Page 1


LA MOTXILLA núm. 9 curs 2013-14 Escola Els Ametllers

Direcció

EDITORIAL Benvolgudes famílies Un curs més arriba la revista a les vostres mans. Aquest any amb treballs sobre el tema del curs triat: la història. Podrem viatjar per la prehistòria de la mà dels dinosaures, construir piràmides a l’antic Egipte i viatjar a Grècia i l’Olimp amb els déus grecs. Viurem l’època de les coves, dels castells o dels gladiadors, trobarem l’origen de l’univers amb el Big Bang, i podrem fer un tomb per l’espai amb els astronautes. Viurem els valors d’igualtat, llibertat i fraternitat amb la revolució francesa, solcarem els mars amb els pirates, i descobrirem noves terres amb el far west. Aixímateix,

trobareu un treball sobre un dels nous projectes que hem engegat

aquest curs, ja que som una de les 104 escoles que han iniciat “La pràctica dels escacs a l’Educació Primària”. Esperem que en gaudiu!! L’equip directiu Mònica Muñoz, Meritxell Coll i Marina Pérez.


MOTXILLA núm. 9

curs 2013-14

Escola Els Ametllers

SUMARI EDITORIAL

1

P3 LES PIRÀMIDES D’EGIPTE

3

P4 LES COVES

5

P5A ELS CASTELLS MEDIEVALS

7

P5B ELS DINOSAURES

9

1r ELS GRECS

11

2n ELS GLADIADORS

13

3rA LA REVOLUCIÓ FRANCESA

15

3rB ELS ASTRONAUTES

17

4t ELS PIRATES

19

5èA FAR WEST

21

ELS ESCACS A “ELS AMETLLERS”

22

5èB BIG BANG

23

6è ELS DÉUS DE L’OLIMP

25

ENGLISH: La Pobla de Montornès in the past

27

RELIGIÓ: Història i religió

28

BIBLIOTECA: En voleu saber més, d’història

29

EDUCACIÓ FÍSICA: Un passeig per la història de l’Educació física

30

AMPA: El pa dels Egipcis

31


LA MOTXILLA núm. 9 curs 2013-14 Escola Els Ametllers

LES PIRÀMIDES D’EGIPTE

P3

Els nens i nenes de P3 vam triar com a nom de la nostra classe les piràmides d’Egipte. Al principi de curs vam estar parlant que les piràmides estaven al desert a prop d’un riu i que eren les tombes dels faraons (els reis d’Egipte). Vam explicar que quan morien els faraons els embolicaven amb venes i passaven a ser mòmies. Aprofitant que per Carnaval ens havíem de disfressar d’alguna cosa relacionada amb el nom de la nostra classe vam aprofundir en el tema i vam veure com vestien els faraons i les faraones. Vam conèixer al faraó Tutankamon (el faraó nen) i a Cleopatra. Vam mirar amb el Google maps on estava la Pobla de Montornès i les piràmides. Vam veure el riu Nil i vam descobrir que hi vivien cocodrils. Vam construir la nostra pròpia piràmide amb terrosos de sucre morè i un riu ple de cocodrils modelats amb plastilina.

3


LA MOTXILLA núm. 9 curs 2013-14 Escola Els Ametllers

Per acabar d’assolir tot el que havíem estat parlant sobre Egipte vam muntar una mini exposició amb material aportat per les famílies. Ens ho vam passar molt bé fent una sessió de psicomotricitat construint piràmides amb els mòduls tous i una altra vestint-nos de mòmies amb paper de wc.

I amb els tubs que sobraven dels rotllos vam fer cadascú la nostra mòmia amb benes de veritat. Amb tot el creat vam muntar el nostre Egipte en miniatura!

4


LA MOTXILLA núm. 9 curs 2013-14 Escola Els Ametllers

LES COVES

P4

Els nens i les nenes de P4, aquest curs, hem escollit per a la nostra classe el nom de Les Coves. - A les coves vivien els - Picaven les - Feien

(Dídac). i les trencaven per fer destrals (Izan Cruz).

amb les pedres (Julián).

- Menjaven

que caçaven (Gabriel).

- Pintaven a les parets de la - Pintaven amb les

(Adil). (Hajar).

I... resulta que fa uns quants anys el besavi de l’Arlet Ciuraneta i del Guillem Maymó, el Sr. Diego Ciuraneta Franch, va aconseguir passar el sifó d'una gran cova i va permetre conèixer la cavitat desconeguda fins llavors. La Cova de la Font Major s’ha fet molt famosa ja que és una de les 7 més llargues del món.

Ens ha vingut la seva filla, Carolina Ciuraneta, a explicar-nos l’aventura del seu pare.

