Page 1

;

;

;

ELOGE

R E C E P T

D I Y

R E P O R T A G E

M O D E # 01 AUGUSTI 2012

M A G A Z I N E

Följ med på fotografering

med LinaFoto M Å N A D E N S B LO G G

Anna Nilsson

DIY:

Pom Poms!

>>GÖR EGEN GLASS<<

ANNAWII svarar på frågor

OM MODE

PRESENT TIPS TILL

nyfödda

S K Ö N H E T ; B A R N & FA M I L J ; I N T E R V J U E R ; I N R E D N I N G


VI VILL GE EN ELOGE TILL DIG! Jag

till det första numret av Eloge Magazine. Detta är en webbtidning som kommer ut med ett nytt nummer varannan månad och inriktar sig helt och hållet på bloggar. vill börja med att hälsa er välkomna

Syftet med denna bloggtidning är att ge en eloge och uppmärksamma alla fantastiska och ambitiösa bloggare som finns där ute och som lägger ner mycket tid på att få till fina bilder och bra text till sina blogginlägg. Varje nummer av Eloge Magazine kommer innehålla en intervju med Månadens Blogg, bloggrelaterade reportage samt underhållande läsning inom alla kategorier som vi bloggare gillar att läsa om. Tanken är att Eloge Magazine ska innehålla något för alla som har ett intresse för bloggar helt enkelt! Vi kan väl alla vara överens om att vi någon gång har blivit inspirerande till att testa något nytt som vi har sett i en blogg som t.ex. prova på att laga en ny maträtt som favoritbloggaren lagade förra helgen eller att köpa det där ursnygga linnet som Kenza hade på sig på gårdagens outfitbild. Oavsett om man provar på att laga en ny maträtt eller börjar en ny träningsform som man läst om i en blogg så tycker jag att det är nyttigt att förnya sin vardag ibland och sedan bloggar blev så stort som det är idag så tror jag att det har fått många människor till att bli inspirerande att testa på nya saker. Jag kan med handen på hjärtat säga att det är tack vare alla härliga bloggar som vi följer dagligen som har bidragit mig och de andra tjejerna till att starta denna tidning. Vad har du blivit inspirerad av att göra tack vare bloggvärlden? Maila gärna och berätta. Jag hoppas ni gillar Eloge Magazine och glöm inte att kolla vår hemsida som uppdateras regelbundet med härliga bloggtips!

Helena Andersson, Chefredaktör

helena . andersson @ elogemagazine . se

Innehållsförteckning

2

3 - ELOGE-REDAKTIONEN

24 - UR ANGELICAS KAMERA

4 - VEM VILL DU GE EN ELOGE TILL?

26 - BARN & FAMILJ

6 - MÅNADENS BLOGG

30 - GÖR DINA EGNA POM POMS

11 - MODE & STIL

32 - HEM & INREDNING

15 - SKÖNHET

34 - HEMMA HOS

18 - BAKOM KULISSERNA

40 - GÖR DIN EGEN GLASS

>> Innehållsförteckning


ELOGE R E D A K T I O N E N

Helena Andersson chefredaktör & ansvarig utgivare

Amanda Wikström skönhet

Malin Hugosson barn

&

familj

helena.andersson@ elogemagazine.se

amanda.wikstrom@ elogemagazine.se

malin.hugosson@ elogemagazine.se

Elin Hansson

Angelica Persson

Linda Jungarå

elin.hansson@ elogemagazine.se

angelica.persson@ elogemagazine.se

linda.jungara@ elogemagazine.se

Helena Ljunggren

Louise Hietanen

Beatrice Lind

helena.ljunggren@ elogemagazine.se

louise.hietanen@ elogemagazine.se

beatrice.lind@ elogemagazine.se

redaktionschef mode

mat

&

&

bak

inredning

diy

&

pyssel

skribent & webbredaktör

layout

Webbdesigner: Elin Atterstig 25 år - Degerfors * Kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap, utbildad som mediedesigner * Fotograf, skribent och marknadsföring på Yeah!festivalen 2011 * Webbansvarig för bland annat www.thyreos.se och www.elogemagazine.se * Fotograf på tidningen Lösnummer 20112012 * Vinnare av Årets Bild Lösnummer 2011/2012

www.elinatterstig.se

elinatterstig.blogg.se

>> Eloge-redaktionen

3


VEM VILL DU GE EN ELOGE TILL?

4

>> Ida Josefin Eriksson

>> Hanna Zetterberg >> Kelly Biddle

BLOGGAR PÅ ADARAS.SE

BLOGGAR PÅ HANNAZ.SE

BLOGGAR PÅ KELLYBIDDLE.SE

Jag vill ge en eloge till min fantastiska kille. Han ställer alltid upp och finns alltid där för mig. Han skämmer dessutom bort mig alldeles för ofta. Dessutom är han grym på att laga mat och ta kort! Han fotar nästan alla bilder på mig i bloggen. Min kille är mitt allt!

Jag vill ge en stor eloge till ensamstående mammor/pappor. Jag har själv en liten vilding på 1,5 år och även om jag älskar att vara hemma med honom och njuter av varje sekund är det ovärderligt att ha en sambo som kommer hem varje eftermiddag. Jag tänker ofta på dem som är själva, frivilligt eller ofrivilligt, och vilket lass dom får ta. Så, en stor eloge till er!

Jag skulle vilja ge en eloge till min pojkvän som alltid stöttar mig i alla lägen, ställer alltid upp som fotograf när jag behöver bilder till bloggen, tröstar mig när jag är ledsen, och att han älskar mig villkorslöst i alla stunder!

>> Madeleine Kihl

>> My Vestlund

>> Frida Cederholm

BLOGGAR PÅ MADELEINES.SE

BLOGGAR PÅ MYVESTLUND.SE

BLOGGAR PÅ FRIDABLOGGAR.SE

Jag vill ge en eloge till alla härliga kvinnor där ute, som varje dag jobbar för att vara sitt allra bästa jag, både mot sig själv och mot de i sin omgivning.

Jag vill ge en eloge till Erika Gerdemark som bloggar på www. gerdemark.se/blog/. Denna tjej är en fantastisk bröllopsfotograf och hennes bilder är helt sagolika, och hon förtjänar all cred hon kan få!

Jag vill ge en eloge till min sambo som gör mig till världens lyckligaste tjej!

>> Vem vill du ge en eloge?


>> Josefin Landhagen >> Alexandra Wiseman >> Maja Johansson BLOGGAR PÅ MYHAPPYDAYS.SE

BLOGGAR PÅ BLOPPARNA.BLOPPFASHION.SE

BLOGGAR PÅ MAJYAA.BLOGG.SE

Något som gläder mig och många andra i min hemstad Norrköping är de fina blomsterplanteringarna som år efter år ger nya uttryck och kreationer för boende och besökare.

Jag vill ge en eloge till vår fantastiska vän och rådgivare Hannah Johansson som bloggar på www. hannahcharlotte.se. Hannah är en riktig vardagshjälte som ställer upp för BloppFashion i vått och torrt.

Jag skulle vilja ge en eloge till Matilda Salmén som bloggar på www.matildasalmen.blogg.se. Matilda delar med sig av sitt liv som barnboksillustratör och att vara mamma till sin underbara dotter Majken.

Vart man än kommer i stan så finns där någon vacker välskött och omsorgsfullt noga planerad plantering att vila ögonen på, i år är temat “Bortom molnen”. Därför vill jag ge ansvariga för blomsterprydning av staden en stor eloge för att de bidrar till trevnad och ger Norrköping ett vackert ansikte!

Hannah besitter en stor ödmjukhet men är samtidigt rättvis, hon säger vad hon tycker och är den klokaste jag känner. Att vara ödmjuk och rättvist är en svår kombination, men det lyckas Hannah med utan problem. Hannah har hjälpt mig och BloppFashion igenom många tuffa stunder, och jag kan inte tänka mig att fråga någon annan än just Hannah när jag behöver hjälp och stötting i både privatlivet och företaget! Hon är bäst!

Bloggen är som ett par mysiga blad i en barnbok för vuxna, med fär gstarka fotografier, inspirationsrikt hem och för att inte tala om hennes söta illustrationer. Att sätta sig ner med en kopp te framför Matildas blogg är som att man hamnat på fin fika, som man alltid lämnar med ett leende på läpparna.

