Old Grand Dad Jaarbericht 2023

Page 1

JAARBERICHT 2023

IN DEZE UITGAVE

• AANTAL PROJECTEN DOORBREEKT HISTORISCHE GRENS

• LEX OVERWETER: BEST GOLFENDE GROOTVADER 2023

• NIEUWE CONSULS

• FINANCIEEL JAARVERSLAG

• VERSLAGEN, UITSLAGEN EN FOTO’S WEDSTRIJDEN 2023

• PAUL VERSLUIS WINT JELLE TJADEN TROFEE

De aanwezige vitaliteit van onze stichting werd ook dit jaar weer op bewonderenswaardige wijze zichtbaar. Eén jaar voor ons vijftigjarig bestaan, doneerden onze golfende grootvaders een recordbedrag van ongeveer € 180.000,- aan gewone donaties.

LEES MEER VOORWOORD Door Jan de Vries, Voorzitter
APRIL 2024

GROTE VERSCHEIDENHEID AAN PROJECTEN

Onze projecten kenmerken zich door een grote verscheidenheid. Er zijn veel verschillende soorten beperkingen waarmee jonge mensen moeten leven. Dat vraagt om passende zorg. Veel geschoolde begeleiders en vrijwilligers zetten zich dagelijks in om passende oplossingen te vinden, soms individueel, vaak in groepsverband. Je vindt dat terug in allerlei activiteiten. Vaak zijn zij ingebed bij bestaande sporten, zoals RaceRunning bij atletiek, G-teams bij voetbal en hockey, veel onderdelen in de paardensport, maar ook in de watersport, aangepast zeilen bijvoorbeeld en de schaatsport. Daarnaast zijn er vele mogelijkheden steun te geven aan schoolse activiteiten en ouderinitiatieven, waar ouders voor hun kinderen een verzorgde toekomst waarborgen. Vaak kunnen we daar speel- en bewegingstoestellen realiseren, zoals duofietsen, speciale schommels en snoezelruimtes. Wij stellen er hier enkele voor.

DUOFIETS EN RACERUNNER

POPULAIR

In toenemende mate ontvangen wij aanvragen voor de aanschaf van duofietsen en Race Run fietsen. Instellingen waar jongeren met een beperking dagopvang hebben of blijvend wonen, zien duofietsen als een prachtige oplossing om jongeren onder begeleiding mooie tochtjes te laten maken, waarbij ze zelf volop in actie moeten komen. Ook de mogelijkheid de fietsen intensief en door meerdere jongeren te laten gebruiken maakt, van dit weliswaar dure middel, een geweldig populair hulpmiddel bij de ontspanning van de jongeren. Bij veel atletiek verenigingen is intussen de race runner erg in trek. Met deze eveneens in aanschaf prijzige hulpmiddelen, kunnen jongeren zich fantastisch uitleven op de atletiekbaan, waar zij vaak verrassend snel hun vele trainingsrondjes afwerken.

OUDERINITIATIEVEN EN WOONZORGPROJECTEN

Ouderinitiatieven, waarbij ouders van jongeren met een beperking samen aangepaste huisvestiging opzetten voor hun kinderen, is een relatief nieuw fenomeen waarbij wij als Old GrandDad ondersteuning verzorgen. Het gaat dan meestal om speelmaterialen, speeltoestellen en fitness apparatuur, die voor de jongeren de nodige ontspanning door sport, spel en beweging opleveren. Deze soort ouderinitiatieven vind je in bijna iedere plaats in ons land. De ouders zelf doen er vaak ondersteunend werk, maar ook worden professionele krachten ingehuurd, die de jongeren begeleiden. Door nu al deze projecten op te zetten, zorgen de ouders er voor dat de jongeren ook wanneer de ouders dat niet meer volledig kunnen, goed verzorgd en begeleid worden.

TIL-LIFT VOOR DE VRIENDEN

VAN SAILWISE

SailWise organiseert actieve watersportvakanties voor jongeren met een beperking. Op het watersporteiland Robinson Crusöe kunnen kinderen die gebruik maken van een rolstoel toch actief zeilen en kanoën. Vaak gaan ze dan uit de rolstoel in een speciale stoel in de boot. Om dit veilig en comfortabel te laten gebeuren, wordt er gebruik gemaakt van een tillift.

GESLAAGD SCHAATSFEEST

VOOR NOORD-HOLLANDSE

G-SCHAATSERS

Op 15 januari, ons land was nog maar net bekomen van een korte vorstperiode met veel schaatswedstrijden op natuurijs.