- La cova està a l’ - Espluga vol dir - Per la cova passa un

de Francolí (Jordi). (Izan Aysa). , el Francolí (Guillem). 5


LA MOTXILLA núm. 9 curs 2013-14 Escola Els Ametllers

LES COVES ENS AGRADEN MOLT!

Aquesta cova va ser descoberta fa molts i molts anys, el 1853, però no va èsser fins a l’abril de 1957 que es va realitzar aquesta valentia. - Van excavar per fer un

(Guifré).

- Ho van deixar estar. Va passar molt temps i van veure la cova amb aigua (Martina). - Va ser quan el besavi va voler entrar i van anar dos plens de gent (Alex). - La cova era molt

(Judit).

- Van ajuntar dues - Van

per poder baixar a la cova (Cristian).

perquè l’escala no era prou llarga (Tamara).

- Va passar per un forat molt

ple d’aigua (Arianna).

- Per respirar tenia unes - Va deixar l’

(Eloi). d’aire fora perquè no passava (Arlet).

- Va necessitar un tub de 20

de llarg (Marc). dins d’un “globus” (Salva).

- Va posar una - Perquè no

res dintre el sifó (Iker).

- Dalt del sifó hi havia aire i baix - Va respirar l’

(Denis).

que ningú havia respirat (Kilian).

- Quan sortia se li va - El - El va

el tub (Jhon).

de l’Arlet es va quedar sense aire (Dani). un metge (Aiman).

Croquis copiat del dibuix fet pel Diego Ciuraneta Franch quan va recordar el dia que es va infiltrar cap al desconegut.

6


LA MOTXILLA núm. 9 curs 2013-14 Escola Els Ametllers

CLASSE DELS CASTELLS

P5 A

Els nens i nenes de P5-A hem estudiat com eren els castells: les parts que formen un castell i que és cada una. Hem construit un castell a la sala de psicomotricitat. Us poso unes fotos per fer-vos 5 cèntims. Us expliquem que hem après. Pregunto als nens i em diuen: - Pont llevadís

·

Muralla

·

Merlet

·

Fossat

7


LA MOTXILLA núm. 9 curs 2013-14 Escola Els Ametllers

Classe dels castells

Hem estudiat altres parts del castells

com

“la

torre

de

l’homenatge, la torre de vigilància, el pati d’armes”... i moltes coses més!

Per carnestoltes vam aprofitar el nom de la classe per fer-nos uns vestits de cavallers, cavalleresses i princeps i princeses. Ens van quedar força bonics. Mireu, mireu!!!

8


LA MOTXILLA núm. 9 curs 2013-14 Escola Els Ametllers

CLASSE DELS DINOSAURES

P5-B

ESTEM APRENENT COSES SOBRE ELS DINOSAURES.

4 METRES D’ALT

26 METRES DE LLARG

PER VEURE QUAN EREN 26 METRES I 4 METRES.....

9


LA MOTXILLA núm. 9 curs 2013-14 Escola Els Ametllers

CLASSE DELS DINOSAURES

P5-B

HEM CLASSIFICAT I COMPTAT ELS DINOSAURES:

TENEN EL :

TENEN BANYES

ELS QUE TENEN:

ELS QUE ES DESPLACEN

: ELS QUE TENEN

ELS QUE TENEN :

SEGUIM ESTUDIANT I APRENENT COSES DELS DINOSAURES.

10


LA MOTXILLA núm. 9 curs 2013-14 Escola Els Ametllers

ELS GRECS

1r

Hola a tots els lectors de la revista. Aquest curs els alumnes de primer som la classe dels grecs. Estem aprenent moltes coses d’aquesta civilització. Per exemple, mireu quins dibuixos més bonics hem fet del Partenó d’ Atenes.

El Partenó és el temple grec situat a l’acròpolis d’ Atenes. És el monument més important de la civilització grega antiga i es considera una de les més belles obres arquitectòniques.

11


LA MOTXILLA núm. 9 curs 2013-14 Escola Els Ametllers

ELS GRECS També vam fer alguns dibuixos de com vivien a l’antiga Grècia.

Fa poc que hem celebrat la festa del Carnaval a l’escola, i els alumnes de la classe de 1r ens hem disfressat de grecs. Aquí us deixem una foto.

Alumnes de 1r: Nerea, Zoë, Iván, Xènia, Pau, Jorgina, Carla, Izan, Juan, Lucas, Joana, Óscar, Ariadna, Kyllian, Lluc, Elsa, Aleix.

