Page 1

Â

Groepsopdracht

1


Gluten Free & Tasty Elize Van Laer Jamilia Knockaert Jolien Vergote Maité Degryse Charlotte Everaert Fanny Taillieu

2

           


Inhoudstafel Groepsdocument

3

Inhoudstafel

Een nieuwe dienst voor studenten

5

De concurrentiĂŤle omgeving Merkplatform

8

7

Strategie Doelstellingen

11

4

10

De operationele uitwerking

DOELGROEPBEPALING & SEGMENTATIE + Follow-up

3

25


EEN NIEUWE DIENST VOOR STUDENTEN Steeds meer studenten kiezen ervoor om glutenvrij te eten; wegens medische redenen of gewoon omdat het gezonder is. Er zijn veel afhaaldiensten of aan-huis-leveringsdiensten voor alle soorten maaltijden in Gent behalve glutenvrije.

We geloven dat ook zij recht hebben om snel een maaltijd te kunnen afhalen of laten leveren die aangepast is aan hun levensstijl. Zij moeten zo niet iedere avond achter het fornuis staan. Dat alles ontwikkelen we binnen een ecologische en duurzame gedachte. We leveren met de fiets indien mogelijk, alles wordt in recycleerbare verpakking en zakken gestoken…

Wij geloven dat er daar echt een markt voor is en hebben dus het concept GLuut ontwikkelt. GLuut is een kleine onderneming die glutenvrije afhaalmaaltijden en aan-huislevering doet van maaltijden. We focussen hierbij vooral op de studenten in Gent (zowel centrum als groot-Gent).

Naast onze maaltijden zouden we ook nog ‘healthy drinks’ en versnaperingen aanbieden die je bij ons in de winkel kan kopen tijdens het wachten op je maaltijd..

Gluten Free & Tasty! 4


DE CONCURRENTIËLE OMGEVING GLuut heeft door zijn innovatief karakter weinig (in)directe concurrenten. Er is uiteraard een onbeperkt aantal aan afhaalzaken in Gent en ook aan-huislevering is niet meer ongekend. Maar al deze maaltijden vallen meestal onder de categorie fast food. Zij hebben al zeker geen oog meer voor de mensen die glutenvrij moeten eten. Met het GLuut-concept zouden wij de eerste in Gent zijn die zo’n dienst ontwikkelen. We genieten dus van weinig concurrentie en hebben dus een heel vernieuwende positionering.

Directe concurrentie Apotheek De Pannemaeker (Apotheek in de Burgstraat in Gent, biedt glutenvrije afhaalmaaltijden en ingrediënten aan)

Indirecte concurrentie Restaurants die maaltijden aanbieden zonder gluten ¬ Café Partis ¬ Restaurant Het Belfort ¬ Restaurant Avalon ¬ Exki ¬ Greenway ¬ Tuin van Eten ¬ Il Mezzogiorno Winkels waar je natuurlijke- en glutenvrije voeding kan vinden ¬ Bioplanet ¬ Ayuno Natuurvoeding ¬ Suan Thai ¬ Gusto Vero

5


Online diensten: ¬ www.allervita.be ¬ www.glutenvrijonline.be ¬ www.natuuraanhuis.be ¬ www.lekkerglutenvrij.be ¬ www.beslist.be ¬ www.glutenvrijspecialist.be

Binnen onze doelgroep vinden we ook mensen die niet verplicht zijn glutenvrij te eten. Voor hen onderscheiden we volgende concurrenten

 

¬ ¬ ¬ ¬

Just-Eat Pizzazaken die aan huis leveren Traiteurs Frituren, pitabars… waar je eten kan afhalen

6


MERKPLATFORM

Missie Wij bieden Gentse jongeren tussen 18 en 25 jaar snel en gemakkelijk glutenvrij maaltijden aan, en dit via onze afhaaldienst en huis-aan-huis-levering. Ons doel is hierbij om jongeren die meer tijd moeten steken in hun de bereiding van hun maaltijden, een gemakkelijke oplossing te bieden om snel en gezond te kunnen eten.

Visie Meer en meer mensen worden zich bewust van de voordelen van glutenvrije maaltijden. Wij willen de vooroordelen (glutenvrij/vegetarisch = smaakloos, weinig variatie) doorbreken en aantonen dat er veel lekkere variaties mogelijk zijn op glutenvrije manier.

Waarden ¬ ¬ ¬ ¬

Kwaliteitsvol: elke dag vers en biologisch. Variabel: glutenvrije maaltijden in alle smaken, geuren en kleuren. Bewust: respect voor het menselijke lichaam Vernieuwend: een inspiratiebron voor jongeren.

Positionering Onze concurrenten bieden zelden tot nooit glutenvrije maaltijden aan. Bij ons heeft de consument garantie dat alles glutenvrij is. We focussen ons daarbij vooral op de studenten in Gent. Zo kunnen zij van maandag tot en met vrijdag snel en efficiënt van een gezonde, glutenvrije maaltijd genieten. Wij zijn de enige speler op de markt (in Gent) die glutenvrije maaltijden leveren aan huis, op een ecologische wijze.

7


Strategie

De organisatie We zijn een kleine organisatie, gevestigd in het centrum van Gent (Sint-Pietersnieuwstraat). Zes meisjes zijn de drijvende kracht achter deze organisatie.

Het merk GLuut is de naam waarmee we op de markt gaan komen. Het woord ‘GLuut’ zorgt voor geen verwarring bij de uitspraak, de kern van ons concept zit erin verpakt en met de dubbele ‘uu’ spelen we ook in op het Gentse.

De doelgroep Gentse jongeren die een snelle, glutenvrije afhaalmaaltijd willen of die aan huis/kot willen laten leveren.