SHOW US YOUR LOVE ! Har pojkvännen eller flickvännen varit extra romantisk den här månaden? Har din bästa vän funnits där och ställt upp mer än någonsin för dig? Eller har någon på jobbet bjudit på överraskningsfika? Maila oss på ELOGE och berätta för oss, så kanske din nominering dyker upp i nästa nummer!

info@elogemagazine.se >> Vem vill du ge en eloge?

5


6

>> M책nadens blogg


Månadens blogg - ANNA NILSSON T E X T: L I N D A J U N G A R Å F O T O : A N N A N I L S S O N

Namn: Anna - - Ålder: 26 - - Bor: Hälsingland - - Blogg: www.annaanilsson.blogspot.se Bloggen föddes: 2009 - - Favoritblogg: www.conceptbyanna.com

Vi har valt Anna Nilssons blogg till att vara Eloge Magazines första Månadens Blogg. Vi vill att hon ska bli uppmärksammad för den fina, välgjorda bloggen hon har och de fantastiska foton hon fyller den med. Man får en varm, härlig känsla inombords när man besöker bloggen som innehåller allt det goda i livet - allt från mat & bak, skönhet, inredning till djuren som hon lever tillsammans med på bondgården.

A

är såklart djuren på gården. De finns alltid tillgängliga och blir alltid lika fina på bild. – Det bästa sättet att lära sig på är att öva, öva, öva! Det gäller att prova sig fram, man lär sig hela tiden någonting nytt.

Gården är inte Annas arbete, det är hennes sambos jobb men självklart hjälper hon till när hon inte arbetar som butiksbiträde. På vintern hjälper hon till med att utfodra alla djuren. Resten av årstiderna är det desto mer att göra då vårbruk, sommarskörd och höstbruk står på schemat. – Då blir det en hel del timmar i traktorn!

Anna har alltid bilder i sina inlägg och lägger hellre ner tid på att lägga in en fin bild istället för att skriva ett kort inlägg “bara för att”. Hon vill att hennes blogg ska kännas välgjord och hon tror att den extra tid hon lägger ner är väl värt det. Utöver fotograferandet är dans ett utav Annas största intresse. Hon har dansat bugg och foxtrot i ganska så många år. På sommaren åker hon ofta runt till olika logar i Hälsingland och dansar. Det var faktiskt genom dansen hon träffade sin sambo för åtta år sedan. Anna och hennes sambo har även ett stort bilintresse och åker ofta runt på olika bilträffar i Sverige under sommaren.

INTRESSEN En sak som är väldigt viktigt inom bloggandet är fotografier. En blogg utan fotografier blir genast ganska ointressant och tråkig. Bilder fyller bloggen med liv och det har Anna verkligen förstått. Hon köpte sin första systemkamera, en Canon EOS 1000D, för tre år sedan och det var då hennes intresse för fotograferande verkligen vaknade till liv. Anna kunde inte så mycket om kameror eller fotograferande tidigare men lärde sig snabbt genom att läsa instruktionsboken, men även genom att läsa tips på diverse fotobloggar. Kameran använder hon nästan varje dag och hennes favoritmotiv

BLOGGEN När Anna började blogga 2009 kände hon inte alls många i sin omgivning som bloggade. Hon valde att registrera sin blogg på Blogspot eftersom de har en bra och enkel design som gör att fotografierna framhävs på ett snyggt sätt. Syftet med att starta bloggen var främst visa upp sina foton. – Genom en blogg kan man ju nå ut till så många. Känslan jag vill att folk ska få när de besöker min blogg är lantlig, lättsam, jordnära och trevlig. Jag har valt att skriva, mestadels om min vardag på gården men jag brukar även blanda in recept, kläder och lite tips på inredning.

nna bor på en bondgård i Hälsingland. Gården är hennes sambos släktgård och de flyttade dit efter att de båda tagit studenten 2005. Tillsammans har de 24 dikor/amkor och en tjur av rasen Hereford och Charolais. Djuren går ute året om och korna t o m kalvar utomhus men de har en ligghall som de kan gå in i om det är dåligt väder. Korna och tjuren är inte de enda djuren på bondgården då de även har två stycken nordsvenskar och fyra stycken katter.

>> Månadens blogg

7


Syns man inte så finns man inte, finns det ju ett talesätt som säger. Anna har visat sin blogg genom att starta en facebooksida och brukar ofta kommentera andra bloggar för att de ska bli intresserade av att besöka hennes blogg. – Det mest positiva med bloggen, tycker jag är alla trevliga kommentarer som trillar in hela tiden. Läsarna verkar gilla det jag gör! Mest kommentarer och uppmärksamhet får jag för mina bilder och framförallt för de djurbilder jag tar. Det blir ju roligare att blogga om man får positiv respons. Mina läsare betyder väldigt mycket för mig och jag hoppas att jag uppfattas som en glad tjej. Jag har lärt känna en hel del folk genom bloggen och de flesta är väldigt trevliga! I och med att bloggvärlden växer och det faktum att man kan kommentera anonymt så har ett visst blogghat vuxit fram, många får väldigt elaka kommentarer. Lyckligtvis är det här ingenting Anna har känt av ännu. De enda kommentarer hon stör sig på är reklam och spam som hamnar i kommentarsfälten men de raderar hon direkt. Det kommer hon även att göra om hon själv, någonsin skulle bli utsatt för nedsättande kommentarer.

8

>> Månadens blogg

– Jag vill inte lägga ner energi på tråkigheter när det finns så mycket annat trevligt att skriva om! ANDRA BLOGGAR Som bloggare är man ju själv oftast en ganska erfaren bloggläsare och Anna är inget undantag, hon följer ungefär 50-100 stycken på Bloglovin’. Hon är nyfiken av sig och tycker det är kul att läsa om andras liv och vardag, och att samla inspiration till sin egen blogg. Bloggarna hon läser får gärna vara lika hennes egen med tips om inredning, foto och såklart bloggar om jordbruk. – Det är jätteviktigt med intressant text som inte blir för långrandig och som fångar upp läsaren på en gång. Självklart är också layouten väldigt viktig. En fin design med vackra foton som får en vilja stanna kvar och läsa mer! De bloggar Anna följt allra längst är inga okända namn för den som är bevandrad i bloggvärlden, det är nämligen Nevnarien (Elin Kero) och Stina-Lee. Nevnarien följer hon självklart för att hon tar så fantastiska bilder och Stina-Lee tycker hon, verkar vara


en riktigt härlig tjej! Men där stannar Annas intresse för de stora bloggarna. Blondinbella och Kissie har hon inget som helst intresse för. Jag frågar henne varför hon tror att bloggandet har blivit så stort i Sverige och hon tror att det beror på att det är ett väldigt bra sätt att marknadsföra sig på. – Är man fotointresserad är det ett bra sätt att visa upp sig på. FRAMTIDEN Till sist är jag självklart nyfiken på vad Anna har för planer med bloggen i framtiden. – Jag tycker det vore jättekul om läsarantalet skulle öka men jag vill ändå inte ha en alltför stor blogg. Jag har hittat en bra balans nu så jag att kommer fortsätta i samma spår.

~ Bu eller bä? ~ Kissie eller Blondinbella Dagens Outfit eller Dagens lunch/frukost Bloggen eller facebook - kan inte välja :) Canon eller Nikon Vinter eller Sommar Krogen eller Myskväll Stan eller Landet Katt eller Hund

- Linda Jungarå Skribent

LINDA.JUNGARA@ELOGEMAGAZINE.SE

>> Månadens blogg

9


Vill du bli Månadens Blogg? Har du en favoritblogg du följer? Eller är det så att din favoritbloggare inte har fått den uppmärksamhet som hon eller han förtjänar? Tveka inte att maila oss och nominera bloggen. info@elogemagazine.se

10

>> Inredning


Style & Fashion by Elin >> Nu ger varma grillkvällar plats för kräftskivor, och vi säger ”på återseende” till sommaren. Snart kliver vi in i september månad då sommarmodet fortfarande hänger kvar, men möter konkurrens från höstens mode. I detta nummer av Eloge Magazine träffar vi bohemdrottningen Anna Wiklund som bl.a. beskriver vilka trender hon satsar på i höst. Dessutom ger bloggtjejerna Ingrid, Tuva och Frida inspiration till snygga kräftskive-outfits. Släng på en stickad tröja över sommarklänningen och njut av lite härlig modeläsning!