12


LA MOTXILLA núm. 9 curs 2013-14 Escola Els Ametllers

CONEIXEM ELS GLADIADORS

2n

Els alumnes de 2n estem treballant el tema dels gladiadors, hem après moltes coses sobre ells. Els gladiadors eren esclaus o presoners. Aquests es dedicaven a fer lluites per aconseguir la llibertat, fama o riqueses. Les lluites de gladiadors se celebraven a l’amfiteatre. Abans de lluitar, els gladiadors havien de desfilar i saludar

l’emperador

amb

el

crit

“Ave

tradicional:

Caesar, morituri te salutant” . Després de la lluita, un gladiador queia vençut al terra, i demanava que el perdonessin. El públic amb el dit polze decidia si havia de morir o no. Si aixecaven el dit cap a dalt el perdonaven, i si el posaven cap a baix el mataven. El

guanyador

rebia

una

palma

com

a

premi

simbòlic, també rebia regals i molts diners. De vegades, la seva cara sortia a les monedes, gerros o altres objectes i, fins i tot, li aixecaven estàtues.

A

la

pàgina

següent

podreu

“nostres gladiadors”.

13

observar

alguns

dels


LA MOTXILLA núm. 9 curs 2013-14 Escola Els Ametllers

ELS NOSTRES GLADIADORS

14


LA MOTXILLA núm. 9 curs 2013-14 Escola Els Ametllers

LA REVOLUCIÓ FRANCESA

3r A

Hola, som la classe de tercer A, aquest any el nom de la nostra classe està relacionat amb la història, concretament, som la classe de la Revolució Francesa, que va ser un esdeveniment molt important perquè va marcar un canvi d’època segons molts historiadors. Vam passar d’estar a l’Edat Moderna per estar a l’Edat Contemporània, l’actual.

A la classe ho hem treballat de diferents formes. Hem cercat informació, ens hem informat sobre què va ocórrer, com va passar i quines van ser les seves conseqüències. Per exemple, vam fer un dibuix per al concurs de la portada de la revista, on vam representar la presa de la Bastilla per part dels revolucionaris. Aquest dibuix va quedar finalista.

A més, per a la festa del carnaval vam intentar representar als abanderats francesos, on ens vam posar el barret típic de l’època, amb una jaqueta llarga, i la bandera francesa.

15


LA MOTXILLA núm. 9 curs 2013-14 Escola Els Ametllers

Què hem après? A continuació us presentem alguna de les diferents opinions sobre què és la revolució francesa segons nosaltres. Podrem observar que hi ha diferents punts de vista perquè també hem après que la història pot variar segons el punt de vista de qui l’explica.

Esperem que aquests relats sobre què és la revolució francesa us hagin ajudat a comprendre la seva importància i hagueu après

tant

com

nosaltres.

Nosaltres

intentarem aprendre de tots i cadascú dels articles que elaboreu.

16


LA MOTXILLA núm. 9 curs 2013-14 Escola Els Ametllers

Qui són els astronautes?...

3r B

Els astronautes són persones que treballen per saber si hi ha vida en d’altres planetes (Laura M), per trobar nous planetes (Joaquin), per arreglar satèl·lits (Narcís) i també per investigar quines coses necessitarà l’home per un dia poder anar a viure a la Lluna, a Mart... (Laura S.). Els homes coneixen força planetes, però encara n’hi ha molts més per descobrir (Laura S.). El primer astronauta que va viatjar a l’espai va ser a l’any 1961 i va ser un rus (Yassin). Els astronautes han de ser alts, valents i forts per poder fer la seva feina i tant poden ser homes com dones (Angel). També han de ser intel·ligents, haver-se preparat i haver estudiat moltes coses sobre l’espai (Irune). Per anar a l’espai, els astronautes, van amb un coet; un coet és un vehicle especial que serveix per viatjar per l’espai (Antonio). Els astronautes, quan van a l’espai, sembla que surin perquè no hi ha gravetat (Victoria) i han de respirar a través d’una bombona d’oxigen perquè a l’espai no n’hi ha (Joaquin). També porten un vestit especial, normalment de color blanc, molt resistent que tapa tot el cos, és ample i està ple de botonets i cables (Astrid). A més, porten un casc que està acoblat al vestit i que porta uns tubs que arriben fins a les bombones d’oxigen per a què l’astronauta pugui respirar (Mario). A dins el casc hi porten un micròfon per tal de poder comunicar-se des de l’espai amb les persones que estan al planeta terra o dins la nau (LauraM.). Per la nit, els astronautes, dormen de peu dins d’un sac que està lligat a la nau i no és gaire còmode (Vicky). Quan surten de la nau a l’espai exterior i han d’arreglar algun satèl·lit es mantenen lligats a la nau perquè per la falta de gravetat podrien quedar-se surant i perduts per l’espai per sempre (Narcís). A l’espai els homes porten robots per a què els ajudin en la seva feina (Yassin). Aquests robots s’han fabricat al planeta Terra. La feina dels astronautes és força perillosa; ja fa força anys als EEUU a “Cabo Cañaberal” una nau estava a punt d’enlairar-se cap a l’espai i en enlairar-se va explotar i van morir tots els astronautes que hi viatjaven (Angel). Actualment hi ha alguns projectes engegats que tenen com a objectiu intentar aconseguir la vida a la Lluna o a Mart i s’estan buscant persones voluntàries que hi vulguin anar a viure, és reprodueixin i formin la seva família allí (Laura S i Laura M.). Hi ha algunes persones espanyoles que s’han apuntat voluntàries per formar part d’aquests projectes. 17