Goed, nu de dooi al weer was ingetreden, dat daarom de organisatoren van het jaarlijkse schaatsevenement voor G-schaatsers – schaatsende jongeren met een beperking –hun evenement organiseerden in de indoor schaatsbaan De Westfries in Hoorn. Maar liefst 60 jongeren deden aan dit geslaagde evenement mee.

PROJECTEN EN SCHENKINGEN
KLIK HIER VOOR EEN OVERZICHT VAN ALLE PROJECTEN

Succesvol seizoen dankzij grote opkomst

Naast de vele clubwedstrijden, die per club georganiseerd worden door de consuls, wordt er ook regionaal en nationaal door Old Grand-Dad een flinke serie wedstrijden georganiseerd. Dit alles om uiteindelijk bij de Landelijke Finale de Best Golfende Grootvader van dat jaar te kunnen kronen. Dit jaar hebben veel donateurs zichzelf de kans gegeven deze weg te bewandelen. Via 125 clubwedstrijden, vervolgens de 8 regiowedstrijden, en tenslotte resulterend in deelname aan de Landelijke Finale, waar ruim 90 Old Grand-Dad donateurs acte de préséance gaven. Een terugblik op deze serie kunt u hieronder bekijken.

CONSULDAG 2023 MOOIE MIX VAN GOLF, INFORMATIE EN GEZELLIGE ONTMOETINGEN OP DE LOONSCHE DUYNEN

Traditioneel vroeg in het seizoen wordt de Consuldag gespeeld. Het was dan ook nog flink fris, maar het werd gelukkig wel een feestelijke wedstrijd voor de consuls met de mogelijkheid met elkaar afspraken over het komende seizoen te maken. We waren te gast op De Loonsche Duynen, voorheen De Efteling. Klik hieronder voor uitgebreide informatie.

REGIOWEDSTRIJD CENTRUMWEST OP DE HOOGE ROTTERDAMSCHE

Maar weinig banen in ons land kunnen zeggen dat ze een zo mooi en overweldigd uitzicht op de skyline van een wereldhavenstad bezitten als De Hooge Rotterdamsche, thuisbasis van actief clubconsul Leo Vermeer, die het ene na het andere project weet te scoren. Op de dag van “zijn” regiowedstrijd, samen met André Pont, gepokt en gemazzeld regioconsul en wedstrijdorganisator, organiseerde zij een bijzonder geslaagde regiowedstrijd, die ook nog eens een wisselend en fantastische wolkendecor als achtergrond had. Lees hier alles.

REGIOWEDSTRIJD NOORD-OOST OP DE SEMSLANDEN

Op de prachtige baan van De Semslanden leverde Frans Geers, uitbundig geholpen door zijn lieftallige Willemien, zijn laatste kunststuk als clubconsul. Hij wilde dat het iets speciaals werd en dat lukte hem perfect. Niet alleen zijn deelnemers maakte hij blij, maar ook had hij een tweetal forse verrassing in petto. Lees via de links het verslag, uitslag en fotoreportage.

REGIOWEDSTRIJD CENTRUMZUID TE GAST OP ALMKREEK

Op de attractieve baan, prachtig gelegen aan de rand van de wonderschone Biesboschlinie, waardoor ook in en rond de baan elementen van dit bijzondere Brabantse landschap terug te vinden zijn, hadden onze gastheren voor die dag consul Lex Overweter en regioconsul Jacques Remmen alles tot in de puntjes geregeld voor een vlotte ontvangst, gelardeerd met overheerlijke appelflappen.

CONSULDAG, REGIOWEDSTRIJDEN, LANDELIJKE FINALE, FOTO’S EN UITSLAGEN
VERSLAG VERSLAG VERSLAG VERSLAG FOTO’S FOTO’S FOTO’S FOTO’S UITSLAG UITSLAG UITSLAG UITSLAG

REGIOWEDSTRIJD NOORD-WEST OP SPAARNWOUDE

De grootste openbare golfbaan van Nederland, met maar liefst 54 holes, was in 2023 het decor van de regiowedstrijd van onze regio Noord-West. Chris Cornelissen en Regioconsul Rem Komen hadden alles uit de kast gehaald om er een mooi evenement van te maken. Niet eenvoudig wanneer je bijvoorbeeld rekening moet houden met een ferme delegatie vanuit Texel, die ook weer tijdig met de laatste boot naar hun eiland terug moeten. Lees hier alles in het verslag.