8


Uitwerking Strategie We huren in het centrum van Gent een klein pand waar we alle maaltijden zullen bereiden. In datzelfde pand kunnen mensen hun bestelling komen afhalen. Er is geen mogelijkheid om ter plaatse te eten. De maaltijden worden ook aan huis geleverd. Alle recepten zijn glutenvrij, in de zaak worden ook glutenvrije producten verkocht. Alles blijft binnen een ecologisch/duurzaam/biologisch/‌ idee. We werken met recycleerbaar materiaal, verse producten, gezonde producten en eerlijk bereid. Onze kookmaterialen zullen we in gespecialiseerde zaken halen zoals Bioplanet. Ook online kunnen er veel producten besteld worden. Voor groenten kunnen we in de gewone voedingszaken terecht waar ook bioproducten verkocht worden. De maaltijden kunnen telefonisch of online besteld worden. Online werken we met een site en een app voor zowel Android als iOs. Daar kan je de maaltijd op kiezen en het uur waarop het geleverd moet worden samen met adres. De maaltijden worden altijd verkocht in recycleerbare bags. De houden de maaltijden warm en zien er ook nog eens trendy uit! We leveren aan huis in het centrum van Gent met een elektrische bakfiets. Voor grotere afstanden willen we gebruik maken van een elektrische wagen.

9


Doelstellingen ¬ Tegen het najaar van 2014 willen we 25% van de Gentse jongeren overtuigen van de voordelen van het lekkere glutenvrije eten dat wij aanbieden. ¬ Tegen het najaar van 2014 willen we van de 5 dagen die we open zijn, een gemiddelde van 30 maaltijden per dag bereiken, afhalen in de winkel en aan-huislevering samen.

 

10


DE OPERATIONELE UITWERKING

Aanbod Iedere dag zijn er 4 warme schotels beschikbaar, waarvan 2 die dagelijks terug keren: groentelasagne en quiche. De andere 2 veranderen regelmatig naargelang de beschikbaarheid van seizoensproducten, het succes van de maaltijd… Daarnaast zijn er per dag ook 3 overheerlijke desserts voor de zoetemondjes. De eerste maand krijgen de klanten bij elke maaltijd een glutenvrij snoepje. Na één maand zullen die snoepjes ook verkocht worden in de winkel.

Drankjes ¬ ¬ ¬ ¬ ¬

Tao Bionade Arizona fiji water Coconut water

¬ ¬ ¬ ¬ ¬

Yogi Thee Glutenvrij bier Water uit de Britakan Ginger Love Carpe Diem

11


Maaltijden (worden aangepast gedurende het hele jaar)

¬ Warme maaltijden ! Thaise kokos-pompoensoep ! Kipfilets in parmaham met cranberryjus ! Curryburger met frieten ! Spaghetti Ratatouille met kaas ! Italiaanse macaronischotel

¬ Desserts ! Glutenvrije kokoscake met citroen en honing ! Glutenvrije brownies met noten ! Glutenvrije muffins met appel, kaneel en rozijnen

¬ Extra’s ! ! !

Bovenstebeste bessen smoothie Glutenvrij snoep Glutenvrije chips

12


Hoe bestellen? Online bestellen Klanten kunnen online een bestelling plaatsen via de site www.GLuut .be of via onze app ‘GLuut’ voor mobiele telefoons (iOs en Android). Ze vinden er het volledige assortiment die wij van maandag tot en met vrijdag aanbieden en krijgen meteen zicht op de dagschotels en de vaste schotels waaronder lasagnes en quiches. Hiernaast hebben klanten de mogelijkheid om te kiezen tussen afhalen of aan huis geleverd. Wij zorgen voor een snelle en efficiĂŤnte levering, niet langer dan 30 minuten.

Telefonisch Naast het bestellen via internet kunnen klanten natuurlijk ook bellen op het nummer 09 267 33 33 waar een medewerker u graag verder helpt bij het bestellen van uw maaltijden. Ook kan er telefonisch besteld worden voor groepsmaaltijden (min. 5 personen) voor mensen die op voorhand graag het aantal maaltijden wil reserveren. We vragen hierbij wel dat dit minimum 24 uur op voorhand gereserveerd wordt.

Ter plaatse Natuurlijk kunnen klanten ook onze shop binnenstappen om te bestellen voor het moment zelf of later op de dag/avond. Onze medewerkers staan er voor hen klaar en helpen graag verder.

