR A L’INSTITUT.


!

"

#

$

%

&

'

( )

!

,(

.

' (

/ /

0 )/ /

/ 1

/ *) +

% "

*) +


Saps d’on vénen i què tenen els aliments?

MONGETES SEQUES AMB BOTIFARRA Cada dia hem de prendre una bona combinació d’aliments que continguin tots els nutrients d’una manera equilibrada. Mai els trobarem tots en un sol tipus d’aliment. Cada àpat pot ser una versió petita d’aquest equilibri. Els alumnes de CINQUÈ hem escollit aquest plat perquè conté: 1 ) Una combinació equilibrada de proteïnes animals i vegetals. 2 ) És molt energètic pels lípids de la botifarra i els glúcids lents de les mongetes. 3 ) Ens aporta fibra, calci i ferro per a reforçar els ossos i afavorir el nostre creixement. 4 ) Els seus ingredients són productes de la nostra cultura. 5 ) Està indicat per a nens i adults que vulguin fer una activitat física moderada (quan corres o jugues i comences a suar, quan estudies més d’una hora, ...). Amb un bon plat de botifarra amb mongetes seques i una peça de fruita de postres, en tindreu prou per fer un menú correcte. BON PROFIT !!!

QUÈ ÉS ? Proteïnes: Serveixen per formar els nostres músculs, la pell, els cabells i les defenses internes. Glúcids o hidrats de carboni lents: Donen la millor forma d’energia perquè s’allibera a poc a poc i es gasta quan corres, jugues, penses... Fibra: Són hidrats de carboni que no es digereixen i que arrosseguen totes les restes d’aliments camí avall. Calci: És molt important per formar l’esquelet i les dents. Ferro: És necessari perquè la sang porti l’oxigen a totes les cèl·lules, ajuda a no tenir anèmia. És el que dóna el color vermell a la sang.


! "


ELS NENS I NENES DE TERCER HEM APRÈS AQUESTA CANÇÓ I HI HEM AFEGIT 3 ESTROFES.

ELS ÀPATS Per esmorzar:

Bons cereal, bons cereals. Una tassa amb llet i sucre i molts cereals. (dos cops) Galetes! galetes! Una tassa amb llet i sucre i molts cereals. (dos cops)

Per dinar:

Vull enciam, vull enciam. Espagueti i croquetes i tendre enciam. Patates! patates! Espagueti i croquetes i tendre enciam.

Per sopar:

I per sopar, i per sopar. Una mica de verdura i de peix fregit. Vull pizza! vull pizza! Una mica de verdura i de peix fregit.

I per berenar:

Per berenar, per berenar. Pa i formatge i un bon entrepà. Vull nata! vull nata! Pa i formatge i un bon entrepà.

I per postres:

M’agrada fred! M’agrada fred! Una bola de gelat i un flamet. Pastissos! Pastissos! Una bola de gelat i un flamet.

I un altre berenar: Vull gelat! Vull gelat! Macarrons i carn i un fresc gelat. Plàtan! Plàtan! Macarrons i carn i fresc gelat.


Experimentem a primer A….. La Poma…

El treball escrit.

Comencem l’experiment.

Quatre tipus diferents de pomes:Stark, Golden, Royal Gala i Fuji…….

Comprovem que són àcides, dolces, sucoses i farinoses i les classifiquem tastant-les.

Ara ja sabem quin és el tipus de poma que més ens agrada !!!!!


Et. .~ k 1.•C ~ ~ ~~tt.et, ~

cl.e

iJ: Wh-

~

<LI~-

~

.k

e'~

f'f'NlIi1.tJu¡../'Dft'A.

-

..

tJ

I~ ~

er Ò

-

~

~ ~

I!

,~

:oi ~


!

'

# ' #

'

*

+

% # %

!

!

, -

!

&

"

/

# '

$ %

# #

# ) #

& '(

# #

, # - # &

#

* * . # *

* ! * * !

#

    

# 2 & & "

# # 0

#

0 1

' $

*

1

#


Tast poètic a partir del llibre BON PROFIT! (1988) d’en Miquel Martí i Pol. - Que vagi de gust!

PATATES FREGIDES Ni eixutes ni humides, són bones les bones patates fregides. Rosses per fora, i per dins flonges com el pa calent, satisfan el paladar més exigent. Un pot menjar-se-les soles, però acompanyen molt bé els plats de carn més diversos quan ens convé. Ni eixutes ni humides, són bones les bones patates fregides.

PA AMB XOCOLATA Un bon tros de xocolata i un bocí petit de pa són la solució més bona per berenar. El pa sempre allarga massa, la xocolata fa curt, i així el compte de la vella mai no surt. Però si no surt el compte tant se val, que res no hi ha com el pa i la xocolata per berenar.

OUS FERRATS

FIDEUS A LA CASSOLA Ens els mengem fent tabola els fideus a la cassola. Llargs o curts són divertits i bons per llepar-s'hi els dits.

Quan es couen, quins esclats, els ous ferrats, fins i tot, si no es vigila, poden fer alguns disbarats. I un cop cuits, ben presentats, els ous ferrats, se’ls mengen sense ganyotes fins i tot els desganats.

Quan el suc ens regalima la mare, de por, s'aprima. CROQUETES Però si ens els acabem fins perdona que ens taquem.

Se’ns esmolen les dentetes quan la mare fa croquetes. Ben rosses i cruixidores, no te’n menges, en devores. En qualsevol ocasió, si hi ha croquetes,millor.


Agraïm la cooperació, l’esforç i la il—lusió de la nostra comunitat educativa.

Diada de Sant Jordi, abril 2012.

Revista Sant Jordi 2012  
Revista Sant Jordi 2012  

Revista del curs 2011-2012 de l'escola Els Llorers

Advertisement