LA MOTXILLA núm. 9 curs 2013-14 Escola Els Ametllers

El primer èsser viu que va anar a l’espai va ser una gossa rusa anomenada LAIKA ... La Laika, era una gossa perduda que caminava pels carrers de Moscú. Els científics la van agafar i la van portar a un laboratori on van estar fent-li proves i assajos per tal que s'acostumés a estar en una nau espacial molt petita i on havia de menjar gelatines i aigua en estat sòlid. La gossa tenia un viatge d’anada, però tots sabien que mai no tornaria... Laika, la gossa astronauta, va ser el primer èsser viu que fou enviat a l’espai a l’any 1957, només per tal de fer una investigació científica que aportes informació per als humans.

Un grup de cantants molt coneguts anomenat MECANO, que eren força famosos als anys 80, van escriure una cançó dedicada a ella, a continuació hi teniu la lletra i si cliqueu aquí, podeu escoltar-la. http://www.goear.com/listen/2d31cbb/ laika-mecano

Era rusa y se llamaba Laika, ella era una perra muy normal, paso de ser un corriente animal a ser una estrella mundial. La metieron dentro de una nave para observar la reacción; Ella fue la primera astronauta en el espacio exterior. Preparado esta ya el cohete para zarpar; el control de tierra dice a Laika adiós. En la base todo era silencio esperando alguna señal; todos con los cascos en la oreja, oyeron a la perra ladrar. Mientras en la tierra una gran fiesta gritos, risas, llantos y champagne; Laika miraba por la ventana, que será esa bola de color Y que hago yo girando alrededor. Preparado esta ya el cohete para zarpar; el control de tierra dice a Laika adiós. Una noche en el telescopio una nueva luz apareció, nadie pudo darle una explicación, al asomo del nuevo sol. Y si hacemos caso a la leyenda, entonces tendremos que pensar, que en la tierra hay una perra menos y en el cielo una estrella más. MECANO

18


LA MOTXILLA núm. 9 curs 2013-14 Escola Els Ametllers

Els PIRATES

4t

Els alumnes de 4t vam decidir ser la classe dels Pirates. Per començar a treballar el Projecte dels Pirates, a l’aula, entre tots, hem dit què sabíem i què ens agradaria saber d’aquest tema. A partir d’aquí, ens hem posat a treballar!!!

Què hem fet? ·

Hem portat informació de casa, per poder-la treballar amb tots els companys i companyes.

·

Ens hem aprés una cançó que s’anomena “Vull ser un Pirata”.

·

Hem començat a decorar l’aula a l’estil d’un vaixell Pirata.

·

Hem fet un “racó Pirata” amb objectes, llibres i vestuari.

·

Per Carnaval, les nostres mares ens van ajudar a fer la disfressa, per lluir a la desfilada de l’escola.

·

Hem buscat informació a la pàgina web

www.symbaloo.com/mix/elspirates

per parelles. D’aquesta manera, hem pogut resoldre els dubtes que teníem. A més a més, aquesta informació l’exposarem per parelles davant dels nostres companys/es, més endavant.

Les mares ens ajuden.

El nostre racó Pirata.

19


LA MOTXILLA núm. 9 curs 2013-14 Escola Els Ametllers

A continuació us hem escrit un seguit de suggeriments per ser un

BON PIRATA ·

Respectar les persones.

·

Ajudar els altres.

·

Somriure sempre.

·

Fer felices les persones del voltant.

·

Repartir el tresor entre els companys/es.

Fixa’t bé que essent un bon Pirata també seràs una bona persona!!!

Durant aquests mesos hem après molt sobre el món dels Pirates i anem vent en popa, rumb a conèixer encara més sobre aquest tema.

Ajuda’ns a trobar el tresor.