- Elin Hansson Mode & Stil

ELIN.HANSSON@ELOGEMAGAZINE.SE

Bloggare visar upp kräftskiveoutfits

FRIDABLOGGAR.SE

INGRIDWENELL.SE

TUVAMALMO.BLOGG.SE

“På kräftskivan tycker jag att man ska matcha kräftorna med minst lika mycket färg! Jag bara älskar den bubbelgumsrosa färgen på min klänning från Acne, vilken kommer att bli mitt val!”

“Jag gillar att blanda sommar med höst. På kräftskivan klär jag mig i virkat med skinnimitation. Toppar med en stickad tröja att dra på mig framåt kvällen. Accessoarerna håller jag få. Silverklackarna känns givna då de passar till det mesta!”

KLÄNNING // ACNE, KLOCKA // MICHAEL KORS, ARMBAND // SOPHIE BY SOPHIE, KLACKAR // SCORETT

TRÖJA // MODEKUNGEN, VIRKAD TOPP // H&M, BÄLTE // SECOND HAND, KJOL // ESTRADEUR, NELLY, MASK // H&M, ARMBAND // H&M, HALSBAND // INDISKA, KLACKAR // WEEKDAY

“Alla kräftskivor går i rött tema, därför passar ett par vinröda jeans och denna topp väldigt bra. Jag gillar enkla plagg till både vardag och fest. Med ett färgglatt halsband och ett par klackar så blir alla plagg genast lite mer festliga. Det som gör outfiten tycker jag är att skornas gula nyans även framkommer i halsbandet.” BYXOR // H&M TREND, TOPP & SKOR // ZARA, HALSBAND // FOREVER21, VÄSKA // VINTAGE

>> Mode & stil

11


; B loggporträtt

Anna Wiklund

Namn: Anna Wiklund Blogg: www.annawii.blogg.se Ålder: 28 (Fyller 29 i juli) Bor: Umeå Gör: Studerar på universitet och är mångsysslare inom mode och styling.

Hej Annawii! Hur länge har du bloggat? Hej! Jag har bloggat i drygt 7 år så jag är en veteran i bloggvärlden. ;) Varför började du blogga? Jag tyckte att det verkade roligt och använde min blogg som en slags dagbok till en början. Sedan växte den och jag valde att nischa mig mot mode och styling eftersom det alltid varit en passion! Du bloggade tidigare på Devote, varför valde du att flytta bloggen?
 Jag ville ha möjlighet att växa och det hade jag inte på Devote då målgruppen var lite för ung. På Blogg.se finns ju alla möjliga åldrar så där är det lättare att nå en passande målgrupp. Hur många läsare har du i genomsnitt per dag?
 Mellan 2500-3000 normalt sett men i bland blir det fler, och ibland färre.

Läser du själv bloggar? I så fall, vilka? Haha ja, jag läser enormt många bloggar. Allt i från mina vänners som Emmasays.se till stora svenska modebloggare som Angelicablick.se till internationella bloggar som Theblondesalad.com. Utöver bloggar, vad inspireras du av?
 Jag inspireras av allt möjligt! Inredning, färger, vädret, mycket av musik och min omgivning. Jag försöker att se det vackra i vardagen och ta till mig det när jag ska klä mig. Bloggvärldens Bohemdrottning, hur skulle du själv beskriva din stil? Hihi jadu, hur ska man beskriva den? Förut var jag nästan bara bohemisk men nu flirtar jag med andra stilar och leker mycket mer med kläderna i min garderob så det är svårt att säga. Men den bohemiska stilen genomsyrar nästan varenda outfit och så är jag ju även ett stort fan av sockersöta och romantiska plagg!

>>

12

>> Mode & stil


“Förut var jag nästan bara bohemisk men nu flirtar jag med andra stilar och leker mycket mer med kläderna i min garderob...”

En typisk Anna-outfit…?
 Det är nog en kort klänning eller kjol, en snygg jacka, skyhöga klackar och självklart massor av smycken, en väska som sticker ut och mina unda oversizesolglasögon som sitter på min nos minst 6 månader per år. Nu är det kräftskivetider, nämn även en typisk Anna-på-kräftskiva-outfit? Oj! Jag har aldrig varit på en kräftskiva men om jag skulle gå på en skulle jag nog köra på något så enkelt som en virkad maxiklänning, gummistövlar eller platta remsandaler och en värmande poncho. Lite lagom sommarbohemiskt! Dina bilder är ofta överexponerade vilket skapar vackert ljus, vad har du för kamera och var redigerar du bilderna?
 Vi har en Canon 50D och jag redigerar mina bilder i Photoshop men redigerar aldrig ljuset. Jag har sån tur

att min fästman, Micke, är en så pass duktig fotograf att jag knappt behöver göra mer än att beskära bilderna och kanske lägga på lite skärpa. Det är guld värt! Ljuset är även en röd tråd i din stil, klär du dig i ljusa kläder året om? Vet av egna erfarenheter att höstfärger ofta speglar min klädsel…
 Ja, jag gillar ljusa kläder och det är nog för att jag är lite av “kärringen mot strömmen”. Här i Sverige går 90 % klädda i svart eller andra mörka färger på vintern och jag tycker att det är lite trist när allt är “samma samma”, så jag gör tvärtom ;). Dock gillar jag vackra kappor i murriga färger så jag kör gärna på vinrött, marinblått och grönt på vintern! Min bästa basfärg är svart, vilken är din och varför? Jag skulle nog säga nude- och krämtoner eftersom de passar den bohemiska stilen väldigt bra plus att de är väldigt lättmatchade och passar till nästan alla andra

>> Mode & stil

13


färger jag har i garderoben. Nu är hösten snart här, hur får du in ”höst-looken” i din stil? Jag älskar att klä mig i höstkläder och jag satsar på vackra kappor i 60-talsstuk, snygga pannband, mössor, slokhattar och baskrar samt roliga strumpbyxor och fina halsdukar. På så vis kan jag behålla min stil men ändå hålla mig varm! Vilka trender är starkast i höst, enligt dig?
 Jag har inte så bra koll på sånt och litar mer på min egen stilkänsla än trender men jag tror starkt på vinrött, klarblått, bohemiska slokhattar, 60-tal, Chanelinspirerat, Vilda västern, pråligt mixat med stilrent och så vidare. Det finns så mycket! Om du får välja en trend som är allra starkast, vilken väljer du?
 Det kan jag inte avgöra just nu men jag hoppas att vi får se en lite mer smyckad och mindre stilren höst även i Sverige! Slutligen, vilka sommar-plagg får hänga kvar i garderoben i höst?
 Allt haha ;). Men framförallt alla snygga tunna jackor som då kan agera koftor, mönstrade shorts fast burna med strumpbyxor och så klart alla mina snygga skor!14

>> Mode & stil


Get gorgeous med Amanda! TEXT & FOTO: AMANDA WIKSTRÖM

>> Snart är det höst och det är dags att plocka fram de lite kallare färgerna när det gäller make-up. Inte bara i ansiktet byts bronzern mot ett kallare rouge, de knallfärgade somriga nagellacken byts ut mot de mer klassiska färgerna. För när passar det egentligen bättre med rött nagellack än till hösten? För att ge er lite hjälp ute i nagellacksdjungeln har jag den här månaden testat 5 klassiskt röda nagellack. Vilket får bäst i test? - Amanda Wikström Skönhet

AMANDA.WIKSTROM@ELOGEMAGAZINE.SE

MÅNADENS SKÖNHETSTEST: THE PERFECT RED NAIL

1.

KICKS Nailpolish ”nr. 022 Cha Cha Red”, 39 kr Ett lättlackat och snabbtorkat nagellack med bra hållbarhet. Två tunna lager krävs för hel täckning och finishen blir härligt glansig. En vinnare! 5/5

2.

Depend Nailpolish ”nr. 040”, 25 kr

Det räcker med ett lager lack för att få en riktigt djup röd färg. Finns inte mycket att klaga på förutom den något långsamma torktiden, annars – ett riktigt prisvärt lack. 4/5

3. 4.