13


Voorbeeld van onze app

14


Rijke inhoud op website We kozen ervoor om op onze website www.GLuut.be (http://invis.io/YDKVX4BX, deze mock-up is interactief, de meeste knoppen zijn aanklikbaar) de strakke en moderne lay-out van onze winkelinrichting en verpakkingen door te trekken. De ronde knoppen verwijzen dan weer naar het cirkelvormige logo van GLuut. Opmerking: de ideale resolutie om de website te bekijken, is 1366 x 768 pixels. Landingspage Wanneer je naar de website surft, kom je terecht op een landingspage. Daar kan je kiezen tussen de Nederlands-, Frans- en Engelstalige versie van de website. Homepage De homepage van GLUUT is heel strak en overzichtelijk. Via de ronde knoppen bovenaan ga je naar andere pagina’s. In het midden zie je een slideshow met de verschillende gerechten en dranken die in die week verkrijgbaar zijn. Wanneer je met de cursor over een van de foto’s gaat, krijg je meer informatie over de maaltijd in kwestie en kan je ook meteen op een bestelknop drukken. We maken er momenteel ook reclame voor onze GLUUT-app. De QR-code brengt je naar de Google Play Store, waar je de applicatie zogezegd kan downloaden. Het GLUUT-logo in de linkerbovenhoek brengt de surfer altijd terug naar de homepage. Op elke pagina vind je onderaan ook de gegevens van GLUUT. Daar kan je meteen doorklikken naar de Facebook- en Twitter-pagina. Er is bovendien een shareknop om de website te delen op de sociale media. ¬ Over GLUUT Op deze pagina plaatsten we onder andere het filmpje dat we maakten. Zo kunnen de bezoekers op een leuke visuele manier kennis maken met GLUUT. ¬ Menu & bestellen Hier zie je het menu van de week. Wanneer je op iets klikt, krijg je meer informatie over de maaltijd of het drankje in kwestie. Zo is er een slideshow van het gerecht of het drankje. Je kan het product ook meteen bestellen door op de bestelknop te drukken. Daarnaast is er een shareknop om de maaltijd of het drankje te delen op verschillende socialemediakanalen. Opmerking: het gerecht ‘Rijst en kip met zoetzure saus en Chinese groenten’ is aanklikbaar. ¬ Partners Op de pagina over de partners van GLUUT kan je doorklikken naar de websites van de verschillende leveranciers. ¬ Contact Op de contactpagina plaatsen we een interactieve kaart van Google Maps, zodat bezoekers bijvoorbeeld gemakkelijk een routebeschrijving kunnen opvragen naar het adres van de GLUUT-winkel om hun bestelling af te halen. ¬ Afrekenen Wanneer je op het winkelkarretje in de rechterbovenhoek klikt, ga je naar de afrekeningspagina. Daar vul je de nodige gegevens in die GLUUT nodig heeft om je bestelling in orde te brengen. Die data kunnen we dan gebruiken voor ons klantenbeheersysteem. Nadat je op ‘afrekenen’ gedrukt hebt, verschijnt er een kadertje om de boodschap ‘Ik heb zonet iets besteld bij GLUUT. Lekker glutenvrij!’ op je Facebook- of Twitter-account te plaatsen. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om het bericht niet te posten.

15


Voorbeeld van onze site Landingspagina

Homepagina

16


Pagina om bestelling te plaatsen

17


Distributie & Openingsuren ¬ 1 verkooppunt in centrum Gent: Sint-Pietersnieuwstraat. ¬ Huis-aan-huisleveringsdienst ¬ Straal waarbinnen we leveren + leveringskosten ! !

Levering centrum Gent: gratis (straal van 7km) Groot-Gent met deelgemeentes erbij: 2 euro extra.

¬ Leveren: ecologisch ! !

Centrum Gent met bakfiets, Groot-Gent met elektrische wagen (Wagen en fiets in huisstijl)

¬ Openingsuren: maandag tot vrijdag 12 u. – 22 u.

18


Prijs Aangezien we een dienst voor jongeren zijn, mogen we de prijs zeker niet te hoog leggen. Jongeren hebben een beperkt budget wanneer ze studeren en hebben liefst een zo goedkoop mogelijke maaltijd. Toch geloven we dat als ze bereid zijn om veel aandacht te besteden aan hun eetpatroon, ze ook bereid zullen zijn om iets meer te betalen voor een gezonde maaltijd. Studenten die verplicht glutenvrij moeten eten, die weten dat glutenvrij/biologisch eten al duurder is. Hen zullen we dus makkelijker kunnen overtuigen om bij ons te bestellen. Studenten die uit eigen overtuiging glutenvrij eten en bij ons bestellen, die zullen dat hoogstwaarschijnlijk niet iedere avond doen. Wanneer ze beslissen om glutenvrij te eten, zullen ze dus ook weten dat ze iets meer zullen moeten betalen dan voor een afhaalpitta of frietjes. Toch hebben we een heel schappelijke prijs. We proberen alles onder de 10 euro te houden (maaltijd + drankje + eventueel vervoer). Naar de toekomst toe, hopen we die prijs te kunnen laten dalen als we meer klanten hebben in dus ook in grotere hoeveelheden de grondstoffen zullen kunnen aankopen. Dat we met alleen maar verse en biologische producten werken, zorgt ook voor een iets hogere prijs maar dat verse en biologische aspect is een meerwaarde van het concept GLuut. Als studenten meedoen aan de klantenacties, dan krijgen zij ook een volledige maaltijd gratis want natuurlijk een mooie compensatie is. De prijs van iedere maaltijd zal ook afhankelijk zijn van de grondstoffen verwerkt in dat specifieke recept.

19


Acties en promoties Promotie van GLuut ¬ Folders verspreiden bij zaken die een gezonde levensstijl promoten: fitnesscentra, yoga- en welnesszaken maar ook op plaatsen waar veel studenten komen: bibliotheken, studeerzalen, op scholen,... ¬ Zelf folders uitdelen op straat. ¬ Facebookfanpagina ¬ Twitterpagina ¬ Websitee

Klantenkaart We werken met een ‘10 maanden-kaart’. Alle maanden met uitzondering van juli en augustus, omdat er tijdens de zomermaanden niet veel studenten in Gent verblijven. Iedere maand krijgt een kleur die ook doorgetrokken zal worden naar de verpakking van de gerechten. Op de kaart zal een stempel gezet worden in het kleur van de maand waarin ze een maaltijd bestellen. Wat kan je krijgen met deze kaart? We zullen inspelen op de twee examenperiodes. Heb je de kleuren van september, oktober, november, december en januari verzameld, dan krijg je tijdens je winterexamens een maaltijd gratis. Heb je februari, maart, april, mei en juni verzameld, dan krijg je tijdens de zomerexamens een maaltijd gratis. Kleurenpalet van GLuut: ¬ September: Paars ¬ Oktober: Grijs ¬ November: Donkergroen ¬ December: Wit ¬ Januari: Donkerblauw ¬ Februari: Rood ¬ Maart: Roze ¬ April: Lichtgroen ¬ Mei: Geel ¬ Juni: Oranje OPMERKING: deze kleuren zullen we ook verwerken in onze verpakking

20

Verpakking voor september


Bestellen in groep Wanneer er voor meerdere personen besteld wordt, dan zullen er ook speciale acties gedaan worden. ¬ Vanaf 4 personen leveren we in heel groot Gent gratis aan huis. ¬ Vanaf 6 personen krijg je een tegoedbon voor een gratis maaltijd bij volgende bestelling. ¬ Vanaf 10 personen je per persoon een gratis dessert/extra’tje.