20


LA MOTXILLA núm. 9 curs 2013-14 Escola Els Ametllers

EL FAR WEST

5è A

Este año la escuela trata el tema de la historia. Por este motivo, una de las primeras cosas que hicimos fue ponerle nombre a la clase. Al principio salieron varios nombres: romanos, pirámides, Far West. Al final, después de hacer votaciones, escogimos ser la clase de Far West, porque es la que salió elegida por la mayoría. Otro aspecto, por el cual hemos elegido el Far West, es porque en Port Aventura hay una zona temática con atracciones, tiendas y espectáculos que hacen referencia al nombre que hemos escogido. Decidimos este tema porque nos pareció que sería atractivo, interesante y divertido, por sus características e historia. El Far West es muy conocido por sus películas, su música country, los indios, los sheriffs, los caballos salvajes… Además, también porque queremos saber un montón de cosas sobre el lejano Oeste, que es lo que significa Far West. El Far West se sitúa en los Estados Unidos de América. Concretamente en América del Norte. La mayoría de los paisajes del Far West eran desiertos. Casi no había árboles, sólo cactus y rocas. Mucha gente de aquella época vivía en ranchos y sus casas eran de madera. Los cowboys marcaban a sus caballos y ganado para demostrar que era suyo. A los cuatreros, gente que robaba, caballos y ganado los ahorcaban. En el lejano oeste no había coches, en su lugar usaban los caballos y las diligencias como medio de transporte. En las ciudades existían los Saloons, que eran como los bares y hoteles actuales. En ellos las bailarinas bailaban can-can. Los sheriffs se podría decir que eran como la policía de ahora y cuando se buscaban a los delincuentes se ofrecían recompensas. Tenían armas conocidas como el “Colt” y el “Winchester”. Durante el tiempo que estudiemos el Far West, nos gustaría saber cosas como: ¿Cómo vivían en aquella época? ¿A qué se dedicaban? ¿Por qué los vaqueros invadieron las tierras de los indios? ¿Por qué las peleas se solucionaban mediante duelos de pistola? ¿Qué monedas y billetes utilizaban? ¿Cómo eran sus habitantes ricos o pobres? ¿Cómo domaban a los caballos?¿Por qué fue importante el ferrocarril?... Además, este curso por esta razón, en el carnaval nos hemos disfrazado de cowboys los chicos y de indias las chicas.

21


LA MOTXILLA núm. 9 curs 2013-14 Escola Els Ametllers

ELS ESCACS A “ELS AMETLLERS” Aquest any a Catalunya 104 escoles catalanes han incorporat al seu horari lectiu l’escac a Primària, entre elles l’escola Els Ametllers, per tal de millorar l’èxit escolar. Aquesta iniciativa ha estat impulsada per la Federació Catalana d’Escacs, la Conselleria d’Ensenyament i les universitats de Lleida i Girona, dintre del Projecte “Observo, pensó i jugo”. D’aquesta manera, a la nostra escola, els alumnes de primer fan una hora a la setmana durant tot el curs, els alumnes de 4t, 5è i 6è realitzen un taller d’escacs amb una durada de 6 setmanes i els alumnes de 4t realitzen una sessió cada quinze dies, també durant tot el curs. A més a les hores del pati molts alumnes també dediquen el temps d’esbarjo a jugar. Està demostrat que els escacs no sol permeten millorar l’aprenentatge de les matemàtiques, sinó que estimula altres capacitats com el càlcul mental, la paciència, l’orientació especial, la memòria, les habilitats lingüístiques, la resolució de problemes i la presa de decisions entre d’altres. Els escacs aporten beneficis respecte a la capacitat intel·lectual doncs: - Milloren l’atenció, concentració i memòria. - Fomenten la capacitat d’anàlisi, síntesi i organització. - Augmenten la capacitat de resolució de problemes i presa de decisions sota pressió. - Desenvolupen la creativitat, la imaginació, el raonament lògic i matemàtic. També aporten beneficis respecte a la intel·ligència emocional ja que: - Ajuden a tenir control emocional, tant en els èxits com en la frustració. - Aprenen a adaptar-se a múltiples i inesperades situacions. - Incrementen l’autoestima i confiança. - Ensenya a tenir iniciativa, a treballar en equip i a col·laborar. Cal dir que entre els alumnes de l’escola, el projecte d’escacs a l’escola està tenint molt d’èxit. Algunes de les opinions dels alumnes de cinquè són: “A mi personalment m’encanten, trobo que no solament és un joc divertit, sinó que també t’ajuda a pensar, perquè és molt d’estratègia. T’has de concentrar i prestar molta atenció. Has de tenir molta perspicàcia jugant” (Ana, Aina i Maitane) “Abans de jugar, sempre has de donar la mà al teu contrincant, també millores a la concentració i les matemàtiques” (Aisha i Marina) “M’agradaria que el curs vinent continuessin els escacs, perquè és un joc molt tranquil i que et fa pensar molt, també pots jugar amb altres companys. També voldríem que es fes com a activitat extraescolar”. (Luna, José Carlos i Josep) “Val la pena jugar, perquè és molt bonic i si perdem no ens hem d’enfadar. Quan s’acaba la partida el guanyador i perdedor s’han de donar la mà i dir que han jugat molt bé”. (Naroa i Ivan) “Quan jugo m’il·lusiono molt. Vull que no s’acabin els escacs”. (Souliaman)