Isadora Wondernail ”nr. 182 Summer Red”, 69 kr Lacket för oss som föredrar breda penslar. Nagellacket är krämigt och har fin finish men det som drar ner betyget lite är den ganska dåliga hållbarheten, och att flagor syns tidigt. 4/5

L’Oréal Paris Color Riche Le Vernis “nr. 408 Exquisite Scarlet”, 59 kr Nagellacket i sig är inget att klaga på, men borsten är dessvärre otroligt klumpig och ruffsig vilket gör lacket svårmålat och ger små luftbubblor på naglarna. 3/5

5.

Mavala Nail Color Cream ”nr. 2 Madrid”, 45 kr Av de nagellack jag testade hade detta sämst pigment och höll sig inte länge på nageln innan det började skavas bort. Även om nagellacket inte är i den dyrare prisklassen så känns det ändå inte prisvärt. 2/5

>> Skönhet

15


Månadens favoritprodukt: Smith’s Original Rosebud Salve >> En produkt som alltid följer med mig vart jag än går, är den här hudsalvan från Rosebud. Förutom att den har en sockersöt förpackning så är det den perfekta allround-produkten. Rosebud Salve kan bland annat användas på läppar, torra fläckar, självsprickor, fnasiga nagelband och dessutom doftar den gott av rosor. Ett måste i väskan helt enkelt! Du hittar salvan på Kicks, Åhléns eller på webbshopen allice.se och kostar ca 89 :-

“A beautiful thing never gives so much pain as does failing to hear and see it. “

- Michelangelo

QUICKFIX;

16

>> Mode & stil

Nästa gång du ska tvätta håret - kamma det innan du hoppar in duschen. På så sätt sprids det feta i hårbotten ut i resten av håret och ger det näring och fukt. Detta eftersom att det feta i hårbotten är hårets eget sätt att återfukta sig självt, det funkar alltså toppen som en fuktbomb!


What’s new in the world of beauty? I Make Up Stores höstkollektion ”Spellbound” finner vi mer kalla, isiga färger istället för de klassiskt varma och burriga höstnyanserna. De annars så typiska höstsotningarna byts ut mot ögonmejker med mer fokus på ytterkanten av ögat och trenden lila läppar blir ännu starkare i år. Vågar du testa höstens trender och bli förtrollad? Den här månaden guidar jag dig till den hetaste looken just nu.

Spellbound

Lipstick ”Magic Spell” 170 kr x Gloss Lips ”Haze” 145 kr x Lipgloss Wand ”Blue Bell” 145 kr x Nailpolish ”Mariann” 130 kr x Nailpolish ”Tatjana” 130 kr x Eyepencil ”Illusion” 135 kr x Microshadow ”Enamor” 140 kr x Microshadow “Allure” 140 kr x Eyedust ”Misty Forrest” 135 kr

1. Grunda gärna med en primer för att få skuggorna att bli mer intensiva och hålla längre. Lägg en vit skimrig skugga på halva ögonlocket och under ögonbrynet som en highlighter. Detta kommer att lyfta “upp” brynet och får dig att se mycket piggare ut!

2. Använd en dov, turkos skugga och lägg på yttre halvan av ögonlocket. För att få en mjuk övergång, sudda de skarpa kanterna med en mjuk fluffig borste. TIPS: Om skuggan är svår att sudda uppåt, ta lite, lite turkos skugga på borsten, då går det lättare!

3. Ta lite mörkbrun eller svart skugga på samma fluffiga pensel och lägg den försiktigt över den turkosa, fast inte på lika stort område. Den turkosa skuggan ska fortfarande synas. Om det turkosa försvinner lite kan du bara gå tillbaka med den mörkare skuggan och lägga på mer.

4. Lägg den turkosa skuggan under ögat och skugga så att den får en mjuk övergång. Ta sedan en svart kajal i vattenlinjen och lite nedanför, skugga samman den med den turkosa skuggan. På med eyeliner och mascara, sedan har du en snygg höstsminkning! >> Skönhet

17


Bakom kulisserna med LinaFoto T E X T: L I N D A J U N G A R Å . F O T O : L I N D A J U N A G R Å O C H L I N A F L O D I N S

>> En av Sveriges största fotobloggare Lina Flodins har varit ute i grönskan och fotat tvååriga Lilly. Vår skribent Linda Jungarå var med under fotograferingen då vi ville få en inblick hur den unga fotografen arbetar samt visa er exklusivt material bakom kulisserna till LinaFoto som är det namn hon är känd för i bloggvärlden. JAG MÖTER UPP 18åriga Lina Flodins på Gubbholmen i Karlstad en solig men något molnig sommardag. Med mig har jag min kameraväska över ena axeln och ett anteckningsblock i handen. Det ser ut som att hon spanar in bra fotoplatser samtidigt som hon kontrollerar inställningarna i kameran. Jag går fram och presenterar mig för den här drivna tjejen som så ung redan hunnit starta ett eget företag och fått en bred erfarenhet som fotograf.

“Att fota ska vara en frihet!” På den här fotograferingen är det Linas systers väninna Janni som vill ha fina porträttfoton på sin tvååriga dotter Lilly. Janni driver själv en välbesökt blogg där hon skriver om sin vardag som småbarnsförälder. Lina vill börja med att ta några bilder på Lilly bland träden där skuggan är bra. I skugga blir det bättre ljus i bilderna än det blir om man tar dem i direkt solljus. - När barnet som ska fotograferas är i Lillys ålder eller äldre så brukar jag inte ha med mig någon rekvisita, då vill jag att barnet ska få möjlighet att leka fritt eller sitta i gräset när jag knäpper mina bilder för att få så naturliga bilder som möjligt. - Hur gör du vid sämre väder? Ställer du in fotograferingen då? - Nej, det hade jag inte gjort. Just nu är det lite för molnigt för att det ska bli perfekt, men jag hade inte ställt in, då ska det regna i sådana fall. Det är klart, är det bröllop kan man ju inte ställa in men det funkar att fota i molnigt väder också.

18

>> Bakom kulisserna

Vi byter läge ofta, låter Lilly springa fritt för att leka samt plocka blommor medan Lina springer efter för att hitta bra vinklar och inställningar för att få så bra bilder som möjligt. Lina leker kurragömma med Lilly samtidigt som hon hela tiden knäpper av bilder på kameran för att inte gå miste om några bra ögonblicksbilder. Mamma Janni har med sig bröd i väskan så att Lilly får chansen att mata fåglarna, som hon älskar och är så nyfiken på. Stora fiskmåsar och änder börjar omringa oss och Lilly blir helt lyrisk. Lina är snabb när hon hoppar ner i slänten och börjar fota Lilly som kastar stora brödbitar till fåglarna runt omkring sig. Jag börjar nästan bli orolig att Lina ska glida ner i älven, men hon verkar vara van vid konstiga fotoställningar.


L i l ly ä l s k a d e at t h o p pa på b r u n n s l o c k e t o c h d å v a r L i n a g e n a s t d ä r o c h f ö r s ö k e r få n g a ö g o n b l i c k e t

Efter cirka en och en halvtimmes fotografering är vi färdiga och Lina verkar vara nöjd med bilderna hon har tagit. När jag frågar hur många hon tagit så har det under dagen blivit cirka 300 bilder. LINA BEKSRIVER hur hennes intresse för fotografering växt fram. - Jag blev filmad och fotad mycket som barn och ville väldigt gärna försöka själv men resultaten blev inget vidare. Julen 2005 fick hon sin första kamera, en Kodak EasyShare C300. Hon började genast använda den flitigt och fotade mycket blommor samt djur. Lina kände dock ganska snart att hon ville ha en mer avancerad kamera. Julen därpå fick hon därför en ny kamera, en Kodak EasyShare C533. - Det var en kompaktkamera på fem megapixlar och mycket bättre än min förra så jag lärde mig mycket nytt och utvecklades med den.