REGIOWEDSTRIJD

CENTRUM- OOST GESPEELD OP TWEE BANEN

Hankees Smit, regioconsul had dit jaar de hulp ingeroepen van maar liefst twee clubs en hun consul. Daardoor werd op twee banen dit jaar de regiowedstrijd gespeeld. Een op Golfclub Driene en een op De Veluwse Golfclub. Beiden in het bezit van prachtige karakteristieke 9-Holes banen. Dat je op die manier ook prima een regiowedstrijd ter kwalificatie van een Landelijke Finale kunt houden werd hier overtuigend bewezen.

REGIOWEDSTRIJD CENTRUMMIDDEN MET SURPRISE OP OLYMPUS

Olympus clubconsul Hans Hoogendorp houdt wel van surprises. Hij toverde er bij de regiowedstrijd op zijn thuisbasis Olympus er dan ook een uit de hoge hoed, waar elke deelnemer aangenaam door werd verrast. Zelfs regioconsul, eindverantwoordelijk voor het evenement wist vooraf van niks. Wat had Hans bedacht? Lees het in het verslag en geniet van de uitgebreide fotoreportage en uitslag hierna.

WEERGODEN ZUID-OOST GROOTVADERS NIET GOED GEZIND

Het zonnige zuiden, een bekende uitdrukking, maar kort voorafgaand op de regiowedstrijden op de heuvelachtige baan van De Herkenbosche waren de vooruitzichten niet zonnig te noemen. Code geel werd afgegeven en dat baarde de organiserenden Consul Hent van Delft en Regioconsul Leo van Houtem flink wat zorgen. De pontificaal klaarliggende misthoorn, in te zetten bij dreigend onweer, moest helaas twee keer zijn werk doen. Desondanks speelden hoegenaamd alle deelnemers de wedstrijd, ondanks die twee onderbrekingen, uit. De lage handicappers bleken het best met deze zware omstandigheden om te kunnen gaan.

CODE ROOD MAAR NIET IN AXEL (ZUID-WEST)

De regiowedstrijd in Zuid West op de baan De Woeste Kop in Axel, nabij Terneuzen dreigde inderdaad een woeste aangelegenheid te worden. Code Rood werd ’s morgensvroeg afgegeven. En inderdaad, vlak boven Zeeuws Vlaanderen en de onderkant van Zuid Holland spookte het beangstigend. Maar wonder boven wonder bleef het boven Axel prachtig en zonnig, zodat de wedstrijd met ruim 80 deelnemers een groot succes werd voor de vooraf onzekere deelnemers over het doorgaan.

ROZENSTEIN VERRAST MET GULLE GIFT

De allesbeslissende wedstrijd, de Landelijke Finale om de ultieme titel Beste Golfende Grootvader, werd afgelopen jaar gespeeld op de Wassenaarse Golfclub Rozenstein. Prachtig weer, de baan in topconditie en de beste spelers, gekwalificeerd in acht regiowedstrijden, vol gezonde ambitie om een geweldige prestatie te leveren. Alles en iedereen was er klaar voor. Het is een prachtige strijd geworden met als geweldige apotheose een enorme surprise die clubconsul Floor van der Feltz samen met zijn bestuur verzorgd had. Lees alles in het verslag.

VERSLAG VERSLAG VERSLAG VERSLAG VERSLAG FOTO’S FOTO’S FOTO’S UITSLAG UITSLAG UITSLAG UITSLAG UITSLAG UITSLAG CONSULDAG, REGIOWEDSTRIJDEN, LANDELIJKE FINALE, FOTO’S EN UITSLAGEN VERSLAG

VIJFTIG JAAR GROEI IN DONATEURS

VIJFTIG jaar geleden is de Stichting Old Grand-Dad Club Nederland begonnen met een gering aantal donateurs, nog geen twintig, uit alle windstreken, Noord-Nederlandse, Hattemse, de Pan en natuurlijk de Kennemer. En nu in 2024, na vijftig jaar, tellen wij in onze donateur-administratie – deskundig bijgehouden door Arnold Bergenhenegouwen – donateurs@oldgranddad.nl - een kleine 6.000 donateurs, verzameld over 125 golfclubs, inclusief de ANWB-golfclub.

De ene club is harder gegroeid dan de andere. Een topper is jarenlang het Rijk van Nijmegen van de in 2023 overleden Consul Peter van Mens geweest, met meer dan 200 donateurs. In de beginjaren lieten ook de Pan en de Kennemer flink van zich spreken.

Nu is de Haarlemermeersche van Ab Steijenga een goede runner-up en niet te vergeten de Valkenwaardse. Valkenswaard heeft natuurlijk al sinds jaren de Eindhovensche, maar kent nu ook de Valkenwaardse van Consul Peter van Doormalen. Sinds de start heeft Peter in één klap tachtig donateurs weten te strikken.