Speciale studentenacties Er zullen verschillende studentenacties georganiseerd worden. ¬ Tijdens de examens (januari en juni) wordt er gratis geleverd aan de studenten. Normaal moeten de studenten die niet binnen een straal van 7 km wonen, een extra leveringskost betalen. Maar in januari en juni valt ook voor hen de leveringskost weg. ¬ Wanneer een student die reeds klant is bij GLuut, 3 andere studenten lid kan maken van het GLuut-netwerk, dan krijgt die student een gratis maaltijd aangeboden. ¬ We maken ook gebruik van de applicatie Foursquare. Als er iemand incheckt in onze winkel, dan ontvangt hij een gratis drank (t.w.v. 2,5 euro). ¬ Daarnaast zullen er tijdens de opening gratis proevertjes te verkrijgen zijn in onze winkel. Studenten die nog wat wantrouwig staan ten opzichte van glutenvrije maaltijden willen we op die manier proberen te overtuigen. We willen de drempel zo laag mogelijk maken.

21


Winkelinrichting Onze winkel willen we fris en jong houden. Natuurlijk verwerken we er het ecologische aspect erin: bruin, wit en groen worden de hoofdkleuren. We willen ook werken met een open keuken, zo ziet men hoe de maaltijd bereid worden en dat we alleen maar met dagverse producten werken. ER zal geen mogelijkheid zijn om te eten in onze winkel. We focussen ons puur op het afhalen en leveren. Er zullen stoelen staan voor studenten die wachten op hun maaltijd en een tafeltje met wat tijdschriften (vb. Happinez, Guido‌.) Studenten die wachten krijgen van ons ook altijd een glas water indien ze dit wensen, zo brengen we de Britakan onder de aandacht.

22


Stakeholders Eigenaar Personeel ¬ kok(s) ¬ verkoper(s) in de winkel ¬ koerier(s) Klanten ¬ offline (winkel) ¬ online (website) ¬ mobiel (app) Leveranciers (zo duurzaam/milieuvriendelijk mogelijk) ¬ leveranciers voedsel en drank leverancier glutenvrije producten ! leverancier groenten ! leverancier vlees ! leverancier andere ingrediënten (melk, boter, zout…) ! leverancier glutenvrij snoep ! leverancier drank ¬ leveranciers horecamateriaal (servetten, kledij, keukentoestellen)… ¬ leverancier drukwerk (verpakkingen, klantenkaarten, menu’s…) ¬ leverancier gas, water, elektriciteit !

Winkel ¬ fysiek ! ! !

verhuurder/verkoper buurtbewoners Sabam

¬ online ! !

websitehost websiteontwerper

¬ mobiel !

appdesigner

23


Transport (zo duurzaam/milieuvriendelijk mogelijk) ¬ garagist elektrische auto(‘s) voor koerier(s) ¬ fietsenverkoper en -maker bakfiets(en) voor koerier(s) Intermediairs ¬ media pers ! bloggers ¬ zaken/organisaties die gezonde levensstijl promoten !

organisaties voor glutenvrije eters ! organisaties voor vegetariërs ! fitnesscentra ! yogazaken ! wellnesszaken ¬ plaatsen waar veel studenten komen (om folders te verspreiden) !

! ! !

hogescholen en universiteiten studeerzalen bibliotheken

Administratie en andere ¬ boekhouder ¬ gemeente/overheid ¬ belastingdienst ¬ verzekeringsagentschap ¬ bank

24


DOELGROEPBEPALING & SEGMENTATIE I.F.V. KLANTENBEHEER + FOLLOW-UP VAN ELK SEGMENT. Als doelgroep hebben we gekozen voor jongeren in groot-Gent. De leeftijd ligt volgens ons tussen 18 en 26 jaar. Binnen die doelgroep hebben we nog verschillende subdoelgroepen. ¬ Jongeren die verplicht glutenvrij moeten eten ¬ Jongeren die vrijwillig glutenvrij willen eten en al overtuigd zijn van de voordelen ¬ Jongeren die vrijwillig glutenvrij kunnen eten maar nog niet overtuigd zijn van de voordelen We werkten volgende middelen uit om onze klanten te kunnen opvolgen.

Filmpje We willen iedereen welkom heten op onze site met een filmpje die GLuut voorstelt. Dit is toegepast op al onze subdoelgroepen. We willen hen allemaal het verhaal van GLuut vertellen Dit filmpje zal ook gedeeld worden via social media en zal te zien zijn op de ipad in de winkel.

Bekijk zeker eens ons kanaal via https://www.youtube.com/channel/UCz1HMl0k06NERaWNfboURuA. Daar kan je doorklikken naar ons filmpje en verschijnt er in de toekomst ook nog veel interessant beeldmateriaal.