Efter ett tag upptäckte Lina att tjejer i hennes ålder hade systemkameror, precis sådana som riktiga fotografer använder sig utav. Lina ville också ha en sådan och började genast spara. Det tog nästan ett år och i november 2007 köpte hon sin första systemkamera, en Canon EOS 400D. Lina var imponerad av kameran och fotade som aldrig förr. - När jag hade haft kameran i ett halvår så hände någonting och jag kände mer och mer att jag började drömma om att bli fotograf. Två år senare startade jag mitt eget företag. - Vad tycker du är viktigt att tänka på när man ska lära sig att fotografera? - Man ska inte känna sig låst när man fotograferar, man måste våga ta ut svängarna lite, sätta fokusen på ett helt annat ställe eller vinkla kameran på ett helt annat sätt. Att fota ska vara en frihet! - Hur gick du från hobbyfotograf till egen företagare? - Eftersom jag var under 18 år så var mina föräldrar tvungna att skriva på papper för att jag skulle få starta eget. Jag och pappa gick till skatteverket och fick

>> Bakom kulisserna

19


papper som skulle fyllas i. Krångligare papper har jag nog aldrig stött på, så vi tog hjälp av en bekant som har eget företag. I november 2010 blev det äntligen godkänt! - Hur hittar kunderna dig? - Oftast är det via bloggen eller genom andra människor. Det sprids fort från mun till mun, vilket är bra och trovärdig reklam för mig. Jag tror att många blir intresserade av mig just för min unga ålder och det är ofta på grund av det som jag blir uppmärksammad i olika medier. Lina berättar att hon är en av de billigaste fotograferna i Karlstad och att hon egentligen borde höja priserna om hon ska kunna tjäna något på sin verksamhet i framtiden. Orsaken till att hon inte har haft så höga priser är för att hon mest vill nå ut med sitt namn. NÄR LINA BLIR ANLITAD är det vanligaste önskemålet från kunden oftast att hon ska ta naturliga bilder. - De flesta kommer till mig för att jag ska ta naturliga bilder i en naturlig miljö med ett naturligt ljus. Kunderna finner mig intressant eftersom jag har en tilltalande bildstil. Jag får med andra ord vara ganska

20

>> Bakom kulisserna

fri i hur jag fotograferar. - Hur brukar du förbereda dig inför en fotografering? - Mestadels får jag själv välja vart vi ska träffas för fotografering. Jag brukar vara på plats fem till tio minuter innan för att kolla hur det ser ut på det valda stället. Då är jag förberedd så att vi kan köra igång direkt. MED SIG PÅ FOTOGRAFERINGARNA har Lina förutom kameran, även två fasta objektiv. Ett 50mm f/1.4 samt ett 85mm f/1.8, som bägge ger riktigt fina porträttbilder. Hon har även med sig en reflexskärm ifall hon skulle behöva lätta upp skuggorna något. Efter en fotografering påbörjas ett arbete som tar längre tid än plåtningen i sig självt. Bilderna ska sorteras för att sedan skickas till kunden så att de får välja sina favoriter. När de gjort sitt val är det dags att redigera bilderna, vilket tar olika lång tid beroende på hur många de vill ha. Sedan ska bilderna brännas till en CD som skickas tillsammans med en faktura till kunden. - Vilka är de mest minnesvärda fotograferingarna du haft hittills? - Min första stora fotografering var UF-mässan 2011.


Jag skulle vara med hela dagen för att ta inspirerande bilder på glada ungdomar och deras UF-företag. Jag skulle även vara med på kvällen för att fota prisutdelningen. Det var mycket att hålla koll på men bildresultatet blev riktigt bra! Jag hade stor press på mig eftersom det var en stor grej som skulle förevigas på bild men även eftersom jag hade fått uppdraget av Ung Företagsamhet i Värmland. En annan minnesvärd fotografering. var en modeinspirerad plåtning hon gjorde tillsammans med den unga modellen Felicia Olsson. - Det var en lite mer fashion-inspirerad plåtning vid en väldigt häftig plats. Vi var väldigt taggade och exalterade över bilderna vi tog. Det var precis sådana bilder jag drömt om att få ta. Lite mera fashion! Det är den här typen av bilder Lina vill inrikta sig på i framtiden - bilder som pryder tidningsomslag eller modereportage i tidningar. - Har du någon gång haft en fotografering som du varit mindre nöjd med? - Den slitsammaste plåtningen jag haft var när jag skulle fota bilder till en hemsida. Jag skulle tolka texter och fota bilder till texterna. När jag var klar med allt

slit och hade redigerat klart allting så bestämde sig han som hade beställt bilderna för att han inte ville ha dem, han blev inte nöjd. Jag fick inget betalt för en veckas arbete. LINA ÄR MED ALL SÄKERHET EN STOR FÖREBILD för många unga och äldre fotografer i vårt avlånga land. Själv har hon dock inte haft någon direkt förebild. - Jag har inspirerats av många olika fotografer runt om i världen. Det är nu på senare tid jag fått upp ögonen för Lina Teschs fotografier. Hon fotograferar fashion vilket även jag har blivit mer och mer intresserad av att göra. Många fotografers största dröm och kanske även mardröm, är att fota ett bröllop. Det är den största dagen i livet för många människor och den ska förevigas på bild. Mycket kan stå på spel. Lina fotade sitt första bröllop i augusti 2008 när hon bara var 14 år. Det var hennes syster som gifte sig och hon fick två riktigt bra bilder därifrån varav en av bilderna är en favorit än idag. Det var även den bilden som ledde till hennes första betalda bröllopsfotografering året därpå, 2009, med ett okänt par – vilket var väldigt stort.

>> Bakom kulisserna

21


- Min systers bröllop var också det första bröllopet jag någonsin varit på så jag visste inte riktigt hur det gick till. Jag har alltså fotat på alla de bröllop jag varit på så det skulle kännas konstigt om jag en dag blev inbjuden som vanlig gäst. Lina känner sig inte fullärd utan tycker snarare att hon har mycket kvar att lära. Hon skulle vilja arbeta och lära sig mer om fashion och modeplåtningar som hon berättade om tidigare. - Men inte i studiomiljö, utan utomhus i naturligt ljus. Trots att hon tycker att hon har mer att lära så blir det ingen mer skola. Hon har ju redan ett företag som växer hela tiden. - Däremot kommer jag eventuellt att söka något jobb nu i höst som har med foto att göra, såklart för att få in mer pengar till framtidens alla planer – flytta utomlands, resa och upptäcka världen!

; 22

;

;

;

>> Bakom kulisserna

;

;

;

;

;

Om Lina Namn: Lina Flodins Ålder: 18 Bor: Karlstad Blogg: linafoto.blogg.se Sysselsättning: Driver eget företag och är skribent för tidningen Shoot Magazine

- Linda Jungarå Skribent

LINDA.JUNGARA@ELOGEMAGAZINE.SE


>> Bakom kulisserna

23


“En sommarkväll” UR ANGELICAS KAMERA:

TEXT OCH FOTO: ANGELICA PERSSON

>> När jag skriver de första raderna till min minikrönika ligger jag på en brygga mitt ute i den finska skogen. Min hud luktar myggstift och mina solglasögon halkar hela tiden ner på nästippen. Mitt i allt det jag tänker och vill skriva, så slår det mig, vilken fantastisk tur jag har som får göra det jag älskar mest. Skriva, fotografera och att jag dessutom får sitta ensam på en brygga där tystnaden är slående. Det är bara jag och mina tankar, fåglar som flyger förbi och vattnet som ligger alldeles spegelblankt omkring mig. Det är kväll, sen kväll faktiskt och jag inser att jag inte har en aning om vad klockan är. Det är fortfarande ljust ute och

24

>> Ur Angelicas kamera

solen har försvunnit en bit nedanför trädtopparna. Ett behagligt och vackert sken sprider sig över vattenytan. Jag plockar upp telefonen för en snabbkoll och midnatt råder. Jag packar ner mina saker i väskan och vandrar tillbaka till stugan vi sover i och kryper tätt intill min andra hälft. Nätterna som denna sommar har bjudit mig på har varit något alldeles särskilt, trots många regndagar. Jag älskar stunden där solen tränger genom molnen en regning kväll och sprider magiskt ljus och en magisk doft som jag inte kan beskriva bättre än vad jag just gjort. Att jag även får dela med mig utav detta till er, känns extra fint. Nästan så att ni är med mig.


“Ett behagligt och vackert sken sprider sig över vattenytan...”