Afscheid van vrijwilligers

In dit verslagjaar 2023 is een aantal toegewijde vrijwilligers overleden. Het is altijd spijtig getrouwen te moeten verliezen. Als het echter onze getrouwe vrijwilligers betreft, is de OGD dubbel zwaar getroffen, want zo iemand laat ook bij OGD een grote leegte achter. Gelukkig zijn er altijd andere vrijwilligers die hun gewaardeerde functie overnemen.

In 2023 zijn ons ontvallen:

* Bestuurslid/Webmaster en Ere-Grootvader Maarten Startenus, inmiddels opgevolgd door Jan Danen.

* Peter van Mens, succesvol consul Rijk van Nijmegen en Grootvader van Verdienste,

* Harald de Vlaming, consul van De Hilversumsche.

MAARTEN STRATENUS

Maarten Stratenus was van grote betekenis voor onze Old Grand-Dad. In 2002 werd hij Clubconsul op Anderstein en enkele jaren later trad hij toe tot het stichtingsbestuur. Als voormalig huisarts bleek hij uitermate geschikt om de aanvragen voor projecten te beoordelen.

LEES MEER

HARALD DE VLAMING, CONSUL VAN OLYMPISCH STATUUR, OVERLEDEN

Op maandag 23 januari 2023 is Harald de Vlaming op 68-jarige leeftijd tijdens de wintersport overleden. Harald, was eerst zeiler, vervolgens golfer. Hij en zijn familie waren van jongs af aan verbonden met de zeilsport. Op de thuisbasis de Koninklijke Watersport Vereniging Loosdrecht werd hen de eerste beginselen van de zeilsport bijgebracht.

LEES MEER

PETER VAN MENS

Maandag 14 augustus 2023 verloren wij een bijzondere collega uit ons midden. Na een langdurige periode, waarin hij met vele medische tegenslagen te maken kreeg, die hij steeds met een bewonderenswaardige blijmoedigheid wist te pareren, heeft Peter van Mens, besloten deze ongelijke strijd te staken.

Daarnaast was hij onze onbetwiste “hoffotograaf”, die het geen moeite te veel was geweldige fotoreportages te maken van vele regio-, maar ook landelijke wedstrijden. LEES MEER

DONATEURS & VRIJWILLIGERS
KLIK HIER VOOR EEN OVERZICHT VAN ALLE NIEUWE CLUBCONSULS

Maarssen, 16 januari 2024

Penningmeester, Jan Moen

BALANS PER 31 DECEMBER 2023

TOELICHTING BALANS PER 31 DECEMBER 2023

De saldi per 31 december zijn conform de afschriften van de banken.

De afname van de liquide middelen is gelijk aan het resultaat boekjaar en de mutaties van de balansposten reserve VVhL, vorderingen en kortlopende schulden.

Kapitaal

Het kapitaal is in 2023 toegenomen met 6.590 euro.

De reserve vrienden voor het leven nam in 2023 af met een jaarlijkse vrijval van 600 euro en we mochten in 2023 geen nieuwe vrienden voor het leven inschrijven.

Kortlopende schulden

De post nog te betalen toegezegde schenkingen betreft nog af te ronden projecten 2022 en 2023.

2023 2022 ACTIVA Vorderingen Nog te ontvangen/vooruitbetaald 2.031 0 Liquide middelen ABN-AMRO bank 10.178 35.388 ING Bank 254 35.323 ABN-AMRO bank spaarrekening 150.391 99.500 ING Bank depositorekening 150.547 150.000 311.370 320.211 Totaal activa 313.401 320.211 PASSIVA Kapitaal Kapitaal bij oprichting 908 908 Reserve t/m vorig boekjaar 193.878 228.712 Continuiteitsreserve 50.000 0 Reserve vrienden voor het leven 2.300 2.900 Resultaat boekjaar 7.190 15.166 254.276 247.686 Kortlopen schulden Vooruit ontvangen donaties volgende boekjaar 75 25 Nog te betalen toegezegde schenkingen 59.050 72.500 59.125 72.525 Totaal passiva 313.401 320.211 FINANCIËN / JAARREKENING
Vorderingen Nog te ontvangen bankrente 4e kwartaal/december Aanbetaling caps 731 1.300 2.031 Liquide middelen

STAAT VAN BATEN EN LASTEN OVER 2023

TOELICHTING STAAT VAN BATEN EN LASTEN OVER 2023

Baten

In 2023 mochten we 5.620 donaties ontvangen met een totaal bedrag van 179.174 euro.Het ontvangen bedrag aan donaties is in 2023 ruim 6% hoger dan in 2022. Vorig boekjaar zagen we een stijging van 3%. De gemiddelde donatie was in 2023 afgerond 32 euro per donateur.