22


LA MOTXILLA núm. 9 curs 2013-14 Escola Els Ametllers

EL BIG BANG

5è B

Som la classe del Big Bang Quan havíem de triar el nom de la classe, vam escollir ser la classe del Big Bang perquè volíem saber com va ser el principi de la Història. El Big Bang és la gran explosió que va crear els astres: les estrelles, els pl an et es , el s s at èl ·l i t s , el s meteorits,... Al llarg dels segles, els éssers humans sempre han volgut saber com s’havia creat el món. Les tribus primitives creien que hi havia algun ésser superior creador de la Terra, el Sol i els altres astres. Cadascú creia en els seus déus. Durant el segle XX molts científics han investigat sobre la teoria del Big Bang. Segons aquesta teoria, fa 13.000 milions d’anys es va produir una gran explosió que va formar els astres. Però...què hi havia abans del Big Bang? Per què es va produir? Què va passar exactament? Hi podria haver més explosions com el Big Bang en el futur? Durant el curs intentarem trobar resposta a aquestes preguntes. Però no serà fàcil perquè trobem pocs llibres que en parlen, i la informació d’Internet ens resulta difícil d’entendre. A més a més d’aprendre sobre el Big Bang, estem comprovant com el coneixement científic avança contínuament. Les persones no ho sabem mai tot, sinó que sempre hi ha temes per investigar; de la mateixa manera, qualsevol moment algú pot demostrar el contrari d’allò que sempre havíem pensat.

23


LA MOTXILLA núm. 9 curs 2013-14 Escola Els Ametllers

...I arriba el Carnaval!! Per Carnaval ens vam disfressar de Big Bang . Ens vam posar una bossa negra que representava l’Univers. Hi havia enganxats els astres de paper de xarol de diferents colors: els estels de color groc, vermell, carabassa i blau; els planetes gris i marró; la Terra blava i els satèl·lits i els meteorits gris i marró. El nostre cap era el Sistema Solar: la cara groga representava el Sol i els globus del voltant, els planetes. Tot i la ventada a l’hora de desfilar, la festa va ser divertida!

La classe del Big Bang som: Marina, Martina, Naroa, Aisha, Josep, José Carlos, Iván, Paola, Soliaman, David, Elena, Borja, Íngrid, Sandra i Ainara. La nostra mestra és la Maria.

24


LA MOTXILLA núm. 9 curs 2013-14 Escola Els Ametllers

La classe dels Déus de l’Olimp

Nosaltres els nens i nenes de sisè, aquest curs, hem decidit treballar els Déus de l’Olimp. En aquest apartat de la revista us farem una breu explicació de la informació que hem obtingut entre tots els membres del grup. Primer vam fer cerca d’informació. La vam llegir i vam fer un llistat d’idees que volíem desenvolupar i després vam endreçar-les. Tot seguit vam començar a fer l’esborrany i d’aquí el text que hem elaborat. Esperem que us agradi. Els Déus vivien al Mont Olimp, que és la muntanya més alta de Grècia. Està a la serralada dels Balcans(Grècia) i té una alçada de 2.919 m. En la mitologia grega al cim d'aquesta muntanya era on residien els dotze Déus més importants. L'Olimp era una ciutat sempre coberta de núvols. La ciutat sobresortia per damunt dels núvols. Les portes de la ciutat eren considerades les portes del cel. En una època més tardana, Olimp va passar a denominar una regió elevada de l'Èter des de la qual els Déus dominaven la Terra. Els Déus i Deesses que vivien a l’Olimp eren els següents:

25


LA MOTXILLA núm. 9 curs 2013-14 Escola Els Ametllers

Tot seguit us explicarem algunes de les seves característiques més importants: ·

Zeus: Déu suprem de l'Olimp, és el déu del cel i dels fenòmens atmosfèrics com el llamp, els núvols, el tro i la pluja. Governa l'univers impartint justícia entre els déus i els homes. Fill de Rea i Cronos, va succeir el seu pare com a senyor de l'univers.