25


Social media Als eerste is er een Pinterestpagina voor ideeën en inspiratie te tonen aan de klanten. Onze doelgroep bevindt zich in een beeldcultuur dus Pinterest kon zeker niet ontbreken. www.pinterest.com/GLuutgent/ Instagram mag ook niet ontbreken, gelinkt aan de Twitter- en Facebookpagina waarbij GLUUT aan de klanten kan tonen wat er achter de schermen gebeurt en wat de nieuwigheden zijn. www.instagram.com/GLuutgent Facebookpagina: Dat is het kanaal waarop het makkelijkst kan gecommuniceerd worden naar de doelgroep, omdat bijna iedereen in de doelgroep (studenten) actief is op Facebook. Veel mensen “liken” graag een facebookpagina. De content die wij posten is informatie over bv. speciale acties, wat er op het menu staat, artikels uit de pers waar GLUUT in voorkomt… www.facebook.com/GLuutgent Twitterpagina: GLUUT heeft ook een Twitterpagina waar de feedback van de klanten vooral centraal staat. Ook zal er hier gecommuniceerd naar de klanten over acties, het menu... www.twitter.com/GLuutgent Foursquare: Op Foursquare kunnen de klanten zich inchecken bij GLUUT, GLUUT raten en ook tips nalaten. Dat is dus een heel belangrijk kanaal dat we goed moeten managen, want onze klanten kunnen ook minder goede dingen over GLUUT zeggen. Als er iemand incheckt in onze winkel, dan ontvangt hij een gratis drank naar keuze (ter waarde van 2,5 euro), te kiezen uit ons aanbod. Youtube: Youtubekanaal GLuutgent. Voordeel: gratis communiceren naar doelgroep. Kleine bedrijven hebben geen budget voor grote televisiecampagnes, dus gebruik maken van YouTube is slim! Content: Promofilmpje verspreiden, filmpjes van events maken, filmpjes van recepten en hoe je het moet maken. https://www.youtube.com/channel/UCz1HMl0k06NERaWNfboURuA Monitoren van dit kanaal: filmpjes van andere kanalen die we goed vinden liken zodat ze op ons kanaal terecht komen. Het verspreiden van onze eigen filmpjes via sociale mediakanalen facebook en twitter. #GLuutgent: We maken gebruik van deze hashtag om als onze communicatie te bundelen via deze hashtag. Zo is GLUUT makkelijk herkenbaar en kan informatie gemakkelijk teruggevonden worden achteraf.

26


BELANGRIJK! ¬ → consistentie tussen de verschillende sociale mediakanalen! ¬ → zelfde huisstijl en sfeer, brand identity moet zichtbaar zijn. ¬ → tone of voice waarmee we naar onze klanten communiceren: opgewekt, grappig, fris. bv. Ryan Gosling-mopje op Instagram. Klanten die feedback online plaatsen over GLUUT: ¬ positief: retweeten, sharen, bedanken. ¬ Negatief: achterhalen wat het probleem echt is en kijken hoe geholpen kan worden. Die persoon contacteren via een privé bericht maar ook openbaar tonen dat we willen werken aan een oplossing en aan andere volgers ideeën vragen. Frequentie communicatie via sociale media: ¬ elke dag zeker 1 à 3 facebookberichten, waarvan 1 gaat over het menu van de dag. ¬ elke dag zeker 1 foto plaatsen via Instagram. ¬ Pinterest: elke dag foto's pinnen. (na sluitingstijd GLuut online actief houden) ¬ Twitter: elke dag 1 à 3 tweets versturen. ¬ Proberen dagelijks Google en social media monitoren op vermelding van “GLuut”, om positieve en negatieve feedback op te sporen. Ook elke dag zoeken naar #GLuutgent. Acties Uiteraard is Facebook en Twitter ook het ideale medium om onze acties in de kijker te zetten. Elke maand kan er bijvoorbeeld een nieuwe actie op touw worden gezet. Bv. December: Elke student die met wanten naar GLUUT komt, krijgt 10 % korting op de wintersoepen!

Opmerking: achteraan dit document (vanaf pagina 29) vindt u enkele afbeeldingen van onze social media kanalen

Degustaties We willen ook op straat gaan met proevertjes. Hierbij focussen we ons vooral op de doelgroep die nog moet overtuigd worden van glutenvrij eten en de lekkere smaak ervan. We zouden in de Veldstraat staan, aan ingangen van bibliotheken tijdens de examens, aan de ingang van scholen… Overal waar we studenten kunnen terugvinden. Zij kunnen gegevens nalaten om gecontacteerd te worden vanaf we een nieuwsbrief uitsturen.

27


Folders Daarnaast zullen we kort voor en tijdens de opening van GLuut ook massaal folders uitdelen op alle plaatsen waar we onze doelgroep kunnen terugvinden. Zo willen we iedere suspect beĂŻnvloeden en ons verhaal vertellen. Na een korte periode zouden we een enquĂŞte willen houden om te weten hoe de mensen bij ons terecht geraakt zijn. Zo willen we het succes van onze folder meten en zien of de WOM of social media geen groter succes is. Daarna kunnen we op deze resultaten inspelen.

Klantenkaart De vaste klanten volgen we op via de klantenkaarten. De kaart die de klanten zullen bijhouden, hebben we eerder al uitgelegd (systeem van kleurenstempels). Iedere kaart zal bij ons ook vanaf het begin geregistreerd worden in een online systeem. Iedere stempel zullen wij daarbij aanduiden. Zo kunnen we iedere klant apart opvolgen en ontstaan er geen problemen bij het leveren van de gratis maaltijden. Via dit systeem hebben we ook hun emailadres nodig om zo de gratis maaltijd te kunnen aangeven bij de belastingen. In het begin gaan we dit emailadres niet gebruiken voor commerciĂŤle doeleinden zoals nieuwsbrieven enz. Studenten lezen die meestal niet of ergeren zich eraan. In de toekomst gaan we wel peilen naar de interesse voor een nieuwsbrief bij de vaste klanten. Dan kunnen we misschien gaan overwegen om die emailadressen te gaan gebruiken.