>> Ur Angelicas kamera

25


Barn & Familj >> Hösten är nära efter semestertider och de flesta av oss är tillbaka i vardagen. Vi har frågat bloggerskorna Sara och Elin om deras planer för hösten samt vad de för för att få ihop deras vardagspussel med allt vad det innebär i en småbarnsfamilj. I våras hyllades Janni för sitt inlägg om hennes tankar kring hur kroppen förändras när man får barn. Missa inte hennes krönika om samma viktiga ämne!Ska du snart gratta en liten bebis i din närhet som kommit till världen? Jag ger presenttips av olika slag. Har du några bra tips? Skicka mig dem! - Malin Hugosson Barn & Familj

MALIN.HUGOSSON@ELOGEMAGAZINE.SE

- Fem presenttips till en nyfödd liten goding >> 1. Väska med blandat innehåll Kalikå har otroligt söta prickiga pappväskor i olika storlekar (bland annat). Fyll med exempelvis en snutte, bok, klädesplagg och en rolig leksak. Stäng väskan och klä med en söt rosett.

>> 2. Presentkort hos en fotograf Ge den lilla ett tillfälle att fotograferas (kanske tillsammans med mamma och pappa) någon gång under sitt första år hos en proffsig fotograf. Dessa bilder är garanterat roliga att ha i framtiden och något för föräldrarna att hänga upp på väggen!

>> 3. Mitt första år-bok Kul att fylla i och framförallt roligt att kunna gå tillbaka och titta i när barnet blivit större.

>> 4. Blöjtårta/korg med nödvändigheter Gör en blöjtårta och bind med fina sidenband (sök på Google och få inspiration!), eller varför inte fylla en korg med blöjor, våtservetter, barnolja, tvättlappar… En present med omtanke och som troligen föräldrarna kommer uppskatta.

>> 5. Bokstäver med små kronor Roliga bokstäver från Micki Baby som kan bilda barnets namn och sättas upp på väggen. Kanske kan det också stå ”prinsen” eller ”prinsessan”?

Har du några presenttips till nyfödda? Sitt inte och håll på dem, utan dela med dig av dem till oss, så publicerar vi dem i magasinet så småningom! Maila oss på adressen nedan!

malin.hugosson@elogemagazine.se

26

>> Barn & Familj


Planer för hösten och vardagspussel ”Det gäller bara att planera och vara effektiv” Sara Tilling – I min lilla lilla värld Blogg: http://blogg.alltforforaldrar.se/saratilling/

Till hösten blir det förhoppningsvis plugg för min del. Har sökt en Hälsocoachutbildning som jag så otroligt gärna vill komma in på. Får besked i början av juni (vi intervjuade Sara i maj, reds. anm.). Kommer jag inte in får jag leta jobb. Vad som än sker kommer minstingen i familjen, Dixie, börja på förskolan. Att få vardagen att gå ihop är just nu inte så svårt. Min man jobbar långa dagar och jag är ofta själv med barnen. Så länge jag är mammaledig är det upp till mig själv hur jag ska lägga upp dagarna. Det gäller bara att

planera och vara effektiv. Jag prioriterar träning framför mycket. T ex städning och andra hushållsarbeten. Jag mår som bäst när jag tränar och är då en bättre mamma och fru. När jag väl börjar skolan eller får ett arbete lär det bli klurigare, men jag tror på planering. Och att man pratar med varandra och ser till att båda två får lite egentid. Den är väldigt viktig.

”Viktigt att acceptera att man inte hinner lika mycket efter att man fått barn” Elin Andersson - Elinochalva Blogg: http://elinochalva.blogg.se/

Hösten kommer att se ut på samma sätt som det gjort för oss under våren. Alva trivs väldigt bra på sin förskola vilket känns skönt. Vi flyttade in i en nyproducerad lägenhet runt jul, och det positiva med det är att vi inte behöver lägga tid på några tidskrävande saker som renovering utan kan lägga den tiden på annat. Det som tar mest tid för mig är min blogg, men det är bland det roligaste jag gjort då jag får utlopp för min kreativitet och massor av positiv respons av alla gulliga läsare, och den har lett till flera roliga möjligheter. Förutom mitt jobb i en klädbutik så har jag startat eget. Det ska bli spännande att se hur det utvecklar sig då jag satsar på att börja sälja mina produkter under hösten. Jag har ett stort intresse för inredning och speciellt barnrum. När jag kombinerade det med mitt intresse för att teckna kom idén att göra egna grafiska tryck och illustrationer till barnrummet. Utan bloggen hade jag aldrig tagit steget, så alla sena timmar vid datorn har verkligen lett till något positivt! Däremot har jag varit dålig på att ta tag i min träning sedan Alva föddes, det ska jag försöka komma igång med snart. Det är aldrig för sent, ny höst och nya möjligheter!

Det viktigaste tror jag är att acceptera att man inte hinner lika mycket efter att man fått barn. Det går inte att ge hundra procent till både träning, vänner, familj och olika hobbies samt ha ett välstädat hem och nyttig mat på bordet. Iallafall går det inte för mig, så det blir att prioritera vad som känns viktigast för stunden och försöka att inte få dåligt samvete för det man inte hinner. Antingen ger man all sin energi till en sak, eller så försöker man ge lite energi till varje sak och accepterar att det bara blir halvbra. När det gäller hobbies så har jag valt att prioritera sådant som gör att jag får känna mig kreativ eftersom jag mår bra av det. Men det gör ju också att jag får strunta i andra saker. Ett rent och perfekt hem kommer vi nog inte att ha de närmaste arton åren till exempel. Jag försöker att vara effektiv och göra flera saker samtidigt, till exempel att betala räkningarna eller blogga samtidigt som jag sitter framför tv:n. Sen så gillar jag att skriva “att göra”-listor då det känns skönt att bocka av en sak på listan. Man känner sig alltid så nöjd när saker på listan blir överstrukna. Bra förvaring hemma är också viktigt så det går snabbt att plocka undan Det som jag personligen skulle vilja bli bättre på är att planera veckans middagar redan i början av veckan istället för att komma hem stressad och inte veta vad vi ska laga för mat som det ofta blir här hemma, så det tipset ska jag själv försöka ta tag i under hösten.

>> Barn & Familj

27


28

>> Barn & Familj


Gästkrönikan: Janni Cranning Nordström

”Lyssna på din egen intuition & din egen kropp!” >> Hej på er! Vad spännande att få vara den första krönikören i den här bloggtidningen. Jag känner mig djupt hedrad, och ser detta som en chans att ta upp ett viktigt ämne som jag belyste här i våras i min blogg, och som fick otroligt stor respons från både mina läsare och blogg.se. Bloggvärlden blir lätt ytlig och många bygger upp ”falska” fasader utan att ens vara medvetna om det, något som tyvärr skapar onormala och osunda ideal som vi tjejer känner oss tvingade att leva upp till. Särskilt när det gäller graviditet, förlossning och ”att komma tillbaka”. När jag fick ett plus på stickan för ungefär tre år sedan kom det som en chock. En glad chock, men ändå en chock. Som så många andra sög jag åt mig all information jag kom över via internet, familjeforum, och såklart bloggar. Jag fastnade i andra ”mamma/gravidbloggar” och många gånger förundrades jag över hur annorlunda min graviditet och min kropp verkade gentemot ”alla andra”. Mitt eget bloggande tog fart och jag kunde se hur läsarantalet växte med nyheten att jag var gravid. En av de första sakerna som slog mig och som jag även funderade mycket över under hela graviditeten var hur min kropp skulle förändras av graviditet, förlossning och amning. Gå upp i vikt, breddas, hur brösten skulle bli av amning och eventuella förlossningsskador, var tankar som bara snurrade och snurrade. Men allteftersom graviditeten fortlöpte så växte man liksom in i det. Det var naturligt att gå upp i vikt och att bli bredare så bebisen skulle kunna födas fram på ett säkert och bra sätt. Att min förlossning skulle bli något komplicerad var såklart inget jag hade väntat mig. Det är ju sånt ingen pratar om, särskilt inte i bloggvärlden. Jag försökte komma igång och röra mig mycket, och att gå ner mammakilona kände jag var en väldig press. Egentligen inte från mig själv, men att se hur alla andra mammabloggare vägde och mätte sig varje vecka och la upp nya bilder på ”mammakroppen” som nu minsann skulle bli snyggare och mer fit än någonsin, gav mig orimliga förväntningar på mig själv och jag mådde skitdåligt rent ut sagt över att jag inte återhämtade mig lika fort som ”alla andra” verkade göra.