·

Hera: esposa i germana de Zeus, és la deessa protectora del matrimoni i de les dones casades.

·

Posidó: germà de Zeus, Déu del mar, dels llacs i dels terratrèmols, protector dels navegants però alhora causant de tempestes i naufragis.

·

Demèter: germana de Zeus, deessa de l'agricultura.

·

Hèstia: germana de Zeus, és la deessa del foc de la llar. No es va moure mai de l'Olimp. A Roma va ser més venerada que a Grècia, perquè el seu temple al fòrum cremava sense cessar una flama a la qual estava lligada indissolublement la fortuna de la ciutat.

·

Atena: filla de Zeus, és la deessa de la guerra, la saviesa, i l'artesania, patrona d'Atenes. Va néixer del cap del seu pare ja amb l'armadura, el casc, l'escut i la llança.

·

Apol·lo: fill de Zeus, déu de la llum, la música i de la medicina.

·

Àrtemis: filla de Zeus i germana d'Apol·lo, Deessa de la caça i protectora dels animals i dels boscos. Va ajudar a nàixer al seu germà i per aquest motiu, també és considerada Deessa dels parts.

·

Afrodita: deessa de l'amor i de la bellesa, nascuda de l'escuma marina.

·

Hefest: fill d'Hera, déu del foc i de l'artesania.

·

Ares: fill de Zeus i d’Hera, Déu de la guerra. No és un Déu gaire estimat pels grecs ja que el consideraven més propi dels bàrbars.

·

Hermes: fill de Zeus, missatger dels déus, guia dels morts fins als inferns i déu dels viatgers, del comerç i dels lladres.

26


MOTXILLA núm. 9

curs 2013-14

Escola Els Ametllers

La Pobla de Montornès in the past

English

by 6è d’Educació Primària

La Pobla was very diferent in the past. There was a train station. There was a cinema but there wasn’t a theatre. They didn’t watch TV. They listened to the radio. They didn’t have washing machines. They washed their clothes in “La Plaça de la Bassa”. Children didn’t go to school together. Girls went to a girls school and boys went to a boys school. They didn’t have computers and they didn’t write e-mails. They wrote letters. They played traditional games, for exemple “El Palet”. They didn’t use mobile phones or digital cameras. They didn’t have calculators. They didn’t use headphones and they didn’t listen to MP3 players. Children didn’t eat pizza. They ate “pa amb vi i sucre” for breakfast.

27


MOTXILLA núm. 9

curs 2013-14

Escola Els Ametllers

Història i Religió

Religió

La religió i la història són dos conceptes que estan molt relacionats, evolucionen paral·lelament i, de vegades, poden coincidir en diferents aspectes. Des d’aquesta àrea donem a conèixer com es va formar el món a partir de la creació i intentem transmetre uns valors i un punt de vista de la vida basat en el cristianisme. Així doncs, per als catòlics, d'acord amb La Bíblia, la història comença a l’Antic Testament, al seu primer llibre; “El Gènesi”, aquest comença així: Al principi... i ens explica com es va crear tot. Més endavant, El Nou Testament, ens explica la vida de Jesús, les seves bones obres i ens ensenya el camí per a ser bones persones i cristians.

28


LA MOTXILLA núm. 9 curs 2013-14 Escola Els Ametllers

En voleu saber més, Biblioteca d’història? A la biblioteca trobareu força llibres sobre Història. Els heu de buscar a l’epígraf 9 de la CDU (Classificació Decimal Universal). Us oferim també una relació de recursos informàtics: ÞPrehistòria: http://www3.gobiernodecanarias.org/medusa/agrega/

visualizar/es/es-ic_2010050913_9135101/false ÞRomans: http://www.juntadeandalucia.es/averroes/html/

adjuntos/2007/09/13/0030/roma/presentacion.htm ÞPrehistòria, Edat Antiga i Edat Mitjana:

www.pedagogoterapeuta.blogspot.com.es/2012/02/prehistoria-edatantiga-i-edat-mitjana.html ÞLa Revolució Industrial: http://www.slideshare.net/juanandresdelpozo/

la-revolucin-industrial-para-nios ÞEnllaços en anglès:

www.bbc.com.uk/history/forkids/ www.bbc.co.uk/history/handsonhistory/

ÞJocs: http://www.edu365.cat/primaria/muds/socials/index.htm

Þwww.youtube.com/

Sèries de vídeos que hi podem trobar:

Érase una vez el hombre. Història de Catalunya (Dragui).