WOM Word of Mouth zal ook een grote rol spelen bij de follow-up van klanten. Klanten die nieuwe mensen in onze winkel krijgen worden beloond, en de nieuwe klanten worden verwend met lekkers. We hopen dat GLuut en glutenvrij eten een echte trend wordt in Gent maar daarvoor hebben we natuurlijk positieve reacties nodig van onze klanten. Iedere reactie die zij ook posten op social media, zal door ons beantwoord of geshared worden. Onze klanten staan centraal en zij verdienen een lekkere en gezonde maaltijd.

28


Facebook

Foursquare

Instagram

29


Twitter

Pinterest

30


Individuele opdrachten

31


Jamilia Knockaert Opdracht 6, pagina 27 Eigenschap/Vaardigheid

Slecht

Redelijk

Mondeling communiceren Rapporteren Andere motiveren Doelgericht zijn Omgaan met conflicten Delegeren Onderhandelen Werkzaamheden verdelen Plannen Kwaliteit bewaken

Goed

Uitstekend

X X X X X X X X X X

De onderdelen waarbij ik ‘redelijk’ ingevuld heb, kan ik verbeteren door nog iets meer begaan te zijn met mijn teamgenoten.

Opdracht 7, pagina 38

Stuwende kracht Bereidheid tot leiderschap Eerlijkheid/integriteit Zelfvertrouwen Denkvermogen Kennis van organisatie TOTAAL

Dave Grohl 5 4 4 4 4 3 24

Barack Obama 5 5 3 4 5 4 26

Angela Merkel 4 4 3 4 5 4 24

Nelson Mandela 5 5 4 4 5 4 27

! Nelson Mandela scoort bij mij de meeste punten.

Opdracht 9, pagina 81 a. Uit de leiderschapstest blijkt dat ik een teamstijl heb en zowel belang hecht aan onderlinge relaties als productiviteit. b. De compromisstijl past het best bij mij, omdat ik tijdens een onderhandeling iedereen in het team probeer te betrekken en niemand achteruit wil schuiven.

32


Elize Van Laer Opdracht 6, pagina 27 Eigenschap/Vaardigheid

Slecht

Redelijk

Goed

Uitstekend

Mondeling communiceren X Rapporteren X Andere motiveren X Doelgericht zijn X Omgaan met conflicten X Delegeren X Onderhandelen X Werkzaamheden verdelen X Plannen X Kwaliteit bewaken X ¬ Doelgericht zijn: Ik geef soms teveel aandacht aan details of hoe ik mijn werk zou willen lay-outen, en daarbij verlies ik soms het uiteindelijke doel uit ogen. Een oplossing zou kunnen zijn dat ik wat minder perfectionistisch werk. ¬ Omgaan met conflicten: als een conflict naar boven komt dan reageer ik te emotioneel. Ofwel plooi ik direct en neem ik al het werk op mezelf ofwel word ik kwaad en komen we nog moeilijker tot een oplossing. Leren relativeren zou hierbij helpen. ¬ Delegeren: ik kan het in mijn gedachten wel goed zeggen maar meestal komt het er niet zo uit zoals ik wil. Ik zou op voorhand alles kunnen uitschrijven en mij daaraan houden, zo kan ik objectief alles vertellen. ¬ Werkzaamheden verdelen: meestal lukt de taakverdeling goed bij mij, maar eenmaal het zover is, dan doe ik het meeste van van alles. Ik kan moeilijk iets uit handen geven en wil alles tien keer controleren, zeker zijn dat het juist is. Vertrouwen in de rest opbouwen is hierbij belangrijk.

Opdracht 7, pagina 38 Stuwende kracht Bereidheid tot leiderschap Eerlijkheid/integriteit Zelfvertrouwen Denkvermogen Kennis van organisatie TOTAAL

Katrien Marent (imec) 4 4 5 2 4 4 23

Barack Obama 5 5 3 4 5 4 26

Wim Somers (theo) 3,5 3 3 4 5 5 24,5

Steve Jobs (Apple) 4 5 2,5 5 5 5 27,5

! Steve Jobs scoort bij mij de meeste punten

Opdracht 9, pagina 81 Raster van Blake & Mouton Score taakgerichtheid: 7,2 Score mensgerichtheid: 5,8 ! dit brengt me in het raster ‘ideale teamleider’. Dat is iets waar ik altijd naar streef dus het is leuk om via deze test te weten te komen dat dat ook lukt. Toch denk ik dat het afhankelijk is van welke opdracht je moet doen.

33


Shelley’s Ik ga zo goed als altijd de logica-stijl toepassen. Feiten en kunnen argumenteren zijn voor mij 2 krachtige elementen die je heel ver kunnen brengen tijdens het onderhandelen. Het is te bewijzen dus het is correct. Logica is essentieel tijdens het onderhandelen. Deze stijl ligt mij dus ook het beste.

Jolien Vergote Opdracht 6, pagina 27 Eigenschap/Vaardigheid

Slecht

Redelijk

Mondeling communiceren Rapporteren Andere motiveren Doelgericht zijn Omgaan met conflicten Delegeren Onderhandelen Werkzaamheden verdelen Plannen Kwaliteit bewaken

Goed

Uitstekend

X X X X X X X X X X

Verantwoorden Slecht/Redelijk: niet van toepassing

Opdracht 7, pagina 38 Stuwende kracht Bereidheid tot leiderschap Eerlijkheid/integriteit Zelfvertrouwen Denkvermogen Kennis van organisatie TOTAAL

Bart De Wever

Moeder

Bazin

3 4 2 4 4 4 21

2 3 4 3 3 4 19

1 4 3 3 4 5 20

Freya Van den Bossche 4 4 3 4 4 4 23

! Freya Van den Bossche scoort bij mij de meeste punten

Opdracht 9, p. 81 Gedragsstijlen van Blake en Mouton ¬ Vechten Wanneer ik op reis ben ga ik vaak verschillende marktjes gaan bezoeken. Als ik iets wil kopen, dan probeer ik steevast wat van de prijs af te dingen. De marktkramer is hier niet altijd even gelukkig mee. ¬ Meewerken Deze stijl hanteer ik jammer genoeg het vaakst. Ik sta altijd open voor feedback van de ander, maar soms ga ik veel te veel mee in de ander zijn idee. Daardoor laat ik vaak mijn idee varen… Dit gebeurt veel tijdens groepswerken op school.