Jag tycker det är otroligt sorgligt att det i bloggvärlden normaliseras att det är såhär det ska vara. För att hårdra det en aning så är det vanligt att mammabloggare tex skriver hur förlossningen inte lämnat ett spår i underlivet, att man utan problem hade sex tre veckor efter förlossningen, att gravidkilona bara raaaaann av dom, att dom ska bli så smala och tränade nu så det inte ska synas att de fött barn ens. När man bombas med sådana ideal i den sociala media som bloggarna faktiskt är, så är det inte konstigt att man till slut tror att det är vad som är rätt. Jag tycker att det är viktigt att lyfta fram att det ÄR tungt att vara gravid, kroppen tar stryk av en graviditet, och för många skadas kroppen ordentligt vid förlossningen (även om ingen vågar prata om det). För det är många som känner igen sig i det jag skriver, och det är många som var lika osäkra som jag och blir ännu mer osäkra när de ser de här idealen som målas upp i rosa fluff fluff bloggar. Jag tycker att vi ALLA är ansvariga för den här bilden och idealet om mammakroppar, graviditet och förlossning som vi faktiskt ger, och för oss som haft det kämpigt och svårt att komma tillbaka borde det inte vara skämmigt, pinsamt och vi ska inte känna oss misslyckade för att vi inte lever upp till det som målas upp som normalt. Mitt råd till alla nyblivna mammor är att lyssna på din egen intuition och din egen kropp. Det är du som ansvarar för dig själv och fokusera på att må så bra du kan i dig själv. Att bli förälder handlar inte om att sträva efter att bli snyggare än någonsin, det handlar om viktigare saker än så, att vara den bästa förälder man kan till sitt barn, och även att stötta andra mammor till att tänka likadant.

Janni Cranning Nordström, 26 år från Karlstad. “Hon är gift sedan två år tillbaka, mamma till Lilly 2 år och gravid med andra barnet. Janni har drivit bloggen www.innaj.blogg.se sedan 2007 och har gått från att ha ett 30-tal läsare till tiotusentals läsare i veckan.

>> Barn & Familj

29


monthly diy: do it yourself - - - GÖR DINA EGNA POM POMS! - - T E X T & F O T O : L O U I S E H I E TA N E N

>> Pom poms kan användas till många olika teman, passar perfekt till bröllop, dop, bjudningar eller varför inte dekorera ett barnrum med massor av färgglada små pom poms. Det är inte heller speciellt svårt eller dyrt att tillverka själv, silkespapper finns att köpa på t.ex. Panduro men går även att beställa billigt från Partypalatset.se. Pom poms går att variera i många olika färger och former, det är bara fantasin som sätter gränser.

- Louise Hietanen Do It Yourself

LOUISE.HIETANEN@ELOGEMAGAZINE.SE

Du behöver använda dig av:

x Silkespapper: 10 ark per pom pom (51 x 66 cm blir 4 stycken) x Tunn ståltråd x Valfritt snöre x Sax

30

>> Gör dina egna pom poms


>> Let’s make some pom poms!

Steg 3: Linda ståltråd runt mitten av det ihopvikta pappret som bilden visar och fäst även tråden med en knut så att pom pomen hålls ihop ordentligt.

Steg 1: Klipp arket i fyra delar, så att varje del blir ca 25 x 35 cm.

Steg 2: Vik pappret fram och tillbaka som ett dragspel, 2 - 3 cm brett åt gången.

Steg 4 & 5: Klipp av kanterna så att dem blir rundade. Veckla ut pappret på varje sida och pilla försiktigt upp det första pappret in mot mitten.

Steg 6: Nu är det bara att separera varje lager. Det kommer att bli fem stycken på varje sida och dra dem in mot mitten. Ta en sida i taget.

Vill du pyssla mer? Spana in månadens pysselblogg här; www.acupofemilia.com

När alla lager är separerade kan man finjustera sin pom poms om den är ojämn, eller bara “fluffa” till den lite och dra i de olika lagrena!

Lycka till!

>> Gör dina egna pom poms

31


Hem & inredning TEXT & FOTO: ANGELICA PERSSON

>> På mina inredningssidor kommer ni i detta första nummer att få följa med mig hem till Sandra och hennes familj på mitt första “hemma hos reportage”. Det är en fantastisk villa mitt i vackra Bergslagen där hon bor med sin sambo Andreas och deras dotter Wilma. Jag bjuder även på en liten titt på min, vad jag vill kalla det, hösthörna. Det är där jag helst spenderar regniga höstdagar med en bok i ena handen och en kopp te i den andra. Min vackra gungstol har många år bakom sig, och den knarrar så fint mot vårt gamla trädgolv medan jag kan se ut över sjön och läsa mina böcker. - Angelica Persson Inredning

ANGELICA.PERSSON@ELOGEMAGAZINE.SE

- Angelicas boktips Lars Kepler - Eldvittnet Sofie Sarenbrant - v36 Paulo Coelho - Häxan från Portobello

32

>> Inredning


För att göra en liknande hörna så spara inte på myset. Fram med kuddar, filtar, gungstol eller varför inte en skön fåtölj. Ha din hörna där du känner att du kan slappna av. Ett rum som är lugnt, skönt och tyst. Mjuka naturfärger är att rekommendera och ett säkert kort för

att få kroppen av gå ner i varv. Jag brukar även hoppa i mina mjukaste kläder och ha tillgång till en liten pall att slänga upp trötta fötter på. Ett säkert tips för en skön dag när hösten knackar på.

>> Inredning

33


Hemma hos Sandra & Andreas - “En lantlig dröm från 1800-talet” -

Om familjen;

Sandra Karlsson 25, mammaledig. Jobbar som montör. (Bloggar på gardet-sandra.blogspot.com), Andreas Börgel 26, snickare på Novab och lilla Wilma på 10 månader.

TVÅ KILOMETER FRÅN NÄRMASTE STAD bor familjen Karlsson/Börgel. Innan jag når fram till deras hus förtrollas jag av den fantastiska omgivningen. Ljudet av grus under skorna och doften av blommor får mig att tänka på en lantlig dröm, där traktorer, åkrar och betande hästar är vardagsvyer. Det är en härlig vårdag då Sandra möter mig i sidodörren till köket för att hälsa mig välkommen med nybakad paj och hemmagjord vaniljsås. Gården vid namn Gärdet, köpte Sandra tillsammans med sin sambo Andreas våren 2008. Gården består av ett större hus på ca 120 kvm som byggdes år 1895 men även en del uthus samt mark ingår. Trots den fina gården så var det framför allt platsen där gården ligger som de föll för. Gården var när de köpte den helt obeboelig, ett renoveringsobjekt helt enkelt. Sandra ler lite

34

>> Hemma hos

och ser sig omkring. - Vi hade aldrig köpt det här om det inte vore för att Andreas är snickare. Vi såg potentialen där andra såg omöjligheter. Största delen av renoveringen har vi klarat själva med hjälp av vänner och familj. Det blir lite av en livsstil det här, inredning är ett stort intresse. Det är många timmar på ett dygn, oftast kör vi tills vi stupar, säger Sandra och skrattar. DET BLEV EN STOR OMSTÄLLNING efter att de fick dottern Wilma. I största mån försökte de få det nödvändigaste klart innan hon kom. Nu får de prioritera lite annorlunda mot vad de gjorde innan. - Vi har nästan gett upp vid ett flertal tillfällen under tiden vi renoverat. Samtidigt är det sådant här vi gillar, det är svårt att inte hålla på, vad skulle vi göra annars?