In 2023 mochten we 8.200 euro aan extra schenkingen ontvangen.Regiowedstrijd GC Semslanden, regiowedstrijd GC Almkreek, Landelijke finaledag GC Rozenstein, Spirit Energy en vele extra donaties van golfwedstrijden en golfclubs.Heel veel dank aan onze trouwe donateurs en schenkers.

Lasten

In 2023 zijn alle wedstrijden weer gespeeld en hebben wij de kosten redelijk in de hand kunnen houden. Voor 2024 verwachten wij wel enige stijging.

Daar het jaarbericht met ingang 2023 alleen een digitale versie kent zijn de kosten aanzienlijk lager dan voorheen.

In de post administratie en kantoorkosten zijn geen bijzondere uitgaven geweest.

De post automatisering is hoger dan gewoon door investeringen en aanpassingen in onze software-applicaties.

De post rente- en bankkosten levert dit jaar een positief bedrag als gevolg van het feit dat banksaldo weer een positieve rente geeft.

In post diverse kosten zijn geen bijzondere uitgaven geweest.

Beschikbaar voor schenkingen

In 2023 hebben we een record aantal projecten mogen toezeggen van in totaal 166.750 euro. Hier zijn we bijzonder trost op!

Graag zien we in 2024 de vele aanvragen weer tegemoet.

Tenslotte is ons doel financiële steun voor projecten ten behoeve van jongeren tot circa 30 jaar voor sport, spel en beweging te verlenen.

Vorderingen Nog te ontvangen bankrente 4e kwartaal/december Aanbetaling caps 731 1.300 2.031
Realisatie Begroot Realisatie 2023 2023 2022 Baten Donaties grootvaders 179.174 150.000 168.323 Bijzondere giften en diverse baten 8.214 3.000 10.653 Marge op OGD artikelen 1.330 0 257 Totalen 188.718 153.000 179.233 Lasten Wedstrijdkosten 5.754 8.500 6.726 Consuldag -223 1.500 868 Jaarbericht incl. inpakken en verzenden 600 2.500 1.726 Vergaderkosten 1.890 1.000 1.524 Adm./Accountant en kantoorkosten 2.577 3.000 2.436 Automatiseringskosten 2.386 0 1.070 Verzekeringen 216 0 0 Rente- en bankkosten -437 0 2.291 Diverse kosten 1.015 2.000 3.251 Totalen 13.778 18.500 19.892 Saldo beschikbaar voor schenkingen 174.940 134.500 159.341 Schenkingen toegezegd in boekjaar -166.750 -152.175 Vrijval ingetrokken schenkingen -1.000 8.000 Resultaat boekjaar 7.190 15.166
FINANCIËN / JAARREKENING

Dit Jaarbericht 2023 van de Stichting Old Grand-Dad Club Nederland bevat het financieel verslag 2023 van de Stichting, een overzicht van schenkingen aan projecten in het verslagjaar en een overzicht van de in 2023 door de grootvader donateurs gespeelde golfwedstrijden. De stichtingsdoelstellingen en ANBI-informatie staan op de website www.oldgranddad.nl.

BESTUUR STICHTING OLD GRAND-DAD

Voorzitter: Jan de Vries (voorzitter@oldgranddad.nl)

Secretaris: Cees Verkerk (secretaris@oldgranddad.nl)

Penningmeester: Jan Moen (penningmeester@oldgranddad.nl)

Bestuurslid Projecten: Jan Orie (projecten@oldgranddad.nl)

Bestuurslid Golf: Dirk van Kappen (golf@oldgranddad.nl)

Redactie Jaarbericht en website:

Hannes van de Stadt en Jan de Vries (redactie@oldgranddad.nl)

Webmaster:

Jan Danen (webmaster@oldgranddad.nl)

Donateur administratie:

Arnold Bergenhenegouwen (donateurs@oldgranddad.nl)

Vormgeving:

200% vormgeving - www.200procentvormgeving.nl

Technische productie:

ELMA MEDIA – www.elma.nl

DISCLAIMER

Stichting Old Grand-Dad Club Nederland stelde deze uitgave zorgvuldig samen. Noch redactie noch auteurs staan op geen enkele wijze in voor de juistheid of volledigheid van de gegevens en aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen gebaseerd op informatie in deze uitgave. Aan deze uitgave kunnen geen rechten ontleend worden.

7 7
COLOFON www.oldgranddad.nl

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.