34


¬ Exploreren Voor het groepswerk mediaplanning, hebben mijn groepsleden en ik een uitgebreide analyse gedaan naar H&M. Daar is zeer veel informatie over te vinden. Soms was het nodig om terug te grijpen naar de essentie van de opdracht. Mochten we dat niet gedaan hebben, dan zaten we aan een overload van informatie waar we zelf niet meer uit gingen geraken. We gingen soms te veel op zoek naar achtergrondinformatie die irrelevant was voor de opdracht. ¬ Vermijden Wanneer je in een groepswerk moet onderhandelen met een ‘bazig’ persoon, heb ik al snel de neiging om de confrontatie niet aan te gaan. Uit schrik voor de reactie van de ander. ¬ Compromis Tijdens het groepswerk van het vak accountmanagement, hadden we soms uiteenlopende gedachten in verband met de uitwerking van ons project. We legden dit dan voor aan alle groepsleden. We bespraken de voor- en nadelen van elk idee. Dankzij die gebruikswijze kwamen we, zonder al te veel problemen, tot het definitieve resultaat: GLuut. Onderhandelingsstijl Shelley’s Ik denk dat ik voor de “compromis”-stijl toepas. Het is veel leuker samen te werken als iedereen wat water bij de wijn doet. We vormen een groep. Het is onmogelijk om allemaal dezelfde mening te hebben over een zaak. Daarnaast vind ik ook de stijl “handjeklap” terug in mezelf. Als ik echt tevreden ben over een opdracht die door een ander groepslid werd gemaakt, dan ga ik dat zeker zeggen.

Maité Degryse Opdracht 6, pagina 27 Eigenschap/Vaardigheid Mondeling communiceren Rapporteren Andere motiveren Doelgericht zijn Omgaan met conflicten Delegeren Onderhandelen Werkzaamheden verdelen Plannen Kwaliteit bewaken

Slecht

Redelijk

Goed

Uitstekend X

X X X X X X X X X

Hoe verbeteren? Mijn grootste zwakte is het omgaan met stress en conflicten. Ik ben ongeduldig van aard, en kan op sommige momenten en in sommige situaties niet genoeg relativeren waardoor ik soms opvliegend ben. Dit komt voornamelijk voor op momenten van stress of druk … Dit is iets dat ik zeker moet aanpakken, en waar ik ook al aan werk. Meer geduld oefenen soms kan geen kwaad, en zorgt ervoor dat men de rust en kalmte kan bewaren.

35


Opdracht 7, pagina 38 ¬ ¬ ¬ ¬

Chris Paul: Basketter bij LA Clippers (spelverdeler + kapiteit) Martine: Sportdienst Gent William: Team-work Sybran: Trainster in turnclub Flink & Fris

Chris Paul

Martine

William

Sybran

4 5 3,5 5 4,5 5 27

3,5 4 4 2,5 3 5 22

3 5 1,5 5 4 5 23,5

4 5 3,5 3,5 5 5 26

Stuwende kracht Bereidheid tot leiderschap Eerlijkheid/integriteit Zelfvertrouwen Denkvermogen Kennis van organisatie TOTAAL ! Chris Paul scoort bij mij de meeste punten

Opdracht 9, p. 81 5 gedragsstijlen Ik zie mijzelf in het raster op plaats 8.6 Dit wil zeggen een heel hoge taakgerichtheid, en een gemiddelde mensgerichtheid. Prioriteit is voor mij het afleveren van een goede taak. Of we in de groep beste vrienden worden, maakt mij niet zoveel uit. Of mensen mij leuk vinden of eigenlijk niet maakt mij in eerste plaats ook niet zoveel uit, natuurlijk wil ik ook geen ruzie. Door mijn ongeduldigheid kan ik soms andermans grenzen niet respecteren, en dit leidt soms tot spanningen. Maar mijn mensgerichte kant ziet mijn fout in en biedt dan mijn excuses aan, zodat het verdere verloop van de taak vlotjes gaat. Maar ik zou er mij ongemakkelijk bij voelen moesten we als groep bijvoorbeeld heel erg veel plezier maken samen, en een superslechte taak maken. Meer dan de omgekeerde manier, met een steengoede taak en een minder goede vriendschapsband. Nu heb ik online een test gedaan om te kijken in hoeverre mijn eigen bedenkingen kloppen met de realiteit. En ik kom uit op 6.5, dus op beide vlakken scoor ik middelmatig. Zo bevind ik mij in het segment van TEAM STYLE, en dat is op zich niet slecht, vind ik. (http://www.testheaven.nl/tests/leiderschap/vdab/leiderschapuitkomst.php) 6 onderhandelingsstijlen ¬ Logica: Als ik ergens van overtuigd ben en er absoluut de logica van inzie, ga ik dat zeker ook uitspelen in de groep. Hen proberen overtuigen van mijn mening door zoveel mogelijk feiten op tafel te leggen. En meestal in een goede opbouwende volgorde zodat het nog krachtiger overkomt. Meestal blijf ik argumenteren tot er iemand anders met een nog sterker argument afkomt. ¬ Emotie: Ik ben van nature een emotioneel persoon, en kan vaak reageren met emoties, zo ook als het op onderhandelen aankomt. Meestal kun je mensen snel van je gelijk overtuigen als je er emotionele

36


aspecten bijhaalt, zoals bijvoorbeeld huilen wanneer je iets ergs vertelt, dan denken mensen sneller dat het echt waar is. Niet dat ik huil als ik probeer te onderhandelen, het kan zeker ook in positieve zin. Je zet je argument kracht bij door gevoel aan toe te voegen, en dat is zeker van toepassing bij mij.