ÞPortal de vídeos sobre Història: www.histotube.blogspot.com.es

No hi ha excusa per no aprendre!!!

29


MOTXILLA núm. 9

curs 2013-14

Escola Els Ametllers

Un passeig per la història de l’Educació Física

Ed. Física

Aquest curs 2013-14, “La Història” és la protagonista de moltes de les activitats que s’han desenvolupat i que es duran a terme al llarg d’aquest any. Els noms dels diferents grups–classe, el Carnaval, la Setmana Cultural, els continguts d’aquesta revista, ... estan “remullats” per La Història. Doncs l’Educació Física també té la seva Història. És una gran evolució passar de la cultura de les activitats físiques al concepte actual d’Educació Física. Molts estudis científics ens han mostrat com “l’activitat física” ha format part de la vida de tots els pobles i cultures. La civilització humana (pobles primitius) té els seus orígens immediats en l’aparició de l“homo sapiens”... però l“homo movens” i l“homo habilis” van ser els seus immediats predecessors. Prestigiosos científics coincideixen en que la supervivència biològica de l’espècie humana va ser conseqüència d’una bona condició física (força, velocitat, resistència,...) així com el domini i perfecció de les seves capacitats locomotores i manipuladores, habilitats i destreses, que li van permetre adaptar-se i dominar un entorn molt hostil. En d’altres períodes de la Història, com el de les civilitzacions grega i romana, l’Edat Mitjana o el Renaixement... fins arribar al segle XX, amb l’aparició de les escoles gimnàstiques (alemanya, sueca, francesa i el model esportiu anglosaxó), la motricitat, el moviment i l’activitat física, en totes les seves diferents manifestacions, sempre han tingut un paper rellevant. Podríem escriure moltes pàgines al voltant d’aquesta temàtica però l’espai d’aquesta revista és limitat. No obstant, si vols saber-ne més, et facilito unes adreces per que puguis ampliar tota la informació que tu desitgis.

Salut !!!! Pep Márquez Webgrafia : http://blocs.xtec.cat/jllore25educaciofisica/2012/01/16/apunts-un-passeig-per-la-historia-de-leducacio-fisica-i/ #.UxzEa_l5OfM http://es.wikipedia.org/wiki/Educaci%C3%B3n_f%C3%ADsica

30


MOTXILLA núm. 9

curs 2013-14

Escola Els Ametllers

El pa dels Egipcis

Ampa

Estimat diari, avui he parlat amb en Sobek. Hem sembla que ja t’havia parlat d’ell, és un amic meu que vaig conèixer a les colònies d’estiu de l’any passat. Viu al Caire en una de les ciutats més importants d’Egipte i, a més, amb molta història, ja que és en aquest país on, en l’antiguitat, van inventar i descobrir moltes de les coses que tenim avui dia. Ell és fill d’una família de forners i m'explicava que van ser els seus avantpassats qui van fer els primers pans de la història. Tot això ho saben per que van trobar uns jeroglífics on ho explicaven tot i, per poder entendre-ho millor, em va enviar un e-mail amb aquesta foto.

El que es veu és tot el procés d'elaboració del pa des de la recol·lecció dels cereals. Un cop mòlts els cereals i convertits en farina es barrejaven amb aigua i aquesta pasta la deixaven reposar abans de coure, temps que tarda en fermentar. Un altre gran invent dels egipcis va ser l’ús del forn per coure els seus pans ja que els construïen amb tova (maons de fang). Aquests tenien dues cavitats: la part inferior on cremaven la llenya i la superior on es coïa el pa. Per saber com eren aquests pans en Sobek em va tornar a enviar un altre jeroglífic.

La veritat és que no són tan diferents als nostres, ja que hi puc veure una forma de barra i un altre en forma de panet rodó. Diari, m’ha agradat molt conèixer aquesta part de la història i ja estic desitjant que el meu amic Sobek m’expliqui altres invents dels Egipcis. Bona nit i fins demà.

31


… I aquests són els finalistes del concurs de la portada.

Aisha Martínez 5è B

Rut Cano 3r A

Aina Coll 2n

Marta Jaumot 6è

Sergio Antón P5 B

Ana Membrado 5è A

Hajar Taouil P4

Eric Alcántara P3

Adam Allioui P5 A

Arturo Lillo 4t

Lluc Pallarès 1r

Laura Morales 3r B

32


Revista La Motxilla núm.9  

Revista escolar de l'Escola Els Ametllers de la Pobla de Montornès.

Revista La Motxilla núm.9  

Revista escolar de l'Escola Els Ametllers de la Pobla de Montornès.

Advertisement