>> Hemma hos

35


Har man en tidsplan så kan man oftast multiplicera den med tre. Det är också viktigt att välja inredningsstil efter eget tycke och smak, ett hus ska kännas personligt. Sandra tycker även att man bör satsa på kvalitet. - Det är viktigt. Man vill inte behöva byta ut något efter en kort tid bara för att det man köpt varit billigt. Pengar är också viktigt, det är ingen hemlighet att det kostat oss mycket att rusta upp hela huset. Det är även viktigt att man tar en paus och gör något annat ihop. SANDRA BESKRIVER sin inredning som modernt, lantligt. Inspirationen finner hon i bloggar, inredningstidningar och andras hem. Tillsammans med loppisfynd och ärvda saker sätter hon en personlig prägel på sitt hem. När de bestämde sig för huset var det alla fördelarna med lantlivet de såg. Lugnet, avståndet till grannar, närheten till naturen och

36

>> Hemma hos

den barnvänliga atmosfären som de vill ge Wilma. - Den enda nackdelen är väl vintern, säger Sandra, och syftar på saker som snöplogning. Att köket är Sandras favoritrum i huset är inte svårt att ta miste på. Det är fantastiskt ljust och vackert. Bakugnen har bevarats sen dess ursprung, och det är också det senaste projektet som gjorts i ordning. Där gräddar de pizza och bröd till frukost vilket ger en härlig vardagslyx. - Köket är från Ikea. Det är en bra investering, tröttnar man är det bara att byta luckor då Ikeas köksstommar är desamma. Dessutom ingår Sandras tre favoritsaker i köket. - Greengatemuggarna! Jag har 16 stycken, skrattar hon. Även Sodastreamern och den stora, djupa diskhon är en favorit.


VI GÅR UPP PÅ ÖVERVÅNINGEN som från början endast varit en stor vind. Här ligger det många timmar av svett och hårt arbete för att få till tre rum. Vardagsrum, barnrum samt deras vackra sovrum som badar i kvällssol.

- Vi har inte hunnit göra så mycket av trädgården då vi koncentrerat oss på huset, men det ska vi nog hinna ordna lite av nu i sommar, säger Sandra.

Övervåningen är ljus och mina ögon faller på vackra stilleben vart jag mig än vänder, det känns verkligen att inredningen är vald med hjärta och själ. Det är hemtrevligt, personligt och väggarna pryds av familjefoton på nära och kära.

Jag lämnar Sandra, Andreas och lilla Wilma bakom mig och börjar sakta gå därifrån. Jag förstår precis, hur och varför de ville slå till och ge huset en chans. Hela gården utstrålar charm, lugn och lantliv. Jag går över en liten bro där ett vattendrag slingrar sig genom byn. Jag önskar familjen en härlig sommar och fortsatt lycka till med deras fina hus.

Det är inte bara inomhus Sandra gillar att ha fina saker att vila ögonen på. Farstukvisten är nämligen precis lika inbjudande som resten av huset. Blommor, gamla sockerlådor, kuddar och en fin korgstol att vila benen i. Sandra och Andreas nästkommande projekt är en utbyggnad som ska bli ett uterum på ena husgaveln. Sandra berättar om stora, spröjsade fönster och kvällssolen de kommer att få.

Antingen eller med Sandra: Nytt/Gammalt Stilrent/detaljrikt Vitt/färg Loppis/nytt

>> Hemma hos

37


38

>> Hemma hos


>> Hemma hos

39


Gör egen glass med Helena TEXT & FOTO: HELENA LJUNGGREN

>> Hemmagjord glass är alltid uppskattat av såväl stora som små. Att göra sin egen glass är inte alls svårt, det är busenkelt för att tala klarspråk men det kräver lite tid, speciellt om man vill ha en glass som är len och alldeles perfekt för smaklökarna. Har du en glassmaskin blir det enklare men det fungerar även om du inte har en. Det som krävs vid glasstillverkning utan maskin är att smeten måste vispas slät många gånger under frysningen. Varje halvtimme under 3-4 timmar är en bra regel. Allt för att iskristallerna måste slås sönder så att glassen blir len. En isig glass är inte att föredra om det inte är så att det är en isglass på en pinne. Med en vanlig vaniljglass kan man göra smakkombinationer i det oändliga. Tänk bara - “Det som låter gott i tanken är alltid gott i munnen”. Det går inte att misslyckas då. Ett riktigt bra recept på vaniljglass bör finnas i varje hem. Det gör det vackra hemmet om möjligt ännu vackrare.

- Helena Ljunggren Mat & Bak

helena . ljunggren @ elogemagazine . se

G R U N D R E C E P T PÅ VA N L IJ G L A S S ! Ingredienser:

3 dl vispgrädde 2 dl standardmjölk 1 vaniljstång eller en knivsudd vaniljpulver 5 äggulor 1 dl strösocker ev. 2 gelatinblad 1 msk flytande glukos Gör så här: Vispa äggulor och socker till en slät, fluffig smet. Rör ner grädde, mjölk och delad och skrapad/ vaniljstångvaniljpulver. Häll över till en kastrull och låt smeten sjuda, inte koka! (kokar smeten kommer den att stelna), tills den tjocknat något, ca 15 minuter. Ta ur vaniljstång och rör i glukos. Lägg i blötlagda gelatinblad om du valt att ha med det, rör försiktigt tills de har lösts upp, ställ sedan in smeten i kylen och låt den bli helt kall. Minst 5 timmar. Helst över natten. Kör i glassmaskin till krämig glass, ca 40-45 minuter. Lägg glassen i en väl kyld bunke med lock i frysen en timme innan servering. Utan maskin: Följ receptet tills det är dags för frysen. Ställ in smeten i en frystålig bunke och låt den frysa i en halvtimme och ta sedan ut smeten igen och vispa den slät. Upprepa varje halvtimme under 4 timmar.

40

>> Gör egen glass

CITRONGLASS I STRUT DOPPADE I VIT CHOKLAD OCH STRÖSSEL


Olika toppingar & smaker Cookie dough

Cookie dough är en typ av kakdeg som är seg, lite salt, söt och ibland lite krispig. Det är riktigt gott och inte heller svårt att göra själv. Vill man piffa till den så kan man smaksätta med kanel, kardemumma eller arom. 60 gram smör, rumstempererat 1 dl socker 1 dl vetemjöl 1 tsk vaniljsocker 1 tsk salt 1 ägg

VANILJGLASS MELLAN DEGISTIVEKEX. VALFRITT: DOPPA I CHOKLADPULVER

Gör såhär: Vispa smör och socker vitt och pösigt. Blanda i de övriga ingredienserna. Lägg smeten i en burk med lock och ställ in i frysen i minst 1 timma innan den ska användas. Gör små kulor av degen och blanda ner i glassen precis innan den är färdig för frysen.

Dulche de leche: Kolasås; En burk med sötad och kondenserad mjölk som fått koka övertäckt med vatten i 2 timmar. Kyl och servera till glass. Vill man ha den lite lösare är detta enkelt åtgärdat med en liten skvätt grädde. Vispa ihop ingredienserna och häll upp i ett coupeglas, mums! ;

KOKOSGLASS MED DULCHE DE LECHE

>> Gör egen glass

41


for a much more delicous ice cream; >> Gelatin hjälper glassen att bli >> Att låta smeten kylas ordentligt krämigare men är absolut inget måste. innan glassmaskinen och frysen är Får jag välja så blir det alltid gelatin! viktigt eftersom smeten då inte bara blir riktigt kall, den får även chansen att >> Glukos gör glassen smidigare. svälla vilket ger en bättre konsistens på slutresultatet. >> Ju fler äggulor det är i en glass desto bättre. 5-6 äggulor per 5 dl vätska är GOOD LUCK & HAPPY ICE CREAM en bra utgångspunkt. MAKING! ; ; ; Fler tips på smaker: Färska hallon el. blåbär som fått koka ihop med nån matsked socker och sedan kylts // Lemoncurd // Chokladkross av vit eller mörk choklad. Varför inte blanda och ta lite av båda? // Valfri arom - finns på webben // Jordgubbssylt

42

>> Gör egen glass


Tack för att du har läst vårt första nummer av Eloge Magazine. Vi är jättenyfikna på vad Du tyckte om denna tidning. Vad var bra och vad kan vi förbättra? Har du kanske förslag på vad vi ska skriva om i nästa nummer? Tveka inte att maila oss. Vi läser och svarar på alla mail. info@elogemagazine.se Gilla oss gärna på facebook så missar du inte förhandsvisningar på kommande nummer och annat roligt material.

Kramar från oss på Eloge Magazine

NÄSTA NUMMER UTKOMMER DEN 24 OKTOBER!

Eloge Magazine #1  
Eloge Magazine #1  

Sveriges bästa bloggmagasin

Advertisement