Charlotte Everaert Opdracht 6, pagina 27 Eigenschap/Vaardigheid

Slecht

Redelijk

Mondeling communiceren Rapporteren Andere motiveren Doelgericht zijn Omgaan met conflicten Delegeren Onderhandelen Werkzaamheden verdelen Plannen Kwaliteit bewaken

Goed

Uitstekend

X X X X X X X X X X

Verantwoorden Slecht/Redelijk: niet van toepassing

Opdracht 7, pagina 38 Maggie De Beyonce Anna Wintour Angela Merkel Block Stuwende kracht 5 3 5 5 Bereidheid tot leiderschap 3 3 5 5 Eerlijkheid/integriteit 4 4 4 4 Zelfvertrouwen 3 4 5 4 Denkvermogen 5 4 5 5 Kennis van organisatie 5 5 5 5 TOTAAL 25 23 29 28 ! Anna Wintour scoort bij mij de meeste punten. Terecht, zij is een echt leiderstype en heeft al veel bereikt!

Opdracht 9, p. 81 De onderhandelingsstijl van Shelley die mij het beste past is Compromis: een tussenoplossing zoeken voor beiden. Zo is iedereen tevreden.

37


Fanny Taillieu Opdracht 6, pagina 27 Eigenschap/Vaardigheid

Slecht

Redelijk

Mondeling communiceren Rapporteren Andere motiveren Doelgericht zijn Omgaan met conflicten Delegeren Onderhandelen Werkzaamheden verdelen Plannen Kwaliteit bewaken

Goed

Uitstekend

X X X X X X X X X X

Opdracht 7, pagina 38 Kris Peeters Stuwende kracht 3 Bereidheid tot leiderschap 4 Eerlijkheid/integriteit 3 Zelfvertrouwen 4 Denkvermogen 4 Kennis van organisatie 4 TOTAAL 22 ! Barack Obama scoort bij mij de meeste punten.

38

Maggie De Block 3 3 4 3 4 4 21

Ban Ki-Moon

Barack Obama

4 4 4 3 4 4 23

5 5 4 4 4 4 26


Vergaderverslagen

39


Verslag les 1

Verslagen bijeenkomsten

In de eerste les moesten we onze ideeën voor een nieuwe dienst aan elkaar voorlezen. Dan schreven we per concept de voor- en nadelen op. Nadat we elk idee overlopen hadden, besloten we op basis van de voor- en nadelen om voor het concept van de gezonde voeding aan huis te gaan. De andere ideeën waren ook goed, maar misschien toch net iets minder gemakkelijk haalbaar of uitvoerbaar. Later die week beslisten we het concept iets specifieker te maken. In plaats van gewoon gezonde voeding maakten we er glutenvrije maaltijden van die thuis bezorgd worden of afgehaald kunnen worden.

Verslag les 2 Deze les begonnen we met het concept te omschrijven aan de hand van de vier P’s. Daarna duidden we twee potentiële teamleiders aan. Zij moesten dan het concept kort en bondig uitleggen en vertellen hoe we het concreet zouden aanpakken. Daarnaast maakten we ook nog enkele individuele opdrachten in verband met leiderschap. We formuleerden een missie, visie, de strategie, de waarden en doelstellingen volgens de SMART-methode.

Verslag les 3 Tijdens de derde les hielden we ons vooral bezig met de concurrentie. We analyseerden de markt en gingen op zoek naar mogelijke concurrenten. We kwamen tot de vaststelling dat er in Gent en omstreken niet direct concurrenten zijn die hetzelfde aanbieden. Er zijn vooral indirecte concurrenten, zoals bijvoorbeeld grootwarenhuizen of biowinkels die ook glutenvrije voedingswaren in hun assortiment hebben. We bekeken opnieuw onze missie, visie en waarden en pasten aan waar nodig. In deze les formuleerden we enkele operationele doelstellingen, opnieuw via de SMART-methode. Als laatste bespraken we de doelgroep. We legden vast op wie we ons nu precies wilden richten.

Verslag les 4 We werkten verder aan de opdracht en dachten na over een mogelijk naam en logo. We kwamen op de naam GLUUT. De vorige les hadden we nog niet alles af, dus gingen we verder met de operationele doelstellingen. We kwamen ook nog eens terug op de stakeholders en concurrenten. Daarnaast stelden we een plan van aanpak op en dachten we na over de prijs voor onze producten. We kwamen op het idee om niet enkel maaltijden aan te bieden, maar ook glutenvrije desserts in ons aanbod op te nemen. In plaats van de gewone frisdranken, zoals Coca-Cola te verkopen, kozen wij voor andere dranken die je niet in elk afhaalrestaurant vindt.

Verslag les 5 Tijdens deze laatste les waaraan we aan onze opdracht konden werken, hebben vooral de digitale kant van de taak aangepakt. Het deel van accountmanagement was namelijk zo goed als klaar. We bepaalden hoe het filmpje er ongeveer moet uitzien en wat er allemaal op de website en app moest komen. Jamilia en Fanny begonnen aan de wireframes voor de app en de website. Charlotte hield zich bezig met de social media en startte een fictieve facebookpagina op voor GLUUT. Maité en Jolien legden de eerste hand aan het promotiefilmpje en Elize begon alles samen te brengen in een document om er een ISSUU van te kunnen maken.

40

Gluut  
Gluut  

Gluten Free & Tasty! Een innovatief concept uitgewerkt door 6 studenten communicatiemanagement aan de Arteveldehogeschool in Gent. Elize V...

Advertisement